Bästa bandsågen 2022– Test av olika bandsågar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

METABO BAS 261 Precision

Bernardo HBS 260

METABO BAS 318 Precision WNB

M12 BS/O

Klicka här för att se mer bandsågar.

Bästa bandsågen 2022

Det finns många anledningar till varför du vill köpa en bandsåg. En bäst i test bandsåg kan hjälpa till mycket i verkstaden. Ett bandsågverk är ett av de viktigaste och mångsidigaste verktygen som du kan ha. Bandsågen har varit populär sen i början av 1700-talet i England. Konceptet med en liten bandsåg är att man använder en roterande tunn såg för att göra precisa skärningar.

Ett bandsågverk används till att göra en massa saker. Det finns många olika modeller med olika prisklasser. Det finns till exempel en liten bandsåg, en bandsåg för metall men även en bandsåg för trä. Dessutom så blir det ännu svårare när man ska köpa en liten bandsåg metall online. Många online affärer brukar skriva saker som de vill att du ska höra. Men när den bästa bandsågen kommer hem så är den kanske inte som du tänkt. Du vill ju definitivt inte spendera tusentals kronor på något som inte funkar som du tänkt. Om man inte är så insatt så kan det vara svårt att veta vilket bandsågverk som är bäst.

Det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en guide så att du kan hitta vilken bandsåg som passar dig bäst. Jag har nämligen genomfört mitt eget bandsåg test. Jag har testat några av mina egna bandsågar men jag har även läst kundrecensioner och andra tester. Jag rekommenderar allt från billig bandsåg till en premium band såg. Efter att du har läst igenom hela artikeln så garanterar jag att du kommer veta exakt vilket bandsågverk du vill ha.

Lista över de bästa bandsågarna

 • Bäst i test: Ferax JBS 250
 • Populärast: Bernardo HBS 260
 • Premiumval: Luna BBS 350
 • Billigast: Milwaukee M12 BS/O

Recensioner av bandsågar

Bäst i test – Ferax JBS 250 (Utgått)

bäst i test bandsågFerax träbandsåg JBS 250 har en stålplåtskropp med torsionsbeständiga egenskaper för att undvika deformationer vid höga belastningar. Såghjulet är fjäderbelastat och har automatisk eftersträckning samt är lutbart för möjligheter för rätt bladpositionering. Sågbordet på Ferax JBS 250 är lutbart i 45° för att ge dig flexibilitet under ditt arbete. Dessutom är bordet försett med ett sidoanhåll samt en utdragbar skena för längsgående anhåll. Bordet har också bladledare både under och över bordet. Denna bandsåg är dessutom klar för direkt anslutning till en spånsug så att du slipper en smutsig arbetsplats.

Denna bandsåg levereras med nollspänningsutlösning, bladet färdigmonterat direkt från butik och en inmatare. Hjulen på Ferax JBS 250 är 250 mm i diameter och är balanserade och levereras med gummerad yta för bättre kontakt. Just denna bandsåg är byggd för att monteras på din arbetsbänk eller till fördel på det medföljande golvstativet. En annan stor fördel med denna såg är varvtalsregleringen i två steg via remanläggningen.

Ferax JBS 250 har en vikt på ca 30 kg och är därför lite tyngre än exempelvis HBS 260. Det är dock inte hela världen utan den är fortfarande relativt lätt att flytta rundor. Med en såghöjd på 120 mm och en sågbredd på 244mm får du på denna bandsåg lite mer arbetsrum än på HBS 260. Bordsbredden och bordslängden är på 285 mm vardera men de förvisso relativt små dimensionerna är inga problem för en erfaren hantverkare.

Klicka här för att se pris och läsa mer.

Populärast – Bernardo HBS 260 (Utgått)

bandsåg bäst i testHBS 260 från Bernardo är en träbandsåg som erbjuder generös sågprestanda i ett litet paket. Att den är så liten är fördelaktigt när du inte har så mycket plats att arbeta med, vilket många hantverkare nog kan relatera till. Drivhjulen i HBS 260 är som standard utrustade med ett nytt, speciellt typ av gummibandade vilket garanterar ökad livslängd för sågklingan så att du kan arbeta med den längre utan att behöva lägga tid och pengar på en ny klinga. På grund av det optimala förhållandet mellan både pris och prestanda kan vi garantera att denna bandsåg är den perfekta lösningen för dig som hantverkare.

HBS 260 står på en mycket stabil maskinbas av stålplåt för att garantera stabilt stöd vid sågning. Maskinbasen har dessutom en integrerad spånlåda för att underlätta städningen av maskinen. Själva bandsågens kropp är tillverkad av torsionsbeständigt stål för bästa möjliga arbetsresultat och för att undvika deformationer. Sågbordet på HBS 260 är tillverkat av aluminium och har en lutbar anordning upp till 45° för att erbjuda dig så mycket flexibilitet vid arbetet som möjligt. Till bandsågen inkluderas ett parallellanhåll, ett vinkelanhåll samt ett bandsågsblad som sitter monterad från butik. Du får dessutom med både LED-arbetsbelysning och en påskjutare till bandsågen vilket förstås är ett plus.

Med en sågbredd på 225 mm och en skärhöjd på 95 mm är denna såg kompakt men ändå flexibel för att såga små till medelstora saker i verkstaden. Bordsstorleken fortsätter samma trend med en storlek på 300×300 mm vilket innebär att den inte är för stor för små utrymmen men inte heller för liten för att bekvämt kunna arbetas med. Ytterligare väger bandsågen ca 21 kg och med yttre dimensioner på 480 x 370 x 840 mm är den relativt lätt och smidig att flytta om det skulle behövas.

Klicka här för att se pris och läsa mer.

Premiumval – Luna BBS 350 (Utgått)

BBS 350 från Luna är en mycket praktisk och effektiv bandsåg med två olika hastigheter så att du kan justera sågen efter dina behov. Just denna bandsåg är främst en träbandsåg men fungerar även för olika plastmaterial. Själva kroppen på Luna BBS 350 är en svetsad stålkonstruktion vilket innebär att den är mycket hållbar och tål stötar och höga påfrestningar. Denna såg har även en indikator för bladspänningen vilket kan se till att du alltid får rätt sågbladsspänning. Sågbladet kan dessutom snabbt bytas ut med det förenklade sågbladbytessystemet.

Bandsågshjulen på Luna BBS 350 har riktiga premiumfunktioner och är tillverkade i gjutjärn samt gummibelagda för bättre kontaktyta. Dessutom är hjulen utrustade med dammtäta kullager så att de kan rulla smidigt och lätt samtidigt som de håller sig fria från damm och smuts vilket förlänger hållbarheten. Med en diameter på 350 mm är de mycket bastanta och lär hålla så länge du äger maskinen. Sågbordet är tillverkat av hållbart gjutjärn och är lutbart för att förenkla olika typer av jobb. Bordet är dessutom försett med styrspår för en geringslinjal. Till Luna BBS 350 får du ett underställ samt geringslinjal för styrspåren på sågbordet.

Denna bandsåg är till för dig som ställer lite högre krav på dina verktyg och som kanske behöver lite större arbetsområde. Med en såghöjd på 235mm och en sågbredd på 345 mm får du med denna bandsåg mest sågområde av alla bandsågar på vår lista. Dessutom är sågbordet 548mm brett och 400 mm långt vilket innebär att du får en stor trevligt yta att arbeta med. Med en skärhastighet på 380 m/min eller 820 m/min kan du själv avgöra vilken hastighet du vill använda till just det arbetet du utför.

Luna BBS 350 är den största, tyngsta och mest gedigna bandsågen på listan med en totalhöjd på 1750 mm (1,75 meter) och en totalvikt på 90 kg. Därför är det mycket användbart att du till bandsågen får ett stativ så att du kan installera den på ditt arbetsgolv.

Klicka här för att se pris och läsa mer.

Billigast – Milwaukee M12 BS/O

Denna bandsåg, Milwaukee M12 BS/O, är mycket kompakt och smidig vilket är perfekt för dig som behöver en såg som kan prestera även när utrymmena är små och trånga. Denna såg på endast 3,2 kg fungerar perfekt att använda även med endast en hand vilket innebär att du kan använda den över huvudet i trånga områden. Med ett justerbart varvtal på 0-85 varv per minut kan du dessutom justera den för att passa just det arbetet du håller på med. Milwaukee själva säger att M12 BS/O har så kallad REDLINK™ elektronik vilket innebär att den har överbelastningsskydd i både verktyg och batteri vilket get bättre hållbarhet.

Denna såg kapar dessutom inte bara trä som de flesta bandsågar, utan M12 BS kapar dessutom metallprofiler, rostfritt stål, koppar, plaströr, kablar och aluminium. Den klarar också av kall kapning med gnist och gradfria snitt vilket ytterligare utökar sågens användningsområden. Handtagsdesignen är balanserad och i kombination med dess kullager ger sågen perfekta snitt i alla tillfällen.

Milwaukees egna REDLITHIUM-ION™ batterier har en överlägsen batterikonstruktion elektronik och prestanda som levererar längre driftstid och livslängd. Batteriet i bandsågen har dessutom individuell cellövervakning vilket ytterligare optimerar batteriets drifttid och livslängd. Det är även värt att notera att batterierna tillhör ett flexibelt batterisystem vilket innebär att batteriet till denna bandsåg passar i samtliga Milwaukee M12-enheter. Dessutom kommer sågen med batteriindikator och LED-ljus.

Bandsågen levereras med ett 18 Tpi sågblad så du slipper köpa det separat. Dessutom får du till 2 styck 4,0 Ah (4 000 mAh) litiumjonbatterier så att du enkelt kan byta ut ett tomt batteri mot ett nytt fulladdat. Till batterierna får du dessutom en laddare och i paketet får du en väska så att du kan förvara din bandsåg i något när du transporterar den från ställe till ställe.

Klicka här för att se pris och läsa mer.

Köpguide för bäst i test bandsåg 2022

Det blir mycket enklare att köpa en mini bandsåg om du har en strukturerad guide att följa. Den här guiden hjälper dig att veta vad du behöver tänka på när du köper den bästa bandsågen. Här är vad du borde tänka på när du köper ett nytt bandsågverk:

 • Bandsågblad
 • Motor
 • Bandsågsram
 • Bandsågshjul
 • Spänningsindikator
 • Vinkelkapacitet
 • Arbetsljus
 • Dammsamling
 • Bandsågssäkerhet
 • Arbetsbordets funktioner
 • Byggmaterial
 • Hastighetsförmåga
 • Certifiering
 • Välbalanserad
 • Lätta däck
 • Sågstaketets design
 • Precision
 • Prissättning
 • Färg
 • Plats
 • Recensioner
 • Varumärke
 • Bladhållare
 • Stativ
 • Vikt

Bandsågblad

Bandsågblad är en unik utrustning. De är en stor ögla svetsad ihop vid en punkt med tänder på bara ena sidan. Skärkvaliteten och ytan på ett bandsågblad mäts med antalet tänder per tum. Ju högre TPI desto bättre kvalitet men ju långsammare skär sågen. Färre TPI skär snabbare men lämnar en hårdare finish.

Du måste också ta hänsyn till bladets längd och bredd. Längden är ganska bra inställd baserat på din specifika såg. Det finns en längd som ditt bäst i test bandsågverk behöver och det är statisk. Bladbredden varierar dock beroende på vad du gör. Det finns fortfarande maximala och minsta bredder som varje såg accepterar.

Generellt vill du använda det bredaste bladet du kan. När du sågar så vill du bara använda så bred blad som möjligt, men när du skär kurvor vill du använda det bredaste bladet som fortfarande kommer att hantera radien för den minsta kurvan du skär.

Motor

Det finns två huvudkomponenter i en liten bandsåg för hobbybruk som avgör vilken typ av material du kan be den skära: bladet och motorn. Medan de är elektriska, klassificeras bandsågmotorer vanligtvis när det gäller hästkrafter.

Något mindre än 1,0 HP kommer att bli en av de mindre bandsågarna. Dessa är fortfarande ganska kapabla billiga bandsågar för metall beroende på dina behov och skicklighetsnivå. De är utmärkta för mindre krävande jobb och kanske till och med lite metallskärning och tillfällig sågning.

Om du vet att du kommer att skära metall regelbundet eller om du planerar att skära stora hårda träslag eller utföra massor av sågning av breda material, vill du ha en 1,0 HP eller en ännu kraftfullare prisvärd bandsåg för metall på 1,5 HP till 2,0 HP. En liten bandsåg metall är väldigt bra att ha då du enkelt kan kapa igenom hårda metaller.

Bandsågram

Ramen på en portabel bandsåg hobby är vad allt annat är byggt av. När du ska köpa en bandsåg är det därför viktigt att tänka på detta. Det kanske inte verkar vara mycket av en ”funktion” men det finns tillräckligt med variation mellan olika stilar för att det kommer att påverka sågen på sätt som kommer att förändra hur bandsågverket beter sig.

Det finns tre olika typer av ramar som är vanligast: gjutet, svetsat stål och gjutjärn. Jag föredrar gjutjärn när det är tillgängligt eftersom det är både starkt och tungt vilket gör att ditt band såg en mycket robust känsla.

Syftet med ramen, förutom att hålla allt annat uppe, är att ge bandsågen styvhet och vikt. Krafterna på två hjul som snurrar i hög hastighet kan skapa mycket vibrationer och vicka till en såg som kommer att överföras till bladet. Självklart kommer en såg som är instabil inte att producera kvaliteten på klippningen eller ge användaren den kontrollnivå som en mer stabil såg kommer att göra.

Bandsåghjul

Ännu en sak som kanske inte verkar vara en betydelsefull funktion först, men en som kommer att påverka hur din såg skär och beter sig. Hjulvikt betyder något. Inre hjul är vanligtvis gjutna aluminium eller gjutjärn – med aluminium som är betydligt lättare än gjutjärn.

Ju tyngre hjulen är, desto mer kraft de tillhandahåller. Denna tröghet överförs till bladet och låter sågen skära bättre genom att bibehålla en jämn hastighet och en jämn skärupplevelse.

Spänningsindikator

Detta är en enhet på vissa, men inte alla, prisvärda bandsågar som hjälper dig att ställa in spänningen på bladet till den PSI-spänning som krävs för det aktuella bladet. Att ställa in spänningen kan vara lite av en utmaning, särskilt om du inte har någon erfarenhet av att ställa in det tidigare.

Om spänningen är för hög slits bandsågbladet ut tidigare och kan till och med gå sönder. Om spänningen är inställd för lågt kan bladet avböjas från spåret och inte klippas rakt.

Så som du kan se är det mycket viktigt att få spänningen rätt. Men lika trevligt som dessa spänningsindikatorer dyker upp på ytan kan de vara svåra att lita på. Historiskt är knivspänningsindikatorerna på sågarna felaktiga, antingen mäter de för högt eller för lågt med en hel del. Problemet är att du förmodligen inte vet om din såg är för hög eller för låg förrän du använder den.

En knivspänningsindikator kan vara till hjälp för att få dig i bollparken, men jag skulle inte lita på dem som ditt enda sätt att få rätt spänning.

Vinkelkapacitet

Detta är en ganska okomplicerad funktion genom att den låter en hobby bandsåg med bordsmodell luta för att göra avfasade snitt. På grund av designens karaktär tillåter bandsågar endast att bordet lutas märkbart åt höger, vanligtvis upp till 45 °. Vissa gör en nominell lutning (mindre än 10 °) åt vänster.

Det viktigaste är att den här funktionen gör en exakt fasad skärning och återgår till kvadrat när den justeras tillbaka. Ju lättare det är att göra dessa justeringar, desto mer säker kommer du att känna dig för att använda den.

Arbetsljus

Jag måste erkänna att när jag först hörde att små LED-lampor sätts på verktyg trodde jag att det var en gimmick och ett massivt avfall. Efter att ha använt några verktyg med inbyggda arbetsbelysning har jag gjort en 180 och ett inbyggt arbetsbelysning har blivit en av mina favorit ”enkla” tillägg till ett verktyg.

Det är svårt att överdriva nyttan av att ha ljus på rätt plats när du behöver det, särskilt när du gör komplexa skärningar. Komplexa skär är en handhållen bandsågs bröd och smör. När du ska köpa en bra bandsåg med bänk ska du därför tänka på att ha ett arbetsljus.

En band såg är tillräckligt stor för att du ska kunna montera en lampa på den utan att behöva byggas in, men det är en annan sladd du måste köra och det är en sak att hantera och vara medveten om. Att ha ett arbetsljus där på maskinen hela tiden är en bra bonus. Men så mycket som jag älskar dem skulle jag också prioritera andra funktioner före ett arbetsljus.

Dammsamling

Stora dammportar är idealiska. Det är en bra idé att ansluta ditt dammuppsamlingssystem till den integrerade dammporten på din bandsåg för hobbybruk. En 10 cm dammport tenderar att utvisa mer damm än en mindre 5 cm dammport, så lite större är bättre – men du kan klara dig med endera. Se bara till att du ansluter ett vakuum eller att dammporten är värdelös och att du får damm överallt.

Bandsågsäkerhet

Den bästa bandsågen är till stor del säkrare än de flesta andra sågar på grund av en nästan obefintlig risk för återslag. Kickback är vanligtvis en fara med ett roterande blad där det finns något hisselement involverat i det rörliga bladet, t.ex. på en bäst i test bordssåg. Ett bandsågblad rör sig kontinuerligt i en enda riktning.

Så den största faran med ett billigt bandsågverk för trä är att kapa. I händelse av en sågning på en portabel bandsåg hobby är dock skadan vanligtvis ganska allvarlig eftersom bandsågverk är snabba och effektiva kapare. Lyckligtvis innehåller varje prisvärd bandsåg bänk som är värt sitt salt ett bladskydd.

Sänk skyddet till där det finns någonstans runt 0,3 till 0,6 cm över ditt material. Det här är bra av två skäl. Inte bara kommer det att minimera den mängd blad som är tillgänglig för att skära dig, men eftersom de övre styrningarna är på botten av skyddet, sänker skyddet de två uppsättningarna styrningar närmare varandra. Detta gör att bladstyrningarna kan göra sitt jobb med att kontrollera bladet så mycket bättre.

Det finns också andra åtgärder du kan träna för att undvika skador. För en, läs manualen så att du vet din specifika hobby bandsåg för trä och hur du gör använd det säkert. Försök att flytta ditt material genom att trycka det med fingrarna ovanpå materialet snarare än att tummarna hålls bakom det. Och använd en tryckpinne eller block om din skärning kräver att du tar händerna inom 5 cm från bladet.

På tal om bladet, använd rätt blad för det snitt du ska göra. Använd ett tunnare blad för täta kurvor och ett bredare för saker som att såga. Se också till att kniven är vass. När ditt blad är tråkigt måste du trycka hårdare. Att behöva utöva mycket tryck är inte bara svårare för maskinen, men det betyder också att alla lungningar framåt i ett snitt kommer att vara så mycket mer betydelsefulla.

Slutligen, vet att ett bandsågblad inte stannar direkt med en gång och kan fortsätta att passera under en tid efter att du har stängt av maskinen. Se till att kniven har stannat innan du lägger handen nära kniven. Bär också din dammmask och använd skyddsglasögon. Du får bara ett par ögon. När du ska köpa en stor bandsåg är det viktigt att du tänker på säkerhet.

Arbetsbordets funktioner

Arbetsbordet är den viktigaste platsen där du skulle göra dina skärjobb. Det är därför som det är jätteviktigt att köpa en liten bandsåg med bordsmodell. En gammal bandsåg innehåller ett eget arbetsbord som är fäst vid den. När du köper ett bandsågverk, se till att arbetsbordet har vissa funktioner.

Det första som ett arbetsbord har är ett stort arbetsutrymme. Den måste vara bred och tillräckligt öppen för att passa dina träbitar. Det måste vara sådant att du kan passa och skjuta träbiten när du skär. Det är därför du måste kontrollera klipphöjden och svalthålan.

Nu kommer tabellbilagorna. De mest populära är geringsmätare och glidande staket. De ges för att hjälpa dig att göra exakta nedskärningar. Nästan alla bästa bandsågar har dessa tillbehör, så se till att din har också. De är till stor hjälp för att glida ditt trä genom bladet utan några misstag.

En annan viktig funktion för arbetsbordet är lutningskapaciteten. Du kan justera vinkeln på bordet till önskad position för att göra avfasningar. Se till att din bänk bandsåg hobby har alla dessa för att få alla coola faciliteter. Jag kan garantera att det är värt att investera i en bordsåg bordsmodell.

Byggmaterial

Kroppens material måste ha högsta prioritet när du köper en handhållen bandsåg för träbearbetning. Dess material bestämmer dess hållbarhet och livslängd. Högkvalitativt material skulle ge dig bättre service under lång tid. Det motsatta tar dig till nackdelen.

Det är ett dyrt verktyg som du definitivt inte vill köpa då och då. Det är därför det alltid är viktigt att kontrollera vilket material det är gjort av. Köp en gång och använd den länge.

Försök att köpa den bästa bandsågen som har en gjutjärnmetallkonstruktion. Sådana sågar ses som att hantera mer arbetsmissbruk och tuffa jobb. Utöver detta kan du också välja gjutna metaller eller svetsat stålmaterial. Dessa ger också bättre resultat för hållbarhet.

Hastighetsförmåga

Bandsågar är främst för böjda träslag. Men modern träbearbetning inkluderar kapning av andra material förutom trä. Du måste också skära metall och plast. Om du vill skära metall så är det bra att köpa en mini bandsåg för metall. Och du kan göra allt med ett enda bandsågverk. Med vissa skift i bladhastigheten är din bandsåg redo att kapa önskat material.

För att skära ved kommer du att kräva hög bladhastighet medan du för metaller kräver att den rör sig långsammare. Därför måste din hobby bandsåg ha alternativet för flera hastighetssystem för att skära båda materialen med ett verktyg. Denna funktion gör att du kan klippa flera material med en bandsåg.

Certifiering

En bra bandsåg för hobbybruk bör också certifieras av en professionell instans. När en liten bandsåg är certifierad betyder det att den har uppfyllt alla branschstandarder. Den bästa certifieringen att följa med är CSA-certifieringsstandarder. Detta är ett professionellt organ med hög kompetens.

Välbalanserad

De högst rankade bandsågarna är ofta effektiva på grund av deras förmåga att tillhandahålla högprecisionsskär. Tack vare den korrekta balanseringen som dessa sågar får. Balanseringen görs med datorteknik och maximerar bandsågens manövreringsförmåga.

Lätta däck

En prisvärd bandsåg som har däck är också mycket idealisk för personligt bruk. Däcken gör bandsågen för trä lätt att flytta, flytta och använda även när du är ensam. Enligt de bästa träbearbetningsbandsågarnas recensioner är gummerade däck de bästa om du behöver en smidig användning. Om du ska köpa en bandsåg ska du därför överväga att handla en såg lätta dack.

Sågstaketets design

Bandsågar har ett staket. Staketet bör vara ordentligt utformat för att ge dig en stabil arbetskänsla. Rätt utformade staket kommer ofta med en robust aluminium touch. Staketet bör också ha en T-formad design eftersom detta ger bättre prestanda.

Precision

Precisionen för din portabel bandsåg med bänk beror på vilken typ av teknik som används. Ett bandsågverk som använder kullagertekniken är mycket idealisk. Denna teknik ger ditt band såg exakta skär.

Prissättning

Du måste överväga priset. Att få de bästa billiga bandsågarna är ett alternativ att överväga. Köp dock inte det du inte har råd med. Det bästa du kan göra är att skapa en egen budget. Håll budgeten inom de pengar du är villig att spendera. Använd den sedan för att handla din bästa bandsåg.

Färg

Vissa människor älskar att gå med färgen. Beroende på din bästa färg kan du köpa en bandsåg vars färg du föredrar. Detta bör hålla ditt arbetsutrymme ordentligt utformat. Det kommer också att göra det roligare att arbeta med.

Plats

Att använda en stor bandsåg kräver utrymme. Oftare än inte bör utrymmet vara tillräckligt för att du ska kunna röra dig när du arbetar. Du kan välja att köpa en liten bandsåg är bra om du planerar att arbeta hemma. Du kan använda den på en liten bänkskiva. Små bandsågar är också bra för trånga utrymmen.

Recensioner

Det bästa sättet att lära sig är från andras misstag. Om du tittar på användarfeedback och högst rankade bäst i test bandsåg recensioner kan du göra exakt det. Du kommer att kunna få en större inblick i vilken typ av upplevelse du kan förvänta dig med ditt bandsågverk.

Varumärke

Det är allmänt känt att vissa märken är bättre på att tillverka träbearbetningsutrustning än andra. Ett varumärke som har överlevt på marknaden längre måste ge en extra något. Välj varumärken som är kända för att ge kvalitet, värde eller stil. Detta kommer att vara mycket tillfredsställande.

Bladhållare

Det är också bra att ha en bladhållare. För bandsågverk gör ett bladsystem som håller bladet i rätt inställning och placering gör ditt arbete enkelt. Det förhindrar också att bladet vrids, går sönder eller böjs. Så småningom kommer jag att garantera de bästa skärningarna och också maximera bladets livslängd.

Stativ

En annan sak som ett bandsågverk kräver är stativet. Ett bottenställ ger en unik bas som dina bästa bandsågar vilar på. Stativ minimerar skakningar och ger dig de bästa skärningarna genom att göra det. Ett bra stativ ska kunna stödja bandsågarnas vikt.

Vikt

En liten bandsåg bäst i test väger inte lika mycket. Men större prisvärda bandsågar kommer att väga mer. Eftersom du ska använda din bra bandsåg hemma, leta efter mindre tunga modeller. Ha en som du enkelt kan använda och en som du kan använda för dina DIY-projekt.

Vilken typ av bandsåg ska du köpa

När du fattar ett beslut om vilken typ av handhållen bandsåg du ska köpa kommer storleken att betyda mycket. Varje billigt bandsågverk har gränser för storleken på materialet du kan klippa och i nästan alla fall kommer golvstående modeller att kunna hantera mer.

De två sakerna att tänka på här är halskapacitet och höjdkapacitet. Halskapaciteten är ett mått från vänster om bladet till insidan av ramen och kommer att vara något mindre än hjulen. Så en 45 cm stor bandsåg för hobbybruk kan till exempel ha en halskapacitet på 42 cm Detta är förmodligen den viktigaste mätningen för dig att överväga eftersom den här inte kan ändras.

Höjdkapaciteten är ett mått från toppen av bordet till botten av de övre bladstyrningarna. Höjdkapaciten varierar mycket mellan olika typer av bandsågar med bordsmodell. I allmänhet behöver du förmodligen inte oroa dig för den här höjden om du inte planerar att göra mycket.

Men om du planerar att såga mycket igen är det ett mycket viktigt nummer att tänka på. Lyckligtvis kan det här numret ändras genom att installera en stigblocksats på en liten bandsåg och voila, du kan hantera mer material för en sågning.

En annan signifikant skillnad i en bänkskiva eller golvstående mini bandsåg bänk är kraften. De större bandsågarna har större motorer och är helt enkelt kraftfullare vilket innebär att de kan mer. De kommer att klippa hårdare, tätare och tjockare material mycket lättare. Detta är inte att säga att bänksågarna inte är kapabla till ett brett utbud av arbete, de är, men de större golvstående är mer mångsidiga.

En golvstående gammal bandsåg är också betydligt tyngre (i storleksordningen hundratals pund) än bänkmodeller. Detta är både bra och dåligt beroende på vad du letar efter. Eftersom de är tyngre är golvstående bandsågar mycket mer stabila men de är också en björnkatt för att flytta någon betydande sträcka.

Bänk bandsåg är lättare och mindre. Så de är lättare att flytta och tar mindre utrymme men du kommer att offra kraft, halskapacitet och höjdkapacitet.

Oavsett vilken du köper så ska du köpa bandsåg bäst i test.

Vad är ett bandsågverk?

Alla bandsågverk delar en gemensam egenskap med sticksågar, ett tunt blad. Ett bandsågverk kan skära mindre bitar än en sticksåg. Denna typ av såg låter dig se ditt arbete bättre än en sticksåg för att göra såg snabbare. Att introducera en band såg i din butik kommer att lägga till många olika kapningsegenskaper. En annan betydande fördel med en stor bandsåg framför en sticksåg är förmågan att stapla såg. Bandsågar är bättre lämpade för skärning av tjockare material eftersom bladet inte undrar.

Bandsågens innovativa design gav mer noggrannhet än en cirkelsåg medan man använde mindre kraft för att driva. Genom att använda ett långt sågblad minskar den skapade värmen dramatiskt. Detta beror på att endast en liten del av bladet används vid en given tidpunkt. Bladen med lång ögla är idealisk för denna typ av användning. Den nedåtgående kraften på bladet som träffar ditt trä hjälper dig att hålla ditt trä tätt mot sågbordet. Detta förbättrar den totala noggrannheten i dina skär och minskar mängden sågspån som skapas.

När andra världskriget bröt ut blev specifika verktyg och produkter allt svårare att få på grund av pris eller brist. Detta fick många hantverkare från den tiden att bygga sina egna genom att använda anvisningar tryckta i tidningarna Popular Mechanics. Dessa blev mycket populära och hemlagade möbler började bli en vanlig webbplats igen.

Idag är band sågen en häftklammer för träarbetarens samhälle, med en mängd olika stilar och konfigurationer tillgängliga.

vad är ett bandsågverk

Allmänna tips

Innan du köper en portabel bandsåg bör du överväga hur mycket användning du förutsäger. Du borde också överväga bandsågens pris. Du vill inte köpa en såg avsedd för en hobbyist om du planerar att använda kommersiellt. Du behöver inte heller spendera samma summa pengar på en hobbybandsåg, som du borde på en professionell såg. Om du köper ett begagnat bandsågverk bör du byta knivar före användning.

3TPI-blad, i extra uppsättning, är perfekta för träslagning. De kan ge utmärkta resultat. Du bör alltid försöka få minst en 1-hk motor. Detta säkerställer att din skärkraft är tillräcklig för att slutföra dina projekt. En klipphöjd på 6 should bör vara ditt minimikrav.

Inspektera alla styrningar och rullar för att se till att de är fasta. Tänk på tillverkarens garantilängd och märkets kvalitet. Inte alla bandsågverk är skapade lika; många har mindre hantverk som orsakar minskad hållbarhet. Undvik detta genom att hålla fast vid välkända tillverkare, varav de flesta ger ett år plus garantier.

Det finns så många sorter av bra bandsågar tillgängliga på marknaden idag. Med så många val kan det verka överväldigande att köpa en bandsåg bäst i test. Denna mångsidiga maskin har varit en viktig del av träbearbetningen i över ett sekel.

Innan uppfinningen krävde majoriteten av detaljerade trähantverk handgjorda verktyg. Idag kan vi alla dra nytta av den intelligenta designen av denna produkt. Teknik fortsätter att forma sågverk bandsågar genom att lägga till nya funktioner. Säkerhet har blivit en viktig fråga för tillverkare som är angelägna om att bevisa att deras produkt är det bästa värdet. En välskött bandsåg för hobbybruk kan hålla livet ut.

Genom att göra dina läxor kan du hitta den perfekta bandsågen för din användning. Använd den här guiden för en prisvärd bandsåg för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut. Kvalitet kommer att vara den viktigaste avgörande faktorn när man överväger valet. Det bästa tipset är att handla en bandsåg på black friday.

Hur man använder en bandsåg

Att förstå rätt användning av en liten bandsåg är det första steget på din resa för att hitta rätt bandsågverk för dig. Där måste du ha ställt in några inställningar för att använda och köpa en bandsåg bäst i test. Först bör du koppla ur det innan du ställer in något på ditt band såg. Detta förhindrar oavsiktlig påslagning och chocker.

Därefter måste du ställa in din såg. Om den inte optimeras korrekt kommer din band såg att klippa mer som en motorsåg, och om ditt blad driver, blir dina såg inte lika exakta. Dina styrlager måste också ställas in för att kontrollera bladets rörelse från sida till sida.

Därefter bör du överväga vilken typ av klipp du gör. Sedan, vilken typ av blad som krävs. Bladen finns i alla olika tjocklekar och tandräkningar. Ju färre tänder du har per kvadrattum, desto grovare blir dina skär, men ju snabbare kommer det att klippas. En jämn skärning kräver fler tänder per kvadrattum. Antalet tänder på ditt blad påverkar din matningshastighet.

Tänk sedan på din skärradie. En böjd skärning kräver ett tunnare blad. Ju tunnare bladet, desto skarpare kan du skapa kurvan. Detta är i motsats till sågning som kräver ett brett blad, vanligtvis nära 2,5 cm i tjocklek.

Innan du installerar ditt blad, vill du se till att din halsplatta har tagits bort och att din guide har tagits bort helt. Se också till att din bordsnål tas bort från en liten bandsåg med bordsmodell. Spänningen ska backas av, så hjulen är närmare varandra.

Skyddsglasögon ska alltid användas när du arbetar med mini bandsågar. Innan du installerar dina knivar ska du rengöra hjulen med en liten bit 220-sandpapper. Placera nu bladet runt det nedre hjulet först. Placera sedan bladet runt det övre hjulet och centrera det mellan styrningarna.

Efter installationen

När du är installerad måste du centrera och spåra bladet. Gör detta genom att öka spänningen i bladet för att dra det lärs ut. När du har spänt börjar du vrida det övre bladhjulet för hand. Vrid nu spårningsknappen för att vrida mitt på hjulet. Gör detta tills det är centrerat.

Bladet

Du måste ha rätt knivspänning för att kunna använda en sågverk bandsåg bänk korrekt genom att justera din spänning till en storlek större än den installerade kniven. Till exempel, om du har ett 1/2 ″ blad, skulle du ta din bladspänning till 3/4 ″ inställning. Du bör alltid ta dig tid att finjustera knivspänningen. Det är väsentligt att ta bort denna spänning när sågen inte används. Om du håller trycket på kommer det att komprimera däcken på hjulen och orsaka för tidigt slitage. Om du använder sågen med inte tillräcklig spänning blir dina sågningar felaktiga.

När din spårning och spänning är korrekt är du redo att justera dina bladstyrningar. Den övre styrningen består av ett trycklager som vänder för att ge stöd. Det finns också sidostyrningar för att förhindra att bladet svänger. Dessa ska ställas in på bredden på ett kort från bladet och nästan vidröra det. Den nedre guiden ska ställas in på samma sätt, så att bredden hålls på ett kort. Ett visitkort kan användas för att komma dig så nära bladet som möjligt utan delning.

En av de viktigaste sakerna att justera innan du gör några skär är bladskyddets höjd. Detta rör sig uppåt och nedåt för att bara exponera den skärande delen av bladet som reducerar vibrationer. Detta skydd ska placeras 1/4 ″ ovanför skärytans yta. Om detta inte är korrekt inställt kommer du att förlora noggrannheten under din klippning.

Hjulen

Rotera hjulen för hand och kontrollera om det finns några hinder för bladet. Om allt är fortfarande slät, koppla in hobby bandsågen och slå på den. Kontrollera att inget är bindande. Koppla nu ur sågen och lyft upp skyddet. Ta en fyrkant och kontrollera din fyrkant till bladet. Detta säkerställer att din klippning är kvadratisk mot bordet. Du vill inte klippa från ett ojämnt bord om inte dina planer kräver en sådan åtgärd.

Bladdrift är den naturliga tendensen för vinklar. Att justera staketet kan korrigera detta. Staketet är den justerbara väggen på bordet. När dessa föremål har ställts in är du redo att börja såga.

Under mitt hobby bandsåg test fick jag reda på att hjulen spelar ganska stor roll när man ska köpa en bandsåg bäst i test.

När du börjar klippa, vill du inte komma i kontakt med sågen förrän kniven är på. När bladet är på vill du börja sakta flytta ditt trä in i bladet och styra det bakifrån. När du kapar kan du känna den klipphastighet som ditt sågblad behöver för att fungera korrekt. Detta kallas din matningshastighet. Detta ska kännas smidigt och jämnt och det är nödvändigt för dig att justera hastigheten för att få bästa möjliga matningshastighet.

Kända märken för bandsåg bäst i test

SKIL

bandsågverk test

 

SKIL gjorde sitt namn med sin modell E, den första handhållna, bärbara cirkelsågen, och har varit känd för innovation sedan dess. Deras produktlinje har utvidgats till en rad elverktyg inklusive bordssågar, borrar, fräsar och många andra, förutom tillbehör till dessa verktyg.

Grizzly Industrial

bandsågverk bäst i test

Grizzly Industrial grundades 1983 och är relativt nya i världen av verktygs- och maskintillverkning. Men på den tiden har de skapat ett rykte för att göra utrustning av högsta kvalitet och många av deras produkter har vunnit priser. Oavsett om det är trä eller metallbearbetning, gör Grizzly fantastiska produkter som används i både stora och småskaliga verksamheter. De gör till exempel en väldigt bra liten bandsåg för metall.

RIKON Power Tools

bandsåg bäst i test

RIKON tillverkar ett brett utbud av maskiner speciellt för träarbetare och med träbearbetningsupplevelsen i åtanke. De har konsekvent kvalitetsprodukter som de ger tillbaka med 5 års garanti.

WEN

bästa bandsågen

WEN har funnits sedan 1951 med fokus på att föra samman el och verktyg. De tillverkar ett brett utbud av olika elverktyg och maskiner. WEN fokuserar på att hålla verktyg överkomliga men ändå av hög kvalitet. Att köpa en WEN-band såg är ett köp som alla träarbetare bör göra när de monterar sin träbearbetningsbutik. Allt från borrpressar och slipmaskiner till generatorer och hydraulcylindrar faller in i deras styrhus.

Laguna Tools

bästa bandsågverk

 

Laguna Tools, baserat i Irvine, Kalifornien, grundades 1984 med planen att ta den europeiska stilen med verktyg till USA. Med fokus på tillverkning av träbearbetningsverktyg och CNC-maskiner fortsätter Laguna Tools att imponera på sina starka produkter. De producerar den bästa bandsågen.

Jet

bandsågar

Även om vi inte specifikt granskade någon, gör Jet också en prisvärd bandsåg för hobbybruk av hög kvalitet. De startade 1958, men förde inte träbearbetningssektorn i sin verksamhet förrän på 1980-talet. Jet erbjuder också en branschledande garanti på nästan alla deras produkter.

Vanliga frågor

Behöver jag en bäst i test bandsåg för metall?

Skärning av metall är något som de flesta portabla bandsågar för metall ska kunna hantera om du har rätt blad installerat och känner till sågens gränser. Vissa sågar är bara tillräckligt kraftfulla för att hantera icke-järnmetaller medan andra kan göra allt. Det kan alltså vara värt att investera i en bäst i test bandsåg metall.

Kan jag använda min såg som en köttsåg bandsåg?

Det här kan verka som en udda fråga men det är en fråga som kommer upp ofta. Ja, absolut kommer en liten bandsåg att skära kött. En köttsåg som bandsåg är bra att ha om man vill skära stora mänger kött. Det är därför det är viktigt att du inte får dina siffror för nära kniven på en köttsåg bandsåg. Men det kommer att göra en hemsk röra och om det här är en såg som används för att skära trä, metaller och andra saker, skulle jag hålla maten borta från den. I själva verket är det nog bäst att leta efter ett billigt bandsågverk som är speciellt avsedd för slaktning. Dessa sågar kan du hitta på nätet genom att söka på köttsåg bandsåg.

Hur använder man en bandsåg för kött?

Det är ganska enkelt att använda en bandsåg för kött. Du kan nästan alltid använda vilken bandsåg bäst i test för vad som helst. Det finns även en speciallgjord bandsåg för kött. Det kan vara bra att köpa en bra bandsåg för kött om man vill skära stora mängder kött. Du kan till exempel behöva en köttsåg bandsåg som du bland annat kan köpa på proffsmagasinet.

Behöver jag ett specifikt sågblad för att skära vissa material?

Ja, när du skär olika typer av material vill du vara säker på att du använder rätt blad för det materialet, till exempel metall. När du skär kurvor, vill du använda det bredaste bladet som kommer att skära dessa kurvor och när du sågar, vill du ha det bredaste bladet som din bandsåg tillåter.

Kan jag vässa mitt bandsågblad?

Bandsågblad kan sträcka sig från ganska billiga till mycket dyra, även om billiga bandsågblad kan vara svåra att få tag på, så det är inte alltid möjligt att bara byta ut dem om de blir tråkiga. Du kan vässa knivarna med lite tålamod och veta hur. Detta kan göras antingen med en Dremel eller med en kvarn.

Vilken förlängningssladd ska jag använda för en bäst i test bordssåg?

Inte alla förlängningssladdar är lika, de varierar avsevärt beroende på strömstyrkan de är klassade för. Så du måste se till att du också har en förlängningssladd som kan tillgodose din sågs kraftbehov. Att inte få tillräckligt med kraft till sågen hindrar inte bara sågen från att prestera maximalt utan kommer också att förkorta sågens livslängd.

Varför ska jag köpa ett bandsågverk istället för en sticksåg?

Varje träverkstad består av en sticksåg. Den är lätt att hantera, bärbar och fungerar också bra. Men en sticksåg kan inte göra vad ett sågverk bandsågverk kan. Ett bandsågverk är ett mycket kapabelt verktyg. Det kan göra uppgiften med flera verktyg ensam.

Från sågning till böjning, bandsågverket kan göra allt. Det kan skära flera travar på en gång. Trästyckets tjocklek är inte ett problem för ett bandsågverk.

Du kan dock inte göra något av detta med en sticksåg. Det är därför bättre att köpa en bandsåg med bänk framför en sticksåg. Du kan även köpa bandsågverk om du så vill.

Sticksåg eller bandsåg

Vad är den genomsnittliga storleken på den bandsåg som används mest?

Storleken på en portabel bandsåg bäst i test bestäms av diametern på varje såghjul. Du kan hitta många olika storlekar på en mini bandsåg på marknaden. De mest använda är 35 cm bandsågverk. Du kan hitta storlekar som är mindre eller större än så genom att söka på nätet. Du kan även hitta bandsågverk pris på nätet.

Köpa en hobby bandsåg eller bordsåg – Behöver du båda?

Detta är en ganska komplicerad fråga, eftersom båda sågar gör olika saker bättre. Men i mitt bordssåg test så upptäckte jag stora skillnader. Bordssågar är en häftklammer för verkstäder, och de utmärker sig vid långa, raka skär. De är perfekta för att klippa rutor.

En hobby bandsåg är tvärtom utmärkt för att göra böjda skär. De kommer att bli din bästa vän när du behöver göra detaljarbete, och en skicklig hantverkare kan använda ett billigt bandsågverk för att utföra de flesta uppgifter som den bästa bordssågen gör.

Med det sagt är en bordssåg nödvändig för att göra partiella sågningar jämfört med bra bandsågar, och varje startbutik borde ha en.

Mer avancerade butiker borde ha båda verktygen till sitt förfogande, så oavsett om du bara vill ha en eller båda, är det bäst att överväga vad du kommer att använda din såg till och din skicklighetsnivå att använda de tunnare knivarna på en prisvärd band såg för att göra huvudet jobb för en bordsåg.

Hur gör man för att köpa en bandsåg?

Det är väldigt enkelt att köpa bandsåg på nätet. Följ dessa enkla stegen för att köpa en bandsåg.

 1. Titta på vilken bandsåg som du vill köpa i tabellen på den här sidan.
 2. Gå vidare genom att klicka på den stora gröna knappen.
 3. Lägg till din bandsåg i varukorgen.
 4. Gå vidare till kassan och beställ hem din bandsåg.

Slutgiltiga tankar

Det finns ett gammalt ordspråk att om du köper till pris kommer du vanligtvis att köpa två gånger. Det betyder att priset på sågen inte ska vara det enda (eller till och med det mest viktiga) faktor när du bestämmer vilken såg du ska välja. När du ska köpa bandsåg hobby så ska du även tänka på annat.

Det som är viktigt är att du utvärderar vad dina behov är och hur du tänker använda bandsågverket. Det betyder inte att budget inte är en faktor, men om sågen inte gör vad du vill ha den till kommer du antingen att byta ut den inom kort eller så kommer du inte att använda den alls och missa.

Jag vill råda dig att leta efter kvalitetsmaterial framför allt. Ramen, bordet, hjulen etcetera bör vara tillverkade av högkvalitativa material (inte plast eller billig metall). Se alltid till att du kollar in vad dessa artiklar är gjorda av och läs några recensioner som en början. Se också till att vara medveten om bandets sågkvalitet innan du köper. Det är även viktigt att titta en på bra bandsåg pris. En liten bandsåg med bänk är något du inte vill spara på – köp kvalitet så kommer den att hålla och göra stora snitt åt dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top