Bästa andningsskyddet 2022 – Test av olika andningsskydd

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

3M Secure Click HF-801

3M 4251+

3M Secure Click HF-803SD

Milwaukee 4932478548

Klicka här för att se fler andningsskydd.

Bästa andningsskyddet 2022

Arbetar du ofta i miljöer med farliga ämnen som till exempel damm, ånga och gas? Då måste du köpa det bästa andningsskyddet. Med hjälp av ett andningsskydd bäst i test så kan du enkelt skydda sig själv från farliga ämnen. Du kan även skydda dig mot farliga virus som till exempel covid-19. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att köpa ett andningsskydd.

Men det är faktiskt inte så lätt att köpa ett andningsskydd bäst i test. Om man inte är så insatt så kan det vara ganska svårt att veta vilket andningsskydd som är bäst. Det finns en massa olika alternativ men även flera olika prisklasser. Dessutom så är det inte alltid lätt att köpa något på nätet. Många online affärer brukar ofta skriva det som de vill att du ska höra. Men när du väl får hem varan så kanske den inte är precis som du tänkt dig. Det är inte så kul att spendera pengar på något som inte är som man förväntat sig.

Som tur är så är det just därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en guide så att du ska kunna hitta det bästa andningsskyddet. Jag har gjort mitt eget andningsskydd test. Jag är själv en hantverkare som har hållit på med hantverk sedan jag var ung. Under min tid som hemmafixare och hantverkare har jag samlat på mig ganska många andningsskydd. Jag har satt ihop den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap av andningsskydd. Dessutom så har jag läst igenom många kundrecensioner och andra tester. Efter att du har läst igenom den här komplexa guiden så garanterar jag att du kan hitta ett andningsskydd bäst i test.

Köpguide för andningsskydd bäst i test 2022

Men som sagt så är det faktiskt inte så lätt att köpa ett bäst i test andningsskydd. När du ska köpa ett andningsskydd så finns det några viktiga saker som du borde tänka på. Det viktigaste är att du ska välja utifrån dina egna personliga preferenser. Men du måste även tänka på lite andra saker som jag listar här nedan. Här är vad du ska tänka på när du köper ett andningsskydd bäst i test 2022:

 • Betyg
 • Filter och patrontyp
 • Passform och justerbarhet
 • Material
 • Underhåll

Betyg

Andningsskydd har olika betyg beroende på vad de är effektiva vid filtrering. Dessa betyg kommer i form av en bokstav / sifferkombination som anger deras användningsområden.

Bokstavsbeteckningar inkluderar N, R och P:

 • Masker betecknade med N är inte oljebeständiga.
 • Masker med R-beteckningar är motståndskraftiga mot olja.
 • Masker med P-beteckningar är oljetäta.

Siffran beskriver maskens effektivitet vid avlägsnande av partiklar som har en storlek på 3 mikron i diameter och större. Masker med värdet 95 är 95 procent effektiva, värdena 99 är 99 procent effektiva och värdena 100 är 99,97 procent effektiva.

Så en P100-mask, som är högst betyg, är oljesäker och 99,97 procent effektiv för att ta bort partiklar som är 0,3 mikron och större. En N95-mask är inte oljebeständig men är 95 procent effektiv för att avlägsna dessa partiklar.

Filter och patrontyp

Filterpatroner finns i ett brett utbud av färger, kodade specifikt för den partikel eller förorening som den skyddar mot. Till exempel är en patron med en vit etikett effektiv för att filtrera syra gaser, medan blått indikerar att det kommer att filtrera kolmonoxid och grönt är effektivt mot ammoniak.

För DIYers är de vanligaste filtren och patronerna lila, gröna och kricka. Lila indikerar en P100-klassning, effektiv mot alla partiklar. Orange anger betyget P95, P99, R95, R99 och R100 mot partiklar. Kricka representerar en N95-, N99- eller N100-klassning, även mot partiklar.

Dessa filter snäpps och vrids på portarna på halvmasker och fullmasker. De kan också finnas i patroner som vrider sig på andningsskydd med lufttillförsel.

partikelfilter för andningsskydd

 

 

Passform och justerbarhet

Du kanske har en P100-andningsapparat, men det kommer inte att hjälpa dig om ofiltrerad luft först kan ta sig in i luftvägarna. Om luft kan smyga sig bakom masktätningen kan det vara potentiellt förorenat och skadligt för din hälsa.

Dåliga tätningar är vanligtvis resultatet av dålig montering eller justerbarhet. För att säkerställa att du är säker ska du använda en mask som ger bästa möjliga passform. De bästa andningsskyddet har två eller tre justerbara remmar som du kan använda för att placera masken korrekt (över näsan och munnen utan några luckor). Dessa remmar är också hur du justerar tätningen så att den är tät men inte obekväm.

Material

Medan patroner gör det mesta av arbetet med att rena luften, kan din masks konstruktionsmaterial vara lika viktigt. Om materialet är för styvt eller sprött, ger det inte den typ av tätning du behöver för att vara säker under många förhållanden.

Andningsskydd bäst i test av gummi och silikon skapar en säker tätning. Båda dessa material kan böjas när användaren vrider på huvudet eller tittar upp, samtidigt som det fortfarande ger en lufttät tätning.

De är båda hållbara också, med gummi som det mest motståndskraftiga. Hållbarhet är viktigt eftersom andningsskydd är verktyg som sannolikt ser sin rättvisa andel av missbruk. Om din andningsapparat går sönder eller sliter till och med lite är det inte längre bra.

Underhåll

Det är viktigt att underhålla andningsskyddet så att det håller så länge som möjligt. Medan patroner kastas bort är det inte andningsskyddet själv.

En andningsdag kan rymma många bakterier och din andningsapparat behöver rengöras. Det perfekta sättet att rengöra din mask är att ta isär alla delar och tvätta dem i varmt vatten med desinfektionsmedel.

När du rengör din mask är det en bra tid att kontrollera om den har sprickor eller tårar. Kontrollera remmarna, tätningen och ansiktsskyddet (om sådan finns) för tecken på slitage. Om du ser något som tyder på att ditt andningsskydd inte fungerar som den ska, byt ut den mot en annan. Det är inte värt att riskera din hälsa för andningsskyddet.

Läs också >>> Arbetsbyxor bäst i test

Användning av andningsskydd

Luftkvaliteten varierar från plats till plats med volymen av möjliga föroreningar som påverkas direkt av omgivande omständigheter. Specifika komplexa uppgifter kan också störa andningsförmågan i den omgivande luften avsevärt.

Här är en lista över några aktiviteter eller omständigheter som räknas som livskraftiga skäl att använda andningsskydd:

För bekämpningsmedel

Med tanke på de hårda kemiska komponenterna som finns i bekämpningsmedelslösningar är det absolut nödvändigt att bära andningsskydd för att motverka alla nivåer av andningsrisker när du utför skadedjursuppgifter.

Faktum är att majoriteten av bekämpningsmedlen strikt kräver användning av ett specifikt andningsskydd som ofta betonas i produktetiketten.

Vid applicering och / eller blandning av bekämpningsmedelskemikalier används ofta ett bäst i test andningsskydd för kemiska patroner. Dessa andningsskydd är utformade för att förhindra att farliga ångor och gaser andas in av bäraren.

För borttagning av asbest

Har du någonsin hört talas om mesoteliom?

Tja, det är bara en viss typ av cancer orsakad av exponering för asbest.

Om du bor i ett hus som byggdes före 1980 finns det en god chans att du omges av asbest, särskilt i dina gamla golvplattor, i din rörcement, ytterväggar och isolering.

I själva verket kan även nyare hem ha spår av asbest i olika delar av strukturen. Och oavsett om ditt hus renoveras eller inte, är du och alla i familjen ständigt utsatta för det farliga mineralet.

Asbest är ett fibröst mineral och ganska läskigt.

Varför?

Små mängder luftburen asbest kan orsaka allvarliga skador i luftvägarna, särskilt lungorna. Oavsett om du tar bort asbest själv eller bara övervakar arbetets framsteg, är det viktigt att ta på dig en andningsapparat som kan skydda inte bara dina lungor utan även dina ögon.

När du använder andningsskydd för asbestavlägsnande är det viktigt att din enhet är utrustad med ett P100 (HEPA) filter. Dessa filter är utformade för att effektivt blockera 99,9% av partiklar eller föroreningar i luften.

För borttagning av mögel

Mögelexponering kan lätt leda till en mängd allergiska reaktioner som rinnande näsa, hosta, väsande andning, utslag och kliande ögon.

Dessutom kommer individer som för närvarande lider av astma och vissa andningssjukdomar uppleva sämre effekter när de utsätts för denna typ av hushållssvamp.

För ansvarsfulla husägare är mögelsanering den enda bästa lösningen för sådana problem. Och för att avsevärt minska potentiella hälsorisker uppmuntras det att använda minst en N95-andningsskydd.

Denna speciella typ av personlig skyddsutrustning används ofta i en konstruktionsmiljö för att skydda arbetare från damm och olika små partiklar. N95-masker används också inom hälso- och sjukvårdssektorn och förhindrar att användaren utsätts för både flytande och luftburna ämnen i form av mikroorganismer och kroppsvätskor.

För spraymålning

När du gör lite målningsarbete måste du bibehålla det optimala tillståndet för dig själv för att ge bästa resultat. Och att ha en mask bör vara högst upp på listan för att effektivt och säkert utföra uppgiften.

Att välja andningsskydd bäst i test för jobbet beror på de omgivande omständigheterna. Spraymålning i ett öppet utrymme kräver en partikelmask. Å andra sidan behöver en andningsapparat med engångspatroner för att få jobbet gjort i ett slutet område.

För rök

Tyvärr lever vi i en era där rök är en normal del av det dagliga livet. Det betyder dock inte att det inte finns något du kan göra för att skydda dina lungor från de allvarliga effekterna av långvarig exponering för rök.

Typiskt är N95- och N100-typerna av masker bra för att skydda bäraren från skadliga partiklar som finns i olika typer av rök. Var noga med att välja en mask med två remmar för att säkra en förseglad passform.

Vi kommer också att nämna att rökförebyggandet är begränsat till små rök och inte fulla bränder (till exempel masker av brandman är speciellt utformade).

För damm

Dammmasken fungerar som vår första försvarslinje mot ett brett spektrum av damm som finns i vår omgivande luft. Du kan antingen välja engångstyp för engångsbruk eller den återanvändbara masken som följer med utbytbara filter.

Partikelfilter eller dammmasker är effektiva för att blockera olika typer av damm som trä, betong / kiseldioxid, krita och gummi. Dessa masker klassificeras med olika betyg beroende på deras effektivitet när det gäller att blockera dammpartiklar. Större antal betyder högre effektivitet.

Typer av andningsskydd

Andningsskyddsmaskar, medan alla tjänar samma syfte, ser ut och utför sina uppgifter lite annorlunda. Beroende på andningsskyddets stil och typ av projekt kommer vissa av dessa typer av masker att fungera bättre än andra för att hålla luftvägarna, och till och med dina ögon, irriterande och skyddade.

bäst i test andningsskydd

Luftrening vs Luftförsörjning

Det finns två typer av andningsskydd; luftrening och luftförsörjning (eller atmosfärförsörjning), och de är väldigt olika i design och funktion. Här är de OSHA-godkända definitionerna:

 • Luftrenande andningsskydd har filter, patroner eller kapslar som avlägsnar föroreningar från luften genom att passera den omgivande luften genom luftreningselementet innan den når användaren.
 • Atmosfärförsörjande andningsskydd levererar ren luft direkt till användaren från en annan källa än luften som omger användaren.

Med andra ord använder luftförsörjningsapparater motorer för att pumpa ren luft i en huva eller mask till andningen. De kan ha filter, men de får sin rena luft från en källa utanför arbetsområdet. Dessa bäst i test andningsskydd är vanligast i katastrofsituationer eller i områden med extremt flyktiga föroreningar.

Luftrenande andningsapparater tar bort föroreningar när användaren andas in. Andningen drar partiklarna mot masken, som fångar dem i filtren. Några av dessa masker har utbytbara filter så att användaren kan kasta ut ett använt filter. Eller, när det gäller pappersmasker, slänger du ut det helt. Den här stilen med luftfiltrering är överlägset den mest populära bland DIY-tillverkare.

Engångspappersmask

Engångspappersmasker är populära bland hantverkare eftersom de är billiga och bekväma att bära. De gör ett bra jobb med att ta bort slipdamm från träbearbetningsprojekt och fogmassa från gipsjobb.

Dessa masker är väldigt lätta och de använder elastiska remmar runt användarens huvud för att hålla sig på plats. De har en tunn metallstång på näsan som böjer sig för att ge en bra passform över näsan och munnen.

När användaren andas in dras luft genom de mikroskopiska hålen i masken. Partiklar som är större än de hålen landar på masken och fastnar. När dessa masker blir alltför smutsiga och igensatta med damm och smuts kan användaren kasta ut den och få en ny.

Halvmask

Halvmasks andningsskydd täcker nedre hälften av användarens ansikte och ger en tätning runt näsan och munnen. De har justerbara remmar som lindas runt användarens huvud och dras åt och blockerar vägarna runt tätningen.

Dessa masker har portar framför masken som användaren andas igenom. De använder vanligtvis utbytbara patroner för att filtrera bort föroreningar. Patronerna vrider sig på masken och snäpper på plats. De fungerar på samma sätt som en pappersmask och släpper bara in ren luft i näsan och munnen.

Några av patronerna är återanvändbara, även om de flesta användare kastar ut dem och ersätter dem med nya set när de blir synligt smutsiga.

Dessa masker är bra för alla projekt i verkstaden. Du kan klä dem med en mängd olika patroner, beroende på vilket arbete du gör.

Fullmask

Andningsskydd med helmasker fungerar väldigt på samma sätt som andningsskydd med halvmask. De använder engångspatroner och utbytbara patroner (i själva verket samma) och de blockerar luftvägarna från föroreningar genom att skapa en tätning.

Skillnaden mellan de två är att en maskeringsmasker täcker hela ansiktet och skapar en sköld över ögonen. Det har fortfarande en tätning runt munnen och ansiktet, men det här extra skyddslaget skapar en ytterligare barriär som partiklar är mindre benägna att smyga förbi.

Helmaskeringsfilter är mycket effektiva när ögonskydd är nödvändigt, som i fallet med installation av glasfiberisolering, användning av en färgspruta i en tät verkstad eller till och med slipmaterial om du är särskilt allergisk mot vissa hårda eller nöta träslag.

Gasmask

Gasmasker är lätta att känna igen. De är tjocka gummimasker som täcker användarens hela huvud eller ansikte, med två ögonhål täckta med tjocka plastskydd som ser ut som bugögon. Bortsett från att vara häftklammer i skräckfilmer, kan de vara extremt effektiva för att skydda bäraren från skadliga kemikalier, som de som ibland används i militär handling.

Gasmasker använder filterpatroner för att blockera skadliga gaser och kemikalier. Användaren måste montera masken med rätt patron för kemikalien till hands. De är väldigt heta och bara milt effektiva i en DIY-miljö. Det är osannolikt att någon kommer att välja att bära en under ett projekt.

Fördelarna med att äga ett andningsskydd bäst i test

andningsskydd bäst i test

Att hantera ett dammigt projekt utan andningsskydd kan leda till några otäcka resultat. Dina näsgångar och halsen kan bli irriterad eller täppt, vilket gör att du känner att du upplever allergier (som du i huvudsak är). Om du har din egen andningsapparat kan du blockera irriterande ämnen från att komma in i luftvägarna.

Skadliga gaser kan ta sig in i blodomloppet genom lungorna. Om du arbetar med hårda kemikalier kan du kasta på dig masken och filtrera dem ur din andningsluft. Du kan byta bläckpatronerna så att de matchar de kemikalier du använder och se till att din verkstad är en säker plats.

Vissa patroner har plats för stapling med ytterligare filter, vilket skapar ett oerhört effektivt filtreringssystem. Genom att använda ett “förfilter”, som i huvudsak är ett andra filter, kan du ta bort fler partiklar än att använda ett standardfilter ensamt.

 • Andningsskydd kan hindra damm och partiklar från att skapa allergiska reaktioner.
 • Andningsskydd hindrar skadliga kemikalier från att komma in i lungorna och blodomloppet.
 • Du kan stapla filter inuti patronerna.

Läs också >>> Bästa japansåg

Vanliga frågor om bäst i test andningsskydd

Vad är ett andningsskydd?

Ett andningsskydd är en mask som täcker näsan och munnen för att skydda lungorna från att andas in skadliga ämnen som färg, kemikalier, mögel, damm och skadliga sjukdomar och bakterier.

Om du vill skydda dina lungor och därmed din allmänna hälsa bör du definitivt överväga att bära andningsskydd.

Varför finns andningsskydd?

Andningsskydd är en speciell typ av apparater som är utformade för att skydda bäraren. Antingen bärs över näsan och munnen (dvs. halvmask) eller helt täcker dina ögon, näsa och mun (dvs. helmask). Andningsapparatens huvudroll är att förhindra att användaren andas in någon form av partiklar eller föroreningar som finns i den omgivande luften.

Exempel på farliga ämnen som blockeras av andningsskydd är ångor, kemiska gaser, ångor, dimma, rök, damm och spray.

Det finns två typer av andningsskydd:

 • De grundläggande typerna av luftrening
 • Atmosfären som levererar typer

Med hjälp av andningsskydd kan vi göra vissa komplexa uppgifter utan att äventyra vår andningshälsa.

Hur fungerar andningsskydd bäst i test?

Andningsapparatens huvudsakliga funktion är att filtrera luften som vi andas in och förhindra att alla typer av farliga ämnen som finns i luften tränger in i luftvägarna.

För att prestera effektivt är andningsskydd utrustade med flera lager filtermaterial för att fånga upp både partikel- och gasbaserade föroreningar.

Filtermaterial av denna typ av andningsapparater är också utrustade med en elektrostatisk laddning som gör att enheten kan filtrera bort partiklar utan att påverka andningsmotståndet som bäraren upplever negativt.

I andningsskydd med tillförsel är utrustningen utrustad med en batteridriven kapsel som suger ut den omgivande luften i filtret som förser bäraren med ren och säker luft genom en slang som är ansluten till masken.

Vad är skillnaden mellan andningsskyddstyper?

Återigen finns det två huvudtyper av andningsskydd. (1) Luftrenande andningsskydd som används för att rena den omgivande luften innan de inhaleras. (2) Andningsskydd med andningsskydd som används för att ge ren luft från en lagringstank som bäraren bär.

I denna artikel kommer vi att fokusera på luftrenande andningsskydd, som använder patroner för att avgifta luften. Det är viktigt att förstå dessa bitar eftersom de dikterar vilken typ av luft du kan andas in.

Patronbetyg

När det gäller patroner bör du vara uppmärksam på betyg och bokstäver bredvid produktbeskrivningen. Dessa bokstäver är klasser och tilldelas och godkänns av National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH).

Bokstäverna “N”, “R” eller “P” anger hur motståndskraftigt bäst i test andningsskyddet är mot olja. Detta är viktigt eftersom olja kan minska din enhets effektivitet.

Följande är de tilldelade klasserna:

 • N95: Filtrerar minst 95% av luftburna partiklar, ingen motståndskraft mot olja.
 • Kirurgisk N95: Filtrerar minst 95% av luftburna partiklar, utan motstånd mot olja, men rensas också av Food and Drug Administration (FDA) som en kirurgisk mask.
 • N99: Filtrerar minst 99% av luftburna partiklar, inget motstånd mot olja.
 • N100: Filtrerar minst 99,97% av luftburna partiklar, inget motstånd mot olja.
 • R95: Filtrerar minst 95% av luftburna partiklar, har en något motståndskraft mot olja.
 • P95: Filtrerar minst 95% av luftburna partiklar, starkt motståndskraftiga mot olja.
 • P99: Filtrerar minst 99% av luftburna partiklar, starkt motståndskraftiga mot olja.
 • P100: Filtrerar minst 99,97% av luftburna partiklar, starkt motståndskraftiga mot olja.

Det finns andra bokstäver som du kan se på andningsskydd är följande:

 • AG: Godkänd för syrgasfiltrering
 • OS: Godkänd för organisk ångfiltrering
Material

Ett bra andningsskydd bör vara tätt för att säkerställa inget läckage. Dessa funktioner beror direkt på vilken typ av material som används vid tillverkningen av enheten.

Kapslar är vanligtvis gjorda av styrenplast som har genomgått högtrycksgjutning. Materialet är en speciell typ av termoplastiskt harts som är avgörande för att säkerställa komponentens hållbarhet.

Andningsskyddets ansiktsstycke kan tillverkas av en mängd olika material. Beroende på andningsskyddets typ och märke är ansiktsstycket antingen gjord av silikon, neopren och naturgummi.

Hållbarhet

Hållbarhet är en kritisk faktor att tänka på när man försöker säkra ett pålitligt andningsskydd.

Enhetens totala hållbarhet beror direkt på vilken typ av material som används för att tillverka andningsskyddet. Majoriteten av avancerade andningsskydd är vanligtvis tillverkade av kiselgummi som kan ge en förseglad passform och pålitlig hållbarhet.

Förfaller andningsskydd?

Ja, andningsskydd går ut. Ansiktsmasken ska vara bra, men det är patronerna du bör vara medveten om. Kontrollera alltid utgångsdatumet på patronerna före användning.

Kan äldre ha andningsskydd?

Möjligen, men att andas genom andningsskydd är svårare än normal andning, därför kan det vara svårt för en äldre person att använda andningsskydd.

Fungerar andningsskydd i en brandtypsituation?

Nej, de flesta andningsskydd är inte byggda för att filtrera bort den tjocka röken från en eld och tillhandahålla syre som behövs för att förhindra kvävning. Det är därför brandmän bär särskilda syretankar.

Är fulla andningsskydd bättre än halva?

Som namnen antyder bärs halva ansiktsmasker för att täcka näsan och munnen, medan andningsskydd i hela ansiktet skyddar hela ansiktet, särskilt bärarens ögon som också är ganska känsliga.

Men vilken typ är då bättre?

Egentligen beror andningsapparatens effektivitet inte på om det ger full ansiktsskydd. Som diskuterats tidigare beror andningsverkningsgraden direkt på de filter som används.

Att bestämma när en andningsapparat med hel ansikte eller halv ansikte ska användas beror på vilken typ av uppgift du planerar att utföra eller svårighetsgraden i luftmiljön som inkluderar de typer av föroreningar som finns (partiklar, ånga / gas eller båda) och volymen av involverade föroreningar.

Vem behöver ett andningsskydd bäst i test?

När uteluftkvaliteten äventyras av partiklar – fint fast och flytande skräp som kan inandas och orsaka hälsoproblem – är det bästa att hålla sig inne så mycket som möjligt och att använda HEPA-renare i ditt hem kan göra stor skillnad inomhusluftkvaliteten. Men om du måste gå ut, kan du skydda dig med ett andningsskydd som tätar säkert mot ditt ansikte och filtrerar partiklar. CDC har riktlinjer för hur du får en bra passform (särskilt viktigt om du har skägg, eftersom ansiktshår kan förhindra att en mask tätar mot huden och låter partiklar smyga in).

Människor som ofta reser till platser med dålig luftkvalitet eller föroreningar kan också hitta andningsskydd användbara, liksom de som har att göra med mögelangrepp i sina hem. Personer med nedsatt lungfunktion, till exempel på grund av astma eller emfysem, bör kontakta sin läkare innan de använder andningsskydd, eftersom de gör andningsakten något svårare.

För att kontrollera din lokala luftkvalitet mer exakt, skriv ditt postnummer i AirNow, en EPA-resurs som ger en nationell karta över aktuella bränder och användbara faktablad.

Om du är osäker på om luften runt dig garanterar att du använder ett andningsskydd, kontakta ditt distrikts hälsoavdelning. För att kontrollera din lokala luftkvalitet mer exakt, skriv ditt postnummer i AirNow, en EPA-resurs som ger en nationell karta över aktuella bränder och användbara faktablad.

Som med många leveranser av beredskap kan andningsskydd säljas ut eller på annat sätt vara ouppnåelig under tider med ökad efterfrågan, till exempel efter en naturkatastrof. När du bygger upp ditt lager av akutmaterial är det klokt att inkludera en återanvändbar mask och ersättningsfilter eller en låda med engångsmasker. De flesta engångsandningsapparater kan arbeta i cirka åtta timmar innan du ska kasta dem, medan återanvändbara masker kan fungera på obestämd tid förutsatt att du byter ut filtren enligt tillverkarens instruktioner. Jag rekommenderar att du har en halv- eller helmask plus några lådor med engångsskydd.

Jag skrev ursprungligen den här guiden före coronavirusutbrottet och N95-andningsskydd har reserverats för vård- och frontlinjearbetare sedan våren 2020. Jag kommer att uppdatera den här guiden om situationen förändras.

Finns det ett andningsskydd för barn?

NIOSH certifierar inga andningsskydd avsedda för barn. Även om du kan hitta masker i mindre storlekar är de ändå avsedda att passa vuxna ansikten bäst och kan vara för stora på ett barn för att bilda den täta tätningen som är nödvändig för att säkerställa skydd. Dessutom hindrar andningsskydd luftflödet, så medan de gör luften säkrare att andas gör de det också svårare att andas, vilket är riskabelt för barn än för vuxna.

Vissa folkhälsoavdelningar är också oroliga för hur masker kan ge en falsk känsla av säkerhet som får människor att spendera mer tid i farliga utomhusförhållanden än vad de annars skulle göra. Denna oro är särskilt akut när det gäller barn: Eftersom barnens lungor fortfarande växer är de särskilt utsatta för brand och rök, enligt EPA. Även om det sannolikt är svårt och obekvämt är det mycket bättre att hålla barnen inne och borta från farliga luftförhållanden så mycket som möjligt snarare än att klä dem med andningsskydd.

Hur väljs andningsskydd bäst i test?

Jag ansåg endast NIOSH-godkända andningsskydd utvärderade för NIOSH-godkännande (PDF) vid byråns National Personal Protective Technology Laboratory (PDF). Laboratoriet godkänner andningsskydd om det uppfyller minimikraven för konstruktion, prestanda och skydd. Även om filter har olika effektivitetsnivåer, till exempel N95 eller P100, finns det ingen rangordning av bättre eller sämre NIOSH-filter – de är antingen godkända eller inte. NIOSH-godkännande är den viktigaste faktorn när du letar efter ett andningsskydd av hög kvalitet. Du kan hitta hundratals knockoffs online som saknar denna viktiga myndighetscertifiering. Jag undvek dem helt, och du borde också.

Jag konsulterade både redaktionella recensioner och kundrecensioner hos affärer och andra återförsäljare. De flesta andningsskydd du kan köpa online är tillverkade av 3M eller Honeywell. Som Venessa Vidovich från Shasta County Health and Human Services Agency noterade är folkhälsovårdstjänstemän i allmänhet varumärkesagnostiker. “Det finns ingen preferens för oss”, sa hon. Om det är en NIOSH-godkänd N95- eller P100-mask, “det är allt vi bryr oss om.”

NIOSH-godkännande är den viktigaste faktorn när du letar efter ett bäst i test andningsskydd av hög kvalitet. Du kan hitta hundratals knockoffs online som saknar denna viktiga myndighetscertifiering.

Bortsett från NIOSH-godkännande, övervägde jag användarvänlighet och komfort. För återanvändbara masker ansåg jag också tillgängliga storlekar – mer är bättre. Engångsmaskar finns i allmänhet i en storlek som passar alla. Eftersom en tät tätning är avgörande för korrekt andningsfunktion, bör en kvalitetsmask stanna kvar och känna sig bekväm på bar hud. En andningsapparat tappar omedelbart sin fördel om den skavar din hud (får dig att justera den) eller om din andedräkt dimmar upp några glasögon du kan ha på dig. Jag prioriterade funktioner som justerbara hårstrådslister som kan anpassas till näsbryggan och jag utesluter masker som saknar utandningsventiler som leder din utgående heta luft bort från ditt ansikte.

En panel bestående av 10 personer försökte 12 andningsapparater för engångsbruk och återanvändbara halva ansiktsstycken och utvärderade följande:

 • Användarvänlighet: I en nödsituation behöver du ett andningsskydd som är intuitiv och anpassar sig efter huvudets form. Jag noterade vilka andningsskydd som gjordes i håret eller vridits ur platsen.
 • Komfort: Andningsskydd bör vara tillräckligt bekväma så att du kan hålla dem på under längre perioder. Jag letade efter andningsskydd som inte krossade kinderna eller hakan eller luktade obehagligt. Jag diskvalificerade alla som hindrade oss från att använda glasögon.
 • Konstruktionskvalitet: Min testpanel undersökte varje andningsapparats kropp och remmar och noterade vilka modeller som kändes tunn eller dåligt gjorda.

Hur vet jag om mitt andningsskydd passar?

Du bör kontrollera positiva och negativa tryck varje gång du sätter på dig andningsskyddet. För positivt tryck, blockera utandningsventilen med handen och andas ut. Luft ska inte kunna fly. För att kontrollera undertryck, blockera filtren eller portarna med händerna och andas in. Återigen bör luft inte kunna komma in genom tätningarna.

Hur länge kan andningsskyddet hålla?

Ett filter kan ta fem år om det inte öppnas och sex månader om det öppnas. Om du använder ditt filter byter du det dagligen. När det gäller andningsskyddet varierar livslängden beroende på underhåll. Om det inte finns några tårar i remmarna eller tätningarna och det klarar passningstestet varje gång du sätter på det, är andningsskyddet bra.

Är det bäst att köpa ett andningsskydd bäst i test om jag vill skydda mig själv och min familj?

Om det finns tillgängligt och används korrekt kan en andningsapparat selektivt minska exponeringen du annars skulle få. Andningsskydd har använts under många år på arbetsplatsen, där arbetsgivare har program för att se till att rätt masker väljs och att andningsskyddet passar. När konsumenter använder andningsskydd har de inte sådant stöd, så det här faktabladet innehåller massor av bakgrundsinformation som hjälper konsumenter att förstå de begränsningar och försiktighetsåtgärder som måste övervägas. Målet är att undvika oavsiktliga problem som kan uppstå på grund av bristande förståelse eller falsk känsla av säkerhet.

Som ett första steg, planera hur du ska reagera om en nödsituation inträffar. En andningsapparat är bara en liten del av planen. Det kan finnas situationer där det är helt enkelt bäst att stanna där du befinner dig och undvika osäkerhet utanför, en process som kallas “skydd på plats”, som ett sätt att överleva. Använd tillgänglig information för att bedöma situationen. Om du ser stora mängder skräp i luften, eller om lokala myndigheter säger att luften är dåligt förorenad, kanske du vill vidta den här typen av åtgärder. US Department of Homeland Security erbjuder information om skydd på plats och andra akuta planeringsrekommendationer för extern ikon på sin webbplats och via ett avgiftsfritt nummer, 1-800-BE-READY.

Andningsskydd är endast effektivt om:

 • rätt andningsskydd används,
 • det är tillgängligt när du behöver det,
 • du vet när och hur du tar på den och tar av den, och
 • du har lagrat den och hållit den i funktionsdugligt skick i enlighet med tillverkarens instruktioner

Varje typ av andningsskydd kan finnas i flera varianter, var och en med sin egen uppsättning varningar, begränsningar och användningsbegränsningar. Vissa andningsskydd kräver test för att säkerställa en tät passning i ansiktet och bör inte användas med ansiktshår. Andra använder en näsklämma och munstycke, som är knäppta mellan tänderna, liknar en snorkel. Vissa andningsskydd hindrar användaren från att prata medan andra har talfunktioner. Varje andningsskydd bäst i test som är förorenat med farliga kemikalier ska dekontamineras och kasseras på rätt sätt.

Alla andningsskydd kräver träning för att kunna användas korrekt. Ibland kan du öva på att använda din egett andningsskydd. Vissa andningsskydd kommer i en förpackning som måste förbli förseglad tills den används, så du måste träna med en speciell ”övningsversion”. Träning är oerhört viktigt när det gäller förvaring, underhåll, användning och kassering av andningsskyddet. Denna information tillhandahålls av andningsskyddets leverantör (dvs. säljare, distributör eller tillverkare).

Om du inte använder andningsskydd korrekt är det mycket troligt att det inte skyddar dig – och till och med kan skada dig. Följande information hjälper dig att förstå vad en andningsapparat är och hur den ska användas.

Vad är ett andningsskydd bäst i test?

Andningsskydd är en anordning som skyddar dig från att andas in farliga ämnen, såsom kemikalier och smittsamma partiklar. Det finns flera olika typer av andningsskydd, som beskrivs nedan.

Fly andningsskydd

Fly andningsskydd är konstruerade för att endast användas i en nödsituation, och endast för att fly från ett farligt område till ett säkert område. Det finns flera andningsskydd på marknaden. Många av dem använder en huva med en halsförsegling istället för en ansiktsstycke. De är vanligtvis utformade för engångsanvändning under en kort period, vanligtvis 15 minuter till 1 timme. De kan finnas i olika storlekar och passar de flesta vuxna. Individer med små eller mycket stora nackstorlekar kanske inte kan använda några designer av flyghuvud – kontrollera leverantörens produktinformation innan de köper.

Partikulärt andningsskydd

Andningsskydd från partiklar är de enklaste, billigaste och minst skyddande av andningsskyddstyperna som finns tillgängliga. Dessa andningsskydd skyddar endast mot partiklar. De skyddar inte mot kemikalier, gaser eller ångor och är endast avsedda för låga risknivåer. Det allmänt kända andningsskyddet “N-95” är en typ av partikelformat andningsskydd som ofta används på sjukhus för att skydda mot smittsamma ämnen. Partikulära andningsskydd är ”luftrenande andningsskydd” eftersom de rensar partiklar ur luften när du andas. Även om du inte kan se partiklarna kan det finnas för många i luften för att andningsskyddet ska ge tillräckligt skydd.

Andningsskydd för kemiska / gasmask

Gasmasker kallas också ”luftrenande andningsskydd” eftersom de filtrerar eller rengör kemiska gaser och eventuellt partiklar ur luften när du andas. Andningsskyddet innehåller ett ansiktsstycke eller mask och ett filter / patron (om filtret är i ett metallskal kallas det en ”kapsel”). Remmar fäster ansiktsstycket i huvudet. Patronen kan ha ett filter för att ta bort partiklar (t.ex. ett biologiskt vapen), kol (för att ta bort vissa kemikalier), båda eller andra delar. När användaren andas in dras luft genom filtret.

Gasmasker är endast effektiva om de används med rätt patron eller filter (dessa termer används ofta omväxlande) för en viss biologisk eller kemisk substans. Att välja rätt filter kan vara en komplicerad process. Det finns patroner som skyddar mot mer än en fara, men det finns inget “allt-i-ett” -filter som skyddar mot alla ämnen. Du måste veta vilka faror du kommer att möta för att vara säker på att du väljer rätt filter.

Drivna luftrenande andningsskydd

Drivna luftrenande bäst i test andningsskydd använder en fläkt för att blåsa luft genom filtret till användaren. De är lättare att andas igenom och de behöver ett fulladdat batteri för att fungera ordentligt. De använder samma filter som gasmasker, så du måste veta vad faran är och hur mycket det är i luften.

Självhållett andningsskydd

Självhållen andningsapparat (SCBA) är andningsskydd som vanligtvis används av brandmän. Dessa använder sin egen lufttank för att tillföra ren luft, så du behöver inte oroa dig för filter. De skyddar också mot högre koncentrationer av farliga kemikalier. De är dock väldigt tunga (30 pund eller mer) och kräver mycket speciell träning för att använda och underhålla dem. Lufttankarna varar vanligtvis också en timme eller mindre beroende på deras betyg och hur hårt du andas.

Kan jag köpa ett andningsskydd och förvänta mig att det kan skydda mig från allt?

Dessa andningsskydd måste väljas för skydd mot en specifik fara.

De försiktighetsåtgärder, begränsningar och användningsbegränsningar som medföljer andningsapparaten måste följas strikt. Om masken inte täcker hela vägen runt ansiktet när du andas in kan du andas in förorenad luft som läcker runt kanterna på ansiktsförseglingen. Allt som hindrar ansiktsmasken från att passa tätt mot ditt ansikte, till exempel ett skägg eller långa förbränningar, kan orsaka läckage. Vissa andningsskydd finns i olika stilar och storlekar och passar olika människor olika eftersom människors ansikten har olika former. Du behöver också träning för att veta hur du ska sätta på dig masken och bära den korrekt. Denna information bör tillhandahållas av andningsskyddets leverantör.

Om jag har rätt filter för en viss fara och mitt bäst i test andningsskydd passar, kommer min mask då skydda mig mot den faran?

Gasmasker och andningsskydd minskar exponeringen för risken, men om exponeringen är sådan att den går utöver vad filtret kan hantera (antingen för att mängden giftig gas eller partiklar är mer än vad filtret är utformat för att hantera, eller eftersom exponeringen varar längre än vad filtret är konstruerat för att hantera), kanske filtret inte ger ett effektivt skydd. Det kan också finnas en liten mängd läckage även om andningsapparatens passform har testats. Om så är fallet, och om det finns stora mängder giftig kemikalie i utomhusluften, kan även det lilla läckaget vara farligt.

Kan vem som helst ha ett andningsskydd?

Att andas genom en andningsapparat är svårare än att andas i fri luft. Människor med lungsjukdomar som astma eller emfysem, äldre och andra kan ha svårt att andas. Vissa personer med klaustrofobi kanske inte kan bära mask eller andningsskydd med huva. Vissa personer med synproblem kan ha svårt att se när de bär en mask eller huva (det finns speciella masker för personer som behöver glasögon).

Kommer mitt andningsskydd att skydda för alltid?

Patroner, filter och masker blir gamla. Patroner kan ha en begränsad livslängd. Om filterpatronerna som sitter fast i masken är föråldrade, har varit öppna i luften eller är skadade är du inte skyddad. Patroner som innehåller kol eller andra kemikalier för att filtrera luften bör finnas i lufttäta förpackningar. Om patronerna är öppna eller inte är förpackade i lufttät förpackning ska de inte användas. Även patroner i originalförpackningen har utgångsdatum som bör kontrolleras innan de köps. Med tiden kan din mask bli gammal och gå sönder. Förvara din mask på en ren, torr plats, borta från extrem värme eller kyla. Inspektera den enligt tillverkarens instruktioner.

Kommer ett andningsskydd att skydda mig om det är eld?

Det är viktigt att läsa tillverkarens information om ditt främsta intresse är att kunna fly från en rökfylld byggnad. Rökpartiklar kan snabbt täppa till filter, och filter med speciella kemikalier behövs för att skydda mot kolmonoxid och andra gaser som kan uppstå vid brand. Inte alla bäst i test andningsskydd skyddar mot dessa faror. Vissa komponenter, inklusive huvar och ansiktsstycken, i många av andningsskydden kan smälta om de utsätts för brand.

När jag har tagit på mig mitt andningsskydd, hur länge håller den på?

Det beror på hur mycket filtreringsförmåga andningsapparaten har och mängden fara i luften – ju mer kemisk eller biologisk fara i luften (högre koncentration), desto kortare tid tar ditt filter. Det finns ingen absolut tidsbegränsning, och den kommer att variera beroende på andningsskyddsmodellens kapacitet. Därför måste din beredskapsplan innehålla en uppfattning om hur du kommer till ett säkert område innan maskeringen för filtrering tar slut.

Hur vet jag att ett andningsskydd skyddar mig mot de faror som det påstår sig skydda mot?

Ingen myndighet i Sverige testar och certifierar andningsskydd för allmänheten, dock National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH), en del av Centers for Disease Control and Prevention (CDC), testar och certifierar andningsskydd för användning av arbetare för att skydda mot faror på arbetsplatsen. Andningsskydd certifierade av NIOSH kommer att säga ”NIOSH Approved” och kan ha ett certifieringsnummer.

NIOSH certifierar dock bara andningsskydd mot specifika faror. Bara för att andningsskyddet är certifierat betyder det inte att det skyddar mot ALLA faror. NIOSH-certifierade andningsskydd levereras med godkännandemärken som identifierar de faror som andningsskyddet är godkänt för att skydda mot. Om du köper andningsskydd bör du kontrollera godkännandemärket för att vara säker på att det har certifierats mot de faror du vill ha skydd mot.

Vad ska man ställa för frågar när man ska köpa ett andningsskydd bäst i test?

 1. Vilket skydd (vilka kemikalier och partiklar och på vilka nivåer) ger flyskyddet?
 2. Finns det mer än en storlek?
 3. Hur vet jag om gasmasken eller fläkten passar?
 4. Vilken typ av träning behöver jag?
 5. Har flyghuven testats mot påståenden om skydd, såsom biologiska medel, kemiska krigsmedel, giftiga industriella kemikalier och radioaktiva dammpartiklar?
 6. Vem utförde testningen, vilka testnivåer var och testtiden?
 7. Är flyghatten certifierad av ett oberoende laboratorium eller myndighet?
 8. Finns det några speciella underhålls- eller lagringsförhållanden?
 9. Kommer jag att kunna prata medan jag bär andningsskyddet?
 10. Begränsar huven syn eller huvudrörelse på något sätt?
 11. Kan jag bära enheten i bagaget på min bil?
 12. Finns det ett andningsskydd?
 13. Kan jag använda flughuven mer än en gång?
 14. Kan barn bära flykthuven och få det förväntade skyddet?

Vad är ett NIOSH-godkänt N-95 andningsskydd bäst i test?

Andningsskydd är en personlig skyddsutrustning som bärs i ansiktet, täcker åtminstone näsan och munnen och används för att minska bärarens risk att inandas farliga luftburna partiklar (inklusive dammpartiklar och smittämnen), gaser eller ångor. De många typerna av andningsskydd som finns inkluderar (1) partikelformiga andningsskydd som filtrerar bort luftburna partiklar; (2) ”gasmasker” som filtrerar bort kemikalier och gaser; (3) andningsskydd för flygbolag, som använder tryckluft från en fjärrkälla; och (4) fristående andningsapparat, som inkluderar deras egen lufttillförsel. Kategorin av andningsskydd för partiklar kan delas in i (1) andningsskydd för engångsfilter, där hela andningsskyddet kasseras när det blir olämpligt för vidare användning på grund av överdrivet motstånd, sorbent utmattning eller fysisk skada; (2) andningsskydd för återanvändning eller elastomer, där ansiktsstycket rengörs och återanvänds men filterpatronerna kasseras och byts ut när de blir olämpliga för vidare användning; och (3) andningsdrivna andningsapparater (PAPR), där en batteridriven fläkt flyttar luftflödet genom filtren.

En N-95 andningsapparat är en av nio typer av engångspartiklar. Partikulära andningsskydd kallas också ”luftrenande andningsskydd” eftersom de skyddar genom att filtrera partiklar ur luften när du andas. Dessa andningsskydd skyddar endast mot partiklar – inte gaser eller ångor. Eftersom luftburna biologiska medel såsom bakterier eller virus är partiklar, kan de filtreras av partiklar med andningsskydd.

Andningsskydd som filtrerar ut minst 95% av luftburna partiklar under “värre fall” -testning med en “mest penetrerande” partikel får 95 betyg. De som filtrerar bort minst 99% får betyget “99”. Och de som filtrerar minst 99,97% (i huvudsak 100%) får “100”.

Andningsskydd i denna familj klassas som N, R eller P för skydd mot oljor. Det här betyget är viktigt inom industrin eftersom vissa industriella oljor kan försämra filterprestandan så att de inte filtreras ordentligt. P ”om det är starkt resistent (oljebeständigt). Det finns alltså nio typer av engångspartiklar:

 • N-95, N-99 och N-100;
 • R-95, R-99 och R-100;
 • P-95, P-99 och P-100

NIOSH använder mycket höga standarder för att testa och godkänna andningsskydd för yrkesmässig användning. NIOSH-godkända andningsskydd för engångsbruk är märkta med tillverkarens namn, artikelnumret (P / N), det skydd som tillhandahålls av filtret (till exempel N-95) och “NIOSH.” Denna information skrivs ut på ansiktsstycket, utandningsventilskyddet eller huvudremmarna. Om en andningsapparat för engångsbruk inte har dessa markeringar och inte finns med på någon av dessa listor har den inte certifierats av NIOSH. NIOSH upprätthåller också en databas med alla NIOSH-godkända andningsskydd oavsett andningsskyddstyp på listan över certifierad utrustning.

Kan jag använda andningsskydd med en utandningsventil?

Vanligtvis, ja. En utandningsventil minskar överdriven fukt och värme i masken från andas ut.

Ventilen öppnas för att frigöra andas ut och stängs under inandning så att inandad luft kommer genom filtret. Hälso- och sjukvårdspersonal kan bära andningsskydd med utandningsventiler såvida inte patienten har ett medicinskt tillstånd (såsom ett öppet sår) för vilket en hälso- och sjukvårdspersonal normalt skulle ha en kirurgisk mask för att skydda patienten. På samma sätt bör andningsskydd med utandningsventiler inte placeras på en patient för att innehålla droppar och förhindra spridning av smittsamma partiklar. kirurgiska masker är tillräckliga för detta ändamål.

Hur ofta måste engångsandningsskydd bytas ut?

När andningsskyddet väl har använts i närvaro av en SARS-patient bör det betraktas som potentiellt förorenat med infektiöst material och att vidröra utsidan av enheten bör undvikas. Efter att ha lämnat patientens rum ska engångsskyddet tas bort och kasseras, följt av handhygien.

Om det inte finns tillräckligt med andningsskydd kan sjukvårdsanläggningar överväga återanvändning så länge enheten inte uppenbarligen har blivit smutsad eller skadad (t.ex. skrynklig eller sönderriven). Data om återanvändning av andningsskydd för SARS finns inte. Återanvändning kan öka risken för kontaminering. emellertid måste denna risk balanseras mot behovet av att helt tillhandahålla andningsskydd för vårdpersonal.

Om andningsskydd från engångsbruk N-95 återanvänds för kontakt med SARS-patienter ska du genomföra ett förfarande för säkrare återanvändning för att förhindra kontaminering genom kontakt med smittsamma droppar på utsidan av andningsskyddet.

Överväg att bära en löst sittande barriär som inte stör passformen eller tätningen (t.ex. kirurgisk mask, ansiktsskydd) över andningsskyddet bäst i test.

 • Ta bort barriären när du lämnar patientens rum och utför handhygien. Kirurgiska masker ska kasseras; ansiktsskydd bör rengöras och desinficeras.
 • Ta bort andningsskyddet och häng det antingen i ett särskilt område eller lägg det i en påse. (Överväg att märka andningsskydd med användarens namn före användning för att förhindra återanvändning av en annan person.)
 • Var försiktig när du placerar ett begagnat andningsskydd i ansiktet för att säkerställa lämplig passning för andningsskydd och för att undvika kontakt med smittande material som kan finnas på utsidan av masken.
 • Utför handhygien efter att du har bytt ut andningsskyddet i ansiktet.

Läs också >>> Bandsågverk test

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top