BĂ€sta bultsaxen 2022 – Test av olika bultsaxar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Ridgid S-series

Knipex 7172-series

Ironside 126016

Stanley 1-95-563

Klicka hÀr för att se fler bultsaxar.

BĂ€sta bultsaxen 2022

Med hjÀlp av en bra bultsax sÄ kan du enkelt kapa olika metallföremÄl sÄ som grövre kedjor, bultar och hÀnglÄs. Det Àr vÀldigt enkelt att anvÀnda en bultsax och den kan kapa igenom nÀstan alla hÄrda metallföremÄl. Det kan alltsÄ vara bra att köpa en bultsax om du ofta arbetar med olika typer av metallföremÄl.

Men det Àr dock inte sÄ enkelt att köpa en bra bultsax pÄ nÀtet. Det Àr inte alltid sÄ lÀtt att veta vilken bultsax som Àr bÀst. Det finns ju tyvÀrr affÀrer som bara skriver om de positiva sakerna och inte om de negativa. DÄ fÄr man inte en klar bild av hur bra varan faktiskt Àr. SÄ nÀr man vÀl fÄr hem bultsaxen sÄ Àr den kanske inte som man förvÀntat sig. För att göra det Ànnu svÄrare sÄ finns det en massa olika modeller att vÀlja emellan. Dessa modeller finns ocksÄ i olika prisklasser frÄn budget till premium.

Men det Àr just dÀrför som jag hÀr pÄ Hantverksproffset.se har sammansatt en komplex köpguide. Med hjÀlp av min köpguide sÄ kommer det bli mycket enklare att köpa en bra bultsax. Jag byggde upp den hÀr guiden genom att testa och anvÀnda mina egna bultsaxar. Jag lÀste ocksÄ igenom kundrecensioner sÄ att jag kunde hitta den absolut bÀsta bultsaxen. Jag anvÀnde mig sedan av all den hÀr informationen för att göra en komplex köpguide. Efter att du har lÀst igenom min köpguide sÄ kommer du enkelt att kunna köpa den bÀsta bultsaxen.

Köpguide bultsax 2022

Det kan alltsÄ vara ganska svÄrt att veta vilken bultsax som Àr bÀst nÀr man köper pÄ nÀtet. Men genom att följa min köpguide sÄ kommer det att bli mycket enklare. NÀr du köper den bÀsta bultsaxen sÄ finns det ganska mÄnga viktiga saker som du mÄste tÀnka pÄ. Det Àr Àven viktigt att du vÀljer rÀtt bultsax utifrÄn dina egna behov. HÀr Àr vad du ska tÀnka pÄ nÀr du köper den bÀsta bultsaxen:

 • Avsedd anvĂ€ndning
 • Justerbarhet
 • UnderhĂ„ll
 • Solid konstruktion
 • Bredd
 • Handtagets lĂ€ngd
 • BekvĂ€ma grepp
 • Vikbar design
 • Knivblad
 • Storlek
 • Handtag
 • BĂ€rbarhet
 • Andra övervĂ€ganden
 • Rockwellskalan
 • Pris
 • StĂ„lkvalitet
 • Material som ska kapas
 • Vikt

Avsedd anvÀndning

Trots namnet Ă€r bultsaxar anvĂ€ndbara för mycket fler jobb Ă€n att kapa bultar. Förutom att ta bort hĂ€nglĂ„s med glömda kombinationer eller saknade nycklar kan bultsaxar kapa trĂ„dnĂ€t som anvĂ€nds för att förstĂ€rka betongkuddar, armeringsjĂ€rn som anvĂ€nds för landskapsarkitektur och metalltrĂ„d för kedjelĂ€nkstaket. Eftersom bultsaxarna Ă€r sĂ„ kraftfulla – de kan producera mer Ă€n 4 000 PSI kraft – gör deras design dem anvĂ€ndbara som ett kraftfullt skĂ€rverktyg för en mĂ€ngd olika material, inklusive kablar, ledningar, rör, plĂ„t och spikar.

Hydrauliska bultsaxar anvÀnder en motor för att driva skÀrbladen. En hydrauliskt driven kolv driver framkanten framÄt med betydligt mer kraft Àn vad handtagsbultar kan producera. PÄ grund av denna extra kraft kan hydrauliska bultsaxar kapa mjuka metaller nÀstan 2,5 cm diameter.

Justerbarhet

Bultar placerade pÄ nacken och kÀftarna pÄ en bultsax gör att du kan justera knivarna. Vridning av kÀftjusteringsbultarna gör att motsvarande blad antingen rör sig mot eller bort frÄn fogen. En medurs vridning flyttar knivarna nÀrmare varandra, medan en vridning moturs flyttar knivarna lÀngre ifrÄn varandra.

Justering av bultarna pÄ nacken Àndrar bladets vinkel genom att flytta spetsarna nÀrmare varandra eller lÀngre ifrÄn varandra. Korrekt justering av knivarna Àr avgörande för korrekt kapning och för att skydda dem frÄn skador.

UnderhÄll

Det bÀsta sÀttet att förlÀnga livslÀngden pÄ dina bultsaxar Àr att anvÀnda dem enligt tillverkarens avsikt. Att försöka kapa material som Àr hÄrdare eller tjockare Àn vad bultsaxarna Àr klassade för att hantera kan skada bladet eller fogarna.

RutinunderhÄll inkluderar att smörja fogen med en olja som WD-40 för att hÄlla den ren och fungera smidigt. För att smörja sprutar du fogen och lÄter lösningsmedlet trÀnga in.

Rengör och skÀrp bladet regelbundet med tvÄlvatten och en borste. Se till att torka den efter rengöring med en mjuk trasa för att förhindra att metallen oxiderar. SkÀrpa bultröret genom att klÀmma fast det i ett skruvstycke och anvÀnda en fil eller en vinkelslip för att arkivera kanten.

Slutligen anvÀnd halsjusterarna enligt ovan för att rikta in knivarna före varje anvÀndning.

Solid konstruktion

Skruvar Àr avsedda att kapa igenom bultar och andra metallstycken. DÀrför mÄste de vara av solid konstruktion. Se alltid tillverkarens specifikationer och kundrecensioner för att sÀkerstÀlla att modellerna du Àr intresserad av tÄl det du kommer att utsÀttas för.

Det Àr viktigt att notera att kÀftarna inte Àr den enda komponenten som mÄste förlita sig pÄ en robust design. Handtagen och olika svÀngpunkter mÄste ocksÄ byggas med höghÄllfasta komponenter för att förhindra fel under anvÀndning.

Bredd

KÀftens bredd och design kommer att avgöra vad bultsaxen faktiskt kan anvÀndas till. En 0,8 centimeter kÀftöppning Àr standard och rÀcker för de flesta anvÀndningsomrÄden. De flesta tekniker anvÀnder endast bultkutter för att kapa igenom trÄd och andra tunna metallstycken. DÀrför kanske du vill hÀnvisa till den hÀr handboken för trÄdkapare för överlÀgsna alternativ.

Handtagets lÀngd

Precis som kÀftdesignen kommer handtagens lÀngd att hjÀlpa till att avgöra vad bultsaxarna kan anvÀndas till. Medan en sammansatt kÀftkonstruktion hjÀlper till att öka den mekaniska fördelen Àr hÀvstÄngen fortfarande betydande. LÀngre handtag kan göra det lÀttare att utföra skÀr. Detta gör emellertid verktyget mycket svÄrare att packa med.

BekvÀma grepp

Greppdesign Ă€r vĂ€sentlig för operationen. Du kommer att utöva en hel del kraft, sĂ„ du vill se till att du har nĂ„got som Ă€r bĂ„de bekvĂ€mt i handen och lĂ€tt att hĂ„lla fast vid. Även om det inte borde vara en drivande anledning att övervĂ€ga en bultkutter, Ă€r det nĂ„got att prioritera under valet.

Kolla in min köpguide för flera bra luftfuktare om du letar efter nÄgot som kan frÀscha upp luften dÀr hemma.

Vikbar design

Om du behöver bĂ€ra bultsaxar i en verktygsvĂ€ska kanske du vill investera i en uppsĂ€ttning som Ă€r utformad med tanke pĂ„ det. Det hĂ€r gĂ€ller sĂ€rskilt om du vet att du behöver lĂ€ngre handtag för en ökad mekanisk fördel. Återigen Ă€r detta inte en standarddesignfunktion, sĂ„ du mĂ„ste söka specifikt efter apparater som erbjuder den.

Knivblad

Kvaliteten pÄ knivbladet avgör hur lÀtt du kan kapa metallstycket och hur lÀnge det kan hÄlla. Bladkvaliteten beror pÄ materialet som anvÀnds vid tillverkningen av ett blad, tekniken som anvÀnds för att hÀrda det och utformningen av modulen.

De flesta knivar Àr gjorda av rostfritt stÄl eftersom det Àr robust, hÄllbart och förhindrar rost. För att ytterligare hÀrda dessa blad, sÄ att det inte blir trubbigt efter upprepad anvÀndning, vÀrms dessa blad.

Vid vÀrmebehandling upphettas stÄlet vid hög temperatur och kyls sedan snabbt ner. Denna process kallas slÀckning och resulterar i att rostfritt stÄl blir hÄrt men inte sprött.

Storlek

NÀr man mÀter storlek pÄ bultsaxar sÄ anvÀnder man oftast tum. Man kan dock Àven anvÀnda sig av mm. Bultsaxar finns i ett stort antal storlekar: 8, 10, 12, 14, 18, 24, 30, 36 och 42 tum. Bultsaxens storlek kommer att avgöra dess förmÄga att kapa igenom olika material och metalltjocklekar.

 • SmĂ„ bultsaxar som mĂ€ter 8, 10 tum, 12 tum eller 14 tum lĂ„nga Ă€r frĂ€mst utformade för att kapa igenom tunnare kedjor och avge bultar som har en mjuk till medelhĂ„rd hĂ„rdhet. Dessa typer av bultsaxar, liksom de fantastiska Knipex Tools bultsaxarna, Ă€r ocksĂ„ mycket populĂ€ra eftersom de Ă€r starka, passar i trĂ„nga, trĂ„nga flĂ€ckar och ger portabilitet nĂ€r du Ă€r pĂ„ sprĂ„ng.
 • Medelstora bultsaxar varierar i storlek frĂ„n 18 tum upp till 24 tum. De kan anvĂ€ndas med mjuka och medelhöga till hĂ„rda metaller. Eftersom en medelhög bultkutter har ett lĂ„ngt handtag ger den större hĂ€vstĂ„ng för att kapa igenom stora föremĂ„l som hĂ€nglĂ„s och ta bort bultar.
 • Stora bultsaxar som mĂ€ter 30 till 42 tum Ă€r perfekta för att kapa igenom medelhĂ„rda metallmaterial som tjocka stĂ„lkedjor, kopparkabel, stĂ„lstĂ€nger och stora bultar och hĂ€nglĂ„s. Dessa kraftiga verktyg har superstarka stĂ„lbackar och lĂ€ngre handtag som ger dig överlĂ€gsen hĂ€vstĂ„ng och bultkraft för extra tuffa uppgifter.

Handtag

Komfort Àr en viktig egenskap i en bultsax, sÀrskilt i de situationer dÀr du kommer att anvÀnda den ett tag. Leta efter ett halkfritt grepp och om du skÀr ett tungt material som krÀver mycket kraft, vill du ha bultsaxar med lÄnga handtag som ger extra hÀvstÄng för förstÀrkt snitt.

Handtag för bultsaxar Ă€r gjorda av olika material som plast och stĂ„l. Och vanligtvis kommer de med plast-, gummi- eller polyuretanhandtag. Även om de Ă€r lite dyrare, Ă€r aluminiumhandtag ocksĂ„ ganska vanliga vilket ger verktyget betydande viktbesparingar och gör dem lĂ€ttare att flytta. Du bör alltid vĂ€lja den handtagstyp som Ă€r mest lĂ€mplig och bekvĂ€m för den typ av arbete du kommer att göra. Se ocksĂ„ till att handtaget Ă€r tillrĂ€ckligt praktiskt nĂ€r du köper en bultkutter, eftersom det kan leda till olycksfall om du rĂ€cker för hand, sĂ„ leta alltid efter ett handtag med den halksĂ€kra ytan.

BĂ€rbarhet

BÀrbarhet Àr kÀnnetecknet för en vÀldesignad bultkutter. Vikten av en bultkutter Àr vanligtvis en referens mot handtaget, men det Àr viktigt att ta hÀnsyn till vikten pÄ hela verktyget. Det finns en fördel med en korthandtagsbultsax att ha en tung och solid design för att ge den ytterligare kraft i skÀrrörelsen. Med ett kortare handtag vÀger verktyget mindre och gör det bÀttre bÀrbart och mer effektivt.

Andra övervÀganden

NĂ€r du vĂ€ljer dina egna bultsaxar, kom ihĂ„g att vara noga med bladmaterialet och utformningen. Kontrollera att det fungerar bra för de projekt du har planerat. Var ocksĂ„ uppmĂ€rksam pĂ„ antalet kg i bultsaxen ”Vikt” och typ av handtag om du planerar att anvĂ€nda det under lĂ€ngre perioder. NĂ€r du vĂ€l kĂ€nner till design och bladtyp som du behöver, borde du ha inga problem att vĂ€lja de bĂ€st lĂ€mpade bultsaxarna.

Rockwellskalan

Rockwellskalan Àr den hÄrdhetsnivÄ som din bultsax har. Vanligtvis hittar du skalan skriven med HRC-koden, som bestÀmmer stÄlets hÄllfasthet och motstÄnd.

Detta Àr viktigt eftersom det hjÀlper dig att förstÄ hur vÀl bultsaxarna klarar vissa skÀrjobb och du hittar viktig information nÀr du köper dina nya bultsaxar.

Pris

Det finns ingen anledning att bryta banken pĂ„ dina bultsaxar, men att betala mer ger dig ofta bĂ€ttre kvalitet. Även om du kanske betalar mer till en början kommer du inte att betala sĂ„ mycket pĂ„ lĂ„ng sikt eftersom de hĂ„ller lĂ€ngre Ă€n billigare skĂ€r. För yrkesverksamma kan det vara bĂ€st att gĂ„ efter dyrare alternativ, men om du köper en uppsĂ€ttning för hemmet ”bara i fall” kan du komma undan med billigare skĂ€r.

StÄlkvalitet

Kvaliteten pÄ det stÄl som anvÀnds pÄ knivarna pÄ ditt valda verktyg kommer att pÄverka dess prestanda (och hÄrdheten hos det material du kan förvÀnta dig att kapa).

För bÀsta resultat, se upp för smidda stÄlblad med hÀrdade stÄlkanter.

Titta pÄ anvÀndarrecensioner för att se hur bra knivarna har en kant. Du behöver konsekvent skarpa knivar om du vill att dina bultsaxar ska fungera pÄ optimal nivÄ.

Det Àr ocksÄ bra om knivarna Àr gjorda av en typ av stÄl som du enkelt kan slipa sjÀlv.

Material som ska kapas

Innan du plockar upp nÄgra bultsaxar och börjar arbeta mÄste du bedöma tjockleken och styrkan pÄ den metall du vill kapa.

Gör misstaget att kapa material som Àr för hÄrt sÄ fÄr du ett skadat verktyg (flisade eller böjda knivar samt knÀckta kÀftar Àr de vanliga skadorna).

SÀttet du bestÀmmer om ett verktyg Àr upp till jobbet Àr att kÀnna till specifikationerna, i linje med vad som kallas Rockwellskalan.

Vikt

Vikt Àr ocksÄ en viktig faktor. Tunga bultsaxar tenderar att vara tyngre i vikt. De Àr gjorda av hÄrdare och hÄllbart stÄl och detta vÀger naturligtvis mer. Dock Àr tunga skÀr inte idealiska för lÄngvarig anvÀndning. Du mÄste lyfta dem, bÀra dem och sedan anvÀnda kraft för att kapa med dem. Medan du kanske kan göra detta framgÄngsrikt för en eller tvÄ nedkapningar, med den tyngsta, kommer du att kunna hÄlla det i dussintals nedkapningar under en timmes eller tvÄ timmars gÄng?

Det kan vara nödvĂ€ndigt att kompromissa genom att vĂ€lja ett set som inte Ă€r lika tufft men som vĂ€ger mindre sĂ„ att du kan fortsĂ€tta arbeta. Å andra sidan kommer en riktigt lĂ€tt uppsĂ€ttning att erbjuda inget mer skĂ€rvĂ€rde Ă€n en uppsĂ€ttning billiga tĂ€nger, sĂ„ de kan vara lĂ€mpliga för kapning av lĂ€tt trĂ„d, men de kommer inte att vara lĂ€mpliga för tjocka metallmaterial.

LÀs ocksÄ >>> BÀsta fogsvansen

TÀnk pÄ detta nÀr du köper en bultsax

Vad Àr din avsedda anvÀndning?

MÄnga mÀnniskor inser inte att inte en uppsÀttning bultsaxar Àr perfekta för alla jobb. Innan du köper ditt nya verktyg bör du sluta tÀnka pÄ vad du tÀnker anvÀnda det till.

Det kan vara sÄ att du för det mesta kommer att anvÀnda kaparna för att kapa igenom trÄden som bara Àr millimeter tjock.

Alternativt kan det vara sÄ att du regelbundet skÀr igenom hÀnglÄs eller tjocka kedjor.

Eller kanske du behöver ett par bultsaxar att ha pÄ din bÄt. De kommer att vara dÀr om du behöver kapa rigg i en nödsituation?

Oavsett slutresultatet kommer ditt val av bultsaxar att vara mycket beroende av vad du behöver dem för.

I huvudsak bör du vÀlja en uppsÀttning bultsaxar som har kapacitet att hantera de jobb du vill utföra.

Att ta detta vidare Àr det faktiskt en bra idé att köpa en uppsÀttning som Àr lite starkare Àn vad du behöver, pÄ det sÀttet vet du att de alltid kommer att klara uppgiften.

Fördelar med bultsaxar

 • Ingen röra: MĂ„nga handverktyg och elverktyg som kan kapa föremĂ„l lĂ€mnar kvar spĂ„n som Ă€r svĂ„ra att anvĂ€nda. Med undantag för att samla in hĂ€lften av det som skurits, krĂ€ver bultsaxar praktiskt taget ingen rengöring.
 • Snabbt arbete: HandsĂ„gar och andra verktyg kan göra samma sak som bultsaxar kan, men de tar mycket lĂ€ngre tid. Den enkla manövreringen och den mekaniska fördelen med bultsaxar gör det snabbt att arbeta med nĂ„got i kĂ€ftarna.
 • LĂ€tt att anvĂ€nda: Bultsaxar Ă€r utformade för att ge anvĂ€ndaren en mekanisk fördel. Genom att multiplicera kraft krĂ€vs lite anstrĂ€ngning för att kapa igenom bultar och ledningar. En person av vilken storlek som helst, till och med ett barn, kan anvĂ€nda dem eftersom de inte behöver nĂ„gon större kraft för att utföra sĂ„dana uppgifter.
 • SĂ€krare Ă€n elverktyg: Elverktyg, som skĂ€rverktyg och en Sawzall, Ă€r uppenbara alternativ till bultsaxar. De kan dock vara farliga för anvĂ€ndaren och andra objekt. Bultsaxar skĂ€r bara det som finns i kĂ€ftarna och kommer sannolikt inte att studsa tillbaka och skada anvĂ€ndaren eller kapa nĂ„got oavsiktligt.
 • De Ă€r extremt slitstarka och kraftfulla, de klarar sig bra vid kapning av olika typer av material.
 • Eftersom knivarna Ă€r vĂ€rmebehandlade tĂ„l bultsaxar tung anvĂ€ndning.
 • Eftersom det Ă€r verktyget som gör jobbet och inte anvĂ€ndaren Ă€r bultsaxarna praktiska att anvĂ€nda.
 • Även om de Ă€r mycket slitstarka kan du enkelt byta ut deras delar nĂ€r det behövs.
 • Bultsaxar Ă€r mycket lĂ€tta att bĂ€ra med sig.

KÀnda mÀrken för bultsaxar

Tekton

tekton bultsax

BelĂ€get i Grand Rapids, Mich., Är Tekton den stolta tillverkaren av handverktyg pĂ„ konsumentnivĂ„. Trots sin ekonomiska prissĂ€ttning lyckas den hĂ€r familjeĂ€gda verksamheten fortfarande att integrera prestandaegenskaper i toppklass i sin design.

Knipex

Bultsax knipex

Knipex grundades 1882 och har fortfarande sitt huvudkontor i sin hemstad Wuppertal, Tyskland. Det var ursprungligen inriktat pÄ tÄng och smedstÄng men började gradvis utveckla andra handverktyg. Det gÄr inte att argumentera för att det Àr en ledande tillverkare av utrustning av hög kvalitet.

PrissÀttning för bultsaxar

 • Under 800 kronor: De flesta bultsaxar listar för mindre Ă€n 800. Ju nĂ€rmare de listar 800 kronor, desto bĂ€ttre blir deras kvalitet. Men mĂ„nga kommer fortfarande att prestera bra.
 • 800 kronor och uppĂ„t: Bultsaxar över 800 Ă€r av högsta kvalitet. Dessa Ă€r förstklassiga alternativ som Ă€r avsedda för regelbunden anvĂ€ndning i professionella miljöer.

Tips

 • AnvĂ€nd ögonskydd. Bultsaxar kan skicka metalldelar flyga. Även om de bara anvĂ€nds för en snabb uppgift Ă€r ögonskydd ett mĂ„ste.
 • Hantera föremĂ„l med försiktighet. Avkapningarna pĂ„ bultar och ledningar kan vara vassa. Det Ă€r alltid sĂ€kert att vara uppmĂ€rksam pĂ„ detta och bĂ€ra handskar nĂ€r du samlar klippta bitar.
 • Justera knivarna före varje anvĂ€ndning. Bultsaxarna har ett justerbart skĂ€rhuvud. Före varje anvĂ€ndning Ă€r det klokt att dubbelkontrollera denna instĂ€llning och se till att Ă€ndarna inte Ă€r i direktkontakt med varandra.
 • Undvik diagonala snitt. Bultsaxar Ă€r avsedda att göra nivĂ„kapningar. Du bör alltid undvika förskjutning av kĂ€ftarna för att kapa diagonalt eftersom det kan skada kanterna under anvĂ€ndning.

LÀs ocksÄ >>> Test av hammare

Hur man anvÀnder en bultsax för att kapa ett lÄs

hur man anvÀnder en bultsax

AnvÀndningen av bultkutter kan verka okomplicerad. Men om du vill fÄ en renare klippning med mindre anstrÀngning mÄste du tÀnka framÄt innan du börjar kapa.

Titta pÄ lÄstjockleken

Det första innan du skÀr ett lÄs Àr att kÀnna till tjockleken pÄ lÄsstÄngen. Detta kommer att avgöra rÀtt storlek pÄ bultsaxen som krÀvs för att göra ett snitt.

För de flesta medelstora lÄs som lÄskuddar, cykelkablar, kedjelÀnkstÀngsel eller trÄd kan den vanliga storleken pÄ den handhÄllna kapan fungera.

För tjockare och tunga kedjor eller föremÄl kan du behöva lÀngre handtagskutter.

Förbered omrÄdet

Du mÄste vidta lÀmpliga sÀkerhetsÄtgÀrder nÀr du skÀr nÄgon metallbit. Rengör de omgivande omrÄdena innan du börjar kapa för att förhindra olyckor.

Metaller, nÀr de pressas, tenderar att snÀppa eller flyga ut. Dessa lösa metaller kan antingen trÀffa andra lösa partiklar eller trÀffa dig direkt.

Rengöring eller fastsĂ€ttning av lösa föremĂ„l frĂ„n skĂ€romrĂ„det minimerar oavsiktliga utflyttningar. Du kan ocksĂ„ linda skĂ€rkĂ€ftarna med en trasa för att fĂ„nga upp eventuella fluga. Äntligen, försök aldrig att kapa en strömförande ledning med en bultkutter.

Justera skÀrvinkeln

BestÀm skÀrvinkeln för en optimal kapning. Ibland Àr det kanske inte möjligt att passera genom skÀrbladen genom ett visst perspektiv pÄ grund av hinder eller skÀrföremÄlets lÀge.

Hitta en bekvÀm skÀrvinkel eftersom det hjÀlper till med en bÀttre kapning som Àr nödvÀndig för en renare kapning.

För att kapa tjockare föremÄl, anvÀnd en lÀngre bultkutter för högre hÀvstÄng.

AnvÀnd bultsaxen

NĂ€r du Ă€r redo att kapa ut, sĂ€tt pĂ„ dig rĂ€tt skyddsutrustning som handskar och skyddsglasögon. NĂ€r du Ă€r förberedd för kapningen, placera bultens skĂ€rback i rĂ€tt skĂ€rvinkel. Öppna skĂ€rbackarna sĂ„ mycket som möjligt sĂ„ att metallstycket kan gĂ„ igenom bladet.

I vissa fall kan det vara lÀttare att göra ett snitt i mitten snarare Àn vid kanterna eftersom det ger dig mer utrymme att justera kÀken. Bladet ska vara inriktat i rÀtt vinkel mot objektet. Försök inte göra ett vinklat eller diagonalt snitt eftersom det kan fÄ kniven att vridas eller glida.

NÀr du har greppet pÄ bladet ordentligt pÄ föremÄlet, börja trycka pÄ handtaget. Att ta tag i handtaget vid kanten ger dig maximal hÀvstÄng.

Du kan behöva ett par försök i kapningen. Om du inte kan kapa i första försöket, öppna kÀften igen, justera vinkeln lite och placera kÀftarna pÄ samma plats.

Försök inte hitta en ny skÀrplats om det inte Àr absolut nödvÀndigt, annars mÄste du göra mer anstrÀngningar för att kapa.

Du bör kunna kapa lÄset i tvÄ eller tre försök. Men om du upptÀcker att du fortfarande inte kan kapa den, försök att fÄ bÀttre hÀvstÄng.

Om det Àr möjligt att stödja ett handtag pÄ sidan eller marken, anvÀnd det till din fördel nÀr du trycker pÄ. Du kan ocksÄ anvÀnda handtagsförlÀngning eller vÀlja en stor bultsax om du fortfarande har svÄrt att kapa.

Vanliga frÄgor om bultsaxar

Hur anvÀnder du en bultsax?

Leta efter ett bra stÀlle att ta tag i metallen sÄ att handtagen kan röra sig fritt. Flytta materialet sÄ djupt in i knivarnas kÀftar som möjligt. Detta maximerar verktygets skÀrkraft. Det förhindrar ocksÄ att materialet glider ut ur kÀftarna nÀr du trycker pÄ. Dra ihop handtagen med en lÄngsam och avsiktlig ÄtgÀrd för att förhindra att materialet glider. Applicera lÄngsamt mer tryck tills knivarna skÀr igenom materialet. Vrid eller vrid inte handtagen eftersom det kan skada knivarna eller fogen.

Vad anvÀnds bultsaxar till?

Som namnet antyder skÀr bultsaxar bultar. De Àr dock ocksÄ anvÀndbara för kapning av trÄdhyllor, spikar och andra tunna metallbitar. De kan ocksÄ anvÀndas för att kapa hÀnglÄs, sÄ lÀnge det görs pÄ ett lagligt sÀtt.

Hur tjockt kan bultsaxar kapa?

Detta beror pÄ utformningen av kaparna. Olika mönster erbjuder olika kraft- och skÀrförmÄga. BÄde lÀngden pÄ handtagen och hur breda knivarna kan öppna bidrar till skÀrkraft.

Kan en bultsax kapa hÀrdat stÄl?

I de flesta fall kan de inte. Att kapa genom hÀrdat stÄl krÀver vanligtvis mycket hÄrda material som ofta finns pÄ bÄgarna pÄ bÄgsÄgar och elverktyg.

Vilken storlek bultsax för att kapa ett hÀnglÄs?

Storleken pÄ bultsaxen beror pÄ hÄrdheten pÄ det material du planerar att kapa. Denna hÄrdhet klassas pÄ hÄrdhetsskalan (HRC). Vissa produkter har ocksÄ denna hÄrdhet uttryckt pÄ Brinell och Rockwell-skalorna.

NÀr man mÀter storleken pÄ en bultsax sÄ anvÀnder man oftast tum. Det finns frÀmst tre olika storlekar pÄ bultsaxar.

 • Kompakta bultsaxar: De kompakta bultsaxarna Ă€r mindre i storlek och Ă€r vanligtvis 8 tum till 14 tum lĂ„nga. Dessa Ă€r bra att kapa i mjuka och medelhĂ„rda material med olika hĂ„rdhetsgrader. Du kan kapa hĂ€nglĂ„s, kedjor eller bultar upp till en diameter av max 1/8 tum.
 • Mellanstor bultsax: Medelstor bultsax Ă€r 18 till 24 tum lĂ„ng. Den lĂ€ngre handtagslĂ€ngden innebĂ€r att du fĂ„r bĂ€ttre hĂ€vstĂ„ng och kan kapa liknande hĂ„rdhetsmaterial men tjocklek upp till 3/8 tum i diameter.
 • Stora bultsaxar: De större bultsaxarna Ă€r 30 tum eller lĂ€ngre och kan kapa föremĂ„l som Ă€r tjockare Ă€n 3/8 tum i diameter. SkĂ€rframgĂ„ngen beror pĂ„ objektets hĂ„rdhet och utformningen av bultsaxen. Det lĂ€ngre handtaget ger ökad hĂ€vstĂ„ng.

Kan en bultsax kapa armeringsjÀrn?

Bultsaxar kan kapa de flesta av metallföremÄlen, inklusive armeringsjÀrn. FramgÄngen beror pÄ armeringshÄrdheten och tjockleken. Vet alltid bultens maximala kapkapning innan du försöker kapa. Om du anvÀnder en lÄgskruv för att kapa tjockare föremÄl kan bultsaxen bryta sönder.

Som en allmÀn riktlinje, för kapning av armeringsjÀrn, anvÀnd bultsaxar som har smidda stÄlblad med hÀrdade stÄlkanter. TÀnk pÄ att du inte alltid fÄr en renare kapning med en bultkutter.

Om ditt huvudsakliga mÄl Àr att ta bort föremÄlet fungerar det bÀst, men om skÀrets estetik Àr nödvÀndig, anvÀnd sedan andra skÀrmetoder som att sÄga av armeringsjÀrnen.

En arbetsförmÄga kan applicera upp till 4 000 PSI, vilket Àr tillrÀckligt tryck för att kapa igenom de flesta hushÄlls- eller byggmaterial. Vissa hydrauliska bultsaxar, som oftast anvÀnds av rÀddningsarbetare, kan applicera upp till 16000 PSI.

Hur slipar man en bultsax?

Det finns flera olika sÀtt att slipa en bultsax. Allt beror pÄ typen av blad och dess konstruktionsmaterial. Du kan anvÀnda en vinkelslip för att vÀssa bultsaxen.

Se till att rengöra omrÄdet frÄn skrÀp eller rostpartiklar. AnvÀnd en kvarnfil för att slipa knivarna för en mindre bultsax. AnvÀnd en vinkelslip för att slipa kanterna för en lÀngre och större bultsax.

HÄll greppskÀvarna ordentligt nÀr du anvÀnder en vinkelslip. Om du inte har greppskÀftar kan du hÄlla bultsaxen mellan objekt och arkivera den i en 20 till 30 graders vinkel.

Gör inte kanterna för skarpa vid slipning av bultsaxarna. Bultsaxarnas frÀmsta mÄl Àr inte att kapa igenom materialet utan snarare applicera mycket spetsigt tryck för att bryta.

HÄll kniven avrundad vid kanterna. Detta förhindrar kniven frÄn att böja sig och bulka vilket hjÀlper till att kapa föremÄl utan att skada knivarna.

NÀr du Àr klar med att slipa knivarna, anvÀnd en borste och en renare trasa för att ta bort eventuella kvarvarande och fina metallpartiklar. Du kan ocksÄ smörja bladet och handtaget med smörjolja, vilket förhindrar rostning och minskar skÀrfriktionen.

NÀr behöver du en bultsax?

Ett mycket mÄngsidigt verktyg, bultsaxar kan behövas till mÄnga olika saker:

 • Perfekt för uppgifter som ett vanligt verktyg inte kan hantera. Det kan till exempel vara bra att anpassa eller förkorta kablarna och bromsarna pĂ„ en cykelvĂ€xlare.
 • AnvĂ€nds för att kapa och kapa föremĂ„l och material, Ă€r bultsaxar bra för saker som Ă€r svĂ„ra att bryta eller bĂ€nda loss som kedjor, hĂ„rdvarukablar, trĂ„dnĂ€t och hĂ€nglĂ„s.
 • Kan anpassas för anvĂ€ndning pĂ„ material som glasfiberhandtag. Denna typ av verktyg Ă€r mycket hĂ„llbart och effektivt och anvĂ€nds av sök- och rĂ€ddningsteam.
 • Kan ocksĂ„ anvĂ€ndas för att trimma elektriska ledningar och anvĂ€nds ofta av hantverkare

Vad Àr skalorna Brinell och Rockwell?

Det lilla trycket med en uppsÀttning bultsaxar ska ge dig maximal hÄrdhet pÄ materialet som verktyget kan kapa.

Materialets hÄrdhet bearbetas med hjÀlp av specialmaskiner som testar hur lÄngt en indenterare (i test Àr detta ett litet hÄrt föremÄl som anvÀnds för att producera en indragning) kan trÀnga igenom dem.

Resultaten uttrycks som siffror pÄ skalorna Brinell och Rockwell.

Hur underhÄller man en bultsax?

UnderhÄll av bultsaxar sÀkerstÀller att de hÄller lÀngre och att de kan kapa bultar och andra material vid behov. Följande steg hjÀlper dig att korrekt underhÄlla en anstÀndig uppsÀttning bultsaxar.

AnvÀnd en fast borste för att borsta bort rost och all hÄrd smuts som har byggts upp pÄ knivarna och gÄngjÀrnens arbetsmekanism.

AnvÀnd en smörjmedelsspray för att rengöra smuts och smuts frÄn gÄngjÀrnen. GÄngjÀrnen mÄste röra sig fritt, och detta gÀller sÀrskilt sammansatta gÄngjÀrn som i huvudsak förstorar trycket du applicerar.

Se alltid till att dina bultsaxar Àr sÄ vassa som möjligt. Att anvÀnda trÄkiga blad innebÀr att du kommer att behöva lÀgga mer tryck, och eventuella smÄ hak blir större, vilket minskar kaparnas effektivitet och ökar sannolikheten för att de rostar och skadas ytterligare.

Förvara dina bultsaxar ordentligt. LÄnga bevÀpnade bultsaxar bör helst hÀngas upprÀtt. Om du inte har utrymme att hÀnga upp dem, se till att de stÄr upprÀtt. Alla bultsaxar ska förvaras pÄ en torr plats som Àr fri frÄn fukt för att förhindra att gÄngjÀrn och knivar rostar.

Kompakta bultsaxar kan förvaras i en verktygslÄda och du bör anvÀnda spÀrren för att hÄlla handtaget stÀngt om det finns ett sÄdant eftersom detta förhindrar skador pÄ och av bultsaxarna pÄ andra verktyg i lÄdan.

LÀs ocksÄ >>> Test av skruvmejsel set

Dela med dina vÀnner
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top