Bästa arbetsbyxorna 2023 – Test av arbetsbyxor

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst varsel

Fristads FR 2596 LWS
Snickers 6932 FlexiWork

Snickers 6902

Snickers 6580

Fristads FR 2596

Snickers 6932

Klicka här för att se fler arbetsbyxor.

I en värld där arbetsbyxor har en direkt påverkan på vår produktivitet, komfort och säkerhet, är det avgörande att välja rätt par. Vi har tagit oss an uppgiften att testa marknadens bästa arbetsbyxor för att hjälpa dig hitta de mest hållbara, bekväma och prisvärda alternativen.

Oavsett om du arbetar inom konstruktion, trädgårdsarbete eller något annat yrke som kräver arbetskläder, kan denna artikel bli din ultimata guide.

Välkommen till vår testartikel om arbetsbyxor, där vi ska ge dig den information du behöver för att göra det bästa möjliga köpet.

1. Bäst i test – Snickers 6902 FlexiWork

Snickers 6902 FlexiWork arbetsbyxor

Snickers 6902 FlexiWork arbetsbyxa är designad med syftet att maximera komfort och flexibilitet. När vi först tog i byxan upptäckte vi direkt hur lätt den kändes, vilket gjorde oss ivriga att testa den på fältet.

Specifikationer
Tvättråd: Maskintvätt 40°C
Material: Cordura stretch
Förstärkningar: 100% Cordura-Polyamid
Extra: Avtagbar ID-kortshållare
Bälte: Integrerat och avtagbart

När vi gjorde det blev vi snabbt imponerade av den högteknologiska designen som möjliggör maximal rörelsefrihet. Det stretchiga materialet och de förböjda benen ger en oöverträffad komfort som vi sällan har upplevt i arbetsbyxor tidigare.

En detalj som vi uppskattade var de Cordura®-förstärkningar som är inkluderade i designen. Dessa gör byxan mycket hållbar och motståndskraftig mot slitage, särskilt på knän, benslut och fickor.

Detta är något vi värderade högt i vårt test och vi tror att det kommer att vara en stor fördel för alla som arbetar i krävande miljöer.

Men byxan har inte bara utmärkt hållbarhet, utan också fantastisk funktionalitet. Fickorna på Snickers 6902 FlexiWork är designade för att vara lättillgängliga, med funktioner som blixtlåsfickor, benfickor med knivknapp, en mobiltelefonficka och en löstagbar ID-kortshållare.

Den avtagbara ID-kortshållaren visade sig vara en praktisk detalj som vi verkligen uppskattade under våra tester.

Även om Snickers 6902 FlexiWork arbetsbyxa har många fördelar, finns det en viktig nackdel som vi måste poängtera: knäskydd medföljer inte. Detta var något vi blev besvikna över när vi upptäckte det, eftersom knäskydd är en viktig funktion för många yrkesarbetare.

Överlag är Snickers 6902 FlexiWork arbetsbyxa ett fantastiskt val för den som söker rörelsefrihet, komfort och hållbarhet i sina arbetsbyxor.

Fördelar

 • Maximal rörelsefrihet
 • Slitstarka Cordura-förstärkningar
 • Praktiska och lättåtkomliga fickor
 • Avtagbar ID-kortshållare

Nackdelar

 • Knäskydd medföljer ej

2. Bäst premiumval – Snickers 6580 FlexiWork

Snickers 6580 FlexiWork arbetsbyxor

Med Snickers 6580 FlexiWork arbetsbyxor är du säker på att stå emot alla väderförhållanden. I vårt test av dessa byxor var vi särskilt imponerade av hur väl de klarade av att hålla oss både varma och torra under utmanande förhållanden.

Specifikationer
Material: 3-lagers GORE-TEX
Passform: Herr
Benslut: Med dragkedjor
Foder: Avtagbart
Färg: Svart

Denna komfort är tack vare de robusta GORE-TEX materialen och 37.5-vadderingen, som är avtagbar för snabb anpassning till olika väderförhållanden.

När vi undersökte byxorna närmare, blev vi överraskade av den tåliga 3-lagers GORE-TEX-tyget med heltejpade sömmar, vilket ger byxorna enastående vattentäthet och andningsförmåga.

Även knäfickorna är vattentäta tack vare 3-lagers Cordura och GORE-TEX-förstärkning. Vi märkte dock att knäskydd inte ingår, vilket kan vara en nackdel för vissa yrkesarbetare.

Vi kände oss mycket organiserade tack vare de praktiska löstagbara hölsterfickorna, tumstocksfickan och benfickan med fäste för ID-bricka. Dessa fickor är enkla att nå och erbjuder tillräckligt med utrymme för alla våra nödvändiga verktyg.

Förutom detta, har byxorna även dragkedjor i bensluten vilket underlättade av- och påklädning, vilket kan vara en välsignelse när det är dags att byta kläder snabbt i fält.

Överlag, anser vi att Snickers 6580 FlexiWork arbetsbyxor erbjuder enastående värme, vattentäthet och praktiska förvaringsalternativ, vilket gör dem till ett utmärkt val för yrkesarbetare som måste utföra sitt jobb under utmanande väderförhållanden.

Fördelar

 • Utmärkt vattentäthet
 • Avtagbart 37.5-foder för värme
 • Praktiska och löstagbara fickor
 • Dragkedjor i bensluten för enkel på- och avtagning

Nackdelar

 • Knäskydd medföljer ej

3. Bäst budgetval – Fristads FR 2596 LWS

Fristads FR 2596 LWS arbetsbyxor

När det kommer till att testa arbetskläder, letar vi alltid efter den rätta balansen mellan komfort, hållbarhet och praktiska funktioner. Med Fristads FR 2596 LWS hantverksbyxor, har vi hittat ett par byxor som verkligen överträffade våra förväntningar när det gäller rörelsefrihet.

Specifikationer
Huvudmaterial: 92% polyester
Ripstop material: 87% polyamid
Midja: Invändig sidoresår
Certifiering: OEKO-TEX®
Knäskydd: Höjdjusterbara

Byxornas huvudmaterial är en blandning av 92% polyester och 8% elastan, vilket tillåter för 4-vägsstretch.

Men det som verkligen imponerade på oss var användningen av ripstop stretchmaterial, vilket ger byxorna en extra nivå av hållbarhet utan att kompromissa med flexibiliteten. Även knäfickorna är gjorda av detta material, vilket ger extra skydd där det behövs mest.

Praktiska funktioner inkluderar två löst hängande förstärkta spikfickor, varav den ena har 3 mindre fickor och verktygshällor, och den andra har en extra ficka.

Dessutom har byxorna två framfickor, två bakfickor med dragkedja och flera andra specialfickor. Denna uppsjö av förvaringsalternativ gjorde att vi kunde hålla våra verktyg organiserade och lättillgängliga.

Något som vi märkte var att byxorna kanske kan kännas lite tajta runt midjan, men invändig sidoresår i midjan hjälper till att lindra detta problem och ger en mer bekväm passform.

Överlag, så är Fristads FR 2596 LWS hantverksbyxor ett utmärkt val för yrkesverksamma som behöver rörlighet och slitstyrka. Deras komfort och praktiska design gör att de står ut bland andra arbetsbyxor på marknaden.

Fördelar

 • Utmärkt rörelsefrihet tack vare 4-vägsstretch
 • Slitstarkt tack vare ripstop-material
 • Många praktiska och löst hängande fickor

Nackdelar

 • Kan kännas lite tajta runt midjan

4. Bäst varsel – Snickers 6932 FlexiWork

Snickers 6932 FlexiWork arbetsbyxor

Snickers 6932 FlexiWork varselbyxa är en produkt som verkligen imponerade på oss under våra tester. Från dess starka och varaktiga design till dess innovativa och funktionella funktioner, har dessa arbetsbyxor levererat på alla fronter.

Specifikationer
Färg: Hi-Vis gul, Svart
Huvudtyg: 100% polyester
Tvättråd: Maskintvätt 40°C
Certifiering: EN20471, klass 2
Knäskydd: Avancerad KneeGuard

Det första som slog oss var byxornas body-mapping design. Denna teknik, som kombinerar superlätt ventilerande stretch med Cordura® förstärkningar, ger en enastående nivå av rörelsefrihet. Vi kunde enkelt böja, sträcka och flytta runt utan att känna oss begränsade av byxorna.

Vi blev särskilt imponerade av byxornas skyddsfunktioner. Byxorna är certifierade enligt EN20471, klass 2 och EN 14404, vilket innebär att de uppfyller höga säkerhetsstandarder.

Dessutom håller den avancerade KneeGuard, med stretch över knän, knäskydden på plats, vilket garanterar optimal skydd i varje rörelse.

De många fickorna var en annan höjdpunkt. Från lättillgängliga hölsterfickor med dragkedjefack till benfickor, inklusive knivfäste, fack för mobiltelefon och en löstagbar ID-brickshållare, hittade vi alltid en plats för våra verktyg och personliga tillhörigheter.

En mindre nackdel vi stötte på var att byxorna kan vara lite varma att bära i längre perioder. Men överlag, med dess imponerande funktioner och höga säkerhet, är Snickers 6932 FlexiWork varselbyxa ett fantastiskt val för alla som söker hållbara och funktionella arbetsbyxor.

Fördelar

 • Utmärkt rörelsefrihet tack vare body-mapping design
 • Hög säkerhet med certifiering enligt EN20471, klass 2; EN 14404
 • Slitstarka tack vare Cordura® förstärkningar
 • Många praktiska och lättillgängliga fickor

Nackdelar

 • Kan vara varma att bära under längre perioder
 • Knäskydd säljs separat

5. Bäst piratbyxa – Fristads 2531 GCYD

Fristads 2531 GCYD arbetsbyxor

Fristads 2531 GCYD är en synnerligen imponerande piratbyxa för hantverkare som värderar rörelsefrihet, hållbarhet och praktisk funktionalitet högt. Under vår testprocess blev vi genast förtjusta i de stora partierna av 4-vägsstretch på dessa byxor.

Specifikationer
Material: 60% bomull, 40% polyester
Vikt: 330 g/m²
Certifierad:OEKO-TEX
Reflexdetaljer:Ja
Ficka:Vattentät

De erbjuder optimal rörelsefrihet, vilket gör det lätt att röra sig obehindrat i alla möjliga arbetspositioner. Dessutom är dessa byxor tillverkade i en komfortabel blandning av bomull och återvunnen polyester, vilket ger en behaglig känsla mot huden.

Ficklösningarna på dessa byxor överträffade våra förväntningar. Två löst hängande CORDURA®-förstärkta spikfickor är riktigt praktiska, med mindre underfickor och verktygshällor.

Sidofickorna, varav en är förseglad med en dragkedja, är ett plus. Bakfickorna är också CORDURA®-förstärkta, vilket bidrar till byxornas övergripande hållbarhet.

En annan aspekt som vi uppskattade med Fristads 2531 GCYD var dess vattentäta ficka med dragkedja. Detta visade sig vara en ovärderlig funktion, särskilt vid arbete utomhus i oförutsägbart väder. Knäskydden är också ett tillägg som bör noteras.

De kan justeras i höjd och, tillsammans med knäfickorna, bidra till en anmärkningsvärd komfortnivå under arbetet.

En nackdel vi märkte var att trots att byxorna är certifierade för att vara slitstarka, verkar vissa delar, särskilt CORDURA®-förstärkningarna, vara benägna att slitas vid intensivt arbete över tid.

Fördelar

 • Hög rörelsefrihet tack vare 4-vägsstretch
 • Hållbart material och CORDURA®-förstärkningar
 • Praktiska och mångsidiga ficklösningar

Nackdelar

 • CORDURA®-förstärkningar kan slitas vid intensivt arbete

6. Helly Hansen WORKWEAR Fyre

Helly Hansen WORKWEAR Fyre arbetsbyxor

Helly Hansen WORKWEAR Fyre ger en ny mening åt begreppet komfort och flexibilitet på arbetsplatsen. Genom att kombinera stretchigt material med intelligenta designfunktioner är dessa byxor idealiska för långa arbetsdagar och utmanande arbetsförhållanden.

Specifikationer
Vikt: 310 g/m²
Varselklass: 1
Material: 45% modakryl, 33% bomull
Fodrad: Nej
Knäskydd: Ja justerbara

Från första användningen märkte vi den otroliga mjukheten i materialet. Denna känsla förstärktes endast av den märkbara rörligheten som erbjuds av grenkilens och de förböjda knäna.

Knäskydden kan justeras från insidan vilket gav en bekväm anpassning till våra specifika behov. Den breda bälteskanalen gjorde också att byxorna satt stabilt på plats, vilket minskade det obekväma “hängandet” som kan upplevas med andra arbetsbyxor.

Förutom dessa fantastiska rörlighetsfunktioner, var vi imponerade över byxornas förvaringsmöjligheter. Slittåliga spikfickor, lårficka med tryckknapp, en ögla för ID-kort och en tumstocksficka förser användaren med gott om utrymme för att bära de nödvändiga verktygen.

Vi uppskattade också den snygga designen, med en kombination av svart och Hi-Vis gul som var både stilfull och praktisk.

Reflexdetaljerna ökar synligheten, vilket ger extra säkerhet på arbetsplatsen. Det enda negativa vi noterade var att byxorna inte var flamskyddade, vilket kanske är relevant för vissa yrken.

Trots denna nackdel, var vi sammantaget imponerade av Helly Hansen WORKWEAR Fyre. Dess förmåga att kombinera komfort, flexibilitet, funktionalitet och stil gör dem till ett bra val för dem som behöver bekväma och pålitliga arbetsbyxor.

Fördelar

 • Fantastisk rörlighet
 • Mjukt och bekvämt material
 • Stort antal förvaringsalternativ

Nackdelar

 • Inte flamskyddad
 • Benlängd kan behöva justeras
Test av olika arbetsbyxor

Hur vi genomförde vårt test av arbetsbyxor 2023

I sökandet efter de bästa arbetsbyxorna har vi noggrant övervägt varje steg i vår testprocess.

Allt från miljöns utformning till utförandet av själva testerna har varit centrala element i vår granskning. Låt oss dyka in i hur vi genomförde våra tester.

Planering för rättvisa tester

För att skapa bästa möjliga testmiljö fokuserade vi på att replikera de villkor som våra läsare möter i sina dagliga arbetsliv. Det innebar att vi utformade vår testmiljö med verkliga arbetsplatser i åtanke. Vi simulerade alltifrån konstruktionsplatser till trädgårdsarbete och städarbete.

Denna strategi säkerställde att testerna utfördes under konsekventa och rättvisa förhållanden, vilket ger oss den trovärdighet som krävs för att kunna utsäga vilka arbetsbyxor som verkligen är bäst i test.

Noggrant genomtänkt testprocess

Vi följde en strikt och detaljerad testprocess för att garantera objektiva och informativa resultat. Vi började med att undersöka varje par arbetsbyxors material, design och unika funktioner.

Därefter bar vi varje par under en arbetsdag och noterade våra upplevelser och tankar om komfort, hållbarhet och funktionalitet.

Genom att jämföra alla par under liknande arbetsförhållanden, kunde vi identifiera vilka billiga arbetsbyxor som överträffade sina dyrare konkurrenter, och vilka bra arbetsbyxor som höll måttet över tid.

Utförande och uppföljning av tester

Varje par arbetsbyxor testades minst tre gånger för att vi skulle kunna säkerställa konsekventa resultat.

Varje test varade en hel arbetsdag, vilket gav oss tillräckligt med tid att utvärdera varje pars prestanda under varierande förhållanden. Under varje test noterade vi specifika punkter:

 • Komfort under hela arbetsdagen
 • Hållbarhet och motståndskraft mot slitage
 • Funktionalitet och design, inklusive fickors placering och tillgänglighet
 • Passform för både herr- och dammodeller

Testresultatens tolkning

Efter att ha samlat in all data gick vi noggrant igenom varje detalj för att utvärdera resultaten. Vi rankade arbetsbyxorna baserat på deras prestanda i varje testkategori och tog också hänsyn till våra personliga erfarenheter.

Både objektiva mätvärden och subjektiva intryck bidrog till att forma vår slutgiltiga rangordning.

De byxor som presterade bäst i flera kategorier märktes som de bästa arbetsbyxorna, medan de som hade den bästa kombinationen av prestanda och pris hamnade i kategorin för billiga arbetsbyxor.

Hållbarhetstester och långsiktigt bruk

Vi ville inte bara testa hur arbetsbyxorna presterade under en arbetsdag, utan också hur de höll upp under längre tidsperioder.

Vi utsatte därför varje par för långvariga tester där vi regelbundet använde byxorna under flera veckor. Genom detta kunde vi utvärdera hur de stod emot regelbundet slitage och potentiellt hårdare behandling.

Dessa tester bidrog till att identifiera vilka byxor som är de mest hållbara, och vilka man borde titta på om man är ute efter att köpa arbetsbyxor som står emot tidens tand.

Säkerhetsbedömning och tillförlitlighet

Säkerhet och pålitlighet var två viktiga faktorer i vårt test. Vi bedömde säkerhetsfunktionerna på varje par arbetsbyxor, som inkluderade allt från knäskydd till reflekterande detaljer för ökad synlighet.

Vi testade också hur pålitliga byxorna var under olika arbetsförhållanden, inklusive hur de presterade under oväntade situationer.

Dessa tester inkluderade att spilla olika typer av vätskor på byxorna, riva dem mot grova ytor och testa deras motståndskraft mot värme och kyla.

Genom dessa tester kunde vi identifiera de byxor som inte bara är bekväma och funktionella, utan också tillförlitliga och säkra för alla typer av arbetsmiljöer, vilket gjorde dem till klara kandidater för titeln bäst i test.

Säkerhetsbedömning och tillförlitlighet, test av arbetsbyxor

Tips inför köp av arbetsbyxor 2023

Det kan ofta vara väldigt svårt att veta vilka arbetsbyxor man ska ha när det väl är dags att köpa nya. En rad olika faktorer spelar in och vi har därför satt ihop denna text med olika saker att tänka på så att du lättare kan välja rätt par.

Komfort och passform

Att välja rätt arbetsbyxor är en viktig del i att säkerställa både produktivitet och säkerhet. En av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer arbetsbyxor är passformen.

Vi fann under vårt test att arbetsbyxor som var för stora eller för små kunde begränsa rörligheten och skapa obehag under långa arbetsdagar. Därför rekommenderar vi att du provar olika modeller och storlekar för att hitta de arbetsbyxor som passar bäst.

Rätt byxor för rätt arbetsmiljö

Det är viktigt att överväga den typ av arbetsmiljö du kommer att vara i när du väljer arbetsbyxor. Arbetsbyxor bör vara tåliga och kunna stå emot allt från spikar på marken till knivblad direkt mot tyget.

Underlaget du arbetar på, vare sig det är hårt, ojämnt, eller mjukt, påverkar vilken typ av arbetsbyxor du behöver. Om du kommer att sitta mycket, är det viktigt att satsa på ett par byxor med tåligt tyg kring knäna och bra knäskydd så att du kan förhindra långsiktiga skador.

Utrustning och matchande tillbehör

Förutom arbetsbyxorna bör du också tänka på dina andra arbetskläder. Om du till exempel har tunga arbetsskor, vill du försäkra dig om att benöppningarna på dina arbetsbyxor är tillräckligt stora för att rymma dem.

Arbetsbyxor med för snäva ben kan göra det svårt att röra sig fritt. Likaså kan det vara bra att ha arbetshandskar som matchar dina arbetsbyxor, inte bara i färg men också i funktion.

Rätt byxor för rätt årstid

En annan sak att tänka på är vilken typ av arbetsbyxor som är mest lämpliga för den rådande årstiden. Under sommaren kanske du till exempel vill överväga att använda arbetsshorts istället för långa byxor för extra komfort.

Under vintermånaderna, å andra sidan, bör du leta efter byxor som erbjuder extra isolering för att hålla dig varm.

Hållbarhet, underhåll och pris

Att välja hållbara arbetsbyxor som är enkla att underhålla kan också göra en stor skillnad. Under våra tester upptäckte vi att vissa byxor behövde tvättas oftare än andra, eller att de började se slitna ut efter bara några få användningar.

Priset på arbetsbyxor kan variera kraftigt, från några hundralappar till flera tusen. Oftast speglar priset kvalitén. Om du arbetar heltid, kan det vara värt att investera i ett par byxor av högre kvalitet.

Säkerhet först

Slutligen är säkerheten alltid en prioritet. Arbetsbyxor bör erbjuda tillräckligt skydd för att hålla dig säker under arbetsdagen.

Det kan inkludera funktioner som knäskydd, reflekterande band och brandsäkra material. Tänk på vilka risker du kan ställas inför i ditt arbete och välj arbetsbyxor som kan hjälpa till att skydda dig mot dessa.

Olika sorters knäskydd för arbetsbyxor

Vanligtvis kan skum eller polyeten vara materialen som utgör prisvärda knäskydd. De är stabila, lätta och flexibla men tål inte höga temperaturer och starka tvättmedel. Se därför till att ta ut dem när du ska tvätta dina arbetsbyxor.

Om man ska jobba på mycket ojämna ytor, kan man välja ett knäskydd som har en hård plastskål. De fästs inte i den vanliga knäskyddsfickan utan utanpå byxorna. Plastskålen gör så att ojämnheterna knappt märks av.

En del knäskydd har polyetenkulor som erbjuder extra stötdämpning. När du kryper stannar de på sin plats och de håller sin form trots tung påfrestning. Därför har de en lång hållbarhet och passar perfekt till golv.

Ibland kan man behöva knäskydd som kan stå emot olika vassa föremål. De behöver inte heller vara gjorda av hårda material utan kan vara väldigt bekväma och ergonomiska med inbyggda luftkanaler.

Vissa tänker att man inte kan ha knäskydd i arbetsbyxorna när man bär dem som shorts. Dock har många modeller fickor som är gjorda för knäskydd.

Det finns även knäskydd som enbart består av ett tjockt lager gelé. De är då väldigt bekväma eftersom de hela tiden anpassar sig efter knänas rörelser.

Olika sorters knäskydd för arbetsbyxor

Vanliga frågor om arbetsbyxor

Hur länge håller arbetsbyxor?

Hur länge byxorna håller kan variera ganska mycket. Ett par bra arbetsbyxor ska kunna hålla sig relativt bra från slitage mellan ett halvt och två år beroende på kvalité. Därför är det viktigt att bedöma hur mycket de ska användas innan man köper ett par.

Vad kostar arbetsbyxor?

När man letar efter arbetsbyxor märker man ganska snabbt att priserna kan skifta mycket. Oftast ligger priserna från 500 ända upp till 3000 kr där priset oftast är proportionellt mot kvalitén

Hur ska arbetsbyxor sitta?

Byxor som sitter bra ska sitta på ordentligt utan att de känns för tajta. De ska sitta stadigt i midjan med lite utrymme vid benen så att luft kan cirkulera mellan dig och dina arbetsbyxor.

När ska knäskydden bytas ut?

Oftast kan man se ganska tydligt när knäskydden behövs bytas ut. Det kan till exempel vara att de har blivit för böjda eller att materialet börjar spricka och gå sönder. Man kan också ofta se det på att tjockleken på knäskydden minskar allt eftersom man använder dem.

Det är väldigt viktigt att ha koll på knäskyddens skick då ett allt för slitet par skyddar för lite.

Hur ofta behöver man tvätta arbetsbyxor?

Det är viktigt att ens arbetskläder är fria från farliga ämnen de kan plocka upp under arbetsdagen. Därför är det viktigt att du tvättar kläderna när de har blivit smutsiga.

Var kan jag köpa arbetsbyxor?

De flesta byggvaruhusen säljer arbetsbyxor. Om man är osäker på sin passform kan det vara klokt att köpa i affär så att man kan prova byxorna innan man köper dem. Nackdelen med att handla online är just att man inte har en möjlighet att prova arbetsbyxorna. Å andra sidan erbjuder internet också ett större utbud och det är oftast även lättare att navigera på hemsidor och hitta det man letar efter.

Sammanfattning

Det kanske absolut viktigaste när du köper ett par arbetsbyxor är att du utvärderar hur mycket de ska användas så att du inte köper ett för dyrt par eller ett för billigt par som blir trasigt direkt. Det är också viktigt att tänka på de olika miljöer man ska arbeta i och hur det kommer att kunna påverka valet av byxor.

Andra viktiga punkter kan vara vilken sorts arbetsbyxa man ska ha utefter den sortens arbete man ska utföra. Det viktigaste är i slutändan att arbetsbyxorna passar ditt arbetssätt och att du känner dig bekväm i dem.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen