De bästa fönsterna 2023 – Test av olika fönster

Bäst i test

Premiumval

Billigast

SkånskaByggvaror Vridfönster

SkånskaByggvaror Säkerhetsfönster

SkånskaByggvaror Fast Fönster

Fönster är en viktig del av alla byggnader, och de påverkar inte bara utseendet utan också energieffektiviteten i en byggnad. Genom att välja rätt typ av fönster kan man både förbättra hemmets utseende och sänka kostnaderna för uppvärmning och kylning.

I denna artikel kommer vi att titta på olika typer av fönster, deras fördelar och nackdelar, samt ge tips för underhåll och byte av fönster. Läs vidare för att lära dig allt du behöver veta om fönster och hur de kan hjälpa dig att förbättra ditt hem och minska dina energikostnader.

1. Bäst i test – SkånskaByggvaror Vridfönster

SkånskaByggvaror Vridfönster

Klicka här för att se bästa priset

Detta vridfönster från SkånskaByggvaror är en stilren och praktisk produkt som passar både till klassiska och moderna stilar. Fönstret har en aluminiumbeklädd karm och energiglas som gör det mycket lättskött och hjälper till att bibehålla en jämn temperatur inomhus.

En av de smarta funktionerna med vridfönstret är dess förmåga att vrida 360°, vilket gör att man enkelt kan tvätta fönstret inifrån rummet. Fönstret har även en öppning utåt vilket gör det möjligt att ha blommor på fönsterbänken samtidigt som du ventilerar luften i rummet. Tack vare fönstrets trästomme får du ett billigt aluminiumfönster med en hög kvalitet.

En annan fördel är möjligheten att mixa och matcha kulörer med ytterdörr och slagport. Detta ger en extra touch till ditt hem och gör det möjligt att anpassa fönstren efter din personliga smak och stil.

Sammanfattningsvis är detta vridfönster från SkånskaByggvaror en utmärkt produkt som kombinerar både stil och funktionalitet. Det är enkelt att underhålla, energieffektivt och har smarta funktioner som gör det enkelt att rengöra och ventilera ditt hem. Med möjligheten att mixa och matcha kulörer kan du även anpassa fönstren efter din personliga stil och skapa ett unikt hem.

2. Premiumval – SkånskaByggvaror Säkerhetsfönster

SkånskaByggvaror Säkerhetsfönster

Klicka här för att se bästa priset

Detta vridbara säkerhetsfönster är en produkt som ger ökad trygghet till ditt hem. Fönstret är gjort av aluminium och kan vridas 360°, vilket gör det mycket enkelt att rengöra inifrån rummet. Den aluminiumbeklädda karmen och energiglaset gör det lätt att sköta och hjälper till att bibehålla en jämn temperatur inomhus.

En av de främsta fördelarna med fönstret är dess höga säkerhetsnivå. Fönstret har fler fästpunkter än ett vanligt fönster vilket gör det svårare att bända bort glaslisterna och lyfta ut glaset. Det ger dig en extra trygghet och säkerhet i ditt hem.

Fönstrets trästomme ger en bra kvalitet till ett rimligt pris. På utsidan är fönstret lättskött aluminium, medan insidan är vitmålat trä. Du kan välja mellan två olika säkerhetsnivåer beroende på dina behov och krav.

Fönstret är enkelt att sköta och hjälper till att bibehålla en jämn temperatur inomhus. Med sin höga säkerhetsnivå ger det extra trygghet och skydd till ditt hem. Med möjligheten att välja mellan två olika säkerhetsnivåer och dess rimliga pris är detta vridbara säkerhetsfönster ett utmärkt val för ditt hem.

3. Billigast – SkånskaByggvaror Fast Fönster

SkånskaByggvaror Fast Fönster

Klicka här för att se bästa priset

Detta fasta fönster är en produkt som kombinerar stilren design, hög kvalitet och funktionalitet. Det är ett fast fönster med konkurrenskraftiga isolervärden, vilket ger en jämn temperatur i ditt hem. Fönstret har en aluminiumbeklädd karm och energiglas som gör det lättskött och tåligt.

Ett av de bästa egenskaperna hos fönstret är dess imponerande U-värde på 0,79, vilket gör det till ett mycket energieffektivt fönster. Du kan också mixa och matcha kulörer med ytterdörr och slagport för att skapa en enhetlig design.

Fönstrets slitstarka aluminium på utsidan ger ett professionellt utseende och enkel rengöring. Insidan är vitmålat trä vilket ger en mjuk och elegant look. Fönstret är ett utmärkt val för ditt hem om du letar efter ett fast fönster med hög isoleringsförmåga, enkel rengöring och stilren design.

Lista över de bästa fönsterna 2023

 • Bäst i test: SkånskaByggvaror Vridfönster
 • Premiumval: SkånskaByggvaror Säkerhetsfönster
 • Billigast: SkånskaByggvaror Fast Fönster

Köpguide för de bästa fönsterna 2023

Att köpa nya fönster är ett stort beslut som påverkar både ditt hus estetiskt och dess funktionalitet. Det är en investering som kan öka energieffektiviteten i ditt hem och sänka dina energikostnader, samtidigt som det också kan öka ditt husvärde. Men att välja rätt fönster kan vara en utmaning. Här är en köpguide som hjälper dig att välja de bästa fönstren för ditt hem.

 • Material
 • Energiklass
 • Glaskvalitet
 • Ljudisolering
 • Underhåll

Material

Fönster finns i olika material, inklusive trä, aluminium, PVC och fiberkomposit. Träfönster är populära på grund av deras naturliga utseende och höga energieffektivitet. Aluminiumfönster är lätta, starka och lättskötta, men kan bli kalla på vintern.

PVC-fönster är lätta och energieffektiva, men de är inte lika starka som trä eller aluminium. Fiberkompositfönster är en hybrid mellan trä och PVC och erbjuder hög energieffektivitet och lågt underhåll.

>>> Du kanske behöver en glasskärare. Klicka på länken för att läsa mer! 

Energiklass

Energiklass är en viktig faktor när man väljer fönster. Energiklasser mäts från A+++ till G, där A+++ är den högsta energiklassen. Ju högre energiklass, desto högre energieffektivitet och desto lägre energikostnader. Energieffektivitet är särskilt viktigt om du bor i ett område med kallt klimat.

Glaskvalitet

Fönsterglas finns i olika tjocklekar och kvaliteter. Enkelt glas är billigast men erbjuder inte så hög isolering som andra typer av glas.

Dubbelglas och trippelglas är de vanligaste glastyperna och erbjuder högre isolering och energieffektivitet. Trippelglas är dyrare men ger bättre ljudisolering och skyddar mot värme och kyla mer effektivt.

Ljudisolering

Fönster kan också vara utformade för att minska ljudnivån. Om du bor i ett område med mycket trafik eller bullriga grannar kan du överväga fönster med högre ljudisolering.

Fönster med dubbelglas eller trippelglas ger bättre ljudisolering än enkelt glas. Det finns också specialglas som är utformade för att minska ljudet ännu mer.

Underhåll

Fönster kräver olika nivåer av underhåll. Träfönster kräver regelbunden underhållning, inklusive målning och tätning för att behålla sin effektivitet och utseende. Aluminiumfönster är lättskötta men kan korrodera om de inte sköts om ordentligt.

PVC-fönster är lättskötta och kräver vanligtvis bara rengöring med tvål och vatten. Fiberkompositfönster är också lättskötta och kräver vanligtvis bara rengöring med tvål och vatten.

Stil och design

Fönster finns i olika stilar och designer för att passa olika typer av hus och estetiska preferenser. Traditionella fönster med spröjs kan ge ditt hus en mer klassisk stil, medan moderna fönster utan spröjs ger ett mer minimalistiskt utseende. Korspostfönster kan också ge ditt hus ett mer autentiskt utseende. Det är viktigt att välja ett fönster som passar till husets stil och karaktär.

Montering

Fönster kan monteras på olika sätt, beroende på ditt behov och budget. Fönster kan monteras i en befintlig öppning eller i en ny konstruktion. Det finns också olika monteringsalternativ, inklusive plattform, indragen eller sittande montering.

Plattformmontering innebär att fönstret monteras på utsidan av huset, medan indragen montering innebär att fönstret monteras i en nisch inuti huset. Sittande montering innebär att fönstret monteras direkt på husets vägg.

Garanti och service

När du köper fönster är det viktigt att överväga garanti och service. De flesta fönsterleverantörer erbjuder garantier på sina produkter, så det är viktigt att välja en leverantör som erbjuder en konkurrenskraftig garanti.

Du bör också överväga servicealternativ, inklusive reparationer och underhållstjänster, som kan vara viktiga om något går fel med dina fönster.

Sammanfattningsvis är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer när man köper nya fönster, inklusive material, energiklass, glaskvalitet, ljudisolering, underhåll, stil och design, montering, garanti och service. Att investera i högkvalitativa och energieffektiva fönster kan öka värdet på ditt hem, minska dina energikostnader och skapa en mer bekväm och säker bostad för dig och din familj.

Typer av fönster

Fönster är en viktig del av varje hus eller en byggnad då de påverkar både estetiken och funktionen. Det finns en rad olika typer av fönster som passar olika behov och preferenser. Nedan kommer vi att titta närmare på de vanligaste typerna av fönster och deras egenskaper.

Karmfasta fönster

Karmfasta fönster är en typ av fönster som inte går att öppna. Dessa fönster är fast monterade i väggen och är vanligtvis avsedda för att släppa in ljus i rummet. Karmfasta fönster finns i olika storlekar och former, och kan vara enkla eller dubbelfönster.

Dessa fönster är lämpliga för användning i höga byggnader eller i områden där luftcirkulation inte är nödvändig. Fördelarna med karmfasta fönster inkluderar hög energieffektivitet, enkel installation och minimalt underhåll. Karmfasta fönster är också ett bra val för att minska ljud och förbättra säkerheten, eftersom de inte kan öppnas utifrån.

Utåtgående fönster

Utåtgående fönster är en vanlig typ av fönster som öppnas utåt. De är lätta att använda och rengöra, och är populära i många hem och byggnader. Utåtgående fönster kan vara enkla eller dubbelfönster och finns i olika material, inklusive trä, aluminium och PVC.

De är lämpliga för de flesta rum i hemmet, inklusive sovrum, vardagsrum, kök och badrum. Fördelen med utåtgående fönster är att de kan öppnas helt och ge maximal ventilation i rummet, vilket kan vara särskilt viktigt i varma klimat eller när man vill ha extra luftcirkulation.

Inåtgående fönster

Inåtgående fönster kan vara ett bra alternativ för ditt hem eller företag om du vill ha enkel tillgång till utsidan eller om du vill ha möjlighet att rengöra fönstret från insidan. De kan också vara ett säkrare alternativ eftersom de är svårare att bryta sig in genom.

Hos vissa leverantörer finns möjlighet att skräddarsy fönstren efter dina specifika önskemål gällande säkerhet och design. Tänk på att välja fönster med lägre U-värde för att maximera energieffektiviteten och minska värmeförlusterna.

Vridfönster

Vridfönster är en populär typ av fönster som ger många fördelar. Dessa fönster öppnas genom att man vrider handtaget, vilket gör att fönsterbladet roterar runt en vertikal axel. Vridfönster kan öppnas både inåt och utåt, vilket ger enkel ventilation och möjligheten att vädra på ett kontrollerat sätt.

En annan fördel med vridfönster är möjligheten att vrida fönsterbladet 180 grader, vilket gör det enkelt att komma åt utsidan av fönstret för putsning och underhåll. Vridfönster finns i olika material och kan vara enkla eller dubbelfönster.

U-värde

U-värde är en viktig faktor att överväga när du ska välja fönster för ditt hem eller företag. U-värdet mäter hur väl fönstret isolerar värme och anger den mängd värme som passerar genom ett fönster per kvadratmeter och timme vid en temperaturskillnad på 1 grad Celsius mellan inomhus och utomhus. Ju lägre U-värde, desto bättre isolering har fönstret.

Genom att välja fönster med lägre U-värde kan du minska värmeförlusterna och spara på energikostnaderna. Dessutom kan det bidra till att skapa en mer bekväm inomhusmiljö genom att minska drag och kondensation på insidan av fönstret.

“Faktorer som påverkar U-värdet inkluderar antalet glasrutor, avståndet mellan glasen, typen av glas och fönsterkarmen. Det finns också fönster med argongas mellan glasen för att förbättra isoleringen.”

När du väljer fönster är det viktigt att ta hänsyn till U-värdet tillsammans med andra faktorer, som ljudisolering och estetik. Att investera i fönster med lägre U-värde kan ge långsiktiga besparingar och förbättra komforten i ditt hem eller företag. Så se till att kolla U-värdet när du väljer fönster för att få den bästa isoleringen och energieffektiviteten.

U-värde hos fönster och dess betydelse

Hur man byter ut ett fönster

Att byta ut ett fönster själv kan vara en effektiv och kostnadseffektiv lösning om du har erfarenhet av hemreparationer och känner dig bekväm med att arbeta med verktyg. Här är några steg att ta för att säkerställa att du byter fönster på bästa sätt:

 1. Mät befintligt fönster: Innan du köper ett nytt fönster måste du mäta det befintliga fönstret noga för att säkerställa att du köper rätt storlek. Mät både höjden och bredden på insidan av ramen för att få korrekta mått.
 2. Ta bort det befintliga fönstret: Ta bort fönsterkarmen försiktigt med hjälp av en kofot och skruvmejsel. Det kan vara bra att be någon om hjälp med detta steg för att undvika skador.
 3. Förbered den nya fönsterkarmen: Förbered den nya fönsterkarmen genom att ta bort eventuella skyddande lager och placera den på plats i öppningen. Se till att det finns tillräckligt med stöd under karmen.
 4. Fäst fönsterkarmen: Fäst fönsterkarmen med hjälp av skruvar eller spik, och kontrollera att den sitter stadigt på plats.
 5. Skumma runt fönsterkarmen: Skumma runt fönsterkarmen med hjälp av isolerande skum. Detta kommer att förhindra drag och läckage runt fönsterkarmen.
 6. Montera beslag: Montera beslag för fönsterhandtaget och eventuella säkerhetslås.
 7. Skär bort överflödigt skum: När skummet har torkat helt, skär bort överflödigt skum med en kniv eller såg.
 8. Färdigställ med lister: Slutligen, placera lister runt fönsterkarmen för att täcka eventuella glipor och förbättra estetiken.

Att byta ut ett fönster själv kan vara en stor uppgift, men det kan också spara dig mycket pengar. Genom att följa dessa steg och arbeta metodiskt kan du säkerställa att du byter ut ditt fönster på ett säkert och effektivt sätt.

Det är viktigt att komma ihåg att om du inte känner dig bekväm med att byta fönster själv, kan det vara bäst att anlita en professionell.

Vanliga frågor om fönster

Hur mycket kostar det att byta fönster?

Priset för att byta fönster varierar beroende på faktorer såsom antalet fönster som ska bytas, vilken typ av fönster du vill ha, och om du vill anlita professionella att utföra arbetet eller göra det själv. Generellt kan kostnaderna för att byta fönster variera från några tusenlappar till tiotusentals kronor.

För att ge ett mer specifikt svar är det bäst att kontakta en fönsterinstallatör eller entreprenör för att få en uppskattning baserad på dina specifika behov och önskemål. De kan också ge råd om vilka fönster som passar bäst för ditt hem och din budget.

Vilka fönster är mest prisvärda?

Generellt sett kan PVC-fönster vara det mest prisvärda alternativet eftersom PVC är ett prisvärt och hållbart material som kan ge god isolering. Energifönster kan också vara en bra investering på lång sikt eftersom de kan bidra till att minska energiförbrukningen i hemmet och därmed sänka el- och värmekostnader.

Storlek och installation kan också påverka priset på fönster. Det är viktigt att jämföra olika alternativ och rådfråga experter för att hitta de mest prisvärda fönstren för dina behov och budget.

Vilka fönster är bäst PVC eller aluminium?

PVC-fönster är oftast det mest prisvärda alternativet och har god isoleringsförmåga samtidigt som de kräver mindre underhåll. Aluminiumfönster är mycket hållbara och kan ge ett mer elegant utseende, men de kan vara dyrare och kräva mer underhåll för att skydda mot rost och oxidation.

Nya tekniker kan dock ge aluminiumfönster bättre isoleringsförmåga. Det är viktigt att överväga isolering, hållbarhet, underhåll och utseende när man väljer mellan PVC och aluminiumfönster.

Sammanfattning

Att välja rätt fönster till ditt hem är en viktig investering. När du köper fönster bör du tänka på faktorer som mätning, material, energieffektivitet, glasval, stil och design, samt installation.

Att välja fönster med hög energieffektivitet och säkerhetsglas kan bidra till att minska dina energikostnader och minska risken för skador och inbrott. Ta dig tid att välja fönster som passar ditt hemstil och smak.

Anlita en professionell fönsterinstallatör för att se till att dina nya fönster installeras korrekt. Med dessa faktorer i åtanke kan du hitta rätt fönster för dina behov och öka värdet på ditt hem.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen