Den bästa bågfilen 2023 – Test av olika bågfilar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Hultafors HMS-12

Bahco 225-Plus

Stanley 0-20-807

Ironside 131050

Klicka här för att se fler bågfilar.

Bågfilen har länge varit en stapelvara i verktygslådan för både professionella hantverkare och DIY-entusiaster. Med sin unika design och mångsidighet är den oumbärlig för många arbetsuppgifter, från fina detaljer till kraftfulla snitt.

Men med så många modeller på marknaden kan det vara en utmaning att hitta den som passar bäst för just dina behov. Därför har vi tagit oss an uppgiften att noggrant testa och jämföra olika bågfilmodeller för att ge dig den information du behöver för att göra ett informerat val. Låt oss dyka rakt in i våra resultat och upptäckter!

1. Bäst i test – Hultafors HMS-12

Hultafors HMS-12 Bågfil


Efter noggranna tester av Hultafors HMS-12 kan vi säga att denna bågfil verkligen står ut när det kommer till prestanda och användarvänlighet. Ramen, tillverkad av stålprofil, garanterar inte bara en robust känsla utan också imponerande precision.

Denna robusthet kompletterades av den höga bladspänningen som utan tvekan bidrog till att våra sågningar var exakta och jämnare än med många andra bågfiler vi tidigare testat.

Vidare var handtaget i aluminium inte bara estetiskt tilltalande utan också mycket ergonomiskt utformat. Tillsammans med det greppvänliga främre stödet i polymer, kände vi oss säkra under sågningen och kunde enkelt styra bågfilen genom olika material.

Att bladet kan vinklas är ett stort plus, eftersom det tillåter plankapning med bibehållen precision, vilket definitivt var till nytta under våra tester.

Bladbytet kan ofta vara en besvärlig process med andra bågfiler, men med Hultafors HMS-12 var detta inte fallet. Den fjäderbelastade bladhållaren förenklade verkligen processen, och det ergonomiskt utformade vredet gjorde att vi kunde uppnå hög bladspänning utan mycket ansträngning.

Ett noterbart inslag som är värt att nämna är Hultafors Bimetallblad med 24 TPI som följde med bågfilen. Det gav en överlägsen precision och prestanda, vilket garanterar en hållbar och effektiv skärning genom hela testprocessen.

Men även om denna bågfil var mycket imponerande, noterade vi en nackdel. Trots dess höga prestanda och precision, kände några av våra testare att bågfilen var något tung. Detta kan påverka arbetstiden vid långa arbetspass eller för dem som inte är vana vid att arbeta med tyngre verktyg.

Fördelar

 • Robust och precis med stålprofilram
 • Ergonomiskt aluminiumhandtag
 • Bladhållare underlättar bladbyte
 • Vinklingsbart blad för mångsidig kapning

Nackdelar

 • Något tung för långa arbetspass

2. Bäst premiumval – Bahco 225-Plus

Bahco 225-Plus Bågfil

Vid test av Bahco 225-Plus blev det snabbt uppenbart att denna bågfil erbjuder en rikedom av funktioner som skiljer den från mängden. Den mest framstående aspekten var den höga bladspänningen som möjliggör raka och perfekta snitt, en kvalitet som alla hantverkare skulle uppskatta.

Denna prestanda förstärktes av bågfilens fjäderbelastade bladspänningsmekanism, vilket gjorde bladbytet inte bara snabbt utan också smidigt, en funktion som sparade oss mycket tid under testprocessen.

Dessutom imponerades vi av den starka rektangulära ryggsektionen som inte bara gav verktyget extra styrka och hållbarhet, men också erbjöd utrymme för förvaring av reservblad.

Möjligheten att använda Bahco 225-Plus som en sticksåg var ytterligare en överraskning, vilket gav verktyget en mångsidighet som vi sällan stött på tidigare.

Bladets kapacitet att snedställas i 55° för plankapning var en annan imponerande funktion. Detta, tillsammans med det brottsäkra Sandflex-bimetallbladet, säkerställde att varje snitt var inte bara exakt, utan också konsekvent och pålitligt.

Dock, även om denna bågfil levererade på de flesta fronter, fann vi den något tyngre än förväntat. För kortvariga jobb var detta inte ett stort problem, men för längre arbetspass kan det bli tröttande för användaren.

Fördelar

 • Hög bladspänning för exakta snitt
 • Mekanism för snabba bladbyten
 • Mångsidighet med sticksågsfunktion
 • Stabil med förvaring för reservblad

Nackdelar

 • Något tung vid längre användning

3. Bäst budgetval – Stanley 0-20-807

Stanley 0-20-807 Bågfil

Vi fick nyligen möjlighet att testa Stanley 0-20-807, en bågfil av mindre modell. Genom vår noggranna testprocess kunde vi uppskatta flera av dess unika egenskaper.

För det första skiljde sig denna bågfil från många andra på marknaden på grund av dess förmåga att passa in i trånga och svåråtkomliga utrymmen. Med tanke på alla de tillfällen vi har känt oss begränsade av andra sågars storlek var detta en ovärderlig egenskap.

Det mest imponerande var dock finjusteringen av bladlängden. Denna funktion visade sig vara mycket praktisk eftersom den gjorde det möjligt för oss att använda bågfilen i en mängd olika användningsområden.

Det ergonomiska handtaget, tillsammans med den inbyggda tumstödet, säkerställde att långa arbetspass med bågfilen var både bekväma och mindre ansträngande för händerna.

Säkerheten med Stanley 0-20-807 var också imponerande, med en klingvakt som var integrerad i handtaget, vilket eliminerade många av de farhågor vi vanligtvis har när vi arbetar med liknande verktyg.

Dess strukturella design, som använde en högkvalitativ polymerbeläggning, garanterade maximal styrka och hållbarhet.

Dessutom kunde klingan skryta med en 45-procentig ökning av skärningsdjupet jämfört med standard mini-hacksaws, vilket möjliggjorde bearbetning av större arbetsstycken.

Den enda avigsidan vi upplevde under testningen var att, trots att den var avsedd för lättare arbetsuppgifter, kunde den ibland kännas mindre robust när den utsattes för något hårdare material.

Fördelar

 • Utmärkt för trånga utrymmen
 • Anpassningsbar bladlängd
 • Ergonomiskt designad för komfort
 • Högkvalitativ polymerbeläggning

Nackdelar

 • Kan kännas mindre robust vid hårdare användning

4. Populärt val – Ironside 131050

Ironside 131050 Bågfil

Efter att ha använt Ironside 131050 genom vår testprocess, har vi samlat flera insikter och åsikter om denna bågfil. På en första anblick var det uppenbart att den stabila aluminiumramen gav sågen en robust känsla.

När vi testade den i olika arbetsmiljöer märkte vi att detta inte bara var ett intryck – den höll verkligen måttet även under krävande förhållanden.

Ett av de mest framstående dragen var möjligheten att montera bladet i en 45° vinkel, vilket visade sig vara särskilt användbart när vi behövde kapning nära väggar eller golv. Denna flexibilitet gjorde att vi kunde arbeta i begränsade utrymmen utan att behöva göra kompromisser med kvaliteten på vårt arbete.

Ergonomin var också en framträdande aspekt av denna produkt. Gummigreppet både fram och bak gjorde att det var lätt att hålla och manövrera sågen under längre perioder utan obehag. Detta är särskilt viktigt eftersom arbete med verktyg ofta kan vara fysiskt krävande och påverka händerna negativt över tid.

Medan vi uppskattade den allmänna prestandan och designen av Ironside 131050, stötte vi på en liten svårighet när det gällde att byta blad. Trots att det levereras med ett kvalitativt 300 mm bimetallblad med 24 TPI, kunde processen för att byta blad vara något förbättringsvänlig.

Fördelar

 • Robust aluminiumram
 • Flexibilitet med 45° vinkelmontering
 • Bekvämt gummigrepp
 • Kvalitativt bimetallblad inkluderat

Nackdelar

 • Svårighet vid bladbyte

5. Bra alternativ – Hultafors HMX-12

Hultafors HMX-12 Bågfil


Efter att ha testat Hultafors HMX-12 under en period var vårt team överväldigade av de imponerande funktionerna och prestandan hos denna bågfil.

Med sin kompakta, helgjutna styva ram i aluminium kombinerar den lätthet med styrka på ett sätt som sällan ses. Den här kombinationen möjliggjorde mycket hög bladspänning, vilket resulterade i precision i varje kapning vi utförde.

Ett annat anmärkningsvärt drag var det ergonomiska greppet med övergjutning i gummi på både fram- och baksidan av ramen. Detta grepp gjorde det inte bara bekvämt att hålla bågfilen under längre tidsperioder, utan det gav också den stabilitet och säkerhet som behövs när man arbetar med verktyg som detta.

Den fjäderbelastade bladhållaren var en annan bonus. Vid bladbyte underlättade denna funktion processen avsevärt. Det ergonomiskt utformade vredet, som också nämndes i produktspecifikationen, levererade som lovat och gav en mycket hög bladspänning.

Dessutom uppskattade vi flexibiliteten med att kunna vinkla bladet, vilket möjliggjorde plankapning utan att kompromissa med precisionen.

Trots alla dessa positiva aspekter upptäckte vi dock att medan bågfilen presterade exceptionellt väl på de flesta material, kunde den ibland ha svårt med mycket tjocka eller hårda material.

Detta kan ha att göra med bladets densitet eller bladspänningens maximala gräns, men det är värt att notera för de som planerar att använda sågen för extremt krävande uppgifter.

Fördelar

 • Lätt men robust aluminiumram
 • Ergonomiskt grepp för komfort och stabilitet
 • Bladhållaren förenklar bladbyten
 • Möjlighet att vinkla bladet för flexibel kapning

Nackdelar

 • Kan kämpa med mycket tjocka eller hårda material

6. Bäst 5-i-1 bågfil – DeWalt DWHT0-20547

DEWALT DWHT0-20547 Bågfil

Efter en grundlig testning av DEWALT® 5-in-1 multifunktionsbågfil blev vi imponerad av dess mångsidighet och användarvänlighet.

Trots sitt kompakta format kunde vi enkelt och effektivt utföra kapningar även i trånga utrymmen, tack vare dess låga profil. Denna förmåga kom verkligen till sin rätt när vi stötte på situationer där utrymmet var en begränsande faktor.

En av dess mest framträdande egenskaper var dess förmåga att hålla bladet med en imponerande spänning på upp till 150kg. Detta garanterade en stadig och säker kapning varje gång.

Dessutom uppskattade vi de olika konfigurationsalternativen för sågen, särskilt möjligheten till låg profil, långt räckvidd och jab-sågstillämpningar. Denna variation säkerställde att vi alltid hade rätt verktyg för jobbet.

Bladets vinkelalternativ, 45° eller 90°, var ytterligare en bonus. Vi upplevde att dessa vinklar var särskilt användbara när vi behövde göra både standard- och spolklippningar.

Men, medan on-board bladlagring var praktiskt och hjälpte till att organisera extra blad, kände vi att det kunde vara lite klumpigt och ibland svårt att komma åt, särskilt när vi var mitt uppe i ett projekt.

Sammanfattningsvis är DEWALT® 5-in-1 multifunktionsbågfil ett imponerande verktyg som lämpar sig väl för en rad olika uppgifter. Medan den inte är utan sina brister, erbjuder den många praktiska lösningar som gör den till ett värdefullt tillskott till varje verktygslåda.

Fördelar

 • Mycket mångsidig
 • Effektiv i trånga utrymmen
 • Imponerande bladspänning upp till 150kg
 • Möjlighet till standard- och vinklad sågning

Nackdelar

 • On-board bladlagring kan vara klumpig
Hur vi utförde vårt test av bågfilar

Hur vi utförde vårt test av bågfilar 2023

I jakten på att hitta den bästa bågfilen, inledde vi med noggrann planering och utförande av vårt test. Valet av rätt bågfil kan vara avgörande för en lyckad arbetsprocess, särskilt för den som söker en billig bågfil utan att tumma på kvalitet.

Under vår testprocess insåg vi vikten av konsekvens och detaljrikedom. Låt oss gå igenom hur vi gick tillväga för att kora vår “bäst i test”-vinnare.

Skapandet av den idealiska testmiljön

Att säkerställa en rättvis och konsekvent testmiljö var kritiskt för vårt test. Vi ville undvika externa störningsmoment, så vi valde en lugn och väl upplyst verkstad med jämn temperatur.

Genom att använda samma belysning, verktyg och metallsåg-material under hela testet kunde vi vara säkra på att varje bågfil hade lika förutsättningar att prestera sitt bästa.

Steg-för-steg genom vår testprocess

För den som är på jakt efter att köpa en bågfil, vet vi att detaljerna spelar roll. Vår testprocess inleddes med att noggrant inspektera varje bågfil för synliga defekter eller skador.

Därefter mätte vi bladets skärpa och jämförde greppets komfort mellan de olika modellerna. En punktlista över vad vi särskilt fokuserade på:

 • Bladets längd och skärpa
 • Handtagets ergonomi och komfort
 • Huruvida bågfilen kändes balanserad vid sågning

Utförandet av de praktiska testerna

Efter vår inledande inspektion, var det dags för den faktiska sågningen. Varje bågfil testades genom att såga genom samma typ av metallsåg-material inte mindre än tio gånger.

Detta för att vi skulle kunna identifiera eventuell prestandaförlust över tid. Vi noterade också hur lång tid varje sågning tog, och hur mycket kraft som behövdes för att uppnå ett rent snitt.

Genom denna rigorösa process, kombinerat med våra insikter och funderingar under testets gång, kunde vi med säkerhet utse vilken produkt som var vår “bäst i test”-vinnare. Och för dem som söker en billig bågfil, blev det klart vilka produkter som erbjöd bäst valuta för pengarna.

Utvärdering av testresultaten

Efter att ha genomfört våra noggranna tester var det dags för den kanske mest kritiska delen: att tolka resultaten. Vi granskade varje bågfils prestanda, hur den presterade under olika förhållanden och hur bekväm den var att använda.

För att verkligen förstå vilken produkt som skulle köpa en bågfil baserat på vårt test, samlade vi åsikter från flera av våra teammedlemmar för att säkerställa en bred och välgrundad bedömning.

Med hjälp av en poängtabell kunde vi sedan objektivt rangordna varje bågfil baserat på prestanda, komfort, pris och, naturligtvis, huruvida det var den bästa bågfilen i sitt prissegment.

Hållbarhet över tidens gång

En viktig aspekt av vårt test var att undersöka hur dessa bågfiar skulle hålla över tid. Förutom de initiala testerna, genomförde vi också ett långtidstest där vi använde varje bågfil regelbundet över en period av flera månader.

Vi var särskilt uppmärksamma på bladets skärpa och huruvida det behövde bytas ut ofta. Denna aspekt var avgörande, särskilt för dem som är ute efter en billig bågfil men inte vill offra kvaliteten i långa loppet.

Säkerhet och tillförlitlighet under test

Säkerhet kan aldrig kompromissas med, särskilt när det kommer till verktyg som en bågfil. Vi var noga med att undersöka hur varje produkt presterade under oväntade situationer, som när en bågfil fastnade eller när det uppstod en plötslig störning.

Några produkter hade säkerhetsfunktioner som ett skönt grepp eller skydd mot skador vid för högt tryck. Dessa funktioner noterades och var avgörande för vår slutgiltiga bedömning.

För oss var det av yttersta vikt att den som skulle köpa en bågfil baserat på vårt test skulle känna sig säker i sitt val, och vi är stolta över att kunna säga att vår “bäst i test”-bågfil uppfyllde alla dessa krav med bravur.

Hur vi utförde vårt test av bågfilar

Rätt handlag med din bågfil: Våra rekommendationer

När det kommer till hantverk är rätt kunskap och teknik avgörande för att uppnå bästa möjliga resultat. Under vår process att finna den bågfil som var ”bäst i test” stötte vi på viktiga insikter som kan vara värdefulla för både nya och erfarna användare av detta verktyg. Här delar vi med oss av några av de tips vi sammanställde under vårt test.

Handtagets grepp och positionering

En av de första saker vi märkte under testet var betydelsen av att ha rätt grepp. Ett säkert och bekvämt grepp på bågfilen ger inte bara bättre kontroll utan minskar även risken för trötthet och skador.

Under vårt test noterade vi hur olika greppstilar påverkade vår sågteknik, vilket ledde oss till att rekommendera:

 • Använd hela handen: Istället för att endast gripa med fingertopparna, använd hela handflatan för bästa kontroll.
 • Fingerpositionering: Placera fingrarna så att de är jämnt fördelade längs handtaget för bästa stabilitet.

Rätt bladdrift och tryck

Under testet observerade vi även hur varierande tryck och drivning av bladet påverkade sågningseffektiviteten. För att få bäst i test-prestanda, kom vi fram till några grundläggande rekommendationer:

 • Jämna drag: Istället för snabba och kraftfulla rörelser, använd långa och jämna drag. Detta minskar chansen för bladet att fastna och ger en renare sågyta.
 • Anpassa trycket: Använd lättare tryck vid starten och avsluta med stadigare tryck mot slutet för bästa resultat.

Andra verktyg i din verktygslåda

Under vårt test kom vi även i kontakt med andra sågar som figursåg, japansåg och tigersåg. Även om dessa verktyg fyller andra funktioner, hjälpte vår erfarenhet med dem oss att förstå bågfilens unika egenskaper:

 • Känna ditt verktyg: Oavsett om du använder en bågfil, figursåg eller tigersåg, är det viktigt att förstå verktygets unika egenskaper och när det är mest lämpligt att använda det.

Säkerhetsförebyggande åtgärder

Slutligen kan inga tips vara fullständiga utan att betona säkerhet. Vår ”bäst i test”-utvärdering involverade noggranna säkerhetskontroller, och vi rekommenderar att:

 • Alltid använda skyddsglasögon: Detta för att förhindra att sågspån eller metallpartiklar kommer in i ögonen.
 • Arbeta i en välventilerad miljö: Sågspån och metallpartiklar kan vara skadliga att andas in.
 • Undvik lösa kläder: Dessa kan fastna i sågen eller verktyget och orsaka skador.

Att köpa en bågfil kan vara en investering i ditt hantverk, men att använda den korrekt är nyckeln till att uppnå ditt bästa arbete.

Genom att ta till sig dessa tips och tekniker hoppas vi att du får ut det mesta av din bågfil och njuter av många år av effektiv och säker användning.

Vanliga frågor om bågfilar

Vanliga frågor om bågfilar 2023

Vad kostar det att köpa en bågfil?

Priset på en bågfil varierar beroende på märke, kvalitet och storlek, men i allmänhet kan man förvänta sig att betala mellan 100 och 500 kronor för en genomsnittlig bågfil.

Var kan man köpa en bågfil?

Bågfilen kan köpas både online och i fysiska butiker. Trots möjligheten att handla i båda, rekommenderas online-shopping på grund av det breda sortimentet och ofta fördelaktiga priser.

Vad gör man med en bågfil?

En bågfil används huvudsakligen för att såga material som metall, plast och ibland trä. Den är utformad för att ge användaren kontroll och precision vid sågning.

Kan man såga metall med bågfil?

Ja, en bågfil är särskilt designad för att såga metall och andra hårda material med precision och effektivitet.

Kan man såga trä med metallsåg?

Ja, det är möjligt att såga trä med en metallsåg, men det rekommenderas inte alltid eftersom sågens tandning är optimerad för metall snarare än trä.

Åt vilket håll skall tänderna på en bågfil vara riktade?

Tänderna på en bågfil ska vara riktade framåt, mot sågens främre ände. Detta möjliggör effektiv skärning när sågen dras mot användaren.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen