Bästa arbetsbyxorna 2023 – Test av arbetsbyxor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Snickers 6241 Allround

SNICKERS 6902 FlexiWork

BLÅKLÄDER 1998

Snickers 7505 FlexiWork

Klicka här för att se fler arbetsbyxor.

Du som arbetar i tuffa arbetsmiljöer förstår bättre än någon annan hur stor roll arbetsbyxorna spelar i det vardagliga arbetet. De bör erbjuda mycket komfort och vara väldigt hållbara.

De kommer i en rad olika modeller med varierande funktioner och därför är det viktigt att du väljer rätt arbetsbyxor efter just dina behov. Både pris och kvalité kan skiljas åt och därför har vi satt ihop en guide för att vägleda dig till det rätta paret.

Det kan vara värt att tänka på vad man ska ha dem till samt hur stort arbetet är. Större arbeten eller kanske heltidsjobb kräver en bättre kvalité och det kan då ses som en investering för att underlätta arbetet.

Om man alternativt bara ska ha dem hemma så kan ett billigare par vara mer värda pengarna.

1. Bäst i test – Snickers Workwear 6241 Allround

Snickers Workwear 6241 AllroundWork Arbetsbyxa

Se bästa priset

Snickers Workwear 6241 Allround är en flexibel och bekväm midjebyxa. Med stretch Cordura runt knäna och 4-vägs stretchtyg på baksidan blir byxorna smidiga och elastiska. Byxans design med smalare ben ger den ett fräscht utseende.

Knäskydden hålls på plats med hjälp av KneeGuard Pro-systemet med expansionssömmar. Arbetsbyxorna erbjuder även en cargoficka med id-kortshållare samt möjligheter för nyckelhållare på byxans framsida. Förstärkta fickor på arbetsbyxornas utsida gör så att verktygen blir lättåtkomliga.

Stretch Cordura-tyget utgörs av 47% bomull, 31% polyester och 22% elastan och 4-vägs stretchtyget är gjort av 91,5% polyamid och 8,5 elastan.

Byxorna är inte heller bland de dyraste på marknaden och ger en därför bra valuta för pengarna.

2. Populärast – SNICKERS 6902 FlexiWork

SNICKERS 6902 FlexiWork Arbetsbyxa

Se bästa priset

Snickers 6902 FlexiWork är ett par väldigt lätta arbetsbyxor. De erbjuder en ”body mapped” design vilket gör att de sitter mer bekvämt och med Corduratyg samt olika stretchtyg får de här byxorna hög funktionalitet och rörelsefrihet.

Fickor, benslut och knän förstärks med slitstarkt Corduratyg för ytterligare hållbarhet. Byxorna blir även mer bekväma tack vare de förhöjda benen. KneeGuard positionssystemet håller knäskydden på plats och med stretchtyg ovanför knäna blir byxorna ännu mer bekväma.

De lättåtkomliga hölsterfickorna innehåller löstagbar ID-korthållare, benfickor med knivknapp, mobilficka och en blixtlåsficka. Byxorna erbjuder även ett slitstarkt bälte som inkluderar ett tåligt och lättöppnat spänne för maximal bekvämlighet och passform.

Corduratyget är gjort av 88% cordura och 12% elastan och rip-stop materialet utgörs av 65% polyester och 35% bomull.

Byxorna är lite dyrare och kan därmed vara ett alternativ för hantverkare som använder arbetsbyxor oftare.

3. Premiumval – BLÅKLÄDER 1998

BLÅKLÄDER 1998 Arbetsbyxa

Se bästa priset

BLÅKLÄDER 1998 är en arbetsbyxa som kombinerar nylon och stretchtyg för yttersta komfort och tålighet. Byxorna är försedda med hängfickor som har knivknapp och hammarloop samt invändig förstärkning för hållbarhetens skull.

De erbjuder justerbara benslut med reflex, invändiga knäskyddsfickor och fyravägsstretch. De är tillverkade i 93% nylon och 7% elastan.

BLÅKLÄDER 1998 tillhör den lite dyrare klassen av arbetsbyxor. Om man är hantverkare på heltid eller vet med sig att man kommer använda byxorna ofta, kan det här vara ett bra alternativ då man tjänar på det i längden.

4. Billigast – Snickers 7505 FlexiWork

SNICKERS 7505 FlexiWork

Se bästa priset

Snickers 7505 FlexiWork är arbetsbyxorna för den som anser att det aldrig är för tidigt att lära sig hantverk. De är designade för barn mellan åldrarna 2 till 10 år och är både slitstarka och bekväma.

Rip-stop tyg ger byxorna en perfekt mix mellan optimal hållbarhet och komfort. De är även utrustade med många fickor för alla möjliga verktyg och spännande hittegods.

Byxan utrustas även med det lätta och slitstarka Cordura Stretch-tyget, som är tillverkat av 88% Cordura och 12% elastan. Rip-stop materialet är gjort av 65% polyester och 35% bomull.

Snickers 7505 FlexiWork passar perfekt till alla unga och nyfikna hantverkare. Arbetsbyxorna är relativt billiga samtidigt som de erbjuder bra kvalité.

Lista över de bästa arbetsbyxorna 2023

  • Bäst i test: Snickers Workwear 6241
  • Populärast: Snickers 6902 FlexiWork
  • Premiumval: BLÅKLÄDER 1998
  • Billigast: Snickers 7505 FlexiWork

Köpguide för arbetsbyxor 2023

Det kan ofta vara väldigt svårt att veta vilka arbetsbyxor man ska ha när det väl är dags att köpa nya. En rad olika faktorer spelar in och vi har därför satt ihop en köpguide så att du lättare kan välja rätt par. Här är de viktigaste faktorerna att ha i åtanke:

  • Material
  • Pris och Kvalité
  • Passform

Material

Beroende på miljön och de olika förhållanden man jobbar i, kan den optimala modellen på arbetsbyxan variera en hel del. Det är till exempel relativt stor skillnad på arbetsbyxor som lämpar sig för om man ska stå eller sitta mycket.

Generellt sett ska arbetsbyxorna vara väldigt tåliga och de ska kunna stå emot allt från spikar på marken till knivblad direkt mot tyget.

Underlag och arbetssätt

Arbetsmiljön är en faktor som kan variera väldigt mycket och det är inte säkert att man alltid arbetar i liknande miljöer. Det som främst spelar roll är de olika underlagen man arbetar på.

På ett hårdare och mindre förlåtande underlag med mer friktion och ojämnheter kan det vara viktigare med arbetsbyxor som har lite tjockare material och som därmed kan stå emot slitage från underlaget. Är underlaget mer förlåtande är inte det lika viktigt utan då kan mer fokus läggas på komforten.

En annan faktor som påverkar valet av arbetsbyxor kan vara hur mycket man står upp eller sitter ner. Vet man med sig att man kommer sitta mycket på jobbet kan det vara viktigt att satsa på ett par byxor med tåligt tyg kring knäna och bra knäskydd så att man kan förhindra långsiktiga skador.

Ska man i stället stå upp mycket kan det vara bättre med ett lättare par byxor så att man inte bär runt på onödig vikt. Ska man dessutom röra på sig mycket eller kanske sitta i obekväma positioner för att komma åt specifika ställen, kan det vara viktigt med arbetsbyxor som erbjuder bra stretch.

Temperatur

En tredje faktor som spelar stor roll är temperatur. Oftast när man jobbar inomhus, spelar inte temperaturen så stor roll då den nästan alltid ligger kring 20 grader Celsius. Men när man arbetar utomhus blir skillnaderna i temperatur större och då bör man ta med det i beräkningen.

När man arbetar utomhus på vintern är det viktigare att arbetsbyxor har isolerande material. Då är det även viktigt att byxorna är heltäckande så att de inte släpper in någon kyla. Ibland räcker inte arbetsbyxorna som isolering och då får man ha andra byxor under.

Om man i stället ska jobba ute på sommaren är det viktigt med lätta och ventilerande byxor som kan stå emot hettan och om man jobbar på tak kan värmen bli speciellt påtaglig. Arbetsbyxor som är shorts kan då vara ett lämpligt alternativ.

”Du måste välja arbetsbyxor baserat på dina arbets- och klimatförhållanden. Om du arbetar under heta förhållanden, måste du investera i en lätt snickarbyxa som har god ventilation.”

Pris och kvalité

Beroende på hur mycket och ofta byxorna ska användas kan olika mängder pengar läggas på köpet av nya arbetsbyxor. De kan kosta allt mellan 500kr och några tusenlappar och oftast speglar priset kvalitén.

Om man har snickeri eller annat hantverk som arbete på heltid är det viktigt att man investerar i ett par arbetsbyxor som har både bra kvalité och hållbarhet. I takt med att den totala kvalitén ökar, ökar även priset. Därmed kan man tjäna i längden på att köpa ett dyrare par i då de håller längre och också oftast är bekvämare.

Ska man däremot arbeta hemma på mindre projekt, är det inte lika värt att köpa ett dyrare par. När man inte arbetar så mycket minskar även risken för att byxorna blir utslitna.

Dessutom hinner man inte bli påverkad av arbetsbyxornas bekvämlighet med tanke på att man inte arbetar så länge. Det brukar inte heller skilja särskilt mycket i komfort mellan de dyrare och de billigare alternativen och då gör det ändå inget.

Passform

Passformen kan göra stor skillnad i upplevelsen när man arbetar. Den är även väldigt viktig för att förhindra skador.

Onödigt långa eller vida arbetsbyxor kan köra så att man blir mer orörlig och då löper man större risk att snava. Dessutom kan det hända att man jobbar på en farligare plats som till exempel uppe på en byggställning. Skulle man då ramla kan man skada sig rejält.

Om byxorna är för långa kan det också hända att man trampar på benen och att de därmed slits upp nere vid fötterna. För stora arbetsbyxor kan också göra så att knäskydden hamnar fel och att de därför inte ger optimalt skydd som följd.

För små arbetsbyxor gör en också mer orörlig eftersom byxorna sitter för tajt och därmed inte ger efter på samma sätt. Byxor i för liten storlek kan även lätt börja skava.

Olika sorters knäskydd för arbetsbyxor

Vanligtvis kan skum eller polyeten vara materialen som utgör prisvärda knäskydd. De är stabila, lätta och flexibla men tål inte höga temperaturer och starka tvättmedel. Se därför till att ta ut dem när du ska tvätta dina arbetsbyxor.

Om man ska jobba på mycket ojämna ytor, kan man välja ett knäskydd som har en hård plastskål. De fästs inte i den vanliga knäskyddsfickan utan utanpå byxorna. Plastskålen gör så att ojämnheterna knappt märks av.

En del knäskydd har polyetenkulor som erbjuder extra stötdämpning. När du kryper stannar de på sin plats och de håller sin form trots tung påfrestning. Därför har de en lång hållbarhet och passar perfekt till golv.

Ibland kan man behöva knäskydd som kan stå emot olika vassa föremål. De behöver inte heller vara gjorda av hårda material utan kan vara väldigt bekväma och ergonomiska med inbyggda luftkanaler.

Vissa tänker att man inte kan ha knäskydd i arbetsbyxorna när man bär dem som shorts. Dock har många modeller fickor som är gjorda för knäskydd.

Det finns även knäskydd som enbart består av ett tjockt lager gelé. De är då väldigt bekväma eftersom de hela tiden anpassar sig efter knänas rörelser.

Vanliga frågor om arbetsbyxor

Hur länge håller arbetsbyxor?

Hur länge byxorna håller kan variera ganska mycket. Ett par bra arbetsbyxor ska kunna hålla sig relativt bra från slitage mellan ett halvt och två år beroende på kvalité. Därför är det viktigt att bedöma hur mycket de ska användas innan man köper ett par.

Vad kostar arbetsbyxor?

När man letar efter arbetsbyxor märker man ganska snabbt att priserna kan skifta mycket. Oftast ligger priserna från 500 ända upp till 3000 kr där priset oftast är proportionellt mot kvalitén

Hur ska arbetsbyxor sitta?

Byxor som sitter bra ska sitta på ordentligt utan att de känns för tajta. De ska sitta stadigt i midjan med lite utrymme vid benen så att luft kan cirkulera mellan dig och dina arbetsbyxor.

När ska knäskydden bytas ut?

Oftast kan man se ganska tydligt när knäskydden behövs bytas ut. Det kan till exempel vara att de har blivit för böjda eller att materialet börjar spricka och gå sönder. Man kan också ofta se det på att tjockleken på knäskydden minskar allt eftersom man använder dem.

Det är väldigt viktigt att ha koll på knäskyddens skick då ett allt för slitet par skyddar för lite.

Hur ofta behöver man tvätta arbetsbyxor?

Det är viktigt att ens arbetskläder är fria från farliga ämnen de kan plocka upp under arbetsdagen. Därför är det viktigt att du tvättar kläderna när de har blivit smutsiga.

Var kan jag köpa arbetsbyxor?

De flesta byggvaruhusen säljer arbetsbyxor. Om man är osäker på sin passform kan det vara klokt att köpa i affär så att man kan prova byxorna innan man köper dem. Nackdelen med att handla online är just att man inte har en möjlighet att prova arbetsbyxorna. Å andra sidan erbjuder internet också ett större utbud och det är oftast även lättare att navigera på hemsidor och hitta det man letar efter.

Sammanfattning

Det kanske absolut viktigaste när du köper ett par arbetsbyxor är att du utvärderar hur mycket de ska användas så att du inte köper ett för dyrt par eller ett för billigt par som blir trasigt direkt. Det är också viktigt att tänka på de olika miljöer man ska arbeta i och hur det kommer att kunna påverka valet av byxor.

Andra viktiga punkter kan vara vilken sorts arbetsbyxa man ska ha utefter den sortens arbete man ska utföra. Det viktigaste är i slutändan att arbetsbyxorna passar ditt arbetssätt och att du känner dig bekväm i dem.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen