Bästa badrumsskåpet 2023 – Test av olika badrumsskåp

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Gustavberg Graphic

Gustavberg Nordic

Ifö Option High

Svedbergs NY-50

Klicka här för att se fler badrumsskåp.

Kanske står du där med ditt nya badrum eller med ett skåp som gått sönder, oavsett är det dags för ett nytt köp av badrumsskåp.

Visserligen är badrumsskåp i sig ganska simpla men marknaden är stor och erbjuder dig som konsument oändliga alternativ, det gäller därför att vara försiktig när beslutet tas.

Faktorer som storlek, material och syfte är viktiga att ha i åtanke, men även priset kan vara betydande.

I denna artikel får du möjligheten att läsa om fyra olika produkter och deras specifikationer samt fördelar, men också en köpguide som underlättar ditt beslut av modell.

1. Bäst i test – Gustavberg Graphic

Klicka här för att se bästa priset

Graphic från Gustavberg är ett stilrent och simpelt badrumsskåp som kommer passa in i majoriteten av badrum och erbjuda en utmärkt förvaring för allt som du vill stoppa undan.

Skåpet är nästan kvadratiskt då bredden är på 60 cm och höjden på 55 cm. Produkten kommer inte sticka ut särskilt mycket och inte vara i vägen då den har ett lagom djup på 16 cm.

De två hyllplanen som finns är tillverkade i glas och är flyttbara, vilket innebär en stor variation i hur skåpet kan användas och vilka saker som kan förvaras där.

Badrumsskåpets dörrar är mjukstängande och därför slipper du som konsument de störande smällarna som kan uppstå när man inte är försiktig och skåpet är dåligt designat.

Om man vill kan produkten kompletteras ihop med en toppskiva som har integrerad belysning och därför lyser upp i skåpet när dörrarna är öppna.

Modellen tillverkas i både kulörerna vitt och grått, det finns därför ingen risk att skåpet inte passar in i ditt badrum.

Badrumsskåpet är tillverkat i MDF, vilket är ett fukttrögt material som är utvecklat och klassificerat för just badrum, eftersom luftfuktigheten är större i dessa miljöer.

2. Populärast – Gustavberg Nordic

Klicka här för att se bästa priset

Om ditt badrum inte har tillräckligt med plats för ett brett badrumsskåp, är denna modell från Gustavberg, vid namn Nordic, ett utmärkt alternativ.

Skåpet är nämligen ganska högt, på hela 180 cm, och har ett djup på 27 cm. Det innebär att du trotts bredden på 35 cm får plats med mycket och inte behöver oroa dig för att få förvaringsbrist. Produkten kan både stå på golvet och fästas på väggen.

Produkten har ett fast hyllplan och två glasplan som är flyttbara, skåpet kan alltså optimeras utifrån dig och dina behov.

Dörrarna är designade med en ”soft Close” funktion, vilket innebär att du kan smälla hur mycket du vill utan att oroa dig för din hörsel eller risken för att klämmas mellan dörr och stomme.

Skåpet som finns i både blankvitt och ljust trä levereras komplett, du slipper alltså krångliga instruktioner och alla problem som kan uppstå när en möbel ska monteras.

Företaget Gustavsberg har 2 års garanti på alla sina produkter. Garantin gäller från det att varan tagits i bruk eller från det datum då slutbesiktning av installerad vara har skett.

3. Premiumval – Ifö Option High

Klicka här för att se bästa priset

Om du som konsument är ute efter ett av det mest lyxiga, exklusiva och kvalitativa badrumsskåpet som finns på marknaden idag, är Ifö Option High det perfekta valet för dig och ditt badrum.

Det mest unika med produkten är att den är elektriskt, den har nämligen en integrerad belysning i ovankant och på undersidan av skåpet. Men modellen är också utrustad med 1 st 230 V eluttag med USB-port.

Dörrarna som har speglar i sig är försedda med en frostad del i underkanten som ska användas vid öppning och stängning då man vill undvika fläckar på själva spegeln.

De mjukstängande dörrarna har ingen centrerad skarv vilket ger en betydligt bättre spegelbild än om skarven sitter precis i mitten.

Måtten på badrumsskåpet är 70 x 60 x 17,2 cm, vilket är höjd x bredd x djup och är väldigt optimalt för badrumsskåp som ska rymma många saker.

Utöver själva skåpet finns det några användbara medföljande tillbehör, exempelvis förstoringspegel och magnetlist.

Spegelskåpet från Ifö är kompatibelt och passar till alla andra möbelserier från Ifö.

4. Billigast – Svedbergs NY-50

Klicka här för att se bästa priset

Badrumsskåp med kvalité och hållbarhet är ofta dyra, men det stämmer inte för NY-50 från Svedbergs.

Produkten är tillverkad i vit metall och har en utvikbar dörr med spegelglas, den simpla designen gör sig alltså perfekt över alla handfat och tvättställsblandare.

Eftersom skåpet ska sitta ovanför handfatet är måtten något mindre på 40 x 50 x 14 cm. Alltså perfekt för dig som föredrar ett litet skåp.

De två flyttbara hyllorna i lackerad zink- och järnplåt ger ett bra och hållbart skydd mot både korrosion och rost.

När skåpet kommer hem till dig är det bara att sätta upp produkten med det samma, modellen levereras nämligen färdigmonterad.

Badrumsskåpet är perfekt för att gömma allt från tandborstar och tandkräm till rakhyvlar och handkrämer.

Lista över de bästa badrumsskåpen 2023

 • Bäst i test: Gustavberg Graphic
 • Populärast: Gustavberg Nordic
 • Premiumval: Ifö Option High
 • Billigast: Svedbergs NY-50

Köpguide för badrumsskåp 2023

Att köpa ett badrumsskåp är inte lätt. Marknaden är stor och erbjuder konsumenten många alternativ, vilket innebär att du måste veta exakt vad du vill ha i ditt badrum.

Men för att underlätta ditt köp har denna köpguide skrivits av oss på hantverksproffset. Förhoppningsvis blir ditt beslut enklare efter att du läst den.

I guiden får du möjligheten att läsa om de viktigaste faktorerna att ha i åtanke innan köpet äger rum, vilka är:

 • Syfte
 • Material
 • Storlek
 • Färg
 • Extra funktioner

Syfte

Syfte kanske vid första tanke låter lite konstigt, alla badrumsskåp har ju samma syfte tänker du. Men det är bara delvis sant.

Självklart är alla badrumsskåp till för att förfara olika saker i ditt badrum, men trots det kan syftet för olika personer variera.

Det handlar nämligen om vad du tänker förvara. Det är stor skillnad om det bara handlar om två tandborstar eller om det är hela familjens ägodelar.

Den frågan måste du ha svaret på innan letandet efter skåp ens börjar, fundera därför noga över dina och familjens behov av förvaring i badrummet.

>>> Du är kanske också intresserad av tvättställsskåp, klicka då på länken! 

Material

Materialet som badrumsskåpet är tillverkat i är av yttersta vikt om du vill att skåpet ska få en lång livslängd och inte behöva byta ut produkten efter endast något år.

Badrumsskåp placeras nämligen i fuktiga miljöer, vilket innebär att materialet måste vara fukttåligt om du inte vill bli olycklig.

De mest populära materialen är trä, MDF och metall. Trä måste alltid vara impregnerat för att klara av fukten och inte rutna, medan metall måste vara lackerat, exempelvis med zink, för att motstå korrosion eller rost. Det kan vara att föredra att välja en färg som matchar resten av badrummets detaljer, såsom din toalett.

MDF är däremot designat för att vara fukttåligt och behöver ingen ytbehandling, även om vissa tillverkare ibland gör det ändå.

Med denna information kring trä, MDF och metall kan du välja det material som du själv föredrar utifrån det estetiska uttryck som du vill framhäva i badrummet.

Storlek

Storleken på badrumsskåp finns i otaliga alternativ och det finns ingen direkt standard som man kan gå efter.

Det första man kan göra är att bestämma formen, antingen långsmal eller kvadratisk. Därefter får du börja mäta i ditt badrum. Ett bra tips är att bestämma några intervall som du sedan kan leta storlekar inom.

Till exempel letade jag efter badrumsskåp som var mellan 150 cm och 180 cm långa när jag valde mitt skåp. Genom den metod blev jag inte lika begränsad som jag annars hade blivit om jag endast letade efter ett specifikt mått.

När vi säger att det finns oändliga storlekar menar vi verkligen det. Allt mellan 30 cm och 180 cm går att hitta för både bredd och höjd, medan djupet kan vara mellan 10 cm och 50 cm.

Färg

Färgen på badrumsskåp har ingen betydelse för vare sig komfort eller hållbarhet, utan är bara betydande på det estetiska planet.

Kulörer finns i många alternativ, allt från vitt och de mest ljusa nyanserna till mörka kulörer och mer neutrala färger. Nedan hittar du de vanligaste färgerna och deras fördelar:

 • Vit kan kombineras med vilken färg du vill och är det perfekta alternativet för att skapa ett friskt och modernt utseende.
 • Neutrala toner som grädde och elfenben ger badrummet värme och hjälper till att skapa en lugn känsla.
 • Träfärger kan framhäva en varm och behaglig miljö som passar i många badrum.
 • Pastellfärger är perfekta om du inte vill ha något för djärvt eller om neutrala toner inte ger tillräckligt med kontrast i badrummet.
 • Svarta skåp är ett utmärkt alternativ för att framhäva en designerstil genom en tidlös finish.
 • Grå har blivit ett populärt alternativ för badrummet och det är perfekt för att skapa ett coolt och trendigt utseende. Det fungerar bra med andra färger som rosa och gult.

”Titta på olika bilder för att inspireras och välj sedan en lämplig kulör på skåpet.”

Extrafunktioner

Badrumsskåp i sig är ganska simpla och det finns inte oändliga funktioner att leta efter, men det finns ändå några som kan vara värda att fundera över.

Den första extrafunktionen är eluttag, vissa badrumsskåp har nämligen ett eluttag eller en USB-port integrerade. Det tillåter dig att ladda både rakapparat och mobil i skåpet utan att riskera fuktskador på dessa elektroniska enheter.

Den andra är dimskydd, vilket förhindrar imma att bildas på spegeln efter du duschat. Innan jag skaffade detta skydd behövde jag torka av spegeln på badrumsskåpet i stort sett varje gång jag duschat.

Den tredje är mjukstängande dörrar, som förhindrar smällar och minskar risken att klämma sina fingrar mellan dörren och ramen. Men som tur är, har majoriteten av moderna badrumsskåp denna fantastiska funktion.

>>> Kika även in badrumsfläktar här! 

Hur man sätter upp ett badrumsskåp

Många badrumsskåp levereras ihopsatta, vilket är perfekt om du inte vill behöva montera produkten själv, däremot är det ofta dyrare. Det blir både en monteringskostnad och dyrare fraktavgift.

En bra metod är då att köpa ett badrumsskåp som du måste bygga ihop själv och här har du en guide för hur det går till.

Innan monteringen börjar

Börja med att packa upp och inspektera badrumsskåpet. Det är bättre att uppräcka om några delar saknas innan monteringen påbörjas.

Därefter är dessa specifika verktyg att föredra:

Så här går monteringen till

Själva monteringen av badrumsskåpet måste ske enligt produktens instruktioner då det är olika för alla modeller. Men när skåpet väl är hopbyggt och ska fästas på väggen, ska du göra så här:

 • Du kan ta bort alla dörrar för att underlätta hanteringen av produkten.
 • Mät avståndet från skåpets överdel till fästet. Använd befintliga möbler som en guide när du placerar badrumsskåpet.
 • Markera platsen för fästet på väggen.
 • Kontrollera området för rör och ledningar med en detektor.
 • Borra hålen för dina skruvar. Kom ihåg att använda rätt borr för ytan. Om din modell levereras med extra fästskruvar måste du också borra hål för dessa.
 • Knacka in en väggpropp, skruva in fästet på rätt plats och kontrollera att det är plant med vattenpass.
 • Montera enheten på väggen och skruva på plats med fästskruvarna.

Vanliga frågor om badrumsskåp

Vilket badrumsskåp är bäst?

Det är omöjligt att säga vilket badrumsskåp som är bäst för dig, du måste själv utgå från hur ditt badrum ser ut. Badrummets storlek och färgschema är vad som avgör vilket badrumsskåp som får plats och vad som passar in.

Vad kostar ett badrumsskåp?

Kostnaden för ett skåp kan vara väldigt varierande, allt mellan 1000 kr och 10 000 kr går att hitta. Priset beror ofta på storlek, kvalité och hållbarhet. Vårt tips är därför att inte bara köpa den billigaste modellen.

Kan man byta badrumsskåp själv?

Ja det går alldeles utmärkt att byta ett badrumsskåp själv, men du måste vara lite händig och kunna läsa instruktioner. Lär gärna får guide om tips inför monteringen. Om du inte kan montera produkten själv kan du betala för att få den uppsatt.

Vilka material finns för badrumsskåp?

De mest populära materialen för badrumsskåp är trä, MDF och metall. Alla tre är bra på sina sätt och fungerar utmärkt. Läs mer om de olika materialen i vår köpguide.

Sammanfattning

Avslutningsvis måste du vara försiktig och noggrann när du väljer vilket badrumsskåp som du vill ha.

Det gäller att utgå från ditt badrums storlek och färgschema för att sedan bestämma vilket skåp som bäst passar in.

Frågor kring material, syfte och extrafunktioner är viktiga att ställa sig och kan vara avgörande om du faktiskt blir nöjd med ditt köp.

”Utgå från ditt badrum när du väljer vilket badrumsskåp som ska köpas in.”

Källor

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen