Ett snitt före resten: Test av bultsaxar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bra alternativ

Ironside 126016

Ridgid S-series

Ironside 126003

Fiskars PowerGear

Klicka här för att se fler bultsaxar.

Vissa verktyg är essentiellt att ha i hemmet, verktyg som gör en skillnad, och bultsaxen är en av dessa verktyg.

En bultsax är ett redskap som är användbart i många sammanhang. Om du ofta brukar arbeta i hemmet och är i behov av att kapa större metallföremål så är bultsaxen en nödvändighet.

Bultsaxen är väldigt enkel att använda samt oerhört effektiv. Tack vare dess långa handtag får man mycket kraft och gynnar dig väldigt mycket när det kommer till att klippa större objekt. 

Vare sig du tappat nyckel till ditt cykellås eller glömt koden på ditt kodlås kan bultsaxen ta sig igenom de allra flesta vardagliga objekt. Det är ett troget verktyg, precis som plåtsaxar, att ha i hemmet för de som är i behov av ett lätt, smidigt och effektivt redskap.

Topplista

1. Bäst i test – Ironside 126016

Ironside 126016 bultsax

Ironside 126016 skiljer sig ut i vår testserie, och inte bara för dess strömlinjeformade silver- och svarta design. Dess rörskänklar är försedda med ett gummigrepp som erbjuder en oväntad bekvämlighet med tanke på verktygets omfattande kapacitet.

Specifikationer
Klippkapacitet:13 mm
Grepp:Gummi
Längd:750 mm
Härdade skär:Ja
Färg:Silver, svart

När vi utförde våra tester märkte vi snabbt att detta ergonomiska grepp möjliggör en stabil och säker hantering av bultsaxen, vilket är särskilt viktigt vid arbete med kraftiga material.

Verktyget, med sin härdade skär och utväxling, kapar genom de flesta material utan några större problem. Under testet fann vi att vi inte behövde applicera alltför mycket kraft för att klippa igenom bultar upp till 13 mm i diameter.

Notera dock att Ironside 126016 har vissa begränsningar och inte klarar fjäderstål eller extra härdat armeringsstål.

En annan positiv aspekt med Ironside 126016 är att den finns i två olika storlekar, vilket ger köparen möjlighet att välja rätt längd beroende på ens egna preferenser och behov.

Dock märkte vi under testet att trots sin totala längd på 750 mm, kan denna bultsax upplevas som lite klumpig för finare arbeten.

Sammanfattningsvis är Ironside 126016 en stark och tillförlitlig bultsax som kombinerar kraft och bekvämlighet på ett imponerande sätt. Dess kompromiss mellan storlek och smidighet gör den till ett utmärkt verktyg för både hobbyister och proffs.

Fördelar

 • Ergonomiskt grepp
 • Kraftig kapacitet
 • Finns i olika storlekar

Nackdelar

 • Klarar inte fjäderstål eller extra härdat armeringsstål

2. Bäst premiumval – Ridgid S-series

Ridgid S-series bultsax

Ridgid S-series bultsax presenterar sig själv som ett välgenomtänkt och effektivt verktyg, en observation vi snabbt kunde bekräfta under våra tester.

Med sina härdade stålkäftar och en innovativ invändig enstegs kammekanism, ger denna bultsax oss en snabb och enkel inriktning av skärbladen. Detta gjorde att klippningen inte bara var exakt, men även anmärkningsvärt kontrollerad.

Specifikationer
Exakt klippning:Ja
Längd:65 cm
Skärblad:Härdade
Fallskyddssäkring:Nej
Mekanism:Enstegs

Handtag och grepp är intelligent utformade för större mekanisk hävstångsverkan. Under våra tester märkte vi att detta ger en överraskande lätthanterlig klippning trots verktygets kapacitet.

Vi klippte genom flera olika material, inklusive koppar, stål och aluminium, med lika imponerande resultat. Den klarade även av rostfritt stål och andra metaller utan några märkbara problem.

Ridgid S-series bultsax är 65 cm lång, vilket gör den enkel att transportera och förvara i en standard verktygsväska. Trots detta kan dess längd vara lite överväldigande för dem som föredrar mer kompakta verktyg. Men för dem som söker kraft och precision, erbjuder denna bultsax verkligen bägge i överflöd.

Som ett dyrare alternativ, passar Ridgid S-series bäst för dem som är villiga att investera lite mer för högkvalitativa verktyg. Med tanke på dess mångsidighet och prestanda, finner vi att denna investering verkligen lönar sig.

Fördelar

 • Precision genom enstegs kammekanism
 • Stort grepp för ökad mekanisk hävstångsverkan
 • Lätt att transportera

Nackdelar

 • Ett dyrare alternativ jämfört med andra modeller

3. Bäst budgetval – Ironside 126003

Ironside 126003 bultsax

Ironside 126003 bultsax bevisar att hög kvalitet inte behöver vara synonymt med ett högt pris. Detta är en bultsax som kombinerar kraft med precision, och levererar pålitliga resultat oavsett vilket material vi testade den på – med undantag för fjäderstål och extra hårt armeringsstål.

Specifikationer
Längd:350 mm
Klippkapacitet7 mm
Skär:Härdade
Färg:Röd, svart
Grepp:Gummi

Trots sitt pris hade vi inga problem med klippkapaciteten på 7mm. De härdade skären och den effektiva utväxlingen klippte igenom de flesta material vi testade den på med lätthet.

Detta inkluderade både mjuka och hårdare material, vilket gör denna bultsax till ett mycket användbart allroundverktyg.

Rörskänklarna är försedda med gummigrepp, vilket vi uppskattade för sin komfort och säkerhet.

Det gör det möjligt att arbeta längre utan trötthet eller smärta, vilket är en stor fördel för de som behöver använda verktyget regelbundet. Detta, tillsammans med den totala längden på 350mm, gör den till en mycket hanterlig bultsax.

Ironside 126003 bultsax är definitivt en prisvärd investering för de som söker ett tillförlitligt och effektivt verktyg. Dess enda stora svaghet verkar vara oförmågan att hantera extra hårt armeringsstål och fjäderstål, men för alla andra material erbjuder den utmärkt prestanda.

Fördelar

 • Prisvärd kvalitet
 • Effektiv på de flesta material
 • Bekväma gummigrepp

Nackdelar

 • Klarar inte fjäderstål eller extra hårt armeringsstål

4. Bra alternativ – Fiskars PowerGear

Fiskars PowerGear bultsax

Med Fiskars PowerGear bultsax kände vi oss förberedda för alla utmaningar, tack vare den avancerade mekaniken och ergonomin som verktyget erbjuder.

Specifikationer
Klippkapacitet:11,1 mm
Fallskyddssäkring:Nej
Längd:76 cm
Material:Robust stål
Handtag:SoftGrip yta

Bultsaxen kunde utan problem klippa upp hänglås, kedjor och armeringsjärn, tack vare dess extra kraftiga PowerGear som gav oss över 30% mer kraft, särskilt under de mest krävande delarna av snittet.

Vi var imponerade av hur justerbara excentriska bultar tillät oss att optimera vinkeln på skänklarna för att bevara snittprestandan över tid. Fiskars PowerGear bultsax hade en stark förmåga att behålla skärpan, även vid krävande användning, tack vare dess smidda, härdade blad.

Dess robusta stålkonstruktion tillsammans med de nitade handtagen gav oss intrycket att denna bultsax kommer att hålla länge, vilket är viktigt för oss vid investeringar i verktyg.

Handtagens SoftGrip yta var mycket bekväm och bidrog till en förbättrad kontroll när vi klippte genom olika material. Dess 76 cm längd gav oss tillräckligt med hävstång för att klippa igenom de hårdaste materialen.

Även om Fiskars PowerGear är en otroligt effektiv och kraftfull bultsax, noterade vi att den saknar en fallskyddssäkring, vilket skulle ha varit användbart vid arbete på höga höjder. Men, om du inte behöver detta, så erbjuder Fiskars PowerGear en kraftfull och hållbar lösning för alla dina klippbehov.

Fördelar

 • Mer än 30% extra kraft
 • Långvarig skärpa
 • Ergonomiskt handtag

Nackdelar

 • Ingen fallskyddssäkring

5. Irwin TTBC930

Irwin TTBC930 bultsax

När vi testade Irwin TTBC930 blev vi direkt imponerade av dess lätta vikt och bekväma hantering. Denna bultsax på 760 mm är kamjusterad med rörhandtag, vilket gör den perfekt för arbetsuppgifter i verkstaden, på gården eller i garaget.

Specifikationer
Längd:760 mm
Klippkapacitet:9,5 mm
Lätt att använda:Ja
Grepp:Gummi
Material:Stål

Den låga vikten gjorde den lätt att manövrera, vilket minskade tröttheten i våra armar under långvarig användning. Dessutom uppskattade vi hur enkelt det var att underhålla bultsaxen, vilket bidrog till dess hållbarhet och långvarig prestanda.

Handtagen, tillsammans med de ergonomiska gummigreppen, tillhandahöll bekväm och säker hantering, oavsett väder.

Klippkanterna är induktionshärdade för att förhindra avflagning, och de smidda stålhuvudena har en särskild värmebehandling, vilket resulterade i utmärkt klippkapacitet och motståndskraft mot slitage.

En detalj vi märkte var de inbyggda säkerhetsstopp som förhindrade att fingrarna klämdes, vilket är ett värdefullt säkerhetsinslag. Det enda vi skulle ha önskat är en något större klippkapacitet, då TTBC930:s maximala klippkapacitet är 9,5 mm. Ändå fann vi att bultsaxen utförde sitt jobb mycket effektivt.

Fördelar

 • Lätt och lättmanövrerad
 • Bekväm och säker hantering
 • Lätt att underhålla

Nackdelar

 • Begränsad klippkapacitet
 • Inte idealisk för mycket tunga uppgifter

6. Wibe 1623998

Wibe 1623998 bultsax

Vi var imponerade av Wibe 1623998, en mekanisk tvåhands bultsax särskilt lämplig för trådstegar. Under vår testning märkte vi att det ergonomiska handtaget var en framträdande egenskap, vilket fungerade effektivt i alla väderförhållanden. Detta ökade komforten under användning, vilket var särskilt märkbart vid långvarigt arbete.

Specifikationer
Total längd:630 mm
Skärkapacitet:Hög
Utförande:Tvåhands
Handtag:Ergonomiskt
Färg:Blå, silver

Vi hittade Wibe 1623998 vara en högpresterande bultsax, som kunde klippa de flesta material utan problem.

Den robusta designen och den totala längden på 630 mm ger hävstångseffekt vilket underlättar skärningen. Ett plus i kanten är att bultsaxen är lämplig för att klippa nät kabelstegar, en funktion som vi fann mycket praktisk.

Med sin blåa och silverfärgade design är den både attraktiv och funktionell. Men vi noterade att Wibe 1623998 inte har ett utbytbart skärblad, vilket skulle ha varit en bonus för ökad livslängd och flexibilitet. Trots detta, presterade saxen över våra förväntningar och vi hade ingen nödvändighet att byta ut skärbladet under testperioden.

Fördelar

 • Ergonomiskt handtag
 • Hög skärkapacitet
 • Lämplig för nät kabelstegar

Nackdelar

 • Inget utbytbart skärblad

7. Stanley 1-95-565

Stanley 1-95-565 bultsax

Stanley 1-95-565 bultsax imponerade stort på oss under vår testning. Denna robusta verktygslösning har centrumskär och sidoskär, vilket ger effektiv och bekväm klippning upp till maximalt 160 kg/mm2 vid Ø 10 mm. Den levererade utan tvekan när det gällde att klippa genom diverse material med enastående precision och lätthet.

Specifikationer
Kapkapacitet:160 kg/mm²
Material:Stål, gummi
Grepp:Ergonomiskt
Kan justeras:Ja
Klippning:Effektiv

Smitt ergonomiskt grepp med skydd visade sig vara en oumbärlig funktion, vilket gör den tålig mot lösningsmedel. Detta grepp erbjöd en komfortabel och säker användarupplevelse under alla våra tester.

Vad vi verkligen uppskattade var dess starka käftar i formpressat krommolybdenstål, vilket garanterar hållbarhet och styrka. Med inbyggda excenterskruvar för snabb och enkel justering av käftarna, var Stanley 1-95-565 ett synnerligen smidigt verktyg att arbeta med.

En liten nackdel vi upptäckte var att trots att den är tålig mot lösningsmedel, kan den fosfatbehandlade ytan bli fläckig vid kontakt med vissa kemikalier. Men detta påverkade inte verktygets prestanda.

Fördelar

 • Effektiv och bekväm klippning
 • Smitt ergonomiskt grepp
 • Robusta käftar i krommolybdenstål

Nackdelar

 • Fosfatbehandlad yta kan bli fläckig

Bultsax-testets slutgiltiga klipp: Styrka möter skärpa

Efter att ha testat en rad bultsaxar står det klart att de bästa modellerna är de som erbjuder både styrka och komfort.

En bra bultsax ska inte bara klara av tuffa material utan också vara ergonomisk för att minimera ansträngningen. Vårt test hjälper dig att hitta det perfekta verktyget.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen