Bästa arbetsskorna 2022 – Test av olika arbetsskor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Monitor Arbetsskor

Jalas Arbetsskor

Solid Gear Arbetsskor

Toe Guard Arbetsskor

Klicka här för att se fler arbetsskor.

Bästa arbetsskor 2022

Ifall du är en person som ofta befinner sig på en arbetsplats där det finns risk för dina fötter bör du antagligen investera i ett riktigt bra par arbetsskor. Dessa skor anpassade för arbetsplatser där det finns risk för bland annat tåskador och elektriska stötar. Det gäller att hitta ett par skor som uppfyller de krav och förväntningar du har på dina arbetsskor för just ditt arbete.

Men det är dock inte så enkelt att köpa ett bra par arbetsskor på nätet. Eftersom där finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilka arbetsskor som är bäst. För att det ska bli extra svårt så brukar många online affärer inte skriva om de negativa sakerna. Affärerna gillar att endast visa de positiva sakerna för då säljer det klart bättre. Så när du väl får hem ditt par av arbetsskor så är de kanske inte som du förväntat dig. Man vill ju definitivt inte lägga en massa pengar på något som inte är bra. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa de bästa arbetsskorna.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har valt att skapa en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide. Jag har nämligen gjort mitt eget arbetsskor test. Genom att använda min köpguide som en grund kommer du enkelt att kunna köpa ett bra arbetsskor. Jag gjorde den här guiden genom att testa och använda några olika arbetsskor. Jag läste dock även igenom andra tester och speciellt kundrecensioner. Kundrecensioner brukar ofta ge en väldigt tydlig bild av hur bra arbetsskorna faktiskt är. Jag använde mig alltså av min egen och andras kunskap. Med hjälp av all information så gjorde jag en avancerad köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du kan köpa de bästa arbetsskorna.

Om du behöver förnya din personliga skydds utrustning kan du kolla in vårt test av skyddsglasögon för att hitta ett par riktigt bra skyddsglasögon som passar just dig.

Köpguide för Bäst i test arbetsskor 2022

Som jag skrev innan så är det faktiskt inte så enkelt att köpa ett par arbetsskor bäst i test på nätet. När du ska köpa ett par bäst i test arbetsskor så finns den några viktiga faktorer som du måste tänka på. Det är också viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Men för att göra hela processen enklare så har jag gjort en köpguide. Med hjälp av den här guiden så kommer du enkelt att kunna köpa ett par arbetsskor bäst i test. Här är vad du ska tänka på när du köper de bästa arbetsskorna 2022:

 • Innan du väljer
 • Fördelar med arbetsskor
 • Storlek
 • Material
 • Säkerhetsfunktioner
 • Forskning
 • Vilka du bör välja
 • Hur man väljer rätt
 • Hållbarhet
 • Varumärke
 • Vikt
 • Hätta
 • Bekvämlighet
 • Vattentätning
 • Skyddstyp
 • Funktionalitet
 • Arbetskraftens behov

Innan du väljer arbetsskor

Innan du väljer skyddsskor bör du hänvisa till en nyligen existerande riskbedömning för den arbetsplats du köper för, eller genomföra en om den inte redan finns. Detta ger dig en klar förståelse för de faror du vill skydda mot – så att du kan välja den lämpligaste skyddsutrustningen för din arbetsmiljö.

Personlig skyddsutrustning, inklusive skyddsskor, bör alltid användas som en “sista utväg” efter att alla andra rimliga eller praktiska åtgärder har vidtagits för att hantera risken. Att utföra en riskbedömning är ett bra sätt att identifiera nya eller missade faror och sätta mätningar på plats för att kontrollera dem. I situationer där det inte är möjligt eller praktiskt att hantera risker vid källan kommer personlig skyddsutrustning att användas som ett huvudförsvar mot faran.

Det är därför avgörande att din skyddsutrustning uppfyller lagliga standarder och används korrekt av all personal som berörs av risk. Personlig skyddsutrustning bör regelbundet ses över eftersom nya, förbättrade stilar kan ha blivit tillgängliga och skyddskit bör regelbundet kontrolleras för fel och underhållas ordentligt – personal bör uppmuntras att rapportera fel eller problem med sin personlig skyddsutrustning. När du utför en riskbedömning av skyddsskor bör du fråga dig följande frågor:

 • Finns det risk för att föremål faller? Alla skyddsskor ska ha skydd mot tåhätta – stål eller komposit.
 • Finns det risk för att vassa föremål tränger in i skosulan? Välj en sko eller känga med mellansula i stål eller komposit.
 • Finns det ett behov av ett mellanskydd? Kan föremål skada / krossa hela foten? Leta efter stövlar med ett mellanskydd som täcker skon.
 • Finns det ett behov av skärskydd (dvs motorsågsdrift)? Specialiserade motorsågskor finns tillgängliga. Andra typer av arbetsskor kommer sannolikt inte att uppfylla lagliga specifikationer för denna användning.
 • Finns det hala ytor på arbetsplatsen? Se till att stövlarna eller arbetsskorna du väljer har en halksula.
 • Finns syror / alkalier / kemikalier på arbetsplatsen? Leta efter stövlar / arbetsskor / stövlar med syra / alkali / kemikaliebeständig sula och överväga om de ger tillräckligt med täckning. Det hjälper dig att veta vilka typer av kemikalier / syror som används.
 • Behövs häl- eller fotledsstöd? Finns det risk för vridning eller vridning av fotleden? Välj stövlar som stiger upp i fotleden och ger en säker passform – snörning hjälper personalen att anpassa passformen. Arbetsskor och stövlar med stötdämpare klackar finns också.
 • Finns det risk för kontakt med smält metall? Leta efter gjuteristövlar och notera att vissa täcker upp kalven medan andra är fotlediga.
 • Finns det risk för kontakt med extrema temperaturer? Se till att stövlarna eller arbetsskorna du väljer har en värmebeständig sula – testad till önskad temperatur för dina behov. Kylbutikskängor eller gummistövlar kommer att isoleras och bör ha andningsegenskaper. Kylhuskängor testas i upp till en timme under förhållanden vanligtvis mellan -20 och -30 ° C.
 • Finns mindre irriterande ämnen? Rigger-stil stövlar ger mer skydd eftersom de är högre, vilket ger extra täckning och det finns inget spetsavsnitt där damm kan tränga igenom.
 • Finns det risker för biologisk fara som inom hälso- och sjukvården? Välj skyddsskor som är lätta att rengöra och tvättas i maskin.
 • Är medarbetaren på benen under långa timmar? Leta efter en bekväm sula och överväga om innersulor kan behövas. En stötdämpande häl skulle också vara till nytta.
 • Arbetar anställda i mycket våta eller fuktiga förhållanden? Det finns ett brett utbud av säkerhetsbrunnar, med tåhätta och mellansula, som också skyddar mot vatten och vissa erbjuder också kemisk beständighet eller värmeisolering.

Riskbedömning

Det är nödvändigt att känna till din arbetsmiljö och genomföra en grundlig riskbedömning för att fastställa kraven på skyddsskor. Arbetare som arbetar med mekaniska verkstäder och underhållsverkstäder bör välja stövlar med stållock. De som arbetar på laboratorier bör välja slutna arbetsskor. Kemikaliebeständiga arbetsskor rekommenderas för dem som arbetar i kemiska laboratorier och kemisk industri. För ojämna terräng som byggarbetsplatser bör stövlar med ljudgrepp och stötdämpande natur väljas.

Fördelarna med att bära arbetsskor

Arbetsskor kanske inte är de mest glamorösa av arbetsskorna. De är fördelaktiga för att hålla dina fötter säkra och skyddade mot elektriska faror, kemikalier och extrema temperaturer. Här är några fördelar med arbetsskor.

Det finns ett par för alla

Det finns många typer av arbetsskor som passar unika arbetsroller. Vissa modeller är idealiska för elektriker medan andra par är för byggnadsarbetare.

Hälstöd

Även om några typer av kan vara för tunga för användning, är de bra för arbetare som behöver stå långa perioder. Arbetsskorna erbjuder bra hälstöd med bekväm dämpning för att minska trötthet. Bra hälstöd minskar också belastningen på nedre delen av ryggen för att lindra ryggont.

Bra arbetsmiljö

Vissa företag uppmuntrar sina anställda att bära arbetsskor på jobbet. Några små företag utrustar nu sina team med arbetsskor av god kvalitet för att visa att de bryr sig om sin personal.

Ökar produktiviteten

Arbetsskor tjänar mer än att vara arbetsskor. De bästa arbetsskorna garanterar stabilitet och säkerhet för att hjälpa arbetare att undvika olyckor och skador. Varje arbetsplats kan kräva olika arbetsskor. Alla produkter tillverkas dock för att ge den bästa säkerhetsupplevelsen till varje kund. Varje år är tusentals arbetsskor av märken som har avancerad design och uppdaterade funktioner.

Ibland föredrar yrkesverksamma som behöver besöka utomhusplatser eller ivriga vandrare också att använda arbetsskor för att säkerställa säkerheten. De flesta av dagens avancerade arbetsskor är utformade för att hålla extrema temperaturer, våta och feta grunder, hårda och ojämna terräng och farliga miljöer. Om du letar efter ett trendigt par arbetsskor som också skyddar, måste du vara uppmärksam på några funktioner innan du väljer en produkt.

Välj rätt storlek

Bland annat är detta förmodligen det viktigaste när det gäller arbetsskor. När allt kommer omkring, varför ska du köpa ett par om det inte passar bra? Även om det ser bra ut eller om priset är billigt men om storleken inte är rätt, döda idén att få det köpt. Om du köper online är det viktigt att se till att säljaren har en attraktiv policy för retur och byte så att du kan få den tillbaka till dem om storleken inte är rätt. Observera också att olika märken kan ha olika storlekar. Om storleken på skon är fel kan detta göra dig mindre funktionell på jobbet och kan bidra till skador och obehag.

Välj rätt material

Läder är fortfarande ett vanligt material när det gäller arbetsskor. Läder föredras inte bara på grund av estetik utan också på grund av det faktum att de erbjuder rörelseflexibilitet och också tål tidens test. Å andra sidan är gummi ett populärt material om det finns risk för elektrisk stöt. Plaststövlar är också vanliga, men de kan inte erbjuda omfattande skydd. Om budget är en övervägande, väljs ofta plast. Under de senaste åren har ny teknik införts för att tillhandahålla syntetiska material som erbjuder en högre skyddsnivå, men de kan också vara dyrare.

Materialkvalitet

En av de viktigaste aspekterna i arbetsskor är materialet och dess kvalitet. De flesta av dagens fashionabla arbetsskor kommer i tre typer av material: Nylonnät, fullnarvskinn eller vattentätt material. Köpare kan välja det material som bäst passar deras arbetsbehov. Vattentätningsmaterialet ger 100% skydd mot alla vätskor. Dessa arbetsskor kan vara lite dyra. Du får dock bra prestanda om du tänker använda arbetsskorna i våta och hala miljöer.

De flesta arbetare väljer fullkornigt läder. Det är det tuffaste materialet som skyddar dina fötter från skador och erbjuder utmärkt hälstöd. Sådana arbetsskor kan dock kännas lite tyngre för vissa användare. Nylonnätet är ett utmärkt material att välja om du letar efter en lätt design. Även om detta arbete kanske inte är lika tåligt som fullkorniga eller vattentäta modeller, erbjuder de utmärkt skydd och håller dina fötter svettfria på grund av materialet med god andningsförmåga.

Säkerhetsfunktioner

Glöm inte att titta på de många säkerhetsfunktioner som är tillgängliga när du handlar efter arbetsskor. Stålkepsar är populära på grund av den säkerhet de ger. Du bör också leta efter förmågan hos arbetsskorna att minimera de faror som finns på arbetsplatsen. Det är viktigt att sådana tillverkas av material som kan motstå elektrisk stöt. Det ska också ge dina fötter skydd mot kontaminering, särskilt från kemikalier du måste hantera. Att ha en halkskydd kommer också att vara avgörande för att minska risken för halka på arbetsplatsen. Vattentålighet är också viktigt eftersom det håller dina fötter fria från fukt för din högsta komfortnivå.

Gör din forskning

Innan du fattar ett slutgiltigt beslut om vilken du ska köpa är det viktigt att vara engagerad i grundlig forskning, som inkluderar att läsa recensioner online från kunder. Du kan också be om rekommendationer från personer du personligen känner. Deras insikter hjälper dig att fatta ett beslut som du inte kommer att ångra. Du bör också undersöka de krav som ställs av regeringen. Om du är ett byggföretag kommer forskning att innebära behovet av att titta på flera leverantörer, utvärdera deras pris och försöka förhandla om en billigare affär eftersom du troligen köper i bulk.

Vilka arbetsskor man bör välja

De arbetsskor du väljer beror på vilken skyddsnivå du behöver medan du tar hänsyn till komfort, estetik och priskriterier. Alla arbetsskor som överensstämmer med EN ISO 20345: 2011 är utrustade med en anti-krossande tåhätta som tål en belastning på 200 joule. Arbetsskor måste också vara minst halksäkra på släta och feta golv i industriella miljöer och sulorna måste vara kolvätebeständiga. Det kan vara nödvändigt att kontrollera om sulorna är klassificerade mot perforering, särskilt för ingrepp i mekaniska verkstäder, antistatiska särskilt för verkstäder som kan ha elektrostatiska urladdningar.

Leta även för skor som är brandhämmande, till exempel i svetsverkstäder. Arbetsskorna måste också ha god slitstyrka för att undvika för tidigt slitage. När de nödvändiga typerna av skydd har fastställts är ett av de första kriterierna för att välja de mest bekväma arbetsskorna möjligt att avgöra om de anställda som är berörda kan ha låga arbetsskor eller om de ska ha höga arbetsskor. Då kan du bestämma om arbetsskorna kan vara av läder eller tyg, eller om de behöver vara gjorda av polymera material för att säkerställa vattentäthet.

Det valda materialet kommer ofta att avgöra vikten på arbetsskorna: ju lättare material, desto bekvämare blir de.  Ett annat viktigt inslag att tänka på när det gäller komforten i arbetsskorna är den typ av material som används för tåhättan. I allmänhet är säkerhetsskostorlekar lite stora, men du bör undvika att beställa mindre skostorlekar än vanligt eftersom tillverkare räknar med att de kommer att bäras med tjocka strumpor för att förbättra användarens komfort.

Vad man ska undvika

Med utsikt över standarderna: se till att stövlarna du väljer uppfyller relevanta standarder för det aktuella jobbet (till exempel har S1-stövlar inte ett stålskikt som skyddar mot skarpa föremål, utan du behöver S1P- eller S3-stövlar). Att köpa fel stövlar: låter självklart men om du inte matchar arbetsskorna till miljön, uppgiften och bäraren kommer du att köpa fel arbetsskor.

Att få fel storlek: detta kan hända om du köper online. Var bekant med bäraren och deras skostorlek. Stil framför säkerhet: skotillverkare prioriterar i allmänhet säkerhet, kvalitet och funktionalitet. Även om bärare lättare kan ha på sig en sko / känga som ser bra ut, bör detta inte vara en övergripande faktor när man väljer. Beställ inte i bulk: om du försöker en produkt för första gången. Testa några kortlistade artiklar med arbetskraften.

Hur man väljer rätt arbetsskor

När du väljer dina skyddsskor bör du ta hänsyn till ett visst antal kriterier, inte bara de som är relaterade till personlig säkerhet, såsom valet av skyddsnivå och förväntat extra skydd, utan också estetiska och komfortkriterier för de människor som ska ha på sig dem, till exempel det använda materialet och formen på arbetsskorna. Om du arbetar i Europa bör du naturligtvis se till att arbetsskorna du väljer har CE-märkning.

Du bör också verifiera att de uppfyller säkerhetsnormerna för riskerna i ditt företag. För arbetsskor definierar EN ISO 20345: 2011-normen de olika kriterierna enligt det skydd du behöver. Var noga med att inte blanda ihop arbetsskor, skyddsskor och arbetsskor. När du väljer dina arbetsskor bör du ta hänsyn till skillnaderna relaterade till närvaron av en tåhätta.

Varaktighet

Det är ingen mening att köpa snygga arbetsskor när de inte håller för länge. Sök efter garantiinformation och recensioner innan du klickar på köpknappen. Arbetsskor som tillverkas av betrodda varumärken tenderar att vara hållbara än andra modeller. Hur ofta du bär arbetsskorna och under vilka förhållanden också har en betydande inverkan på modellens livslängd. Gå igenom tillverkarens instruktioner noggrant så hittar du relevant information om hur du underhåller och rengör arbetsskorna för optimal hållbarhet.

Varumärke

Det finns en anledning till att vissa arbetsskor är dyra. Även om du sannolikt kommer att ge efter för billiga pararbetskängor för att få jobbet gjort, förvänta dig inte att paret ska kopiera komforten och säkerheten hos ett par märkesvaror. Vad du betalar för är kvaliteten och hållbarheten du får av en kvalitetsmodell. Olika märken är kända för att producera hållbara och högkvalitativa arbetsskor, till exempel Timberland och Caterpillar.

Vikt

Vissa köpare viker sig från en skrymmande design och föredrar att köpa en lättare modell. Återigen bestämmer materialet vikten av en produkt. Välj en nylonmaskdesign om du letar efter en lättviktsdesign.

Hätta

Säkerhetstår är nödvändiga för att utföra några typer av jobb. Det finns tre olika typer av säkerhetstår tillgängliga för dagens konsumenter.

Aluminium hätta

Aluminiumtår är en av de mest skyddande tårna. De kan vara tjockare än stålhättor och även leda temperaturer, så vissa köpare kanske inte föredrar dem.

Sammansatt hätta

Sammansatta hättor kommer ut i tre typer av material: kolfiber, kevlar eller plast. De har dock utmärkt hållbarhet och motstånd. En av de bästa egenskaperna hos sammansatta tår är att de inte leder temperaturen. Det är därför de är perfekta för dagligt bruk.

Stålhätta

Stålhättor är de mest föredragna tårna. Tack vare sin hållbarhet är stövlarna skyddade mot alla typer av miljöer.

Bekvämlighet

En annan viktig funktion att leta efter i arbetsskor är sulan. Om du till exempel arbetar på hala och våta ytor kan du behöva en olja och halksäker sula för att förhindra olyckor. Tvärtom, om du arbetar på en byggarbetsplats, måste du överväga stövlar med en punkteringsbeständig sula. På så sätt blir du inte skadad av någon spik.

Vissa märken tillverkar också syrabeständiga sulor så att människor som arbetar med kemikalier kan skydda fötterna. Om du måste klättra på stegar på jobbet kan du leta efter utmärkt hälstöd. Om arbetsskorna inte erbjuder rätt typ av hjälpstöd kommer du troligen att få smärtsamma klackar och ont i fötterna i slutet av dagen.

Stående bekvämlighet

Medan otillräckliga arbetsskor kan orsaka problem för fötterna, kan det också vara långvarigt. HMS uppskattar att nästan 200 000 personer drabbas av yrkessjukdomar i nedre extremiteterna eller förvärras av deras arbete. Ofta är en av orsakerna långvarig stående. Detta kan skada leder, orsakar svullnad i benen och resulterar i en rad problem för fötterna, inklusive knölar och liktornar, stålsporer och till och med platta fötter. Arbetare som måste spendera för mycket tid på fötterna har en mycket ökad risk för smärta och obehag runt fötter, ben, höfter och ländrygg.

Åderbråck är också förknippat med långvarig stående. Farorna med långvarig ställning har varit kända i hundratals år, och även i 1800-talets läkare krävde att arbetsgivare i butiker skulle få sittplatser på grund av stort antal fotsjukdomar orsakade av långvarig stående. Tyvärr har det varit lite förbättring under de senaste hundra åren och många arbetsgivare insisterar fortfarande på att deras personal är jämn när det absolut inte finns något behov. Faktum är att både konstant stående och långvarigt sittande kan leda till hälsoproblem.

De föredraget, hälsosamt alternativ är att ge personalen möjlighet att sitta, stå eller röra sig när så är lämpligt. Det rekommenderas normalt att arbetare inte ska spendera mer än 30 procent av sin arbetsdag. Säkerhetsrepresentanter har lyckats med att säkerställa att arbetstagarna får ett val i en antal branscher. Detta inkluderar snabbköp där butikarbetarnas fackförening, USDAW, har lyckades i vissa fall få kassorna omgjorda för att ge personalen möjlighet att sitta eller stå.

I tryckbranschen, efter klagomål om dåliga fötter och ryggproblem, lyckades få levererade stötdämpande innersulor och anti-trötthetsmatta för vissa tryckarbetare. Skyddsombud bör se till att riskerna med långvarig ställning ingår i alla riskbedömningar och att lämpliga alternativ tillhandahålls där så är lämpligt. Dessutom finns det ett separat krav på att göra en specifik riskbedömning för att skydda gravida arbetare. Denna riskbedömning bör ta hänsyn till alla kvinnor i ”fertil ålder” inte bara de som redan är gravida eller som har fött barn.

Långvarig stående och trötthet är ett särskilt problem för gravida kvinnor och arbetsgivaren bör alltid se till att sittplatser är tillgängliga och tillåter också korta pauser från långvarig stående. HMS har vidtagit verkställighetsåtgärder mot arbetsgivare för att inte tillhandahålla lämpliga platser för arbete som kan genomföras sittande. Säkerhet representanter bör överväga klagomål till verkställande myndighet om arbetstagarnas hälsa är skadat av sittplatser.

Passform

Förutom att säkerställa att skyddsstövlar uppfyller de lagstadgade kraven är det också viktigt att se till att de passar bra. Dåligt passande arbetsskor kan leda till knölar, liktornar, hård hud, hammerton och andra fotproblem, och framför allt – arbetsskor som inte passar kan misslyckas med att förhindra skador. Så tänk på:

 • Överdel – ska tillverkas av naturliga material som läder eller andas konstgjorda tyg. En del läder har en plastbeläggning för att stöta bort vatten och låta skon torkas av.
 • Foder – bör vara ett andningsbart material för att hålla foten frisk. Foder måste vara släta och sömlösa.
 • Tår – ska vara fotformat och tillräckligt djupt för att förhindra gnuggning och låta tårna vrida sig. Detta är särskilt viktigt med skyddande tåhättaar. Om arbetsskorna är vadderade och passar ordentligt bör du inte känna tåhättaarna alls.
 • Innersula – bör helst vara avtagbar för att enkelt sätta in stoppning eller ortoser.
 • Hälpassform – hälen ska passa tätt på foten, så att hälen inte glider ur skon och stabiliserar foten vid markkontakt.
 • Häl – ska ha en bred bas och inte vara högre än 4 cm. Om de bärs långa sträckor bör de inte vara mer än 2 cm höga.
 • Sula – ska vara stark och flexibel med stötdämpning för att dämpa stötar när man går på hårda ytor. Materialet bör vara halksäkra, såsom gummi, polyuretan eller PVC.
 • Fästen – snören, spännen eller kardborreband för att fästa foten i skon.

Snörning

Den snörning som används kan påverka montering av skyddsskor. Arbetsskor tillverkare använder vanligtvis standardöglor, D-ringade öglor och en kombination av båda för att erbjuda snabb snörning. Arbetets karaktär, säkerhetskrav och bärarens preferenser bör beaktas när du väljer snörning för arbetsskor.

Arbetsskornas vikt

Skons komfort är inte beroende av vikten. Tyngre PU-sulan är bekvämare och det går bara att gå ner i vikt genom att kompromissa med säkerhet och komfort. 20 cm tjock skummadrass är bekvämare än 5 cm tjock madrass. Brandstövlar väger 3 kg per par och ändå springer brandman.

Typ av sula

Du kan begränsa till rätt värmebeständig handske om du vet om värmexponeringsnivåerna på arbetsplatsen. Processen att välja en kemikaliebeständig handske beror på arbetets karaktär, kemisk exponeringstid, kemikaliens farnivå och kemisk temperatur. Till exempel, för att torka av aceton kan en standard engångshandske användas, men om det finns en specifik uppgift som innebär att doppa hand i en acetonlösning är en engångshandske ett strikt nej-nej.

 • PVCsulor: Arbetsskor med PVC-sulor är kända för sin hållbarhet och motståndskraft mot temperaturer upp till 70’c. De erbjuder skydd även under uppvärmda industriella förhållanden.
 • PUsulor: PU-sulor är lätta och är resistenta mot vatten och nötning.
 • TPUsulor: Skyddsskor med termoplastiska uretansulor är kompakta, lätta men får höga hållbarhet.

Vattentätning och isolering

Works stövlar som är vattentäta är slitstarka och perfekta för människor som arbetar i dynamiska miljöer. Dessutom är isolerade arbetsskor till nytta för människor som arbetar i extrema kalla miljöer upp till -30 grader. Det kan dock vara omöjligt att arbeta med samma par stövlar på sommaren.

Skyddstyp

Tåskydd

Dina tår är en mycket sårbar del av kroppen, särskilt på en arbetsplats. Tåskyddet måste motstå en slag på 200 joule. Joule är energienheten och denna standard är målmedveten specifik. Något tungt som faller från låg höjd kan ha mycket mindre energi än något lättare från mycket högre höjd. Förutom stötar måste tåområdet tåla en vilmassa på över 1000 kg. De flesta har hört talas om stövlar av ståltå, men skyddet behöver inte vara stål. Det finns faktiskt fördelar med alternativ. Icke-metalliskt skydd kan vara lika starkt men lättare.

Typ av hätta
 • Stålhätta: Ståltåskor ger skydd åt bärarens tår och fötter genom en inbyggd ståltåhätta i arbetsstöveln. Stålskyddet skyddar mot stötar och kompression.
 • Komposithätta: – Komposit tå arbetsskor liknar stål tå arbetsskor. Den sammansatta tåhättan består av icke-metalliskt och icke-magnetiskt material. Det är lätt jämfört med deras motsvarigheter i ståltå. Komposit tåskor är lämpliga för dem som arbetar på flygplatser, kärnkraftsanläggningar och säkerhetsinstallationer.
 • Legeringshätta: Alloy toe-arbetsskor är lättare men tillräckligt starka för att garantera skydd mot skadorna. Lätta arbetsskor orsakar inte trötthet och är bekväma för dem som arbetar i fabriker, byggnadsverk etc.
 • Ickemetallisk hätta: Icke-metalliska tåskor är elektriskt icke-ledande, lätta och bekväma att bära. Arbetare inom elindustrin och kraftverk föredrar att bära icke-metalliska tåskor.

Antistatiskt skydd

Kläder, sittmöbler och klimatfaktorer kan orsaka en statisk laddning av elektricitet i kroppen. Vissa material i arbetsskor kan överisolera kroppen vilket gör att laddningen hålls. När du sedan rör vid något kan laddningen snabbt rusa från kroppen och orsaka en gnista och en liten obekväm chock. Antistatiska arbetsskor kommer att minska denna effekt avsevärt men erbjuder inte fullt skydd för exponering för elektronik och sprängämnen. Du behöver elektrostatiskt skydd (ESD) för detta.

Genomträngningsskydd

Skarpa föremål där vi går och står är en betydande risk inte bara på arbetsplatsen utan också utomhus och hemma. Mellansula skyddar mot naglar och andra föremål. För att uppfylla denna standard måste arbetsskorna kunna motstå en penetrationskraft på 1100N. Mellansulskydd tillhandahålls i en av dessa metoder: ett rostfritt stålinsats i sulan, aluminiuminsats i sulan eller med Kevlar-innersula. Aluminium- och Kevlar-lösningarna är de mest flexibla och lättaste och täcker fotens största yta. Kevlar-sulor erbjuder också mycket högre värmeisolering.

Effekt- och komprimeringsvärderingar

När du handlar efter ståltå eller kompositstövlar / arbetsskor måste du vara medveten om påverkansvärde och kompressionsvärde:

 • Slagvärdet är ett tal som informerar dig om hur mycket stötar arbetsskorna kommer att skydda mot.
 • Kompressionsvärdet är antalet belastningar arbetsskorna tål innan de spricker eller går sönder.

Funktionalitet

Arbetsskor handlar om, ja … arbetet. Du måste se till att de kan hjälpa dig att få jobbet gjort effektivt. Samtidigt fungerar de som avgörande säkerhetsutrustning. Du behöver dina arbetsskor för att motverka de största riskerna du möter under ditt skift. Med det i åtanke, titta på detaljerna i ditt jobb. Använd detta som en guide för att skapa en lista med funktioner som hjälper dig mest. Här är några faktorer att tänka på: Tå typ, glidmotstånd och vattentålighet. Funktionaliteten ger baslinjen för det du letar efter. När du har uppfyllt dina minimikrav kan du ta hänsyn till andra faktorer.

Arbetskraftens behov

Som vi vet överväger användaren en av de viktigaste punkterna vid upphandling av säkerhetsstart. Jag har tittat på komfort och bekvämlighet och uppnått bästa passform. Ett annat viktigt övervägande är om användaren har ett tillstånd som kan påverka ditt val av arbetsskor. Några att tänka på är:

Diabetes

Diabetiska arbetsskor syftar till att skydda mot diabetiska fotskador. De kan vara gjorda av material i läder eller mocka som andas och är utformade för att dämpa samtidigt som de ger fotled, båge och häl och fördelar kroppsvikten jämnt över foten för att undvika smärtsamma tryckpunkter. Diabetiska arbetsskor kan också ge det extra djup som krävs för att anpassa ortotik som kan förhindra fotvärk och ge komfort.

Se till att passformen passar rätt för personer som lider av diabetes, eftersom dåligt passande arbetsskor, oavsett om de är för lösa eller för snäva, kan orsaka gnidning som leder till sår och ytterligare komplikationer om de inte behandlas. Många människor med diabetes upplever domningar och förlust av känsla i fötterna, vilket blir ännu mer kritiskt att de bär korrekt passande arbetsskor för att säkerställa att sår inte utvecklas.

Artrit

Komfort är nyckeln. Fötterna kan förändras när människor blir äldre, och detta är särskilt fallet om de har artrit – storlek och breddpassning kommer att övervägas här. Läderöverdelar är oftast de mest bekväma för personer med fotproblem; en flexibel sula kan också vara bättre om inte en läkare eller fotvårdsspecialist har rekommenderat att styva sulor är bättre för ett visst fotproblem.

För dem med hammartår eller framträdande leder skulle det vara bättre med slät foder utan sömmar. Tänk på att speciella innersulor eller ortoser kan behövas; där det används måste det säkerställas att det finns tillräckligt med utrymme för att passa dem i skyddsskor, särskilt runt tårna.

Plantar fasciit

Plantar fasciitis är skada på vävnaden som omger muskler och nerver på fotens botten (plantar). Övervikt som ger extra belastning på fotens botten, eller att stå under långa perioder, särskilt utan bra dämpning i arbetsskorna, kan också orsaka skador. Hälsporer ses ofta med plantar fasciit. Hälsporer är avlagringar av kalcium på hälens undersida som kan orsaka smärta eller inte.

Kalciumet deponeras efter stress eller skada. Hälskador och plantar fasciitis är ibland kopplade ihop under termen hälsporresyndrom. Saker att kontrollera när man köper en arbetsstövel är mängden stöttande dämpning, förmågan hos stöveln att ta extra dämpning i form av insatser eller skräddarsydda ortotiker och hur väl bagaget passar behoven hos jobbet.

Breda fötter

Se till att arbetsskorna har relevanta säkerhetsfunktioner, som tåhättor av stål eller komposit. Bredare stilar kan variera från breda skyddsskor, stövlar och sneakers.

Lista över de bästa arbetsskor 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av arbetsskor

Standard arbetsskor.

Dessa är allround säkerhetsstövlar som uppfyller EU: s säkerhetsstandarder och innehåller olika säkerhetsfunktioner såsom tåhättaar av stål, mellansula i stål, halksäker eller värme- och syrabeständig, sulor, stötdämpare klackar etc. Detta sortiment är lämpligt för många applikationer och i allmänhet lämplig för dem som arbetar inom byggbranschen.

Komposit- och metallfria arbetsskor

Sammansatta säkerhetsstövlar använder plast och ett kevlar-tyg, istället för metall, vid tåhätta och mellansula, vilket innebär att de är idéer för metallfria miljöer och har ytterligare fördelar. Sammansatta tåhättaar är lika starka som stål och återgår till sin ursprungliga form om de krossas när krossningsobjektet har tagits bort, vilket gör det lättare att ta bort foten från bagageutrymmet.

Kevlar-tyg i mellansula skyddar 100% av sulan, medan stålplattor inte kan täcka helt upp till fotkanten, vilket gör att cirka 20% är utsatt. Metallfria och kompositstövlar är också mycket lättare, vilket förbättrar bärarens komfort. Det är värt att notera att metallfria stövlar inte innehåller absolut ingen metall, medan kompositstövlar kan innehålla metallfästen eller utsmyckningar.

Smart arbetssko

En lättare och smartare skyddssko är perfekt för dem som arbetar i butiker, lager, vård och för kontorsarbetare som ibland behöver gå till områden med högre risk. Säkerhetsutbildare är en mer avslappnad stil för dem som föredrar att inte bära vanliga arbetsskor. Säkerhetsutbildarnas avslappnade och bekväma stil gör dem idealiska för hantverkare, leveransförare och är också ett populärt val för skol- och högskoleaktiviteter eftersom modemedvetna studenter är mer villiga att bära dem.

Rigger arbetsskor

Rigger arbetsskor har ökat i popularitet de senaste åren, troligtvis för att de ger många av funktionerna i en standard arbetsskor med stil och användarvänlighet hos en wellington. De är lätta att rengöra och ger en bekväm passform. De är särskilt användbara i miljöer där cement och andra irriterande ämnen finns; cementdamm kan komma in i stövlar och arbetsskor och orsaka cementbränning. Den högre längden på rigger stövlar ger bättre skydd mot detta. De rekommenderas inte för svetsare eller för dem som arbetar i ett gjuteri där heta material kan falla ned i toppen av bagageutrymmet. Olika byggarbetsplatser har sina egna regler om huruvida snörskor eller rigger stövlar ska användas och dessa regler bör följas av alla som arbetar på plats.

Särskilda faroarbetsskor

Produkterna i denna kategori erbjuder skydd mot ett bredare utbud av “specialiserade” faror än vanliga arbetsskor. Stövlar som ger mellanfotsskydd har en stålplatta över bagageutrymmet för att skydda foten från föremål som tappas ovanifrån. Det finns också arbetsskor som ger skydd mot extrema temperaturer för dem som arbetar i fryshus / frysmiljöer, samt höga temperaturer och flamskyddsstövlar. Antistatiska stövlar ingår också här för dem som arbetar med tillverkning och montering av elektroniska komponenter. Alternativ för skogsarbetare och motorsågförare finns också i detta avsnitt.

Wellingtons

Wellingtons är idén för dem som arbetar utomhus eller i våta förhållanden och kommer att överträffa läderstövlarna med högsta specifikation när de står i vatten. Säkerhetshöljen har tåhätta och mellansula skydd och är lätta att rengöra och sätta på / ta bort. Många butiker lagerför termiska källor som erbjuder skydd mot låga temperaturer och ger ett alternativ till snörskor för fryshusarbetare. Wellies som erbjuder kemisk resistens finns också i detta avsnitt.

Arbetsskor för damer

På den här sidan hittar du ett urval av damskyddsskor som erbjuder en smalare passform och mer feminin stil än de andra produkterna vi har listat. Alla stövlarna i detta avsnitt erbjuder skydd mot tåhätta och mellansula, tillsammans med olika andra funktioner som halkskydd, antistatiska sulor och stötdämpare.

Grundstandarden för professionellt bruk arbetsskor är EN345. Som ett grundläggande krav måste arbetsskor ha en tåhätta på 200 joule. Andra egenskaper som kan inkluderas är; penetrationsbeständighet (mellansula skydd), ledande, antistatisk, isolerad mot värme eller kyla, energiabsorberande, yttersula motståndskraftig mot varmkontakt, vattentålig.

Hur du sköter om dina arbetsskor

Dina arbetsskor hjälper dig att hålla dig varm, torr och bekväm. När du tar hand om dina arbetsskor fortsätter dina arbetsskor att ta hand om dig. Om du undrar hur du tar hand om läderskor, här är några tips för skötsel av arbetsskor, oavsett om du vill lära dig mer om Chippewa skötsel, Carolina skötsel eller något annat märke läderstövlar.

Det är en bra idé när du får dina nya arbetsskor att bryta in dem genom att bära dem runt huset i flera dagar. Du kan påskynda inbrottsperioden genom att använda en balsam, men vänta tills dina stövlar är trasiga innan du täcker dem.

När du rengör stövlar före vattentätning, använd en vattenbaserad rengöringsprodukt och en nylonborste. Applicera sedan vattenbaserad vattentätning på dina stövlar, oavsett om de är våta eller torra. Applicera ytterligare ett lager efter två eller tre veckor och ett tredje lager senare för optimalt skydd.

För att hålla dina stövlar i gott skick, rengör dem ibland med en vattenbaserad rengöringsmedel och nylonborste. Håll dina stövlar läder smidiga och i bästa form genom att applicera läderbalsam ibland. Om det behövs kan du också rengöra insidan av dina stövlar med ett schampo med lågt pH och se till att skölja ut dem ordentligt. Om du följer dessa tips kommer dina stövlar att ge dig många års skydd och njutning.

Att ta hand om dina nya läderstövlar Att köpa ett par bra stövlar är en investering för din hälsa. Att ta hand om dina stövlar kommer att skydda och förlänga livslängden för den investeringen. Några av de vanligaste faktorerna för dåligt underhåll av bagageutrymmet är försummelse och överdriven oljning.

Bryt in dina nya stövlar

Jag rekommenderar att du bär dina nya stövlar runt huset från flera dagar och till och med upp till en vecka för att hjälpa dig genom pausen. Tänk på att vissa stövlar kan ta längre tid att bryta in och kan visa sig svårare. Att bära dina stövlar för att fungera för tidigt kan orsaka onödiga heta fläckar och blåsor. Det är också en bra idé att vänta tills dina stövlar är trasiga innan du applicerar ett vattentätmedel. Att använda ett balsam kan hjälpa till att påskynda pausen i processen.

Rengöring och vattentätning av dina stövlar

Även om vattentäta fodrade stövlar, som Gore-Tex, är det bästa sättet att säkerställa en torr fot. Rengör först dina stövlar med ett vattenbaserat rengöringsmedel och en nylonborste. Var noga med att borsta sömmarna försiktigt så att all smuts tas bort. Därefter fukta stövlarna och applicera ett vattenbaserat vattentätningsmedel för att göra dina stövlar mer vattentåliga. Jag rekommenderar att du använder vattenbaserade produkter av följande skäl:

Andningsförmåga. Vattenbaserade produkter hindrar inte andningsförmågan hos läder- eller nubuckskor. Detta är extremt viktigt eftersom den genomsnittliga mannen kan svettas upp till 0,5 liter svett per dag för varje fot. Om du täpper porerna i dina stövlar med en sämre produkt, har denna svett inget sätt att avdunsta!

Du kan applicera vattenbaserade vattentätningsprodukter på våta eller torra stövlar. Vattenbaserade ämnen innehåller INTE petroleum, vilket kan få läder att sträcka sig och påverka kängans passform. Värme krävs inte! Vattenbaserade produkter behöver inte värme för att tränga igenom lädret. Överdriven värme kan skada dina arbetsskor. Vattenbaserade ämnen drar inte till sig smuts. Det skadar inte bagageutrymmet om du använder för mycket. Vattenbaserade produkter ger bättre vattenavstötning.

Hur man vet om man måste underhålla sina läderstövlar

Använd dina stövlar runt huset i flera dagar för att hjälpa till med inbrottsperioden. Använd ett balsam för att påskynda pausen i processen. Rengör dina stövlar med ett vattenbaserat rengöringsmedel och en nylonborste. Våta arbetsskor och applicera ett vattenbaserat vattentätningsmedel. Applicera ytterligare ett lager efter 2-3 veckor. Upprepa för tredje gången för maximal vattenavstötning.

Ta hand om dina äldre läderstövlar

För äldre arbetsskor är det viktigt att rengöra ansamlingen av smuts och vax från överdriven vattentätning och oljning. Som med nya stövlar, rengör dina stövlar med ett vattenbaserat rengöringsmedel och en nylonborste. Var noga med att borsta sömmarna försiktigt så att all smuts tas bort. Du kan behöva upprepa denna process flera gånger beroende på kängans skick och ålder. Det är en bra idé att applicera ett läderbalsam på dina äldre stövlar. När de åldras kan dina stövlar bli torra och styva. När de är uttorkade kan dina stövlar utveckla sprickor där stövel och läder böjs. Att använda ett läderbalsam kan förhindra att detta händer.

Med jämna mellanrum kan du behöva rengöra insidan av din bagage med ett schampo med låg ph-faktor. Var noga med att skölja ut schampot noggrant för att ta bort lukt, smuts, salter, syror och död hud. Om du har illaluktande fötter, spraya insidan av dina stövlar med en luktätande spray. När allt detta förberedande arbete är klart är det dags att applicera ett vattenbaserat vattentätningsmedel. Som du kan se går det mycket om att ta hand om dina stövlar, men dina ansträngningar kommer att resultera i friskare fötter och långvariga arbetsskor!

Hur du rengör dina arbetsskor

Arbetsskor och / eller arbetsskor är viktiga delar av personlig skyddsutrustning som används på arbetsplatser för att mildra fysiska säkerhetsrisker. Även om de används för att skydda våra fötter, kräver de också regelbundet underhåll för att hålla fötterna säkra och friska. Regelbunden rengöring och vård är avgörande för att undvika att kompromissa med deras effektivitet vad gäller prestanda och skydd. Läs vidare för att lära dig om de bästa metoderna för att rengöra dina arbetsskor och skyddsskor, baserat på det material som har använts.

Läder

Läder är ett av de mest populära materialen som används på utsidan av en säkerhetssko. Några av anledningarna till att den används så ofta är dess förmåga att motstå slitage och den rörelseflexibilitet som den erbjuder. Läder andas också och absorberar fukt och hjälper till att hålla fötterna torra och bekväma hela dagen. För att ta hand om läder, se först till att dina arbetsskor är torra.

Använd sedan en skoborste för att ta bort salt eller smuts. Använd ett rengöringsmedel som är lämpligt för läder, fortsätt med att gnugga lädret med en mjuk, ren trasa. Gnugga tills smuts och hårda fläckar har tagits bort. Tappa sedan arbetsskorna med en ren, torr trasa och låt dem lufttorka. Använd minkolja, som är en olja med liknande egenskaper som vaselin, för att hjälpa lädret att behålla sin glans. Slutligen applicera en skyddande vattentät spray för att förhindra fläckar orsakade av regn och snö och för att hjälpa arbetsskorna att vara vattentåliga.

Syntetisk

Syntetmaterial används också vid tillverkning av skyddsskor och består av material som har gjorts av konst, snarare än naturliga. Syntetiska material kan behandlas för att förhindra fläckar, skrynklor, förbättra vattenbeständighet och så vidare, men hur ska du rengöra det? Innan du rengör materialet med mild tvål och kallt vatten, rekommenderar jag att du tar bort överflödig smuts med en stel borste eller en mjuk trasa. Efter rengöring, låt den lufttorka, eftersom värmen kommer att påverka materialets konstruktion.

Mocka

Mocka är en typ av läder som har en nappad finish. Det är mjukare än vanligt läder och mindre hållbart. Även om det faller under läderkategorin, kräver det ytterligare underhåll. För att börja, använd en skoborste, speciellt för mockaskor, för att borsta bort någon form av smuts eller salt. Applicera sedan natriumbikarbonat, även känd som bakpulver, på envisa fläckar och låt det absorberas över natten. Rengör arbetsskorna med en trasa och damm bort natron. Slutligen, skydda dina arbetsskor genom att använda vattentät spray, eftersom det hjälper dem att förbli väderbeständiga.

Gummi

Gummi är ett annat material som vanligtvis används i säkerhetskonstruktion. Gummi är en utmärkt isolator, ger elektriskt motstånd och har många stötdämpande funktioner. Medan den är tålig är den inte andningsbar och kan begränsa rörelsen och orsaka obehag. Gummi är dock vattentåligt, vilket gör det möjligt för dem som arbetar i våta miljöer att förbli torra hela dagen. Det är också relativt lätt att rengöra.

För att rengöra gummiskon, använd tryckvatten och natron för att ta bort envis smuts. Trycket från vattnet hjälper till att lossa smutsen, medan bakpulver tar bort eventuella fläckar. Var noga med att inte släppa in vatten i skon, eftersom det kan skada inredningen. Följ detta med en borste för att ta bort smuts från sulan och sidorna på skon. Gummit är tillräckligt starkt för att tåla hård borstning. Du kan sedan radera slitmärken med olivolja. Slutligen, låt dina arbetsskor lufttorka över natten.

Tips

Om du rengör arbetsskor eller skyddsskor med vatten, tänk på mängden vatten som används, särskilt om de består av läder. Genom att blötlägga materialet upprepade gånger med vatten kommer lädret att torka och spricka. Om du utsätter stövlarna eller arbetsskorna för mycket vatten tar du bara bort sulorna och fyller dem med tidningar. Detta hjälper till att dra ut vattnet snabbt och säkert.

Hur man lagar sina arbetsskor

Bra arbetsskor är väsentliga för många farliga jobb och jobb som kräver manuellt arbete eller långa timmar på fötterna. Om du inte har bra arbetsskor kan du riskera att tappa fot, skada dig själv om något faller på foten eller skada dina fötter, knän, rygg och nacke över tiden. Tyvärr kan bra, robusta arbetsskor vara dyra. Kostnaden är förståelig med tanke på den nödvändiga höga kvaliteten och hur viktiga bra stövlar är när det gäller att skydda dig själv och göra ditt jobb rätt. Men ändå vill ingen spendera den typ av pengar som behövs för ett bra par stövlar oftare än vad som är nödvändigt.

För att förlänga stövlarnas livslängd bör du fokusera på att underhålla dem medan de fortfarande är i gott skick och reparera dem så snart de börjar visa tecken på skador. I den här artikeln tar vi en titt på de vanligaste skadorna på stövlar och hur man reparerar arbetsskor, fixar skadade sulor och reparerar arbetsskor i läderskor så att de kan hålla så länge som möjligt. Det finns också ett frågor och svar avsnitt i slutet som kommer att gå igenom några av de vanligaste frågorna när det gäller reparation av arbetsstart.

Vanligaste skadorna på arbetsskor

Oavsett hur robusta dina stövlar är, kommer de att skadas över tiden när de gör sitt jobb genom att skydda dina fötter i tuffa miljöer. Det vanligaste problemet med arbetsskor är skador på sulan, antingen genom att de slits ner eller när sulan börjar separera från resten av bagageutrymmet. Denna separation kallas delaminering och inträffar ofta när skon inte är ordentligt limmad, har skadats av vatten eller helt enkelt blir gammal och sliten.

Ett annat vanligt problem uppstår när innersulorna och bågarna på en bagage börjar gå sönder. Detta är en oundviklig process som händer med vilken sko som helst när din vikt och trycket i ditt steg, i kombination med tyngdkraften, sakta bryter ner det inbyggda stödet. Repor och skador är också ett extremt vanligt problem. Även om detta också kommer att hända naturligt när stövlarna är slitna, kan slitsar, repor och spår låta smuts och fukt sippra in i ytterfodret. Detta kommer att leda till att slitningarna långsamt vidgas till sprickor som allvarligt kan kompromissa med dina stövlar. För många djupa sprickor och dina stövlar måste antingen repareras eller kastas ut om problemet inte löses i tid.

Laga sulorna

Här tar vi en snabb titt på de problem som måste åtgärdas när du fixar stövlar och de komponenter som du behöver för att reparera dina stövlar ordentligt.

Hur fäster du sulan på arbetsskorna igen?

Att fästa en separat sula igen är en av de vanligaste färdigheterna när det gäller reparation av stövel och är faktiskt ganska lätt att utföra. Om sulan fortfarande är i god form och inte behöver bytas helt behöver du bara skokläm av hög kvalitet, lite spritalkohol och bomullspinnar och kanske lite sandpapper. Börja med att använda sprit och bomullspinnar för att rengöra ytorna som måste fästas igen.

När du är ren, låt din känga torka helt innan du applicerar skolimmet ordentligt. När limmet är på plats, tryck sulan och resten av kängan ordentligt. Du kanske vill stå i dina arbetsskor eller placera vikter i dem tills limmet har härdat. När limmet är torrt kan du använda sandpapper för att avlägsna eventuellt överflöd, var försiktig så att du inte skadar sulans eller kängans sidor.

Vad är det bästa limmet för reparation av skosulor?

Ett cementbaserat lim som är temperaturbeständigt, vattentätt och icke brandfarligt när det är helt härdat. Det är lätt att arbeta med och det tar ungefär fem minuter att härda, vilket gör att du kan justera om efter behov utan att behöva hålla bagageutrymmet på plats för länge innan limmet börjar stelna. Det tar ungefär 24 – 48 timmar att härda helt och är ett bindemedel med industriell styrka som kommer i ett klart torrt alternativ som är svårt att se om du får överflöd på resten av din bagageutrymme.

Vilket lim fungerar på läder?

Det finns flera limalternativ där ute som kan fungera på läder, du måste bara kontrollera detaljerna på flaskans baksida för att se till att läder listas som ett av de material som lim kan appliceras på. Var dock försiktig så att du inte får ett generellt lim av läderhantverk när du försöker reparera dina stövlar. Även om denna typ av lim tekniskt kan binda läder är det vanligtvis inte utformat för att motstå elementen eller mängden slitage som arbetsskor kommer att utsättas för. Du vill inte att dina stövlar ska falla sönder igen när du tror att du har fixat dem.

Laga repor

Att fixa slit och sprickor är ett av de viktigaste stegen när man tittar på hur man reparerar stövlar. Skador ser inte bara dåligt ut, de leder också till att dina arbetsskor försämras långsamt och kan ge plats för allvarliga snitt och sprickor. För att reparera skräp innan det blir värre behöver du bara lite vinäger eller olivolja, en mjuk trasa och lite tålamod. Börja med att tillsätta lite olja eller vinäger i din trasa; Jag föredrar olja eftersom det luktar bättre, men valet är ditt.

Massera oljan över det slitna området i en cirkelrörelse i några minuter och arbeta in oljan i lädret så mycket du kan. Torka inte av överflödig olja när du är klar. Lämna i stället dina stövlar i 24 timmar så att oljan kan absorberas i lädret och stövlarna kan torka helt. Om du fortfarande kan se sladdar, upprepa denna process tills de är borta. För att reparera djupare sprickor behöver du superlim, gnugga alkohol och bomullspinnar, lite tidningar och lite sandpapper.

Fyll först tidningen i dina stövlar för att simulera formen på din fot. Fyll inte för mycket eller sprickorna kommer att bula när de är torra. Rengör sedan sprickan och området runt den ordentligt med alkoholen. Låt din sko torka helt och fyll sedan sprickan med superlim, var försiktig så att du inte får någon på resten av din bagage. Superlim är väldigt svårt att ta bort, så eventuellt överskott kommer troligen att märkas när du är klar.

Medan limmet fortfarande torkar, slipa försiktigt toppen av sprickan och det omgivande området med sandpapper. Detta kommer att skapa ett fint läderdamm som kommer att fastna i limmet och hjälpa det att matcha resten av bagageutrymmet. På så sätt repareras dina sprickor inte bara, de är också täckta och ser också bättre ut!

Reparera små hål

Arbetsskor kan bli torra, spruckna och få små hål i sig. Detta är vanligt om du spenderar mycket tid på dina fötter och lägger mycket på dina arbetsskor. Om du märker att små hål börjar dyka upp kan de fixas innan de blir för mycket av ett problem. Börja med att rengöra de små hålen med alkohol. Detta tar bort skräp eller föroreningar som påverkar limmets förmåga att klibba.

Använd bomullstussar och vanlig spritalkohol. Vänta sedan tills området torkar och applicera lite vattentätt tätningsmedel runt hålet. Pressa ihop bitarna och håll den tills den torkar tillräckligt. Om dina hål är lite större kan du applicera kontakt eller gummicement på området och sedan lägga till en liten bit tejp. När det är torrt, tillsätt tätningsmedel över det så att det förblir vattentätt och håller lite längre.

Reparera stora hål

Medan stora hål kan göra att du vill ge efter och bli av med dina stövlar helt, kan du fortfarande reparera dem. Allt du behöver göra är att skaffa lite läder som matchar dina stövlar så att du kan få hela reparationen att se sömlös ut. Nästa få lite vattentätt läderlim och spritalkohol. En liten bit sandpapper kan vara nödvändig för att få de två bitarna att fästa vid varandra. Rengör området runt hålet med sprit och lite bomullstussar.

Låt sedan kängan torka helt innan du arbetar. Gnugga sandpapper runt området där du ska lappa upp din känga. Sand bara den här lilla regionen. Klipp sedan läder för att täcka hålet och lite runt kanten. Applicera lite lim runt hela området och längs kanterna. Tryck nu läderplåstret över hålet och gnugga bort eventuellt extra lim. Tryck fast biten tills limmet känns tillräckligt torrt. Låt det fortsätta torka över natten. Applicera nu tätningsmedel eller vattentätning på plåstret för att säkerställa att plåstret förblir på plats och att limmet inte utsätts för elementen.

Fixa en sliten arbetssko med tåhätta

Förmodligen de mest användbara innovationerna i arbetsskor har varit tåhättan. I åratal arbetade människor i farliga industrier och kämpade för att hålla tårna rena för fallande metall eller farliga verktyg. När din sula visar att den slits ut, särskilt runt tån, kan bara lite lim och material hjälpa dig att göra tricket. Om sulan kommer upp, lägg bara i lim och vänta tills den torkar över natten. Om du använder elektriska eller mellanstövlar kommer samma typ av trick att gälla.

Bara lite lim kommer att hålla en lång livslängd för dina stövlar som är väsentliga för säkerheten på arbetsplatsen. Om du har att göra med vattentäta stövlar kan torkning och vattentätning med minkolja vara ett användbart steg efter att limmet har torkat. Vattentäta dina stövlar regelbundet så att de är säkra från alla element som kan försöka komma.

Inte alla reparationer av arbetskängor kan göras hemma

Om du till exempel har att göra med en bystad eller en bucklad tåhätta kanske du inte har alla kullerstensverktyg till hands för att fixa dina stövlar. Det kan vara nödvändigt att leta efter några specialister på reparation av dina arbetsskor. Om du kämpar för att fixa dem på egen hand, tack och lov finns det gott om resurser för att fixa dem.

Frågor om lagning av arbetsskor

Hur mycket kostar det att få stövlar lagade?

Beroende på typen och kvaliteten på din start kostar det vanligtvis mellan 800 och 1000 kr för att få dem upplösta. Stövlar utan gummikant tenderar att vara billigare, medan lösa stövlar med gummikant i allmänhet kostar lite mer. Vissa stövlar kostar ännu mer än detta beroende på märke, mängden skada och hur stövlarna är gjorda.

Hur länge ska ett par arbetsskor hålla?

I allmänhet bör arbetsskor av god kvalitet som används regelbundet vara i ungefär ett år. Det här svaret varierar dock mycket, beroende på kvaliteten på dina stövlar, vilken typ av arbete du gör och hur ofta du bär dem. Om du är villig att spendera pengarna är det möjligt att få ett bra par stövlar som kommer att ta ett par år även under de tuffaste förhållandena.

Under tiden kan billigare stövlar hålla dig ett tag om du inte bär dem ofta eller inte utsätter dem för extrema element. Anständiga kvalitetsskor kan bara hålla dig en kort stund om de ser extrem användning. För att verkligen få en bra uppfattning om hur länge dina specifika stövlar ska hålla, försök leta upp recensioner eller kundfeedback för att se vad andra har att säga.

Finns det skillnader för reparation av arbetsskor med tåhätta?

Inte vanligtvis. När det gäller saker som att reparera eller sätta tillbaka fotsulor och fixera slit och sprickor spelar det ingen roll om dina arbetsskor är ståltåade eller inte. Stål-stövlar stövlar tenderar att ha mer slitage runt tårna som ibland kan fixas på samma sätt som sprickor kan. Du kommer antagligen behöva professionell hjälp om själva stålet är skadat.

Vanliga frågor om arbetsskor

Vad är skyddsskor?

Det finns många faror på arbetsplatsen som kan visa sig vara skadliga för arbetarna. En rad faror på arbetsplatsen, särskilt inom industri- eller byggsektorn, gör säkerhetsskon till en nödvändighet. Vare sig det är risk för att tunga verktyg faller på fötterna eller en elektrisk ledning eller vått golv, skyddsskor med lämplig sulan förhindrar skador på grund av risker på arbetsplatsen.

Vad är arbetsskor?

Arbetsskor är en viktig del av personlig skyddsutrustning och hjälper till att inte bara förhindra fotskador utan också kroppsskador från fall eller snubblar. Arbetsskor, liksom andra former av personlig skyddsutrustning, bör användas som extra skydd när alla andra rimliga åtgärder har vidtagits. Det betyder till exempel om du arbetar i en miljö med risk för utflykter eller fall, ska du inte enbart lita på skyddsskor med grepp för skydd – du bör först försöka ta itu med själva faran.

Med skyddsskor bör du överväga alla aspekter av jobbet till hands och vilken typ av skydd som behövs. Med många yrken kan det vara så att du måste ta hänsyn till flera faktorer, från halkskydd och tåskydd till komfort och hållbarhet. Tänk på det område som utgör det största hotet och prioritera det när du utvärderar säkerhetsfaktorerna för dina arbetsskor.

Om du till exempel arbetar på en byggarbetsplats spenderar du mycket tid utomhus. Du bör välja arbetsskor för att återspegla detta; de ska vara vattentäta och hållbara med en solid skyddssula. Alternativt, om du arbetar inom hälso- och sjukvården, behöver du en lätt, bekväm och tvättbar sko med en bra nivå av halkskydd.

Vad är vikten av att ha på sig arbetsskor?

Det finns flera typer av arbetsytor, antingen fabriker, hem- eller äventyrssporter och aktiviteter där fotskydd blir nödvändigt från tunga eller skarpa föremål, skyddsskor bär ståltår och fullkornigt läderstruktur på dess övre yta för att ge den robusta och skiktade skyddet för Dina fötter.

Arbetsskor fungerar som en barriär mot värme, kemikalier, oljor, stötar och skadliga syror. Dessa arbetsskor är lätta och inte tunga. Sulorna är väl vadderade och därmed ger de en bra komfort för bärarna, vilket minskar deras trötthetsnivå. Arbetsskor inklädda med fuktretentionsmaterial som hjälper till att hålla fötterna torra och varma. Införandet av tufft material i skokompositionen gör arbetsskorna mer hållbara och robusta.

Hur vet man om arbetsskorna passar en på rätt sätt?

Bekväma stövlar känns bra eftersom de har rätt storlek. Hur kängan passar kan påverka hur du känner dig när du bär dina arbetsskor. Om det inte passar korrekt kan det också påverka ditt jobbprestanda. Därför bör du varken rusa eller hoppa över anpassningsprocessen. Försök med så många par du kan innan du gör ett köp.

Även om du tycker att ett par ser bra ut, bör du se till att det inte är för kort eller smalt. annars kommer du att drabbas av att tränga ihop dina fötter. Under tiden kan du inte röra dig bekvämt genom att välja för stora kängor. Ofta orsakar de hotspots som så småningom kan leda till blåsor. Välj rätt arbetsskor med dessa kontroller:

 • Testa längden på arbetsskorna genom att skjuta foten framåt. Dina tår ska röra framkängans framsida. Böj sedan knäet framåt. Du kommer att veta att längden är rätt om pekfingret kan passa mellan skon och hälen. Se till att du testar båda stövlarna.
 • Stövlarna ska böjas vid varje fot. Välj aldrig en känga som böjer sig vid din båge eftersom det betyder att den inte ger tillräckligt stöd.
 • Skosnören bör hålla dina fötter på plats utan att du känner dig obekvämt tät.

När det är varmt sväller dina fötter i slutet av dagen. Du kanske vill prova på stövlar när du är färdig med jobbet så att du kan kontrollera hur stora dina fötter blir efter en lång arbetsdag. Se också till att du har rätt strumpor redo. Textilstrumpor av bambu är extra tjocka och har antibakteriella egenskaper. De är perfekta för arbetsskor, särskilt eftersom du kommer att bära dem länge.

Vilka är de viktigaste funktionerna hos arbetsskor och stövlar?

Kudde och bågstöd är bara två av funktionerna att tänka på. Du måste välja rätt arbetsskor med de bästa funktionerna så att du uppnår maximal komfort. Andra egenskaper att titta på är:

 • Höjd: Stövlarnas höjd beror på ditt arbete. Om du är linjeman kanske du vill gå för högre stövlar. Detsamma gäller för dem som arbetar i djupa skogen. Å andra sidan är kortare stövlar mycket lättare och svalare, varför de föredras för allround användning.
 • Material: Stövlar kan vara gjorda av olika material, såsom läder, nylon, gummi och en kombination av dessa saker. För sulorna kan de vara gjorda av gummi, TPU eller EVA. För det mesta kokar det ner till dina preferenser. Det hjälper dock om du tänker på ditt yrke innan du köper. Exempelvis är gummistövlar bra för dem som arbetar i hala områden medan nylon är perfekt för dem som behöver lätta arbetsskor.
 • Vattentålighet: Du kanske vill överväga den här funktionen om du ofta arbetar i våta områden. Det sista du vill oroa dig för är att dina fötter blir blöta. Det är inte bara obehagligt utan kan också leda till obehaglig matlukt. Om så är fallet bör du leta efter en arbetsstövel som kommer med vattentäta membran, liksom de med andningsbara material. Du vill hålla dina fötter skyddade mot vatten, men du vill inte kväva dem hela dagen.
 • Tyngd: Tyngden på dina stövlar kan ha en enorm inverkan på din rörelse och arbetsprestanda. Du kanske gillar ett starkt par arbetsskor men det betyder inte att de ska vara tunga. För många år sedan ansågs tunga stövlar ge det bästa stödet. Jag vet dock nu att det finns bättre material som hjälper till att hålla stövlarna lätta samtidigt som de ger tillräckligt med stöd över lag.
 • Tåhätta: Vissa arbetsplatser kräver stålklädda stövlar. De lägger till lite mer vikt och kanske inte är lämpliga för användning under vintern. Sammansatta skyddstår kan vara ett bättre alternativ om du inte vill ha extra vikt och kyla.

Många arbetsskor har isolering, vilket betyder att de är idealiska för utomhusbruk. Om du stannar inomhus, som på kontoret, med minimala risker, kan du hålla fast vid en företags eller till och med mjuk tå arbetsskor. Efter att ha beaktat alla faktorer ovan vill du verkligen ha ett par arbetsskor som passar din stil. Hur du ser ut är lika viktigt som din komfort och dina arbetsskor hållbarhet.

Hur viktigt är det att arbetsskorna är sköna?

Användarens komfort och bekvämlighet bör beaktas när man väljer arbetsskor och arbetsskor: anställda bör konsulteras och ges en viss valmöjlighet, när så är lämpligt, innan det slutliga valet görs. Skodon bärs i många timmar varje dag, och det måste erbjuda både komfort och säkerhet; passformen måste vara rätt för att säkerställa båda.

Bör man prova arbetsskor innan man köper dem?

Vissa leverantörer kan erbjuda “försök innan du köper” på vissa produkter. Detta kan vara en viktig övning i upphandlingsprocessen. arbetsskor märkta ”halksäker” kanske inte fungerar bra på din arbetsplats, till exempel, men du kanske inte vet det förrän du testar arbetsskorna.

Hur väljer man rätt arbetsskor?

Andra i din bransch / jobb kan kanske ge råd om vad som har fungerat för dem eller rekommendera vissa produkter. Detta bör dock bara utgöra en del av din forskning, eftersom arbetsskor bör väljas för det jobb / miljö / arbetare som du köper.

Vilka säkerhetskategorier finns hos arbetsskor?

 • Skyddad överdel: Dessa arbetsskor är formade med tanke på skyddet av den övre delen av fötterna. De kan avsevärt minska risken för skador som orsakas av tung utrustning. Dessa arbetsskor är avsedda för arbetare inom byggindustrin och platser där hantering av tung utrustning och maskiner krävs.
 • Elresistenta arbetsskor: Dessa arbetsskor har en iögonfallande sula som minskar risken för elektrisk strömflöde till arbetarnas fötter när de hanterar tung spänningskrets och elektriska ledningar.
 • TPUsulor Skyddsskor med termoplastiska uretansulor är kompakta, lätta men får höga hållbarhet.
 • Inträngningsskydd: Dessa arbetsskor skyddar mot inträngningsskador på grund av skarpa föremål som naglar och skärglas. Metallremsskor är lämpliga för arbetare som är involverade i tillverkning av glasvaror och maskiner.
 • Halkbeständiga arbetsskor: Arbetsskorna har sammankopplade sulor som ger bättre grepp och är halksäkra. Dessa arbetsskor är lämpliga för arbetare som måste arbeta på leriga och hala arbetsplatser.

Sammanfattning av köpguide för arbetsskor

Arbetsskor är inte bara för män. Det finns en uppsjö av funktionella arbetsskor som är utformade för att säkra kvinnors fötter i trånga arbetsplatsinställningar. Arbetsskor för kvinnor har nu blivit en nödvändighet eftersom inte alla kvinnor har lyxen att tillbringa långa timmar inomhus. Medan de flesta kvinnor spenderar kvällar och nätter på klackar eller loafers, arbetar ett stort antal kvinnor i fysiskt utmanande arbetsmiljöer som byggarbetsplatser, fabriker eller lager.

Det är därför det är viktigt för alla att välja de bästa arbetsskorna för att skydda fötterna från hårda arbetsplatsförhållanden. Dessutom föredrar många äventyrliga som vandrar eller älskar utomhus arbetskängor för sina utomhusaktiviteter. Alla produkter finns i flera utföranden och specifikationer för flera användningsområden. Arbetsskor är tillbehör för flerfunktionella arbetsskor som är byggda för att bibehålla varierande temperaturer och skryta med trendiga modeller, så att du alltid ser bra ut.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top