Bästa borrstativet 2023 – Test av olika borrstativ

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

FEIN IBS 16 

REMS Simplex 2 

FEIN MBS 16X 

EUROBOOR F.16 

Klicka här för att se fler borrstativ.

Ett borrstativ är nödvändigt för att garantera en precis och säker borrning. De kan användas till många ändamål men deras huvudsakliga funktion är att hålla föremålet och borren på plats när du borrar.

Borrstativ kan monteras på både golv och arbetsbänkar och hjälper dig borra rakt utan att behöva använda en pelarborrmaskin. I de flesta fallen är inte borren levererad med stativet utan det är menat att stativet ska ge din nuvarande borr ett större användningsområde.

När du ska välja ett borrstativ bör du tänka på du tänka på en del saker bland annat:

  • Hållaren
  • Slagavståndet
  • Vikten

Hållaren är viktig för att hålla koll på hur brett material du kan fästa borrstativet på samtidigt som du använder den. Slagavståndet är viktigt för att mäta hur djupt hål du kan borra innan du behöver flytta på materialet.

Vikten är viktigt då du gärna vill ha ett borrstativ som är robust men som samtidigt är enkelt att flytta.

1. Bäst i test – FEIN IBS 16

FEIN IBS 16 Borrstativ

Klicka här för att se bästa priset

FEIN IBS 16 är ett kompakt och lätt borrstativ upp till 16mm som är anpassad för användning inom industrin.

Borrstativet har dubbel borrmotorstyrning vilket är anpassat för att hantera grova borrverktyg. Den har en integrerad skärvätskebehållare med flexslang, slangen kommer levererad vid köp av denna modell.

Borrstativet är perfekt för allroundanvändning som till exempel borrning, gängborrning, brotschning och försänkning. Vilket är bra för den som kommer använda borrstativet till flera ändamål.

Med en vikt på endast 8kg är detta borrstativ lätthanterligt och smidigt att använda. Trots det något högre priset anser vi att denna modell är bäst i test.

2. Populärast – REMS Simplex 2

Klicka här för att se bästa priset

Denna populära modell är anpassad för kärnborrning upp till 200mm. Modellen är anpassad för REMS Picus S1, Picus S3, Piscus SR och andra märken.

Detta borrstativ är motståndskraftigt och har en fot i stålprofil. Här finns också fyra inställningsskruvar som du kan använda för att justera höjden för en så precis arbetsyta som möjligt.

Modellen garanterar lätt, precis och vibrationsfri borrning. Utöver det har borrkronan en lång livslängd vilket tillåter dig att använda detta borrstativ under en lång tid.

Modellen använder sig av en kraftöverförande kuggstångsdrivning av stål med en ergonomiskt utformad frammatningsspak som kan placeras på båda sidorna.

Med en vikt på 12kg är detta borrstativ väl lämpat för allroundanvändning och passar bra för många borrmodeller. Därmed är det inte så konstigt att det är en så populär modell.

3. Premiumval – FEIN MBS 16X

Klicka här för att se bästa priset

Fein MBS 16X är ett borrstativ designad med upp till 16mm borrkapacitet. Det är ett lätt och kompakt borrstativ som är perfekt för borrning, brotschning, försänkning och gängskärning. Det är helt enkelt en borr som är anpassad för många ändamål.

Den har dubbel borrmotorstyrning vilket tillåter dig att använda grova borrverktyg. Dessutom så har den hög magnetkraft och en säkerhetskoppling som håller dig säker när du arbetar.

Matningsratten kan placeras på båda sidorna vilket gör den effektiv för både höger och vänsterhänta personer. Ytterligare så har den också justerbar slidhöjd.

Denna modell är något dyrare men det täcks upp för då den är har unika funktioner och är garanterad att hålla en lång tid.

4. Billigast – EUROBOOR F.16

Klicka här för att se bästa priset

Magnetborrstativ med en magnetfot och kontakt för handborrmaskiner. Med denna modell kan du gänga, försänka och borra rakt med hög stabilitet och säkerhet då den har en hög magnetkraft på 1200 kg.

Stativet är anpassat för spiralborrar upp till 16mm och är perfekt när du behöver göra mindre hål eftersom du har god sikt och extrem precision, även med de mindre diametrarna.

Den har en slaglängd på 170mm och en vikt på 7,5kg och är anpassad för borrmaskiner med 43, 38 och 33mm kraganslutning. Dessutom ingår en adapter ring som tillåter dig ändra utan att behöva beställa något extra.

Detta stativ är bra trots det billiga priset och är väl anpassat för den som letar efter en mycket precis maskin.

Lista över de bästa borrstativen 2023

  • Bäst i test: FEIN IBS 16
  • Populärast: REMS Simplex 2
  • Premiumval: FEIN MBS 16X
  • Billigast: EUROBOOR F.16

Vanliga frågor om borrstativ

Vilket tillbehör bör jag ha till mitt borrstativ?

Borrstativ är mångsidiga och kan göra mycket mer än vad man tror, speciellt med rätt tillbehör. De flesta borrstativen kommer inte med så många tillbehör och du behöver köpa dem separat. Om du söker efter ett speciellt tillbehör bör du se till att stativet faktiskt kan använda det.

Hur hittar jag ett borrstativ av hög kvalité?

Kvalitén märker du på två saker, Noggrannhet och hållbarhet. Desto bättre kvalité du har på ditt stativ desto mer noggrann borrning kommer du att få. Materialet brukar också vara en enkel variabel att bestämma kvalitén efter då robusta metallkonstruktioner är att leta efter.

På vår sida kan du hitta borrstativ av olika material och jämföra dem med varandra.

Vad kostar ett borrstativ?

Priset på ett borrstativ varierar beroende på märke, material och kvalité. Precis som med allt annat så beror priset också på vad du tänker använda ditt borrstativ till. Om du vill veta mer om vad olika modeller kostar kan du kolla på alternativen på vår hemsida.

Passar min borr till mitt borrstativ?

Det viktigaste är att din borrmaskin passar i ditt borrstativ! Det finns borrstativ som inte passar med alla modeller och det kan vara en mardröm att köpa ett stativ som inte passar. Vissa märken har bara stativ som passar sina egna borrar.

På vår sida kan du hitta olika borrstativ och jämföra och se vilka som är universella och passar alla borrar och vilka som är mer specifika.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det finns många saker att kolla på innan du köper ditt borrstativ.

Till att börja med så måste du ha koll på om din borr faktiskt passar i borrstativet, annars går det inte att använda.

“Fortsättningsvis bör du också tänka på bredden och höjden så att du köper ett stativ som fungerar just på de platser där du behöver använda det.”

Avslutningsvis är det bra att ha koll på noggrannheten då vissa modeller är mer noggranna än andra. Utöver det så kommer du få vad du betalar för, se till att köpa en modell som klarar av de tester du kommer utsätta den för.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen