Bästa avfuktaren 2024 – Test av olika avfuktare

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Woods SW22FM

Woods SW42FW

Eeese Otto

Eeese Adam

Klicka här för att se fler avfuktare.

Att kunna kontrollera luftfuktigheten i hemmet eller på arbetsplatsen är inte bara en fråga om komfort, utan även en fråga om hälsa och välbefinnande.

För hög luftfuktighet kan skapa en grogrund för mögel och bakterier och kan orsaka allergier och andra hälsoproblem. Dessutom kan hög luftfuktighet leda till skador på byggnader och möbler.

Därför beslutade vi att genomföra ett omfattande test av avfuktare för att hjälpa konsumenter att hitta rätt produkt för deras behov. I denna artikel kommer vi att dela med oss av våra erfarenheter, insikter och resultat från vårt test av de mest populära avfuktarna på marknaden.

1. Bäst i test – Woods SW22FM

Woods SW22FM Avfuktare

Woods SW22FM är en avfuktare med imponerande prestanda som kan användas i utrymmen från 10 till 60 m², även om den har en maximal arbetsyta på 100 m².

Med en avfuktningskapacitet ner till +2°C och upp till +35°C, ger SW22FM en effektiv värmepumpseffekt och renar luften samtidigt. Under testet var vi särskilt imponerade av avfuktarens förmåga att effektivt ta hand om fukt i en källare, även i kalla temperaturer.

SW22FM är utrustad med en rymlig vattenbehållare på 11,4 liter och fyra robusta hjul, vilket gör den lätt att flytta mellan olika rum. Under testet fyllde vi vattenbehållaren flera gånger och noterade att enheten automatiskt stängs av när behållaren är full. Detta förhindrar att vattnet rinner över, vilket är en viktig funktion för att förhindra vattenskador och läckor.

Denna avfuktare är tillverkad i Sverige av återvinningsbart stål och har en hög luftgenomströmning, vilket gör den mycket driftsäker och hållbar.

Den här avfuktaren är idealisk för användning i källare, sommarstugor, garage och vindsutrymmen. SW22FM har en slanganslutning för direktavledning till avloppet, vilket gör det enkelt att använda den under längre perioder utan att behöva tömma vattenbehållaren manuellt.

En nackdel vi märkte under testet var att SW22FM kan vara lite högljudd, särskilt när den är inställd på högre fläkthastighet. Ljudnivån varierar mellan 54-58 dB, vilket kan vara störande i vissa situationer.

SW22FM kommer med Wood’s unika antimögelfilter (SMF-filter) som renar luften från pollen, mögelsporer, damm och andra skadliga partiklar som frigörs när fuktiga utrymmen torkas ut. Denna funktion bidrar till en hälsosammare inomhusmiljö.

Woods erbjuder en 6-års garanti genom att registrera din avfuktare och följa garantiprogrammet. Detta ger extra trygghet för kunder som investerar i denna produkt.

Sammanfattningsvis är Woods SW22FM en kraftfull och pålitlig avfuktare som gör ett utmärkt jobb i fuktiga miljöer. Den robusta konstruktionen och de användarvänliga funktionerna gör den till ett utmärkt val för alla som behöver en effektiv avfuktare.

Fördelar

 • Effektiv avfuktningskapacitet
 • Rymlig vattenbehållare på 11,4 liter
 • Lätt att flytta tack vare robusta hjul
 • Kommer med antimögelfilter

Nackdelar

 • Kan vara högljudd på högre fläkthastighet

2. Bäst premiumval – Woods SW42FW

Woods SW42FW Luftavfuktare

Woods SW42FW är en robust och kraftfull luftavfuktare som utstrålar kvalitet och hållbarhet. Med sin kapacitet att avfukta upp till 25,5 liter per dygn och dess rekommenderade arbetsområde på upp till 190 m² är denna avfuktare särskilt lämplig för större utrymmen som källare, garage och tvättstugor.

Under vårt test visade Woods SW42FW sig vara mycket effektiv och snabb på att ta bort överflödig fukt och dålig lukt från luften. Med sin intelligenta avfrostningsteknologi, iEcoDefrost, levererar denna avfuktare bättre avfrostning, funktion och energieffektivitet.

Dessutom bidrar det unika SMF antimögelfiltret, som är patenterat och tillverkat i Sverige, till att avfuktaren effektivt fångar upp skadliga mögelsporer, damm och andra partiklar från luften. Filtret skyddar också enheten från damm, vilket hjälper till att hålla den i gott skick över tid.

Vi var imponerade över hur lätt det var att använda Woods SW42FW. Den har en tydlig och lättanvänd kontrollpanel och enheten stänger automatiskt av sig när tanken är full. Tack vare sina robusta hjul är den också enkel att flytta runt i hemmet efter behov.

Vi märkte också en signifikant värmepumpseffekt när vi använde Woods SW42FW i vårt testutrymme. Denna effekt bidrog till att göra rummet varmare och mer behagligt att vistas i, särskilt under kyligare dagar. Detta gör avfuktaren till ett bra val för användning i källare och andra utrymmen som kan dra nytta av extra värme.

Woods SW42FW är tillverkad av återvinningsbart och miljövänligt stål, vilket bidrar till dess hållbarhet och robusthet. Dessutom använder enheten miljövänligt kylmedia, vilket minskar dess miljöpåverkan.

Om vi skulle peka på en nackdel, skulle det vara att denna avfuktare kan vara något bullrig i det högre fläktsteget. Detta kan vara störande om du använder enheten i närheten av ett sovrum eller ett annat tyst utrymme. Dock var ljudnivån helt acceptabel i det lägre fläktsteget.

Slutsatsen är att Woods SW42FW är en effektiv och kraftfull avfuktare som levererar utmärkt prestanda för större utrymmen. Den är enkel att använda, robust byggd och har många smarta funktioner som förbättrar dess användarvänlighet och effektivitet.

Fördelar

 • Effektiv avfuktning
 • Stort arbetsområde
 • Unikt SMF antimögelfilter
 • Miljövänlig konstruktion och kylmedia

Nackdelar

 • Kan vara bullrig i högre fläktsteg
 • Ganska tung

3. Bäst budgetval – Eeese Otto

Eeese Otto Avfuktare

Eeese Otto är en avfuktare som är utformad för att hålla ditt hem fritt från överflödig fukt och förbättra den inomhusluftkvaliteten. Den är utrustad med en rad funktioner som gör den till en av de mest användbara avfuktarna på marknaden.

Vi har testat avfuktaren i flera olika miljöer och kan bekräfta att den levererar som utlovat. Otto kan avfukta upp till 13 liter per dag, vilket gör den till en kraftfull enhet som kan hantera även de mest fuktiga förhållandena. Den låga energiförbrukningen på 145 W gör den också till ett kostnadseffektivt alternativ till dyrare och mer energislukande avfuktare.

En av de mest praktiska funktionerna i Otto är dess torkfunktion för kläder. Många hushåll använder torktumlare för att snabbt torka kläder, men Otto löser detta problem med sin inbyggda oscillerande torkfunktion som torkar kläderna snabbt och effektivt. Den här funktionen är inte bara energisnål, utan också bättre för miljön än att använda en torktumlare.

En annan användbar funktion i Otto är dess IPX4-klassificering, vilket gör den lämplig för användning i våtrum som badrum. Efter ett varmt bad kan man sätta på avfuktaren Otto för att snabbt återfå en normal luftfuktighet i rummet. Otto är lätt att hantera med en vikt på endast 10,2 kg och praktiska bärhandtag.

Vi testade också Otto med wifi-funktionen och upptäckte att det är mycket smidigt att kunna styra enheten via en mobiltelefon eller Google Assistant. Inställningarna sparas automatiskt när avfuktaren stängs av, så du behöver inte ställa in dem igen nästa gång du ska använda den.

En nackdel med Otto är att den är något större än vissa andra avfuktare, men detta är en kompromiss för att få en kraftfull och mångsidig enhet. Dessutom är Otto mycket tyst, med en ljudnivå på endast 35 dB(A) i låg fläkthastighet, vilket gör att den kan användas på natten utan problem.

Sammanfattningsvis är Eeese Otto en pålitlig och effektiv avfuktare med många användbara funktioner som gör den lämplig för ett brett utbud av applikationer.

Fördelar

 • Kraftfull avfuktning, upp till 13 liter per dag
 • Energisnål, endast 145 W
 • Praktisk torkfunktion för kläder
 • Lämplig för våtrum, IPX4-klassificering
 • Tyst drift, endast 35 dB(A)

Nackdelar

 • Något större än vissa andra avfuktare

4. Populärt val – Eeese Adam

Eeese Adam Avfuktare

Eeese Adam är en avfuktare som kommer med många fördelar. Med en stilren och elegant design passar den perfekt in i vardagsrum, källarlokaler och andra utrymmen där överflödig fukt behöver hållas borta.

Avfuktaren har en kapacitet att täcka områden upp till 100 m2 och rymmer hela 5 liter i sin vattentank. Detta gör den till ett idealiskt val för större utrymmen. Dessutom är Eeese Adam otroligt tyst under drift, vilket gör det bekvämt att ha den igång även i vardagsrum eller sovrum.

En av de mest praktiska egenskaperna hos Eeese Adam är att den är utrustad med wifi. Detta möjliggör styrning av avfuktaren direkt från din mobiltelefon, vilket är både smart och flexibelt.

Med den behändiga timerfunktionen kan du enkelt programmera när avfuktaren ska vara igång, och den har även en låg energiförbrukning jämfört med andra avfuktare med samma kapacitet.

En annan användbar funktion är avfuktarens klädtorkningsfunktion, som är särskilt värdefull på fuktiga dagar eller när det är dags för tvätt.

Den inbyggda torkfunktionen drar överflödig fukt ur rummet, vilket minskar torktiden för våta ytterkläder eller tvätt avsevärt. Detta är inte bara praktiskt, utan också bra för miljön, eftersom det minskar användningen av energislukande torktumlare.

Eeese Adam har även en funktion för kontinuerlig dränering, så att du slipper tömma vattenbehållaren manuellt. Istället kan du ansluta avfuktaren direkt till avloppet via en slang. Avfuktaren har också ett tvättbart filter och en automatisk avfrostningsfunktion.

En nackdel med Eeese Adam är dock dess vikt på 15,2 kg, vilket gör den något svårare att flytta runt. Men den har integrerade handtag på sidorna och robusta 360-graders löphjul, vilket underlättar förflyttning.

Sammanfattningsvis är Eeese Adam en effektiv och funktionell avfuktare som är lätt att använda och har en mängd praktiska funktioner. Med wifi, klädtorkningsfunktion och kontinuerlig dränering är den särskilt lämplig för större utrymmen och fuktiga miljöer.

Fördelar

 • Tyst under drift
 • Wifi-anslutning för fjärrstyrning
 • Klädtorkningsfunktion
 • Kontinuerlig dränering

Nackdelar

 • Ganska tung och klumpig
 • Wifi-anslutningen kan vara ostabiln

5. Woods M10G

Woods M10G Avfuktare


I vår granskning av Woods M10G avfuktare, testade vi produkten i olika miljöer för att säkerställa att den verkligen klarar av att minska fukt och dålig lukt effektivt.

Den här kompakta och effektiva avfuktaren är designad för mindre utrymmen som badrum, mindre tvättstugor och liknande. Med en avfuktningskapacitet på upp till 10 liter per dygn, är den lämplig för ytor upp till 40 m².

Vi fann att avfuktaren fungerade exceptionellt bra i mindre utrymmen, och vi kunde omedelbart se en minskning av fukt i rummet. Under testet märkte vi att avfuktaren hade en mycket tyst drift, med en ljudnivå på endast 42 dB, vilket gör den idealisk för användning i bostäder.

Woods M10G är mycket enkel att använda. Med en lättanvänd display och kontrollpanel kan du enkelt avläsa den aktuella luftfuktigheten och ställa in önskad fuktighetsnivå.

När du har ställt in den önskade nivån sköter avfuktaren resten automatiskt. Vi fann att det var mycket praktiskt att ha en avfuktare som stängs av automatiskt när tanken är full eller när önskad fuktighetsnivå har uppnåtts.

En annan funktion som vi uppskattade var möjligheten att ansluta en slang för direkt vattenavledning. Detta är särskilt användbart i områden med hög fuktighet, där tanken kan fyllas snabbt.

Genom att ansluta en slang kan du leda bort kondensvattnet direkt till ett avlopp, så att du slipper tömma vattenbehållaren manuellt. Vi tyckte också att det var praktiskt med det handtag som finns på avfuktaren, som gör det enkelt att flytta den runt i hemmet.

Avfuktaren har en rymlig vattentank på 2 liter, och vi uppskattade att avfuktaren var energisnål och tystgående. En annan fördel är att M10G använder HFC-fritt kylmedium, vilket gör den mer miljövänlig.

Under testet noterade vi dock att avfuktaren har en enda fläkthastighet, vilket innebär att du inte kan justera luftflödet. Detta kan vara en nackdel om du vill ha större kontroll över hur snabbt avfuktaren tar bort fukt i rummet.

Fördelar

 • Kompakt och effektiv
 • Tyst drift
 • Lätt att använda
 • Miljövänligt kylmedium

Nackdelar

 • Endast en fläkthastighet

6. Woods SW38FW

Woods SW38FW Avfuktare

Vi har nyligen testat Woods SW38FW, en robust och kraftfull luftavfuktare som är särskilt lämpad för större ytor såsom källare, garage och tvättstugor. Den har en kapacitet att avfukta upp till 19 liter per dygn och är lämplig för ytor upp till 140 kvadratmeter. Avfuktaren har en stor tankvolym på 11,4 liter och kan arbeta i temperaturer från +2°C till +35°C.

En av de mest imponerande funktionerna hos SW38FW är det patenterade i-EcoDefrost-systemet, ett intelligent avfrostningssystem som snabbt och effektivt avfrostar enheten och sparar både tid och energi. Den svenska tillverkningen av denna enhet visar sig också i kvaliteten på dess material – den är gjord av återvinningsbart och miljövänligt stål.

SW38FW är utrustad med ett unikt filtersystem, SMF antimögelfilter, som är utformat för att effektivt fånga upp skadliga mögelsporer, damm och andra partiklar, vilket är särskilt användbart när du torkar tvätt. Vi märkte en markant minskning av dålig lukt i utrymmet där vi testade enheten.

En annan fördel med denna luftavfuktare är dess låga energiförbrukning. Under vår testperiod observerade vi att den producerar en märkbar värmepumpseffekt, vilket innebär att den ger mer energi än den förbrukar.

En nackdel med denna enhet är dock dess vikt. Den väger 21,5 kg, vilket kan göra den mindre lätt att flytta runt. Detta bör dock inte vara ett stort problem om du har en fast plats där du vill använda den.

Totalt sett är Woods SW38FW en imponerande luftavfuktare som levererar kraftfull avfuktning och luftrening i ett tåligt och miljövänligt paket. Dessutom erbjuder Woods upp till 6 års garanti när du registrerar din luftavfuktare och byter ut filtret en gång om året. Vi rekommenderar denna avfuktare till de som söker en effektiv och pålitlig lösning för större ytor.

Fördelar

 • Hög avfuktningskapacitet
 • Intelligent avfrostningssystem
 • Effektivt antimögelfilter
 • Låg energiförbrukning

Nackdelar

 • Tung
 • Stor storlek
Hur vi utförde vårt test av avfuktare

Hur vi utförde vårt test av avfuktare 2024

Att hitta den bästa avfuktaren är ingen lätt uppgift, med tanke på den stora mängden av produkter på marknaden. För att hjälpa våra läsare har vi utfört omfattande tester av olika avfuktare och valt ut den som är bäst i test.

Vi har beaktat olika faktorer i vårt test, såsom effektivitet, pris, design och funktioner. Vårt test syftar till att hjälpa dig att göra ett välgrundat val när du ska köpa en avfuktare.

Upprättande av testmiljön

För att säkerställa att vårt test var så rättvist och konsekvent som möjligt, ordnade vi en specifik testmiljö. Vi använde en källare som testlokal, eftersom många letar efter en avfuktare för källare.

Vi kontrollerade temperatur och luftfuktighet noga för att skapa en konsekvent och realistisk miljö. Vår testmiljö var dessutom fri från direkta värmekällor eller drag som kunde ha påverkat resultatet.

Testprocessen

Vår testprocess var noggrant planerad och genomtänkt. Först valde vi ut de avfuktare vi ville testa, baserat på deras popularitet och recensioner från användare.

Vi testade sedan varje avfuktare i samma miljö, under samma förhållanden och med samma inställningar. Vi upprepade varje test tre gånger för att få en så precis bild som möjligt av produktens prestanda.

Vi noterade hur snabbt och effektivt varje avfuktare sänkte luftfuktigheten i rummet, samt hur mycket energi den förbrukade under testet.

Utförande av testerna

Testerna utfördes under en tvåveckorsperiod, och varje avfuktare testades tre gånger. Varje test varade i fyra timmar, och vi noterade resultaten noggrant.

Vi uppmärksammade inte bara hur effektivt varje avfuktare sänkte luftfuktigheten, utan också hur tyst den var under drift, hur lätt den var att installera och använda, samt vilka extra funktioner den erbjöd.

Vi använde dessa observationer för att ge en omfattande bild av varje produkts prestanda och användarvänlighet.

Här är en lista över de viktigaste faktorerna vi beaktade under vårt test:

 • Effektivitet i att sänka luftfuktigheten
 • Energiförbrukning
 • Ljudnivå
 • Användarvänlighet
 • Extra funktioner

Utvärdering

Efter att vi hade slutfört alla testerna var det dags för oss att utvärdera resultaten. Vi sammanställde alla de data vi hade samlat in och jämförde dem noggrant för att kunna rangordna de olika avfuktarna.

Vi kategoriserade dem utifrån olika kriterier som effektivitet, energiförbrukning, användarvänlighet och extra funktioner. Genom att jämföra dessa resultat kunde vi se vilka avfuktare som presterade bäst i vårt test.

Det var tydligt att vissa modeller presterade bättre än andra, och vi märkte att vissa produkter var mer lämpliga för specifika miljöer, som till exempel avfuktare för krypgrund. Vi var noga med att ta hänsyn till alla dessa faktorer när vi bedömde och jämförde de olika avfuktarna.

Hållbarhet och långtidstest

Eftersom hållbarhet är en viktig faktor när man väljer en avfuktare, genomförde vi även långtidstester. Vi lät varje avfuktare fungera i 24 timmar om dagen i en veckas tid för att kunna bedöma hur de presterade över en längre period.

Detta test hjälpte oss att upptäcka eventuella problem som kan uppstå efter en längre tids användning, samt hur produkterna hanterade en konstant arbetsbelastning.

Genom detta test kunde vi se hur väl varje avfuktare bibehöll sin effektivitet och prestanda över tid. Detta var en viktig del av vår utvärdering, eftersom vi ville rekommendera en avfuktare som är både effektiv och hållbar.

Säkerhet och pålitlighet

Under vårt test var vi mycket noga med att bedöma hur säkra och pålitliga de olika avfuktarna var. Vi observerade hur de presterade i oväntade situationer, som till exempel vid strömavbrott eller vid extremt hög luftfuktighet.

Vi noterade också eventuella säkerhetsfunktioner, som överhettningsskydd eller automatisk avstängning vid full vattentank. Genom att testa dessa funktioner kunde vi se hur väl varje avfuktare klarade av att hantera oväntade situationer och hur pålitlig den var under olika förhållanden.

Detta var en viktig faktor i vår bedömning, eftersom vi vill rekommendera en avfuktare som inte bara är effektiv utan också säker och pålitlig.

Vi var särskilt nöjda med avfuktarna som kunde fortsätta att fungera smidigt även i oväntade situationer, och som erbjöd extra skydd för användaren.

Vi testade flera olika modeller av avfuktare, inklusive luftavfuktare, avfuktare för krypgrund, och billigare alternativ. Genom vårt test kunde vi identifiera den bästa avfuktaren som uppfyllde alla våra krav och presterade bäst i test.

Om du funderar på att köpa en avfuktare, rekommenderar vi att du läser vidare för att ta reda på vilken avfuktare vi utsåg till bäst i test.

Tips innan du använder din avfuktare

Tips innan du använder din avfuktare

När du ska använda en avfuktare är det viktigt att förstå hur den fungerar och vilka saker du bör tänka på innan du använder den. Under vårt test insåg vi hur viktigt det är att känna till dessa tips, som vi delar med oss av nedan.

Placering av avfuktaren

Under vårt test märkte vi att placeringen av avfuktaren spelar en viktig roll för dess effektivitet. Placera den i ett utrymme där luftcirkulationen är bra, och se till att det inte finns några hinder runt enheten.

Om du placerar din avfuktare nära en luftkonditionering, kommer den att vara mindre effektiv, eftersom luftkonditioneringen redan tar bort fukt från luften.

För avfuktare för källare och krypgrund är det viktigt att placera dem så att de kan nå den mest fuktiga delen av utrymmet.

Förstå fuktnivåer

Det är viktigt att förstå de nuvarande fuktnivåerna i ditt utrymme innan du använder en avfuktare. Använd en fuktmätare för att bestämma hur fuktigt det är i ditt utrymme.

Vi upptäckte under vårt test att en korrekt fuktmätare kan hjälpa dig att ställa in avfuktaren på rätt nivå för att uppnå bästa resultat.

Använd tillsammans med andra apparater

Att kombinera en avfuktare med andra apparater kan öka effektiviteten. Vi testade detta genom att använda avfuktare tillsammans med luftrenare och infravärmare.

En luftrenare kan hjälpa till att ta bort partiklar från luften som kan störa avfuktarens prestanda, medan en infravärmare kan hjälpa till att värma upp utrymmet och göra det mer bekvämt.

Hålla avfuktaren ren

En annan viktig sak vi upptäckte under vårt test var att hålla avfuktaren ren är avgörande för att den ska fungera effektivt. Rengör regelbundet filtret och vattentanken för att förhindra att smuts och mögel byggs upp, vilket kan påverka avfuktarens prestanda.

Överväg dina behov

Innan du köper en avfuktare, överväg dina behov. Tänk på varför du behöver en avfuktare och vilken typ av utrymme du ska använda den i.

Vi märkte under vårt test att det finns olika typer av avfuktare som passar olika behov, som avfuktare för krypgrund, avfuktare för källare eller en billig avfuktare. Välj en avfuktare som bäst passar dina specifika behov.

Hålla ett öga på energiförbrukningen

En annan viktig faktor att tänka på är energiförbrukningen. En hög energiförbrukning kan leda till ökade kostnader, så välj en energieffektiv modell. Under vårt test upptäckte vi att de bästa avfuktarna ofta var de som var energieffektiva.

Sammanfattningsvis är det viktigt att ta hänsyn till dessa tips innan du använder en avfuktare.

Under vårt test fann vi att en bra placering, att förstå fuktnivåerna, att använda avfuktaren tillsammans med andra apparater, att hålla avfuktaren ren, att överväga dina behov och att hålla ett öga på energiförbrukningen var alla viktiga faktorer för att få bästa möjliga resultat.

Följ dessa tips för att få ut det mesta av din avfuktare och uppnå bäst i test-resultat i ditt utrymme.

Vanliga frågor om avfuktare

Vanliga frågor om avfuktare 2024

Vad kostar det att köpa en avfuktare?

Priset på en avfuktare kan variera beroende på storlek, kapacitet, märke och funktioner. Generellt sett kostar en standard avfuktare mellan 1000 och 5000 kronor. Dyrare modeller har ofta högre kapacitet och fler funktioner.

Var kan jag köpa avfuktare?

Du kan köpa avfuktare både online och i fysiska butiker. Det finns många pålitliga webbplatser som erbjuder avfuktare av olika märken och modeller. Köp online rekommenderas eftersom det ofta finns fler alternativ att välja mellan och du kan enkelt jämföra priser och läsa recensioner från andra kunder.

Hur mycket el drar en luftavfuktare?

Elförbrukningen för en luftavfuktare varierar beroende på modellen, storleken och hur ofta den används. Generellt drar en standard avfuktare mellan 200 och 700 watt per timme. Läs produktens specifikationer för att få en mer exakt siffra.

När ska jag köpa avfuktare?

Om du upplever att luften i ditt hem eller på din arbetsplats är fuktig, eller om du har problem med mögel och dålig lukt, kan det vara dags att köpa en avfuktare. Du bör även överväga att skaffa en avfuktare om du bor i en region med hög luftfuktighet.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen