Den bĂ€sta borrhammaren 2023 – Test av olika borrhammare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

BOSCH GBH 2-28 F

Makita HR2811FT

Bosch GBH 5-40 DCE

MAKITA HR1841FJ

Klicka hÀr för att se fler borrhammare.

En borrhammare Àr ett kraftfullt verktyg som frÀmst Àr designad för att borra i betong. DÀremot Àr mÄnga av dagens alternativ utrustade med funktioner som gör att borrhammaren ocksÄ kan anvÀndas precis som en vanlig borr.

AnvÀndningsomrÄdena Àr dÀrför vÀldigt mÄnga dÄ borrhammaren kan anvÀndas till betong, sten, trÀ, metall etcetera, dÀremot krÀver de olika materialen olika borrspetsar.

Det finns massor olika modeller vilket gör valet av borrhammare svÄrt och inför ditt köp behöver du tÀnka pÄ mÄnga faktorer sÄsom effekt, pris och kraftkÀlla.

Det Àr Àven oerhört viktigt att reflektera över vilket material du planerar att frÀmst anvÀnda din borrhammare till.

BĂ€st i test – BOSCH GBH 2-28 F

BOSCH GBH 2-28 F Borrhammare

BOSCH GBH 2-28 F Àr en borrhammare pÄ 880 W som Àr robust och tillförlitlig, samt erbjuder kvalitativa resultat under sin lÄnga livslÀngd. Verktyget kan anvÀndas med slagborrning i betong men Àven utan slaggenerator i material dÀr det inte behövs, exempelvis trÀ och metall.

Produkten erbjuder blixtsnabba byten mellan dess SDS-plus-chuck och snabbchuck, vilket gör det snabbt och smidigt att byta mellan olika borrar och bitsar.

Likt mÄnga andra verktyg frÄn mÀrket bosch, innehar denna borrhammare kompatibiliteten Bosch Professional. BOSCH GBH 2-28 F Àr dÀrmed kompatibel med andra verktyg frÄn samma serie och kan anvÀnda samma tillbehör.

Garantin för denna borrhammare ligger pÄ 1 Är, men vid en kostnadsfri registrering kan du förlÀnga den till 3 Är. Utöver de tvÄ chuckarna inkluderar leveransomfattningen hantverkarvsÀska, maskindunk och stödhantag.

Klicka hÀr för att se bÀsta priset

PopulĂ€rast – Makita HR2811FT

MAKITA HR2811FT Slagborr

Makita HR2811FT Àr ett av de allra populÀraste valen pÄ marknaden just nu för borrhammare. Verktyget Àr vÀldigt allsidigt och kombinerar slagborrning, bilning och borrning i en och samma maskin.

Arbetseffekten ligger pÄ 800 W och med sin SDS-plus chuck fixar borrhammaren betongborrning upp till 28 mm. Chucken erbjuder Àven ett oerhört enkelt byte mellan metall och trÀborrar.

Makita HR2811FT Àr designat med ett vibrationsdÀmpat sidogrepp och ett gummibeklÀtt handtag som bÄda ger anvÀndaren ett ergonomiskt fast grepp för ett sÀkert arbetssÀtt.

Borrhammaren har Àven LED-belysning, vilket ger anvÀndaren en mycket bra sikt över arbetet. Produkten vÀger 3,4 kg och har en sladd pÄ 4 m, vilka bÄda gör verktyget enkelt att manövrera och hantera.

Precis som mÄnga andra borrhammare gÄr det att gratis förlÀnga garantin till 3 Är. För detta möjlighet ska kunden registrera produkten inom 4 veckor frÄn inköpsdatumet för att fÄ den utökade garantin.

Klicka hÀr för att se bÀsta priset

Premiumval – Bosch GBH 5-40 DCE

BOSCH GBH 5-40 DCE Slagborr

Bosch GBH 5-40 DCE Àr ett utmÀrkt premiumval som erbjuder det bÀsta pÄ marknaden för borrhammare. Allroundmaskinen Àr oerhört robust och med sin lÄnga livslÀngd sviker den dig inte i första taget.

Borrhammaren har en motor pÄ 1150 W, kraftig slaggenerator och funktionen Turbo Power, vilket resulterar i effektiv borrning och en stor och snabb avverkning vid bilning.

För att göra arbetet sÄ smidigt som möjligt har premium borrhammaren en servicedisplay, standby indikering och konstantelektronik.

SDS-Max fÀstet ger anvÀndaren möjligheten att göra snabba verktygsbyten med endast en hand och precis som andra Bosch verktyg Àr denna borrhammare kompatibel med tillbehör frÄn samma serie.

Produkten har funktionen Vibration Control som ger dig en mycket bra vibrationsdÀmpning för en bÀttre arbetsmiljö.

Bosch GBH 5-40 DCE kommer med nÄgot större prislapp, men i det hÀr fallet fÄr man vad man betalar för. Verktyget Àr vÀldigt kvalitativt, har flera unika funktioner och utan problem fÄr arbetet gjort.

Klicka hÀr för att se bÀsta priset

Billigast – MAKITA HR1841FJ

MAKITA HR1841FJ Borrhammare

MAKITA HR1841FJ Àr en av de allra billigaste borrhamrarna men trots det Àr den smidig och effektiv att hantera.

Likt mÄnga andra borrhammare har denna tvÄ funktioner, vanlig borrning och slagborrning. Motorn arbetar med effekten 470 W.

Makita har i det hÀr fallet försökt skapa ett verktyg som Àr lÀtt och kompakt för en enkel anvÀndning och med vikten pÄ endast 2,0 kg kan man sÀga att de har lyckats.

Trots det mindre priset har detta verktyg inom flera omrÄden nÀstan samma prestanda som dyrare modeller, exempelvis nÀr det gÀller antal slag som i det hÀr fallet ligger pÄ 4800/min.

LED-belysning Àr ocksÄ nÄgot som detta verktyg levereras med, trots att maskinen Àr av den billigare varianten.

Klicka hÀr för att se bÀsta priset

Lista över de bÀsta borrhammarna 2023

Köpguide för borrhammare 2023

Att köpa den bÀsta borrhammaren vill man ska vara lÀtt, men tyvÀrr Àr det inte sÄ. PÄ marknaden finns det massor av olika alternativ med varierande kvalité, funktioner och pris. Men för att slippa göra ett test av borrhammare finns denna köpguide dÀr du fÄr möjligheten att lÀsa om de viktigaste faktorerna att ha i Ätanke inför ditt köp, vilka Àr:

  • HĂ„llbarhet och garanti
  • Syfte
  • KraftkĂ€lla
  • Vikt
  • Slaghastighet
  • Chuck
  • Pris

HĂ„llbarhet och garanti

NÀr man köper ett nytt verktyg vill man att det ska vara kvalitativt och hÄlla lÀnge, speciellt nÀr det gÀller en borrhammare som oftast Àr ganska dyr.

Det allra enklaste sÀttet att garantera en lÄng livslÀngd Àr att leta efter en lÄng garantiperiod. DÄ vet företagen sjÀlva att maskinen klarar av starka pÄfrestningar och om det inte stÀmmer sÄ fÄr du en ny.

Garantin brukar variera frÄn 1 Är Ànda upp till 5 Är, med en standard pÄ 3 Är. Inom denna period behöver du inte vara orolig för att ditt verktyg ska gÄ sönder.

Utöver garantin Àr det ofta bra att gÄ upp i prisklass. Metallen och plasten som anvÀnds till borrhammaren brukar dÄ vara betydligt mer kvalitativ och dÀrför hÄlla lÀngre.

Men utöver maskinen i sig kan du reglera hur anvÀndningen sker, exempelvis genom att inte pusha verktyget nÀr den tydligt signalerar att arbetet inte kan genomföras.

Om maskinen ger ut signaler som ovanlig vÀrme eller konstiga ljud kan det vara dags att lÄta verktyget vila och istÀllet försöka igen senare.

Syfte

Innan du köper borrhammaren mÄste du veta hur du tÀnker anvÀnda verktyget. Det har stor betydelse om det Àr mindre och lÀtta jobb eller om det Àr stora och mycket krÀvande jobb.

En liten maskin kommer inte lyckas att slutföra det tunga arbetet, medan en stor modell med bÀttre prestanda gör det. DÀremot kan den större varianten upplevas som klumpig och osmidigt under arbete av mindre uppgifter.

“Det Ă€r viktigt att fundera över vilka anvĂ€ndningsomrĂ„den din borrhammare behöver hantera och hur du planerar att anvĂ€nda verktyget.”

KraftkÀlla

Borrhammare Àr en kraftfull maskin som krÀver mycket energi och pÄ dagens marknad drivs nÀstan alla av el. Skillnaden Àr dock att vissa har ett laddbart batteri och vissa en sladd.

Fördelarna hos verktyget med batteri Àr att den blir mer portabel och smidig. Det Àr alltsÄ enklare att komma Ät det material du arbetar med och ytterligare sÄ mÄste det inte finnas eluttag pÄ arbetsplatsen.

Men om du planerar att arbeta mycket stillastÄende och har tillgÄng till eluttag kan en borrhammare med sladd vara betydligt bÀttre. DÄ behöver man nÀmligen aldrig stanna för att ladda batteriet, utan kan fortsÀtta tills arbetet Àr utfört.

Vikt

Vikten pÄ verktyget har stor betydelse över hur lÄnge man orkar arbeta i strÀck och hur bekvÀmt det kommer kÀnnas i hÀnderna under anvÀndning.

Det spelar ocksÄ roll om du Àr van vid att anvÀnda denna typ av maskin. DÄ kommer en tyngre vikt inte ha lika stor betydelse, eftersom du Àr van och orkar det.

DÀremot Àr det inte heller smart att bara köpa den som vÀger minst. Generellt kommer den ha sÀmre kvalité och prestanda. Det Àr dÀrför en övervÀgning kring vad du prioriterar och behöver för ditt arbete.

Slaghastighet

Slaghastigheten för en borrhammare beskrivs som antal slag per minut eller BPM och i princip förklarar den siffran hur snabbt verktyget trÀffar ytan.

VÀrdet kan variera frÄn 4500 BPM till 5500 BPM och har inverkan pÄ hur resultaten blir. En högre slaghastighet resulterar nÀstintill alltid i ett bÀttre utfört arbete.

Chuck

Alla som Àger eller planerar att köpa en borrhammare mÄste veta vad en chuck Àr. Alla typer av borrverktyg har denna sÄ kallad chuck, vilket Àr objektet lÀngst fram pÄ borrhammaren som anvÀnds för att hÄlla fast sjÀlva borren.

För ett enkelt arbete vill man ha en chuck med kvalité dÄ den ska hÄlla lÀnge men Àven göra det smidigt att byta borr eller bits. De som kallas SDS chuck Àr ofta vÀldigt bra nÀr det gÀller att just byta borr snabbt.

Pris

Priset för borrhammare Àr vÀldigt varierande och kan tyvÀrr ofta vara vÀldigt avgörande för hur bra verktyget faktiskt Àr, men det mÄste inte vara sÄ.

En mindre borrhammare med sÀmre prestanda Àr för det mesta billigare, dÀremot kan den fortfarande vara kvalitativ.

Medan en större modell kan inneha mycket effekt, som Àr orsaken till det högre priset, men kvalitén kanske ÀndÄ inte Àr den bÀsta.

Priset varierar oftast frÄn sÄ lÄgt som 1 000 kr upp till 10 000 kr. Du ska dÀrför fundera över vilken prisklass som passar dig och samtidigt vilken typ av borrhammare du behöver.

“Det kan vara bra att lĂ€gga en extra peng för en borrhammare som har mer kraft.”

Olika typer av borrhammare

Slagborrhammare

Generellt kan man sÀga att slagborrhammaren Àr lite mindre kraftfull Àn de andra alternativen. Den har en mer mjuk roterande och hamrande rörelse.

Det resulterar i att hanteringen av verktyget kommer bli mer komfortabel och enklare. Men de fixar inte lika hÄrda material som de andra typerna.

Pneumatisk borrhammare

Pneumatiska borrhammare kan ses som mittenalternativet, dÄ de innehar betydligt mer kraft Àn vad slagborrhammaren har. Denna variant kommer Àven i ett brett utbud av storlekar.

Roterande borrhammare

Utav de tre alternativen Àr den roterande borrhammaren den allra mest kraftfulla. Denna variant av borrhammare Àr kanske inte avsedd för privatpersoner och anvÀnds frÀmst av stora industrier eller byggfirmor.

Som sagt har den roterande borrhammaren mycket effekt och fÄr alltid jobbet gjort, Àven om materialet Àr hÄrt och ger motstÄnd.

Vanliga frÄgor om borrhammare

Vad gör en borrhammare?

En borrhammare Àr vÀldigt lik en vanlig borrmaskin, eftersom de bÄda har en roterande borr som genom den rörelsen gröper ur ett hÄl.

DÀremot inkluderar borrhammaren en slagborrseffekt som slÄr fram och tillbaka. Den slÄende och roterande rörelsen i kombination tillÄter borren att hantera material och ytor som Àr betydligt hÄrdare. LÀs mer om olika modeller pÄ vÄr hemsida.

Vad Àr skillnaden pÄ borrhammare och slagborr?

Borrhammare och slagborr Àr bÄda vÀldigt lika varandra och har i princip samma syfte. DÀremot skiljer sig tekniken kring den slÄende rörelse de olika verktygen Ät.

Borrhammaren klarar oftast av tyngre jobb Àn slagborren. Den Àr mer effektiv och behöver inte anstrÀnga sig lika mycket som slagborren.

Kan man borra i betong med vanlig borrmaskin?

En vanlig borrmaskin kan inte anvÀndas till att borra i betong, eftersom det krÀvs en hamrande rörelse som bÄde borrhammare och slagborr har. Borrhammare Àr dÀrför ett mÄste om borrning ska ske i betong.

GĂ„r det att borra i sten med borrhammare?

Det Àr helt beroende pÄ vilken borrhammare man har, men ofta sÄ gÄr det alldeles utmÀrkt att borra i sten. DÀremot krÀver sten en annan typ av hÄrdare borr. Ibland kan borrar för olika material ingÄ i köpet av borrhammare men ofta behöver man köpa detta separat.

Kan man borra i metall med borrhammare?

De flesta borrhammarna har möjligheten att stÀnga av slagborren och dÄ kan verktyget anvÀnda som en vanlig borrmaskin. DÄ gÄr borrhammaren att borra med i metall. Men det krÀvs ett specifikt metallborr som Àr slipad sÄ att skÀren bildar en spets.

Hur djupt ska det borras i betong?

Om man ska plugga för att sedan fÀsta en skruv, mÄste borrhÄlet i betongen vara lika djupt som bÄde skruven och pluggen. Om hÄlet ska vara stort Àr det ofta rekommenderat att förborra hÄlet med en mindre diameter.

GĂ„r det att hyra en borrhammare?

Ja det gÄr att hyra en slaghammare, men vÄrt tips Àr att inte göra det. Ofta Àr det ganska dyrt och du riskerar att fÄ ett slitet verktyg. Om du planerar att anvÀnda verktyget mer Àn en gÄng Àr det dÀrför bÀttre att köpa ett och inte hyra.

Sammanfattning

För att lyckas med valet nÀr du köper en borrhammare ska du frÀmst tÀnka pÄ hur du planerar att anvÀnda verktyget och till vilka material. Maskinen mÄste vara avsedd för dina anvÀndningsomrÄden, vara tillrÀckligt kraftfull och drivas av den energikÀlla du föredrar.

DÀrefter har priset en stor betydelse, maskinerna Àr dyra men det Àr viktigt att fÄ ett verktyg som Àr kvalitativt och hÄller lÀnge, samt inte snÄlar med effekten. Om du vill ha smidiga byten mellan bitsar och borrar borde du Àven köpa en borrhammare vars chuck tillÄter snabba byten.

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Rulla till toppen