Bästa betongslipen 2023 – Test av olika betongslipar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Bosch GBR 

Metabo RSEV 

Flex LD18-7

Makita NPC5000C

Klicka här för att se fler betongslipar.

Oavsett om du är hemmafixare eller proffs kommer du någon gång stöta på en situation då du behöver en betongslip. Precis som det låter är verktyget designad för att slipa i betong, exempelvis betonggolv.

Betongslipen har en snurrande skiva som med hjälp av den slipar materialet, tack vare möjligheten att byta den skivan kan verktyget både grovslipa och göra det helt lent.

Det finns flera olika modeller som alla har sina fördelar och nackdelar, vilket innebär att du som konsument innan ditt köp behöver fundera ordentligt över vad du behöver.

Faktorer som pris, användningsområden och prestanda är viktiga att ha i åtanke. Notera att en betongslip inte ersätter en golvslip eller väggslip, utan den ska endast användas på betong.

>>> Du behöver kanske också en betongvibrator. Klicka på länken! 

1. Bäst i test – Bosch GBR 15 CAG

Bosch GBR 15 CAG Betongslip

Klicka här för att se bästa priset

Bosch GBR 15 CAG är en av de bättre betongsliparna som du kan välja mellan idag. Produkten är mycket kvalitativ, har bra prestanda och med sin allsidighet kan den användas till mycket.

Tack vara den rörliga sprängskyddsdelen är betongslipen perfekt för kantnära slipning. Produkten är även utrustad med ett effektivt dammutsug, vilket resulterar i en dammfri slipning och renar luften under arbetet.

Med sin effekt på 1500 W är verktyget kraftfullt och därför hanterar de tuffaste jobben samt hårda påfrestningar. Skivdiametern ligger på det optimala 125 mm vilket inte sätter några begränsningar i hur borrslipen kan användas.

Precis som många andra produkter från det kända märket Bosch är även GBR 15 CAG märkt med kompatibiliteten Bosch professional, vilket innebär att verktyget kan utnyttja samma tillbehör som andra maskiner med samma kompatibilitet.

2. Populärast – Metabo RSEV 19-125 RT

METABO RSEV 19-125 RT

Klicka här för att se bästa priset

Metabo RSEV 19-125 RT är ett av de mest populära valen på marknaden just nu, vilket inte är så konstigt då verktyget är hållbart, kraftfullt och hanterar majoriteten av projekt den kan tvingas hantera.

Betongslipen har en effekt på 1900 W, ett vridmoment på 5 Nm och ett varvtal på 3800-8200 varv i minuten, som alla tre är bidragande faktorer till verktygets höga prestanda och allsidighet.

Standarden på skivdiametern brukar ligga på 125 mm och det är också vad Metabo RSEV 19-125 RT har. Produkten är designad för effektiv slipning och borttagning av betong, golvmassa och beläggningar.

Ofta kräver vissa projekt att man slipar i takhöjd vilket kan resulterar i en obekväm arbetsställning, däremot väger betongslipen lite och därmed underlättar arbetet oerhört mycket.

Utöver själva betongslipen kommer köpet med flera användbara tillbehör, däribland bygelhandtag, stödfläns, tvåhålsmutter, plastlåda och diamantslipskål professional för betong.

3. Premiumval – Flex LD18-7

FLEX LD18-7

Klicka här för att se bästa priset

Flex LD18-7 är det ultimata valet om du ska köpa en betongslip, eftersom verktyget med sin toppkvalité och kraftfulla motor ger konsumenten det bästa marknaden har att erbjuda just nu.

Produkten är på 1800 W, har en slipdiameter på 125 mm och precis som många andra premiumalternativ är denna betongslip utrustad med ett effektivt dammutsug som resulterar i en dammfri slipning.

Till skillnad från billigare alternativ så har betongslipen utöver sin prestanda och långa livslängd flera speciella funktioner, exempelvis har verktyget ett svängbart kantsegment på skyddskåpan som möjliggör slipning ända in till väggen utan att något kommer i vägen.

Vid en lite större prislapp kan man självklart förvänta sig flera tillbehör som medföljer på köpet, såsom kabelhållare, dammsugkåpa, transportlåda, slipskål och handtag.

Visserligen är Flex LD18-7 något dyrare än många andra alternativ men man får vad man betalar för. Verktyget är mycket hållbart, kraftfull och ger dig flera smidiga funktioner.

4. Billigast – Makita NPC5000C

MAKITA NPC5000C

Klicka här för att se bästa priset

Makita NPC5000C är ett utmärkt val av betongslip om du är ute efter ett billigare verktyg som ändå levererar och genomför arbetet utan några konstigheter.

Produkten är mycket effektiv för projekt som kräver grovslipning av ojämnheter i både betong och sten, men verktyget hanterar även många andra uppgifter.

Betongslipen har standarddiametern på 125 mm och kommer med en effekt på 1400W, vilket är mer än tillräckligt för majoriteten av krävande situationer.

Trots sin mindre prislapp har verktyget flera funktioner som inte ens alla dyrare modeller har, såsom automatisk dammuppsamlare och bekväm mjukstart. Ytterligare så kan främre delen av dammskyddet tas bort och därmed möjliggör det slipning nära hörn.

Produkten har en elektronisk varvtalsfunktion, ett överbelastningsskydd och i leveransomfattningen ingår det såklart betongslipen men även dammpåse, två olika borstar, samt en väska.

Lista över de bästa betongsliparna 2023

  • Bäst i test: Bosch GBR 15 CAG
  • Populärast: Metabo RSEV 19-125 RT
  • Premiumval: Flex LD18-7
  • Billigast: Makita NPC5000C

Vanliga frågor om betongslipar

Vad är en betongslip?

En betongslip är ett verktyg som främst är avsedd för slipning av betong, för både grovutjämning och finlir. Betongslipar går dock ofta att använda som vanliga slipmaskiner om andra skivor monteras, produkten är därför väldigt allsidig.

Går det att hyra betongslip?

Ja det går att hyra betongslip, det är däremot inget vi rekommenderar. Ofta är det väldigt dyrt och du kan få en maskin som inte är särskilt effektiv. Om du förväntar dig att använda betongslipen mer än en gång tycker vi därför det bästa alternativet är att köpa en egen.

Kan man slipa betong själv?

Att slipa betong går alldeles utmärkt att göra själv och allra enklast gör du det med en betongslip. Produkten har flera användningsområden och kommer inte begränsa dig till endast betong.

Kan man slipa betong med sandpapper?

Ofta är det mycket svårt att slipa betong med sandpapper, det allra smidigaste är därför att införskaffa en betongslip. Den kan göra grovslipning men även slipa lent om det är vad som arbetet kräver.

Vad kostar en betongslip?

En betongslip är väldigt dyr då priset varierar mellan 4000 kr och 10000kr, däremot har priset ofta en stor betydelse i hur hållbart och kraftfullt verktyget är.

Kan man slipa betong med en vinkelslip?

Ibland går det att slipa betong med en vinkelslip trots att den inte är optimerad för det, däremot behöver du köpa en betongskiva lämpad för detta. Vårt tips är dock att köpa en riktigt betongslip som är avsedd för det arbetet.

Sammanfattning

Att köpa den perfekta betongslipen är inte lätt och du bör fundera över vad just du och det projekt du planerar att genomföra kräver för verktyg.

Stora arbeten och hårda material, exempelvis betonggolv, innebär att verktyget måste ha hög effekt och bra prestanda medan andra situationer kräver en mindre och mer smidig betongslip.

Glöm inte att kolla temperaturen på betongen med en värmekamera innan du går på att slipa den. När betong härdar kan den bli mycket varm vilken kan bilda sprickor och deformeringar. Dessutom kan det vara obehagligt och till och med farligt att arbeta på den heta betongen.

Slutligen är priset värt att lägga en tanke på, maskinerna är dyra och därför lockar de billigare alternativen, däremot har dessa ofta mindre kraft men även en kortare livslängd.

>>> Kika även in excenterslipar

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen