Bästa byggställningen 2022 – Test av olika byggnadsställningar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

ZARGES Z600 S-Plus Byggställning

LAGGO Pro Smal Alternativ 2

LAGGO Pro Smal Alternativ 3

Hantverkställning WHS 400

Klicka här för att se fler byggställningar.

Bästa byggställningen 2022

Behöver du en bra ställning för att kunna nu högt upp vid till exempel byggnadsarbete? Då måste du köpa den bästa byggställningen. Med hjälp av en bäst i test byggställning så kan du enkelt och säkert nå högt upp. De flesta byggnadsställningar är väldigt enkla att ha med sig och kan därför användas på många ställen. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en bäst i test byggnadsställning.

Men det är dock inte så enkelt att köpa en bäst i test byggställning på nätet. Detta beror på att där finns en massa olika saker som gör att köpet blir svårt. Det finns till exempel affärer som bara skriver om fördelarna. Affärerna skriver alltså inte om några nackdelar eftersom då säljer det så klart bättre. Detta innebär dock att man inte får en klar bild av hur bra byggställningen faktiskt är. Dessutom finns en byggnadsställning i flera olika modeller som också finns i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli riktigt svårt.

Men det är just därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en komplex köpguide för byggställningar. Jag vet själv att det kan vara riktigt svårt att hitta vilken byggnadsställning som är bäst. Därför har jag genomfört mitt eget byggställning test. När jag gjorde den här guiden så använde jag mig av min egen och andras kunskap. Jag har nämligen testat några byggställningar för att komma fram till vilken som är bäst i test. Jag har även läst igenom kundrecensioner och andra tester på nätet. Med hjälp av all den här informationen har jag gjort en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du enkelt kan köpa den bästa byggnadsställningen.

Köpguide för bäst i test byggställning 2022

Som jag skrev innan i artikeln så är det alltså inte så enkelt att köpa den bästa byggställningen på nätet. Det är för att där finns en massa olika faktorer som gör köpet svårt. Köpet kan dock bli mycket enklare bara genom att följa min komplexa köpguide. I min guide så skriver jag nämligen om de viktigaste sakerna som man ska tänka på när man köper en bäst i test byggställning. Som vanligt är det dock viktigast att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa byggställningen 2022:

 • Lastkapacitet
 • Stabilitet
 • Bärbarhet
 • Byggställningstyp
 • Höjd
 • Byggkvalitet
 • Kostnad
 • Plattformar
 • Mångsidighet
 • Säkerhet
 • Material
 • Användningsområde

Lastkapacitet

Det är viktigt att du antecknar enhetens lastkapacitet och matchar den med dina behov. Om ditt krav inte innehåller någon tungvikt är det bäst att använda ett lättare och lätt bärbart alternativ.

Men om du är en professionell som är engagerad i tungt arbete är större lastkapacitet viktigt. Jag rekommenderar att du använder en kapacitet på 700 kg eller mer för att uppfylla dina krav.

Tänk på att en bra byggställning ska kunna bära en person såväl som en del last med sig.

Stabilitet

En annan viktig faktor är produktens stabilitet. Om du ska dra runt det mycket eller om det finns tuffa terräng som måste täckas, bör det vara tillräckligt robust för att hantera dessa.

När en enhet förlängs uppåt, se till att den inte vacklar. Du ska känna dig säker när du klättrar upp stegen.

Bärbarhet

Du måste dra runt enheten mycket när du arbetar. Kontrollera sålunda om hjulen fungerar bra och rörelsen är smidig. Hjulen ska rotera bra och ska kunna tackla olika ytor och sluttningar.

Det finns några produkter som fungerar bra på slätter medan det finns andra som också kan fungera på grova terräng och sluttningar. Vissa är lätta att trycka på och kan göras av både vuxna och barn. Å andra sidan kräver vissa produkter mer tryck och kan endast hanteras av de med mer muskler.

Byggställningstyp

Eftersom det finns olika typer av byggställningar tillgängliga på marknaden, är det därför viktigt att ha en god kunskap om de ingående materialen, typer och användningsområden för att göra det bästa valet.

Typerna, egenskaperna och användningen av det tillgängliga byggställningssystemet diskuteras nedan.

Enkel byggställning

Denna typ av byggställning är också känd som byggmästarens byggnadsställning, och det används ofta för tegelsten.

Den består av standarder (vertikalt element som bambu eller virke), stubbar (tvärgående horisontell bräda), ledgers (horisontell längsgående bräda), som är säkert fäst i marken i en rad parallellt med byggnadens vägg vid en avstånd på cirka 1,2 m.

Mellanrummen mellan standarderna hålls normalt inom 2 till 3 m och binds med rep surrande till huvudböckerna vid varje stigning på 1,2 till 1,5 m.

Tapparna är placerade på ett avstånd av cirka 1,2 till 1,5 m så att ena änden är fixerad i hålen i väggen medan den andra änden får sitt stöd från ledgersna.

Dubbel byggställning

Dubbel byggställning (även känd som Mason byggställning) används normalt för sten murverk.

Eftersom det är svårt att göra hål i stenväggen för att hålla putslarna, är två rader av stativen fästa i marken för att göra ställningen mer stabil.

Den första raden görs nära väggen (på ett avstånd av cirka 20-30 cm) medan den andra raden är på ett avstånd av cirka 1,5 m från den första raden.

Tapparna stöds i båda ändarna av ramarna, till skillnad från den enda ställningen där ena änden av tätningen är fäst i hålen på väggen.

För att förhindra glidning eller för att göra byggställningen starkare, finns tvärstag och rivstränder. Denna byggnadsställning är också känd som oberoende ställning eftersom den är oberoende av väggen.

Cantilever byggställning

Denna byggställning bör övervägas för följande omständigheter:

 • När det är omöjligt att säkra stativerna i marken
 • När konstruktionen ska utföras på en gata som måste vara fri från trafik
 • När byggnadsarbeten ska utföras i den övre delen av en hög byggnad

Standarderna för detta ställnings system är placerade i vissa höjder över marken snarare än att fästa dem i marken.

Standarderna placeras på en plattform (nålar) som sträcker sig ut ur hålen i väggen.

De inre ändarna på nålarna struts för att förhindra eller stoppa nålen från att röra sig uppåt. Den andra änden hålls av en lutande stöd och fästs på nålen med hundar.

Upphängda byggställningar

Som namnet antyder är den här typen av byggställningar upphängd från taket på höga byggprojekt.

Denna typ av ställningar kan justeras till önskad nivå genom att höja eller sänka byggnadsställningen.

Den används vanligtvis när det är omöjligt eller svårt att skapa en bas eller där det skulle vara orimligt att bygga byggställningar från marken till önskad nivå.

Hängande byggställningar är lämpliga för exteriörreparationer och hemförbättringsprojekt som fönsterrengöring, målning etc.

Bockställningar

Detta kallas annars rullningsställningar. I stället för att tillhandahålla en fast bas använder den rörliga stativ eller stegar som gör att du kan flytta basen från en punkt till den andra.

Hjulen är låsta för att förhindra rörelse och säkerställa säkerhet när material eller arbetare befinner sig på byggställningen.

Denna typ av byggställning är idealisk för inredning av heminredning eller byggnadsarbeten som målning, reparationer, plåster i taket i ett rum etc.

Patenterad byggnadsställning

Dessa typer av byggställningar är gjorda av stål; de är färdiga verktyg som levereras med vissa kopplingar och ramar.

Deras byggställningar är placerade på konsoler som gör att du kan justera byggnadshöjderna efter dina behov.

Höjd

Byggställningar för interiöranvändning kanske inte är idealiska för exteriörprojekt, särskilt de som har större höjd.

Eftersom byggställningar är gjorda för att få tillgång till höga punkter och områden i en byggnad, är det viktigt att ta hänsyn till höjden som ett byggnadsställningssystem erbjuder när du väljer det bästa för ditt byggprojekt.

Byggkvalitet

Materialet som används vid byggandet av ett byggställningssystem spelar en viktig roll i dess egenskaper, kvaliteter och kostnad.

Ett byggställningssystem i stål kan vara enklare att installera, använda, flytta, justera, mer hållbart och motståndskraftigt mot eld än ett byggställningssystem i trä men kan vara mycket kostsamt.

Även om ett byggställningssystem är ett tillägg, bör dess stabilitet inte heller ignoreras, eftersom det är grunden för arbetarnas säkerhet och det material som läggs på det under konstruktionen.

En instabil ställning påverkar inte bara projektets effektivitet, leder till olyckor utan kan också orsaka materialskador och leda till slöseri.

Därför är det viktigt att tänka på byggnadsställningarnas stabilitet och kvalitet innan du gör ditt val eftersom det kan spara mycket investeringar på lång sikt.

Kostnad

Detta är en mycket viktig faktor att tänka på när man handlar efter det bästa ställningssystemet. Eftersom de finns i olika typer och märken, varierar deras priser också.

Beroende på din budget kan du få det bästa hushållsstället för dina behov, men det är alltid tillrådligt att inte göra något annat än kvaliteten.

Även om högkvalitativa produkter ofta erbjuds till högre priser betyder det inte att du har blödning i din bank för att få de bästa ställningarna som passar dina projekt.

Plattformar

Byggställningar används också som arbetsbänk. Om du planerar att använda plattformen som arbetsbänk är en enhet med träplattformen ett riktigt bra alternativ. Vissa byggställningar har en 1 cm plattform och har gott om utrymme att fungera som en arbetsbänk. Men om du vill ha något där du kan stå är en metallplattform bra eftersom den rymmer dig såväl som utrustning, verktyg eller förnödenheter. En bra fördel med att ha metallplattformar är att de är lätta att rengöra efter jobbet.

Mångsidighet

Ställningens mångsidighet beror på vilken typ av plattform den använder och hur justerbar de är. Förutom plattformar spelar byggställningen en viktig faktor. För stabilitet måste du titta på svänghjulen. De måste vara låsbara och bör kunna vara låsta även när våld tillämpas. De flesta enheterna på vår lista över bästa ställningssystem för hemmet har dessa funktioner. Så gå med någon av dem.

Säkerhet

Vi har lämnat detta till nu även om det är den viktigaste funktionen. Var medveten om du köper ett grundläggande ställnings torn som behöver extra tillbehör för att göra det säkert att använda. Dessa tillbehör kanske inte alls är valfria alls. Och överväga att gå utöver minimikraven på säkerhet.

Här är några säkerhets- och stabilitetsfunktioner att tänka på:

Stabilisatorer kan sträcka sig från hängslen över tornets bottennivå till fenor som fäster vid benen och blossar ut till sidorna. De kortare tornen (nå en höjd av 5 meter eller mindre) kan ha bara två stabilisatorer och högre torn ska komma med fyra. Fäst gärna extra stabilisatorer på de kortare tornen för extra stöd.

Hängslen är ofta horisontella, diagonala eller en blandning av båda. Om du känner att de ena eller två hängslen som följer med ditt torn inte är tillräckliga, eller att ditt torn svänger eller rör sig för mycket, lägg till fler hängslen. Du kan också lägga till linor eller någon annan typ av tether till tornet och binda det till marken eller en struktur för att göra det mer stabilt. Och talar om att flytta, om tornet har fyra hjul kan de låsas för att undvika att tornet av misstag springer iväg?

Plattformar kan vara av trä eller metall. Om träet verkar lite spetsigt eller inte har ett halkskydd, överväga ett annat fabrikat av ställnings torn eller göra justeringar på den medföljande plattformen. Om du blir lite kväv på höjder, överväga ett torn med en bas och plattform bredare än 0,5 meter så att du får en mer solid plats att stå.

Överväg också att byta ut enkla skyddsräcken eller ledstänger med dubbla. Dessa är svårare att böja eller spänna och de ger en extra känsla av säkerhet. Och kolla hur du måste klättra upp i tornet. Kan du klättra upp insidan genom att fånga luckorna i plattformarna eller måste du skimra uppåt på utsidan? Och har stigarna ett halkskydd som täcker dem så att du inte glider av i vått väder.

Material

Valet är mellan aluminium- och stålramar. Båda är i allmänhet utmärkta material när det gäller styrka, hållbarhet och slitstyrka. Aluminium är dock lite lättare än stål och skulle vara det bästa om du vill ha en bärbar plattform.

Användningsområde

Om merparten av ditt arbete målar eller plasterar tak måste du passa in i trånga utrymmen och röra dig mycket, så en lätt vikningsplattform eller hopfällbar stegpall är det bästa valet.

Å andra sidan, om du planerar att arbeta högre eller tillbringa långa perioder på en plattformsstege, är ett fullt ställnings torn med räcken, som det utmärkta Stilliac Mini Tower, ett mycket säkrare alternativ.

Vissa byggställningar, särskilt dekoratörsplattformar, möjliggör höjdjusteringar för att arbeta säkert på trappor, som HOMCOM-ställningsstegen också, vilket kan lösa problem när du dekorerar tak eller installerar persienner på höga fönster.

Läs också >>> Verkstadspress 50 ton

När man ska använda en byggställning

Även om du gör ett stort byggprojekt eller ett enkelt hemförbättrings- eller städprojekt är det ofta svårt att få tillgång till höga strukturer och byggnader från marknivå regelbundet.

Men med innovationen av nya tekniker och införandet av byggnadsställningen har dessa tråkiga uppgifter blivit mycket enklare och bekvämare.

Byggställning eller stege

Med olika typer av stegar tillgängliga på marknaden har man ofta ifrågasatt vikten av att använda byggställningar under konstruktion.

Ställning har dock kanten över användningen av en stege för byggprojekt, vilket erbjuder en högre nivå av komfort och säkerhet.

Det skapar inte bara en platt, välbalanserad plattform för arbetstagare att enkelt navigera i byggprojektet utan gör det också lätt att flytta eller lyfta byggmaterial för omedelbar användning i olika höjder.

Med detta system minimeras risken för att falla eller skadas på byggarbetsplatsen.

Att äga ett byggställningssystem har många fördelar, inte konstigt att de anses vara ett nödvändigt verktyg för jobb som kräver mycket effektivitet eller kommer med en kort tidsfrist.

Säkerhet med byggställningar

Ett fall från hög höjd kan vara mycket katastrofalt. Även ett fall från en struktur på bara 11 meter lång kan leda till allvarliga skador eller dödsfall.

Det är därför viktigt att ta säkerhetsfrågan på största allvar vid användning av byggställningar.

Husägare bör strikt följa följande säkerhetsriktlinjer för en säker och effektiv byggnadsställning.

 • Läs tillverkarens instruktioner, OSHA och ANSI-standarder noggrant innan du använder ställningen
 • Använd inte ställningarna ute i blåsigt eller stormigt väder
 • Inspektera ställningarna före användning, använd inte om någon del, krok, block eller beslag på ställningen är sliten eller skadad
 • Stöd inte dina ställningar med instabila föremål som lösa betongblock eller tegel, fat eller lådor
 • Se till att dina byggställningar är helt plankerade innan du börjar arbeta med dem
 • Dina mobila ställningar ska inte flyttas när den har någon på sig
 • Se till att hjulet på din mobila byggställning är ordentligt låst innan montering
 • Använd nyckelband eller säkerhetsbälten om du arbetar på en höjd av 3 meter eller mer
 • Håll fötterna på terrassen, var försiktig så att du inte hoppar eller klättrar i tvärställen för att komma åt ställningen

Olika typer av byggställningar

Det finns sju typer av byggställningar som används inom bygg- och hemrenoveringsindustrin. Dessa är:

Enkel byggställning

Enkel byggnadsställning, även kallad ett tegellagers byggställningar, används oftast för tegelsten.

Den består av standarder (som bambu eller virke för att hålla vertikalt), ledgers (horisontellt inriktade längsgående brädor), putlogs (tvärgående horisontella bräda) etc.

Enkel ställning är säkert fäst i marken i en rad parallellt med väggen på avstånd samtidigt som utrymmet mellan varje standard bibehålls.

Standarder knyts sedan med rep som surras till huvudböckerna.

Putgen placeras sedan på avstånd så att den ena änden fixeras säkert i hålen i väggen och den andra änden stöds av ledgersna.

Dubbel byggställning

Dubbelställningar eller byggnadsställningar används för stenmurning.

Eftersom det inte är lätt att göra hål i stenväggen. Så, två rader med iscensättning görs för att stödja putlogs.

Vid konstruktion av dubbla byggställningar är den första raden konstruerad nära väggen på något avstånd, medan den andra raden är iscensatt nära den första raden.

Till skillnad från den enda ställningen där ena änden av putgen är fäst i hålen på väggen, stöds putgen av ramarna i båda ändar.

Tvärstag och rivstränder tillhandahålls också för att förhindra glidning och för att göra byggställningen robust.

Denna byggställning kallas också oberoende ställning eftersom den inte beror på väggen.

Patenterad byggnadsställning

Patenterad ställning är en typ av färdig byggnadsställning i stål.

Dessa byggställningar kan justeras enligt behov eftersom de är utrustade med speciella kopplingar och ramar etc.

Dessutom är deras byggställningar placerade på fästen, vilket gör det enkelt för arbetande besättning att justera ställningens höjd efter deras behov.

Cantilever byggställningar

Cantilever byggnadsställningar, även kallad byggställningar med en ram, stöds på en serie nålar.

Dessa byggställningar används normalt:

 • När du inte kan säkra stativarna i marken
 • Bygg- eller reparationsarbeten ska utföras i den övre delen av en hög byggnad och
 • Bygg- eller reparationsarbeten ska utföras på en gata som måste vara fri från trafik.

Standarderna för denna byggnadsställning är placerade på en plattform (nål) som sträcker sig ut ur hålen i väggen i vissa höjder över marken.

Nålarnas inre ändar är stagade för att förhindra att nålen rör sig uppåt.

Medan de andra ändarna hålls av en lutande fjäderben och bultade i nålen med hjälp av hundar.

Stålbyggställning

Som namnet säger allt består det av stålrör, vilket gör det hållbart och robust.

Stålrör fixeras av stålkopplingar eller beslag som gör konstruktion och demontering enkelt och bekvämt.

Stålställningar anses vara en av de säkraste byggställningarna.

Upphängda byggställningar

I denna typ av byggställning skapas byggställningen med hjälp av bambu, trådrep och kedjor.

Dessa byggställningar används främst för reparationsarbeten, rengöring, målning etc.

Byggnadsställningen i detta byggnadsställ är upphängd från taket på höga byggnader för att underlätta justeringen på önskad nivå.

Detta ställningssystem används när man inte kan skapa en bas eller bygga ställningar från marken till önskad nivå.

Bockställningar

Bockställning, även känd som rullningsställningar, använder rörliga stativ eller stegar som hjälper en att flytta basen från en punkt till en annan.

Dessa byggställningar är i grunden avsedda för arbete inne i huset, som reparation, målning, fixering av tak etcetera.

Denna typ av byggställningar för hemmabruk kan gå upp till höjden på 5 meter och dess hjul kan låsas för att förhindra rörelse och säkerställa fullständig säkerhet.

Fördelar med att använda byggställningar

Att kalla byggnadsställningar en livlina för byggbranschen kommer inte att vara fel. Eftersom det gör det arbetande besättningens liv enkelt och bekvämt.

Det är ett MÅSTE-ha-system för varje byggarbetsplats eller byggnad.

Förutom att det är enkelt, erbjuder byggställningar också säkerhet och trygghet för arbetarna.

Här är några av de bästa fördelarna med att använda byggställningar:

Ger dig räckvidd

Den bästa fördelen med att bygga ställningar är – det ger dig räckvidden över armlängden.

Naturligtvis är det inte lätt att arbeta eller måla på högre ytterväggar eller tak utan stöd.

Dessa byggställningar hjälper arbetstagare att få tillgång till de hörn och hörn på högre väggar för att få lacken gjort perfekt.

Ger dig en perfekt balans

Balans är det viktigaste problemet när det gäller konstruktion.

Byggnadsarbeten är krävande och arbetarna måste vara på bästa sätt för att utföra alla uppgifter.

Men arbetstagare kan göra saker skickligt endast när de har en fast plattform.

Och ställningar ger arbetarna robusta och fasta ytor, vilket gör att de kan ha fullständig balans i olika positioner.

Ger dig fullständig säkerhet

Arbetarnas säkerhet är lika viktig som själva uppgiften.

Att installera effektiva byggställningar på byggarbetsplatserna hjälper arbetstagarna att ha fullständig säkerhet.

Det minimerar också förlusten av liv och material i stor utsträckning.

Ställning ger därför arbetarna en säker arbetsyta, oavsett om de målar huset, rengör takrännorna eller installerar sidospåren.

Ger dig flexibilitet

En annan viktig fördel som ställningar erbjuder när man arbetar på en byggarbetsplats är flexibilitet.

Oftare än inte består byggnadsställningar av olika delar, varje del kan installeras och fixeras på olika sätt.

Detta gör det möjligt för arbetare att komma åt specifika områden och täcka olika nivåer och platser enkelt och bekvämt.

Förbättrar produktiviteten

Tro det eller ej, byggställningar hjälper också till att öka produktiviteten, vilket är den viktigaste delen av byggnadsarbetet.

Naturligtvis är det naturligt att när arbetarna kommer att få robusta ytor och fullständig säkerhet kommer de inte att ha något att klättra i någon höjd.

De skulle kunna prestera bättre, vilket i slutändan ökar deras effektivitet och resulterar i ökad produktivitet.

Fungerar som en bro

Borta är de dagar då målare var tvungna att ta en lång och slingrande väg för att komma åt en viss punkt.

Med byggställningar behöver du inte tröttna genom att ta onödiga rutter.

Byggställningar erbjuder många överbryggningspunkter som i slutändan minskar avståndet för arbetarna att täcka, vilket gör hela byggprocessen enklare och enklare.

Spara tid och energi

Allt vi vill ha i våra liv är tid.

Till skillnad från gamla tider när det var färre anläggningar som byggde en byggnad var en uppgift, är byggnadsställningar lätta att montera och demontera.

De hjälper människor att spara mycket tid och energi.

Det finns färdiga ställningar på marknaden som hjälper byggare och utvecklare att spara mycket tid och uppfylla sina tidsfrister.

Ha längre livslängd

Byggställningar består av olika material, som trä, metall, stål etcetera.

Stålställningar har längre livslängd jämfört med trä.

Förutom att ha en längre livslängd hjälper byggställningar också byggare och utvecklare att spara mycket pengar.

Att ha stabila byggställningar i första hand hjälper dem att spara pengar som de annars kommer att spendera på att bygga ställningar för varje ny byggarbetsplats.

Är ett ställningstorn det bästa alternativet

Byggnadsställningar är en vanlig syn på byggnader över hela Storbritannien och ofta valet när stegar eller byggställningar är olämpliga.

I vissa situationer är det dock inte säkert att en fullständig ställningslösning är kostnadseffektiv eller tidseffektiv, vilket är där ställningstorn kommer in. Ställtorn gör det möjligt för mer än en person att utföra arbete åt gången, vilket gör dem överlägsna stegar och är relativt snabb att montera jämfört med kompletta ställningssystem.

Du kommer ofta att hitta ställnings torn som används för uppgifter som rendering, tegel och takläggning, och ställnings torn är en favorit för många hantverkare och proffs.

Problemet

Men som med sina större kusiner har byggställningar några nackdelar.

Liksom full byggställning kan det ta ett tag att bygga torn, särskilt när man arbetar i ett litet team eller ensam, vilket gör dem till en mycket större tidsinvestering. De många delarna gör att de fortfarande kan vara ett komplicerat företag.

Ett av de viktigaste negativen med byggställningar från torn kommer från en av dess försäljningsställen: hjul och hjul. Även om de tillåter att tornet flyttas kan de bli en allvarlig fara i sig själva om de inte hålls ordentligt. Trots att de är utformade för att låsa på plats kan de fungera felaktigt på grund av dålig vård och bli instabila, eventuellt orsaka skada eller värre.

Förutom detta betyder tornens allmänna modulära karaktär och justerbarhet att de också är mer benägna att misslyckas. Skruvar och bultar som håller viktiga element tillsammans upplever regelbundet slitage och kan misslyckas under extrema omständigheter. Detta innebär att extra försiktighet måste iakttas för att se till att tornet är strukturellt sundt.

Det är också frågan om kostnad. Som med fasta byggställningar är anställning ett populärt sätt att använda byggställningar, men dessa kostnader kan snabbt klara sig med vanliga jobb.

Det värsta fallet

Nackdelarna med en byggnadsställning av torn kan vara en olägenhet, men i värsta fall kan de till och med sätta människor i fara.

År 2016 föll en byggnadsarbetare från en byggställning medan han renoverade en gammal pub i Southampton på grund av vad en utredning kallade ”osäkra arbetsmetoder” och ”dålig planering”.

Den anställde led av en allvarlig huvudskada som ledde till långvariga hjärn- och minnesproblem, inklusive anfall, vilket innebär att han nu inte kan ta hand om sig själv.

Efter en HSE-utredning fick huvudentreprenören, nyckelfärdiga entreprenörer, böter på 450 000 kronor och dess chef fick 100 timmar samhällstjänst. Underleverantören, Cedar Ridge Construction, fick också böter på 450 000 kronor.

HSE-inspektören Ian Whittles sa: ”det här fallet lyfter fram vikten av att följa branschens vägledning och för att utforma och sätta byggställningar på ett säkert sätt, vilket inte ökar risken för allmänheten och arbetstagare som använder ställningen.”

Alternativet

Ställning i tornet kan verka som ett bra alternativ till ställning i full storlek, men dessa negativa kan vara en affärsbrytare. Istället kan du överväga en plattform för snabbåtkomst, till exempel Easi-Dec-systemet, som kan ge en säker och effektiv byggnadsställning utan nackdelarna med torn.

Till skillnad från byggställningar, till och med torn, kan Easi-Dec snabbt byggas på marken och höjas mot arbetsytan av utbildade användare på mindre än 10 minuter och lika lätt demonteras.

Easi-Dec ger åtkomst till taknivån för arbete som fönsterreparation och underhåll, fascia- och soffitarbete och till och med rensrengöring och kan spänna över hinder som verandor och burspråk, till skillnad från torn. Plattformen kan även användas på ojämn mark tack vare sina oberoende justerbara ben.

Systemet är lätt att flytta runt på platsen när det väl byggts, men till skillnad från tornställningar har det inga hjul och färre delar, vilket drastiskt minskar risken för fel och skador. För att förneka behovet av flera byggställningar, eller till och med ett fullt byggställningssystem, kan flera Easi-Decs kopplas ihop via en catwalk för att bilda ett fullständigt taksystem, vilket möjliggör mer omfattande arbete.

Till skillnad från ställningstorn kräver Easi-Dec-systemet ingen PASMA-tagg eller utbildning. Vi erbjuder gratis, systemspecifik utbildning antingen på vårt utbildningscenter eller ditt företag och erbjuder en årlig plattformsrevisionstjänst.

Den största fördelen med Easi-dec är dock de pengar som sparas på ställningskostnaderna. Om du utför regelbundet arbete som vanligtvis kräver ställningar kan en investering i ett Easi-Dec-system spara mycket pengar på lång sikt, liksom tid.

Byggställningar: Hitta snabbaste vägen till toppen

Med den senaste tidens uppgång i kommersiell konstruktion startar många unga murarentreprenörer upp och utrustar sina nya företag. Om ditt är ett nytt företag som just har börjat, eller en etablerad verksamhet som vill förbättra, är det ett viktigt beslut att välja rätt ställningssystem som kommer att påverka din verksamhet i flera år.

Det brukade vara “Ställ in ramarna och gå till jobbet”, men nu finns det flera val av ställningssystem för den moderna murarentreprenören. Ramar har funnits för alltid verkar de ha uppfunnits på 1940-talet. Sedan blev ställbara ställningar av vevtyp allmänt sett på 1970-talet. Under 1990-talet kom de stora mastklättrarna. Alla dessa alternativ är fortfarande tillgängliga idag.

Ramar

Konventionella ramar kan användas nästan var som helst på vilken vägg som helst. De är billiga att köpa och dra, men arbetskrävande att sätta upp och riva ner på varje vägg. De ses som långsamma på grund av de täta produktionsavbrotten för att flytta män, brädor och material till nästa nivå. De kräver också ständig uppmärksamhet för att hålla OSHA lagligt.

Uppbyggnadsställningar och mastklättrare utformades för att ge murarentreprenörer flera viktiga fördelar jämfört med ramar:

Hela byggställningen, inklusive skyddsräcken, färdas upp i tornet när väggen byggs. Om hela säkerhetsutrustningen fanns på botten är du säker helt upp till toppen.

Murarna slutar aldrig arbeta för att hoppa plankor och material. Det betyder att de kan lägga tegelstenar alla åtta timmar på dagen, till skillnad från den genomsnittliga besättningen på ramar, som förlorar 1,5 timmar om dagen till rörliga brädor och material. En regeringsstudie visade också att all extra rörelse och belastning av böjning, lyftning och böjning elimineras i höjdsystem. Murarna lägger in 20 procent fler material på en dag när väggen alltid är i midjan.

Även om den initiala investeringen i ställbara ställningar och mastklättrare är högre är besparingarna i arbete värt det. Fyra murare kan enkelt lägga i samma mängd material som fem män på ramar. Med tanke på den nationella genomsnittliga murarkostnaden på 42 000 kronor per månad per murare, spenderar entreprenören som arbetar åtta murare på ett upphöjande byggställningssystem 84 000 mindre per månad än entreprenören på ramar.

Höjningssystem väljs över ramar

Ställningssystem Trenden, ur arbetsbesparande och säkerhetssynpunkt, går definitivt mot höjningssystemen. Du kan dock inte bara peka på en och säga “Det är systemet för mig.” Olika system har visat sig vara bättre för vissa typer av jobb, och du måste överväga den initiala investeringen, transporten från jobb till jobb, hur lång tid de kan sitta tomgång, den utrustning som krävs för att flytta dem, underhållskostnader och hur snabbt kan de tas i bruk igen om något går sönder.

Många av de entreprenörer vi känner äger både en mastklättrare och ställningen i vevstilen. Varför skulle de äga båda? Och hur bestämmer de var de ska arbeta varje system?

Det visar sig att det inte har något att göra med systemens prestanda, eftersom varje system gör exakt samma sak. De håller väggen i den perfekta arbetshöjden för muraren. Det är väggens höjd och dess konfiguration som gör skillnaden.

Hur ser de flesta av dina jobb ut? Är de i allmänhet långa, raka väggar eller hackade med massor av inre och yttre hörn? Är de i allmänhet 10 meter höga och högre, eller är de i allmänhet under 10 meter? Är det en arbetsplats som är lätt att navigera med en gaffeltruck?

Var dras linjen?

De entreprenörer vi konsulterade säger att det bästa stället för mastklättrare är på 10 meter och högre långa, raka väggar. De säger inte att det är bättre på höga raka väggar; det är precis där det blir praktiskt.

Varför 10 meter hög? Som en användare säger, ”Du kan inte motivera kostnaden för att flytta den från vägg till vägg, såvida du inte kommer att vara på den väggen ett tag, och jobbet måste ha många höga väggar för att göra det värt extra kostnad av att lasta ut alla delar till jobbet och lägga en lift på 4 500 kg. ”

Varför raka väggar? ”Det tar mycket extra fästen och monteringstid för att vrida hörn, eller bygga en insats eller en bump-out med en mastklättrare”, säger en annan entreprenör.

Om huvuddelen av ditt arbete är under 10 meter är ställning i vevsteg, som Non-Stop, förmodligen ditt bästa val. Byggställningar med vevsteg är ett modulsystem med oberoende, 2 meter breda torn som du kan sätta upp på uppskurna väggar med massor av inre och yttre hörn, stötar, insatser och till och med radieväggar, lika snabbt som en rak vägg.

En erfaren användare säger, ”My Non-Stop kan åka alla platser som en mastklättrare helt enkelt inte kan åka. Jag känner mig inte handikappad alls utan mastklättrare. De gör samma sak. ”

Dessutom, om du tar ett stort jobb, har ställningar i vevstilen visat att det kan hantera väggar över 200 meter höga.

Utrustningskrav

Du behöver rätt stödutrustning för ett speciellt höjningssystem du väljer. Uppställning av ställningar flyttas i allmänhet från vägg till vägg med 2 000 kg gaffeltruck. Det kan flyttas från jobb till jobb med en 2,5 x 4,5 meter verktygsvagn bakom en pickup. Dock använder ett system en ganska stor våningssäng som bäst flyttas med en 18-hjulare.

Tänk också på vilken storlek gaffeltruck du hellre vill ha i din trädgård. Mastklättrare kräver att 18-hjulare flyttar från jobb till jobb, och i allmänhet kräver en 4 500 kg .comgaffeltruck i varje ände av resan för lastning, lossning och flyttning från vägg till vägg.

Hjälp och reparationer

Många murarentreprenörer har idag en mekaniker med en servicebil för att hålla sina gaffeltruckar drivna och underhållna. Om din mekaniker kan hantera gaffeltruckreparationer kan han förmodligen hantera en brådskande reparation av mastklättrare. Båda utrustningarna har samma typer av system: motorer, gränslägesbrytare, batterier, elektronik, hydraulik etc., och båda måste repareras snabbt om ett murverkbesättning stängs av av ett utrustningsfel. Vevställningen är mycket enklare. De enda rörliga delarna är i vinschen, och ett företag har en kostnadsfri ersättningsgaranti över natten om man någonsin går sönder.

Arbetskraftskostnader

Vissa användare av mastklättrare säger att de kan använda en arbetare mindre, eftersom de bara trycker på en knapp för att gå upp. Andra säger att det inte spelar någon roll, eftersom 90 procent av arbetarnas arbete handlar om murbruk och material. I själva verket lyfts båda ställningarna bara var 20: e minut om du lägger block och mindre ofta för tegelstenar.

En användare säger att det är en sak: “Det tar bara mina arbetare ungefär tre minuter att höja ställningen 40 cm, och de kan vrida det med en hand.”

Andra säger att även om de använde en arbetare mindre, motiverar det fortfarande inte prisskillnaden på nästan 3: 1. Användare av båda systemen, mastklättrare och vevning, är enhälligt glada över att spara cirka 80 procent av sin tilldelade budget för montering av ramställningar och riva ner mellan väggar, hoppande plankor och material och OSHA-exponeringen. Båda systemen rör sig från vägg till vägg utan demontering.

Laddning

Att landa laster på din byggnadsställning är vanligtvis inte ett bekymmer för den genomsnittliga belastningen på murmaterial, men ställning med vevsteg med sina 2 meter fack kan lagras långt fram om gaffeltrucken behövs för andra saker. Lastkapacitet och lastplacering varierar för mastklättringsplattformarna.

Startavgift

Mastklättrare kostar ungefär tre gånger så mycket som det bästa vevstället, och många entreprenörer som äger båda säger att de gör samma sak. Allt beror på vilken typ av väggar ditt företag regelbundet bygger. Ingen vill att någon utrustning ska sitta tom på gården, eftersom det “rätta” jobbet för det är tre månader ledigt. De flesta av de större murarentreprenörerna äger en blandning av de två systemen, så ingenting sitter ledigt länge. Många medelstora entreprenörer äger bara vevställningen och säger att det fungerar bra på cirka 95 procent av deras arbete.

Garantier

Mast klättrare garantier varierar. Ett av byggställningarna i vevstilen har en livstidsgaranti som inkluderar frakt. Självklart är nyckeln att köpa ett system med rykte om att hålla upp och hålla värdet. Alla de olika märkena har varit ute tillräckligt länge för att det är lätt att ta reda på vem som leder området. Fråga runt. Ring andra entreprenörer du känner och få deras åsikter. Jag tror att den bästa utbildningen en murarentreprenör kan få är att gå med i MCAA och nätverka med de andra entreprenörerna vid de årliga mötena och i live- och online-seminarierna.

Läs också >>> Andningsskydd bäst i test

Vanliga frågor om byggställningar

Ska man tänka på lastkapacitet när man köper en byggställning?

Det är viktigt att fastställa ett ställnings systems lastkapacitet medan du gör ditt val för att garantera din och dina arbetares säkerhet.

Vanligtvis bestäms ställningens lastkapacitet av dess material och förhållandet mellan dess höjder och dess bas.

En ideal byggställning bör inte bara stödja arbetarnas vikt utan också vikten av de byggmaterial som kan läggas på dem.

Borde man köpa en begagnad eller ny byggställning?

Vissa människor överväger att hyra eller köpa en begagnad byggställning för att köpa en ny. Detta kan vara ett perfekt sätt att sänka kostnaden men kanske inte alltid det bästa sättet att gå.

Med ett nytt byggställningssystem är du säker på den säkerhet som produkten erbjuder eftersom du inte använder en avskriven artikel.

På grund av en ny ställningsutrustning kommer du inte bara att göra dig glad och bosatt utan gör det också lättare för dig att utföra dina hemförbättringsbehov när som helst, när som helst på dagen.

Om du ska använda en begagnad artikel ska du inte förvänta dig att den håller längre eller vara lika marknadsförbar som den nya artikeln om du väljer att sälja den efter användning.

Oavsett vilken du väljer, välj en som passar dina behov men faller inom din budgetmässiga begränsning.

Vad är en byggställning?

Byggställningar har använts i årtionden och kan definieras som en tillfällig struktur för att ge en plattform för en arbetare där de kan arbeta och placera sina byggmaterial.

Dessa är bland de vanligaste konstruktionsverktygen för entreprenörer och målare inom hemmets byggnads- och renoveringsfält.

Det bra med att använda byggställningen är att du (som enskild arbetare eller besättning) kan arbeta i olika höjder utan att ta av dem eller flytta runt strukturerna eller byggnaderna.

Du kan inte bara använda dem för exteriörmålning eller konstruktion, men det finns några mindre versioner där ute som kan användas när du målar trappor, väggar eller tak på höjden inomhus.

Genom att ge bättre stabilitet, säkerhet och effektivitet; du erbjuds en fördel att slutföra jobbet med högre noggrannhet och mycket överlägsen kvalitet.

Vad finns det för säkerhetstips och instruktioner?

Som sagt tidigare är säkerhet det största problemet i byggbranschen.

Att falla från en höjd kan vara katastrofalt för en målare eller någon annan arbetare som arbetar på hög höjd.

Det kan leda till allvarliga skador och ibland till och med dödsfall.

Därför är det viktigt att följa säkerhetsinstruktioner och riktlinjer på allvar när du använder ett ställnings system.

Oavsett om du är en byggnadsarbetare eller en husägare som använder ett byggställningssystem, se till att du följer instruktionerna nedan:

 1. Först och främst, innan du använder ställningen, läs tillverkarens instruktioner tillsammans med alla OSHA- och ANSI-standarder noggrant.
 2. Kontrollera sedan ställningsstället ordentligt – undvik att använda det om någon av dess delar (som krokar eller beslag) är slitna eller skadade.
 3. Stöd ställningssystemet endast på stabila och fasta föremål, som plan mark eller yta.
 4. Se till att byggnadsställningen är helt plankerad innan du börjar arbeta med byggställningen.
 5. Klättra alltid upp på de höga ställningarna med en hopfällbar stege. Detta hjälper till att minska risken för olyckor när du klättrar.
 6. Undvik att använda ställningar utomhus under hårdare väderförhållanden som regn, vind eller storm.
 7. Förvara inte ställningen i fuktiga utrymmen eller ute i regnet. Detta kan få dem att rostas eller skadas ganska snart.
 8. Försök inte flytta dina rörliga byggställningar när någon arbetar på dem.
 9. Missa inte att låsa din ställnings hjul innan montering
 10. Se till att du använder säkerhetsbälten eller dina nyckelband, särskilt när du arbetar på höjderna.
 11. Om din byggställning har för skarpa kanter som kan orsaka skada, överväga att minska dem genom att slipa av den med sandpapper eller slipmaskin.

Ska man köpa en byggställning eller stege?

Eftersom det finns olika typer av stegar för husmålning på marknaden, tvivlar DIY-tillverkare (såväl som professionella målare) ofta om de verkligen behöver ställningar!

Tja, jag har använt dem båda vid olika tillfällen och har sett stor framgång med dem båda.

Med mina egna livslånga personliga erfarenheter är allt jag kan säga att båda dessa verktyg är mycket värdefulla för bygg- och målningsarbete.

Det du behöver veta är när du ska använda dem, beroende på vilken typ av arbete du har.

När man ska använda en byggnadsställning

Byggställningar för smärtsamma projekt erbjuder högre komfort och säkerhet.

Genom att skapa en välbalanserad platt byggställning kan du använda den för att flytta eller lyfta färgmaterialen även i olika höjder.

Dessa är särskilt användbara när du vill måla eller arbeta på höga ytterväggar som kanske inte är särskilt säkra att arbeta med stegar.

När man ska använda en stege

Stegar kan utgöra en risk för att falla eller skadas om du arbetar med dina 2 eller 3 våningar byggande ytterväggar.

Dessa är dock extremt användbara, säkra och effektiva om du vill arbeta interiörer eller på ytterväggar som inte är för höga.

Ska jag hyra eller köpa ett byggställningssystem?

Att hyra ett byggställningssystem kan enkelt kosta dig allt från 100 till 500 kronor per dag. Det betyder att du bör vara beredd att betala cirka 700 till 3 500 kronor per vecka.

Mängden uthyrning av byggställningar för utvändig målning beror säkert på plats, storlek och typ av byggställning du hyr.

De hyreskostnader du behöver betala för byggnadsställningar kan vara dagligen, veckovis eller månadsvis beroende på vilket arbete du har.

Ofta kan det vara enormt om ditt hemrenoveringsarbete pågår i några veckor eller månader.

Att investera i en byggställning kan å andra sidan vara överkomligt – speciellt när du behöver använda dem under en längre tid.

Om du behöver renovera, måla om eller reparera dina tre våningar ytterväggar en eller två gånger om året kan det vara mycket enklare att köpa en prisvärd enhet.

Behöver jag byggställningar för att måla ett hus?

Byggställningar är bra att använda när man plasterar, lappar eller målar exteriörer. Och det är därför många av de professionella målarna och entreprenörerna använder dem för att arbeta på exteriör. Särskilt när du planerar att måla ditt hus i två eller tre våningar kan det vara mycket effektivt, säkrare och snabbt att använda en byggnadsstruktur.

Hur högt kan du gå med ett ställningstorn?

Beroende på typ och storlek på ställningssystemet (eller ett ställnings torn) kan det gå så högt som 10-12m. Även om det är bra att anställa en professionell målare om du planerar att måla dina ytterväggar på höjden, men om du planerar att göra DIY-arbete, se till att du följer alla säkerhetsriktlinjer ordentligt.

Behöver jag tillstånd att sätta upp byggställningen?

Om du eller din entreprenör sätter upp ställningen inom gränsen för din personliga egendom krävs ingen licens eller tillstånd. Men om den del av din byggställning måste gå ut på trottoaren eller på vägen utanför din egendom, måste du få tillstånd från ditt kommunfullmäktige. I båda fallen, se till att byggaren eller byggnadsställaren som arbetar på din fastighet är licensierad att utföra jobbet.

Vad är poängen med byggnadsställningar?

Oavsett om du planerar att renovera ditt hem eller om du är en byggare som arbetar med byggbranschen, underskatta inte vikten av byggställning för din uppgift.

Byggställningar för hemmabruk är ett utmärkt sätt att maximera effektiviteten, minimera riskerna och förkorta byggtiden avsevärt.

Byggställningar gör alla uppgifter, från målning till takläggning, rengöring till ytterväggar, fönster till murarbete lättare och enklare.

Det gör det möjligt för arbetare att säkert nå även de svåra punkterna och hörnen i byggnaden utan mycket ansträngning.

Inte bara för professionella husbyggare och entreprenörer utan också byggställningar kan också vara ett viktigt verktyg för husägare och DIY-tillverkare.

Eftersom det ger lätthet och komfort för personer som utför konstruktioner eller utför DIY-projekt.

Den goda nyheten är – med dessa tillgängliga online till en mycket låg kostnad kan du nu välja att ha egna mobila byggställningar; eftersom det hjälper dig att spara mycket pengar som du kommer att spendera på att hyra en byggställning annars.

Är höjd en viktig faktor att tänka på?

Huvuduppgiften för byggnadsställning är att tillåta användare att arbeta på jobb som är i oåtkomliga höjder. Den kan användas för renovering av tak, fixering av VVS, fixering av en glödlampa, fixering av tak osv. Beroende på vilken typ av jobb du vill utföra väljer du ställningar för respektive höjd. För allmänna ändamål skulle ställningar med stående höjd på 1 till 2 meter göra jobbet. Om jobbet efterfrågar ställning med högre ståhöjd kan du gå med ställningar på 3,5 till 4,5 meter.

Behöver man bry sig om lastkapacitet?

En annan uppgift för alla byggställningar är att hålla lasten. Det kan vara användaren plus utrustningen eller verktyget han använder. Den kan också användas för lagring och organisering. Om du tittar på vår lista hittar du att det finns olika typer av byggställningar när det gäller last. Om du letar efter bra byggställningar kan du gå till en affär eftersom de har byggställningar med en lagringskapacitet på 400 kg. Och plattformarna är också justerbara för att rymma föremål i olika former. Om du ska använda den för byggställningar med en kapacitet på 1000 kg är det ett riktigt bra alternativ, det kan hålla den tunga utrustningen.

Varför är konstruktionen viktig?

En sak som är det viktigaste för alla verktyg som används för konstruktion är byggkvaliteten. Speciellt för ställningar som måste uthärda tunga belastningar måste det vara starkt och robust. Byggnadsställningen är gjord av olika material – stål, aluminium, trä etcetera. För huvudramen är antingen aluminium eller stål det bästa materialet. För plattformen beror det på det jobb användaren vill utföra. Den mest hållbara ställningen finns på nätet. Den är lätt och hållbar eftersom den använder aluminium. Pulverlackering på den gör det också vatten- och korrosionsbeständigt.

Vilken typ av byggställning är bäst?

Den specifika typen och den mest använda ställningen är den vanliga typen på grund av den utrustning som är lättillgänglig, och många av arbetarna och kvinnorna känner till systemet. Beroende på var du arbetar i Birmingham kan det vara mer upp till ställningsföretaget att välja vilken typ av ställningssystem.

I de flesta europeiska länder blir aluminiumställningar vanligare eftersom materialet är lättare och mycket starkare än stål, men det måste lyftas manuellt men eftersom det är mycket lättare – det betyder att ställningen kan ställas upp snabbare och kan sänka arbetskraftskostnaderna.

I andra fattigare länder är detta material ganska dyrt, så trä- och bambustänger anses vara billigare. Se till att du som designer väljer det byggställningssystem som fungerar bäst för ditt projekt och följer lokala bestämmelser.

Ta en titt på vilken typ av byggställningar du kan stöta på:

 • Enkel byggställning
 • Dubbel byggställning
 • Cantilever byggnadsställningar
Enkel byggställning

Detta används huvudsakligen för tegelsten och kallas även byggställningen ”Brick layer’s”, eftersom den består av ledgers och putsls etc. Stillastaden är parallell med väggen på ett avstånd av cirka 1,2 meter. Avståndet mellan standarderna är cirka 2 till 2,5 meter.

Dubbel byggställning

Dubbla byggställningar används för sten murverk; det kan emellertid också kallas murare byggställning. Det är tufft och mycket säkrare att hålla arbetare i byggprojekt, de är i grunden robusta.

Den första raden är cirka 20 till 30 cm från väggen och en annan är 1 m från den första raden. Sedan placeras efter putlogs som stöds av båda ramarna. För att göra det robustare levereras korsstång och raker.

Cantilever byggnadsställningar

Efter att ha förklarat och gett dig mer information om vilken typ av byggställningar du ska använda har vi också en tredjedel som också kan användas för ditt byggprojekt i Birmingham. Cantilever ställningar är en typ av ställning som stöds på en serie nålar.

Dessa nålar tas ut genom hål i väggen. Detta kallas enstaka ram, en typ av byggställning som struts in i golven genom öppningarna. Detta kallas oberoende eller dubbel ram typ av byggställningar, som bör tas om hand under ett byggprojekt.

Cantilever ställningar används vanligtvis under följande förhållanden, så ta dessa instruktioner med en nypa salt:

 • När marken inte har kapacitet att stödja standarder.
 • När marken nära muren ska vara fri från trafik.
 • När väggens överdel är under konstruktion.

Vilka typer av byggställningar används i konstruktion?

 • Upphängda byggställningar: Detta är en byggnadsställning som är upphängd i tak med extra hjälp av slitage, rep eller kedjor. Den kan också höjas eller sänkas till önskad nivå. Denna typ av byggställningar används för reparationsarbete.
 • Bockställning: Detta är en byggställning som stöds på ett rörligt stativ eller stegar. Används vanligtvis för arbete i interiörprojekt.
 • Ställning av stål: Dessa är konstruerade av stålrör som är fästa ihop, och det är mycket lätt att montera och demontera. Den har stor styrka, hållbarhet och högre brandmotstånd.
 • Patenterad byggställning: Detta är konstruerat av stålrör som är fästa ihop av stålkopplingar eller beslag. Det är väldigt enkelt att konstruera eller demontera. Den har större hållfasthet, större hållbarhet och högre brandmotstånd. Det är inte ekonomiskt men kommer att ge mer säkerhet för arbetarna. Så det används i stor utsträckning nuförtiden.

Varför är höjd viktigt hos en bäst i test byggställning?

Jag börjar med det som visar sig vara den mest förvirrande funktionen. Det finns vanligtvis tre, men minst två höjder i samband med ett byggställningstorn och du måste känna till dem alla. Om du tittar på en lista över ett byggnadsställningstorn på 5 meter, vad tror du den 5 meter höga hänvisar till?

Är det:

 1. Tornets höjd?
 2. Den maximala höjden plattformen kan vara på, med tanke på att det måste finnas en skyddsräcke runt den?
 3. Den högsta punkten som en person med medelhöjd kan nå när han står på plattformen på sin högsta punkt?

Svaret är: något av ovanstående inklusive typ-av-c.

Du måste verkligen läsa det finstilta om ställningstornets höjd. Tornets höjd (a) ger dig höjden upp till toppen av den övre skyddsräcken. Plattformens maximala position (b) ger dig den högsta säkra punkten som plattformen ska vara på och det är där du står. Och räckvidden (c) ger dig den högsta punkten som en person som är 2 meter lång (det är den genomsnittliga höjd de använder) kan nå upp till och arbeta på.

I de flesta fall hänvisar ett byggställningstorn till 5m till (c), räckvidd; plattformspunkten kommer att vara 3m (2m under 5m) och tornhöjden kommer att vara cirka 4m.

Var försiktig. Köp inte ett byggställningstorn på 5 meter förutsatt att du kommer att stå 5 meter över marken. Du kanske eller kanske inte.

Vilka material är byggställningar gjorda av?

Byggnadsställningar är vanligtvis gjorda av aluminium eller stål. Aluminium är lättare än stål men tenderar att spännas och böjas lättare. Stål är starkare men är tyngre att sätta ihop och flytta. Aluminium behandlas vanligtvis för att vara rost- och korrosionsbeständigt, vilket är användbart om du planerar att använda tornet utomhus eller lagra det där. Aluminium är dock mycket ledande så köp inte ett torn av det om du befinner dig runt kraftledningar. Ett tredje alternativ är glasfiber. Glasfiber är tätare än aluminium och är tyngre att sätta upp och bära.

Är lastkapacitet ett stort problem för mig?

Om du kommer att använda ditt byggställningstorn främst för att måla ditt hem, är inte lastkapaciteten ett stort problem. Men om du planerar att ta med dig stora elverktyg upp till plattformen måste du vara medveten om hur mycket vikt tornet säkert kan bära. Alla torn i denna recension kan ta en belastning på 150 kg eller 200 kg – men det inkluderar dig också. Detta verkar vara standard för byggställningstorn för DIY men återigen, ta det inte för givet; läs det finstilta. Och det här är inte en tid att förneka hur mycket du väger.

Vilka byggställningstorn säljs det mest av?

Här nedan kan du läsa om de byggställningarna som sålde bäst under 2020. Ställtornet ger dig större rörelsefrihet och säkerhet när du arbetar på höjd, vilket är bara en anledning till att stegarnas stegar blir alltmer populära. Men vilka är de fem bästa bästsäljarna 2020?

5 – Premium Plus DIY byggnadssställningstorn

Premium Plus DIY Scaffold Tower cementerar sin plats i femte position, en värdig utmanare för någons pengar. Från byggnadsarbete till dekoration, till utomhusmålning och rensningar, ställnings tornet är perfekt för både hushåll och handel. Det finns många säkerhetsöverväganden för att arbeta i höjd, varav en är rörelsefrihet, särskilt när du behöver båda händerna “fria” för att slutföra uppgiften. Det finns också din komfort att tänka på, inte något som kommer lätt när du balanserar ovanpå en stege. Detta byggställningstorn ger dig utrymme och komfort som behövs för att få ett jobb gjort, oavsett om det är ett kort avstånd från marken eller upp till 7 meter över marknivån. Komplett med robusta hängslen och rymliga plattformar, är detta torn robust och starkt. Att kollapsa i mindre delar för enkel förvaring, det finns ingen anledning till att Premium Plus DIY Scaffold Tower inte kan finnas i din verkstad, garage eller verksamhet.

4 – Premium DIY byggställningstorn

Mycket nära popularitetsinsatserna är Premium DIY Scaffold Tower, ett fantastiskt kit om du arbetar på höjden under långa perioder och / eller behöver ha båda händerna för att slutföra en uppgift. Lätt att bygga och demontera, ställningstornet har en robust och stark bas med de högre alternativen 6m och 7m med extra ben för bättre balans. Att bygga plattformen är också enkelt med massor av spänn- och låsmekanismer som minskar ”studs” genom hela strukturen. Används av ett brett utbud av hantverkare, kommer den kompetenta byggmästaren också att hitta ställningstornet en värdig investering. Lämplig för inomhus- och utomhusbruk (förutsatt att den är byggd på jämn, plan mark), kan du säkert slutföra en myriad av uppgifter från rengöring av rännor, reparation av taklinjen, gips eller målning.

3 – 3T industriellt byggställningstorn

3T Industriell byggställningstorn kommer in på en respektfull halvvägs punkt i vår topp fem lista. Som namnet antyder har detta ställningstorn designats med tanke på kommersiella kunder och handelskunder. Det betyder inte att de andra byggställningstornen i vårt sortiment är tunna men det finns en kraftig hållfasthet för konstruktionen och de material som används i detta torn som gör det idealiskt för tyngre användning. Förutom att följa en rad säkerhetsbestämmelser, inklusive reglerna för dörröppningar, ger de tunga bromsarna på vart och ett av de fyra hjulen trygghet när de används också. Ännu bättre, vrid- och låsningssystemet innebär att du inte behöver specifika eller dyra specialverktyg för att bygga och demontera tornet. Precis som motsvarigheterna till byggnadsställningstornet finns det här 3T industriella byggnadsstället i olika höjder och storlekar, vilket innebär att inget jobb är utom räckhåll.

2 – Trade Master Professionell byggställningstorn

Vårt näst mest populära ställningstorn 2020 är Trade Master Professional Scaffold Tower, en jätte bland tornen och en mångsidig, värdig investering för alla företag vars personal konsekvent och regelbundet arbetar på höjd. Tornet är byggt runt en hopfällbar bas och är enkel och snabb att bygga och demontera. Ännu bättre, du behöver inte dyra verktyg för att göra det eftersom vrid- och låsmekanismerna säkrar varje plattform på plats. Det har också ett färgbaserat system som möjliggör snabbare byggande och demontering. Den halkfria profilen är helt svetsad och ger extra säkerhet vid användning samt hållbarhet och hållfasthet. De övre delarna kan nås via en intern lucka. Tillverkad av aluminium, detta är ett kit som håller en livstid eller längre eftersom det inte rostar, till skillnad från stolpar och torn i rostfritt stål.

1 – Home Master DIY byggställningstorn

Att ta topplaceringen – och förtjänat det – är Home Master DIY Scaffold Tower. För den kompetenta DIYer är detta ett perfekt val. Lätt men starkt, detta torn är utformat för tillfällig eller hemanvändning. Packad med de säkerhetsfunktioner du kan förvänta dig, kan detta mångsidiga torn användas inomhus och utomhus. Den levereras med markspikar, ett extra lager av säkerhet samt kakel- och glidbromsar för när tornet står på mjuk mark. Plattformarna är ordentligt fästa på plats och med steg om 300 mm kan du få rätt höjd när du slutför en uppgift över marknivå. Det finns fyra storlekar tillgängliga från en maximal höjd på 4 m till den högsta på 7 m, varav den senare kommer att se dig säkert förlänga höjden på en tvåvåningsfastighet. Ta inte chanser när du arbetar från höjd – investera i ett ställnings torn från sortimentet ovan och se till att du skyddar dig själv och andra när du utför arbete på höjd.

Varför ska man köpa en mobil ställningsplattform?

En ställningsplattform kan vara mycket bättre än en stege i så många fall.

Under arbetet behöver du tillgång till några verktyg som du behöver för att hålla framför dig. Men en stege tillåter dig inte det eftersom det har lite utrymme som inte kan rymma dina nödvändiga verktyg. Så en stege är inte det bästa alternativet för dig.

Men om du använder en plattform för att arbeta med ditt fönster kommer du att kunna placera alla dina nödvändiga verktyg. Och en stege kommer sannolikt inte att nå ett fönster om den är lite högre, men för en ställningsplattform bör höjden inte vara något problem.

Om du vill flytta måste du låsa upp hjulen och skjuta den till din plats där du behöver. Ställningen på en ställningsplattform är mycket bättre än en stege. En stege kan vara vacklande som du vill undvika när du arbetar.

Så om du överväger dessa saker, slår en byggnadsplattform en stege i det här fallet. Och inte fönster, ställningsplattformar är ett utmärkt alternativ när det gäller att nå.

Vad ska man veta innan man arbetar på en byggnadsplattform?

Det rekommenderas inte att använda en ställningsplattform utan att veta några säkerhetsåtgärder. Eftersom den har hjul, se till att låsa den när du arbetar eftersom plattformen kommer att röra sig och bli instabil. Resulterar i många frakturer, ännu värre.

Om du vill flytta den kan du låsa upp hjulen och trycka på den. Om du trycker på den utan att låsa upp den kan du skada hjulen som kan påverka säkerheten. Se till att planera plattan med ojämn mark innan du använder den för att säkerställa mest stabilitet.

Ställningar i tornet kan ha riggar och inte rusa eller ta genvägar när du använder den. Sätt dina steg med största tålamod.

Plattformar har olika typer av material, och deras integritet kan skilja sig åt. De har gränser. Så se till att du inte överskrider gränsen.

Det rekommenderas alltid att hålla sig långt under gränserna för extra säkerhet. Tänk på väderförhållandena innan du använder den.

Om det är blåsigt eller till och med om det finns en möjlighet för en stark vind att blåsa, använd det inte. Det finns många exempel på ställningsplattformsolyckor orsakade av vind.

Se till att montera byggställningen med hjälp av alla medföljande delar innan du använder den. Även en enda saknad del kan försvaga plattformen med stor marginal. När du rör dig bör du minska höjden eftersom den ger balans och undviker hinder.

Vad ska man tänka på när man köper en bäst i test byggställning?

Det finns en hel del saker du måste tänka på innan du köper. Eftersom du inte kan gå till marknaden och ta en slumpmässig för att ta reda på att du slösat bort dina pengar.

Du måste bestämma hur ofta du ska använda den. Du behöver en tung byggnadsplattform om du behöver använda den på byggarbetsplatser. Och om du behöver det hemma, som att städa fönster och liknande, kommer en lätt byggnadsplattform att få ditt jobb gjort.

Du måste veta hur lång tid du vill att ställningsplattformen ska vara. Det finns olika storlekar på marknaden att välja mellan.

Du behöver inte en mycket hög plattform om du vill nå ditt tak, men om du vill nå dina fönster. Du behöver en hög byggnadsplattform eftersom fönster kan vara mycket högre.

Du måste ta hänsyn till byggkvaliteten och materialet den är gjord av. Säkerhet kommer alltid först och du behöver den bästa byggkvaliteten som sänker oddsen.

Ska man titta på den maximala höjden?

Titta på den maximala höjden du kan nå med en viss byggnadsställning. Om ställningen inte når den höjd som krävs för att göra ett jobb, finns det ingen anledning att köpa den modellen.

Ska man tänka på den maximala belastningen som plattformen kan hantera?

Tänk på den maximala belastningen plattformen kan hantera eftersom du ibland kan behöva den för att hålla tunga verktyg och tillbehör som du kommer att arbeta med. För enkla jobb som att byta glödlampor bör en grundläggande byggställning som rymmer upp till 100 kg räcka. Om du måste vara två på en byggställning för att utföra en uppgift, gå sedan till större potential såväl som ytarea.

Ska man bry sig om mångsidighet?

Vissa modeller är mer än bara byggställningar. De kan fungera som stegar, trappstegar eller förlängningsstegar, så att du kan göra mer med en enda utrustning. Så kontrollera dina behov först och köp därefter.

Vad borde byggställningar vara?

De flesta byggställningar måste vara både bärbara och starka, för användning i hemmet och på arbetsplatsen. För att hålla balansen mellan stabilitet och vikt är de flesta byggnadsställningar tillverkade av aluminium. Du kan hitta stålplattformar, men de är mer lämpade för industriellt arbete.

Vad finns det för några säkerhetsnormer?

De brittiska säkerhetsnormerna är tydliga när det gäller arbete på höjd. När det finns risk för att personskador faller, även från marknivå, måste platsen och utrustningen kontrolleras noggrant.

De flesta olyckor kan lyckligtvis undvikas genom att vidta tillräckliga försiktighetsåtgärder innan du försöker arbeta på höjden. Läs alltid alla instruktioner som medföljer din byggställning och använd alltid lämplig säkerhetsutrustning.

Läs också >>> Multimeter bäst i test

Slutsats

Behöver du säkert nå de höjderna för att utföra målning, takläggning, rengöring, ytterväggar, fönster eller murverk utan att slösa tid?

Om ja, ställningssystemet är allt du behöver.

Det låter dig säkert nå de svåra punkterna och genomföra ditt konstruktions- eller DIY-projekt med största lätthet och noggrannhet.

Ingenting är dock mer tilltalande än att ha en egen byggställning som garanterar din säkerhet och låter dig ta itu med det projektet när det passar dig.

Med ditt ställningssystem sparar du dig själv besväret med att betala mer för att hyra en ställning vars nivå av underhåll och säkerhet du inte kan säga.

Ovan finns de bästa byggställningarna för ditt hemmabruk. Även om det finns mycket fler byggställningar som är lämpliga för hemmabruk är de ställningar som nämns ovan de som vi hittade mer pålitliga, mångsidiga, hållbara, stabila och prisvärda.

Oavsett om du bara bryr dig om säkerhet, slutföra jobbet i tid eller exakt, är dessa byggnadsställningar den mest pålitliga följeslagaren du inte kan göra utan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top