Bästa avfuktaren 2023 – Test av olika avfuktare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Woods MDK21

Eeese Emil

Woods SW38FW

Pattex Aero 360°

Klicka här för att se fler avfuktare.

Bästa avfuktaren 2023

Tycker du att ditt hus eller kontor är alldeles för fuktigt? I så fall måste du köpa den bästa avfuktaren. Med hjälp av en bäst i test avfuktare så kan du enkelt ta bort fukt och förbättra ditt inomhusklimat. Men en luftavfuktare kan även minimera risken för mögel och till och med minska uppvärmningskostnaderna. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en avfuktare bäst i test.

Men det kan dock vara ganska svårt att köpa den bästa luftavfuktaren på nätet. På grund av en massa olika saker så blir processen hyfsat svår. Det finns till exempel en massa olika modeller av avfuktare som i sin tur finns i olika prisklasser. Det kan därför bli svårt att hitta vilken som är bäst. Det finns även tyvärr affärer som bara skriver om de positiva sakerna. Affärerna tycker om att inte nämna de negativa sakerna för att då säljer det bättre. Men detta gör även att man inte får en klar bild av hur bra en bäst i test luftavfuktare faktiskt är. Om man inte är så insatt kan det därför bli ganska svårt.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för avfuktare. Jag har gjort mitt eget avfuktare test. Det finns nämligen några saker som man ska tänka på när man köper en bra avfuktare. Genom att använda min köpguide som en grund så kommer du enkelt att kunna köpa en luftavfuktare bäst i test. Jag har skapat den här guiden genom att använda och testa några olika avfuktare. Jag har även läst igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av all den här informationen sammansatte jag en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du kan köpa den bästa avfuktaren.

Kolla in min köpguide för eldkorgar om du är intresserad av ett traditionellt men effektivt sätt att värma upp en uteplats.

Köpguide för bäst i test avfuktare 2023

Som jag skrev innan kan det alltså vara ganska svårt att köpa den bästa avfuktaren på nätet. Det finns ju så mycket man måste tänka på. Men genom att använda min köpguide från mitt luftavfuktare test kommer det att bli mycket enklare. När man köper en avfuktare så finns det faktiskt några viktiga saker som man måste tänka på. Som vanligt är det även viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa avfuktaren 2023:

 • Flera fläkthastigheter
 • Storlek
 • Digital
 • Luftfuktighet
 • Typ
 • Kapacitet
 • Liter per dag
 • Dränering
 • Elektroniska kontroller
 • Rengöring och garantier
 • Kapacitet
 • Ljud
 • Energiförbrukning
 • Användbara alternativ
 • Säkerhet
 • Bärbarhet
 • Hygrostat & timer

Flera fläkthastigheter

Tänk om du planerar att köra enheten sällan eller använda den för att torka kläder. En enda hastighet är bra för långsam och stadig användning där du låter den gå. Men om du vill stänga av och sätta på den och få torra kläder eller torka kläder snabbt, kanske du vill se efter fler fläkthastighetsinställningar och en fuktighetsstatistik som håller luftfuktigheten på en nivå du väljer.

Storlek

Storleken är viktig eftersom du kan behöva torka ett större område än vad vissa avfuktare klarar av. I allmänhet är allt under 0,5 liter för trånga utrymmen som skåp, garderober eller ett enkelrum.

Steg upp till 5–10 liters maskiner och du kan rensa ett större område på cirka 30 kvadratmeter, med andra ord, några rum. Om du vill ta hand om huset måste du välja en maskin på 10 till 20 liter.

Digital

Digitala eller manuella kontroller är ett annat område där du kan ha en preferens. Vissa avfuktare har en fin digital skärm där du kan komma åt inställningar som ström och timers. Andra har mer grundläggande manuella kontroller.

Det här är verkligen en fråga om hur bekväm du är med att använda någon av menyerna för att interagera med din luftavfuktare.

Luftfuktighet

Att använda avfuktaren är faktiskt en annan uppgift. Var noga med att sikta mot cirka 45 till 60% luftfuktighet – när den väl är inställd på denna nivå ska luftfuktaren automatiskt sättas på och stängas av vid behov för att upprätthålla det. Den stängs av när vattentanken är full och måste tömmas. Se också till att du dammsuger först så att dammpartiklar inte sugs in i enheten.

Typ

Avfuktare fungerar på några olika sätt. Den vanligaste metoden drar luft över kylda spolar, kyler den tillräckligt för att kondensera fukt och släppa vattnet i maskinens skopa.

Du kan också hitta torkmedelsavfuktare som använder vattenabsorberande material och termoelektriska luftavfuktare som använder laddade plattor. I allmänhet är inget av dem lika effektivt som en kondenserande avfuktare, vilket är den enda typen jag rekommenderar här.

Kapacitet

Avfuktare finns i allmänhet i tre storlekar: stor (22,5 till 25 liter kapacitet), medium (15 liter kapacitet) och liten (10 till 11 liter kapacitet).

Kapaciteten är hur mycket fukt maskinen påstår sig ta bort per dag. I allmänhet, ju större storlek, desto större – och spjäll – kan det effektivt torka ut.

Kapaciteten är dock inte densamma som skopstorleken. Detta är en annan specifikation som du vill överväga, eftersom mindre skopor som fylls snabbt måste tömmas oftare för att maskinen inte ska stängas av automatiskt.

Liter ​​per dag

Mängden vätska som en avfuktare kan ta bort från luften inom en 24-timmarsperiod mäts vanligtvis i liter. Vanligtvis kommer antalet liter per dag att vara nära relaterat till hur stort utrymme enheten kan avfukta.

Luftavfuktare med liten kapacitet är de som tar bort cirka 10 liter per dag eller mindre. Dessa miniavfuktare passar bäst för sovrum eller badrum. Mellanstora luftavfuktare kommer vanligtvis att kunna ta bort 30 till 50 liter per dag fukt från luften, vilket gör dem mycket mer mångsidiga för användning i ditt hem. De mest robusta bärbara avfuktarna kan suga 35 liter eller mer fukt per dag från luften.

Med undantag för miniavfuktare är det ofta inte mycket storleksskillnad mellan modeller som kan ta bort fler liter per dag eller enheter med mer begränsad fuktavlägsnande kapacitet.

Dränering

Om du inte vill tömma avfuktarens vattentank ofta kan du leta efter en modell som innehåller ett inbyggt avlopp. Det enklaste dräneringssystemet drivs av tyngdkraften, men vissa enheter är utrustade med en mer kraftfull dräneringspump. Om du planerar att använda din avfuktare i en källare med ett golvavlopp i närheten kan det vara tillräckligt med ett avloppsvatten. Observera att du vanligtvis måste köpa din egen dräneringsslang för att använda tillsammans med avfuktaren. Se till att enheten inte ligger för långt från avloppet och att det finns åtminstone en svag lutning för att säkerställa att tyngdkraften kan göra sitt jobb för att flytta avloppsvattnet från tanken till avloppet.

Om du vill driva vattnet från tanken till nästan var som helst, är en luftavfuktare med en dräneringspump ett bättre alternativ. Dessa avfuktare är utrustade med en pump och medföljande slang som kan leda vatten upp och ut ur tanken till en diskbänk eller någon annan dräneringsplats inom slangens räckhåll.

Ett tredje alternativ att överväga är att köpa en eftermarknadsavfuktare som kan anslutas till din enhet och ge dig ytterligare alternativ för att tömma den uppsamlade fukten.

Elektroniska kontroller

Vissa avfuktare är utrustade med en digital display och knappsats som underlättar användningen av maskinen. Istället för att vrida på rattarna eller helt enkelt slå på enheten, låter de elektroniska kontrollerna dig ställa in specifika program eller berätta att enheten ska sluta springa när en målnivå för luftfuktigheten har uppnåtts (detta kallas en automatisk fuktighetsstatistik). Fördelen med en modell utrustad med elektroniska kontroller kan vara besparingar när det gäller energi och pengar, tillsammans med enkel användning.

Rengöring och garantier

Håll din luftavfuktare i gott skick med ett regelbundet schema för rengöring och underhåll. Naturligtvis måste du tömma vattentanken regelbundet, såvida du inte har ett kontinuerligt dräneringssystem på plats. Men för att verkligen se till att din avfuktare har maximal prestanda, vill du också regelbundet rengöra och byta luftfilter.

De flesta avfuktarmodeller har ett enkelt filter som hindrar stora partiklar av damm och skräp från att komma in i enheten. Dessa filter är ofta tvättbara och en snabb sköljning med kallt vatten räcker vanligtvis för att rensa filtret från ackumulerade partiklar, men du kan behöva använda tvål och skölja noggrant om filtret är extra smutsigt. Det är dock också viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för filterbyte för att säkerställa att denna första försvarslinje mot damm, pollen och allergener kan göra sitt jobb.

Ett annat viktigt steg för att rengöra avfuktaren är att regelbundet tvätta och desinficera vattentanken. Den fuktiga, varma miljön där fukt samlas upp kan bli en säker tillflyktsort för bakterier eller mögel att utvecklas. Håll sakerna fräscha och rena genom att regelbundet tömma vattentanken som nämnts ovan och aldrig låta det stillastående vattnet sitta under en längre tid.

Dessutom rekommenderas det att du ger vattentanken en tvålskrubb varannan vecka för att se till att tanken förblir sanitär. När du rengör tanken, kontrollera om din modell har ett korgfilter (ett mindre filter inuti vattentanken). Om så är fallet, se till att du också sköljer det mindre filtret.

Typ och längd på garantitäckningen som finns på en avfuktare varierar ofta. Liksom många små hushållsapparater täcks vanliga luftavfuktare vanligtvis av ett års garanti mot defekter i material eller utförande. Denna garanti täcker vanligtvis en ersättningsenhet om din avfuktare går sönder under det första året. För vissa tillverkare är det här garantitäckningen slutar. Andra erbjuder dock ett längre begränsat garantifönster där delar som kompressor och spolar till en kylmedelsavfuktare täcks. Läs detaljerna i alla garantipolicyer för en avfuktare du planerar att köpa för att förstå vad som kan täckas och vad som inte är.

Kapacitet

Avfuktare kategoriseras efter kapacitet (hur mycket vatten de kan ta ut från luften per dag.) Även om de är märkta “små, medelstora och stora”, hänvisar det till deras kraft, inte till storleken på deras uppsamlingstank. Uppsamlingstankar rymmer mellan en och tre liter och ju mer kraftfull avfuktaren desto större är dess kapacitet. För att avlägsna den höga luftfuktigheten i många källare är det nödvändigt med en avfuktare med stor kapacitet.

 • Liten kapacitet: Dessa lätta, bärbara och prisvärda (500 till 1 500 kronor) enheter samlar i genomsnitt 7,5 till 15 liter fukt per dag. De är väl lämpade för små rum eller garderober.
 • Medium kapacitet: Avfuktare med medel kapacitet fungerar bra i medelstora till stora rum men kanske inte är tillräckligt kraftfulla för en källare. De kostar mellan 1 500 och 3 000 kronor.
 • Stor kapacitet: Med förmågan att ta bort upp till 37,5 liter fukt per dag är en luftavfuktare med stor kapacitet det bästa valet för en källare. Förvänta dig att betala mellan 3 000 och 6 000 kronor.

Ljud

Avfuktare genererar ett ljud som liknar brummet i en fönster luftkonditionering, och ju större kapacitet desto högre blir enheten. De flesta luftavfuktare producerar mellan 53 decibel (som kan jämföras med en normal konversation) och 65 decibel (jämförbar med ljudet av gatatrafik), men tillverkare är inte skyldiga att ange ljudnivåerna på sina enheter. Att läsa kundrecensioner är det bästa sättet att avgöra hur bullrig en avfuktare kommer att vara. (Tips: För att minska bullret, se till att avfuktaren sitter på en plan yta.)

Energiförbrukning

Det kostar i genomsnitt 150 till 500 kronor per månad att driva en luftavfuktare med stor kapacitet, beroende på din nyttjandepris, storleken på din källare och luftfuktigheten. Medan dagens avfuktare är mer energieffektiva än för ett decennium sedan är det klokt att leta efter Energistjärna-märket när du handlar. Dessa modeller är de mest effektiva och du kan spara upp till 30 procent på energiförbrukningen över en standardmaskin.

Användbara alternativ

Alla avfuktare låter dig välja en grundfuktighetsnivå – normal, torr eller mycket torr – men vissa har ytterligare funktioner som du kanske tycker är användbara:

 • Digitala kontroller som låter dig välja önskad luftfuktighetsnivå i procent, till exempel 35 procent eller 45 procent luftfuktighet. Enheten stängs av automatiskt när fukten i rummet når den förinställda nivån och slås sedan på vid behov.
 • En timer som du kan programmera för att slå av / på luftavfuktaren automatiskt vid en förinställd tid, så att du inte behöver göra det manuellt. Du kan läsa mer om detta längre ner.
 • En automatisk omstartfunktion för att slå på enheten igen efter ett strömavbrott, till exempel ett strömavbrott.
 • En lätthanterlig uppsamlingstank med bekväma handtag och en väldesignad pip som låter dig tömma vatten utan att spilla.
 • En frostsensor för att upptäcka frostuppbyggnad och stänga av maskinen för att spara energi. När en kompressorenhet går under långa perioder kan frost utvecklas på spolarna, vilket minskar avfuktarens effektivitet. Så även om en enhet med frostuppbyggnad fortsätter att köra kommer den inte längre att effektivt ta bort fukt från luften. Vissa modeller levereras också med en omstartfunktion som slår på enheten igen efter att spolarna har upptinats.

Säkerhet

Vissa (men inte alla) avfuktare har en automatisk avstängningsfunktion som upphör att fungera när en vattentank når kapacitet. Den automatiska avstängningsfunktionen förhindrar översvämning och skador på din utrustning. Avfuktare har vanligtvis ett larm (som till exempel ett strykjärn) som varnar dig för att din avfuktare har nått (eller är nära) sin tankkapacitet. Det är min starka rekommendation att se luftavfuktare med denna säkerhetsfunktion med särskilt stor hänsyn.

Bärbarhet

Planerar du att ha luftavfuktaren som permanent tillbehör i din husbil eller föredrar du att flytta den in i ditt hus och tillbaka? En enhet under 10 kg med hjul och handtag är lätt att bära från källaren till hemmet. Bärbarhet är emellertid inte ett problem om du vill att avfuktaren i din husbil hela året ska förhindra att den tappas när du inte är i närheten.

Hygrostat & timer

En luftfuktare mäter regelbundet luftfuktigheten i ditt hus och stänger automatiskt av avfuktaren när luften uppnår en optimal vattenångnivå. En timer är till nytta när du är borta. Du kan ställa in enheten för att extrahera ångan vid en förutbestämd tid för att minska energiförbrukningen men hålla luftfuktigheten fri.

Läs också >>> Luftrenare bäst i test

Billiga eller dyra bäst i test luftavfuktare

Om du redan kämpar med ett fuktigt problem kan det kännas som en spark i tänderna att behöva gaffla ut för en avfuktare. Så kan du komma undan med en billig? Det finns några faktorer att tänka på.

De billigaste avfuktarna har vanligtvis en mindre kapacitet. Avfuktare som kostar mindre än 1 500 kronor tenderar att ha en kapacitet på 10 liter eller mindre.

Billigare avfuktare tenderar också att ha färre funktioner än dyrare. En billig avfuktare har mindre risk för hjul eller hjul eller en tvättinställning.

De flesta luftavfuktare har dock en inbyggd luftfuktare oavsett pris. Detta gör att du kan ange en relativ luftfuktighet (RH) som du vill att avfuktaren ska skapa i rummet.

Vissa har också en automatisk inställning. Hur den automatiska inställningen fungerar varierar från märke till varumärke, men i allmänhet kommer avfuktaren att övervaka och reglera förhållandena i rummet utifrån vad den anser vara den mest lämpliga RH vid den tidpunkten.

De flesta avfuktare har en digital eller analog display, även om en handfull bara har en av / på-brytare.

Billiga avfuktare är inte nödvändigtvis mindre tillförlitliga än dyrare. Under 2019 bad jag mer än 500 avfuktare som berättade hur länge deras maskiner hade hållit och vad som hade gått fel om de gick sönder. Som en allmän regel bedömdes luftavfuktare högt för sin tillförlitlighet, vilket innebär att det är osannolikt att de utvecklar fel.

Avfuktarens varumärke som fick minst tillförlitlighet hade fortfarande 72% av produkterna felfria efter sex år – vilket är bättre än många andra hushållsapparater.

Du måste spendera minst 1 500 kronor för att få en rimlig luftavfuktare. De som jag har testat under det priset har inte visat sig vara särskilt effektiva. Utöver det finns det dock inget samband mellan pris och prestanda.

En avfuktare som jag testade kostar till exempel nästan 3 000 kronor men får bara 50%, eftersom den inte hanterar luftfuktigheten lika snabbt som många andra och är mycket bullrig. En annan kostade 4 500 kronor och fick 59%. Det är inte en fruktansvärd modell, men du skulle verkligen bli irriterad om du spenderade så mycket och sedan fick reda på att du kunde ha spenderat mer än 3 000 kronor mindre på en bättre: en av mina bästa köp kostar bara 1 500 kronor.

Fördelar med en avfuktare

Här är en lista över några av de stora och mindre fördelarna med att använda en avfuktare i ditt hem.

 • Mögel, mögel och lukt: Dessa maskiner tar bort alla former av mögel, mögel och lukt från stora hemutrymmen eller affärsutrymmen. Mögel och mögel är kända för att orsaka massiva andningsproblem för barn och vuxna. Dessutom orsakar mögel astmasymtom som kan mildras av en luftavfuktare .
 • Överdriven fukt: Dessa maskiner tenderar att skydda lagrade föremål från att skadas av överdriven fukt när instruktionerna kräver rumstemperatur. Du kan inte kontrollera temperaturen ute men du kan definitivt påverka inomhustemperaturen för att skydda dina föremål.
 • Avlägsnande av fukt från luft: Avfuktare tenderar att krävas på platser med hög fuktuppbyggnad, så tänk på garage och vindar och källare. Dessa områden tenderar att låta fukten sippra in i huset vilket kan kosta dig andningsförmågan.
 • Avfuktare hjälper till att hålla den rekommenderade relativa fuktighetsnivån på 50% på sommaren och den rekommenderade 30% på vintern.

Hur du effektivt använder din luftavfuktare bäst i test

Läs detaljerna i din manual

Det första steget till en framgångsrik apparatapplikation är att behärska instruktionerna. När du har detaljerna med dig är det nu dags att börja utforska.

Du bör ha en god uppfattning om vad du ska göra i farliga situationer. Inte bara det, i händelse av en olycka, vad ska du göra? Vem ska du ringa för hjälp om du behöver hjälp? Har du tillräckligt med redskap till hands för att släcka branden i händelse av brand?

De flesta köpare förbiser dessa aspekter. Kom ihåg att olika produkter har olika avancerade funktioner, som endast manualen kan förklara.

Varje tillverkare är juridiskt skyldig att innehålla säkerhetstips och korrekt driftsinformation i dessa handböcker, varför jag rekommenderar att du inte hoppar över några detaljer.

Välj uppvärmningsmetod

Vissa avfuktare har förmågan att inte bara justera luftfuktigheten utan även temperaturen. Det här valet ensam har makten att bestämma vilken energieffektivitetsnivå din avfuktare uppnår.

Tänk dig till exempel att ha alla dina rum avfuktade när du bara tillbringar tid i ett enkelrum. Skulle det inte vara slöseri med energi? Detta förutsätter att du naturligtvis inte har ett legitimt skäl för deras användning.

Att besluta att avfukta ockuperade rum ensam – och bara när det behövs – sparar potentiellt tusentals (eller till och med tiotusentals) kronor per år på din elräkning. Några av anledningarna till att du kanske vill avfukta ett rum som ingen ockuperar är om du försöker avvärja mögel eller om du är på väg att gå in i rummet, det senare är endast möjligt med en timer eller fjärrsystem.

Uppvärmningskontroller

Uppvärmningskontroller är gjorda för att förbättra din användarupplevelse. Om det används väl kommer det att spara energi, tid och pengar. Det skyddar dig också från potentiella säkerhetsrisker. Nedan följer några av de kontroller som du bör använda.

Fjärrkontroll

Föreställ dig att lämna din plats varje gång för att justera luftavfuktaren. Det är irriterande och obekvämt, särskilt när du är upptagen med att göra andra saker. Det är här en fjärrkontroll kommer till nytta. Liksom en TV-apparat låter du dig byta värmaren till en inställning efter dina önskemål.

Timer

Detta är en annan viktig funktion du kan dra nytta av. Med en timer kan du ordna att din värmare ska stängas av eller slås på vid specifika tider. Detta kommer att spara dig en betydande mängd energi på lång sikt.

Kända märken för avfuktare bäst i test

Frigidaire

Frigidaire är en känd tillverkare av avfuktare. Det grundades ursprungligen som Guardian Refrigerator Company, men det ommärktes 1919 när General Motors tog över ägandet av företaget. General Motors hade en 60-årig körning med Frigidaire och sålde det senare till sin nuvarande ägare, Electrolux. Företaget introducerade den allra första luftkonditioneringen och det första fristående kylskåpet. Företaget utvecklar för närvarande 35-, 25- och 15-liter avfuktare.

Pro-Breeze

Pro-Breeze är en känd tillverkare av högkvalitativa och säkra luftbehandlingsprodukter, inklusive renare, fläktar, avfuktare och luftfuktare. Företaget har sitt huvudkontor i London och har verksamhetscentra i USA och Kanada. Pro-Breeze-produkter är överkomliga och har därför en legion av lojala konsumenter.

Eva-Dry

Eva-Dry har sitt huvudkontor i Tampa, Fla., Och tillverkar några av de bästa avfuktningssystemen som uppfyller nordamerikanska konsumentstandarder. Det säljer sina produkter online och via en kedja av butiker. Det har också en bred konsumentbas på grund av dess överkomliga priser och prisvärda kundservice.

Tips för en bäst i test avfuktare

 • Håll din avfuktare ren genom att torka av den med en torr trasa varannan vecka. Använd en mjuk borste för att rengöra dammet från ventilationsöppningarna. Tvätta vattenbehållaren minst en gång i månaden så att den inte luktar smaklös.
 • Förvara luftavfuktaren i upprätt läge och på en väl ventilerad plats. Lämna inte den inkopplad om du planerar att vara långt borta från din husbil. Det kan vara brandrisk. Bli av med en avfuktare som överhettas så att du inte kan hålla den med bara händer. Det kan vara felaktigt.
 • För mycket fukt i din husbil kan leda till en täppt näsa, halsont och en obekväm miljö. Men för lite eller ingen fukt kan ge dig torr hals och hud. Den optimala luftfuktighetsnivån i RV varierar från 40 till 50 RF, beroende på säsong.
 • Utöver att ha en avfuktare, glöm inte att ventilera din husbil ordentligt. Öppna fönstret och dörrarna när det är soligt ute och installera ventiler i hemmet om det inte finns några. Investera också i en luftkonditioneringsenhet för att hålla luften ren och frisk.

Läs också >>> Värmefläkt bäst i test

Vanliga frågor om avfuktare

Vilken typ av luftavfuktare behöver jag?

Om luftfuktighet är ett problem i hela huset kan ett integrerat system för hela hemmet vara vägen att gå.

Om dina fuktproblem är mer säsongsbetonade eller begränsade till endast vissa rum i huset, är en bärbar bostadsenhet din bästa satsning. Mindre luftavfuktare tenderar att vara mindre pengar och lättare att flytta, men de kan vara mindre effektiva när de körs i konstant takt. Det är bäst att göra en försiktighet genom att köpa en större enhet än en mindre enhet och få enheten att köras mindre ofta.

Hur väljer jag rätt avfuktare?

Storleken på ditt rum och hur fuktigt det är kommer att avgöra hur stor eller liten din avfuktare ska vara. Avfuktare är dimensionerade baserat på hur många liter fukt de kan ta bort på en dag: Ju större och mer vått ditt utrymme är, desto kraftfullare behöver din enhet vara. Till exempel kan en 35 liter avfuktare täcka mycket fuktiga 65 kvadratmeter eller lite fuktiga 110 kvadratmeter. Kom ihåg: Om rummet är kallare (säg en källare) tar avfuktaren bort mindre fukt eftersom kallare luft innehåller mindre fukt än varmare luft.

 • Liten: Tar bort 10 till 12,5 liter fukt vid 18 grader eller 15 till 20 liter vid 27 grader (cirka 40–55 + kvadratmeter)
 • Medium: Tar bort 15 till 17,5 liter fukt vid 18 grader eller 25 till 30 liter vid 27 grader (cirka 75–90 + kvadratmeter)
 • Stor: Tar bort 20 till 27,5 liter fukt vid 18 grader, eller 35 till 45 liter vid 27 grader (cirka 110–140 + kvadratmeter)

Vilka funktioner spelar roll när det gäller att köpa en luftavfuktare ?

 • Om du använder en avfuktare med stor kapacitet för ett särskilt vått jobb kan det spara dig att behöva tömma maskinen manuellt genom att hitta en avfuktare med en slanganslutning. Om du inte hittar en med en slang, leta efter en som har en pump för att skicka vatten upp till ett handfat eller fönster. Annars måste du tömma det fångade vattnet fysiskt (och ofta).
 • En filterindikator påminner dig när du ska rengöra ditt luftfilter.
 • En automatisk luftfuktare känner av fukten i luften och stängs av automatiskt när önskad nivå har uppnåtts.
 • Inställning av låg temperatur och / eller automatisk avfrostning är till hjälp om avfuktaren kommer att vara sval, eftersom det säkerställer att enheten kan fungera ordentligt i kallare temperaturer.

Hur ser jag till att min avfuktare fungerar effektivt?

 • Se till att luftflödet inte är begränsat. Vissa enheter har ventiler på toppen så att den kan sitta mot en vägg. Andra har ventiler på sidorna vilket innebär att de inte ska skjutas upp mot väggar eller möbler.
 • Rengör luftfiltret regelbundet. Avfuktaren fungerar inte lika bra om den är smutsig. Se till att du sköter det minst en gång i veckan.
 • Se till att koppla ur maskinen när du tömmer eller rengör behållaren.

Behöver jag en avfuktare?

Fukt och mögel är inte bara ful utan också farligt, eftersom det kan äta bort dina väggar. Fukt kan inte bara förstöra ditt hem, men det kan också orsaka och uppröra andningsbesvär. Att bo i ett hus med fukt har förknippats med astma, bröstinfektioner och allergier. Att ha en luftavfuktare kan hjälpa till att förhindra att otäcka sporer blir luftburna och andas in i dina lungor.

Hur mycket ska jag spendera på en luftavfuktare ?

Priserna för en avfuktare – och på samma sätt mina bästa luftrenare – varierar vanligtvis mellan drygt 500 och upp till 6 000 kronor. Vad du behöver hjälper dig att klargöra vad du behöver spendera. Generellt sett, ju högre pris, desto mer vatten kommer du att kunna absorbera. Som ofta är fallet kan spendera mer på framsidan ofta innebära en besparing på lång sikt eftersom du kommer att ha en effektivare maskin.

Hur fungerar en avfuktare och behöver jag en?

Om du har en källare eller källare eller ett garage – särskilt ett med en ihållande smaklös lukt – kan du behöva en luftavfuktare . Dessa utrymmen är utsatta för förhöjd luftfuktighet på grund av penetrering av grundvatten, och fuktighet som konsekvent överstiger 60% eller så kan främja mögel, mögel och insektsangrepp, varav vissa kan förvärra vissa allergier. Dessa utrymmen saknar ofta luftkonditionering och uppvärmning, vilket hjälper till att hålla luften torr på sommaren och vintern i resten av hemmet.

Ytor över marken kan också drabbas av förhöjd luftfuktighet. Tvättstugor är ett vanligt exempel på grund av att det ofta förekommer våta kläder. Stängda verandor kan vara ett problem eftersom de tenderar att inte tätas lika bra från utsidan som resten av hemmet, och som källare kanske de inte är anslutna till luftkonditionering och uppvärmning. Detsamma gäller vindar, garage, klädkammare och andra utrymmen som inte passar din AC och värme.

Din näsa kan hjälpa dig att avgöra om du har ett luftfuktighetsproblem: Ihållande smaklöshet är ett tecken på mögel och mögel, vilket indikerar förhöjda fuktnivåer. En billig hygrometer hjälper dig att hitta alla misstänkta problemområden.) Även frånvarande luktindikatorer, problem kan uppstå under våren och hösten i fyra säsongsklimat, när måttliga temperaturer och låg uppvärmning eller användning av luftkonditionering kan innebära högre luftfuktighet i hela hemmet.

Avfuktare av den typ som jag granskar här har begränsningar. Om din källare är kroniskt kraftigt fuktig är de bara ett tillfälligt sätt att minska symtomen tills du kan ta dig an den stora, ofta dyra permanenta lösningen på de bakomliggande problemen. De är inte tillräckligt kraftfulla för att övervinna vanliga översvämningar i källaren eller för att torka ut mättade väggar och golv efter en översvämning eller andra stora väderhändelser; dessa jobb kräver stora fläktar av fläkt och potentiellt en bärbar avfuktare av kommersiell kvalitet. (Båda kan hyras lokalt i många regioner; sök efter specialister för översvämning av översvämningar.)

Modellerna i den här guiden fungerar genom att dra luft över kylda metallfenor, vilket får vattenånga i luften att kondensera och rinna ut i en tank, från vilken den sedan dräneras. Mekanismen liknar den för luftkonditioneringsapparater (och kylskåp), men eftersom avfuktare inte kyler luften i ett visst utrymme genom att överföra värmen till utomhus, som luftkonditioneringsapparater gör, kan de arbeta i svala temperaturer – allt över 4 grader eller så — som är vanliga i oisolerade utrymmen. Men som en följd höjer luftavfuktaren temperaturen i rummet de är i. Om du vill att ett rum ska vara både torrare och svalare, bör luftkonditionering vara ditt första val om det alls är möjligt, inklusive att köra nya kanaler.

Fungerar luftavfuktare ?

Ja, luftavfuktare fungerar genom att ta bort fukt från luften. Systemet liknar kylskåp eller luftkonditionering men kyler inte ut det.

Hur stor avfuktare ska jag köpa?

Avfuktarens storlek bestäms av rumsstorleken. Om du är osäker har du flera anledningar att göra fel på sidan av en större maskin – nämligen snabbare prestanda, förmågan att hantera större utrymmen och liten risk för att överdimensionera enheten för utrymmet.

Måste jag tömma en avfuktare?

Alla avfuktare måste tömma sina tankar regelbundet, men för att göra det kan du tömma avfuktaren kontinuerligt i ett handfat eller ut genom ett fönster (med en pumputrustad modell) eller passivt i ett golvavlopp. Annars måste du tömma tanken manuellt.

Ska jag handla en smart luftavfuktare?

En smart luftavfuktare kan ge dig varningar när skopan är full, eller så kan du fjärrstyra den, vilket kan vara tilltalande när du använder en hemma som du inte besöker rutinmässigt.

Borde jag bry mig om vattentankens storlek hos min bäst i test avfuktare?

Kapaciteten på vattentanken i avfuktaren kommer att diktera hur ofta du behöver tömma enheten. Om tanken blir full kommer en flottörsensor inuti tanken att stänga av enheten. Det är viktigt att veta att avfuktare med ökad förmåga att ta bort mer liter per dag med fukt från luften inte har tankstorlekar att matcha eftersom det skulle göra storleken på enheten enorm! Istället har de flesta avfuktare av standardstorlek tankar som bara rymmer cirka 1 liter vatten (vissa rymmer lite mer och andra håller mindre). Som ett resultat, om du vill att enheten ska fortsätta arbeta med maximal effektivitet, måste du antingen tömma tanken flera gånger per dag eller ställa in enheten för att kontinuerligt tömma.

Ska man tänka på en luftavfuktares täckningsområde?

Jag nämnde i början av den här guiden att kompressorbaserade avfuktare kan ta bort flera liter vatten från luften per dag.

Hur mycket vatten (fukt) en avfuktare kan ta ut från luften per dag kallas luftavfuktarens kapacitet. En avfuktare som kan ta bort 25 liter vatten från luften per dag sägs ha en kapacitet på 25 liter. Eller är det?

Så, en luftavfuktare med en kapacitet på 25 liter per dag kallas helt enkelt en 25 liter avfuktare.

25 liter avfuktare är den vanligaste typen av kompressorbaserad avfuktare, följt av några andra storlekar. Det finns också luftavfuktare på marknaden som avviker något från dessa allmänna kapacitetsstandarder. Det är inte ovanligt att hitta avfuktare som till exempel tar bort 10, 15 eller 20 liter fukt per dag.

Vilken avfuktare ska du köpa?

Vid den här tiden i de flesta andra guider för köparens luftavfuktare kan guiden författare peka på ett storleksschema (eller tabell) för att hjälpa dig att bestämma vilken kapacitet avfuktare du behöver köpa.

Diagrammet kan kräva att du:

 1. Väljer fukt på det utrymme du behöver för att avfukta
 2. Väljer kvadratmängden för det utrymmet
 3. Matchar den valda fuktraden med den valda fyrkantiga kolumnen – det ger kapaciteten hos avfuktaren som du rekommenderas att köpa

Många tillverkare ger en enklare storlekstabell som hjälper dig att välja vilken avfuktare du ska köpa.

 • Vissa diagram föreslår avfuktningskapacitet baserat på enbart fukt
 • Andra diagram använder endast kvadratmeter för att föreslå vilken luftavfuktare som ska köpas

Till skillnad från de flesta andra konsumentpublikationer och många tillverkare rekommenderar jag inte att du använder ett diagram eller en tabell för att hjälpa dig att bestämma vilken avfuktare du ska köpa.

Varför håller jag inte med om att använda sådana metoder? Se de 6 anledningarna nedan.

 1. Diagram / tabeller har vanligtvis ett begränsat intervall. De kan börja på 140 kvadratmeter och sluta vid 420 kvadratmeter. Vad händer om det utrymme du behöver för att avfukta är mindre än 140 kvadratmeter? Vad händer om det är större än 4500 kvadratmeter? Dessa diagram ger inga rekommendationer för utrymmen som faller utanför det angivna intervallet.
 2. Diagram tar vanligtvis inte hänsyn till höjden på det utrymme du behöver för att avfukta. Rum med högre tak innehåller mer luft än rum med lägre tak – något som ett diagram eller tabell inte alls tar hänsyn till. Mycket mer lämpligt skulle vara rekommendationer baserade på volymen, inte det område av utrymmet du behöver för att avfukta.
 3. Diagram tar inte hänsyn till avfuktare CFM – CFM för avfuktarens intagsfläkt (de kubikmeterna av luft som fläkten drar in i luftavfuktaren varje minut). Jag betygsätter avfuktare med högre CFM-fläktar mycket högre än de med lägre CFM-fläktar. Varför? Eftersom bara hälften av striden för att avfukta en viss volym luft involverar processen att faktiskt ta bort fukt från den inuti avfuktaren. Den andra halvan innebär att luften dras in i avfuktaren för att den ska avfuktas. En högre CFM-fläkt kan dra mer luft från större avstånd runt luftavfuktaren. Detta är särskilt viktigt om du vill avfukta ett stort utrymme. Diagram och tabeller tar inte hänsyn till att en avfuktare med mindre kapacitet med en högre CFM-fläkt mycket väl kan överträffa en luftavfuktare med större kapacitet med en lägre CFM-fläkt under vissa omständigheter.
 4. Diagram och tillverkarens rekommendationer baseras vanligtvis på en extrapolering av testdata som erhållits i en mycket kontrollerad miljö. De bygger inte nödvändigtvis på tester som utförts i en verklig miljö.

Hur kan en avfuktartillverkare göra påståendet att deras 25 liter luftavfuktare faktiskt kan ta bort 25 liter fukt per dag? Tillverkaren gör det genom att testa enheten under mycket specifika förhållanden (18 grader och 60% RH) i en mycket kontrollerad miljö.

De använder sedan dessa data (en 25 liter per dag fuktavlägsnande under de givna förhållandena) för att göra en kvadratmeter (täckningsområde) rekommendation.

Men tänk om rummet du behöver avfukta är mycket annorlunda än testutrymmet? Vad händer om rummet har högt i tak? Vad händer om rummet har dålig eller bra ventilation? Vad händer om du kör ett HVAC-system utöver avfuktaren? Vad händer om du placerar avfuktaren i källaren mot en andra berättelse?

Diagram och tabeller kan inte ta hänsyn till dessa riktiga variabler.

 1. En annan fråga är att vissa tillverkares rekommendationer strider mot varandra. Vissa tillverkare annonserar sin 25 liter luftavfuktare för att kunna täcka 370 kvadratmeter. Andra hävdar 420 kvadratmeter täckning. Vilken är det om alla enheter är klassade för 25 liter per dag av fuktavlägsnande?
 2. Slutligen strider diagram och tillverkares rekommendationer mot min egen forskning och testning. Ta till exempel många tillverkare som rekommenderar en 11 liter enhet för utrymmen upp till 140 kvadratmeter. Min egen forskning och testning har visat att en 11 liter avfuktare inte alls kan avfukta ett utrymme så stort som 140 kvadratmeter.

Vad är det bästa stället att placera min avfuktare?

Varje plats som lämnar minst 15 cm utrymme mellan avfuktarens intag * och eventuella hinder (som en vägg) fungerar.

Andra strategier som du kan använda för optimal torrluftsfördelning inkluderar:

 1. Ställ luftavfuktaren nära en returluftning medan du kör ditt hem AC-system (eller åtminstone bara systemets fläkt). Detta gör att torr luft kan spridas bättre i hela hemmet.
 2. I större utrymmen placera avfuktaren på en mer central plats.
 3. Använd fläktar för att bättre flytta luft mellan rum om det behövs.

* Avfuktarens intag är där det intar fuktig luft – vanligtvis är det antingen på framsidan eller baksidan av avfuktaren.

Kommer luftavfuktarens fläkt att fortsätta att gå efter att önskad luftfuktighet har uppnåtts?

Ja. På de flesta modeller fortsätter den att gå i cirka 3 minuter och slutar sedan. Effektuttaget sjunker från flera hundra watt (medan kompressorn går) ner till 70 eller 80 watt när endast fläkten går med hög fläkthastighet. När fläkten stängs av är effektuttaget cirka 1 watt för de flesta modeller.

Vad sägs om filtret? Behöver det bytas ut?

De flesta avfuktare är utrustade med ett luftfilter. Filtrets uppgift är att filtrera bort stora partiklar (från luften) för att förhindra att de kommer in i avfuktaren där de potentiellt kan skada inre delar som enhetens kompressor, förångare etcetera.

Filtret behöver inte bytas ut. Den kan sköljas och / eller dammsugas för att rengöra den. Detta bör göras regelbundet (varannan vecka eller så) om du kör avfuktaren 24/7. Om du kör det mindre ofta behöver inte filtret rengöras så ofta.

Kan jag använda en förlängningssladd?

De flesta avfuktare har en nätsladd på cirka 2 meter. Vad gör du om du vill placera avfuktaren längre än 2 meter från ett vägguttag? Kan du använda en förlängningssladd?

Enligt tillverkaren, absolut inte. Jag rekommenderar inte det heller.

Hypotetiskt, om du absolut måste använda en förlängningssladd, behöver du inte använda längre än 1 eller 2 meter 12 eller 14 AWG förlängningssladd.

Kommer avfuktaren att starta om automatiskt efter ett strömavbrott?

Ja, de flesta luftavfuktare startas om automatiskt efter ett strömavbrott med tidigare sparade inställningar.

Behöver jag köpa en separat hygrometer (enhet för att mäta luftfuktighet) tillsammans med min avfuktare?

Nästan alla avfuktare är utrustade med en inbyggd hygrometer. Avfuktaren berättar för dig om rumsfuktigheten direkt på dess kontrollpanel. Vissa inbyggda hygrometrar är mer exakta än andra men de flesta ger dig tillräckligt bra läsning för de flesta applikationer.

Den enda gången du verkligen bör överväga att köpa en separat hygrometer är om du planerar att avfukta ett mycket stort utrymme. Du kan sedan använda hygrometern för att bestämma luftfuktighetsnivåer på olika platser från avfuktaren för att bestämma

 • Om avfuktaren har tillräcklig kapacitet eller om en luftavfuktare räcker för att avfukta de yttre hörnen av utrymmet ordentligt
 • Om du behöver försöka sätta avfuktaren på olika platser för att avfukta hela utrymmet (t.ex. fungerar det bättre när du placerar avfuktaren i det här rummet eller det rummet eller fungerar det bättre när du lägger till en fläkt för att cirkulera luft etc. )

Vad är den lägsta luftfuktighet som en luftavfuktare kan uppnå?

De flesta avfuktare kan ställas in för att avfukta rumsluften ner till cirka 35% RH (relativ fuktighet). I de flesta fall trycker du på uppåt- eller nedåtpilarna på avfuktarens kontrollpanel för att ställa in önskad fuktighetsnivå. Det lägsta du kan ställa in är vanligtvis 35% RH. De flesta av avfuktare som jag testade kunde uppnå denna fuktighetsnivå utan problem.

Vad är den lägsta och högsta driftstemperaturen för avfuktare?

Nästan alla luftavfuktare på marknaden har ungefär samma driftstemperaturintervall på cirka 5 grader upp till cirka 35 grader.

I äldre enheter kan frost (is) börja byggas upp på avfuktarens förångarspolar även vid temperaturer så höga som 18 grader. En enhet utrustad med ett automatiskt avfrostningsläge cyklar automatiskt av kompressorn och kör bara fläkten för att smälta bort frosten . När den har avfrostats återgår den automatiskt till kompressorn för att fortsätta avfuktningen.

Mer moderna enheter är bättre optimerade för lågtemperaturdrift och förhindrar att frost byggs upp utan att använda ett separat avfrostningsläge.

Om jag tömmer avfuktaren med en slang, spelar luftavfuktarens storlek någon roll?

Ja, det gör stor skillnad. En avfuktares kapacitet är den mängd fukt (vatten) som den kan ta bort från luften var 24:e timme. Det är inte kapaciteten i dess vattenuppsamlingsskopa.

En 25 liter enhet kan ta bort upp till 25 liter fukt från luften var 24:e timme. Det spelar ingen roll om det rinner ut i sin vattenuppsamlingshink eller i ett avlopp.

Alla avfuktare har en kapacitet för vattenuppsamling som är mycket mindre än deras totala kapacitet. Till exempel har 25 liter enheter vanligtvis en hink som ligger i intervallet 6 till 9 liter.

Vad finns i lådan med den typiska avfuktaren?

De flesta enheter levereras med bara luftavfuktaren och en manual. Vissa enheter har en adapter som ansluts till avloppsutloppet. Inbyggda pumpavfuktare levereras vanligtvis med specialrör som ansluts till ett separat utlopp för det enda syftet att tömma avfuktaren via den inbyggda pumpen.

Hur väljer man en luftavfuktare bäst i test?

Innan du letar efter en luftavfuktare finns det några saker du bör tänka på oavsett vad du kanske vill använda den till.

Borttagningskapacitet – Bedöm hur fuktigt ditt hem är och storleken på det område du vill avfukta. Du vill ha en med större kapacitet för att ta bort liter om du vill avfukta större områden och om du bor i ett mycket fuktigt område. Här är en användbar sammanfattning från Home Depot om hur du identifierar luftfuktigheten i ditt rum och vilken storlek luftavfuktare som är lämplig att använda:

Identifiera hur fuktigt ditt rum är
 • Fuktiga rum har en smaklös lukt i fuktigt väder eller känns ibland klamiga och fuktiga.
 • Mycket fuktiga rum är alltid fuktiga och smaklösa.
 • Våtrum har ibland synlig kondens i taket eller väggarna.
 • Mycket våta rum har alltid synlig kondens eller stående vatten.
Identifiera vilken avfuktare som är lämplig att använda
 • Avfuktare med 15 liter är bra för fuktiga rum på 45 till 140 kvadratmeter, mycket fuktiga rum på 45 till 90 kvadratmeter eller våta och extremt våta rum på 45 kvadratmeter.
 • Avfuktare med 25 liter är bra för fuktiga rum på 185 till 230 kvadratmeter, mycket fuktiga rum på 140 till 185 kvadratmeter, våtrum på 90 till 140 kvadratmeter eller extremt våta rum på 90 kvadratmeter.
 • Avfuktare med 35 liter är bra för mycket fuktiga rum på 230 kvadratmeter, våtrum på 185 till 230 kvadratmeter och mycket våta rum på 140 till 230 kvadratmeter.

Dränering – Eftersom din avfuktare kommer att ta bort fukt från luften måste all den fukten gå någonstans. Avfuktare använder vanligtvis en avloppsslang plus gravitation eller en kondenspump för att driva ut fukt.

Extra funktioner – Alla avfuktare blir av med fukt i luften – men vissa har andra ytterligare funktioner som gör att du kör din avfuktare till en mjukare upplevelse. Om du till exempel bor i ett område där strömavbrott är frekventa kan en enhet med en automatisk återställningsfunktion vara till hjälp eftersom den automatiskt startar om enheten så att den kördes före strömavbrottet. En annan användbar funktion är en automatisk fuktighetsstatistik som stänger av enheten när önskad fuktighetsnivå har uppnåtts.

Vad beror priset på hos den bästa luftavfuktaren?

En avfuktare kan kosta allt från cirka 500 till 6 000 kronor. Beloppet du spenderar beror till stor del på avfuktarens kapacitet och eventuella extra funktioner som medföljer.

Ju större kapacitet, desto dyrare luftavfuktare – plus att du betalar mer för extra funktioner.

Vad behöver man inte oroa sig för med en avfuktare?

Den goda nyheten är att du förmodligen inte behöver oroa dig för mycket för en avfuktare lägger enormt till dina energiräkningar. En luftavfuktare på 250 W, som körs i fyra timmar i taget, två gånger i veckan, ska kosta cirka 200 kronor per år att köra.

Som sagt, vissa är mycket långsammare med att extrahera vatten från luften än andra. Det betyder att du måste använda dem längre, vilket ökar mängden energi du använder.

Vad beskriver en avfuktares storlek eller kapacitet?

En avfuktares storlek eller kapacitet beskriver hur många liter vatten den kan ta ut ur luften varje dag, snarare än dess fysiska storlek eller kapacitet för dess vattentank (även om avfuktare med större utsugningshastighet ofta är större och innehåller större tankar).

Avfuktare för bostäder varierar från 7 liter till 25 liter. Den avfuktare av bästa storlek som passar dina behov beror på storleken på det utrymme du vill använda den i, hur många människor som bor i hemmet och genererar fukt genom aktiviteter som att laga mat, tvätta och tvätta och omfattningen av ditt fuktiga problem.

Som en allmän guide:

 • 7 till 12 liter – det här är en liten kapacitet. En köldmediumluftavfuktare av denna storlek skulle vara lämplig för en enda person som bor i en liten lägenhet och letar efter en lätt och bärbar maskin för att hantera ett milt fuktproblem – säg, mögel tenderar att utvecklas och du måste hantera det.
 • 14 till 16 liter – medelkapacitet. Välj en med medelkapacitet om det finns fler av dig som skapar fukt genom aktiviteter som att duscha, laga mat och tvätta kläder hemma och / eller om ditt fuktiga problem är mer allvarligt eller mer utbrett i ditt hem.
 • 18+ liter – stor kapacitet. Gå till en sådan här om du har ett stort hem, har mycket fukt som du behöver för att bli av med snabbt – du rensar upp till exempel efter en översvämning – eller tillsätter du ständigt mycket vatten i luften genom att torka mycket tvätt inomhus.

Dessa siffror är dock bara här för att komma igång.

Eftersom torkmedel kan vara mer kraftfulla än köldmedier kan en torkmedelsavfuktare täcka ett större område än ett köldmedium med samma kapacitet.

Och även inom köldmedier och torkmedel kan två modeller med samma påstådda kapacitet variera enormt i effektivitet – det enda sättet att vara säker på vilka avfuktare som kommer att göra ett bra jobb är att kontrollera mina recensioner.

Du bör också komma ihåg att tillverkarens påståenden om kapacitet (vattenutvinning) ofta baseras på förhållanden som du troligen inte kommer att uppleva i ditt hem. För köldmediumavfuktare baserar tillverkarna ofta sina anspråk på 30 grader och 80% relativ fuktighet – förhållanden som bättre representerar en tropisk regnskog än ett typiskt brittiskt hem.

Det beror på att ju högre temperatur och ju högre luftfuktighetsnivå, desto effektivare kommer en köldmediumavfuktare att fungera. Så om en luftavfuktare har en kapacitet på 18 liter betyder det inte att du kan förvänta dig att den drar 18 liter vatten om dagen från ditt hem.

Jag testar alla avfuktare under realistiska förhållanden för att hjälpa dig välja rätt. Jag mäter hur mycket vatten varje avfuktare drar från luften vid 21 grader och 10 grader, båda med 59% relativ luftfuktighet.

Små luftavfuktare

Om du har ett litet hem vill du inte ha en stor luftavfuktare som tar värdefullt utrymme.

De minsta avfuktarna har en kapacitet på 7 till 10 liter. Storleksmässigt kommer dessa mindre modeller att variera mellan 18cm x 38cm x 18cm och 36cm x 55cm x 33cm (bxhxd).

Vilka egenskaper har avfuktare?

Här är några av egenskaperna som finna i en avfuktare:

 • Kontinuerlig dräneringsanläggning – Många avfuktare gör att du kan ansluta en slang och spola det uppsamlade vattnet direkt till ett lågt avlopp. Detta sparar dig från att tömma vattentanken själv eller förhindrar att maskinen blir full och stänger av om du inte är ute och tömmer den. Du måste dock tänka igenom hur detta kommer att fungera i ditt hem. Luftavfuktare med denna funktion kommer ofta inte med en slang i lådan, så du måste köpa den separat.
 • Hygrostat – De flesta har en hygrostat. Liksom en termostat övervakar den fuktnivån i luften och justerar avfuktaren för att bibehålla den fuktighetsnivå du har valt. Vissa avfuktare har också en mer nyanserad automatisk inställning, där avfuktaren justerar sina inställningar efter sin idé om den lämpligaste relativa luftfuktigheten. Dessa inställningar sparar dig från att upprepade gånger behöva bråka med kontrollerna själv.
 • Integrerad sladdförvaring – För att spara utrymme när avfuktaren inte används och ta bort risken för att snubbla över en spretande kabel. Inte ett väsentligt, men trevligt att ha.
 • Timer – Låter dig programmera avfuktaren så att den slås på och / eller av efter en viss tid. Detta kan hjälpa dig att spara pengar om du är på en taxa som erbjuder billigare energi vid vissa tider på dygnet, eller om du vill lämna luftavfuktaren några timmar efter att du har gått ut, men du behöver inte den hela dagen. Det kan dock vara lättare att ställa in hygrostat, eller att använda den automatiska inställningen om den har en.
 • Tvättinställning – Om du inte har en torktumlare och det är för kallt att hänga våta kläder ute (eller om du inte har tillgång till en trädgård eller balkong där du kan sätta upp ett klädstreck), så kan en avfuktare hjälpa dig att torka dina kläder. Vissa har tvättinställningar, men du kan använda vilken avfuktare som helst för detta om din inte har en. Många tvättinställningar slår bara upp strömmen till max under en viss tid, även om vissa är mer sofistikerade och är utformade för att spara energi också genom att optimera luftavfuktarens prestanda så att den fungerar så hårt som den behöver och inte svårare. Tillverkare säger att en avfuktare lämnar dina kläder mjukare än en torktumlare skulle göra. Att hänga kläder på en kylare kan orsaka kondens, så du bör alltid undvika att göra det.
 • Hjul – Kan komma till nytta om din avfuktare är tung (de kan väga från 6 kg till mer än 16 kg).

Hur kan jag handla en bra luftavfuktare?

Dålig ventilation är den främsta anledningen till att köpa en luftavfuktare. Majoriteten av hushållna duschar eller badar regelbundet, kyler och tvättar kläder, som alla använder mycket varmt vatten som skapar ånga. Om det inte finns något sätt för fukt att släppa ut genom fönster eller ventiler, börjar kondens och fukt byggas upp och det är här den bästa avfuktaren hjälper till att förhindra att detta händer, samt avlägsnar överflödig fukt från luften för att torka dina kläder. Här är några andra specifikationer att tänka på när du köper en avfuktare:

Typ av luftavfuktare

För att inte förväxlas med en luftfuktare, som gör motsatsen till en avfuktare och tillför fukt till luften i ditt hem, det finns två olika typer av avfuktare du kan köpa. Först en kompressor (ibland känd som ett köldmedium) eller en, ett torkmedel. Kompressorer kan ta bort en större mängd fukt per dag och är billigare att köra, vilket torkmedel avfuktare fungerar bättre i kallare temperaturer och är ofta tystare. De är vanligtvis också mindre och lättare än kompressormodeller.

Utvinningsgrad och tankstorlek

Utvinningsgraden du letar efter beror verkligen på var du bor och vad du använder avfuktaren till, men i Storbritannien kan du sikta på en som extraherar mellan 1-2,5 liter per dag.

Tankstorleken på produkterna i min lista sträcker sig från 1,8-4L, och storleken du behöver beror på a) om din avfuktare kommer att sättas på hela dagen, b) om du är hemma och kan tömma den regelbundet, c ) vilken luftfuktighet du har att göra med, och d) hur mycket utrymme du har.

Tvättläge

Om du ofta hänger dina kläder för att torka runt ditt hem, välj sedan en luftavfuktare som har ett särskilt tvättläge. Det fungerar med den extra fuktighet som orsakas av dina våta kläder och minskar tiden det tar för dina kläder att torka. Vinn vinn?

Joniseringsläge

Joniseringslägen är ett användbart tillägg för din avfuktare och även om de inte är nödvändiga kan den rena luften genom att avlägsna damm, bakterier, pollen, rök och mer.

Vill man ha dränering till sin bäst i test avfuktare?

Alla avfuktare levereras med uppsamlingstankar, men vissa modeller erbjuder också möjlighet att fästa en dräneringsslang (vanligtvis en vanlig trädgårdsslang) för att rikta uppsamlad fukt i ett golvavlopp. Enheten stängs automatiskt av när uppsamlingstanken är full, så om du inte kan tömma den dagligen bör du förmodligen köpa en enhet med en avloppsslang. Tänk på att en liter väger ungefär ett kilo, så medan en luftavfuktare med stor kapacitet kan samla upp till 35 liter om dagen, rymmer tankar i allmänhet upp till tre liter för att möjliggöra enkel, tömning ofta – bara den mäktigaste kroppsbyggaren vill ha en 35 kg uppsamlingstank runt!

På vilket sätt köper man rätt luftavfuktare för sig själv?

När du väljer en avfuktare är det viktigt att ta hänsyn till storleken på det område som du vill avfukta, tillsammans med metoden för borttagning av kondensfuktighet och den mängd energi du förväntar dig att maskinen förbrukar.

På sin mest grundläggande nivå varierar luftavfuktare beroende på kapacitet för avlägsnande av liter var 24:e timme. Måttligt fuktiga områden kräver en kapacitet på mellan 12,5 och 20 liter, medan extremt fuktiga områden behöver en kapacitet på mellan 20 och 35 liter, allt beroende på storleken på det område du vill torka.

Om du inte planerar att ta bort och rensa vattenbassängen ständigt, vill du använda en direktavloppsfunktion, som möjliggör kontinuerlig drift utan att tömma enhetens skopa. Direkta avlopp är praktiska men kräver vanligtvis ett golvvattenavlopp. Om det inte är ett alternativ baserat på din layout, välj en enhet med en pump som kan trycka vatten in i ett visst utrymme, till exempel en källare.

Avfuktarens energiprestanda klassas av mängden vatten som extraheras varje timme jämfört med den energi som förbrukas för att göra det. Enheter på låg nivå förbrukar vanligtvis mindre ström men de kanske inte är tillräckligt effektiva för dina fuktbehov. För att få maximal effektivitet från alla enheter, leta efter de som är ENERGISTJÄRNA-certifierade. Tänk också på följande:

 • Inställningen för filterindikator varnar dig när luftfiltret behöver rengöras.
 • Auto-hygrostaten känner av fuktnivån i området runt enheten och stänger automatiskt av enheten för att spara energi när den önskade fuktighetsnivån har uppnåtts.
 • En lågtemperaturinställning gör att enheten kan arbeta vid temperaturer så låga som 5 grader.
 • Automatisk avfrostning hindrar enheter från att frysa i kallare miljöer (vanligtvis under 18 grader).
 • Automatisk återställning startar om enheten till sin tidigare inställning efter strömavbrott.

Hur är en luftavfuktare bra?

En luftavfuktare är en elmaskin som suger upp fukt från luften och hjälper till att förhindra att det bildas fukt på väggarna eller taket i ditt hem. Det kan också minska lukten av mögel eller mögel. Normalt kan de hålla upp till 20 liter vatten åt gången i skopor eller brickor som sedan kan kastas.

Om du kan se fuktiga eller mörka fläckar på någon av dina väggar eller tak har du förmodligen början på mögel. Medan vi alla gör det, skapar torka kläder i ditt hus regelbundet fukt i luften – och på lång sikt kommer det att göra fukt och mögel värre.

Vad kan vara bra att veta om en avfuktare bäst i test?

En avfuktare är en elmaskin som suger upp fukt från luften och hjälper till att förhindra att det bildas fukt på väggarna eller taket i ditt hem. Det kan också minska lukten av mögel eller mögel. Normalt kan de hålla upp till 20 liter vatten åt gången i skopor eller brickor som sedan kan kastas.

Om du kan se fuktiga eller mörka fläckar på någon av dina väggar eller tak har du förmodligen början på mögel. Medan vi alla gör det, skapar torka kläder i ditt hus regelbundet fukt i luften – och på lång sikt kommer det att göra fukt och mögel värre.

Kapacitet

Avfuktare klassas efter deras förmåga att ta bort en halv liter fukt var 24:e timme. Den genomsnittliga avfuktaren kommer att kunna ta bort 15 till 25 liter fukt från luften per dag, med de ovan och under för mer specialiserade användningar.

För ett utrymme som mäter mindre än 185 kvadratmeter med minimal fukt, är det troligt att en mindre luftavfuktare med en kapacitet på 12,5 liter räcker. För områden över 325 kvadratmeter med mycket våta förhållanden är det bäst att välja en enhet med en kapacitet på 35 liter eller mer.

Ljudnivå

Om du planerar att använda en avfuktare i en vardagsrumsdel eller ett sovrum är det troligt att bullernivåer är ett problem. Avfuktare är inte de tystaste apparaterna, men vissa arbetar med mycket högre volym än andra. Ju större avfuktare kapaciteten är desto högre är det mer sannolikt.

Arbetstemperatur

Relaterat till platsen där luftavfuktaren ska installeras är arbetstemperaturen. På grund av hur de fungerar kommer många avfuktare inte att fungera ordentligt i kalla miljöer som en källare. För dessa förhållanden finns det kraftiga modeller som är utformade för att fungera i kallare temperaturer.

Fuktsamling

Många grundläggande avfuktare levereras med en uppsamlingsskopa som måste tömmas manuellt men vissa har ett överflödslarm eller automatisk avstängning. För kontinuerlig drift använder vissa avfuktare tyngdkraften för att passivt tömma tanken eller de är beroende av en inbyggd pump för att dränera vatten uppåt.

Energiförbrukning

Eftersom avfuktare ofta lämnas i drift under långa tidsperioder kan det som verkar som ljusenergiförbrukning lägga sig över tiden. Energistjärna klassificerar luftavfuktare efter den använda energin som kan jämföras med mängden vatten som tas ut varje timme.

Funktioner
Intern pump

Hjälper till att ta bort vatten för kontinuerlig drift.

Om du letar efter en avfuktare för en lägre marknivå, läs min recension av de bästa avfuktare för källare.

Filterindikator

Informerar dig när luftfiltret måste rengöras. Denna funktion är särskilt användbar om filtret är lätt att komma åt och rengöra.

Auto-hygrostat

Tillåter funktion genom att känna av luftburna fuktnivåer och slå på och stänga av enheten efter behov för att upprätthålla önskad fuktighetsnivå.

Automatisk omstart

Låt luftavfuktaren återuppta de tidigare inställningarna efter ett strömavbrott eller annat avbrott i tjänsten.

Timer

En användbar funktion att ha om din avfuktare bara behöver fungera vid vissa tider.

Hjul

Hjul som gör det lättare att flytta enheten från ett utrymme till ett annat eftersom den genomsnittliga avfuktaren ofta kan vara ganska skrymmande och tung.

Vad finns det för saker jag ska överväga vid köpet av en bäst i test avfuktare?

Det finns flera saker att se upp för när du överväger hur du får rätt avfuktare för dina specifika behov. Följande fem punkter är vad jag anser är de bästa möjliga sakerna att se upp för när du köper en avfuktare: Område, vattenborttagning, energiprestanda, pris och extra funktioner. Tveka inte att kolla in min bifogade rapport för att se hur bra varje produkt presterar baserat på min fempunktsskala.

 • Område: Området för vilket du använder maskinen är mycket viktigt, eftersom området avgör vilken typ av maskin du vill köpa. Att köpa en maskin som inte täcker rätt yta är skadligt för borttagning av mögel och fukt. Så detta är en viktig tillgång för varje avfuktare du försöker köpa. Området det täcker måste bidra till dina mål.
 • Ta bort vatten: De flesta experter är överens om att de flesta luftavfuktare samlar stora mängder vatten i mycket vått eller fuktigt skick. Det betyder att du måste tömma den interna skopan regelbundet. Det finns dräneringsenheter som de flesta avfuktare kommer med som gör att du kan ta bort vatten utan att ta ut de inre skoporna. vilket ibland kan vara lite komplicerat. Andra har en intern pumpfunktion som kan pumpa vatten i ett handfat. Det är ett alternativt sätt om du inte vill tömma den inre skopan hela tiden, eller om du inte har tömningsfunktionen med din maskin. Hur som helst behöver du ett sätt att effektivt och enkelt ta bort vatten som kan skada ditt system.
 • Energiprestanda: Dessa maskiner skapar stort värde, men det kostar. Det är en stor energikostnad förknippad med att välja fel maskin som inte är effektiv att använda energi. Nyckelkomponenten som jag såg efter och som du också bör se upp för är en ”energistjärna” -rekommendation som ganska mycket garanterar att den fungerar med din energikostnad i åtanke. Dessutom kan korrekt användning och underhåll förbättra maskinens livslängd samtidigt som prestanda och energieffektivitet bibehålls.
 • Pris: Prissättning är avgörande för allt du vill köpa. Konsumenten vill ha en maskin som är lågt prisad och ger stort värde. Priset på maskinerna i den här listan är prisvärda och ger fantastiskt värde. Läs min bifogade rapport för att se jämförelsen mellan funktioner och priser för att välja rätt avfuktare själv.
 • Extra egenskaper: Varje maskin måste ha fantastiska extrafunktioner, inklusive interna pumpar, direktavlopp, automatisk fuktighet och inställningar för automatisk återställning, avfrostning eller temperatur. Dessa ger maskinerna mer smak och är helt kritiska för att göra avfuktning till en enkel och effektiv process.

Vad finns det för några viktiga funktioner man kan köpa till en luftavfuktare?

Först och främst, låt mig visa de typer av funktioner du bör leta efter i en högkvalitativ källaravfuktare. Även om alla dessa funktioner inte behöver visas i alla modeller på din lista, bör ditt slutliga val innehålla minst några om du planerar att förlita dig på den avfuktarenheten under en längre tid. Många av följande funktioner påverkar också enhetens prestanda direkt, vilket gör det desto viktigare att de visas i din nästa luftavfuktare.

Slangavloppsutlopp

slanguttag Om du tänker använda din avfuktare kontinuerligt (antingen året runt eller säsongsmässigt) kan du överväga att leta efter en modell med slangavloppsutlopp. Även om det är en mindre komponent, kan denna typ av uttag avstå från behovet av att ständigt tömma enhetens kondensvattentank genom att installera ett kontinuerligt aktivt slangavlopp.

När den är installerad på rätt sätt möjliggör denna typ av slangavlopp tyngdkraften för att lyfta tungt när det gäller att rensa avfuktaren från dess samlade fukt. Oavsett om det finns en gemensam trädgårdsslang eller en del av hängiven slang, kan dessa slangavlopp ställas in för att tömmas i ett närliggande golvavloppsavlopp, vilket eliminerar behovet av att tömma enhetens tank ofta under scenarier med hög användning.

Auto-Hygrostat

Smarta enheter är raseri idag, så det är bara lämpligt att du köper en luftavfuktare som är “smart” för att veta när den behöver sättas på och stängas av. Det är precis vad du får i en enhet med en automatisk fuktighetsstatistik, som är en programmerbar komponent som kan kommunicera din önskade fuktighetsnivå direkt till enhetens operativsystem.

När du aktiverar automatisk fuktighetsstatistik ställer du in en hög maximal och lägsta fuktnivå som är tillgänglig inom användningsutrymmet. Därefter använder luftfuktaren sina inbyggda sensorer för att kontinuerligt analysera luftkvalitetsinnehållet i sitt område. När den väl känner av fukt över det övre tröskelvärdet slås enheten på och förblir aktiv tills den omgivande luftfuktigheten i området sjunker under en nedre tröskel.

Kondenspump

Källare med kryputrymmen och andra ovanliga områden där fukt samlas kommer sannolikt att behöva använda ett kondensatpumpsystem. I grund och botten tillåter dessa pumpar att vatten som samlas upp av en avfuktare kan drivas uppåt mot tyngdkraften och in i en uppsamlings- eller bortskaffningsplats utanför anläggningen (till exempel ett avloppsavlopp på golvnivå).

Om du befinner dig i en situation där denna typ av hjälpinställning är nödvändig för att lufta din källare ordentligt, kan du behöva göra extra forskning för att hitta en kondenspump som är kompatibel med din nuvarande avfuktare. Med detta sagt kommer vissa avfuktare av högsta kvalitet med en inbyggd kondenspump, vilket möjliggör mer flexibel användning under hela enhetens livslängd.

Automatisk avfrostning

Många luftavfuktare använder en kall kondensenhet för att omvandla luftfuktigheten till vanligt vatten. Som ett resultat kan dessa enheter köra internt kalla och är känsliga för att frysa upp under rätt miljöförhållanden. I dessa situationer kan en automatisk avfrostningsfunktion verkligen hjälpa till att bevara din enhets förmåga att fungera tillförlitligt.

Precis som i en frys kan en överdriven mängd inre fukt orsaka att iskristaller utsädes på ovanliga platser, vilket leder till en märkbar minskning av effektiviteten. Luftavfuktare med en inbyggd automatisk avfrostningsmodul förhindrar att dessa iskristaller fortplantas i första hand, vilket gör enheten säker att använda i utrymmen med en medeltemperatur under 18 grader.

Inställning för låg temperatur

Som ett komplement till den ovannämnda autoavfrostningsmodulen kan en avfuktare med ett brett utbud av lågtemperaturinställningar verkligen vara till nytta om du tänker använda din nya enhet i en frigid miljö. I själva verket kan dessa inställningar vanligtvis göra det möjligt för en avfuktare att fungera säkert i rum som är kallare än 5 grader – med andra ord under fryspunkten.

De flesta användare av avfuktare kanske inte tycker att dessa inställningar är produktiva eftersom de använder sin enhet under de varmare, mer miljövänliga månaderna på året. Men människor som arbetar i regioner som Nordvästra Stillahavsområdet, där vintermånaderna kommer med en extra servering av fuktighet, kommer verkligen att njuta av möjligheten att avstå från fukt från källaren när vädret utanför svalnar.

Timer

Den olyckliga sanningen är att många luftavfuktare producerar en märkbar mängd ljud medan de är i drift. Detta kan göra det mer utmanande att använda din enhet, speciellt om du behöver placera den i en del av din källare intill ett familjemedlemmars personliga rum eller kontor. I dessa fall kan en inbyggd timer för avfuktare verkligen vara till nytta.

Genom programmerbara inställningar eller en analog ratt tillåter dessa tidtagare användare att bestämma exakt när deras enhet ska fungera. Detta kan i sin tur göra det möjligt för vissa husägare att sätta igång sin avfuktare endast när de inte är närvarande för att höra den. Dessa tidtagare kan också vara användbara för att samla in luftfuktighet endast när det är en direkt källa till fukt (till exempel våt tvätt) finns.

Vad finns det för några faktorer som kan vara bra att tänka på vid köpet av den bästa avfuktaren?

Det finns många faktorer som du måste ta hänsyn till innan du köper en viss källaravfuktare.

Det beror på att de bästa avfuktarna för källare, som alla hushållsapparater, är lika stora och utrustade med funktioner som passar deras avsedda grad av regelbunden användning. Detta kan göra det mycket viktigt att ta hänsyn till detaljer som rumsstorlek och genomsnittlig rumstemperatur i dina jämförelser mellan de bästa presterande avfuktningsenheterna.

Dessutom betyder större inte nödvändigtvis bättre när det gäller luftavfuktare. Medan större modeller vanligtvis innehåller större uppsamlingstankar, tenderar de också att vara märkbart högre när de är i drift. Dessutom kan större enheter använda mer än en samtidig metod för att samla upp fukt i omgivningen för att öka effektiviteten.

Sammantaget är detta bara några av de överväganden som du måste ta itu med innan du slutför ditt köp av avfuktare. För mer inblick i hur dessa detaljer kommer att påverka enhetens funktion, överväga att prata med din lokala handperson eller certifierade rörmokare.

Rumsstorlek och genomsnittlig luftfuktighet

Avfuktare är naturligtvis utformade så att endast en enhet behövs för att eliminera fukt i ett enkelrum i källaren. Din valda modell kan dock inte utföra denna kärnuppgift om den är underdriven eller helt enkelt för låg kapacitet för att uppfylla kraven i rummet den placeras i. Som sådan är det alltid viktigt att ta hänsyn till din målrumsstorlek innan du bestämmer dig för en särskild avfuktningsmodell.

För att kvantifiera en enhets kapacitet inom den här domänen måste du först beräkna din rumsstorlek i kvadratmeter. Detta kan åstadkommas genom att multiplicera bredden med dess längd. Då måste du jämföra den här summan med den genomsnittliga fuktmängden i det specifika rummet.

Till exempel kan en måttligt fuktig yta på mindre än 185 kvadratmeter behöva en 12,5 liter avfuktare. Omvänt kan ett 325 kvadratmeter utrymme med vanlig golvsvett behöva välja en modell med dubbelt så mycket avfuktningskapacitet vid 25 liter.

Ljudnivå

På grund av deras operativa krav kan avfuktningsenheter landa på den bullriga sidan av hushållsapparatens spektrum. Som ett resultat bör du ta dig tid att överväga var du tänker placera din nya enhet och om den platsen kommer att påverkas av avfuktarens utmatningsbrus. Om så är fallet är det bästa alternativet att hitta en modell som rutinmässigt har beskrivits som tyst av sina nuvarande användare (som anges i produktens online-recensioner).

Men om du inte bryr dig om buller från din avfuktare kan du lägga denna överväganden åt sidan. Kom bara ihåg att en bullrig avfuktare kan vara ett riktigt besvär om du slutligen behöver använda din enhet på en annan plats än din källare.

Rumstemperatur

Rumstemperaturen kan komma i spel omedelbart när det gäller avfuktare. Specifikt är vissa enheter endast utformade för att fungera effektivt inom den genomsnittliga inomhustemperaturen. I nästan alla industristandardmodeller börjar detta temperaturområde så lågt som 5 grader och kan toppa så högt som 35 grader.

Med detta sagt kan en rumstemperatur inom detta intervall fortfarande skapa problem för din avfuktare (speciellt om du tänker använda den kontinuerligt). På grund av deras kalla interna kompressionsenheter kan avfuktare börja bilda intern is vid temperaturer så låga som 13 grader. Om du tänker använda din avfuktare i rummet vid eller runt den temperaturen måste du välja en enhet med inställningar för låga temperaturer som inkluderar en automatisk avfrostningsmekanism.

Vilken storlek avfuktare behöver du för din källare?

“Storlek”, när man beskriver en avfuktare, kan beskriva både enhetens fysiska mått och dess kapacitet att extrahera en viss luftfuktighetsvolym under 24 timmar. När det gäller denna andra definition beror exakt avfuktningsstorlek främst på de fysiska dimensionerna i din källare samt mängden fukt som regelbundet fångas i det utrymmet.

Men oavsett avfuktningsbehovet i din källare, kom ihåg att du alltid är säker på att använda en ”större” modell än vad dina omständigheter kräver. Faktum är att större och starkare avfuktare ofta kan hantera små jobb i en kortare tidsram, ofta utan att behöva tömma sina större inneslutningstankar så ofta.

Behöver du en källaravfuktare?

Om du har hittat den här guiden är chansen att du tittar på att köpa en avfuktare för användning i din källare. En sådan åtgärd, även som en förebyggande åtgärd, kan vara till nytta för ditt hems invånares välbefinnande. Detta beror på att överdriven fukt i hemmet kan tillåta mögel och mögel att sprida sig (för att inte tala om risken för hala golv där fukt tillåts sätta sig).

Trots dessa faror kräver inte alla fuktiga källare en avfuktare direkt.

En avfuktare är till exempel bäst lämpad för husägare som upplever rutin eller pågående fukt i en eller flera delar av källaren. Detta kan sträcka sig från något lugg i luften till golvsvett till kvarvarande vatten som är kvar från en större tillströmning av vatten i källaren (som efter en översvämning).

Om du utför ett fuktprov i hemmet bör du ta en RH (relativ fuktighet) på 30% eller lägre för att undvika de värsta riskerna med källarfuktighet. Varje belopp över 50% kommer dock att orsaka problem och bör åtgärdas med en avfuktare omedelbart. Varje plan för fuktrespons bör dessutom innehålla ett försök att lösa fuktkällan (om möjligt).

Om du verkligen inte vill spendera pengarna på en luftfuktare just nu, så finns det sätt du kan bli av med fukt i källaren utan en.

Vad är en avfuktares huvudfunktion?

Som du väl känner fungerar avfuktare i grund och botten genom att dra fukt ut ur luften och omvandla den till en flytande form som kan kasseras. Men inte alla avfuktningsenheter utför denna uppgift på samma sätt eller med samma mekanismer. I själva verket tenderar moderna avfuktare att använda antingen ett köldmedium eller torkmedel för att fånga överdriven vattenånga i deras allmänna närhet.

Som förväntat skiljer sig dessa två metoder både när det gäller deras kärnkomponenter och deras flexibilitet när det gäller att avleda vatten som samlas upp under deras drift. Några detaljer om skillnaderna mellan dessa två typer finns ovan, i avsnittet ”Hur enheten samlar vatten”. Mer detaljerad förklaring av dessa viktiga skillnader finns också här.

Hur rengör jag min luftavfuktare ?

Rengöring av en luftavfuktare behöver inte vara en besvärlig uppgift, så länge du följer korrekta procedurer och initierar en fullständig rengöring av enheten regelbundet. Detta är särskilt viktigt eftersom avfuktare är benägna att uppmuntra oönskad bakterietillväxt om de inte rengörs regelbundet.

För att göra detta ska du först koppla ur avfuktarenheten. Piska sedan ner enhetens utsida med en fuktig trasa och se till att du trycker lätt när du passerar eventuella ventilationsöppningar. När utsidan är ordentligt rengjord måste du ta bort (och töm, om det behövs) behållartanken. Denna tank ska rengöras både inifrån och ut med en mild flytande tvål.

Medan du har tvållösningen tillgänglig, ta bort och tvätta eventuella luft- eller vattenfilter som ingår i enheten. När alla dessa komponenter har sköljts och torkats kan de returneras till enheten för regelbunden användning.

Hur mycket el använder en avfuktare?

Exakta elektriska krav skiljer sig från en avfuktningsmodell till en annan. Men de flesta luftavfuktare (som luftkonditioneringsapparater) tenderar att kräva en högre energiförbrukning när de arbetar hårdare.

Som sådan förbrukar avfuktare (oavsett storlek) mer elektricitet om de lämnas på under en majoritet av dagen eller ständigt bekämpar ett pågående flöde av fukt i hemmet.

Vilken nivå ska jag ställa in min avfuktare på?

Dina avfuktningsinställningar är personliga, särskilt när det gäller att mäta källarens miljö mot den relativa luftfuktighetsstandarden (30%). I de flesta fall kan en avfuktares standardinställningar hantera de flesta jobb relativt enkelt och effektivt.

Men om du vill spara el eller bekämpa ett större flöde av källarfuktighet kan du välja att sänka eller höja din luftfuktares inställningar i enlighet.

Var i min källare ska jag placera min luftavfuktare ?

Avfuktare placeras är en viktig men ofta förbises faktor som direkt kan påverka en enhets förmåga att fungera effektivt. Som en tumregel bör alla luftavfuktare (oavsett storlek) placeras 15 cm eller längre från en vägg för att främja luftflödet inom enheten.

Dessutom ska enhetens aktiva ansikte placeras mot fuktkällan eller, om den direkta källan är oklar, mot den bredaste delen av rummet.

Hur länge ska en avfuktare köras per dag?

De flesta husägare som vill bekämpa fukt i källaren driver sina avfuktare i cirka 12 timmar om dagen.

I många fall är moderna avfuktare dock konstruerade för att starta automatiskt när de upptäcker ett överflöd av fukt, vilket gör handlingen med kontinuerlig användning onödig.

Vad finns det att veta om en avfuktare källare?

Innan du bestämmer om du behöver en luftavfuktare för din källare är det en bra idé att förstå hur de fungerar och deras syfte i ett hem. I ett nötskal kan en avfuktare dra fukt från luften och få ner förhållandena i ett rum till mer hanterbara nivåer.

En källare eller ett kryputrymme är i de flesta fall under marken från 0,5 till 2,5 meter. Beroende på var du bor och årstiderna kan fukt och fukt krypa in och utlösa förödelse när årstiderna ändras. Det finns ett antal andra faktorer som de kan orsaka fukt i en källare, inklusive dåligt isolerad kanal, även om kondens från betongväggar och golv i allmänhet är den skyldige.

När fukt inte kontrolleras i en källare kan mögel och mögel börja bildas, vilket kommer att påverka din inomhusluftkvalitet. Även om det finns många sätt att ta itu med problemet kan en bra avfuktare hålla nivåerna stabila och Moder Natur i schack. Om du har märkt säsongens svettningar, mögel, mögel eller dålig lukt från din källare kan det vara dags att överväga en avfuktare.

Vad gör en avfuktare bäst i test som hjälper mig?

En avfuktare drar fukt och fukt från luften med en fläkt. Härifrån passerar fukten genom luftavfuktaren innan den når en uppsättning spolar. Fukt samlas på dessa spolar innan de går in i en behållare.

Gravitation tar hand om överflödig fukt, men en källaravfuktare med pump innebär att du aldrig behöver tömma en tank, skopa eller reservoar igen. En luftfuktare i en avfuktare säkerställer att du kan få den relativa luftfuktigheten. Det finns två typer av avfuktare samt med torkmedel och köldmedelsbaserade system, även om det förra vanligtvis inte är lämpligt för utrymmen större än 50 kvadratmeter.

Vad finns det för saker man borde tänka på i en luftavfuktare för källaren?

Den bästa luftavfuktaren för en källare bör kunna bli av med luftfuktighet eller fuktproblem, men det finns många saker du vill tänka på. I min köpguide för avfuktare kommer jag att täcka de viktigaste områdena som hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut.

Färdig eller oavslutad källare

Det är viktigt att förstå att källare kan finnas i många olika former och storlekar. Det inkluderar oavslutade källare med blockväggar och en betongplatta tillsammans med grovare rum som liknar en källare.

Även om det är perfekta ställen att lagra dina saker eller stash en varmvattenberedare, kommer en färdig källare att ha en helt annan atmosfär. Om din matta mancave hade ett fuktproblem, kanske du inte vill ha ett intetsägande system som sitter mitt i rummet.

Medan alla val på min lista för den bästa källaravfuktaren är lämpliga för dessa utrymmen, kommer vissa mönster att sticka ut som en öm tumme. Tänk på placeringen tillsammans med din inredning, och då är det dags att överväga storleken.

Avfuktningsbetyg

Vilken storlek luftavfuktare för källaranvändning är en viktig fråga som de flesta konsumenter ställer sig själva. För att ta reda på hur stor avfuktare du behöver för ditt hem måste du först ha en god förståelse för hur svårt problemet i din källare är.

Ta också upp eventuella underliggande problem som kan orsaka problem i källaren i förväg. Systemen hjälper dig inte med översvämningen från en sprucken grund, men de kan verkligen avfukta ett rum.

Avfuktningsbetyg är enkla och lätta att förstå. Det finns två specifikationer som du vill ha i åtanke med klassificeringen av kvadratmeter och literbetyg. Literbetyget berättar hur många liter fukt en maskin kan ta bort från ett rum på en dag. Kvadratfilmen berättar hur mycket täckning du får från en maskin, och det är ett nummer som kan variera vilt från en tillverkare till en annan.

Det är också viktigt att veta att betyg har förändrats något med nya standarder från Department of Energy, även om många system fortfarande är listade under 2012-standarderna. En 35 liter maskin är nu faktiskt klassad till 22,5 likter enligt de nuvarande DOE-standarderna, men de flesta tillverkare har det högre antalet av uppenbara skäl.

Dräneringsalternativ

Varje avfuktare i mina liv fungerar på liknande sätt när de suger fukt ur luften och in i maskinen. Ett av huvudområdena där de skiljer sig åt kan vara dräneringssystemet. Det är något som alla luftfuktare har, men de är faktiskt ett par olika sätt att bli av med det överflödiga vattnet.

 • Reservoar – Detta är det vanligaste dräneringsalternativet för system i denna klass. Om en luftavfuktare har en behållare eller tank måste du tömma den manuellt när den är full. Systemet stängs av i förväg men ett mått på manuellt arbete krävs.
 • Outlet – Detta är något du kan hitta på modeller med reservoarer eller modeller med pumpar också. Enkelt uttryckt, med ett utlopp kan du köra en slang från avfuktaren till ett avlopp eller behållare. Du måste ta hänsyn till gravitationen när du använder ett utlopp eller en trädgårdsslang.
 • Kondenspump – En premiumfunktion i avfuktningsvärlden, en kondenspump gör livet enkelt men höjer maskinens pris. Dessa pumpar fungerar som utloppsslangen, men ger dig mer frihet vid placering.
Enkel användning

Ingen gillar en komplicerad maskin, och den goda nyheten är att du inte behöver någon examen för att använda någon av avfuktaren på min lista. Avfuktare i källare kan vara lite mer komplicerade än andra stilar, men det finns flera funktioner som finns på toppmodellerna som gör det enkelt.

Om du tror att du flyttar avfuktaren runt källaren, leta efter ett system med hjul. Med tanke på vikten av vissa system är hjul aldrig en dålig idé. En bra digital kontrollpanel är något du hittar oftare än inte, och detsamma gäller varning för vissa timers. Som sagt, vissa modeller har några fler klockor och visselpipor än andra.

Decibelnivåer

Om du installerar en avfuktare i en oavslutad källare eller om du huvudsakligen använder rummet för förvaring, kanske inte decibelnivån är ett problem. I färdiga källare är det definitivt något att tänka på eftersom du inte vill ha något bullrigt brummande bredvid dig hela dagen.

De flesta tillverkare inser detta och tänker på det när de designar luftavfuktare för inomhusbruk. För vissa modeller kan det vara svårt att hitta ett decibelvärde, men det är något du definitivt måste tänka på om buller är ett problem.

Design

Designen och komponenterna som används spelar en roll i hur tyst en avfuktare för källaranvändning är, och design har också mycket att göra med byggkvaliteten. Till skillnad från luftavfuktare inriktade på smutsiga kryputrymmen, har de flesta källaravfuktare ett mer strömlinjeformat modernt utseende.

Även om du fortfarande kan hitta avfuktare med industriell stil för din källare, kan garantin och varumärkets rykte också berätta mycket om hur bra den är byggd. I min forskning fann jag att de flesta källaravfuktare garanteras var som helst från 12 månader till 2 år med några få undantag.

Funktioner

När du fastnar och tittar på två avfuktare med liknande klassificering av liter och kvadratmeter kan funktioner hjälpa dig att fatta ett snabbt beslut. Med denna klassiska källaravfuktare finns det ett brett utbud av funktioner du också kan se fram emot. Vissa är vanligare än andra, men som automatisk omstart som kommer till nytta efter ett strömavbrott.

Tvättbara filter är standard, medan justerbara ventiler inte är lika vanliga men ändå en praktisk funktion. Avfrostning och tidtagare är också relativt vanliga även om du inte hittar för många modeller utrustade med Wi-Fi ännu.

Ska jag tänka på storlek och vikt hos en bra luftavfuktare?

Om bärbarhet är ett stort bekymmer för dig kanske du vill vara noga med att ta hänsyn till olika dimensioner och vikter hos din kandidatavfuktare. Varje sida har en lista över storlek och vikt, så kom ihåg detta när du väljer ditt val; Var också noga med saker som formfaktor och huruvida en avfuktare har ett bärhandtag eller inte.

Är kapacitet något man borde överväga?

Kapaciteten med avfuktare är lite knepig. Kapaciteten bör inte sammanblandas med hur mycket vatten som kan sugas ut ur luften under ett givet dygn. Faktum är att kapacitet i detta sammanhang avser storleken på tanken. Jag har tillhandahållit användbara riktlinjer i den här artikeln för att hjälpa dig räkna ut hur ofta du behöver tömma dina tankar, men du kan helt enkelt dela den totala 24-timmars avfuktningshastigheten med tanken för att få en uppfattning om hur många gånger om dagen att du måste tömma tanken (förutsatt att du använder den vid full effekt).

Vad finns det för några energibesparande funktioner?

Leta efter avfuktare med en timer. En luftavfuktare med en timer låter dig automatisera luftfuktighetsnivåerna i ett visst rum utan att ens behöva vara inne i det. Inte alla avfuktare har en timer, så se till att läsa en lista noggrant för att dubbelkontrollera om den har en (om det är en funktion som är viktig för dig).

Borde jag tänka på en avfuktares avlägsnande av fukt?

Något som är viktigt är din avfuktares förmåga att göra det den var avsedd att göra. Det kan vara ett geometriskt konstverk, men det kommer att vara helt värdelöst om det inte effektivt kan ta ut fukt ur luften. Var noga med att kontrollera specifikationerna och läs leverantörsinformation och recensioner från tredje part för att säkerställa att du får en korrekt översikt över vad en viss avfuktare faktiskt kan. En luftavfuktare avsedd för små rum kommer antagligen inte att fungera bra i ett stort rum, och en avfuktare avsedd för stora rum är troligen överdriven för ett litet rum (med kanske undantag för en avfuktare som har varierande effektinställningar).

Ska man bry sig om utrymme och storlek?

Som nämnts ovan kräver större rum vanligtvis större avfuktare. Se därför till att du får en lämplig avfuktare när du gör ditt val. Att använda en luftavfuktare avsedd för stora rum i ett litet rum är troligen ineffektiv om den inte används vid lägre effektnivåer. Tänk dock på att inte alla avfuktare har dessa inställningar.

Vad finns det för några bra alternativ till en avfuktare?

Tja, det är tillrådligt att shoppa med exakt varan du vill köpa i åtanke. Det enda problemet är marknadsplatsens dynamiska natur. Det är nästan omöjligt att hitta den exakta produkten som du vill ha den. Det är därför du måste vara öppensinnad och överväga att köpa online.

Fördomsfrihet betyder inte att du bara köper det första som fångar ditt öga. Det bästa du kan göra är att känna till dina alternativ. Genom att bedöma dina alternativ noggrant kan du nöja dig med rätt alternativ.

När du väl vet vad som passar ditt utrymme och din budget sparar du energi och tid att ta reda på vilka alternativ som finns på marknaden.

Vilka fördelar finns det med en bäst i test luftavfuktare?

 • Förhindra andningssjukdomar. Om du lider av sinusproblem, allergier, astma och ofta ont i halsen, kommer det bara att förvärra ditt tillstånd att spendera mycket tid i en fuktig husbil. Det kan bli outhärdligt och förstöra din campingresa. Att ha en avfuktare i ditt hörn rensar dock all överflödig fukt från hemmet och gör den bekvämare.
 • Förhindra mögel, bakterier och skadedjur. Hög luftfuktighet ger en bra atmosfär för mögel, mögel, bakterier och andra ohälsosamma mikroorganismer att trivas. Den är också gjord för en främjande grogrund för termiter och andra skadedjur. Använd en avfuktare för att förhindra att skadedjur förstör klädseln och kläderna i din husbil.
 • Behåll frisk hud. För mycket fukt påverkar huden på samma sätt som för mycket solljus kan skada den. Hög luftfuktighet gör att dina hudporer öppnas och det blir mer mottagligt för smuts, bakterier och andra allergener som kan leda till ogynnsamma hudförhållanden. Du bör hålla luftfuktigheten på optimal nivå för att förhindra akne, utslag, eksem och andra allergiska reaktioner.
 • Njut av friskare luft. Förutom att ta bort fukt från atmosfären kan en avfuktare absorbera fukt från spillda drycker, svettiga kläder, fuktiga möbler och vått sällskapsdjur. Dessutom främjar en avfuktare luftcirkulationen i ditt hem för att avlägsna smaklös lukt och upprätthålla en frisk miljö.

Hur mycket rymmer en bra avfuktare?

Luftfuktarens kapacitet eller dess förmåga att avlägsna vatten inom ett visst område mäts i “liter av fukt”. En enhet med en 15 liter extraktionshastighet kan ta bort fukt inom ett område av 30 kvadratmeter. En 25 liter avfuktare har ett arbetsområde på cirka 65 kvadratmeter och en 35 liter luftavfuktare har ett högt arbetsområde på upp till 140 kvadratmeter.

Vad är en avfuktares bullernivå för något?

Avfuktarens ljudnivåer är i allmänhet omöjliga att märka, men om du är känslig för den här funktionen väljer du en torkmedelavfuktare. Det är tystare än en kylmedelsmodell.

Kommer en avfuktare att ta slut på mitt husbilsbatteri?

Detta kan inträffa om du låter den vara inkopplad under lång tid efter att du har stängt av din husbil. Men det beror till stor del på vilken modell och varumärke du väljer. Vissa har energibesparande teknik och drar knappt tillräckligt med ström för att påverka hemmets batteri. Vissa är dock kraftiglar som kan lämna batteriet urladdat efter några timmars laddning.

Kan jag använda en avfuktare i en dusch?

Ja, överflödig fukt skadar inte avfuktaren så länge den är av hög kvalitet. Duschen är en viktig fuktkälla i en husbil, och om du kan få in en stor luftavfuktare där för att kontrollera problemet vid dess rötter är det bra. Om du använder en mini-avfuktare kan tanken dock fyllas snabbt och du måste ladda eller tömma den oftare.

Läs också >>> Element bäst i test

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen