Bästa bandsågen 2024 – Test av olika bandsågar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst handhållna

METABO BAS 261 
METABO BAS 318
Flex SBG 4910
Milwaukee M18 

METABO BAS 261 

METABO BAS 318

Flex SBG 4910

Milwaukee M18 

Klicka här för att se fler bandsågar att välja mellan.

I en värld av trä- och metallkonstruktion är bandsågen en viktig arbetskamrat. Det är en maskin som lyfter vår produktivitet, precision och effektivitet till en helt ny nivå.

Från snickarverkstäder till industriella miljöer, upplever vi den påtagliga skillnaden en bra bandsåg gör. Men med en mängd alternativ på marknaden, hur vet vi vilken som är bäst? I den här artikeln presenterar vi resultaten av vårt omfattande bandsågtest.

Vi har granskat allt från den billigaste till den mest avancerade modellen för att ge dig en tydlig bild av vad du kan förvänta dig när du ska köpa en bandsåg.

1. Bäst i test – Metabo BAS 261 Precision

METABO BAS 261 Precision Bandsåg

Metabo BAS 261 Precision är en bandsåg som lever upp till sitt namn – Precision. Under vårt omfattande testning, har vi funnit att denna såg erbjuder enastående noggrannhet och stabilitet för varje snitt, vilket gör det till en pålitlig partner för alla dina snickeri behov.

Specifikationer
Svängningsområde:0 – 45 °
Mått: 53x47x84 cm
Vikt: 32,5 kg
Upptagen effekt: 400 W
Matningsbredd: 245 mm

En av de mest framträdande funktionerna vi märkte var den justerbara HSS-precisionsstyrningen med tre rullar. Detta system garanterar exakta sågresultat vid varje tillfälle, vilket vi märkte vid varje användning.

Vi blev också imponerade av den tysta banddriften, tack vare de välbalanserade svänghjulen med gummibeläggning. Detta tillförde till en mer behaglig användarupplevelse, särskilt under längre arbetspass.

Sågen har också en rad användarvänliga funktioner. Till exempel, verktygslös dörröppning för enkelt sågbladsbyte, vilket gör underhåll av sågen enkel och snabb. Sågbladsskyddet kan justeras i höjden utan verktyg, vilket gör det lätt att anpassa för olika projekt. Dessutom finns det en integrerad LED-arbetslampa för att belysa snittstället, vilket verkligen förbättrar synligheten och precisionen.

Men även den bästa utrustningen har sina nackdelar. Ett område där Metabo BAS 261 Precision kunde förbättras var dammhanteringen. Externt utsug är bara tillgängligt som tillval, vilket betyder extra kostnader för arbete med låg dammbildning.

Sammanfattningsvis är Metabo BAS 261 Precision en pålitlig, exakt och kraftfull bandsåg som levererar högkvalitativa resultat varje gång. Även om dammhanteringen kan förbättras, kan dess robusta konstruktion och användarvänliga funktioner mer än kompensera för detta mindre problem. Vi kan helhjärtat rekommendera denna bandsåg för både hobbyhantverkare och professionella snickare.

Fördelar

 • Hög precision
 • Tystgående
 • Användarvänliga funktioner
 • Stabil

Nackdelar

 • Begränsad dammhanteringsfunktion

2. Bäst premiumval – Metabo BAS 318 Precision WNB

Metabo BAS 318 Precision WNB Bandsåg

Metabo BAS 318 Precision WNB har genomgått en noggrann testprocess i vår verkstad och har visat sig vara en pålitlig partner i vårt arbete. Med dess enfas 230 V drivning levererar bandsågen både precision och stabilitet för att uppnå högsta snittkvalitet.

Specifikationer
Svängningsområde: 0 – 45 °
Upptagen effekt: 900 W
Mått: 66x98x160 cm
Vikt: 79 kg
Matningsbredd: 307 mm

En sak vi verkligen uppskattade var HSS-precisionsstyrningen med tre rullar för sågklingan, som möjliggör exakta sågresultat varje gång. LED-arbetslampan är en praktisk bonus, som ger en belysning av snittstället för att säkerställa säkert arbete.

Vi upplevde också fördelen med den tysta banddriften, tack vare de välbalanserade svänghjul med gummibeläggning. Dessutom var snabbspänningsspaken och verktygslösa dörröppningen mycket hjälpsam när det var dags att byta sågblad. Det finns också en spänningsindikering med skala för att hålla koll på sågklingans spänning, vilket var oerhört användbart.

Ett av de mer imponerande inslagen i Metabo BAS 318 Precision WNB är dess förmåga att ha två såghastigheter. Detta gjorde det möjligt för oss att anpassa maskinen till olika uppgifter och material, vilket resulterade i större flexibilitet och effektivitet.

Det är viktigt att notera att trots alla dessa positiva aspekter är Metabo BAS 318 Precision WNB en ganska tung maskin med sina 79 kg. Detta kan göra den mindre mobila användare något besvärlig att manövrera.

Fördelar

 • Hög precision och stabilitet
 • LED-arbetslampa för säkerhet
 • Två såghastigheter för flexibilitet
 • Spänningsindikering för sågbladskontroll

Nackdelar

 • Tung

3. Bäst budgetval – Flex SBG 4910

Flex SBG 4910 Bandsåg

Flex SBG 4910 bandsåg, med sin kapacitet och smidighet, imponerade oss under testprocessen. Med en 850W motor och svängbar sågram ger den stabilitet och flexibilitet i arbetsflödet.

Specifikationer
Mått: 66x31x38 cm
Vikt: 18 kg
Snittvinkel: 0-45°
Effekt: 850W
Skärkapacitet: 80 mm

Sågens dubbla bandhastigheter, anpassade för olika material som stål, rostfritt stål och aluminium, möjliggör skräddarsydd bearbetning för olika uppgifter och material, något vi uppskattade i testet.

Den gnistfria kapningen, en viktig säkerhetsdetalj, var imponerande. Detta eliminerade risken för brand, vilket gjorde oss mer bekväma med att använda sågen i olika miljöer. För att säkerställa ännu mer säkerhet har Flex SBG 4910 en säkerhetsbrytare med återgångsspärr, vilket förhindrar oavsiktlig start efter strömavbrott.

Flexibiliteten i denna maskin sträcker sig utöver dess sågfunktioner. Sågramens svängfunktion gör det möjligt att ställa in snittvinkeln steg- och nyckellöst mellan 0 och 45 grader. Detta bidrog till enkla och exakta snitt i vårt test.

Nackdelen vi märkte under testet var att Flex SBG 4910 inte arbetar med kylvätska, vilket kan vara en begränsning för mer intensiva användningskrav. Men trots denna mindre nackdel överväger fördelarna.

Maskinen är lätt att transportera tack vare sin spännanordning och väger bara 18 kg i sin helhet. Dessutom var den mycket enkel att frigöra för arbete på frihand, vilket utökade möjligheterna för dess användning.

Fördelar

 • Gnistfri kapning
 • Dubbla bandhastigheter
 • Steg- och nyckellös inställning av snittvinkel
 • Lätt att transportera

Nackdelar

 • Arbetar utan kylvätska

4. Bäst batteridrivna – Milwaukee M18 CBS125-0

Milwaukee M18 CBS125-0 Bandsåg

Milwaukee M18 CBS125-0 bandsåg stod verkligen ut när vi testade den. Med sin kolborstfria motor och 18V batteridrift visade den sig vara ett effektivt och kraftfullt verktyg för kapning av metall-, plaströr och aluminiumprofiler.

Specifikationer
Spänning: 18V
Kapkapacitet: 125 x 125 mm
Hastighet: 0-116 m/min
Vikt: 7,3 kg
Motor: Kolborstfri

En distinkt fördel med Milwaukee M18 CBS125-0 är dess kapacitet, vilket är upp till 125x125mm i diameter, en kapacitet som vi fann vara mer än tillräckligt för de flesta av våra testuppgifter.

En av de mest uppskattade funktionerna under testprocessen var den inbyggda LED-belysningen. Detta gav en utmärkt sikt på arbetsstycket och underlättade precisionen i kapningen. Dessutom var verktygets kompakta design, kombinerat med hängkroken, en stor fördel när det kom till förvaring och manövrering.

Milwaukee M18 CBS125-0 har utrustats med REDLINK PLUS elektronik, som ger ett avancerat digitalt överbelastningsskydd för både verktyget och batteriet, samt förbättrar verktygets prestanda under belastning. Detta, tillsammans med POWERSTATE kolborstfri motor och REDLITHIUM ION batteriet, garanterade längre livstid och driftstid för verktyget.

Den enda nackdelen vi märkte under testprocessen var verktygets vikt. Trots dess bärbarhet och flexibilitet, kan verktygets vikt på 7,3 kg med batteri vara något begränsande vid långa arbetspass.

Fördelar

 • Batteridriven och portabel
 • Inbyggd LED-belysning
 • Kraftfull kapacitet
 • Lång livstid tack vare kolborstfri motor och REDLITHIUM ION batteri

Nackdelar

 • Tung med batteri

5. Mest lyxig – Dewalt DW876-QS

Dewalt DW876-QS Bandsåg

När vi testade bandsågen Dewalt DW876-QS, var det tydligt att den var avsedd för precisionsarbete. Dewalt DW876-QS erbjuder kapning, klyvning och precisionssågning i trä, plast och icke-järnhaltiga metaller, vilket gör den till en otroligt mångsidig apparat i verkstaden.

Specifikationer
Effekt: 1000 W
Spånutsugsförberedd: Ja
Bordet kan vinklas: 45°
Vikt: 54 kg
Mått: 65x77x159 cm

Det första vi noterade var sågbordet. Dess storlek, tillsammans med dess förmåga att vinklas 45°, förstärkte verktygets fokus på precision.

Vi kunde bearbeta stora arbetsstycken med lätthet, med en bredd på upp till 310 mm och en höjd på upp till 200 mm. Dessutom var det möjligt att ansluta ett spånutsugssystem med en diameter på 100 mm, vilket gjorde arbetsplatsen ren och säker.

Bladbyten på Dewalt DW876-QS är förvånansvärt enkla, vilket sparade tid och kraft under testprocessen. Vi var särskilt nöjda med det svensktillverkade sågbandet med diamantslipade tänder som följde med i leveransen. Detta verktyg presterade exceptionelltväl och krävde minimalt underhåll.

Däremot är Dewalt DW876-QS en tung maskin. Med en vikt på 54 kg kan det vara utmanande att flytta runt verktyget i verkstaden. Men den stabila konstruktionen bidrar också till dess prestanda och precision.

Fördelar

 • Utmärkt för precisionsarbete.
 • Generöst sågbord som kan vinklas.
 • Mångsidig; kapar, klyver och sågar.
 • Enkla bladbyten.

Nackdelar

 • Kräver en stor arbetsyta

6. Billig men bra – Milwaukee M12 BS/0

Milwaukee M12 BS/0 Bandsåg

I vårt test av bandsågen Milwaukee M12 BS/0 stod dess smidiga design och effektivitet ut. Med en vikt på endast 3,2 kg och ett relativt litet format, är det här verktyget framtaget för att användas med en hand och på svåråtkomliga ställen.

Specifikationer
Spänning: 12 V
Vikt: 3,2 kg
Överbelastningsskydd: Ja
Kall kapning: Ja
Grenkapacitet: 41 x 41 mm

Milwaukee M12 BS/0 driver med 12V och är utrustad med en bladlängd på 687,57 mm. Den hanterar en grenkapacitet på 41 x 41 mm och har ett varvtal på 0-85 varv i minuten.

Vi blev imponerade av hur kraftfullt verktyget skar genom olika material som metallprofiler, rostfritt stål, koppar, plaströr, kablar och aluminium. Kapningarna var inte bara gnist- och gradfria, utan de var även mycket precisa, vilket vi tillskriver verktygets balanserade handtagsdesign och inbyggda kullager.

REDLINK™-elektroniken, som erbjuder överbelastningsskydd för både verktyg och batteri, bidrog till att öka verktygets hållbarhet. Verktyget gav oss lång driftstid, vilket var tack vare den individuella cellövervakningen och REDLITHIUM-ION™ batterikonstruktionen. Dessutom uppskattade vi batteriindikatorn och det inbyggda LED-ljuset som ökade arbetsprecisionen i dåligt upplysta utrymmen.

En nackdel vi stötte på var dock verktygets begränsade hastighet. Med endast 0-85 varv i minuten, kan vissa användare hitta den här bandsågen lite långsam för deras behov.

Fördelar

 • Lätt och kompakt design
 • Mångsidig och precisa snitt
 • Bra batterilivslängd och överbelastningsskydd
 • LED-ljus för arbete i mörka utrymmen

Nackdelar

 • Begränsad hastighet
Genomförandet av test för bästa bandsågarna

Hur vi genomförde vårt test av bandsågar 2024

I den här delen av vår artikel går vi igenom de steg vi har tagit i vårt test av bandsågar. Genom att förklara hur vi planerade och genomförde testet hoppas vi ge dig en djupare inblick i vårt arbete.

Från upprättandet av testmiljön till själva utförandet av testerna, här är en detaljerad beskrivning av vår process.

Upprättande av testmiljön

För att säkerställa rättvisa och konsekventa testförhållanden, tog vi tid på oss att ordna en optimal testmiljö. Vi valde en välventilerad, ljusfylld verkstad där varje bandsåg kunde installeras med tillräckligt utrymme runt.

Detta var avgörande för att garantera säkerheten under testet och för att varje bandsåg skulle kunna prestera på topp. Vi anlitade även en professionell elektriker för att säkerställa att elinstallationerna uppfyllde kraven för varje enskild maskin.

Vi trodde att den bästa bandsågen skulle visa sina färdigheter i denna miljö.

Utförandet av testerna

Med testmiljön i ordning gick vi vidare till själva testprocessen. Varje bandsåg testades grundligt enligt en förutbestämd uppsättning parametrar.

Vi började med att ställa in varje maskin enligt tillverkarens instruktioner, följt av en rad skärprov med olika material, inklusive olika träslag och metaller. Vi var noga med att mäta snitthastighet, precision och kvalitet på varje snitt för varje bandsåg.

Under denna process jämförde vi varje modell med våra egna förväntningar, erfarenheter och funderingar för att identifiera vilken som var bäst i test.

Den faktiska utförandet av testerna var en grundlig process. Varje bandsåg testades flera gånger för att säkerställa konsekvent prestanda.

Varje test tog mellan 15 till 30 minuter, beroende på det specifika provet och bandsågen i fråga. I genomsnitt genomfördes varje test tre gånger på varje bandsåg för att garantera tillförlitliga resultat.

Utvärdering av resultaten

Efter att ha genomfört testerna var det dags för den mest avgörande delen av vår process: utvärdering. Här sammanställde vi data från våra tester och analyserade dem för att dra slutsatser om prestandan hos varje bandsåg.

Vi tog hänsyn till varje maskins skärhastighet, precision, ljudnivå och hanterbarhet. Vi strävade efter att hitta den bästa bandsågen som kombinerade dessa faktorer på bästa sätt.

En viktig del av vår utvärdering var att kategorisera varje bandsåg baserat på dess styrkor. Var det en bra bandsåg för att skära genom tungt trä? Eller kanske utmärkte det sig när det gällde att skära genom metall?

Genom att utvärdera varje bandsåg på detta sätt kunde vi ge dig en mer nyanserad bild av vilken maskin som kan vara bäst i test för dig.

Hållbarhet och långtidstest

För att bedöma hållbarheten hos varje bandsåg genomförde vi långvariga tester. Vi körde varje bandsåg under långa perioder för att simulera ett verkligt scenario.

Vi observerade hur varje maskin uppförde sig under dessa förhållanden, hur ofta sågbladen behövde bytas ut och om det fanns några synliga tecken på slitage. Även här övervägde vi om den billigaste bandsågen kunde stå upp mot de dyrare modellerna när det kom till hållbarhet och livslängd.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet och pålitlighet är kritiska faktorer när det gäller att använda en bandsåg. Under vårt test tog vi en noggrann titt på varje bandsågs säkerhetsfunktioner.

Vi bedömde hur väl skydd de erbjöd under användning och hur tillförlitliga de var när det uppstod oväntade situationer. Vi utvärderade också hur pålitliga varje bandsåg var när det kom till att genomföra kontinuerliga, exakta snitt.

Våra tester avslöjade att även en liten bandsåg eller en bordsmodell bandsåg kunde erbjuda hög säkerhet och pålitlighet.

Resultaten visade att det inte alltid är prislappen som bestämmer hur pålitlig och säker en bandsåg är, vilket är viktig information för de som planerar att köpa en bandsåg.

Säkerhet och pålitlighet för olika bandsågar

4 viktiga tips innan du använder din bandsåg

Att äga och använda en bandsåg kan vara en fantastisk resurs för alla med ett intresse för snickeri eller metallarbete. Men innan du börjar med ditt arbete finns det några viktiga saker att tänka på.

Under våra tester har vi samlat några värdefulla insikter och tips som vi tror kan hjälpa alla som planerar att använda en bandsåg. Här delar vi med oss av vad vi lärt oss.

1. Säker först

Ett av de första tipsen vi kan ge baserat på vårt test är att säkerhet alltid bör komma först. Oavsett om du har den bästa bandsågen på marknaden eller en mer grundläggande modell är det viktigt att alltid använda rätt säkerhetsutrustning.

Skyddsglasögon, hörselskydd och arbetskläder är grundläggande och bör inte förbises. Kom ihåg att en säker arbetsplats är en effektiv arbetsplats.

2. Känn din såg

Ett annat viktigt tips vi kom fram till under testet är att du verkligen behöver känna din såg. Varje bandsåg har sina egna specifika funktioner och att bekanta dig med dem innan du börjar arbeta kan göra en stor skillnad i hur bra du kan utnyttja din maskin.

Läs igenom tillverkarens manual noggrant och var säker på att du vet hur du gör inställningar för snittdjup och hastighet. Att kunna justera dessa kan göra skillnaden mellan ett bra snitt och ett bäst i test-snitt.

3. Använd rätt sågblad

Nästa tips vi har är att alltid se till att du använder rätt sågblad för materialet du arbetar med. Under vårt test märkte vi att det finns en stor skillnad mellan att använda en bandsåg för metall och en fogsvans för trä.

Liksom en cirkelsåg eller sänksåg har en bandsåg specifika blad som är bäst lämpade för vissa material. Att använda rätt blad kan förbättra både snitthastigheten och resultatets kvalitet.

4. Håll ordning i arbetsområdet

Ett rent och organiserat arbetsområde är också viktigt. Under vårt test noterade vi att det blir mycket enklare att hantera arbetsstycket och utföra exakta snitt när arbetsbänken är fri från skräp. Dessutom kan detta minska risken för olyckor.

Oavsett om du har en liten bandsåg eller en större modell bör du alltid prioritera att hålla ditt arbetsområde rent och organiserat.

Avslutande ord

Slutligen vill vi påminna om att tålamod är en dygd när det kommer till att använda en bandsåg. Precis som när du använder en metallsåg, är det viktigt att inte stressa igenom processen. Ta din tid, gör noggranna mätningar och se till att du har full kontroll över arbetsstycket hela tiden.

Här är en kort sammanfattning av våra tips:

 1. Säkerhet först – alltid använd rätt skyddsutrustning.
 2. Känn din såg – läs manualen och lär dig hur du justerar inställningarna.
 3. Använd rätt sågblad – välj sågbladet efter materialet du ska arbeta med.
 4. Håll ordning i arbetsområdet – en ren arbetsplats är en effektiv arbetsplats.
 5. Tålamod – ta din tid och var noggrann.

Vår erfarenhet från att testa olika bandsågar har lärt oss att dessa tips kan göra stor skillnad för både nybörjare och erfarna användare. Oavsett om du använder en billig bandsåg eller bäst i test-modellen, kan du förbättra dina snickeri- eller metallbearbetningsskills genom att följa dessa råd.

Tips vid användning av bandsåg

Hur man hittar de bästa bandsågarna 2024

Att köpa en bandsåg kan som sagt ibland vara svårt. Därför har vi här gjort en köpguide för dig som vill ta reda på hur man köper den bästa bandsågen. Här nedan kan du läsa om de viktigaste faktorerna som du ska tänka på när du köper en bandsåg:

 • Funktioner
 • Sågblad
 • Storlek
 • Hastighet
 • Pris

Funktioner

Det finns många olika funktioner att överväga när man ska köpa bandsågar. Bland annat så är måttet på bandsågen något som har stort betydelse och då är det viktigt att du som kund överväger både bredden och längden på bandsågen du funderar på att köpa.

Detta har stor vikt då det finns en risk att det blir svårt att arbeta med vissa material eller projekt om bandsågen är för stor eller för liten.

Därför kan det vara klokt att köpa en bandsåg där det finns en extrafunktion som möjliggör att justera sågbladet efter hur du önskar. Jobbar du med mindre projekt och små saker kan det vara värt att köpa en bandsåg där det finns en förstöringsfunktion.

“Det viktigaste är att du verkligen överväger vilken funktion som faktiskt du anser nödvändig så att du undviker att spendera onödigt mycket pengar.”

Sågblad

Den viktigaste komponenten i en bandsåg, precis som i en kap och gersåg, är definitivt själva sågbladet och utan ett bra och passande sågblad kommer din bandsåg inte att fungera särskilt bra.

Om du väljer ett sågblad som inte är anpassat utefter vad du ska använda det till finns det en risk att du inte kommer kunna göra det du vill. Olika typer av sågblad fungerar nämligen olika bra beroende på hur hårt eller mjukt det material du arbetar med är.

Som tur är behöver du inte oroa dig för att ditt sågblad inte kommer fungera då det finns möjlighet att byta ut det mot ett mer lämpligt. Slutligen bör du ha i åtanke att ett för tunt sågblad är mindre stabilt och främst lämpar sig för mer exakta arbeten.

Därför borde du enligt vår mening i stort sett alla fall köpa ett bredare och stabilare sågblad. Då minimerar du även risken att sågbladet går sönder.

Storlek

Precis som med alla andra verktyg kan man välja mellan allt från stora till mindre bandsågar. Det man däremot behöver ha i åtanke är att bandsågar inte är stora för sakens skull utan att det finns en anledning.

Det är nämligen ofta så att de större modellerna är avsedda för professionella hantverkare eller i industrier där man använder bandsågar i större utsträckning.

De flesta privatpersonerna behöver dock inte så stora bandsågar och därför kan en bordsmodell vara att föredra. Genom att köpa en mindre och snällare modell slipper man även en stor och högljudd motor samtidigt som det är betydligt billigare och räcker till mindre arbeten.

Man bör dock tänka en gång extra innan man trycker på köp då det ibland kan vara nödvändigt med en större bandsåg om man planerar att arbeta med tjocka eller hårda material.

Hastighet

I en bandsåg är hastigheten något som oftast särskiljer modellerna åt. Beroende på vilka mängder trä eller för den delen annat material som ska sågas behöver hastigheten nämligen vara olika. Man brukar definiera hastigheten som hur många meter material den kan såga per minut.

På vissa modeller går det att justera hastigheten beroende på vad som är lämpligt men det är dessvärre inte möjligt på alla. Oftast är det inte något som har en stor betydelse om man inte planerar att använda bandsågen varje dag, vilket de flesta inte gör.

Om du däremot är en hantverkare som ska köpa en bandsåg till ditt vardagliga arbete kan det vara värt att åtminstone överväga en bandsåg med olika hastigheter.

Pris

Priset på bandsågar varierar väldigt mycket och bestäms av en mängd olika saker. Enklare modeller som har begränsade användningsområden kan kosta så lite som tusen kronor. Ännu enklare är exempelvis en fogsvans, som har ungefär samma användningsområden som en bandsåg men med mer manuellt arbete involverat förstås.

På andra sidan skalan finns det stora industriella bandsågar. Dessa är avsedda för stora fabriker och massproduktion och kostar därmed betydligt mer. Det finns dock god möjlighet att hitta privsvärda modeller som fortfarande kan göra jobbet som önskas.

Bernardo är ett exempel som erbjuder flera olika modeller där flertalet är prisvärda om man ser till vad de kan åstadkomma. Har man däremot bestämt sig för att köpa en så billig bandsåg som möjligt är självklart de mindre och bärbara modellerna billigast.

Olika typer av bandsågar

Bandsågar för trä

I och med att bandsågar finns i flera olika utföranden så passar vissa speciellt bra för att såga i trä med. Det är perfekt att välja en modell som passar till detta om man redan vet att mycket tid kommer spenderas åt enklare uppgifter som att klyva brädor.

I och med att det är ett så pass grundläggande användningsområde brukar det räcka att välja en mångsidig bandsåg som klarar av flera av de olika användningsområdena. Om behöver en maskin som täcker en rad andra användningsområden kan det vara värt att fundera över en planhyvel.

Det tyska märket Metabo har till exempel ett brett utbud att bandsågar och flera modeller som lämpar sig för enklare uppgifter. För den som inte behöver en avancerad bandsåg och främst ska använda den till träbearbetning kan en bandsåg från Metabo vara ett bra val.

De andra stora märkena såsom Milwaukee och Makita har också en rad lämpliga kandidater som du borde kolla på om du söker en bandsåg just för träarbeten.

Bandsågar för metall

Till skillnad från bandsågar som lämpar sig för trä så finns det vissa som är mer lämpliga för uppgifter som inkluderar metall såsom aluminium. Om du behöver ett mer flexibelt verktyg än en bandsåg kan det vara bra att köpa en dedikerad metallsåg istället.

Är en bandsåg för metall det du söker kan Milwaukee vara ett bra val då de har flera modeller lämpade för arbeten som involverar metall. Milwaukee är dessutom ett märke känt för prestanda och lång livstid på sina verktyg.

Milwaukee har även modeller som är batteridrivna vilket gör att du har möjlighet att köpa en smidig bandsåg som samtidigt klarar av att såga metall. Man ska dock inte glömma Bosch som har liknande alternativ som precis som Milwaukee lämpar sig bra för bandsågsarbeten med metall.

“En fördel med att köpa en batteridriven bandsåg från Bosch kan även vara att deras batterier byggs på samma plattform och därmed fungerar i många av deras verktyg.”

Vanliga frågor om bandsågar

Vad är en bandsåg?

En bandsåg är som sagt väldigt lik en sticksåg och består av ett tunt blad som är gjort för att skära ut precisa bitar i material som trä och metall. Till skillnad från en sticksåg är bandsågen oftast effektivare och snabbare vilket gör att de skiljer sig åt.

Vad använder jag en bandsåg till?

I och med att det finns en mängd olika sorters bandsågar innebär detta också att den kan användas till olika saker. Främst så används bandsågar till att klyva plankor och brädor samt att såga ut kurvor men många modeller fungerar även utmärkt till metallkapning.

Vilken är den bästa bandsågen?

Med tanke på att det finns en rad olika sorters bandsågar som dessutom lämpar sig för olika ändamål och kostar olika mycket är det omöjligt att säga vilken som är ”bäst” i alla kategorier. Däremot är flera bandsågar bra på en specifik sak vilket gör att du i stort sett alltid kan hitta en som passar dig.

Var kan jag köpa bandsågblad?

Bandsågblad går att köpa på de flesta byggvarubutikerna och i stort sett alla som säljer bandsågar erbjuder även sågblad som man antingen kan köpa separat eller som extrautrustning till sin bandsåg. Man bör dock ha med sig att i stort sett alla bandsågar levereras med tillhörande sågblad.

Hur länge håller ett bandsågblad?

Livslängden på ett bandsågblad varierar beroende på materialtyp och användningsfrekvens. Under normala omständigheter, med regelbunden användning och underhåll, kan ett högkvalitativt bandsågblad hålla i flera månader till ett år.

Hur använder man en bandsåg?

En bandsåg används genom att styra det material du vill skära mot sågbladet, som rör sig i en kontinuerlig loop. Genom att justera vinkeln och höjden på sågbladet kan du utföra olika typer av snitt, inklusive raka, sneda och kurviga.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen