BĂ€sta borrhammaren 2022 – Test av olika borrhammare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

BOSCH GBH 2-28 F

Makita HR2811FT

Bosch GBH 5-40 DCE

MAKITA HR1841FJ

Klicka hÀr för att se fler borrhammare.

BĂ€sta borrhammaren 2022

Oavsett om du Àr en hemmafixare eller Àger ett etablerat byggföretag sÄ mÄste du ha den bÀsta borrhammaren. Med hjÀlp av en bÀst i test borrhammare sÄ kan du enkelt borra igenom de flesta materialen. Borrhammarens slagfunktion gör att du lÀtt kan borra igenom hÄrda material som till exempel betong och tegel. NÀr du vill borra igenom lite lÀttare material sÄ Àr det bara att sÀtta pÄ den simpla borrfunktionen. Om du har en borrhammare sÄ behöver du inte ha flera olika borrar för olika material. Du kan alltsÄ förmodligen förstÄ varför det Àr bra att ha en borrhammare bÀst i test.

Men det Àr dock inte sÄ enkelt att köpa en bra borrhammare pÄ nÀtet. Eftersom dÀr finns sÄ mÄnga olika modeller i olika prisklasser kan det bli svÄrt att veta vilken borrhammare som Àr bÀst. För att det ska bli extra svÄrt sÄ brukar mÄnga online affÀrer inte skriva om de negativa sakerna. AffÀrerna gillar att endast visa de positiva sakerna för dÄ sÀljs det klart bÀttre. SÄ nÀr du vÀl fÄr hem borrhammaren sÄ Àr den kanske inte som du förvÀntat dig. Man vill ju definitivt inte lÀgga en massa pengar pÄ nÄgot som inte Àr bra. Om man inte Àr sÄ insatt kan det dÀrför bli riktigt svÄrt att köpa den bÀsta borrhammaren.

Men det Àr dÀrför som jag hÀr pÄ Hantverksproffset.se har valt att skapa en avancerad men samtidigt enkellÀst köpguide. Jag har nÀmligen gjort mitt eget borrhammare test. Genom att anvÀnda min köpguide som en grund kommer du enkelt att kunna köpa en bra borrhammare. Jag gjorde den hÀr guiden genom att testa mina egna borrhammare. Jag lÀste dock Àven igenom andra tester och speciellt kundrecensioner. Kundrecensioner brukar ofta ge en vÀldigt bra bild av hur bra varan faktiskt Àr. Jag anvÀnde mig alltsÄ av min egen och andras kunskap. Med hjÀlp av all information sÄ gjorde jag en avancerad köpguide. Efter att du har lÀst igenom min köpguide sÄ lovar jag att du kan köpa den bÀsta borrhammaren.

Köpguide borrhammare 2022

Som jag skrev innan sÄ Àr det faktiskt inte sÄ enkelt att köpa den bÀsta borrhammaren pÄ nÀtet. NÀr du ska köpa en borrhammare sÄ finns den nÄgra viktiga faktorer som du mÄste tÀnka pÄ. Det Àr ocksÄ viktigt att du vÀljer utifrÄn dina egna personliga preferenser. Men för att göra hela processen enklare sÄ har jag gjort en köpguide. Med hjÀlp av den hÀr guiden sÄ kommer du enkelt att kunna köpa den bÀsta borrhammaren. HÀr Àr vad du ska tÀnka pÄ nÀr du köper den bÀsta borrhammaren.

 • Slaghastighet
 • Chuck
 • Garanti
 • Storlek
 • Motorhastighet
 • Tillbehör
 • HĂ„llbarhet och byggkvalitet
 • Strömtyp
 • Momentkraft
 • OmvĂ€nd borriktning
 • Enhastighet eller tvĂ„hastighet
 • AllmĂ€nna funktioner
 • Antal handtag
 • Variabel hastighet
 • Syfte
 • KraftkĂ€lla
 • Borrkapacitet
 • Fart
 • Vikt
 • SĂ€kerhetsfunktioner
 • Alternativa bits
 • Design och komfort

Slaghastighet

En annan faktor som kan kontrolleras för att kÀnna till prestandanumren för en borrhammare Àr att kontrollera dess slaghastighet. Det berÀttar helt enkelt hur mÄnga gÄnger din hammare trÀffar en viss yta varje minut. PÄ grund av detta ges slaghastigheten för sÄdana borrhammare i slag per minut eller BPM. Detta betyg kan variera var som helst frÄn 4500 BPM för batteridrivna till 5500 BPM för borrhammare med sladd. Av dessa tvÄ betyg resulterar det högre 5500 BPM-resultatet i bÀttre prestanda för anvÀndaren.

Chuck

Om du Ă€r bekant med en borrhammare, mĂ„ste du veta att alla dessa har en chuck. Denna chuck Ă€r ansvarig för att hĂ„lla borrkronan som anvĂ€nds för borrningen. Som ett resultat Ă€r storleken och kompatibiliteten hos denna chuck vĂ€ldigt viktig att kontrollera. Förutom att erbjuda olika storlekar som ⅝ tum eller 1 tum, bör du se upp för borrhammare som kommer med en SDS Plus-chuck. SĂ„dana alternativ gör att du enkelt och snabbt kan Ă€ndra bitarna nĂ€r du vill.

Garanti

Du bör ocksÄ kontrollera garantitiden som erbjuds av en viss borrhammare innan du köper den. Medan de flesta av alternativen dÀr ute har 1 eller 2 Ärs garanti, kommer vissa mer tillförlitliga och hÄllbara alternativ med 5 Ärs lÄng garanti. Precis som garantitiden Àr byggkvaliteten för en viss borrhammare ocksÄ mycket viktigt att kontrollera. Alla borrhammare som Àr vÀlbyggda tÄl lÀtt slitage Àven om du anvÀnder den mot hÄrda och grova ytor.

Storlek

En av de viktigaste sakerna att kontrollera innan du köper en borrmaskin Àr borrhammarens storlek. Men denna storlek Àr inte den fysiska storleken pÄ en borrhammare. IstÀllet Àr det storleken eller diametern pÄ borrkronan som anvÀnds i en viss borrhammare.

Medan en större borrhammare Ă€r anvĂ€ndbar för industriella eller storskaliga projekt, anvĂ€nds en mindre borr oftast för hemmaprogram för mindre projekt. Du kan hitta storleksalternativ som Âœ tum och 1 tum dĂ€r ute. Som du förvĂ€ntar dig Ă€r Âœ tum mindre och mer idealisk för hemmabruk jĂ€mfört med en 1-tums borrhammare.

Motorhastighet

Precis som en borrhammare motor bör du ocksĂ„ kontrollera dess motorhastighet. Motorhastigheten berĂ€ttar helt enkelt den hastighet som den snurrar pĂ„. Det beskrivs i varvtal eller varv per minut, dĂ€r en högre motorhastighet i allmĂ€nhet resulterar i bĂ€ttre prestanda. Även om motorhastigheten för en Âœ tum hammarmaskin kommer att vara helt annorlunda Ă€n för en 1-tums hammarmaskin.

Och precis som alla andra motorer nÀmns motorhastigheten för borrhammare i RPM som 2200 RPM eller 1800 RPM. Du kan vÀlja en borr enligt dina krav eftersom vissa applikationer krÀver en högre borrhammare medan andra inte gör det.

Tillbehör

En bra sak med borrhammare Àr att de Àr ganska mÄngsidiga. Detta beror pÄ att du kan Àndra eller anpassa dem efter dina önskemÄl. Du kan enkelt göra det med de medföljande tillbehör som tillverkats för borrhammare. Den vanligaste typen av tillbehör för borrhammare Àr borrkronor.

Olika borrkronor Àr anvÀndbara för olika typer av applikationer och du kan vÀlja en sjÀlv i enlighet med detta. Du kan till och med hitta andra tillbehör som ingÄr i borrhammare som en bÀrvÀska. Och alla dessa tillbehör kan vara ganska praktiska nÀr du anvÀnder en borrhammare. Som du förvÀntar dig anses en borrhammare som levereras med flera tillbehör vara en valuta för pengarna.

En djupmÀtare hjÀlper dig att borra ett hÄl till ett specifikt djup. En LED-batterimÀtare hjÀlper till med ett trÄdlöst verktyg. Ett hÄrt fodral hjÀlper dig att lagra borren. Alla dessa tillbehör gör det lÀttare att anvÀnda och underhÄlla din borr. Om du gör en investering bör du fÄ en som har alternativ som förbÀttrar den totala upplevelsen.

HĂ„llbarhet och byggkvalitet

En av de viktigaste sakerna att tÀnka pÄ nÀr du köper elverktyg Àr att se till att de Àr hÄllbara och pÄlitliga. Och det enklaste sÀttet att kontrollera detta Àr att leta efter en lÄng garantiperiod. Medan vissa alternativ bara har tvÄ Ärs garanti, kommer vissa borrhammare till och med med 5 Ärs garanti. Som ett resultat kan du enkelt anvÀnda sÄdana borrhammare under lÄng tid utan nÄgra problem.

Förutom det bör du ocksÄ hÄlla utkik efter byggkvaliteten och de byggmaterial som anvÀnds i borrhammare. Högkvalitativ plast och metall som anvÀnds i en borrhammare gör att den kan hÄlla lite mer Àn en billigare borrhammare.

Under mitt bra borrhammare test kom jag fram till att hÄllbarhet Àr viktigt hos en billig borrhammare bÀst i test.

Strömtyp

Alla de olika elektriska borrhammrarna som nÀmns i den hÀr artikeln krÀver en strömkÀlla. Men det finns huvudsakligen tvÄ typer av borrhammare baserat pÄ deras kraft.

 • Även om alla borrhammare Ă€r elektriska, kan de anvĂ€nda en annan metod för kraft. De flesta av de populĂ€ra alternativ av borrhammare dĂ€r ute Ă€r borrhammare med sladd eller kabel. Det betyder att du mĂ„ste ansluta dem till ett vĂ€gguttag. Även om detta innebĂ€r att du inte har nĂ„gra batteritid begrĂ€nsar det din mobilitet.
 • Å andra sidan krĂ€ver en batteridriven borrhammare att du laddar batterierna om och om igen med en begrĂ€nsad körtid. Men det lĂ„ter dig ocksĂ„ anvĂ€nda en borrhammare var som helst och hur du Ă€n vill.

Momentkraft

Även om motoreffekten Ă€r viktig Ă€r det ocksĂ„ vridmomentet. Termen “vridmoment” anvĂ€nds för att hĂ€nvisa till vridkraften som en motor kan utöva. Ju högre vridmoment pĂ„ din borr, desto mer kraft har den bakom den snurrande Ă„tgĂ€rden.

Vidare har vissa övningar ett genomsnittligt RPM-antal, vilket berÀttar hur mÄnga gÄnger din borr kommer att snurra per minut. Högre varvtal betyder ett högre antal rotationer per minut. Om det Àr parat med ett högt vridmoment, kommer din borrhammare att zooma genom dessa hÄl.

HÀr hittar vi en av de tider dÄ en sladdmodell har en fördel jÀmfört med en batteridriven modell. Sladdmodeller har vanligtvis mycket högre varvtal eftersom de inte begrÀnsas av batteriet. DÀr du fÄr 1500 varv per minut pÄ en batterimodell, fÄr de flesta borrhammare med kabel 2500-3000 varv / min, vilket effektivt fördubblar den hastighet med vilken det borrar hÄlen.

OmvÀnd borriktning

De bÀsta borrhammrarna har möjlighet att vÀnda den riktning som den snurrar lite i. Det hÀr kanske inte verkar vara en enorm sak, men det kan vara. Om lite fastnar i hÄlet du borrar, har du ibland inget annat alternativ Àn att vÀnda snurrningen för att extrahera den.

Enhastighet eller tvÄhastighet

För de flesta gör-det-sjÀlv-görare Àr en en-hastighets borrhammare allt du behöver. Dessa har ett enhetligt varvtal och vridmoment. Dessa Àr i allmÀnhet ganska lÀtta nÀr det gÀller vikt, men de fungerar bra.

Men om du inte har nÄgot emot lite extra vikt att hÄlla fast vid, finns det tvÄvÀxlade borrhammare. Första hastigheten eller första vÀxeln fokuserar pÄ vridmoment och slÀpper varvtalet lite. Andra hastigheten ger dig bÀttre varvtal, men minskar vridmomentet lite. Dessa tvÄ-hastighets borrhammare kan enkelt ersÀtta din standardborr, eftersom andra hastigheten Àr allt du behöver för trÀ eller gips. Första hastigheten Àr avsedd för att borra tyngre saker som din blockvÀgg eller tegel.

AllmÀnna funktioner

Vill du ha ett ljus som avslöjar nÀr din borr Àr inkopplad? Vad sÀgs om en chucknyckel som Àr fÀst vid din borr sÄ att den inte gÄr vilse? En djupstÄng som hjÀlper dig att bestÀmma nÀr ditt hÄl Àr tillrÀckligt djupt?

Ännu viktigare, vill du ha bekvĂ€ma handtag som hjĂ€lper dig att hĂ„lla ditt grepp nĂ€r du borrar ett sĂ€rskilt envis hĂ„l?

Antivibrationsgrepp, balanserad vikt och enkla saker som att kunna lĂ€sa riktningsmarkeringarna pĂ„ en borr Ă€r alla en fördel för anvĂ€ndaren. SĂ€kerhetsfunktioner tillför mycket vĂ€rde. Även om det finns mĂ„nga klockor och visselpipor pĂ„ marknaden Ă€r det viktigt att vĂ€lja de viktiga för anvĂ€ndarkomfort och flexibilitet.

Se till att du har ett sÀkert och bekvÀmt grepp, och om det Àr ett vibrationsdÀmpande grepp, hjÀlper det till att minska anvÀndarnas trötthet. TÀnk pÄ en borrhammare som Àr balanserad bekvÀmt för hur du Àr mest benÀgna att anvÀnda den. Jag rekommenderar att du vÀljer alternativ som en djupstÄng sÄ att du vet nÀr din uppgift Àr klar. Det Àr lÀtt att förbise dessa nyckelfunktioner, sÄ var noga med att se upp för dem!

Antal handtag

Den bÀsta borrhammare för betong och andra material bör innehÄlla sÀkerhetsfunktioner för ditt skydd. Som ett resultat har de flesta tvÄ handtag. Ett extra handtag ger stabilitet medan du anvÀnder borrmaskinen och gör handlingen bekvÀmare. Sidohandtaget ska vara ergonomiskt med ett bekvÀmt grepp. De bör ocksÄ vara stötdÀmpande.

Variabel hastighet

Om du vill ha mer kontroll och precision, vÀlj en borrhammare med en avtryckare med variabel hastighet. Ju fler hastighetsinstÀllningar du har tillgÄng till, desto fler uppgifter kan du utföra, vilket gör borren multifunktionell. En toppklassad borrhammare kan anvÀndas med en mÀngd olika borrkronor, sÄ att du kan arbeta pÄ mjukare trÀslag och metaller. VÀlj bara rÀtt bit och RPM.

Syfte

BestĂ€m vilken typ av jobb du ska anvĂ€nda borrhammaren för innan du köper en. Även den bĂ€sta lilla borrhammaren kanske inte vara tillrĂ€ckligt kraftfull för ett stort projekt. Större uppgifter kan krĂ€va en borrhammare som har mer prestanda. Det Ă€r bĂ€ttre att gĂ„ större Ă€n att bli besviken över en mindre borr som inte kan avsluta jobbet.

KraftkÀlla

NÀr det gÀller att anvÀnda nÄgot verktyg Àr mÀngden kraft som krÀvs för att köra det en mycket viktig faktor som alla anser. Borrhammare finns i mÄnga olika konfigurationer och typer, som alla körs pÄ olika energi- och kraftkÀllor.

Det finns borrhammare med sladd som körs med elektrisk laddning och sladdlösa borrhammare som fungerar med ett installerat batteri. Om du arbetar med ett projekt och vet att du kommer att behöva flytta mycket för att fÄ tillgÄng till det material du arbetar med; en trÄdlös borrhammare kan vara det bÀsta alternativet för dig att vÀlja.

Om du planerar att arbeta i en stillastÄende miljö och har tillgÄng till ett pÄlitligt eluttag kan en borrhammare med sladd fungera bra för dina behov. StrömkÀllan som din borrhammare anvÀnder spelar en mycket viktig roll för hur framgÄngsrik du kommer att slutföra dina projekt, sÄ se till att du övervÀger vilken typ av rörlighet du behöver innan du fattar ett köpbeslut.

Borrkapacitet

En viktig faktor att tÀnka pÄ nÀr man köper en borrhammare Àr borrkapaciteten. Borrkapaciteten pÄ din borrhammare bestÀmmer vilken typ av material du kan arbeta med och borras igenom.

Borrhammare varierar i kraft frÄn 7 ampere till 10 ampere, och vissa modeller Àr klassade för Ànnu högre effekt. Se till att du övervÀger vilken typ av material du kommer att arbeta med sÄ att du kan vÀlja en borrhammare som Àr tillrÀckligt kraftfull för att möta dina krav.

Om du inte köper en borrhammare som Àr klassad för tillrÀckligt med kraft för att skÀra igenom materialet du arbetar med kommer du inte att kunna slutföra dina projekt framgÄngsrikt.

Fart

Borrhammarens variabla hastighetsomrÄde Àr ocksÄ mycket viktigt eftersom det gör att du kan fÄ mer exakta snitt och skÀr i materialet du arbetar med.

Att kunna Àndra hastigheten pÄ din borrhammare kan hjÀlpa dig att arbeta med ett brett utbud av olika projekttyper och materialalternativ, vilket Àr bra om du vill anvÀnda en borrhammare för flera olika projektbehov och typer.

Den variabla hastigheten för din borrhammare kommer att betygsÀttas i RPM, sÄ det hÀr Àr ett enkelt sÀtt för dig att berÀtta hur snabbt din valda borrhammare Àr kapabel att gÄ vid ett givet tillfÀlle.

Vikt

Din valda borrhammares vikt pÄverkar direkt hur lÀnge du kan anvÀnda verktyget och hur bekvÀm det Àr i dina hÀnder under anvÀndning. Detta sÄg jag tydligt under mitt borrhammare test. Du vill ha en borrhammare som har tillrÀckligt bra vikt för att du ska kÀnna motstÄnd nÀr du borrar utan att pÄverka din förmÄga att borra exakt eller under lÀngre perioder.

Din valda borrhammares vikt beror pÄ vilken typ och modell du vÀljer utöver den strömkÀlla som den anvÀnder, sÄ kom ihÄg detta innan du fattar ditt slutliga köpbeslut.

SĂ€kerhetsfunktioner

NÀr du anvÀnder en borrhammare mÄste du alltid vara sÀker medan den fungerar. Flera olika sÀkerhetsfunktioner integreras i mÄnga av borrhammrarna som finns pÄ marknaden just nu. NÄgra av dem inkluderar saker som överhettningsskydd, automatiska lÄsmekanismer för att förhindra oavsiktliga nedskÀrningar och mycket mer.

Du vill se till att din valda borrhammare har mÄnga integrerade sÀkerhetsfunktioner som skyddar dig mot olyckor och andra skador medan verktyget anvÀnds.

Alternativa bits

Medan borrhammare Àr utformade för att ta emot materialtyper av olika typ, mÄste du ÀndÄ se till att du anvÀnder rÀtt borr för varje material.

Varje borrhammare Àr kompatibel med specifika borrtyper och konfigurationer; detta kommer att pÄverka vilken typ av material du kan arbeta med nÀr du anvÀnder din borrhammare sÄ det Àr viktigt för dig att övervÀga de olika typerna av borr som din valda borrhammare kan utrustas med.

Design och komfort

Den övergripande utformningen av din borrhammare spelar en viktig roll för hur effektiv du kommer att kunna vara nÀr du anvÀnder den. Varje borrhammare görs med olika designmaterial och konfigurationer, sÄ det Àr viktigt att testa hur önskad borrhammare kÀnns i dina hÀnder innan du vÀljer att köpa den.

Du vill vÀlja en borrhammare som har ett solid men ÀndÄ bekvÀmt handtag som kan motstÄ skador över tid utan att gÄ sönder eller fÄ din hand att bli svag.

Nu nÀr vi har gÄtt igenom alla de viktigaste funktionerna att leta efter nÀr vi vÀljer vilken borrhammare som Àr rÀtt för dig, Àr det dags att titta pÄ nÄgra av de vanligaste frÄgorna som mÀnniskor har nÀr det gÀller att vÀlja rÀtt borrhammare och hur de exakt fungerar.

LÀs ocksÄ >>> BÀsta fettsprutan

Andra saker att tÀnka pÄ

Ovan sÄ har du kunnat lÀsa om de viktigaste sakerna att tÀnka pÄ nÀr du köper den bÀsta borrhammaren. Med det finns en del andra saker som du ocksÄ mÄste tÀnka pÄ:

 • HammarlĂ€ge
 • BorrlĂ€ge
 • KörlĂ€ge
 • Ytterligare funktioner

HammarlÀge

HammerlÀge Àr en instÀllning pÄ alla borrhammare som vanligtvis markeras med en symbol som visar en hammare. Detta lÀge introducerar en pulserande ÄtgÀrd som hjÀlper till att driva murverk genom hÄrda ytor, sÄsom betong, tegel och sten. Förutom den ökade slagkraften bibehÄller borren sin rotationsförmÄga för att borra och stansa genom hÄrt material, liknar att kombinera en skruv och en jackhammer, men i mindre grad.

BorrlÀge

Borrhammare har vanligtvis en knapp som lĂ„ter dig vĂ€xla mellan hammarlĂ€ge och normal drift. Detta kallas vanligtvis “körlĂ€ge” och kan endast markeras med en instĂ€llning med variabel hastighet frĂ„n 1 till 3. Alternativt kan den markeras med en symbol som liknar en borr, beroende pĂ„ modell. Detta lĂ€ge har ett mer kontrollerat vridmoment och Ă€r avsett för borrning av hĂ„l genom mjukare ytor, sĂ„som trĂ€ eller plast.

KörlÀge

Vissa borrhammare (liksom vanliga borrar) har en instÀllning som kallas körlÀge, som anvÀnds för att driva och ta bort skruvar. DrivlÀget eliminerar hammarinstÀllningens pulserande kraft och kopplar istÀllet in vridmomentsjusteringsinstÀllningen för precisionsarbete som att driva skruvar i ett dÀck. Denna lÄga effektinstÀllning hjÀlper till att sÀkerstÀlla att borrmomentet inte lossnar skruvarna. En borrhammare med körlÀge visar ofta en symbol som liknar en skruv pÄ lÀgesstyrningsomkopplaren.

Ytterligare funktioner

Avancerade borrhammare kan erbjuda extra funktioner som kan hjÀlpa dig att slutföra ett projekt snabbare eller lÀgga till en touch av komfort eller funktionalitet. Dessa alternativ inkluderar ett 360-graders extrahandtag för bÀsta möjliga grepp i komplexa eller slutna utrymmen eller en inbyggd ficklampa som hjÀlper dig att se vad du gör utan att behöva hÄlla en separat ljuskÀlla.

Hur man vÀljer rÀtt borrhammare

NÀr du vÀljer den bÀsta borrhammaren Àr det viktigt att du Àr sÀker pÄ att den du vÀljer har nÄgra viktiga saker. Som nÀmnts ovan Àr sÀkerhet nyckeln, men dessa tre saker Àr viktiga.

Först och frÀmst, se till att din borr Àr balanserad vÀl och inte Àr för tung. Medan borrens vikt varierar beroende pÄ modell, mÄste det vara en bekvÀm vikt för att du ska kunna anvÀnda den korrekt. Att sÀkerstÀlla att den Àr vÀlbalanserad ökar borrens stabilitet i dina hÀnder. Ju lÀttare den Àr i vikt, desto mindre belastning fÄr du nÀr du anvÀnder den.

Leta dessutom efter funktioner som gör det lÀttare att anvÀnda din borr pÄ ett sÀkert sÀtt. Till exempel aktiveras de flesta övningar genom att dra en avtryckare. Vissa modeller finns med en lÄs-avtryckare, vilket Àr bra för djupare hÄl. Dessa lÄter dig lÄsa pÄ avtryckaren och sedan flytta fingret, vilket sÀkerstÀller ett sÀkrare grepp pÄ din borrhammare.

Slutligen övervÀg en borrhammare som har ett andra handtag. Dessa borrar gör att du kan ha bÄda hÀnderna placerade sÀkert pÄ borren och ger dig större manövrerbarhet. FÄ Ätminstone en som har ett mjukt grepp, eftersom det ger dig ett sÀkrare grepp om ditt verktyg. Men nÀr det Àr möjligt, skaffa en med ett sekundÀrt handtag som ger dig den extra kontrollen.

KÀnda mÀrken för borrhammare bÀst i test

LÄt oss gÄ igenom nÄgra av de mer kÀnda mÀrkena för borrhammare bÀst i test och titta snabbt pÄ företagen.

Bosch

PĂ„ 1880-talet grundade Robert Bosch företaget Bosch i Stuttgart, Tyskland. År 1906 fanns det en begrĂ€nsad nĂ€rvaro i Nordamerika för tillverkaren nĂ€r de började expandera över hela vĂ€rlden. Bosch Ă€r nu ett starkt namn inom verktygsindustrin. Bosch bygger allt frĂ„n smĂ„ handverktyg som borrar hela vĂ€gen genom kommersiell butiksutrustning som bandsĂ„gar och bordssĂ„gar.

Makita

Makita grundades 1915 i Japan och företaget har fÄtt en global nÀrvaro genom Ären. Företaget började som en reparationsverkstad för elektrisk utrustning, men pÄ 1950-talet övergick de till att tillverka en egen linje med sladdverktyg. Makitas elverktyg respekteras vÀl pÄ marknaden och ligger vanligtvis i mittlinjens prisklass för kategorin. Ett av deras ansprÄk pÄ berömmelse Àr skapandet av den första batteridrivna borrmaskinen pÄ 1970-talet som lanserar det trÄdlösa elverktyget i allmÀnhetens ögon.

DeWalt

Deras gula och svarta fÀrg kan omedelbart identifieras, och för mÄnga mÀnniskor Àr det en visuell ledtrÄd för byggbranschen. Raymond DeWalt perfektionerade sin första trÀbearbetningsmaskin 1922 och grundade sitt Pennsylvania-företag tvÄ korta Är dÀrefter 1924. Sedan dess har DeWalt blivit ett namn bland entreprenörer och lekmÀn, kÀnt för robustheten i deras USA-byggda verktyg samt för deras samhÀllsengagemang.

Ryobi

Ryobi Seisakusho Co., Ltd grundades 1943 och tillverkade pressgjutna tryckpressar och liknande maskiner. De kom inte in pÄ marknaden för elverktyg förrÀn i slutet av 1960-talet. Sedan dess har de samarbetat med Home Depot som huvudleverantör och har blivit vÀl ansedda bland DIY-marknaden. Ryobi-verktyg erbjuder ett rimligt ingÄngspris för dem som behöver göra grundlÀggande underhÄllsuppgifter utan att offra funktionaliteten.

Milwaukee

Sedan starten 1924 har Milwaukee Tool Company haft ett stort fokus pĂ„ handlare. Deras slagord, “Nothing But Heavy-Duty”, ger en stark bild av deras kĂ€rnfilosofi. Milwaukee producerar bara verktyg avsedda för tung anvĂ€ndning, inklusive populĂ€ra verktyg som den legendariska Sawzall-serien av ömsesidiga sĂ„gar. I borrindustrin Ă€r de legendariska. Milwaukee skapade den första borrmaskinen som kunde drivas med en hand tidigt i företagets historia och cementerade sin plats pĂ„ marknaden.

Black + Decker

Detta företag startade med unga entreprenörer S. Duncan Black och Alonzo G. Decker, som startade en maskinverkstad i Baltimore, Md., 1910. Produkterna inkluderar elverktyg, grÀsmatta och trÀdgÄrdsprodukter och hushÄllsapparater. En topprodukt Àr Black + Decker Hammer Drill.

Porter-Cable

BelÀget i Towson, Md., Grundades Porter-Cable 1906 som en arbetsmaskin och verktygsbutik. Förutom polermaskiner producerar den borrar, sÄgar, kvarnar, luftkompressorer och andra verktyg. En topprodukt Àr Porter-Cable 20V MAX Hammer Drill.

LÀs ocksÄ >>> Test av betongslipar

Borrhammare prissÀttning

Under 1 000 kronor: Det Àr svÄrt att hitta en borrhammare av hög kvalitet under denna prispunkt. Du kan dock hitta en till försÀljning som kan göra jobbet effektivt.

1 000 till 2 000 kronor: NÄgra av de bÀsta borrhammrarna faller inom detta prisklass. De fungerar bra och Àr tillrÀckligt tunga för att enkelt och effektivt kunna slutföra uppgiften.

Över 2 000 kronor: Borrhammare kan kosta flera hundra dollar, sĂ€rskilt om de kommer med extra funktioner och ett hĂ„rt vĂ€ska.

Fördelar med borrhammare

 • Det Ă€r kraftfullt och snabbt. NĂ€r man borrar genom betong eller tegel gör en borrhammare borrningen mycket snabbare och kraftfullare Ă€n en vanlig borr. De anvĂ€nder en roterande, hammarliknande handling. Den kraftfullaste borrhammaren kan borra i nĂ€stan vad som helst.
 • Du gör mycket hemrenovering. Även om det Ă€r högt, Ă€r det den bĂ€sta borren för murverk. Det plogar sömlöst igenom betong och annat material och Ă€r ett nödvĂ€ndigt verktyg för ditt garage om du utför mycket murverk, som att borra 40 hĂ„l pĂ„ en dag eller hĂ€nga takrĂ€nnor pĂ„ sidan av ditt hus. En vanlig övning Ă€r mer benĂ€gen att överhettas i dessa situationer.

Typer av borrhammare

NÀr det gÀller att vÀlja vilken borrhammare som Àr bÀst för dig, mÄste du övervÀga att det finns flera olika typer och modeller dÀr ute att vÀlja mellan. Alla dessa olika borrhammarealternativ och -konfigurationer ger dig som anvÀndare tydliga fördelar, allt beroende pÄ de specifika syften och anvÀndningen du har för dem.

För att sÀkerstÀlla att du fattar rÀtt beslut om vilket borrhammarealternativ som Àr tillrÀckligt kapabelt att tillgodose dina behov, mÄste du bli informerad om alla de olika modellerna och typerna som finns att vÀlja mellan.

I nÀsta avsnitt kommer vi att gÄ igenom alla olika borrhammarealternativ som du kan vÀlja mellan nÀr du börjar shoppa. Se till att du Àr uppmÀrksam pÄ det hÀr avsnittet sÄ att du vet exakt vad du ska leta efter nÀr du börjar leta efter det perfekta borrhammareutbudet för önskad anvÀndning och projektbehov.

Slagborrhammare

Slagborrhammare fungerar med en mjuk och mindre kraftfull roterande och hamrande rörelse Àn mÄnga andra alternativ pÄ marknaden.

Dessa typer av borrhammare ger mycket enklare hantering och anvÀndning Àn andra modeller; emellertid Àr de inte kapabla att ta emot hÄrda materialtyper sÄ bra, sÄ de Àr i allmÀnhet reserverade för mycket lÀttare att arbeta med materialkompositioner.

Pneumatisk borrhammare

Pneumatiska borrhammare Àr mycket starkare och mer kapabla Àn slagborrhammare, och de anvÀnds ofta för projekt som krÀver arbete genom mycket tuffa materialformer.

De finns i ett brett utbud av olika storlekar och konfigurationer, som alla gör att du kan slutföra dina nödvÀndiga projekt med precision och effektivitet i framkant.

Om du arbetar med ett projekt som krÀver mycket kraft, vill du vÀlja en pneumatisk borrhammare över alla andra alternativ som för nÀrvarande finns pÄ marknaden.

Roterande borrhammare

En roterande borrhammare Àr den mest kraftfulla konfigurationen av alla borrhammarealternativ. Dessa borrhammare Àr lÀtta att borra genom mycket tÀta och djupa material.

De anvÀnds vanligtvis vid stora industri- eller byggprojekt som krÀver mycket kraft för att kraterera genom material som ger mycket motstÄnd mot vanliga borrhammarekonfigurationer.

Om du arbetar med ett mycket snyggt och stort konstruktions- eller murprojekt Àr det bÀsta alternativet att anvÀnda en borrhammare om du förvÀntar dig att se resultat.

Även om de ovan nĂ€mnda borrhammaretyperna alla Ă€r specifikationskonfigurationer, kan de alla arbeta med olika strömkĂ€llor och lĂ€gen. Borrhammare finns i tre huvudkĂ€llkonfigurationer och -typer, som vi alla kommer att gĂ„ igenom i detalj nedan.

Sladdlös

Sladdlösa borrhammare Àr konstruerade för att anvÀndas med ett integrerat batteri, vilket gör att du kan röra dig fritt med verktyget nÀr du arbetar med ditt projekt. En av nackdelarna med att anvÀnda en sladdlös borrhammare Àr att nÀr batteriet gÄr ner och bestÀmmer sig för att dö, mÄste du spendera tid pÄ att ladda det innan det kan vara till nytta för dig igen.

Detta kan vara besvÀrligt om du arbetar med ett projekt som har en mycket kort tidsfrist eller strikt tidshanteringsreglering. De ger dock portabilitet och mÄngsidighet i omrÄden som andra borrhammarealternativ inte kan.

Sladdlösa borrhammare anvÀnds ofta bÀst för smÄ DIY-projekt eller för byggarbetsplatser som inte har mÄnga lÀttillgÀngliga eluttag.

Sladdad

Sladdade borrhammare fungerar genom att du ansluter dem till ett stationÀrt eluttag nÀra en vÀgg eller nÄgon annan infrastruktur. Dessa typer av borrhammare ger den mest konsekventa kraften; de Àr dock de mest begrÀnsade nÀr det gÀller arbetsomrÄde och flexibilitet.

Sladdade borrhammare tenderar dock att vara mycket mer hÄllbara och kraftfulla Àn alternativ, vilket gör dem perfekta för mycket stora byggprojekt eller för att arbeta med mycket grova materialtyper.

Sladdade borrhammare anvÀnds bÀst i omrÄden som har en stadig och pÄlitlig kÀlla för energihantering och förbrukning.

Kompakt

En kompakt borrhammare Àr mycket mindre Àn alla andra alternativ du hittar, den hÀr typen av borrhammare anvÀnds bÀst för trÄnga arbetsytor och andra platser som krÀver precisionsborrning och borrningstekniker.

Kompakta borrhammare kan fungera med olika mekanismer, allt beroende pÄ vilken modell och typ du vÀljer att köpa.

Alla dessa olika kraftkÀllor med borrhammarening ger unika fördelar för arbetare och hantverkare inom sÀrskilda arbetsomrÄden. Se till att du tar hÀnsyn till dina personliga behov eftersom de relaterar till vilken typ av projekt du tenderar att arbeta regelbundet och vilka funktioner du behöver mest av din valda borrhammaremodell.

Nu nÀr vi har tÀckt alla de olika typerna av borrhammarealternativ som finns pÄ marknaden Àr det dags att se exakt vem borrhammare Àr designade för.

LÀs ocksÄ >>> Test av skruvautomater

Vanliga frÄgor

Vad Àr en borrhammare?

I grund och botten var borrhammare utformade för att arbeta med murprojekt eftersom de Àr gjorda med vassa borrkronor som finns i olika konfigurationer, vilket gör att du kan ta pÄ dig flera olika projekt och materialtyper.

Huvudskillnaden mellan en borrhammare och andra borrtyper dÀr ute Àr att de Àr utformade för att snurra borrkronan i sig förutom att stansa borrkronan in och ut ur ytmaterialet som du arbetar med.

De kombinerar hammaren och borrningen i en sÄ att du kan uppnÄ rena och exakta hÄl i dina projektmaterial mycket snabbare Àn om du skulle anvÀnda en standard borrkonfiguration eller modell.

Kombinationen av snurrning och stansning ger dig ocksÄ möjlighet att byta ut din arbetsstil för olika projekttyper utan att offra kraft eller effektivitet. De finns i flera olika konfigurationstyper och modeller, vilket gör att du kan fÄ den perfekta matchningen för dina exakta projektbehov.

Du kan fÀsta flera olika typer av bitar pÄ borrhammare för att utöka dess kapacitet nÀr det gÀller arbete pÄ specifika material. Borrhammare Àr inte avsedda för körning i skruvar eftersom de Àr strikt gjorda för att göra snitt, mönster och skÀr i materialstycken direkt.

I kÀrnan anvÀnds borrhammare för borrning av hÄl i mycket tuffa material och ytor sÄ att du kan sÀtta in skruvar eller annan infrastruktur i ett visst omrÄde.

Nu nÀr vi har gÄtt igenom exakt vilka borrhammare Àr och vilka syften de ska anvÀndas för, Àr det dags att titta pÄ alla de olika typerna av alternativ som för nÀrvarande finns pÄ marknaden.

Vem borde köpa en borrhammare?

För det mesta utformades alla verktyg för specifika industrier, applikationer och anvÀndningsÀndamÄl, och detsamma gÀller för borrhammare. Innan du köper en borrhammare mÄste du veta om du verkligen behöver en för att slutföra ditt önskade arbetsprojekt.

Borrhammare Àr speciellt utformade för borrning genom mycket tÀta och tjocka material sÄ att du kan installera nödvÀndig infrastruktur som skruvar, klÀmmor eller nÄgot annat.

De frÀmsta yrkesverksamma som anvÀnder borrhammare som en del av deras vardagliga verktygssamling kommer att vara byggnadsarbetare och murare. Det beror pÄ att dessa borrar inte fungerar som vanliga borrar, de roterar och ger en dunkande ÄtgÀrd nÀr de kommer i kontakt med hÄrda material. Denna ÄtgÀrd gör att dessa borrar kan driva genom mycket tuffa ytor som betong, tegel, trÀ, sten och mycket mer.

Borrhammare Àr frÀmst för de personer som har ett konstant behov av att borra genom tegel, sten, betong eller nÄgot annat slags hÄrt material som andra verktyg helt enkelt inte kommer att kunna hantera.

Nu nÀr vi har tÀckt exakt vad borrhammare Àr för, alla de olika typerna dÀr ute, och vem som skulle ha störst nytta av att anvÀnda en, Àr det dags att ta en titt pÄ alla viktiga funktioner du behöver leta efter nÀr du vÀljer en borrhammare sÄ att du kan vara sÀker pÄ att du kommer att kunna slutföra ditt nÀsta projekt framgÄngsrikt.

Kan en borrhammare borra igenom betong?

Ja, borrhammare kan borras genom massiv betong i smÄ omrÄden, de fungerar som jackhammare men de Àr mycket mindre kraftfulla Àn dem.

Vilka bits Àr kompatibla med en borrhammare?

Borrhammare Àr kompatibla med ett brett utbud av olika borrkronor, allt beroende pÄ det specifika mÀrket och modellen du köper. Varje bit som du kan fÀsta pÄ en borrhammare ger dig specifika anvÀndningsomrÄden som att göra snitt i material eller klippa exakta former.

Vilken konfiguration av borrhammare Àr bÀst?

Den bÀsta konfiguration av borrhammare för dina önskade behov beror alla pÄ vilken typ av projekt du arbetar med och vilka behov du har för det.

Vad anvÀnds en borrhammare till?

En borrhammare, Àven kÀnd som en slagborr, anvÀnds för borrning i hÄrda material som betong, sten, tegel och andra hÄrda ytor. Standardborrar fungerar genom att anvÀnda en roterande rörelse som vrider biten i chucken. Borrhammare har en slagkraft som fungerar som en hammare som trÀffar en spik.

NÀr borrkronan svÀnger applicerar borrhammaren framÄt för att driva borrkronan i hÄlet.

Ska jag köpa en borrhammare med eller utan sladd?

Svaret ligger i rörlighet och kraft. En sladdlös borrmaskin gör att du kan ströva omkring, utan att behöva ansluta för att fÄ ström.

Sladdlösa borrhammare Àr effektiva pÄ en byggarbetsplats eftersom det ger dig friheten att arbeta var som helst. Och att ha den friheten pÄskyndar varje uppgift. TrÄdlösa borrhammare har dock mindre vridmoment jÀmfört med sladdvarianterna, sÄ de brukar bli vana nÀr arbetet Àr mindre utmanande.

TrÄdlösa borrhammare tappar ocksÄ kraft eftersom batteripaketet har en Àndlig laddning som minskar snabbare nÀr mer krÀvs av det. Det Àr inte nÄgot du behöver oroa dig för med en borrhammare med sladd.

Sladdade borrhammare begrÀnsar rörligheten. Om du vill arbeta lÄngt frÄn stickkontakten behöver du en lÄng förlÀngningskabel. Dessa förlÀngningskablar skapar risker för utlösning, sÀrskilt om du arbetar i ett omrÄde med andra yrkesmÀn pÄ plats.

Dessutom saktar det ner dig, ritar upp en sladd och ser till att den nÄr uttaget. Men om du Àr beredd att förena det faktum att du har en begrÀnsad rÀckvidd med det ökade vridmomentet, Àr en skruvborrning det bÀsta verktyget nÀr du behöver det extra stansen.

Det gÄr inte att förlora kraften med en borrhammare med sladd, vilket innebÀr att du spenderar mer tid pÄ att göra uppgiften.

Kan jag anvÀnda en borrhammare som en vanlig borr?

Kontrollera att din borr har bÄde en standardborr och en hammarinstÀllning. Om det gör det kommer du att kunna anvÀnda borrhammaren som en vanlig borr. Om du bara har hammarinstÀllningen Àr det inte möjligt.

Borrhammare eller roterande hammare?

En borrhammare Àr mer mÄngsidig. Det tÀcker de flesta typer av DIY-uppgifter. Du kan vÀxla mellan hammarÄtgÀrd, borrskruvdragare och standardborr. Det betyder att du kan arbeta nÀstan alla typer av material, inklusive metall.

Borrhammare Àr ocksÄ mer lyhörda eftersom de har varierande hastigheter och korrekt kopplingskontroll.

En roterande hammare Àr för tunga uppgifter som att borra genom tÀt sten och armerad betong. De har vanligtvis en hastighet sÄvÀl som en fristÄende mejselÄtgÀrd, dÀr du kopplar ur borren sÄ att den hamnar ner utan rotation. Det hÀr Àr bra för att dela envis material.

Sedan finns det slag per minut (BPM) att övervÀga. En borrhammare skapar mycket mer BPM, men varje slag skapar betydligt mindre kraft Àn en roterande hammare. Detta beror pÄ hur kraften produceras.

En borrhammare har smÄ stÀd som kör nedÄt i en snabbare takt, men en roterande hammare har en BPM-hastighet ungefÀr sex gÄnger mindre Àn borrhammare. Kraften kommer emellertid frÄn en kolv inuti borren snarare Àn mothÄll och fjÀdrar i chucken, vilket innebÀr att en roterande hammare skapar mycket mer kraft per slag.

Chucken pÄ en borrhammare Àr ocksÄ annorlunda. Roterande hammare anvÀnder en chuck med slitsad drivaxel (SDS). Denna chuck rymmer specialborrar med ett jÀrngrepp. Till skillnad frÄn vanliga chuckar som Àr universella finns det inget sÀtt att biten fungerar löst efter flera stötar

Vad anvÀnds borrhammarens borrlÀge till?

BorrhammareinstÀllningen Àr dÀr nÀr du behöver den extra kraften. En standardborr borrar hÄl i de flesta material, men den kommer att kÀmpa nÀr du försöker borra genom sten, armerad betong och annat murverk.

Genom att ha en hammarinstÀllning kan du anvÀnda samma borr för alla dina borrbehov utan att behöva köpa en specialborr.

Vad Àr anvÀndningarna av en borrhammare?

Borrhammare Àr utformade för att arbeta pÄ ytor som Àr mycket hÄrdare Àn trÀ. NÀr den Àr utrustad med en murbit kan den anvÀndas för betong, tegel, sten eller liknande material.

En diamantbit kan ocksÄ lÄta den grÀva i metall. Denna mÄngsidighet gör den anvÀndbar för ett stort antal jobb, Àven om den oftast anvÀnds som betongborr.

LÀs ocksÄ >>> Test av skruvdragare

Dela med dina vÀnner
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top