Bästa gungorna 2024 – Test av olika gungor

Välkommen till vår ultimata köpguide för gungor! Gungor är inte bara en tidlös lekplatsklassiker, utan också en utmärkt investering för att skapa roliga och minnesvärda stunder i din trädgård, precis som en hoppborg!

I denna guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att hitta den perfekta gungan för ditt hem. Vi täcker olika typer av gungor, materialval, säkerhetstips och mycket mer.

Oavsett om du letar efter en enkel gungställning eller en komplett lekställning, kommer du att hitta allt du behöver här för att fatta det bästa beslutet. Låt oss nu utforska den spännande världen av gungor och hjälpa dig att förvandla din trädgård till en fantastisk lekplats!

Lista över de bästa gungorna 2024

 • Bäst i test: Axi Fågelbogunga
 • Premiumval: Nordic Play Active Gunga
 • Billigast: Krea Swing Gunga

Välj typ av gunga

Enkelgungor är det mest traditionella valet och passar utmärkt för mindre utrymmen. De finns i olika utföranden, såsom sitsar av plast, trä eller gummi.

Dubbelgungor är perfekta för familjer med flera barn eller för att bjuda in grannbarnen att leka. De har två gungsitsar, vilket möjliggör samtidig användning. Nätgungor, också kallade korggungor, är stora nog för att flera barn ska kunna sitta eller ligga i dem samtidigt.

De är idealiska för avslappning och socialt umgänge. Skivgungor är runda och platta och kan användas av både barn och vuxna. De erbjuder en annorlunda gungupplevelse och kan även användas för att snurra runt.

Gungställningar med klätterväggar och rutschkanor kombinerar gungor med andra lekaktiviteter. De kan vara en del av en större lekställning och ger en komplett lekupplevelse för barnen.

Materialval och hållbarhet:

Trägungor är klassiska, stabila och estetiskt tilltalande. Ceder- och tryckimpregnerat trä är populära val för deras motståndskraft mot röta och insekter.

Metallgungor är ofta mer prisvärda och kräver mindre underhåll än trä. De är dock känsliga för rost om de inte behandlas ordentligt. Plastgungor är lätta att rengöra och underhålla, men kan blekas av solen och bli spröda över tid. De är bäst för yngre barn och mindre gungor.

Säkerhet och underhåll:

Säkerställ att gungställningen är stadigt förankrad i marken och att alla anslutningar är säkra. Inspektera regelbundet för slitage och eventuella skador.

Använd stötdämpande material, såsom gummimattor eller träflis, under gungan för att minska risken för skador vid fall. Se till att det finns tillräckligt med utrymme runt gungan för säker användning.

Lämna minst 1,8 meter fritt utrymme framför och bakom gungan och 1,2 meter på sidorna. Följ tillverkarens rekommendationer för underhåll, och rengör och kontrollera gungan regelbundet.

>>> Kika även in flaggstänger här!

Gungor för olika åldrar:

För små barn, använd en gunga med säkerhetssits eller en babygunga som ger bättre stöd och säkerhet. För äldre barn, överväg en vanlig gunga med en anpassningsbar sits som kan bytas ut när barnet växer.

För tonåringar och vuxna, leta efter gungor med större och starkare sitsar som kan bära en högre vikt. För tonåringar och vuxna, leta efter gungor med större och starkare sitsar som kan bära en högre vikt. Skivgungor och nätgungor kan vara lämpliga alternativ för denna åldersgrupp.

Pris och var du kan köpa:

Priserna för gungor varierar beroende på material, storlek och funktioner. En enkel trägunga kan kosta mellan 1 000 och 3 000 kronor, medan en komplett lekställning kan kosta uppåt 10 000 kronor eller mer.

För att hitta gungor, besök lokala leksaksaffärer, byggvaruhus eller trädgårdscentrum. Många butiker erbjuder även montering och installation mot en extra kostnad.

olika typer av gungor för alla åldrar

Olika typer av gungor för alla åldrar

Gungor har alltid varit en favorit bland lekplatsaktiviteter och trädgårdsunderhållning för barn och vuxna. De kommer i en mängd olika stilar, material och storlekar för att passa alla åldrar och behov. Här utforskar vi några av de mest populära typerna av gungor och vad som gör dem unika.

 • Enkelgungor
 • Dubbelgungor
 • Nätgungor
 • Skivgungor
 • Gungställningar med klätterväggar och rutschkanor
 • Babygungor
 • Gungor för särskilda behov
 • Gungor för vuxna

Enkelgungor:

Enkelgungor, eller traditionella gungor, är den mest grundläggande typen av gunga. De består vanligtvis av en sits som hänger från en ställning med två rep eller kedjor.

Enkelgungor är perfekta för mindre trädgårdar och kan enkelt anpassas för olika åldrar genom att byta ut sitsen. De finns i många material, såsom trä, plast eller gummi, vilket ger dig möjlighet att välja en stil som passar din trädgård och dina preferenser.

Dubbelgungor:

Dubbelgungor är utformade för att rymma två gungsitsar, vilket ger möjlighet för två barn att gunga samtidigt. De är idealiska för familjer med flera barn eller för att uppmuntra social interaktion med grannbarnen.

Dubbelgungor finns i både trä- och metallkonstruktioner och kan inkludera en kombination av traditionella gungor, nätgungor och andra varianter.

Nätgungor:

Nätgungor, även kända som korggungor eller rengungor, är stora, runda gungor som kan rymma flera barn samtidigt. Deras stora storlek gör dem perfekta för avkoppling och socialt umgänge.

Nätgungor hänger vanligtvis från en enda punkt och kan rotera fritt, vilket skapar en unik gungupplevelse. De finns i olika material och färger, så du kan välja en som passar din trädgård och dina barns smak.

Skivgungor:

Skivgungor är runda, platta gungor som kan användas av både barn och vuxna. De hänger från en enda punkt och kan gunga i alla riktningar, vilket ger en annorlunda gungupplevelse än traditionella gungor.

Skivgungor kan även användas för att snurra runt, vilket ger ytterligare en lekfull dimension. Deras mångsidighet gör dem populära på lekplatser och i trädgårdar över hela världen.

Gungställningar med klätterväggar och rutschkanor:

Dessa gungställningar kombinerar gungor med andra lekaktiviteter, vilket skapar en mer komplett lekupplevelse för barnen. De kan inkludera klätterväggar, rutschkanor, sandlådor och till och med trädgårdshus för extra lekmöjligheter.

Gungställningar med klätterväggar och rutschkanor är vanligtvis större och tar upp mer utrymme, men de är ett utmärkt val för familjer med trädgårdar där barnen kan spendera timmar med att utforska och använda sin fantasi.

Babygungor:

Babygungor är speciellt utformade för de yngsta barnen, vanligtvis mellan 6 månader och 3 år. De har en säkerhetssits med stöd för rygg och sidor, samt en sele eller ett midjebälte för att hålla barnet på plats.

Babygungor är oftast tillverkade av plast eller tyg och finns i en mängd olika färger och designer. De kan hängas från en gungställning eller ett träd, så länge det är säkert och stabilt.

Gungor för särskilda behov:

För barn med funktionsnedsättningar eller särskilda behov finns det gungor som är utformade för att erbjuda extra stöd och säkerhet.

Dessa gungor kan ha anpassade sitsar, säkerhetsbälten och stöd för huvud och nacke, vilket ger en säker och bekväm gungupplevelse. Många av dessa gungor kan också anpassas efter barnets specifika behov, vilket gör det möjligt för alla barn att njuta av glädjen med att gunga.

Gungor för vuxna:

Vuxna kan också njuta av gungor, antingen genom att använda större och starkare modeller av traditionella gungor eller genom att välja alternativ som skivgungor och nätgungor.

Vuxengungor kan vara ett roligt sätt att koppla av och njuta av utomhusaktiviteter, samtidigt som de ger en möjlighet att vara lekfull och återuppleva barndomsminnen. När du väljer en gunga för vuxna är det viktigt att kontrollera viktgränserna och säkerställa att gungan är stabil och säker.

Oavsett vilken typ av gunga du väljer för din trädgård är det viktigt att alltid prioritera säkerheten. Se till att gungan är korrekt installerad och förankrad, och kontrollera regelbundet för eventuella tecken på slitage eller skada.

Genom att välja rätt gunga för dina behov och åldersgrupp kan du skapa en rolig och minnesvärd lekplats för hela familjen.

Olika tillverkare av gungor

Gungor har alltid varit en populär aktivitet på lekplatser och i trädgårdar. Det finns många tillverkare som erbjuder högkvalitativa gungor och gungställningar, men i denna artikel fokuserar vi på fyra nordiska företag: Nordic Play, AXI, vidaXL och Jungle Gym.

Vi kommer att utforska deras produktsortiment, material och designfilosofi för att ge dig en bättre förståelse för vad varje företag har att erbjuda.

 • Nordic Play
 • AXI
 • vidaXL
 • Jungle Gym

Nordic Play

Nordic Play är ett svenskt företag som fokuserar på att skapa säkra och hållbara lekredskap för barn. De har ett brett sortiment av gungor, gungställningar, lekställningar och andra trädgårdslekredskap.

Nordic Play använder högkvalitativa material, såsom tryckimpregnerat trä och rostfritt stål, för att säkerställa att deras produkter är hållbara och kan motstå det nordiska klimatet. Nordic Play erbjuder både traditionella gungor och mer innovativa lösningar, såsom nätgungor och skivgungor.

De har också lekställningar som kombinerar gungor med klätterväggar, rutschkanor och andra aktiviteter för att ge en komplett lekupplevelse. Nordic Play lägger stor vikt vid säkerhet och alla deras produkter uppfyller europeiska säkerhetsstandarder.

AXI

AXI är ett nederländskt företag som tillverkar lekredskap och gungor av hög kvalitet. De kombinerar innovativ design med hållbara material för att skapa produkter som är både funktionella och estetiskt tilltalande.

AXI:s sortiment inkluderar gungor och gungställningar i trä och metall, samt nätgungor, skivgungor och gungor för särskilda behov. AXI använder FSC-certifierat trä och behandlar det med en vattenbaserad, giftfri färg för att skydda mot röta och insekter.

De har också en serie av gungställningar med justerbara höjder, vilket gör det möjligt att anpassa gungan efter barnets ålder och storlek. AXI fokuserar på säkerhet och alla deras produkter testas enligt europeiska säkerhetsstandarder.

vidaXL

vidaXL är ett internationellt e-handelsföretag med huvudkontor i Nederländerna som erbjuder ett brett utbud av produkter, inklusive gungor och gungställningar.

vidaXL:s sortiment inkluderar enkla gungor, dubbelgungor, nätgungor och gungställningar i både trä och metall. De erbjuder även gungor för vuxna och gungor för särskilda behov.

vidaXL strävar efter att erbjuda prisvärda produkter av hög kvalitet och har ofta kampanjer och rabatter på sitt sortiment. De fokuserar på att använda hållbara material och att följa europeiska säkerhetsstandarder för att säkerställa att deras gungor och gungställningar är säkra och hållbara.

vidaXL säljer sina produkter direkt till konsumenter via sin webbplats, vilket innebär att de kan erbjuda konkurrenskraftiga priser utan att kompromissa med kvaliteten. Dessutom har vidaXL en utmärkt kundtjänst som hjälper kunder med frågor och problem som kan uppstå.

Jungle Gym

Jungle Gym är ett europeiskt företag som specialiserar sig på att designa och tillverka modulära lekställningar, gungställningar och gungor för barn. De fokuserar på att skapa säkra, kreativa och roliga utomhuslekredskap som främjar barns fysiska och mentala utveckling.

Jungle Gym erbjuder en mängd olika gungor och gungställningar i trä, samt lekställningar med klätterväggar, rutschkanor, trädgårdshus och sandlådor. De har också specialgungor för små barn och gungor för särskilda behov.

Jungle Gym arbetar med att erbjuda anpassningsbara lösningar, vilket innebär att deras lekredskap kan anpassas och byggas ut efterhand som barnen växer och deras intressen förändras.

Jungle Gym använder FSC-certifierat trä och behandlar det med en skyddande färg för att motstå väderpåverkan och förlänga produktens livslängd. Alla deras produkter testas enligt europeiska säkerhetsstandarder och följer strikta kvalitetskontroller.

Sammanfattning

Nordic Play, AXI, vidaXL och Jungle Gym är fyra nordiska företag som erbjuder högkvalitativa gungor och gungställningar för barn och vuxna. De fokuserar på att använda hållbara material och att följa europeiska säkerhetsstandarder för att säkerställa att deras produkter är säkra och hållbara.

Genom att jämföra dessa företags produkter och filosofier kan du hitta den perfekta gungan eller gungställningen för din trädgård och dina barns behov.

Vanliga frågor om gungor

Hur gammal för att gunga?

Barn kan börja använda babygungor vid cirka 6 månaders ålder, när de kan sitta upp själva med stöd. Dock varierar det beroende på barnets fysiska utveckling och individuella behov. När barnet blir äldre och stabilare kan det övergå till traditionella gungor, oftast runt 3-4 års ålder. Vuxna kan också njuta av gungor som är anpassade för deras storlek och vikt.

Hur hög ska en gungställning vara?

Höjden på en gungställning beror på användarens ålder och storlek. För mindre barn kan en gungställning vara mellan 1,5-2 meter hög, medan för äldre barn och vuxna kan den vara mellan 2,5-3 meter. Viktigt är att säkerställa att gungan hänger fritt och att användaren har tillräckligt med utrymme för att gunga säkert.

Hur mycket kostar en gungställning?

Priset på en gungställning varierar beroende på material, storlek och funktioner. En enkel trägungställning kan kosta mellan 1000-3000 SEK, medan större och mer komplexa gungställningar, inklusive lekställningar och klätterväggar, kan kosta upp till 10 000 SEK eller mer. Metallgungställningar är oftast billigare, med priser som börjar runt 500 SEK.

Vilket rep till gunga?

För gungor rekommenderas ofta rep i polypropen eller polyester, eftersom de är starka, slitstarka och motstår väderpåverkan. Repets tjocklek kan variera beroende på användarens ålder och vikt. För barn brukar ett rep med en diameter på 10-12 mm vara lämpligt, medan vuxna kan behöva ett tjockare rep, upp till 16 mm.

Hur förankrar man en gungställning?

För att förankra en gungställning säkert används ofta markförankringar eller jordankare, som kan vara tillverkade av metall eller plast. Dessa förankringar grävs ner i marken och fästs vid gungställningens ben med skruvar eller remmar. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner och att kontrollera förankringen regelbundet för att säkerställa stabilitet och säkerhet.

Sammanfattning

Innan du bestämmer dig, jämför produkter, läs recensioner och överväg att fråga andra föräldrar om deras erfarenheter. Det hjälper dig att hitta den perfekta gungan för din trädgård och dina barns behov.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen