Bästa badrumsfläkten 2022 – Test av olika badrumsfläktar

[Tabell]

Klicka här för att se fler badrumsfläktar.

Bästa badrumsfläkt 2022

Dagens hem är konstruerade för att vara mer lufttäta och energieffektiva än någonsin, så att ventilera ut fukt från matlagning och duschar är avgörande för allas hälsa och för hemmets strukturella integritet. Under en dusch kan luftfuktigheten i ett badrum nå samma nivå som i en tropisk regnskog vilket förstås är obekvämt och varmt. Bara den enkla handlingen att duscha kan skapa grogrund för mögel och mikroorganismer som inte bara kan skada ditt hem utan också påverka ditt välbefinnande. Det är därför du behöver en badrumsfläkt.

Men det är dock inte så enkelt att veta vilken badrumsfläkt som är bäst när man köper på nätet. Många affärer brukar ju ibland skriva om saker som de vill att du ska höra. Men när du väl får hem varan så är den ibland inte som du tänkt dig. Du vill ju definitivt inte spendera en massa pengar på något som inte är bra. Det finns även en massa olika modeller i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför vara ganska svårt att köpa en badrumsfläkt bäst i test.

Det är dock just därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en komplex men samtidigt enkelläst köpguide. Jag har nämligen genomfört mitt eget badrumsfläkt test. Jag har byggt upp den här guiden genom att använda mig av min egen och andras kunskap. Jag har testat och använt några olika badrumsfläktar för att komma fram till vilka som är bäst. Men ibland läste jag även igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av all information så har jag satt ihop den här köpguiden. Efter att du har läst igenom den här köpguiden så garanterar jag att du kan köpa den bästa badrumsfläkten.

Se även >>> Bästa badrumsskåpet 2022

Köpguide för bäst i test badrumsfläkt 2022

Som jag skrev innan så kan det faktiskt vara ganska svårt att köpa den bästa badrumsfläkten på nätet. Men som tur är så har jag gjort en köpguide till dig som vill köpa en bäst i test badrumsfläkt. Det finns en del viktiga faktorer som du måste tänka på. Det absolut viktigaste är dock att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa badrumsfläkten 2022:

 • Varför du behöver en badrumsfläkt
 • Innan du köper en badrumsfläkt
 • Frågor att ställa sig
 • Betydelsen av badrumsfläktar
 • Typ av badrumsfläkt
 • Användning
 • Storlek
 • Ljudnivå
 • Installationspolats
 • Installation
 • Stil
 • Andra överväganden för ventilation
 • Andra specifikationer
 • Extra funktioner
 • Lyxiga funktioner
 • Byte och underhåll av badrumsfläktar

Varför du behöver en badrumsfläkt

Fuktig luft från duschar, badkar och andra armaturer i ett badrum kan ackumuleras på badrumsytor, vilket leder till rutt- och skalningsfärg och ger en god miljö för mögeltillväxt. En korrekt installerad badrumsfläkt ger ventilation, drar fuktig luft och lukt ut ur hemmet.

Innan du köper en badrumsfläkt

Innan du köper ett nytt eller nytt badrumsfläkt bör du överväga följande: Att byta ut en befintlig badrumsfläkt är mycket mindre komplicerad än en ny installation eftersom den senare innebär att leda avgaskanalen genom taket eller en vägg. Om du planerar att ansluta ett badrumsfläkt själv, se till att du förstår hemmets elektriska ledningar och hur du stänger av strömmen till kretsboxen.

Installera fläkten så nära eller direkt över duschen som möjligt för att fånga fukt omedelbart. Se till att badrumsfläkten slutar utanför, inte på krypplatsen eller vinden. Ventilationen som leder utåt bör peka nedåt för att förhindra att regn eller skräp kommer in i huset. Följ alltid tillverkarens instruktioner som medföljer köpet av din badrumsfläkt. Kontrollera med din lokala planeringsavdelning om ett tillstånd krävs för installation.`

Frågor att ställa sig innan man köper en badrumsfläkt

När berörde eller tänkte du sist på den höga, smutsiga maskinen i ditt badrumstak? Ett år sedan? Kanske aldrig? Många människor är nervösa för att ens titta på det, än mindre röra det! Men att byta ut ditt badrums badrumsfläkt behöver inte vara läskigt, skrämmande eller hotfullt, så länge du vet svaren på några enkla frågor.

Hur stort är ditt badrum?

Detta är viktigt så att du köper rätt CFM. CFM står för Cubic Feet per Minute, och det berättar hur många kubikfot luft din fläkt kommer att röra på en minut. Du vill se till att du köper ett badrumsfläkt som kommer att ventilera ditt utrymme ordentligt, inte över- eller underventilera det.

 • För badrum på 4 kvadratmeter och mindre, köp en 50 CFM-fläkt
 • För badrum på 4-7 kvadratmeter, köp en fläkt på 70 CFM eller 80 CFM
 • För badrum på 7-10 kvadratmeter, köp en 110 CFM-fläkt
 • För badrum över 10 kvadratmeter, köp en 150 CFM-fläkt

Hur stor är öppningen i ditt tak?

Detta kan lätt räknas ut genom att ta bort badrumsfläktens galler och mäta öppningens längd / bredd. Denna information är viktig så att du köper en fläkt som är av samma storlek som din nuvarande eller större. Om du köper en produkt som är mindre än din nuvarande fläkt har du problem med installationen.

Har du tillgång på vinden över badrummet där du vill byta ut ett badrumsfläkt?

Det här är en viktig sak att veta eftersom den berättar vilken serie fläktar du ska köpa. Om du inte har tillgång till vinden måste du köpa en fläkt som kan installeras från rumssidan (se till exempel Roomside-serien från Broan-NuTone). Om du har tillgång till vinden har du tur och du kan köpa praktiskt taget alla badrumsfläktar!

Vilken typ av badrumsfläkt vill du ha?

Det finns massor av olika typer av badrumsfläktar på marknaden idag, så du har fler alternativ än någonsin när du väljer en ny fläkt. Här är några exempel på typer av badrumsfläktar du kan välja mellan:

 • Endast fläkt: Den här produkten är precis vad som låter. Det är standard utan klockor eller visselpipor. Den rör luft och har ett lock. Vissa är stora och andra är små. Vissa är extremt tysta och andra låter dig ändra CFM.
 • Fläkt / lampor: Denna typ av fläkt expanderar på standardfläkten genom att lägga till ett ljus. Vissa är glödlampa och andra är LED-modulstyrda med möjlighet att välja bland många färger. Vissa har till och med en LED-lampa som kontinuerligt bekämpar bakterier, mögel och mögel. Så välj vilken som uppfyller dina belysningsbehov!
 • Fuktighets- eller rörelsekännande fläktar och fläktar / lampor: Vissa fläktar och fläktar / lampor har inbyggda fukt- och / eller rörelsesensorer
 • Luftfuktighetsavkänningsfläktar känner av när luftfuktigheten är för hög och slås sedan på automatiskt för att avlägsna överflödig fukt och stängs av igen när luftfuktigheten når önskad nivå.
 • Rörelseavkännande fans kommer att känna när någon har gått in i badrummet och slå på fläkten, så du behöver aldrig komma ihåg att göra det själv!
 • Bluetooth-aktiverade fläktar och fläktar / lampor: En av de senaste innovationerna inom avgasventilation är tillägget av en Bluetooth-högtalare inuti fläkten. Detta gör att du kan ansluta din telefon till fläkten när du går in i badrummet och lyssna på dina favoritlåtar medan du duschar!
 • Fläktar med värmare: Att komma ur en fin, varm dusch i ett kallt badrum är sällan en rolig upplevelse. Visst, du kan öka värmen men varför värma upp hela huset till en högre temperatur när du helt enkelt kunde värma badrummet under en kort tid? Ett badrumsfläkt med värmare ger omedelbar värme och kraftfull ventilation. Säg hejdå till gåshud och dimmiga speglar.
 • Dekorativ fläkt / lampor: Vad är bättre än ett badrumsfläkt som du inte vet är ett badrumsfläkt? Dekorativ fläkt / lampor smälter in i taket och ser ut som andra typiska kupolformade eller plattpanelarmaturer. Infällda fläktar med lampor är också ett utmärkt sätt att dölja din ventilation. Varning: Du kanske glömmer att du till och med har ett badrumsfläkt efter installation av dessa typer av produkter! Installera en rörelse- eller fuktavkännande väggströmbrytare så behöver du aldrig oroa dig.
 • Uppgraderingar: Om din fläkt fungerar bra men inte har något ljus, högtalare eller har sett bättre ut kommer en snabb och enkel uppgradering att lösa något av dessa problem. Det finns till och med en motoruppgradering för de fläktar som verkar köra på fyrkantiga lager eller på något sätt ersattes med en gräsklippningsmotor.

Betydelsen av badrumsfläktar

Korrekt badrumsventilation tar inte bara ut fukten ur rummet; den skickar fukten ut. En felaktig installation kan ventilera fläkten till en vind eller ett område ovanför taket, vilket kan orsaka stora problem på vägen. Mögel och mögel älskar fuktiga, mörka miljöer, så en fläkt ska aldrig släppa ut den fuktiga badrumsluften till ett sådant område i ditt hem. En ordentligt ventilerad fläkt skickar den luften utåt via kanaler som i slutändan når ditt hems exteriör genom en vägg eller taket.

Korrekt ventilation är också viktigt när du rengör badrummet med hushållskemikalier. Många hylla produkter innehåller blekmedel eller andra starkt luktande kemikalier som endast bör användas med korrekt ventilation. Att slå på badrumsventilationsfläkten under rengöring hjälper till att bli av med dessa luktar i bråttom. Att öppna fönster i närheten är också en bra idé när fläkten är avstängd, eftersom det kommer att ge lite frisk luft också.

Typ av badrumsfläkt

Utseendet och installationsegenskaperna hos de olika typerna av badrumsfläktar gör dem ganska lätta att kategorisera och kan hjälpa till att begränsa sökningen efter rätt badrumsfläkt.

Standardbadrumsfläktar

Standardbadrumsfläktar är solida ersättare för äldre badrumsfläktinstallationer. De ger ett uppdaterat utseende men är ofta samma skrymmande installationsavtryck, med tonvikt på funktionalitet över form. Dessa fläktar är monterade i taket eller i en vägg, där fläktkåpan ofta sticker ut i rummet. Kan innehålla ett integrerat ljus eller andra grundläggande funktioner. Standardbadrumsfläktar finns ofta som badrumsfläktar med värmare eller värmelampor.

Inbyggdfläktar

Inbyggdfläktar installeras på vinden eller kryputrymmet, osedda och relativt tysta. De ansluts i kanalarbetet och kan användas för att tillhandahålla ventilation för flera rum eller för att ventilera till flera avgaspunkter för ökat luftflöde. Motorn vilar inte på badrumstaket eller mot väggen, vilket gör att badrumsfläkten kan döljas bakom en standard väggventil.

Motorerna är ofta mer kraftfulla, vilket resulterar i effektivare badrumsfläktar än vanliga modeller. En tyst badrumsfläkt, inbyggda fläktar producerar mindre ljud i badrummet tack vare installationen längre inuti väggarna eller vindrummen för att ge bättre ljudisolering. Om CFM-numret för badrummet verkar betydligt högt, överväga sedan alternativet för fläkt i rad för att minska ljudet som hörs i badrummet.

Dekorativa badrumsfläktar

Dekorativa badrumsfläktar är utformade för att vara mer estetiskt tilltalande och smälta in i resten av rummet, ofta med lägre sone. De liknar ofta dekorativa armaturer och finns i stilar som passar inredningen i rummet. Leta efter dekorativa fläktar som har de extra funktionerna.

Användning

Om du har en ångdusch, använd en separat fläkt på en timer så att den kan stängas av under duschanvändningen och kör sedan efteråt för att torka duschkabin. Kör inte badrumsfläkten längre än nödvändigt. Medan en badrumsfläkt är i drift släpper den ut luft och fukt till utsidan; Men samtidigt kan det som fläkten blåser ut läcka tillbaka in i huset någon annanstans.

Du måste dock köra fläkten under en tidsperiod som tar bort fukten ordentligt och ger ett fullständigt utbyte av rumsluft. Att driva ett badrumsfläkt bara några minuter efter en lång, varm dusch eller ett avkopplande bubbelbad räcker inte. Det tar ungefär 20 minuter att ta bort all fukt i de flesta badrum i standardstorlek.

Storlek

Inte bara ett badrumsventilatorfläkt räcker för varje badrum; lite matematik spelar in för att välja den bästa fläkten för utrymmet. Fläktar klassas i sin förmåga att flytta luft, mätt i kubikfot per minut (eller CFM). Om fläkten inte är tillräckligt kraftfull för ditt badrum tar det inte tillräckligt bort fukt och lukt från rummet. För det typiska badrummet rekommenderar jag  att du väljer en fläkt på 1 CFM per kvadratmeter badrumsutrymme eller minst 50 CFM för varje badrum.

För ett badrum på mer än 100 kvadratmeter, öka fläktkapaciteten till ytterligare 50 CFM per toalett, dusch eller standardbadkar. Om badkaret har strålar, öka fläktkapaciteten med 100 CFM istället för 50. Om ditt stora badrum är ovanligt, till exempel “L”, eller om det har olika fuktskapande funktioner i olika delar av rummet att installera två ventilationsfläktar är också ett alternativ.

Till exempel, ett badrum med bubbelbadkar i ett område och en duschkabin plus en toalett och handfat i ett annat, är det vettigt att ventilera bubbelbadet med en fläkt och dusch-, toalett- och handfatområdet med ett annat. I slutändan är valet ditt, men att placera separata fläktar i områden nära fuktkällorna hjälper till att avlägsna överflödig fukt mer effektivt.

Ljudnivå

Även om det förmodligen inte är ditt främsta bekymmer när du väljer ett badrumsfläkt, är ljudet från fläkten värt att nämna, eftersom en alltför högljudd fläkt förmodligen inte kommer att vänja sig så ofta som den borde, vilket gör dess närvaro något meningslös. Ljudet från en badrumsfläkt mäts i soner, en enhet av subjektiv styrka baserat på hur högt ett fläkt verkar för mänskliga öron. En son är i nivå med det tysta brummet i ett kylskåp, och två soner är dubbelt så högt.

När det gäller badrumsfläktar, leta efter en fläkt med 1,5 soner eller tystare om du föredrar en fridfull badrumsmiljö, annars kan fläkten verka för hög. Vissa badrumsfläktar kan vara lika tysta som .3 soner, medan en hög fläkt kan uppgå till så hög som fyra soner. För en fjärrventilator som är placerad längre ner i en kanal kan det hända att en något hög grad av soner inte är ett problem eftersom fläkten är längre bort. I dessa fall kan dock skrattande kanaler bidra med buller. Ju rakare och mjukare kanalerna går, desto bättre när det gäller både buller och förmågan att dra luft från rummet.

Installationsplats

Att installera en ventilationsfläkt direkt över ett badkar eller en dusch kan verka som det mest uppenbara platsvalet, men det kräver också en fläkt som är speciellt gjord för detta ändamål. En ventilationsfläkt placerad ovanför en dusch, ett badkar eller en badtunna kräver en jordfelsbrytare. Ventilationsfläkten måste också klassas för ett dusch- eller badkarområde.

Ventilationsfläktar med värmefunktion bör inte placeras ovanför en dusch, även om de med inbyggd belysning kan gå över en dusch så länge de är godkända för den här platsen. Den bästa platsen för en ventilationsfläkt är direkt ovanför badkaret eller duschen, eftersom detta område är källan till överdriven fukt. För 1/2 bad eller andra badrumslayouter som inte har badkar eller dusch är det direkt ovanför toalettområdet ett bra läge.

Badrumsfläktar är inte bara för tak

Taket är en logisk plats för ett badrumsfläkt i många fall eftersom värme och ånga stiger, men det är inte det enda alternativet. Ett badrumsventilationsfläkt kan också installeras i en vägg eller som en inbyggd- eller fjärrfläkt. Väggmonterade badrumsfläktar för badrum är vanligast i ett badrum på första våningen med en yttervägg, där det inte finns något realistiskt sätt att ventilera en takmonterad badrumsfläkt genom taket. Precis som med takfläktar måste dessa luftas ut, eftersom målet är att minska fukt och lukt inomhus.

En fjärrfläkt, ibland kallad inbyggd-fläkt, fungerar genom ett kanalsystem som når flera platser i ett hem. En ventilationsöppning är i badrummet tak, men den faktiska fläktenheten sitter någon annanstans längs kanalarbetet. Detta alternativ gör att en inbyggd fläkt kan ventilera flera badrum. Det är också ett bra alternativ för ett stort badrum som kräver mer än en ventilation, till exempel ett rum med bubbelpool och dusch i motsatta delar av rummet.

 

Installation

De flesta badrumsfläktar är installerade i tak, men vissa modeller kan också installeras i en vägg. Enheterna inkluderar integrerade kanaladaptrar som ansluter till ditt hems kanalarbete. Du bör installera din fläkt för att ventilera luft utanför ditt hem genom ditt kanalarbete och närmaste soffit, inte på en vind.

Att lufta luften på en vind överför bara varm, fuktig luft till ett annat område i ditt hem där fuktproblem fortfarande kan utvecklas. När du väljer ett badrumsfläkt, överväga först var du vill att enheten ska installeras: tak eller vägg. Välj sedan en modell med lämplig storlek kanaladapter ditt hem.

Befintliga ledningar: Överväg att installera en fläkt med ljus över en befintlig lampa för enklare ledningar och bekvämlighet. Säkerhetsbetyg för dusch + badkarfläktar: Om du installerar fläkten över en kombination av dusch / badkar, se till att den är säkerhetscertifierad för den här platsen. Professionell installation: Av säkerhetsskäl, överväga att anställa en VVS-tekniker för att installera din fläkt och / eller en elektriker för att utföra kabeldragningskrav om du behöver hjälp.

Stil

De flesta badrumsventilationsfläktar ser otroligt lika och grundläggande ut, med en icke-beskrivande vit vägg eller takplatta som uppenbarligen är ett ventilationsskydd. Vissa är runda, andra är rektangulära och andra har ett inbyggt ljus som kan vara något kupolformat. I vissa fall finns flera färger av ventilationsskydd tillgängliga, vilket är särskilt bekvämt för en väggmonterad fläkt som installeras på en vägg som inte är vit.

Vissa företag har insett önskan om mönster som erbjuder lite dekor snarare än bara grundläggande funktionalitet. Hunter tillverkar en hel serie dekorativa badrumsfläktar som ser mer ut som takarmaturer. Dessa liknar fixturer som kan hittas i en hall eller ett sovrum, och ventilationsportarna är inte uppenbara alls, inte ens i närbilder på produktbilder. Som med alla ventilationsfläktar, läs produktinformationen för installationsplatskrav, eftersom vissa av dessa kanske inte klassificeras för användning direkt ovanför en dusch eller badkar.

Andra överväganden för ventilation av badrum

När du väljer den bästa platsen för din badrumsfläkt, placera den bort från andra potentiella luftintagskällor, till exempel ett fönster eller badrumsdörren. Om ett badrumsfönster ligger nära ventilationsfläkten och fönstret är öppet medan fläkten är påslagen, kan fläkten dra ut uteluften upp genom ventilationsfläkten, vilket slösar energi och kan göra att det tar längre tid att ta bort all fukt från badrummet.

Badrumsdörren ska också ha minst 1 cm utrymme under den när dörren är stängd så att fläkten kan dra lite fuktig luft in i rummet långt ifrån. Det hjälper också till att ersätta luften som dras ut ur rummet. Att delvis öppna badrumsdörren efter en dusch medan fläkten fortfarande är på hjälper också till att snabbt avlägsna överdriven fukt.

Om du bor i ett klimat med kalla vintrar, är det också en bra idé att isolera kanalen som är ansluten till ventilationsfläkten. Detta hjälper till att förhindra kondens på eller i kanalen. Utan isolering kan en del av den kondensen droppa tillbaka in i rummet genom takventilen eller droppa i utrymmen ovanför taket, vilket så småningom kan orsaka problem om fukten är för hög.

Andra specifikationer att se över

Om du byter ut en fläkt, känn måtten på utskärningen för din befintliga fläkt så att du kan köpa en som passar. Här är några andra överväganden när du köper ett badrumsfläkt: Leta efter fläktens sone-betyg, vilket indikerar ljudnivån. Ett lägre betyg betyder en tystare fläkt. Till exempel arbetar en fläkt med en sonvärdesgrad på 1 eller mindre på ungefär ljudnivån i ett kylskåp.

Takmonterade badrumsfläktar är de vanligaste modellerna. De ansluter till en avgaskanal som går genom vinden eller mellan våningarna. Väggmonterade badrumsfläktar är utformade för rum där det inte är praktiskt att ventilera genom taket. Dessa fläktar ventilerar vanligtvis direkt genom väggen till utsidan med lite eller inget avgasrör. Vissa fläktar fungerar antingen i tak- eller väggmontering.

Kontrollera storleken på avgasporten på fläkten för att se till att den passar ditt kanal (om tillämpligt). En diameter på 10 cm är vanligt för avgaskanaler, men vissa hög-CFM-fläktar passar en kanal på 15 cm. Du kan uppgradera till en kanal med större diameter för att öka effektiviteten, eller så kan du använda en adapter / reducerare (ofta ingår i fläkten) för att passa den mindre kanalen.

En badrumsfläkt kan listas för installation över badkar och duschar när den är ansluten till en jordfelsbrytare (GFCI) skyddad grenkrets. Se till att fläkten inte överbelastar den elektriska kretsen. Större, mer kraftfulla motorer på CFM-fläktar drar mer kraft. Funktioner som lampor och värmeelement ökar efterfrågan. Fläktmotorn och tillbehören, såsom värmare och lampor, kan skapa höga temperaturer. Om du installerar i ett isolerat tak, se till att fläkten är lämplig för kontakt med isolering.

Extra badrumsfläktfunktioner

Det finns flera funktioner att tänka på när du köper ett badrumsfläkt: Många badrumsfläktar har en rumslampa som fungerar med fläktbrytaren eller på en separat brytare. Du kan hitta fläktar med integrerade LED-lampor samt modeller med glödlampor eller lysrör. Använd endast den typ och watteffekt av glödlampor som anges av tillverkaren. Fläktar utrustade med en nattlampa ger dig extra bekvämlighet.

Fläktar med inbyggd värmare kan hålla badrummet bekvämt utan att du behöver värma upp hela huset. Värmaren kan fungera på en separat brytare från fläkten. Modeller med termostat låter dig hålla temperaturen på önskad nivå. Fläktar med fuktgivare och rörelsesensorer hjälper automatiskt till att minska fuktnivåerna och slås på och av efter behov.

Dekorativa ytor och ljusglobbar (bilden) låter vissa modeller smälta in i ditt badrums inredning. Du kan köpa strömbrytare för din fläkt som inkluderar timers, kondenssensorer och multibrytare för fläktvärmare och ljusfunktioner. Med mobilenhetsanslutning kan du strömma musik till en inbyggd högtalare.

Lyxiga badrumsfläktfunktioner

Ventilationsfläktar med inbyggda värmeelement värmer upp utrymmet när du behöver det. Minst en fläktstillverkare erbjuder modeller utrustade med LED-belysningsteknik som förhindrar tillväxt av bakterier och mögel.

Badrumsfläktar är ännu en hushållsapparat eller armatur som kan vara utrustad med Bluetooth-teknik. Detta låter dig styra fläkten från din smartphone. Du kan slå på eller stänga av fläkten eller justera belysningen. Vissa modeller har lampor i olika färger så att du kan ändra stämningen i rummet. De som är utrustade med högtalare låter dig lyssna på musik.

Uppenbarligen lägger specialfunktionerna till kostnaden för fläktenheten. Du kan hitta en modell med bara ben som rensar luftfuktigheten och andra föroreningar för cirka 750 kr. En enhet laddad med tillbehör som Bluetooth-högtalare eller specialbelysning kan kosta upp till 400 kr, speciellt om den innehåller en kraftfull fläkt för ett stort rum. Dessa kostnader inkluderar inte installation, vilket kan innefatta elektriska ledningar och rörledningar från badrummet genom taket eller husets yttervägg.

Byte och underhåll

Om du byter ut en korrekt installerad befintlig fläkt kan ledningarna och kanalerna kunna återanvändas. Den nya fläkten och huset kan passa in i det befintliga hålet i taket. Det finns också eftermonteringssatser som låter dig installera en ny fläkt i ett gammalt hus. Det är viktigt att se till att det befintliga huset, ledningarna och kanalerna rymmer det nya satsen. Om det bara är ett nytt utseende du är ute efter kan du ofta ersätta det befintliga gallret med ett nytt för ett nytt utseende.

Underhåll är enkelt. Torka av det yttre gallret med en mjuk trasa. Gallerna är avtagbara så att du kan ta ner den för en mer grundlig rengöring om det behövs; använd bara inte ett hårt tvättmedel. Om du är osäker, följ tillverkarens anvisningar. Ibland kan du ta bort gallret och dammsuga det inre av huset med dammborstfästet. Motorn och fläkten är smorda på fabriken och kräver inget ytterligare underhåll.

Lista över de bästa badrumsfläkt 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Diverse

Hur man installerar en badrumsfläkt

Byt ut din gamla, bullriga badrumsfläkt mot en tyst, energieffektiv modell.

Planera byte av badrumsfläkt

En ny generation av effektiva och tysta badrumsfläktar finns nu i hemmacentret och från leverantörer av värme, ventilation och luftkonditionering. De nya fansna är nästan tysta. De är också mycket kraftfullare och använder mindre energi än de äldre modellerna. De kan till och med stå på heltid om du behöver kontinuerlig ventilation. (De flesta vanliga fläktmotorer skulle brinna ut.) I den här artikeln visar jag hur du tar bort en gammal badrumsfläkt och installerar en ny tyst.

I de flesta fall kan du byta badrumsfläkt på mindre än en dag med liten eller ingen takreparation. Medan jag håller på med det visar jag dig hur du byter ut typiska 3-in. oisolerad kanal med mycket överlägsen 4-in. isolerat kanalarbete. Detta projekt innefattar elektriska ledningar, så ring din lokala elinspektör för att ta reda på om du behöver tillstånd.

Att installera en fläkt kräver endast elementära snickerier och elektriska färdigheter. Du behöver grundläggande handverktyg, en kraftborr och en sticksåg. De grundläggande funktionerna inkluderar handsågning av en liten gipsöppning, drivning av plåtskruvar i aluminiumkanaler, kapning av aluminiumkanal, klättring på taket och sågning av en större takventilationsöppning samt av- och återkoppling av elektriska ledningar. Om du stöter på problem som du inte kan hantera, till exempel komplicerade elektriska ledningar, täta kanalavstånd, vattenskador vid takventilens lock eller en brant takhöjd, tveka inte att ringa en behörig elektriker. Du måste gå in på vinden och gå på taket, så spela det säkert.

Använd en långärmad skjorta, långa byxor, stövlar, en hatt och en dammmask för att skydda dig från damm och isolering på vinden. När du är på taket, använd takfästen, takklämmor eller en säkerhetssele för säkert fot- och fallskydd. Och om ditt tak är för brant eller om du inte känner dig trygg där uppe, hyra en proffs för den här delen. Badrumsfläkten jag byter ut är ganska typisk. Den ligger i ett tak med en tillgänglig oavslutad vind ovanför.

Fläkten är ordentligt ansluten och kanalerad med 3-in. oisolerat kanalarbete till taket. Om din gamla fläktenhet har ytterligare funktioner som en lampa eller värmare som fungerar från en andra strömbrytare, blir dina elektriska ledningar mer komplexa. Om omkopplingen förvirrar dig, kontakta en auktoriserad elektriker för att ta reda på detaljerna. Om du har en andra våning ovanför fläkten, mät höjden på det tillgängliga utrymmet. De nya, tystare fläktarna är högre än de gamla, minst 20 cm långa. Även om det ska passa in i typiskt golvbjälklag, kontrollera fläktens mått för att vara säker.

Om du inte har ett loft ovan, som jag visar, måste du göra hela installationen nedanifrån. Det betyder att du måste klippa upp taket lite (och lappa det senare!) För att få in fläkten och köra kanaler till ett vägguttag. Att byta till en större ventilationslock kan dock vara mer komplex om du har tegel, stuckatur eller vinylbeklädnad snarare än trä. Om du är osäker på hur du går vidare, kontakta en sidospecialist för råd.

Ta bort den gamla fläkten

Innan du börjar måste du stänga av elen till fläkten på huvudpanelen. När fläkten är igång, vänd strömbrytare eller lossa säkringarna tills den stannar. Sätt på dig dina skyddsglasögon. När du drar ner och klickar av det gamla gallret, se upp för fallande skräp! Du skulle bli förvånad över hur mycket råolja som kan spillas ut. Koppla sedan bort motorn och ta bort den från huset. Den hålls med clips eller skruvar.

Bär handskar. Kanterna kan vara skarpa. De elektriska anslutningarna finns vanligtvis i en liten skarvlåda. Kontrollera ledningarna för ström med en spänningstester för att se till att den är avstängd. Koppla sedan bort dem. Därefter måste du gå upp till vinden. Du behöver en borrmaskin, skruvmejsel, verktygskniv, metallskärare, trådavskärare, trådavisare och ett arbetsljus. För att undvika extra resor, ta med dig alla verktyg i en hink.

För att göra det lättare att arbeta på vinden, hitta en liten plywoodbit att knäböja eller ligga på – ungefär 1-2 meter. På sommaren, arbeta på morgonen. Vindarna blir heta på varma dagar. Skjut tillbaka isoleringen från det gamla fläkthuset och ta bort huset. De flesta äldre fläktar kommer att monteras direkt på ett balk. Skruvarna kan vara svåra att ta bort. En kraftborr förenklar denna uppgift.

Installera den nya fläkten och kanalen

Gå tillbaka ner till badrummet. Håll basen på det nya fläkthuset mot taket och dra den nya öppningsstorleken . De flesta nya, tysta fläktar är större än de gamla fläktarna. Om inte, måste du lappa taket med gips. För att förenkla skärningen, placera två sidor i linje med det befintliga hålet. Använd skyddsglasögon när du skär.

Innan du går tillbaka till vinden, skär en bit av den isolerade flexibla kanalen ungefär 50 till 60 cm längre än den gamla kanalen och skär en del av 4-in. dia. aluminiumkanal 15 cm lång. Ta med dem på vinden tillsammans med fläkten, monteringsfästen för fläktar, armbågar i aluminium, plåtskruvar, gipsskruvar, elektriska häftklammer, elektriska klämmor, tätnings- och kanalklämmor. Du kan också behöva blockera för att fästa på balkarna för att stödja ditt nya fläkthus.

Du behöver en hjälpare för att montera den nya fläkten. Skjut på monteringsfästena och förläng dem till balkarna. Rikta in fläkten med det nya gipshålet. Lossa sedan ner det till din hjälpare, som kommer att hålla höljet jämnt mot taket medan du skruvar fast fästena på bjälkarna .

Efter installationen av fläkten, kör kanalerna. Fäst aluminiumarmbågen i avgasporten och kanalinsatsen i armbågen. Mät och skär sedan den flexibla isolerade kanalen. Den idealiska kanalkörningen ska vara så direkt som möjligt, med minst varv. Förläng kanalen från avgasporten till taköppningen, men sträck den inte så hårt att den knakar. Anslut sedan den isolerade kanalen till båda aluminiumändarna .

Med mitt fläkt görs ledningarna från vinden. Vissa modeller drar nerifrån. I båda fallen, kläm fast elkabeln till huset med en standardklämma med 15 cm tråd som sträcker sig in i lådan. Avlägsna isolering 1 cm från änden av varje ledning och anslut kablarna . Häfta kabeln till ett inramningselement inom 60 cm från kabelklämman. Du kanske upptäcker att den befintliga elkabeln är för kort för att nå den nya fläkten.

Om kabeln går till en anslutningsdosa i närheten kan du byta ut den mot en längre sektion. Annars måste du installera en ny kopplingsruta. Om du inte känner till reglerna för ledningar, ring en behörig elektriker för att göra den här delen. Låt i alla fall kontrollera ditt arbete av den lokala elinspektören. Försegla fläkthusets omkrets med flexibel tätning ). Detta är avgörande för att minska ljudöverföringen såväl som luftläckage. Byt ut isoleringen och se till att du täcker fläkthuset. Titta runt efter alla dina verktyg innan du går ner igen!

Installera locket

Slutför takarbetet på en resa. När du arbetar på taket behöver du det nya takventilationslocket, ett skrot av det raka röret i aluminium (skär ena änden för att matcha takvinkeln), ett sticksåg, ett måttband, takcement, tätning, en verktygskniv, takspikar, 1/2-in. Phillips självtappande plåtskruvar, metallklämmor, ett bräckjärn, en snickarpenna och en hammare. Använd ett verktygsbälte eller förkläde, annars går du upp och ner för stegen och hämtar saker som glider av!

Om du inte är helt säker på att arbeta på ditt tak, installera ett par takfästen tillsammans med en 2 × 10, eller spika en 2 × 4-klämma på taket några meter under ventilationsöppningen. Det ger dig ett säkrare område där du kan placera fötterna när du arbetar på taket. Byt ut det gamla ventilationslocket mot ett nytt. Ta bort den gamla skötseln helt så att du inte skadar bältros. De kan vara spröda, särskilt på en kall dag. Förstora sedan den gamla 3-in. hål för att passa 4-in. med 4-in. kanal som mall. Öppningen kommer att vara oval i riktning mot taklutningen Installera locket

Slutför takarbetet på en resa. När du arbetar på taket behöver du det nya takventilationslocket, ett skrot av det raka röret i aluminium (skär ena änden för att matcha takvinkeln), ett sticksåg, ett måttband, takcement, tätning, en verktygskniv, takspikar, 1/2-in. Phillips självtappande plåtskruvar, metallklämmor, en pry bar, en snickarpenna och en hammare. Använd ett verktygsbälte eller förkläde, annars går du upp och ner för stegen och hämtar saker som glider av! Om du inte är helt säker på att arbeta på ditt tak, installera ett par takfästen tillsammans med en 2 × 10, eller spika en 2 × 4-klämma på taket några meter under ventilationsöppningen.

Det ger dig ett säkrare område där du kan placera fötterna när du arbetar på taket. Byt ut det gamla ventilationslocket mot ett nytt. Ta bort den gamla skötseln helt så att du inte skadar bältros. De kan vara spröda, särskilt på en kall dag. Förstora sedan den gamla 3-in. hål för att passa 4-in. med 4-in. kanal som mall. Öppningen kommer att vara oval i riktning mot taklutningen. Nå genom taket och dra den raka aluminiumkanalen upp genom hålet, med den vinklade änden som sträcker sig 2 cm över takytan.

Skruva i kanalen till manteln. En magnetborr är till hjälp här. Kör en takspik genom kanalsidan för att tillfälligt förankra den. Täta runt kanten med spackel för att förhindra att kondens rinner tillbaka i kanalen eller under bältros. Kontrollera skärmen och spjället i det nya ventilationslocket innan du installerar det för att se till att båda är på plats. När du är klar fyller du spikhål som du sätter i taket med takcement.

För att slutföra jobbet, installera det dekorativa gallret. Nu är sanningens ögonblick. Slå på strömmen igen och lyssna på fläkten – om du kan höra den! Nå genom taket och dra den raka aluminiumkanalen upp genom hålet, med den vinklade änden som sträcker sig 2 cm över takytan. Skruva i kanalen till manteln. En magnetborr är till hjälp här. Kör en takspik genom kanalsidan för att tillfälligt förankra den.

Täta runt kanten med spackel för att förhindra att kondens rinner tillbaka i kanalen eller under bältros. Kontrollera skärmen och spjället i det nya ventilationslocket innan du installerar det för att se till att båda är på plats. När du är klar fyller du spikhål som du sätter i taket med takcement. För att slutföra jobbet, installera det dekorativa gallret. Nu är sanningens ögonblick. Slå på strömmen igen och lyssna på fläkten – om du kan höra den!

 

Hur man rengör badrumsfläktar

Ett rent badrumsfläkt kommer bara att fungera bättre, det kommer att släppa ut mer luft och det går tystare. Det minskar också eventuell brandrisk på grund av damm. När damm ackumuleras kan det bokstavligen kväva motorn och orsaka överhettning och eld.

Introduktion

Under mina heminspektioner rekommenderar jag ofta att rengöra badrumsfläktar (liksom deras yttre ventilationsskydd) eftersom de är extremt smutsiga. Inte bara gör det ett dåligt intryck för en potentiell köpare, men det kan allvarligt påverka din badrumsfläkt. Och det kommer inte bara att sänka prestandan, men det kan bli brandrisk om fläktmotorn överhettas. Lyckligtvis har de flesta nyare badrumsfläktar överhettningsskydd, men äldre fläktar har sannolikt inte den här säkerhetsfunktionen. Städning i hemmet kan ibland bli lite komplex, och det är inte alltid ett DIY-jobb.

Ta bort kåpan

Det första steget i rengöringen av ett badrumsventilationsfläkt är att ta bort locket. Dra försiktigt i sidorna på fläktkåpan och du skulle kunna dra ner den ungefär 3 cm. När det är lite utrymme, lägg fingrarna bakom locket och känn efter de två metallklämmorna som håller den mot fläkten. Använd fingrarna för att pressa ihop metallklämmorna / tapparna, så lossnar locket. Det enklaste sättet att rengöra badrumsfläktens lock är att bara tvätta det i ett kök eller tvättställ. Använd varmt vatten, en svamp (eller borstborste) och diskmedel.

Koppla bort strömmen

Nu när du har tagit bort locket, innan du gör något annat, vill du antingen koppla ur fläkten (på höljet) eller föra den elektriska brytaren till badrummet. Vissa fans har faktiskt en kontakt bakom locket, som du bara kan koppla ur. Om det inte finns ett uttag inuti ventilationsfläkten måste du vända brytaren vid elpanelen för att koppla bort strömmen till badrummet. Om du är osäker kan du också använda en beröringsfri spänningstester för att kontrollera spänningen.

Ta bort badrumsfläkten

Om du vill rengöra badrumsfläkten helt, måste du göra det från huset för att rengöra fläktblad och motor. Det finns bara inget sätt att verkligen rengöra badrumsfläktklingorna utan att verkligen ta bort fläkten. För att ta bort badrumsfläkten måste du ta bort några skruvar, och det kan finnas några små metallklämmor som också måste ångras.

När du har tagit bort skruvarna tar du helt enkelt bort ventilationsfläkten för badrummet från hålrummet. Var noga med att koppla loss ventilationsslangen från badrumsfläkten under demontering. Du måste också ta bort alla elektriska ledningar för att ta bort fläkten helt, vilket förhoppningsvis är en lätt avtagbar snabbanslutning.

Rengör badrumsfläkten med borstfäste

När du har tagit bort badrumsfläkten kan du dammsuga badrumsfläkten och motorn med en borstfäste. Om du har en luftkompressor kan du också använda den för att ta bort damm på fläktblad eller ekorrbur. Du kan också använda något litet som en tandborste för att komma in i fläktklingorna. När badrumsfläkten har tagits bort från huset kan du använda vakuumborstfästet för att rengöra huset som fortfarande är fäst på takbjälkarna. Och glöm inte att ta bort eventuella kakor på damm från själva fläktmotorn.

Installera om badrumsfläkten

Nu när det är rent kan du installera om badrumsfläkten. Kom ihåg att ansluta avluftningsslangen och elektriska ledningar innan du skruvar tillbaka badrumsfläkten i takhålan. Det är också en bra idé att kontrollera ventilen för att se till att den inte sitter fast. Fortsätt läsa för mer information om rengöring av hinder för badrumsventiler (t.ex. fågelbon).

Hur rengör jag ventilationsslangen i badrummet?

Om du rengör ditt badrumsfläkt och det fortfarande inte verkar uttömma mycket luft, skulle jag definitivt söka efter blockeringar i badrumsventilationsslangen. Badrumsfläktar bör vara ansträngande på utsidan, antingen till en vägg eller till taket. Dessa badrumsfläktskydd har flikar som öppnas när fläkten slås på och stängs automatiskt när fläkten är avstängd. Badrumsfläktar har också ofta skadedjursskärmar som hjälper till att hålla ut djur som fåglar (liksom insekter).

Fåglar gillar ofta att göra bon i badrumsöppningar såväl som torktumlare. För att kontrollera luftflödet, sätt bara på badrumsfläkten och lägg handen framför den yttre ventilen för att se om det är ordentligt utmattande luft. Om det känns väldigt svagt, eller om det inte finns något luftflöde alls, vet du att det finns något hinder och det måste rengöras. Professionella ventilationsrengörare använder vanligtvis långa slangar med tryckluft för att rengöra badrumsöppningar.

Behöver badrumsfläktar verkligen rengöras?

Om badrumsfläkten inte har rengjorts på flera år har den förmodligen minskat betydligt och tömmer inte luften lika bra som den borde. Sanningen är att de flesta aldrig rengör badrumsfläktar. Under mina heminspektioner har jag sett många badrumsfläktar som nästan är helt blockerade av damm. Jag tar en bild av dessa badrumsfläktar, lägger den i inspektionsrapporten och rekommenderar rengöring.

Om ventilationsfläkten inte tömmer luft kommer fukten att byggas upp i badrummet och kan leda till mögelproblem eller till och med väggskador. Det kommer också att kraftigt minska hemmets luftkvalitet på grund av överdriven fukt (och lukt).

Förutom dålig prestanda och dålig luftkvalitet kan en smutsig badrumsfläkt också bli brandrisk. De flesta nya badrumsfläktar har överhettningssensorer så att om motorn blir för varm stängs den automatiskt av. Men äldre badrumsfläktar har inte den här enkla säkerhetsfunktionen. När motorn är belagd i damm kan den lätt överhettas och kan starta eld.

Hur badrumsfläktar fungerar

Hur fungerar badrumsfläktar? Badrumsfläktar spelar en avgörande roll för att bibehålla luftkvaliteten inomhus i badrummet och hela hemmet. En felaktigt storleksanpassad eller felaktigt installerad badrumsfläkt i badrummet kan leda till att fukt byggs upp, vilket kan leda till rutt- och mögeltillväxt.

Den funktionella betydelsen av badrumsfläktar kan inte överdrivas. Badrummen är fuktiga platser. Dagliga duschar och rinnande vatten driver upp luftfuktigheten i dessa rum, skapar potentiellt ohälsosamma miljöer och skapar en grogrund för giftiga mögel och bakterier. För att säkerställa att inomhusluftkvaliteten i badrumsutrymmet bibehålls, tittar jag på badrumsventilationssystem för att flytta den dåliga luften från rummet och tömma ut det utomhus.

Lyckligtvis har badrumsfläktarna som jag förlitar mig på för att uppnå detta mål kommit långt från de högljudda, ömma lådorna från förr. Dagens badrumsfläktar är tystare, dekorativa bitar som kan fungera som takbelysning och utföra sina uppgifter med minimalt avbrott i den fridfulla lugn som jag har förväntat mig från mina badrum.

Översikt över badrumsfläktar

Badrummet badrumsfläkt spelar en avgörande roll för att upprätthålla inomhusluftkvaliteten i inte bara badrummet utan hela hemmet. Dess primära roll är att ta ut fuktig luft från rummet och utvisa den utanför hemmet.

När du duschar eller badar, rakar eller borstar tänderna, resulterar all badrumsaktivitet som använder vatten i att det bildas ångpartiklar i luften och blir orsakarna till ett antal problem. Fogging speglar bör vara minst av ditt bekymmer. Ångansamlingen över tid kan orsaka akut skada på kakel, injekteringsbruk och golv.

Det kan också leda till nedbrytning av skåpfinish, sprucken och skalande färg och rostning av hårdvara och fixturer. I värsta fall kan ett dåligt utrustat eller obefintligt badrumsventilationssystem möjliggöra tillväxt av mögel och mögel, vilket kan vara giftigt för husägaren.

Syfte och funktion för badrumsfläktar

Så hur fungerar badrumsfläktar egentligen? Enkelt sagt har badrumsfläktar en motor som går på el. Den motorn driver en fläkt, som suger fuktig luft upp genom fläkten och in i kanaler (generellt sett) som – om de är korrekt installerade – avgas till utsidan, ofta genom en soffitventil eller avluftningshuv.

Badrumsfläktar varierar beroende på effekt, ofta betygsatt i CFM (kubikfot per minut), vilket är ett mått på hur mycket luft fläkten kan dra från rummet under en tidsperiod. Ju högre CFM, desto mer luft kan fläkten röra sig. Generellt sett, ju större badrummet är, desto högre CFM vill du ha.

Installationsmöjligheter

Takmonterad

Takmonterade badrumsfläktar är kanske de vanligaste och mest populära versionerna av fläktalternativen. Som namnet antyder är dessa fläktar installerade direkt i taket på badrummet. Den takmonterade badrumsfläkten avlägsnar fukt och lukt från badrummet genom att suga ut sugluften från rummet, via huset, genom kanaler och ut på taket eller överhängande soffit.

Fläkten fungerar genom att dra upp luften genom den nedåtgående ventilen. När luften tvingas uppåt skjuter den interna fläktmotorn den genom kanalen i riktning mot dess slutdestination, vare sig det är taket eller soffit. Dessa speciella badrumsfläktar finns med flera anslutna funktioner, som ljus, värme eller dekorativa ytor.

Inbyggd

Ett annat val i badrumsventilation är att välja inbyggd-badrumsfläkten. Dessa fläktar fungerar på samma sätt som de takmonterade fläktarna, men har en helt annan design. Denna typ av fläkt vilar inte i taket på ditt badrum, utan istället är den installerad på ett bjälklag på vindutrymmet direkt ovanför eller något bort från området.

Allt som exponeras i taket i badrummet är en spolig, lamellventil.  Fördelarna med den inbyggda badrumsfläkten för badrum inkluderar ljudreducering (eftersom den är monterad på vinden), användning av endast en enhet, men möjliggör flera avgaspunkter och eliminering av effektbegränsningar.

Dessa fläktar arbetar genom att suga den fuktiga luften in i den vindsvåna bostaden. Luften rör sig genom kanaler som är anslutna direkt till takventilen. En annan kanal går från huset till utsidan av huset, igen, taket eller överhängande soffit. Fläktmotorn driver sedan luften från husenheten genom kanalen som är ansluten till hemmets utsida.

Väggmonterad

Väggmonterade badrumsfläktar är också exakt som namnet antyder. De installeras direkt på en inre eller yttre vägg i badrummet. Fläktarna av denna typ används ofta i badrum med katedraltak, inget ovanför vindutrymme eller där takbelysning eller takfönster förbrukar takområdet. Fördelen med en väggmonterad armatur är bristen på behov av kanaler, om de är monterade på en yttervägg.

De kan dock installeras på innerväggar, i vilket fall kanalarbetet skulle gå genom väggen till utsidan. Funktionen för denna speciella badrumsfläkt är jämförbar med takmonterade och inbyggda versioner. Den stationära luftfuktigheten sugs upp till enheten, där höljet samlar in den, vilket gör att fläkten kan driva luften direkt ut ur väggen till utsidan av hemmet.

Kombinationsenheter

Ett antal badrumsfläktar på marknaden idag har ytterligare funktioner. Belysning, värmeelement och till och med fuktavkänningsmöjligheter är mycket vanligare idag. Nästan alla kombinationer därifrån finns i takmonterade, inbyggda och väggmonterade modeller. Förvänta dig att betala lite mer för dessa multitaskers.

Kanalarbete

Det är viktigt att du har tillräckligt med kanaler när du installerar din nya badrumsfläkt. Installation av ett nytt badrumsfläkt ger dig en fantastisk möjlighet att säkerställa att fläkten tömmer ordentligt. En fläkt ska inte avgas till vinden. Detta flyttar helt enkelt fukten från ett rum till ett annat. Se till att fläkten töms ut utomhus. På samma sätt minskar flera vridningar och långa kanaler mindre effektiviteten hos själva fläkten. Håll kanalen till den kortaste, mest direkta vägen till utomhus som möjligt. Detta kommer att säkerställa att fläkten verkligen flyttar CFM som anges av tillverkaren.

Hur man oljar en badrumsfläkt

Efter 5-10 år saktar fläktmotorerna (och kan brinna ut) på grund av ansamling av skräp. Att applicera olja på lagren kan få dem att gå som nya.

Introduktion

Att smörja ett gammalt badrumsfläkt kan hjälpa det att återupplivas — springa som nytt. Nyare fläktar kan dock ha permanentsmorda motorer, så det kan inte finnas några oljeportar (hål) för dig att lägga till olja. Att tillföra olja till en permanent smord motor kan också skada motorn eller upphäva garantin. Använd din bästa bedömning.

Stäng av strömmen

Det första steget i att smörja ett badrumsfläkt är att stänga av strömmen till badrummet. Leta bara upp rätt brytare vid elpanelens låda och vänd den. För att olja fläktmotorn ordentligt måste motorn och höljet tas bort från taket, vilket innebär att de elektriska ledningarna tas bort — så att du inte vill bli chockad.

För att verifiera att strömmen är avstängd, försök att sätta på badrumsfläkten på väggbrytaren. Om badrumsfläkten inte slås på vet du att strömmen är avstängd. Du kan också ta ytterligare steg för att vidröra (eller komma nära) ledningarna med en beröringsfri spänningstester innan du avinstallerar de elektriska ledningarna.

Ta bort fläktkåpan

Det andra steget är att ta bort badrumsfläktkåpan. Allt du behöver göra är att dra ner på plastskyddet några centimeter tills du känner lite motstånd — cirka 2-6 cm. När den har dragits ner är de två metallklämmorna synliga. Pressa med metallklämmorna med fingrarna — detta kommer att göra locket fritt från huset.

Ta bort fläktenheten

Nu är det dags att ta bort den faktiska fläkten från taket för att komma till motorn. Fläkt- och motoraggregatet kläms vanligtvis in i ett yttre hölje som är fäst vid bjälken. Du måste ta bort en eller två clips och 1-3 skruvar för att ta bort fläktenheten.

Koppla bort motorn eller koppla bort ledningarna

De äldre fläktarna kan ha en faktisk kontakt som går in i ett uttag i fläktaggregatet, till exempel med den allestädes närvarande badrumsfläkten. Dra ut elkontakten innan du drar ut fläktenheten. Om det inte finns någon kontakt, fortsätt sedan med att ta bort fläktenheten. Nu är det dags att koppla bort de elektriska ledningarna. Anteckna vilken tråd som ansluter till vilken — vanligtvis svart till svart och vitt till vitt för en grundläggande badrumsfläkt — samt grön för mark.

Demontera motorn och fläktbladet

Innan du kan olja motorlagren eller till och med rengöra någonting ordentligt — måste du först ta bort motor- och fläktblad från metallramen. Det är en bra idé att ta bilder av fläkten med din telefon så att du kommer ihåg vart alla delar går så att du kan sätta ihop den igen utan problem. För min fläkt, för att ta bort fläktklingorna, var allt jag behövde göra att vrida och dra.

Det fanns inget klipp för att hålla det på plats. Efter att jag tagit bort fläktbladet var jag bara tvungen att ta bort två bultar som håller motorn och två lager tillsammans. När motorn är isär kan du rengöra motorn, locket och fläktklingorna innan du fyller på olja.

Rengör locket, motorn och lagret

När badrumsfläkten är dåligt underhållen och smutsig, suger den inte in luften. Detta har ofta att göra med skräp, ludd och skräp som sitter inuti. För att se till att detta inte är ett långsiktigt problem, ta dig tid att rengöra varje komponent noggrant. Det vanligaste misstaget folk gör är att börja olja direkt. Ja, du kanske är ivrig att börja men det är viktigt att ta ett steg tillbaka och rengöra allt.

För att göra detta korrekt, använd en robust tandborste eller dammsugare (helst handhållen). Detta gör att du kan rengöra de olika komponenterna samtidigt som du ser till att inget skadas. För kniven bör du tvätta den separat med tvål. Håll ett öga på axeln som håller motorn under rengöringen. Detta område kan gå obemärkt förbi och bör också rengöras. När allt har skrubblats är det dags att organisera varje del. Du vill lägga ner dem så att alla sidor kan oljas.

Applicera olja på lagret

Det här är vad du har väntat på, det är dags att olja badrumsfläkten. Det vanligaste misstaget är bara att smörja fläktmotorns axel och tro att du är klar – det hjälper fläkten bara en kort period som en vecka. För att verkligen olja fläkten så nära tillverkaren som möjligt måste du fylla på olja i oljeviklagret. När du har tagit bort fläktmotorns axel, leta efter oljevägslagret.

Det kommer att finnas lite suddigt material som sticker ut – det här är filten som måste oljas. Om lagret har mycket skräp, rengör lagret först med några tops. Kolhydrater fungerar bra för detta som kommer i en sprayburk. Ta ut fläktmotorn och spraya den med kolhydrater. Se till att den har torkat innan du fyller på olja i lagret.

Rikta in axeln

När du har monterat om motorn är det dags att justera axeln igen. Kullagren är flexibla, så när du har installerat om motorn måste du försiktigt knacka på axeln med änden på en skruvmejsel i alla riktningar. Vrid axeln så att den snurrar fritt — knacka sedan igen i alla riktningar en gång till. Kontrollera igen att axeln snurrar fritt.

Installera om fläkten

Nu när lagret är oljat och har justerat om axeln, är det dags att installera om fläktenheten i taket. Anslut de elektriska ledningarna på samma sätt som tidigare och skruva in fläktenheten i huset. Sätt tillbaka brytaren på elpanelens låda.

 

Vanliga frågor om badrumsfläktar

Finns det några ytterligare funktioner som jag bör se över hos badrumsfläktar?

Badrumsfläktar behöver inte vara tråkiga och bullriga utgåvor till badrummet. Det finns anpassningsbara alternativ när du väljer det bästa badrumsfläkten. Inte bara kan du välja en tyst badrumsfläkt, du kan välja bland olika andra användbara och praktiska tekniska förbättringar för att hålla alla i hushållet glada att använda fördelarna med badrumsfläkten.

Bluetooth®-högtalare: Dessa fans inkluderar trådlösa högtalare som låter dig ansluta och spela musik med Bluetooth®-teknik. Värmare: Håller ditt badrum varmare, särskilt användbart på vintern, eller för att hålla lufttemperaturen i rummet närmare duschens temperatur när den används. Fuktgivande badrumsfläktar: Fuktighetssensorer initierar fläkten när interna sensorer upptäcker ökad luftfuktighet i rummet.

Belysning: Badrumsfläktar med lampor håller ditt badrum säkert och lätt att se på natten. Rörelsesensor: Initierar badrumsfläkten och andra funktioner när någon kommer in i rummet. Timers: Håller fläkten igång under en förinställd tid, vilket ofta ger ett urval av alternativ från 15 minuter till 60 minuter eller mer.

Hur rengör jag en badrumsfläkt?

Badrumsfläktar tar inte bara bort lukt och gammal luft från ditt badrum utan de tar också bort damm och smuts som blandas i luften. Dessutom har den yttre luften som kommer in i avgaskanalen den atmosfäriska smutsen. Med tiden kommer kanalen att bli smutsig och påverkar fläktens effektivitet och prestanda. Således blir det mycket nödvändigt att rengöra kanalerna då och då.

Låt mig se hur man rengör badrumsfläktkanaler i några enkla steg. Vänd först av strömbrytaren och bryt den elektriska kretsen. Ta bort locket på kanalen och doppa den i en hink som innehåller ljummet vatten och milt rengöringsmedel. För att ta bort skräpet från fläktklingorna kan du använda en dammsugare med munstycksfäste som lätt suger in smuts från fläktklingorna. Torka nu av knivarna med en fuktig trasa och rengör den. En torr trasa kan användas för att ta bort överflödigt vatten från bladytan.

Använd en stel borste för att ta bort damm och smuts från motorn och andra tillbehör. Den styva borsten gör det möjligt att ta bort envis smuts från fläktens vinklar. Sug nu in skräp med hjälp av en dammsugare. Låt kanalen vara öppen i några timmar för att torka helt och sätt tillbaka locket när det är helt torrt. Sätt tillbaka avgasrörets lock och slå på fläkten.

Rengöring av kanalerna då och då säkerställer att det inte förekommer mögel och mögel i kanalen. Man bör alltid komma ihåg att när du rengör badrumsfläkten och dess komponent, antingen helt eller delvis, torka alla ytor innan du slår på fläkten igen för att förhindra kortslutning

Behöver du en badrumsfläkt i badrummet?

Alla badrum kräver viss ventilationskälla, oavsett om det är i form av en fläkt eller ett öppningsbart fönster. Här är de väsentliga kraven du behöver veta.

Ett badrum i Sverige måste ventileras antingen genom ett fönster eller en fläkt Om ditt badrum endast har toalett går det bra att använda ett fönster ensamt som ventilationskälla I nybyggda badrum med badkar och dusch krävs mekanisk ventilation i form av en fläkt. Detta beror på att nybyggnader är byggda för att vara mer lufttäta, så naturlig ventilation är mycket lägre Ventilationsbehovet för ett badrum är 15 liter per sekund / 54m3 per timme Du kanske undrar vad den sista punkten betyder.

I grund och botten hänvisar 15l / s, eller 54m3 / hr, till mätningen av hur mycket gammal luft som ersätts med ny luft. Det är ganska mycket standard för badrumsfläktar att uppfylla dessa krav, men det bör anges i produktbeskrivningen för din fläkt; kontrollera innan du väljer det. Om du har ett gammalt badrum med endast ett fönster som ventilationskälla kan det ändå vara en bra idé att ge extra ventilation. Om exempelvis mögel eller fukt kvarstår, kan en fläkt hjälpa till att minska effekterna.

Vilka är fördelarna med ett badrumsfläkt?

En fläkt för badrum är det enklaste sättet att säkerställa att ditt badrum uppfyller kraven för luftventilation. Men de har också fördelar utöver dina lagliga regler. De största fördelarna med att installera en fläkt är: För att minska kondens. Alla kan intyga hur mycket ånga en dusch producerar. En fläkt minimerar detta. För att förhindra mögel. Kondens som din dusch skapar kan leda till ett värre problem: mögel. Korrekt ventilation kan förhindra att den bildas.

För att förlänga ditt badrums livslängd. Kondens och mögel är båda destruktiva krafter i ditt badrum. De kan skada ditt badrumsinredning utan reparation. En fläkt är ett bra försvar mot detta. För att hålla lukten borta. Slutligen kan all den fuktiga, inaktuella luften leda till obehagliga dofter i ditt badrum.

En fläkt hjälper till att hålla luften fin och fräsch! Om du har ett våtrum hittar du ett badrumsfläkt som är särskilt användbart. Detta beror på att vatten och ånga lättare kan spridas runt i rummet och orsaka deras förödelse! Att installera en lämplig ventilationsform garanterar att du kan njuta av ditt badrum när det är bäst så länge som möjligt.

Vad ska man tänka på innan man väljer en badrumsfläkt?

Med så många olika typer av badrumsfläktar att välja mellan är det viktigt att hitta badrumsfläkten som kan uppfylla uppgiftskraven. När du väljer en inbyggd fläkt, leta efter de viktigaste funktionerna, från CFM, sonerna eller den visuella inverkan som fläkten har på resten av rumsdesignen, oavsett om det är ett kök, ett bad eller en källarplats.

Det är också viktigt att notera att inte alla badrumsfläktar är avsedda att installeras i ett badrum. Olika platser ger specifika miljöutmaningar och ett badrumsfläkt måste vara utrustat för att uppfylla villkoren. Ett badrumsfläkt måste ha rätt lista för att intyga att det kan hantera antingen våta eller fuktiga platser. Platsbetyget varierar mellan olika typer av badrumsfläktar, så leta reda på den lämpligaste klassificeringen.

Vilka extra badrumsfläktfunktioner är viktiga?

Moderna badrumsfläktar erbjuder mer än bara ventilation eller en fläkt / ljuskombination. Fläktar på en timer stängs automatiskt av efter en viss tid, vilket fungerar som ett bra alternativ till att glömma att fläkten är på när du lämnar badrummet. Särskilda väggbrytare med den här timerfunktionen är till nytta för badrumsventilationsfläktar som slås på via en väggbrytare. Vissa badrumsfläktar har också flera hastighetsinställningar, så att du kan anpassa hastigheten till det mest effektiva alternativet för badrummet.

Fuktavkännande fans, som de som erbjuds av Broan NuTone, eliminerar gissningar och slår bara på när det behövs. Denna typ av fläkt kan se när luftfuktigheten stiger till en viss nivå, slås på och sedan av igen när överflödig fukt har tagits bort. Denna typ av fläkt är vanligtvis avsedd för installation direkt ovanför ett badkar eller dusch, men kontrollera alltid produktinformationen för detaljer innan du köper.

Vissa fläktar har också en inbyggd värmefunktion som ger rummet märkbar värme inom några minuter. Detta kommer till nytta i svalare klimat och för badrum som kanske inte har en särskild värmekälla. Denna speciella ventilationsfläkt kräver en egen dedikerad 20-amp-krets, så se till att ditt hem har de nödvändiga kretsarna innan du köper en sådan fläkt om du inte har något emot den extra kostnaden för att uppgradera ledningarna.

Vilka olika typer av badrumsfläktar finns det?

När det gäller att välja ditt badrumsfläkt kanske du undrar var du ska börja med alla olika typer som finns på marknaden. Vilken är bäst att köpa till ditt badrum? Det finns några olika typer av fläkt som du kan vara medveten om. De vanligaste är:

Axiell – Dessa ansluts direkt genom en yttre vägg och används när luften inte behöver flyttas långa sträckor.

Centrifugal – Dessa är utformade för badrum som inte ligger nära en yttre vägg (över 1,5 m bort). De kan flytta luft långa sträckor längs kanalen, vilket innebär att de har en mer kraftfull utvinningsgrad – och är ofta bullrigare. De sitter ofta i tak.

Du kanske också hör av inbyggd-fans. Dessa är vanligtvis monterade i taket och kan användas för extra långa sträckor på 40 meter eller mer. Du kommer antagligen att höra termen ”kanalisering” när du söker efter din fläkt. Detta hänvisar till slangen som transporterar den gamla luften inifrån till den yttre ventilen, liknande den som du skulle hitta i en torktumlare.

Om ditt badrum ligger långt från en yttre vägg, eller om du monterar det i taket, kommer du att behöva en längre “kanalkörning”. Detta betyder också att du behöver en kraftfullare fläkt – vanligtvis en centrifugalfläkt. Den vanligaste typen av fläkt som vanligtvis finns i bostäder är dock den axiella fläkten.

Var ska du placera en fläkt?

För att din fläkt ska fungera som bäst finns det några villkor som är bra att försöka uppfylla. Montera först din fläkt så högt som möjligt på väggen. För det andra, försök att placera den så nära ånga och kondens som möjligt – kom ihåg att kontrollera att IP-klassningen är lämplig.

Slutligen försök att hålla den borta från källan till ersättningsluft, till exempel ett fönster – detta säkerställer att frisk luft inte sugs tillbaka direkt från ditt rum! Om det är omöjligt för dig att montera en fläkt genom väggen eller taket kan de också placeras i fönster. Detta är ofta ett mycket enklare jobb eftersom det kräver mindre byggnadsarbete. Du måste dock klippa ett hål i ditt glas, vilket är ett knepigt jobb för DIY-nybörjare – kontakta en glasmästare om du är osäker.

Hur mycket kostar en fläkt för badrumsutsug?

Hur mycket det kostar att installera en ny fläkt för badrumsberoende beror på några saker, till exempel:

Vilket fläkt du köper, oavsett om du byter ut en gammal fläkt eller monterar en ny, hur rakt framåt är ditt jobb – passar det helt enkelt genom en yttervägg? Eller behöver du längre kanaler för att nå din externa ventilationspunkt? Badrumsfläktar varierar betydligt i kostnad. Vissa basmodeller kan köpas för mindre än 200 kr, medan fler specialmodeller kan vara närmare 1000 kr märket.

När det gäller montering kommer kostnaden att sjunka till jobbet. Det kan bara ta mellan två och fyra timmar att byta ut en gammal fläkt som liknande. Om du behöver kabeldragning eller nybyggnad kan det ta mycket längre tid. Beroende på din elektrikers hastighet och längden på jobbet kan kostnaden för montering ligga mellan 1500 och 2000 kr.

Hur fungerar badrumsfläktar?

Badrumsfläktar arbetar genom att suga varm eller fuktig luft ut ur ett litet, lokaliserat område, så att frisk luft kan komma in från andra håll (kanske en dörröppning eller ventilationsöppning) för att ersätta den. Den varma luften som dras ut med en badrumsfläkt dras sedan genom ett kanalsystem och dras ut utanför. På grund av ångan och fuktigheten som byggs upp i badrum, kök och tvättstugor finns dessa fläktar oftast i dessa områden. Vissa badrumsfläktar använder sensorer som gör att de automatiskt kan aktiveras när de känner att det finns ånga i rummet.

Hur effektiva är badrumsfläktar?

Eftersom dessa fläktar bara är riktigt effektiva i mindre rum, ger en som kan röra sig cirka 2 kubikmeter per sekund vanligtvis tillräcklig ventilation. För större områden kan ett större ventilationssystem vara mer lämpligt. Effektiviteten hos badrumsfläktar beror verkligen på rummets storlek och den luftflödeshastighet som krävs för det området. Exempelvis kräver ett badrum utan dusch ungefär åtta luftbyten per timme. Ett badrum med dusch kan behöva 20.

Hur mycket luft ett badrumsfläkt kan skifta över en viss tid mäts oftast i kubikfot per minut (CFM), men det hänvisas också till i termer av kubikmeter per minut (m3 / min). Mängden luft som en fläkt kan flytta beror på både dess storlek och hastighet. En liten fläkt kan flytta samma mängd luft som en stor fläkt, men skulle normalt behöva svänga snabbare för att göra det – beroende på hur fläkten är konstruerad kan det också göra det mer bullrigt.

Det är naturligtvis inte alltid en dålig sak. Vissa människor föredrar att ha en högljudd fläkt installerad på toaletten för att hjälpa till att drunkna ut de ljud de annars skulle kunna göra! Det enklaste sättet att bestämma vilken storlek och hastighet på fläkten du behöver är att räkna ut rummets volym och sedan multiplicera det med antalet luftbyten du behöver för att hålla det klart. Om du är osäker, fråga en återförsäljare eller kvalificerad installatör.

Vad är CFM?

En av de mest inflytelserika faktorerna vid köp av badrumsfläktar är CFM, vilket är ett annat sätt att säga kubikfot per minut. CFM-klassificeringen anger mängden luft som badrumsfläkten kan röra sig genom på en minut under laboratorieförhållanden. Ju högre CFM-nummer desto mer kubikmeter luft kan fläkten bearbeta och desto bättre ventilationspotential.

Luften i rummet blir mättad av fukten som skapas av varje vattenarmatur i rummet. Antalet armaturer ökar luftfuktigheten oavsett kök eller badrumsfläktstorlek och påverkar den CFM som krävs för rummets kvadratmeter.

Detta innebär att ju fler kranar, toaletter eller vattenförbrukande apparater i rummet, desto högre behöver badrumsfläkten CFM vara. En effektiv badrumsfläkt bör helt fräscha upp luften i ett badrum 8 gånger på en timme, eller ungefär en gång var 7: e minut. Leta efter en fläkt med CFM som rymmer badrumsstorleken i den takt.

Vilka ytterligare specifikationer för badrumsfläktar ska jag se över?

Det finns många alternativ när du väljer ett badrumsfläkt, från plats till fläktstorlek och design, samt en mängd mer tekniska detaljer som är lika viktiga att tänka på. För att hitta det bästa badrumsfläkten måste du veta vad dessa detaljer betyder och hur de har betydelse.

 • Ampere: Amperskillnaden på en fläkt är ett mått på den energi som fläkten använder för att arbeta med högsta kapacitet. Ju högre antal förstärkare, desto mer energi kräver det.
 • Kanalstorlek: För att matcha kanalstorleken, mäta diametern på kanalen som ansluter till fläkten. Kanalen bör vara tillräckligt stor för att flytta luft till och från badrumsfläkten.
 • Sones: Badrumsfläktens upplevda ljudstyrka anges i soner. Det mäts inte i specifika decibel eller volym, utan är snarare en indikation på komparativ komfortnivå för någon som hör ljudet. Till exempel kan ett tyst kökskylskåp vara cirka 1 son, medan en energieffektiv badrumsfläkt kan få upp till 3,0 soner.
 • Statiskt tryck (SP): Luftens hastighet i kanalerna tillför motstånd när det vrider hörn och rör luft längs kanalens längd, vilket skapar statiskt tryck som badrumsfläkten måste ha strömförsörjningen för att övervinna när den släpper ut luft från rummet.
 • Volt: En indikation på mängden elektrisk kraft som fläkten måste tillhandahållas för att dra rätt strömstyrka från.

Att känna till dessa grundläggande termer hjälper till att säkerställa att badrumsfläkten du väljer uppfyller kraven i rummet där den är installerad.

Hur fungerar en badrumsfläkt?

Om du för närvarande går igenom en badrumsrenoveringsprocess (eller funderar på att slutföra en inom en snar framtid) har du ett perfekt tillfälle att lägga till en badrumsfläkt i detta ständigt viktiga rum. Badrumsfläktar är bra av en mängd olika skäl, men att installera en ordentligt och till och med välja rätt modell för att möta dina behov kräver en djupare förståelse för hur de fungerar i första hand. På många sätt är ett badrumsfläkt inte olikt takfläkten du kan ha i ditt sovrum – bara den fungerar på det motsatta sättet du kan förvänta dig. Takmonterade badrumsfläktar använder sugprincipen för att dra upp lukt, fukt och andra element upp och ut ur ditt badrum via en ventil.

Fläkten passerar sedan fukten genom kanalsystemet i ditt hem och driver ut den på utsidan av ditt hem genom en dedikerad ventil. Genialet med badrumsfläktar är faktiskt i deras enkelhet – fläkten själv drar luft upp genom en nedåtriktad ventil, i huvudsak med hjälp av vetenskap för att få saker som fukt från där de för närvarande är (ditt badrum) till där du behöver dem för att vara (utanför) . Även om ventilationens faktiska styrka och andra funktioner kan bero mycket på modell, fungerar alla badrumsfläktar i princip på samma grundläggande sätt.

Fördelarna med att ha ett badrumsfläkt

En av de största fördelarna med att ha ett badrumsfläkt beror på hur dessa enheter hjälper till med att bli av med mögelproblem som du kan uppleva. När fukt tillåts byggas över tiden, även i ett rum som är byggt för fukt som ett badrum, är mögel ganska mycket en garanti – särskilt under golvplattor och bakom väggar. Genom att avlägsna fukt från luften innan den tillåts samlas hjälper badrumsfläktar att förhindra att detta händer i första hand.

En annan stor fördel med att ha ett badrumsfläkt har att göra med luktborttagning. Låt mig alla vara ärliga – badrum är mycket sällan de trevligaste luktande rummen i ditt hem av en mängd olika skäl. Om du klickar på avloppsfläkten för ditt badrum kommer det att ta bort även de värsta luktarna på några minuter. Slutligen skulle ingen diskussion om badrumsfläktar vara komplett utan att nämna rätt sätt att installera en i ditt eget hem. Själva processen är relativt enkel och kan enkelt slutföras som ett DIY-företag på en eftermiddag. Men ett mycket viktigt övervägande du vill göra har med luftning att göra.

Beroende på hur kanalsystemet i ditt hem installerades kan du behöva göra några ändringar för att garantera att fläkten faktiskt ventilerar utanför ditt hus och inte bara upp på vinden. Att ventilera fläkten till vinden kan ge dig de resultat du behöver i ditt badrum, men det kan skapa en olycklig situation där mögel, skräp och andra problem börjar utvecklas över tiden i det övre området av ditt hem. Tänk på ditt badrumsfläkt som en skorsten – du skulle aldrig släppa ut röken från din eldstad på vinden, eller hur? Självklart skulle du inte – och du borde inte tömma ditt badrumsfläkt där heller.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top