Bästa bandslipen 2022 – Test av olika bandslipar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Makita 9404J

Tranmax TPT-475

Metabo BAE 75 Bandslip

Black & Decker KA86-QS

Klicka här för att se fler bandslipar.

Bästa bandslipen 2022

Vill du enkelt kunna grovslipa stora ytor snabbt? I så fall måste du köpa den bästa bandslipen. Med hjälp av en bäst i test bandslip så kan du på ett enkelt sätt grovslipa nästan vad du vill. En bandslip kan dessutom användas på en massa olika material. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en bandslip bäst i test.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa bandslipen på nätet. Bandslipar finns i en massa olika modeller som i sin tur finns i olika prisklasser. Dessutom så finns det tyvärr affärer som endast skriver om de positiva sakerna. De skriver alltså inte om de negativa sakerna för att då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra bandslipen faktiskt är. Man vill ju inte köpa en bandslip som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan det därför vara ganska svårt att köpa en bra bandslip.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för bandslipar. Jag har nämligen gjort mitt eget bandslip test. Jag har gjort den här guiden genom att använda och testa min egen bandslip. Jag är ju själv en hemmafixare och hantverkare så därför kan jag en del om bandslipar. Men jag har även läst igenom andra tester och kundrecensioner. Jag har sedan satt ihop all information till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du enkelt kan köpa den bästa bandslipen.

Köpguide för bäst i test bandslip 2022

Det är alltså inte så enkelt att köpa den bästa bandslipen på nätet. Det finns ju så mycket man måste tänka på. Men det finns några viktiga saker som du ska tänka på när du köper en bandslip. Det är även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa bandslipen 2022:

 • Kraft
 • Vikt
 • Varierande hastighet
 • Pålitlighet
 • Garanti
 • Dammavlägsnande
 • Säkerhet
 • Hållbarhet
 • Enkel användning
 • Ändamål
 • Storlek
 • Typer
 • Fram, bak och mitt
 • Pris
 • Slipplattformens brädd och längd
 • Komfort och kontroll
 • Slipbälte
 • Spårcentreringssystem
 • Ergonomiskt handtag
 • Kundrecensioner

Kraft

Detta är den främsta faktorn för en slipmaskin utan en kraftfull motor, du kommer att vara frustrerad vid den tiden och den energi du slösar bort på ditt sliparbete.

Tänk på vilken typ av arbete du kommer att utföra med din slipmaskin om det kommer att ha ett svårt liv att ta bort lager av färg eller jämna lövträ, desto högre effekt i motorn har desto bättre. Om du vill ha en slipmaskin bara för efterbehandling så är det inte lika viktigt men du skulle ändå vara klokt att välja en högre effektmotor med variabel hastighet då kommer du att täckas för alla ytor du står inför.

Vikt

Detta måste övervägas om du arbetar på ytor som inte ska placeras bekvämt på en arbetsbänk eller horisontellt så kommer vikten att vara viktig för dig, för om du måste hålla slipmaskinen upp över axelhöjden kommer det snabbt att göra dina armar ont och du kommer att kämpa för att fortsätta med det, särskilt om du kommer att arbeta kontinuerligt på detta sätt.

Varierande hastighet

Detta kan vara ett stort plus för att arbeta med olika material, ibland kan du behöva ren grunt för att slipa vissa ytor och andra gånger kan det vara lätt att slipa materialet behöver.

Slipbältets storlek: Om du arbetar på små ojämna ytor kommer en bandslip med förmågan att komma in i de små luckorna att vara viktig för dig, men om du har stora tuffa ytor ju större slipbandets yta är desto snabbare du kommer att kunna slutföra arbetet.

Pålitlighet

Vi har bara inkluderat de bästa bandsliparna i vår topp 10 så att de alla är kända och testade under långa perioder för att klara tid och hårt arbete.

Garanti

Välj alltid en som täcks av minst 12 månaders garanti eftersom det kan vara skillnaden mellan väl använda pengar och pengar i avloppet.

Dammavlägsnande

Många bandslipmaskiner har en svävare för dammavlägsnande och även om det inte är en väsentlig funktion hjälper det till att hålla arbetsområdet fritt från trästoft och alla som har använt slipmaskiner vet att dammet som kommer från slipning blir luftburet och blir absolut överallt.

Säkerhet

Använd alltid en mask för damm medan du använder en bandslip, eftersom de fina dammpartiklarna som avges medan slipningen verkligen skadar din hälsa. Glasögon rekommenderas också.

Hållbarhet

En enhet måste vara långvarig för att tjäna sitt syfte och se till att du kan använda den till sin fulla kapacitet. Det måste ha förmågan att motstå ett ihållande tryck på arbetsplatsen och leverera konsekventa prestationer. Alla kunder har inte råd att byta verktyg regelbundet. Så de föredrar en engångsinvestering som kan uppfylla deras krav.

Enkel användning

Slutligen, för att alla modeller ska lyckas måste du känna dig bekväm med den. Ett verktygs framgång eller misslyckande beror inte på funktionerna utan på de köpare som ska använda dessa funktioner. Om du kämpar för att använda en produkt förlorar den sitt värde trots alla uppgraderingar. Alla förbättringar måste på något sätt bidra till att förbättra användarupplevelsen.

Ändamål

Bandslipmaskiner har flera praktiska syften. Du kan använda dem för utjämning, slipning, trimning och formning. Vissa människor använder även dessa verktyg för att ta bort gammal färg eller fläckar. Vissa modeller är också bra för att ta bort rost eller färg från metall också.

Bandslipmaskiner finns i alla storlekar och former, så tänk på ditt eget syfte för att behöva en. Tänk på storleken på projekten du kommer att arbeta med så får du en bättre uppfattning om vilken bandslip du ska få.

Storlek

Bara för att en bandslip är stor och kraftfull betyder det inte att den är den bästa. Innan du funderar på storleken på verktyget, överväga hur du använder bandslipmaskinen och hur ofta du använder det också. Professionella kan dra nytta av stora, kraftiga, kraftfulla och tunga slipmaskiner.

Men för husägare kan en mer kompakt och lätt modell räcka. Tänk också på att stora och skrymmande verktyg kräver mer utrymme för lagring. De kan också behöva regelbundet underhåll för att fortsätta fungera bra jämfört med mindre modeller.

Typer

Det finns 3 huvudtyper av slipmaskiner. Först är bänkslipmaskiner en stationär utrustning. De är utformade för att vara exakta, stabila och ha kraftfulla motorer med högt varvtal. Bänkmodeller kombinerar vanligtvis både skiv- och bandslipeningsfunktioner. Vissa bänkslipmaskiner är ganska bärbara medan andra är riktigt tunga vilket innebär att du bara placerar dem på ett ställe.

Nästa typ av bandslip är de handhållna och de är antingen sladdlösa eller sladdade. Skillnaderna mellan dessa modeller är i formfaktor, vikt och effektområde. Vissa handhållna bandslip är stora och de är idealiska för tungt arbete. Men det finns också lätta som är lätta att använda och bättre lämpade för detalj- och slutprojekt.

Slutligen är de sladdlösa slipmaskinerna de senaste som har kommit ut på marknaden. Faktum är att det bara finns några få märken som är allmänt tillgängliga att köpa. De kör vanligtvis på litiumjonbatterier och levereras med laddare.

Fram, bak och mitt

När du går igenom olika produkter, kontrollera deras olika funktioner, varav den främre näsan på verktyget. Om du planerar att arbeta med detaljerade projekt eller med mjukare träslag väljer du ett verktyg som har en främre näsa med en rund form.

Kontrollera också centreringssystemet för verktyget. Oavsett hur kraftfull bandslipen är, om bältet inte förblir inriktat kan du inte arbeta produktivt. Sök efter en bandslip som har ett system som är dedikerat till spårcentrering. Detta sparar mycket tid och ansträngning samtidigt som du förhindrar problem medan du arbetar.

Pris

Eftersom en slipmaskin är en typ av elverktyg kan du tänka på det som en investering för din verkstad. Tänk på hur mycket du är villig att spendera och försök leta efter en modell som passar din budget. Den goda nyheten är att det finns olika modeller tillgängliga, och de finns i ett brett utbud av priser.

Beroende på vad du behöver erbjuder de olika märken bandslipar med olika funktioner. De har olika priser, och detta beror till stor del på kvaliteten på de material som används vid konstruktion av verktyget. Ett högre pris kan också innebära att verktyget har en kraftfullare motor och några ytterligare funktioner.

Slipplattformens bredd och längd

Slipplattformens bredd och längd är bara två av de viktigaste övervägandena när du väljer den bästa produkten. Ju längre och bredare bältet desto snabbare kan du avsluta ett jobb eftersom du bara behöver ett kortare slipkort.

Men om du gör ett projekt som behöver större precision, välj en modell som har ett kortare och smalare bälte istället för ett som är längre och bredare.

Komfort och kontroll

Bandslipmaskiner måste ha komponenter som låter dig optimal kontroll när du skjuter verktyget genom ytan du arbetar på. I själva verket är det här handtaget blir användbart.

När du köper en bandslip måste du överväga handtaget. Leta efter ett handtag som har maximal passform och grepp. Visst vill du inte utveckla hårdhår på händerna efter avslutat projekt.

Slipbälte

Slipbältesstorlekar varierar mycket, och vad du väljer beror på typ av projekt. Mer invecklat arbete behöver ett mindre bälte, medan stora projekt som slipning av golv skulle dra nytta av bredare bälten.

Vissa tillverkare inkluderar också extra bälten som ett 80-korn eller ett 100-kornbälte för olika typer av slipapplikationer.

Bandslipen kan till och med levereras med en geringsmätare eller så kan de utformas med 2 verktyg i 1 som både är en rem- och skivslipmaskin, vilket ger dig extra träbearbetningsfunktion.

För att kunna hitta den bästa typen av slipmaskin som passar ditt projekt, här är några viktiga funktioner att tänka på.

Spårcentreringssystem

Att hålla slipmaskinen ordentligt placerat på ditt arbetsstycke gör skillnaden i ditt projekt. Det är här ett spårcentreringssystem är till nytta.

Om du är en erfaren träarbetare behöver du kanske inte det, men för nybörjare eller för tunga uppgifter håller ett spårcentreringssystem bandslipen på plats och centrerad på arbetsstycket vilket sparar tid och frustration.

Ergonomiskt handtag

Handtag är extremt viktiga för alla typer av elverktyg. Bandslipmaskiner kommer vanligtvis med 2 handtag, 1 stort handtag på baksidan och ett handtag på framsidan, vilket ger dig optimal kontroll över verktyget. Ergonomiska handtag som är bekväma att hålla och ger dig ett bra säkert grepp gör dina slipuppgifter så mycket enklare.

Kundrecensioner

Du bör också överväga att läsa recensioner från andra kunder. Det kan vara till hjälp för dig att ta reda på vad de gillar och ogillar från den specifika bandslipen.

Detta är nog bättre än att bara läsa den officiella produktbeskrivningen, eftersom dessa människor faktiskt har använt produkten.

Läs också >>> Golvslip test

Fördelar med en bandslipmaskin

Varför ska du skaffa en bandslip? Nedan listas de olika fördelarna med att använda en bandslipmaskin.

Utjämnar och planar grova ytor

När det gäller utjämning och planing av grova ytor är bandslip faktiskt det bästa verktyget du kan använda. Vid plattning av ytor kan det här verktyget vara snett mot träkornet för mer kraftfull plattning.

Formar och rundar träytor

Förutom att jämna ut grova ytor, kan du också använda en bandslip för att efterbehandla olika träytor genom att forma trä och runda kanter. Men se till att välja rätt modell som har de egenskaper du behöver för sådana uppgifter.

Kapar skårade linjer

När det gäller att kapa kan en liten bandslip mycket hjälpa dig. Om de skårade linjerna är något böjda, se till att använda mindre modeller.

Ändå kan bandslipens likadant böjda primär användas för att trimma hackade linjer på ett nästan felfritt sätt. Även om det är en noggrann process garanterar det anmärkningsvärda resultat.

Polera metall

Med en bärbar bandslip är det lätt att polera metaller som aluminium och mässing för att få glänsande ytor. Se till att du använder ett fint gruspapper för att få en ren yta och bra finish.

Andra användningsområden för bandslipar inkluderar slipgipsbrädor och gipsväggar, men jag föreslår att du får en dedikerad bandslipare för detta ändamål.

Hur man använder en bandslip säkert

Precis som andra elverktyg, bör du alltid beakta säkerheten när du använder en slipmaskin.

Använd alltid skydd för näsan, öronen och ögonen. Vissa bandslip ger höga ljud som om du blir oskyddad för ljudet under en längre tid finns det en möjlighet att du blir döv.

Använd skyddsglasögon och mask

Damm eller slipade material kan komma till näsan och ögonen. Även om majoriteten av de bandslipmaskiner som finns på marknaden idag har dammuppsamlings- eller utsugningsmekanismer är det fortfarande bäst att hålla sig på den säkra sidan.

Koppla ur strömmen

Se till att koppla bort bandslipen när du byter eller byter ut slipbandet. Detsamma gäller för tömning av dammuppsamlingskopp eller kapsel. Tänk på att innan du tar bort någon komponent måste du se till att enheten är AV och urkopplad.

Ta bort sågspån innan du arbetar på metall

Om du behöver använda slipmaskinen på aluminium och annan icke-järnmetall, bli av med sågspån och träavfall först genom att tömma dammpåsen. I själva verket kan slipning av metall avge gnistor som enkelt exploderar sågspån.

Stäng av enheten

Slutligen, när du ansluter enheten, se till att den är avstängd eftersom vissa enheter har låsbara utlösare så att du inte oavsiktligt slår på den.

Typer av bandslipar

Medan recensionerna av bandsliparna ovan ger dig en uppfattning om vilka modeller du ska gå till, finns det fortfarande några viktiga saker med dessa slipmaskiner som du måste veta. Och nyckeln bland dem är typerna.

Det finns två primära typer av bandslipmaskiner, som är handhållna och stationära bandslipar. Var och en har fördelar och nackdelar och kommer naturligtvis att vara mer lämplig för olika situationer.

Stationär bandslip

Som namnet antyder är de stationära bandsliparna utformade för att förbli på ett ställe. Med andra ord måste träarbetarna ta med sig arbetsstycket till maskinen för slipning.

Med dessa slipmaskiner vilar slipbandet på maskinens ovansida. Dessa slipmaskiner kommer i de flesta fall att vara större och tyngre än de handhållna.

Vissa stationära slipmaskiner kan också monteras på en arbetsbänk. Det här är den typ som träarbetare kallar bänkslipmaskiner.

Du kan använda dessa slipmaskiner för att slipa arbetsstycken av trä och metall. Men deras storlek och stationära natur gör dem bäst för stora kommersiella slipprojekt.

Handhållen bandslip

Handhållna bandslip är den vanligaste typen av de två, och det är vad du kommer att använda för de flesta av dina slipprojekt.

Dessa slipmaskiner finns i olika storlekar och former. De är mindre och lättare än de stationära bandsliparna. Till skillnad från den stationära slipmaskinen finns slipbandet på den handhållna slipmaskinen på maskinens nedre del.

Slipbältets placering på dessa slipmaskiner gör dem idealiska för slipning av stationära arbetsstycken som golv.

Du kommer att upptäcka att storleken på remmen kommer att variera från modell till modell, och vissa kommer också att ha varierande motorhastigheter. Inställningarna för variabel hastighet gör dessa verktyg mångsidiga.

Detta beror på att höghastighetsinställningar tenderar att slipa ytor mer aggressivt än de med låg hastighet. Som ett resultat får du mer kontroll över dina projekt med rörslipen med variabel hastighet.

En annan punkt att notera är att vissa handhållna slipmaskiner också kan användas upp och ner, så att du kan använda dem på ett sätt som liknar de stationära slipmaskinerna. Du bör dock inte försöka använda en vanlig handslipmaskin upp och ner på grund av säkerhetsproblem.

Hur man använder en bärbar bandslip

När du använder en bärbar bandslip, särskilt för första gången, finns det några viktiga saker att komma ihåg för att säkerställa goda resultat:

 • 1 – Först och främst bör man inte trycka ner för hårt på maskinen utan låta vikten göra större delen av arbetet. Detta gör det lättare att applicera enhetligt tryck över arbetsstycket som slipas och minskar risken för överslipning på en viss plats, vilket kan leda till en ojämn fördjupning i arbetsstycket. Att inte sätta överdrivet tryck på slipmaskinen innebär också att slippappersbältet inte slits för tidigt.
 • 2 – Nästa sak att komma ihåg när du använder en bärbar slipmaskin är att alltid hålla den i rörelse och ständigt flytta den runt arbetsstycket försiktigt i en svag bana eller sicksack. Detta, tillsammans med ofta stopp och kontroll av framstegen, kommer att hjälpa till att förhindra att någon del av arbetsprojektet blir överslipad.
 • 3 – Om du slipar en smal kant, se till att bandslipen är helt plan och parallell med det plan som slipas. Detta hjälper till att förhindra avrundning i arbetsstyckets hörn. Alternativt, om flera smala kanter behöver slipas, överväg att klämma ihop dem och slipa dem på en gång.

Grundläggande saker att tänka på hos bandslipar

Bandslipmaskiner är elverktyg som är utformade för att slipa bort material – det används för många formnings- och efterbehandlingsuppgifter, och inte bara för slipning av lager. Renoveringsapparater vänder sig till bandslipar för att skrapa bänkskivor för den perfekta ritsade ytfinishen, och folk som arbetar med stål använder sina slipmaskiner för att forma den slutliga konen och kanterna på knivar och verktygsblad.

Bandslipar kan jämna ut och trimma trä, stål och andra ytor genom att köra ett slipband som drivs av en kraftfull motor. Bältet körs med mycket hög hastighet, vilket gör många passeringar på materialet inom några sekunder eller tills önskat djup och finish på din slipning uppnås – även slipning av stora bitar som brädor tar dig bara några minuter med en bandslip .

Bandslipmaskiner är ett måste-verktyg i en verkstad där alla träbearbetning görs – det kan betraktas som en investering för dem som arbetar inom snickeri och träbearbetning och andra relaterade industrier som kräver slipning, och du kan förvänta dig att använda dina bandslip omfattande om du arbetar i det området.

Gör det själv-entusiaster och enkla husägare kan också ha stor nytta av att ha bandslip för sina hemprojekt, eftersom bandslipar skulle göra slipningsprocessen som behövs för sina hemprojekt mycket lättare och de får mer konsekventa resultat av det också.

Ska man köpa en stationär eller handhållen bandslip?

Stationär bandslip / bänkslipmaskiner

Från själva namnet bultas eller fastspänns fasta bandslipmaskiner eller även kända som bänkslipmaskiner och klämmorna som ska slipas tas till maskinen istället.

Även om stationära bandslip verkligen tappar rörlighet och bärbarhet, kör de också bredare och längre bälten, vilket innebär att de kan ta på sig mycket hårdare material som lövträ eller metall. För metallbearbetning är en bänkslipmaskin för bänkskivan det bästa verktyget för slipning av härdade bitar till sin slutliga form.

 • Kombibandslipmaskiner: De flesta bandslipar är också multifunktionsverktyg som kan kombinera två eller flera slipmaskiner till en fast apparat. En vanlig kombination är en rem- och skivslipmaskin, där en tung motor kör både en smal bandslip och en 13 cm skivplatta.
 • Spindelslipmaskiner: En annan liknande inställning är en spindelslipmaskin som kör en cylindrisk spindel monterad vertikalt eller horisontellt mot vilken du kan trycka på arbetsstycket du slipar.
Funktioner att leta efter i stationära bandslip
 • Gjutjärn eller helkroppskonstruktion av aluminium för stabilitet och stabilitet under användning.
 • Bred rembredd för mycket lättare slipning speciellt för större delar.
 • Justerbart bord för olika slipvinklar.
 • Oscillerande slipmaskiner flyttar sandpappersbältet vinkelrätt mot centrifugeringsriktningen, vilket ökar hastigheten på att materialet avlägsnas samtidigt som risken för remskräp och defekter minskar och lämnar kontinuerliga spår i ytan.
 • Justerbara remramar låter dig justera remvinkeln från horisontell till vertikal till en lutande vinkel, perfekt om du vill använda slipmaskinen för en snabb grovslipning av verktygen.
 • Dammportar låter dig fästa medföljande dammkontrolltillbehör eller till en dammsugare eller dammsugarpåse.
 • Medföljande sandpappersskivor och bälten kan du använda enheten direkt.
 • Plattformsstyrningar låter dig forma metall- och träkorn i önskad vinkel.

Handhållen bandslip

Handhållna bandslipar är mycket vanliga verktyg som är tillgängliga i hårdvaruaffärer, och de är mycket billigare att äga jämfört med stationära bandslip. Den handhållna bandslipen, som ett bärbart verktyg, förs till det säkra arbetsstycket där det kan trimma och släta ut träbitar när verktyget försiktigt trycks ner på målytan.

Handhållna bandslip är frihandverktyg, och det är upp till användaren att styra dess passager över ytan. Att göra godtyckliga trimningar och former är mycket mer flexibla med en handhållen bandslip jämfört med stationära bandslipmaskiner.

Handhållna slipmaskiner erbjuder användaren mångsidighet eftersom de kan använda verktyget på nästan vilken yta som helst. Om rörlighet och bärbarhet är dina prioriteringar är den här typen av slipmaskin något för dig – som sagt, de är mer lämpade för projekt på plats som kräver mindre till måttligt sliparbete som renovering, möbeltillverkning och liknande aktiviteter.

Funktioner att leta efter i handhållna bandslipar
 • Bekväma greppkonstruktioner kan hjälpa till att undvika trötthet i handen och ger mycket mer komfort när du kör; ännu bättre med justerbara topphandtag för att använda bandslipen för att jämna ut kanterna i olika vinklar.
 • Dammuppsamlingsfunktionerna kan vara lika enkla som en liten mjuk väska som är fäst i en utloppsport, men även detta går långt för att förenkla saneringen.
 • Enkla system för sandpapperbyte hjälper till att öka din produktivitet genom att låta dig byta papper och komma tillbaka till jobbet snabbare.
 • Lätt kropp för mycket mer manövrerbarhet vid utjämning av ytor.
 • Funktioner för brusreducering uppskattas ofta med dessa verktyg.
 • Lås in brytare för kontinuerlig slipning utan att behöva ta tag i strömbrytaren.
 • Långa och tjocka nätsladdar med låsfunktioner för mycket enklare och säker användning.
 • Tvåstegsaktivering av omkopplare ger ett extra lager av säkerhet. Du vill inte att slipmaskinen snurrar så snart du ansluter den bara för att du glömde att stänga av den.
 • Klämmor och stativ låter dig använda vissa modeller upp och ner som ett slipstativ på bänken.
 • Med variabel hastighetsjustering kan du styra hastigheten med vilken slipmaskinen tar av materialet.
 • Med spårjusteringsfunktioner kan du finjustera spårningen så att bältesöglorna går raka.

Tips för hur du använder en bandslipmaskin

Precis som alla andra elverktyg kräver slipmaskiner skicklighet och teknik för att uppnå önskat resultat med minimal ansträngning och slitage på verktyget.

Läs alltid bruksanvisningen för att lära dig mer om slipmaskinens delar och komponenter, och hur man gör allmän rengöring och underhåll av verktyget. Vid den här tiden kan du kontrollera om du också har rätt spänning för verktyget.

Välj det kompatibla sandbältet för ditt arbetsstycke för att undvika att skada ytan eller överanstränga ditt verktyg. Ju mjukare finish du behöver, desto högre kornbälte krävs. På den anteckningen, byt alltid bälten vid första tecken på slitage! Ett bälte som knäpps på dig för att du hoppades få en sista slipning från ett försvagat bälte kan vara farligt.

Efter användning ska du hålla din slipmaskin ren från träflis, särskilt de inre komponenterna för längre livslipssand. Användare kan använda fläktar och dammsugare för mycket noggrann rengöring av inre delar. När du håller på med det, kontrollera rullarna på din bandslip för att se till att den är planad. Rullar som inte är inriktade kan orsaka ojämnt slitage på slipbanden och kan också orsaka ojämna sandytor.

Kontrollera plattan för sprickor och brott. En platta som inte är i linje kan fästa bältet när du minst förväntar dig det. Om plattan är sprucken eller kompromiss, byt ut den omedelbart för att undvika ytterligare incidenter.

Det är faktiskt ganska enkelt att använda en bäst i test bandslip.

Underhåll av en bandslipmaskin

Kontrollera först att remmen är riktad ordentligt. Vissa remmar har en föredragen riktning, indikerad med en pil på insidan. Icke-riktade remmar kan installeras på något sätt. Den enda justeringen du förmodligen måste göra är att “spåra” för att hålla bältet centrerat på valsen. Håll upp slipmaskinen, sätt på den och se om remmen antingen gnuggar mot huset eller börjar arbeta sig från rullarna. Med avtryckaren på, justera spårvredet tills remmen är centrerad på valsarna. Du kan behöva göra en liten justering när slipmaskinen är på träet. Om din slipmaskin har automatisk spårning behöver du inte röra med något av det där nonsens.

Vissa slipmaskiner har variabel hastighet. Du kan gå med maximal hastighet för det mesta, men du vill strypa tillbaka den för känsligt arbete.

Håll bältet rent

Smutsiga bälten gör för eländigt arbete. En remrengöringspinne tar bort tonhöjdsuppbyggnaden som händer med all skog, särskilt tall eller sappig skog. Skjut den mot det rörliga bältet, eller för större slipmaskiner, kläm fast pinnen i ett skruvstäd och slipa den.

En förklaring av bandslipar

Bandslipmaskiner är kraftfulla elverktyg som kan hjälpa dig att göra ett slipjobb som skulle ta timmar, till en uppgift som tar en bråkdel av tiden. Slipa ytor med hjälp av ett slipblock och papper tar evigt. I de flesta fall kommer människor som använder den här metoden att utveckla smärta i handleden, armbågen och axeln från ansträngningen som jobbet medför.

En bandslip gör ett tufft jobb till ett lätt eftermiddagsarbete. Maskinen arbetar med en motor som driver ett slipband runt två rullar fram och bak på verktygsslipbanan. Bandslipmaskiner finns i olika motorstorlekar, från 5 Amp till 12 Amp, för att passa din applikation.

De flesta slipmaskiner kommer också att erbjuda någon form av spårningskontroll, så att du kan undvika att bältet glider av maskinen eller fastnar när det snurrar runt rullarna. Du får också kontroll med variabel hastighet som hjälper dig att anpassa finishen på ditt träbearbetningsjobb.

En bandslipmaskin är ett mångsidigt elverktyg som kan användas till mycket.

Läs också >>> Bästa väggslip

Vanliga frågor om bandslipar

Ska man tänka på kraft när man köper en bäst i test bandslip?

För alla enheter är den kritiska aspekten kraft. Med tillräckligt med kraft kan du enkelt hantera en mängd uppgifter. Kraften driver alla andra funktioner på modellen och ger dig en fantastisk upplevelse. Den måste också vara utrustad med en funktion så att du kan använda strömmen enligt dina krav för att få bästa resultat.

Vilka är de viktigaste faktorerna som man bör tänka på när man köper en bandslipmaskin?

Vikt

Nybörjare kanske inte inser detta i början, men att hålla ett tungt föremål medan de arbetar under långa perioder kan orsaka trötthet i handen. Så om du planerar att göra många projekt som kräver arbete under långa tidsperioder är det bäst att välja en lätt bandslip.

Även om vissa av dessa modeller har bra bärbarhet är det fortfarande viktigt att kontrollera deras vikt. Gör detta så att du vet om verktyget är tillräckligt lätt för att du ska hantera utan att uppleva trötthet.

Grepp och komfort

Nästa faktorer att tänka på är verktygets grepp och komfortnivå. Förutom att välja ett verktyg som är lätt nog att hantera bekvämt, välj ett som har ett bra grepp. Om verktyget känns bra i din hand kommer du att känna dig bekvämare att arbeta med det.

Funktioner

Alla modeller av bandslipmaskiner har standardfunktioner som spårningssystem, dammpåsar och mer. Men de bästa bältesliparna har extra funktioner för att göra dem mer överlägsna och effektiva. Vissa har unika funktioner som ett tryckregleringssystem, ett klart fönster, snabblås, rattar för variabla hastigheter och andra.

Finns det några säkerhetstips för en bandslipmaskin?

När det gäller elverktyg är en slipmaskin ett av de säkrare verktygen som används i träbearbetning. Det är ändå viktigt att lära sig att hantera dem väl för att förhindra personskador eller skador på själva verktyget. Här är några praktiska säkerhetstips för dig:

Använd en mask för damm

När du andas in damm är det både osäkert och obehagligt. Vid arbete tenderar bandslipmaskiner att producera stora mängder damm, så det är bäst att använda en mask för damm. Använd den även om din bandslip har ett effektivt dammuppsamlingssystem.

Rengör den först innan du arbetar med metall

Vissa användare kanske inte vet detta, men slipning av metall kan skapa gnistor. När det blandas med sågspån kan detta starta en brand i din arbetsyta. Det är därför det är viktigt att rengöra verktyget först innan du arbetar med någon form av metallmaterial.

Koppla ur den först innan du rengör eller gör ändringar

Detta är ett viktigt säkerhetstips som ingen ska ignorera. Om du först kopplar ur bandslipen innan du byter rem, rengör den eller till och med tömmer dammpåsen kommer du att vara säker när du utför dessa uppgifter.

Vad är en bandslip?

En bandslip är en handhållen ytslipmaskin som du hittar i många verkstäder. Detta elverktyg används ofta av träarbetare, snickare, snickare, möbelproducenter, golvinstallatörer, ombyggare och mer.

Detta verktyg består av två trummor. En trumma är placerad på framsidan, medan den andra sitter på baksidan. Elverktygets motor rör den bakre trumman medan den främre trumman roterar fritt.

Bandslipmaskiner används för att slipa stora och plana ytor, såsom bord, skåp och golv, med hjälp av speciellt sandpapper som kallas slipbälte. Till skillnad från ditt vanliga platta sandpapper lims ett slipband ihop för att bilda en cirkel. Trä är inte det enda det kan slipa; vissa modeller kan också slipa metall, samt ta bort färg och lack från ytan.

Bandslipar är utmärkta för att slipa grova ytor, skapa en ritsad linje och utjämna ytor. Du kan också använda den för att skapa rundade former. Tänk dock på att bandslipmaskiner är kraftfulla djur som snabbt kan slipa bort ditt arbetsstycke. Om du vill ha ett mer subtilt verktyg är det bättre att du använder en orbital eller vibrerande slipmaskin.

Att installera ett slipband är ganska enkelt. För att installera eller byta ett slipband måste du fälla verktygets spännhandtag utåt. Skjut det gamla slipbandet från slipen och skjut in ett nytt slipband i verktyget.

Kontrollera pilarna som är tryckta inuti slipbandet och se till att följa den riktningen när du installerar ett nytt band. Rikta in det nya bältet och spänn tillbaka verktygets spak.

Kolla in den här videon om hur du byter och justerar ett slipband ordentligt. Du kan också läsa den här artikeln för mer information om slipband och hur du väljer rätt för ditt projekt.

Varför borde man äga en bandslipar?

Bandslipar är kraftfulla verktyg som är förvånansvärt lätta att använda. Att ta bort grova ytor på trä eller till och med metall är en lek med detta verktyg. Du kan tillbringa flera timmar med att slipa ett bord eller ett skåp i köket du håller på att renovera, och du måste fortfarande göra om dagen efter eftersom du missade ett par fläckar. Du kan säga adjö till timmar av slipning och trötta armar när du har en bandslip.

Men det betyder inte att bandslip inte har nackdelar. Många träarbetare tycker att det är för aggressivt, och det kan vara skadligt för vissa material. Vissa tycker att det är för kraftfullt för vissa efterbehandlingsarbeten, och att det inte alls är lämpligt för gips.

Vilka är de olika typerna av bandslipmaskiner?

1. Stationär

Detta är en halvpermanent eller fast rörslipmaskin som installeras på en hållbar och stabil bas. Stationära bandslip är tunga och vanligtvis används de av rörliga material. Generellt sett är denna typ av slipmaskiner fastspända arbetsbänkar.

2. Handhållen

Denna typ av bandslip är mycket bärbar. Till skillnad från stationära bandslip används en handhållen slipmaskin bäst för material som inte kan flyttas. Eftersom den är mycket bärbar kan du använda den på fasta ytor utan problem. Dessutom är den lätt i vikt.

Normalt drivs en handhållen slipmaskin med hjälp av en strömkabel ansluten till ett uttag. Men vissa handhållna slipmaskiner har trådlös design. Och vanligtvis drivs de med uppladdningsbara batterier.

Medan en stationär slipmaskin är en användbar maskin för alla träbearbetningsbutiker, är en handhållen bärbar slipmaskin det elverktyg du behöver för det mesta av ditt arbete.

Varför spelar kraft en viktig roll när man ska köpa en bästa bandslip?

Fler förstärkare betyder mer kraft: När det gäller verktyg är det vad de flesta alltid tycker. Och bandslip är inte annorlunda.

En bandslip kan komma med en elmotor som går mellan fyra och 10 ampere. Om du arbetar på hårda ytor behöver du självklart en motor som har mer kraft så att du kan köra skrapbältet.

Å andra sidan, om du arbetar med mjukare och små jobb kan du välja en bandslip som har 4 till 6 ampere. Om slipning är en del av din vardag är det dock vettigt att investera i en bandslip som har en effekt på mer än 10 ampere.

Vill man köpa en bandslip med hastighetsinställningar?

Även om kraftfulla bandslipar kan få jobbet gjort kan du ändå lägga till mer kraft genom att välja den hastighet som passar det jobb du för närvarande gör. Med detta sagt är det en bra idé att välja en bandslip som har justerbara hastighetsinställningar så att du kan förvandla den till ett verktyg som är perfekt för känsliga ytor eller stark bandslipmaskin.

Bör man köpa en bandslip bäst i test med ett dammutsug?

Som vi alla vet är damm känt som en naturlig bieffekt av slipning av trä och andra material. Damm kan komma in i dina ögon eller kan andas in. Av denna anledning rekommenderas det att du väljer en bandslip som kan suga ut damm.

Ska man tänka på vikt hos en bästa bandslip?

När du köper ett elverktyg är vikten en av de viktigaste faktorerna som måste beaktas. För bandslipar är det också en viktig faktor eftersom det identifierar bekvämligheten och användarvänligheten.

Om majoriteten av dina projekt tvingar dig att använda enheten i horisontella positioner när du gör allvarligt feljusterade brädor, är tyngre bandslip perfekta för dig. Men för överliggande såväl som vertikal slipning måste du använda lättare modeller eftersom de är lättare att hålla.

Hur ska jag tänka när jag köper en bandslipmaskin?

Det finns ett brett utbud av alternativ att välja mellan, men som med alla andra produkter finns det några funktioner du bör leta efter. Även om du bara är en DIYer eller en hobbyist kan dessa maskiner vara en stor investering. Denna köpguide är tänkt att hjälpa dig i din shopping – läs den innan du når handen efter plånboken.

Vad planerar du att använda bandslipen till?

Dessa enheter har ett antal praktiska användningsområden. Hantverkare klipper, slipar, formar och släpper trä med bandslipar, men vissa använder dem också för att ta bort fläckar eller gammal färg. Vissa är bra för att ta bort färg och rost från metall också. Det säger sig självt att de finns i alla former och storlekar. Tänk på storleken på det eller de projekt du kommer att arbeta med – du kan behöva en liten handhållen enhet eller en industriell slipmaskin.

Kontrollera främre nosen på bandslipen

Om du tänker arbeta med mjuka träslag eller kanske vill arbeta med projekt som kräver mer detaljer, leta efter en med en rundare näsa.

Observera att den är centrerad

Oavsett hur kraftfull din motor är och oavsett hur snabbt den går, vill du att maskinen ska vara på plats och helst att bältet ska vara centrerat. Leta efter bandslipmaskiner med dedikerade system för spårcentrering eftersom det sparar många problem.

Var försiktig med enhetens vikt

Nybörjare förstår inte detta först, men att hålla 4,5 kg elverktyg i händerna i 10 minuter och arbeta med det i 3 timmar i rad är två helt olika saker. Några av dessa enheter är verkligen avsedda att vara bärbara, men om de väger mer än du kan hantera kommer du inte bara att vara obekväm efter att ha använt dem ett tag, du måste också trycka riktigt hårt för att göra enheten ordentligt yta.

Komfort och grepp

Enhetens vikt är inte där allt slutar när det gäller komfort. Se till att du letar efter en slipmaskin som har anständigt grepp och känns bra i handen.

Varierande hastighet

Bandslipmaskiner med motorer med variabel hastighet låter dig ändra hur snabbt slipbältet roterar runt enheten. Det här är utmärkt för att arbeta med olika ytor – du kan få ett elverktyg med förmågan att arbeta med metall och plast samt trä. Och naturligtvis möjliggör olika sliphastigheter olika finishkvaliteter. Sliphastigheten mäts i FPM (fot per minut).

Forskning

Med beaktande av allt ovanstående kommer mängden information du kommer att stöta på överväldigande och ofta motstridiga. Vi rekommenderar att du gör din egen forskning och söker opartiska recensioner – den här webbplatsen har till exempel massor av expertskrivna recensioner och mycket mer info. Men kolla även de fördelar och nackdelar som Amazon-kunder nämner. Våra drömverktyg kan vara din mardröm.

Detta kommer inte bara att hjälpa dig att få en perfekt bandslip som passar dina behov, du kommer också att undvika att bli rippad – varför betala mycket pengar för en produkt du vet nästan ingenting om när du kan läsa en professionell recension av en liknande , mycket billigare, på vår webbplats?

Hur använder man en bandslip säkert?

Bandslipar är säkra verktyg – ja, så säkra som träbearbetningsverktyg kan vara, men det är alltid klokt att vidta försiktighetsåtgärder. De flesta hantverkare har sin rättvisa andel av “krigshistorier” att berätta och om du vill undvika att ha en (och ärret som följer med det), här är vad du ska göra och här är vad du inte ska göra:

Bär en mask för damm

Att andas damm är inte bara obehagligt, det är riktigt dåligt för dig. Slipmaskiner kan producera mycket damm, så det rekommenderas starkt att du använder en mask för damm, även om din bandslip har ett anständigt fläkt- / dammavfallssystem.

Rengör slipen om du ska arbeta med metall

Några av dessa enheter är bra för att arbeta på metall, men det som många nybörjare inte är medvetna om är det faktum att slipning av metall skapar gnistor. Detta innebär att om gnistor blandas med sågspån (i maskinen eller i dammpåsen) kan de starta eld. Rengör eller slipa alltid slipmaskinen försiktigt.

Koppla ur maskinen när du tömmer dammpåsen

Att ignorera denna till synes onödiga försiktighetsåtgärd är den främsta anledningen till att hantverkare har krigshistorier att berätta. Det är sunt förnuft att koppla ur maskinen när du tömmer tygdammpåsen eller byter remmar, men många av oss glömmer att göra just det. Kanske beror det på att vi leds med arbetet på en bit trä? Vem vet, men det som betyder mest är – koppla alltid ur en maskin om du ska ändra något på den.

Vad är egentligen kraft hos en bandslip?

När det gäller ett elverktyg som en bandslip eller en cirkelsåg handlar det om motorns styrka. Om du har lätta slipuppgifter kommer en motoreffekt på 4,3, 5 eller 6 ampere att leverera rätt mängd slipkraft. Motorer med 8, 9, 11 eller 12 ampere ger tillräckligt med kraft för tunga projekt.

En annan funktion att leta efter när du väljer en bandslip är hastighetsinställningen. Om du behöver mer kontroll över remhastigheten har vissa slipmaskiner inställningar för variabel hastighet, medan andra slipmaskiner bara har en hastighet.

Varför ska man tänka på vikt när man köper en bäst i test bandslip?

Även om bandslipar är utformade för att vara bärbara, har vissa kraftfulla modeller en betydande vikt. Extra kraftfulla slipmaskiner borde ha en viss vikt för dem eftersom deras solida huskonstruktion skyddar motorn i större storlek.

Men om du slipar gipskärning eller avfasade vinklar, kan en tungviktsslip vara för svår att manövrera på arbetsstycket.

En lätt slipmaskin kan också utgöra ett problem om du behöver arbeta kontinuerligt i en timme eller mer och motorn kan överhettas. Så för mindre jobb eller att arbeta på ett trångt ställe, välj en lätt bandslip. För stora industriella eller DIY-projekt, välj en tyngre och hårdare slipmaskin.

Varför behöver man ett dammfiltreringssystem på sin bästa bandslip?

Att hålla arbetsstycket, arbetsytan eller arbetsplatsen ren och fri från sågspån är viktigt för god hälso- och säkerhetspraxis. Ett dammfiltreringssystem som en dammuppsamlingspåse förvarar alla dammpartiklar säkert tills du är redo att tömma påsen. En klar dammbehållare är en bra idé eftersom den låter dig hålla koll på mängden damm i kapseln.

Om bandslipen inte levereras med en dammuppsamlingspåse eller behållare kan de ha en dammuppsamlingsport där du kan fästa en spånsug eller annan typ av dammsugare.

Vad finns det som man borde överväga när man köper en bandslip på nätet?

Motoreffekt

Det första du bör vara uppmärksam på om du vill ha den bästa slipmaskinen för däck är dess motoreffekt. Även om slipning inte kräver för mycket kraft behöver du fortfarande tillräckligt för att göra ett bra jobb.

De flesta bandslipmaskiner har motorer som sträcker sig mellan 6 och 10 ampere. Kraftigare motorer är vanligtvis effektivare och kan prestera bättre, men de är också dyrare och energikrävande.

Bältesstorlek

Du bör också överväga storleken, vilket beror på vad du planerar att använda den till. De vanligaste bältesstorlekarna är antingen 76 x 533 mm eller 102 x 610 mm, med den mindre som är mer populär på grund av sin kompakta och bärbara storlek.

Detta är perfekt för vardagliga träbearbetningsuppgifter. Men om du behöver arbeta på större paneler kanske du vill gå till en större och industriell bandslip.

Hastighet

En bandslip kan bara ha en enda hastighet eller flera variabla hastighetsinställningar. Medan hastigheter med en hastighet är ganska begränsande i sin användning, är denna traditionella typ vanligtvis billigare att få.

Jag rekommenderar dock att ha viss kontroll över hastigheten så att du kan justera den beroende på det aktuella projektet. Detta kan betyda allt från två hastighetsinställningar till en variabel ratt. Hastigheten för de flesta bandslipar kan variera mycket.

Vikt

Vikt är en viktig faktor som kan påverka bekvämligheten och din effektivitet under användning, särskilt med handhållna verktyg. Om du planerar att arbeta mest i vågrätt läge skulle tunga bandslip vara bäst.

För mindre hushållsförbättringar, overhead och vertikal slipning, kommer en lättare bandslip att göra det så mycket lättare att använda.

Bandslipar kan väga mellan 2 och 7 kg. Därför är det viktigt att du väljer det bästa för dina specifika behov.

Dammuppsamling

Att använda en bandslip kan innebära mycket damm och stökig rengöring, vilket gör dammuppsamlingsförmågan för ditt verktyg så mycket viktigare.

Försök att köpa en med en inbyggd dammpåse eller kapsel som är tillräckligt stor. Den bästa typen av dammuppsamlingssystem låter dig vanligtvis ansluta påsen till en butik.

Pris

Slutligen är det viktigt att planera en budget innan du köper en bandslip. Medan kvalitet spelar roll och det kan vara vettigt att spendera mer för ett hållbart verktyg, kom ihåg att den dyraste slipmaskinen inte nödvändigtvis är den bästa.

Vad används en bandslipmaskin till?

Bandslipmaskiner är kraftfulla verktyg som är utformade för att hjälpa dig att forma och ta bort stora mängder lager på relativt kort tid. Av denna anledning används de sällan vid efterbehandling och använder oftast grovare sandpapper.

Även om de huvudsakligen används på trä är de också utmärkta val för att släta ut metallytor.

Vad är skillnaden mellan en bandslipmaskin och orbitalslipmaskin?

Det finns faktiskt en enorm skillnad mellan bältes- och orbitalslipmaskiner, vilket gör att äga en av var och en till ett perfekt äktenskap. Bandslipar är snabba och aggressiva, medan borrslipare rör sig långsamt och skonsamt.

En orbitalslipmaskin är perfekt för efterbehandling, särskilt slumpmässiga slipmaskiner, men du behöver en bandslipmaskin för att ta bort större mängder material.

Vad är ampere i bandslipar?

Slipning kräver kanske inte mycket kraft (åtminstone inte lika mycket som andra saker som sågning) men du måste ändå se till att bandslipen du väljer har en motor som är tillräckligt kraftfull.

Bandslipmaskiner kommer med motorer med så låg ström som 6 ampere och andra har så mycket som 10 ampere eller mer.

De med mer kraftfulla motorer tenderar att vara effektivare och fungerar också bättre än de med låg strömstyrka. Men de kommer också att kosta mer i de flesta fall.

Ska jag tänka på storlek när jag köper en bäst i test bandslip?

Det finns olika bandslipstorlekar på marknaden, så du måste bestämma vad du vill ha. Det är också viktigt att notera att storlekarna är beroende på storleken på slipbandet som de använder.

De flesta bandslip kommer att falla i en av två storlekar: 76 x 533 mm och 102 x 610 mm. Bandslipen 73 x 533 verkar vara den mest populära eftersom deras lilla och kompakta storlek gör dem lätta att hantera och idealiska för vanliga träbearbetningsprojekt.

De 102 x 610 mm bandsliparna är bra när du arbetar på stora paneler och även när du kommer att tycka att det är användbart att äga en tung industriell slipmaskin.

Välj de mindre (76 x 533 mm) modellerna när du tänker använda maskinen under olika omständigheter eller när du vill ha något att använda på olika arbetsplatser.

Hur mycket väger olika bandslipar?

Vikt är alltid en viktig faktor att tänka på när du köper ett handhållet elverktyg. För bandsliparna är det också en viktig faktor eftersom det avgör användarvänligheten och bekvämligheten.

Om de flesta av dina uppgifter kräver att du använder slipmaskinen horisontellt när du arbetar på feljusterade brädor, är en tyngre bandslip det bättre alternativet.

För vertikal eller överliggande slipning när du gör några hemförbättringsprojekt, desto lättare är slipmaskinen, desto bättre, eftersom den är lättare att hantera.

Du kan få en bandslip som är så lätt som 2 kg medan en del kommer att vara mer än 7 kg. Kort sagt, vad du väljer beror på hur du tänker använda slipmaskinen.

Bör jag överväga hastighet när jag köper en bandslipmaskin bäst i test?

När det gäller hastigheten måste du välja mellan slipmaskiner med enkel och variabel hastighet. Bandslipar med en hastighet är den äldsta typen; det faktum att du inte kan ändra hastigheten begränsar deras användning.

Modeller med variabel hastighet å andra sidan gör det möjligt att justera hastigheten beroende på projektet. För de flesta modeller varierar hastigheten ganska mycket.

Vissa bandslipmodeller har bara två hastighetsinställningar (hög och låg) medan andra har en ratt som låter dig välja valfri hastighet däremellan. Slipmaskinerna med variabel hastighet är utmärkta för användning med en mängd olika material.

Hur kan man skydda sig mot damm när man använder en bandslip?

En bandslip producerar mycket damm, vilket kan ge dig mycket rengöring efteråt. Det är viktigt att du väljer en bandslip med ett effektivt dammuppsamlingssystem.

En dammbehållare eller påse ombord är alltid ett bra tillskott, men se till att den är tillräckligt stor så att du inte behöver fortsätta tömma den medan du är mitt i ett slipjobb.

Vissa modeller har också en dammport eller låter dig ta bort dammpåsen / behållaren och ansluta din butik. Dessa modeller är bäst när det gäller dammuppsamling, ännu mer om du planerar att använda din bandslip ofta.

Är slipningsområdet viktigt?

Slipområdet för en bandslip representeras av det område som är i kontakt med arbetsstycket. Ju större slipområdet är, desto snabbare kan du avsluta slipuppgiften. De flesta konsumentinriktade bandslipmaskiner har dock liknande dimensioner med skillnader på bara några centimeter i vissa fall.

Borde man tänka på slipremmens mått?

Slipbandets mått representerar den totala längden och bredden på sandpapperbältet när det öppnas och läggs ut platt. Det finns några vanliga storlekar som sandpappersbälten är gjorda till, och när du väljer en bandslip är det en bra idé att titta på tillgängligheten på storleken på sandpapper som den är avsedd att använda. Framför allt vill man undvika att låsa sig fast i en sandpapperstorlek som endast används av ett enda märke av slipmaskiner, eftersom detta vanligtvis innebär dyrare ersättningskostnader för sandpapper eftersom man tvingas köpa dem från det som troligen är dyrt varumärke.

Vad är varierande hastighet för något?

Vissa bandslipar har förmågan att variera hastigheten med vilken slipbältet vrider sig. Detta ökar bandslipens mångsidighet eftersom olika typer av slipjobb kan dra nytta av att kunna ställa in en optimal hastighet. I allmänhet, ju mer känsligt sliparbetet som behöver göras desto långsammare ska hastigheten ställas in på bandslipmaskinen.

Vad används ett dammuppsamlingssystem till?

Varje typ av slipjobb är vanligtvis en rörig affär och detta är ännu mer så för bandslipmaskinen, som kan ta bort material i snabbare takt. Som ett resultat innebär detta att den valda bandslipen ska ha någon form av dammuppsamlingssystem. Detta kommer vanligtvis att vara i form av en dammuppsamlingspåse, som om den är utformad korrekt kan fånga den stora majoriteten av sågspån och skräp som skapas av bandslipen. Helst bör bandslipen också enkelt kunna byta ut sin dammuppsamlingspåse för en vakuumanslutning om det finns faciliteter.

Vad finns det för olika slipstorlekar?

När det gäller rembredd är större inte alltid bättre. Standard rembredd är 76 mm. Bältesbredden kan gå upp till 152 mm, men en så stor slipmaskin strider mot sitt eget syfte.

När du har en modell så bred tittar du förmodligen på ett slipgolvslip. Utan tvivel är en golvbandsslipare ett utmärkt verktyg att ha i din samling, men en väldesignad golvskivslipare kommer att ge samma resultat.

Om du inte verkligen behöver ha alla typer av verktyg i din verkstad, är det bäst att använda en handhållen modell i standardstorlek. Du kommer att spara utrymme, tid och pengar.

När det gäller bälteslängd är det här du behöver veta:

 • 76 x 457 mm: Om du är nybörjare eller har mindre händer, är det den storlek du bör använda. Bandslipmaskiner av denna storlek är kompakta och lätta att kontrollera.
 • 76 x 533 mm: Denna storlek erbjuder den bästa kombinationen av balans, kraft och hastighet. Det är det mest populära alternativet.
 • 76 x 610 mm: Om du är nybörjare kan den här storleken vara svår att kontrollera. Det kan också vara mindre stabilt än andra storlekar, men det ger mer slipyta.
 • 102 x 610 mm: Detta är ett utmärkt alternativ när du arbetar med stora, platta arbetsstycken.

Vad finns det för olika kornstorlekar?

Kornets storlek definierar dess grovhet. Remmens korn är relaterat till partiklarnas storlek på sandpapper och uttrycks i antal.

Ju lägre tal desto grövre är kornet. Olika kornnummer används för olika ytor:

 • Faner: 150 korn
 • Akryl: 100 korn
 • Balsaträ: 100 korn
 • Plast: 100 korn
 • Stål: 80 korn
 • Massivt trä: 80 korn
 • Spånskiva: 80/60 grit
 • Färgborttagning: 60/40 korn

Det traditionella kornmaterialet är aluminiumoxid. Det finns i långvariga mörkbruna premiumbälten eller engångsbälten i kakifärg.

När det gäller grovare korn, föredrar många träarbetare “hyvlar” (zirkoniumoxid). Zirkoniumbälten är fantastiska eftersom de inte täpps så lätt. Zirconia har skarpa, hårda partiklar som skär mer aggressivt.

Zirkoniumbälten är vanligtvis lila eller ljusblå. De är dyrare än premiumbälten av aluminiumoxid.

Varför är ampere en viktig faktor i en bandslipmaskin?

Ju fler förstärkare en bandslip har, desto fler uppgifter kan den utföra. Så innan du köper en bandslip, tänk på vad du ska använda den till. Bandslipmotorer varierar mellan 5 och 10 ampere.

Om du planerar att använda bandslipen på barrved behöver du inte så många förstärkare. Men om du vill använda den på en lönnbit, bör den packa mer kraft.

Ändå är även en 5-amp bandslip ett mycket kraftfullt verktyg. Om du är nybörjare med bandslipar måste du behärska verktyget innan du börjar arbeta.

Du skulle inte vilja försöka sätta en fin finish på något direkt efter att du tagit verktyget ur lådan. Du bör träna med det i några timmar först.

Vad är processen för att använda en bandslip bäst i test?

Det största misstaget någon kan göra när man använder en bandslip är att trycka ner den. När du trycker ner en bandslip förhindrar du faktiskt att den gör sitt jobb – tar bort det hårda arbetet ur slipningen. Utöver det kan du förstöra hela ytan.

Och ändå gör många DIY-görare detta misstag. Låt vikten göra jobbet, det är vad verktyget är för, tryck inte på det.

Håll hastigheten jämn och undvik att ändra riktning. Var försiktig så att du inte tippar verktyget. Bara för att vara säker, lägg sladden över axeln.

När du arbetar med en bandslip måste du se upp för borrning – ett mycket irriterande och vanligt problem. Hästskoformade käftar visas på träet om du inte är försiktig.

Damm kan snabbt byggas upp på plattan under remmen så se till att hålla den ren. Undvik att använda korn som är finare än 120 och använd rena nya bälten när du kan.

Vad ska man göra för att vara säker med en bandslip?

När det gäller elverktyg är bandslipmaskiner relativt säkra. Ändå är det klokt att vidta vissa försiktighetsåtgärder.

 • Den genomsnittliga bandslipen kan utöva en hel del kraft. Ditt arbete glider rakt in i dig om det inte hålls säkert. För att förhindra att den glider, kläm fast ett stopp intill arbetsstycket. Du vill se till att slipmaskinen rensar arbetsstycket vid kanten, så välj ett stopp som är lite tunnare.
 • Varje slipmaskin har en låsknapp. Innan du sätter i slipmaskinen, se till att avtryckaren är av. Det kan verka som en självklar sak att göra mot vissa, men olyckor händer fortfarande. Du vill inte att verktyget ska flyga av så fort du startar det.
 • Du måste vara extra försiktig när du använder en bandslip på metall. Se till att sågspån och allt annat brännbart material hålls borta från gnistorna. Ta bort dammpåsen och dammsug ut dammet. (Bästa kompakta cirkelsåg)
 • Innan du tömmer dammpåsen eller byter rem, se till att verktyget är urkopplat. Du kan få ett rejält ärr om du inte gör det.
 • För att skydda din hälsa, använd en mask för damm medan du slipar. Att andas in damm är inte bara obehagligt; det är dåligt i lungorna.
 • Bandslipmaskiner är mycket bullriga verktyg, så det är bäst att bära hörselskydd.
 • Innan du skär brädet till den slutliga längden ska du bandslipa om du kan. När du har gjort det kan du säkert gå vidare till finare grits.
 • En bandslip kan förstöra plywood på ett ögonblick. Slå ned variabel hastighet när man arbetar med plywood.

Hur underhåller man en bandslip?

Vissa bälten har en pil på sidan som anger önskad riktning. Bältet ska alltid vara riktat ordentligt. Om det är ett icke-riktat bälte kan du installera det på något sätt.

För att hålla bältet centrerat kan du behöva ”spåra” det. Håll upp verktyget, slå på det och kontrollera sedan om remmen arbetar från rullarna eller gnuggar mot huset.

För att centrera remmen på rullarna, justera spårvredet med avtryckaren på. Ibland måste du göra detta när slipmaskinen är på arbetsstycket. Men om du får en modell som har automatisk spårning behöver du inte göra något av detta.

Du kommer att kunna gå med full gas för det mesta om din bandslip har variabel hastighet. Men du vill sakta ner när du arbetar med ömtåligt trä.

Om du vill att ditt arbete alltid ska vara som bäst, håll bältet rent. Detta gäller särskilt när du arbetar med tall eller sappig skog. Använd en remrengöringspinne för att ta bort tonhöjdsuppbyggnaden.

Om din slipmaskin är stor, kläm fast pinnen och slipa den. Om den är mindre kan du trycka pinnen mot bältet.

Kan man slipa verktyg med en bandslip?

Bandslipmaskiner är mer mångsidiga än man tror. Du kan använda bandslipen för grovslipning av mejslar, knivar, spader, yxor och andra verktyg.

Ta bort allt damm från verktyget och dammpåsen innan du börjar (igen, du måste se upp för gnistor). För bästa resultat, använd ett zirkoniumbälte.

Vad finns det för olika strömkällor när man köper den bästa bandslipen?

Strömkällan är ett av de viktigaste övervägandena för din slipmaskin. Detta avgör var du kan använda din bandslip och hur konsekvent din bandslip kommer att vara. Det finns dock ett par alternativ, så du måste bestämma vilka alternativ som fungerar bäst för dig.

Batteridrivna slipmaskiner

Batteridrivna bandslipmaskiner är vanligtvis mindre bärbara mönster. Strömkällan är bekväm och fungerar bra i många situationer, men den är definitivt mindre konsekvent än andra alternativ. Motorerna i din bandslip är också vanligtvis lite mindre kraftfulla om du använder ett batteridrivet alternativ.

Det är viktigt att notera eftersom det betyder att batteridrivna slipmaskiner inte alltid är ett bra alternativ om du arbetar med hårdare och svårare material.

Det finns också en möjlighet att din bandslip kommer att brytas innan du är klar med ditt projekt. Plötsligt att förlora batteriström kan också ibland lämna några märken i ditt projekt, men det är vanligtvis möjligt att buffra dessa märken när batteriet laddas igen.

Batteridrivna alternativ är fantastiska om du behöver kunna använda bandslipen på arbetsplatser som kanske inte har en konsekvent elkälla. Det är också ett bra val om du sannolikt behöver använda en slipmaskin utom räckhåll för en förlängningssladd.

Att ha extrabatterier till hands kan hjälpa din slipmaskin att arbeta mer konsekvent eftersom allt du behöver göra är att byta ut batteriet för att fortsätta fungera.

Sladdade elektriska bandslip

Sladdade elektriska bandslipar är fortfarande vanligare än batteridrivna alternativ eftersom de är betydligt mer tillförlitliga och konsekventa i prestanda. För det första börjar slipmaskiner med sladd inte tappa ström när batteriet börjar slitna. Det är också oerhört osannolikt att bandslipen slår av slumpmässigt om du inte får strömavbrott medan du arbetar.

Dessa slipmaskiner är otroligt konsekventa, vilket är deras huvudsakliga drag. Så länge du har rimlig tillgång till el fungerar din slipmaskin på samma sätt.

Den huvudsakliga begränsningen för elektriska bandslipar är dock att de inte är lika bärbara och begränsas av sladdens längd och längden på kompatibla förlängningssladdar.

Lyckligtvis kommer de flesta bandslipar med ganska långa elkablar, allt från i genomsnitt 1,8 till 3 meter. Det är bra att arbeta i din butik, men du kommer sannolikt att behöva investera i några förlängningssladdar om du behöver din bandslip för arbeta på en arbetsplats eller som en bärbar modell.

De flesta slipmaskinerna på den här listan är elektriska slipmaskiner med sladd, eftersom det att ha en bra sladdmodell kan ge dig mycket mer flexibilitet och mångsidighet jämfört med batteridrivna modeller.

Detta är vanligtvis den strömkälla vi rekommenderar, även om den inte är idealisk för alla situationer.

Hur mycket väger en bärbar och stationär bandslip?

Vikt är också en viktig funktion, men beroende på vilken typ av slipmaskin du använder kommer de rekommenderade vikterna att skilja sig. Det viktigaste som betyder för vikten på din slipmaskin är om det är en bärbar slipmaskin eller en stationär slipmaskin.

Bärbara slipmaskiner

Bärbara slipmaskiner måste vara mycket lättare än andra modeller. Det beror på att du kommer att behöva lyfta slipmaskinen manuellt, och det är viktigt att se till att slipmaskinen är lätt att flytta och manipulera.

Det betyder att du måste titta på en mindre modell som är lätt att flytta från plats till plats, och som inte kommer att tröttna på armarna eller överbelasta dina muskler.

För de flesta användare, både DIYers och proffs, verkar sweet spot vara 5-8 kg. Lättare än så och sliparna är inte tillräckligt hållbara för att enkelt kunna kontrolleras. Tyngre än så och slipmaskinen blir vanligtvis svårare att arbeta med och du kommer sannolikt att få ökad muskelspänning och stress när du använder den.

Stationära bandslip

Stationära bandslip har nästan motsatt övervägande. Extra vikt i bandslipen kan vara bra när du arbetar eftersom det hjälper till att hålla bandslipen stadigare medan du arbetar.

Det finns några olika orsaker till att extra vikt är en fördel.

Det viktigaste är att den extra vikten hjälper till att förhindra att slipmaskinen rör sig runt på bänken eller på bordet. Att förhindra “dans” hjälper dig att få bättre resultat när du arbetar, och det hjälper också till att förhindra att du lämnar oavsiktliga tecken på dina projekt.

Men det är bara en anledning till att det är viktigt att ha mer vikt i bandslipen.

Ytterligare vikt kan också hjälpa till att absorbera vibrationer, vilket skyddar de inre komponenterna på bandslipen. Minskning av vibrationer hjälper också till att minska ljudet på slipmaskinen medan den fungerar. Att minska ljudet gör det bekvämare att arbeta med slipmaskinen.

Ännu viktigare är att minska bandslipvibrationer ett bra sätt att hjälpa till att bevara ditt projekts utseende. Oönskad vibration kan skada träets korn eller lämna små oavsiktliga märken i andra hårdare material medan du arbetar.

Vanligtvis är stationära bandslip bäst när de väger minst 30 kg, men inte mer än 50. Det beror på att 30 kg fortfarande är relativt lätt att få på plats, men för mycket vikt lägger mycket press på ditt arbetsbord.

Vad är den viktigaste aspekten i en bra bandslipmaskin?

Variabel hastighet är den viktigaste aspekten av en slipmaskin i de flesta professionella åsikter. Att ha variabel hastighet gör det lättare att kontrollera vad du gör och vad du arbetar med.

Variabel hastighet är dock inte alltid det viktigaste i din slipmaskin. Det beror på att ha en bra bandslipmaskin inte är beroende av den slipande hastigheten på din slipmaskin. Hållbarhet, bra vikt och högkvalitativa funktioner är faktiskt viktigare.

Det beror på att variabla hastighetskontroller faktiskt inte låter dig göra något du inte kan göra med en enhastighetsslipare.

Med det sagt rekommenderar vi fortfarande att du letar efter variabla hastighetskontroller som en funktion du föredrar men inte en måste-ha-funktion. En slipmaskin med minst 3 hastigheter ger dig en hög nivå av kontroll och precision över din slipmaskin. 6-stegsalternativ är något vanligare och de är ett bra val. Men slipmaskiner med mer än 6 hastigheter erbjuder vanligtvis inga ytterligare fördelar.

Fler hastighetsalternativ översätts dock vanligtvis till högre kostnader. Så vi rekommenderar inga modeller med mer än 6 hastigheter.

Hur kan det skydda dig att samla upp damm?

Dammborttagningssystemet på slipmaskinen är en viktig funktion, särskilt när du funderar på din egen hälsa och säkerhet. Det beror på att sågspån och små partikeldamm av nästan vilken typ som helst kan vara farliga i höga koncentrationer, särskilt upprepad exponering över tiden.

Att ha en bra butiksmask eller en cyklondammsamlare är ett sätt att skydda dig från damm och skräp i din butik. Det gör dock aldrig ont att ha ett extra dammuppsamlingssystem anslutet till slipmaskinen.

Ett bra dammuppsamlingssystem på dina verktyg kan hjälpa till att minska risken med eller utan mask (men vi rekommenderar definitivt att du bär en högkvalitativ mask för damm från verkstaden). Dessa system kan också hjälpa till att minska rengöring av verkstäder och röra när du arbetar, så det finns många andra fördelar än hälsa.

Slipning ger naturligt mycket sågspån. Det betyder att ditt dammuppsamlingssystem ska ha relativt stora dammuppsamlingssystem. Påsade system är ett bra alternativ eftersom de är lätta att använda och lätta att tömma. Det kan dock vara svårt att se när dammuppsamlingspåsar är fulla och måste tömmas.

Ett annat alternativ är klara plastbehållare som låter dig se in i behållaren. Dessa alternativ är bättre om du vill se till att du alltid samlar damm och vet när du behöver tömma behållaren. Dessa plastbehållare är dock vanligtvis mindre än påsade system, så de måste tömmas oftare.

Vad finns det för olika typer av säkerhetsfunktioner?

Säkerhetsfunktioner är viktiga för alla elverktyg. Men bra säkerhetsfunktioner är viktigare på stora bandslipmaskiner med kraftiga motorer och mycket vridmoment.

Det finns två säkerhetsfunktioner som vi letar efter när vi tittar på bandslipmaskiner: ett bra handtag eller arbetsbord som gör att du kan arbeta med händerna från slipbältet och en nödstoppbrytare.

Dessa två funktioner är kritiska av ett par anledningar. Att ha en nödstoppsbrytare är viktigt eftersom även de mest erfarna användarna kan göra ett misstag. Det betyder att ingen är säker från olyckor, och du måste kunna stänga av slipmaskinen snabbt och enkelt om något går fel.

Denna design är viktigare i stationära bandslipmaskiner, men det kan också vara ett viktigt tillskott till bärbara slipmaskiner.

Att ha handtag som hjälper dig att hålla händerna borta från slipområdet hjälper dig att hålla dig mycket säkrare medan du arbetar. Bra handtag håller dig också betydligt bekvämare medan du arbetar, så det här är både användarvänlig och säkerhetsfunktion.

Bra grepppunkter hjälper också till att minska risken för en olycka genom att ge dig mycket mer kontroll över din slipmaskin medan du arbetar.

Slipskydd, dammuppsamlingssystem, belysningssystem och tryckvarningssystem kan också betraktas som säkerhetsfunktioner. De är inte nödvändigtvis lika viktiga, men det är ändå viktigt att överväga om din slipmaskin har en bra kombination av dessa säkerhetsfunktioner utöver de viktigaste två.

Hur ska man jämföra bandslipar?

En bra bandslip är en som du kan använda under lång tid. För bandslipmaskiner är kraft och hållbarhet dina bästa överväganden – lyckligtvis är bandslipmaskiner ganska billiga verktyg att äga och du kan hitta flera bra val för din budget.

Kraft

Att köra ett slipband kräver mycket kraft, särskilt om det pressas ner på materialet. En bra bandslip måste ha tillräckligt med muskler för att slipa ner och jämna ut material utan att sakta ner, för att ge dig den konsekventa ytan.

Slipade slipmaskiner har elmotorer, och som de flesta elverktyg är de klassade i förstärkare (A). På liknande sätt har batteridrivna bärbara slipmaskiner motorer märkta i volt (V). Batterilagringskapacitet ges vanligtvis i ampere-timmar (Ah).

Större modeller på bänkskivan med nötare motorer klassas också i termer av hästkrafter (HP). En typisk 1/2 HP-motor kan köras med en 3,5 Amp-ström för en bänkmodell.

Storlek

Dimensionerna på din handhållna bandslip påverkar naturligtvis dess bärbarhet och användarvänlighet, men när vi pratar om storlek för bandslipar är bältets mått ofta det som kallas två. Det finns två storlekar för handhållna slipmaskiner, 76 x 533 mm och 102 x 610 mm.

102 x 610 mm är bredare med mer än 25 mm, vilket är mycket för en handhållen slipmaskin. Verktyg som bär bälten av denna storlek används ofta för slipning av hela brädor eller för gängslipning av flera plankor som är fastspända. De mindre 76 x 533 mm är användbara för känsligt sliparbete som att följa skrivlinjer.

Hastighet

Ju snabbare sandbältet körs på bandslipen, desto fler pass kan det göra under en viss tid. Men det betyder inte automatiskt att bara för att bandslipmaskinen har hög FPM är det bra – hastighet med kontroll är ett måste.

Handhållen bandslipmaskin med hastighetsval eller variabel omkopplare kan hjälpa användaren att nå önskad sliphastighet utan att behöva skjuta slipmaskinen in i materialet för mycket, och detta hjälper mycket att ge en jämn slipfinish över större arbetsstycken.

För bandslipmaskiner anges hastigheten i termer av fot per minut- ju högre FPM, desto snabbare kör bältets yta. Högre FPM betyder en högre grad av lagerborttagning, vilket innebär färre pass och tid som krävs för att arbeta över en yta.

Garanti

Även det mest hållbara verktyget kommer så småningom att gå sönder över tiden, och ett verktyg som en bandslip är inget undantag. Det är tillrådligt att köpa bandslipmaskiner från en pålitlig tillverkare för att säkerställa en längre livslängd på bandslipen och längre användning – samtidigt har många av dessa märken också bra garantivillkor.

Hur kan man göra för att skydda sig mot skador när man använder en bandslipmaskin?

Det är lätt att zonera ut med hjälp av en bandslipmaskin eftersom du sannolikt kommer att använda den under lång tid.

Att ha ett live-elverktyg i dina händer är inte dags att få din uppmärksamhet att vandra – det är fortfarande ett elverktyg som kan skada ditt projekt eller till och med potentiellt orsaka ett missöde om du inte är försiktig. Dessa tips ska hjälpa dig att förhindra olyckor i ditt arbetsområde. Läs mer nedan för att lära dig mer

 • Om du har långt hår ska du alltid binda upp det och bort från slipbandet eller någon del av verktyget. Långt hår nära bandslip stavar fara eftersom maskinen kan ta tag i hår även om bara några få strängar hamnar i sin snurrmekanism.
 • Bär alltid skyddsglasögon för att skydda din syn mot fint skräp när du arbetar, speciellt vid slipning av metall!
 • Se till att bandslipen har dammkontrollfunktioner och att du använder den för att hålla nere dammet som ditt arbete kommer att producera. Medan du håller på med det, använd masker så att du också undviker att andas in trä och kiseldamm.
 • Kom alltid ihåg att stänga av din bandslip innan du sätter i den. De flesta handhållna borrslipare har trycklåsmekanism som har möjlighet att driva din slipade slipmaskin på egen hand.
 • Kläm alltid fast dina träbitar på plats så att det inte glider bort från dig under utjämningsprocessen.
 • Handhållna bandslip kan vara väldigt höga, använd hörselskydd för att undvika hörselskador genom långvarig exponering för buller.
 • Koppla alltid bort bandslipbandet innan du byter ut sandbältet för att undvika skador.

Vilket verktyg är en bandslip?

Bandslipmaskiner är verktyg för flera användningsområden. De används ofta för att trimma till en tecknad linje (foto), slipa mycket grova ytor, utjämna ytor (som en ersättningsbräda i ett trägolv) och avrunda och forma fritt. Eftersom de har mycket kraft och kan hantera grova korn, utmärker de sig vid snabb borttagning av trä. Till skillnad från orbitala och vibrerande slipmaskiner är slipverkan linjär, så även med grova korn kan du slipa med kornen och få ett snyggt resultat. Även om en bandslip inte är ett viktigt verktyg i husägarens arsenal, hittar du inte många erfarna DIY-tillverkare eller snickare utan en.

Vad är bra med en bandslip?

Slipmaskiner är de stora, kraftfulla gorillorna i slipvärlden. Få verktyg kan spara dig lika mycket tid – eller förstöra ditt projekt snabbare. Om du är nybörjare på bandslipar eller har blivit frustrerad av din, läs vidare för att ta reda på hur du håller den stora apan under kontroll.

Bandslipar utmärker sig vid snabb borttagning av trä, vilket gör dem till det bästa handhållna elverktyget för utjämning och utjämning av grova brädor. Börja i vinkel mot kornet för aggressiv utjämning och avsluta sedan med kornet. 80-grit är bra för start och byt sedan till 120-grit.

Hur väljer man den bästa bandslipen?

Den bästa universalbandslipen tar ett 7,5 cm brett bälte. Du ser maskiner som är utformade för bredare och smalare bälten, men de är för specialuppgifter.

 • Inom 3-in. klass finns det mindre verktyg som tar 76 x 457 mm. bälten, medelstora maskiner som tar 76 x 533 mm. bälten och ett par stora slipmaskiner som tar 76 x 610 mm. bälten. De mindre verktygen är lättare och lättare att använda med en hand för att forma och skriva. De är bra för mindre arbete och avslappnad användning.
 • De större verktygen har mer yta och vikt för att jämna ut breda ytor. De är bättre för större arbete och butiksanvändning. 76 x 533 mm. maskiner är en bra kompromiss.
 • Du hittar 76 x 457 mm. slipmaskiner för 500 till 1 500 kronor och 76 x 533 mm. slipmaskiner för 1 000 till 2 500 kronor när du letar efter den bästa slipmaskinen.
 • Du hittar också mindre bandslipar som tar 2-1 / 2-in. Breda bälten. De är lätta och mycket praktiska för enhandsanvändning. Slipmaskiner med 102 mm breda remmar är tunga maskiner som bäst lämnas åt snickerier.

Hur väljer man ett bra bälte?

Personligen använder jag 80- och 120-kornbälten regelbundet och sällan 50-korn. Korn grovare än 50 lämnar djupa repor som är svåra att ta bort. Och om du gör finare slipning är det bättre att du använder en slipmaskin med slumpmässig bana. Kom ihåg en av reglerna för slipning: Du kan hoppa över en grad av grus, men det slösar bort tid och du sliter bara på bälten som du hoppar över två. Du kan till exempel gå från 80 till 120, hoppa över 100 grus, men gå inte från 50 till 120.

Aluminiumoxid är det traditionella kornmaterialet. Du hittar den i billigare kakifärgad form, bra om du behöver ett engångsbälte och långvariga, mörkbruna premiumbälten. Men för korn på 80 och grovare föredrar många nu zirkoniumbälten (kallas ibland ”hyvelbälten”). De har skarpare, hårdare skärpartiklar som skär mer aggressivt, håller längre och inte täpps till så lätt. Dessa bälten är vanligtvis ljusblå eller lila. Zirkoniumbälten kostar något mer än premium aluminiumoxidbälten.

Vad finns det för försiktighetsåtgärder att vidta?

Bandslipmaskiner är relativt säkra verktyg, men det är fortfarande smart att vidta försiktighetsåtgärder.

 • Använd hörselskydd – dessa maskiner är HÖGLJUDDA!
 • Andas inte in damm. Det är inte bara obehagligt; det är dåligt för dig. Använd en mask för damm medan du slipar, såvida du inte sätter i en dammsugare för damminsamling (foto nedan).
 • Koppla ur verktyget innan du byter remmar eller tömmer dammpåsen. Jag har ett ärr som intygar vikten av denna till synes mormors försiktighetsåtgärd.
 • Om du använder bandslipmaskinen för att slipa metall skapar du gnistor som kan starta eld om de blandas med sågspån i maskinen och dammpåsen. Blås eller dammsug dammet ur slipmaskinen innan du använder det på metall och ta bort dammpåsen.
 • Se till att avtryckaren är av innan du sätter i slipmaskinen. Bandslipmaskiner har en låsknapp som håller omkopplaren i “på” -läge. Låter ganska “duh”, men lita på mig, det händer. Du vill inte att slipmaskinen ska flyga över rummet när du ansluter den, eller hur?
 • Bandslipmaskiner utövar en hel del kraft på arbetet. Så om ditt arbete inte hålls säkert glider det bort från eller direkt in i dig. Klämmor är i vägen, men ett enkelt stopp på lämplig sida av arbetsstycket (foto, ”Använd bra teknik” ovan) hindrar den från att glida. Välj ett stopp som är lite tunnare än arbetsstycket så att slipmaskinen rensar det vid kanten.

Hur kan man uppgradera sin bandslip?

Bandslipmaskiner är enkla verktyg som inte behöver många förbättringar. Om du använder bandslipen i butiken, överväg dock dessa två uppgraderingar.

Dammuppsamling

Bandslipmaskiner levereras alltid med en inbyggd dammpåse som samlar upp det mest grova dammet och behöver tömmas regelbundet. Men mycket fint damm kommer fortfarande upp i luften. Om du gör mycket bandslipening är det värt att få en slang som gör att du kan ansluta slipmaskinen till en butiksdammsugare. Du kommer att kunna slipa hela dagen med en dammfläck.

Ibland kan du använda slangen som medföljde ditt vakuum, men den är vanligtvis för stor eller för stel. Alternativet är en superflexibel slang med liten diameter utformad för dammuppsamling. Du kan köpa en i en träbutik eller online (sök “vakuumslang”). Jag använder en tillverkad av Porter-Cable som kostar 250 kronor. Dammportar varierar mycket (vissa är fyrkantiga, vilket är en utmaning), så du kan behöva fisa för att få slangen att passa. Det finns kommersiella adaptrar (100 till 200 kronor; plocka upp en när du köper din slang) eller så kan du kasta något tillsammans med – du gissade det – tejp. Det är dock värt väsen: inget damm i din arbetsyta.

Butiksgjort stativ

Ett praktiskt tillbehör om du gör mycket träbearbetning är ett stativ som håller din slipmaskin på sidan, upp och ner eller lodrätt, så att du kan föra arbetet till verktyget istället för tvärtom. Stativets utformning är helt beroende av formen på din slipmaskin, så vi ger inga planer. Emellertid involverar det vanligtvis flera lager av plywood, var och en med utskärningar för att rymma de delar av slipmaskinen som skjuter ut, plus ett par slangklämmor eller andra klämanordningar för att hålla slipmaskinen säkert. Lägg till ytterligare en plywoodbit för att fungera som ett bord, om det behövs.

Vilket är det smartaste sättet att köpa en bandslip?

Det kan vara svårt att köpa en bra bandslipmaskin. Därför har jag här nedan listat hur du ska köpa en bandslip på det smartaste sättet.

 • Motorkraft: Du kanske tror att slipning kanske inte behöver så mycket kraft jämfört med andra elverktyg. Men ändå är effektbetyget en betydande faktor när det gäller slipmaskiner. Du bör alltid välja en kraftfull motor, eftersom mer kraft garanterar dig framgångsrik slipning på hårdare ytor. Till exempel kan en 9 amp bandslip lätt användas för metallytor, medan 5 amp slipare bara kan ge anständiga resultat på träytan.
 • Storlek: Storleken på bandslipen kan också vara en avgörande funktion som måste kontrolleras innan du köper en till dig själv. Det finns några alternativ som kan fixeras på ytan. Men de flesta bandslip är handhållna och behöver en ständig manöver. Om slipmaskinen är skrymmande blir det uppenbarligen svårare att kontrollera och använda. Men en kompakt maskin är alltid mycket lätt att styra.
 • Vikt: Bandslipens vikt är också lika viktig som storleken på den. Eftersom maskinerna blir större, ökar deras vikt och viktfaktorn har samma effekt på manövrerbarheten som storleksfaktorn. Men du bör också komma ihåg att tunga bandslipar innehåller en motor med hög effekt som i allmänhet är tyngre än de allmänna motorerna. Så maskinens vikt har en direkt effekt på dess effekt.
 • Hastighet: Denna faktor är viktig för alla elverktyg. Eftersom elverktyg är utformade för att spara tid och ansträngning spelar driftshastigheten en viktig roll i en ideal bandslipar. Denna hastighet är i grunden den hastighet med vilken bältet roterar. Om du går efter en höghastighetsbandslipar kan du få ditt arbete gjort mycket snabbare. Men tillsammans med maximal hastighet bör du också vara uppmärksam på inställningarna för hastighetsjustering, eftersom olika material kräver olika hastigheter.
 • Dammuppsamlingskapacitet: Nästan varje enskild slipmaskin levereras med en dammuppsamlingspåse. Men väskans kapacitet varierar med produkten. Bandslipmaskinen som har en dammpåse med hög kapacitet kommer att kunna arbeta längre innan den behöver rengöras. På samma sätt, om dammpåsen är liten, måste du rengöra påsen ofta, vilket alltid är oönskat.
 • Garantiperiod: Slutligen kommer vi att föreslå att du tittar på garantiperioden för bandslipmaskinen innan du köper den. Eftersom det är ett elverktyg, är det stor chans att vissa känsliga delar av verktyget kan skadas under drift eller på grund av konstant belastning. Under sådana tider ger en garantiperiod dig tillgång till kostnadsfria reparationer och till och med utbyten i större fall.

Är det utmanande att använda en bandslip?

Om du har en viss nivå av DIY-upplevelse är en bandslipar inte särskilt utmanande att använda. Du kan få en spark i handtaget från maskinens vridmoment under start. Om du har att göra med en motor som är starkare än 5 ampere måste du se till att du har båda händerna på maskinen när du trycker på startutlösaren.

Att lära sig att bearbeta verktyget ordentligt kräver att du låter det göra strippning eller slipning medan du ger riktning. Det är viktigt att du använder skyddsglasögon under drift och håller koll på vad maskinens framsida gör, inte baksidan.

Bandslipmaskiner är inte det bästa verktyget för finbearbetning, speciellt om de har en kraftfull motor. Att lära sig att kontrollera maskinen i trånga hörn är utmanande om din maskin är lite skrymmande.

Men om du vill ha en slipmaskin för att avlägsna och renovera träytor, så är en bandslipmaskin det bästa alternativet. Du måste lära dig att applicera jämnt tryck över remens yta och låta maskinen göra jobbet åt dig. Genom att placera för mycket tryck på slipmaskinens fram- eller baksida kommer du att få en skopeffekt på ytan.

Lätt tryck och styrning är allt du behöver för att släta ut den ojämnaste ytan eller ta bort gammal färg.

Hitta lite gammal skrotved i din verkstad och öva på att använda slipmaskinen innan du testar det på dina DIY-projekt.

Vilka DIY-applikationer passar en bandslip?

Normalt kommer du att använda en bandslip i början av ditt projekt. Slipmaskinen hjälper till att ta bort gammal färg, lack eller tätning från trä och ta bort grader. En bandslipmaskin har en kraftfull motor som snurrar remmen vid höga varvtal, vilket ger en aggressiv av- och slipning.

Du kan använda en bandslip för att forma träbearbetningsprojekt och avsluta dina mönster i en utsträckning. De vanligaste remkornen som används i remmar för dessa maskiner sträcker sig från 40 till 100. Det finns några modeller som är utformade för finbearbetning, men i allmänhet är bandslipmaskiner inte kända för en prick.

Kan du använda en bandslip för att slipa ditt däck?

Du kan använda bandslipen istället för att hyra en golvslipare för att renovera ditt däck. Om du har ett litet till ett medelstort däck är en bandslip det perfekta verktyget. Maskinen låter dig komma in i hörnen och mellan golvslisterna där en golvslipare inte skulle kunna gå.

Däck skapar också mindre fördjupningar i områden med hög trafik genom åren, och användning av golvslipare kan resultera i en ojämn yta på ditt däck. Med en bandslip kan du koncentrera dig på varje planka i ditt däck, vilket ger en slät yta som är redo för färgning eller försegling.

För det fina efterbehandlingsarbetet på ditt däck är det dock bäst att lita på andra verktyg som en palmslipare och slipningssvampar för att komma till de områden där din bandslip hänger på eller inte når. Börja slipningen på ditt däck med ett slipband med 40 eller 50 korn och avsluta det sedan med ett 80-kornbälte. Beroende på storleken på ditt däck kan du behöva flera remmar. De flesta återförsäljare säljer originalbälten för användning i din maskin, och de kommer i förpackningar om tre eller fem.

Är en bandslip lämplig för användning på trägolv?

Om trägolvet i din lounge ser ut som om det kan vara lite ömt kärleksfull vård, är det bra att lita på att bandslipen renoverar träet till dess tidigare ära. En golvslipare är förmodligen ett bättre verktyg för jobbet, förutsatt att ditt golv inte är gammalt och att det inte har några snedställda brädor.

En bandslip hjälper dig att göra efterbehandlingen runt golvlisten och eldstaden eller värmeledningarna. Kom ihåg att slipa med träkornet för att undvika att skada materialet. Håll bandslipen i rörelse bakåt och framåt och använd långa slag.

Hur byter man sandpapper på sin bälteslip?

Att byta ut bältet på slipmaskinen är en relativt enkel process. Men om du vill säkerställa bästa livslängd från bältet är installationsprocessen avgörande.

Din slipmaskin har en snabbspak på sidan av maskinen, vanligtvis mellan de två rullarna. Dra ut spaken och slipbältet blir slakt så att du kan ta bort det från slipmaskinen.

När du installerar ditt nya bälte kommer du att märka att spåret på slipen har riktningspilar som matchar riktningspilarna på insidan av slipbältet. Det är viktigt att du inte installerar remmen i fel riktning, annars klickar den när du försöker slipa.

Du kanske också märker att bältet börjar röra sig efter några minuters kontinuerlig användning. När du använder bältet sträcker det sig och du måste justera spänningen så att bältet inte glider av rullarna. Vissa maskiner erbjuder automatisk spänning, medan andra kräver att du gör det manuellt.

Vilka tips finns det för att använda en bandslip korrekt?

Varje bandslipmaskin i denna recension har unika funktioner och erbjuder en annan användarupplevelse. De flesta bandslip har dock samma funktionalitet. Här är några tips som vi kan ge dig för en säker och effektiv användning av bandslipen, oavsett vilken modell du väljer.

 • Se alltid till att du startar slipmaskinen innan du placerar maskinen på slipytan. Att börja på ytan resulterar i att maskinen fastnar och ryckar framåt. Det kan komma bort från dig eller skada slipytan.
 • Se alltid till att maskinens botten är parallell med ytan när du lägger ner den.
 • Håll slipmaskinen i rörelse för att undvika att skivor uppträder i slipytan.
 • Undvik att trycka ner på slipmaskinen. Slipmassans vikt är vanligtvis tillräcklig för att ta bort eller slipa alla ytor. Allt slipmaskinen kräver är lätt tryck för vägledning, och om du bestämmer dig för att sätta mer tryck på maskinen kan du sluta förstöra ditt material.
 • Flytta alltid slipmaskinen med träkornet, annars kan du också förstöra materialet.
 • Se till att du alltid följer de bästa säkerhetsrutinerna när du använder bandslipen. Ögonskydd är nödvändigt för att undvika att flisor och flisor kommer i ögonen, vilket kräver att du tar en resa till akutmottagningen.
 • Andningsskydd är också nödvändigt om du arbetar i ett slutet område. Medan de flesta av bandsliparna i denna recension kommer med dammpåsar av material, kommer en del av slipstoftet att komma i luften runt dig, och du vill inte andas det in i lungorna.
 • Några av slipmaskinerna i denna recension kommer med en vridbar dammpip som låter dig ansluta dem till en butiksdammsugare.
 • Se alltid till att du alltid har kontroll över maskinen. Några av modellerna i denna recension har ergonomiska handtag eller förlängningar för att ge dig bättre kontroll över slipmaskinen och samtidigt minska förarens trötthet i dina händer, handleder och armar.

Som ett sista tips, se alltid till att maskinen är avstängd innan du ansluter den till eluttaget. Många av modellerna i denna recension har ett utlösarlås. Om någon av misstag låser avtryckaren när maskinen är avstängd, när du ansluter den, kommer den att springa bort från dig och skada slipmaskinen, såväl som omgivande utrustning.

Läs också >>> Betongslip test

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top