BĂ€sta bilningshammaren 2022 – Test av olika bilningshammare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Makita HM1214C

Bosch GSH 11 VC

Atlas Copco Cobra PROi

Makita HM0871C

Klicka hÀr för att se fler bilningshammare.

BĂ€sta bilningshammaren 2022

Arbetar du ofta med hÄrda material som till exempel tegel, sten och betong? DÄ mÄste du köpa den bÀsta bilningshammaren. Med hjÀlp av en bra bilningshammare sÄ kan du enkelt bryta igenom hÄrda material. Du behöver inte anvÀnda nÄgon styrka sjÀlv eftersom maskinen gör jobbet Ät dig. En bilningshammare kan vara bra att anvÀnda om manuella verktyg inte har nog med kraft.

Men det Àr faktiskt inte sÄ enkelt att köpa den bÀsta bilningshammaren pÄ nÀtet. Det finns flera olika saker som gör det ganska svÄrt. Det finns ju till exempel en massa olika modeller som i sin tur finns i olika prisklasser. Dessutom sÄ finns det tyvÀrr affÀrer som bara skriver om de positiva sakerna. AffÀrerna skriver alltsÄ inte om de negativa sakerna men detta gör att man inte fÄr en klar bild av hur bra bilningshammaren faktiskt Àr. SÄ nÀr du vÀl fÄr hem varan Àr den kanske inte som du förvÀntat dig. Om du inte Àr sÄ insatt kan det dÀrför bli svÄrt att köpa den bÀsta bilningshammaren.

Men det Àr just av den anledningen som jag hÀr pÄ Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för bilningshammare. Med hjÀlp av min köpguide sÄ kommer det bli mycket enklare att köpa en bra bilningshammare. Jag har byggt upp den hÀr guiden genom att testa och anvÀnda min egen bilningshammare. Men jag har Àven lÀst igenom andra tester och kundrecensioner. Jag har sedan anvÀnt all information till att göra en komplex köpguide. Efter att du har lÀst igenom min köpguide sÄ lovar jag att du enkelt kan köpa den bÀsta bilningshammaren.

Köpguide bilningshammare 2022

Som jag skrev innan Àr det alltsÄ inte sÄ enkelt att köpa den bÀsta bilningshammaren pÄ nÀtet. Men genom att anvÀnda min köpguide som en grund sÄ kommer det att bli mycket enklare. Det finns nÀmligen nÄgra viktiga saker man ska tÀnka pÄ nÀr man köper en bilningshammare. Det Àr Àven viktigt att du vÀljer utifrÄn dina egna behov. HÀr Àr vad du ska tÀnka pÄ nÀr du köper den bÀsta bilningshammaren:

 • Motoreffekt
 • Hastighet
 • Mejselstorlek
 • Garanti
 • BĂ€rbarhet
 • BekvĂ€mlighet
 • HĂ„llbarhet
 • SĂ€kerhet
 • Brytningsprestanda
 • Vibrationskontroll
 • Vikt
 • Typ av chuck och bitar
 • Kvalitet
 • Andra funktioner
 • Elektrisk eller bensindriven
 • Enkel anvĂ€ndning
 • Mjukstart
 • SladdlĂ€ngd
 • LjudnivĂ„

Motoreffekt

Alla bilningshammare som nÀmns i denna artikel Àr elektriska modeller som drivs av en elmotor för att driva all deras funktionalitet. PÄ grund av detta Àr det mycket viktigt att se till att den hÀr elmotorn Àr tillrÀckligt kraftfull för att du inte ska fÄ nÄgra prestandaproblem senare.

Precis som nÀstan alla andra elverktyg ges denna effekt i allmÀnhet i ampere. Den innehÄller alternativ som 10 amp elmotorer eller 20 amp elmotorer, beroende pÄ vilken modell du fÄr. I allmÀnhet resulterar en högre förstÀrkning i bÀttre prestanda frÄn en given bilningshammare.

Hastighet

Förutom att kontrollera motoreffekt för dessa bilningshammare, kan du ocksÄ kontrollera deras hastighetsbetyg. Den berÀttar helt enkelt om arbetshastigheten för verktygshuvudet för en given bilningshammare som direkt pÄverkar prestandan.

Som du förvÀntar dig ges denna hastighet i BPM eller slag per minut som berÀttar hur mÄnga gÄnger hammaren slÄr varje minut. Medan vissa modeller erbjuder en hastighet pÄ 2600 BPM, kan andra ha en lÀgre hastighet pÄ 1900 BPM. Precis som motoreffekt, ger en högre hastighet bÀttre prestanda för det mesta.

Mejselstorlek

Precis som med en manuell hammare anvĂ€nder dessa bilningshammare ocksĂ„ en mejsel för att bryta ner vĂ€ggar och andra saker pĂ„ en byggarbetsplats. PĂ„ grund av detta Ă€r det mycket viktigt att kontrollera mejselstorleken. Även om det kanske inte direkt pĂ„verkar prestandan, kontrollerar du mejselstorleken att du kan anvĂ€nda de önskade mejslarna med den bilningshammare som du föredrar. Medan vissa modeller anvĂ€nder mejslar pĂ„ 1 tum, kan andra anvĂ€nda en mejsel pĂ„ 1 9/16 tum.

Garanti

Som du förvÀntar dig brukar en bilningshammare anvÀndas för att arbeta pÄ hÄrda ytor som betong. PÄ grund av detta möter de mycket slitage över tiden och kan till och med möta problem pÄ grund av det. DÀrför Àr det mycket viktigt att se till att en given bilningshammare Àr hÄllbar och tillrÀckligt pÄlitlig. Förutom att kontrollera byggkvaliteten kan du kontrollera garantin som erbjuds av en given bilningshammare. Som du förvÀntar dig Àr en bilningshammare med 2 Ärs garanti bÀttre Àn en hammare med 1 Ärs garanti.

BĂ€rbarhet

Med sÄ mÄnga typer och modeller av hammare tillgÀngliga för försÀljning Àr det lite svÄrt att inte hitta det du behöver. En av de viktigaste sakerna att tÀnka pÄ nÀr du köper Àr produktens vikt. En bilningshammare mÄste vara mycket lÀtt att transportera. Att fÄ en enhet som har en vÀska Àr bara perfekt. Det gör det enkelt att bÀra runt och lagra.

BekvÀmlighet

Ta en titt pÄ handtagen. Vissa modeller har gummihandtag medan andra har nylon- eller vinylhandtag. Det finns ocksÄ verktyg med lÀderhandtag. De Àr mycket lÀttare att greppa och hÄlla. Dessa tyger gör dem bekvÀmare att anvÀnda. De Àr ocksÄ ett bra mÄtt pÄ halkskydd. Med dessa handtag kan du fÄ bÀsta grepp för att minska vibrationer orsakade av stötar.

HĂ„llbarhet

Efter att ha testat och utforskat funktionerna i olika bilningshammare kan vi Àrligt bekrÀfta att det viktigaste att ta hÀnsyn till nÀr man köper en modell Àr hÄllbarhet. Se till att den Àr tillverkad av slitstarka material som inte gör den mycket tung. AnvÀnd den digitala informationsvÀrlden genom att undersöka vilket verktyg som passar dina behov. Se till att uppgiften kommer att göras sÀkert och korrekt.

SĂ€kerhet

Det finns inget viktigare i denna vÀrld Àn att vara sÀker och frisk. NÀr du arbetar med ett elverktyg kan olyckor intrÀffa. Se till att du anvÀnder skyddshandskar, skyddsglasögon, stövlar i tÄ i stÄl, ögonskydd och till och med hörselskydd. Ta en titt pÄ produktfunktionerna och vÀlj en modell med sÀkerhetsegenskaper. Oavsett om det Àr ett professionellt verktyg eller inte rekommenderas det att du anvÀnder det under en kort period eftersom det kan överhettas. Mer Àn sÄ rekommenderas det att kontrollera det före varje anvÀndning och se till att det inte finns nÄgra sprickor eller sprickor i slangar eller elektriska ledningar.

Brytningsprestanda

Om du vill fÄ en uppfattning om hur bra en viss bilningshammare kommer att prestera nÀr du Àr instÀlld pÄ uppgiften, finns det nÄgra saker du bör vara bekymrad över. Den första Àr storleken pÄ motorn och sjÀlvklart, ju större effekt, desto kraftfullare blir den. Men viktigare Àn det, Ätminstone nÀr det gÀller att bryta prestanda, Àr slagkraft och slaghastighet.

Slagsenergi mÀts i joule och kraftfulla modeller kan vara upp till 40 joule. Mindre, lÀttviktsverktyg för bilningshammare tenderar att ha lÀgre slagkraft men högre slaghastigheter för att kompensera för det.

Slaghastigheter mÀts som slag per minut, vanligtvis förkortas till bpm. Tusen slag per minut Àr ungefÀr det lÀgsta du vill gÄ och allt mellan det och 4000 kommer att ge dig anstÀndig prestanda i kombination med en god effektkraft.

Vibrationskontroll

Du vill leta efter en bilningshammare som har flera antivibrationsdesignfunktioner. Det kan vara frestande att gÄ efter en billigare modell för att spara nÄgra pund men lita pÄ mig, du kommer att Ängra det om det lÄgbudgetverktyget inte har ordentlig vibrationskontroll.

Att anvÀnda ett sÄdant verktyg under lÀngre perioder Àr extremt obehagligt och kan skada dina nerver, muskler och leder, sÄ det Àr definitivt vÀrt att betala lite mer med rÀtt teknik för att minska vibrationsnivÄerna.

Vikt

Den typ av jobb du har i Ätanke kommer att spela en stor roll för att avgöra vilken typ av bilningshammare du ska gÄ för och hur tung den kommer att bli. Om du vill bryta ner trottoaren och andra saker, Àr en tung enhet bra eftersom vikten ger verktyget mer slag och hjÀlper dig att fÄ jobbet gjort. Men för att arbeta i midja eller axelhöjd kommer du att vilja köpa en av de lÀttare modellerna som Makita- eller Draper-produkterna som vi presenterade i vÄra recensioner. Dessa verktyg kan hanteras enkelt utan att anstrÀnga oavsett vinkel och höjd.

Typ av chuck och bitar

Inte alla brytare anvÀnder samma typ av bitar. De bÀsta att gÄ efter Àr SDS max eller SDS plus. Dessa hjÀlper dig inte bara att göra snabba och enkla mejselbyten, utan chuckens och bitens utformning gör dem sÀkrare sÄ att de inte kommer ut om du trÀffar en sÀrskilt tuff bit material.

Kvalitet

Att ha all makt i vÀrlden kommer inte att hjÀlpa dig om bilningshammaren faller sönder pÄ dig efter en mÄnad, sÄ det hÀr Àr nÄgot du behöver hÄlla ett öga pÄ.

Medan metall alltid Àr starkare Àn plast lÀgger det mycket vikt pÄ verktyget och den moderna plasten som anvÀnds av de bÀttre varumÀrkena Àr mer Àn stark och tuff nog att hÄlla i flera Är.

Återigen, var dock försiktig nĂ€r du vĂ€ljer en mycket lĂ„g budgetmodell eftersom det Ă€r hĂ€r som en hel del av kostnaderna sĂ€nks. Detta Ă€r inte alltid fallet, men som en allmĂ€n regel Ă€r det bra att följa.

Du vill ocksÄ ha en bilningshammare som har bra dammtÀtningar, eftersom anvÀndning av dessa verktyg skapar mycket skrÀp som kan komma in i det inre arbetet och orsaka skador.

Andra funktioner

NÄgra andra praktiska saker att ha pÄ en bilningshammare Àr justerbara sekundÀra handtag, en lÄsbar avtryckare, hastighetsvariationskontroller, djupbegrÀnsare / mÀtare, reservmejslar och bÀrvÀskor. En strömkabel av god kvalitet som har en anstÀndig lÀngd pÄ minst nÄgra meter Àr ocksÄ nödvÀndig, annars snubblar du över förlÀngningskablar hela tiden.

Se min köpguide för den bÀsta markvibratorn.

Elektrisk eller bensindriven

Vi inkluderade bara elektriska modeller i vÄra recensioner eftersom vi tycker att de för de flesta DIY-uppgifter hemma Àr perfekta. Bensindrivna bilningshammare kan producera mer kraft men de behöver mer underhÄll för att hÄlla dem igÄng. Det finns ocksÄ brÀnsle- och oljekostnader att tÀnka pÄ, sÄvÀl som Ängor, sÄ om du inte behöver kraften frÄn en bensinmodell, skulle jag hÄlla fast vid el.

Enkel anvÀndning

De flesta bilningshammare krÀver en viss fysisk styrka och finess för att fungera korrekt, men vissa Àr mer anvÀndarvÀnliga Àn andra. Det Àr bÀst att hitta en ergonomiskt designad hammare, sÄ det Àr mindre besvÀrligt att anvÀnda den.

PÄ samma sÀtt, medan du vill ha ett verktyg som Àr tillrÀckligt kraftfullt för att slutföra jobbet du tÀnker pÄ, bör du inte köpa en hammare som Àr mycket tyngre Àn du behöver. Det sista du vill Àr att bli trött efter att ha anvÀnt verktyget i bara en minut eller tappa kontrollen och av misstag skada nÄgot du inte tÀnkt att ersÀtta.

Du vill ocksÄ byta bitar ska vara sÄ enkla som möjligt sÄ att du kan Àndra verktyget i farten för att passa dina behov. Dessutom bör kontrollerna inte vara svÄra att nÄ eller manipulera nÀr du bÀr handskar. Slutligen vill du köpa en hammare med tillrÀckliga vibrationsregleringsÄtgÀrder som vadderade grepp, gummivibrationsdÀmpare eller vibrerande komponenter som isoleras frÄn andra delar av verktyget.

Mjukstart

En bilningshammare med en mjukstarts kan förbÀttra din precision och ge större kontroll nÀr du arbetar

SladdlÀngd

En elektrisk hammare med en kortare sladd kan begrÀnsa din rÀckvidd, sÄ det Àr alltid klokt att vÀlja en med en lÀngre sladd.

LjudnivÄ

Bilningshammare producerar naturligtvis mycket buller, men vissa typer av hammare Àr högre Àn andra. Om du vill minska buller pÄ byggarbetsplatsen Àr elektriska modeller alltid ett bra val. En uppsÀttning sÀkerhetshörselskydd Àr viktigt pÄ arbetsplatsen, men du kan nu vÀlja en hammare med ljudnivÄkontroll för att ytterligare minska bullret.

LÀs ocksÄ >>> Test markvibrator

GrundlÀggande info om bilningshammare

En hammare, Àven kÀnd som en bilningshammare, Àr en typ av elverktyg som anvÀnds för att bryta isÀr stenar, asfalt och betong. Det kan ocksÄ anvÀndas för att ta bort brickor, trÀdstubbar, tegelstenar och till och med frusen mark. Detta verktyg efterliknar en hammare rörelse uppÄt och nedÄt, flisar bort och bryter isÀr stenar och betong med varje slag.

Hammare drivs antingen av tryckluft eller elektricitet. Vissa drivs av bensin, medan större modeller som Àr monterade pÄ traktorgrÀvare och grÀvmaskiner Àr utrustade med en hydraulmotor. Luftdrivna och elektriska hammare Àr vanligtvis lÀtta och bÀrbara, men en pneumatisk hammarslang eller ett elektriskt hammarsnöre kan vara sjÀlvbegrÀnsande. Du mÄste alltid ha en luftkompressor nÀr det gÀller en pneumatisk modell eller ha tillgÄng till ett eluttag eller en generator nÀr det gÀller en elektrisk modell.

De mest bÀrbara jackhammarna Àr Ä andra sidan de som drivs av bensin. Dessa verktyg har inga sladdar och Àr inte fÀsta pÄ slangar. Allt du behöver göra Àr att blanda rÀtt förhÄllande mellan bensin och motorolja, placera blandningen i hammarens kapsel och du Àr redo att gÄ.

I den hÀr översynen kommer vi att avsÀtta hydrauliska hammare och fokusera pÄ modeller som drivs av luftkompressorer, el och gas.

SÀkerhetstips för anvÀndning av en bilningshammare

Oavsett om du Àr ny pÄ bilningshammare eller har anvÀnt det ett tag Àr sÀkerhetsrutiner nödvÀndiga.

 • AnvĂ€nd öronproppar eller öronskydd om du ska anvĂ€nda bilningshammaren vid de övre decibelna.
 • Bryt inte material som ligger ovanför dig eftersom strukturen kan kollapsa.
 • Om bilningshammaren Ă€r sladdad, se till att sladden hĂ„lls borta frĂ„n risker.
 • StrĂ€ck inte sladden för mycket eftersom den kan dra sig ur uttaget.
 • Ta pĂ„ dig stĂ„lklĂ€dda stövlar för att skydda dina fötter
 • Ta pĂ„ dig handskar för att skydda dina hĂ€nder frĂ„n skada
 • AnvĂ€nd skyddsglasögon för att skydda ögonen frĂ„n skrĂ€p
 • AnvĂ€nd bilningshammaren endast för avsedda applikationer
 • Flytta tunga bilningshammare med benen för att undvika belastning
 • LĂ€r dig hur verktygets sĂ€kerhetsmekanism fungerar
 • AnvĂ€nd lĂ€mplig mejsel / bit för bilningshammaren
 • AnvĂ€nd aldrig skadade bitar
 • Inspektera bilningshammaren regelbundet
 • AnvĂ€nd inte bilningshammaren lĂ€ngre Ă€n skĂ€rets djup
 • Ha en vattenspray i nĂ€rheten för att minska damm
 • AnvĂ€nd aldrig en bilningshammare – eller nĂ„got elverktyg – om du Ă€r trött
 • Se till att du tar tag i huvudhandtaget och sidogreppet ordentligt
 • Justera hastigheten vid behov
 • Ibland blir du bekvĂ€mare genom att Ă€ndra vinklar
 • LĂ€s bruksanvisningen innan du anvĂ€nder verktyget
 • Bryt smĂ„ bitar Ă„t gĂ„ngen

Hur man anvÀnder en bilningshammare

Det första steget Àr att följa sÀkerhetsÄtgÀrderna som beskrivs ovan.

 • AnvĂ€nd handskar för att underlĂ€tta greppet. SĂ€tt pĂ„ en hjĂ€lm om du ska riva vĂ€ggar.
 • LĂ€gg rĂ€tt bit pĂ„ bilningshammaren. SDS-skaftet Ă€r det vanligaste eftersom du kan glida pĂ„ det utan att fĂ€sta chucken.
 • Om ett SDS-skaft inte Ă€r möjligt bör ett hex-skaft fungera bra.
 • AnvĂ€nd en liten bit för att flisa smĂ„ omrĂ„den. För stora omrĂ„den Ă€r bredspetsiga gropar att föredra.
 • Om du Ă€r elektriker vill du anvĂ€nda mejselbitar eftersom de Ă€r perfekta för att göra rörledningar.
 • Om du ska dela stenar, anvĂ€nd spetsiga bitar.
 • UtvĂ€rdera arbetsomrĂ„det innan du börjar sĂ„ att du vet vilken bit du ska anvĂ€nda.
 • SlĂ„ pĂ„ bilningshammaren.
 • AnvĂ€nd verktyget i 90 graders vinkel. Vinkling till höger minskar ocksĂ„ risken för att hammaren glider.
 • Vinkla bilningshammaren lite ifrĂ„n dig. Detta ger dig bĂ€ttre kontroll över hammaren Ă€ven nĂ€r du hamnar bort.
 • Börja frĂ„n kanten om du bryter golv. Om du bryter vĂ€ggar, börja frĂ„n mitten sĂ„ att strukturen gĂ„r ner sĂ€kert.
 • SĂ€tt press pĂ„ bilningshammaren för bĂ€ttre resultat.
 • Korta slag – 10 till 20 sekunder – Ă€r perfekt för de flesta tillfĂ€llen.
 • Byt vinklar dĂ„ och dĂ„ nĂ€r du bryter vĂ€ggar och golv.
 • LĂ„t bilningshammarspetsen svalna.

De bÀsta mÀrkena för bilningshammare

Ingen köphandbok för bilningshammare kommer att vara komplett utan att nÀmna de bÀsta mÀrkena. HÀr Àr mina val för de företag som du kan lita pÄ.

 • XtremepowerUS: företaget Ă€r allmĂ€nt kĂ€nt för sina kraftfulla bilningshammare. Sedan varumĂ€rket grundades har det blivit det föredragna valet för mĂ„nga.
 • TR Industrial: TR Industrial tillverkar nĂ„gra av de bĂ€sta hammarverktygen för rivning pĂ„ marknaden. De Ă€r ocksĂ„ kĂ€nda för sina andra kvalitetsverktyg och tillbehör.
 • Bosch: alla som har erfarenhet av elverktyg kĂ€nner till Bosch-namnet. FrĂ„n roterande verktyg, bilningshammare till elverktyg, det Ă€r namnet de flesta gör-det-sjĂ€lv gör.
 • Neiko: Neiko har fĂ„tt mycket positiv feedback för sina högkvalitativa bilningshammare. Deras serie av bilningshammare Ă€r kĂ€nd för att vara tung och designad med precisionsteknik.
 • Makita: Makita grundades 1915 i Japan och har sedan dess ansetts vara en av de bĂ€sta pĂ„ elverktygsmarknaden. Förutom bilningshammare tillverkar Makita ocksĂ„ andra elverktyg.
 • Dewalt: Dewalt Ă€r ett amerikanskt företag som tillverkar handverktyg och elverktyg. Företaget grundades 1923 och Ă€r ett av verkets ledande verktygsföretag.

AnvÀndning och underhÄll av bilningshammare

Som med alla elverktyg Àr sÀkerhet och försiktighet av yttersta vikt vid anvÀndning av en bilningshammare. En operatör ska bÀra tjocka handskar, skyddsglasögon och pÄlitligt hörselskydd. bilningshammare kan orsaka allvarliga hörselskador vid lÄngvarig exponering. Var ocksÄ sÀker pÄ att omrÄdet dÀr verktyget ska anvÀndas kan hantera vibrationerna i samband med dess anvÀndning, eftersom en bilningshammare oavsiktligt kan skada ytor utan att ens röra vid dem. Var sÀrskilt försiktig med en bilningshammare runt kakel, sten och andra styva material.

ÖvervĂ€g ocksĂ„ att bĂ€ra robusta stövlar om du tappar hammaren och / eller för skydd mot fallande material.

Bilningshammare kan rymma flera olika typer av bitar, och varje bit tjÀnar ett annat syfte. Till exempel Àr den plana spadebiten perfekt för att bryta igenom sömmarna mellan tegelstenar och stenlÀggare. En spets kan bryta igenom betongvÀggar eller hjÀlpa till att bryta isÀr fogar eller lÀtta svetsar. En stavförare Àr en bredare bit som kan anvÀndas för att driva inlÀgg eller armeringsjÀrn pÄ plats.

Att vÀlja rÀtt storlek pÄ hammare och rÀtt mejsel för jobbet kan hjÀlpa dig att undvika sÀkerhetsskador och sparar tid och anstrÀngning nÀr du slutför alla rivningar som behövs.

LÀs ocksÄ >>> SpÄnsug test

Vanliga frÄgor om bilningshammare

Vad anvÀnds en bilningshammare till?

Du anvÀnder en bilningshammare för att bryta tegel, stenar, betong och andra material. Detta Àr verktyget som ska anvÀndas om manuella verktyg inte har kraft att bryta materialet.

Bilningshammare har lite i slutet, och det Àr detta som ger verktyget den kraft som krÀvs för att bryta hÄrda föremÄl.

Dessa verktyg fungerar pÄ olika sÀtt men de har samma syfte: att bryta. Du kÀnner antagligen till dess anvÀndning pÄ betong, men du kan anvÀnda en bilningshammare pÄ andra sÀtt.

Vilken storlek bilningshammare behöver jag?

En liten bilningshammare Àr bra om du bara gör smÄ uppgifter och föredrar att arbeta med ett lÀtt verktyg.

En större bilningshammare Àr att föredra om du arbetar pÄ stora ytor eller om du bryter upp grova material.

Vad finns det för anvÀndningsomrÄde med en bilningshammare?

Du anvÀnder en bilningshammare för att riva saker. För att ta bort ytmaterial för allmÀn flisning, bryta betong och murverk, bryta asfalt, driva markstÀnger, bryta upp golvplattor och mer. Det Àr en effektiv bilningshammare med en kraftfull hammarÄtgÀrd som bryter i betong, sliter upp trottoarer eller asfalt och bryter ner i hÄrd sten. Tillverkarna gör bilningshammare tillgÀngliga i olika stilar och storlekar. Dessa maskiner Àr stora och tunga, medelstora bilningshammare börjar pÄ cirka 10 pund och gÄr upp till 75 pund.

En mÀngd utbytbara bitar Àr tillgÀngliga för att bryta in i materialet. Spetsiga mejslar för flisning och mejsel som anvÀnds för rivningsarbete och stenbrytning. Breda platta mejslar för ytutjÀmning, skalning och avlÀgsnande av plattor. Bussningstips för att göra upp ytor och ta bort överflödig betong. MÄnga mer specialiserade tips ger ytterligare funktionalitet. Inte alla bilningshammare anvÀnder samma Àndar för spetsanslutningar.

Vad betyder joule?

Du kommer att upptÀcka att vissa tillverkare hÀnvisar till bilningshammare som hammare. De tenderar ocksÄ att förvirra saker mer genom att betygsÀtta energieffektiviteten för bilningshammare i joule. Det omedelbara, obesvarade behovet Àr att förstÄ innebörden av energiklassificeringar. Praktiskt taget vad kommer du att kunna göra med en bilningshammare pÄ 35 Joule?

En joule Àr vad du kommer att överföra till en mejsel nÀr du slÄr pÄ den med en hammare pÄ en joule. Det lÄter inte sÄ mycket, men kom ihÄg att maskinen trÀffar mejseln cirka 1000 gÄnger per minut. Och du tillÀmpar ocksÄ en del av din vikt.

Hur mÄnga kilo kraft behöver jag?

Bilningshammare Àr speciellt utformade för att flisa och bryta ut betong, sten och murverk. Sladdhammare med sladdar finns tillgÀngliga frÄn flera tillverkare i vikter pÄ cirka 10 till 75 pund. Verktyg i plus-minus minus 20 pund Àr kraftfulla men ÀndÄ lÀtta att jaga vÀggar för elektriskt arbete och rör.

Vissa verktygsanvÀndare förstÄr kanske inte skillnaden mellan hammarborrar, roterande hammare och bilningshammare. Roterande hammare och hammarborrar borrar hÄl. Bilningshammare bryter föremÄlet ifrÄn varandra genom att hamra, det Àr inte en borr.

Skillnaden mellan en hammarborr och en roterande hammare Àr tvÄfaldig, den roterande hammaren Àr avsedd för borrning i murverk. Den anvÀnder en pneumatisk hammare som en bilningshammare för att bulta biten. Samtidigt roterar en vÀxelÄtgÀrd biten. Vissa roterande hammare har tre funktioner; borra endast för trÀ och metall, hammare endast för mejslingsarbete och hammare med borr för borrning av betong.

Hammarborr Àr en vanlig borr som kan borra i trÀ och metall. De har normalt variabla hastigheter, val av en eller tvÄ hastigheter och rotation bakÄt. Det Àr den minsta och lÀttaste av de tre. NÀr du vÀljer hammarborrfunktionen Àr chuckens baksida i kontakt med den stationÀra kamÄtgÀrden. NÀr borrchucken roterar mot den ger den en kortvarig hammarÄtgÀrd nÀr den stiger och faller pÄ kammen. Vi kÀnner alla till det buller det genererar. Den kan inte mejla eftersom chucken roterar. Det Àr effektivt för tillfÀllig lÀtt borrning i murverk men det Àr inte effektivt i hÄrdgjuten betong.

En annan skillnad anvÀnder hammarklasser efter vikt för att skilja mellan bilningshammarekapacitet. I specifikationerna för en bilningshammare hittar du en post för Breaker / Demo-klass. Du kommer att mÀrka att den Àr densamma som dess vikt, frÄn 10 till 60 pund. En annan referens Àr dess slagkraft som strÀcker sig frÄn 5,6 till 43 fot kilos slagkraft.

Vad Àr en bilningshammare?

En bilningshammare Àr ett elverktyg som kombinerar en mejsel med en hammare. Den flyttar en mejsel fram och tillbaka med extrem kraft och koncentrerar den kraften i ett litet omrÄde i slutet av mejseln för att bryta igenom betong, tegel, murverk och andra ytor.

Det finns flera typer av bilningshammare pÄ marknaden, de tre vanligaste Àr hydrauliska, pneumatiska och elektriska. Alla hammare pÄ vÄr lista Àr elektriska, men du kan stöta pÄ nÄgon av de andra typerna nÀr du övervÀger dina alternativ.

Vad ska man vÀlja för typ av bilningshammare?

Elektrisk / elektropneumatisk

Denna typ av bilningshammare körs pÄ en elmotor och behöver en nÀtsladd för att fungera. Eftersom de inte behöver en luftkompressor Àr elektriska bilningshammare ett bÀttre val för arbete i inomhus, trÄnga eller upptagna utrymmen. Eftersom detta Àr de mest hanterbara rivningshamrarna att anvÀnda, Àr det de enda typerna av hammare som vi har pÄ vÄr lista.

Hydraulisk

Som namnet antyder drivs en hydraulisk bilningshammare med tryckvÀtska. Det vill sÀga att en innesluten mÀngd vÀtska har tryck pÄ den för att generera kraft.

Pneumatisk

Liksom andra pneumatiska verktyg drivs en pneumatisk bilningshammare med tryckluft. Det krÀver alltid en slanganslutning till en luftkompressor.

Är kraft viktigt hos en bilningshammare?

NÀr det gÀller rÄ kraft skapas inte alla bilningshammare lika. Detsamma gÀller för hastighet. En hammare kraft, ibland kallad slagkraft, mÀts vanligtvis i joule medan hastigheten mÀts i slag / slag per minut (BPM).

Hur mycket slagkraft och hastighet du behöver beror pÄ jobbet. Om du behöver ett verktyg för att fint mejla ut en vÀgg, kommer en mindre, mindre kraftfull bilningshammare att ge större precision. Om du behöver riva upp en massiv betonguppfart, behöver du den kraft som en större, tyngre hammare ger.

Du vill inte fÄ en hammare sÄ kraftfull att den Àr överdriven, men du vill inte heller ha ett verktyg sÄ svagt att det tar evigt att slutföra jobbet eller bryta innan du Àr klar.

Hur anvÀnder man en bilningshammare?

Processen som jag ska beskriva fungerar som en allmÀn anvisning för de flesta bilningshammare, men du bör alltid konsultera din produkthandbok eller tillverkarens webbplats innan du anvÀnder din nya hammare för första gÄngen. De kan ha riktningar som Àr specifika för din bilningshammare som du borde veta.

 • HĂ„ll först bilningshammaren upprĂ€tt och dra ner kragen pĂ„ chucken. SĂ€tt i biten sĂ„ lĂ„ngt det gĂ„r, slĂ€pp chucken och dra sedan i biten. Det ska lĂ„sa sig pĂ„ plats.
 • SĂ€tt sedan pĂ„ dig din sĂ€kerhetsutrustning (vi kommer att diskutera sĂ€kerheten i nĂ€sta avsnitt) och anslut verktyget. Vissa bilningshammare fĂ„r dig att trycka pĂ„ en knapp för att sĂ€tta pĂ„ den, varefter du vrider en brytare för att fĂ„ verktyget att röra sig lite.
 • HĂ„ll ett stadigt grepp pĂ„ sido- och bakhandtagen. Börja vid kanterna pĂ„ ytan du rivar och anvĂ€nd kraft nedĂ„t och mot kanten för att bryta upp den. Försök att inte köra verktyget för djupt in i ytan bort frĂ„n kanterna, annars kan biten fastna.

Finns det nÄgot att tÀnka pÄ angÄende sÀkerhet?

NÀr du arbetar med elverktyg krÀvs skyddsglasögon eller glasögon. Normala receptbelagda glasögon rÀcker inte. Du bör ocksÄ anvÀnda skyddsutrustning som hörselskydd eller öronproppar. Bilningshammare Àr ofta otroligt höga och att anvÀnda en under lÄnga perioder utan hörselskydd kan orsaka öronskador pÄ lÄng sikt.

AnvĂ€nd inte lösa klĂ€der eller smycken nĂ€r du anvĂ€nder en bilningshammare eftersom du inte vill att verktyget ska slĂ„ eller hĂ€va nĂ„got du har pĂ„ dig. ÖvervĂ€g att bĂ€ra ett par starka eller stĂ„ltĂ„ade arbetsstövlar sĂ„ att dina fötter Ă€r skyddade om du av misstag tappar verktyget eller om du behöver oroa dig för fallande material. En hjĂ€lm kan ocksĂ„ skydda ditt huvud frĂ„n flygande skrĂ€p.

Som vi redan har diskuterat kan bilningshammare producera betydande vibrationer, sÄ ett par tjocka handskar rekommenderas för att minska denna effekt. Slutligen bör du bÀra andningsskydd eller mask eftersom bilningshammare kan sparka upp mycket damm som du riskerar att andas in, sÀrskilt om du arbetar inomhus. Tack och lov har tillverkare tillbringat Är pÄ att modifiera sin design för att minska vibrationer och innehÄlla damm nÀr de anvÀnder sina produkter.

Vad Àr skillnaden mellan en roterande hammare och en bilningshammare?

Dessa termer tenderar att bli mycket förvirrade. Du kanske till och med upptÀcker att vissa sökmotorer ger dig lÀnkar till sidor om roterande hammare nÀr du letar efter en bilningshammare. Dessa verktyg Àr emellertid tillrÀckligt olika för att termerna inte ska anvÀndas omvÀxlande.

Den viktigaste skillnaden mellan dessa verktyg Àr att bilningshammare inte roterar, de flisar bort pÄ det riktade materialet. Till skillnad frÄn roterande hammare bor bilningshammare inte hÄl. I stÀllet attackerar de föremÄlet med en hamrande ÄtgÀrd för att bryta det.

För mer information om skillnaderna mellan roterande och bilningshammare kan du lÀsa den hÀr artikeln.

NÀr behöver jag olja min bilningshammare?

Du bör kontrollera din hammare oljenivÄ varje gÄng innan du börjar anvÀnda den. HÄll hammaren med det bakre handtaget mot taket och mejseln pekar mot golvet. Titta pÄ oljefönstret. Om du inte ser nÄgon olja eller om mindre Àn hÀlften av fönstret Àr fullt Àr det dags att lÀgga till mer. Om fönstret Àr mer Àn halvvÀgs fullt Àr du redo!

Om du vill ha mer information om underhÄll av din bilningshammare, kolla in den hÀr artikeln. Du kan ocksÄ titta pÄ den tillhörande videon i den artikeln. Om du fortfarande har frÄgor om din specifika modell bör du lÀsa din bruksanvisning om den medföljer en. Om det inte finns nÄgon Àgarmanual, kolla in tillverkarens webbplats.

Vad bör jag tÀnka pÄ underhÄll av bilningshammare?

Efter att ha tittat igenom vÄra produktbeskrivningar har du förmodligen mÀrkt att vi nÀmner kolborstar mycket. Det beror pÄ att de Àr en viktig del av alla elektriska bilningshammare. De transporterar elektrisk ström fram och tillbaka frÄn motorns stationÀra delar till dess rörliga delar.

Kolborstar slits ut med tiden och smuts / skrÀp kan byggas upp med tiden, sÄ du vill undersöka hammarens borstar regelbundet. Ju oftare du anvÀnder hammaren, desto oftare mÄste du byta ut borstarna. Tack och lov kommer vissa bilningshammare med extra borstar.

Hur fungerar en bilningshammare?

En bilningshammarekraft anges i joule. Ju högre antal joule, desto mer kraft genererar bilningshammaren. Det gör en ganska stor skillnad, förstÄr du, om du vill klippa ut en smal slits eller om du behöver bryta upp ett betonggolv. Tekniken bakom varje bilningshammare Àr densamma. Huvudet roterar inte utan rör sig fram och tillbaka. Med denna rörelse hamrar mejseln i kakel eller golvplattor. Du kommer inte att kunna borra ett hÄl med en bilningshammare; det Àr helt enkelt inte gjort för det. En mejsel som landar pÄ stenhÄrda golvplattor med massiv styrka mÄste hÄlla sig ordentligt pÄ plats. Det Àr dÀrför en bilningshammare alltid har ett SDS-borrhuvud. Mejseln fastnar dÀr sÄ fast att den alltid lÄses pÄ plats.

Vad ska du tÀnka pÄ nÀr du köper en bilningshammare?

Det finns flera egenskaper du kan vara uppmÀrksam pÄ nÀr du lÀgger till en bilningshammare i din verktygssamling. Till exempel kommer en bilningshammare att ha ett högre vibrationsvÀrde Àn en annan. De dyrare modellerna har vanligtvis teknik som minskar vibrationen i greppet. Speciellt nÀr du arbetar under lÄnga perioder Àr det trevligt nÀr den massiva kraft som anvÀnds för rivningsarbete inte Àr helt överlÀmnad till dina armar att absorbera. PÄ det hÀr sÀttet kommer du att kunna fortsÀtta arbeta lÀngre och du kommer inte att bli sÄ störd av obehagligt muskelsÄr nÀsta dag.

Vad Àr mejselinstÀllningar?

Om en bilningshammare har flera mejselinstÀllningar betyder det att du kan vÀlja vilket sÀtt du ska fÀsta mejseln i huvudet. Detta Àr sÀrskilt praktiskt nÀr du skÀr bort brickor med en spadmejsel. Den plana delen av mejseln mÄste dock kunna placeras bakom plattan sÄ att du inte behöver hÄlla bilningshammaren i en omöjlig vinkel. Antalet mejselinstÀllningar du kan stÀlla in varierar mellan bilningshammare frÄn 6 till inte mindre Àn 15. Vissa erbjuder inte den hÀr funktionen alls.

Bilningshammare eller kombihammare?

LÄt det vara klart: du bör anvÀnda en bilningshammare för att bryta eller riva och inte mer Àn sÄ. För lÀttbrytande arbete som att ta bort gamla fogar, men ocksÄ för tyngre rivningsuppgifter, Àr en bilningshammare din bÀsta vÀn. Om en bilningshammare har en skruvplugg kallar vi den för en kombihammare och den kan göra mer Àn att bara bryta. Det betyder att du inte bara anvÀnder en kombihammare för lÀttbrytande arbete utan ocksÄ för att borra hÄl i betong eller hÄrda stentyper.

Ska jag köpa tillbehör?

PÄ en bilningshammare anvÀnder du mejslar som finns i olika former och storlekar. Beroende pÄ jobbet vÀljer du de mest lÀmpliga mejslarna. Om du ska borra rÀnnor eller slitsar i betong för att tÀcka över elkablar, kommer en spÄrmejsel att vara effektivare Àn en platt mejsel. Om du behöver bli av med plattorna i badrummet för att ersÀtta dem med fÀrska vita, Àr en spadmejsel mer anvÀndbar Àn en spÄrmejsel. Mejslarna skiljer sig ocksÄ Ät i lÀngd. Du behöver en lÀngre mejsel för att hacka upp en betongvÀgg Àn att mejla bort gips. Kort sagt, övervÀga noggrant vad du planerar att anvÀnda bilningshammaren för att vÀlja de mest lÀmpliga mejslarna.

LÀs ocksÄ >>> BandsÄg bÀst i test

Dela med dina vÀnner
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top