Bästa andningsskyddet 2023 – Test av olika andningsskydd

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

3M HF-801

3M 4251+

3M HF-803SD

Milwaukee 4932478548

Klicka här för att se fler andningsskydd.

Majoriteten av människor kommer stöta på en situation då ett andningsskydd behövs, kanske är det mögelborttagning, spraymålning eller arbete som dammar mycket, oavsett behövs ett andningsskydd.

Tråkigt nog är marknaden stor vilket resulterar i att det finns många alternativ att välja mellan, därför måste konsumenten ha klart för sig vilket projekt som hen ska genomföra.

Faktorer som syfte, passform och pris är alla exempel på viktiga områden att resonera kring innan köpet äger rum.

Nedan får du som konsument möjligheten att läsa om fyra olika modeller och dess fördelar, samt en köpguide som drastiskt underlättar köpet.

1. Bäst i test – 3M Secure Click HF-801

andningsskydd bäst i test

Klicka här för att se bästa priset

Vill du ha ett kvalitativt och tillförlitligt andningsskydd finns det bara ett fåtal bra alternativ, däribland Secure Click HF-801 från 3M.

Produkten är utrustad med godkända 3M™ Secure Click™ filter, vilket resulterar i ett bra skydd mot farliga partiklar, gaser och ångor.

Visserligen kan halvmasken användas till många simpla ändamål men produkten klarar utan problem av arbeten som jordbruk, konstruktion och gruvarbete.

Andningsskyddet är också väldigt kompatibelt med många olika konsumenter då den kommer i storlekarna S, M och L, men själva filterboxen har ett fast mått på 134 mm x 125 mm.

Det primära materialet som använts är silikon, men då flera olika material egentligen använts har produktens utseende blivit lite varierande med olika kulörer, främst svart, grått och blått.

Eftersom man inte vill behöva köpa ett nytt skydd efter varje arbete är denna halvansiktsmask perfekt, den kan nämligen återanvändas till flera olika arbeten.

Under arbetets gång är masken inte särskilt störande då har ett bekvämt spänne och en vikt på endast 180 g.

2. Populärast – 3M 4251+

bäst i test andningsskydd

Klicka här för att se bästa priset

Om du vill följa strömmen och köpa ett mycket populärt val, är 3M 4251+ det rätta alternativet för dig.

Men det är inte särskilt konstigt att denna modell är oerhört populärt, produkten är nämligen lättanvänd och säker, men framför allt relativt billig.

Masken är underhållsfri och avsedd för användning i farliga industriella miljöer, men fungerar såklart också för majoriteten av hemmaprojekt.

Ventilen har blivit förbättrad och ansiktstätningen är perfekt i sin mjukhet, därav ger masken skydd mot många olika skadliga organiska gaser, ångor och partiklar.

Ytterligare bidrar den utvecklade ventilen till att minska andningsmotståndet för behagligare andning, vilket i kombination med den lätta och välbalanserade designen tillåter arbetet att flyta på utan att masken stör.

Utöver själva andningsskyddet inkluderar köpet en återförslutbar påse för hygienisk förvaring och transport, vilket verkligen är värt att ha i åtanke då extra pengar inte behöver spenderas på liknande tillbehör.

3. Premiumval – 3M Secure Click HF-803SD

bästa andningsskydd

Klicka här för att se bästa priset

Då företaget 3M producerar flera olika andningsskydd vill de anpassa sig för olika kunder, därför finns premiumvalet Secure Click HF-803SD som passar sig till de allra mest krävande uppgifterna.

Produkten kommer i storlekarna S, M och L, som i kombination med det lätthanterliga spännet resulterar i att masken kan användas av alla trots att storleken på användarens huvud varierar.

Det som är unik med detta premiumval är framför allt det påkostade talmembranet som gör det enklare att kommunicera med sina arbetskollegor under projektets gång, en funktion som majoriteten av andningsskydd inte är utrustade med.

Precis som andra produkter från märket 3M är denna mask lämplig för användning inom bland annat jordbruk, konstruktion, tillverkning eller gruvarbete, men såklart passar den också till dig som planerar att göra mer simpla arbeten.

Boxen med andningsfiltret har måtten 142 mm x 125 mm och masken är tillverkad i både silikon och nylon.

Tack vare världens första fyrdelade filter som detta andningsskydd blivit utrustat med, är andningsförmågan och komforten under användning betydligt bättre än hos majoriteten av andra alternativ.

4. Billigast – Milwaukee 4932478548

Milwaukee 4932478548 Skyddsmask

Klicka här för att se bästa priset

Om uppgiften inte är särskilt krävande och det som behövs är ett simpelt men ändå kvalitativt skydd, är Milwaukee 4932478548 en alldeles utmärkt modell.

Framför allt är produkten betydligt billigare än många andra andningsskydd men den erbjuder också ett högsta skydd på 94%.

Milwaukees skyddsmask har en flexibel näsbygel i aluminium och justerbara huvudband, vilket resulterar i att andningsskyddet passar alla användare.

Produkten ger ett utmärkt skydd mot damm och partiklar tack vare det kvalitativa filtret.

Materialet är bekvämt och erbjuder dig en bra tätning mot ansiktet samt ett förebyggande skydd mot fukt, vilket kommer hålla dig sval hela dagen.

Produkten har ett fint färgschema då den blandar kulörer, vitt på själva filtret och rött på huvudbanden.

Visserligen är detta andningsskydd inte lämpad för tunga industrier och liknande men för enkla projekt hemma är masken ett perfekt val.

Lista över de bästa andningsskydden 2023

  • Bäst i test: 3M Secure Click HF-801
  • Populärast: 3M 4251+
  • Premiumval: 3M Secure Click HF-803SD
  • Billigast: Milwaukee 4932478548

Köpguide för andningsskydd 2023

Visst vill man att valet av andningsskydd ska vara simpelt? Tyvärr är det inte så. Dagens marknad erbjuder dig som konsument flera olika alternativ och det är viktigt att köparen vet vad som behövs.

Därför har denna köpguide skrivits i hopp om att göra köpet av andningsskydd något enklare för dig, du slipper alltså att själv ta reda på vilket andningsskydd som är bäst i test. Innan beslutet tas finns det några viktiga faktorer att ha i åtanke, vilka är:

  • Syfte
  • Tätning och Passform
  • Material
  • Underhåll
  • Pris

Syfte

Det absolut viktigaste att ha klart för sig innan köpet äger rum är vilket syfte andningsskyddet ska ha. Du måste veta om masken ska hantera farliga ångor, mögel, spraymålning, rök, damm, med mera.

Därefter är det såklart av yttersta vikt att modellen som planeras att köpas in faktiskt fyller detta syfte, annars riskerar du lägga onödiga pengar men framför allt kan du allvarligt skada dig.

Sedan är det värt att fundera över hur ofta andningsskyddet är planerat att användas. Ska skyddet bara utnyttjas en enda gång fungerar det utmärkt med en engångs produkt, precis som engånmgshandskar. Är produkten avsedd för att återanvändas borde masken dock användas flitigt.

Tätning och Passform

Utöver själva syftet som andningsskyddet ska ha är det oerhört viktigt att masken du slutar upp med passar ditt ansikte, annars finns risken att det som ska filtreras och hållas utanför ditt luftsystem sipprar in.

Därför måste andningsskyddet ha en bra och korrekt passform, se därför till att storleken fungerar till ditt huvud eller att masken har justerbara spännen som tillåter dig att optimera produkten utifrån dig.

Men det är inte bara passformen och justerbarheten som påverkar, även kvalitén på tätningen har en avgörande roll.

Om arbetet resulterar i många farliga ångor är vårt tips att inte köpa den billigaste modellen, den riskerar nämligen att ha sämre tätningar än de dyrare alternativen.

”Ofta är det bra att lägga en extra peng för att garantera att tätningen är kvalitativ och inte släpper in farliga ångor eller partiklar.”

Material

Materialet på själva filtret brukar egentligen inte spela någon roll, däremot har materialet på masken en stor betydelse.

Andningsskydd av silikon eller gummi brukar var mer flexibla vilket ger en bekvämare användning men också skapar en säkrare tätning. Visserligen kan tyg var bekvämt men det ger ett mycket sämre skydd än gummi och silikon.

Sådana flexibla material tillåter nämligen masken att böjas trots att användaren vrider på huvudet eller tittar upp, samtidigt som skyddet sitter stabilt på ansiktet.

Därefter är materialet också avgörande när det gäller hållbarhet, men det är inga problem att kombinera då både gummi och silikon erbjuder andningsskydd med långa livslängder.

”Köp helst andningsskydd tillverkade i silikon eller gummi.”

Underhåll

För att göra andningsskyddets livslängd så lång som möjligt gäller det att underhålla och ta hand om själva masken.

Skyddet kan innehålla många bakterier och din produkt behöver rengöras. Det perfekta sättet att rengöra din mask är att ta isär alla delar och tvätta dem i varmt vatten med desinfektionsmedel.

Samtidigt som du rengör masken rekommenderas det att en inspektion av masken äger rum, där du letar efter potentiella sprickor och skador. Kontrollera hela andningsskyddet för tecken på slitage, både själva masken och filtret.

Om du finner några skador ska detta åtgärdas på direkten. Antingen går det att hitta speciella reservdelar eller behöver du köpa ett nytt andningsskydd.

Det är aldrig värt att riskera din hälsa för att spara lite pengar, använd därför inte ett andningsskydd som är skadat!

Pris

Priset på andningsskydd brukar variera mellan 200 kr och 700 kr, men precis som för andra produkter finns det självklart undantag.

För andningsskydd är priset oftast kopplat med hur avancerad masken är, därför är det viktigt att utgå från vad som behövs och inte själva priset.

Behöver du endast en simpel modell som ska användas en gång, ja då går det bra att köpa en billig modell. Men ska skyddet användas ofta och hantera farliga gaser då behöver du köpa ett dyrare andningsskydd.

Slutsatsen är därför att fokuset inte ska ligga på priset, utan på vad som du faktiskt behöver.

Olika användningsområden för andningsskydd

Ett andningsskydd kan användas till många olika uppgifter, men det gemensamma är att masken ska hindra farliga partiklar eller gaser från att ta sig in i ditt luftvägssystem.

I denna del tas de primära användningsområdena upp och lite bra saker att veta kring just dessa.

Bekämpningsmedel

Med tanke på de hårda kemiska komponenterna som finns i bekämpningsmedel är det absolut nödvändigt att bära ett andningsskydd för att motverka alla risker som arbete med bekämpningsmedel medför.

Faktum är att många av bekämpningsmedlen strikt kräver användning av ett andningsskydd, vilket i så fall står på produktetiketten.

Borttagning av mögel

Mögelexponering kan för den lättpåverkade leda till en mängd olika allergiska reaktioner, exempelvis rinnande näsa, hosta, utslag och kliande ögon.

Personer med astma och andningssvårigheter riskerar att bli extra påverkade under borttagning av mögel.

Det absolut bästa är att anställa ett proffs som tar bort ditt mögel men om du ska göra det själv måste du ha ett bra och kvalitativt andningsskydd.

Spraymålning

Att andas in sprayfärg är väldigt dåligt för hälsan och ska verkligen undvikas, därför måste ett andningsskydd bäras under denna typ av arbete.

Vilken mask du ska ha beror på om målningen sker i ett öppet eller slutet område, läs därför noggrant i produktbeskrivningen för att se vad masken är lämpad för.

Rök

Rök är aldrig bra att andas in och ska verkligen försöka undvikas, men om du ändå finner dig i en situation där rök kommer i kontakt med dina lungor behövs ett andningsskydd.

Däremot fungerar de simpla maskerna som privatpersoner har tillgång till endast för en mindre mängd rök, självklart är brandmännens andningsmasker speciellt utformade.

Damm

Andningsskydd som fungerar för damm finns både som engångsmasker och återanvändningsbara med utbytbara filter.

Generellt brukar andningsskydd för damm hantera allt från trä och betong till krita och gummi. Dessa masker klassificeras med olika betyg beroende på deras effektivitet när det gäller att blockera dammpartiklar.

Damm kan uppstå på många olika sätt och olika dammpartiklar är olika farliga. Glas kan skapa damm när man slipar det eller sågar det med en glasskärare, och damm från glas är extremt farligt att få ner i lungorna.

Lite damm från glas kan vara farligt så det är viktigt att man använder andningsskydd även om man bara ska göra ett kort arbete med glas.

Olika typer av andningsskydd

När det gäller andningsskydd finns de några olika klassificeringar, där de primära är andningsskydd ffp2 och andningsskydd ffp3.

Andningsskydden stoppar olika luftburna partiklar, det kan handla om farliga ångor och damm eller så kan det vara smittor, exempelvis har det utvecklats speciella andningsskydd för corona.

Andningsskydd ffp2

Ffp2 är en relativt simpel mask men skapar ändå ett bra skydd för både dig själv och din omgivning. Engångsskyddet är tillverkat i fem lager och är vikbart.

Andningsskyddet filtrerar bort minst 94 % av smuts och främmande små partiklar i luften, vilket därför skyddar bäraren mot luftburen smitta, partiklar i luft, rökdimmor och aerosoler.

Andningsskydd ffp3

FFP3 är den högsta klassificeringen på andningsskydd, dessa masker är alltså betydligt mer avancerade och skapar det bästa skyddet.

Andningsskydd ffp3 har en avskiljningsgrad på 99% för fasta och våta partiklar. Produkten skyddar således både mot damm och luftburna virus.

Det finns också modeller av andningsskydd ffp3 som kan återanvändas.

Vanliga frågor om andningsskydd

Vad är det för skillnad mellan munskydd och andningsskydd?

Ofta brukar benämningen vara munskydd om masken är till för att förhindra spridning av smitta, medan ett andningsskydd mer är till för att skydda användaren mot farliga gaser, partiklar med mera.

När ska man använda andningsskydd?

Andningsskydd ska användas vid en mängd olika tillfällen, framför allt när det finns skadliga föroreningar i luften eller det finns risk för syrebrist.

Kan man återanvända andningsskydd?

Det är olika, vissa skydd är designade för att bara användas en gång och sedan ska de kastas, medan mer påkostade modeller kan återanvändas.

Hur ofta ska andningsskyddets filter bytas?

Om ditt andningsskydd använder utbytbara filter är oftast tanken att samma filter ska sitta i under ett helt arbetspass, alltså upp till 8 timmar.

Var kan jag köpa andningsskydd?

Ett andningsskydd som ska förhindra gaser och partiklar finns att köpa i majoriteten av byggaffärer, antingen din lokala och fysiska affär eller de som finns online.

Vad kostar ett andningsskydd?

Priserna varierar relativt mycket men generellt ligger maskerna på allt mellan 200 kr och 700 kr, dock finns det både dyrare och billigare modeller.

Sammanfattning

Avslutningsvis finns det flera saker som du behöver fundera över innan köpet av andningsskydd äger rum, bland annat är syftet en viktig faktor, alltså vad masken är planerad att användas till.

Men även passformen behöver stämma överens med ditt huvud, allra helst ska masken vara justerbar för att vara så allsidig som möjligt.

Slutligen bör du inte fundera över priset, köp i stället det andningsskydd som passar dina ambitioner och mål.

Källor

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen