9 sätt att få ut det mesta ur din lamellfräs

lamellfräs

9 sätt att få ut det mesta ur din lamellfräs

För snabb, tillförlitlig inriktning och sammanfogning av projektdelar slår ingenting en lamellfräs. När det är mest grundläggande skär du helt enkelt spår i parningsstycken, lägger till lim, sätter in ett kex och klämmer fast. Dessa 9 tips hjälper din maskin att arbeta hårdare.

1. Spara tid med en kexmätare

Undrar du vilken kexstorlek som bäst passar dina projektdelar? Gör den här enkla mätaren för att visa bredden på kakor # 0, # 10 eller # 20 och spåren som håller dem. Fräs bara ett spår för varje storlek, lim i en kex – se till att du bara skjuter in den halvvägs – och markera en mittlinje för varje. Rikta sedan upp mittlinjen på din mätare med layoutlinjen på ditt arbetsstycke för en snabb referens att använda. (Använd det största kexet för maximal styrka.)

2. Fäll avfasningar även när ditt staket inte kan

Några staket av lamellfräsar lutar till 135 ° för att fånga änden på ett miterat arbetsstycke. Det håller verktyget stabilt när du skär skäret. Om ditt snickarstaket maximerar 90 ° kan du få samma stabilitet med detta trick. Kläm helt enkelt fast dina parade miterade arbetsstycken bak mot rygg så att avfasningarna bildar en 90 ° vinkel, som visat, och klippa slitsar på varje gering.

3. Förstärka smala fogar med kex på baksidan

Facket för en kex # 0 är ungefär 21⁄8 tum bred, så att du inte kan dölja en lamellfräs på lager smalare än detta. Om du gör ansiktsramar – som vanligtvis är smalare än så – blir du inte kan förena dem med någon av de tre standardkakorna. Här är ett sätt att förstärka en skarv med kakor i full storlek på baksidan – förutsatt att de inte kommer att ses. Limma och kläm ihop parningskorten. över foglinjen inte djupare än 2⁄3 brädans tjocklek och lim sedan i kex (toppfoto). Efter att limmet har torkat skär du av kexen och slipar dem jämnt.

Om du gör många smala ansiktsramar kan du överväga att köpa Porter-Cables lamellfräs, som innehåller ett extra blad för att skära av mindre ansiktsramplatser för speciella 1 1⁄4 “långa kex.

4. Gör perfekt infällda fogar med lite lyft

Även en väl avstämd lamellfräs kan ibland skära slitsar som resulterar i en icke-infälld fog. För att undvika detta, lyft kexfästet med ett ark sandpapper innan du skär ansiktskornslitsen. Sedan, efter montering, använd din router för att spola in ändkornet på den delen för en perfekt spolning.

5. Uppgradera bladet

Som med alla skärverktyg resulterar ett dåligt blad i underskärningskvalitet. Om du ser utrivna eller hängande strängar på höger (utgång) sida av spåret, överväga att byta ut det fabrikslevererade bladet med en kvalitetsmarknad. Vi rekommenderar Freuds sex-tandade lamellfräs-blad eftersom dess hårdmetalltänder skär rent och håller längre än tänderna på de flesta lagerblad.

6. Gör rätt storlek på dina kex

Om du lever i ett fuktigt klimat, vet du hur kex kan svälla – ibland trots att de förvaras i förseglade behållare – vilket resulterar i kex som inte passar i slitsarna. Det är ett problem när ditt lim börjar sättas upp och du har många kex att installera. Visst, du kan krympa kex i en mikrovågsugn, men de kommer sannolikt att komma ut i olika tjocklekar. Så kör dina kex genom Lamellfräs, ett handsvängt verktyg av aluminium som komprimerar dem till enhetlig tjocklek.

7. Lägg till en tredje hand med en klämma

Att referera till kexfack med maskinens bas istället för staketet brukar fungera bra, förutsatt att dina arbetsstycken sitter helt platt mot bänkskivan. Eftersom det krävs båda händerna för att manövrera snickaren behöver du en hjälpande hand för att säkra arbetsstycket. Kregs Bench Klamp System ger snabb spänning, särskilt med något böjt lager. För att installera den här klämman, dra ett urtag i bänken och montera den infällda plattan med skruvar. När du inte använder tar du bort klämman via nyckelhålslitsen i plattan.

8. Lägg till stabilitet när du är på en kant

Ibland kan det vara svårt att skära slitsar i arbetsstyckets kanter eftersom det korta staketet inte ger tillräckligt med referensyta för att förhindra tippning. Det är då du behöver denna basförlängning. Bygg den av plywood eller annat skrotmaterial som är platt.

9. Montera en bordsskiva med din lamellfräs

För att använda “Z-clip” -fästen för att fästa toppar på bord, skrivbord och byråer såg du vanligtvis ett bladfäste längs skenorna eller förklädena. För att undvika eventuell försvagning som kan uppstå till följd av heltäckningen, använd din lamellfräs för att skära slitsar där fästelementen kommer att monteras. Ställ fästet för djupfack nr 10, justera stängslet för att skära rätt avstånd från skenans topp (vanligtvis 1⁄2 “) och kasta bladet. Du kan göra detta före eller efter montering.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top