Bästa badkaret 2023 – Test av olika badkar

Badkar är en av de mest eftertraktade funktionerna i badrummet, och det är lätt att förstå varför. Att ta ett avkopplande bad är en utmärkt form av självtillfredsställelse och kan hjälpa till att lindra stress och spänningar.

Men när det gäller att köpa ett badkar kan det vara överväldigande med de många olika valmöjligheterna som finns på marknaden idag. Från storlek och material till badkarsblandare och varmvattenberedare, finns det många faktorer att överväga innan du väljer det perfekta badkaret för dina behov.

Oavsett om du letar efter ett traditionellt badkar med klolås eller en modern och minimalistisk modell, så är det viktigt att hitta ett badkar som passar dina behov och personliga stil. Genom att välja rätt badkar kan du förvandla ditt badrum till en avkopplande oas och få den ultimata badupplevelsen hemma.

Vi kommer att erbjuda dig en omfattande köpguide som hjälper dig att navigera genom de olika alternativen och valmöjligheterna för att hitta det perfekta badkaret för dig. Med vår hjälp kommer du att kunna göra ett informerat köpbeslut och njuta av din nya badkarsupplevelse i många år framöver.

Lista över de bästa badkaren 2023

  • Bäst i test: Svedbergs Emaljbadkar
  • Premiumval: Westerbergs Health 160
  • Billigast: Gustavsberg 6416

Köpguide för badkar 2023

Badkar är en populär investering för många hem, oavsett om man vill njuta av en avslappnande stund eller bara behöver ett ställe att tvätta sig efter en lång dag.

Men med så många valmöjligheter på marknaden kan det vara svårt att veta var man ska börja. Här är en köpguide som hjälper dig att välja det perfekta badkaret för dina behov.

Storlek

När man väljer ett badkar är storleken en viktig faktor att överväga. Först och främst måste man tänka på den tillgängliga platsen i badrummet. Mät utrymmet noggrant för att se till att badkaret passar ordentligt och inte krockar med några andra badrumsarmaturer.

Det är också viktigt att tänka på vem som kommer använda badkaret. För en person som är längre än genomsnittet kan ett badkar med extra längd vara nödvändigt för att säkerställa maximal komfort.

Badkarsblandare

Badkarsblandare är en viktig del av badkaret och du bör välja en som passar dina behov.

Enkla badkarsblandare består av en enkel spak för att reglera vattenflödet och temperaturen, medan mer avancerade badkarsblandare kan inkludera funktioner som termostatisk kontroll för att hålla vattnet vid en konstant temperatur.

Det är också viktigt att välja en badkarsblandare som passar din badkarstyp och installation.

Material

Badkar finns i en mängd olika material, inklusive porslin, emalj, akryl och gjutjärn. Porslin och emaljbadkar är populära på grund av sin hållbarhet, men de är också tunga och kan vara svåra att installera.

Akrylbadkar är lättare och billigare, men de är också mindre tåliga och kan skadas lättare. Gjutjärnsbadkar är slitstarka och har bra värmeisolering, men de är också tunga och kan vara dyra.

Underhåll

För att förlänga livslängden på ditt badkar är det viktigt att ta hand om det och göra regelbundet underhåll. Se till att hålla badkaret rent och fritt från kalk- och smutsbeläggningar.

Använd endast rengöringsmedel som är avsedda för badkar och undvik slipande rengöringsmedel som kan repa ytan. Om det uppstår sprickor eller skador på badkaret, se till att laga dem så snart som möjligt för att undvika större problem i framtiden.

Dusch

För de som vill ha möjligheten att duscha i badkaret är det viktigt att välja en modell som inkluderar en dusch.

Det finns många olika typer av duschmunstycken att välja mellan, inklusive handhållna duschmunstycken och fasta duschmunstycken. Det är också viktigt att köpa en dusch som passar din badkarstyp och installation.

Kostnad

Badkar finns i olika prisklasser, från budgetalternativ till mer exklusiva modeller. Det är viktigt att välja ett badkar som passar din budget, men också att överväga kvalitet och hållbarhet.

Det kan också vara en bra idé att jämföra priser från olika tillverkare och återförsäljare för att hitta det bästa erbjudandet.

Installation

Installation av ett badkar kan vara en utmanande uppgift, så det kan vara bäst att anlita en professionell VVS-installatör för att se till att det görs på rätt sätt. Det är också viktigt att se till att badkaret är korrekt nivåjusterat och säkrat på plats för att undvika eventuella olyckor.

Golvbrunn

För att förhindra att badvattnet översvämmar badrumsgolvet behöver badkar vanligtvis en golvbrunn. Det finns flera olika typer av golvbrunnar att välja mellan, inklusive traditionella golvbrunnar och mer moderna och diskreta alternativ. Det är viktigt att välja en golvbrunn som passar din badkarstyp och installation. Till skillnad från en vanlig dusch behöver du inte tänka på att installera en duschsarg med ditt badkar vilket kan vara bra att ha med sig.

Stil och design

Badkar finns i olika stilar och designer, från traditionella klolåsbadekar till moderna och minimalistiska modeller. Det är viktigt att välja en stil som passar din personliga smak och badrumsinredning.

Du kan också överväga att anpassa badkaret med tillbehör som belysning, hyllor och armstöd för att skapa den ultimata avkopplande badupplevelsen.

Miljövänlighet

För de som vill minska sin miljöpåverkan finns det också badkar som är tillverkade av återvunna material eller som är energieffektiva för att minska vatten- och energiförbrukningen.

Du kan också överväga att installera en vattensparande badkarsblandare eller varmvattenberedare för att minska vattenförbrukningen och spara pengar på din vattenräkning.

Varmvattenberedare

För att fylla badkaret med varmt vatten behöver du en tillräckligt stor varmvattenberedare. Det är viktigt att välja en varmvattenberedare som kan leverera tillräckligt med varmt vatten för att fylla badkaret, samt att den är anpassad för ditt hem och din vattenkonsumtion.

Det finns olika typer av varmvattenberedare, inklusive elektriska, gas- och soluppvärmda varmvattenberedare. Det är viktigt att välja en varmvattenberedare som passar dina behov och budget.

Garanti

Innan du köper ett badkar är det viktigt att undersöka vilken typ av garanti som erbjuds av tillverkaren. En bra garanti kan skydda dig mot eventuella defekter eller skador på badkaret och ge dig extra trygghet i ditt köpbeslut.

Se till att läsa villkoren noga för att se till att garantin uppfyller dina behov och förväntningar.

gustavsberg och andra tillverkare av badkar

De populäraste tillverkarna av badkar

Att välja rätt badkar kan vara en utmaning, med tanke på de många olika tillverkarna som erbjuder olika typer av badkar. Här är en titt på några av de ledande tillverkarna av badkar på marknaden idag.

Gustavsberg

Gustavsberg är en av Sveriges ledande tillverkare av badrumstillbehör, inklusive badkar. De erbjuder ett brett utbud av badkar i olika storlekar, former och material.

Gustavsberg badkar är kända för sin höga kvalitet, design och hållbarhet. De erbjuder också en mängd olika funktioner, inklusive massagefunktioner och LED-belysning, för att skapa den ultimata avkopplande badupplevelsen.

Swebad

Swebad är en annan ledande tillverkare av badkar i Sverige, som erbjuder ett brett utbud av badkar i olika material och designer. Swebad badkar är kända för sin höga kvalitet, design och hållbarhet.

De erbjuder också en mängd olika funktioner, inklusive massagefunktioner och bubbelpooler, för att skapa den ultimata avkopplande badupplevelsen.

Westerbergs

Westerbergs är en annan ledande tillverkare av badkar i Sverige, som erbjuder ett brett utbud av badkar i olika material och designer.

Westerbergs badkar är kända för sin höga kvalitet, design och innovativa teknik, inklusive deras unika och patenterade Lagoon-jetstrålar som ger en oöverträffad massageupplevelse. De erbjuder också en mängd olika tillbehör, inklusive badkarsblandare och handdukstorkar.

Nordhem

Nordhem är en annan ledande tillverkare av badkar i Sverige, som erbjuder ett brett utbud av badkar i olika material och designer. Nordhem badkar är kända för sin höga kvalitet, design och hållbarhet, och är tillverkade av material som akryl, gjutjärn och emalj.

De erbjuder också en mängd olika funktioner, inklusive massagefunktioner och bubbelpooler, för att skapa den ultimata avkopplande badupplevelsen.

Duravit

Duravit är en tysk tillverkare av badrumstillbehör, inklusive badkar. Duravit badkar är kända för sin höga kvalitet, design och innovativa teknik.

De erbjuder ett brett utbud av badkar i olika material, inklusive akryl, keramik och stål. Duravit badkar är också kända för att vara energisnåla och miljövänliga.

Villeroy & Boch

Villeroy & Boch är en tysk tillverkare av badrumstillbehör, inklusive badkar. Villeroy & Boch badkar är kända för sin höga kvalitet, design och innovativa teknik.

De erbjuder ett brett utbud av badkar i olika material, inklusive akryl, stål och keramik. Villeroy & Boch badkar är också kända för sin eleganta och moderna design, och passar både moderna och traditionella badrumsinredningar.

Svedbergs

Svedbergs är en svensk tillverkare av badrumstillbehör, inklusive badkar. Svedbergs badkar är kända för sin höga kvalitet, design och funktionalitet.

De erbjuder ett brett utbud av badkar i olika material och designer, inklusive fristående badkar, hörnbadkar och inbyggda badkar. Svedbergs badkar är också kända för att vara lätta att installera och underhålla.

Sammanfattningsvis finns det många olika tillverkare av badkar att välja mellan, och valet beror på dina personliga preferenser och behov. Det är viktigt att välja en tillverkare som erbjuder hög kvalitet, pålitliga produkter och en mängd olika alternativ att välja mellan.

Genom att undersöka olika tillverkare och jämföra deras produkter och funktioner, kan du hitta det perfekta badkaret för ditt badrum och för att skapa den ultimata avkopplande badupplevelsen hemma.

Olika typer av badkar

Badkar finns i en mängd olika former, storlekar och material för att passa olika smaker, stilar och budgetar. Här är en guide som hjälper dig att navigera i de vanligaste typerna av badkar på marknaden.

Traditionella badkar med klolås

Traditionella badkar med klolås är en klassisk design som är tidlös och passar i de flesta badrum.

De är vanligtvis tillverkade av porslin eller gjutjärn och har kloliknande fötter som lyfter badkaret några centimeter över golvet. De finns i olika storlekar och former, och kan ha en plan yta eller lutande ryggstöd för att öka komforten.

Rektangulära badkar

Rektangulära badkar är den vanligaste typen av badkar på marknaden och passar i de flesta badrum. De har en rektangulär form och kan vara tillverkade av olika material, inklusive akryl, porslin eller stål. De finns i olika storlekar och djup och kan ha en lutande ryggstöd för att öka komforten.

Hörnbadkar

Hörnbadkar är idealiska för mindre badrum eller för de som vill optimera utrymmet i badrummet. De är vanligtvis tillverkade av akryl eller porslin och passar i hörnet av rummet. Hörnbadkar finns i olika storlekar och former och kan ha en lutande ryggstöd för att öka komforten.

Drop-in badkar

Drop-in badkar är designade för att placeras i en inbyggd plattform eller ram. De är vanligtvis tillverkade av akryl eller porslin och finns i olika storlekar och former.

Drop-in badkar ger en ren och modern look i badrummet och kan vara utrustade med en mängd olika funktioner, inklusive jetstrålar och bubbelbad.

Fristående badkar

Fristående badkar är utformade för att placeras mitt i rummet och kräver inte en inbyggd plattform eller ram. De är vanligtvis tillverkade av akryl, porslin eller gjutjärn och finns i olika storlekar och former.

Fristående badkar ger ett lyxigt och elegant utseende i badrummet och kan vara utrustade med olika funktioner, inklusive jetstrålar och bubbelbad.

Bubbelbadkar

Bubbelbadkar är utformade för att skapa en avkopplande spa-upplevelse hemma. De är utrustade med jetstrålar som sprutar luft och vatten för att skapa en bubblande effekt i badkaret.

Bubbelbadkar finns i olika storlekar och former och kan vara tillverkade av olika material. De kan också vara utrustade med en mängd olika funktioner, inklusive LED-belysning och olika massagemöjligheter.

Clawfoot badkar

Clawfoot badkar är en populär design som har kloliknande fötter som lyfter badkaret några centimeter över golvet.

De är vanligtvis tillverkade av porslin eller gjutjärn och har en elegant och klassisk design som passar i många olika stilar. De finns i olika storlekar och former, och kan ha en plan yta eller lutande ryggstöd för att öka komforten.

Walk-in badkar

Walk-in badkar är utformade för att vara lättillgängliga för personer med nedsatt rörlighet eller för äldre personer.

De har en dörr som öppnas för att ge enkelt tillträde till badkaret, och de har en låg tröskel för att minska risken för fall. Walk-in badkar finns i olika storlekar och former, och kan vara utrustade med jetstrålar och andra funktioner.

Badkar med duschkabin

Badkar med duschkabin är en praktisk lösning för de som vill ha både ett badkar och en dusch i badrummet.

De har en inbyggd duschkabin som skyddar badrumsgolvet från vattenstänk, och de finns i olika storlekar och former. Badkar med duschkabin kan vara tillverkade av olika material, inklusive akryl och porslin.

Whirlpool-badkar

Whirlpool-badkar är utrustade med en mängd olika jetstrålar som sprutar vatten och luft för att skapa en massageeffekt. De finns i olika storlekar och former och kan vara tillverkade av olika material.

Whirlpool-badkar kan också vara utrustade med olika funktioner, inklusive LED-belysning och termostatstyrning.

Överdimensionerade badkar

Överdimensionerade badkar är utformade för att ge en extra stor badupplevelse.

De är vanligtvis tillverkade av akryl eller porslin och kan vara utrustade med en mängd olika funktioner, inklusive jetstrålar och bubbelbad. Överdimensionerade badkar finns i olika storlekar och former och kan rymma flera personer.

Eco-vänliga badkar

Eco-vänliga badkar är utformade för att minska miljöpåverkan genom att använda återvunnet material och minska vattenförbrukningen. De är tillverkade av olika material, inklusive återvunnen plast och glasfiber.

Eco-vänliga badkar kan också vara utrustade med en mängd olika funktioner, inklusive vattensparande teknik och energisnåla varmvattenberedare.

Sammanfattningsvis finns det en mängd olika typer av badkar att välja mellan för att passa dina behov och personliga stil. Genom att överväga olika faktorer som storlek, material och funktioner, kan du hitta det perfekta badkaret för ditt badrum och för att skapa den ultimata avkopplande badupplevelsen hemma.

>>> Är du i behov av en badrumsfläkt? Klicka då på länken!

Vanliga frågor om badkar

Hur mycket rymmer ett badkar?

Badkar finns i olika storlekar och kapaciteter, men de vanligaste storlekarna varierar från 150 till 190 cm i längd och 70 till 90 cm i bredd. Genomsnittliga badkar har en kapacitet på mellan 200 och 300 liter vatten, medan större badkar kan rymma upp till 400 liter vatten eller mer.

Vad kostar det att bada badkar?

En uppskattning är att fylla ett genomsnittligt badkar med vatten kan kosta mellan 10 och 25 kronor beroende på vattenavgiften, och om man använder varmt vatten från en varmvattenberedare så tillkommer kostnaden för uppvärmning av vattnet.

kan man bada badkar när det åskar?

Det rekommenderas inte att bada i ett badkar under åska på grund av risken för elektrisk stöt. Vatten är en god ledare av elektricitet och om blixten slår ner i eller i närheten av ditt hem kan elektricitet passera genom rör och ledningar och orsaka farliga situationer. Det är säkrare att vänta tills åskan har passerat innan du tar ett bad.

Sammanfattning

När du väljer ett badkar är det viktigt att överväga storlek, material, badkarsblandare, dusch, golvbrunn och varmvattenberedare för att se till att det passar dina behov och din badrumsinstallation.

Det är också viktigt att ta hand om badkaret genom regelbunden rengöring och underhåll för att förlänga dess livslängd. Slutligen, välj ett badkar som passar din budget och jämför priser från olika tillverkare för att hitta det bästa erbjudandet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen