Bästa borrmaskinen 2024 – Test av olika borrmaskiner

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Metabo BE 75-16 Borrmaskin

Milwaukee DE 13 RP Borrmaskin

Panasonic EY7460LS2S Borrmaskin

Bahco BCL31D1 Borrmaskin

Klicka här för att se fler borrmaskiner.

Bästa borrmaskinen 2024

Borrmaskiner är en otroligt viktig del av verktygslådan och är avgörande för både hemmasnickare, hantverkare och yrkesmän. Den bästa borrmaskinen kan användas för att borra hål, lossa eller dra åt skruvar och till och med mejla bort material. Kombinera detta med förmågan att använda borrmaskinen på en mängd olika ytor och material, och du kommer lätt att kunna utföra en mängd olika DIY-uppgifter och projekt.

Men det är dock ganska svårt att köpa en bra borrmaskin på nätet. Detta beror på att det finns flera olika saker som gör det svårt. Det finns bland annat tyvärr affärer som endast skriver om alla fördelarna. Affärerna nämner alltså inte några nackdelar för att då säljer det så klart bättre. Detta blir ett stort problem då man inte riktigt får en klar bild av hur bra en borrmaskin faktiskt är. Man vill ju definitivt inte spendera en massa pengar på något som man inte tycker om. För att göra det ännu svårare så finns borrmaskiner i flera olika modeller som även finns i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli ganska svårt.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för borrmaskiner. Jag vet från egna erfarenheter att det kan vara svårt att veta vilken borrmaskin som är bäst. Men det är därför som jag har genomfört ett eget borrmaskin test. Jag har gjort den här köpguiden genom att testa och använda flera olika borrmaskiner. Jag har också läst igenom användarrecensioner och andra tester på nätet. Med hjälp av den här informationen har jag sedan satt ihop en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa den bästa borrmaskinen.

Om du annars är mer intresserad av en kombination av borr och skruvdragare kan du kolla in mitt test av borrskruvdragare.

Köpguide för bäst i test borrmaskin 2024

Som jag skrev innan är det alltså inte så enkelt att köpa den bästa borrmaskinen på nätet. Det är nämligen så att det finns en massa saker som man måste tänka på. Detta gör att köpet blir ganska svårt. Själva köpet kan dock bli mycket enklare genom att använda min köpguide.

I min guide så skriver jag om vad man ska tänka på när man köper en bra borrmaskin. Ovanför så rekommenderar jag även de bästa borrmaskinerna som man kan köpa just nu 2024. När du väljer en bäst i test borrmaskin är det dock viktigast att du väljer utifrån dina egna behov.  Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa borrmaskinen 2024:

 • Sladdad eller sladdlös
 • Användningsområde
 • Typ av borrmaskin
 • Teknologi
 • Arbetskrav
 • Effektivitet
 • Borrkomfort och design
 • Inställningar för borrhastighet
 • Chucktyper
 • Energiegenskaper
 • Typ av bits
 • Handtag
 • Koppling
 • Vridmoment
 • Bältesklämma
 • Automatisk låsning
 • Volframkarbid
 • Hammer-action
 • Tips innan du borrar
 • Extra funktioner

Sladdad eller sladdlös

Sladdborrar är ofta lättare än deras sladdlösa kusiner, eftersom det inte finns något tungt batteripaket. Om du väljer en nätdriven, borrad borrmaskin, måste du också använda en förlängningskabel. En sladdlös borrmaskin ger större rörlighet eftersom du kan ta den var som helst utan att behöva dra en förlängningskabel bakom dig. De mest kraftfulla sladdlösa verktygen är dock oftast dyrare än motsvarande sladdar.

Sladdlösa borrmaskiner drivs nu av ett mer effektivt, uppladdningsbart litiumjonbatteri. Denna teknik gör att batteriet kan laddas snabbare (ofta på mindre än 60 minuter) och håller mer ström längre. Dessutom kan du använda samma batteri med andra elverktyg från samma märke. Hjälper till att sänka kostnaden för att köpa massor av batterier.

Kabelborrmaskiner är märkta i watt. Vanligtvis sträcker sig från 450 watt för basmodeller till cirka 1500 watt för de mer kraftfulla hammarborrarna. En högre effekt är bättre för borrning av murverk. Medan borrning i gipsskivor räcker en lägre watt. För de flesta grundläggande hem-DIY-jobb är en 550 watt borrmaskin tillräcklig. Sladdlös borrkraft mäts i volt. Ju högre spänningsbetyget är, desto kraftfullare borren. Batteristorlekar varierar vanligtvis från 12V till 20V.

Användningsområde

Förr eller senare måste du nästan säkert borra i mur. För att göra detta behöver du en borrmaskin med hammaråtgärd.

Om du vill borra hål med stora diametrar i murverk, välj en sladdborr med låg hastighet. Om du tänker dig att borra i en mängd olika material – som trä, plast eller metall – bör du välja en borrmaskin med flera hastighetsfunktioner.

Visst är majoriteten av alla borrmaskiner väldigt allsidiga men om du främst ska borra i betong är det alltid bäst med en betongborr.

Typ av borrmaskin

Det finns flera typer av borrmaskiner som du kan välja mellan vilket kan göra det svårt att välja rätt för uppgiften. Om allt du vill göra är att borra små hål i trä och gipsskivor och ibland murverk, är det bästa valet att borra med hammare. Välj en med ett 18V batteri eller minst 550 watt för en sladdmodell. En chuckstorlek på 13 mm bör vara tillräcklig – det innebär att det tar ett bra utbud av borrkronor upp till 13 mm i diameter.

Om du vill ha lite mer från din övning måste du veta vad de kan erbjuda. För att hjälpa mig har jag skisserat de viktigaste funktionerna för varje typ av borrmaskin och vilken typ av jobb de passar bäst för så att du kan identifiera vilket alternativ som passar dig.

Kraftiga borrmaskiner

Dessa lätta sladdlösa skruvmejslar är idealiska för alla de skruvdragningsjobb som finns i huset. Eftersom de är sladdlösa är de perfekta för att dra åt lösa skruvar i trånga utrymmen och för att snabbt montera platta möbler. Dessa praktiska små elverktyg är bekvämare och lättare att använda än borrdrivrutiner. Inställningarna framåt och bakåt gör dessa verktyg enkla att använda, men de kan inte borra hål.

Borrförare

Om du letar efter ett mångsidigt alternativ som klarar de små jobben i ditt hem kan du utforska mitt utbud av borrdrivrutiner. Dessa borrmaskiner borrmaskiner inte bara hål i trä och metall, de fungerar också som drivare – det betyder att de kan lossa och dra åt skruvarna med olika borrmaskin- och skruvmejselbitar. Borrskruvar är perfekta för att sätta upp hyllor, hänga bilder och montera platta möbler.

Kombiborrar

Kombisåmaskiner erbjuder alla samma funktioner som en borrmaskin, men med den extra hammar-funktionen, gör den också lämplig för borrning i murverk och tegel. Dessa 3-i-1-borrmaskiner gör dem till en fantastisk allroundare.

Slagförare

Slagdrivrutiner är främst en tung skruvmejsel för repetitiva eller större skruvdragningsprojekt. Den använder en slagmekanism som hjälper till att minska påverkan på din handled genom att göra mer av det hårda arbetet för dig. De är effektiva för åtdragning av skruvhuvuden och muttrar samt för borrning i metall på grund av dess höga vridmomentkapacitet. Slagdrivrutinerna är något mer kompakta och lätta jämfört med en borrdrivare.

Hammarborr

Hammarborrar, även kända som slagborrmaskiner eller slagborrmaskiner, är ett kraftfullt alternativ som är lämpligt för borrning av hårda ytor som betong och murverk. En hammarborr är perfekt för de mer tunga arbeten runt hemmet, från att sätta upp hyllor till att säkra takrännor på plats. Flera vridmomentsinställningar gör att du kan justera effekten samtidigt som du håller RPM låg, så att den kan driva genom hårda material och samtidigt begränsa skadorna på ytan. Hammerborrar har inte alltid en omvänd skruvfunktion, men slagborrar.

SDS-hammarborr

SDS-borrmaskiner har samma funktioner som hammarborrar, men hammaråtgärden förbättras med en SDS-funktion (vanligen kallad Slotted Drive System). En kolv som skjuter borrkronan framåt och drar tillbaka den driver hammaren på dessa borrmaskiner. Detta minskar friktionen och ökar styrkan, så att SDS-borrmaskiner lätt kan slå igenom de tuffaste materialen. Särskilda SDS-borrkronor används för att eliminera bitglidningen och även för att motstå den kraftfulla kraften i dess hammarverkan. Dessa övningar gör det lätt att mejla och jaga jobb.

Brytare och rivningsövningar

Utformad för att hantera hårda material som betong, asfalt, tegel och block. Brytare och rivningsborrar ger kraftigare slag mot ytan och kan också användas för att mejla kanaler i murverk och ta bort brickor.

Teknologi

Från litiumjonbatterier till borstlösa motorer finns det några alternativ att tänka på när du väljer din borrmaskin.

Litiumjonbatterier

Litiumjonbatterier används nu i de flesta sladdlösa borrmaskiner – förutom att de är säkrare för miljön är de också lätta och kraftfullare än äldre batterier. Litiumjonbatterier gör att du kan ladda batteriet när du vill, oavsett hur full eller tom det är. Dessutom har de ingen självurladdning. Det betyder att om du lägger bort ett fulladdat verktyg under lång tid mellan dina DIY-jobb är det fortfarande redo att användas när du behöver det. Om du har valt en sladdlös borrmaskin kanske du vill plocka upp ett extrabatteri så att du kan byta ut ett dött batteri mot ett som har laddats under större projekt.

Borstlösa motorer

Detta innebär att borrmotorn har konstruerats på ett sådant sätt att den minskar friktion och värmeuppbyggnad, vilket resulterar i bättre vridmomentreglering och snabbare hastigheter. Att välja en borrmaskin med en borstlös motor hjälper till att öka motorns livslängd.

Arbetskrav

Innan du jämför enskilda modeller vill du begränsa din sökning baserat på vilken spänning på borren du vill ha. Det är en indikation på makt. Men kom ihåg att även om en 18- eller 20-volts sladdlös borrmaskin kan vara kraftfullare än en 12-voltsmodell, är den också större. Dagens 12-volts borrmaskiner kan enkelt driva några hundra däckskruvar på en enda laddning och är förmodligen all den kraft som den typiska husägaren behöver. Men de skulle inte vara ditt första val för att köra stora fördröjningsbultar. För det vill du ha en kraftig 18-voltsmodell, som också kan borra i tegel eller betongblock.

Jag delar mina sladdlösa borrvärderingar i tre kategorier baserat på hur du kan använda borrmaskinen: tung, allmän användning och lätt användning. Tillverkare marknadsför inte borrmaskiner på detta sätt, så jag använder chuckstorlek för att kategorisera mina testmodeller. Vad är en chuck? Den trekantiga klämman som fäster bitar i slutet av varje borrmaskin. Det krävs både skärbitar för borrning av hål och drivbitar för skruvning i fästelement. Ju större borrchuckens kapacitet är, desto större bit kan den hålla och, typiskt, desto mer kraft kommer modellen att ha. Det vill säga chuckstorlek är en bra proxy för hur tung en borrmaskin är.

Modellerna i min tunga kategori är de med en 1 cm chuck, den största storleken du hittar på sladdlösa modeller. Allmän borrmaskin har en 0,5 cm chuck och kan hantera de flesta bitar du förmodligen behöver. Lätta borrmaskiner har vanligtvis ett fast uttag, en design som endast tar emot bitar med en sexkantad axel.

Tunga borrmaskiner

Borrmaskiner i denna kategori är byggda kring bra 18- till 24-voltsbatterier, vilket ger dem kraften att driva stora fästelement och borrhål genom tjocka brädor. Utrustad med 1 cm chuckar kan de acceptera de flesta borrkronor, inklusive de som används för jobb som att borra i tegel eller betongblock. All den förmågan innebär att tunga borrmaskiner tenderar att vara de dyraste och tyngsta. Så innan du köper vill du hålla en med batteriet klämt på plats för att se hur det hanterar.

>>> Du är kanske intresserad av en sortimentlåda? Klicka här!

Allmän borrmaskin

De flesta kommer att betjänas bäst av en av dessa 1 cm chuckmodeller. De drivs vanligtvis av ett 12-voltsbatteri, de är mer kraftfulla än de ser ut: De kan borrhål i trä med relativt lätthet och driva en påse full av skruvar på en enda laddning. Och om du håller ett batteri laddat medan du arbetar kan du alltid byta ut ett nytt och aldrig ta slut på juice. Om du behöver ta på dig enstaka tyngre jobb kan du alltid hyra en hammarborr från ett hemmacenter.

Lätta borrmaskiner

Denna eklektiska borrklass är bäst lämpad för små jobb runt om i huset: att montera platta möbler, byta ljusarmatur och borra i gips. Deras batterier varierar i storlek från 12 volt till 20 volt, men deras relativt små motorer snurrar eller kör inte med samma kraft som tunga eller allmänna borrmaskiner. Ytterligare begränsar deras användning, de har ett fast socket-uttag som är utformat för att endast acceptera 0,5 cm hexbitar. Ändå är de trevliga att ha runt huset.

Arbetstyp och användningsfrekvens

Om du huvudsakligen behöver ett verktyg för att driva skruvar, är en borrskruvmejsel eller elektrisk skruvmejsel det bättre alternativet. En sladdborr är däremot bättre lämpad för borrning. Dessa borrmaskiner är starkare, kraftfullare och även om de inte kan användas för att montera möbler, kan de användas för att dra åt eller lossa skruvar på en byggarbetsplats.

Som med alla inköp är budgetfrågan relativ. Om du försöker välja mellan två modeller med liknande funktioner och prestandanivåer kommer du dock att välja ett välkänt varumärke för att du ska få en bättre kvalitet med längre livslängd. Det är viktigt att tänka på hur du kan använda din drill i framtiden såväl som dina omedelbara behov.

Effektivitet

Vissa borrmaskiner har nyckelchuckar som kräver ett verktyg för att dra åt och lossa, men många borrmaskin har nyckelfria chuckar som du kan dra åt eller lossa för hand. Om du behöver byta upprepade gånger mellan en borrkrona och en drivkrona gör en nyckelfri chuck jobbet snabbare och enklare, särskilt om chucken möjliggör justering med en hand. Vissa bitar har ett nedskjutet skaft, vilket innebär att skaftet är mindre än bitens diameter.

Denna funktion gör att biten kan passa en liten chuck. Tänk på att en mindre borrmaskin kanske inte har tillräckligt med kraft för att borra igenom tätt material. Omvänt, med mer vridmoment kan du borra genom tätare material som lövträ och metall. Om du inte behöver denna kraft, överväga en lättare och mer kompakt borrmaskin med mindre vridmoment.

Borrkomfort och design

Varje verktyg ska kännas bekvämt när du använder det. En borrmaskin kan kännas bra när du först plockar upp den, men tänk på hur den kommer att kännas efter några timmars användning. Tänk på det arbete du behöver göra och balansera den kraft du vill ha mot den storlek och vikt du bekvämt kan hantera.

En borrs design påverkar också hur det känns. Det finns två vanliga borrhandtagsstilar. Handtaget på en T-handtagborr ligger nära mitten av borrkroppen. Denna design fördelar vikten för bättre balans och mindre handledsbelastning. Andra borrmaskiner har en pistolgreppsdesign med handtaget på baksidan.

Inställningar för borrhastighet

Borrhastigheten visas som varv per minut eller varvtal. Du kommer att se den här informationen kallad tomhastighet, vilket är den maximala hastigheten för en borrmaskin när den inte borrmaskiner eller skruvas. Borrmaskin med en hastighet är inte den mest mångsidiga, medan borrmaskin som erbjuder funktioner med variabel hastighet är användbara för att arbeta med en mängd olika material. En lägre hastighet är bättre och mer exakt för att skruva in små skruvar i mjukare material, såsom trä, medan en högre hastighet är mer lämplig för hårdare material som sten eller metall. Värt att notera är att det är bäst att borra med ett borrstativ för ökad kontroll och säkerhet under arbetet.

Chucktyper

Chucken är den del av borren som håller borrkronan på plats. De har vanligtvis tre käkar som är självcentrerande. Ofta kallad chuckkapacitet, bestämmer chucken vilken storlek på borraxeln borren rymmer. De två vanligaste chuckstorlekarna är 10 mm, vilket är tillräckligt för de flesta DIY-användning i hemmet, eller 13 mm för mer tunga jobb. En nyckelfri chuck innebär att du kan byta borrmaskin utan att behöva använda chucknyckel eller verktyg, vilket är snabbt och bekvämt.

Energiegenskaper

Batterikapacitet

Leta efter ett batteri som har en kort laddningstid och en lång livslängd för det bästa av två världar. Borrbatteriets kapacitet mäts i Ah (Amp timmar) – i allmänhet ju mer Ah ett batteri har, desto längre håller laddningen. Kapaciteterna varierar från cirka 1,5 Ah till 4,0 Ah

Vilken typ av batterier har borrmaskiner?

Normala sladdlösa borrmaskiner använder nickelkadmium (NiCd eller NiCad) och litiumjonbatterier (Li-ion). Li-ion-batterier är mindre och lätta jämfört med NiCd-batterier med samma spänning. De kan hålla en avgift i många månader även när de inte används. Därför används de ofta i hembaserade projekt. Li-ion-batterier är också fria från giftigt kadmium som kan tränga igenom i grundvatten om NiCd-batterier kastas i papperskorgen istället för att återvinnas. Brist på kunskap för att använda litiumjonbatterier kan dock orsaka dödsfall. Dessutom kan många litiumbatterier inte enkelt bytas ut eftersom de är mycket dyra.

>>> För dig som är ute efter en gipsskruvdragare, klicka här!

Sladdlösa strömtyper

När det gäller sladdlösa borrmaskiner ges uteffekten i volt (V) och kan variera från 10,8V till 18V eller mer. Ju större kraft, desto tyngre jobb kan den generellt hantera. En högre spänning betyder dock ofta ett större och tyngre batteri, så kontrollera vikten på vilken modell du överväger. Specifikationen för alla sladdlösa borrmaskiner ger också batteriets laddningskapacitet, uttryckt i Ah (Amp-timmar) från 1Ah till cirka 4Ah.

Generellt, ju högre Ah desto längre räcker batteriet innan det behöver laddas om. Om du ser en borrmaskin som kallas “bar” betyder det att den säljs utan nödvändiga batterier och laddare, så du köper endast kroppen. Om du tänker köpa ett antal olika sladdlösa elverktyg kan det vara bra att hålla sig till en tillverkare så att batterierna och laddarna kan fungera på flera olika verktyg.

Sladdade strömtyper

Kraften hos sladdborrar mäts i watt och kan vanligtvis variera från 700 – 1500W. 700W tenderar att vara mer än tillräckligt med kraft för DIY-användning, men om du behöver borra stora hål i hårda material, överväga sedan modeller med högre watt. Att hantera tunga jobb med en lägre borrmaskin innebär att den kommer att arbeta närmare sin maximala effekt, vilket resulterar i mer slitage, så kom ihåg detta när du väljer en borrmaskin.

Spänning

Medan en högre spänning inte alltid översätts till ett högre vridmoment och effektivare borrning, kommer en kraftfull borrmaskin att vara mer lämplig om du planerar mycket tungt DIY-arbete. Om du gör lätta, inomhus-DIY-arbeten, som att sätta upp gardinstänger eller konstruera möbler i platt förpackning, kommer en bra borrmaskin med låg effekt att vara perfekt kapabel. Spänningar varierar vanligtvis från 12V till 24V.

Typ av bits

 • HSS-borrmaskin
  • HSS-borrmaskin (eller höghastighetsstål) är ett mycket praktiskt och mångsidigt val eftersom de kan hantera flera material, såsom stål och lövträ.
 • TCT-borrmaskin
  • TCT (eller volframkolspets) är högpresterande bitar speciellt utformade för borrning i murverk, betong och rostfritt stål.
 • SDS-borrmaskin
  • SDS-bitar (specialdrivsystem) är specialbyggda bitar som är avsedda för SDS-borrmaskiner och hammarborrar. SDS hänvisar till skaftet som kan laddas i chucken utan att behöva dras åt.
 • Skruvmejselbitar
  • Används för att arbeta lätt med att driva eller ta bort skruvar. Du kan också få magnetiska bithållare som gör fästskruvar, även på besvärliga eller svåråtkomliga platser, till en mycket enkel process.

Handtag

Innan sladdlösa borrmaskiner / förare anlände hade de flesta borrmaskiner pistolgrepp, där handtaget är bakom motorn som handtaget på en pistol. Men de flesta av dagens sladdlösa modeller är utrustade med ett T-handtag. Handtagets basfläckar för att förhindra handglidning och rymmer ett batteri.

Eftersom batteriet är centrerat under motorns vikt och bulk ger ett T-handtag bättre totalbalans, särskilt vid tyngre borrmaskiner. Dessutom kan borrmaskin med T-handtag ofta komma in i trångare utrymmen eftersom din hand är ur vägen i mitten av borren. Men för tunga borrningar och körning av stora skruvar låter ett pistolgrepp dig trycka högre upp – nästan direkt bakom borrkronan – så att du kan lägga mer kraft på arbetet.

Koppling

En justerbar koppling är det som skiljer elektriska borrmaskiner från sladdlösa borrmaskiner / förare. Ligger precis bakom chucken, kopplar kopplingen bort borrens drivaxel, vilket ger ett klickljud när en förinställd motståndsnivå uppnås. Resultatet är att motorn fortfarande roterar, men skruvmejselbiten är det inte. Varför behöver en borrmaskin en koppling? Det ger dig kontroll så att du inte tar bort en skruv eller överdriver den när den är tätt.

Det hjälper också till att skydda motorn när mycket motstånd möts när du kör en skruv eller drar åt en bult. Antalet separata kopplingsinställningar varierar beroende på borrmaskin. bättre övningar har minst 24 inställningar. Med så många kopplingsinställningar kan du verkligen finjustera kraften som en borrmaskin levererar. Inställningar med de lägsta siffrorna är för små skruvar, högre siffror är för större skruvar. De flesta kopplingar har också en borrinställning, vilket gör att motorn kan köra biten med full effekt.

Vridmoment

Det maximala vridmomentet är den maximala vridkraften hos borrmaskinen, vilket kan vara viktigt om du borrmaskiner i hårda material som murverk – som du bör överväga en kombinationsborr med extra kraft av hammar-funktion. Momentinställningarna är viktigast när det gäller skruvdragning, eftersom för mycket kraft kan ta bort skruvhuvudet.

Bältesklämma

Om du ska använda många olika verktyg för ett hemförbättringsjobb kan du med en bältesklämma hänga den sladdlösa borren från bältet så att du kan hålla den vid din sida med båda händerna fria.

Automatisk låsning

De flesta borrmaskiner låses automatiskt när hastighetskontrollen släpps, men vissa manuella modeller kräver att du skjuter en brytare till mittläget för att säkerställa att biten har fästs ordentligt i chucken.

Volframkarbid

Om du arbetar med extremt hårda material som betong, beläggningsplattor eller metall, se till att din borrmaskin är tippad med volframkarbid. Detta är ungefär dubbelt så starkt som stål och bättre motstå tunga borrningar.

Hammer-action

Exklusivt för kombinationsborrar, en hammer-action använder korta, snabba tryck för att “hamra” hårt material som betong, vilket resulterar i snabbare borrning med mindre ansträngning. Ibland kallas det också slagborrningsläge.

Tips innan du borrar

Dolda rör och kablar. Kontrollera alltid för dolda rör eller kablar innan du borrar. Områdena ovanför och vardera sidan av en strömbrytare eller uttag är områden som inte går. Batterikostnader. Kontrollera kostnaden för ersättningsbatterier innan du köper en sladdlös borrmaskin. Batteriet kan kosta mer än du betalat för hela satsen, så gå en borrmaskin med två batterier. Borrbitar. Välj rätt borrmaskin för jobbet: murverk, metall eller trä.

Hammarborrning. Välj inte hammaråtgärden om borrkronan är roterande och icke-hammare. Borra hårda material. På hårda material som betong, förhindra att borrkronan överhettas genom att regelbundet dra sig ur hålet. Undvik att borrmaskiner fastnar. Vid borrning nedåt drar du borrarna regelbundet för att rensa dammet och förhindra att borrstoppet fastnar. Volframborrkronor. Kasta inte volframkarbidspetsar i kallt vatten för att kyla dem – om du gör det kan det spricka svetsen.

Använda en borrmaskin. Välj olika hastigheter för borrning av tegel, metall och trä; låga hastigheter för tegel och högre hastigheter för metall och trä. De flesta tegelstenar kan borras med roterande borrkronor utan hammaråtgärd. Billiga borrkit. Undvik borrkits som erbjuder hundratals bits för mindre än 200 kr. De kommer troligen att få din borrmaskin att arbeta hårdare än den borde. Kylning av borrmaskinen. Om motorn på din elektriska borrmaskin börjar värmas upp för mycket och luktar, ta bort borren från hålet och kör den med full hastighet utan belastning. Detta drar luft in i motorn för att kyla ner den.

 

Extra funktioner

 • Djupstopp: Monterat på sidan av borrmaskinen kan ett djupstopp justeras så att hålet som borras inte överstiger önskat djup. Denna funktion kan också ge dig ett jämnt djup när du gör flera hål.
 • Triggeraktiverad LED: En praktisk funktion att ha, särskilt i mörka förhållanden, är en trigger-aktiverad LED-lampa som automatiskt tänds när hastighetsutlösaren dras. Lampan släcks automatiskt några sekunder efter att avtryckaren släppts.
 • Extrahandtag: Ett extrahandtag förbättrar både säkerhet och noggrannhet vid borrning. Det extra handtaget kan placeras antingen på borrens vänstra eller högra sida och hjälper till att öka användarnas kraft och kontroll jämfört med att bara använda pistolgreppshandtaget.
 • Framåt- och bakåt-funktion: Borrdrivare har en bakåt-funktion, som gör att du kan vrida borrmaskin- eller skruvmejselbiten framåt och bakåt. Tryck bara på fram / bakomkopplaren på borrsidan. Omvänd läge är också praktiskt när du borrmaskiner bort borrkronan efter borrhål.
 • Nyckelfri chuck: Chucken är på framsidan av borren och håller borrkronan eller skruvkronan. En nyckelfri chuck innebär att du kan byta bitar snabbt och enkelt utan att behöva extra verktyg.
 • Momentreglering / inställning av variabel koppling: Vridmomentringen ger möjlighet att justera vridmoment, vridkraft som krävs för att övervinna motståndet och skruva till rätt djup. Om du väljer för mycket vridmoment kan skruven köras för djupt. Överskottet kan också orsaka förlust av kontroll och noggrannhet och orsaka skador på arbetsytan.
 • Kugghjul: Borrmaskin med mer än en växel låter dig välja olika hastighetsintervall. Om borren är en enväxelsborr kan du styra hastigheten med hastighetsreglaget. Växelreglage är vanligtvis placerad på ovansidan av borrmaskinen.
 • Integrerad bältesklämma: Frigör dina händer snabbt och enkelt med en integrerad bältesklämma, fäst vid borren.
 • Hastighet: Mätt i varv per minut (RPM). Även känd som “ingen lasthastighet”, detta berättar hur snabbt din borrmaskin roterar. Detta nummer visas som den maximala hastigheten när borrmaskinen inte laddas och borras. Vissa övningar gör att du kan ändra hastigheten på verktyget (aka variabel hastighet), och som med vridmoment, bör du göra detta beroende på material eller uppgift du gör. En låg hastighet är perfekt för att driva skruvar eller borra i mjukare material som trä, medan en högre hastighet är bättre för att borra i hårdare material som sten.

Lista över de bästa borrmaskinerna 2024

 • Bäst i test: DeWalt Borrmaskin
 • Populärast: Milwaukee Borrmaskin
 • Premiumval: Panasonic Borrmaskin
 • Billigast: Bahco Borrmaskin

Hur man använder en borrmaskin

En borrmaskin är ett mångsidigt verktyg som kan hantera många jobb. Lär dig grunderna i att använda en sladdlös borrmaskin, inklusive hur du hittar rätt bitstorlek och hur du borrmaskiner ett rent, rakt hål. Jag ger dig också tips för att underlätta arbetet så att du kan ta dig an projekt och reparationer med tillförsikt.

Grunderna

En kraftborr kan hantera allt från borrning och körning till slipning och polering. En sladdlös borrmaskin ger dig alla dessa fördelar utan besväret med en sladd. En sladdlös borrmaskin levereras vanligtvis med ett batteri och en laddare. Olika batterier och laddare har olika laddningskrav, så kolla din manual för korrekta batteriladdnings- och lagringsförfaranden för att få ut det mesta av borren.

Det är en bra idé att ha ett extrabatteri tillgängligt om du har mycket borrning och körning att göra. En sladdlös borrmaskin har inställningar framåt och bakåt, och de flesta sladdlösa borrmaskiner har avtryckare med variabel hastighet. Ju mer tryck du trycker på avtryckaren desto snabbare snurrar biten.

Det kan finnas en hög- och låghastighetsomkopplare på borrens överdel – högre hastigheter är för borrning och lägre hastigheter för körning. Lägre hastighet innebär mer kraft och borrmoment eller rotationskraft. De flesta borrmaskiner har också en justerbar koppling med numrerade inställningar som ger dig ännu mer kontroll över vridmomentet, vilket hjälper dig att undvika överkörning.

Borrchucken är den del som håller bitarna på plats. De flesta övningar har en 1 cm eller 2 cm chuck. Mätningen anger den maximala storleken på borrskaftet som borren kan hantera. En bit måste ha ett skaft – den del av biten som chucken säkrar – som passar borrchuckens storlek. Vissa större bitar har en reducerad skaft för användning på mindre borrmaskin.  Se till att du köper bitar som har en skaftstorlek för att passa din borrmaskin. Du kan använda både hex-bitar och runda bitar. Se min handbok för borrbits för att lära dig om olika bitar och tillbehör.

För att installera biten, lossa chucken så att den passar skaftet, sätt i biten och dra sedan åt chucken ordentligt runt skaftet. Vissa chuckar kräver en nyckel för att lossa och dra åt, men borrmaskin med en nyckelfri chuck kan justeras för hand. Om du köper en borrmaskin- och körtillbehörssats på 20 till 40 delar har du allt du behöver för att göra de flesta jobb runt huset. Det finns också ett stort urval av specialbitar som låter dig utföra en mängd olika uppgifter i olika material.

Tips för användning av en sladdlös borrmaskin

När du borrmaskiner eller driver skruvar, kommer dessa tips att göra arbetet enklare och mer exakt. Oavsett om du borrmaskiner eller kör, gäller samma grundläggande regler. Använd alltid skyddsglasögon och annan lämplig skyddsutrustning – såsom hörselskydd och andningsskydd eller säkerhetsmask enligt borrtillverkarens specifikation. Kläm ner arbetsstycket så att det inte förskjuts.

Lägg ditt arbetsstycke på en yta, till exempel ett skrot av plywood, som du kan borra i utan att skada bitarna. Om du borrmaskiner hela vägen genom arbetsstycket och in i skrotet är det mindre troligt att arbetsstycket splittras. Använd en syl för att markera en startpunkt där du vill driva en skruv eller borra ett hål på arbetsstycket. Detta ger skruven eller biten en plats att börja utan att glida. När du behöver borra hål som har ett specifikt djup kan du enkelt skapa en djupflagga genom att linda in biten med målartejp vid önskad djuppunkt på biten. När flaggan möter arbetsstycket är du på önskat djup.

För att förhindra att dina bitar vandrar eller går sönder, håll alltid borren vinkelrätt mot din arbetsyta och håll allt rakt. Om du är nybörjare, håll en fyrkant bredvid borren så att du ser och känner rätt inriktning. Applicera sedan jämnt, stadigt tryck. Börja borra långsamt och öka hastigheten. Låt borren göra jobbet. För varje 1 cm borrdjup, dra tillbaka biten något från träet för att rensa skräp. Hålen kommer att borra snabbare och biten förblir svalare och håller längre.

Borrning av ett pilothål innan du kör ett fästelement hjälper till att förhindra att träet splittras. För att borra ett pilothål för skruvar, använd en bit som matchar diametern på den inre diametern på den gängade delen (inte diametern på skruvarna). För naglar, använd lite med en något mindre diameter än nageln. Borra till ett djup som matchar fästets längd – stoppa korta leder till delat trä och avskalade skruvar. Använd en försänkt bit för att borra hål i rätt storlek.

Försänkningen skär en fördjupning som gör att fästhuvudet kan spola med ytan på arbetsstycket. De flesta försänkta bitar kommer att vara markerade med storleken på skruvarna de är avsedda för. När du kör in en skruv i lövträ – till exempel ek eller lönn – applicera lite pastavax eller tvål på trådarna för att smörja skruven och minska friktionen. Detta gör det lättare att köra skruven.

Följ borrmaskin- och bits- eller tillbehörstillverkarens instruktioner för användning, underhåll och säkerhet. När du väljer en borrmaskin eller tillbehör, se till att den är kompatibel både med materialet du borrmaskiner eller kör och med det verktyg du använder. Koppla ur verktyget eller koppla bort batteriet innan du gör några justeringar eller byter bit eller tillbehör.

Hur man underhåller en borrmaskin

Oavsett om du är en byggnadsentreprenör och ett rumstillägg eller gör-det-själv-installera högtalarkabel för ditt nya surroundljudsystem, är den trådlösa borrmaskinen eller drivrutinen en viktig del av din utrustning. Dessutom kan tillförlitliga sladdlösa maskiner vara en betydande investering och en av dina mest värdefulla tillgångar bör vara mycket noggrann. Produkter av hög kvalitet är vanligtvis mycket motståndskraftiga för långvarig användning, men även de tuffaste förarna kan gå sönder snabbt om regelbundet underhåll inte utförs.

Sladdlösa borrmaskiner skiljer sig från elektriska (sladdade) genom att det finns fler delar som kräver korrekt uppmärksamhet. Exempelvis behöver batteridrivna produktbatterier vård för att bevara batteriernas livslängd. Dessa batterier kan vara dyra och måste laddas och lagras ordentligt för att leverera tillräckligt med ström till maskinen för de mest robusta projekten. Följande information hjälper borrägare att bli bättre informerade om hur man kan bevara och till och med förlänga livslängden på sina sladdlösa modeller.

Olja din maskin

Liksom andra mekaniska verktyg har din sladdlösa borrmaskin massor av rörliga delar inifrån och ut. En av de viktigaste delarna av det rutinmässiga produktunderhållet du kan utföra är att regelbundet olja in maskinens metalldelar. Mer specifikt, olja chucken, som är den del som håller bitarna. De flesta moderna produkter har en nyckelfri chuck, men vissa produkter, som hammarborrar, kommer med nyckelchuckar. Nyckelchuckar ger bättre grepp om bitar.

Speciellt när du använder en vibrations- eller hammarfunktion på din maskin förhindrar nyckelchuckar att bitarna lossnar med tiden. Följande steg bör övervägas när du smörjer din sladdlösa borrmaskin: Använd en vanlig metallsmörjolja och sprid oljan på insidan av chucken där borrkronorna skulle gå (se till att chucktänderna är helt öppna). Dra åt och lossa chucken tre till fyra gånger för att sprida oljan jämnt över insidan av chucken.

Använd en trasa eller butiksduk och applicera oljan på chuckens yttre yta. Detta säkerställer att olja sprids ordentligt mellan chucken och handtaget. Om chucken är nycklad, följ ovanstående steg med tillsats av de vitala tänderna runt utsidan av chucken. Detta minskar slitaget på kärnans tänder och chucken.

Rengöring av ditt instrument

Att tränga igenom en yta är nästan alltid ett rörigt jobb när borrkronan slipar genom materialet. Om du till exempel går genom trä, gips och betong kan du lämna maskinen ganska dammig. Dammpartiklarna från gipsgips är till exempel utmärkta och kan enkelt arbeta sig in i borrmotorns händelser.

Övertid kan dessa ventiler täppas till med partiklar och damm, vilket får motorn att överhettas och så småningom utbränd. Endast blåsning av damm från dessa ventiler säkerställer att motorn kan andas ordentligt. Det är ett viktigt steg för att hålla det smidigt. Du kan använda ett blåsverktyg om du har en luftkompressor, annars fungerar en luftdamm eller tryckluftsbehållare också tillräckligt.

Torr arbetsplats

Dessa är mycket kraftfulla verktyg, men den kraften baseras på ett stort antal små invecklade motordelar, gyroskop, växlar och till och med små chipsets som kan styra hastighets- och vridmomentförhållanden. Se alltid till att borrmaskinen förvaras i ett torrt utrymme. Fuktiga förhållanden kan orsaka att vattenånga tränger in i produkten och rostar motordelarna och chuckarna på maskinen. Batteriet kan också påverkas negativt av fukt och orsaka korrosion runt metallkontakterna som ansluter batteriet till borrmaskinen.

Temperaturkrav

Din produkt kan också påverkas av temperaturen den förvaras i, särskilt batteriet. Så gott som möjligt kan borrmaskin och batterier förvaras vid rumstemperatur (22C) med en buffert på plus eller minus 10 grader. Frysande temperaturer kan orsaka isbildning av motorn och kompression av växlarna, vilket effektivt bränner ut motorn och växlarna. Alltför varma temperaturer kan avsevärt minska batteriernas livslängd, särskilt litiumjonbatterier. Det finns några maskiner som nu är utrustade med kallt väder litiumjonbatterier för vinterbruk utomhus. Men dessa batterier måste också hålla sig utom varmare temperaturer.

Undvik att lägga den på marken

Detta är en annan nyckel för att hålla din sladdlösa borrmaskin ren. Det är mycket troligt att du så småningom kommer att använda ditt projekt för ett utomhusprojekt. Gräs och smuts kan lätt komma in i höljet när de lämnas på marken. Dessutom kan vått gräs och smuts skada din maskin avsevärt.

Våta grässtrån kan lätt distribuera vatten genom motoröppningarna, vilket kan orsaka en kortslutning i borrmaskinen eller till och med elektrostöt. Att lämna produkter på marken kan också vara en säkerhetsrisk – särskilt på en arbetsplats där det ofta förekommer fottrafik. Individer kan snubbla på maskinen eller till och med skada den.

Använd skarpa borrbitar

Maskinens kraft är bara lika bra som bitens förmåga att tränga in i en yta. Att använda tråkiga bitar misslyckas inte bara med att få jobbet gjort, men det kan också bränna ut maskinens motor mycket snabbt. Tråkiga bitar kommer att orsaka längre arbetstider samtidigt som friktionen ökar och slutligen resulterar i onödig belastning på motorn. Se till att dina bitar är skarpa innan du börjar med ett projekt och se till att de är rätt bitar för ytan genom vilken du tänker borra. Använd inte träbitar för att t.ex. gå igenom betong.

Borrsäkerhet

Tråkiga bitar kan också utgöra säkerhetsproblem. Om bitarna inte är vassa nog kan de fastna i ytan. Det resulterande vridmomentet kan få borren att snurra; skada mina händer och handleder. Maskinen kan till och med falla ut ur din hand och på marken nedan. Detta kan vara särskilt farligt om någon är under dig eller om du är på en stege, det kan leda till att du tappar balansen.

Alla olika delar av en borrmaskin

Det är lätt att se varför en borrmaskin är ett av, om inte det mest populära elverktyget bland både DIYers och proffs, eftersom det är både lätt att använda och bekvämt. Medan de är enkla att använda, har tekniska framsteg gett mig mer att tänka på. Att förstå delarna av en borrmaskin är nyckeln till att frigöra dess fulla potential. Det hjälper också till med din beslutsprocess när du letar efter din nästa övning.

Kraftkälla

Det finns två borralternativ, sladdad (AC) och sladdlös (DC). Kraften hos sladdborrar mäts i ampere, medan sladdlösa borrmaskiner använder batterier märkta i volt. En högre förstärkare eller voltklassificering korrelerar direkt med mer effekt, aka rotationskraft eller vridmoment. En sladdborr är det mest kraftfulla alternativet. De upprätthåller också en jämn effekt på grund av att de är anslutna till elnätet och behöver aldrig laddas. Utan behovet av ett inbyggt batteri är de mycket lättare och mindre i design.

De är dock begränsade av sladdens längd, även om en förlängningskabel kan användas för mer räckvidd. Sladden är en potentiell risk för utlösning så var försiktig när du använder en borrmaskin med sladd. Sladdlösa borrmaskiner är överlägset bekvämare av de två på grund av bristen på sladden. Detta möjliggör fullständig frihet under användning, perfekt för en mängd olika jobb inomhus och ute. Trots bekvämligheten är de något tyngre och större på grund av batteriet.

Batteriet tappar också ut under användning, vilket leder till en gradvis minskning av kraften. Att ha några batterier att växla mellan kan förneka problemet men kräver fortfarande att du slutar arbeta för att stänga av batterierna och sätter det använda batteriet på laddning. Dessa batterier är troligtvis kompatibla med många andra sladdlösa verktyg som en cirkelsåg eller slagdrivare, vilket gör dem till en värdig investering.

Handtag

Handtaget är självförklarande. Dagens modeller har ergonomiskt utformade handtag för att göra användarupplevelsen så begränsad och bekväm som möjligt.

Avtryckare

Avtryckaren används för att driva borren. En övningsnivåborr kan komma med en hastighetsutlösare medan dyrare modeller har utlösare med variabel hastighet. Med variabla hastighetsutlösare kan du styra bitrotationshastigheten med hur mycket tryck du applicerar på utlösaren, perfekt för att ta på dig en rad jobb. De tenderar också att komma med hastighetsinställningsomkopplare med 2-4 inställningar, vanligtvis mellan 200 – 2000 varv / min.

Riktningsomkopplare

Vid sidan av en utlösare har övningar en omvänd lägesomkopplare som vanligtvis ligger precis ovanför avtryckaren för enkel åtkomst. Denna omkopplare avgör om biten snurrar framåt eller bakåt och används för att extrahera material samtidigt som borrkronan enkelt tas bort från hålet.

Vridmomentjustering

Kopplingsinställningarna på en borrmaskin justeras genom att vrida vridmomentens krage. Kragen har ett antal siffror, vanligtvis 20 eller mer, som relaterar till vridmomentinställningen med 1 som lägst. Om det finns för mycket motstånd, kopplar kopplingen från motorn. Justera helt enkelt kragen till en högre inställning tills tillräckligt med kraft levereras av motorn för att köra till önskat djup.

När du använder en ny borrmaskin kan det ta lite tid att lära dig vilken vridmomentinställning du behöver använda för att undvika att skada olika material medan du fäster skruvarna och undvika att dra åt dem för hårt. Med tiden lär du dig vilka inställningar som är lämpliga för olika material.

Chuck

Chucken är en mekanism genom vilken borrmaskin- eller skruvmejselbiten fästs. Borrmaskiner kom ursprungligen med nycklade metallchuckar som krävde ett specialverktyg för att säkra biten på plats. Numera har de bytt till en nyckellös design av metallchuck som gör att användaren kan dra åt bitar för hand i motsats till att använda ett verktyg.

Bits

Även om borrmaskin är inte en del av en borrmaskin, utan de är i huvudsak värdelösa. Bitarna finns i olika former och storlekar med olika diameter, var och en utformad för olika material och jobbtyper. Borrkronan du ska använda beror på vilken typ av borrning du planerar att göra.

Skaft

Änden på borrkronan som är säkrad med chucken kallas skaftet. Olika kombinationer av skaft och chuck påverkar prestandaparametrar som centreringsnoggrannhet och vridmoment. De vanligaste skafttyperna är sexkantiga och runda. Hexskaft är bäst för borrning av hårt material eftersom de är bättre säkrade med chucken och därmed mindre benägna att glida.

Vanliga problem hos borrmaskiner och lösningar

Den startar inte

Om din elektriska borrmaskin inte tänds, oroa dig inte, jag har listat de vanligaste delarna som kan orsaka problemet. Använd min reparationsguide för att fixa din borrmaskin själv och få den att köra med topp prestanda igen. Använd instruktionsboken för instruktioner om din modell.

Armaturer

Ankaret är motorns kraftproducerande enhet som ligger inuti motorns fält. För att kontrollera ankaret för kontinuitet, ta bort skruvarna som håller borrhylsan ihop och separera. Leta reda på borsthållarna och ta bort dem genom att försiktigt dra upp tråden. Ta bort spindelled- och chuckaggregatet från borren, lyft sedan upp motoraggregatet och skjut ankaret ut ur fältet. Rengör ankaret med elektrisk kontaktrengöring. Kontrollera om det finns brännmärken eller skador som kan indikera ett problem.

För att kontrollera ankaret för kontinuitet kan du utföra 180 graders test. Med armaturen bort från enheten, ställ den upp på en bänk med en ohmmeter fäst på båda sidor av kommutatorn för att mäta lindningens motstånd. När du flyttar den runt kommutatorn är läsnumret inte viktigt. Du letar efter en konsekvent avläsning, vilket indikerar att lindningarna är bra.

Om det varierar, radikalt läser noll, eller öppen krets, är ankaret inte bra. Ett annat test är att läsa. Om ohmmetern läser noll, eller öppen krets, indikerar det en dålig armatur. Det sista testet är ett bar till mark-test, vilket görs genom att placera ena änden av ohmmetern på axelns spets och den andra till kommutatorn. Om armaturen är dålig, installera en ny.

Skjut ankaret in i fältet – fältet har ett skår på det, vilket indikerar fronten. Sätt tillbaka borrhuset och sätt tillbaka spindelleden och chuckenheten i höljet. Sätt tillbaka borsthållaren i höljet med en liten skruvmejsel för att hålla borsten nere, så att du får utrymme för kommutatorn. Se till att alla ledningar är inbäddade i kanalen och sätt sedan ihop höljet igen.

Strömsladd

Sladden försörjer borrmaskinen. Undersök sladden för eventuella sprickor, splittringar, skärsår, brännmärken eller annat som är ovanligt. Någon av dessa indikationer måste du byta ut sladden eftersom den inte kan leverera elektricitet till borren och också är ett säkerhetsproblem. Om nätsladden ser bra ut kan den ha lossnat inuti borren. Öppna borrhöljet genom att ta bort skruvarna och separera de två halvorna på höljet.

Kontrollera anslutningarna där nätsladden är ansluten, för att se till att det finns en bra anslutning (om sladden är i god form). Om sladden måste bytas ut, ta bort den från anslutningarna i borren. Ta bort sladdskyddet och installera skyddet på den nya sladden. Fäst sladden i lämpliga anslutningar inuti borren. Se till att skyddet är på plats på huset när du sätter ihop höljet igen.

Strömställare

Strömbrytaren slår på och stänger av motorn. För att kontrollera omkopplaren för kontinuitet, ta bort skruvarna som håller fast de två halvorna av höljet och separera sedan höljet i två. Ta bort den elektriska anslutningen och blanda inte heller där de fäster. Ta bort brytaren från borren. Fäst en multimeteruppsättning till en ohmmeter och till varje kabel på strömbrytaren. Detta är för att kontrollera omkopplaren för kontinuitet.

Omkopplaren ska läsa oändligheten eller noll i av-läget och när du trycker på den bör du få en avläsning. Om du inte får en avläsning i på-läge kan inte strömbrytaren leverera el och behöver bytas ut. Installera den nya strömbrytaren i huset och anslut kablarna till rätt anslutningar. Sätt tillbaka fodralet igen.

Överdrivna gnistor från motorn

Upplever du alltför stora gnistor från din motor? Detta kan vara alarmerande, men det är faktiskt ett vanligt symptom. Låt mig gå igenom reparationsprocessen genom att först begränsa vilken del som orsakar problemet. Kontrollera kolborstar, hållare, ankar, fjädrar och fält. När du har fått reda på delen läser du mina råd om hur du utför reparationen. Se din bruksanvisning för detaljerad information om din modell.

Kolborstar

Borstarna rider på kommutatorn och applicerar elektricitet på ankaret. Om borstarna blir slitna eller slits ojämnt kan de orsaka kraftig gnistbildning. För att kontrollera borstarna för att se om de behöver bytas ut, ta bort skruvarna som håller borrhylsan ihop och separera de två halvorna av höljet. Leta reda på borstarna och ta bort dem genom att försiktigt dra upp tråden och kanske använda en liten skruvmejsel på andra sidan, för att jämnt lyfta. Borstarna bör inte vara 0,5 cm eller mindre från borsthållaren. Om de är, eller närmar sig, byt ut dem. Tryck på fliken på borsthållaren för att ta bort borsten. Sätt i den nya borsten i hållaren. När du installerar om det i borren, använd en skruvmejsel för att hålla borsten nere så att du kan installera den igen. Se till att alla ledningar är tillbaka inuti kanalerna och ur vägen. Sätt tillbaka fodralet igen.

Fältspole

En fältspole är en elektromagnet som används för att generera ett magnetfält i en elektromagnetisk maskin. Med tiden kan denna del bygga upp mycket tung smuts samt överhettas, vilket kan leda till problem som gnistor. För att kontrollera fältet, ta bort skruvarna som håller borrhylsan ihop och separera de två halvorna av höljet. Ta bort borsthållarna genom att försiktigt dra upp tråden och använda en liten skruvmejsel på andra sidan för en jämn lyftning, om det behövs.

Ta bort spindelled- och chuckaggregatet från borren. Koppla bort spadanslutningarna på motorn och lyft ut motorenheten ur höljet. Separera ankaret från fältet genom att dra ut ankaret. Inspektera fältet för brännmärken, vilket indikerar gnistbildning. Du kan använda en multimeter för att kontrollera fältet för kontinuitet för att se om det har förkortats. Ställ multimetern till en ohmmeter och placera en ledning i vardera änden av fältet. Om läsningen är oändlig är fältet dåligt och kräver ersättning. Om fältet är bra, ser bra ut men är smutsigt ska du rengöra det noggrant i tunnare och torka helt innan du installerar det igen.

Installera ankaret i fältet – fältet kommer att ha ett skår på det, vilket indikerar fronten. Sätt tillbaka motorn i borren och sätt tillbaka spadanslutningarna. Sätt tillbaka spindelled- och chuckaggregatet i höljet. Sätt tillbaka borsthållarna med en liten skruvmejsel för att hålla ner borsten, så att du får utrymme när du sätter tillbaka dem på kommutatorn. Se till att alla ledningar är inbäddade i kanalerna och ur vägen. Stäng höljet igen och säkra det ordentligt med fästelementen.

Fjädrar

Fjädrarna sitter inuti borsthållaren och håller trycket på borstarna så att borstarna kan röra smidigt och jämnt på kommutatorn. Om dessa fjädrar förlorar spänning över tiden kommer de att ha otillräcklig press, vilket leder till gnistning mellan kommutatorn och borstarna. För att byta ut dessa fjädrar, ta bort fästelementen som håller ihop borrhalvorna. Leta upp och ta bort borsthållarna. För att ta bort dem kan du försiktigt dra upp tråden.

Tryck ner borstarna och kontrollera trycket. Om du misstänker att de är svaga tar du bort borsten genom att trycka nedåt på fliken på hållarens sida, dra sedan borsten och fjädra ut den. Installera den nya fjädern och borsten i hållaren så att de låses fast på fliken. Installera sedan tillbaka dem i borren med en liten skruvmejsel för att hålla borsten nere när du installerar den igen. Sätt tillbaka fodralet och fäst det igen med fästelementen.

Motorn snurrar men chucken snurrar inte

Kugghjul

En trasig eller avskalad växel kommer inte att kunna överföra kraften till chucken. Vissa modeller hyser kugghjulen fram på insidan av växelhuset. För att byta ut en sliten eller trasig kugghjul, ta bort skruvarna som fäster kugghjulskåpan på borren fram och ta bort kåpan. Leta reda på trasiga eller avdragna redskap.

Beroende på modell kan din utrustning vara en allt-i-ett-enhet på en liten axel eller så kan den tas bort från axeln. För att ta bort kugghjulet på en axel, installera en hörselavskiljare på lagret och placera avskiljaren ovanpå bänkskruven och knacka på axeln med ett hålslag för att frigöra lagret. Ta bort låsringen och vågbrickan, det trasiga kugghjulet och kilspåret.

Installera kilspåret och den nya växeln på axeln med vågbrickan och hållringen. Sätt sedan tillbaka lagret på axeln med hjälp av ett hylsa på lagrets tapp och knacka på det med hammaren. Rengör och smörj in kugghjulen inuti huset. Sätt tillbaka kåpan för växelhuset. På modeller som inte har ett främre växellåda måste du separera de två halvorna av borrväskan för att komma åt växlarna. Ta bort axeln och växelaggregatet. Ta bort lagret med hjälp av en lagerseparator. När avskiljaren är installerad på lagret, placerar du den ovanpå bänkskruven, tillräckligt öppen där den inte kommer i kontakt med annat än avskiljaren. Knacka på axeln med ett stans och en hammare tills lagret är fritt. Beroende på din modell kan det finnas en hållarring som du kan ta bort för att separera kugghjulen från axeln.

Installera det nya kugghjulet, se till att kilspåret är installerat på axeln först och sätt sedan tillbaka hållringen och vågbrickan. På vissa modeller skulle du byta växel- och axelaggregat som en. Sätt tillbaka lagren på axeln genom att placera lagret ovanpå det, med ett hylsa på lagrets tapp, för att undvika skador. Knacka på den med en hammare. Sätt tillbaka axeln på borrmaskinen och sätt tillbaka borrkåpan igen.

Axlar

En trasig växelaxel kommer inte att kunna överföra kraft från motorn till borrchucken. För att byta ut en trasig axel, öppna de två halvorna på borrmaskinen eller ta bort det främre växellådshöljet. Leta reda på den trasiga axeln och ta bort den från borren. Obs: på vissa modeller kan växel- och axelaggregatet vara en allt-i-ett-enhet. Använd en lageravskiljare eller en lageravdragare för att ta bort lagret från axeln. Ta bort låsringen, kugghjulet och kilspåret från axeln och sätt tillbaka dem på en ny axel. Använd endast ett uttag ovanpå lagerbanan och knacka på det på plats med en hammare. Installera den nya axeln på borren och montera tillbaka höljet, eller växelhuset över, tillbaka på borren.

Spindelleder

Med tiden kan spindelleder gå sönder eller spricka, vilket påverkar deras förmåga att överföra kraft. För att byta ut en trasig spindelled, ta bort chucken genom att sätta in rätt skruvmejsel i chucken för att ta bort chuckskruven i botten. Sätt fast chucken på skruvmejseln och ta bort skruven – denna skruv är omvänd gänga. För in en insexnyckel i chucken och sätt fast chucken på insexnyckeln och slå sedan insexnyckeln med en hammare för att lossa chucken på spindelleden.

Detta kan ta några träffar med hammaren för envisa chuckar. Chucken är omvänd tråd. När du har lossat chucken, ta bort den. Ta bort det främre växellådan, eller på modeller utan ett främre växellåda, separera de två halvorna på borrkåpan. Ta bort spindelleden från borren. Ta ut lagret med en lagerseparator och ta sedan bort hållaren, kugghjulet och kilspåret. Installera kilspåret på den nya spindelleden och sedan växeln med hållringen. Installera lagret med ett hylsa som bara är placerat på lagrets tappning för att undvika skador.

Knacka på plats med en hammare och sätt tillbaka den på borrmaskinen. Smörj kugghjulen nu. Sätt tillbaka borrkåpan eller växellådan igen. Installera chucken tillbaka på spindelleden – den är i omvänd gänga. Sätt in en insexnyckel i chucken och sätt fast chucken på skiftnyckeln och dra åt för hand. Montera chuckskruven för hand i omvänd gänga.

Hur du bör förvara din borrmaskin

Oavsett om du är en dedikerad hantverkare, en DIY-entusiast eller någon som bara plockar upp ett verktyg en gång i taget, så länge du har en sladdlös borrmaskin i ditt ägande, är det viktigt att du vet hur du lagrar det ordentligt. Du bör inte lämna din sladdlösa borrmaskin bara ligga på arbetsbänken eller skjuta den i ett hörn i ditt verktygshus när du är färdig. Detta kan orsaka att damm och skräp samlas i de små sprickorna på verktyget, särskilt nära borrkronan.

De flesta sladdlösa borrmaskiner levereras med ett förvaringsfodral tillverkat av hård plast eller något annat liknande material. Du bör alltid sätta tillbaka borren i sitt fall när du är klar för dagen. Detta håller verktyget fritt från dammpartiklar och säkerställer att det är i optimalt arbetsförhållande när det behövs. Om din sladdlösa borrmaskin inte innehåller ett förvaringsfodral kan du enkelt köpa en från en järnaffär eller helt enkelt beställa en online och få den levererad till din tröskel. Här är några andra saker som du måste ta hänsyn till för att lagra din borrmaskin på ett säkert sätt:

Ha borren på en torr plats

Det tar inte ett geni att räkna ut att vatten och el inte går bra ihop. Och sladdlösa borrmaskiner körs med batteriladdad el. Så när jag sätter två och två ihop vet jag säkert att detta elverktyg måste hållas borta från vatten. Du kan stöta på några ”hack” som att vattentäta din borrmaskin så att den är lämplig för användning under regn och snö. Men kom ihåg att det i slutändan bara är hackar och att de inte nödvändigtvis fungerar.

Dessutom, om du tempererar med verktyget på något sätt eller använder det i fuktiga förhållanden, kommer du förmodligen att upphäva garantin. Men när jag säger att sladdlösa borrmaskiner inte kommer överens med vatten, menar jag inte bara källor som regn och snö – du måste vara medveten om fukten i luften också! Att inte borra i ett förvaringsfodral utsätter den för element som kan leda till rostbildning. Detta kan i sin tur stoppa chucken och andra rörliga delar inklusive själva motorn.

Håll den borta från värme

Även när det förvaras i ett tjockt väderbeständigt förvaringsfodral får sladdlösa borrmaskiner inte förvaras på platser där temperaturen kan nå en betydande hög nivå. Om du inte gör det kan det skada batteriet och öka risken för explosion. Undvik därför att lämna borren utomhus och förvara den någon annanstans där den får direkt solljus. På samma sätt måste du vara uppmärksam på värmesystemet och rörledningarna när du förvarar dina verktyg i källaren.

Håll din borrmaskin borta från marken

Om du borrmaskiner utomhus och behöver lägga ner borren ett tag, försök att hålla den på en något upphöjd yta. Om du lägger den direkt på marken kan smuts, skräp, gräsklipp etc. fastna i borrkronan. Det kan hjälpa dig att ha med dig ett ark plast eller en presenning. Plasten förhindrar att smuts kommer in i borren när den läggs på golvet. Dessutom är det absolut nödvändigt att ha en presenning för utomhusprojekt om det finns risk för regn och du känner att du kanske inte kan samla alla dina verktyg i tid.

Håll den borta från kalla temperaturer

Låga temperaturer kan minska batteriets livslängd eftersom det accelererar urladdningshastigheten även när batteriet ligger på tomgång. Om temperaturen i din region går under fryspunkten under vintern rekommenderar jag därför att du lagrar din borrmaskin på en plats där detta problem kan undvikas. Observera att detta inte betyder att du håller din sladdlösa borrmaskin och batteri bredvid värmaren. Håll det bara någonstans där det är tillräckligt varmt.

Vanliga frågor om borrmaskiner

Vad sägs om kraftkällor?

De flesta sladdlösa borrmaskiner för närvarande är utrustade med ett litiumjonbatteri (Li-Ion). Det beror på att de är lätta; de har massor av kraft och de tappar inte kapacitet över tiden. Nickel-kadmiumbatterier (NiCad) är vanligtvis billigare än Li-Ion, plus att de har en relativt lång livscykel och motstånd mot värme och stötar. NiCad-batterier lider av en “minneseffekt”, vilket innebär att de kan förlora sin kapacitet vid senare användning. Du kan dock komma runt detta genom att tömma batteriet helt innan du laddar.

För batteridrivna borrmaskiner är det enkelt – ju högre spänning, desto mer borrkraft får du. Tänk på att en högre spänning vanligtvis betyder ett tyngre batteri och att ett tyngre batteri inte alltid motsvarar längre livslängd. När det gäller sladdade borrmodeller är watteffekten saken. Ju mer watt din nya leksak har, desto mer kraft levererar den och desto längre räcker den innan den överhettas, vilket innebär mindre slitage över tiden. När du går till makten kommer du också att höja priset. Så du kanske vill balansera ditt behov av makt med din budget för att hitta ett lyckligt medium.

Sladdad- eller sladdlös borrmaskin: vilken ska du välja?

Båda typerna av verktyg kan borra hål och drivskruvar och används för dekorering, träbearbetning, renovering och andra DIY-jobb. Det ena är dock bättre för borrning, det andra för att driva skruvar.

Sladdade borrmaskiner

Sladdborrar är utformade för mångsidighet och intensiv användning och är kraftfullare än sladdlösa borrmaskiner. De ansluts till ett standarduttag och går på elnätet (230 volt). De är idealiska för arbete inomhus och på byggarbetsplatser. För det mesta har de ett hammarläge för borrning av hårda material som tegel, brisblock, sten och betong.

Chuckarna finns i olika former och storlekar och kan användas med borrkronor, hålsågar, skruvmejselbitar, hylsor osv. borrmaskiner kan borra hål i alla material (upp till en viss diameter) och kan också användas för skruvning och skruvning tack vare funktioner för omvänd och variabel hastighet. Kabelborrmaskiner är dock tyngre och kraftfullare än batteridrivna borrmaskiner, vilket betyder att de inte är lika lätta att hantera.

Följaktligen är de inte riktigt lämpliga för att skruva / skruva ut jobb runt hemmet, även om de kan användas för större byggprojekt. Deras bärbarhet är begränsad av strömkabelns längd och verktyget kräver en nätströmförsörjning eller en generator om byggarbetsplatsen inte har någon strömförsörjning.

Sladdlösa borrmaskiner

Sladdlösa borrmaskiner är mer mångsidiga och rekommenderas i allmänhet som verktyget att köpa om du främst vill driva skruvar. Förutom att de är lättare att hantera behöver dessa verktyg inte anslutas till elnätet, vilket betyder att de kan användas i områden utan elektricitet och för engångsprojekt som att bygga en skjul längst ner i trädgården.

Precis som med sladdborrmaskiner kan olika tillbehör monteras på chucken (slipbitar, blandare osv.), Som kan ta olika storlekar (10 eller 13 mm). Vissa sladdlösa borrmaskiner eller kombiborrar kan användas för att borra hål på upp till ca. 13 mm i hårda material, men borrning tar längre tid och förbrukar mer energi (dvs. batterikraft). Till skillnad från sladdborrmaskiner har inte alla sladdlösa borrmaskiner ett slagläge, så kontrollera innan du köper om du vill borra i hårda material.

Vad är skillnaden mellan borstade och borstlösa motorer för borrmaskiner?

Beroende på teknik kan en elektrisk motor eller inte ha borstar (eller “kolborstar”), en speciell slitdel som leder ström. Borstade motorer är första generationens motorer och finns bara på äldre modeller. De är fortfarande pålitliga, men deras prestandaklassificering är sämre än borstlösa motorer eftersom borstarna genererar friktion, vilket resulterar i energiförluster. Dessutom måste borstarna bytas ut efter flera års användning.

Med detta sagt är de enkla och billiga att byta ut. Borstlösa motorer, å andra sidan, har inga borstar. Istället har de elektriska spolar och en elektronisk styrenhet som genererar rotation. Det betyder att det inte finns någon friktion; därför är dessa motorer effektivare och förbrukar mindre energi.

Hur mycket vridmoment du egentligen behöver (forts vridmoment)

Åtdragningsmoment mäts i Nm (Newton meter). Den definierar dragkraften hos en sladdlös borrmaskin, dvs dess förmåga att skruva och / eller skruva loss skruvar i täta och / eller kompakta material etc. Till exempel kan en sladdlös borrmaskin med högt vridmoment borra en 80 mm skruv i ek. medan en handborr utan mycket vridmoment endast kan borra upp till maximalt 30 mm.

Kort sagt, ju högre Nm, desto mer vridmoment kan den sladdlösa borrmaskinen applicera. Åtdragningsmomentet kan justeras för att anpassa åtdragningskraften till materialet. Detta förhindrar också skador på skruvmejselbitar, hylsor och skruvhuvuden.

Mellanslag sladdlösa borrmaskiner har i allmänhet ett vridmoment på cirka 55 Nm. Entry-level modeller, som vanligtvis har ett 14,4 V – 1,2 Ah batteri, erbjuder 16 Nm, 25 Nm eller till och med 30 Nm. Professionella sladdlösa borrmaskiner har åtdragningsmoment på 60 Nm, 85 Nm, 100 Nm eller till och med 135 Nm. Som med borrdiametrar anger vissa tillverkare borrens skruvförmåga (maximal längd på skruvar som kan drivas i trä).

Hur säljs borrmaskiner?

Sladdlösa borrmaskiner säljs i tre konfigurationer:

 • Som en del av en samling sladdlösa verktyg från ett enda märke, kallat kit
 • Som ett naket verktyg utan batteri eller laddare
 • Som ett fristående verktyg med ett eller två batterier och en dedikerad laddare

Om du bara vill ha en borrmaskin och inte äger något annat elverktyg med kompatibla batterier, gå till alternativ 1. Om du också är på marknaden för verktyg som en slagdrivare, en cirkelsåg, en fram- och återgående såg och en arbetsljus, överväga satsen, som ger dig mest värde. Vet bara att kit normalt har 18-volts verktyg, så den medföljande borren skulle vara en kraftig modell. Kits levereras ofta med två batterier och en laddare. Om du redan har ett kompatibelt batteri från ett annat sladdlöst verktyg räcker det med en borra. Alternativ 3 är det billigaste men det värsta värdet.

Hur väljer man en borrchuck?

Chucken är borrkärlet placerat i slutet av borrmaskinen. Detta är en viktig del av borren och ett element som du måste ta hänsyn till. Chuckdiametern bestämmer delvis borrens borrkapacitet. Det finns tre typer av chuckar:

Konventionella borrchuckar spänns fast med en nyckel. Detta är den mest kraftfulla och pålitliga typen av fastspänning. Konventionella chuckar kan ha en diameter på 10 mm eller 13 mm. Kom ihåg att ju större diameter, desto högre borrkapacitet.

Självdragande chuckar dras åt för hand och gör att borrkronan kan bytas mycket snabbt. Du kan växla från ett verktyg till ett annat med stor lätthet, vilket förbättrar ditt arbetsflöde. Denna typ av chuck används exklusivt för handhållna borrmaskiner (sladdlösa och sladdade). Dess diameter är antingen 10 mm eller 13 mm. Klämmekanismen är dock mindre kraftfull och mindre tillförlitlig än den konventionella chucken.

Med SDS borrchuckar kan du byta borrverktyg mycket snabbt och utan verktyg. SDS står för Slotted Drive System och dessa borrkronor har spår i änden som passar in i slitsar i borren. SDS borrchuckar dämpar också bultkraften för de hårdaste materialen.

Vilka funktioner hjälper dig att välja en borrmaskin?

Borrmaskiner kan ha funktioner som förbättrar effektiviteten eller säkerheten eller underlättar deras användning. Vissa bärbara borrmaskiner (sladdade eller sladdlösa) är vinkelborrar. Dessa är särskilt lämpliga för användning i svåråtkomliga områden som hörn i ett rum. Tack vare deras förskjutna chuck låter vinkelborrar dig borra och även skruva och skruva loss på platser där en vanlig borrmaskin inte skulle kunna.

På de dyraste vinkelborrarna kan chucken orienteras så att den matchar den vinkel du behöver arbeta med. Slutligen kan du också köpa en borrmaskin med en urkopplingsmekanism. Om en borrmaskin har fastnat i materialet, separerar urkopplingsmekanismen automatiskt chucken från resten av borren. På detta sätt skyddar denna säkerhetsanordning borrmaskinen om den fastnar, samtidigt som vridmomentet minskar.

Hur mycket ska du spendera på en borrmaskin?

Borrförare varierar mycket i pris, från så lite som 400 kr till över 3 000 kr. Kombinationsövningar brukar börja till ett högre pris, helt enkelt för att de har fler funktioner. Sladdlösa borrmaskiner säljs på tre sätt, så se till att du kontrollerar vad du får innan du köper, särskilt om du handlar online:

 • Fristående: levereras med ett eller flera batterier och en laddare
 • Enkel: bara borren utan batteri eller laddare, som säljs separat
 • Kombination: som en del av en serie andra sladdlösa verktyg i ett kit

Sammanfattning av köpguide för borrmaskiner

Sladdlösa borrmaskiner används vanligtvis för borrning av vanliga byggmaterial som trä, metall och murverk. De har också praktiskt taget ersatt handverktyg för skruvdragningstillämpningar; gör installationen av fästelement och fästelement snabb och enkel. Till viss del kan alla ovannämnda maskiner utföra dessa uppgifter, men som förväntat är varje verktyg i vissa områden.

Enligt min erfarenhet finner jag att verkstadsbaserade snickare och hantverkare ofta väljer en borrmaskin / förare på grund av dess vikt och enkelhet. En annan anledning till detta inköpsbeslut kan tillskrivas storleken på fästelementen och tillbehör till elverktyg som används för att tillverka varor i en verkstadsmiljö; eftersom de tenderar att vara kortare i längd och mindre i diameter än de som används på plats.

Intressant är att nästan alla byggnadsarbetare, elektriker, rörmokare eller byggnadsarbetare inte bara litar på mångsidigheten hos Combi ensam. Försäljningsdata skulle indikera att även om de inte köptes inledningsvis vanligtvis köpte webbplatsarbetare en Combi och en SDS-borrmaskin. Feedback från mina kunder tyder på att platshandeln föredrar extra kraft från Combi för att köra i längre fästen och driva tillbehör med större diameter, samtidigt som SDS-borren är reserverad för borrning av murverk.

I slutändan kommer valet av rätt maskin att bestämma vilka uppgifter du använder maskinen mest och vilka kompromisser du är beredd att acceptera. Om du inte gillar kompromisser är det troligt att du snart kommer att lägga till din trådlösa samling. Därför är det viktigt att du funderar över vilket märke och batteriplattform som erbjuder dig ett omfattande utbud av trådlösa verktyg som du kan behöva i framtiden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen