Bästa poolen 2023 – Test av olika pooler

Pooler kan vara en fantastisk tillägg till vilken trädgård eller uteplats som helst. Att ha en pool där man kan svalka sig på varma dagar för att sedan slappna av i en solbädd kan verkligen förhöja upplevelsen av en trädgård eller uteplats.

Men när det gäller att köpa en pool finns det många faktorer att tänka på, inklusive vilken typ av pool som är lämplig för dig. Läs vår köpguide nedan innan du bestämmer dig vilken pool du vill ha.

Lista över de bästa poolerna 2023

  • Bäst i test: Swim & Fun Kreta Pool
  • Premiumval:  Swim & Fun Basic Pool Oval
  • Billigast: Bestway Power Steel Pool

Köpguide för pooler 2023

Att köpa en pool är en stor investering och det finns många faktorer att tänka på för att välja rätt typ av pool. I denna köpguide kommer jag att diskutera storlekar, material, installation och underhåll mm.

Storlek

Poolstorlekar kan variera från små barnpooler till stora pooler som rymmer flera personer samtidigt. Valet av storlek beror på hur stor trädgård eller uteplats man har och hur många personer som kommer att använda poolen. Storleken på poolen påverkar också kostnaden för installation, material och underhåll. Det kan också ha en påverkan på vilken poolstege du bör välja.

Material

Det finns tre huvudsakliga material som används för att konstruera pooler: trä, stål och betong. Träpooler är det mest kostnadseffektiva alternativet men har en kortare livslängd än de andra materialen.

Stålpooler är mer hållbara och kan vara ett bra alternativ för dem som vill ha en mer permanent pool. Betongpooler är de mest hållbara och kostsamma alternativen men kan vara det bästa valet för dem som vill ha en anpassad pool med olika funktioner.

Installation av pooler

Installationen av poolen bör övervägas noggrant. Nedgrävda pooler kräver en mer permanent installation och kan kräva markarbeten.

Ovanmarkspooler är vanligtvis enklare att installera och kan monteras på bara några timmar. Det är också viktigt att tänka på hur poolen kommer att anslutas till en vattenkälla och hur avloppet kommer att hanteras.

Underhåll

Efter att poolen har installerats är det viktigt att tänka på underhåll. Poolen måste rengöras regelbundet för att säkerställa att vattnet är klart och rent. Det finns också kemikalier som kan användas för att balansera pH-värdet och förhindra algbildning. En poolskydd kan också vara användbart för att skydda poolen från skador och hålla vattnet rent.

Kostnad

Kostnaden för en pool varierar beroende på typ, storlek, material och installation. Ovanmarkspooler är vanligtvis billigare än nedgrävda pooler och träpooler är billigare än stål- och betongpooler. Storleken på poolen påverkar också kostnaden.

En större pool kommer att vara dyrare att installera och underhålla. Materialvalet spelar också en stor roll i priset. Betongpooler är de dyraste alternativen men också de mest hållbara. Installationen av poolen kan också påverka kostnaden. Nedgrävda pooler kräver vanligtvis markarbeten som kan vara kostsamma. Värt att notera är att det också kostar pengar och resurser för att underhålla poolvärmepumpen.

Säkerhet

Säkerhet är en viktig faktor att tänka på när man köper en pool. Det är viktigt att ha poolskydd för att skydda poolen från oönskade intrång och förhindra olyckor.

Poolskydd kan också hjälpa till att hålla vattnet rent och skydda poolen från skador. Det är också viktigt att ha ett stängsel runt poolen för att förhindra att barn och husdjur faller i vattnet.

Miljöpåverkan

Pooler kan ha en stor miljöpåverkan, speciellt om de används felaktigt. Det är viktigt att använda miljövänliga kemikalier för att hålla vattnet rent och balansera pH-värdet.

Att använda ett poolskydd kan också hjälpa till att minska mängden kemikalier som behövs för att hålla vattnet rent. Det är också viktigt att tänka på vattnets källa och hur avloppet hanteras.

Garanti och support

Det är viktigt att välja en pool från ett företag som erbjuder en bra garanti och support. En bra garanti kan skydda dig från kostsamma reparationer om något går fel med poolen. Det är också viktigt att välja ett företag som erbjuder support och service om du har frågor eller problem med poolen.

>>> Är du intresserad av en hoppborg? Klicka här!

Olika typer av pooler

När det gäller att köpa en pool finns det många faktorer att tänka på, inklusive vilken typ av pool som är lämplig för dig. Nedan går vi igenom några av de vanligaste typerna av pooler som finns tillgängliga på marknaden.

Ovanmarkspooler

Ovanmarkspooler är pooler som är monterade ovanför marken. De är vanligtvis gjorda av PVC eller vinyl och är billigare än nedgrävda pooler. Ovanmarkspooler kan vara ett bra alternativ för dem som vill ha en pool utan att behöva göra permanenta förändringar i trädgården.

De är också enklare att installera och kan flyttas eller tas ner när som helst. Ovanmarkspooler finns i olika storlekar och former, så det finns definitivt en pool som passar till alla trädgårdar.

Nedgrävda pooler

Nedgrävda pooler är pooler som är installerade i marken. De kan vara gjorda av olika material som betong, glasfiber eller stål.

Nedgrävda pooler kan vara mer kostsamma att installera än ovanmarkspooler eftersom det krävs markarbeten för att skapa hålet för poolen. Men nedgrävda pooler är också mer permanenta och ger mer utrymme för anpassning.

Det finns också flera olika stilar att välja mellan, inklusive rektangulära, runda, ovala och mer. De flesta nedgrävda pooler är också djupare än ovanmarkspooler, vilket gör dem idealiska för träning och simning.

Spapooler

Spapooler är små pooler som vanligtvis används för avkoppling och terapeutiska syften. De är oftast mindre än traditionella pooler och kan vara gjorda av olika material som trä, betong eller glasfiber.

Spapooler är också kända som jacuzzis eller bubbelpooler och har ofta jetstrålar som ger vattenmassage. De kan också vara utrustade med värmare som håller vattnet varmt, vilket gör dem idealiska för användning under kallare månader.

>>> Kolla även in bastuaggregat här!

Saltvattenpooler

Saltvattenpooler är pooler som använder en elektrolytisk process för att skapa klor från salt. Detta eliminerar behovet av att köpa och hantera klor.

Saltvattenpooler är också kända för att ha mjukare och mer naturligt klorerat vatten. Men det är viktigt att notera att saltvattenpooler fortfarande kräver kemikalier för att balansera pH-värdet och förhindra algbildning.

Infinitypooler

Infinitypooler är pooler som ger intrycket av att poolen sträcker sig ut i horisonten. Det uppnås genom att vattnet rinner över en kant och skapar en illusion av att poolen fortsätter ut i det omgivande landskapet.

Infinitypooler är vanligtvis installerade på höga platser som bergssidor eller takterrasser. De är en fantastisk poolstil för dem som vill ha en pool med fantastisk utsikt. Många väljer just den här modellen i samband med ett eldfat för att skapa en förträfflig känsla när man är i poolen.

Biopooler

Biopooler är pooler som använder en naturlig reningsteknik som kallas biologisk rening. I stället för kemikalier rensas vattnet med hjälp av mikroorganismer som bryter ned organiskt material. Biopooler är en miljövänlig poolstil som ger en naturligare poolmiljö.

Träningspooler

Träningspooler är pooler som är speciellt utformade för simträning. De är vanligtvis smalare och djupare än traditionella pooler och har en konstant ström av vatten som ger en motståndsträningseffekt.

Träningspooler kan vara en fantastisk investering för dem som vill träna simning eller vattenaerobics.

Baby- och barnpooler

Baby- och barnpooler är små pooler som är idealiska för små barn. De är vanligtvis uppblåsbara eller gjorda av PVC och kan enkelt monteras och demonteras. Baby- och barnpooler är också vanligtvis mycket grundare än traditionella pooler, vilket gör dem säkrare för små barn att leka i.

Skimmerpooler

Skimmerpooler är pooler som har en speciell skimmer som suger in ytvattnet i poolen och tar bort smuts och skräp. Skimmerpooler är vanligtvis enklare att rengöra och underhålla än andra poolstilar.

Glasfiberpooler

Glasfiberpooler är pooler som är gjorda av förstärkt glasfiber. De är enkla att installera och kräver minimalt underhåll. Glasfiberpooler är också mer slitstarka än traditionella PVC-pooler.

Hur man underhåller en pool

Nybörjartips för hur man underhåller en pool

Att äga en pool är en härlig tillgång för många människor. För att säkerställa att din pool alltid är klar och inbjudande att simma i, kräver den regelbundet underhåll. Här är några bra nybörjartips på hur man underhåller en pool.

Testa vattenkvaliteten

Testa poolvattnets pH-värde, alkalinitet och klorhalt minst en gång i veckan. Detta kan göras med hjälp av en pooltestare eller poolteststickor. Att hålla koll på vattenkvaliteten är viktigt för att säkerställa att vattnet är rent och klart att simma i.

Justera pH-värdet

Om pH-värdet är högre eller lägre än det rekommenderade intervallet (7,2–7,8) bör du justera det. Ett högt pH-värde kan orsaka kalkavlagringar och ett lågt pH-värde kan irritera ögonen och huden. Använd pH-justeringsmedel för att öka eller sänka pH-värdet.

Justera alkaliniteten

Alkaliniteten är poolvattnets förmåga att motstå pH-förändringar. Om alkaliniteten är låg kan det påverka pH-värdet i poolen. Använd alkalinitetsjusteringsmedel för att öka alkalinitetsnivåerna.

Justera klorhalten

Klor används för att desinficera poolvattnet och döda bakterier och alger. Om klorhalten är för hög kan det orsaka hudirritation och ögonrodnad, medan en för låg nivå kan leda till bakterie- och algproblematik. Använd klorprodukter för att justera klorhalten i poolen.

Skumma ytan

Använd en poolskimmer för att ta bort löv, kvistar och andra skräp från poolens yta. Detta är viktigt för att säkerställa att poolens filter inte blir överbelastade och att vattnet förblir klart.

Rengör poolens filter

Rengör poolens filter minst en gång i veckan för att säkerställa att det fungerar effektivt. Det finns olika typer av poolfilter, inklusive sandfilter, kassetfilter och patronfilter. Följ tillverkarens instruktioner för att rengöra filtret.

Rengör poolens botten och väggar

Använd en poolskopa eller dammsugare för att rengöra poolens botten och väggar. Detta hjälper till att ta bort sediment och annat skräp som kan ha ackumulerats i poolen.

Skölj av poolens insida och utsida

Skölj av poolens insida och utsida med en slang för att ta bort smuts och skräp. Använd inte högtryckstvättar eller skrubbmaterial som kan skada poolens yta.

Kontrollera poolens utrustning

Kontrollera poolens utrustning, inklusive pumpar, filter, klorinjektorer och annan utrustning, för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Om du märker några problem, kontakta en professionell poolreparatör för att åtgärda problemet.

Tillsätt algbekämpningsmedel

Använd algbekämpningsmedel för att förhindra att alger växer i poolen. Detta bör göras en gång i veckan eller efter ett regnigt väder. Följ tillverkarens instruktioner för att använda algbekämpningsmedel.

Täck poolen när den inte används

Täck poolen när den inte används för att skydda den från smuts och skräp. En poolskydd kan också bidra till att minska avdunstning och värmeförlust.

Underhåll regelbundet

Genom att genomföra dessa steg regelbundet kan du säkerställa att din pool alltid är klar och inbjudande att simma i. Planera in tid för regelbunden poolunderhåll, antingen genom att göra det själv eller genom att anlita en professionell poolreparatör för att säkerställa att poolen alltid är i toppform.

Vanliga frågor om pooler

Vad kostar en pool?

Kostnaden för en pool varierar beroende på flera faktorer, inklusive pooltyp, storlek, material, installation, underhåll och tillbehör. Ovanmarkspooler kan kosta från några tusen kronor, medan nedgrävda pooler kan kosta tiotusentals kronor beroende på storlek och material.

Är det värt att köpa pool?

Att ha en pool kan ge många fördelar, såsom att ge en plats att svalka sig på varma dagar, träna simning eller till och med öka värdet på din fastighet. Men att äga en pool innebär också en del ansvar, som regelbunden rengöring och underhåll. Kostnaden för att bygga och underhålla en pool kan också vara betydande.

Hur många år håller en pool?

En pools livslängd varierar beroende på kvaliteten på materialen som används vid konstruktionen, miljöförhållanden, regelbunden underhåll och användning. En välbyggd pool med högkvalitativa material kan ha en livslängd på upp till 30 år, medan en dåligt konstruerad pool kan behöva bytas ut efter 10 år. Regelbundet underhåll och inspektioner kan förlänga en pools livslängd och åtgärda problem så fort de upptäcks.

Hur tömmer man en pool?

För att tömma en pool behöver du hitta avloppet och ansluta en slang för att leda vattnet bort från poolen. Öppna sedan avloppet och låt vattnet rinna ut. Se till att vattnet rinner bort från eventuella känsliga områden eller grannar. När poolen är tom, använd en skopa eller dammsugare för att ta bort eventuella sediment som kan ha ackumulerats på botten. Tömning av en pool kan ta några timmar.

Sammanfattning

Att köpa en pool är en stor investering och det finns många faktorer att tänka på. Valet av pooltyp, storlek, material, installation och underhåll påverkar kostnaden och användarupplevelsen.

Säkerhet och miljöpåverkan är också viktiga faktorer att tänka på. Att välja en pool från ett företag som erbjuder en bra garanti och support kan också vara viktigt. Genom att överväga dessa faktorer kan du välja rätt pool för dina behov och budget.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen