Bästa bastuaggregatet 2023 – Test av olika bastuaggregat

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Tylöhelo Sense Sport 8

Tylöhelo Sense Commercial 16

Tylöhelo Sense Sport 6

Tylöhelo Sense Commercial 10

Klicka här för att se fler bastuaggregat.

Bastubadets härliga värme och avkopplande atmosfär har länge varit en källa till avslappning och njutning. Men med en uppsjö av bastuaggregat på marknaden kan det vara en utmaning att hitta den rätta enheten som passar just dina behov.

Efter noggranna tester av de mest populära bastuaggregaten vill vi nu presentera våra resultat och vägleda dig genom djungeln av alternativ. Låt oss dyka djupt ner i den ångande världen av bastuaggregat och upptäcka vad du bör leta efter för att garantera den bästa bastuupplevelsen.

1. Bäst i test – Tylöhelo Sense Sport 8

Tylöhelo Sense Sport 8 Bastuaggregat

När vi utförde vårt test av TylöHelo Sense Sport 8 var vi direkt imponerade av dess snabba uppvärmningstid. För de som letar efter en snabb lösning för att värma upp sin bastu, levererade detta aggregat verkligen. Anpassad för bastuvolymer mellan 6-12 m³, upplevde vi att den erbjöd jämn och behaglig värme i hela utrymmet, vilket skapade en optimal bastuupplevelse.

En av de mest framträdande egenskaperna var dess Thermo safe skydd. I våra tester fann vi att ytan på aggregatet förblev beröringssäker, vilket minskade risken för oavsiktliga brännskador. Detta är en särskilt fördelaktig funktion för hushåll med barn eller helt enkelt för de som vill ha en extra säkerhetsnivå i sin bastu.

Vi noterade också den inbyggda manöverpanelen, som är strategiskt placerad nedtill på aggregatet. Den är lättillgänglig och intuitiv att använda, vilket möjliggör enkel justering av inställningar och temperaturer.

En annan imponerande funktion var “delad effekt”. När vi nådde önskad temperatur i bastun, upplevde vi att TylöHelo Sense Sport 8 automatiskt sänkte effekten, vilket resulterade i upp till 30% lägre energiförbrukning. Detta gör inte bara aggregatet energieffektivt, men också ekonomiskt på lång sikt.

På den negativa sidan fann vi att, trots att aggregatet kan placeras antingen på golvet eller på väggen, krävdes extra ben för golvplacering. Detta kändes lite omständligt, eftersom man kunde förvänta sig att alla nödvändiga tillbehör skulle inkluderas med huvudprodukten.

Fördelar

 • Snabb uppvärmningstid
 • Beröringssäkert Thermo safe skydd
 • Inbyggd och användarvänlig manöverpanel
 • Energisparande “delad effekt”-funktion

Nackdelar

 • Extra ben krävs för golvplacering

2. Bäst premiumval – Tylöhelo Sense Commercial 16

Tylöhelo Sense Commercial 16 Bastuaggregat

Vid vårt utförliga test av TylöHelo Sense Commercial 16 blev vi snabbt varse om dess avancerade funktioner och högkvalitativa material. Med tanke på dess utformning för att klara av frekvent användning i offentliga anläggningar kunde vi verkligen känna kvaliteten och driftsäkerheten som det medförde.

En av de mest framstående funktionerna var Ready At, som gjorde det möjligt för oss att ställa in när vi ville att bastun skulle ha en viss temperatur. Detta visade sig vara otroligt praktiskt, särskilt när man tänker på kommersiella inställningar där tid är av stor betydelse.

Ännu mer imponerande var Intelli.air-funktionen som gav en snabb uppvärmningstid tack vare dubbla luftkammare för effektiv värmespridning. Denna teknik resulterade i en märkbart snabbare värmning jämfört med andra aggregat vi testat tidigare.

Säkerheten, som alltid är avgörande, sattes i förgrunden med Thermosafe-beröringsskyddet, som förhindrade oavsiktliga brännskador.

Och precis som med den tidigare modellen vi testade, var vi mycket nöjda med funktionen “delad effekt”, vilket sparar energi genom att minska effekten när den önskade temperaturen har uppnåtts. Detta visade sig särskilt värdefullt för kommersiell användning, där energieffektivitet kan leda till betydande besparingar över tid.

Om det fanns något att anmärka på, skulle det vara att man måste ha en särskild kontrollpanel och reläbox för att styra aggregatet. Även om det ger stor flexibilitet i valet av manöverpanel, kunde det också innebära extra kostnader och installation.

Fördelar

 • Ready At-funktion för förinställd uppvärmning
 • Snabb uppvärmning med Intelliair
 • Energisparande “delad effekt”-funktion
 • Thermosafe-skydd för extra säkerhet

Nackdelar

 • Kräver särskild kontrollpanel och reläbox

3. Bäst budgetval – Tylöhelo Sense Sport 6

Tylöhelo Sense Sport 6 Bastuaggregat

När vi bestämde oss för att testa TylöHelo Sense Sport 6 förväntade vi oss en effektiv upplevelse givet den positiva feedback vi tidigare hört om märket. Aggregatet var särskilt designat för hemmabruk och anpassat för en bastuvolym mellan 4-8 m³.

Direkt vid installationen blev vi positivt överraskade av hur enkelt det var att placera den antingen på golvet eller på väggen. Om man väljer golvplacering finns det ben att komplettera med, vilket ger en extra estetisk touch.

Det som särskiljer Sense Sport 6 från andra bastuaggregat vi testat tidigare var den inbyggda manöverpanelen. Denna detalj, placerad nedtill, visade sig vara extremt användarvänlig, vilket eliminerade eventuell förvirring som ibland kan uppstå med externa paneler.

Ytan på aggregatet var också beröringssäker, tack vare Thermo safe skyddet. Den tryggheten det gav oss, särskilt när vi tänkte på familjer med nyfikna barn, var ovärderlig.

Uppvärmningstiden var imponerande snabb, vilket betyder att väntetiderna minimeras och man kan snabbt komma in i bastun och koppla av. Funktionen “delad effekt” var också ett plus.

Inte bara för dess energibesparingsegenskaper, som kan ge upp till 30% lägre energiförbrukning, utan även för hur den bibehöll den önskade temperaturen när den väl uppnåtts.

Om det fanns något vi skulle kommentera som en potentiell förbättring, var det att man behövde komplettera med bastusten för vägghängda aggregat. Medan detta kanske inte är en stor fråga för många, kan det vara ett extra steg som vissa användare kan finna lite besvärligt.

Fördelar

 • Användarvänlig inbyggd manöverpanel
 • Beröringssäker med Thermo safe skydd
 • Snabba uppvärmningstider
 • Energibesparande “delad effekt”-funktion

Nackdelar

 • Krav på bastusten för vägghängning

4. Populärt val – Tylöhelo Sense Commercial 10

Tylöhelo Sense Commercial 10 Bastuaggregat

När vi beslutade oss för att utforska TylöHelo Sense Commercial 10 stod det klart för oss att vi skulle testa en premiumprodukt.

Med löften om genomtänkta funktioner och material av yppersta klass, var våra förväntningar höga. Efter flera timmars användning av produkten kan vi säga att den levde upp till dess rykte, men inte utan några överraskningar längs vägen.

Det som först slog oss var hur väl aggregatet presterade i en frekvent användning, vilket gör det till ett ypperligt val för offentliga anläggningar.

Detta bekräftas ytterligare av den flexibiliteten som erbjuds genom de olika manöverpanelerna. Vi testade med Elite och Pure, men det är värt att notera att H1, CC50 och CC300 också är alternativ, vilket ger användaren en mängd olika anpassningsmöjligheter.

En av höjdpunkterna under vårt test var definitivt Ready At-funktionen. Möjligheten att välja när bastun skulle nå en viss temperatur visade sig vara ovärderlig, särskilt när tid var av essens.

Med Thermosafe-beröringsskyddet kände vi oss trygga från oavsiktliga brännskador, vilket alltid är en bonus i en sådan miljö. Vad gäller energiförbrukning, uppskattade vi verkligen den “delade effekt”-funktionen.

Inte bara bidrog den till en betydligt lägre energiförbrukning, men den exakta automatiska temperaturövervakningen säkerställde också att bastun höll sig på den idealiska temperaturen.

Men, allt var inte solsken. Trots den mycket snabba uppvärmningstiden märkte vi att området närmast dörren inte alltid var lika varmt som resten av bastun. Medan detta kanske inte är en deal-breaker för de flesta, kan det vara något att tänka på för dem som söker en helt jämn uppvärmning.

Fördelar

 • Anpassningsbar med flera manöverpaneler
 • Ready At-funktion för planerad uppvärmning
 • Säkert med Thermosafe-beröringsskydd
 • Energibesparande “delad effekt”-funktion

Nackdelar

 • Uppvärmningen var inte alltid helt jämn

5. Tylöhelo Expression 10

Tylöhelo Expression 10 Bastuaggregat

Efter att ha tillbringat en helg med Tylöhelo Expression 10 stod det klart att detta bastuaggregat var både kraftfullt och sofistikerat. Från första intrycket var vi imponerade av den robusta designen med sina kraftfulla gjutna ben. Detta lovar en lång livslängd, särskilt för dem som planerar att ha frekvent användning av sin bastu.

Expression 10:s dubbla sidoluftskammare lovade bättre spridning av varmluften, och detta blev uppenbart nästan omedelbart. Värmen i bastun var jämn och behaglig, vilket gav en känsla av fullständig avkoppling.

Vi blev även positivt överraskade av facket för doftessenser. En liten detalj kanske, men att kunna lägga till egen essens för att förbättra bastuupplevelsen kändes lyxigt.

En annan framstående funktion var den energibesparande “Delad effekt”. Efter att ha nått vår önskade badtemperatur, kunde vi verkligen märka hur aggregatet automatiskt gick över i sparläge, vilket inte bara sparar energi utan också pengar i det långa loppet.

Men, som med alla produkter vi testar, var inte allt helt perfekt. Medan den golvstående designen av Expression 10 är stabil och imponerande, fann vi att det tog upp mer utrymme än vad vi hade föredragit.

För de med större bastuutrymmen kan detta inte vara ett problem, men för de med begränsat utrymme kan det vara värt att tänka igenom placeringen noga.

Fördelar

 • Jämn och behaglig värmespridning
 • Fack för personliga doftessenser
 • Energi- och kostnadsbesparande
 • Robust och hållbar design

Nackdelar

 • Kräver mer utrymme p.g.a. sin golvstående design

6. Tylöhelo Sense Sport Combi

Tylöhelo Sense Sport Combi Bastuaggregat

Efter några avkopplande dagar i sällskap med Tylöhelo Sense Sport Combi kan vi konstatera att detta bastu- och ångaggregat erbjuder en imponerande kombination av funktionalitet och design.

Genom att kombinera både bastu- och ångfunktioner i ett enda, kompakt format erbjuder Sense Sport Combi en mångsidighet som är svår att hitta i andra produkter på marknaden.

En av de första sakerna vi märkte var hur snabbt aggregatet värmdes upp. När vi var redo för en snabb ångbastu eller traditionell bastu var Sense Sport Combi redo för oss. Snabb uppvärmning betyder mindre väntetid, och i våra hektiska liv kan varje sparat minut vara värdefull.

Den inbyggda kontrollpanelen var ytterligare ett stort plus. Istället för att oroa sig för externa kontroller eller fjärrkontroller, var allt vi behövde för en optimal bastuupplevelse redan där, inbyggt i enheten. Med enkelhet kunde vi anpassa vår upplevelse efter våra egna preferenser.

Men det var inte bara funktionen som imponerade på oss. Aggregatets kompakta design och väggmontering gjorde det till en bris att installera, även i trängre utrymmen. Den innovativa Thermosafe-ytbehandlingen var också en fördel, eftersom den minimerade risken för oavsiktliga brännskador.

Dock fann vi en nackdel. Även om Sense Sport Combi var fantastisk när det gällde att värma upp mindre utrymmen, ifrågasatte vi hur bra den skulle prestera i större basturum. Med en effekt på endast 4 kW kanske den inte är tillräcklig för de som önskar en intensiv värme i större bastuutrymmen.

Fördelar

 • Mångsidighet med bastu- och ångfunktion
 • Snabb uppvärmningstid
 • Inbyggd, lättanvänd kontrollpanel
 • Säker med Thermosafe-ytbehandling

Nackdelar

 • Kan upplevas som otillräcklig för större basturum
Hur vi utförde vårt test av bastuaggregat

Hur vi utförde vårt test av bastuaggregat 2023

När vi bestämde oss för att ta reda på vilket bastuaggregat som var bäst i test, var det viktigt för oss att säkerställa att vårt test var både noggrant och rättvist.

Det här är en genomgång av hur vi genomförde vårt test, inklusive upplägg av testmiljön, vår testprocess och utförandet av testerna.

Uppställning för rättvisa tester

Att välja bästa bastuaggregatet kräver en konsekvent miljö där varje produkt kan visa sina styrkor och svagheter. För att uppnå detta, inrättade vi en specifik testmiljö som efterliknade en genomsnittlig bastu.

Detta innefattade samma temperatur och fuktighetsförhållanden. Under våra tester noterade vi att ett billigt bastuaggregat inte nödvändigtvis presterade sämre än dyrare modeller.

Efter upprättande av denna miljö kunde vi gå vidare till vår testprocess med förtroende för att varje bastuaggregat fick en rättvis chans.

Steg-för-steg genom vår testprocess

Innan vi kunde avgöra vilket bastuaggregat som var bäst i test, behövde vi en tydlig och konsekvent process. Det började med att:

 • Samla in en mängd bastuaggregat, inklusive både elektriska bastuaggregat och andra typer.
 • Förbereda varje aggregat enligt tillverkarens instruktioner.
 • Tända varje bastuaggregat och justera till rekommenderade inställningar.
 • Notera tiden det tog för varje aggregat att nå önskad temperatur.
 • Upprepa detta flera gånger för att säkerställa konsekvens.

Utförandet av våra tester

När det kom till själva testandet, var det viktigt att vara konsekvent och objektiv. Varje bastuaggregat testades tre gånger för att garantera noggrannhet.

Varje test varade i 60 minuter, vilket gav oss tillräckligt med tid att notera hur snabbt aggregatet värmdes upp, hur jämn värmen var och om det upprätthöll den önskade temperaturen.

Under denna fas insåg vi vikten av att köpa ett bastuaggregat som uppfyllde våra behov. Vissa aggregat visade sig vara mer energieffektiva, medan andra gav en mer autentisk bastuupplevelse.

Genom att följa dessa steg kunde vi med säkerhet utnämna en produkt som bäst i test. Vår hopp är att detta ger dig den information du behöver för att göra ett informerat beslut nästa gång du överväger att köpa ett bastuaggregat.

Utvärdering efter testet

Efter vårt ingående test av varje bastuaggregat kom tiden för att utvärdera alla insamlade data. Att bestämma vilket bastuaggregat som verkligen var bäst i test var ingen lätt uppgift.

Vi granskade varje produkts prestanda baserat på tidigare nämnda kriterier, jämförde resultaten och betonade både för- och nackdelar. Det var viktigt för oss att inte bara titta på det initiala utförandet, utan också hur produkten presterade över tid.

Det var inte ovanligt att ett billigt bastuaggregat ibland presterade lika bra som ett dyrare alternativ. Vi tog också hänsyn till användarrecensioner och feedback för att få en bredare bild av varje produkts styrkor och svagheter.

Hållbarhet i långtidsperspektiv

För att säkerställa att vårt bäst i test-val var inte bara bra i det korta loppet, genomförde vi även långtidstester. Dessa tester sträckte sig över flera månader, där vi regelbundet använde bastuaggregaten för att se hur de höll över tid.

Vi ville se tecken på slitage, om några komponenter började fungera sämre eller om prestandan minskade. Intressant nog fann vi att överväga att köpa ett bastuaggregat baserat enbart på pris inte alltid gav en indikation på dess hållbarhet.

Elektriska bastuaggregat, till exempel, tenderade att ha färre rörliga delar och kunde ibland visa sig vara mer hållbara i längden.

Säkerhet och pålitlighet under test

När det kommer till bastuaggregat är säkerheten avgörande. Under vårt test utvärderade vi varje produkts säkerhetsfunktioner, såsom överhettningsskydd och automatisk avstängning.

Pålitlighet var också en kärnfaktor. Ett bastuaggregat kan vara det bästa bastuaggregatet prestandamässigt, men om det inte är säkert eller pålitligt, är det inte värt investeringen.

Vi utsatte produkterna för olika scenario, såsom oväntade strömavbrott, för att se hur de reagerade. Det var viktigt för oss att veta att produkten inte bara skulle prestera väl under optimala förhållanden, utan också hantera oförutsedda situationer.

Tips inför användning av bastuaggregat

Tips inför användning av ditt bastuaggregat

Att använda ett bastuaggregat kan vara en underbar upplevelse, men för att garantera att din bastuupplevelse blir både säker och behaglig finns det vissa riktlinjer du bör följa.

Under vår testperiod insåg vi vikten av att vara förberedd, och vi vill dela med oss av dessa insikter för att hjälpa dig att få ut det mesta av ditt bastuaggregat, oavsett om det är bäst i test eller inte.

Förbered din bastu rätt

Ett av de första stegen innan du startar ditt bastuaggregat är att förbereda din bastu ordentligt. Under vårt test märkte vi att en välventilerad bastu inte bara förbättrar upplevelsen utan även säkerheten. Se till att:

 • Bastun har ordentlig ventilation.
 • Golvet är rent och fritt från vattenfläckar för att undvika halkrisk.
 • Om du har en infravärmare, se till att den är korrekt placerad och inte för nära andra föremål.

Undvik att duscha direkt innan

Det kan vara lockande att ta en dusch precis innan du går in i bastun. Men under våra tester fann vi att det bästa resultatet fick man om man väntade en stund efter att ha duschat, särskilt om man använder en utedusch där temperaturen kan variera.

Fuktigheten från en nylig dusch kan påverka hur snabbt bastun når sin önskade temperatur och hur effektivt bastuaggregatet fungerar.

Uppvärmningstid

Ett av de mest överraskande resultaten från vårt test var hur olika uppvärmningstiderna kunde vara mellan bastuaggregat. Medan det bästa bastuaggregatet kanske värms upp snabbt, kan andra ta längre tid. Här är några tips:

 • Tänd bastuaggregatet i god tid innan du planerar att använda bastun.
 • Kontrollera temperaturen regelbundet så att den inte blir för het.

Säkerhetsåtgärder

Säkerheten bör alltid komma först. Under vårt test fäste vi stor vikt vid hur säkert varje bastuaggregat var att använda, och vi insåg att följande säkerhetsåtgärder var viktiga:

 • Använd inte bastuaggregatet nära vattenkällor.
 • Se till att hålla barn och husdjur borta från den varma apparaten.
 • Släck bastuaggregatet när det inte används.

Avslappning efter bastubadet

Efter att ha tillbringat tid i bastun under vårt test insåg vi vikten av att ha en avkopplande rutin post-bastu. Detta kan inkludera att:

 • Ta en svalkande dusch för att stänga porerna.
 • Dricka mycket vatten för att hålla dig hydratiserad.
 • Sitt ner och vila en stund för att låta kroppen acklimatisera sig.

Med dessa tips i åtanke, hoppas vi att din bastuupplevelse kommer att vara lika avkopplande och säker som möjligt. Oavsett om du väljer att köpa ett bastuaggregat som är bäst i test eller inte, är det viktigaste att du njuter av processen och tar hand om dig själv.

Vanliga frågor om bastuaggregat

Vanliga frågor om bastuaggregat 2023

Vad kostar det att köpa ett bastuaggregat?

Priset på ett bastuaggregat varierar beroende på kapacitet, märke och funktioner. Genomsnittspriset ligger mellan 2000 och 10000 kronor, men lyxigare modeller kan kosta ännu mer.

Hur mycket drar bastuaggregat?

Ett bastuaggregats energiförbrukning varierar baserat på dess storlek och effekt. Genomsnittligt kan ett elektriskt bastuaggregat förbruka mellan 4 till 20 kW per timme, beroende på modell och inställningar.

Hur varmt blir ett bastuaggregat?

Temperaturerna i en bastu kan variera beroende på aggregatet och önskad värmenivå. Vanligtvis kan temperaturen i en traditionell bastu ligga mellan 70°C och 100°C.

Kan man hälla vatten på alla bastuaggregat?

Nej, inte alla bastuaggregat är designade för att hantera vatten. Många traditionella bastuaggregat tillåter att man häller vatten på stenarna för att öka luftfuktigheten, men vissa elektriska modeller kan skadas av direkt vattenkontakt. Det är viktigt att läsa bruksanvisningen först.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen