Den bästa blåslampan 2024 – Klicka här för att se blåslampor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

SIEVERT Pro-Torch 4320 Blåslampa

SIEVERT Metaljet 2155 Blåslampa

SIEVERT Powerjet 253501 Blåslampa

SIEVERT Handyjet 2282 Blåslampa

Klicka här för att se blåslampor.

Bästa blåslampan 2024

Att ha en bra blåslampa är väldigt viktigt om man vill rikta en stor mängd värme. Oavsett om blåslampan är avsedd för kommersiellt syfte eller privat finns det en mängd användningsområden. Vissa modeller lämpar sig bäst för metallbearbetning medan andra kan fungera för helt andra saker. Detta är väldigt bra då det innebär att i stort sett alla kan hitta en lämplig blåslampa.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilken blåslampa som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra den blåslampan du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem din blåslampa är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa blåslampan. Det är just av den anledningen som vi här på hantverksproffset.se har gjort en köpguide för den bästa blåslampan. Vi har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta den bästa blåslampan på den svenska marknaden, och eftersom vi själva redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till blåslampor så har vi lyckats sammanställa en tabell med de bästa blåslamporna inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna vi tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har vi dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer blåslampor, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så har vi satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha den bästa blåslampan kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha en blåslampa som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

Köpguide för bäst i test blåslampa 2024

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken blåslampa som är den bästa. Det finns så otroligt många olika modeller av blåslampor som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför vi har skapat vår köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa en den bästa blåslampan så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa blåslampan 2024:

 • Påfyllbara kontra icke påfyllbara
 • Pris
 • Bränslekälla
 • Kapacitet
 • Säkerhet
 • Bärbarhet
 • Tändning
 • Justerbarhet
 • Ergonomi
 • Bränntid
 • Varaktighet
 • Öppning för cylinder
 • Driftstemperatur
 • Låga
 • Material
 • Vikt
 • Funktioner
 • Användningsområde
 • Design
 • Enkelhet
 • Munstycke

Påfyllbara kontra icke påfyllbara

De flesta blåslampor är antingen en påfyllningsbar burk eller ett huvud. De förra är mindre och mindre skrymmande, vilket gör dem till ett bra alternativ för nybörjare. Blåslampor med påfyllningsbara behållare har en liten mängd butan i handtaget och kan fyllas på från en separat butanbehållare. Det är alltid bra när de påfyllningsbara kapselmodellerna visar hur mycket butan som finns kvar så att du vet när det är dags att fylla på. Om du använder blåslampan ofta, kan det bli lite irriterande att ständigt fylla på, men för en och annan bränning är dessa påfyllningsbara burkar fantastiska.

Fackelhuvuden skruvas fast på behållare, vilket innebär att det är enklare att fylla på eftersom gasen kommer direkt från källan, i motsats till att fylla på en mindre behållare. Som sagt, den här installationen kräver att du håller hela behållaren när du använder den, vilket kan vara svårare för oerfarna kockar. Fackelhuvuden och påfyllningsbara burkar är ungefär lika stora, men du måste komma ihåg att när du använder ett blåslampshuvud, har du också hela burken fäst, som kan vara större och skrymmande. Fackelhuvuden är vanligtvis den version som du hittar i professionella kök eftersom de är mer effektiva, de håller längre än påfyllningsbara behållare och de är mer kraftfulla.

Köksblåslampor finns de flesta i två stilar: påfyllningsbara blåslampor där du tillsätter butanbränsle till blåslampans kropp eller ett avtagbart huvud som du fäster direkt på bränsletanken. Båda är bra alternativ. Det avtagbara huvudet är ett utmärkt val för bärbarhet och förvaring. Det är ofta också mer rimligt prissatt, eftersom de förbrukningsbara bränsletankarna är billigare och ofta kraftfullare än påfyllningsbara blåslampor. Du behöver dock hitta specifika typer av bränsletankar för löstagbara huvudbrännare. Påfyllningsbara blåslampor är bra för bekvämligheten, eftersom du bara fyller tanken och använder den när du vill.

Pris

En ny kulinarisk blåslampa kan ge dig allt från 100 kr till över 1 000 kr. Fundera på hur ofta du planerar att använda blåslampan och vilka projekt du ska använda den till. Om du bara vill testa att göra crème brûlée en gång, är det förmodligen en bättre idé att välja något mer budgetvänligt. Om du vill ha ett verktyg som kan bränna biffar, rosta paprika, flamma maränger och kanske till och med starta en lägereld, kan det vara i ditt intresse att investera i något mer hållbart och med mer pålitliga funktioner. Det finns många tillverkare av propanblåslampor för husägare och trädgårdsmästare på marknaden. De flesta av märkena varierar i fråga om kostnad, beroende på kvaliteten förknippad med produkten. Det finns dyra modeller, som är av hög kvalitet men som inte ens har en propantank. Detta innebär att du måste köpa en sidopropantank dessutom. Var därför uppmärksam på priset och ogräsbrännaren samtidigt.

Bränslekälla

Tänk alltid på med dessa blåslampor att det måste finnas en bränslekälla. I vissa fall ingår bränslet, men inte alltid. Se till att läsa instruktionerna noggrant så att du vet exakt vilken typ av bränsle du ska köpa till din enhet. Vissa blåslampor kräver eget bränsle, så se till att du har några när du planerar att använda den. Blåslampor använder vanligtvis två bränslekällor: butan eller propan. Butanbrännare kan bara värma mindre ytor, vilket gör dem till ett utmärkt alternativ när du behöver bränna med yttersta precision. Propan blåslampor, å andra sidan, avger en bredare och mer konsekvent värme, vilket säkerställer en jämn värmefördelning. Se till att handplocka den som bäst uppfyller dina kulinariska behov.

Kapacitet

De flesta påfyllningsbara blåslampor är ungefär lika stora, även om vissa är mindre, vilket är bra för förvaring. Mindre blåslampor innebär också att du måste fylla på blåslampan oftare eftersom de inte rymmer så mycket bränsle. Hur ofta du behöver tanka blåslampan beror på hur ofta du använder den. Men de flesta tankar kommer att hålla tillräckligt med bränsle när de är fyllda till kapacitet för 30 till 45 minuters användning. Tänk på att den fysiska storleken på blåslampan ofta inte korrelerar med blåslampans kraft! Så ta hänsyn till hur mycket lagringsutrymme du har, samt hur ofta du använder din blåslampa när du väljer storlek på blåslampan. Tänk också på att mindre blåslampor ofta betyder att du är närmare flammans utgång. Om du är trevande med att använda en blåslampa kanske du faktiskt vill ha en lite större, så att du kan hålla handen borta från lågan

Det finns olika storlekar av propantankar i propanbrännare. Det som är bra med kompakta propanblåslampor är att de kommer med små propantankar för enkel rörlighet. Den enda nackdelen med denna storlek är att sådana tankar lätt blir förbrukade. Däremot kan du köpa en propanblåslampa som är ansluten till en stor tank. Detta kommer att säkerställa att din blåslampa kan hålla länge utan att bli uttömd på gas. Du kommer dock att behöva investera i en förlängd armslang för att få tillräckligt med utrymme för drift. En stor tank å andra sidan kommer också att trötta ut dig snabbt.

Säkerhet

Grundläggande sunt förnuft behövs när du använder en blåslampa, inklusive att rikta lågan bort från en person när du tänder den, aldrig röra lågan eller halsen med händerna och se till att stänga av gasflödet när du är klar, låt blåslampan svalna helt innan du förvarar den. Utöver att vara försiktig finns det olika säkerhetsmekanismer som kan inkluderas i blåslampor. Vilken säkerhetsåtgärd du behöver på blåslampan beror på hur bekväm du är med öppen låga eller om du har barn i ditt hushåll. Vissa blåslampor kommer med ett barnsäkert lås på sig, medan andra kräver att du inte bara stänger av låset utan även slår på gasflödet hela vägen för att tända lågan. Vissa blåslampor förblir bara tända om du trycker ner avtryckaren, medan andra blåslampor har en “kontinuerlig på”-funktion som låter dig använda den med lätthet för stora projekt.

Bärbarhet

De två faktorer som påverkar blåslampans bärbarhet är dess vikt och design. Även om viktdelen är självförklarande bör du se till att din blåslampa har en ergonomisk design som gör det enkelt att bära den. Designelement som bra handtag och halkfria grepp bör man hålla utkik efter. Dessutom är det fullt möjligt att du inte behöver en bärbar propanblåslampa. Om det du behöver det till inte kräver mycket att bära runt på, varför inte välja ett tyngre och mer robust alternativ?

Några av de blåslampor som finns på marknaden bär namnet “bärbara”. Om du planerar att använda den på en mängd olika platser, som att tillhandahålla svetstjänster eller ta den till läger, är detta en viktig funktion. För tunga tjänster som alltid kommer att ske på samma plats, till exempel en arbetsmiljö, är det inte så grundläggande. Återigen, det beror på vilka användningsområden du vill använda blåslampan!

Du kan behöva ofta bära en propanblåslampa till olika platser. Därför får den inte vara tung. Kontrollera först vikten och se till att den inte är svår att flytta. Den ergonomiska designen är en nyckelfaktor att tänka på när det kommer till portabilitet. Närvaron av handtag erbjuder utmärkt bärbarhet och gör designen ergonomisk. Vissa propanblåslampor kommer inte med väldefinierade handtag, så det kan vara obehagligt att använda dem. Å andra sidan kommer vissa modeller med de gjutna handtagen med greppytor som låter dig hantera det enkelt.

Tändning

Propan blåslampor kan tändas med en tändare eller en tändknapp som ingår i designen. Det senare är uppenbarligen ett säkrare och bekvämare alternativ. Ingen gillar slående matcher när tändningen bara är ett knapptryck bort, eller hur? Dessutom bör du alltid se till att du släpper gasventilen långsamt och vidta lämpliga försiktighetsåtgärder när du tänder och använder din blåslampa.

De automatiska tändningsfunktionerna garanterar säkerheten. När du trycker på avtryckaren och sedan håller den, börjar elden. När avtryckaren släpps släcks den lätt. Det observeras allmänt att propanbrännarna utrustade med ultraswirl-design ger det bästa värmeresultatet. Sådana blåslampor är också utrustade med en tryckbalanseringsfunktion som gör att du kan använda den i olika riktningar.

Det är bättre att välja en propanblåslampa med en automatisk tändningsfunktion tillgänglig i form av en tryckknapp. Denna funktion förenklar proceduren för att tända gasen. Dessutom är den automatiska tändningsfunktionen säkrare än att använda en extern tändare. Även om en tändare ingår i satsen är det bra att köpa en propanblåslampa med inbyggt tändsystem. Med propanbrännaren självantändande kontrollratt kan du spara mycket propan i tanken eftersom du kan reglera mängden gas som används. Vissa av produkterna kommer också med en tryckregulator för att övervaka uteffekten från brännaren. Livslängden på din propantank beror dock enbart på hur ofta och flitigt du använder blåslampan för att utföra olika uppgifter.

Justerbarhet

Vissa applikationer kräver att din blåslampa är på låga inställningar medan andra kräver att lågorna är på full explosion. Så det är viktigt att justera lågans intensitet är lätt. Vi rekommenderar att du håller utkik efter blåslampor med justerbarhetsrattar i designen. Det fantastiska materialet för dessa knoppar är mässing på grund av deras motståndskraft mot korrosion och höga maxtemperaturer. Vredet styr gasflödet från minipropantanken och ändrar lågans nivå.

De flesta högkvalitativa blåslampor, inklusive alla produkterna på vår lista, har justerbara flaminställningar. Denna speciella egenskap är en viktig komponent att ta hänsyn till om du vill investera i en kulinarisk blåslampa. Med detta kan du bekvämt värma upp eller ner lågans intensitet beroende på dina matlagningsbehov. Varje recept behöver varierande värmeintensiteter eller temperaturer för att uppnå en läcker finish. Och om du är en ivrig husmanskock föreslår vi att du väljer produkten med en justerbar temperatur eller låginställning.

En låga med konstant intensitet fungerar inte för vissa applikationer. Du kan behöva justera lågan under processen. För att dra nytta av mer mångsidighet är det önskvärt att välja en propanblåslampa med justerbar låga. Ett av de bästa sätten att justera lågan är att använda en ratt. Kontrollera om din valda propanblåslampa är utrustad med en ratt eller inte. Majoriteten av propanbrännarna kommer med en enkel vred som hjälper dig att justera lågans intensitet. Följaktligen hjälper det till att uppnå olika syften.

Ergonomi

Eftersom du har att göra med lågor och varje belysningsuppgift uppenbarligen är riskabel, bör en bra blåslampa ha ett ergonomiskt handtag. Denna specifika funktion säkerställer att du har ett bra och bekvämt grepp samtidigt som du skapar en glasyr för detta glaserade laxrecept. Dessutom minimerar den också halka och olyckor. Som sagt, du bör alltid välja de som är lätta att förstå. Designen och ergonomin hos en blåslampa är viktiga för att göra arbetet mindre tröttsamt. Om avtryckaren är placerad på ett enkelt ställe, liksom justeringsmarkörerna och knapparna, behöver du mindre tid för att vänja dig vid verktyget. Det finns några modeller som är designade för att underlätta denna nybörjarupplevelse och göra användningsprocessen bekväm. Om detta är en prioritet, välj en blåslampa designad för det ändamålet. Var inte komplicerad när du försöker använda en mer komplex blåslampa!

Bränntid

Låt oss gå vidare till en annan avgörande faktor när vi köper en blåslampa. Brinntid hänvisar till den totala tid eller varaktighet som blåslampan går eller lågorna varar. Varje blåslampa har faktiskt olika brinntider. Vissa ger en låga som kan hålla i en halvtimme medan andra har en maximal brinntid på upp till tre timmar! Du bör överväga hur länge du kommer att behöva en blåslampa för att fungera. Välj produkten med längre brinntid om du är en professionell kock.

Varaktighet

När du köper en matlagningsblåslampa bör du också ta hänsyn till dess hållbarhet och de material den är gjord med. För det första, med en robust blåslampa till hands, behöver du inte fortsätta köpa en ny. Se till att du bara får en köksenhet som kan stå sig genom tiderna. Välj därför ut de bästa som är gjorda av högkvalitativa material.

Öppning för cylinder

I specifikationerna för olika blåslampor hittar du dimensionerna på cylinderöppningen de har. På så sätt kommer du att veta exakt vilken som är den perfekta passformen och hur du gör rätt köp. Det är ingen idé att försöka skaffa en cylinder som är inkompatibel med din blåslampa. Förutom att det inte passar ordentligt och orsakar pengaförluster kommer det att finnas säkerhetsrisker. Det bästa du kan göra är att alltid följa instruktionerna som anges med sådana siffror.

Driftstemperatur

Temperaturen på en blåslampaslåga kan variera kraftigt. Det finns några som arbetar vid drygt 1000 grader celsius, andra som kan nå upp till 4000. Detta värde anges vanligtvis i produktbeskrivningen. Lågan som kallas neutral, som är idealisk för svetsning, är den mest kraftfulla. Det uppnås vanligtvis genom att blanda syre och acetylen. Blåslampor som inte når denna temperatur rekommenderas inte för denna typ av arbete.

Låga

Utan en effektiv låga är en propanblåslampa värdelös. Lågan är kärnan i alla propanblåslampor. Det är mycket viktigt att välja rätt låga för din applikation. En av de fantastiska lågorna du kan få är den virvlande lågan. Denna typ av låga hjälper propanblåslampan att leverera mer värme med den begränsade användningen av propan. Det är känt att denna flamtyp är smart när det gäller bränslebesparing. Den virvlande lågan är till och med fördelaktig för hushållsreparationer och rensning av ogräs.

Att välja rätt låga för din propanblåslampa är mycket viktigt. En av de bästa typerna av lågor som du bör få är den virvlande lågan. Denna låga hjälper till att nå mer värme i färre mängder propan. En av de bästa sakerna med denna låga är att den är smart för att spara bränsle. Du kan komma på att du betalar lite extra för det, men det är värt vartenda öre. Den virvlande lågan är också användbar för hemmabruk som att rensa ogräs. Om du inte har ett särskilt syfte och vill ha mer mångsidighet, då är det viktigt för dig att få de som har fler alternativ. Det bästa sättet att säkerställa alternativ är en ratt som justerar lågan. De flesta propanblåslampor har en enkel vred som hjälper till att justera lågans intensitet. Detta hjälper till att uppnå olika syften. Det finns också en typ med justerbar storlek på lågan. Lågans storlek hjälper till att uppnå ett visst område, vilket också är viktigt.

>>> Är du intresserad av batteriladdare? Klicka här. 

Material

Propanblåslamporna av anständig kvalitet är vanligtvis gjorda av stål eller aluminium. Dessa två material är de vanligaste valen när du letar efter en hållbar propanblåslampa. I dessa propanbrännare är komponenterna som röret, klockan och brännarhuvudet hållbart byggda. Även om stål och aluminium båda är hållbara, är det bättre att välja aluminiumpropanblåslampa för bärbarhet. Aluminiumet är känt för sin lätta fördel. Därför, om du letar efter en lätt propanblåslampa, insistera på de som består av aluminium. Aluminiumet smälter vid en mycket hög temperatur och det gör den i slutändan mycket pålitlig. Vissa aluminiumpropanblåslampor är dock dyra, så du måste tänka på denna aspekt. Vissa propanblåslampor ger dig möjligheten att hålla din blåslampa sval. Deras kropp förblir skyddad mot olyckor.

Material spelar en viktig roll för en propanblåslampas funktion. För den bästa blåslampan vill du ha ett slitstarkt material av högsta kvalitet som tål den höga intensiteten. Du vill inte byta ut propanbrännarnas spetsar på grund av dålig konstruktion ofta. De vanligaste eller föredragna materialen är stål och aluminium för tillverkare av propanblåslampa. Men du måste också vara uppmärksam på andra komponenter också. Dessa komponenter inkluderar en klocka, ett rör och en blåslampa, och de måste vara tillräckligt hållbara för att hålla längst. Annat än aluminium och stål, gummi, mässing eller plast. Med rätt materialval kommer du att kunna lägga vantarna på rätt propanblåslampa.

Vikt

Den mest fördelaktiga faktorn är att dessa blåslampor är mångsidiga. Denna faktor gör att de kan användas för en mängd olika applikationer. Men på grund av samma anledning måste du bära blåslampan från en plats till en annan. Därför skulle du vilja ha en blåslampa som är lätt att flytta på grund av att den är lätt. Eftersom dessa blåslampor är handhållna måste du också hålla dem i händerna, och om de är tunga kommer du inte att kunna bära runt dem.

Funktioner

Handhållna blåslampor är mycket användbara. Vanligtvis säljs de som ett huvud som kan skruvas på en liten tank med propan. Om mycket rörlighet eller tillgänglighet till små utrymmen behövs för ett jobb, som med svetsning, är den här typen av brännare ett bra val. För mer omfattande och större arbetsområden kanske det inte är praktiskt att bära runt en liten flaska propan, eftersom det inte kommer att hålla under hela jobbet och inte kan täcka så mycket yta. Långa blåslampor som fästs med en slang är mer anpassade för trädgårdsarbete.

Med en lång slang har användarna tillräckligt med rörlighet för att få jobbet gjort och de behöver inte bära runt en tank heller. De behöver inte heller böja sig lika mycket, vilket minskar ryggsmärtor och belastningar. Nu när du vet vilken typ av propanblåslampa eller -blåslampa du behöver, låt oss prata om några nyckelfunktioner. Oroa dig inte – det krävs lite mer än sunt förnuft. Men du kommer att vilja balansera dem med din avsedda användning för att säkerställa att blåslampan fungerar som du behöver den.

Användningsområde

Innan du skaffar en propanblåslampa måste du se till att du känner till syftet med användningen. Syftet med användningen kommer att göra skillnad. Om du har bestämt dig för att skaffa en propanblåslampa måste du se till att du vet att den endast kommer att användas för lågintensiva arbeten. Följande är några syften som du måste välja för rätt mängd låga och intensitet; Liten svetsning: Vanligtvis får du en högre mängd låga på denna brännare. Att tända eld på läger/BBQ: Om du vill använda den som en tändare får du lågan för en tändare. Rensa ogräs: Flamtypen kommer att ha betydelse för detta ändamål. Du kommer att behöva mer värme och mindre användning. Hushållsreparationer: För hushållsreparationer får du ett antal olika lågor i den högre änden.

Det är viktigt att först känna till typen av applikation innan du går vidare till köpet. Se till att du först bestämmer syftet och sedan utvärderar egenskaperna hos olika propanbrännare. Vissa applikationer kräver låg intensitet medan vissa applikationer kräver mycket kraftfull intensitet. Det är därför viktigt att först bestämma typen av applikationer. För svetsändamål är en propanbrännare med en högre mängd låga önskvärd. För svetslågor är en kraftfull låga med justeringsmöjlighet önskvärd. För att antända en eld på ett läger eller grill, är en propanblåslampa med lätt flamma och låg energiklass bra. Detta beror på att eldens intensitet önskas vara låg i dessa applikationer. För att rensa ogräs är flamtypen viktigast. Du skulle behöva mer värme. För hushållsreparationer är det bra att välja en propanblåslampa med flera lågor.

Design

Propanblåslampans kropp är mycket viktig. Du kommer att ha din säkerhetsutrustning på, men det är viktigt att se till att kroppen på din blåslampa är stark och hållbar. Det bästa materialet är vanligtvis aluminium. Den är robust och den smälter vid mycket hög temperatur. Dessa gör den mycket pålitlig. Men några blåslampor ger dig möjligheten att hålla din blåslampa sval. Blåslampans kropp förblir säker och undviker olyckor. Detta är en fantastisk funktion, men den har en nackdel. Dessa kroppar tenderar att inte vara särskilt hållbara i slutändan.

Här är där personliga preferenser spelar in. Vad som kan tyckas vara en obetydlig eller ytlig justering av layouten kan faktiskt ha stor inverkan på arbetsupplevelsen. Något som en 90-graders böj i brännarhuvudet kan visa sig vara extremt värdefullt för att löda eller närma sig något från en besvärlig vinkel. Ta en titt på dina alternativ och fundera över din avsedda användning av blåslampan. Om du inte behöver några klockor och visselpipor och är bekväm med att använda flaskan som ditt handtag, håll dig till den mest grundläggande layouten och spara lite pengar. Annars, investera i de snygga greppen och designerna. Kom ihåg att du arbetar med öppen låga, och kontroll är allt.

Enkelhet

En propanblåslampa ska vara lätt att använda. Eftersom det används för hem- och trädgårdsuppgifter, ju enklare designen är, desto mer användbar blir verktyget. Till exempel använder vissa människor en ogräsblåslampa för att smälta snö eller till och med som en propanissmältare för uppfart.

Vi rekommenderar starkt att välja en propanblåslampa som kommer med en automatisk strömbrytare. Den automatiska strömbrytaren är bekväm eftersom den tar bort det extra när det tänder gnistor. Dessutom säkerställer denna omkopplare att lågan som uppstår vid munstycket inte skulle gå utom kontroll. Med tändningslåset går gnistan direkt till blåslampan. Detta gör att du kan slå på propanen samtidigt som du trycker på knappen. Innan du bestämmer dig för den ogräsbrännande blåslampan, se till att kontrollera att tändningen inte är stressande. Om verktyget inte har en automatisk tändningsknapp måste du använda tändstickor. Det kan vara farligt, så du måste vara mycket noggrann med utrustningen.

Munstycke

Storleken på munstycket är en av de viktigaste egenskaperna att tänka på. När du utför uppgifter hemma i ett litet, slutet utrymme behöver du ett munstycke som kan producera en exakt låga. Munstycket hjälper till att reglera storleken på lågan som propanbrännaren producerar. Därför bör du sikta på en ogräsbrännare som har en passande munstycksspets för dina uppgifter. Detta gör att du kan kontrollera vilken typ av låga som ska bränna ut ogräset i din trädgård. Rätt munstycksspets kommer också att minska risken för att skada andra växter och blommor i trädgården på grund av den höga lågan. Du kan också välja en propanblåslampa med ett munstycke som är mer än 4 cm i storlek. Detta ger dig utrymme för att rensa stora ytor, fyllda med övervägande ogräs. De stora spetsarna är bäst för att producera stora lågor för att bränna ogräs i din trädgård.

Lista över de bästa blåslamporna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Hur man använder blåslampor

Propan blåslampor producerar mycket kraftfulla och heta lågor som kan bli farliga om de används felaktigt eller tillåts runt brandfarliga föremål. För att inte tala om möjligheten att propanbränsle orsakar en gasläcka om en cylinder är felaktig eller oövervakad. På grund av dessa potentiella risker är det viktigt att veta hur man korrekt ställer upp, hanterar och förvarar propanbrännare för att förhindra farliga situationer.

Drift

När alla anslutningar är säkra är det säkert att långsamt öppna ventilen på tanken. Tanken kommer att avge ett igenkännbart ljud för att signalera att ventilen öppnar ordentligt. Innan du faktiskt tänder några propanblåslampor, se till att området är fritt från brännbara föremål eller vätskor och undvik att elda på blåsiga dagar. Om blåslampan har en självantändande avtryckare kan användarna helt enkelt trycka på en knapp för att få igång lågan. Alla andra handhållna tändare måste hållas till spetsen av blåslampan innan de slår till.

Efter att ha tänt blåslampan kan användarna justera lågan. De flesta propanbrännare på marknaden har någon form av flamkontrollventil eller en justerbar nålventil. Genom att använda denna flamjusterande nålventil kan användare ändra höjden på lågan för olika applikationer eller värmekoncentration. Nu är propanblåslampan klar och kan användas för alla projekt där det behövs. Tänk på att när du har att göra med brand är det viktigt att vara medveten om din omgivning. Det är också viktigt att alltid bära skyddsutrustning och att hantera verktyget på ett säkert sätt.

Demontering

Efter att ha använt propanblåslampor måste användarna gå den extra milen för att korrekt demontera blåslampan och tanken på ett säkert sätt. Stäng först av gasen genom att stänga ventilen helt. Låt blåslampan svalna innan du hanterar den eller förvarar den runt föremål som kan vara brandfarliga. Efter att blåslampan är sval kan huvudet tas isär från tanken. För att ytterligare undvika risken för att brand uppstår är det bäst att förvara både propan- och propanblåslampan på ett svalt område.

Flamma

En het och kraftfull låga är nödvändig i vissa applikationer. Turboblästertriggers ger en extrem mängd värme och kraft jämfört med vanliga propanbrännare. Sådan flamintensitet behövs egentligen inte (eller säker) när man arbetar med svets-, värmebehandlings- eller lödningsprojekt, men för utomhussysslor, som att smälta snö eller bränna ogräs, är denna typ av låga idealisk. Bredden på lågan som en blåslampa kan producera är också något att ta hänsyn till. Vissa propanblåslampor avger en låga med stor diameter. För ogräsrensning eller hantering av is och snö är detta den idealiska typen av propanblåslampa eftersom den större lågan kommer att kunna täcka mer yta.

På så sätt kan användarna arbeta på långa uppfarter och gårdar snabbt och med mindre belastning. Med lödning och svetsning blir en mycket tunnare flamspets bäst för att användaren ska kunna ta sig in på mindre ytor på ett säkert sätt och utföra detaljarbete. När man överväger lågans storlek på en blåslampa, finns det en skillnad mellan lågans bredd och höjd. De flesta blåslampor har en flamkontrollventil som kommer att justera höjden på lågan för olika applikationer eller behov, men munstyckets huvud eller en extra spets bestämmer en lågas bredd så att det är svårt att drastiskt ändra.

Tändning

Sättet på vilket en låga måste tändas är också olika beroende på varje produkt. Vanligtvis har en propanblåslampa antingen en självantändande funktion eller kommer helt enkelt med en tändare. Den självantändande funktionen kan vara extremt bekväm eftersom användare bara behöver trycka på en knapp för att få en bra låga igång. Den negativa sidan av denna design är att om avtryckaren slutar fungera måste hela brännaren bytas ut eller fixas. En tändare är enkel att använda och kan enkelt bytas ut om den tappas bort eller inte längre fungerar.

Typer av blåslampor

För att göra ditt val måste du först förstå de olika typerna av blåslampor på marknaden. Nu finns det många olika alternativ, och små justeringar kan göra stor skillnad i prestanda. Däremot kan vi generalisera världen av propanblåslampa i tre olika typer för att hjälpa dig komma igång.

Handhållna blåslampor

Vi känner oss trygga med att säga att majoriteten av människor där ute är i behov av en handhållen propanblåslampa. Denna typ av blåslampa sitter direkt ovanpå propanflaskan, som du kan använda som handtag när du arbetar. Det är så enkelt som det blir och är perfekt för allmänt bruk. Det finns variationer på flammanipulation och huvuddesign, men alla fungerar på samma sätt för det mesta.

Trollblåslampor

Medan handhållna blåslampor är extremt populära på grund av deras mångsidighet, finns det vissa begränsningar för designen. Vad du kommer att uppleva i bilvärlden är att de inte riktigt passar i de trånga utrymmen du kan behöva för att applicera värme i. En trollstavsblåslampa är en lösning för den situationen eftersom den i huvudsak sträcker ut blåslampans huvud bort från propanflaska med hjälp av en flexibel slang. Det ger dig ett mycket mer manövrerbart huvud att arbeta med, vilket kan vara bra i hjulhus eller under en bil.

Uppvärmningsblåslampa

Det vi klassificerar som en värmeblåslampa identifieras med en mängd nyckelord och fraser. Ogräsblåslampa, asfaltsblåslampa och asfaltblåslampa är bara några namn den går under. De beskriver alla samma grundläggande typ av blåslampa. Denna blåslampa skiljer sig från de andra genom att den är mycket större och sprider lågan över ett större område, vilket gör att du kan applicera värme över en bredare yta.

Propan blåslampor

Propan blåslampor är den vanligaste typen och används av både proffs och gör-det-själv-husägare. Dessa blåslampor är billiga och lätta att använda Professionella rörmokare uppgraderar ofta brännaraggregatet till ett brännarhuvud av högre kvalitet med utbytbara spetsar och en regulator för att kontrollera gastrycket. Denna typ av blåslampa används för att sammanfoga VVS-rör, rör och fixturer av koppar. Denna teknik kallas “svettning” och är en relativt enkel färdighet att bemästra. Propan blåslampor finns i alla VVS-butiker. Du behöver också lod, sandpapper, flussmedel och en bränsletank. Propan blåslampor kommer i nybörjarpaket, men professionella rörmokare köper vanligtvis uppgraderade blåslampor, regulatorer och en mängd tips för att passa specifika jobb.

Detta är den vanligaste typen av VVS-fog. Den används för att lägga till rör för en ny fixtur, reparera en läckande ventil eller byta ut äldre rör. Det första steget är att stänga av vattentillförseln och se till att alla delar är helt rena med hjälp av stålull eller lätt sandpapper. När de är rena, belägg delarna med flussmedel där lodet kommer att flyta. Flux är en pasta som förhindrar oxidation av fogen under uppvärmning och gör att lodet flyter fritt. Passa ihop alla delar för att säkerställa en bra passform innan du börjar värma delarna.

Tänd sedan blåslampan och ställ in den på en låg låga som du gradvis kan öka när du fortsätter. När detta är gjort, applicera värme på fogen och börja applicera lodet till den punkt där de två delarna möts. När lodet smälter kommer det att sugas in i fogen som fyller gapet. Din skarv måste vara tillräckligt varm för att lodet ska flöda fritt annars kommer skarven att misslyckas. Slutför fogen genom att torka av överflödigt lod med en trasa. Varning – lodet är fortfarande varmt!

Blåslampor för lödning

Lödning liknar lödning, men kräver högre temperaturer och istället för lödning används en mässingsstav. Blåslamporna är mer komplexa och kan använda acetylengas, eller Mapp-gas (en modifierad typ av propan). Hårdlödning används för att sammanfoga mässing med mässing, koppar till koppar eller koppar till mässing. Istället för lod används mässingsstav samt flussmedel för att förhindra oxidation från att förorena fogen. Denna teknik ger en starkare fog än att svettas med löd, och kräver större skicklighet för att göra bra ifrån sig. Det är bäst att låta en erfaren partner visa dig teknikerna innan du försöker detta på egen hand. Hårdlödning används också för VVS-reparationer av kylslingor och matningsledningar till luftkonditioneringsenheten, men detta är inget för amatören.

Hårdlödning används för att göra starkare fogar än vad som är möjligt med lödning. Detta är nödvändigt när höga temperaturer eller tryck kommer att uppstå som i brandsläckningssystem eller högtryckskylledningar i luftkonditioneringssystem. Lödning kräver högre temperaturer och acetylen eller MAPP-gas är bränslet som används eftersom propan inte kommer att generera tillräckligt med värme. Grundtekniken liknar lödning, men temperaturerna är mycket högre och materialet som används är lödstav istället för lod. Lödfogar torkas inte av som lödfogar eftersom röret är för varmt, men eftersom lödstaven inte löper lika fritt som lödning är avtorkning inte nödvändig.

Oxyacetylen blåslampor

Oxyacetylen blandar rent syre med acetylengasen för att främja högre förbränningstemperaturer. Detta kan vara över 6 000 grader vilket är tillräckligt varmt för att smälta järn. Denna typ av brännare har begränsad användning i vardagligt VVS-arbete, men det finns fall där höga temperaturer behövs som vid svetsning, eller lossning av kraftigt rostade rör. Oxyacetylensvetsning är en riktig svetsning, vilket innebär att metalldelarna bokstavligen smälts samman genom att smälta dem. En påfyllningsstav av metall som liknar de delar som ska sammanfogas används. Denna typ av svetsning ger den starkaste fog som möjligt.

Oxyacetylenbrännare brinner väldigt varmt och kan lätt brinna genom de flesta koppar- och mässingsrör så att använda denna typ av blåslampa kräver större skicklighet än propan, acetylen, MAPP-gas eller andra bränsletyper. Denna teknik kan användas för att reparera avloppsrör i gjutjärn där den höga värmen krävs. Den här typen av blåslampa kan också användas för att frigöra frusna, rostade skarvar i galvaniserat gängat rör och med ett skärfäste, bokstavligen kan skära ut det gamla skadade röret.

Stor försiktighet måste iakttas med denna utrustning, och det rekommenderas starkt att du söker professionell hjälp innan du provar den på egen hand. Det första steget, bara att sätta upp blåslampan och tankarna måste göras mycket noggrant eftersom gasen är under stort tryck. Utrustning, slangar och regulatorer måste inspekteras för skador före varje användning. Detta är bara början på de många typer av blåslampor, bränslen och material som finns tillgängliga för dagens hantverkare eller kvinna. Det viktigaste att komma ihåg är att använda lämplig typ av blåslampa för jobbet och att söka råd innan du börjar. Även erfarna hantverkare med många års erfarenhet kommer att upptäcka att tekniken hela tiden förändras med nya förbättringar för att öka produktiviteten och tillförlitligheten i ditt arbete.

Viktiga överväganden

Tändningstyp

När det gäller att tända en blåslampa måste du antingen tända lågan själv eller helt enkelt trycka på en avtryckare för att skapa en gnista. För det mesta är självantändande blåslampor rätt väg att gå eftersom de är mycket bekvämare att arbeta med. Problemet med självantändning är att det lägger till lite bulk till layouten. Det är vanligtvis en försumbar faktor, men det kan göra blåslampan svårare att manövrera i trånga utrymmen. Det tenderar också att lägga till prislappen, så de utan tändsystem har fortfarande sin plats i världen.

Bränslekompatibilitet

Det kan verka överflödigt att lyfta fram bränslekompatibilitet när vi enbart pratar om propanblåslampa men hör av oss. Mängden värme som en blåslampa tål spelar stor roll för vilken typ av bränsle den kan bränna. Med andra ord, det är inte mycket av en förändring av den övergripande layouten när du väljer något som kan fungera med propan såväl som andra gaser. Till exempel kan en blåslampa som kan bränna MAPP-gas vanligtvis bränna propan. Att välja något mer kapabelt driver upp prisnivån, men det ökar mångsidigheten hos ditt verktyg och förhindrar att du behöver köpa fler brännarhuvuden i framtiden när du bestämmer dig för att mer värme är nödvändig.

Pris

Propan blåslampor är lätta att hitta i butiker dedikerade till trädgårdsmästare och husägare. Ändå varierar de i pris – och de är inte billiga. Du kan spendera runt 500 kr för en propanblåslampa, och det inkluderar vanligtvis inte bensintanken och själva propanen. Du kommer att spendera cirka 200 kr för att få en fem-liters bensintank medan kostnaden för propan beror på hur många gånger du kommer att använda blåslampan.

Enkelhet i kontroller

En propanblåslampa borde inte vara svår att hantera även om du bara använder den för första gången. Därför är det bäst att hitta en som inkluderar ett tändningslås. Detta kommer att säkerställa att lågan som uppstår vid spetsen inte plötsligt går utom kontroll och skadar användaren. Med ett tändningslås går gnistan rakt in i blåslampan. Således behöver du bara slå på propanen och trycka på strömbrytaren. Innan du köper en propanblåslampa, se till att det inte är så krångligt att starta lågan. När allt kommer omkring kommer en variant, som kräver att du använder en tändsticka, att placera händerna farligt nära där elden kommer att starta.

Tankkapacitet

Vissa propanblåslampor är utformade för att sömlöst ansluta till propan tankar. Tack vare denna avsevärt lilla kapacitet kunde du bära och flytta blåslampan relativt lätt. Nackdelen är dock att tanken snabbt kan bli tom. Däremot kan du få en propanblåslampa som fäster sig på stora tankar. Även om detta kommer att ge dig lång tid att använda verktyget, behöver brännaren också en förlängningsslang som oundvikligen begränsar din räckvidd. Att bära en stor tank kan dessutom göra att du snabbt känner dig trött.

Brinntid

Vissa propanbrännare har inbyggda ventiler för att hjälpa användaren att ändra hur mycket låga som genereras vid ett givet ögonblick. Du kan använda den lägsta inställningen om du bara behöver en liten låga för att hantera några ogräs i din gräsmatta. Att ha en ventil är nödvändigt för att använda propanbrännaren effektivt. En ventil kan spara mycket pengar i det långa loppet eftersom du använder rätt mängd propan. Ändå kommer detta också att tillåta dig att ha en enorm låga om du behöver den så snart som möjligt. Du kan faktiskt använda fem liter propan inom en timme om blåslampan har en 7 centimeters spets och du väljer den högsta ventilinställningen.

Spets

Trädgårdsmästare och husägare måste vara uppmärksamma på spetsen på propanblåslampan. Om ogräset du behöver bli av med finns i trånga sektioner och hörn av din gräsmatta, bör du ha en propanblåslampa med en spets som släpper ut en fin låga. Detta gör att du kan kontrollera vilka växter lågan skulle komma i kontakt med. Du skulle inte vilja att dina värdefulla blommor och grödor skulle ge efter för eld bara för att de låg nära ogräset du tände på.

Saker att överväga med butanblåslampor

Avsedd användning

En butanblåslampa har ett förvånansvärt mångsidigt användningsområde. Till exempel kan butanbrännare användas för stora VVS-arbeten som svettfogar för kopparvattenledningar. Denna process involverar smältning av lod vid röranslutningar vid höga temperaturer för att sammanfoga rören. Denna typ av butanblåslampa når temperaturer på upp till 1 400 grader Celsius. De är också användbara i köket. Mindre, mindre kraftfulla butanblåslampor kan skapa det perfekta hårda, karamelliserade skalet på en crème brûlée eller bränna en stekt köttskorpa till en djupbrun. En köksbutanblåslampa når vanligtvis temperaturer på cirka 800 grader Celsius.

Material

Materialen som används för att bygga butanblåslampor varierar i kvalitet. Kraftiga blåslampor har hållbara gjutna aluminiumkroppar med mässingsmunstycken, och vissa avancerade blåslampor kan skapa flera lågor. Lättare köksmodeller använder också mässingsmunstycken men har metall- och plastkonstruktion i handtaget och kroppen.

Tändning

Butan blåslampor är antingen manuell start eller autostart. Autostartande butanblåslampa kan tändas och släckas med en knapptryckning. Manuella butanblåslampa är billigare men svårare att använda. En manuell tändning kräver att användaren öppnar en ventil för att släppa ut butangasen genom munstycket samtidigt som en flintstartare används för att tända blåslampan. Stäng sedan ventilen för att stänga av brännaren.

Flamjustering

De flesta butanblåslampor har en rund knopp bakom blåslampans huvud som låter användaren justera lågans storlek. Genom att vrida vredet åt vänster öppnas ventilen och släpper ut mer gas i munstycket; vrider man vredet åt höger stängs ventilen. En flamjusteringsknapp är avgörande för brännarens prestanda, eftersom flamlängden som behövs varierar beroende på lödnings- eller hårdlödningsarbetet. Använd en längre låga för att löda och en kortare låga för detaljerat smyckearbete.

Brinntid

“Bränntid” är hur lång tid en butanblåslampa brinner på en full tank med bränsle. Brinntiden beror på två faktorer: mängden bränsle som blåslampan kan hålla och hur effektivt den brinner. Räkna med att få mellan 30 minuter och en timme vid full brinntid för en vanlig blåslampa, eller tre till fem timmar för industriella blåslampor. Trettio minuters brinntid kan vara tillräcklig för intermittent användning. När du använder en butan-blåslampa för större VVS-projekt är det dock nödvändigt med en kraftfullare blåslampa som inte kräver frekvent tankning.

Enkel användning

Tändning och flamkontroll påverkar hur lätt en butanblåslampa är att använda. Medan en manuell startad butanblåslampa kan vara billigare, kan det vara besvärligt och frustrerande att fumla med en flintstartare. De flesta butanbrännare inkluderar även knoppar som möjliggör enkel justering av lågan, vilket gör det möjligt för användaren att skräddarsy lågans storlek för att möta projektets behov. Många butanblåslampor har även avtagbara baser som ställer blåslampan upprätt på en bordsskiva för handsfree-användning.

Säkerhet

Butanblåslampa har säkerhetsfunktioner för att undvika olyckor. Push-start blåslampor kommer med säkerhetslås för att förhindra oavsiktlig tändning och förhindra att barn tänder blåslampan. Självantändande blåslampor är säkrare än manuella blåslampor. En manuell blåslampa kräver att en ventil öppnas, som släpper ut butan medan användaren försöker tända den. Förseningar i att tända blåslampan kan göra att butanen byggs upp i luften, vilket skapar en explosion av lågor när den äntligen tänds. En autostartad butanblåslampa tänds och släcks med en knapptryckning, vilket eliminerar den faran.

Ytterligare egenskaper

Många butanblåslampor har speciella egenskaper som gör dem lättare att använda för särskilda applikationer. Vissa har mätare som bedömer hur mycket bränsle som finns kvar i blåslampan. Andra modeller kommer med tillbehör för en mängd olika användningsområden, såsom fläktspetsar för borttagning av färg, deflektorer för krympande isolering och spetsar och diffusorer för lödning.

Vanliga frågor om blåslampor

Hur fyller man en blåslampa med butan?

Innan du fyller på din blåslampa bör du alltid se till att gasflödet är avstängt. Påfyllningsporten och munstycket finns i botten av blåslampan. Skaka lite butan och sätt sedan in munstycket i behållaren samtidigt som du trycker och håller. Detta tryck kommer att skapa ett flöde som gör att butanen kan komma in i munstycket. Efter några sekunder kommer kapseln att fyllas och du kan släppa. Det är bäst att fylla på din blåslampa på ett öppet utrymme.

Vad är en blåslampa och vad är den till för?

En blåslampa är ett verktyg som producerar eld med hjälp av syrebränslegaser. Det är nödvändigt att använda en cylinder som innehåller en gas som kan variera mycket, men i de flesta fall är det butan, propan eller syre. Det finns också tillfällen då en blandning av gaser används. Detta kräver speciella blåslampor utrustade med mer än en cylinder. Blåslampan fungerar med hjälp av en spak eller avtryckare som genererar utlöser produktionen av lågor. Vanligtvis kommer det också att finnas ett speciellt munstycke för varje typ av operation. Operationerna är varierande: svetsning eller skärning av glas, metaller eller plaster är de vanligaste användningsområdena, men de kan också vara användbara vid fusioner och annat hantverk. Även i köket används de, även om det finns specifika blåslampor för kulinariskt bruk.

Vilka tillbehör behövs för en blåslampa?

Det finns två typer av blåslampstillbehör som är viktiga och som måste studeras noggrant: gasmunstycken och cylindrar. Detta beror på att varje typ av munstycke och varje gas rekommenderas för olika funktioner. Ett speciellt uttag kan vara utmärkt för svetsning, men du kommer inte att kunna göra ett snitt. Så rådfråga alltid experter i ämnet! Det är också nödvändigt att göra den korrekta kombinationen mellan munstycke och gas.  Alla dessa specifikationer måste följas för att du ska uppnå maximal effektivitet i ditt arbete!

Vilka är säkerhetsåtgärderna för användning av blåslampor?

Fackelarbete innebär lågor vid extremt höga temperaturer och hantering av gaser som kan orsaka allvarliga olyckor. Därför finns det ett antal säkerhetsstandarder som måste följas. Bär alltid skyddsutrustning: speciella kläder med stor värmebeständighet, hjälm, visir och handskar är viktiga. Se också till att de inte är nedsmutsade av brandfarliga material som fett eller olja. Detsamma gäller för brännarmunstycket. Kontrollera att brännaren har flamreglering och en brandavstängningsventil. Tänk också på att spetsen är väljusterad och att den är idealisk att använda med ditt verktyg. Låt aldrig slangen lindas. Om du märker att blåslampan sväljer eld, det vill säga drar lågorna inåt, minska gradvis lågan tills fullständig avaktivering. Ta reda på vad problemet är innan du går tillbaka till jobbet. Arbeta inte slarvigt eller med lite uppmärksamhet. Var alltid medveten om eventuella problem så att din användning av blåslampan inte riskerar!

Kommer alla propanblåslampor med en syrgastank?

Propan blåslampor används ibland med syre för att generera en kraftfull låga. Det är dock inte obligatoriskt att ha en syrgastank. De kan fungera effektivt i frånvaro av en syretank. Om det saknas en syrgastank erbjuder den portabilitet och visar sig vara ett utmärkt alternativ för kunder som har en låg budget.

>>> Är du intresserad av en byggradio? Klicka här. 

Vilka är användningsområdena för propanblåslampor?

Propanbrännarna används vanligtvis inom tillverkning, konstruktion, metallbearbetning, hushållsreparationer, ogräsrensning, färgborttagning, jordbruksindustri, etc. På grund av sin mångsidighet kan de användas för att smälta snö, ta bort fett från färg/plast/ olja, brinnande ogräs osv. Byggföretagen använder propanblåslampor för att torka jord, sand och andra byggapparater. De kan användas för att bli av med bakterier från fjäderfän. Dessutom kan de användas för att värma tjära, asfalt och takmaterial. För bostäder som är utrustade med trådstängsel kan propanbrännarna användas för att bränna gräs som härrör från undertrådsstängsel.

Hur väljer man en propanblåslampa baserat på temperatur?

Olika propanbrännare fungerar vid olika temperaturer. När du vill ta reda på om du vill ha en blåslampa med högre temperatur eller inte, måste du bestämma hur ofta du ska använda den. Beroende på användningsfrekvensen kan du bestämma vilken temperatur som behövs. För frekvent användning är det bättre att köpa en propanblåslampa med en varmare temperatur. Valet av temperatur beror också på den förångningsyta du vill arbeta på. I de flesta fall är propanbrännare med högre temperaturer mycket hållbara.

Hur påverkar bränslevalet köpet?

När det kommer till bränslevalet är det viktigt att överväga om blåslampan du köper använder butan eller propan som bränsle. Båda dessa alternativ kommer med några unika fördelar; det slutliga valet beror dock på hur du tänker använda blåslampan. Det är också viktigt att tänka på tillgången på bränsle och din budget.

Hur länge håller propanblåslampor?

Först och främst beror det på hur ofta du använder dig. De flesta propanbrännare som finns på marknaden är utrustade med en viss tidsram som den håller. I allmänhet varierar denna varaktighet från ca. 40-60 minuter. Bränsleeffektiviteten och storleken på din bränsletank avgör också hur länge din propanlampa håller.

Vilka tips bör jag tänka på?

Du är redo att välja ut dina drömmars propanblåslampa. Du kan lägga lite tid på att reda ut några fler detaljer, men det vi har tagit upp här kommer att få dig i bollplanken. Innan vi går vidare har vi ett par grundläggande tips att tänka på när du applicerar värme.

Tänk på omgivningen

Propan blåslampor gör ett fantastiskt jobb med att rikta värme, men saker som omger ditt mål kommer fortfarande att känna brännan. Var alltid försiktig med vad som finns inom din arbetsyta. Om det finns plastdelar, bränsleledningar eller andra saker som inte bör utsättas för en låga, måste du ta bort dem eller överväga en alternativ metod.

Var uppmärksam på lagring

Kommer av erfarenhet, är det inte utanför möjligheten för en propanblåslampa att börja läcka när den studsar runt eller kolliderar med andra föremål. Det är inte bara slöseri med bränsle, det kan också vara extremt farligt. Det är bäst att ta bort brännarhuvudet från flaskan i förvaring och var alltid noga med att inte förvara flaskan nära några vassa föremål eller värmekällor.

Säkerhetsutrustning är väsentlig

Gör dig själv en tjänst, använd skyddsglasögon och handskar när du använder värme. Det är väldigt lätt att bränna händerna, och det är inte ovanligt att fett eller andra material på ytan börjar ploppa medan du värmer upp saker. Var också försiktig med ämnesområdet efter värme appliceras. Vi har gjort det misstaget förut, och det är ett snabbt sätt att förstöra din dag.

Hur bränner man ogräs med en blåslampa?

Som du redan vet fungerar en propanblåslampa utmärkt för att få bort ogräs utan att använda skadliga ogräsmedel. Undrar du hur man använder en propanblåslampa för att bränna ogräs? Det första steget är att rensa området från skräp och andra brännbara element. Med propanblåslampan kan du gå långsamt i det valda området samtidigt som du för lågan över ogräset. Applicera blåslampan för att nå rotnivån eller bladen på ogräset. Detta kommer att få fukten i ogräset att avdunsta omedelbart. Torka alltså ut ogräset och sopa sedan upp eventuella släckta rester från området.

Hur rengör jag blåslampor?

Om spetsen på din blåslampa inte lyser, kan detta vara ett resultat av ansamling av smält metall, skräp och flusslöd. Du måste rengöra spetsen för att säkerställa att lågan kan produceras till rätt förlängning från munstycket. Det första steget i att rengöra spetsen är att få en trekvarts full kastrull med vatten. Sätt grytan på spisen för att koka upp vattnet. Stäng sedan av spetsen från propanbrännaren genom att skruva av den moturs.

Placera sedan munstycksspetsen i grytan med kokande vatten. Koka spetsen i minst 10 minuter. Om det inte kokar över kan du sänka värmen lite. Stäng av brännaren och ta bort spetsen från grytan. Lägg detaljen på en torr trasa så att den svalnar. När den har torkat, skaka spetsen ordentligt i en nedåtgående rörelse för att ta bort eventuellt vatten kvar i munstycket. Låt slutligen spetsen torka helt i en dag för att se till att all fukt torkas ut.

Hur använder jag en blåslampa?

Välj rätt typ

Välj rätt propanblåslampa för dina behov. De flesta propanblåslampor består av en liten bensintank utrustad med en regulator, med eller utan elektrisk tändare. Om din inte har en tändare, måste du använda en tändare för att tända blåslampan. Om du behöver låg värme, välj en propanblåslampa med en flamspridande spets, som gör att du kan sprida lågan för att sänka värmen. När du använder en hög värme för att reparera kedjelänksstängsel och liknande, överväg att använda en syrgasbrännare. Dessa blåslampor har 2 separata tankar för gas (vanligtvis propan eller MAPP) och syre.

Bär lämplig säkerhetsutrustning

Innan du använder propanblåslampan bör du ta på dig ett par tunga arbetshandskar och skyddsglasögon. Det är också bäst att bära långa ärmar och byxor. Din propanblåslampa ska endast användas i välventilerade utrymmen.  Var försiktig med vind när du använder din blåslampa. Det kan få lågan att hoppa och fånga oavsiktliga saker i brand. Tänd aldrig din blåslampa i närheten av brandfarligt material. Undvik kläder som sitter löst eller hänger. Lösta eller hängande kläder är mer benägna att ta eld av misstag när man använder en blåslampa.

Tänd blåslampan

Håll brännaren med spetsen vänd bort från dig och öppna gasventilen. Om du har en anfallare, placera den över brännarens munstycke och slå på den för att tända gasen. Om din blåslampa har en elektrisk tändare, tryck på avtryckaren för att tända gasen. Detta kan ta flera försök. Vissa propanblåslampor har en säkerhetsavtryckare som måste tryckas in när gasen tänds. Om du använder din blåslampa inomhus, se till att öppna ett fönster för ventilation. Om du använder en utomhus, var försiktig med vinden som gör att lågan hoppar till brännbara föremål.

Justera höjden på lågan

När propanblåslampan är tänd kan du justera höjden på lågan genom att vrida på gasventilen. För lödning eller andra applikationer med hög värme är en liten låga bäst. En större låga fungerar bättre för applikationer med låg värme. Lågan kommer att ha en ljus innerkon och en mer diffus yttre kon. Den hetaste punkten på lågan är själva spetsen på den inre konen.

Placera lågan mot materialet du behöver värma

För lödrör, placera spetsen av den inre konan mot fogen och håll brännaren stadigt. För att lossa rostiga bultar, försök att fokusera lågan på enbart muttern eller den omgivande metallen. För applikationer med låg värme, håll lågan längre bort från materialet och håll brännaren i rörelse. Om du applicerar din blåslampa på metall kommer metallen att expandera. När du lossar bultar kan det vara bäst att värma den omgivande metallen för att förhindra att bulten expanderar.

Stäng av gasen när du är klar med blåslampan

Efter användning, vrid gasventilen tills den stänger helt. Låt propanblåslampan svalna och förvara den sedan på en torr plats. Lyssna efter rinnande gas för att garantera säkerheten. Separera din blåslampa från bränslecylindern när du är klar med den. Detta kommer att ge mindre möjligheter till olyckor. Om du hör läckande gas, kontrollera ventilen och se till att den är helt stängd. Om du fortfarande hör gas, kontrollera efter läckor på det sätt som förklaras i avsnittet om felsökning av din blåslampa.

Hur gör jag lödning på kopparrör med hjälp av en blåslampa?

Fila grova kanter på ditt rör om det behövs

Använd en metallfil för att ta bort grader, ojämna kanter och lösa spån på ditt rör. Detta är särskilt viktigt om du har kapat röret för att passa ett VVS-projekt. När de taggiga kanterna på ditt rör har filats ner, torka bort eventuella kvarvarande fragment med en ren trasa. Om du inte har en ordentlig fil, byt ut finkornigt sandpapper, smärgelduk eller stålull för att jämna ut grova kanter på ditt rör. Om ditt rör inte skar rent och har ojämna kanter eller grader, använd arbetshandskar när du filar för att förhindra skärsår och repor.

Torka röret

I de flesta fall kan du göra detta genom att tippa röret upp och ner för att tvinga ut vattnet i ena änden av röret. Om detta är omöjligt, använd en torr, ren trasa för att absorbera allt vatten eller vätska nära där du ska applicera lodet. Vatten kan störa lödningsprocessen och skapa en svag bindning i den. Var noggrann när du torkar ditt rör.

Polera röret

Ett glänsande rör löder lättare än de som inte är det. Använd en stålborste på den del av ditt rör som du ska löda. Borsta röret tills det lyser starkt och gör samma sak med skarven som du ska löda. Använd en ren trasa på din pipa efter att ha putsat den för att torka bort smuts eller partiklar som har lossnat när du skiner.

Förhindra flödet av vatten i ditt rör

Sätt i en avtappningsplugg, tillgänglig i din lokala järnaffär, i röret för att förhindra vattenflöde. Vatten kan finnas kvar i ledningen om röret fortfarande sitter fast och löper dit du löder, vilket påverkar bindningen negativt. I allmänhet kommer rörpluggar med en applikator. Använd denna applikator för att trycka upp pluggen i röret. Lös upp pluggen när du är klar genom att kort applicera blåslampan på det område som pluggen är.

Applicera medel på ditt rör där du ska löda

Se till att du bär handskar och skyddsglasögon när du gör detta. Flux som inte har behandlats med värme kan vara skadligt i dina ögon, mun eller öppna skärsår. Använd applikatorn som följde med ditt flussmedel för att applicera ett tunt lager av det på den yttre ytan av röret du ska löda. Om detta är första gången du löder rör, kan du använda mycket flussmedel initialt. Torka bort överflödigt flussmedel med en ren trasa.

Tänd din blåslampa och håll den 5,1 cm från den del av röret som har flussmedel på. För den fram och tillbaka över detta område i cirka 10 till 20 sekunder. Först blir flussmedlet glänsande, men sedan ska röret mörkna. När flussmedlet fräser och ryker något är röret redo för lödning. Var försiktig när du hanterar uppvärmda rör. Att vidröra detta kan resultera i oavsiktlig brännskada på samma sätt som om du rör vid lågan på din blåslampa. Håll lågan på din blåslampa inställd på en måttlig eller låg inställning när du värmer flux. Du behöver bara en relativt låg temperatur för att smälta den.

Montera rörkomponenterna och värm upp dem

Var försiktig när du monterar rörkomponenter så att du inte bränner dig på den uppvärmda delen. Skjut in röret i kopplingen tills det inte kan gå längre. Vrid röret fram och tillbaka i kopplingen för att sprida flussmedlet på insidan av skarven. Använd sedan din blåslampa för att värma upp de monterade komponenterna. Passera lågan på din brännare jämnt fram och tillbaka över rörkomponenterna. Om du misslyckas med att värma dessa jämnt kan ditt lod smälta ojämnt, vilket gör att vatten kan läcka.

Applicera löd på röret

Håll ditt lod mot det uppvärmda röret. Om lödningen går är dina rörkomponenter tillräckligt varma för att börja löda. Om dina komponenter lyser eller får en blå färg har du anbringat för mycket värme. Om du har applicerat för mycket värme på ditt rör, vänta tills det har svalnat helt. När röret är kallt, försök igen genom att upprepa denna process från början. Medan röret fortfarande är varmt men lodet fast, borsta ett annat tunt lager flussmedel på lodet. Använd sedan en ren trasa för att torka ren lödfogen. Försök inte kyla fogen snabbt. Om du gör det kan det skada den.

Hur undviker jag skador på min blåslampa?

Undvik att tippa brännaren mer än 60° från upprätt. Att tippa din blåslampa på det här sättet kan få blåslampan att flamma. Detta kan vara särskilt farligt på blåsiga dagar. Vinden kan få lågan att hoppa till det omgivande området och starta en brand. Känn igen effekten av temperaturen på din blåslampa. Om du använder din blåslampa i kallt väder och om din blåslampa inte är tryckreglerad kan du märka att lågan är mindre än vanligt. Kalla temperaturer minskar mängden tryck i tanken, vilket resulterar i en mindre låga. Förvara din tank i ett varmt inomhusutrymme och använd den snabbt och effektivt när du är ute i kylan för att upprätthålla en lämplig låga. Användning av en tryckreglerad brännare kommer också att förhindra en liten låga på grund av temperatur.

Kontrollera för läckor

Om du hör ett väsande ljud av gas som kommer ut från din blåslampa även när ventilen är avstängd, har den troligen en läcka. Du kanske också märker att din blåslampa tappar bränsle även när den inte används, vilket är ytterligare ett tecken på en läcka. I ett välventilerat, gnistfritt område där det inte finns några öppna lågor, öppna ventilen på din blåslampa men antänd den inte. Använd diskmedel och vatten på alla anslutningar. Om du ser bubblor bildas har du en läcka.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen