BĂ€sta borrskruvdragaren 2022 – Test av olika borrskruvdragare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

BOSCH GSR 18V-55

Makita DDF485RTJ

Makita DF001GM201

Metabo Powermaxx BS

Klicka hÀr för att se fler borrskruvdragare.

BĂ€sta borrskruvdragaren 2022

Oavsett om du Àr en hemmafixare eller ett etablerat byggföretag sÄ mÄste du ha en borrskruvdragare. Men hjÀlp av en bra borrskruvdragare sÄ kan du Ästadkomma vÀldigt mycket. Det som Àr bra med en borrskruvdragare Àr att den fungerar bÄde som en vanlig skruvdragare och en borr. Du kan alltsÄ förstÄ varför det Àr bra att ha en borrskruvdragare.

Men det Àr faktiskt inte sÄ enkelt att köpa den bÀsta borrskruvdragaren pÄ nÀtet. Det finns mÄnga olika saker som gör att det blir svÄrt. Till exempel sÄ brukar vissa affÀrer endast skriva om de positiva sakerna och inte alls om de negativa sakerna. Detta gör att man tyvÀrr inte riktigt vet hur bra borrskruvdragaren faktiskt Àr. För att det ska bli Ànnu svÄrare sÄ finns dessutom borrskruvdragare i en massa olika modeller som i sin tur finns i olika prisklasser. Nu kan du nog förstÄ varför det inte Àr sÄ enkelt att köpa en bra borrskruvdragare pÄ nÀtet.

Men det Àr just av den anledningen som jag hÀr pÄ Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för borrskruvdragare. Jag har byggt upp den hÀr guiden genom att anvÀnda mig av min egen kunskap. Jag Àr sjÀlv bÄde en hemmafixare och hantverkare som arbetar mycket med trÀ och andra material. DÀrför har jag sjÀlv nÄgra borrskruvdragare som jag har testat. Jag har dock Àven lÀst igenom andra tester och kundrecensioner. Med all informationen sÄ har jag gjort en komplex köpguide för att du ska kunna vÀlja den bÀsta borrskruvdragaren.

Köpguide borrskruvdragare 2022

Som jag skrev innan Àr det dock inte sÄ enkelt att köpa den bÀsta borrskruvdragaren pÄ nÀtet. Men genom att följa min köpguide kommer det att bli mycket enklare. Det finns faktiskt en del viktiga saker faktorer som du mÄste tÀnka pÄ nÀr du köper en bra borrskruvdragare. Det Àr som vanligt Àven viktigt att du vÀljer utifrÄn dina egna personliga behov. HÀr Àr vad du ska tÀnka pÄ nÀr du köper den bÀsta borrskruvdragaren:

 • Varvtal och vridmoment
 • Koppling
 • Chuck
 • Borrskruvdragare med batteri
 • Materialet du borrar
 • Borstlös eller borstad motor
 • Batterityp
 • Batterikraft
 • SpĂ€nning
 • Motor
 • Hastighet
 • InstĂ€llningar för maximalt vridmoment
 • BĂ€ltesklĂ€mma
 • LED-ljus
 • Automatisk lĂ„sning av chuck
 • Bits
 • Kugghjul
 • Volframkarbid
 • SkruvlĂ€ge
 • RotationsborrningslĂ€ge

Varvtal och vridmoment

Kort för rotation per minut, varvtalssiffran Àr det som anger den maximala hastigheten som en viss borrskruvdragare uppnÄr. De flesta low-end modeller har minst tvÄ alternativ hÀr (vanligtvis 300 rpm och 800 rpm) plus ett skjutreglage sÄ att anvÀndare kan vÀlja lÄg eller hög hastighet. Dessa Àr bÀst lÀmpade för lÀtta arbetsuppgifter, men vridmoment mÄste ocksÄ beaktas vid jÀmförelse av hastigheter.

Vridmoment avser enhetens roterande vridkraft. Ju mer vridmoment en borrskruvdragare har, desto bÀttre Àr dess förmÄga att borra i hÄrda ytor. VÀlj borrar med lÄg hastighet om detta Àr vad du tÀnker pÄ, eller de pÄ den högre sidan av RPM-skalan om du oftast kommer att vara trÄkiga hÄl.

Koppling

16 momentinstĂ€llningar, Ă€ven kĂ€nd som vridmomentvĂ€ljare, minimerar denna funktion sannolikheten för överkörning eller snĂ€ppning av skruvar. Mer specifikt Ă€r kopplingen det som frigör drivaxeln nĂ€r en viss motstĂ„ndsnivĂ„ uppnĂ„s. Medan de flesta borrskruvdragare har en justerbar koppling, varierar antalet tillgĂ€ngliga instĂ€llningar mellan olika modeller. Experter rekommenderar att du vĂ€ljer en enhet med ett brett utbud sĂ„ att du kan finjustera borrens funktion. PopulĂ€r Ă„sikt dikterar att en anstĂ€ndig enhet ska ha minst 24 kopplingsinstĂ€llningar. Även om du inte behöver ett sĂ„ varierat utbud för grundlĂ€ggande uppgifter kommer det att göra det lĂ€ttare att skrĂ€ddarsy borrskruvdragaren efter det eller de material du kommer att arbeta med.

Chuck

Detta Àr den del av enheten som hÄller den roterande biten pÄ plats. En bra chuck ska hÄlla biten sÀkert utan att vackla, men det Àr ocksÄ viktigt att kontrollera storleken innan du köper. Om du oftast inte borrar smÄ hÄl, leta efter en 13 mm chuck som kommer att kunna hÄlla större bitar. Detta skulle sÀrskilt vara avgörande om du sannolikt kommer att ta dig an tunga projekt i framtiden.

Kom ocksĂ„ ihĂ„g att kolla in nyckelfria chuckar – dessa har metallspetsar sĂ„ att anvĂ€ndarna lĂ€tt kan lossa och dra Ă„t dem utan att behöva anvĂ€nda nycklar. Det faktum att de kan hĂ„lla de flesta bitar gör dem ocksĂ„ idealiska för allmĂ€nna borrningar. En annan design som gör det lĂ€ttare att byta bitar Ă€r hexchuck. Även om de endast fungerar med sexkantiga bitar, Ă€r hexchuckar vĂ€l lĂ€mpade för borrning av hĂ„rda material och Ă€r mindre benĂ€gna att glida.

Borrskruvdragare med batteri

Ett trÄdlöst verktyg Àr bara lika bra som batteriet. Med andra ord kan tillförlitligheten hos din strömkÀlla göra skillnaden mellan ett bra dagsarbete och att din borrskruvdragare tar slut pÄ juice nÀr du behöver det mest. Det Àr dÀrför viktigt att du investerar i ett batteri som kommer att kunna hÄlla laddningen tillrÀckligt lÀnge, förutom att generera kraft pÄ hög effektivitetsnivÄ.

Borrskruvdragare med sĂ„dana batterier kommer alltid att ha ett högre pris, men de vĂ€ger mindre och gĂ„r lĂ€ngre pĂ„ en enda laddning Ă€n enheter som Ă€r beroende av Ă€ldre strömkĂ€llor. PĂ„ tal om det, kan de flesta old-school-laddare ta upp till 5 timmar att ladda ett batteri helt, medan deras moderna “smarta” motsvarigheter bara tar högst en timme. Du vill ocksĂ„ att din borra ska ha en batterimĂ€tare sĂ„ att du alltid vet hur mycket kraft du har kvar nĂ€r du arbetar.

Materialet du borrar

Innan du gÄr ut och handlar, ta dig tid att tÀnka pÄ var verktyget kommer att anvÀndas oftare. För trÀbearbetning kommer de fÀrre modellerna (sÀrskilt de i 12V-serien) att vara vÀl lÀmpade för de flesta uppgifter. GÄ bara för större borrskruvdragare (18-20V) om du trÄkar stora hÄl eller anvÀnder en hÄlsÄg.

Om du arbetar med metall, försök gÄ efter sÄ mycket kraft som du har rÄd. TÀnk pÄ att de flesta modeller endast kan borra lÀttmetall, vilket innebÀr att du kanske mÄste leta efter nÄgot som passar bÀttre för tyngre applikationer. Om du Àr en murare, bör du leta efter en sladdlös borrhammare. Tack vare sin snabba hammarÄtgÀrd kan ett verktyg i denna kategori bekvÀmt borras genom betong och sten.

Borstlös eller borstad motor

Borstad motor jÀmfört med borstlös motorjÀmförelse I bÄde borstade och borstlösa motorer Àr magneter som producerar axelns roterande rörelse. Medlet för kraftleverans Àr det som skiljer ut dessa tvÄ typer, med de tidigare anvÀnder kolborstar för denna uppgift. De senare anvÀnder interna kretsar för att skapa ett roterande magnetfÀlt, vilket effektivt eliminerar behovet av borstar.

DriftsĂ€ttet Ă„t sidan Ă€r den viktigaste punkten att notera att borstlösa motorer Ă€r effektivare och kraftfullare Ă€n deras borstade motsvarigheter. Borrskruvdragare som Ă€r beroende av dessa motorer tenderar ocksĂ„ att producera mindre friktion och vĂ€rme nĂ€r de anvĂ€nds. ÄndĂ„ Ă€r borrskruvdragare med borstade motorer vanligtvis billigare, vilket Ă€r nĂ„got du vill tĂ€nka pĂ„ om du anvĂ€nder din för minimalt intensiva uppgifter.

Batterityp

De flesta borrskruvdragare idag anvÀnder litiumjonceller som Àr lÀttare Àn Àldre nickelkadmiumbatterier och hÄller en laddning lÀngre, vilket minskar irriterande pauser för att ladda din borr. Vissa avancerade borrskruvdragare inkluderar tvÄ batterier, sÄ att den ena kan laddas medan den andra anvÀnds.

Batterikraft

De tyngsta sladdlösa borrskruvdragarna har idag antingen 18- eller 20-voltsbatterier, som ger tillrÀckligt med oomph att borra igenom Àven de hÄrdaste materialen. Men den extra kraften betyder extra vikt, vilket kan vara tufft för dina hÀnder, handleder och armar. Om du bara planerar att anvÀnda din borrskruvdragare för enkla uppgifter, som att skruva ihop möbler eller hÀnga bilder, rÀcker 12 volt eller mindre och borren vÀger mindre.

SpÀnning

Detta Àr en av de viktigaste funktionerna att tÀnka pÄ nÀr du vÀljer en sladdlös borrskruvdragare. SpÀnningen Àr den borr som Àr tillgÀnglig. Det indikerar kraften som borrskruvdragaren har nÀr den anvÀnds. Om du vill att en borrskruvdragare ska anvÀndas runt huset Àr en 12-volts borr ett utmÀrkt val. Du kan fÄ en 18-volts eller en 20-volts borr för mer krÀvande projekt. Om du vill ha en borr för kommersiellt bruk, skaffa en som anvÀnder 36 volt. Borrskruvdragare med högre spÀnning har dock större, tyngre batterier.

Motor

En borrmotor omvandlar elektricitet till mekanisk rörelse. Borrmotorer har vanligtvis borstar eller Àr borstlösa. Borstlösa motorer Àr mer föredragna eftersom de sparar tid och kraft jÀmfört med motorer med borstar. Borstlösa motorer anvÀnder magneter för att producera kraft, medan borstade motorer Àr gjorda av kol. De borstlösa varianterna producerar mindre vÀrme, genererar ingen friktion och ger bÀttre prestanda. De anvÀnder mindre kraft för projekt som krÀver minimal anstrÀngning.

Hastighet

En borrskruvdragares förarhastighet mÀts i varv per minut (RPM). Varvtal anger hur snabbt chucken kan vÀnda. En rotation motsvarar ett helt chuckvarv. Sladdlösa borrskruvdragare har hastigheter mellan 500 och 2000 varv / min. De flesta har dock en hastighet pÄ 1000 varv / min.

InstÀllningar för maximalt vridmoment

Det maximala vridmomentet Ă€r borrens maximala vridkraft, vilket kan vara viktigt om du borrar i tuffa material som murverk – för vilket du bör övervĂ€ga en kombinationsborr med extra kraft av en hammar-funktion. MomentinstĂ€llningar Ă€r viktigast nĂ€r det gĂ€ller skruvdragning, eftersom för mycket kraft kan ta bort skruvhuvudet.

BÀltesklÀmma

Om du ska anvÀnda mÄnga olika verktyg för ett hemförbÀttringsjobb, kan du med en bÀltesklÀmma hÀnga den sladdlösa borrskruvdragaren frÄn bÀltet sÄ att du kan hÄlla den vid din sida med bÄda hÀnderna fria.

LED-ljus

Mörka, kompakta utrymmen kan vara svĂ„ra att arbeta i, men ett LED-ljus hjĂ€lper till att skina ljus pĂ„ uppgiften till hands – sĂ„ att du kan arbeta mer exakt och tryggt.

Automatisk lÄsning av chuck

De flesta borrar lÄses automatiskt nÀr hastighetskontrollen slÀpps, men vissa manuella modeller krÀver att du skjuter en brytare i mittlÀget för att sÀkerstÀlla att biten har fÀsts ordentligt i chucken.

Bits

Ett borrskruvdragarhuvud Àr helt enkelt borrpunkten som borrar in i ytan du borrar för att skapa hÄlet.

Kugghjul

Borr med tvÄ vÀxlar tenderar att vara bÀst för lÄngsam, kontrollerad skruvdragning.

Volframkarbid

Om du arbetar med extremt hÄrda material som betong, belÀggningsplattor eller metall, se till att din borr Àr tippad med volframkarbid. Detta Àr ungefÀr dubbelt sÄ starkt som stÄl och bÀttre pÄ att motstÄ tunga borrningar.

SkruvlÀge

Ett lÀge som alla borrar anvÀnder för att skruva lÄngsamt och effektivt.

RotationsborrningslÀge

Ett lÀge som alla borrar anvÀnder för att borra hÄl.

LÀs ocksÄ >>> BÀsta gipsskruvdragaren

Fördelar med sladdlösa borrskruvdragare

 • Snabbare slutförande av projektet. Sladdlösa borrskruvdragare Ă€r utformade för att vara lĂ€ttare och ha mindre inre komponenter. De Ă€r kompakta och lĂ„ter dig utföra dina uppgifter snabbare.
 • BekvĂ€mlighet. Du kan anvĂ€nda en bĂ€rbar borrskruvdragare var som helst sĂ„ lĂ€nge den har kraft. Du behöver inte leta efter nĂ€rmaste eluttag innan du startar ett projekt.
 • LĂ€tt att hantera. Du behöver inte oroa dig för att snubbla över ledningar nĂ€r du arbetar med en sladdlös borrskruvdragare. Du kan ocksĂ„ arbeta i trĂ„nga utrymmen med lĂ€tthet. Borren eliminerar ocksĂ„ risken för trĂ„dolyckor.
 • Sladdlösa borrskruvdragare tar mindre plats och Ă€r lĂ€ttare att lagra. De Ă€r ocksĂ„ bĂ€rbara eftersom de inte har mĂ„nga komponenter. MĂ„nga har bĂ€rvĂ€skor.
 • De Ă€r sĂ€kra. Sladdlösa borrskruvdragare Ă€r sĂ€krare eftersom du inte snubblar över sladdar eller oroar dig för slitna ledningar. Även de bĂ€sta verktygen kan ha slitna ledningar pĂ„ grund av lindade sladdar.

KÀnda mÀrken för borrskruvdragare

DeWalt

DeWalt

DeWalt Àr ett amerikanskt varumÀrke kÀnt över hela vÀrlden för sina elverktyg och handverktyg. Det Àr baserat i Maryland och gÄr tillbaka till 1924. Dess produkter anvÀnds i stor utstrÀckning inom konstruktion, heminredning och tillverkning. DeWalt har ett brett utbud av produkter som tillgodoser olika behov och anvÀndarpreferenser.

Makita

Makita

Även om det Ă€r ett japanskt företag har Makita en global nĂ€rvaro i toppindustriella lĂ€nder som Tyskland, Sydkorea och USA. Det Ă€r sĂ„ populĂ€rt i USA att det har kontor i Kalifornien och Georgien. Makita tillverkar elverktyg som Ă€r avsedda att underlĂ€tta arbetet för proffs och DIY-entusiaster.

Bosch

Bosch

Bosch, ett tyskt teknik- och teknikföretag, gÄr tillbaka till 1906. Det Àr ett globalt varumÀrke som specialiserar sig pÄ maskiner, elverktyg och verktyg för hantverkare. Dess produkter Àr olika och lÀmpliga för proffs och amatörer.

PrissÀttning för borrskruvdragare

 • Under 2000 kronor: Det finns nĂ„gra fantastiska borrskruvdragare som sĂ€ljs för mindre Ă€n 2000 kronor. Vissa tillverkas av ansedda företag och har kapacitet att leverera de resultat du vill ha. Dessa borrskruvdragare Ă€r dock inte sĂ€rskilt kraftfulla, eftersom de oftast anvĂ€nder 12 volt. Det bra Ă€r att de vanligtvis Ă€r lĂ€tta.
 • 2000 till 4000 kronor: Detta Ă€r ett bra prisfĂ€ste om du letar efter en lĂ„ngvarig borr. Du kan fĂ„ en 18-volts eller en 20-volts borrskruvdragare med borstlös motor. Företag som Milwaukee sĂ€ljer 2-i-1-enheter (sladdlös borr- och slagdrivare) i detta sortiment.
 • Över 4000 kronor: Om du behöver en övning för kommersiellt bruk och Ă€r villig att investera en hel del pengar, titta hĂ€r. Borrskruvdragare i denna kategori har borstlösa motorer, batterier med högre spĂ€nning och bĂ€ttre vĂ€xelsystem och ger mer vridmoment.

Hur jag valde den bÀsta borrskruvdragaren

För en allmÀn borrskruvdragare runt om i huset rekommenderar jag en borstlös borstsats med 12 volt som levereras med ett par litiumjonbatterier. Dessa övningar erbjuder den bÀsta kombinationen av kraft, manövrerbarhet, körtid och kostnad. De Àr inte utformade för aggressiv anvÀndning hela dagen, men de Àr mer Àn kapabla för grundlÀggande hemunderhÄll och reparationer, och vid behov kan de sjunka en 3-tums skruv ibland. De Àr fortfarande sÄ kompakta att de knappt tar upp nÄgot utrymme i en hallskÄp eller till och med en köksskrÀpslÄda.

Kraft

Jag har anvĂ€nt borrskruvdragare ganska lĂ€nge nu och jag har kommit till slutsatsen att 12-volts borrar frĂ„n kvalitetstillverkare har mer Ă€n tillrĂ€ckligt med kraft för vanliga hushĂ„llsuppgifter. Det Ă€r inte ovanligt att man kan sjunka över 80 3-tums skruvar genom massivt trĂ€ pĂ„ en enda batteriladdning eller att borra mer Ă€n 20 1-tums hĂ„l genom en 2-till-10. I vĂ„r senaste testning 2020 hade de flesta övningarna liknande prestandatal – tillrĂ€ckligt lika för att jag inte skulle vĂ€lja varandra utifrĂ„n kraft. De var alla inom felmarginalen.

För att vara tydlig Ă€r 18-voltsverktyg samma som 20-voltsverktyg – det Ă€r bara marknadsföring.

Jag testade ocksÄ en 18-volts borrskruvdragare. Dessa erbjuder mer kraft men tenderar att vara dyrare, och jag anser inte att extra kraft Àr vÀrt den tyngre vikten för enkla husuppgifter. Men dessa borrar har sin plats, varför jag har rekommendationer för bÄde större och mindre klasser av 18 volt borrskruvdragare.

Jag mĂ„ste notera att vissa företag listar batteriets nominella spĂ€nning (den spĂ€nning som verktyget arbetar med), medan andra anvĂ€nder den högre maximala spĂ€nningen (spiken som uppstĂ„r nĂ€r du först trycker pĂ„ avtryckaren). Med detta sagt Ă€r 18-voltsverktyg samma som 20-voltsverktyg – det Ă€r bara marknadsföring. I den hĂ€r artikeln anvĂ€nder jag termen “18 volt”, som lĂ€nge har varit standardtermen för klassen.

Ergonomi

NÀr kraftfrÄgan löstes fokuserade jag vÄr uppmÀrksamhet pÄ ergonomi. Jag ville ha en borrskruvdragare som var liten, bekvÀm att hÄlla (för bÄde stora och smÄ hÀnder), relativt lÀtt och snyggt balanserad. Det var hÀr de bÀsta övningarna verkligen utmÀrkte sig. Vissa kÀndes som bÄtankare, medan andra verkade perfekt gjutna för vÄra hÀnder. Komfort gör en enorm skillnad, speciellt nÀr du nÄr över huvudet med verktyget under lÀngre perioder eller gör en upprepad uppgift som att byta ut dÀckbrÀdor eller sÀtta ihop en möbel.

Borstlös motor

JĂ€mfört med en traditionell borstad motor möjliggör borstlösa motorer ett mindre verktyg med bĂ€ttre batteritid och mer kraft. En gĂ„ng en dyr outlier i branschen, borstlösa verktyg kommer nu ner i pris, och det Ă€r ingen tvekan om att företag trender mot borstlösa. Jag rĂ€knar med att stora tillverkare kommer att göra steg för att avbryta sina borstade linjer i framtiden. Även varumĂ€rken som traditionellt Ă€r associerade med husĂ€gare-verktyg, som Ryobi och Skil, erbjuder nu borstlösa borrskruvdragare.

BekvÀmhetsfunktioner

De flesta övningar har ytterligare funktioner som en bÀltesklÀmma och en LED-lampa, men de Àr inte desamma. Jag ville ha en bÀltesklÀmma som var bred och enkel att anvÀnda, och en LED som effektivt belyste arbetsytan.

Kostnad

Borstlösa 12-volts borrskruvdragare frĂ„n ansedda tillverkare kostar vanligtvis mellan ungefĂ€r 1500 och 2500 kronor (men Ă€r ibland tillgĂ€ngliga för mindre). Med tanke pĂ„ fördelarna med borstlös – sĂ€rskilt den minskade storleken och vikten – anser jag att detta Ă€r en lĂ€mplig kostnad. Kvalitetsborstade borrskruvdragare dröjer sig runt 2000 till 3000 kronor. SĂ„ det Ă€r ofta en extra kostnad för borstlös, men det Ă€r inte enormt, sĂ€rskilt nĂ€r man tar hĂ€nsyn till verktygets lĂ„nga livslĂ€ngd.

Tips

 • AnvĂ€nd handskar nĂ€r du anvĂ€nder en sladdlös borrskruvdragare. Att byta ut borrkronorna kan vara ett besvĂ€r och skada huden nĂ€r du griper i chucken.
 • Var alltid försiktig nĂ€r du anvĂ€nder en sladdlös borrskruvdragare. HĂ„ll hĂ€nder och fingrar borta frĂ„n borrkronan nĂ€r du anvĂ€nder den för att förhindra att de skadas.
 • Du kan se ögongloben dit du vill att en skruv ska gĂ„, men övervĂ€g att anvĂ€nda ett mĂ„ttband som vĂ€gledning. Detta kommer att sĂ€kerstĂ€lla att du fĂ„r en perfekt nivĂ„ för det föremĂ„l du hĂ€nger pĂ„.

LÀs ocksÄ >>> Test av pressmaskiner

Vanliga frÄgor om borrskruvdragare

Vem borde köpa en borrskruvdragare?

En skruvmejsel kan hantera hushÄllsuppgifter som att dra Ät skÄpets gÄngjÀrn, sÀtta upp krokar eller byta ut batterierna i en leksak, men nÀr du vÀl har kommit över den nivÄn kan en borrskruvdragare göra livet mycket enklare. Att sÀtta upp babygrindar eller montera till exempel knockdown-möbler Àr bara enklare med en borrskruvdragare. NÀr du vÀl har kommit till kompletta DIY-projekt som att byta ut en ruttad dÀckbrÀda eller fixa en hÀngande rÀnnsten Àr en borr nödvÀndig.

För de flesta hushÄllsuppgifter Àr en 12-volts borr mer Àn tillrÀcklig. Det Àr den minsta borrklassen, och pÄ grund av framsteg inom batteri- och motorteknik har sÄdana modeller blivit formidabla med avseende pÄ kraft. Goda har inga problem med uppgifter som att byta ut ljusarmaturer, bygga en bokhylla och göra mindre gipsreparationer, och de kan till och med hantera en tillfÀllig razzia till mer aggressivt arbete som att fixa en hÀngande rÀnnsten eller byta ut nÄgra ruttna dÀckbrÀdor. Den lilla storleken fungerar bra om du lagrar den i huset.

Om du Ă€r en hĂ€ftig byggmĂ€stare med planer pĂ„ att bygga ett dĂ€ck, ett hundhus och ett trĂ€dhus rekommenderar jag en starkare 18- eller 20-volts borrskruvdragare. Dessa modeller ger lĂ€ngre batteritid och mer ström. De Ă€r utformade för konstant tung anvĂ€ndning och kan ses hĂ€nga pĂ„ en professionell snickersbĂ€lte. De kan hantera alla utom de mest aggressiva jobben (som att blanda murbruk med en paddel eller upprepa borrning i betong). De Ă€r lite större och bĂ€ttre lĂ€mpade för förvaring i ett garage eller skjul, och som ett resultat kan vissa mĂ€nniskor tycka att deras storlek och vikt Ă€r lite svĂ„rare att hantera Ă€n mindre, 12-volts verktyg. I genomsnitt mĂ€ter 12 volt borrar 6 till 6Âœ tum lĂ„nga och vĂ€ger mindre Ă€n 2Âœ pund. 18- och 20-volts borrar har en genomsnittlig lĂ€ngd pĂ„ 6Âœ till 7 tum och vĂ€ger cirka 3Âœ pund (och har mycket större batterier).

Nyligen har en ny klass med 18- och 20-volts borrskruvdragare blivit tillgĂ€nglig som delar upp skillnaden – bĂ„de i storlek och effekt – mellan 12 volt och full-storlek 18 och 20-talet. De kallas vanligtvis underkompakter, och vi tĂ€nker pĂ„ dem som ett utmĂ€rkt DIY-verktyg, perfekt för lĂ€tt inramning och mer tungt arbete, men fortfarande hanterbart som ett verktyg runt huset för att hĂ€nga gardinstĂ€nger, justera dörrar och hĂ€ngande hyllor. Nackdelen Ă€r att de Ă€r tyngre Ă€n 12 volt och inte lika kraftfulla som de större 18- och 20-voltsmodellerna, sĂ„ pĂ„ ett sĂ€tt Ă€r de en jack-of-all-trades, ingen mĂ€stare. De Ă€r ocksĂ„ ett prisvĂ€rt sĂ€tt att gĂ„ in i ett företags 18- eller 20-volts verktygslinje, som alla har kompatibla batterier.

Ska man köpa en borrskruvdragare utan sladd?

FÄ elverktyg Àr lika grundlÀggande för bÄde proffs och husÀgare som sladdlösa borrskruvdragare. KÀrnan Àr dessa hÄltillverkningsverktyg. De hjÀlper oss att hÀnga bilder, köra ledningar och VVS, skapa pilothÄl och en mÀngd andra projekt som krÀver hÄl i trÀ, metall eller gips.

Men den bÀsta sladdlösa borrskruvdragaren gör mer Àn sÄ nu. Borrkopplingens instÀllningar ger oss kontroll över skruvkörning medan hammarlÀgen lÄter oss borra mindre hÄl i betong och murverk. Kort sagt, sladdlösa borrar lÄter oss borra och köra i mest material utan behov av en sladd.

Vad Àr skillnaden mellan NiCad och litiumbatterier?

Dessa tvÄ representerar de mest populÀra batterivalen pÄ marknaden idag, det Àldre som Àr nickel kadmium (NiCad). Förutom att de Àr relativt billiga, Àr NiCad-batterier ocksÄ ganska hÄllbara, och vissa har förmÄgan att motstÄ 1000 laddningscykler. Men deras dÄliga energitÀthet innebÀr att dessa batterier mÄste laddas ofta. Dessutom har det funnits ett antal farhÄgor nÀr det gÀller de giftiga kemikalier som ofta anvÀnds vid tillverkningen av dessa produkter.

Detta Àr kanske anledningen till att litiumjonbatterier (Li-ion) har dykt upp som en alternativ strömkÀlla för trÄdlösa verktyg. JÀmfört med NiCad-batterier tillverkas dessa med lÀttare material och har dubbelt sÄ stor energitÀthet. Det senare fÄr dem att utmÀrka sig pÄ att leverera högdistanseffekt över en enda laddning. Alla dessa fördelar har ett pris, vilket innebÀr att du mÄste dela med mer nÀr du köper borrskruvdragare med Li-ion-batterier.

Vilken borrspÀnning ska jag vÀlja? 12V, 18V, 20V, 36V?

Generellt sett gÀller att ju högre spÀnning ett elverktyg har, desto mer vridmoment producerar det och, som ett resultat, desto mer mÄste du betala för det. Medan de flesta elverktyg har spÀnningar som faller mellan 3V och 48V, minskar sladdlösa borrskruvdragare detta intervall till 12-36V. PÄ de flesta modeller indikeras spÀnningen med en siffra som skrivs ut pÄ sidan av batteriet.

NÀr det gÀller ditt val av spÀnning beror detta i slutÀndan pÄ vilken typ av projekt du tar pÄ dig. För lÀtta uppgifter, övervÀga att köpa en lÄgspÀnningsmodell, vilket skulle vara 12V i det hÀr fallet. VÀlj en 18- eller 20-volts borrskruvdragare om du kommer att ta itu med nÄgra tunga uppgifter, eller till och med ett 36V-verktyg om du behöver borra stora hÄl snabbt eller driva stora fÀstelement. Det Àr ocksÄ vÀrt att notera att spÀnning ocksÄ pÄverkar vikten, sÄ förvÀnta dig att högspÀnningsverktyg vÀger mer.

Vad betyder “ah” i trĂ„dlösa batterier?

”Ah” Ă€r kort för amperetimmar och anvĂ€nds för att indikera kapaciteten för ett visst batteri. Ett batteri med hög kapacitet kommer i allmĂ€nhet att överleva ett med lĂ€gre Ah-betyg, men det finns nĂ„gra undantag. Se till att du gĂ„r igenom vĂ„ra recensioner för att se var en viss modell faller i batteriets prestandatest.

TÀnk ocksÄ pÄ att batterier med hög kapacitet alltid kommer att vara tyngre Àn deras mindre motsvarigheter. Som sÄdan mÄste du ta hÀnsyn till bÀrbarhet nÀr du rÀknar ut hur lÀnge du vill att batteriet ska hÄlla mellan laddningarna. Det tar ocksÄ lÀngre tid att ladda ett batteri med högt Ah-vÀrde. Beroende pÄ vilken applikation du har i Ätanke, leta efter nÄgot som balanserar alla dessa element, naturligtvis med hÀnsyn till din budget ocksÄ.

Vad betyder variabel utlösningshastighet?

hur man justerar hastighetsinstÀllningarna i en sladdlös borrskruvdragare I grund och botten Àr en trigger för variabel hastighet en omkopplare som lÄter dig vÀlja olika hastigheter beroende pÄ uppgiften. PÄ de flesta modeller Àr denna funktion möjlig med hjÀlp av en rad vÀxlar. Medan övningar med variabla hastighetsinstÀllningar i allmÀnhet erbjuder mer mÄngsidighet Àr det viktigt att vÀlja en som erbjuder bra kontroll vid alla hastigheter.

Med andra ord, din borrskruvdragare bör vara enkel att anvÀnda och ge tillrÀcklig variabel kontroll. För mer kÀnsliga uppgifter, vÀlj en modell som har en 2-vÀxlad omkopplare samt en avtryckare med variabel kontroll. PÄ det hÀr sÀttet kan du variera hastigheten frÄn att knappt rotera till toppen av varje intervall.

Oavsett om du Àr en hobbyist eller professionell hantverkare, kan du vara sÀker pÄ att det finns en övning pÄ marknaden som passar dig. Var noga med att övervÀga vad du anvÀnder verktyget nÀr du handlar, materialet du ofta arbetar med, samt eventuella utmaningar du kan stöta pÄ nÀr du tar itu med ett projekt. TÀnk pÄ att pris inte alltid gÄr hand i hand med kvalitet och prestanda, sÄ försök att jÀmföra sÄ mÄnga borrar du kan sÄ att du kan hitta den bÀsta sladdlösa borrskruvdragaren för under 150, 100, 75 och 50,00 som passar dina behov.

12 volt eller 18 volt?

Om du sitter fast vid den typ av borrskruvdragare du kan köpa kan svaret vara komplext. Till att börja med, om du Ă€ger andra sladdlösa verktyg som du kan dela batterier med, Ă€r det en bra anledning att hĂ„lla fast vid det mĂ€rke och den spĂ€nning du redan Ă€ger, sĂ„vida du inte specifikt behöver andra funktioner eller vill byta mĂ€rke. Annars, förutsatt att detta Ă€r ditt första trĂ„dlösa verktyg, kommer det ner till tvĂ„ huvudfaktorer – prestationsförvĂ€ntningar och pris. Om du bara monterar Ikea-möbler och hĂ€ngande hyllor Ă€r en 12-volts borrskruvdragare allt du behöver. Om du planerar att gĂ„ in i mer omfattande arbete, lĂ€ngre anvĂ€ndningstider eller lĂ€tt konstruktion Ă€r det bĂ€ttre med en 18 volt.

NÀr det gÀller priset betalar du vanligtvis mer för 18-över 12 volt, liksom för borstlösa versioner över borstat. Men prisgapet mellan 12 och 18 volt och mellan borstat och borstfritt fortsÀtter att krympa. Snart, om du inte behöver ett mindre, lÀttare eller mindre kraftfullt verktyg, kommer det troligen inte att finnas nÄgon anledning att vÀlja 12 volt över 18 volt. Förhoppningsvis har du fortfarande Ätminstone alternativet för den lÀttare modellen.

Borstad eller borstlös?

Listan omfattar endast 12- eller 18-volts borrskruvdragare med borstade motorer. Borstade motorer Àr den traditionella elverktygsdesignen som har fysiska kolborstar som hÄller kontakten med den del av motorn som snurrar. Det betyder att borstarna ser konstant friktion nÀr borren anvÀnds och sÄ smÄningom slits ut. Den friktionen genererar en hel del vÀrme, vilket leder till sÄ mycket som 20% förlust av vridmomenteffektivitet (energi som omvandlas till rotationskraft) jÀmfört med borstlösa motorer. Borstlösa motorer fungerar frÀmst med magneter och har inga fysiska, friktionsframkallande delar. Denna effektivitetsökning fÄr dig bÀttre prestanda under en batteriladdning jÀmfört med samma borrskruvdragare i en borstad modell.

Hur lÀnge hÄller batteriet hos en trÄdlös borrskruvdragare?

Detta beror pÄ vilken borrskruvdragare och varumÀrke du har. Generellt kommer de att ta nÄgra timmar, men detta varierar ocksÄ beroende pÄ hur du anvÀnder borren. SvÄrare jobb kan tömma batteriet snabbare, och att lÀgga mer stress pÄ borren kan ocksÄ försvaga batteriet.

Kan jag köpa ersÀttningsborrbits om de skadas?

Ja, medan borrbits Àr gjorda av en stark och hÄllbar metall kan de flisas och slitas över tiden. Du kan köpa kit online eller i butiker som matchar din tidigare uppsÀttning eller hitta sÄdana som Àr kompatibla med din drill.

Vilken borrskruvdragare bör jag anvÀnda?

Oavsett vilken typ av borr du vÀljer, se till att du alltid anvÀnder en lÀmplig borr för det arbete du gör. Om du ska borra i extremt hÄrda ytor, sÄsom betong, mÄste du se till att du anvÀnder volframkarbidborr. Om du anvÀnder hammer-action-funktionen pÄ en kombi-borr, se till att du anvÀnder en borr-borr-borr.

Hur mycket ska jag spendera pÄ en borrskruvdragare?

Borrförare varierar mycket i pris, frÄn sÄ lite som 1000 kronor till över 8000 kronor. Kombinationsövningar brukar börja till ett högre pris, helt enkelt för att de har fler funktioner.

Sladdlösa borrskruvdragare sÀljs pÄ tre sÀtt, sÄ se till att du kontrollerar vad du fÄr innan du köper, sÀrskilt om du handlar online:

 • FristĂ„ende: levereras med ett eller flera batterier och en laddare.
 • Utan extra: bara borrskruvdragare utan batteri eller laddare, som sĂ€ljs separat.
 • Samling: som en del av en serie andra trĂ„dlösa verktyg i ett kit.

LÀs ocksÄ >>> Skruvmejselsats test

Dela med dina vÀnner
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top