Bästa badrumsfläkten 2024 – Test av olika badrumsfläktar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst paket

Pax Passad 31

Fresh Intellivent Sky

Flexit Silent Eco

Fresh Fresh

Klicka här för att se fler badrumsfläktar.

Att hitta den bästa badrumsfläkten kan verka som en skrämmande uppgift, med otaliga modeller på marknaden.

Men lugn, vi har gjort arbetet åt dig. Genom vår omfattande produkttestning har vi jämfört pris, prestanda, funktioner och användarrecensioner för att ge dig en tydlig och objektiv guide. Vi har tittat på allt från billiga badrumsfläktar till mer exklusiva modeller.

Oavsett om du vill ha en fuktstyrd badrumsfläkt, en med kallrasskydd eller bara en bra badrumsfläkt till ett bra pris, har vi allt täckt för dig. Välkommen till vårt test av badrumsfläktar!

1. Bäst i test – Pax Passad 31

Pax Passad 31 badrumsfläkt

Pax Passad 31 representerar toppen av smarta badrumsfläktar. Dess design är ren och estetiskt tilltalande, vilket gör att den passar smidigt in i nästan vilket badrum som helst. Men det är inte dess utseende som imponerar mest, utan dess intelligent integrerade funktioner.

Specifikationer
Ljudnivå: 27,9 dB
Kapacitet friblåsande: 95 m³/h
Mått: 21c17x90 cm
Max. tryck: 21 Pa
Drifttemperaturområde: 5 – 35 °C

Under våra test visade Passad 31 upp en anmärkningsvärd förmåga att kontrollera fukt, tack vare sin inbyggda fuktautomatik.

Denna innovativa funktion aktiverar fläkten när det upptäcks förhöjd fuktighet, vilket förbättrar badrummets allmänna luftkvalitet och hjälper till att förebygga fuktskador. Fläkten fungerade konsekvent under våra tester, vilket verkligen bevisade effektiviteten av fuktsensorn.

Ytterligare en användbar funktion är närvarosensorn som registrerar rörelse och slår på fläkten automatiskt.

I kombination med den justerbara timerfunktionen, som håller fläkten igång en viss tid efter att ingen rörelse längre upptäcks, maximerar Pax Passad 31 luftkvaliteten samtidigt som den sparar energi.

Ljudnivån var imponerande låg i jämförelse med andra fläktar vi har testat. Passad 31 skapar minimalt med ljudstörning, vilket gör det till ett utmärkt val för dem som värderar ett lugnt och fridfullt badrum.

En mindre nackdel som vi märkte under testet var att installationen kan vara något komplex, särskilt för de som inte är tekniskt benägna. Men en gång installerad, var Pax Passad 31 ett utmärkt tillskott till badrummet.

Fördelar

 • Intelligent fuktkontroll
 • Närvarosensor
 • Låg ljudnivå
 • Energieffektiv

Nackdelar

 • Installation kan vara utmanande

2. Bäst premiumval – Fresh Intellivent Sky

Fresh Intellivent Sky badrumsfläkt

Fresh Intellivent Sky tar ventilation till en helt ny nivå. Under vårt test blev vi imponerade av fläktens intelligent designade funktioner, vilka tillsammans levererar ett fräscht och behagligt klimat oavsett utrymme.

Specifikationer
Mått: 18x16x4 cm
Flödeshastighet: 140 m³/h
Nätfrekvens: 50 Hz
Effekt: 2-5W
Bulleremission: 19 dB

Detta är inte bara en vanlig badrumsfläkt, utan en kraftfull enhet utrustad med avancerade sensorer för att säkerställa optimal luftkvalitet.

Ett av de mest framträdande dragen hos denna fläkt är dess unika luktsensor. Denna funktion visade sig vara oerhört användbar under vårt test.

Så snart fläkten upptäckte en stark lukt, ökade den varvtalet för att snabbt avlägsna lukten, vilket gjorde att luften alltid kändes fräsch.

Vi blev positivt överraskade av fläktens överlägsna tryckförmåga, vilket betyder att den kan hantera långa kanaler och böjar utan att kompromissa med ventilationsförmågan.

En annan imponerande funktion vi upplevde var den självjusterande fuktstyrningen. Den startar automatiskt när den upptäcker förhöjd fuktighet och justerar luftflödet för att återställa ett behagligt klimat. Trots sin starka motor är fläkten nästan ljudlös, vilket vi fann vara en betydande fördel.

En nackdel som vi märkte under testet var den något komplicerade appen. Den tillhandahåller ganska många inställningar, vilket kan vara överväldigande för vissa användare.

Ändå, med sin touchpanel och Bluetooth-app, ger Intellivent Sky användaren fullständig kontroll över fläktens funktioner. Dessutom är installationen enkel, vilket gör denna enhet lätt att montera i både tak och väggar. Slutligen kommer den med en generös garanti på fem år, vilket ger extra trygghet.

Fördelar

 • Unik luktsensor
 • Stark tryckförmåga
 • Självjusterande fuktstyrning
 • Tyst drift

Nackdelar

 • Komplicerad app

3. Bäst budgetval – Flexit Silent Eco 100 TH

Flexit Silent Eco 100 TH badrumsfläkt

Flexit Silent Eco 100 TH är en badrumsfläkt för utsug i badrum och våtrum, men den lever upp till mycket mer än sitt baserade syfte. Under vårt noggranna testning av produkten märkte vi flera funktioner och egenskaper som gjorde den till en favorit.

Specifikationer
Effekt: 7.5 W
Mått: 16x16x107 cm
Ljudeffektnivå: 25 dB
Luftmängd: 80 m3/h
Kapslingsklass: IP45

En av de mest märkbara fördelarna med Silent Eco 100 TH är dess ovanligt låga ljudnivå. Tack vare special vibrationsdämpning av motorn, är den nästan hörbar under drift. Detta är en ovärderlig kvalitet i badrum och andra tysta utrymmen.

Fläktens eftergångstid kan justeras mellan 2 och 30 minuter, vilket ger användaren stor flexibilitet att anpassa enhetens drift till sina specifika behov. Det är en enkel men effektiv funktion som gör denna fläkt till ett bekvämt val för alla badrum.

Silent Eco 100 TH har en inbyggd fuktsensor som kan justeras mellan 60 och 90 % RH. Sensorn kan även starta fläkten när spänningen slås på och styr hur länge fläkten går efter att spänningen har stängts av, oberoende av fuktnivå.

Denna funktion hjälper till att hålla badrummet fuktigt och behagligt under alla omständigheter.

En nackdel som vi upptäckte under vår testning var att fläktens luftflöde inte var lika starkt som vi hade hoppats. Medan 80 m3/h är tillräckligt för de flesta badrum, kan det vara otillräckligt för större utrymmen eller utrymmen med hög fuktighet.

Trots detta, har Silent Eco 100 TH mycket att erbjuda. Dess överhettningsskydd, justerbar timer, fuktsensor och låg ljudnivå gör den till ett starkt alternativ för alla som söker en badrumsfläkt.

Fördelar

 • Tyst drift
 • Justerbar fuktsensor
 • Justerbar eftergångstid
 • Skydd mot överhettning

Nackdelar

 • Begränsad luftflöde
 • Ingen inbyggd ljussensor

4. Bäst paket – Fresh Fresh

Fresh Fresh badrumsfläkt

Fresh Fresh Ventilationspaket 75 kvadrat utmärker sig som ett omfattande system för luftkvalitet i hemmet. Under vårt testning av paketet upptäckte vi en mängd funktioner som gjorde det till en favorit, trots några mindre nackdelar.

Specifikationer
Kapacitet: 134 m³/h
Ljud: 21 dB
Kapslingsklass: IP44
Material: Plast
Isolationsklass: II

Det mest framträdande med Fresh Fresh-paketet är dess allt-i-ett-lösning. Med en Intellivent badrumsfläkt, tre friskluftsventiler, genomföringspaket, flimmerfilter och produkter för håltagning i vägg, har du allt du behöver för att upprätta ett effektivt ventilationssystem i ditt hem.

Badrumsfläkten är utrustad med intelligent helautomatisk fuktstyrning, vilket gör den idealisk för användning i duschrum, toaletter, tvättstugor och andra utrymmen i behov av frånluft.

Under vår testning märkte vi att fläkten var i stånd att hålla en behaglig luftfuktighetsnivå i alla dessa utrymmen.

Paketet är utformat för villor och fritidshus med en yta på 60-75 m², men om ditt hem är större kan du enkelt komplettera med fler produkter. Detta erbjuder stor flexibilitet och skalbarhet.

En nackdel vi upptäckte under testningen var den något komplicerade installationen. Medan alla nödvändiga delar ingår, krävs det några tekniska färdigheter för att få allt på plats. Men när systemet är installerat, fungerar det mycket effektivt.

I allmänhet är Fresh Fresh Ventilationspaket 75 kvadrat ett utmärkt val för den som söker en allt-i-ett-lösning för hemventilation. Dess effektivitet och flexibilitet gör det till ett starkt alternativ på marknaden.

Fördelar

 • Allt-i-ett-paket
 • Automatisk fuktstyrning
 • Skalbar för större ytor

Nackdelar

 • Komplex installation
 • Begränsad till en viss bostadsstorlek

5. Modern design – Pax Calima

Pax Calima badrumsfläkt

Pax Calima imponerar med sin helautomatiska, reglagefria drift och moderna funktioner. Efter en grundlig testperiod har vi samlat våra intryck och upplevelser för att ge en djupgående recension.

Specifikationer
Bulleremission: 20 dB
Kapslingsklass: IP44
Lufthastighet: 110 m³/h
Färg: Svart, vit
Funktioner: Appstyrd

En av de mest framträdande egenskaperna hos Pax Calima är dess intelligenta drift. Fläkten har tre olika hastighetslägen och ett boost-läge, vilket ger användarna möjlighet att anpassa ventilationen efter sina specifika behov.

Boost-läget kan enkelt programmeras eller aktiveras via en app, vilket gör det möjligt att effektivt hantera tillfälligt höga nivåer av luftfuktighet eller andra luftkvalitetsproblem.

Fläktens inbyggda Bluetooth-funktionalitet gör det möjligt för användarna att styra fläkten direkt från sina smartphones, vilket ger ytterligare komfort och flexibilitet.

Vi uppskattade denna funktion särskilt mycket under våra tester, då det gjorde det lätt att justera fläktens inställningar utan att behöva störas.

Fläkten har även en närvarosensor som anpassar fläktens hastighet efter rummets användning, vilket är en stor fördel för energieffektiviteten. En annan uppskattad funktion är den inbyggda allpoliga brytaren, vilket säkerställer en säker drift.

Trots alla dessa smarta funktioner, har Pax Calima en nackdel – den komplicerade installationen. Vi märkte att den kan vara svår att installera för vissa, speciellt utan erfarenhet av sådana enheter. Men med rätt verktyg och lite tålamod, borde det inte vara ett övermäktigt problem.

Totalt sett är Pax Calima en effektiv och smart fläkt som är väl värd att överväga för den som söker en modern lösning på sina ventilationssystem.

Fördelar

 • Tre hastighetslägen
 • Boost-läge
 • App-styrning

Nackdelar

 • Svår installation

6. Prisvärt alternativ – Klimatfabriken K7 50001

Klimatfabriken K7 50001 badrumsfläkt

Klimatfabriken Klimat K7 50001 är en badrumsfläkt som sticker ut på grund av dess bredd av funktioner och framförallt sin tysta drift. Efter omfattande tester har vi sammanställt våra intryck i denna recension.

Specifikationer
Kapacitet: 1833 l/min
Effekt: 3 W
Ljudeffektnivå: 17 dB
Luftmängd: 110 m³/h
Kapslingsklass: IP44

Första intrycket av K7 50001 är dess strömlinjeformade design och dess enkelhet att använda. Med sex olika ventilationslösningar att välja mellan ger denna fläkt användaren full kontroll över sin inomhusklimat.

Att ändra läget är så enkelt som att lyfta på täcklocket och välja med hjälp av multifunktionsväljaren.

En annan imponerande aspekt av denna fläkt är dess extremt låga ljudnivå. Under våra tester upptäckte vi att även vid höga hastigheter, bibehålls den tysta driften, vilket gör den idealisk för användning i badrum eller andra områden där ljud kan vara störande.

K7 50001 har även inbyggd självjusterande fuktstyrning och en närvarosensor, vilket innebär att fläkten automatiskt anpassar sig efter rådande förhållanden.

Dessutom inkluderar fläkten en energisparande värmeförflyttare med inbyggd termostat, vilket bidrar till dess övergripande energieffektivitet.

Trots alla dess fördelar finns det en liten nackdel med K7 50001. Vi märkte att, trots dess imponerande funktioner, var installationen något komplicerad. Med det sagt, efter installationen var fläkten mycket enkel att använda och underhålla.

Sammantaget är Klimatfabriken Klimat K7 50001 en imponerande badrumsfläkt som erbjuder utmärkt prestanda, mångsidighet och tyst drift, vilket gör den till ett starkt övervägande för alla som söker att förbättra sitt hemklimat.

Fördelar

 • Tyst drift
 • Mångsidiga ventilationslösningar
 • Energieffektivitet
 • Självjusterande fuktstyrning

Nackdelar

 • Komplex installation
 • Begränsad temperaturomfång (+5 till +35°C)
Test av olika badrumsfläktar

Hur vi genomförde vårt test av badrumsfläktar 2024

Vi vet att att hitta den bästa badrumsfläkten inte är en lätt uppgift. Vi på redaktionen har därför ägnat många timmar åt att noggrant testa och analysera olika modeller på marknaden för att hjälpa dig i sökandet.

Vårt test har fokuserat på allt från prestanda och funktion till prisvärdhet. Vi strävade efter att ge dig mest tillförlitlig information för att hitta bäst i test produkten som uppfyller dina krav och behov. Låt oss nu djupdyka in i vår testprocess.

Att säkerställa en konsekvent testmiljö

För att säkerställa en rättvis jämförelse mellan de olika modellerna av badrumsfläkten, har vi skapat en standardiserad testmiljö. Vi har simulerat en typisk badrumsmiljö, med allt från temperatur och fuktighet till luftflöde.

Detta var viktigt eftersom vi ville se hur varje fläkt klarade av realistiska förhållanden, inklusive hur effektivt de kan hantera fukt och kyla. Vi var speciellt imponerade av fuktstyrda badrumsfläktar och de med kallrasskydd, som vi kände presterade särskilt bra i våra tester.

Detaljer om vår testprocess

Vår testprocess var omfattande och noggrann. Vi började med att installera varje badrumsfläkt enligt tillverkarens instruktioner, vilket gav oss en uppfattning om hur enkelt det är att installera varje modell.

Därefter utförde vi ett antal tester för att utvärdera prestanda och effektivitet. Vi testade bland annat hur snabbt fläkten reagerade på ökad fuktighet, dess ljudnivå och hur effektivt den ventilerade ut fuktig luft.

Utförandet av testerna

Vi testade varje badrumsfläkt flera gånger under olika förhållanden för att säkerställa att vi fick en korrekt bild av prestandan.

Varje test varade i minst 30 minuter, vilket gav oss tillräckligt med tid att observera och utvärdera fläktens prestanda under längre tid. Vi noterade också om fläkten hade speciella funktioner, som fuktstyrning eller kallrasskydd, och hur dessa funktioner presterade under våra tester.

Här är några viktiga punkter vi fokuserade på:

 • Fuktstyrningens reaktionstid
 • Ljudnivå vid högsta hastighet
 • Effektivitet vid ventilation av fuktig luft
 • Prisvärdhet

Våra upplevelser och funderingar under processen var många. Vi hittade en mängd bra badrumsfläktar, men också några som inte levde upp till våra förväntningar.

Utifrån testresultaten

Att utvärdera resultaten av vårt test var en viktig del av processen. Vi jämförde varje badrumsfläkt mot varandra utifrån kriterierna: prestanda, ljudnivå, fuktstyrning, kallrasskydd, och prisvärdhet.

Vi granskade inte bara de tekniska detaljerna, utan tog också hänsyn till användarvänlighet och installation. För varje testparametrar tilldelades poäng, vilket resulterade i en total poäng för varje produkt.

Detta gav oss en objektiv bild av vilken produkt som var bäst i test, den bästa billiga badrumsfläkten och vilken som var det bästa alternativet för de som letar efter specifika funktioner, som en fuktstyrd badrumsfläkt eller en med kallrasskydd.

Långtidstest och hållbarhetsbedömning

För att bedöma varje produkts hållbarhet genomförde vi ett långtidstest där badrumsfläkten fick arbeta kontinuerligt under flera timmar varje dag i en period av två veckor.

Vi övervakade fläktens prestanda under denna period för att se om det var några tecken på slitage, fel eller försämring.

Vi granskade också varje fläkts byggkvalitet och material för att bedöma dess potentiella livslängd. Hållbarhet är en viktig faktor, särskilt för dem som vill köpa en badrumsfläkt som håller i längden.

Säkerhet och pålitlighet under test

Vi satte säkerhet och pålitlighet i fokus under vårt test. Vi observerade hur varje badrumsfläkt reagerade på oväntade störningar, såsom plötsliga spänningsfall eller extremt hög fuktighet.

Vi granskade också varje produkts säkerhetsfunktioner, såsom överhettningsskydd och automatisk avstängning. Vi fann att de bästa badrumsfläktarna var de som kontinuerligt kunde leverera effektiv ventilation utan att kompromissa med säkerhet.

Slutligen är det värt att notera att även den mest pålitliga och säkra fläkten kräver korrekt installation och regelbundet underhåll för att säkerställa optimal prestanda över tid.

Säkerhet och pålitlighet under test, badrumsfläktar

Tips inför köpet av badrumsfläkt

Att köpa en badrumsfläkt är bara början. Det är viktigt att veta hur du bäst använder din nya investering för att maximera dess prestanda och livslängd.

Under vårt test av olika badrumsfläktar har vi lärt oss mycket om vad som krävs för att få ut det mesta av dessa enheter. Här följer några tips baserade på våra erfarenheter och observationer.

Rätt installation är avgörande

För att säkerställa att din badrumsfläkt fungerar på toppen av sin förmåga, är korrekt installation av största vikt. Vi observerade under vårt test att de bäst presterande enheterna var de som var korrekt installerade enligt tillverkarens instruktioner.

Detta omfattar allt från placering till elanslutning. Kom ihåg att det kan vara nödvändigt att anlita en professionell för installationen, särskilt om du köper en badrumsfläkt med avancerade funktioner som fuktstyrning eller kallrasskydd.

Optimal användning av funktioner

Badrumsfläkten du väljer kanske har en rad olika funktioner och inställningar. Under vårt test märkte vi att det kan vara överväldigande att förstå vad alla dessa gör och när de ska användas.

Det bästa rådet vi kan ge är att ta dig tid att läsa bruksanvisningen noggrant. Varje funktion har ett syfte, och att förstå detta kan hjälpa dig att få bästa möjliga prestanda från din badrumsfläkt.

Underhåll är nyckeln till hållbarhet

Under vårt långtidstest av badrumsfläktar noterade vi vikten av regelbundet underhåll för att bibehålla enhetens effektivitet och hållbarhet.

Genom att rengöra din fläkt regelbundet och ersätta eventuella filter som föreskrivs av tillverkaren, kan du förlänga dess livslängd och se till att den fortsätter att fungera effektivt.

Säkerhetsåtgärder bör inte ignoreras

Vi har märkt under våra tester att badrumsfläktar ofta har inbyggda säkerhetsfunktioner. Dessa kan inkludera allt från automatisk avstängning till överhettningsskydd.

Dessa funktioner är där för din säkerhet och bör inte ignoreras. Se till att du förstår hur de fungerar och vad du ska göra om de aktiveras.

Förståelse av ventilationssystemet

För bästa resultat är det viktigt att förstå hur din badrumsfläkt passar in i ditt övergripande ventilationssystem. Till exempel, en badrumsfläkt kan vara en del av en större värmefläkt, avfuktare, luftrenare eller luftkonditioneringssystem.

Att veta hur dessa system samverkar kan hjälpa dig att optimera din fläkts prestanda och säkerställa att ditt badrum är behagligt och fritt från fukt och dålig lukt.

Här är några punkter att komma ihåg:

 • Rätt installation är avgörande för fläktens prestanda.
 • Förståelse av funktioner och inställningar kan hjälpa dig att maximera din fläkts effektivitet.
 • Regelbundet underhåll kan förlänga din fläkts livslängd och bibehålla dess prestanda.
 • Säkerhetsfunktioner är viktiga och bör inte ignoreras.
 • Förståelse av ditt övergripande ventilationssystem kan hjälpa dig att få mest ut av din fläkt.

Oavsett vilken badrumsfläkt du väljer att köpa, se till att du tar hänsyn till dessa tips för att få bäst i test prestanda och hållbarhet. Lycka till!

Förståelse av ventilationssystemet, badrumsfläkt

Vanliga frågor om badrumsfläkt

Är det dyrt att ha i gång en badrumsfläkt?

De flesta badrumsfläktar har en energiförbrukning på under 10W. Det betyder att den energin de använder är helt försumbar när det är dags att betala elräkningen.

Sen igen är det en viktig faktor att tänka på för att få ett mer energieffektivt hushåll. På vår sida kan du hitta energieffektiva badrumsfläktar.

Hur högt ska min badrumsfläkt låta?

Många äldre badrumsfläktar kan döna ordentligt. Därför är det viktigt för många att den nya badrumsfläkten inte håller en hög ljudnivå.

Som tur är har de flesta nya badrumsfläktarna en ljudnivå på under 30dB, vilket är ungefär lika högt som när någon viskar. Därmed behöver du inte oroa dig över irriterande buller. Ovan kan du jämföra ljudnivån på ett antal modeller.

Hur fungerar en fuktstyrd badrumsfläkt?

En fuktstyrd badrumsfläkt suger ut fuktig luft från badrummet och skickar ut den utomhus. Badrumsfläkten skapar en luftcirkulation som ger dig luft med hög kvalité över hela huset. Därför är det viktigt att ny luft kommer in via öppna fönster eller dörrar, så att inte smutsig luft cirkuleras överallt.

Hur länge ska en badrumsfläkt vara på?

Det är viktigt att du använder din badrumsfläkt tillräckligt länge för att tömma all den fuktiga luften ut ur ditt badrum. Ett standardmått är runt 15 minuter för att bortföra all fuktig luft efter en dusch eller ett bad.

Det finns också badrumsfläktar med automatisk på och avstängning, som med hjälp av sensorer anpassar sig efter varje situation.

Är det viktigt att ha en badrumsfläkt?

Badrumsfläktar är i oerhört viktiga för ventilationen i huset. Badrumsfläktar förbättrar doften och luftkvalitén. Viktigast av allt så för de bort fukt som annars kan leda till fuktskador och mögel. På vår sida kan du hitta den perfekta modellen för ditt hushåll.

Sammanfattning

När du köper en badrumsfläkt så är det essentiellt att välja en som passar just dina behov. Köp en fläkt som är tillräckligt stark för ytan och anpassa sedan efter andra faktorer som ljud, ljus och värme. Dessutom finns det andra faktorer att tänka på, bland annat:

 • Utseende
 • Design
 • Pris

Många letar efter badrumsfläktar som smälter in i omgivningen. Därmed är både utseende och ljudnivå faktorer som många tycker är extra viktigt. Alla har inte samma toleransområde, så därför är det bra att se till att ljudnivån är tillräckligt låg.

“Badrumsfläktar kommer i en mängd olika priser. För att inte spendera för mycket är det viktigt att du ser över vilken fläkt som passar i just ditt badrum.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen