Bästa byggställningen 2023 – Test av olika byggnadsställningar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

ZARGES Z600 S-Plus 

LAGGO Alternativ 2

LAGGO Alternativ 3

 WHS 400

Klicka här för att se fler byggställningar.

En bra byggställning kommer hjälpa dig när du behöver nå högre. Med en byggställning kan du tryggt arbeta fritt över en yta flera meter över marken. Det finns olika ställningar som är anpassade för olika saker och som används på en mängd olika platser.

För den som använder sin byggställning för att måla kan man få mycket gjort samtidigt och arbeta med alla områden på den höjden på en gång. En byggställning är därmed användbar för mer än bara hantverkare.

Då det finns många olika byggställningar som kan användas på olika platser bör man veta till vilka ändamål man ska använda sin nya byggställning. Om du inte gör det kan du få en ställning som är för hög, bred eller tung för den plats där du tänkt använda den.

För att hjälpa dig undvika dessa bekymmer har vi jämfört några olika modeller så du enkelt kan hitta den som passar dig bäst.

1. Bäst i test – ZARGES Z600 S-Plus

Klicka här för att se bästa priset

ZARGES Z600 S-Plus är en säker och smidig byggställning med löpande räcke och plattformar med 2 meters avstånd. Det leder till en snabb och säker ned och uppställning vilket förenklar alla arbeten där byggställningen behövs.

Med helsvetsade infästningar mellan de vertikala och de horisontella rören i gavelramarna så kommer byggställning stå med en hög bärkraft.

Ställningen levereras med spindelhjul på 200mm för en millimeterprecis höjdutjämning så du kan utnyttja hela arbetshöjden på 4.45 m.

Ställningen kan bära 200kg/m3 och därmed kan den, beroende på plattformens längd, bära upp till 346kg. Denna modell ligger på ett rätt så högt pris men tack vare alla robusta och välgjorda funktioner är den väl värd priset.

2. Populärast – LAGGO Pro Smal alternativ 2

Klicka här för att se bästa priset

Denna populära byggställning går att vika ihop vilket möjliggör för enkel förflyttning och uppsättning. Tack vare denna fyndiga design så passar arbetsställningen bra för många.

Oavsett vem som använder denna byggställning kommer de att ha nytta av de helsvetsade gavelramarna vilket tillför en stabil och långlivad konstruktion.

Modellen kommer med 4st låsbara kraftiga hjul på 125mm. Utöver det finns 3 alternativ med olika arbetshöjder på antingen 3, 3,8 eller 5,8m.

Tack vare den smarta designen så är förvaring, förflyttning, montering och demontering mycket enkelt vilket kan förklara varför denna modell är så populär även om den har ett något högre pris än andra modeller.

3. Premiumval – LAGGO Pro Smal alternativ 3

Klicka här för att se bästa priset

LAGGO Pro Smal är en premiumvara som har allt du kan behöva och lite till. Det är en vikbar badmodul som enkelt låser sig i uppfällt läge med hjälp av en smart snäppfunktion. Denna funktion låter dig enkelt montera och demontera ställningen.

Att ställningen är vikbar gör det också möjligt att enkelt förvara och flytta ställningen. Dessutom levereras denna byggställning med stödben vilket ger utmärkt stabilitet även om du rör mycket vikt uppe på ställningen.

Med 4st kraftiga låsbara hjul på 125mm och en arbetshöjd på antingen 3, 3,8 eller 5,8 m är det inte konstigt att den har ett något högre pris.

4. Billigast – Hantverkställning WHS 400

byggställning bäst i test

Klicka här för att se bästa priset

Denna ställning är gjord av halksäker plywood och har en stabil aluminiumram. Vilket gör att du kan vara säker på att ställningen står säkert när du använder den.

Ramen är hopfällbar med en bredd på 750mm, därmed är det enkelt att vika ihop byggställningen vid behov. På så sätt kan du enkelt montera, demontera, transportera och lagra ställningen. Mitt i plattformen finns en lucka som enkelt låter dig klättra eller skicka material genom ställningen.

Benen kan justeras för att jämna ut höjdskillnader. Skillnaden i prisklass finns då den har en maximal arbetshöjd på 2,2m vilket är lägre än många andra modeller. Men för den som behöver en kortare ställning är denna modell perfekt.

Lista över de bästa byggställningarna 2023

 • Bäst i test: ZARGES Z600 S-Plus
 • Populärast: LAGGO Pro Smal alternativ 2
 • Premiumval: LAGGO Pro Smal Alternativ 3
 • Billigast: Hantverkställning WHS 400

Köpguide för byggställning 2023

Höjd

Höjden på din ställning beror speciellt på var och hur ofta du ska flytta och använda den. Det finns många modeller där du kan variera höjden och på så sätt komma åt många olika områden med samma ställning.

Höjden beror dock på vilken typ av arbete du ska göra. Om du ska utföra takarbete är det som tumregel bra att ha en höjd som når upp till takfoten med den översta plattformen. Ska du måla huset är det vanligt att ha den högsta plattformen 1,5 meter under nivån du tänker nå.

Arbetshöjden är det begreppet som visar den höjd på arbetet du maximalt kan nå med ställningen. Det brukar räknas med att en plattform på 2m har en arbetshöjd på 4m.

Bredd

Bredden brukar ligga runt 3m men det finns andra modeller där bredden kan variera. Bredden påverkar hur stor arbetsyta du har längs med väggen Därigenom kommer en bredare ställning vara användbar för den som har planerat att komma åt stora ytor åt gången.

Kvalité

Många byggställningar, speciellt utländska och begagnade, kan vara av sämre kvalité. Dessa ställningar har sämre kvalité på svetsningarna och materialen vilket gör dem mycket mindre säkra. När du köper din byggställning är det därmed viktigt att du dubbelkollar att allting stämmer så du inte råkar ut för några missöden.

Bärkraft

Det är extremt viktigt att du läser vilken bärkraft just din ställning har. För den som inte har planerat för tunga vikter är lätta och vikbara ställningar bäst då de är smidigast.

För den som tänker utföra tyngre arbeten på byggställningen är en högre bärkraft att önska då det snabbt blir farligt med tunga vikter på ostabila byggställningar.

Stabilitet

Olika byggställningar är olika stabila på olika platser. Oavsett var du ställer den måste du känna dig säker när du är längst upp. Det är även bra om du har med dig byggradion hela vägen upp. Visst är de tåliga men ingen byggradio klarar ett fall på 6 meter.

Materialet kan påverka ställningens stabilitet eftersom stålställningar i allmänhet är något mer stabila än byggställningar av aluminium.

>>> Kolla även in byggfläktar! 

Ram kontra Modulställning

Det finns Ram ställningar som är uppbyggda på gavlar med fasta nivåer på 2m. Det finns också ramar på 1m och 0,66m som används för att jämna ut höjden eller olika nivåskillnader. Dubbelräcke kallas det skyddsräcke som används på dessa ställningar.

Modulställningar är en annan variant byggd på spiror och horisontalstag där du sätter upp gavlarna själv. Denna typ av ställning är enklare att justera då både bredden och höjden kan justeras med 50cm. Denna sorts ställning är populär vid takläggning då nivåutjämning är extra viktigt.

Regler

På sista tiden har det införts många nya regler kring byggställningar för att minska risken för olyckor. På det viset kan det vara svårt att veta om din nya, eller gamla byggställning följer alla krav. Kom ihåg att det är den som sätter upp ställningen som bär ansvaret för att den följer alla regler. Reglerna är följande:

 1. Om plattformen är över 2m hög så måste skivor och räcken användas.
 2. Stödben måste användas på en plattform över 4m
 3. Avståndet mellan 2 olika ställningar måste vara minst 4m om en av ställningarna har en höjd över 4,4m.
 4. Om ställningen är över 3m hög måste den monteras av någon som är utbildad kring ställningar.

Montering

Tänk på att du inte kommer köpa många byggställningar så den du köper ska du vara nöjd med. En sak som är enkel att bli irriterad på är monteringen. Oavsett vilken byggställning du köper kommer det ta tid att sätta upp, men det är slösad arbetstid att köpa en som är onödigt komplicerad att montera.

Tänk på att köpa en byggställning har en tydlig manual och som inte kräver särskilt mycket tid att sätta upp, därigenom kommer du kunna spendera mer tid på det som faktiskt är viktigt.

Garanti

Ett enkelt sätt att se om byggställningen du köper är högkvalitativ är om du får en garanti på köpet. Se till att alla delar är inräknade i garantin, annars kan du bli lurad när en dyr liten del går sönder. Om byggställningen kommer utan garanti kan det vara bra att leta vidare.

Vilket material du bör välja för din byggställning

Det har genom åren funnits en mängd olika material för att nå högre upp när du ska arbeta, men idag står det oftast mellan stål, aluminium eller trä.

 • Stål – Stålställningar är stabila och klarar av höga belastningar. Stål är stabilt och hållbart vilket gör att ställningar av detta material kan återanvändas många gånger. Nackdelarna med stålställningar är att de är tunga och tuffare att montera, vilket ofta gör det till ett flermannajobb vilket för många inte är att föredra.
 • Aluminium – byggställ av aluminium är lätta och är därmed enkla att montera och förflytta. En aluminiumställning kan agera som komplement på en stålställning för att enkelt få högre arbetshöjd. För privatpersoner är aluminiumställningar perfekta då de enkelt kan flyttas från de olika arbetsytorna. Nackdelen med aluminiumställningar är stabiliteten då de tar mer stryk från hård användning.
 • Trä – Byggställ av trä är inte lika populära idag som de var tidigare. Då var den vanligaste sortens byggställning gjord av trä. Men då de slits ut snabbt samtidigt som de är svåra att montera så är det inte konstigt att de har blivit ersatta på modern tid. Men en del av dem finns kvar med träplankorna som oftast används som golv i moderna ställningar. Det är därför viktigt att du kollar kvalitén på golvplankan om du köper en äldre ställning då det är farligt att gå på en planka som du kan falla igenom flera meter över marken.

Olika typer av byggställning

Det finns många olika typer av byggställningar och de är alla anpassade för att vara på olika saker. Därmed kommer ditt arbete vara mer effektivt och säkrare om du väljer en ställning som är gjord för ditt ändamål.

De tre vanligaste typerna av byggnadsställning är följande.

 • Fast monterad byggnadsställning
 • Fasadställning
 • Rullställning

Fast monterad byggnadsställning

Denna sorts ställning byggs runt de delar av huset där arbete ska utföras. Ställningen kan komma åt över hela huset och kan ställas på alla olika sorters terräng. Ställningen står intill huset och därmed kan du enkelt komma åt hela huset. Vid takarbeten är ett ryggskydd bra att montera på ställningen så att du inte trillar ned på marken om du skulle tappa balansen.

Fasadställning

Fasadställningen fungerar precis som en fast monterad byggnadsställning med undantaget att den bara kommer åt en sida åt gången. För den som ska måla en sida av huset är denna typ perfekt.

Rullställning

Rullställningar är mycket populära då de är möjligt att snabbt och enkelt flytta dem från en plats till en annan. Denna typ av ställning är perfekt för mindre fasader då du bara behöver rulla ställningen till den nya platsen.

Denna typ kommer med hjul som kan låsas fast när det är dags att använda ställningen. Dessa ställningar är oftast gjorde av aluminium så att de ska vara lätta att montera och förflytta. Nackdelen är dock att det är svårt att placera dem på ojämn eller mjuk terräng.

Vanliga frågor om byggställning

Är det säkert att använda en byggställning?

En regel att följa vid användning av byggställningar är att inte snåla på säkerheten. Det finns mycket som kan gå fel som ofta följs av förödande konsekvenser. På vår sida kan du jämföra olika byggställningar som är säkra att montera och säkra att använda.

Är det dyrt med en byggställning?

Priset på byggställningar varier stort beroende på vilken typ, vilken höjd, antal nivåer, material och märke. De ena ställningen är inte lik den andra, därmed finns det inget fast pris. Kolla in tabellen på vår sida för att jämföra olika prisklasser.

Är det bättre med en begagnad byggställning?

Enligt oss är det säkrare att köpa en ny byggställning, både för kroppen och ekonomiskt. När du köper en begagnad ställning kan du inte vara säker på skicket, därmed är andrahandsvärdet mycket lägre. Dessutom tillför skicket en högre risk när du ska använda den.

Ska man hyra en byggställning?

Det finns många som tycker att det är bättre att hyra en byggställning då de känner att de kan ta mycket plats eller inte kommer till användning tillräckligt ofta. Eftersom hyran på ställningar är dyr så är det i de flesta fallen värt att investera i en vikbar byggställning som är enkel att förvara.

Sammanfattning

Till sist vill vi förmedla att det inte är lätt att köpa en byggställning. Se till att den följer alla regler, är stabil och tillräckligt hög för det du har planerat att använda den till.

Tänk på att det finns olika typer och hur ofta du planerar att flytta ställningen, då olika modeller är olika enkla att flytta och montera vilket ger dig mer tid att fokusera på det viktiga.

Som med allt annat så får du vad du betalar för.

“När du tänker köpa någonting som kan vara så farligt som en byggställning vill du vara på den säkra sidan.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen