Den bästa bågfilen 2022 – Test av olika bågfilar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

STANLEY 1-20-110 Bågfil

BAHCO 225-Plus Bågfil

STANLEY FatMax 0-20-108

STANLEY 1-15-122 Bågfil

Klicka här för att se bågfilar.

Bästa bågfilen 2022

Oavsett om du ska använda din bågfil på daglig basis, till ditt företag eller bara för få tillfällen är det viktigt att den funkar som den ska. Beroende på vad bågfilen ska användas till så efterfrågar man såklart olika saker. Därför är det viktigt att man omsorgsfullt väljer en bågfil som är mest lämpad för det man ska använda den till.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra bågfil på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken bågfil som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem bågfilen så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa bågfilen. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa bågfilarna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till mina läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla bågfilar som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa bågfilen inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test bågfil 2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa bågfilen på nätet. När du letar efter den bästa bågfilen finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa bågfilen enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en bågfil efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa bågfilen för dig:

 • Design
 • Ram
 • Blad
 • Säkerhet
 • Bladlängd
 • Bladvinkel
 • Bladkvalitet
 • Skärdjup
 • Garanti
 • Hantering
 • Värde
 • Konstruktion
 • Handtag
 • Grepp
 • Storlek
 • Urval
 • Spänning
 • Kvalitet
 • Enkel användning

Design

En bågfil består av en metallram utrustad med ett flexibelt, vasst och fintandat blad. Spänningen hos det utbytbara bladet säkerställs av C-ramen och själva bladet är utformat för att skära igenom olika typer av metall (stänger, rör, plåt, etc.). Det är värt att notera att en bågfil även kan användas för att skära igenom material som PVC och annan plast. Följande egenskaper avgör kvaliteten på en bågfil: Bladspänningen, utformningen av ramen och handtaget, bladspännaren, styrkan på ramen, antalet skärvinklar.

Ram

Ramen är en komponent du inte vill förbise. Du hittar två typer av strukturer: justerbara och fasta. Den fasta ramen har en specifik längd och accepterar endast den storleken på bladet. En justerbar bågfil rymmer varierande bladlängder. Vad du än bestämmer dig för är bäst för dig, se till att ramen är stark och stadig.

Bågfilsramar, även kända som bladhållare, har vanligtvis ett ergonomiskt handtag (till exempel pistolgrepp) och levereras med stift för att fästa nya blad. Ramarna är vanligtvis gjorda av stål eller aluminium och kan justeras för att passa blad i olika storlekar.  Ramen är en viktig del av bågfilen som du aldrig bör förbise. Det finns två typer av bågfilsramar som är fasta och justerbara. Sågar med fast ram har en specifik ramlängd och accepterar endast en viss bladlängd.

De justerbara sågarna kan rymma olika bågfilslängder. Den bästa bågfilsramen är också en som har en robust metallkonstruktion. Nästa sak att tänka på är bågfilens ram. Det finns två huvudtyper, nämligen den fasta ramen och den justerbara ramen. För en fast ram kan du bara använda ett blad med en viss längd. Men för den justerbara ramen kan du använda den med blad av varierande längd.

Ramen på bågfil är den mest ansvarsfulla delen av hållbarheten. Metalram bör vara ditt första val eftersom de är starka och hållbara. Det finns två typer av bågfilsramar. Den ena är fast och den andra är justerbar. Du bör överväga den justerbara ramen först eftersom de är justerbara till olika bladlängder. Fast ram accepterar endast en viss bladlängd. Du kan skära en mängd olika material med en justerbar ram genom att använda olika typer av blad.

Blad

Bågfilsblad finns i en mängd olika storlekar för kapning av olika material. De kan vara så små som 150 mm i längd men den vanligaste längden för bågfilsblad är 300 mm. Bladen monteras på bågfilsramar via stift som sätts in i hålen i vardera änden av bladet. Avståndet mellan dessa hål används för att bestämma längden på bladet. Proffs som rörmokare, elektriker och mekaniker använder regelbundet bågfilar när de utför sina dagliga uppgifter.

Detta är förmodligen den viktigaste egenskapen att hålla utkik efter när du köper en handsåg. Vilken typ av uppgift du vill utföra avgör vilken typ av blad som passar dig. Så när du köper, se till att din valda handsåg har önskat antal tand, orientering och form på bladet. Du bör också kolla in bladets tjocklek för att vara säker på att den är idealisk för din typ av arbete. En universell orientering som tillåter både vänster- och högerhänta användare att arbeta med den, och en tunn bladtjocklek som ger oklanderlig skärpa.

Ersättningsblad

En sak att tänka på efter att du köpt den bästa bågfilen är att du också måste köpa ersättningsblad. Din bågfil är bara lika användbar som bladen, och de blir matta. Så fort detta händer kommer du att vilja byta ut det, men tack och lov kostar de inte mycket.

Ett sätt att se när du behöver ett nytt blad är genom att försiktigt dra fingret bredvid det. Om bladet fångar ditt finger är det fortfarande skarpt och bör skära utan problem. Du har ett bra utbud av blad att välja mellan, beroende på vilket jobb du gör. Var uppmärksam på vilken typ av blad du köper eftersom de inte är universella. Vanliga bågfilblad kommer med en ordentlig uppsättning tänder som är utformade för att skära igenom mjuka metaller. Du kommer att kunna särskilja dem eftersom tänderna är packade tätt ihop. Blad som har en uppsättning rakartänder används på tjockare material. De är vanligtvis uppdelade i uppsättningar om tre.

Slutligen fungerar vågiga tandblad bäst på hårda, tunna metaller. Du kommer att känna till denna uppsättning eftersom tänderna bildar en vågdesign som rör sig från vänster till höger. De är idealiska för att fullborda dina mjukare, mer känsliga snitt. Även om detta mer relaterar till särskilda typer av handsågar, är det ändå viktigt att diskutera. På vissa konstruktioner är sågklingorna vanligtvis utbytbara och kan bytas ut för att passa specifika skärjobb. Men innan du väljer en såg som har utbytbara blad, se till att du behöver denna funktion eftersom det kan vara en extra kostnad som du kanske kan undvika genom att välja en enklare handsåg.

Fällbart blad

Här är funktionen som gör din handsåg väldigt lätt att bära och förvara. Om du är en distansarbetare eller en som transporterar utrustning från en plats till en annan, kanske du vill leta efter en hopfällbar handsåg. Dessa handsågar är mycket säkrare att bära eftersom bladet helt gömmer sig inuti det gummerade handtaget.

Säkerhet

Som med alla andra verktyg är starkt fokus och uppmärksamhet på detaljer nyckeln till att garantera säkerheten när du använder en bågfil. Här är några bästa tips för att använda en bågfil på ett säkert sätt. Se till att du har valt rätt blad för uppgiften. Se till att bladet är monterat i rätt riktning, vänt framåt. Kontrollera att bladet är ordentligt fastsatt i ramen. Fäst föremålet du skär ordentligt med till exempel ett skruvstycke. Såga kraftigt och var noga med att rikta skärrörelserna bort från din kropp.

Bladlängd

Börja med en av de första sakerna att kontrollera innan du skaffar en bågsåg, bladlängden kan helt förändra hela din upplevelse när du använder en given bågsåg. Detta beror på anledningen att även om ett litet blad resulterar i en praktisk och bärbar bågsåg, kommer ett större blad med största sannolikhet att ge bättre skärresultat. För att erbjuda den rätta balansen mellan dessa två alternativ, erbjuder hacksågar vanligtvis en bladlängd på 30 cm, vilket borde vara gott för de flesta av er.

Bladvinkel

Det kan finnas många fall där du kanske vill göra andra snitt än raka med hjälp av din bågsåg. Och även om du kan göra detsamma manuellt, kan det vara mycket utmanande. Således finns det många hacksågar tillgängliga där ute som erbjuder justerbara bladvinkelalternativ. Detta kan inkludera bladvinklar som 45 grader, 90 grader och 180 grader där olika vinklar kan vara praktiska för olika typer av snitt. Som ett resultat bör du gå med en bågsåg som erbjuder flera bladvinkelalternativ för användaren.

Bladkvalitet

En andra kritisk komponent i en bågfil som du måste vara uppmärksam på innan du begår dina pengar är kvaliteten på bladet. Till skillnad från Gör-det-själv och helgkrigarna behöver professionella hantverkare hela tiden ha en mångsidig bågfil vid sin sida för att kunna arbeta med ett brett utbud av material. Ett säkert sätt att säkerställa flexibilitet är att investera i en maskin som accepterar olika bladtyper och längder för att arbeta med alla olika material i verkstaden.

En andra viktig faktor när det gäller bladkvaliteten är konstruktionskvaliteten. Variationer av hög kvalitet håller i allmänhet mycket längre även vid hård användning, vilket innebär att de har exceptionella kanthållningsförmåga, vilket också leder till mycket färre utbytesfrekvenser.

Skärdjup

Även om inte varje bågsåg kanske erbjuder skärdjupsklassificeringen, är det en annan faktor att överväga om du vill få en uppfattning om resultaten som du kan få från en given bågsåg. Precis enligt namnet berättar skärdjupet om den maximala tjockleken eller djupet på metallstycket som du kan skära med en given bågsåg. Och beroende på storleken på din bågsåg kan detta inkludera skärdjupsklasser som 8 eller 10 cm där ett högre betyg uppenbarligen är det bättre.

Garanti

Oavsett om du skaffar ett litet handverktyg eller ett större, är det mycket viktigt att se till att ditt givna verktyg håller så länge som möjligt. Detta gäller även för alla hacksågar som du köper till din verktygslåda. Att kontrollera garantin som medföljer din bågsåg kan därför vara ett bra alternativ för detsamma. Lyckligtvis, eftersom bågsågar är helt manuella, kommer många av dem med en livstidsgaranti som är perfekt för långvarig användning.

Hantering

Bågfilen använder ett handtag i antingen ena änden eller båda. Detta är vad du håller för att använda den. När man tittar på handtaget är det mest avgörande att tänka på komfort. Du vill ha något som använder ett gummerat grepp, speciellt om du planerar att hålla det under långa perioder. Den måste ligga bekvämt i handen när det är blött och kallt ute eftersom du aldrig vet när du ska använda den. Dessutom måste handtaget rymma din hand med gott om plats.

Bågfilar kommer att ha ett handtag i ena eller båda ändarna, vilket är vad du kommer att använda för att använda dem. För handtaget är det viktigaste komforten. Och för detta bör du satsa på något med ett gummerat grepp eftersom det är bekvämt i både vått och kallt väder. Handtaget bör också vara tillräckligt rymligt för att rymma din hand. Till sist är det handtaget. Bågfilar har antingen ett handtag i ena änden eller 2 handtag i båda ändar. Den viktigaste faktorn att tänka på när du väljer ett handtag är nivån av komfort det kommer att ge. På grund av detta är gummerade handtag mycket populära. Bortsett från komfortfaktorn kan du använda sådana handtag även i kallt och blött väder.

Eftersom att använda en bågfil kan kräva kraftig sågning fram och tillbaka medan du håller den stadigt, är det viktigt att leta efter ett handtag som är bekvämt att hålla under långa perioder. Leta efter alternativ som inkluderar ett gummigrepp och har ett bredare handtag. Detta kommer inte bara att förbättra användarvänligheten, utan det kommer också att hjälpa dig att behålla ett stadigt grepp om du använder det här verktyget utomhus i kalla eller regniga förhållanden.

Värde

Alla vill ha den bästa bågfilen, men alla har inte råd med en toppmodell. Det är då det är en bra idé att söka efter ett högt värde. Det finns gott om budgetalternativ samtidigt som du får det du behöver.

>>> Är du intresserad av hammare? Klicka här.

Konstruktion

Vad är en bra bladdesign utan en solid byggkvalitet? När du siktar igenom handsågar, se till att du prioriterar hållbarhet framför alla andra faktorer. Ingen rimlig kraft som utövas på verktyget vid daglig användning ska lätt kunna bryta det. Den ska vara tillräckligt solid för att klara trycket som kommer med daglig användning. Vanligtvis erbjuder handsågar som har en konstruktion i en enhet sådan styrka och hållbarhet och ger långvarig hållbarhet. Om du kan hitta ett utmärkt blad men det har dålig konstruktion, kommer det sannolikt att gå sönder mycket snabbt och göra handsågen helt värdelös. Därför är hållbarhet avgörande.

Ramen är en viktig del av träbearbetningsutrustning, och ramen på en bågfil bör vara flexibel. Bladlängden är viktig här och du kan se om du kan producera professionella och exakta vinklade snitt. Verktygets justerbara kraft gör att du kan använda ett blad av varierande längd för att uppnå önskat resultat. Som ett resultat är ramen för en högkvalitativ bågfil gjord av stark metall, vilket gör den långvarig.

Handtag

Bågfilshandtag är viktiga egenskaper och gummihandtag ger komfort när du använder instrumentet under långa perioder. Verktyget ska vara enkelt att använda, och detta bestäms av hur anpassningsbart det är. Den ska fungera som den gör i kalla och regniga förhållanden. Dessutom ska handtaget vara tillräckligt stort för att lätt kunna greppas med ens hand.

Grepp

Att använda en handsåg kan bli exceptionellt tufft om den inte ger ett bra grepp om handtaget. Även om du vill säkerställa att din såg är tillräckligt vass för att enkelt klyva upp trä och metall, bör du också bekräfta att dess grepp är tillräckligt bra för att förbättra effektiviteten. Ett dåligt såggrepp utgör ett större hot än bara en försämring av kvaliteten på sågen. Det kan också resultera i kroniska obehag och göra att användaren drabbas av svåra blåsor. Ett handtag som inte är halkskyddat kan också leda till olyckor.

Vanligtvis bör ett bra handsågshandtag ha ett gummerat grepp som är mjukt och halkbeständigt, vilket ger ett stadigt grepp till dina händer som känns bekväma även efter långa klippsessioner. Handtaget på en bågfil ska vara bekvämt att arbeta. Det gummigreppade handtaget är mycket bättre än andra eftersom det ger bra kontroll och ett starkt grepp. Du bör välja bågfilshandtag på basis av kontroll och starkt grepp.

Storlek

Hänsyn till storlek är vanligtvis inte strikt, och här är vad det betyder: oavsett om du ska köpa en stor handsåg eller om du köper en som är mycket mindre, det viktiga är att du köper en som passar din uppgift och ditt arbete miljö. Storleken på din handsåg avgör inte exakt dess kvalitet. En liten handsåg kan fungera lika effektivt som en större, förutsatt att den används för rätt uppgift. Naturligtvis kan du inte förvänta dig att en liten handsåg sågar ner ett träd.

Urval

Det finns standardbågfilar och högspänningstyper. Alla känner till den förra, som består av en tunn ram som man för in bladet i, och sedan dras bladet åt med en vingmutter. Dessa håller bladet med tillräcklig spänning för att sågen ska göra ett någorlunda rent snitt. Detta test gäller högspänningsbågfilar, som är ett annat djur.

Högspänningsbågfilar kan endast användas med bimetallblad, som är en komposit av höghastighetståltänder svetsade till en kol- eller fjäderstålbaksida. Dessa blad är utomordentligt starka och har tillräckligt med draghållfasthet för att motstå det drag på dem som utövas av bågfilsramen. När vanliga bågfilar av kolstål används i en högspänningsbågfil kan de splittras och skicka stålfragment flygande. Med tanke på att bågfilar är ganska enkla verktyg, finns det bara små skillnader mellan dem. Men som den gamla sången har det kan små saker betyda mycket.

Spänning

Spänningen i bågfilen är mycket viktig. De flesta bågfilar som finns på marknaden låter dig justera verktygets spänning för att möta dina behov. Dessutom, efter att du har skaffat rätt blad för jobbet du behöver göra, med rätt spänning kommer du att kunna utnyttja din bågfils kraft. Fel spänning kommer å andra sidan att kräva mer energi från dig som användare när du skär.

En annan faktor som du måste tänka på när det gäller prestandan eller resultaten som erbjuds av din hacksåg råkar vara spänningsgränsen. Som du kan gissa med namnet, berättar den helt enkelt om den maximala spänningen som din hacksågs blad kan hantera. Detta säkerställer helt enkelt att bladet på din bågsåg är mycket styvt och inte böjs. På grund av detta kan du enkelt göra raka snitt utan att oroa dig för att sågen böjs eller böjs under kapningsprocessen.

Kvalitet

Kvaliteten på bågfilens konstruktion är en annan viktig egenskap att hålla utkik efter. Detta gäller särskilt om du planerar att skära många mycket slipande material som stål och mässing. Du behöver ett verktyg av hög kvalitet som också är hållbart och väldesignat. Naturligtvis kan du inte förbise bladets kvalitet. Du behöver bladet för dina skärapplikationer, så det måste också vara av hög kvalitet. Om du kan, satsa på bågfilar med hållbara och mångsidiga blad.

Användare som planerar att skära slipande material som mässing och stål måste nöja sig med inget mindre än en bågfil av motsvarande hög kvalitet som klarar jobbets krav. För detta ändamål har du flera alternativ. Det finns modeller där ute gjorda av material av industriell kvalitet som aluminiumlegering och stål medan andra har en I-beam-konstruktion. Bortsett från att öka hållbarheten hos bågfilen, måste konstruktionsmaterialet också vara resistent mot frätande material som vanligtvis förekommer i en verkstadsmiljö. Att kompromissa med kvaliteten kan vara ett dyrt misstag, särskilt för tunga användare av bågfilar eftersom det kommer att kräva att man letar efter en ersättare med några månaders mellanrum.

På liknande sätt bör du mellan en fast och justerbar bågfilsram, med tanke på att den senare är mer flexibel. Medan den förra endast accepterar en specifik bladlängd, är den senare kompatibel med olika längder. Oavsett vad du föredrar, se till att verktyget har en robust metallkonstruktion. För det första ska du inte kompromissa med kvalitet för ett lite högt pris. Eftersom en bågfil av hög kvalitet kan säkra dina pengar på lång sikt med hållbarhet. En billig bågfil av låg kvalitet kan skada mycket snart och den kommer inte att vara mångsidig.

Enkel användning

Användarvänlighet är en viktig faktor eftersom du inte vill köpa ett verktyg som är komplicerat, särskilt om du planerar att använda det för olika jobb. Lyckligtvis ger tillverkare idag sina verktyg speciella funktioner för att göra dem mycket lättare att använda och att hantera.

Tillverkare införlivar flera funktioner i sina produkter som syftar till att göra dem lätta att använda och bekväma att använda, vilket tilltalar de allra flesta gröna och entusiastiska gör-det-själv-are som fortfarande lär sig runt maskinerna. Funktionerna är både ansträngnings- och tidsbesparande och ger mycket smidig och problemfri användning. Funktionerna att hålla utkik efter är utformningen av handtagen, fysiska egenskaper och bladspänningsmekanism, bland annat.

Medan vissa bågfilar kommer med ett handtag, har andra två, vilket möjliggör en tvåhandsoperation för de projekt där lite kraft behövs för att få jobbet gjort. Oavsett om du föredrar en enhands- eller tvåhandsoperation, se till att handtaget är bekvämt att hålla i under långa perioder, så att det inte finns någon sannolikhet att du anstränger dig eller blir trött i handen. Det skulle vara ännu mer fördelaktigt om handtaget har ett gummerat grepp som du kan greppa stadigt i olika väderförhållanden.

Lista över de bästa bågfilarna2022

 • Bäst i test: STANLEY 1-20-110 Bågfil
 • Populärast: BAHCO 225-Plus Bågfil
 • Premiumval: STANLEY FatMax 0-20-108
 • Billigast: STANLEY 1-15-122 Bågfil

Typer av bågfilar

Klassiska bågfilar

Bladet på dessa lättanvända sågar måste hållas under hög spänning för att undvika böjning eller brott. Dessa sågar består vanligtvis av en aluminiumram, ett formgjutet handtag, en bladspännare med en vingmutter, en längd på ca. 400 mm.

Junior bågfil

Utrustad med ett särskilt fint blad, är en junior bågfil utformad för att fungera på svåråtkomliga ställen. Dessa sågar är mindre än en standardbågfil och tar längre tid att slutföra skäruppgifter. Ramen och handtaget utgör vanligtvis en del vilket gör dem lite obekväma att använda. De är bäst lämpade för uppgifter som kräver precision. Junior bågfil är en mindre variant som används när utrymmet är begränsat, eller mer exakt kapning krävs. De har mjukare, halvstora blad och är därför inte lämpliga för att skära hårdare ämnen. Junior bågfil är kompakta, lätta att bära handverktyg.

Junior bågfil är en mindre version som används när rummet är begränsat eller precisionssågning krävs. De har mjukare halvstora blad och är därför olämpliga för att skära tuffare material. Junior bågfil är små, bärbara handverktyg.

Kompakta bågfilar

Om du letar efter extrem skärprecision, välj en kompakt bågfil. Dessa ramlösa sågar består av ett rakt handtag fäst vid ett blad. Frånvaron av ramen gör det lättare att göra bredare snitt.

Kraftiga bågfilar

Beroende på modell kan en bågfil utformad för tung användning ha följande, en metall- och stötsäker hartsstruktur, ett handtag av pressgjutet aluminium (med eller utan gummigrepp), en aluminiumram för maximal styrka, ett stålstöd, ett handstöd på framsidan av sågen, 80 till 120 kg bladspänning, automatisk bladspänningskontroll för optimerad och långvarig skärkraft, spänningsminne och justering med hjälp av ett åtdragningshjul, allt från 2 bladvinklar (45° och 90°) upp till 8, snabba bladbyten, standard 300 mm blad, mått: ca. 385 x 145 mm.

Mini bågfil

Minibågfilar är lätta och kompakta modeller som är designade för att såga i särskilt trånga utrymmen och för att komma åt svåråtkomliga områden som hushållsrör. De har vanligtvis långa, ergonomiska handtag och mycket kompakta D-ramar. Minibågfilar är lätta och kompakta versioner som är idealiska för sågning i trånga utrymmen och för åtkomst till svåråtkomliga platser som rörledningar i bostäder. De kännetecknas av långa, ergonomiska handtag och extremt små D-ramar.

Motorbågfil

Motorbågfilar, även känd som elektriska bågfilar, har normalt inbyggda elmotorer för att driva sina blad, men de kan också fästas på separata motorer eller motorer. Motorsågar höjer normalt automatiskt sina blad vid returslaget. Vanligtvis är motorsågar stationära enheter, men vissa handhållna modeller finns också tillgängliga. Kylvätskepumpar är en annan vanlig inkludering för att förhindra att bladen överhettas under användning.

Motorbågfilar, även känd som elektriska bågfilar, är ofta utrustade med inbyggda elmotorer för att driva sina blad, även om de också kan kopplas till externa motorer eller motorer. Motorsågblad är vanligtvis förhöjda vid returslaget. Motorsågar är mestadels fasta verktyg, men det finns några bärbara varianter tillgängliga. Kylvätskepumpar är en annan vanlig funktion som används för att förhindra att bladen överhettas när de används.

Ytterliggare funktioner att överväga

Ram

Ramen på bågfilen är en av de mest avgörande sakerna att ha under övervägande när du köper. I bågsågarna kan du hitta två typer av ramar: fasta och justerbara. De fasta ramarna ger ingen flexibilitet för att rymma varierande längder på bladen. Å andra sidan kan de justerbara ramarna rymma blad av olika storlek. Oavsett vilken ram du köper är det viktigt att den har en stadig ram så att arbetet inte störs och prestandan säkerställs.

Det är ett misstag att glömma bågfilens ram, eftersom det finns många alternativ här. Först är det den fasta typen. Den fasta typen av bågsågsram justeras inte (som namnet antyder), den finns bara i en storlek, så det är bättre att se till att du passar verktyget innan du köper det. De justerbara ramarna å andra sidan kan sträcka sig i längd vilket innebär att du kan använda massor av olika bladlängder. Ramen på bågfilen ska vara gjord av ett högkvalitativt men lätt material som stål eller aluminium.

köp en bågfil om du letar efter en liten såg till metall
Köp en bågfil om du letar efter en liten såg till metall

Blad

Eftersom allt arbete med en bågfil kretsar kring bladet är det viktigt att gå igenom bladdetaljer med stor betydelse. En bågfil som ger dig mångsidigheten att använda vilket blad som helst med den är den mest fyndiga. På så sätt kan du använda bågfilen på en mängd olika material. Därför bör du alltid välja en modell som är kompatibel med flera blad. För det andra är bladets prestanda och hållbarhet ganska viktiga. De som är konstruerade med rostfritt stål är mer hållbara eftersom de inte oxiderar.

Däremot kan du hitta en mängd olika material i bladen, från metall till aluminium. Styrkan hos dessa material är mer eller mindre densamma. Du måste tänka på att produkten du väljer kommer med en rostbeständig beläggning på toppen.  När du väljer ett blad, ha alla dessa faktorer i åtanke och du kommer aldrig att få fel produkt i handen. Den bästa bågfilen kommer att kunna använda en mängd olika blad, så tänk på det. Ett annat blad är anpassat för olika material, vilket innebär att om ramen på din bågfil är justerbar kan du såga alla möjliga olika saker. Du bör också tänka på vilken typ av bladsågen kommer med ur kartongen.

Vanligt blad

Det vanliga bågfilsbladet är det de flesta använder eftersom bladet vanligtvis kommer med verktyget när du köper i järnaffären. Den är dock endast gjord för användning på mjukare metaller som är fria från järn som aluminium eller tenn. Med ett vanligt bågfilsblad växlar tänderna mellan vänster och höger och nuddar varandra. Detta kan göra de första slagen svåra, men när metallen väl har blivit helt skuren av bladets tänder kommer jobbet att gå snabbt.

Rakerblad

Det är lätt att identifiera ett raker-bågfil eftersom tänderna är i grupper om tre. Bladet kan se konstigt ut, men det är väldigt effektivt på tjocka metallbitar som järnrör. Räkna inte med att jobbet går snabbt. Du kommer fortfarande att behöva lägga ner mycket arbete på att kapa röret men det här är definitivt rätt blad för de tyngre jobben du kommer att stöta på med en bågfil. Att använda en vanlig bågfil för att kapa järnrör kommer bara att resultera i ett trubbigt blad och mycket frustration.

Vågigt blad

Där metallen är tunn men inte av den mjuka typen, vill du montera ett vågigt blad på din bågfil. Ta en titt så ser du var bladet har fått sitt namn när tänderna löper från vänster till höger i ett vågmönster. Detta är avsett att ge ett jämnt snitt i hårdmetall även om du inte bör använda det på tjock metall.

Handtag

Bågsågarna har en mycket intressant design och konstruktion. Det är mestadels i vardera änden av bågfilen eller båda. Detta beror på produktens design. Du håller i handtaget för att manövrera bågfilen, därför är den första viktiga punkten att tänka på är komforten.

För någon som är djup i träbearbetningsprojekt och vill använda en bågfil under långa timmar, är det verkligen viktigt att de köper gummerade grepphandtag. Dessutom kommer de gummerade handtagen att vara effektiva och säkra att använda när dina händer är blöta eller i kallt väder. Handtaget bör också vara tillräckligt stort. Den måste ge dig gott om handutrymme så att du kan använda bågfilen med stor lätthet.

Hållbarhet

Hållbarhetsfaktorn innefattar många faktorer. Från ramen till bladet och handtaget bidrar dessa alla till att göra en bågfil hållbar. Uppgifterna om alla dessa uppgifter har nämnts individuellt ovan. Du kan helt enkelt läsa dem och se till att köpa den mest prisvärda produkten så att du kan använda den i många år framöver. För att få bågfilen som erbjuder behovet av en bågfil, se upp för kvaliteten på materialen som används för att tillverka bågfilen. Kvalitet bör vara högsta prioritet när du letar efter den bästa bågfilen på marknaden för att undvika att betala mer pengar varje gång du behöver en ersättare.

Vikt

Vikt är en viktig och ofta förbisedd faktor som du måste tänka på när du handlar efter bågfilar. Om du köper en bågfil som är för lätt kanske den inte är tillräckligt hållbar för att hålla länge. Å andra sidan bör du inte skaffa en som är för tung eftersom den blir svårare att hålla fast vid efter lång tid.

Ergonomi

Hur bekväm bågfilen är att använda är en extremt viktig faktor. Det är särskilt viktigt om du är en professionell som kommer att ha din bågfil i dina händer hela dagen lång. För att vara säker på att få en modell som är ergonomisk att hålla i, se till att den har ett gummigrepp/handtag. Du kanske också vill se och hålla bågfilen personligen innan du köper för att säkerställa att den är bekväm för dig att hålla.

Hur du använder en bågfil

Innan du använder bågfilen för första gången måste du vara säker på att bladet är väl spänt. Du vill inte bryta bladet direkt ur porten. När du köper en bågfil kan standardbladet komma redan satt i sågen. Du måste dock lära dig mycket snabbt hur du byter ut bladet eller hur du själv installerar olika blad i sågen. Du måste först vrida justeringen på såghandtaget eller ramen. Varje bågfil är olika när det gäller att byta ut bladet.

Tänderna på en bågfil är avsedda att skära endast på framåtslaget, tryckslaget. Det betyder att när du trycker måste du lägga till tryck så att du skär materialet. Men när du drar tillbaka bågfilen vill du släppa trycket. Om du inte släpper trycket när du drar tillbaka, skär du ingenting, men du mattar definitivt tänderna snabbare. Du vill att dina blad ska hålla så länge som möjligt.

Hur du håller en bågfil är mycket viktigt för att du ska lyckas såga det material du än arbetar med. När du gör dig redo att klippa, ska handen i den bakre delen vara i ett pistolgrepp med pekfingret pekande längs bladet. Din främre hand ska vara på framsidan av ramen. Detta gör att du initialt kan sätta ner mer tryck för att skära. När du väl har etablerat snittet kan båda händerna flyttas till baksidan av ramen, vilket tillåter mest tryck och riktning.

Materialets betydelse

Det sista du bör bry dig om är hur du ska hålla materialet du planerar att skära. Du måste vara säker på att du inte slösar någon energi genom att låta ditt material eller din arbetsbänk röra sig ett dugg. Hur ska du vara säker på att allt är 100 % säkert? Det mest framgångsrika sättet att göra detta är att ha ett skruvstycke som är säkert monterat på din arbetsbänk. Om du inte har råd med ett skruvstycke måste du åtminstone skaffa några rejäla klämmor för att se till att ditt material är säkert placerat på arbetsbänken innan du börjar skära.

Vad händer om ditt snitt börjar röra sig bort från där du vill att det ska vara? Bågfilen låter dig korrigera ditt snitt helt enkelt genom att vrida ramen något åt ​​ena eller andra hållet. Det är faktiskt ganska enkelt. Detta vrider det flexibla bladet, vilket gör att bladet skär mer på ena sidan än på den andra.

 

Vanliga frågor om bågfilar

Hur många bågfilsdrag per minut kan jag göra?

För att få ut det bästa av din bågfil, placera en hand på handtaget och den andra mot framsidan av ramen. Observera att antalet slag per minut beror på vilken typ av metall du vill skära, mjuka metaller: 50 till 60 slag per minut, aluminium: 60 till 80 slag per minut, rostfritt stål: 20 till 25 slag per minut.

Hur byter jag ett bågfilsblad?

Beroende på vilken modell av bågfil du har, applicera antingen spännmekanismen eller vrid vingmuttern för att lossa det aktuella bladet. Skjut försiktigt ut det nuvarande bladet. Sätt in det nya bladet på hållarstiften i handtaget. Dra åt vingmuttern eller sätt på låsmekanismen igen. Genomför ett provsnitt på en bit metallskrot för att säkerställa att det nya bladet är säkert och ordentligt fastsatt.

Är underhåll viktigt?

Att regelbundet underhålla din bågfil och hålla den i gott skick kommer inte bara att säkerställa en kvalitetsskärning utan det kommer också att minska säkerhetsrisken i samband med att använda verktyget. Tänk på följande grunder när du utför underhåll av bågfil. Du bör regelbundet inspektera bågfilbladen för tecken på skador inklusive skevhet eller trubbig. Om bladen visar tecken på slitage, byt ut dem Applicera olja eller smörjmedel på bladet för att förhindra överhettning när du skär. Minimera risken för brott vid skärning av hårdare material genom att skära långsammare. Rengör bågfilbladen regelbundet för att hålla dem i gott skick längre

Hur kapar jag aluminium med en bågfil?

Även om det är relativt mjukt kan aluminium vara en svår metall att skära eftersom spånen tenderar att samlas och fastna på bladet. För att uppnå en effektiv skärning är det därför lämpligt att välja större blad. Du kan också applicera olja eller smörjmedel för ett jämnare snitt.

Vad är bågfilsblad gjorda av?

Bågfilsblad är vanligtvis gjorda av höghastighetsstål (HSS), en tuff, nötningsbeständig variant av stål. HSS används ofta för att tillverka verktyg, skärblad och borrkronor tack vare dess styrka, noggrannhet och motståndskraft mot skevhet och brott. Tänder i olika storlekar ger olika nivåer av skärkraft. Stora blad med färre tänder lämpar sig bättre för tuffa material, medan mindre blad med fler tänder är designade för finare arbete.

Vad bör jag tänka på med bågfilar?

Ram

Material: den bästa typen av bågfil, den som håller dig hela livet, är gjord av stål. Ramar kommer i aluminium, men att hitta en lätt stålram är bättre för pengarna och för kvaliteten.

Vikt

Du vill välja en bågfil som är lätt så att du inte blir utskrämd bara att arbeta med bågfilen fram och tillbaka. Du kommer säkert att tröttna bara genom att såga metall- eller pvc-röret, men att ha en tung bågfil tröttar ut dig mycket snabbare.

Längd

Ramlängden varierar, men den vanligaste lätta men ändå robusta ramen är en 25 cm ram. Det skulle inte skada att ha flera bågfilar i din verktygslåda, men om du bara måste välja en är en 25 cm bäst.

Monteringsstift

Genom att ha två rader med monteringsstift kan du luta bågfilen och få ett mycket bättre, större snitt. Även om bågfilen är i vinkel är snittet fortfarande rakt och går mycket längre än en med bara en uppsättning av två monteringsstift.

Blad

Högkolhaltigt stål – Dessa används ofta och fungerar bra när de är vassa. Men eftersom dessa blad inte är värmebeständiga mattas tänderna snabbare. Bi-metalltänderna på dessa är gjorda av snabbstål och bundna till en baksida av fjäderstål, vilket hjälper till att hålla kostnaderna nere, men dessa blad håller länge. Längd: Oavsett längd på ramen, det är längden på bladet du behöver köpa för den. En 25 cm ram bör ha ett 25 cm blad.

Hur använder jag min bågfil på bästa sätt?

Det finns flera olika sätt att använda din bågfil. Istället för att visa dig ett steg-för-steg, kommer här några tips för att komma igång. Använd den med ett drag- eller tryckande slag. Prova båda teknikerna tills du hittar den som fungerar bäst för dig. Ett slag per sekund bör vara ditt max. Snabbare slag än så kan orsaka skador på bladet. Detta beror på den intensiva friktionsnivån, speciellt när man använder ett metallblad på metallmaterial. Använd ett tunt lager maskinolja för att minska friktionen mot bladet.

Rikta bladets tänder framåt för att säkerställa att det förblir säkert. Maximera syftet genom att använda varje cm av bladet per slag. Säkra eventuella tunna föremål genom att klämma fast dem när du behöver klippa kanterna. Använd ett skruvstäd när du behöver säkra ett rör under kapning. Om du lär dig bättre genom videor, låt det här barnet lära dig:

Finns det några säkerhetstips jag bör följa?

När du använder din bågfil måste du förbli säker. Även om detta inte är ett elverktyg, finns det fortfarande en chans att bli skadad. Följ dessa riktlinjer för att skydda dig mot skador. Inspektera sågen före användning. Se till att det inte finns några lösa delar, sprickor eller sprickor. När en bågfil går sönder av stress leder dessa trasiga delar och kanter ofta till rivsår på fingrar eller händer. Använd aldrig en defekt såg; för priset kan du få en ny. Se till att spänningen är säker. Vrid vingmuttern eller handtaget, beroende på modell. Detta utövar tryck för att hålla bladet från att röra sig. När den är säker, vrid den lite mer för att spänna den exakt. När du har använt den några drag, gör det en gång till för att stelna den ytterligare.

Kontrollera stiften och bladet. Om stiften är slitna eller matta kan de släppa bladet under tryck. Om stiften är mycket tveksamma måste du kassera dem. Rikta alltid bladets tänder bort från dig under installationen. Se till att du också väljer rätt blad för ditt skärprojekt. Säkra din bågfil ordentligt. Sätt ditt material i ett skruvstycke och lås det ordentligt. Du vill inte att något rör sig eller vinglar under klippning. Använd båda dina händer för att göra snittet. Titta på biten du skär och undvik distraktioner. Att titta bort ens en sekund kan betyda katastrof.

Vilket är det bästa bågfilsbladet för att skära metall?

Ett bi-metall bågsågblad är idealiskt för sågning. Bladen skär det mesta av metall inklusive ohärdat verktygsstål och rostfritt stål. Bi-Metal-konstruktionen kombinerar flexibilitet från kolstål och skärprestanda från höghastighetsmetall. Dessa blad slår ut stora konkurrenter i kvalitet i sin klass.

Hur väljer jag ett bågfilsblad?

Vilket blad du väljer bör bero på vilken metall du ska skära. För ett jobb som kräver medelhög skärning, som en tunnväggig elektrisk ledning, skulle ett blad med 24 tänder per 3 cm göra ett bättre jobb. Ett bågfilsblad är en framstående bland de mest nödvändiga elverktygen eller handverktygen som du kan ha i din verkstad på grund av dess förmåga att skära några typer av metall. Många individer som vill köpa en bågfil kan möta problem när de ska välja vilken de ska köpa på grund av den stora förvirringen där ute.

Ändamål

När du ska köpa en bågfil är det viktigt att veta vilken typ av arbete du planerar att använda den för eftersom en typ av bågfil kan vara idealisk för ett specifikt yrke, medan en annan sort kan få dig i en stor kamp. Att känna till de utmärkande typerna av bågfilsblad uppmuntrar dig att hålla dig borta från alla experiment och du kan helt enkelt komma in på marknaden med säkerhet för att upptäcka exakt vad du vill ha.

Bågsågarna gör att du kan justera dess spänning för att möta dina skärbehov och även om du framgångsrikt har köpt rätt sorts blad för din aktivitet, hjälper det att använda rätt tryck att utnyttja intensiteten på din bågfil. Tänk på att om du använder fel spänning behöver du använda en större mängd av din energi för att få din metall skära. Detta är anledningen till att det är absolut nödvändigt att modifiera trycket så att ditt blad kan vara så tätt som möjligt för att garantera perfekt skärning, även med mycket liten ansträngning från din sida.

Spänningen av bågfilsbladet balanseras genom att vrida vingmuttern på sågen så mycket du kan tills du får rätt nivå av täthet och oböjlig natur på bladet. En annan övertygande metod för att få din bågfil tätt är att använda de två händerna samtidigt när du skär material. Detta garanterar det mest extrema trycket på bladet så att de slits ut konsekvent efter en tid och säkerställer exakta kanter längs din skärlinje.

Vilka typer av bågfilar finns det?

Grova blad är lämpliga för mjuka metaller, medan finare blad är bättre för plåt och hårdare metaller. Bladets uppsättning hänvisar till vinkeln på tänderna och kan vara antingen en alternerande uppsättning för mjukare metaller eller en våguppsättning för hårdare metaller.

Kommer en bågfil skära igenom rostfritt stål?

Bi-Metal bågsågblad är idealiskt för kapning. Bladen skär det mesta av metall inklusive ohärdat verktygsstål och rostfritt stål.

Kommer en bågfil skära igenom härdat stål?

Om ett rent snitt önskas när man skär genom härdat stål, eller om stålets hårdhet måste bibehållas, kommer en fintandad bågfil att fungera utmärkt, även om processen är lång och kräver en hel del intensiv ansträngning.

Vad kan jag använda istället för en bågfil?

Du kan använda samma teknik när som helst du behöver ett rakt snitt på aluminium eller annan lätt tjock plåt, till och med stål. Kläm fast eller håll en rätkant eller fyrkant längs skärmärkena och rita en linje med spetsen på ett vasst knivblad.

Är bågfilsramen viktig?

Mer än något annat vill du ha en bågfil med en styv ram som håller bladet på plats utan att det vrids eller lutar under snittet. En dålig ram kommer att orsaka sneda skärsår och kommer också att förlänga klipptiden. Det kan vara lockande att köpa en billig aluminiumram, men jag skulle rekommendera en ram gjord av ett lättviktsstål. Vilket leder mig till mitt nästa ämne: hur tung ska ramen vara? De flesta rekommenderar en lätt ram, och för ett allmänt verktyg är detta det korrekta svaret. En lätt ram är bättre för situationer när du måste skära något från en dålig vinkel eller med dålig ergonomi.

Men det finns situationer där en tung ram är bättre. För att skära stänger av mjukt stål föredrar jag faktiskt en tyngre ram, eftersom det är möjligt för mig att använda ramens vikt för att skära snabbare. Om du använder bra skärteknik – mer om det senare – blir en tung ram din vän snarare än din fiende. Om du använder en dålig klippteknik kommer en tung ram att göra dig trött och öm. Om du är osäker, köp en lätt. En tung ram är bara användbar i situationer där du har fullständig kontroll över din arbetsyta – detta är inte alltid möjligt, särskilt på byggarbetsplatser. Bågfilsramar finns vanligtvis i två stilar, fasta och justerbara. Som namnet antyder är en fast ram utformad för att vara en bestämd längd och fungerar endast med en specifik bladlängd. Däremot kan en justerbar bågfilsram finjusteras för att passa en rad bladlängder. Det är också lika viktigt att hitta en bågfil gjord av robusta material. De bästa bågsågarna brukar vara gjorda av metall.

Är bågfilsblad viktiga?

köpa en bågfil till metall så kolla in min sida
Om du vill köpa en bågfil till metall så kolla in min tabell ovan!

Köp inte en ram av hög kvalitet och sätt sedan billiga blad på den. Om du är en smed som jag kommer du att skära i stål så du kommer att vilja ha bra blad. Bra blad skär snabbare och rakare. Du kommer att få värde för dina pengar genom att spara tid och frustration.

De flesta bra blad som tillverkas idag är tillverkade bimetallblad. Detta betyder bara att de använder två olika typer av metaller för bladen. De flesta knivar använder idag snabbstål för tänderna; tänderna är sedan elektronstrålesvetsade på en mjukare men starkare ryggrad. Genom att konstruera bladen på detta sätt kan du ha hållbarheten hos höghastighetstålet utan sprödhet. När de först började tillverka hacksågblad med höghastighetsstål, försökte de ursprungligen att hela bladet skulle vara tillverkat av detta material. Dessa blad var för spröda för det mesta arbetet och sprack ofta i mitten av skärningen.

Bågfilar är inte alla byggda på samma sätt. De kan ha olika blad som du kan använda för att skära olika typer av material. Vanliga blad är de vanligaste som finns. Vanligtvis kommer bågfilar med denna typ av blad. Du kan använda dem för att skära material med låg hållfasthet som tenn eller aluminium.

Ett rakarblads tänder kommer vanligtvis i grupper om tre. Det är inte lika vanligt som vanliga bågfilsblad, men det är bra för att kapa hårda material som järnrör. Även om det är mycket effektivt att skära, b

ehöver du lite mer ansträngning när du använder ett rakerblad. Slutligen finns det också vågiga bågfilsblad. Du skulle använda ett sådant blad för att skära tunna men sega metaller. Tänderna har en vågig design från vänster hela vägen till höger.

Hur använder jag en bågfil rätt?

Du vill inte klippa med bara din armstyrka eftersom dina armar är svaga jämfört med musklerna i bröstet och ryggen. Så istället för att fokusera på att sträcka ut och dra ihop armarna, bör du istället hålla armarna ganska lösa och starta varje skärrörelse med en stor kraftfull rörelse genom att vrida kroppen något i motsats till att starta rörelsen genom att böja/sträcka ut armen. Det är svårt att beskriva med ord, men om du gör detta på rätt sätt bör du skära igenom det mesta av lager utan större ansträngning.

Det är också frågan om hur nära du ska stå bladet/skäret. När du använder en bågfil försöker du balansera två motsatta krafter. Du är starkare med armarna närmare kroppen Du vill inte ha skärbladet för nära din kropp Detta borde verkligen vara sunt förnuft, men jag har sett några knäppa skärtekniker förut där folk skär med armarna utsträckta rakt ut. Och jag har sett andra skära med bladet så nära magen att det nästan gav mig en hjärtattack när jag såg dem arbeta.

Hur får jag ut det mesta av min bågfil?

När du väl har valt den bästa bågfilen måste du också veta hur du tar hand om den ordentligt. Gör detta så att du kan fortsätta använda den i flera år. Först och främst är säkerheten viktig. Så du måste ha rätt utrustning när du använder din bågfil. Bär ett par bekväma handskar när du arbetar med en bågfil tillsammans med ett par defensiva glasögon.

Hur hanterar jag bågfilen korrekt?

När du använder bågfilen, se till att din handled och din hand är både i en naturlig och bekväm position. Att hålla bågfilen felaktigt kan resultera i skador eller olyckor. Innan du börjar klippa ett material, se till att det inte har någon form av hinder som skruvar eller spikar. Se också till att materialet du planerar att skära hålls säkert på plats. När du gör detta behöver du inte oroa dig för det. Då kan du bara fokusera på uppgiften att hantera sågen och använda den för att såga. Tänk på att många olyckor händer bara för att materialen har skiftat under skärningen.

Vilka är några beprövade metoder som kan förlänga bågfilens livslängd?

Att använda din bågfil på rätt sätt är ett säkert sätt att avsevärt förlänga dess livslängd. Det finns andra ytterligare åtgärder du kan vidta för att säkerställa detsamma. Först, se till att alltid välja rätt blad för rätt jobb. Blad med grova tänder påskyndar projektet medan de med finare tänder är idealiska för användning på tunna metallbitar. Naturligtvis, innan du börjar med något sågprojekt, se till att ditt material är säkert och stadigt säkrat. Lägg också bara på ett rimligt tryck, inte för mycket för att få bladet att böjas eller för lite att du tillbringar hela dagen med att arbeta på bara en del. Slutligen, rengör bågfilen noggrant från allt skräp efter varje användning och häng den ordentligt när du inte använder den.

>>> Funderar du på att köpa en plåtsax? Klicka här. 

Vad för säkerhetsåtgärder bör jag vidta vid sågning?

Som nämnts ovan är det ytterst viktigt att materialet säkras säkert och stadigt, först så att chansen att vinkla är obefintlig och för det andra för att säkerställa noggrannhet vid skärning. Häng den mellan användningarna. Också, precis som fallet är innan du använder andra maskiner, se till att bära skyddsutrustning som handskar och ögonskyddsglasögon, så att metallskräpet inte kommer i dina ögon.

Hur underhåller man en bågfil ordentligt och säkert?

Om du vill behålla din bågfil i utmärkt form och en pålitlig komponent i vår verktygsuppsättning, finns det några riktlinjer att följa. Här är några tips om hur man håller en anständig bågfil i gott skick. Att bära handskar på händerna innan du skär med en bågfil kan ge dig trygghet när du använder en bågfil för alla typer av sågning. När du skär någon form av metall bör du inte bara skydda dina händer, utan du bör också sträva efter att skydda dina ögon.

Allt litet material från din skärande metall kan komma in i dina ögon och orsaka skada. Så, enligt vår åsikt, om du vill skydda dina ögon bör du bära glasögon. Om du förvarar din bågfil på en felaktig plats kan det leda till att du eller en medlem i ditt hushåll skadas. Du kan hålla dem från att rosta om du rengör dem dagligen.

Använd hand- och ögonskydd. Bågfil är ett mycket vasst verktyg. Så du bör vara mycket försiktig när du hanterar en bågfil. Du måste ha på dig handskar innan du börjar skära. Du förväntar dig inte att slippa bågfilen och göra oönskad skada på din hand. Vänligen bär säkerhetsglas när du skär metall. Ett litet material från metall kan orsaka stora skador på dina ögon. Så använd alltid glas för att skydda dina ögon. Förvara bågfilen på en säker plats efter arbetet, så att barn inte kommer i kontakt med den. Eftersom den är väldigt vass kan den göra stora skador. Så förvara den i lådan efter jobbet.

Varför bör jag använda en bågfil?

Det finns två typer av bågfilsramar. Den första har en fast längd medan den andra kan ta blad av olika längd. Detta kan vara viktigt om du har en större bit av metall eller rör att kapa. Bladet passar i stolparna som sitter på ramen. Vad många inte inser är att du kan ställa in posterna i olika positioner för dina egna individuella krav. Du kan flytta dem åt vänster och höger eller upp och ner. Eftersom du också kan placera bladet på stolparna så att tänderna löper åt båda hållen, finns det en hel del mångsidighet i en bågfil och hur du använder klingorna.

Du kan använda en bågfil för att skära alla typer av metall. Där du har tunn metall att skära behöver du bara ett blad med fina tänder. Ett större jobb, som ett tjockt järnrör, kommer att kräva ett blad som innehåller mycket färre tänder på varje cm av bladet.

Vad för bågfil passar bäst att såga metall med?

Bladtyp

Alla bågfilar är inte byggda lika, även om de är designade för att skära metaller. När man tänker efter så skiljer sig metaller åt. Du har tenn, aluminium, stål och så många fler. Och alla kräver olika styrka. Rakerblad har till exempel tänder i grupper om tre. Dessa används för att skära igenom hårda metaller som järn och kan göra det mycket effektivt också. Du har också vågiga blad som är gjorda för att skära igenom metaller som är tunna, men samtidigt väldigt sega.

Så vilken typ av arbete du kommer att göra är mycket viktigt för vilken typ av blad du väljer. Om du köper en som kan skära igenom de hårdare metallerna, kommer det att hjälpa dig att skära de tunnare också.  Men dessa kommer naturligtvis att kosta dig mer. Så tänk på ditt arbete först. Om du inte behöver skära hårda metaller, kanske du kan hålla dig till ett blad avsett för tunna metaller istället, och det skulle kosta dig mindre.

Ram

Bågfilar kommer med en ram, och detta är en av de viktigaste faktorerna att kontrollera innan du köper. Det finns två typer av ramfasta och justerbara. Den ideala beror på vilken typ av arbete du utför. Med en fast ram kan du inte byta blad och måste hålla dig till en av en viss längd. Med den justerbara ramen kan du dock byta blad och använda blad av olika längd. För dem som köper en såg till sina hem, kommer en fast ram att fungera bra, eftersom de förmodligen inte kommer in på för mycket detaljarbete. Proffs å andra sidan bör alltid välja en justerbar ram. Eftersom de har varierande arbetskrav är det idealiskt att ha möjligheten.

Handtag

Handtagen kanske inte verkar särskilt viktiga till en början, men det här är den del av verktyget som låter dig kontrollera bladet. Eftersom du kommer att hålla fast vid denna del under lång tid medan du arbetar, är nivån av komfort den ger samtidigt som den är motståndskraftig mot skador mycket viktig.

De mest idealiska handtagen är de som är gjorda av gummi. Gummi är mycket populärt i sådana verktyg, och av goda skäl. Den ger överlägset grepp som förhindrar halkar, är motståndskraftig mot väderinducerade skador och mycket bekväm att använda. En annan sak att hålla utkik efter är antalet handtag. Vissa har en, andra har två (en i varje ände). Det senare är för när du behöver använda två händer för att skära ett föremål. Vid köp, kontrollera om handtaget är tillräckligt rymligt att arbeta med. Om handtaget är för litet kan det sluta med att du skär dig i händerna medan du arbetar.

Spänning

När det gäller att skära metaller måste du anstränga dig mycket. Även med de finaste bågfilarna som finns behöver du styrka för att skära en bit ordentligt. Det är här spänningen kommer in. En bågfil som har rätt spänning låter dig använda dess kraft till din fördel. Du behöver inte använda lika mycket kraft när du arbetar och kan ändå få jobbet gjort. Leta efter bågfilar som har en justerbar spänning. På så sätt kan du ändra det när du ändrar din uppgift eller material. Utan det kommer du att anstränga dig mycket för att skära igenom olika metallbitar.

Efter att ha köpt en bra bågfil, hur kan jag ta hand om den och förlänga dess livslängd?

Att använda en bågfil på rätt sätt är ett bra sätt att förlänga dess livslängd. Det finns dock andra ytterligare åtgärder som du kan vidta för att säkerställa att din bågfil har en lång och välmående livstid. Först och främst bör du alltid välja rätt blad för jobbet. Blad med grövre tänder är idealiska för att få det snabbt gjort med något material, men med andra material vill du ha blad med finare tänder. En viktig sak att tänka på är också att du alltid bör se till att ditt arbetsstycke är säkert innan du börjar skära det.

Vilka säkerhetsåtgärder ska jag vidta?

Som med alla verktyg som har en vass kant på den, måste du vara försiktig när du använder den. Bågfilen är inget undantag från denna regel. Som jag nämnde ovan bör du alltid se till att ditt arbetsstycke är ordentligt säkrat innan du börjar såga. Detta kommer att förhindra att du halkar och skär dig. Du bör också bära skyddsglasögon och arbetshandskar när du använder en bågfil för att skydda dina händer och ögon.

Kan en bågfil såga trä?

Även om bågfilen är speciellt utformad för att skära igenom metall, används den ofta för att såga trä och plast. Tekniken för att använda en bågfil är identisk med den för en kapsåg.

Vad kan jag skära med en bågfil?

Du kan skära nästan vad som helst med en bågfil. Även om den designades för att skära metall, kan du använda den för att skära plast, trä, metallrör, aluminium, koppar och mässing. Det fungerar mycket bra att skära elektriska slangar (rör), BMX (flexibla metallslangar), vattenrör av plast, (PVT & CVT) och även muttrar och bultar.

Kan en bågfil skära igenom stål?

En bågfil är en mångsidig typ av såg användbar för att skära en mängd olika material för projekt runt hemmet. En av fördelarna med att äga en bågfil är att ett blad framgångsrikt kan skära metall, plast och trä. Andra typer av sågar är mer specifikt inriktade på att skära en enda typ av material.

Kan en bågfil skära en skruv?

En bågfil är en typ av handsåg med mycket fina tänder som är speciellt gjord för att skära igenom metall. Se våra jämförelser sida vid sida av den bästa handsågen. Du kan använda den här typen av handsåg för att relativt enkelt såga igenom en spik eller skruv för ett rent, effektivt snitt.

Kan en bågfil skära igenom aluminium?

Bladen för att skära mjuka metaller (aluminium, mässing, etc.) eller för att göra mer precisionssnitt i stål. Ja det gör det, men när det gäller bågfilsblad, ju färre tänder du har, desto större “offset”. Det är som en rivsåg kontra en kapsåg.

Hur tätt ska ett bågfilsblad vara?

Vissa blad har en pil som visar korrekt installation (pilen pekar mot handtaget). Montera bladet så att det sitter tätt i sågen och inte böjs. När du skär mycket kommer bladet att värmas upp och expandera, så se till att dra åt det om det börjar böjas.

Kan jag kapa armeringsjärn med en bågfil?

Sågning av armeringsjärn kan enkelt göras med ett skärande bågfil. Du kan också använda en fram- och återgående såg, bärbar bandsåg eller slipmaskin utrustad med ett blad som lämpar sig för att skära “milt stål”. Kapat armeringsjärn är alltid varmt och/eller vasst.

Hur kapar man ett rör med en bågfil?

När du använder en vinkelslip eller kolvsåg, starta verktyget innan du kommer i kontakt med röret, sänk sedan sakta ned kapskivan tills den kommer i kontakt med ytan. Applicera ett konstant tryck tills det skär av röret. När du använder en bågfil, dra långsamt bladet fram och tillbaka, se till att snittet är rakt.

Kan jag skära rostfritt stål med en bågfil?

En bågfil är en mångsidig såg som är fruktbar för att skära en mängd olika material för jobb runt hemmet. En av fördelarna med att använda en bågfil är att ett blad framgångsrikt kan skära rostfritt stål, trä och plast.

Kan jag slipa en bågfil?

Köp ett nytt blad, de är aldrig avsedda att slipas utöver bearbetningsprocessen. Tänderna på ett bågfilsblad är sekventiellt förskjutna några grader i motsatta riktningar, vilket gör att snittets bredd är bråkdelar bredare än själva bladet.

Hur får jag mest valuta för pengarna?

Varje bågsågsanvändare vill ha toppkvalitet när de köper en bågfil, och att göra det borde inte kosta dig en massa pengar. En bågfil ska komma med bra kvalitet till ett överkomligt och acceptabelt pris.

En bågfil med trubbigt blad kommer inte att göra mycket arbete för dig. Skärpan på bladet avgör hur lätt och smidig skärprocessen kommer att gå. Att skära metaller och plast borde inte vara alltför svårt att göra. Att hantera en bågfil ska göras enkelt, speciellt med ett ergonomiskt handtag. Med detta blir skärningen lätt.

När du förvarar din bågfil, förvara den på rätt plats. Att förvara den på fel ställe kan orsaka skada på någon som kommer i kontakt med den om den inte förvaras väl. Rengör också bågfilen regelbundet för att förhindra att den rostar eftersom bladen är av metall.

Bör jag skydda mina händer och ögon?

Bär alltid handskar innan du klipper för att ge dina händer säkra när du deltar i din klippuppgift. Alla typer av skärning kräver att du skyddar dina händer. Om du är involverad i skärning av metaller, då bör du inte bara skydda dina händer från att bli skadade utan dina ögon. Alla typer av metallskärning kräver att du bär skyddsglasögon för att undvika att små material från att skära en metall kommer i kontakt med dina ögon. Glas kan användas som ett försvar för att skydda dina ögon.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top