Bästa bastuaggregatet 2022 – Test av olika bastuaggregat

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Tylö Sense

Sport 8

Harvia M3 Vedeldat

Tylö Sense Combi Pure

Harvia Cilindro PC70

Klicka här för att se fler bastuaggregat.

Bästa Bastuaggregatet 2022

Att sitta i en bastu är något av det skönaste som finns. Men med ett bra bastuaggregat kan du förbättra din upplevelse ännu mer. För att förhindra detta har vi skrivit en utförlig guide så att du kan ta det lika lugnt när du letar upp det bästa bastuaggregatet som när du väl sitter i bastun.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilket bastuaggregat som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra det bastuaggregatet du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem ditt bastuaggregat är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa det bästa bastuaggregatet. Det är just av den anledningen som jag här på (adress).se har gjort en köpguide för det bästa aggregatet. Jag har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta det bästa bastuaggregatet på den svenska marknaden, och eftersom jag själv redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till bastuaggregat så har jag lyckats sammanställa en tabell med de bästa aggregaten inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna jag tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har jag dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer bastuaggregat, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så ha r jag satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha det bästa bastuaggregatet kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha ett aggregat som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

Se även >>> Bästa elementen som finns att köpa.

Köpguide för bäst i test bastuaggregat 2022

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilket bastuaggregat som är den bästa. Det finns så otroligt många olika modeller av bastuaggregat som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför jag har skapat min köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa en det bästa bastuaggregatet så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa det bästa bastuaggregatet 2022:

 • Väggmonterat bastuaggregat
 • Typer
 • Vedspis
 • Gasaggregat
 • Elektriska bastuaggregat
 • Bastuaggregat med infrarött ljus
 • Ånggenerator
 • Sten
 • Storlek
 • Pris

Väggmonterat bastuaggregat

Det beror på personliga preferenser. Även om utrymme är en faktor när man väljer, är väggmonterade aggregat bättre för mindre bastur, men bastuflänsarna tillåter att fristående aggregat monteras i bastubänkar.

Aggregat kan användas både som väggmonterade och fristående, med hjälp av installationsbasen. Den verkliga frågan som du bör ställa är “Hur stor sten kapacitet ska jag ha?”. Vi anser att bastu ska göras på traditionellt finskt sätt. Efter denna doktrin säger finländarna att ju mer sten bastuaggregatet har, desto mjukare och trevligare blir löyly (bastuånga/bastuatmosfär). Av vår erfarenhet är detta mycket sant, därför är svaret på denna fråga: Ju mer desto bättre!

Typer

 1. Elektriska bastuaggregat: dessa enheter är de billigaste och säkraste att använda. De behöver bara el för att fungera, så koppla in dem eller koppla in dem direkt (beroende på enhet) och använd helt enkelt kontrollerna för att släppa ut värmen.
 2. Infraröda bastuaggregat: infraröda värmare är mycket dyrare än elektriska och svåra att få tag på för hemmabruk. De fungerar genom att direkt värma föremål och människor i rummet, i stället för att värma luften som i sin tur värmer dig. Det betyder att du kan sitta var som helst i rummet för att känna effekterna av det infraröda bastuaggregatet och att det inte kommer någon ånga.
 3. Vedeldning: detta är den traditionella stilen av bastuaggregat från Skandinavien som finländarna älskar – de ser mest attraktiva ut men kräver mest arbete för att få i gång dem. Dessa kaminer eldar ved i ett lägre fack som värmer stenar ovanpå för att värma upp rummet – vattenstänk på dessa stenar skapar ånga som värmer rummet.

Vedspis

En vedspis installeras på ungefär samma sätt som en el- eller gasvärmare, men kräver en skorsten för tillräcklig ventilation av rök. Även om elden är en konvektiv värmekälla i sig bör den ändå vara lastad med stenar, eftersom de sprider värmen bättre än kaminen. Vedvärmaren ska också dra luft utanför bastun, där det är möjligt. Du vill inte att människorna inne i bastun ska tävla med elden om syre! Vedvärmare bör helst kunna värma upp hela bastuområdet till en temperatur på cirka 60–90°C.

Vilken typ av trä ska jag använda?

Värmen du får från en vedeldad värmare kommer att bero mindre på värmarens storlek, och mer på veden du väljer att elda. Tyngre träslag som grå låda, järnbark och lönn kommer att brinna längre och varmare än mjukare träslag som tall. Experimentera med olika träslag för olika aromer också – många inhemska träslag kommer att avge en annan doft än europeiska träslag. Det hjälper att bo i ett område där ved är lätt att lagra och få tag på.

Säkerhetsaspekter

Det har redan nämnts, men vedvärmare bör helst dra luft från utsidan av bastun, så att de inte suger ut syre ur rummet. Du måste också ge tillräckligt med utrymme i din design och omgivande isolering för en skorsten. Detta är mycket viktigt – rökinandning kan vara en mycket farlig sak. Det är en bra idé att se till att också skorstenen hålls ren. Hur ofta den behöver rengöras beror på hur ofta du använder den och vilken typ av ved du eldar.

Du kan också överväga att placera ingången till ugnen på utsidan av bastun för att minska vedtrassel i bastun och för att förhindra att kol råkar falla ner i bastun. Om det är en liten värmare, kom ihåg att om du gör detta måste du förmodligen lämna bastun för att elda.

Eftersom temperaturen i en vedeldad bastu inte kan regleras noggrant med en termostat som den är i gas- och elbastur, är det en inexakt vetenskap och en fråga om försök och misstag att få temperaturen helt rätt. En bra termometer inne i bastun och lite övning hjälper dig att få rätt temperatur.

Fördelar
 • Trevligt, rustikt och avkopplande
 • Luktar gott
 • Billigt att elda när ved finns tillgänglig
 • Relativt lätt att installera
Nackdelar
 • Brandrisk med öppen värmare
 • Kräver en skorsten
 • Oförutsägbara resultat innebär varierande upplevelser

Gasaggregat

Gasbastur, kallas så helt enkelt för att de använder gas, är betydligt billigare att driva än elektriska modeller. På samma sätt anses gas vara en “renare” teknik, eftersom den ger mycket mindre CO2-utsläpp än elektricitet. Alla hem har inte tillgång till gas, men om du planerar att installera en stor bastu eller om du tänker använda den regelbundet, kommer en gasolvärmare sannolikt att vara ett mycket mer kostnadseffektivt alternativ på lång sikt. Gasbastuaggregat kan fungera antingen på naturgas, på gasol eller i vissa fall på propan. Gasol- och propanvärmare är i allmänhet mindre och försörjs av en extern gasflaska.

Hur kraftfull ska mitt gasolbastuaggregat vara?

Den viktigaste faktorn för en gasvärmare är ungefär densamma som den för den elektriska modellen; värmaren måste vara av tillräcklig storlek och kraft för att effektivt värma upp utrymmet, men inte så stor att den värms upp luften direkt och lämnar stenarna och bänkarna kalla. Uppvärmningskapaciteten hos gasbastuaggregat mäts i British Thermal Units (BTU). De flesta tillverkare kommer att ge en indikation på det område som var och en av deras modeller kan värma upp.

Värmeenergi

I de flesta fall behöver du ett gasolbastuaggregat som klarar cirka 2500 BTU per kubikmeter (m3) utrymme i din bastu. Om du bygger din bastu utomhus – särskilt i ett kallt klimat – kanske du vill lägga till ytterligare ett par tusen BTU för att kompensera för den extra värmeförlusten.

Vilken typ av gas ska jag använda?

Naturgas är det billigaste och renaste alternativet, men det är tyvärr inte tillgängligt för alla hem i Sverige. Även om det är allmänt tillgängligt i vissa delar av landet är det inte alltid så lättillgängligt. Om du planerar att använda naturgas måste du se till att du har tillgång till gasledningar (även kallade “gasnätverk”) i ditt område. Om detta inte är tillgängligt, kanske du vill använda gasoltankar eller till och med propan som ersättning. Tänk på att dessa är lite dyrare dock.

Säkerhetsaspekter

Gas skapar avgaser vid förbränning. På grund av detta kommer din gasvärmare att behöva en rökkanal för att ventilera ut dessa avgaser utanför. Av samma anledning kommer den också att behöva ett eget externt luftintag, oberoende av bastuns huvudventilationssystem. På samma sätt, eftersom gasen är flyktig, behöver du en ackrediterad gasmontör för att installera rören och ansluta värmaren till gasförsörjningen.

Kontroll av temperaturen sköts genom en termostat liknande den elektriska modellen. Gas reagerar snabbare på temperaturjusteringar än el, men skillnaden är normalt inte märkbar med tanke på hur värmen överförs.

Kvalitet och material

Som med andra typer av bastuaggregat, om enheten du funderar på att köpa är målad, var medveten om att färgen kan separeras från aggregatets kropp efter hand, vilket resulterar i kala fläckar som är känsliga för korrosion. De bästa värmarna kommer att ha en kropp i rostfritt stål som är mycket mer hållbar.

Fördelar
 • Billigare i drift än bastuaggregat
 • Ger mindre utsläpp av växthusgaser (CO2)
 • Snabb att värma upp, mindre väntan på att bastun ska vara klar
Nackdelar
 • Behöver installeras av en gasmontör
 • Kräver utrymme för rökkanal eller skorsten
 • Kan korrodera med tiden
 • Liten brandrisk

Elektriska bastuaggregat

Elektriska, gas- och vedeldade bastuaggregat värmer alla med konvektion. I en elektrisk värmare leds elektricitet genom element. Motståndet gör att elektrisk energi omvandlas till värmeenergi, och som ett resultat av detta värms elementen upp. Värme överförs sedan från värmeelementen till stenar som staplas ovanpå dem. Dessa stenar lagrar värmen och värmer följaktligen upp luften som omger dem. Direktkontakt mellan värmeelementen och stenarna säkerställer att värme överförs så effektivt som möjligt.

När stenarna är varma tillsätts vatten försiktigt till dem som omedelbart avdunstar för att skapa ånga. Denna ånga cirkuleras runt i rummet och skapar en varm, fuktig bastumiljö.

Hur effektiva är elektriska bastuaggregat?

Elektriska bastur är något mindre känsliga för termostatjusteringar än gas- eller Far Infra Red (FIR) (kommer snart) bastuaggregat på grund av den tid det tar för elementen att värma och kyla. Detta är ett färre problem i en bastu än det kan vara i en ugn där exakt temperaturreglering krävs, och det är osannolikt att det har någon större effekt på den totala upplevelsen.

Hur kraftfull ska mitt elektriska bastuaggregat vara?

Det viktigaste att kolla efter i ett elektriskt bastuaggregat är att den är tillräckligt kraftfull för att uppfylla dina storlekskrav. Olika bastuaggregat är designade för bastur i olika storlekar. Om du får en som är för liten är det osannolikt att den ger tillräckligt med värme. På samma sätt, om det är för kraftfullt, kan du ha svårt att hålla temperaturen och luftfuktigheten på en behaglig nivå, och du kan sluta spendera mer än du behöver på el. Tänk på att en större aggregat kan behövas i kallare klimat eller för en bastu med utomhusexponering.

Effekten hos elektriska bastur mäts i termer av kilowatt (kW), men de flesta tillverkare kommer också att ge en viss indikation på området eller bastustorleken som varje modell är designad att värma upp.

Värmeenergi

Som en allmän guide kommer du att behöva cirka 1kW effekt för varje 1 till 1,5 kubikmeter (m3) yta i din bastu. Om din bastu är belägen utomhus i ett kallt klimat, är det en bra idé att tillåta 1kW extra effekt.

I de flesta bostadsapplikationer räcker det med en måttlig värmare. Men om du planerar en större bastu behöver du också en större bastu, vilket i sin tur sannolikt kommer att kräva installation av 3-fasledningar. I båda fallen behöver du en elektriker för att ansluta kablarna till resten av huset.

Kvalitet och material

De flesta elektriska bastuaggregat av kvalitet är gjorda av rostfritt stål, aluminium eller galvaniserad metall, och bör vara ordentligt belagda för effektiv rostbeständighet. Det lönar sig att vara försiktig med färgbeläggningar på din värmare. Med tiden kan den extrema miljön i bastun göra att färgbeläggningar lossnar från metallytan. Detta kan snabbt leda till korrosion av metallen under om den inte är skyddad på annat sätt. Många avancerade värmare avstår från en färgbeläggning och väljer rostfritt stål i stället.

Du kan förståeligt nog vara orolig över att tippa ett slevvatten över ett elektriskt element – förutsatt att stenarna är tillräckligt varma dock, kommer inget av vattnet att nå så långt som elementen innan det förvandlas till ånga. Oavsett detta bör din värmare vara ordentligt vattentät för att skydda mot olyckor.

Fördelar
 • Mycket vanligt, många modeller att välja mellan
 • Bekväm och lätt att använda
 • Mycket säker när den är korrekt installerad
 • Ingen skorsten eller rökkanal krävs
Nackdelar
 • Behöver installeras av elektriker
 • Målade modeller kan korrodera med tiden
 • El blir allt dyrare
 • Högre CO2-utsläpp än andra bränsletyper

Bastuaggregat med infrarött ljus

Långt infraröd (FIR) bastu är en relativt ny typ av bastu, och de fungerar väldigt annorlunda än andra typer av bastuaggregat. Medan konventionella el-, gas- och vedeldade värmare alla värmer upp bastun med konvektion, använder FIR-värmare strålningsvärme. Det betyder att i stället för att värma upp luften omkring dig så arbetar värmaren direkt på kroppen själv. Detta innebär också att FIR-bastur är helt ång- och stenfria. FIR-bastur är normalt mindre än vanliga bastur, och vissa består till och med av en litet tältliknande uppställning.

Hur fungerar FIR bastuaggregat?

Långt infraröda bastur fungerar genom att avge långt infrarött ljus. Infrarött ljus är helt annorlunda än UV-ljus, som har potential att orsaka hudcancer. Även om ingen av dessa typer av ljus är synligt för det mänskliga ögat, har ultraviolett ljus en kortare våglängd än synligt ljus, medan infrarött ljus har en längre våglängd.

Infrarött ljus är också allmänt känt som infrafredstrålning och är i sig en typ av strålningsvärme. FIR-bastur fungerar genom att avge infraröd strålning från värmepaneler, som sedan absorberas direkt av människokroppen, värmer upp den från insidan så att det nästan inte går någon värme som går förlorad när luften värms upp. Lufttemperaturen är vanligtvis runt 40–60°C i en FIR-värmare, till skillnad från standardbastuns 60–90°C.

Praktiska skillnader mellan FIR och andra bastur

Lufttemperaturen i en infraröd bastu är mycket svalare och mindre fuktig än en traditionell bastu, och detta kan göra den till ett bra alternativ för dem som tycker att luften i en vanlig bastu är för varm för att andas. Eftersom poängen med en bastu är att slappna av, är det en viktig fråga för vissa människor att kunna andas lätt.

Infrarött spektrum

Infraröd strålning absorberas för att värma människokroppen.

Olika typer av panel

En viktig faktor när du ska välja en infraröd bastu är själva aggregatet. Olika material är bättre på att utstråla infraröda vågor än andra. De två vanliga typerna av FIR-sändare är kolfibersändare och keramiska sändare.

Det finns mycket buller och en enorm mängd motstridig information publicerad om båda dessa två typer av värmare av många olika egenintressen. De flesta källor är dock överens om att om du väljer ett billigt alternativ med någon av teknikerna kommer du nästan säkert att sluta med en sämre och ineffektiv produkt. När det är möjligt, leta efter ett välrenommerat varumärke och testa flera alternativ innan du köper.

Kolfibervärmare är dyrare, men kan i teorin också vara mycket effektiva, förutsatt att du köper rätt teknik. Dessa paneler avger normalt strålning över en större yta och är svalare vid beröring som ett resultat. De större panelerna som används av kolfibervärmare sägs ge en jämnare värmefördelning. Dåliga kolfibervärmare består ofta av endast ett tunt lager kolfiber klädd över en bit plast. Kolfibervärmare av hyfsad kvalitet (med mer än 80–90 % omvandling av energi till IR-utsläpp) tenderar att vara betydligt dyrare.

Keramiska värmare är mycket billigare och finns i en rad olika typer och stilar, som varierar mycket när det gäller deras effektivitet och effektivitet. Keramiska värmare producerar normalt en mer intensiv värme än kolfiber FIR värmare på ett mindre område, och värms upp mycket snabbare. Olika typer av keramiska värmare presterar väldigt olika när det gäller deras effektivitet.

Position och riktning

Placeringen av värmepanelerna är avgörande. Eftersom värmen går i en rak linje måste FIR-panelerna riktas mot kroppen. Paneler kan införlivas i framsidan, baksidan och på sidorna av bänken, med vissa även paneler för under fötterna.

Hälsoproblem

Av hälsoskäl varnar många tillverkare för att placera paneler i huvudhöjd, eftersom värmen kan tränga in upp till 3 cm in i kroppen. Medan vissa människor kan känna sig lite tveksamma till att utsätta sina kroppar för FIR-strålning, finns det få bevis som visar att det orsakar någon skada. FIR radiatorer används för att ta hand om för tidigt födda barn, och de flesta myndigheter är överens om att de är helt säkra när de används på rätt sätt.

Det finns också många påståenden om hälsofördelarna med en FIR-bastu jämfört med en vanlig bastu, även om det finns mycket lite i vägen för kritisk vetenskaplig forskning om ämnet.

Fördelar
 • Utstrålade värme snarare än konvektion, vilket ger en annan känsla.
 • Minsta underhåll av någon bastutyp
 • Potentiella extra hälsofördelar
Nackdelar
 • Inte samma sak som den traditionella, ångande bastuupplevelsen
 • Prestanda för FIR-paneler varierar mycket beroende på vad du är villig att betala
 • Svårt att placera paneler korrekt i större rum

Ånggenerator

Ånggeneratorer kokar snabbt vatten för att skapa ånga.  Moderna ångrum använder vad som kallas en ånggenerator för att fylla rummet med ånga. Dessa system används även i ångdusch eller ångbad, som båda i praktiken bara är mindre versioner av ett ångbad.

Hur fungerar ånggeneratorer?

De flesta moderna ånggeneratorer fungerar på ett liknande sätt som varmvattensystem. Medan de flesta är elektriska, finns gasversioner också men är mycket mindre vanliga. Elektriska ånggeneratorer består normalt av en tank med ett resistent element i, en vatteninloppsventil och en ångutloppsventil. En elektrisk ström passerar genom elementet, som värmer upp det snabbt för att koka vattnet. Dessa tankar är vanligtvis utformade för att vara lufttäta, och på grund av trycket som byggs upp när ånga genereras, måste de vara ganska starka. I många fall kommer tankarna att vara gjorda av svetsat stål, och de flesta kommer också att ha en utlösningsventil för att hjälpa till att släppa ut ånga om trycket blir för högt.

När ånga produceras skickas den genom utloppsrören till ånghuvudena i ångrummet, som antingen styrs manuellt eller via en timer.

Säkerhetsfrågor

Det borde vara självklart, men ånggeneratorer måste installeras av specialutbildade proffs. Vatten och elektricitet är en farlig blandning, och det finns också en extra risk när man har att göra med en ånggenerator på grund av att tanken innehåller ånga under tryck. Om de är felaktigt installerade (eller om de inte underhålls på rätt sätt), kan ånggeneratortankar explodera och orsaka en hel del personskador.

Potentiella hälsofördelar

Enligt vissa finns det en rad hälsofördelar med ångduschar. De används på olika sätt för att behandla symtomen på torr hud och artrit, till sport- och muskelskador, även om det inte finns en hel del kliniska bevis som pekar på deras effektivitet för dessa ändamål.

Fördelar
 • Ger en svalare, fuktigare upplevelse än en traditionell bastu
 • Finns i olika konfigurationer, inklusive ångdusch
 • Potentiella terapeutiska fördelar
Nackdelar
 • Kräver specialiserad installation
 • Måste vara ordentligt vattentät och isolerad
 • Kan vara dyrt att använda (som elektriska varmvattensystem)

Eftersom de flesta ångbad och bastur (exklusive FIR-bastur) är beroende av instängd värme för att värma dig, fungerar de bäst när de är nästan helt förseglade. Det måste dock finnas en del ventilation – utan den skulle bastun snabbt bli outhärdligt unken och kvav. Likaså, utan ordentlig ventilation, kommer fukt och fukt inte att tillåtas rinna ut när bastun inte används. Detta kan leda till mögel, röta och allmän försämring. För att tillåta luft att cirkulera kräver bastur ett ventilationsschakt för att släppa in luft och en frånluftsfläkt för att flytta ut luften.

Ventiler i bastun

Att sätta in en inloppsventil i en bastu kan vara lika enkelt som att lämna ett 2-3 cm mellanrum mellan dörrens botten och golvet, men de flesta ventiler är placerade nära bastuns bas för att möjliggöra bästa möjliga cirkulation av varmluft. Frånluftsfläkten är normalt placerad på motsatt vägg, nära taket. Den kalla luften sugs in från värmarens undersida och tas upp framför värmaren för att värmas upp. Den hetare inaktuella luften stiger till toppen, för att skummas bort av frånluftsfläkten.

Det är viktigt att kunna justera hastigheten på din fläkt, eftersom detta kan spela en avgörande roll för att upprätthålla din bastutemperatur. Om fläkten flyttar för mycket luft blir bastun inte tillräckligt varm. Om den inte är tillräckligt stark kommer luften inte att cirkulera ordentligt och bastun blir kvävande.

Sten

Bastuaggregat skulle inte vara sig likt utan stenar. Räkna med att alla varianter av bastuaggregat har en bricka av sten. Syftet med dessa stenar är mer än bara dekoration. De absorberar och lagrar värme som hjälper till att hålla temperaturen i bastun. För att inte glömma deras viktigaste funktion…

Nästan alla bastuaggregat är tillverkade för att möjliggöra applicering av skopor vatten på bastuklipporna. Denna process släpper ut stora ånga som ökar luftfuktigheten och hur det känns (temperaturen sjunker faktiskt) inne i bastun. Denna process är känd på finska som löyl och det är en nödvändig del av bastuupplevelsen.

Storlek

Det beror på hur mycket plats du har för bastuaggregatet. Om den behöver kopplas in, kommer det att begränsa var du kan placera den och du måste planera runt ditt befintliga utrymme.

Sedan är det storleken på rummet. Ditt bastuaggregat kommer att vara värdelös om den inte kan värma hela rummet till ångande bastunivåer! Vi har angett ett uppskattat max. rumsstorlek som varje bastu kan värma i våra minirecensioner nedan. Oroa dig inte för mycket om värmaren du slutar med inte är lämplig går det oftast att lämna tillbaka och köpa ett större bastuaggregat.

För alla val av bastuaggregat behöver du kubikmåtten för ditt bastuutrymme. Det betyder bara måttet på rummets bredd multiplicerat med längden multiplicerat med höjden.

Om ditt bastumått hamnar mellan de givna rekommendationerna från två bastuaggregat, välj alltid en lite större aggregat då du totalt sett blir mer nöjd med dess prestanda och förmåga att värma upp rummet. Det rekommenderas att bastutakhöjden inte överstiger 8 fot för de flesta bastuaggregat. När värmen stiger kan det vara svårt att hålla önskad temperatur i hela bastun om takhöjden är för hög.

Pris

Bastuaggregaten på vår lista sträcker sig från 1500 till 10 000 kr (se till att du kontrollerar de aktuella priserna genom att klicka under varje recension) vilket är ett ganska brett utbud. De billigare aggregaten på listan är för hemmabastur och små rum som inte behöver mycket för att få upp temperaturen. De nästan otroligt dyra bastuaggregaten skulle kunna driva ett basturum i full kommersiell storlek. De bästa bastuaggregaten du hittar på vår lista kan mycket väl vara bastuaggregatet som din närmaste offentliga bastu använder.

Vi rekommenderar att du lägger en budget till att börja med, och sedan justerar du när du räknar ut vad du behöver för att höja taket med varmluft.

Lista över de bästa bastuaggregaten 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Vilken effekt behöver det bästa bastuaggregatet?

Det första du bör tänka på när du bestämmer vilket bastuaggregat du ska välja är storleken på din bastu.

Den interna volymen i din bastu avgör vilken kraftvärmare du behöver, samt om du har plats för en liten väggmonterad värmare eller en större fristående värmare. För var och en av våra värmare ingår riktlinjerna för effektbehov till bastustorlek i produktspecifikationstabellen.

Detta är vanligtvis enligt följande (men varierar från modell till modell, så kontrollera den individuella produkten):

 • 4,5 kW: 4-7m m³
 • 6/6,8 kW: 5-8/9 m³
 • 9 kW :8-14 m³
 • 10,5 kW :10-18 m³

Bastuns kapacitet

Tänk på att “verklig” volym och “beräknad” volym för din bastu kan skilja sig åt. Den “faktiska” volymen är helt enkelt längd x bredd x höjd, den “beräkningsmässiga” volymen tar även hänsyn till faktorer som hur välisolerad bastun är och om det används mycket glas i designen. Bastu med en stor mängd glas och/eller lite isolering kommer att kräva en kraftfullare värmare. Brist på isolering, såsom en tunnbastu, kan resultera i så mycket som 50 % extra beräkningsvolym. Med glas är en tumregel att alltid kvadratmeterglas lägger till en kubikmeter beräkningsvolym. Om du har några frågor angående volymberäkningar är det bara att kontakta oss så hjälper vi dig gärna.

Vi rekommenderar starkt att du konsulterar en lämpligt kvalificerad elektriker eller elektriker för installation av dessa värmare. Det är värt besväret att ha en första konsultation för att diskutera strömuttaget i ditt hem och om du kan dra den ström som behövs för värmaren, med de befintliga apparaterna i ditt hem.

De flesta  nätaggregat är mellan 240 och 220 volt och 60 och 100 ampere. Denna variation beror på ett antal faktorer och är därför om du inte är lämpligt kvalificerad själv, måste du konsultera en kvalificerad elektriker. Dessutom, om du redan har en stor belastning på din hushållsförsörjning, kan en 9 eller 10,5 kW värmare lösa ut försörjningen.

Kabeln i din vanliga ringledning är 16 ampere, därför krävs en dedikerad strömförsörjning från din distributionscentral, ungefär som en ugn eller elektrisk dusch. Ett bastuaggregat på 6,8 kW kräver en ca. 31 AMP dedikerad försörjning, en 9kW bastuaggregat skulle kräva en ca. 41 ampere dedikerade tillbehör och 10,5 kW bastuaggregat ca. 48 ampere. En elektriker eller elektriker kommer att rekommendera den rätta lösningen för dina individuella behov.

Vanliga frågor om bastuaggregat

Varför köpa ett bastuaggregat?

Tillbringa tid i bastun med ett bastuaggregat på en konsekvent basis och du kommer att uppleva en mängd hälsofördelar. Både en infraröd bastu och en traditionell bastu med bastuaggregat kan hjälpa till med allt från att minska stress, ta bort gifter och öka din blodcirkulation. Det finns dock skillnader i dessa typer av bastur som du kommer att vilja tänka på när du väljer en bastu för ditt hem.

Vi vill att du ska fatta rätt beslut när du funderar på en bastu. I det här inlägget kommer vi att dela upp de viktigaste övervägandena som köpare bör ta hänsyn till när de överväger att köpa en bastu. Lär dig hur du väljer rätt bastu och optimerar ditt köp för den bästa upplevelsen.

Vad du ska veta när du köper en bastu med bastuaggregat
 • Skillnad i bastutyper
 • Komfortnivå med nya upplevelser
 • Begränsningar av din egendom
 • Vem skulle gå med dig?
 • Bastu inne eller ute
 • Lär dig om ytterligare funktioner
 • Närhet till en bastuhandlare

Hälsofördelarna med en bastu är ett stort drag för många människor som vill ha en positiv inverkan på sina liv, men detta löser upp många nya frågor för köpare att överväga.

Detta kan göra det till synes komplicerat att välja rätt bastu eftersom du måste välja rätt bastu för din fastighet, livsstil och önskade anpassningsnivå.

När du funderar på om du vill gå vägen för att förbättra din livskvalitet med en bastu, låt oss dela upp de viktigaste övervägandena som köpare bör ha innan de gör ett köp.

Vet fördelarna med att ha en bastu med ett bastuaggregat

Det första som man tänker på för många bastuköpare är hälsofördelarna. Den mest omedelbara fördelen med en bastu kan vara den mest uppenbara: i en bastu med ett bastuaggregat svettas du. Vilket är bra!

På så sätt är en bastu med det bästa bastuaggregatet fördelaktig för att spola ut gifter som cirkulerar runt i ditt system genom att hjälpa dig att svettas mer effektivt. Detta kan lindra hudens porer av inflammation och akne genom att utnyttja kroppens naturliga process för att spola ut gifter, kemikalier och andra irriterande ämnen.

De mest märkbara hälsofördelarna med bastubad är relaterade till att öka cirkulationen i ditt blodomlopp. Detta kan öka din kardiovaskulära prestanda och kan hjälpa dig att bränna fler kalorier.

Dessutom är den enkla handlingen att sitta i en bastumiljö också till stor hjälp för att naturligt lindra stress och sova bättre. För att lära dig mer om hälsofördelarna kan du läsa vidare.

Övervägande 1: Har du erfarenhet av infraröd bastu eller traditionellt bastubad? Vilken är din personliga preferens

Det finns två huvudtyper av bastur – traditionell bastu och infraröd bastu. Båda bastutyperna erbjuder användarna många liknande fördelar inklusive hälsofördelar och en metod för avkoppling.

Men sättet som bastubadare uppnår dessa fördelar är väldigt olika. Både dessa innehåller dock ett bastuaggregat.

Traditionella bastur med bastuaggregat

En traditionell bastu kallas också för en finsk bastu. Om du letar efter en typisk bastuupplevelse där du kopplar av i ett rum med högre temperaturer är det här bastun för dig.

Med den här typen av bastu sitter du i ett trädkantat rum som värms upp av en elektrisk bastuugn fylld med stenar. När stenarna är uppvärmda är det en fröjd att hälla vatten över dem och skapa ånga.

Vatten kan skänkas över klipporna för att förbättra ångupplevelsen. I en traditionell finsk bastu svettas du mer och kan känna mer värme jämfört med en infraröd bastu.

Traditionella bastur värms faktiskt upp till temperaturer på 150 till 185 grader Fahrenheit. En av de stora fördelarna med traditionella bastur är att användare kan kontrollera bastuns temperatur och fuktighet under sitt värmebad medan infraröd bastuanvändare bara kan kontrollera temperaturen.

Användare kan också kontrollera hur mycket vatten som kastas över klipporna, vilket påverkar nivån av torrhet eller fuktnivå beroende på dina önskemål. Att tillsätta vatten kan också skapa en bekvämare upplevelse för bastubad.

Vi rekommenderar att inkludera aromaterapi i traditionellt bastubad med ett bastuaggregat genom att blanda i oljor med vattnet under ett bastubad.

Traditionella bastur tar mellan 40–45 minuter att nå önskad temperatur för bastubad för att ordentligt värma upp stenarna i bastun. Bastubadare rekommenderas att spendera mellan 10–15 minuter i bastun för att maximera fördelarna, och många bastuentusiaster njuter av flera rundor. Bastubadare som använder antingen en traditionell eller infraröd bastu bör alltid se till att de dricker tillräckligt med vatten före och efter bastun för att hålla sig hydrerade.

Infraröd bastu med bastuaggregat

En infraröd bastu har en liknande design som en traditionell bastu. Du sitter också i ett rum kantat av trä, som kanadensisk hemlock. En av de största skillnaderna med infraröd bastu är dock att dessa trädkantade rum värms upp med infraröd teknik snarare än en värmare täckt med stenar.

I en infraröd bastu producerar en sändare infraröda vågor som ger värmen in bastun. I en infraröd bastu kan du använda rummet tidigare, eftersom den infraröda värmer upp kroppen direkt i motsats till att värma upp utrymmet. Temperaturerna är inte riktigt lika varma som en traditionell bastu, mäter i ett genomsnitt på 120 till 150 grader Fahrenheit.

Även om infraröda bastur har lägre temperaturer, kommer användarna fortfarande att känna värme eftersom metoden för att värma upp kroppen är annorlunda än med traditionella bastur. Istället för att värma luften kommer infraröd energi att värma din kropp direkt. Användare av infraröd bastu kommer fortfarande att svettas rikligt av den infraröda energin som tränger in i kroppen och höjer kroppstemperaturen.

Infraröd bastubadare kan börja bada så snart bastun är påslagen. I likhet med traditionella bastur, rekommenderad längd i bastun är 10–15 per pass. Men eftersom temperaturen är mycket lägre i infraröd bastu, kommer användare ibland att välja längre sessioner.

Övervägande 2: Skulle du överväga att prova en typ av bastu som är ny för dig innan du köper?

Har du upplevt en traditionell eller infraröd bastu på ett gym eller spa som du har besökt? Även de har ett bastuaggregat. Om så är fallet kan du ha en specifik bastu i åtanke som du funderar på att installera i ditt hem. Men om du inte har provat både en infraröd bastu och en traditionell bastu så kanske du vill överväga att besöka en bastuhandlare för att demonstrera eller testa en modell av båda typerna för att se vilken bastu du föredrar. Detta gör att du kan se vilken bastu som erbjuder dig de funktioner och fördelar som hjälper dig att ge dig den bästa möjliga upplevelsen.

Övervägande 3: Finns det storleksbegränsningar för din bastu?

När du väljer var du ska placera din bastu, vill du överväga var enheten bäst kommer att rymmas i ditt hus eller på din fastighet, samt vem som alla kommer att dela upplevelsen med dig. Genom att veta var du ska placera din bastu kan du begränsa ditt urval för att hitta en bastu som passar på önskad plats och som dessutom har alla funktioner du vill ha. Det är även viktigt att ha koll på hur stor din bastu är för att ditt bastuaggregat ska vara så effektivt som möjligt.

Storlek och plats för bastur

Att hitta den perfekta platsen för din bastu kan vara en kamp om du redan har ont om plats. Tänk på att många av de butikerna du köper din bastu ifrån kan bygga skräddarsydda bastur som enkelt får plats under ditt trapphus, i ett litet hem och nästan vilket annat utrymme som helst. Du kan också renovera ett befintligt garderobsutrymme eller pysselhörna genom att låta installera en specialskuren bastu där.

Om du har en vidöppen källare är detta en perfekt plats för att skapa ditt eget personliga spa. För många husägare är källare underutnyttjade utrymmen och är den perfekta platsen för ett nytt renoveringsprojekt. Dags att ändra barnkammaren eller din nyligen utexaminerade sons gillestuga till något mer fördelaktigt för din livsstil? Installera en bastu med bastuaggregat och börja dra nytta av de hälsofördelar du får genom regelbundna bastupass.

Vissa butiker installerar även bastur i ett färdigt utrymme. Dessa bastuaggregat finns i en mängd olika standardstorlekar och utföranden. Många Bastuaggregat är redo att ställas in i ditt hem eller på gymmet med lätthet. Vårt utbud av bastur inkluderar modeller som är portabla och lätt kan monteras i ditt utrymme med lättförståeliga instruktioner som hjälper dig att få en lyxig bastu snabbt, enkelt och var du vill.

Övervägande 4: Hur många personer kommer att använda bastun?

När du väljer bastu måste du ta hänsyn till antalet personer som kommer att använda bastun vid en given tidpunkt. Om du hoppas kunna njuta av bastun med familjemedlemmar eller någon annan, kommer detta att påverka ditt val av bastu eftersom du kommer att vilja välja en bastu med bänkplats för mer än en person. Bastur kan komma i en mängd olika storlekar för att stödja personer som vill installera en bastu i en lägenhet med ett sovrum till dem som vill installera en bastu för hela familjen.

Om du tänker använda bastun ensam eller tillsammans med en annan person, t.ex. med en annan person, skulle en mindre bastu vara bra alternativ för upp till två människor att bekvämt njuta av bastun. Vi erbjuder även mindre bastur byggda för en person om du föredrar att använda din bastu som en personlig utflykt. Här spelar storleken på ditt bastuaggregat stor roll eftersom du vill vara så effektiv som möjlig.

Andra människor föredrar att använda bastur som mer av en social upplevelse eller föredrar att använda sina bastur med en större grupp som med familjemedlemmar eller vänner. Vissa butiker erbjuder bastur för de som föredrar att använda sitt bastuaggregat tillsammans med andra. Vi kan till och med skapa en anpassad infraröd bastu eller anpassad traditionell bastu för att passa din livsstil.

Övervägande 5: Vill du ha din bastu utomhus?

Om du väljer en utomhusbastu vill du kunna välja den bästa storleken för att rymma din uteplats. Det finns platser som har utomhusbastur i en mängd olika storlekar. Dessutom kan du välja specialfunktioner inklusive taktyper för din nya utomhusbastu.

Det erbjuds plywood- och metalltak för utomhusbastur; du kan välja den typ av tak som passar din nuvarande bostadsstil. Det finns många olika stilar som du kan ha på din bastu. Vi kan garantera att i alla fall en av dessa stilar passar perfekt när de ligger intill en pool eller uteplats. Uppgradera värdet på ditt hem och din egendom genom att installera en utomhusbastu med ett bra bastuaggregat idag.

Övervägande 6: Är du intresserad av ytterligare bastufunktioner?

Det finns många andra bastufunktioner att tänka på innan du köper. Har du till exempel en preferens för typ av dörrar till din bastu? Finns det någon sorts trä du föredrar för att matcha stilen i ditt hem? Kom ihåg att när du köper din bastu så är bastuaggregatet det viktigaste.

Bastufunktioner och tillbehör

När du ska välja bastu är det viktigt att välja en bastu som passar din livsstil och dina stilpreferenser. De flesta butiker erbjuder högkvalitativa träalternativ inklusive nordisk gran med bänkar och accenter, klar västerländsk röd ceder eller kanadensisk hemlock. Med dessa alternativ behöver du aldrig oroa dig för att din bastu ska förlora sitt kvalitetsutseende med tiden.

Ett annat sätt De flesta butiker låter dig anpassa din bastu är med flera dörralternativ. Oavsett om du letar efter en bronstonad dörr för att matcha accenter i ditt hem, en helglasdörr för att fånga mer ljus eller en kanadensisk Hemlock-dörr för att skapa mer avskildhet, finns det flera alternativ i en mängd olika storlekar för att skapa bastun som ser precis ut som du har tänkt dig.

Om du väljer en traditionell bastu finns det flera tillbehör du kan tänka dig för att optimera din upplevelse. Hinkar, slevar och sängkläder finns tillgängliga för att hjälpa dig att skapa önskad ånga och fuktighetsnivå under din bastuupplevelse samtidigt som du skyddar din bastu från fläckar från svett.

Övervägande 7: Var kan jag köpa en bastu?

Oavsett om du är redo att köpa en bastu för ditt inomhus- eller utomhusutrymme är ett bra bastuaggregat den perfekta lösningen. För att starta processen med att köpa en ny infraröd eller traditionell bastu, hitta en bastu-återförsäljare nära dig. Många butikers återförsäljare kan hjälpa dig att hitta rätt bastuaggregat för ditt utrymme som kontrollerar alla dina lådor för bastupreferenser.

Vad du ska veta när du köper ett bastuaggregat

Hälsofördelarna med en bastu är ett stort drag för många människor som vill ha en positiv inverkan på sina liv, men detta löser upp många nya frågor för köpare att överväga.

Detta kan göra det till synes komplicerat att välja rätt bastu eftersom du måste välja rätt bastu för din fastighet, livsstil och önskade anpassningsnivå. De flesta butiker har hjälpt husägare och bastuentusiaster och vi hjälper dig gärna att fatta rätt beslut om rätt bastu för dig.

När du funderar på om du vill gå vägen för att förbättra din livskvalitet med en bastu, låt oss dela upp de viktigaste övervägandena som köpare bör ha innan de gör ett köp.

När du investerar i en bastu är det viktigt att ta hänsyn till alla de olika aspekterna av en bastu för att skapa den bästa möjliga bastuupplevelsen. Oavsett om du väljer en traditionell eller infraröd bastu, kommer beslutet att installera en bastu i ditt hem att ge dig möjlighet att koppla av och varva ner samtidigt som du kan njuta av flera hälso- och friskvårdsfördelar. Har några frågor? Kontakta oss gärna för att hjälpa dig att planera en ny bastu till ditt hem.

Är det säkert att hälla vatten på ett bastuaggregat?

Ja. Om du är orolig för att få elektricitet genom att tillsätta vatten till ditt bastuaggregat, notera dessa några saker:

Elektriska bastuaggregat klarar inte av att vatten hälls på dem. Som sagt, ditt bastuaggregat kan hantera ett duggregnvatten på dem. Detta kommer att öka din bastuupplevelse genom att tillföra ånga till din bastu och höja luftfuktigheten i din hemmabastu.

Att hälla vatten på en elektrisk enhet kommer att kortsluta och utgöra en brandrisk.

Några skvätt vatten på din elspis räcker. Detta förhindrar också att ditt rum och värmare blir överväldigade.

Hur stort bastuaggregat ska du ha?

Den allmänna formeln är 1.5 kubikmeter = 1 Kilowatt. Säg för 8.5 kubikmeter bastu. Då behöver bastuaggregat som är 6 kilowatt. Du måste dock tänka på att utomhusbastur byggda för utomhusbruk kommer att behöva ett överdimensionerat bastuaggregat.

Vad är skillnaden mellan en elektrisk och ett infrarött bastuaggregat?

Den största skillnaden som märks för dem som provat båda typerna av bastur är värmen. Om du är känslig för omgivningsvärme kanske du inte njuter av din tid i en traditionell bastu.

Det beror på att traditionella bastur vanligtvis håller en hög temperatur på upp till 195 grader Fahrenheit.

Om du installerar ett infrarött bastuaggregat behöver du inte höja rumstemperaturen för att märka dess effekter.

Vilka funktioner är viktiga att kolla på innan du köper det bästa bastuaggregatet?

Viktiga funktioner att kolla på innan du köper det bästa bastuaggregatet

Det finns många faktorer du måste tänka på innan du köper värmeelement till din bastu.

Till att börja med, vilken typ av bastu vill du ha?

Det finns en mängd olika bastutyper:

 • Vedeldad bastu
 • Torrbastu
 • Finska traditionella bastur
 • Gasbastu
 • Infraröd bastu

Storlek en Bastuvärmare Design

När du har bestämt vilken bastutyp du letar efter kan du börja bestämma vilken modell som är bäst för dig.

Om du väljer ett elektriskt bastuaggregat, se till att den är enkel att använda och tillverkad av rostfritt stål för att få den bästa elektriska bastun.

För våta torra bastur är en elektrisk spis som värmer stenar idealisk. En gasbastu är förståeligt nog mer avsedd för torr uppvärmning.

Hur viktigt är det med bastuaggregat i en hemmabastu?

Om du har letat efter en personlig hemmabastu, har du förmodligen upptäckt att det finns MÅNGA alternativ där ute; det kan helt enkelt vara överväldigande. Att hitta den perfekta oasen för att smälta bort din stress borde inte orsaka mer stress. För att hjälpa dig att navigera i dina alternativ och välja den bästa bastun för dig.

Bästa bastuaggregatet för din hemmabastu

När du överväger vilken typ av bastu du vill ha, är det bäst att överväga hur mycket värme du vill ha och vilken typ av upplevelse du letar efter.

Traditionella bastur använder elektriska eller vedeldade värmare för att värma upp luften och utrymmet i bastun. De kan skapa temperaturer på 85 – 90 grader C inom en timme och är mycket varmare än infraröda bastur. På grund av denna “värmestress” är traditionella bastur kända för ett antal vetenskapligt stödda hälsofördelar, inklusive kardiovaskulära förbättringar och blodtrycksförbättringar, lättnad av spända eller spända muskler, samt avslappning, stressreducering och bättre humör.

Infraröd bastu, å andra sidan, använder penetrerande infrarött ljus för att värma upp kroppen direkt, snarare än bastuutrymmet. De genererar vanligtvis värme upp till 50 – 60 grader C på bara 10 minuter, vilket höjer användarens kroppstemperatur för att orsaka svettning, förbättra cirkulationen, minska stress och trötthet och mer.

Vilken typ av bastu ska du ha ditt bastuaggregat i?

Om du väljer en inomhus- eller utomhusbastu eller inte – och vilken storlek eller formbastu du får – beror helt på ditt utrymme, vad du vill använda det till och dina personliga preferenser.

Inomhus eller utomhus och dimensionering: Frågor att ställa dig själv — vill du ha en inomhusbastu som du enkelt kan komma åt i ditt badrum, garage eller källare? Eller vill du ha en utomhusbastu nära poolen eller i trädgården? Vill du ha en 2-personers bastu för bara dig eller för dig och din partner? Då kan du ha ett mindre bastuaggregat. Eller vill du ha en större storlek för att dela den med din familj eller underhålla gäster? Välj i så fall en 6-personers eller fler. Skaffa det som är mest praktiskt för ditt utrymme och dina behov. Alla bastur bör levereras med mått för att du ska se var den passar i ditt eget utrymme.

Fatformade eller klassisk form: Fatformade bastur (eller POD-formade bastur) har en enkel design som är mycket effektiv, vilket gör att den värms snabbt och effektivt. Även om de också klarar sig bra inomhus, är de särskilt lämpade för utomhusbruk eftersom de naturligt avger vatten och har en strukturell integritet som bibehålls även i den tuffaste utomhusmiljön. Klassiska eller stugformade bastur byggs vanligtvis för inomhusbruk.

Vilken sorts bastuaggregat ska du ha i din bastu?

Både de elektriska och vedeldade värmarna kommer effektivt att värma din bastu till 70 grader C på mindre än en timme, och båda är säkra att använda med stenar och vatten för att skapa ånga. Den perfekta bastun för dig beror dock på var du placerar din bastu, hur stor den är och slutligen vilka dina preferenser är.

När man skaffar ett elektriskt bastuaggregat

Bastuaggregat är lämpliga för både inomhus- och utomhusbastur.

Om bekvämlighet är en prioritet, då är en elektrisk värmare det bästa sättet att gå. Med ett tryck på en strömbrytare värmer en elektrisk bastu snabbt och enkelt upp din bastu. Bastuaggregat kräver 220 volt och 30–40 ampere effekt, beroende på värmarens storlek. Du behöver en legitimerad elektriker för att ansluta den. De måste ansluta värmaren till en elektrisk källa.

När man skaffar ett vedaggregat

Vedeldade aggregat är endast lämpliga för utomhusbastur.

Vedeldade aggregat rekommenderas också för större bastu (200cm eller mer), eftersom de är mer effektiva för att värma upp större utrymmen än ett elektriskt aggregat.

Om en traditionell bastuupplevelse är en prioritet, så föredrar du en vedeldad värmare, eftersom det inte går att höra veden spraka eller se elden röra sig när du låter stressen smälta bort.

Vilka funktioner är bra att ha på en bastu med det bästa bastuaggregatet?

Nedanstående bastufunktioner är tillgängliga för utomhusbastur och inomhusbastur.

Veranda: Vi rekommenderar att lägga till baldakinen till utomhustunna bastur om du vill ha ett skyddat och bekvämt utrymme att svalka av eller förvara tillhörigheter. Här kan du även ha ett bastuaggregat.

Tak: Vi rekommenderar att du skaffar ett takpaket för din utomhustunna bastu om den kommer att leva utan täckning i särskilt hårt väder, till exempel ett område med mycket regn och snö. Detta är viktigt för att skydda ditt bastuaggregat.

Golv: för inomhusbastur: Inomhusbastur är designade för att använda ditt befintliga golv som sin inre yta (idealiskt placerad på en betong-, kakel-, vinyl- eller laminatyta). Ett golv är idealiskt om du föredrar det praktiska och polerade utseendet på ett cederträgolv, samtidigt som du skyddar ditt befintliga golvs yta från fukt. Vi rekommenderar inte att du placerar ditt bastuaggregat på heltäckningsmattor; skulle du välja det är ett golv ett måste. Golv för fatbastu: På grund av formen på en fatbastu kommer det naturliga inre golvet i en fatbastu att vara rundat. Föredrar du ett plant golv bör du skaffa en bastu med ett golv.

Vilken sorts trä ska du ha i din bastu med det bästa bastuaggregatet?

De flesta bastur på marknaden erbjuder en mängd olika val när det kommer till träfinish. De mest populära är följande:

 • Cederträ: Detta trä är också ett av de mest eftertraktade virket för alla typer av bastur på grund av dess aromatiska hållbarhet, aromatiska egenskaper, naturliga skönhet och dess förmåga att motstå förfall. Ceder är känt för sin distinkta och snygga rödbruna nyans, och en extra fördel är att den på ett naturligt sätt stöter bort insekter, fläckar och mögel.

Clear mot Rustikt Ceder: Clear betyder att inga knutar finns, vilket ger ett modernare utseende, medan rustikt betyder att knutar finns, vilket ger ett mer “rustikt” utseende.

Nordisk gran: Detta trä kommer från ett av de äldsta träden i världen och är bra för bastur på grund av sin hållbarhet och motståndskraft mot fläckar. Den har också hypoallergena egenskaper, vilket gör den fantastisk för dem med allergier. Den är tilltalande, ljus i färgen, med små, snäva knutar som ger en rustik, pittoresk estetik. Det är en av de mest kostnadseffektiva bastuskogarna som finns, som balanserar hållbarhet, attraktivitet, flexibilitet och prisvärdhet.

Hemlock gram: Det mest prisvärda träslaget på marknaden är Hemlock gran, som erbjuder otroligt värde på grund av dess pris och livslängd (det segnar med åldern). Det är en ljust rödbrun med linjer som ger en elegant tilltalande och den är resistent mot mögel. Det är ett utmärkt val för inomhus- och infraröd bastu, men eftersom det inte är lika rötningsbeständigt som cederträ, är det inte det bästa valet för utomhusmiljöer som är särskilt svåra.

Alla dessa material kommer gå ditt bastuaggregat att smälta in i omgivning på ett snyggt sätt.

Är ett bastuaggregat viktigt i en lyxigare bastu?

Självklart är det viktigt. Bastuuppgraderingar som en Himalayan Salt Wall, LED lampor och tonade fönster är tillgängliga för alla lyxigare bastur med bastuaggregat.

Himalayas saltvägg: En bakgrundsbelyst 95×25 cm Himalayas rosa saltpanel är monterad horisontellt högt ovanför värmaren, vilket ger lite extra stil och avkoppling, perfekt för inomhus- eller utomhusbastur och får ditt bastuaggregat att passa in bättre.

 • Tonade fönster: Ett 50 x 100 cm tonat fönster är perfekt för utomhusbastur med utsikt, eftersom det ger en stor titt på din omgivning och även skapar en rymligare känsla i bastun.
 • LED Lampor: Kommer i 150 cm eller 300 cm längd, är den mångsidiga LED lampan monterad i en cederträram som gör att ljuset kan riktas längs väggen eller bänken som den är monterad på. Den kan fästas horisontellt, vertikalt eller till och med under en bänk för en ännu mjukare, mer subtil glöd. Vilket får ditt bastuaggregat att smälta in och försvinna i omgivningen.

Andra funktioner att ha i din bastu

Tillbehör kan förhöja din bastuupplevelse och lägga till ytterligare en nivå av komfort, bekvämlighet och till och med charm. Premium-tillbehörspaket gör det enkelt genom att paketera grunderna i ett paket.

 • Trähinkar och slevar ger ett autentiskt, funktionellt och säkert sätt att transportera vatten för att hälla över dina värmestenar för att skapa ånga.
 • Timers, termometrar och hygrometrar kan ge dig de specifika driftsdetaljerna du behöver för att säkerställa att du har en optimal, uppringd bastustund.
 • Komfort och bekvämt: Himlen är gränsen när det gäller att anpassa din bastu – lägg till matchande ryggstöd, hyllor för vattenflaskor, klädkrokar och speciellt bastuaggregat.
 • Vattensäkra armaturer: Att ha dessa armaturer gör din bastuupplevelse säkrare. Dessa fixturer skyddar dig från kortslutning och oavsiktlig elstöt.
 • Underhållningsfunktioner: Bluetooth-högtalare låter dig spela in din favoritmusik medan du kopplar av.

När uppfanns bastun?

Även om åsikterna går isär i ämnet, är det en allmän uppfattning hos många att bastun har sitt ursprung i Finland för över 2 000 år sedan. Dessa började som lite mer än råa gropar som grävdes ner i marken där de främst användes som bostäder under de kallare månaderna. Dessa strukturer innehöll i allmänhet en öppen spis där stenar värmdes upp till en hög temperatur. Vatten skulle sedan hällas över de heta stenarna för att producera en hög och nästan intensiv värme. Dessa tidiga bastur kallades “savusaunas” eller rökbastur.

Vad kan det bästa bastuaggregatet användas till?

Som allt annat har bastur utvecklats genom århundradena. Mest anmärkningsvärt är bastuaggregaten som används för att värma den moderna bastun. I dagens bastur finns i första hand tre olika typer av bastuaggregat tillgängliga. Dessa är vedbastuaggregat, gasbastuaggregat och elektriska bastuaggregat. Vilken typ du väljer beror mycket på din bakgrund, budget, personliga preferenser och var din bastu kommer att ligga.

Vilka bastuaggregat är populärast idag?

Som nämnts i tidigare utgör elektriska bastuaggregat huvuddelen av de bastuaggregat som köps idag. Bekvämligheten med att vända på en strömbrytare och bara vänta tjugo eller trettio minuter för att njuta av din bastustund är ett stort försäljningsargument. Många bastuaggregat är också kopplade till programmerbara kontroller som gör att användaren kan förinställda den tid då de vill att bastuaggregatet ska starta, vilket till och med eliminerar även den korta väntan på att bastun ska värmas upp. Dessutom, i hemautomatiseringens tid, behöver man bara slå på enheten från sin smarta telefon när man lämnar jobbet, för att komma hem till en varm och redo bastustund.

Vilket bastuaggregat är optimalt för en autentisk bastupplevelse

För bastupuristen kan en vedeldad bastuugn vara rätt väg att gå. Många traditionella bastuanvändare anser att rök från ved är en del av deras grundläggande bastuupplevelse. De är också idealiska i områden där det inte finns någon el tillgänglig. Vedbastuugnar fungerar bättre i medelstora till stora bastur, på grund av mängden värme som produceras. Värmen är också tuffare att reglera, men värmen är väldigt varm och lämpar sig väl för bastu. De har också möjligheten till en varmvattentank, som är perfekt för landsboende. Medan elektriska bastuaggregat är de renaste och mest bekväma att använda, skulle bastuaggregat i trä anses vara det minst bekväma att använda. Aska måste med jämna mellanrum rensas ur och då måste du naturligtvis ha gott om ved till hands. Vedbastuugnar passar utmärkt i stugor eller stugor. De är också perfekta för utomhusbastur, där du kan värma upp och sedan ta ett dopp i din favoritflod, sjö eller till och med snö! Även om de är de minst bekväma av de tre typerna av bastuaggregat, handlar processen med att använda en bastu om att sakta ner och njuta. De goda sakerna i livet som att använda din bastu bör aldrig förhastas.

Vad är det minsta bastuaggregatet?

Gasbastuugnar är den minst köpta typen av bastuaggregat idag. För specifika användningar är de ganska praktiska och mest vettiga. Dessa är främst i kommersiella bastur, som körs i många timmar per dag. När den används i detta scenario är driftkostnaden per timme i allmänhet mycket billigare. Om du är en husägare som bara använder din bastu två eller tre gånger i veckan, är ett gasbastuaggregat inte det bästa alternativet för dig. Deras initiala kostnad, skrymmande storlek, fraktvikt och ökade installationskostnader gör dem opraktiska för de flesta typer av installationer i bostäder. Gasbastuaggregat är också bättre lämpade för medelstora till stora bastur. När de installeras i områden där de får ett bra träningspass, har gasbastuaggregat den lägsta driftskostnaden och den snabbaste uppvärmningstiden. Det tar helt enkelt många körtimmar att övervinna den höga prislappen som vanligtvis är 2 0000 – 40 000. Med fraktkostnader (på grund av deras storlek, vikt och stora kapacitet), installationskostnader på grund av att enheten ska installeras av en licensierad, kvalificerad VVS-tekniker, eller en gasrörmokare som kan installera gasledningarna och ventilationen på ett säkert sätt. Slutligen, om du har fattat beslutet att köpa ett gasbastuaggregat finns det för närvarande få tillverkare.

Är det billigare att använda ett infrarött bastuaggregat?

Även om det inte nämns i de tre typerna av bastuaggregat ovan, har infraröda strålar som finns i infraröda bastur sin plats. Infraröda bastur är i allmänhet billigare att köpa, är lätta att montera och ansluta till ett 110 V eluttag. Även om du inte upplever de högre temperaturerna och ångan som finns i en traditionell bastu, erbjuder infraröda bastur många av de positiva slutresultaten som finns med traditionell bastuanvändning.

Mångfalden av bastuaggregat konkurreras bara av hur du väljer att använda din bastu. Längden och frekvensen av dina bastupass är upp till dig. Många gillar att varva korta bastupass med svala duschar, medan andra föredrar längre pass för att verkligen “svettas ut”, följt av en dusch eller till och med ett kallt dopp. Att växla värme med kyla hjälper till att stärka ditt immunförsvar och är riktigt bra för din hud. Rätt bastuvärmaren kan göra den typ av bastu du föredrar roligare, så du kommer att använda den ofta. Experter säger att ju mer du använder din bastu, desto bättre kommer du att må.

Kan man basta utan ett bastuaggregat?

Oavsett vilken typ av bastuaggregat du använder, ger bastur dig en plats att dra dig tillbaka från den ångest och stress som de flesta av oss upplever varje dag. Låt bastun vara en fristad där du kan meditera och reflektera över din dag. Detta avgiftar inte bara din kropp, utan det avgiftar också ditt sinne. De flesta experter kommer att säga att du antingen kan hantera din stress eller så kommer den att hantera dig. Belöningen för att hantera din stress är att ha ett lyckligare och längre liv. Hur många personliga saker kan skryta med så många fördelar? Med rätt basturutin är du på god väg att hitta den frid och lycka du söker. Det kommer också att resultera i en klapp på axeln från din läkare!

Är det viktigt att använda rätt sorts bastuaggregat?

Vilken typ av värmare du använder är avgörande för utformningen av din bastu. Bastur kan delas upp i två huvudtyper; konvektion, som inkluderar el-, gas- och vedeldade värmare, och strålning, som inkluderar fjärrinfraröda (FIR) värmare. Ångrummen fungerar annorlunda igen och förlitar sig på luftfuktighet snarare än mycket hög värme. Varje teknik erbjuder en annan upplevelse.

Den traditionella ång- och sten bastun de flesta har vuxit upp med är av konvektionstyp, och har du någon gång varit på ett gym har du säkert upplevt hur ett ångbad känns. Strålningsvärmare är en relativt ny metod för att värma en bastu – de kan vara ett utmärkt alternativ för mindre bostäder eller lägenheter, eftersom de kräver mindre isolering.

Vedeldade bastuugnar är vanligare i Europa och är det traditionella sättet att värma en bastu. Många svär vid den mjukare värmen som en vedspis producerar, och den tillför ett ljud och en arom som verkligen inte går att imitera.

Kan man hälla vatten på ett bastuaggregat?

Alla elektriska bastuaggregat är designade för att ha vatten hällt över dem. Det är inte bara OK för dessa värmare, det uppmuntras aktivt. Dessa autentiska finska bastuaggregat är designade för att tåla generösa skänkar med vatten på stenarna.

Det är detta som skapar den oslagbara löyly-karaktäristiken hos alla bastuaggregat.

Se bara till att du har ordnat dina stenar korrekt för att säkerställa att majoriteten av vattnet avdunstar från stenarna och minimalt med vatten når elementet.

Vad är bra med elektriska bastuaggregat?

Elektriska bastuaggregat fungerar bra och är lätta att använda. De är ett bra alternativ utan krångel. Du kommer att se att du har möjlighet att välja kilowatt (KW) och spänning som är förknippade med en elektrisk

värmare. Kilowatt baseras på rummets storlek. I vårt exempel ovan skulle du bara behöva en 6 KW värmare. (se här) Därefter kommer du att upptäcka att du behöver veta spänningen som är kopplad till din bastuinstallation. Generellt sett är en bostadsbastu 240 volt och en kommersiell enhet skulle 208 volt. Du bör kunna dra tillräckligt med ström från ett standarduttag. Kontakta alltid en elektriker om du är osäker. Elektriska bastuaggregat tar ungefär en timme att värma upp ett rum till temperatur.

Nu är några bastuaggregat bergbrickor utformade med ett galler placerat över värmeelementen. Dessa brickor producerar ofta mycket lite ånga och vatten kan så småningom slitas på de exponerade spolarna. Vi rekommenderar att du väljer ett elektriskt bastuaggregat med en solid rostfri bricka. Detta kommer inte bara att förlänga livslängden på din värmare, utan det kommer att producera mer långvarig, behagligare ånga över en snabb explosion och fräsande när vattnet träffar värmeelementen.

Bastuaggregat är det vanligaste valet för bostadsbastur då de är enklast att installera själv och fungerar bra i små utrymmen.

Vad är bra med gasbastuaggregat?

Bortsett från de för och nackdelar nämnda tidigare i inlägget finns det en hel del fördelar med gasbastuaggregat. Gas är ett underskattat men mycket fördelaktigt val av bastuaggregat. Av samma anledningar som vi väljer att värma upp våra hem med naturgas i stället för el, är gasbastuaggregat effektivare och avger en mjukare, behagligare värme än det strålande elektriska “suset”. De största butikerna erbjuder två typer av gasbastuaggregat: propan och naturgas. Propanvärmare kan fästas på en yttre propantank – ett annat bra alternativ för mobila och avlägsna bastur. Naturgasvärmare kan anslutas till ditt hems eller företags naturgasledning. Du kommer att vilja att en VVS-proffs ska installera en gasdriven bastuvärmare korrekt.

Gasvärmare tar allt från 30–60 minuter att värma upp rummet till temperatur. De har initialt en högre initialkostnad, men drifts- och reparationskostnaderna är betydligt lägre än de elektriska bastuaggregaten. De kommer också med två olika tändningstyper: en stående pilotlampa eller en vanlig knapp. En pilotlampa kräver en manuell lampa via tändsticka eller tändare för att starta medan en knapp använder en elektrisk laddning för att tändas automatiskt. Vissa gasolvärmare har en överdimensionerad bricka som skapar enorma böljande bloss av ånga – en riktig bastugodis!

Du hittar också möjligheten att ventilera värmen horisontellt eller vertikalt. Detta beror på utformningen och miljön för din bastu (inomhus kontra utomhus, takhöjd, bänkplatser etcetera) Rådfråga en expert om du är osäker.

Slutsats

Du har bestämt dig för att skaffa en bastu. Grattis, du är på väg mot ren avkoppling och otaliga hälsofördelar. Men här kommer den verkliga frågan: vilken typ av bastuaggregat behöver du. Nu har vi inte bara gått över vilka typer av bastuaggregat som finns, utan även hur man väljer rätt storlek på bastun för din bastu.

Med denna information hoppas vi att du kan vara säker på hur du väljer ett bastuaggregat som passar dina behov. Oavsett om det är en privat eller offentlig bastu, kan rätt värmeelement garantera många års njutningsfull användning. Våra proffs finns alltid här för att hjälpa och svara på alla frågor du kan ha. Vi hoppas att du njuter av dröm- och planeringsdelen av din bastubyggnad lika mycket som du njuter av dess fortsatta användning och hälsofördelar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top