Bästa betongborren 2023 – Test av olika betongborrar

Har du någonsin stått inför en betongvägg och undrat hur du ska kunna hänga upp den där tavlan, hyllan eller tv-fästet? Om så är fallet, är du inte ensam. Betong är ett tufft material som kräver en speciell borr för att kunna hantera jobbet. Precis som det krävs en betongslip för att handskas med betong så krävs det en betongborr för liknande arbeten.

I den här köpguiden kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om betongborrar och hur du väljer den bästa för dina behov. Så läs vidare och upptäck hur du kan förvandla en frustrerande uppgift till en enkel och smidig process.

Lista över de bästa betongborrarna 2023

 • Bäst i test: Irwin 10501854
 • Premiumval: Alpen Betongborr 16X540Mm Sds-Max
 • Billigast: Bosch CYL-3 2 608 597 660

Köpguide för betongborrar 2023

Olika typer av betongborrar

Det finns flera typer av betongborrar att välja mellan, och det är viktigt att veta skillnaderna för att kunna göra ett välgrundat val. En slagborr är en populär typ av borr som använder en kombination av slagkraft och rotation för att borra igenom betong. Denna typ av borr fungerar bäst för mindre jobb och är perfekt för hemmafixaren.

Borrhammare är ett annat alternativ att överväga när det gäller att borra i betong. Dessa verktyg kombinerar rotation och slagkraft för att effektivt och snabbt borra igenom betong. Borrhammare är kraftfullare än slagborrar och används ofta för större och mer krävande jobb, som att borra stora hål eller bila bort material.

Bilningshammare är det ultimata verktyget för att bryta igenom betong. De använder slagkraft utan rotation och är idealiska för att bila bort betong, tegel och annat hårt material. Dessa verktyg är dock inte primärt avsedda för borrning, men kan användas med en särskild adapter om så behövs.

Viktiga funktioner att titta på

När du letar efter den perfekta betongborren är det viktigt att vara uppmärksam på några viktiga funktioner. Först och främst, se till att borrverktyget har en stark motor som kan hantera tuffa jobb. Detta är särskilt viktigt om du planerar att borra igenom mycket betong eller om du behöver ett verktyg för professionellt bruk.

Ergonomi är en annan viktig faktor att beakta. Ett verktyg som är bekvämt att hålla och använda kommer att göra jobbet mycket enklare och minska risken för skador. Se till att betongborren har ett bekvämt handtag och en välbalanserad design.

En annan funktion att leta efter är justerbar hastighet. Detta ger dig möjlighet att anpassa hastigheten på borrningen efter materialet du arbetar med, vilket kan förbättra prestanda och förlänga verktygets livslängd.

Säkerhet och underhåll

Säkerhet är alltid viktigt när det gäller om kraftverktyg, och betongborrar är inget undantag. Försäkra dig om att du väljer en borr med inbyggda säkerhetsfunktioner, såsom överbelastningsskydd och ett bekvämt handtag för att minska risken för olyckor. Kom ihåg att använda skyddsutrustning när du arbetar med betongborrar, såsom skyddsglasögon, hörselskydd och handskar.

Underhåll av din betongborr är en annan viktig aspekt att tänka på. För att förlänga verktygets livslängd bör du regelbundet kontrollera att alla delar fungerar korrekt och att inga skador har uppstått. Rengör verktyget efter varje användning och smörj rörliga delar enligt tillverkarens anvisningar. Som en klok hemmafixare en gång sa:

“Ett väl underhållet verktyg är nyckeln till ett framgångsrikt projekt.”

Pris och garanti

När du väljer en betongborr är det viktigt att ta hänsyn till priset. Betongborrar kan variera kraftigt i pris beroende på märke, kvalitet och funktioner. Det är viktigt att hitta en balans mellan pris och kvalitet för att säkerställa att du får det bästa värdet för dina pengar.

Garanti är en annan faktor att överväga när du köper en betongborr. En lång garanti från tillverkaren är ett tecken på att de står bakom sin produkt och kan ge dig sinnesro. Försäkra dig om att du förstår villkoren för garantin och vad den täcker innan du gör ditt köp.

>>> Kolla även in betongvibratorer här!

Borr och tillbehör att överväga

När du har valt den perfekta betongborren är det viktigt att tänka på borr och tillbehör som kommer att hjälpa dig att få jobbet gjort på bästa sätt. Betongborrar kräver speciella borrar för att effektivt borra igenom betong.

Vanligtvis är dessa borrar tillverkade av hårdmetall eller höghastighetsstål med en spets av volframkarbid för att kunna tåla den tuffa belastningen. Det finns olika storlekar och längder på betongborrarna, så se till att du har en uppsättning som passar dina behov.

Förutom borrarna kan det vara bra att ha tillbehör som dammuppsamlare och borrstöd. Dammuppsamlare hjälper till att minimera damm och smuts som kan spridas vid borrning, vilket håller arbetsområdet rent och säkert. Borrstöd kan ge extra stabilitet och precision vid borrning, vilket minskar risken för att borra snett eller förstöra betongytan.

Ytterligare bör du införskaffa en kabelsökare. Med hjälp av en sådan kan du garantera att du inte träffar och tar sönder ömtåliga sladdar.

Märken att hålla utkik efter

Det finns många märken på marknaden som erbjuder betongborrar av hög kvalitet. Några av de mest populära och pålitliga märkena inkluderar Alpen, Irwin, Bosch, Milwaukee, DeWalt, Makita och Hilti. Dessa företag har länge varit kända för att tillverka pålitliga och kraftfulla verktyg som är byggda för att hålla och hantera tuffa jobb.

Innan du köper en betongborr från ett specifikt märke, kan det vara värt att göra lite forskning och läsa kundrecensioner för att få en känsla för hur verktyget presterar i praktiken.

Var du kan köpa en betongborr

När du är redo att köpa en betongborr finns det flera ställen att välja mellan. Fysiska butiker som specialiserar sig på verktyg och byggmaterial, såsom Bauhaus, Hornbach och Jula, kan erbjuda ett brett utbud av betongborrar och expertrådgivning om vilken modell som passar dina behov bäst.

Det kan vara fördelaktigt att besöka en butik personligen, eftersom du får möjlighet att känna på verktyget och jämföra olika modeller i verkligheten. Om du föredrar att handla online finns det många webbutiker som erbjuder betongborrar och tillbehör.

Webbsidor som Amazon, Verktygsproffsen och Proffsmagasinet erbjuder ofta ett brett utbud av märken och modeller, samt kundrecensioner som kan hjälpa dig att fatta ett beslut. Kom ihåg att kontrollera frakt- och returvillkor innan du gör ditt köp för att undvika eventuella överraskningar längre fram.

Olika typer av betongborrar

När det kommer till betongborrning är valet av rätt borr lika viktigt som att välja rätt verktyg. Det finns flera typer av betongborrar som är utformade för att hantera olika jobb och material. I den här delen kommer vi att gå igenom olika typer av betongborrar, deras funktioner och fördelar.

SDS-Plus borr

Funktioner:

 • Speciellt utformad för att användas med borrhammare och slagborrar.
 • Fyrkantig fästning för säker och stabil passform.
 • Finns i en mängd olika storlekar och längder för olika användningsområden.

Fördelar:

 • Snabb och effektiv borrning i betong och murverk.
 • Minskar risken för att borren glider under användning.
 • Lätt att byta ut borrar tack vare det snabba fästsystemet.

SDS-Max borr

Funktioner:

 • Avsedd för användning med kraftigare borrhammare.
 • Större och starkare än SDS-Plus borren.
 • Förstärkt fäste för ökad hållbarhet och prestanda.

Fördelar:

 • Perfekt för större och mer krävande betongborrningsjobb.
 • Förbättrad stabilitet och kraftöverföring under användning.
 • Lång livslängd tack vare det robusta utförandet.

Sexkantsskaftborr

Funktioner:

 • Kompatibel med de flesta standard slagborrar och borrhammare.
 • Sexkantsskaft för säker och stabil passform.
 • Finns i olika storlekar och längder för att passa olika behov.

Fördelar:

 • Bra alternativ för mindre betongborrningsjobb.
 • Enkel att använda med vanliga slagborrar.
 • Lämplig för en rad olika material, inklusive betong, tegel och sten.

Spiralborr med karbidspets

Funktioner:

 • Högkvalitativ spiralborr med volframkarbidspets.
 • Används med slagborrar för att borra i betong, tegel och sten.
 • Finns i en mängd olika storlekar och längder för olika användningsområden.

Fördelar:

 • Snabb och effektiv borrning i betong och murverk.
 • Hög hållbarhet och lång livslängd tack vare karbidspetsen.
 • Anpassningsbar till olika borrningsjobb och material.

Diamantborr

Funktioner:

 • Diamantbelagd spets för att borra i mycket hårt material.
 • Används med en kärnborrmaskin för att skapa stora hål i betong, granit och andra hårda material.
 • Finns i olika storlekar och längder för att passa olika behov.

Fördelar:

 • Idealisk för extremt hårt material, som armerad betong och natursten.
 • Mycket lång livslängd och hållbarhet tack vare diamantbeläggningen.
 • Skapar rena och precisa hål för olika installationsjobb.

Borrkrona för betong

Funktioner:

 • Cylindrisk borrkrona med karbid- eller diamantbelagda tänder.
 • Används med en kärnborrmaskin för att borra stora och djupa hål i betong och andra hårda material.
 • Finns i olika diametrar och längder för att passa olika behov.

Fördelar:

 • Idealisk för stora borrningsjobb, såsom att skapa hål för ventilationssystem, rör och elektriska ledningar.
 • Snabb och effektiv borrning i betong och murverk.
 • Lång livslängd tack vare det robusta utförandet och högkvalitativa material.

Med dessa olika typer av betongborrar i åtanke blir det lättare att hitta rätt borr för ditt specifika projekt. Varje borr har sina egna fördelar och är anpassade för olika användningsområden och material. Genom att välja rätt borr för ditt jobb kan du öka effektiviteten och säkerställa att du får bästa möjliga resultat.

Alpen, Irwin, Bosch och Milwaukee - Tillverkare av betongborrar

Olika tillverkare av betongborrar

När du letar efter en betongborr av hög kvalitet är det viktigt att överväga de olika tillverkarna på marknaden. Flera företag är kända för att erbjuda pålitliga och hållbara betongborrar som hjälper dig att få jobbet gjort på bästa möjliga sätt.

I denna del av artikeln kommer vi att fokusera på fyra ledande tillverkare av betongborrar: Alpen, Irwin, Bosch och Milwaukee.

Alpen

Alpen är en österrikisk tillverkare av högkvalitativa borr- och skärverktyg som har funnits på marknaden sedan 1958. De erbjuder ett brett utbud av betongborrar, inklusive SDS-Plus, SDS-Max och sexkantskaftborrar.

Alpen är kända för att använda högkvalitativa material och innovativa produktionsmetoder, vilket resulterar i borrverktyg som ger utmärkt prestanda och lång livslängd.

Några av Alpens styrkor inkluderar:

 • Hög kvalitet på material och tillverkningsprocesser.
 • Anpassningsbara betongborrar för olika användningsområden och material.
 • Lång erfarenhet och expertis inom borr- och skärverktyg.

Irwin

Irwin Tools är ett amerikanskt företag som grundades 1885 och är kända för att erbjuda ett brett utbud av handverktyg och kraftverktygstillbehör. De har en lång tradition av att tillverka pålitliga och högpresterande betongborrar, inklusive spiralborrar med karbidspets och sexkantskaftborrar.

Irwin fokuserar på att erbjuda innovativa och användarvänliga lösningar som gör det enklare och säkrare att utföra borrningsjobb i betong och andra material.

Några av Irwins styrkor inkluderar:

 • Innovativa och användarvänliga borrningslösningar.
 • Tillförlitliga och hållbara betongborrar som ger utmärkt prestanda.
 • Lång tradition av att tillverka handverktyg och kraftverktygstillbehör.

Bosch

Bosch är ett välkänt tyskt företag som grundades 1886 och har sedan dess varit en ledande aktör inom tillverkning av kraftverktyg och tillbehör. De erbjuder ett brett utbud av betongborrar, inklusive SDS-Plus, SDS-Max och spiralborrar med karbidspets.

Bosch betongborrar är kända för sin höga kvalitet, långa livslängd och pålitliga prestanda, vilket gör dem till ett populärt val bland professionella och hobbyanvändare.

Några av Boschs styrkor inkluderar:

 • Hög kvalitet och pålitlighet hos deras betongborrar.
 • Brett utbud av betongborrar för olika användningsområden och material.
 • Stor fokus på innovation och teknikutveckling inom borrning och kraftverktyg.

Milwaukee

Milwaukee Tool är ett amerikanskt företag som grundades 1924 och är känt för att erbjuda högkvalitativa kraftverktyg och tillbehör. De har ett brett sortiment av betongborrar, inklusive SDS-Plus, SDS-Max och sexkantskaftborrar.

Milwaukee betongborrar är konstruerade för att erbjuda optimal prestanda och hållbarhet, vilket gör dem till ett populärt val bland yrkesverksamma inom bygg- och anläggningsbranschen.

Några av Milwaukees styrkor inkluderar:

 • Högkvalitativa betongborrar som ger optimal prestanda och hållbarhet.
 • Fokus på att erbjuda lösningar som möter kraven från professionella användare.
 • Engagemang för ständig förbättring och innovation inom kraftverktyg och tillbehör.

Sammanfattning och jämförelse av de olika tillverkarna

Att välja rätt betongborr för ditt projekt är avgörande för att uppnå bästa möjliga resultat. Genom att överväga de olika tillverkarna av betongborrar och deras styrkor kan du göra ett mer informerat beslut om vilken borrtyp och tillverkare som passar dina behov bäst.

Alpen, Irwin, Bosch och Milwaukee är alla ledande tillverkare av betongborrar och erbjuder högkvalitativa produkter som är anpassade för olika användningsområden och material.

Genom att välja en betongborr från någon av dessa tillverkare kan du vara säker på att du får ett pålitligt och hållbart verktyg som hjälper dig att utföra ditt borrningsjobb på bästa möjliga sätt. Det är viktigt att komma ihåg att varje tillverkare har sina egna styrkor och specialiteter, så det kan vara värt att prova några olika betongborrar för att hitta den som fungerar bäst för ditt specifika projekt och material.

Oavsett vilken tillverkare du väljer kommer du att dra nytta av deras expertis och erfarenhet inom tillverkning av högkvalitativa betongborrar som ger pålitlig prestanda och lång livslängd.

Vanliga frågor om betongborrar

Hur ser betongborr ut?

Betongborrar är robusta borrverktyg med karbid- eller diamantspetsar och speciella skärkanter för att effektivt tränga igenom hårda material som betong, tegel och sten.

Hur borrar man i betong?

När man borrar i betong använder man oftast en slagborr eller borrhammare med en betongborr av lämplig storlek, och trycker sedan försiktigt på verktyget medan det roterar för att borra hålet.

Måste man ha slagborr för att borra i betong?

Även om slagborrar rekommenderas för att borra i betong, är det tekniskt möjligt att använda en vanlig borrmaskin med en betongborr, men det kräver mer tid och ansträngning.

Sammanfattning

Att hitta den perfekta betongborren för dina behov behöver inte vara en utmaning. Genom att följa den här köpguiden och ta hänsyn till olika typer av betongborrar, viktiga funktioner, säkerhet, underhåll, pris och garanti, kommer du att kunna göra ett välgrundat val som passar dina behov.

Med rätt betongborr i din verktygslåda kommer du snart att kunna tackla alla betongprojekt med lätthet och självförtroende. Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen