Bästa batteriladdaren 2023 – Test av olika batteriladdare

[Tabell]

Klicka här för att se fler batteriladdare.

Bästa batteriladdaren 2023

Tycker du det är störigt när batteriet har slut på ström? I så fall måste du köpa den bästa batteriladdaren. Med hjälp av en bäst i test batteriladdare så kan du enkelt ladda ditt batteri när du behöver det, du har trots allt inte alltid ett elverk nära till hands. En batteriladdare är hyfsat billig och kan faktiskt vara väldigt användbar. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en batteriladdare bäst i test.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa batteriladdaren på nätet. Batteriladdare finns i en massa olika modeller som i sin tur finns i olika prisklasser. Dessutom så finns det tyvärr affärer som endast skriver om de positiva sakerna. De skriver alltså inte om de negativa sakerna för att då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra batteriladdaren faktiskt är. Man vill ju inte köpa en batteriladdare som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan det därför vara ganska svårt att köpa en bra batteriladdare.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för batteriladdare. Jag har nämligen gjort mitt eget batteriladdare test. Jag har gjort den här guiden genom att använda och testa några olika typer av batteriladdare. Men jag har även läst igenom andra tester och kundrecensioner. Jag har sedan satt ihop all information till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du enkelt kan köpa den bästa batteriladdaren.

Köpguide för bäst i test batteriladdare 2023

Det är alltså inte så enkelt att köpa den bästa batteriladdaren på nätet. Det finns ju så mycket man måste tänka på. Men det finns några viktiga saker som du ska tänka på när du köper en batteriladdare. Det är även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa batteriladdaren 2023:

 • Att veta innan man köper en batteriladdare
 • Varför du bör köpa en batteriladdare
 • Vet vad du behöver laddaren till
 • Välj rätt batteriladdare
 • Pris
 • Spänning
 • Laddningstyper
 • Laddningskraft
 • Vägguttagskontakt
 • Laddningsövervakning
 • Bärbarhet
 • Användbarhet
 • Indikatorer
 • Jumpstart funktioner
 • Typ av batteriladdare
 • Storlek
 • Omvänt polaritetsskydd
 • Ampere
 • Specifikationer
 • Bilstart
 • Aktiv övervakning
 • Reparationsläge
 • AGM
 • Garanti
 • Väderskydd
 • Flerstegsladdning
 • Ytterligare egenskaper
 • Andra överväganden

Saker du behöver veta innan du köper en batteriladdare

 1. Vilken typ av batterityp använder ditt fordon? Troligtvis är svaret ett vanligt blybatteri, men om du kör en husbil har det förmodligen ett djupcykelbatteri. Under alla omständigheter måste du se till att alla batteriladdare du anser är kompatibla med ditt batteri.
 2. Vill du ha en manuell eller automatisk smart batteriladdare? Automatiska batteriladdare är vanligtvis lättare att använda, eftersom de reglerar laddningen för att förhindra batteriladdande överladdning, men manuella batteriladdare är bättre för att återuppliva döda batterier.
 3. Hur mycket ström behöver du i en batteriladdare? Vill du ha ett som laddar ett batteri långsamt och håller det underhållet medan det inte används? Eller vill du ha en batteriladdare som snabbt kan starta ett batteri och möjligen också ge en start?
 4. Vilken storlek batteriladdare föredrar du? Även om alla modeller på listan är tekniskt bärbara, är vissa mycket större än andra och kan därför vara svårare att använda. Kraftfullare batteriladdare är i allmänhet större.
 5. Vad vill du spendera på en batteriladdare? Återigen finns det vanligtvis ett direkt samband mellan strömmen och enhetens kostnad, så om du vill ladda snabbare måste du spendera lite mer.

Varför du bör köpa en batteriladdare

 • Undvik batteribyten. Att byta ut ett blybatteri är inte raketvetenskap, men det kan vara ganska processen beroende på vilken typ av fordon du äger. I vissa fordon är batteribyte en enkel operation: koppla bort klämmorna, ta bort det gamla batteriet, sätt i det nya, anslut allt igen. I andra bilar, som vissa hybrider som exempel, är processen mycket mer komplicerad och kräver åtkomst till speciella fack, verktyg och batterier. Med en enkel batteriladdare kan du å andra sidan ta bort mycket av komplikationen. En automatisk batteriladdare tenderar också att komma med viktiga funktioner som snabb laddning, flytläge, stegladdning, generatorgenerering, överladdningsskydd och mer.
 • Spara pengar. Utöver den utmanande utbytesprocessen kan du också spara pengar med en bra batteriladdare. För det första betyder ingen ersättning inga pengar på ett nytt batteri. För det andra kan du spara pengar på att en professionell byter ut batteriet åt dig. I båda fallen är det på sikt givande att investera i en kvalitetsbatteriladdare av hög kvalitet.
 • Ladda andra enheter. Vissa bilbatteriladdare har ytterligare laddningslägen och portar för andra mindre tillbehör och olika batterityper. USB-portar är till exempel vanliga och perfekta för att hålla enheter laddade när du är på språng.
 • Multitaska med en multifunktionell enhet. Behöver du lyssna på en radio i garaget? Med rätt bilbatteriladdare är det mer än möjligt. Många alternativ kommer med andra funktioner och funktioner inbyggda direkt i enheten. Utforska dina alternativ i förväg för att se vilka funktioner som är viktiga för dig och vilka du kan leva utan.

Vet vad du behöver laddaren för

Behöver du batteri för laddning? Behöver du det för batteriunderhåll eller båda? Batteriladdning är när du behöver ladda ett urladdat eller tomt batteri tills det är fullt. Batteriunderhåll är när du behöver en batteriladdare för att fylla på. Så till exempel har du en motorcykel som du bara använder några gånger i månaden, men du vill se till att den är klar när du behöver den. Det betyder att du behöver en batteriladdare för batteriunderhåll och inte batteriladdning. Detta kallas sippelladdning. Det finns batteriladdare som kan göra både underhåll och laddning.

Vissa människor behöver en batteriladdare för att hålla sina bil-, motorcykel- eller flygplanbatterier laddade när de inte används. I sådana fall skulle en lågströmsladdare vara tillräcklig för detta. Andra batterier kan behöva en ännu snabbare och kraftfullare batteriladdare. Detta är vad du behöver för ett rullstolsbatteri eller trollingmotorbatteri. Du kan också överväga andra typer av batteriladdare som är specifika för dina behov. Du kan till exempel behöva en flerspänningsbatteriladdare om du reser, en vattentät batteriladdare för när du är utomhus, en batteriladdare än som fungerar som en strömkälla för husbilar och en multibankladdare för när du är planerar att ladda flera batterier samtidigt.

Se till att du väljer rätt batteriladdare

Som en tumregel bör din batteriladdare vara minst 10% av batteriets Ah-betyg. Det betyder att ett 100Ah-batteri skulle behöva en batteriladdare på minst 10 ampere. Du kan öka batteriladdningsförstärkaren om du behöver att batteriet laddas snabbare. Att välja rätt batteri för din enhet är bara hälften av historien. Du måste också välja rätt batteriladdare för att ladda, underhålla och konditionera ditt batteri. Detta är viktigt särskilt när ditt batteri börjar visa tecken på åldrande.

Pris

Priset är alltid en viktig del när du ska köpa något. Fråga dig själv vad du ska använda den till? Hur mycket ska du använda batteriladdaren? Om du laddar ditt bilbatteri en gång om året behöver du förmodligen inte köpa den dyraste bilbatteriladdaren på marknaden. Men om du till exempel ska använda den för professionell användning på en verkstad kanske du vill leta efter en mer långvarig bilbatteriladdare som kommer att hålla länge.

Spänning

Du bör alltid se till att du väljer rätt spänning för batteriladdaren efter dina behov. De flesta bilar använder ett 12-volts batterisystem och du vill se till att laddaren kan ladda 12 volt. Många batteriladdare har både 6-volts-, 12-volts- och 24-voltsladdning, men du bör alltid dubbelkolla, så du väljer rätt batteriladdare för dina behov. Till exempel, om du ska ladda både din motorcykel med en 6-volts och din bil med ett 12-volts batterisystem, måste du hitta en batteriladdare som kan göra båda. Större lastbilar kan ha 24 volt-system i vissa fall.

Laddningstyper

Du måste också fråga dig själv om du ska underhålla laddningen eller använda den för snabb laddning för det mesta. Om du ska ladda det mest kan du välja en bilbatteriladdare som laddas med lägre ampere och har aktiv laddningsövervakning. Om du ska ladda bilbatterier snabbt många gånger, bör du välja en som ger mycket ampere, och kanske med en startstart-funktion ibland.

>>> Är du ute efter en komradio? Klicka här!

Laddningskraft

Detta är detsamma som ämnet innan nästan. Se till att du väljer rätt ampere av dina behov för din bilbatteriladdare. De flesta batteriladdare kan ladda med många olika ampere-priser. Men du vill se till att du väljer rätt för dina behov. Till exempel, om du bara ska ladda bilbatteriet, kan du välja en batteriladdare under 5 ampere, medan om du vill ladda snabbare rekommenderar jag minst 10 ampere av laddaren.

Vägguttagskontakt

Du vill alltid se till att bilbatteriladdaren levereras med rätt vägguttag för ditt land. Olika länder använder olika vägguttagskontakter och tillverkarens plats kanske inte är densamma som din. Så se alltid till att du kontrollerar detta innan du köper det.

Laddningsövervakning

Att välja en bilbatteriladdare med en aktiv övervakning av bilbatteriladdningen är viktigt, särskilt om du ska fortsätta ladda ditt bilbatteri mycket och du vill välja en batteriladdare med stor övervakning för att inte skada ditt bilbatteri på lång sikt. Vanligtvis har CTEK-laddarna utmärkt övervakning. På grund av detta kan du nästan ha bilbatteriladdaren ansluten 24/7; det kommer att göra jobbet för dig.

Säkerhetsfunktioner

Du vill också se till att du väljer en bilbatteriladdare med säkerhetsfunktioner ingår. En av dem är säkerheten för omvänd polaritet, vilket kan spara hela bilens elektriska system om du av misstag ansluter den positiva terminalen till den negativa och vice versa. Detta kan förstöra hela det elektriska systemet om säkerhetsfunktionen inte ingår. En annan säkerhetsfunktion du vill ha är att välja en gnistsäker bilbatteriladdare när du ansluter kontakterna till bilbatteriet. Vissa bilbatterier läcker batterisyra, och om du skapar en gnista när du ansluter laddaren kan batteriet explodera.

Det sista du vill ha är att få exploderad batterisyra i dina ögon, eftersom det kan leda till permanent blindhet om du inte tvättar det direkt. Om detta händer, torka av dina ögon och besök ett sjukhus så snabbt som möjligt. Använd alltid ögonskydd och andra säkerhetsskydd när du arbetar med bilbatteri.

Du bör också leta efter en batteriladdare med överspänningsskydd eftersom överspänning kan orsaka allvarliga skador på ditt elektriska system och du vill inte ha det om du laddar bilbatteriet med det anslutet till fordonet. Överspänning kan skada systemet allvarligt och du kan behöva byta ut många olika styrenheter, eftersom de är mottagliga för det. Detta kan resultera i en kostnad på över 100 000 kr eller mer.

Bärbarhet

Bilar rör sig, så det skulle vara en bra idé att skaffa dig en batteriladdare som du kan ta med dig på vägen. Helst kan den enkelt passa in i handskfacket eller en liten resväska. Den nuvarande utformningen av batteriladdare fokuserar mycket på att vara kompakt och lätt som möjligt.

Användbarhet

Det är uppenbart att inte alla bilister är mekaniskt lutade, varför det är så viktigt att se till att batteriladdaren är snabb och enkel att använda. Många batteriladdare har fått funktioner som ett ljus för att belysa ett färdigt batteri i mörkret och LED-lampor för att indikera prestandanivåer. De flesta batteriladdare har också anpassats för att hämta all kraft de behöver från bilens cigarettändare. Tänk också på om laddaren kan användas för att driva andra elektriska föremål som din smartphone och laptop. Ett par USB-kortplatser är alltid en välkommen syn.

Indikatorer

Det skulle vara extremt praktiskt att kunna hålla koll på batterikapaciteten under laddning och veta när det behöver laddas. En riktigt bra batteriladdare bör ha indikatorer för detta ändamål samt ett larm vid omvänd polaritet. På detta sätt placerar du alltid klämmor i exakt rätt ordning. Återigen är detta en bra funktion att ha, särskilt för förare som inte är bekanta med att ladda bilbatterier.

Jump-Start-funktioner

Om du ska starta din bil med en bilbatteriladdare måste du välja en med den här funktionen. Men startstartsfunktionen i dessa batteriladdare är inte ofta så stark, och om du behöver den här funktionen, rekommenderar jag att du skaffar en Jumpstarter i stället för den här uppgiften.

Typ av batteriladdare

Vanlig batteriladdare

Som namnet antyder är denna typ en grundläggande batteriladdare som kan återställa saften i ett bilbatteri, ofta även om den har laddats ur helt. Grundladdare är rikliga, och det är vanligtvis möjligt att hitta rätt batteriladdare som är den perfekta storleken, formen och strömstyrkan du behöver för ditt fordon.

Underhållare

Mindre vanligt än vanliga batteriladdare, är batteriunderhållare tänkta att förhindra att bilbatterier laddas ur helt. De är bra för en snabb “påfyllning” och för att bibehålla den allmänna hälsan hos ett batteri om du kommer ihåg att använda det då och då.

Restaurator

Den minst vanliga versionen av en batteriladdare, restauratörer blåser nytt liv i gamla batterier. Eftersom olika föroreningar byggs upp i batteriets celler förlorar batteriet effektiviteten. Restauratorer kan bryta ner dessa föroreningar så att de kan hålla en laddning igen. Det här är den dyraste typen av batteriladdare och är vanligare i professionella garage än för hemmabruk.

Storlek

Batteriladdare finns i ett stort antal storlekar. Några av dem är extremt bärbara men tar en stund att ladda och kan inte starta ett helt dött batteri. Andra är extremt kraftfulla och inkluderar hoppstartkapacitet men är lika tunga djur som tar upp halva bagageutrymmet om du bestämmer dig för att hålla den i din bil.

Omvänd polaritetsskydd

En av funktionerna som alla dessa val har gemensamt är omvänd polaritetsskydd. Det här är en säkerhetsfunktion som förhindrar att elektriska stötar eller gnistor flyger om du av misstag ansluter kablarna till fel ände på batteriet.

Ampere

Dessa batteriladdare finns i olika ampere. Området avgör kapacitet. Det är viktigt att veta vad din primära användning kommer att vara för laddaren. Det tar längre tid att ladda batteriet med lägre ampere, men underhållsladdning gör underhållet enkelt. Det här är bra alternativ om du inte använder en bil så ofta men vill vara säker på att batteriet inte går ur när det står i tomgång för länge. Högre ampere-alternativ kommer att kosta mer, men de är bättre alternativ för skydd mot batteridöd och förhindrar att du blir strandad.

Många av de högre ampere-produkterna kan starta ett dött batteri för att få dig på vägen igen utan att behöva vänta på laddningar. Även de som inte hoppar i gång ett dött batteri omedelbart tar betydligt mindre tid att ladda döda batterier än modeller med lägre ampere. För de flesta ändamål bör ett förstärkningsområde mellan 750 milliamp och 20 amp vara mer än tillräckligt. Mer kraft krävs inte såvida du inte letar efter ett sätt att starta din bil, och det tar mycket lång tid att ladda batteriet och eventuellt mindre ström kan kanske inte behålla det optimalt.

Specifikationer

Bilbatteriladdare måste anpassa sig till de olika typerna av bilbatterier som de kan stöta på. Generellt kommer olika batterier att ha olika nivåer av förstärkare som de behöver för att fungera effektivt. Batteriladdare med förmågan att upptäcka de nödvändiga förstärkarna och distribuera nödvändig spänning gör laddningsprocessen säkrare och enklare. Vissa batteriladdare måste också ladda faser som kan läsa och anpassa sig till batteriets tillstånd och justera laddningsinställningarna därefter.

Bilstart

Denna funktion är inte lika vanlig bland olika modeller. Det kostar mer att köpa en batteriladdare med möjlighet att starta din bil, eftersom det tar mycket mer kraft. Om du vill ha en försäkran om att du inte blir strandad om ditt batteri tar slut medan du är ute, är det här en trevlig funktion.

Aktiv övervakning

Den här funktionen är standard bland de flesta batteriladdare med låg ampere, och jag rekommenderar inte att du köper en produkt som inte innehåller den. Aktiv övervakning gör att en batteriladdare kan berätta om ditt batteri. De lägre ampere-modellerna använder den för att avgöra när ett oanvänt batteri börjar förlora laddning.

Det aktiverar batteriet så att det kan börja laddas och stängs sedan av för att förhindra överladdning när det märker att batteriet är fulladdat. Mer omfattande batteriladdare har mer informativ aktiv övervakning. Många av dessa batteriladdare kan ge dig detaljerad information om bilbatteriets hälsa. De kommer att varna dig när det tappar liv permanent, meddela dig hur mycket laddning du har i det och till och med skydda mot vanliga batteridödare för att förlänga ditt bilbatteris livslängd.

Reparationsläge

Batteriladdarna i den här listan innehåller ofta reparationslägen. Tanken bakom batteriladdare är att användare vill ha ett sätt att förlänga batteriets livslängd och ladda hemifrån utan dyra resor till mekanikern. Det är därför jag anser att ett reparationsläge är en väsentlig egenskap hos alla bilbatteriladdare. Denna funktion minskar uppbyggnaden för att förlänga batteriets livslängd.

AGM

Absorberande glasmatta (AGM) är en funktion som ofta finns bland de nyare bilbatteriladdarna. Äldre bilar behöver inte oroa sig för den här funktionen, men om du har en helt ny modell kan den ha ett AGM-batteri. Den här nya batteritypen fungerar på samma sätt, men i stället för att ha flytande interiörer lagras dessa kemikalier i glasplattor. Dessa finns oftast i motorcyklar och lyxbilar av ny modell. Att titta på ditt batteri kommer att berätta vilken typ du har. De flesta batterier är flödade blybatterier (FLM), AGM eller Gel (gelfyllda) batterier. Se till att din batteriladdare är kompatibel med din batterityp.

Garanti

Detta kan vara ett dyrt köp. Det kommer inte nödvändigtvis att användas direkt, och problem dyker inte upp omedelbart om du köper det som en säkerhetskopia i nödfall. På grund av detta vill du veta garantitäckningen. De flesta av dessa har 5 års standardgaranti. Vissa av dem täcker ännu mer tid.

Tillsammans med garantin, se till att checka in på företaget. En garanti är värdelös om företagets kundtjänst inte finns. Många företag kräver också att du betalar för att skicka tillbaka den felaktiga produkten till dem för reparationer. På en sådan tung artikel kan de lägre modellerna ofta kosta nästan lika mycket för att lösa in garantier än att bara köpa en ny, och processen tar mycket längre tid.

Väderskydd

Eftersom de flesta bilbatteriladdare ser användning utomhus eller i garage kan en grundläggande nivå av yttre skydd hålla laddaren i gott skick under lång tid. Skydd mot vatten och damm är en viktig funktion, ofta betecknad med IP-klassificeringssystemet som mäter hur motståndskraftigt något är mot dessa element. Grundläggande värmeskydd går också långt för att skydda de inre komponenterna i en batteriladdare.

Flerstegsladdning

Vissa batteriladdare kan ladda batterierna i flera steg. Sådan funktionalitet är till stor hjälp för korrekt laddning och underhåll av batterierna. I det allra första steget diagnostiserar laddaren batteriets tillstånd och tar reda på batteriets spänning. Det ser också till att batteriet är stabilt för att starta laddningsproceduren.

Det andra steget är återhämtning som driver en liten voltström för att vakna av helt urladdade eller sulfaterade batterier. Tredje stegen börjar med försiktig laddning för att göra batteriet redo för massladdning. Nästa steg är bulkladdning som fortsätter till 80% av laddningen. Det femte och sjätte steget är absorption och sippra som fortsätter att ladda batteriet helt. Det sista steget handlar om underhåll som initierar kontinuerligt för att vara säker på om batteriet kräver mer laddningar.

Ytterligare egenskaper

Om du vill få ut mer av en bilbatteriladdare är extra funktioner och tillbehör ett måste. Saker som laddningsportar för små enheter, inbyggda radioapparater och snabbladdningsfunktionalitet gör att du får mer användning av laddaren och mer värde för dina pengar. Även grundläggande tillägg som en LCD-skärm ledde indikatorer eller ett vattentätt eller gnistsäkert exteriör hjälper till med användbarhet och hållbarhet.

Andra överväganden

Laddningstid: Den genomsnittliga laddningstiden för en bilbatteriladdare varierar beroende på laddaren i sig och bilbatteriet. I genomsnitt tar de flesta batteriladdare mellan två och tio timmar att ladda ett batteri helt. Små, bärbara batteriladdare tenderar att ta längre tid så att större garage-endast modeller kan vara ett bättre köp om du vill ha de snabbaste laddningstiderna.

Användarvänlighet: Det borde inte vara svårt att ansluta en batteriladdare till ett bilbatteri och få igång det. De flesta tenderar att vara ganska enkla, men det kan finnas vissa inställningar som gör det svårt att använda om du måste ställa in dem manuellt. Det är därför automatiska billaddare som kan läsa batteriets tillstånd och just därefter sparar tid och ansträngning med varje laddning.

Lista över de bästa batteriladdarna 2023

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Steg för steg guide hur du använder en batteriladdare

Att ansluta en sippelladdare kan vara lite komplicerat. Det är lite som att fästa bygelkablar, men utan en annan person där för att försäkra dig om att du gör allt korrekt eller för att vägleda dig i rätt riktning om du inte gör det. Lyckligtvis har jag en enkel guide för att lindra eventuell rädsla för att spränga din bil som du planerar att förvara på ett säkert sätt. Först måste du parkera din bil på en väl ventilerad och regnfri plats. Bilen ska vara avstängd, med nycklarna ur tändningen, och droppladdaren ska inte anslutas.

Leta reda på din batteripol och markplats

Börja med att knäppa på huven och hitta batteripolerna. De flesta bilar har en frikopplingsknapp vid förarens fotbrunn, även om några har mer komplicerade sätt att komma åt det område där ditt batteri och terminalerna kommer att vara. Om du är osäker, se bruksanvisningen för fordon. Det finns två viktiga delar till batteriet: den positiva och negativa polen. Du kan vanligtvis skilja mellan dem eftersom de är färgkodade eller under ett färgat plastskydd.

Den positiva terminalen är röd och den negativa är svart. Om de inte är färgkodade har de förmodligen en positiv symbol (+) eller en negativ symbol (-) i närheten. Du behöver inte alltid använda den negativa terminalen. Ett bra alternativ är en markplats. Detta hjälper till att stänga kretsen på ett säkert sätt. Leta efter utsatt metall eller en del av bilens ram eller en bult som är fäst vid bilens ram.

Koppla bort batteriet

Nu när du har hittat batteriet och dess poler, lossar du batteriet i följande ordning: ta först ut den negativa kontakten. Ta sedan bort den positiva kontakten. Återigen kan detta identifieras med färg, eftersom den negativa delen av batteriet blir svart och det positiva kommer att vara rött.

Sätt fast laddaren

Fäst nu sippelladdaren i motsatt ordning. Ta den röda klämman och fäst den på den positiva terminalen, ta sedan den svarta klämman och fäst den på antingen markplatsen eller den negativa terminalen.

Sätt på laddaren

När laddaren är ansluten till batteriet är det dags att ansluta det, sätt på det och börja ladda batteriet. Innan du ansluter laddaren kommer vissa modeller med ytterligare funktioner, inklusive hur stark en laddning är och hur länge en laddning är. Ett bilbatteri kan underhållas med så lite som 750 milliampere. Mer grundläggande batteriladdare har inte dessa funktioner, så koppla bara in den när allt är anslutet.

Slutför laddningen

Lämna laddaren och kablarna på plats medan den gör sitt. Vissa ägare rekommenderar att huven är öppen medan du laddar ett batteri eftersom det kan avge vätgas under processen. Det är därför som ett välventilerat utrymme för din bil tidigare nämnts.

Ta bort laddaren

När det är dags att ta din bil ur lagring finns det också några steg att följa, men det är oftast de tidigare stegen men i omvänd ordning. Börja med att koppla ur laddaren från uttaget. Koppla sedan loss kablarna från batteriet, börja med den negativa klämman och sedan den positiva. Ta bort laddaren från bilen och sätt sedan tillbaka batteriet i polerna, börja med den positiva terminalen och sedan den negativa.

Hur man använder en bilbatteriladdare

Innan vi pratar om funktionerna är det viktigt att berätta om hur du använder den här produkten. Att hantera el kan vara läskigt och farligt när det inte görs ordentligt. Även om den här listan upprätthöll en minimisäkerhetsstandard som borde förhindra de värsta personskadorna, vill vi inte alls. Dessa batteriladdare fungerar genom att fästa kablar med ditt batteri och låta elektrisk ström strömma igenom dem. Här är några av de grunder du behöver veta för att använda dem.

Först och främst ska du inte ansluta laddaren eller slå på den som ditt första steg. Det är viktigt att ansluta den innan du släpper igenom strömmen, annars kan du få elektriska gnistor som flyger från kablarna, och det är en brandrisk. Den största frågan de flesta har är vilka klämmor till vad? I det här fallet är det viktigt att komma ihåg att TÄNKA. För stora sinnen … TÄNKA SOM. Om du har den frasen i åtanke blir det mycket lättare för dig att komma ihåg att du vill matcha positivt med positivt och negativt med negativt. Varför? Eftersom stora sinnen tänker LIKE.

Nu kan du sätta på laddaren och börja ladda. För intuitiva batteriladdare bör detta vara allt du behöver göra. Om din batteriladdare har manuella inmatningsinställningar, följ individuella instruktioner för att berätta vilken spänning ditt batteri är och hur mycket laddning du behöver. Säkerhetstips: Rör inte eller rör inte kablarna under laddningen! Slå av strömmen innan du försöker göra justeringar eller ta bort kablarna. När ditt batteri är laddat och du har stängt av strömmen är det säkert att ta bort laddarna. Ditt batteri ska vara klart.

Olika typer av batteriladdare

Det finns ingen tvekan om att det finns många olika bilbatteriladdare där ute, och det som passar dig beror på ditt fordon, din användning av det och det pris du vill spendera. Oavsett vad du väljer kommer det dock att falla i en av de två huvudkategorierna batteriladdare – automatisk och manuell.

Automatiska (eller “smarta”) batteriladdare kan mäta laddningsnivån i bilens batteri och agera på lämpligt sätt, så att den inte tappar helt eller överladdas. Båda dessa kan vara skadliga för ditt batteri, beroende på vilken typ du har, så att ha en smart batteriladdare som eliminerar dessa risker kan vara bättre för ditt batteri på lång sikt.

Manuella batteriladdare, å andra sidan, överför helt enkelt sin ström till ett batteri tills de kopplas bort eller är urladdade. Även om detta potentiellt kan vara skadligt för ett batteri vid överladdning, ger det också en fördel: vissa smarta batteriladdare kommer att ha problem med att hitta (och därefter ladda) batterier som är helt döda, men detta är inte ett problem för manuella batteriladdare.

Som regel är det bättre för ett fordons batteri att laddas långsamt än snabbt om du kan spara tid. En snabbstart eller att använda en snabbladdare på moderna bilar kan steka alla typer av känslig elektronik, och då kanske du tittar på riktiga pengar. Moderna bilar är faktiskt datorer som bara har några hjul fästa. Du kan skada tusentals kronor på elektroniken om du är slarvig eller slarvig med hoppstart eller snabbladdare.

En långsam laddning kan åstadkommas med en sippelladdare. Trickle-batteriladdare finns i både automatiska och manuella varianter och är utformade för att ladda batterier långsamt under längre perioder.

Automatiska sippelladdare är effektiva för fordon som inte används i flera månader i taget, eftersom de kan kompensera den naturliga självurladdningshastigheten som batterierna upplever. Självurladdningen lägger till och kan eventuellt tömma ditt batteri helt när du försöker använda ditt fordon igen. Eftersom dessa batteriladdare är automatiska, fylls de bara tillräckligt för att kompensera för den lilla mängd batterilivslängd som har laddats ur innan den stängs av igen.

Hur du laddar ett batteri med din batteriladdare

Det är okej att ladda ett batteri som fortfarande är anslutet till ett fordon, men se till att fordonet är avstängt. Om du är orolig för kylan i ett garage som påverkar batteriets hälsa (om du lagrar ett fordon, som en husbil, för vintern), kan du också ta bort batteriet och låta det laddas inomhus – men det här presenterar egna risker.

På nyare bilar, om du kopplar bort batteriet för att ladda det, kommer alla minnen i alla elektroniska doo-pappor i bilen att förlora. Om du har tur är allt du behöver göra att återställa radiostationerna. Om du inte har tur får du en bazillion felmeddelanden och du kanske tittar på en bogsering till återförsäljaren för att göra alla slags saker omgjorda innan du kan köra bilen igen.

Att ladda batteriet i sig är ett ganska enkelt jobb, men det kan också vara potentiellt farligt, så du måste se till att du är försiktig. Varje uppgift som innebär att arbeta med elektrisk ström innebär en chockrisk, och utspillt batterisyra är skadligt för huden.

Din batteriladdare kommer med detaljerade instruktioner som bör följas, men det finns några regler som är mer eller mindre universella (igen, men inkluderade instruktioner bör ersätta allt annat). Till att börja med vill du alltid se till att din batteriladdare är avstängd – annars riskerar du att utsätta dig för en elektrisk stöt. Därefter ansluter du laddarens positiva klämma till batteriets positiva terminal och laddarens negativa klämma till batteriets negativa terminal. Vanligtvis är laddarens positiva klämma röd och den negativa klämman svart.

När laddaren är ansluten till batteriet kan individuella instruktioner variera. Vissa batteriladdare kan ha inställningar för att justera som avgör hastigheten med vilken batteriet fylls på, medan andra bara kan sättas på. Hur som helst, vid denna tidpunkt är du redo att börja ladda.

Hur lång tid du behöver ta för att ladda ditt batteri helt beror på den befintliga laddningsnivån och laddarens hastighet. Låt oss säga att du har ett 12-volts batteri som rymmer cirka 48 ampere. Om ditt batteri är helt urladdat och din batteriladdare kan fylla på fyra ampere per timme tar en full laddning 12 timmar. Om din batteriladdare har en justerbar strömstyrka kan du bestämma hur lång tid det tar att ladda helt. Återigen är det bättre att ladda batteriet långsamt, men om du behöver en snabb laddning kan du ställa in din enhet till en hög hastighet. Se bara till att du håller ett öga på det om det är en manuell batteriladdare för att förhindra överladdning.

Bilbatterier behöver inte laddas så ofta om din bil används regelbundet – vanligtvis behöver du bara använda laddaren om bilen inte startar, vilket inte skulle hända förrän efter flera års användning. Några signifikanta tecken på att ditt batteri börjar ta slut är att du saktar ner motorns vevhastighet och att dina strålkastare dämpas. Du kan också köpa en batteritestare om du är orolig för att bli strandad.

När det gäller motorcyklar, husbilar, båtar eller andra fordon som sannolikt kommer att gå långa perioder utan användning, är dränering dock ett stort problem. Liksom bilar använder dessa fordon vanligtvis blybatterier som upplever självurladdning när de inte används. Jag rekommenderar att du laddar dessa batterier var 30: e dag för att förhindra batteridöd och bevara batteriets allmänna hälsa. Naturligtvis, som med lagrade bilar, kan du också lämna dessa fordons batterier anslutna till automatiska batteriladdare eller ett bilbatteriunderhåll.

Snabbtips för att välja batteriladdare

Även det bästa bilbatteriet behöver ibland laddas. Det kan vara svårt att välja en batteriladdare som passar dina specifika behov med så många där ute. Men oroa dig inte, jag är här för att vägleda dig. Här är några av de saker du behöver tänka på.

 • Identifiera dina spänningsbehov – Beroende på spänningsbehovet i din bil kan du spara massor av pengar. Anta att du bara har ett 12-volts bilbatteri, då är du mycket bättre att välja en 12-voltsladdare snarare än en 6-volts eftersom den i de flesta fall rymmer den. Men om du behöver en mångsidig batteriladdare för inte bara din bil utan även andra motorer, kan du välja de 6 volt.
 • Ström – Olika batterier kräver olika strömstyrka. Men lyckligtvis erbjuder de flesta bilbatteriladdare idag olika strömstyrkor som passar dina behov. Du behöver bara välja vilka du ska använda. Dessutom finns det vissa batteriladdare som laddar ditt batteri snabbare än andra på grund av antalet strömstyrkor i dem. Men var försiktig eftersom snabb inte alltid betyder säker.
 • Hitta rätt storlek – Batteriladdare blir lättare och bärbara när tekniken utvecklas. Och det här är bra! För det första behöver du inte välja stora batteriladdare så tunga som de faktiska bilbatterierna. Och bärbart betyder att du kan ta med dig den när du är på språng så att de kommer till nytta.
 • Manuell eller automatisk – Om du är mekaniker kan det vara säkert att välja en manuell batteriladdare. Men för de som är nya för bilar kommer det att vara lätt att gå helt automatiskt, vilket innebär att det kommer att finnas fall av överladdning. Men även om du är en mekaniker eller en automatisk nörd kan du tycka att den här funktionen är användbar och bekväm.
 • Smarta batteriladdare – Med tillkomsten av datorer går allt automatiskt. De kallas inte smarta batteriladdare utan anledning. Denna funktion möjliggör en bekväm och enkel tid eftersom laddaren själv gör diagnosen åt dig. De kan också förhindra mänskliga fel som t.ex. negativa kopplingar eller att vända positiva och negativa kopplingar.

Snabbguide till laddning av bilbatteri

Du har laddaren, men du har ingen aning om hur du laddar bilen. Du önskar att det var så enkelt som att ladda din telefon men det är det inte. Men med den här enkla guiden har jag täckt dig!

 • Säkerhet först – Innan någonting vill du se till att du arbetar i ett torrt och väl upplyst område helst i ditt garage. Se till att du bär skyddsglasögon och handskar om du behöver det.
 • Laddar eller kopplar ur bilen – Vanligtvis är de flesta billaddare lätta att nå. Men vissa måste kopplas bort för att laddas. När du tar ut batteriet ska du först koppla bort minuspolen och sedan den positiva.
 • Placera batteriet – Om du kopplade bort batteriet från bilen, placera det på en plan yta bort från laddaren. Du vill hålla laddaren så långt borta som möjligt för att förhindra skador eller brand.
 • Ansluta ordentligt – Börja med att se till att laddaren är avstängd. Fäst sedan den svarta kabeln från laddaren med negativt (-) tecken på den till motsvarande terminal på batteriet som har samma symbol. Anslut sedan den röda kabeln som är den positiva (+) till den positiva terminalen. Se till att du noga kontrollerar om du placerar dem korrekt i deras respektive terminaler annars riskerar du att skada batteriet.
 • Starta laddningen – Beroende på laddarens modell kan du ställa in spänningen manuellt eller inte. Men de flesta batterier på marknaden nu är enkla att använda, var noga med att läsa manualen.
 • Kontrollera om det fungerar – Vissa moderna batterier är utrustade med LED-skärmar som ger dig alla saker du behöver kontrollera, såsom spänning, förstärkare, laddningsstatus och felinformation. Vanligtvis rymmer ett bilbatteri 48 ampere och om du laddar det med cirka 1 amp / timme tar det 12 timmar att ladda det helt.

Vanliga frågor om batteriladdare

Vad är den bästa bilbatteriladdaren?

Den bästa bilbatteriladdaren är en batteriladdare som är tillräckligt kraftfull för att hantera din motorstorlek och kompatibel med din typ av batteri. Det här är de två viktigaste faktorerna att tänka på när du köper!

Vilken bilbatteriladdare behöver jag för min skåpbil?

Håll utkik efter en kraftig bilbatteriladdare för din skåpbil. Det kan hända att rätt produkt listas för att underhålla din motorstorlek (dvs. 2,0 liter) eller att den är listad som en lämplig batteriladdare för 12 eller 24 volt batterier.

Vid vilken förstärkare ska jag ladda mitt bilbatteri?

48 amp timmar är den genomsnittliga kapaciteten för ett standardbilsbatteri, medan laddningshastigheten för en typisk batteriladdare är ungefär 2 ampere. Genom att känna till dessa två siffror kan du beräkna exakt hur länge du ska ladda ditt bilbatteri.

Om batterikapaciteten och laddningshastigheterna är 48 respektive 2 tar det 24 timmar att ladda ett helt urladdat batteri, eller för fullt. På samma sätt, om din kapacitet är 60 amp timmar och din batteriladdare fungerar vid 3 ampere, behöver du 20 timmar för att ladda ditt batteri från tomt till fullt.

Vad kostar en batteriladdare?

500 kr och under: För en anständig batteriladdare som inte erbjuder för mycket när det gäller spänning, är det här området att tänka på. De flesta batteriladdare i detta intervall har lågspänningsutgångar, så de kanske inte är bäst för större fordon.

100 – 1000 kr: Detta standardutbud av bilbatteriladdare har nästan allt och allt du kan tänka på för alla fordon. Större spänningar är vanliga här, tillsammans med några alternativ med extra funktioner och tillbehör.

1000 kr och högre: Högklassiga bilbatteriladdare tenderar att vara större i form, kraftigare i spänning och bekvämare när det gäller extra tillbehör. Det är lätt att hitta en modell som kan hantera nästan alla fordon, inklusive några återställningsalternativ för professionell användning.

Vilka olika typer av batteriladdare är vanligast?

Multifunktionell – De flesta bilbatterier fungerar på 12V elektriska system, så bilbatteriladdaren du väljer borde definitivt kunna hantera denna spänning. När det gäller bilbatteriladdare kanske du vill överväga en multifunktionell batteriladdare som kan ladda 12V bilbatterier och många andra enheter som golfbuggies, jetski och andra små fritidsfordon.

 • Automatisk – Det finns två huvudtyper av automatiska batteriladdare och de faller i allmänhet i två kategorier. Den första typen av automatisk bilbatteriladdare är den typ som du först måste ladda via ett eluttag. När bilbatteriladdaren är fulladdad kan du använda den för att starta ett bilbatteri som har dött. Du ansluter den helt enkelt till batteripolerna, slår på den och startar bilen. När bilen är laddad kan du ta bort bilbatteriladdaren och ladda den, redo att användas nästa gång du behöver den.
 • Den andra typen av automatisk bilbatteriladdare fungerar på liknande sätt, men du fäster den till bilbatteriet och lämnar det ganska mycket. Denna typ av automatisk bilbatteriladdare upprätthåller kontinuerligt strömnivån i bilbatteriet och ger dig en avläsning av återstående ström i bilbatteriet via en skärm.
 • Den andra metoden du kan använda för att ladda ditt bilbatteri är att använda bygelkablar. Detta är vanligtvis effektivt, men det betyder att du måste hitta någon som är villig att komma till dig för att fästa bygelkablarna från bilbatteriet till deras. Annars kan du också göra detta med ett mini-kraftpaket eller en generator. När det gäller bekvämlighet är automatiska billaddare mycket bättre.

Vad är en bilbatteriladdare?

En bilbatteriladdare är en liten enhet som i grunden används för att starta ett bilbatteri som har tömt ström. Den främsta anledningen till kraftuttag som inte berodde på ett defekt batteri är att lämna strålkastarna eller radion på. Denna typ av missöden kan hända vem som helst och det händer oftare än folk tror. Att ha en bilbatteriladdare i bilen är lika viktigt idag som att ha ett reservdäck. Du vet aldrig när du behöver det. Idag laddar en bilbatteriladdare inte bara ett batteri utan kan också diagnostisera eventuella problem samt återställa batteriet och bibehålla ditt bilbatteri så att det förlänger dess livslängd.

Kan du överladda ditt batteri med en bilbatteriladdare?

Med de flesta nyare modeller av bilbatteriladdare är det nästan omöjligt att överbelasta ditt bilbatteri. De flesta av dessa moderna batteriladdare är utrustade med diagnostisk teknik och sensorer som automatiskt stoppar laddningsprocessen när bilbatteriet är fullt. Detta är en väsentlig funktion som inte bara förhindrar skador på bilbatteriet utan också fungerar som en mini-underhållstjänst.

Hur lång tid tar det för en bilbatteriladdare att ladda ett bilbatteri?

Beroende på märke och modell på bilbatteriladdaren du har kan det ta allt från 4 till 12 timmar att ladda ditt batteri helt. Det här är bra för laddning över natten när din bil är säkert innesluten i ditt garage, men för när du är ute på vägen, särskilt på natten, vill du ha en bilbatteriladdare som kan få dig att röra dig igen och snabbt. Många av dessa kompakta automatiska batteriladdare är tillräckligt små för att hålla i bagageutrymmet i din bil eller handskfack, men förse bilbatteriet med tillräckligt med kraft för att vända din motor. Du kan sedan komma hem och ladda batteriet helt, redo för nästa dag.

Bilbatteriladdare finns snart i varje bil och kan till och med anses vara obligatoriska. Det är något som kan vara en livräddare, särskilt för skiftarbetare som hamnar i en isolerad parkeringsplats eller på en avlägsen väg mitt på natten. Många av dem i vårt urval arbetar snabbt med att få bilen igång igen. De kanske inte är en permanent eller långvarig lösning för ditt bilbatteri, men de kommer säkert att fungera tillräckligt bra för att din bil ska komma igång så att du kan komma hem eller till en säkrare plats som en bensinstation eller ett trångt shoppingkomplex. Skaffa en för dig själv och särskilt för dina kvinnliga familjemedlemmar.

Kan jag använda en motorcykelladdare på en bil?

Var extremt försiktig när du vill ladda ditt motorcykelbatteri med en bilbatteriladdare. När batterierna är överladdade tappar de förmågan att hålla elektricitet, och följ därför ditt motorcykels batteris kapacitet och laddningshastigheten för en bilbatteriladdare när du vill använda dem tillsammans.

Med det sagt är de flesta motorcykelbatterier kompatibla med USB-kontakterna som du vanligtvis hittar på bilbatterier, så det bör vara ok att använda dem om de verkar vara lämpliga för motorcykelns motorstorlek.

Hur reparerar jag en bilbatteriladdare?

Bilbatteriladdare går sällan sönder eftersom de inte har några rörliga delar, men om du upptäcker att de går sönder rekommenderar jag att du tar med din batteriladdare till din lokala butik för hjälp. Jag rekommenderar inte att du manipulerar din bilbatteriladdare såvida du inte är kvalificerad elektriker, eftersom de interna ledningarna du hittar i laddaren inte är utformade för att vara DIY-underhållbara. Med det sagt är den mest troliga orsaken till brott en säkring som gått, och en voltmeter kan hjälpa till att identifiera om en batteriladdare faktiskt producerar el när den ansluts till elnätet. Om en batteriladdare producerar över 12 volt är det förmodligen OK – men om den producerar under denna mängd är en troligt säkring troligen orsaken till problemet.

Kan du lämna en bilbatteriladdare på för länge?

ja! Smarta batteriladdare dyker upp i underhållsläge för att undvika överladdning av ditt batteri, men traditionella batteriladdare kan inte detta, så var försiktig så att du inte överladdar dina batterier eftersom det kan minska deras kapacitet att hålla elektricitet.

Ska jag ladda mitt bilbatteri när det är anslutet till fordonet?

Du kan göra detta om du har en modern batteriladdare med aktivt spikskydd och övervakning. Den moderna laddaren producerar inte spänningspik och det är därför de är ofarliga att ladda bilbatteriet när det är anslutet till fordonet. Jag råder dig dock att kontrollera användarhandboken för att vara helt säker.

Vad är det bästa sättet att ladda ett bilbatteri?

Kontrollera först att laddaren är helt avstängd. Anslut den positiva batteriklämman med den positiva terminalen och den negativa med den negativa terminalen. Om du äger en automatisk batteriladdare är allt du behöver göra att sätta på den så är du klar. Batteriet laddas automatiskt och visar en indikation när laddningen är klar.

Kan jag starta bilen med en batteriladdare?

Nej. En bilbatteriladdare producerar vanligtvis inte tillräckligt med elektricitet för att du ska kunna starta bilen – de är utformade för att ge mindre mängder laddning under lång tid.

Vad är skillnaden mellan en batteriladdare och en rivstartare?

Det är lätt att förvirra bilbatteriladdare och startstart, särskilt om du inte är en bilentusiast. Båda ger ström till bilens batteri, men på mycket olika sätt och för mycket olika ändamål. Billaddare ansluts till ett vägguttag och levererar en liten laddning som håller batteriets laddning när den inte används. Med andra ord är billaddare avsedda för långtidsunderhåll. Du använder en billaddare för husbilar, båtar, fyrhjulingar, motorcyklar och andra fordon som ofta spenderar veckor eller månader utan användning.

Om du inte använder ett fordon ofta försämras batteriets laddning. Men när du ofta använder ett fordon håller generatorn batteriet laddat, såvida inte batteriet är urladdat. Det är där jump-starters spelar in. En jump-starter är ett batteri som levererar ett kraftigt stötar till ditt fordon så att det kan komma i gång. I grund och botten tar det tillfälligt över för ditt döda batteri och hjälper din bil att komma i gång. Sedan, efter att bilen startats, ska generatorn kunna ladda det döda batteriet, såvida inte batteriet är gammalt och har tappat förmågan att hålla en laddning, vilket händer för alla batterier så småningom.

Vilken batteriladdare behöver jag?

Om du vet vilken typ av laddning du vill göra finns det bara ett par saker att tänka på när du väljer en batteriladdare:

 • Motorstorlek – Hur stor är din motor? En större motor behöver ett större batteri, vilket i sin tur behöver en kraftfullare batteriladdare! Kontrollera att din batteriladdare passar din motorstorlek.
 • Batterityp – Vilken typ av batteri har du? Blybatterier fungerar med alla typer av batteriladdare så länge de är lämpliga, men om du har ett gel- eller kalciumbatteri eller en AGM / EFB som normalt finns i bilar med stopp / start-funktioner.

Så där har du det – en snabb guide till bilbatteriladdare. Se till att laddaren är rätt för det jobb du vill ha, och att den är kompatibel med ditt batteri, och att du är redo att gå! Gå till vårt sortiment för mer information, eller se om jag har svarat på din fråga i mina vanliga frågor nedan.

Kan du ladda ett dött batteri?

Det här är inte en lätt fråga att svara på, men det är en vanlig fråga. Frågan som ska ställas när man bestämmer svaret är hur batteriet först började. Om batteriet bara gick väldigt länge mellan användningarna, eller om du glömde att stänga av strålkastarna hela dagen, är svaret troligtvis ja, med tillräckligt med ampere och tid kan du ladda.

Den olyckliga sanningen är att alla batterier har en förutbestämd livslängd. Medan korrekt underhåll kan optimera livslängden kommer batteriet så småningom att dö. Om ditt batteri dödades igen efter flera laddningar, och det här är inte första gången det händer, kommer du tyvärr troligtvis att behöva byta ut batteriet och till och med att köpa en batteriladdare sparar det inte.

Hur laddar du ett 12-volts batteri?

För att ladda ditt 12-voltsbatteri behöver du bara ansluta ditt batteri till laddaren genom att ansluta den svarta negativa kabeln från laddaren till batteriets minuspol. Fäst klämmorna ordentligt på terminalen. Anslut laddarens positiva kabel till batteriets röda positive-kabel. Leta efter ”+” för att bekräfta den positiva terminalen. Ditt batteri bestämmer laddningstiden. Ju mer urladdat det är, desto längre tid behöver det ladda batteriet.

Det kan ta upp till 12 till 24 timmar att ladda ett 12-volts batteri helt, men se till att laddningsvärmen inte går för högt. Det bästa sättet att ladda ett 12-volts batteri är att ladda det långsamt. Laddningshastigheten varierar beroende på vilken typ av batteri du laddar. Ett 12-volts bilbatteri kan till exempel ta lång tid att ladda. I själva verket är långsam laddning perfekt för bilbatterier.

Vilka säkerhetsfunktioner finns is smartladdare?

Borta är de dagar då du måste oroa dig för mycket för överladdning eller överhettning av bilbatteriet. De flesta moderna batteriladdare är utrustade med dessa säkerhetsfunktioner för att förhindra olyckor.

 • Omvänd polaritetsvarning – I huvudsak varnar det dig om du har fel kabel ansluten till fel terminal. Detta förhindrar i sin tur explosioner eller bränder.
 • Automatisk spänning och strömstyrka – Denna funktion förhindrar överhettning och överladdning av bilbatteriet.
 • Gnistsäkra klämmor – Gnistor är farliga. De flesta batteriladdare idag har den här funktionen, så du behöver inte riskera dig själv någonsin igen.
 • Flytläge – Vissa billaddare har det här användbara läget. Vad detta gör är att det upptäcker när batteriet är fulladdat, vilket förhindrar överladdning och överhettning.

Kan du lämna en batteriladdare över natten?

Du vill alltid vara säker på att du laddar bilbatteriet på rätt sätt. Fel volt eller höga ampere kan leda till överhettning eller laddning för snabbt. Att lämna laddaren utan uppsikt eller inte använda den är ett annat misstag som folk ofta gör. Lyckligtvis finns det på dagens marknad batteriladdare av hög kvalitet som skyddar batteriet från att bli överladdat. Dessa “smarta” batteriladdare stängs automatiskt av när laddningen är full. Att ladda ditt batteri över natten med hjälp av en smart batteriladdare uppnår vanligtvis en fullständig laddning. För korrekt användning, kontrollera alltid bruksanvisningarna för din batteriladdare.

Vad är en bilbatteriladdare?

Om du har fordon i lagring eller ofta glömmer att stänga av lamporna kan en sippelladdare vara mycket användbar för att förhindra batteriladdning. En bilbatteriladdare är en batteriladdare som hjälper till att bibehålla batteriets kraft och förhindra självurladdning så att du aldrig får ett batteri som är urladdat. Den laddas långsamt med en mycket låg förstärkare.

Var medveten om att denna typ av enhet också kan leda till överladdning av ditt batteri om det lämnas längre än nödvändigt. Därför rekommenderas att du väljer en sippelladdare som automatiskt stängs av när batteriet når full laddning. Annars måste du övervaka batteriet och koppla ur laddaren själv. Eftersom sippelladdare i allmänhet inte är utrustade med den här automatiska funktionen kan du överväga att gå för en flottörladdare (även kallad “smart batteriladdare”). Flytladdare stängs alltid av när laddningen är klar och startar igen när laddningen sjunker.

Hur länge ska jag lämna laddaren ansluten till batteriet?

Detta beror på vilken typ av batteriladdare och hur mycket ström batteriet behöver för att vara fulladdat. Generellt måste manuella batteriladdare övervakas noggrant eftersom de inte stängs av på egen hand när laddningen är full och måste kopplas bort när batteriet är fulladdat. Se användarhandboken för batteriladdaren för information om hur du vet när ditt batteri är fulladdat.

Kan jag använda en batteriladdare för bilar som strömförsörjning?

Att använda en batteriladdare för att leverera ström var en vanlig funktion i äldre modeller. De flesta nyare modeller är utrustade med en säkerhetsfunktion som hindrar dem från att ge spänning till något annat än ett batteri så att du inte kan använda dem som strömförsörjning.

Varför skulle jag behöva en batteriladdare?

Har du någonsin varit för sent på jobbet eftersom du har glömt att lamporna tänds och bilen inte startar? Att ha en batteriladdare i ditt hemgarage sparar dagen och får dig att arbeta i tid. Att välja de bästa batteriladdarna för bilar säkerställer att du aldrig hamnar i en maktlös situation. Verkstadsansvariga vet vikten av en bra batteriladdare. En intelligent batteriladdare, jumpstart-enhet och, eventeullt, starthjälp är viktig elektrisk utrustning för alla mekaniker.

En upptagen verkstad har sina tekniker mellan jobb hela dagen. En automatisk smart batteriladdare låter dem ladda batterier utan att behöva övervaka laddningsprocessen. Funktioner som smart laddning hjälper dina tekniker att göra mer med sin tid, vilket ökar din verkstadsproduktivitet. Få ut mer av din utrustning och dina anställda genom att köpa en batteriladdningsenhet till din verkstad.

Hur ansluter jag bilbatteriladdaren för att ladda mitt batteri?

Först måste du hitta ditt bilbatteri. Det ligger ofta under huven, men i vissa bilar finns det i bagageutrymmet och under vilket säte som helst. Vissa fordon har också två bilbatterier, och om du laddar fel batteri kommer det inte att göra någon skillnad. Jag rekommenderar att du tittar på din reparationsmanual.

När du har hittat ditt batteri måste du kontrollera om det positiva “+” batteripolet (ofta rött) och det negativa “-” batteripolet (ofta svart). Det finns ofta ett märke på själva batteriet som är positivt och negativt. Om du kopplar ihop dessa fel med en gammal batteriladdare kan du skada många delar i din bil. Nya bilbatteriladdare har ofta polaritetsskydd som sparar din elektronik, men var ändå mycket försiktig.

Anslut den röda klämman till den positiva terminalen och den svarta till den negativa och läs laddarens bruksanvisning om hur du ska starta den. Ofta finns det flera inställningar som “Laddning” – “Underhåll” och “Återuppladdning”. Välj den inställning du vill göra med ditt batteri. Vissa fordon har ladd- / hoppstartklämmor i motorrummet om batteriet finns någon annanstans. Du kan ofta ladda via dessa klämmor, men det är alltid bättre att ladda direkt på batteriet om möjligt. Vissa fordonstillverkare använder batteriövervakning och du kan behöva gå in med ett diagnostiskt verktyg för att se om batteriet tar laddning.

Behöver man veta bilbatteriets spänning?

Känn din bils batterispänning. Olika batteriladdare är optimerade för olika spänningsbatterier. De flesta bilbatterier är 12 volt, så alla batteriladdare i listan är kompatibla med 12 volt batterier. Många av dem är också kompatibla med de 6 volts batterier som vanligtvis finns i golfbilar, sportbilar och motorsportfordon. Var noga med att få en batteriladdare som är kompatibel med din spänning. Några av dem i listan är tillräckligt mångsidiga för att täcka flera batterityper.

Hur lång tid kan jag ladda mitt batteri varje gång?

Med en gammal batteriladdare ska du inte ladda batteriet för länge, beroende på laddarens kraft. Nya batteriladdare har aktiv batteriövervakning och de stänger av laddningen när batteriet är fulladdat.

Hur snabbt blir mitt batteri fulladdat med dessa?

Det beror på strömmen som laddaren ger ut och batteriets storlek. Läs manualen för bilbatteriladdaren. En batteriladdare med högre Ampere (A) laddar ditt batteri snabbare.

Är det bäst att ladda mitt bilbatteri långsamt eller snabbt?

Slow är det bästa för att hålla ett långt liv för ditt batteri. Vanligtvis säger jag maximalt 4 ampere om du underhåller laddar bilbatteriet ofta. Du kan ladda snabbare om du bara gör det en gång eftersom bilbatteriet var lågt vid en viss tidpunkt och det inte skadar batteriet mycket. Så om du laddar bilbatteriet ofta (flera gånger i veckan) vill du hålla Ampere så lågt som möjligt för att ladda ditt bilbatteri så bra som möjligt. AGM-batterier bör vara ännu långsammare än vanliga batterier. Du kan ofta se på batteriets etikett om det är årsstämma eller inte.

Måste jag fylla batterivatten innan jag laddar bilbatteriet?

Om ditt batteri tillät dig att fylla batterivatten och om vattennivån är låg. Du bör alltid fylla den med destillerat vatten. Nyare batterier är ofta förseglade och du kan inte fylla dem, ofta för att de är AGM-batterier.

Kan jag ladda mitt bilbatteri när det är anslutet till fordonet?

Ja om du har en nyare batteriladdare med aktiv övervakning och spänningsskydd. Gamla batteriladdare kan ge spänningsspikar och skada el i din bil. Mer moderna batteriladdare tillhandahåller inte dessa spänningsspikar, och det är ofarligt att ladda ditt bilbatteri när det är anslutet. Om du är osäker, läs alltid manualen för din bilbatteriladdare och följ deras rekommendationer.

Kan jag starta min bil med dessa batteriladdare?

Små bilbatteriladdare har ofta inte den här funktionen. Större batteriladdare kan ha ett “direktläge” som gör att du kan starta bilen väldigt snabbt, men dessa räcker inte alltid. Jag kan rekommendera dig att skaffa en startstart istället. De är mycket kraftfulla för sin storlek, och priset är inte så högt.

Hur vet jag vilken storlek (Ampere) på bilbatteriladdaren jag ska köpa?

Fråga dig själv vad du ska använda den till. Om du bara ska ladda bilbatteriet behöver du maximalt 4 ampere. Om du tror att du ska använda den för både underhåll och snabb laddning är det bättre att köpa en stor / kraftfullare bilbatteriladdare. En stor batteriladdare har ofta olika alternativ och släcker inte så mycket ampere om du ställer in inställningen för underhållsladdning om den har den här funktionen. Du måste alltid ta hänsyn till batteriladdarens effekt för att hitta den bästa bilbatteriladdaren för dina behov.

Vad händer om min generator inte laddas ordentligt?

Detta är ett vanligt problem. Att ladda batteriet kan hjälpa till en kort stund, men om generatorn laddar lite ström kommer batteriet snart att gå ur. Du bör alltid mäta med en multimeter på batteriet när motorn går på tomgång. Spänningen ska ligga någonstans runt 13 – 14,5 volt beroende på hur många nätaggregat som är på. Om den laddas under 13 volt vid tomgång, kontrollera alla kontakter och jordkablar.

Hur väljer man rätt batteriladdningsteknik?

 • Batteristorlek och spänning – Vilket program kommer batteriet att fungera för? En bil, båt eller lastbil? De flesta personbilar har 12-volts batterier, men vissa motorcyklar och motorbåtar använder 6-volts enheter i stället. Se till att din batteriladdare klarar av rätt batteristorlek och spänning.
 • Batterikemi – Vilken typ av batteri har du? Vanliga typer av blybatterier inkluderar Gel-cell-, AGM- eller djupcykelbatterier. Inte alla batteriladdare är utrustade med vissa typer av batterier, till exempel AGM, så se till att du har rätt teknik som passar ditt batteri.
 • Helautomatisk – Välj en batteriladdare som har smart funktionalitet och upptäcker ett fulladdat batteri.
 • Smart batteriteknik – Denna teknik hjälper batteriet att upptäcka batteriets spänning, liksom eventuella skadade celler.

Vad är skillnaden mellan en batteriladdare och ett batteri anbud?

Huvudskillnaden är att en batteriladdare är utformad för att ladda ett batteri till fulladdning och sedan kopplas bort när batteriet är fulladdat. Ett batteri anbud, eller batteri underhåll, å andra sidan, kan lämnas ansluten till ett batteri under längre perioder. Dessa enheter upptäcker spänningsfall och laddas automatiskt och stängs av när batteriet är fulladdat. Anbud för batterier är perfekta för att lagra parkerade fordon under långa perioder.

Hur laddar bilbatterier ur?

Det finns ett antal skäl till ett platt bilbatteri, den vanligaste är ålderdom – mer än fem år för ett bilbatteri bör betraktas som en bra livscykel. I grund och botten används ett bilbatteri endast för att starta bilmotorn när den startas. Men med tiden när det åldras kommer det att uppleva ett naturligt fall i sin förmåga att hålla sin laddning och kommer att dö oftare. Det finns andra orsaker till att ett batteri tar slut, inklusive;

 • Ofta korta resor tillåter inte att batteriet laddas helt
 • Användning av elektroniska enheter ombord när bilen inte är igång
 • Även om ett interiörlampa tänds över natten när fordonet inte används kan batteriet tömmas
 • Extrema temperaturer, både varma och kalla
 • Montera fel batteri, ett som inte kan uppfylla bilens krav
 • Överladdning av ett batteri

Vad gör en batteriladdare?

Alla batteriladdare skickar el till bilens batteri, men det finns tre huvudfunktioner som de kan utföra. Se till att laddaren du köper kan göra vad du behöver!

 • Underhållsladdning – även kallad “sippra” laddning, detta skickar en liten mängd elektricitet till ditt batteri för att hålla det friskt medan det lagras under långa perioder.
 • Konventionell laddning – Detta skickar ström till ditt batteri för att ladda upp det från låg ström. Det tar mellan 6-24 timmar, men normalt cirka 10 timmar att ladda ett batteri från tomt till fullt.
 • Motorstartfunktion – Detta är detsamma som att starta din bil. Det tar mycket mer kraft, så ses normalt på mer tunga batteriladdare.

Sammanfattning av köpguide för batteriladdare

Slutligen fick du idén om vilken typ av bilbatteriladdare som passar dina fordon utan risk. Se alltid till all information om säkerhet, garanti och rykte innan du gör ett köp. Du kan kontrollera recensioner och betyg online för en specifik produkt. Skulle du inte säga att det borde finnas något för att stoppa detta? Nästan säkert har allt ett utgångsdatum och måste bytas ut efter en tid, samma sak för batterier. Fordonsbatteriladdare är otroliga apparater för alla bilägare. Dessa kan aktivera ditt batteri för att skydda dig från dåliga situationer, och vissa av dem kan till och med skärma batteriets tillstånd; de larmar dig att planera för de oundvikliga ersättningskostnaderna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen