Bästa borrstativet 2022 – Test av olika borrstativ

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

FEIN IBS 16 Borrstativ

REMS Simplex 2 Borrstativ

FEIN MBS 16X Magnetborrstativ

EUROBOOR F.16 Magnetborrstativ

Klicka här för att se fler borrstativ.

Bästa borrstativet 2022

Funderar du på att köpa en pelarborr men du har redan en vanlig borr? Då är det bättre att du köper ett borrstativ. Men hjälp av ett borrstativ så kan du använda din vanliga borr som en pelarborr. Du bara fäster borren i stativet och sen kan du använda den precis som en pelarborr. Det är därför som det är så himla bra att köpa det bästa borrstativet.

Men det är dock inte så enkelt att köpa ett bra borrstativ på nätet. På grund av en massa olika saker så blir köpet ganska svårt. Det finns till exempel affärer som endast skriver om fördelarna. Affärerna nämner alltså inte nackdelarna för att då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att det är svårt att få en klar bild av hur bra borrstativet faktiskt är. Dessutom finns borrstativ i flera olika modeller som även finns i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför bli en svår process att köpa ett borrstativ.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en köpguide för borrstativ. I toppen av den här artikeln så listar jag även de bästa borrstativen. Jag har gjort den här köpguiden genom att använda mig av min egen kunskap. Detta har jag gjort genom att använda och testa mitt eget borrstativ med min borr. Jag har dock även läst igenom kundrecensioner och andra tester för att göra en så bra köpguide som möjligt. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du enkelt kan köpa det bästa borrstativet.

Köpguide borrstativ 2022

Som jag skrev innan är det alltså inte så enkelt att köpa ett bra borrstativ på nätet. Det beror på att där finns så mycket som man måste tänka på. Men genom att följa min köpguide så kommer det att bli mycket enklare. Det finns nämligen några huvudsakliga saker som man ska tänka på när man köper ett borrstativ. Det viktigaste är dock så klart att du väljer utifrån dina egna preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa borrstativet:

 • Konstruktion
 • Basstabilitet
 • Vinkel
 • Tillbehör
 • Typ av borrstativ
 • Kompabilitet
 • Borrslag
 • Inställningar och justeringar
 • Basplatta
 • Vikt
 • Behandling

Konstruktion

En sak att tänka på är konstruktionen. Vi måste utföra det för att förstå om du behöver ett stort verktyg eller bara något som kombinerar precision och manövrerbarhet. I mindre jobb är det faktiskt nödvändigt att stativet är lätt att manövrera och också är lämpligt för borrning med millimeterprecision.

Basstabilitet

Bland de framträdande tonerna får materialets soliditet och motstånd första plats i en idealisk rankning för de bästa borrstativen. Chocker och vibrationer är fiender till precision och kan skapa problem för säkerheten för dem som arbetar.

Den kopplar måttens materia och till borrbehovet och det material som ska bearbetas. En aspekt som inte bör förbises är bänkskivan och dess sammansättning. Gjutjärn är ett av de mest beständiga och pålitliga materialen. Det är också en av de bästa legeringarna för att vila elementet som ska borras på.

Vinkel

Basen på ett borrstativ bör ha vinkelgraderingar som du kan använda när du justerar vinkeln bekvämt. Det bästa borrstativet bör hjälpa till att såga hål i vissa vinklar i alla situationer som på väggen, på toppen, i lutningar, i runda bitar, remsor och formade sektioner.

Tillbehör

Förekomsten av tillbehör som klämmor för att stabilisera och fästa strukturen på toppen. Eller så kan du ha ytterligare verktyg för att justera och dra åt borrmaskinen.

Typ av borrstativ

Först bör du ta itu med typen av borrstativ. Om du letar efter ett borrhjälpmedel för att borra exakt och raka hål i väggar och material rekommenderar vi att du använder ett mobilt borrstativ. Du kan använda den var som helst och borra i balkar eller ett metallrör som en stationär modell. På grund av den höga flexibiliteten är uppdrag utanför de fyra väggarna och överliggande arbete möjliga.

Om du behöver en stabil struktur för att montera din borr, måste du använda ett stillastående stativ. Detta gäller till exempel om du planerar serieborrning eller vill utöka ett hobbyrum med olika maskiner och verktyg. Du måste sedan välja mellan en vanlig modell och ett fräsställ. Det senare ger dig fler inställningsalternativ och det finns plats för breda arbetsstycken. Du kan använda andra verktyg och göra fräsarbete. Stativborrstativningar är å andra sidan billigare och erbjuder dig alla fördelarna med ett borr- och fräsställ, förutom tvärvägen.

Kompabilitet

När du väl har fattat ett beslut om typen av borrstativ kan du begränsa det stora utbudet. För kompatibilitet, titta på din övning i nästa steg och kontrollera inspelningen. Du hittar den information du behöver i manualen eller så kan du mäta omkretsen bakom borrchucken. När du sedan väljer ditt borrstativ är det viktigt att du tar hänsyn till fästet. De flesta modeller har en europeisk standardstorlek på 43 millimeter.

Du kan skruva fast många spännhalsar, placera borren i dem och fäst fästet igen. Därför fäster vissa användare för stora borrar eftersom det är lite spel i fästet. Vi rekommenderar definitivt det. Byt inte något på kragen och se till att din borr passar väl i hållaren. Annars kan det falla av under borrningen.

Borrslag

Borrslaget bestämmer hur djupt du kan borra i ett material. För att kunna fatta ett bra beslut bör du redan känna till dina krav på borrslaget innan du köper. När det gäller mobila borrstativ måste du se till att tillverkarna anger det slag som de två kolumnerna tillåter. Du måste subtrahera borrkronans längd och chucken från detta för att ta reda på det verkliga slaget.

Inställningar & justeringar

Du bör titta på inställningsalternativen för ditt framtida borrstativ, som skiljer sig mellan olika typer av borrstativ. Med ett mobilt stativ har du aldrig samma alternativ som med ett fräsställ. Bortsett från det skiljer sig möjligheterna från modell till modell. Vi vill presentera några inställningsalternativ så att du lättare kan bestämma vilka egenskaper din nya enhet ska ha.

 • Vertikal resa: En viss vertikal resa är tillgänglig för dig med varje borrstativ. Värdet avgör hur höga dina arbetsstycken kan vara. Om den vertikala rörelsen till exempel är 20 centimeter och ditt arbetsstycke är 15 centimeter högt kan det vara tätt. Slutligen måste du ta hänsyn till borrkronan och chucken.
 • Tvärkörning: Borr- och fräsställ har också en justerbar korsning. Det låter dig ändra avståndet mellan borrhålet och pelaren så att du kan borra breda arbetsstycken. Vanliga borrstativ gör det vanligtvis inte möjligt att ändra avståndet så att arbetsstyckets bredd är klart begränsad.
 • Vinkelborrning: Många mobila och stationära borrstativ tillåter borrning i specifika vinklar. Områdena sträcker sig mest mellan +45 och -45 grader. Många borr- och fräsställ gör att du kan klämma borrmaskinen horisontellt. Detta kan vara användbart, till exempel om du vill borra en lång balk uppifrån.
 • Djupstopp: Nästan varje borrstativ har ett djupstopp. De flesta modeller har ett metallstift på toppen av fästet som du kan dra ut och låsa på plats. På detta sätt är borrhål med millimeterprecision möjliga. Med mobila borrhjälpmedel ändrar du djupet genom att begränsa fjädern med låsskruven.

Basplatta

En stabil och tung bottenplatta ger dig olika fördelar. Å ena sidan är konstruktionen mer stabil, å andra sidan erbjuder den en solid yta för att lägga ner arbetsstycket. Den har ett hål i mitten så att du inte skadar basen när du borrar genom materialet. Bredvid den hittar du spår som du kan använda för att fixa ett skruvstäd. En bra infästning är möjlig med några hål på plattans kant.

Basplattan bestämmer hur mycket utrymme ett borrstativ behöver. Om du har begränsat utrymme är dimensionerna viktiga. Därför anger tillverkarna basplattans mått. På vissa modeller har du möjlighet att fästa en större bottenplatta.

Vikt

Stationära borrstativ står vanligtvis på ett ställe så att de kan väga några kilo. En hög vikt stöder stabiliteten och leder till mer exakta hål. Till skillnad från stationära modeller är en låg vikt önskvärd för ett mobilt borrstativ. När du till exempel borrar hål i väggar måste du hålla borren och stå, vilket snabbt kan leda till trötthet om verktygen är tunga. Väg därför upp vilken vikt som är perfekt i ditt fall.

Behandling

Slutligen vill vi rekommendera att du kontrollerar behandlingen. Om du köper borrstativet i en butik kan du plocka upp det och titta. När du köper på Internet kan du göra en bedömning baserat på kundfeedback och betyg.

Med borrstativet, se till att bottenplattan är rak och att den vilar bra på materialet eller på arbetsbänken. Om foten vacklar blir hålen udda. Detsamma gäller fästet, som inte borde ha något spel när det är korrekt installerat. Kontrollera slaget med en fastspänd borr och se hur jämn det är. Med en stabil konstruktion och robusta enskilda delar får du mer exakta borresultat. Samtidigt håller sådana borrstativ längre, så att du inte bara drar nytta av borrhjälpen tills garantin upphör att gälla.

För- och nackdelar med borrstativ

Det är värt att förvärva ett borrstativ. Du kan använda enheten för alla material och för de flesta borrar. Precisionen vid arbete är högre än när du arbetar utan borrstativ. Du kan borra exakt vertikala hål utan att glida och hanteringen är enkel. När du har klarat av inställningarna sparar du tid genom att använda dem.

Vid serieborrning får du alltid samma hål och är snabbare än om du måste markera varje arbetsstycke. För lite pengar kan du skaffa ett borrhjälpmedel som underlättar ditt arbete. Borren kan fortfarande användas flexibelt eftersom du när som helst kan ta bort den från stativet.

Stabiliteten lämnar mycket att önska i sämre modeller. Som ett resultat blir precisionen sämre om pelarna eller bottenplattan vacklar. Ett borrstativ betyder en extra investering trots alla fördelar och lågt pris. Erfarna gör-det-själv-hantverkare gör vanligtvis utan monter och uppnår samma resultat med små knep.

Fördelar

 • Lämplig för alla material
 • Kompatibel med de flesta kraftövningar
 • Hög precision
 • Enkel hantering
 • Seriell borrning möjlig
 • Billig
 • Tids sparande
 • Borr kan fortfarande användas flexibelt

Nackdelar

 • Dålig stabilitet på sämre modeller
 • En ytterligare investering

Hur man ställer in ett stationärt borrstativ korrekt

Borrstativ erbjuder många inställningsalternativ, till exempel placeringen av fästet på pelaren eller låsning av djupstoppet. Hur du kan göra ändringarna i detalj skiljer sig från modell till modell. Du hittar olika skruvar och klämmor på stationära och mobila stativ.

Därför finns det ingen universell förklaring. I det följande vill vi presentera de allmänna grundstegen så att du bara behöver hitta rätt skruvar och fästen på ditt borrstativ:

 • Det första steget är att välja rätt borr som är godkänd för materialet som ska borras. När du väl har satt in borren i maskinen, fäst borren på spännhylsan. Se till att anslutningen är säker så att inget vaggar och att enheten inte kan falla.
 • Arbetsstycket bestämmer höjden på vilken fästet med borren måste vara. Lägg den på hyllan och ändra höjden på fästet på pelaren. Borrens ände ska vara precis ovanför materialet så att du kan dra nytta av maximal slaglängd.
 • Om en bom är tillgänglig, lås den i önskat läge. Den definierar avståndet från borrkolonnen där hålet skapas.
 • De flesta borrstativ har djupstopp. Om du bara vill borra hålet till ett visst djup, ställ in stoppet därefter. Hur man gör detta finns i bruksanvisningen. För det mesta måste du dra ut ett metallstift på toppen av fästet. Den har en skala som visar hur djupt hålet kommer att vara.
 • Innan du borrar hålen efter att ha gjort inställningarna, gör en torr körning. Placera materialet bredvid borren och dra i spaken. Detta kommer att berätta om inställningarna fungerar som du vill.
 • Fäst sedan materialet på bottenplattan med en skruvklämma eller skruv och skruva på borrmaskinen. Dra långsamt i spaken så att borren sänks. Släpp spaken när hålet är borrat. Returfjädern kommer att få fästet att röra sig bakåt.

Vad man ska tänka på när man använder ett borrstativ

Ett borrstativ är en konstruktion som är ganska ofarlig. Den enda risken för skada är om stativet faller på din fot. Den större risken när du använder ett borrstativ kommer från borren. Den är utrustad med en elmotor som gör att borren kan rotera snabbt. Om du är ouppmärksam kan det leda till olyckor och personskador. Följande säkerhetsinstruktioner bör följas när du arbetar med ett borrstativ och en borr som är fäst vid det:

 • Läs instruktionerna noga innan idrifttagning.
 • Använd skyddsglasögon, hörselskydd och en mask för damm när du använder den.
 • Knyt långt, löst hår och ha täta kläder.
 • Använd om möjligt dammsugare eller öppna fönstren när du arbetar inomhus.
 • Fäst det stationära borrstativet på en rak arbetsbänk med skruvar så att den inte kan välta.
 • Säkra arbetsstycket, annars kan det bäras av vridningen.
 • Torka aldrig bort flis för hand, använd lämpliga verktyg.
 • Borra aldrig i bottenplattan.
 • Ta bort främmande föremål som spikar från materialet innan du borrar.
 • Håll dig vid borrstativet när borren är igång.

Det finns många andra säkerhetsåtgärder som du måste följa när du arbetar med en borr. Var medveten om att det finns risk för skador, så var försiktig med varje steg. Om du känner dig dålig eller distraherad rekommenderar vi att du tar en paus från jobbet. Mer information och hjälp finns i instruktionerna för borrstativ och borr.

Olika typer av borrstativ

Stationärt borrstativ

Borrstativet är en stationär modell som är lämplig för borrning i olika arbetsstycken och material. Med en robust pelare och en tung basplatta är stativet extremt stabilt. Med vissa varianter kan du borra vinklade hål förutom horisontella och vertikala hål.

Hanteringen är enkel och borrstativen är bland de billigare modellerna. Du kan fästa borren i fästet och behöver inte bära enhetens vikt, som ofta väger flera kilo.

En stor nackdel med borrstativet är bristen på tvärgående bana. Du kan inte ändra avståndet till kolonnen, vilket gör att det inte går att borra i breda arbetsstycken. Till skillnad från de mobila modellerna hjälper borrstativet dig inte att borra hål i väggar. Du behöver en plats på en arbetsbänk eller på en lämplig hylla. Om du väljer en sämre version måste du förvänta dig en instabil konstruktion.

Fördelar

 • Lämplig för olika arbetsstycken och material
 • Hög stabilitet
 • Vinkelborrning möjlig
 • Lätt att använda
 • Stativet bär borrens vikt
 • Billig

Nackdelar

 • Endast avsedd för hål i arbetsstycken
 • Behöver mycket utrymme
 • Instabil konstruktion på sämre modeller
 • Ingen justerbar korsning

Borr- och fräsställ

Stativborrning och fräsställ är vidareutvecklingen av det vanliga borrstativet. De är lämpliga för olika arbetsstycken och material. Till skillnad från borrstativet har dessa enheter en justerbar tvärbana så att du kan ändra avståndet till kolumnen. Modellerna är lämpliga för borrning och fräsning. Du uppnår en hög nivå av stabilitet med den tunga basen och den robusta pelaren. De flesta varianter tillåter vinklade hål. Som med borrstativet behöver du inte bära borrens vikt medan du arbetar.

De större justeringsalternativen innebär ett högre pris. Hanteringen är mer krävande, så du kan behöva några minuter längre för att justera. Till skillnad från rörliga borrstativ hjälper inte konstruktionen dig när du vill borra hål i väggar. Modellerna kräver mer utrymme eftersom de vanligtvis är större än konventionella borrstativ. Med sämre mönster måste du räkna med en instabil konstruktion som inte kan producera exakta hål.

Fördelar

 • Lämplig för olika arbetsstycken och material
 • För borrning och fräsning
 • Justerbar tvärgående
 • Hög stabilitet
 • Borrens vikt vilar på stativet
 • Vinkelborrning möjlig

Nackdelar

 • Lite dyrt
 • Mer krävande hantering
 • Endast avsedd för hål i arbetsstycken
 • Instabil konstruktion på sämre modeller
 • Behöver mycket utrymme

Mobilt borrstativ

Slutligen vill vi presentera det mobila borrstativet som du kan använda för att borra hål i väggar och i olika arbetsstycken och material. På de flesta modeller kan olika vinklar ställas in och du får nytta av ett litet fotavtryck. Det finns få låsskruvar för inställningar, vilket förenklar hanteringen. Med mobilvarianterna uppnår du hög flexibilitet och kan använda borrhjälpen var som helst. Arten är en av de billigaste modellerna på marknaden.

Till skillnad från de stationära borrstativen måste du fortfarande bära borrens vikt när du använder ett mobilt borrstativ. Enheterna är mer ett borrhjälpmedel än ett stativ. Exakt serieborrning är därför inte möjlig i samma utsträckning som med ett borrstativ. Som med de andra typerna, förvänta sig att sämre modeller är instabila. Stroken är vanligtvis mycket begränsad. Du måste subtrahera borrens längd och chucken för varje hål för att få det riktiga slaget.

Fördelar

 • Lämplig för olika arbetsstycken, material och för borrning i väggar
 • Flexibel användning
 • Lätt att använda
 • Tar lite plats
 • Vinkelborrning möjlig
 • Billig

Nackdelar

 • Instabil konstruktion på sämre modeller
 • Begränsad stroke
 • Fortsätt att bära borrens vikt
 • Olämpligt för serieborrning

Bästa märken för borrstativ

Vi vill presentera dig för fyra tillverkare av borrstativ nedan:

Wabeco

Walter Blombach GmbH är ett tyskt företag som grundades i Remscheid-Lüttringhausen 1885. 1951 bytte företaget namn till Wabeco, som är en förkortning av Walter Blombach och Co. Företaget var tidigare känt som ett arkivföretag, idag är det en tillverkare av CNC-svarvar och fräsmaskiner. Wabeco utvecklar borrstativ som tillbehör som har ett gott internationellt rykte. Wabeco borrstativ erbjuder olika anpassningsalternativ och alla versioner är utformade för fräsning. Gör-det-själv-användare och proffs använder tillverkarens specialställ, som finns i det övre prissegmentet.

Wolfcraft

Wolfcraft-företaget grundades i Remscheid 1949 och erbjuder billiga verktyg för proffs och gör-det-själv. Det sysselsätter cirka 600 personer i över 16 länder. Wolfcraft säger att det står för innovativa verktyg och tillbehör till elverktyg och har satt upp uppgiften att hjälpa DIY-entusiaster och hantverkare att uppnå perfekta arbetsresultat. Wolfcraft kunde göra sig ett namn med inställningen, så att transport, stödsystem och verktyg används i stor utsträckning idag. Dessa inkluderar mobila borrstativ och stativborrstativ som lyser med sitt gedigna utförande.

Bosch

Robert Bosch GmbH har funnits sedan 1886 och utvecklar verktyg för DIY-entusiaster och proffs. Med sitt huvudkontor i Stuttgart står företaget för hög bearbetningskvalitet och ett bra pris / prestanda-förhållande. Utbudet av borrstativ innehåller huvudsakligen stationära modeller. Förutom borrstativ för hushållsförbättringar tillverkar företaget stora monter för byggmaskiner. Enligt företaget ska borrstativ från Bosch ha en solid byggkvalitet och poäng med lång livslängd.

Kwb

Kwb erbjuder sina kunder olika verktyg som ska förenkla vardagen. Företaget med säte i Suhr har funnits i över 80 år och tillverkar enligt eget uttalande tyska kvalitetsvaror. Förutom borrstativ hittar du mekaniska och elektroniska verktyg som är lämpliga för både yrkesverksamma och DIY-entusiaster.

Andra tillverkare

Det finns många andra tillverkare som producerar bra borrstativ. Om du väljer ett annat företag rekommenderar vi dig att göra en detaljerad undersökning innan du köper. Kundrecensioner ger en bra referens och visar dig tillfredsställelse. Innan du köper får du reda på svagheterna i borrstativet och hur tillverkaren reagerar på dem.

Vanliga frågor om borrstativ

Hur högt borde ett borrstativ vara?

Den genomsnittliga höjden på arbetsbänkarna är 36 tum på marknaden. Och det är också den rekommenderade höjden på borrstativet.

Ska man tänka på kompabilitet när man köper ett borrstativ?

De flesta borrstativ är universella. Men det är alltid tillrådligt att testa denna aspekt för att undvika ett köp som du kommer att ångra efter inköpet. För undersökning bör användarna läsa egenskaperna hos de olika modellerna som du vill undersöka.

Vad är ett borrstativ?

Ett borrstativ är en robust struktur som din borr håller. Det finns stationära modeller som du kan montera på en arbetsbänk. Med serieborrning behöver du inte hålla enheten, du kan byta material. I det här fallet fungerar borrstativet med borren som en borr. Andra varianter är avsedda för mobil användning, så att du kan borra exakt rätvinklade hål vid fri borrning.

Alla typer av borrstativ är utrustade med ett stativ. När det gäller mobilversioner fungerar den som en rak hylla genom att stödja foten på väggen eller materialet. När det gäller stillastående väger det konstruktionen och ger materialet en plan yta. En eller två pelare med returfjädrar är fästa på bottenplattan och borrhållaren är placerad på dem. För ett bra grepp om enheten på stativet hittar du en hållare för borrhalsen. För de flesta modeller motsvarar det standardstorleken 43 millimeter.

Passar min borr i fästet?

Borrtillverkare är medvetna om att många användare använder ett borrstativ. Av denna anledning hittar du information i bruksanvisningen till din enhet om vilket fäste stativet måste ha. Läs produktbeskrivningen eller fråga tillverkaren av din borrmaskin.

Andra komponenter är starkt beroende av respektive borrstativ. Mobila borrhjälpmedel har ett extra handtag med vilket du kan pressa bottenplattan på materialet och hålla det där. Stationära borrstativ är försedda med minst en spakarm som du kan använda för att sänka borrmaskinen. Om det finns en förlängningsarm på Y-axeln hittar du en andra arm. Med sådana varianter installeras ibland en andra hylla med vilken du kan borra vinklade hål.

Hur sköter jag borrstativet ordentligt?

Ett borrstativ är försett med olika rörliga delar som kan fastna om de inte underhålls ordentligt. För att säkerställa en lång livslängd bör du regelbundet underhålla och ta hand om borrstativet. Damma av den med en borste eller torr trasa efter varje användning. Med envis smuts kan du använda en lite fuktig trasa, undvik för mycket fukt eller fukt. Kärnborrstativ är gjorda av metall, varför rost snabbt kan bildas. Dessutom bör du tillsätta lite smörjolja i kolonnen och vridpunkter före varje användning.

Vilka typer av borrstativ finns det?

I vår stora jämförelse kan du lära känna vissa typer av borrstativ. För hög tillfredsställelse med ditt framtida borrstativ är det viktigt att du väljer rätt produkt. Vilken modell som passar dig beror bland annat på vilken typ av arbete och hur ofta du behöver borrstativet. Vi vill presentera dig för tre typer av borrstativ för att hjälpa dig hitta rätt enhet för dina behov.

Vad är skillnaden mellan borrslag, vertikal rörelse och pelarlängd för ett borrstativ?

De tre termerna kan vara förvirrande eftersom de alla hänvisar till samma axel. Kolonnens längd avser hela stativets höjd. Kolonnen börjar vid bottenplattan och sträcker sig till den högsta punkten. Den vertikala rörelsen är den del av kolonnen som du kan använda med din borr. Flytta fästet i biten. Borrslaget beskriver i vilken utsträckning du kan sänka borren med en spakmanövrering.

Var kan man köpa borrstativ?

Du kan köpa kärnborrstativ på Internet eller i en järnaffär. Om du köper i butiker på plats drar du nytta av köpråd. Du kan också ta borrstativet i handen och testa några av inställningsalternativen. Nackdelarna med järnaffären är att valet vanligtvis är begränsat. Om butiken inte ligger i omedelbar närhet måste du tillåta en lång resa. Om det finns ett problem med borrstativet du har köpt kan det ibland vara svårt att returnera det.

Vi rekommenderar därför att du köper på Internet. Du hittar det du letar efter på plattformar som Amazon eller Ebay och på tillverkarens webbplats. Du kan spara dig själv och du har ett större urval av enheter till ditt förfogande. Ofta är produkterna billigare på Internet och du kan göra din beställning när som helst. Om du inte gillar borrstativet har du returrätt. En nackdel är att du inte kan inspektera borrguiden. Autentisk feedback från kunderna är dock tillgänglig för dig.

Hur mycket kostar borrhjälpmedel?

Det beror på typ, bearbetning och inställningsalternativ. Ett välkänt tillverkarnamn som Bosch eller Wabeco kan höja priset. Du kan få enkla modeller från mindre kända tillverkare för några euro. De mobila borrstativen är bland de billigare typerna. För stativborrning och frässtativ måste du räkna med högre kostnader, eftersom du kan utföra ett brett utbud av applikationer. Ändå hålls kostnaderna inom gränserna.

Vilka alternativ till ett borrstativ finns det?

Om du vill borra exakt och inte vill använda ett borrstativ kan vi rekommendera en borr. Sådana anordningar är utformade för en fast plats och består av en fast struktur bestående av en borr och ett stativ. Du kan använda borren för att utföra samma arbete som med en borr fäst vid stativet. Du måste förvänta dig en högre vikt och ha mer utrymme tillgängligt. Borrresultaten är mer exakta och du sparar mer tid. Var medveten om att stående eller pelarborrar är dyra.

Om du använder ett borrstativ för första gången kommer du troligen att bli irriterad av skruvarna för justeringarna. Det kan ta vad som känns som en evighet de första användningarna. Tillverkarna vill installera sexkantskruvar som du kan använda för att ändra vertikal och tvärgående rörelse. Om detta är för besvärligt för dig, rekommenderar vi att du fäster det med spännhandtag. Du kommer att avsluta din borrning snabbare och ha roligare med borrstativet.

Hur fixar jag arbetsstycket?

Med ett mobilt borrstativ fäster du arbetsstycket på ett bord eller en arbetsbänk med skruvklämmor. Basplattorna på stationära modeller är utrustade med spår genom vilka du kan montera ett skruvstäd. När det är ordentligt på plats, fäst arbetsstycket och börja borra.

Vilka tillbehör behöver jag till ett borrstativ?

För att kunna borra hål behöver du en lämplig borr. Den ska ha önskad prestanda och vara lämplig för de material som ska borras. Storleken måste motsvara monteringen av borrstativet så att det kan fästas. Vi rekommenderar dig också att använda skruvklämmor och laster. Du kan använda dem för att säkra borrstativet och arbetsstycket. Vissa användare använder en skruvklämma för att ansluta borren till kolonnen vid en annan punkt.

Tillverkare erbjuder dig andra tillbehör som du kan klassificera som användbara. Till exempel är många borrstativ utrustade med en spak för att sänka borrkronan. I många fall kan du köpa ett kors med tre ekrar som en ersättning för spaken, vilket skulle förenkla hanteringen för dig. Mindre ofta är borrstativen försedda med ett verktygsstativ som kan vara till nytta för dig.

Innan du köper olika tillbehör innan du tar emot borrstativet rekommenderar vi att du väntar. Testa borrstativet några gånger eller packa upp det åtminstone. Vid närmare granskning eller efter användning kommer du snabbt att märka vilka tillbehör som är nödvändiga och vad du kan göra utan. Detta sparar pengar på tillbehör som du inte behöver.

Slutord

Kolumnerna för borren är en medietyp som används för att använda hammarborrar. Detta möjliggör extremt exakt borrning. Tack vare dess användning är det möjligt att förvandla även de billigaste borrarna till ett verktyg med hög precision. För att kunna utföra sin uppgift måste den ha en mycket solid och oförstörbar struktur som kan motstå stötar och vibrationer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top