Bästa avståndsmätaren 2024 – Test av olika avståndsmätare

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Bosch GLM 40

Leica Disto D2

DeWalt DW055PL-XJ

Bosch GLM 50-27 CG

Klicka här för att se fler avståndsmätare.

I byggbranschen är precision och noggrannhet nyckeln till framgång. Att kunna mäta avstånd exakt och snabbt är avgörande för projektets kvalitet och effektivitet.

Men hur väljer man rätt verktyg för jobbet? Lasermätare har blivit allt mer populära, men vilken är bäst i test för ditt specifika behov? Vi har tagit oss an uppgiften att granska och jämföra de ledande modellerna på marknaden.

Genom vårt omfattande test ger vi dig insikter och råd som hjälper dig att investera i den bästa avståndsmätaren för just dina behov inom byggsektorn.

1. Bäst i test – Bosch GLM 40

BOSCH GLM 40 Avståndsmätare

Bosch GLM 40 är en av de avståndsmätare som imponerade under vår testprocess, inte minst tack vare dess självförklarande knappsats och kompakta design. En av de mest framträdande fördelarna är hur lättanvänd denna lasermätare är. Byggare som deltog i vårt test märkte att självförklarande knappar och en stor, belyst display gjorde arbetet smidigare och mer effektivt.

Bosch GLM 40 är inte bara användarvänlig, utan även robust. Med skyddsklass IP54 är den väl skyddad mot damm, stänk och stötar, vilket gör den perfekt för en byggarbetsplats. Dessutom finns det en Softgrip runtom som bidrar till en längre livslängd, vilket uppskattades av de som använde den på fältet.

Tack vare dess lilla storlek och kompakta konstruktion, passade den perfekt i byxfickorna för alla testare. Detta tillförde en praktisk komponent som var mycket uppskattad. Mätnoggrannheten på ±1,5 mm och räckvidd upp till 40 meter motsvarade förväntningarna och mätningarna kunde enkelt sparas i minnet för framtida referens.

Även om Bosch GLM 40 Professional har många positiva egenskaper, fann vi en nackdel under testet. Avståndsmätaren saknar funktioner som Bluetooth och lutningssensor, vilket kan vara en begränsning för vissa användare som behöver dessa egenskaper.

Sammanfattningsvis är Bosch GLM 40 en pålitlig och lättanvänd lasermätare som är väl anpassad för byggarbetsplatser. Dess robusta design och höga mätnoggrannhet gör den till ett utmärkt verktyg för professionella byggare.

Fördelar

 • Lättanvänd med självförklarande knappsats
 • Robust med skyddsklass IP54
 • Mycket kompakt, passar i byxfickor
 • Stor mätnoggrannhet: ±1,5 mm

Nackdelar

 • Saknar Bluetooth och lutningssensor

2. Bäst premiumval – Leica Disto D2

LEICA Disto D2 Avståndsmätare

Leica Disto D2 avståndsmätare sticker ut med sin Bluetooth-funktion som erbjuder en ny dimension av flexibilitet och användbarhet. Under vår testning upptäckte vi snabbt att det här inte är din vanliga avståndsmätare. Med en räckvidd på upp till 100 meter och en noggrannhet på ±1,5 mm, är den inte bara precisa, utan också anpassningsbar och teknologiskt framstående.

Den kompakta designen av Leica Disto D2 gör den smidig att använda och ligger säkert i handen. Detta underlättade våra mätningar, och vi uppskattade även det uppfällbara bakstycket som gav korrekt mätning i hörn och spår. Den automatiska positionsavkänningen var ytterligare ett hjälpmedel som undvek mätfel, vilket ger användarna en extra säkerhetsnivå.

En av de mest imponerande funktionerna är Bluetooth-integreringen. Genom att ansluta avståndsmätaren med en smartphone eller surfplatta via appen Leica Disto Sketch, blev dokumentationen av mätningar och skapandet av skisser en enkel och effektiv process. Funktionen öppnar upp obegränsade möjligheter för professionella användare som behöver snabb och smidig dataöverföring för planritningar och dokumentation.

Men, med alla dessa fördelar fann vi också en nackdel under vår testning. Trots dess teknologiska framsteg saknar Leica Disto D2 en lutningssensor. För vissa användare som kräver denna specifika funktion kan det vara en betydande begränsning.

Sammanfattningsvis är Leica Disto D2 en toppmodern och användarvänlig avståndsmätare med Bluetooth-funktionen som en klar höjdpunkt. För användare som söker en mångsidig och teknologiskt sofistikerad avståndsmätare, erbjuder Disto D2 en utmärkt lösning.

Fördelar

 • Bluetooth-integrering med appen Leica Disto Sketch
 • Kompakt och ergonomisk design
 • Automatisk positionsavkänning
 • Lättavläst display, även i mörker

Nackdelar

 • Saknar lutningssensor
 • Kan vara överväldigande för nybörjare

3. Bäst budgetval – DeWalt DW055PL-XJ

DEWALT DW055PL-XJ Avståndsmätare

DeWalt DW055PL-XJ laseravståndsmätare har varit ett verkligt tillskott under vårt test, särskilt för mindre projekt där ett mätområde på 15 meter är tillräckligt. Med sin kompakta design som passar perfekt i fickan, fann vi att det är ett idealiskt verktyg att ha till hands för snabba mätningar.

En av de största fördelarna med denna avståndsmätare är dess långvariga batteriliv. Litiumjon-batteriet på 3,7 V ger upp till 1000 mätningar per laddning, vilket gör det mycket pålitligt. Den 2,5 timmars laddningstiden via USB-anslutning är också mycket praktisk och sparar mycket tid.

DeWalt DW055PL-XJ:s övergjutna grepp för halkskydd och fallskydd erbjuder en säker och bekväm användarupplevelse. Under testning fann vi att greppet verkligen gör skillnad, särskilt när vi arbetade i fuktiga eller dammiga miljöer. Den svarta skärmen med vita siffror/bokstäver förbättrar synligheten under ljusare förhållanden, vilket underlättade vårt arbete utomhus.

Trots dess många fördelar upptäckte vi en betydande nackdel med DeWalt DW055PL-XJ. Noggrannheten på +/- 6 mm vid 10 meters avstånd kan vara en begränsning för vissa professionella applikationer där högre precision krävs. Detta kan dock vara mindre av ett problem för hushålls- eller hobbyanvändning.

Slutligen är DeWalt DW055PL-XJ en solid och pålitlig laseravståndsmätare för vardaglig användning. Dess kompakta design, robusta konstruktion och långvariga batteriliv gör den till en utmärkt investering för mindre projekt och hushållsanvändning. Men de som söker högre precision kan behöva överväga en annan modell.

Fördelar

 • Kompakt och fickvänlig design
 • Upp till 1000 mätningar per laddning
 • Övergjutet grepp för halkskydd och fallskydd
 • Lättläst skärm under ljusare förhållanden

Nackdelar

 • Begränsad noggrannhet
 • Saknar funktioner som lutningssensor

4. Populärt val – Bosch GLM 50-27 CG

BOSCH GLM 50-27 CG Avståndsmätare

Bosch GLM 50-27 CG Professional är en laseravståndsmätare som vi har haft förmånen att testa och det är ingen tvekan om att detta verktyg gör avtryck. Med grön laserteknik och en mätnoggrannhet på ±1,5 mm för mätintervall från 0,05 till 50 m, erbjuder den imponerande noggrannhet.

Under vårt test fann vi att den gröna laserpunkten var exceptionellt tydlig och lätt att se, särskilt under kraftiga ljusförhållanden inomhus. Detta gör den idealisk för arkitekter, elektriker och andra yrkesverksamma som behöver pålitlig mätning på längre avstånd. Dessutom ger vibrationsfeedback en användbar bekräftelse när en mätning har genomförts.

Bosch GLM 50-27 CG imponerade oss med dess robusta byggnad. IP65-klassad design och stötdämpande gummihölje innebär att den kan hantera ett fall på 1,5 meter på hård betong, vilket är avgörande på arbetsplatsen. Bluetooth®-kompatibilitet och Bosch MeasureOn-appen gjorde också dokumentation och dataöverföring oerhört smidig.

Batterilivet verkar förbättrat jämfört med föregångaren, och den färgade displayen gör att avläsningar och inställningar är lättlästa och intuitiva. Vi fann också att färgdisplayen var mycket praktisk.

En nackdel vi upptäckte under vårt test var avsaknaden av en digital målsökare, vilket kan vara en begränsning för vissa mer komplexa mätuppgifter. Detta kan emellertid vara mindre problematiskt beroende på användarens specifika behov och tillämpningar.

Sammanfattningsvis erbjuder Bosch GLM 50-27 CG en kraftfull och pålitlig lösning för de som behöver noggranna mätningar under krävande förhållanden. Dess robusta design och smarta funktioner gör den till ett värdefullt verktyg för en mängd yrkesverksamma.

Fördelar

 • Grön laserteknik för utmärkt synlighet
 • Tålig design med 1,5 meters fallsäkring
 • Snabb dokumentation via Bluetooth® och app
 • IP65-skyddsklass

Nackdelar

 • Ingen digital målsökare
 • Endast 30 minnesplatser

5. Klassiker – Leica Disto D1

LEICA Disto D1 Avståndsmätare

Leica Disto D1 avståndsmätare är en verklig spelväxlare för de som arbetar i bygg- och renoveringsprojekt eller för den hemmafixaren som vill ha exakta mätningar med enkelhet. Det första som slog oss vid testningen av D1 var dess smidiga och kompakta design, vilket gör den lätt att bära runt och få plats i fickan.

En av dess mest framstående funktioner är Bluetooth-kompatibiliteten som verkligen utmärker sig. Vi provade Leica Disto Sketch-appen både på Android och iOS, och vi fann att överföringen av mätvärden direkt till vår smartphone eller surfplatta var snabb och smidig. Detta öppnar dörren för obegränsade möjligheter när det gäller att rita skisser, göra planritningar och dokumentera mätningar med bilder.

Leica Disto D1 är också robust, med en kapslingsklass IP54, vilket innebär att den kan hantera tuffa förhållanden. Vi testade den i olika arbetsmiljöer och fann att den levererade konsekvent resultat med en noggrannhet på ±2,0 mm, vilket var mycket imponerande.

Den belysta displayen med 3 rader underlättar avläsningen även i dåligt ljus, och det ergonomiska greppet gjorde den bekväm att använda under långa arbetspass. Men det var inte allt perfekt med D1. En nackdel som vi märkte var att den inte hade någon lutningssensor, vilket skulle ha varit en användbar tillägg för vissa applikationer.

Sammantaget erbjuder Leica Disto D1 en innovativ och pålitlig lösning för de som behöver en snabb och exakt avståndsmätare. Med sin kompakta design och smarta Bluetooth-funktion sätter den en ny standard i sin kategori.

Fördelar

 • Bluetooth-kompatibilitet
 • Kompakt och fickvänlig design
 • Robust med IP54-klass
 • Lättläst belyst display

Nackdelar

 • Ingen lutningssensor
 • Begränsad räckvidd till 40 meter

6. Bra alternativ – DeWalt DW03050-XJ

DEWALT DW03050-XJ Avståndsmätare

DeWalt DW03050-XJ avståndsmätare med laser är en produkt som vi hade förmånen att prova i olika arbetsmiljöer. Dess förstklassiga fallresistens, som klarar av ett fall på upp till 2 meter ner på betong, gjorde ett starkt intryck på oss, men det är bara början på vad denna avståndsmätare har att erbjuda.

Med en räckvidd på upp till 50 meter och en imponerande noggrannhet på +/- 1,5 mm är DW03050-XJ inte bara kraftfull utan också mycket exakt. Dess funktioner som linjär mätaravläsning, beräkning av yta och volym samt Pythagoras höjd-funktion erbjuder flexibilitet och funktionalitet i ett kompakt och robust paket.

Under testning uppskattade vi särskilt dess kontinuerliga mätningsfunktion för layout-arbeten, vilket gjorde våra uppgifter smidigare och mer effektiva. Enheten har en tvåradig bakgrundsbelyst display som ger god synlighet under alla arbetsförhållanden, och de upphöjda, stora knapparna minimerar risken för felmätning.

Enheten har också en flat, fyrkantig botten som ger stabila mätningar utan skakningar. Denna design, tillsammans med att den sparar de 5 senaste mätningarna, visade sig vara mycket användbar i fältet. Det enda verkliga problemet som vi stötte på under testningen var bristen på Bluetooth-funktionalitet, vilket kunde ha ökat bekvämligheten i dataöverföring och samordning med andra enheter.

Totalt sett har DeWalt DW03050-XJ avståndsmätare med laser vunnit vår respekt och uppskattning. Dess robusta design, avancerade funktioner och användarvänlighet gör den till ett utmärkt verktyg för både professionella och hobbybyggare.

Fördelar

 • Fallresistent upp till 2 m
 • Noggrann med +/- 1,5 mm
 • Bakgrundsbelyst display
 • Pythagoras höjd-funktion

Nackdelar

 • Ingen Bluetooth-funktionalitet eller lutningssensor
Hur vi utförde vårt test av avståndsmätare

Hur vi utförde vårt test av avståndsmätare 2024

När vi sökte efter den bästa avståndsmätaren på marknaden, var det viktigt för oss att ha en noggrann och genomtänkt testprocess.

Vi ville inte bara köpa en avståndsmätare utan verkligen förstå vad som gjorde en laseravståndsmätare bra. Vårt test fokuserade på att se vilken produkt som var bäst i test och vår metodik omfattade noggranna analyser och jämförelser. Här är en översikt över hur vi gick tillväga:

Uppställning av testmiljön

För att få en rättvis bild av hur varje lasermätare presterade, skapade vi en standardiserad testmiljö. Det var viktigt att alla tester utfördes under samma förhållanden för att resultaten skulle vara jämförbara.

Vi valde en inomhusmiljö med kontrollerad belysning och temperatur för att eliminera eventuella yttre störningar.

Vi använde både billig avståndsmätare och dyrare modeller för att se skillnaderna i prestanda. Punkter att notera i testmiljön inkluderade:

 • Ytmaterial och färger som användes för testning
 • Exakt temperatur och ljusnivå
 • Typ och kvalitet på de olika laseravståndsmätarna som testades

Vår testprocess

Vi började vår testprocess med att noga välja ut de produkter som skulle inkluderas i vårt test. Varje lasermätare skulle testas i en rad olika scenarier för att se vilken som var bästa avståndsmätaren. Stegen inkluderade:

 • Urval av olika märken och modeller
 • Fastställande av olika testkriterier, som noggrannhet och användarvänlighet
 • Användning av olika användare för att testa produkterna och se hur de presterade i olika händer

Utförande av testerna

Detaljerad planering var avgörande när vi skulle utföra testerna. Varje produkt testades flera gånger för att säkerställa tillförlitligheten i resultaten. Testerna tog omkring 1 timme per produkt, och vi använde oss av både professionella och amatörer för att se hur lasermätare presterade i olika situationer. Vi jämförde också bästa avståndsmätaren med en billig avståndsmätare för att se skillnaderna. Ett exempel på testprocedur inkluderade:

 • Mätning på olika avstånd och vinklar
 • Test av batteritid och hållbarhet
 • Jämförelse av resultat med en standardiserad referensmätning

Genom denna rigorösa process var vi säkra på att vi kunde erbjuda en grundlig och pålitlig guide till den som överväger att köpa en avståndsmätare. Vi kände att vår metodik gav oss den insikten som behövdes för att verkligen förstå vad som gör en bra avståndsmätare, och vilken produkt som var bäst i test.

Utvärdering

När vi hade genomfört våra noggranna tester var det dags att utvärdera resultaten. Vi samlade all data och började analysera den för att förstå vilken produkt som var bäst i test.

Varje lasermätare bedömdes utifrån en rad faktorer, inklusive noggrannhet, användarvänlighet och pris. Vi var också intresserade av att se vilken som var den billigaste avståndsmätaren som ändå presterade bra. Våra kriterier för utvärdering inkluderade:

 • Jämförelse av mätresultaten med standardreferenser
 • Bedömning av användarupplevelse och komfort
 • Analysera prisvärdheten och jämföra med andra marknadsalternativ

Denna metod gav oss möjlighet att objektivt utvärdera varje lasermätare och avgöra vilken som var bästa avståndsmätaren i olika kategorier, inklusive bäst i test.

Hållbarhet och långtidstest

För att få en ännu djupare förståelse av produkternas prestanda genomförde vi långvariga tester. Vi ville veta hur en lasermätare skulle prestera över tid och om det fanns några tecken på slitage eller defekter. Denna del av vårt test inkluderade:

 • Användning av produkterna i flera veckor under normala förhållanden
 • Utsätta laseravståndsmätare för yttre påfrestningar som damm och fukt
 • Uppföljning och inspektion av produkterna efter testet

Denna process hjälpte oss att identifiera vilken som var den mest hållbara avståndsmätaren, både som en billig avståndsmätare och bland premiumalternativen.

Säkerhet och pålitlighet

I vårt test var säkerhet och pålitlighet kritiska faktorer. Vi ville säkerställa att varje lasermätare vi rekommenderade var pålitlig och inte skulle svika användaren i kritiska situationer. Vårt fokus på säkerhet och pålitlighet innebar:

 • Test av säkerhetsfunktioner som automatisk avstängning och låsbrytare
 • Analys av produkternas beteende under oväntade störningar eller felanvändning
 • Bedömning av kvaliteten på de material som användes och deras förmåga att tåla dagligt bruk

Denna del av testet hjälpte oss att förstå vilken produkt som var den mest pålitliga avståndsmätaren, oavsett om man ville köpa en avståndsmätare som var billig eller investera i en högkvalitativ produkt.

Vår omfattande testprocess och analys ledde oss till en djup förståelse av varje produkt på marknaden. Oavsett om du är ute efter bästa avståndsmätaren eller bara en bra avståndsmätare som passar din budget, tror vi att vår forskning och våra insikter kommer att vägleda dig till det rätta valet.

Tips inför användning av avståndsmätare

Tips inför användning av avståndsmätare

Att använda en lasermätare kan vara en ovärderlig hjälp för många yrken och hobbyprojekt.

Men att förstå hur man använder den effektivt och säkert kan göra skillnaden mellan en produkt som är bäst i test och en som inte uppfyller förväntningarna.

Här är några tips som vi har samlat under vårt test som kan hjälpa dig att få mest möjligt ut av din lasermätare.

Välja rätt instrument för jobbet

Innan du ens startar din lasermätare är det viktigt att du har rätt verktyg för jobbet. Under vårt test fann vi att det finns olika typer av laseravståndsmätare som fungerar bäst för olika ändamål.

Om du exempelvis behöver mäta små föremål, kan ett skjutmått vara mer lämpligt. Här är några saker att tänka på:

 • Typ av projekt: Välj en lasermätare som passar ditt projekt, antingen det är inomhus eller utomhus.
 • Räckvidd och precision: Förstå ditt behov av exakthet och välj en lasermätare som kan mäta den erforderliga distansen.

Korrekt uppställning och kalibrering

En av de viktigaste lärdomarna från vårt test var att korrekt uppställning och kalibrering är avgörande. Även den bästa avståndsmätaren kan ge felaktiga resultat om den inte är korrekt kalibrerad. Våra tips inkluderar:

 • Använd rätt referenspunkter för att kalibrera din lasermätare.
 • Om du arbetar med små avstånd kan ett måttband eller en tumstock vara ett bra komplement för att kontrollera resultatet.
 • Följ tillverkarens instruktioner noggrant för att få bäst i test-resultat.

Användning och underhåll

Att ta hand om din lasermätare och använda den korrekt kan förlänga dess livslängd och garantera att den fungerar som den ska.

Vårt test av olika produkter visade att regelbunden underhåll och korrekt användning kan göra en billig avståndsmätare till en bra avståndsmätare. Här är några saker att tänka på:

 • Rengör din lasermätare regelbundet och kontrollera den för eventuell skada.
 • Undvik att använda den i extrema temperaturer eller våta förhållanden, om den inte är designad för det.
 • Förstå lasermätarens olika funktioner och hur man använder dem för att få bäst i test-resultat.

Säkerhet först

Säkerhet är alltid en prioritet, och vårt test av laseravståndsmätare bekräftade detta. Att förstå och följa säkerhetsinstruktionerna som kommer med din lasermätare kan spara både tid och pengar. Här är några riktlinjer:

 • Följ tillverkarens säkerhetsanvisningar noggrant.
 • Var medveten om din omgivning när du använder lasermätaren och se till att ingen är i linjen för laserstrålen.
 • Använd skyddsutrustning om det rekommenderas.

Oavsett om du är på väg att köpa en avståndsmätare eller redan äger en, hoppas vi att dessa tips, baserade på vår testning, kommer att hjälpa dig att använda den mer effektivt och säkert.

Det är inte alltid lätt att förstå vilken som är bäst i test, men genom att följa dessa riktlinjer kan du göra ett klokt val och se till att din lasermätare fungerar optimalt för dina behov.

Vanliga frågor om avståndsmätare

Vanliga frågor om avståndsmätare 2024

Vad är en avståndsmätare?

En avståndsmätare är ett verktyg som används för att mäta avståndet mellan två punkter. Den kan använda olika tekniker, som laser eller ultraljud, för att få noggranna mätningar.

Vad kostar det att köpa en avståndsmätare?

Kostnaden för att köpa en avståndsmätare kan variera beroende på dess funktioner och kvalitet. Priserna kan ligga någonstans mellan 200 SEK för en enkel modell till över 4000 SEK för en professionell enhet.

Vad kan man göra med en digital avståndsmätare?

En digital avståndsmätare kan användas i en mängd olika applikationer som byggande, inredning, markarbete och mycket mer. Den ger snabba och precisa mätningar och kan ofta lagra information digitalt.

Hur mäter man med laser?

Att mäta med laser involverar att använda en lasermätare som skickar ut en laserstråle mot en yta. Strålen reflekteras sedan tillbaka till instrumentet, och tiden det tar för strålen att resa fram och tillbaka används för att beräkna avståndet.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen