Bästa betongslipen 2022 – Test av olika betongslipar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Bosch GBR 15 CAG

Metabo RSEV 19-125 RT

Flex LD18-7

Makita NPC5000C

Klicka här för att se fler betongslipar.

Bästa betongslipen 2022

Det kvittar om du är en enkel hemmafixare eller ett etablerat företag – om du arbetar med betong så måste du ha en betongslip. Det är ett extremt bra verktyg som kan hjälpa till mycket när man arbetar med betong. Oavsett om du arbetar med golv eller andra ytor så är det alltid trevligt om man får en snygg yta. Betong är även ett material som fortsätter att öka i popularitet med varje år. Det är just därför som det har blivit väldigt populärt att köpa just betongslipar och slipar i övrigt.

Men det är dock inte så enkelt att köpa en bra betongslip på nätet. Det finns många affärer som endast brukar skriva om de positiva sakerna. Därmed får du inte reda på hela sanningen och när du väl får hem varan så är den kanske inte som du förväntat dig. Du vill ju definitivt inte spendera en massa pengar på något som inte är bra. För att göra det ännu svårare finns det även en massa olika modeller med flera olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför bli väldigt svårt att köpa den bästa betongslipen på nätet.

Men det är just därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en köpguide för att du ska kunna hitta den bästa betongslipen. Jag har gjort den här guiden genom att använda mig av min egen och andras kunskap. När jag byggde mitt eget hus så använde jag mig av betong. Vid det tillfället köpte jag även en betongslip och därför kan jag mycket om just betongslipar men även andra slipar. Men när jag gjorde denna köpguide så läste jag även igenom andra tester och kundrecensioner för att göra ett så bra test som möjligt. Med hjälp av all information har jag satt ihop en komplex och enkelläst köpguide för betongslipar. Efter att du har läst igenom min köpguide så kan jag garantera att du har hittat den bästa betongslipen.

Köpguide betongslip 2022

Det kan alltså vara väldigt svårt att köpa en bra betongslip på nätet. Det finns ju så många olika faktorer att tänka på. Men med hjälp av min köpguide så lär hela processen bli mycket enklare. I den här köpguiden så har jag listat allt du behöver tänka på när du köper den bästa betongslipen. Men som jag brukar skriva så är det viktigaste att du väljer utifrån dina personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa betongslipen:

 • Slipskivan
 • Skivans storlek
 • Torr eller våt slipning
 • Handhållna alternativ
 • Kraft
 • RPM
 • Damm
 • Slipdjup
 • Elektriska eller bensindrivna modeller

Slipskivan

De viktigaste slipmaterialen som används i slipskivor är kiselkarbid (även kallat karborundum) eller diamantverktyg.

Diamantverktyg avser diamantbelagda material som är fästa på slipskivan.

Det vanligaste diamantverktyget som används i koncentratslipar är diamantslipningshjulet.

Detta är en koppformad slipskiva på vilken man använder metallbindning, åtminstone en rad diamantsegment (vanligtvis finns det 8 diamantsegment i varje rad).

Dessa slipande material gör att slipskivan kan gnugga (slipa eller gnugga) det översta lagret på betongen (eller någon annan) yta som bearbetas av betongslipen.

Detta innebär att slipmaskiner inte kan användas för att skära eller borra hål i betongytor, och de används vanligtvis för att slipa bort upp till 3 mm av betongtjockleken.

Skivans storlek

Det finns också fyrskivsenheter som vanligtvis är märkta som kraftiga betongslipmaskiner, eftersom de är utformade för att utföra högproduktionsgaller och polering av stora plattor.

Slipskivans storlek varierar vanligtvis mellan 25 och 30 cm i diameter. Därför kan enheten med dubbla skivor slipa 50-60 cm yta per pass, medan trippel enhet kan slipa cirka 75 cm per pass.

I enheten med flera skivor finns en växel som är fäst vid navet (eller den centrala axiella stången) som roterar varje skiva.

Dessa kugghjul ingriper med varandra såväl som ingrepp med kugghjulet monterat på motornavet.

När motorn snurrar överförs därför dess roterande rörelse omedelbart och samtidigt samtidigt till alla roterande slipskivor.

Beroende på växelorientering kan en skiva rotera medurs i enheter med dubbla skivor medan den andra roterar moturs och detta tjänar till att minska slips svängningsrörelse.

Torr eller våt slipning

Betongslipning kategoriseras i allmänhet i torrslipning eller våtslipning.

Normalt kan slipskivor hantera mycket spänning eftersom de behöver för att övervinna den glidande friktionen hos ytmaterialen så att de kan ta bort de översta skikten på betongytorna.

Om denna slipning görs på ett torrt betonggolv kan det emellertid orsaka att moln av fint betongdamm släpps ut under processen för torrslipning. Arbetare i området kan sluta andas in detta damm som ett resultat.

Av denna anledning kommer de flesta betongslipmaskiner som används för torrslipning med en hakad dammpåse som suger bort damm från arbetsområdet när det släpps.

Ett annat sätt att minska dammgenerering är att våta ytan som ska rivas med ett tunt lager av vätska, och den efterföljande slipningen beskrivs som våtslipning.

Handhållna alternativ

Handhållna betongslipmaskiner är lätta, bärbara och kompakta slipverktyg som är utformade för att transporteras runt på arbetsplatsen, samt nå begränsade utrymmen.

Sällan har handslipmaskiner mer än en skiva, eftersom detta skulle göra dem skrymmande och svåra att använda eftersom arbetare skulle få händerna svängda från sida till sida genom rörelse av roterande slipskivor. Storleken på dessa slipskivor är antingen 13 cm eller 18 cm.

Kraft

Betongslipar är vanligtvis runt 12,5 ampere. Detta är mycket för de flesta användningsområden, även proffs. Vid denna effekt kommer de att kunna slipa betong med mycket liten kraft från din sida. Detta minskar tröttheten och gör slipen bekvämare att använda totalt.

Men inte alla betongslipar är så kraftfulla. I våra recensioner kom vi över några betongslipar som var så låga som 10 ampere. Allt under 10 ampere kommer inte att kunna slipa betong effektivt. Detta kommer att göra att ditt projekt tar längre tid, och du kommer sannolikt att få sämre resultat. Samtidigt kan överbelastning av maskinen orsaka skador, vilket kommer att slita slipen snabbare med tiden. Här är en lista över de olika krafterna hos en betongslip.

 • <10 ampere: Alla slipar under 10 ampere kommer troligen inte att vara idealiska för betong. Inget av verktygen vi har visat här är under 10 ampere,
 • 10 – 12,5 ampere: Detta kommer att vara perfekt för de flesta jobb eftersom det kan leverera en professionell kraftnivå. Du kanske behöver ett kraftfullare verktyg om du konsekvent slipar grovare ytor.
 • Över 12,5 ampere: Detta kommer att kunna slipa mycket betong med bara en liten mängd kraft. För yrkesmän som kräver konstant användning skulle det vara lättare att använda en slip med hög effekt.

RPM

Varvtal är anslutna till maskinens effekt, men andra faktorer går in i maximalt varvtal. Många lågdrivna maskiner kan producera mycket varvtal tills de försöker slipa betong. Ändå bör du leta efter en maskin som kan producera många varvtal, eftersom du behöver en hel del för att slipa bort betong effektivt.

Överallt från 8 000 till 11 000 RPM är vanligtvis ett acceptabelt intervall. Något under det, och du kan märka en betydande förändring av din arbetseffektivitet.

Damm

Betongslipar kan producera mycket damm. När allt kommer omkring när de slipar bort betongen förvandlar de den till damm. Betongdamm kan vara farligt. Det kan skada dina lungor och ögon. Dessutom är denna typ av damm inte bara farligt för dem som har andra hälsoproblem. Betongdamm kan orsaka dödliga lungskador hos friska vuxna.

När du slipar ska du alltid ha på dig en mask. Detta är ditt första försvar mot att andas in massor av damm. Men även om du har en kvalitetsmask som ligger runt vill du inte behöva rensa dammhögar när du är klar. Detta damm kan också hitta sin väg in i maskinkomponenter och andra delar av ditt hem om det blir okontrollerat.

Det enklaste sättet att undvika detta är att välja en maskin som har ett bra dammhanteringssystem som till exempel en spånsug. Storleken på maskinens anslutningar kommer att bli viktig. Om du har en affärsutrymme du vill använda bör du se till att du kan använda den med vilken maskin du köper. Du kan behöva en butiksledning eller ett industriellt vakuum, beroende på projektets storlek.

Du måste också se till att dammet riktas mot vakuumet. Annars kommer det inte att göra dig mycket bra. Olika slipar har olika sätt att uppnå detta. Oavsett hur slipen åstadkommer det, vill du inte att maskinen ska spotta damm över hela rummet!

Slipdjup

Slipdjupet hänvisar till slipnivån som händer i ett enda bladvarv. Jämfört med större golvebetongslips modeller har mindre handhållna betongslipar en lägre slipintensitet. Vissa större modeller använder flera slipskivor och är därför lämpliga för större ytor eller kommersiella projekt.

Tänk på att med en större slipskiva riskerar du att hoppa över områden där golvet inte är plant.

Välj handhållna slipmaskiner när:

 • Du vill ha en lätt och bärbar utrustning
 • Målet är finess och en mycket polerad yta
 • Sliparbete är något du bara gör ibland
 • Du arbetar bara på små ytor
 • Att arbeta bekvämt i svåråtkomliga områden är viktigt

Välj golvbetongslipar när:

 • Hastighet är av avgörande betydelse
 • Du vill täcka en större yta med minimal ansträngning
 • Din arbetsyta består av supertålig betong

Elektriska eller bensindrivna modeller

Betongslipar drivs antingen med gas eller en elektrisk kraftkälla. Begränsningen med elektriska slipmaskiner är att du alltid måste arbeta nära en plats med strömförsörjning. Om du arbetar på en avlägsen plats kan en gasbetongslip vara det perfekta valet.

Läs också >>> Test av bandsågar

Hur man slipar betong

Vinkelslipning av betong

Först behöver du en konkret vinkelslip, det säger sig självt. Du vill också ha en kvalitetsdammsugare med ett bra filter på, som ett HEPA-filter. Vi rekommenderar Bosch Dust Extractor på grund av dess kapacitet och prestanda. Du måste också ha ett dammskydd. De flesta betongvinkelslipar levereras med en, men om den inte gör det kan du enkelt köpa den från tillverkaren som ett tillbehör för din vinkelslip. Eller så kan du också köpa ett universal dammskydd för ytslip.

Därefter behöver du en kvalitetsslipskiva eller -skiva. Vi rekommenderar en Thinset Bit för dess höga kvalitet och det faktum att den har en diamantmatris som möjliggör snabb och tunn borttagning. Du behöver också ett kvalitetsskyddsglasögon av hög kvalitet samt en lämplig Niosh- eller N95-dammmask (du är nog trött på att höra om dem jag är säker på) eller andningsskydd. Vi rekommenderar Sundstroms andningsskydd för kiseldamm.

Då vill du ta bort damm, partiklar eller alla typer av föroreningar som finns på golvytan. Installera ditt hölje, installera ditt blad, gör ditt vakuum klart och du är redo att gå.

Det spelar ingen roll var du börjar men många killar gillar att börja med ett hörn, arbeta i omkretsen och sedan arbeta sig in i mitten. Under hela processen samlas damm på betongytan. Var noga med att suga upp dammet regelbundet innan du slår på betongen igen med din slip. Detta förhindrar att överflödigt damm flyger upp i luften.

Din betongvinkelslip blir också varm under användning. Var noga med att möjliggöra pauser mellan slipningarna så att din bit och ditt verktyg kan svalna. Det tar bara några minuter innan det svalnar så att det inte minskar din effektivitet för mycket. Om det blir för varmt kan du blåsa ut motorn.

Håll alltid skivan så jämn som möjligt under slipning. Skynda inte jobbet. Om du tar dig tid sparar du tid till slut. Du vill inte behöva gå tillbaka och i huvudsak göra jobbet en andra gång.

Golvbetongslip

För att komma igång behöver du all säkerhetsutrustning som vi nämnde ovan för betongvinkelslipning. Dessutom vill du också ha ett trevligt par stövlar av ståltå för att skydda dina fötter. Du vill också ha hörselskydd, vi rekommenderar 3M H10A hörselskydd.

Innan du använder betongslipen, se till att justera handtaget så att det är ca 15-18 cm under din navel. Det är bra att ha det lägre eftersom du måste tvinga ner vikten på handtagen så att du kan ta bort en del av trycket från slipskivan. Du kan också köpa några vikter för att fästa på din betongslip nära handtagen. (Vissa företag bär dessa för sina betongslipmaskiner andra inte).

Bifoga vilka skivor eller dynor som du ska använda till slipen. Skivor är främst för slipning medan dynor används för polering. Börja alltid med de mest aggressiva bilagorna och arbeta dig sedan ner till minst aggressiva.

Fäst sedan dammutsugars slang på betongslips slanganslutning. Du kan också lägga vatten på ytan för att sänka dammnivån. Detta kommer dock att skapa en uppslamning och lite röra. Om du använder vatten kan du dock inte använda vakuumet (det borde vara självklart).

Se till att golvet är rent. Dammsug damm, smuts, skräp etc. och se till att det inte finns något kvar på betongytan. Leta först efter de höga punkterna. Hitta de högsta platserna och slipa upp och ner tills den är i nivå. Detta är mycket bättre om det görs med en mindre maskin. Om du har en större maskin (stor betongslip med en huvud) använder du den när de höga fläckarna är jämna.

Använd en större maskin (om du har den) för huvudytan. När du är klar använder du en mindre maskin för kanterna. Flytta maskinen långsamt över betongen på ett stadigt sätt. Se till att dammsuga mellan gångarna eftersom det hjälper till att öka synligheten och eliminera att damm blir luftburet. Om du måste komma in i mindre områden, använd en betongvinkelslip för dessa svårare att nå fläckar.

Om du har att göra med väggar och du måste komma direkt på kanten måste du använda en kanthölje. Du använder den mindre betongslipen med en kantskydd. Detta gör att du kan få slipen direkt upp mot väggen. Detta hjälper till att ge dig en fin jämn och stadig slipning.

Betongslipning och damm

Coronaviruspandemin från 2020 förändrade för alltid vårt sätt att tänka på små, osynliga partiklar som flyter i luften eller vilar på ytor. Betongslipningsprocessen skapar mycket damm i form av kristallin kiseldioxid och hälsoriskerna är allvarliga (se artikeln i sidofältet för detaljer).

Enligt lag måste betongplanerare tillhandahålla en tillfredsställande metod för att samla dammet och bli av med det. Alla hyvlarna på vår lista uppfyller – i de flesta fall överstiger OSHA: s krav på dammreducering.

Men det finns en andra del av ekvationen som du inte får trivialisera. Betonghyvlarna har ett tätt passande hölje som tvingar dammet att gå ut via en port på sidan eller toppen av enheten. Du måste ansluta en påse eller en slang som går till ett vakuum (föredras). Detta vakuum måste också uppfylla OSHA-standarder för att eliminera kristallint kiseldamm.

Problemet är att ibland kommer dessa tillbehör i vägen när du använder maskinen bredvid en vägg. Höljena kan tas bort för dessa situationer, och de anslutna slangarna kan lossas, men nu har du damm som flyger ut överallt. Välj en hyvel med ett svängbart handtag som gör att den kan användas på motsatt sida.

Farorna med kristallin kiseldioxid

Kiseldioxid är bara ett annat namn för kvarts och det finns i sand, betong, murverk, sten och andra platser på byggarbetsplatser. I sitt naturliga tillstånd är det inte särskilt giftigt för människor, men när det mals i damm genom slipning, hyvling, borrning, nötning och skärning innebär det allvarliga hälsorisker.

Kristallina kiseldioxidpartiklar så små att de inte kan ses av det blotta ögat kan lätt inhaleras och distribueras till lungorna och luftvägarna. Effekten av upprepad exponering för kiseldioxidpartiklar kan vara förödande. Silikos är en inaktiverande, irreversibel och ibland dödlig sjukdom som uppstår när knölar fångar kiseldioxidpartiklarna och fettvävnad byggs runt knölarna. Med tiden kan detta leda till extrema andningsproblem.

OSHA har strikta regler för verktyg som producerar kiseldamm. Dessa regler, som antogs 2016 och tillämpades från och med 2017, är till förmån för arbetstagare. Minskningen av kristallin kiseldioxid är den enda effektiva metoden för att förebygga associerade lungproblem.

Utrustning och fästealternativ

Att investera i ett sortiment av redskap för din slip maximerar dess mångsidighet och låter dig utföra ett bredare utbud av uppgifter med en maskin.

De tre vanligaste typerna av slipfästen är:

 • Slipstenar av kiselkarbid
 • Volframkarbidinsatser
 • Diamantsegmenterat verktyg

Vissa slipar finns också med skärande redskap för att ta bort tjockare beläggningar och mastics.

Finns i olika korn för grov eller finpolering, kiselkarbidstenar är ett ekonomiskt val för sådana applikationer som utjämning av murslevsmärken eller grova ytor och utjämning av höga fläckar mindre än 1,6 mm. Dessa stenar kan dock täppas lätt, vilket kan göra dem ineffektiva för att ta bort de flesta beläggningar.

Volframkarbidinsatser och diamantslipningstillbehör tar bort ytbeläggningar med högre hastighet och effektivitet. Volframkarbidinsatser är hårdmetallblock med avfasade kanter som kan ta bort tyngre uppbyggnader eller beläggningar utan att gräva i betongen. Deras avlägsnande, som liknar att använda en skrapa, fungerar bäst i material som är tjockare än 1,6 mm. Tillämpningarna inkluderar avlägsnande av lim, tjocka färger, hartser, tjära, industriell uppbyggnad och gummiavlagringar.

För profilering och avlägsnande av tunnfilmsbeläggningar eller beläggningar med höga hårdhetsvärden, såsom uretaner och epoxier, är diamantsegmenterade slipmedel i allmänhet den bästa lösningen. Andra applikationer inkluderar polering och avlägsnande av mindre ytfel. Diamantsegmenten, som är bundna till en stödplatta eller till avtagbara blockinsatser eller pluggar, sitter på ytan och är inbäddade i en metall- eller hartsmatris. Under slipningen försvinner matrisen gradvis för att exponera nya diamanter. Du kan välja diamantverktyg i olika kornnivåer, allt från fin till grov, och med olika bindningshårdheter, former och diamantkoncentrationer, så att du kan matcha verktyget till dina projektkrav.

Oavsett vilken redskap du använder, leta efter skär eller slipskivor som är lätta att byta ut. Detta gör att du lättare kan flytta från grovare till finare kornnivåer.

Tips för betongslipning

 • Trots sin mångsidighet är slipmaskiner i allmänhet inte utformade för aggressiva profileringsjobb, och det finns vissa beläggningar som en traditionell slip inte kan ta bort. De är mest effektiva för att ta bort tunna beläggningar och färger eller för rengöring och lätt slipning av golvytor.
 • När man väljer mellan hårdmetallfästen och diamantfästen för avlägsnande av beläggning är de viktigaste faktorerna att tänka på materialtyp och tjocklek och styrkan hos den mekaniska bindningen till ytan. En tillverkare erbjuder detta tips: Om materialet som ska avlägsnas kan skäras med en kniv, använd volframkarbid. Diamantsegment är mer lämpliga för tunnare beläggningar som inte överstiger 1,6 mm.
 • När du använder diamantverktyg är det viktigt att välja rätt bindningshårdhet för matrisen (materialet som håller diamantsegmenten) för att uppnå högre effektivitet och maximera verktygets livslängd. Använd i allmänhet en hård bindning vid slipning av mjuka material och en mjuk bindning för hårda material. Mjukare material sliter bort diamanterna snabbare.
 • Vikten av slipande slipmaskiner kan göra skillnad i slipprestanda. Tyngre enheter tillåter mer aggressiv slipning eftersom de lägger mer vikt på skivorna så att de får bättre kontakt med ytan. Ballastvikter kan läggas till i vissa maskiner för att hantera svårare materialavlägsnande.

Läs också >>> Bästa våtslipmaskinen

Vanliga frågor om betongslipar

Vad är en betongslip?

Betongslipen är avsiktligt utformad för att riva och slipa ytor av betong, marmor och granit (redo för senare polering).

De är byggda i två huvudkonfigurationer; den kvarvarande slipen och den handhållna vinkelslipen.

Oavsett konfiguration är en slips baskomponenter en roterande slipskiva som snurras av en motor.

Det är den plana cirkulära markvända (bottenvända) ytan på den roterande skivan som utför slipverkan. Detta innebär att skivytan är täckt av ett slipande material.

Hur mycket kan en betongslip ta bort?

En betongslip kan vanligtvis bara ta bort små mängder betong, tillsammans med färg, lim och andra brister. Detta är inte ett verktyg som används för att ändra lutningen på en betongplatta eller något liknande. Istället kommer det att ta bort små stötar. Beroende på slipens storlek och styrka kan du ta av ungefär 1,6 mm.

Kan du slipa betong med en vinkelslip?

Ja, du kan slipa bort betong med en vinkelslip. Du behöver emellertid en diamantkopphjulsfäste och en dammsugare av något slag (oavsett om det är en butik eller industriell modell). Några av maskinerna i våra recensioner ovan är vinkelslipmaskiner som har de nödvändiga redskapen.

Kan jag använda en slip för att slipa betong?

Kanske, vissa maskiner har tillräckligt med kraft för att skära betong. Men de kommer sannolikt att utföra jobbet dåligt, och du kommer att vara där för alltid. För att kapa betong bör du använda en bakåtgående betongsåg, helst. De är utformade speciellt för detta ändamål.

Hur väljer jag ett slipfäste för min betongslip?

Vilken typ av sliphjul du väljer beror på vilken typ av efterbehandling du vill ha. Om du vill ha grovslipning, välj sedan en slipskiva med ett lägre kornantal. Å andra sidan, om du vill polera betong, välj sedan ett sliphjul med högre kornantal.

Kan jag använda en betongslip för att ta bort färg från mitt betonggolv?

Ja det kan du, se bara till att slipskivan du använder är avsedd för att ta bort färg.

Kan jag ta bort lim från en betongyta med en betongslip?

Ja, en betongslip är idealisk för att ta bort lim och andra lim från en betongyta.

Vad är bättre mellan en våt och en torr betongslip?

En våt betongslip förhindrar damm och minskar friktionen vid slipning. Emellertid lämnar våtslipning en uppslamningspasta som kräver rengöring efter slipning. En våt betongslip kräver också vattenförsörjning och kan vara utmanande att använda i ett område där en vattenanslutningspunkt är utmanande att komma åt. Å andra sidan lämnar en torr betongslip en blankare yta och kräver inte vatten och mycket rengöring efter slipning. Sammantaget bör ditt val baseras på dina personliga preferenser.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top