Bästa cirkelsågen 2022 – Test av olika cirkelsågar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Bosch GKS 18 V-LI

DeWalt DCS577N

Milwaukee M18 FCSG66-121C

Makita HS301DZ

Klicka här för att se fler cirkelsågar.

Bästa cirkelsågen 2022

Behöver du en bra såg för att kapa igenom olika material som till exempel trä, metall och plast? I så fall måste du köpa den bästa cirkelsågen. Med hjälp av en bäst i test cirkelsåg så kan du enkelt såga och kapa flera olika material. Det är just därför som nästan alla hantverkare och hemmafixare har en cirkelsåg.

Men det är dock inte så enkelt att köpa en bra cirkelsåg på nätet. Det finns många affärer som endast brukar skriva om de positiva sakerna. Därmed får du inte reda på hela sanningen och när du väl får hem varan så är den kanske inte som du förväntat dig. Du vill ju definitivt inte spendera en massa pengar på något som inte är bra. För att göra det ännu svårare finns det även en massa olika modeller med flera olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför bli väldigt svårt att köpa den bästa cirkelsågen på nätet.

Men det är just därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en köpguide för att du ska kunna hitta den bästa cirkelsågen. Jag har nämligen gjort mitt eget cirkelsåg test. Jag har gjort den här guiden genom att använda mig av min egen och andras kunskap. När jag byggde mitt eget hus så använde jag mig av mycket trä. Vid det tillfället köpte jag även en cirkelsåg och därför kan jag mycket om just cirkelsågar men även andra sågar. Men när jag gjorde denna köpguide så läste jag även igenom andra tester och kundrecensioner för att göra ett så bra test som möjligt. Med hjälp av all information har jag satt ihop en komplex och enkelläst köpguide för cirkelsågar. Efter att du har läst igenom min köpguide så kan jag garantera att du har hittat den bästa cirkelsågen.

Köpguide för bäst i test cirkelsåg 2022

Det kan alltså vara väldigt svårt att köpa en bra cirkelsåg på nätet. Det finns ju så många olika faktorer att tänka på. Men med hjälp av min köpguide så lär hela processen bli mycket enklare. I den här köpguiden så har jag listat allt du behöver tänka på när du köper den bästa cirkelsågen. Men som jag brukar skriva så är det viktigaste att du väljer utifrån dina personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa cirkelsågen 2022:

 • Med eller utan sladd
 • Styrsystem
 • Bladstorlek
 • Strömstyrka och hastighet
 • Batteridrivna modeller
 • Justeringar
 • Basplatta
 • Pålitlighet
 • Kompatibilitet
 • Enkel användning
 • Konstruktion och design
 • Kraftkälla
 • Hållbarhet
 • Precisionsskärningar
 • Dammuppsamlingssystem
 • Anti-hakskydd
 • Bladbyte
 • Mångsidighet
 • Sågens vikt
 • Bladstorlek
 • Ergonomi
 • Ytterligare egenskaper
 • Blad
 • Säkerhet
 • Vinklade kap
 • Sågskydd
 • Elektrisk broms

Med eller utan sladd

Sladdlösa cirkelsågar erbjuder frihet och flexibilitet att skära vad som helst, var som helst – vilket är särskilt bra för en utomhus arbetsplats. Men trådlösa modeller har i allmänhet också mer begränsad effekt och deras körtid är begränsad av batteriets livslängd. Å andra sidan ger en sladdsåg vanligtvis mer skärkraft och kan gå så länge den är ansluten till ett eluttag.

Styrsystem

Kan dina ögon och händer arbeta tillsammans för att skära en rak linje? Om du behöver extra hjälp med att hålla ditt blad på rätt spår kan en guide hjälpa till. Vissa cirkelsågar har laserguider som strålar en bana längs skärytan, medan andra är på ett järnvägssystem som håller kniven i rörelse.

Bladstorlek

En uppenbar skillnad mellan cirkelsågar är storleken på deras blad. Var och en använder en viss storlek, från så liten som 1 cm till så stor som 25 cm. Räckvidden är ganska omfattande, men den genomsnittliga personen kan få de flesta inramnings- och konstruktionsjobb med en 18 cm modell.

Populära bladtyper inkluderar inramning, slutförande och plywoodblad. Tandräkningen, eller mängden tänder runt ett blad, är den avgörande faktorn för vilka projekt ett blad fungerar bäst för. Ju lägre tandräkning, desto hårdare blir skäret, vilket gör dessa blad lämpliga för inramning eller rivning. Bladen med högre räknare bör användas för skåptillverkning, plywood och efterbehandling.

Proffstips: Cirkelsågar som skärs på “uppsvängningen”, vilket betyder att skärets halva (delen under plattan) snurrar mot sågens framsida. Detta kommer oundvikligen att orsaka att små träskivor ”rivs ut” från träet – särskilt när du skär plywood – vilket skapar märkbart grova kanter som försämrar kvaliteten på arbetet. För att minimera utrivning lägger du en bit målartejp över din klipplinje för att hålla dessa fibrer på plats. Du kan också skära trä med framsidan nedåt för att eliminera utrivningsproblem på träets yta.

Strömstyrka och hastighet

Strömstyrka avser mängden elektrisk kraft en motor tål utan att dess inre komponenter misslyckas. Tidigare var elmotorerna svagare och inte lika kapabla, så strömstyrka var en viktig specifikation. Listningens strömstyrka har blivit något av en tradition, eftersom det fortfarande pryds över de flesta cirkelsågars förpackningar, även om i dagsläget använder nästan alla elektriska cirkelsågar 15 amp-motorer.

En sågs hastighet kan dock vara en övervägande, eftersom ju snabbare bladet snurrar, desto snabbare kan det skära igenom ett material. Men hastigheter tenderar att vara relativa, eftersom en 15-amp-motor kan snurra ett 10 cm blad snabbare än det kan snurra ett 18 cm blad. Generellt sett, när det gäller 18 cm sågar, är hastigheter mellan 5 000 och 5 500 varv per minut vanliga och bör vara tillräckliga för snabba, exakta resultat.

Tänk på att bladhastigheten inte har något att göra med densiteten hos material som en såg kan skära. Detta beror till stor del på bladtyp och kvalitet.

Batteridrivna modeller

Som med alla elverktyg knyter cirkelsågar med sladd dig till strömkällan (dvs. ett eluttag) medan batteridrivna modeller kan gå var som helst. På de flesta professionella arbetsplatser undviks trådlösa cirkelsågar till förmån för sladdar – och det finns historisk grund för denna förspänning. När batteridrivna cirkelsågar släppte marknaden var de långt sämre än ett bra sladdalternativ i både kraft och hastighet. De gick också igenom batteriets livslängd väldigt snabbt och fastnade så fort bladet kände något motstånd.

Dagens batteridrivna modeller har dock mycket mer kraft och mycket längre batteritid. Mycket av denna förbättring beror på antagandet av borstlösa motorer (den senaste, mest effektiva tekniken som också är underhållsfri) och litiumjonbatterier. För en DIYer som tenderar att ta itu med projekt utanför butiken kan ett nytt batteridrivet alternativ inte slå. Men snodda modeller styr fortfarande om du kommer att använda sågen hela dagen. När allt kommer omkring finns en förlängningssladd alltid tillgänglig och det blir inget stillestånd för laddning av batterier.

Justeringar

Vissa material, som plywood och andra plåtvaror, kräver ett grunt bladdjup medan andra (inramningsapplikationer, 4 × 4 stolpar etc.) kräver det fulla djup som en såg kan samla. Så för sann mångsidighet bör en cirkelsåg låta dig enkelt göra snabba och exakta djupjusteringar. Leta efter en såg som använder en spak istället för en ratt för djupjustering. Hävarmar släpper snabbt och dras åt lätt, och deras hållkraft tenderar att vara bättre än vred.

Nästan alla modeller använder dock vred för att justera bladvinkeln. Rattar tenderar att vara mer exakta vid uppringning i perfekt vinkel, även om de är lite besvärliga att lossa och dra åt när man bär arbetshandskar. Det viktigaste övervägandet när det gäller bladvinkel justering är en lättillgänglig ratt. Vissa tillverkare placerar dessa knoppar på de konstigaste ställena – till exempel på baksidan av sågen mellan handtaget och bladskyddet – men en vinkeljusteringsknapp framför motorn där det är lätt att komma åt är den smartaste designen.

Basplatta

Basplattan som rider på materialet är känd som en bas, som i allmänhet kommer att vara gjord av ett av tre material:

 • Stål, även om det en gång var populärt, används nästan aldrig idag av ansedda sågproducenter. Stål är billigt och robust, men också mycket tungt.
 • Aluminium är mycket lättare än stål, men dyrare och inte lika tufft.
 • Magnesium, som är ungefär 30 procent av vikten per volym aluminium, är den högteknologiska metall som valts för cirkelsågsplattor. Magnesium är starkare än aluminium (och även stål i vissa applikationer) och lättare att tillverka, men betydligt dyrare.

Pålitlighet

Cirkelsågens tillförlitlighet är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när man letar efter den bästa designen. Ditt huvudsakliga intresse bör vara den typ av material man tänker skära antingen trä, stål, murverk eller keramiska plattor.

Det är viktigt för användaren att välja en cirkelsåg som bäst passar deras applikation för att få bra resultat. Man bör också överväga sågens design för att urskilja om de är väl lämpade för vänsterhänt eller högerhänt cirkelsåg. Du skulle inte vilja uppleva några olägenheter när du använder dina cirkelsågar, eller hur?

Kompatibilitet

Man måste först kontrollera att cirkelsågens vikt bäst passar deras handkapacitet. Cirkelsågar finns i olika vikter från 9,9 kg, 10 kg. i de flesta fall och 8,7 pund. Allt man behöver är att prova cirkelsågen så att de inte känner sig trötta snabbare under användning.

Cirkelsågar är tillverkade av olika material, huvudsakligen stål och järn, vilket är bekvämast eftersom det kan tränga igenom olika material under skärning. De gynnar både vänsterhänt och högerhänt eftersom de kommer i olika mönster för att passa användaren och deras behov.

Enkel användning

Cirkelsågar är bäst lämpade för hantverkare som spenderar mycket tid på träbearbetningsprojekt. Först måste du se till att motorns hästkrafter som driver cirkelsågen är lämpliga för det specifika jobbet eller för att få en uppfattning om hur du snabbt kommer igenom projektet.

Dra därefter i avtryckaren för att starta skärprocessen och för att stoppa den, använd bromsarna. Cirkelsågar med elektroniska bromsar passar bäst eftersom de är mycket snabba för att stoppa sågningen.

Konstruktion och design

Dess knivar är universellt tungstenkarbidspetsade (TCT), men höghastighetsblad (HSS) finns också. Sågbotten är utformad för att justera sågdjupet och kan lutas upp till 45 grader och ibland 50 grader beroende på bladet. Denna justering av skärdjupet hjälper till att minimera bakslag. Bladen med olika diameter matchas till varje såg och finns mellan 14 cm och 61 cm.

Cirkelsågar kan antingen vara vänster- eller högerhänta beroende på sidan på bladet där motorn sitter. En vänsterhänt såg är lättare att använda om den hålls i höger hand och tvärtom för högerhänt såg. Detta beror på att användaren inte behöver luta sig över sågen för att se skärlinjen.

Kraftkälla

Vissa cirkelsågar är sladdlösa. Dessa används i områden där förlängningssladdar är svåra att använda. Dessa cirkelsågar fungerar bäst i trånga utrymmen eftersom de är mindre än de flesta sladdsågar. De passar bäst för kapning av trä och träprodukter, murverk och stål.

Den andra kraftkällan för cirkelsågar är batterier, som tyvärr saknar preferenser. Detta beror på att sågarna kan skära igenom material, men den extra kraften som behövs för dessa applikationer tömmer batterier snabbt. Det är viktigt att följa enhetstillverkarens rekommendationer för kompatibla förlängningssladdar eftersom cirkelsågar med sladd kräver lämpliga förlängningssladdar.

Hållbarhet

Det första du bör är hållbarheten hos din topprankade cirkelsåg. För att bestämma hållbarheten för denna såg kan du alltid vara uppmärksam på hur den är byggd. Cirkelsågar som är tillverkade av metallegeringar och avancerad plast är några av de mest hållbara alternativen. Du kan alltid välja din bäst rankade cirkelsåg med en magnesiumplatta eller en stållegeringsplatta.

Precisionsskärningar

De bästa skärresultaten är alltid exakta. Exakta eller exakta skärningar innebär att du inte behöver spendera mer tid på att gå fram och tillbaka ditt arbete. För att få precisionsskärningar behöver du tydlig sikt när du skär. Det är därför det är viktigt att gå för laserstyrda skär, eller den bästa handhållna cirkelsågen med en integrerad dammfläkt.

Dammuppsamlingssystem

Som jag nämnde ovan är en dammfläkt en mycket viktig komponent i alla topprankade sågar. Det hjälper till att rensa skärlinjen och ger dig lätt synlighet. Så småningom kommer du att få exakta skärningar. Ändå måste du hålla din verkstad ren också. Det betyder därför att fläkten ska ha ett integrerat dammuppsamlingssystem.

Anti-hakskydd

Ett annat mycket viktigt tillskott är anti-hakskyddet. Det är en enkel men användbar teknik som låter dig göra de minsta avskärningarna på de enklaste sätten. Ett anti-hakskydd hjälper dig också att sluta med de mest exakta skärningarna.

Bladbyte

Enkel bladbyte är lika viktigt som att ha en enkel installation. Det sparar tid och gör sågen mycket effektivare att använda. Det är också ett sätt att spara pengar eftersom du inte behöver någon tekniker som hjälper dig.

Mångsidighet

Mångsidighet är en viktig faktor som bör fokuseras på. Sågen du köper måste ha olika färdigheter i kapning. Denna avvikelse kan vara av material den kan skära och de typer av skärningar som kan göras.

Mångsidigheten hos material som den kan passera genom är viktig. Olika cirkelsågar har skillnader i förmågor. Deras styrka matchar inte det som ger dem möjlighet att skära igenom vissa material.

Du kan hitta många cirkelsågar som är mycket kapabla att skära igenom olika material förutom att skära genom trä. Sådana cirkelsågar kan skära igenom material som plast, gips, MDF, spånskiva, plywood och till och med mjuk metall.

Att få en av dessa typer av sågar skulle vara ett bra beslut att ta din verkstad till nästa nivå och göra din arbetsupplevelse bättre än tidigare.

Återigen är det bara att skära igenom dem. Du måste överväga alla typer av nedskärningar du kommer att behöva göra. Mångsidighet i detta avseende förväntas starkt av en cirkelsåg.

Sågens vikt

En cirkelsåg är ett handhållet verktyg. Du måste hålla sågen under hela kapningen. Det blir väldigt tröttsamt om din såg är rejäl. Hälften av din energi skulle tömmas bort bara genom att bära den. Därför måste du vara medveten om vikten när du köper en såg. Du bör alltid leta efter den som har jämförelsevis lätt kroppsvikt.

De lätta verktygen underlättar arbetet. De gör det lättare att bära och styra verktyget. Utan att vara trött kan du gå långt med sådana verktyg.

Bladstorlek

Cirkelsågar kategoriseras efter diametern på bladet de tar. Den vanligaste och mest användbara storleken för DIY-tillverkare är 18 cm. Sågar i den här storleken kommer att skära igenom material som är mer än 7,5 cm tjockt, och de erbjuder också det bredaste utbudet av bladval för att skära andra ämnen än trä. I kategorin allmän användning finns det också 16 och 21 cm sågar för lättare och tyngre användning.

Mycket mindre specialsåg finns också, med bladen bara ca 11 cm eller 11,5 cm i diameter. Dessa verktyg används främst för att skära paneler och andra tunna material, men vissa kan också skära dimensioner.

Ergonomi

På avstånd ser varje cirkelsåg i sidled ganska mycket ut, med undantag för färgen. På nära håll kan de dock känna sig mycket annorlunda i handen och när du använder dem. Det enda sättet att uppleva skillnaden är att gå till din lokala verktygsleverantör och testa dem själv. Passar handtaget till din hand? Känns sågen väl balanserad och rätt vikt för dig? Är du bekväm med synligheten av bladet och justeringplattakomponenterna?

Ett välformat handtag och en bra balans kan gå långt för att göra en såg mer bekväm och effektiv att använda, så förbise inte dessa funktioner när du väljer en cirkelsåg.

Ytterligare egenskaper

De flesta cirkelsågar med tillräcklig kraft och utrustade med ett bra blad kommer att skära tillräckligt, men för långsiktig tillfredsställelse kanske du vill leta efter dessa funktioner:

 • Sågfot tillverkad av gjutet magnesium snarare än pressat stål
 • Kraftbroms för att stoppa bladet snabbt
 • Förinställda avfasningsstopp på sågfoten (22 1/2 och 45 grader är mest användbara)
 • Ett spindellås för att förenkla byte av blad
 • Inbyggda arbetsbelysning för att belysa arbetsstycket
 • Laserriktlinjer för att hålla sågen i linje

Blad

De flesta nya sågar kommer med ett träskärblad för hårdmetall. Om sågen är utrustad med ett enkelt höghastighetsblad av rostfritt stål, kanske det inte är ett sådant fynd till lågt pris; du kommer antagligen vilja byta ut det med ett dyrare hårdmetallkniv nästan omedelbart.

Ett bra blad med hårdmetall kan vara det enda bladet du någonsin behöver, men det finns många andra typer av blad för speciella ändamål. Du kan köpa blad för att skära trä, metall, kakel och betong. Om du planerar att göra mycket arbete som kräver rena skär, överväga att köpa ett blad med en högre nummer av tänder. Att byta blad tar bara några ögonblick.

Säkerhet

Alla elverktyg kan vara farliga, men om du vill hålla fingrarna är det definitivt värt att välja en såg med några anständiga säkerhetsfunktioner. En elektrisk broms är ett praktiskt tillskott till en cirkelsåg. Möjligheten att stoppa ett blad snabbt (speciellt en som snurrar vid 5000 RPM +) kan vara en livräddare. En elektrisk broms är det snabbaste sättet att stoppa ditt verktyg.

Vinklade kap

Jag är säker på att du antingen har hört talas om avfasningar eller har läst om dem på cirkelsågens förpackning. Dessa skärningar är speciella vinkelskärningar som hjälper till att förfina materialets visuella överklagande. Ibland är avfasade / vinklade snitt viktiga för projektets ergonomi och arbetsmekanism. Tänk på vinkelskurna gångjärn på ett skåp, yttre överliggande design och andra saker.

Sågskydd

Ett knivskydd är skyddskåpan över cirkelsågbladet. Den kommer i både cirkulär och halvcirkelform. Du kan ta bort den helt eller skjuta åt sidan – det beror på sågens design. Syftet med bladskyddet är att skydda dig och bladet när det inte används.

Du behöver lemssäkerhet, eller hur? Jag kan inte föreställa mig att du arbetar utan en hand på ditt nästa projekt eftersom den sista cirkelsågen kom utan bladskydd. Det är så viktigt! När det gäller knivsäkerhet faller detta inom föreskrifterna för produktunderhåll. Eftersom sladdlösa cirkelsågar är handhållna finns det en risk att de släpps av misstag på golvet.

Bladet är mycket känsligt för stötar och direktkontakt med härdat material. Håll så den täckta när sågen inte används. I värsta fall, om det välter eller faller ner, förblir bladet intakt och oskadd. Du kommer inte tro det, men några av de dyra cirkelsågbladen går norr om 600 till 1 000 kronor. Professionella använder dem mest och de behandlar dem som en bebis.

Bostäder är däremot en helt annan sak. Det är själva kroppen av cirkelsågen. Konceptet gäller båda modellerna; sladdlös och snodd cirkelsåg på samma sätt.

Elektrisk broms

Sist men inte minst räknas den elektriska bromsen som en säkerhetsmekanism i cirkelsågar. Det är en vanlig iakttagelse att billiga modeller lutar sig på frånvaron av ett elektriskt bromssystem. Du bör dock inse att denna säkerhetsfunktion har potentialen att räknas som i ett liv och dödscenario.

Cirkelsågar kan orsaka allvarliga skador på extremiteterna varje dag. Sågägare bokstavligen riskerar sina liv när de är upptagna med att skapa underbara produkter för människor över hela världen. Elektriska bromsar stoppar cirkelsågbladet omedelbart. Vid max kommer bladet att rotera 5-10 varv, men det stannar omedelbart.

När det gäller billiga sladdlösa cirkelsågar har de en säkerhetsmekanism för avtryckare. I det ögonblick du lyfter fingret från avtryckaren stannar bladet gradvis. Du bör veta att i händelse av ett säkerhetssystem för utlösning av utlösare tar bladet sin egen tid att komma till ett fullständigt stopp. Detta kan vara lite riskabelt, med tanke på att bladet redan har kommit i kontakt med huden!

Läs också >>> Metallsåg bäst i test

En kort introduktion till cirkelsågar

Kommer du ihåg historien om Samuel Miller, personen som fick det första patentet någonsin för att uppfinna en cirkelsågmaskin? Kanske gör du det inte, men om du råkar hitta någon information om brittiska patent 1152 och 1777, ta allt med ett saltkorn. Det mesta är lögner ändå.

Det var en kvinna!

Tro det eller ej, den tidigaste arbetsmodellen för en cirkelsåg uppfanns av en Shaker-kvinna, känd som Tabitha Babbitt. Ryktet säger att Shaker-folk 1780 var lite skeptiska till allt som liknade en maskin. De tolkade vetenskapen som trolldom och stackars Tabitha var tvungen att gå i extrema längder för att släppa sin allra första cirkelsåg.

Det sorgliga är att även om Tabithas arbete inte patenterades fick hon dock erkännande för sin uppfinning. Uppenbarligen hävdade några lätta huvudindivider hennes idé, fick den ackrediterad och släppte en upprepning av den grundläggande cirkelsåg. De senare modellerna släpptes i Tyskland och levererades till och med till amerikanska marinens galna män.

Men allt började från Tabithas cirkelsåg … Så här

Shaker-folk kan vara vidskepliga, men när det kom till skogshuggare fanns det många hinder som minskade den totala produktionen. Träsnittare tillbringade mer tid på att hugga stockarna eftersom de använde ett långt sågblad.

Idén var enkel; två personer brukade använda gropsågen när de stod i vardera änden. Det var en tryck- och dragmekanism som bara fungerade i EN friggin-riktning. Killarna skulle alltid bråka om att inte driva eller dra tillräckligt, men problemet började utgöra ett hot när hela Shaker-samhället hade tillräckligt med ekonomisk uthållighet.

Så småningom designade och tillverkade Tabitha Babbitt ett pedaldrivet gigantiskt cirkelsågblad. Det intressanta är att hon skapade en miniatyrplåt och testade den för att klippa några tunna bitar av olika material. När hon var helt nöjd med konceptet släppte hon cirkelsågen. Hennes man fäste bladet mot en snurrmekanism.

Det var samma tid då Shaker-folket tog farväl av att gropa sågar och införlivade den första “industriella” cirkelsågen någonsin på arbetsplatserna. Med tiden anpassade olika andra samhällen runt om i USA sågmodellen för både privat och kommersiellt bruk. Saker legitimerades runt 1800-talet och patent skapades för att tillverka cirkelsågar i hela bearbetningsanläggningarna i USA.

Säkerhetstips

Om du vill använda din bästa cirkelsåg för nybörjare bör du se till att den är säker. Ett av de bästa sätten att se till att du är säker är att följa säkerhetstipsen. De bästa cirkulära säkerhetstipsen du kan följa är dessa:

Stäng alltid av efter användning

Se till att när du är klar med din cirkelsåg eller om du tar en paus stänger du av den och drar ur den ur uttaget. Att göra detta skyddar människorna du arbetar med.

Ladda helt

Nästa sak du kan göra är att se till att när du laddar ditt litiumjonbatteri, låter du det ladda helt innan du kan starta sågen. Om du inte gör det förlorar den bästa cirkelsågen för pengarna du just köpt sin körtid.

Byt ut batteri

Så småningom tappar batteriet eller fungerar fel. Det är normalt. Även batterier har en livslängd. Ändå behöver du inte fortsätta hänga på det felaktiga batteripaketet. Istället bör du ersätta dem med nya. Detta ger bättre prestanda.

Slipa / byt ut bladet

Om bladet är tråkigt kommer du att tvingas skära igenom materialet. Om du anstränger dig kommer du att känna mer trötthet och möjliga skador runt armar och ben. En sådan upplevelse kan vara en avstängning. Lyckligtvis är det en fantastisk lösning att byta ut eller slipa bladet.

Leta efter säkerhetstekniker

Vi har patenterat elektrisk bromsteknik. Detta är en av de bästa säkerhetstipsen. Det gör sågen enkel att använda och mycket pålitlig. En annan sak som du kan leta efter är en höghållfast fotplatta. Det är en bra teknik som ger säkerhet och hållbarhet i alla bästa maskdrivna cirkelsågar.

Fördelar med en batteridriven cirkelsåg

Sladdlösa cirkelsågar är beroende av ett batteri för ström. De är mindre kraftfulla än modeller med sladd och är något begränsade när det gäller användningstid och skärdjup. Om du går efter en trådlös såg är det viktigt att du väljer en modell som levereras med två batterier för att säkerställa att du har en säkerhetskopia om verktyget skär ut innan ditt jobb är klart. En batteridriven cirkelsåg ger ett maximalt skärdjup på cirka 55 mm.

Sladdlösa cirkelsågar har vanligtvis ett litiumjonbatteri. Spänning avser batteriets ‘effekt’ och detta sträcker sig från 12 till 24 V (cirka 18 V i genomsnitt). Li-ion-batterier är lätta, snabbt laddade, långvariga och har ingen minneseffekt. Ampertimmarna (Ah) avgör hur länge batteriet kan användas innan det måste laddas; detta sträcker sig från 3 till 5 Ah. Vissa Li-ion-batterier har en laddningsindikator som kan vara praktiskt eftersom dessa batterier inte kommer att sakta ner när de går tom för ström – till skillnad från nickelkadmiumbatterier (Ni-cd) som tappar effektiviteten när de laddas ur.

Vad är en cirkelsåg?

En cirkelsåg är en extremt populär såg som används idag, med miljontals enheter som säljs varje år. En cirkelsåg använder ett rundat blad med otroligt skarpa tänder för att skära igenom ett antal material – inte bara trä.

Cirkelsågar drivs antingen av ett sladduttag eller av ett batteripaket i sladdlösa modeller. Detta driver cirkelsågbladet när det roterar, med hastigheter upp till 5 200 i vissa modeller. Denna snurrande rörelse gör att bladet kan skära igenom materialet utan mycket kraft av användaren.

Till skillnad från många sågar ger cirkelsågen bladet till materialet och glider utan problem genom hela materialet. Detta gör att du kan justera djup och höjd i linje med projektets krav.

Historien

Den första cirkelsågen spårar sitt ursprung till 1777 när ett patent lämnades in av en brittisk man vid namn Samuel Miller. Detta var en av de första modellerna, en symaskin.

1810 såg en kvinna vid namn Tabitha Babbitt utforma en enkel uppfinning, som har sitt ursprung efter att ha sett män kämpa för att använda en gropsåg, som bara tillät skär i en riktning – vilket gör det till en otroligt tidskrävande och tröttsam uppgift.

Uppfinningen skapades i en skiva gjord av tenn, som skårades, och satt upp för att snurra tack vare en pedal på snurrhjulet. Detta lade grunden för många cirkelsågar som ses idag.

Anatomi av en cirkelsåg

Nu har du lite bakgrundsinformation om cirkelsågen och är medveten om de olika typerna av såg som du ofta hittar. Det är dags att titta in i cirkelsågens anatomi och hur dessa komponenter gör den till ett av de mest populära och nödvändiga elverktygen i alla respekterade hantverkares arsenal.

Vi tittar på de sladdade och trådlösa klasserna och du kommer att hitta vilken modell som passar dig bäst. Om du har några frågor eller kommentarer – låt oss veta i avsnittet i slutet av den här guiden.

Låt oss börja med en cirkelsåg med sladd.

Cirkelsåg med sladd

Den sladdade cirkelsågen är den traditionella versionen av cirkelsågen som du skulle hitta. Denna typ av cirkelsåg drivs av en sladd som går in i ett eluttag. På grund av deras direkta anslutning till konstant kraft kan sladdade cirkelsågar leverera allvarlig kraft när det gäller skärmaterial.

Den sladdade cirkelsågen är extremt hållbar och är ofta tyngre än trådlösa motsvarigheter – vilket inte är en nackdel för dem som vill använda dessa modeller i sina verkstäder.

Vilka funktioner skulle du hitta när det gäller en cirkelsåg med sladd? Ta reda på det nedan.

Funktioner som finns på en sladdad cirkelsåg

Både den trådlösa och sladdade cirkelsågen har liknande funktioner, men de varierar i en sak: deras strömkälla.

Nedan tittar vi på funktionerna i den rundade sågen med sladdar – vilket är viktigt för dig att veta.

Motorn

Motorn, bredvid bladet – är motorns hjärta och hjärna. Utan en imponerande motor skulle du lika gärna klippa manuellt; och föreställ dig allt arbete i det?

På grund av sin ständiga anslutning till en strömkälla kan motorer som finns i sladdcirkelsågmodeller nå höga hastigheter på 5 200 varv / min. Beroende på vilken typ av såg du har – säg till exempel en sidewinder, du kan uppnå högre varvtal.

En maskdriven cirkelsågmotor kan uppnå lägre hastigheter, men ger ett högre vridmoment för hårdare material.

Även om cirkelsågar med sladdar är tuffa och tåliga är de ofta ganska lätta och skyddar den kraftfulla motorn när den används.

Ytterligare egenskaper

Det finns många funktioner som finns på en cirkelsåg med sladd som användes för att underlätta skärkvaliteten, och även för mätning och justering.

Förinställda avfasningsstopp finns så vanligt i cirkelsågar med sladdar att de är mer av en kärnfunktion än en extra. Förutom förinställda avfasningsstopp kan du hitta förinställda djupjusteringar på många sladdcirkelsågar.

Cirkelsåg utan sladd

Som namnet antyder kanaliserar den trådlösa cirkelsågen sin ström från ett batteri som kräver laddning från en strömkälla.

Det kan verka som om de nyligen har inkluderats i cirkelsågvärlden – de har funnits mycket längre än du förmodligen förväntar dig. Sedan 1928 faktiskt – när den första bärbara elektriska sågen skapades.

Denna bärbara elektriska såg, med namnet Model E, var den första i en lång rad med trådlösa cirkelsågmodeller, som kulminerade i de modeller som vi nu känner till idag.

Sladdlösa cirkelsågar är kända för sin bärbarhet, vilket är en viktig faktor för entreprenören som inte har en enhetlig elektrisk källa för sina verktyg. Vilka funktioner hittar du i en trådlös cirkelsåg? Vi har listat dessa nedan.

Funktioner som finns på en trådlös cirkelsåg

Den mest anmärkningsvärda skillnaden mellan den sladdlösa och sladdlösa modellen? Du har gissat det – strömkällan.

Det gamla ordspråket av bärbara verktyg som är svagare än deras motsvarigheter med sladdar är falskt, speciellt när du jämför den trådlösa cirkelsågen med sladdmodellerna. Du kommer att lära dig detta när vi tittar på batteriet, motorn och andra ytterligare funktioner i vårt avsnitt nedan.

Batteriet

Batterier är hjärtslag i den trådlösa klassen. Dessa modeller kräver en laddning, vilket inte alls är långt för vissa modeller. Sladdlösa cirkelsågbatterier tillåter allt från 3-6 timmar per laddning, i väntan på modell och tillverkare.

Vissa batterier inkluderar teknik som förhindrar att de överbelastas på strömmen, kanaliserar källan till el i hela verktyget till alla funktioner som krävs vid en jämn fördelning.

Många tillverkare av bärbara verktyg har skapat en ständigt växande plattform för batteridelning, som gör att du kan dela 18V och 20V batterier mellan andra verktyg i tillverkarens serie, vilket innebär att din trådlösa cirkelsåg kan använda samma batteri som din bärbara fram- och återgående såg.

Motorn

Det är här de gamla talesätten kan hittas, och många tror att motorerna i sladdlösa cirkelsågar är svagare än de sladdade versionerna. Många motorer som finns i sladdlösa cirkelsågar finns i två klasser; borstlösa och borstade motorer.

Borstmotorer fasas ut i allt högre grad, eftersom de innehåller kopparborstar som leder kraften genom hela motorn och på grund av deras ständiga användning kan bli slitna, vilket påverkar användningen av din cirkelsåg under hela dess livslängd.

Borstlösa motorer har inte det här problemet, eftersom de fysiska borstarna som finns inuti motorn tas bort och ersätts i många fall med ett elektroniskt kretskort – ett tecken på de tekniska framstegen som gör att vi kan arbeta smartare snarare än hårdare

Dessa modeller av motorer kommer att förbli aktiva i många år, vilket sparar både pengar och tid när det gäller utbyten.

Ytterligare egenskaper

Sladdlösa cirkelsågar kan innehålla många tilläggsfunktioner, som bygger på avfasningsstopparna och djupjusteringar som finns i sladdade cirkelsågmodeller.

Skärhjälpsguider är mycket vanliga när det gäller sladdlösa modeller. Dessa inkluderar siktlinjer, ofta en laser eller LED-lampa förmedlas i linje som hjälper dig att göra dina skär otroligt raka.

En annan intressant funktion som du hittar på dessa modeller inkluderar dammfläktar. Detta tar bort skräp från din synfält när du arbetar, vilket ger en renare arbetsplats – vilket också ger dig mer tydlighet när du arbetar med knepiga skär.

Mjuka grepp över formen och ergonomiska funktioner finns också i sladdlösa modeller. Eftersom du ofta använder dessa i timmar i taget tillhandahålls dessa funktioner för att minska din trötthet – och få jobbet gjort snabbare.

Cirkelsågblad

Med ett kraftfullt verktyg kan det inte användas om du inte förstår bladen som har till uppgift att skära materialet.

Cirkelsågbladen finns i många former, och när du köper din cirkelsåg kommer du att upptäcka att detta ofta kommer med ett inkluderande, standardblad som hjälper dig att skära.

Bladen är kategoriserade efter deras storlek och även deras mängd tänder. Som en tumregel är det lätt att komma ihåg att ju fler tänder ett blad har, desto finare blir snittet.

När det gäller storleken på cirkelsågbladen finns dessa från 5 till 20 cm i sladdlösa cirkelsågar och större storlekar upp till 30 som också finns.

Men hur är det med de typer av cirkelsågblad som du hittar? Oroa dig inte, det har vi också täckt.

Typer av cirkelsågblad

Den vanligaste formen av cirkelsågblad hittar du är hårdmetallbladet, vilket är bladet som ofta förpackas med din cirkelsåg vid köp.

Cirkelsågblad är dock inte bara begränsade till hårdmetallknivar. Bladen varierar, med deras sammansättning annorlunda – det beror på vilken typ av material dessa knivar är konstruerade för.

Här är en lista över andra blad som du kan hitta på marknaden:

 • Hårdmetallblad
 • Blad med diamantspets
 • Volfram-tippade blad
 • Belagda blad

Material som cirkelsågblad används till:

 • Trä (spannmål, plywood, lövträ, etc)
 • Stenhuggeri)
 • Plast
 • Metaller (stål, aluminium, etc.)

Det här är bara några exempel på bladens sammansättning och material som du kan hitta som de används bäst för. Det finns blad som används specifikt för efterbehandling, skärning, rippning – bladens mångsidighet är nästan obegränsad och du kommer att bli bekant med olika tekniker och preferenser under hela din resa.

Bästa märken för cirkelsågar

Marknaden är full av alla typer av cirkelsågar idag. Det finns dock bara en handfull företag som är värda att ge ett skott.

SKIL

SKIL är ett dotterbolag till Bosch. Vi har alla testat Bosch Electronics produkter sedan företagets start. SKIL och Bosch släpper båda sina egna versioner av cirkelsågar. Företagen har en vana att granska konkurrerande produkter innan de släpper loss sin egen upprepning av en ”ideal” cirkelsåg.

Det unika med Bosh och SKIL cirkelsågar är att produkterna visar en enorm variation i förhållande mellan funktion och pris. Bosch sågar är lite dyra, men SKIL har en vana att släppa prisvärda modeller utan några förmåner här n ‘där.

Ryobi

Ryobi cirkelsågar är mer en hybrid mellan en sladdad och sladdlös design. Företaget släpper inte sina modeller i stor frekvens, men när de gör det försöker de göra saker lite annorlunda. Ryobi är ett pålitligt varumärke bland entusiaster.

DeWALT

DeWalt cirkelsågar är bland de finaste i sin kategori och är lätta att använda. För varje stolt byggnadsarbetare som förlitar sig på komforten och bekvämligheten med sina elverktyg kan DeWalt bara vara lösningen på alla dina skärbehov. Deras produkter är i toppklass, men de har en stark närvaro bland användare på nybörjarnivå.

Makita

Makita sladdar och sladdlösa cirkelsågar är ett hushållsmärke bland träarbetare. Verksamheten har upprätthållit en separat linje med cirkelsågar till förmån för användare inom industri och privat sektor. Vill du använda en Makita såg som en blivande gör-det-själv-professionell? Makita är din bästa insats.

Verksamheten har också tillverkat specialutrustning för bordssågägare. Kvalitetsmässigt är Makita sågar en blandning av spetskompetens och långvarig prestanda.

Läs också >>> Sticksåg test

Vanliga frågor om cirkelsågar

Hur fungerar cirkelsågar?

Cirkelsågar gör snabba, raka snitt över en bräda eller längs brädans längd. Det används också för att göra avfasningar. Det har ett knivskydd som täcker bladet när det inte används och dras tillbaka och exponerar bladet när det används. En fotplatta säkerställer att cirkelsågen står stadigt mot arbetsplatsen.

Vinkeljusteringen låter fotplattan luta i förhållande till bladet för att göra avfasningar. Den har också en djupjustering för att möjliggöra arbetsstycken av olika tjocklek. Med lämpligt blad kan cirkelsågar skära trä, stål, murverk och keramiska plattor. En av de vanligaste cirkelsågarna är sidovind- eller inline-sågar och maskdrivsågar.

Vad är en cirkelsåg?

En cirkelsåg är ett verkstadsverktyg som används för kapning. Den används för att skära genom trä, metallplåt, plattor och plast genom sågning. Cirkelsågen använder ett sågblad som är cirkulärt för att skära igenom materialet.

Vad använder jag en cirkelsåg till?

Cirkelsåg används för olika skärapplikationer. Några av de vanligaste skärapplikationerna som du kan använda den till är att skära genom trä, plast, metallplåt och PVC-rör.

Hur använder man en cirkelsåg?

Cirkelsågar är handhållna i design. Du kommer att hålla handtaget i handen och sedan slå på det med hjälp av på-knappen. Det startar motorn, som sedan driver upp det cirkulära bladet. Det cirkulära bladet roterar och skär i processen materialet som du tar det till.

Vad är den bästa cirkelsågen att köpa?

Den bästa cirkelsågen för dig är en som passar dina behov eller preferenser. Ändå rekommenderar jag att du använder någon av de tre bästa rekommendationerna som vi har gett dig.

Vem tillverkar den bästa cirkelsåg med sladd?

Enligt min mening har vi väldigt många ideala tillverkare av de bästa cirkelsågarna. Några av dem inkluderar Makita, Milwaukee, Bosch och Dewalt. Ändå kan du också gå med andra märken som vi har här.

Ska man tänka på kraft hos en bäst i test cirkelsåg?

Kraften i din cirkelsåg är också mycket viktig. Det avgör hur lätt cirkelsågen kommer att riva igenom virket för att ge dig ett smidigt snitt. Kraften genereras alltid av antingen motorn eller batteriet.

Bör jag fundera på hastigheten hos den bästa cirkelsågen?

Hastighetsgränsen för din bästa cirkelsåg för träbearbetning bestäms av kraften som motorn eller batteriet genererar. En bra cirkelsåg har högt varvtal. En högre varvtal innebär högre hastighetsgränser och snabbare nedskärningar. Ändå beror det på vilken typ av material du skär också.

Behöver man ett justerbart skärdjup?

Ditt skärdjup är också mycket viktigt. Sagen du använder ska kunna ge dig det djup du behöver när du behöver det. Oavsett vilken såg du har, oavsett om det är rätt eller bästa cirkelsåg för vänsterhänt person, är ett justerbart skärdjup mycket viktigt. Bladet ska kunna höjas eller sänkas.

Ska man överväga bladstorlek?

Storleken på bladet som din bästa lätta cirkelsåg kommer med också mycket viktigt. Det avgör sågens förmåga att riva igenom material och ger också skärets djup och storlek. Om bladet är tillverkat av slitstarkt material är det ännu bättre eftersom det också ger ett fantastiskt resultat.

Ska man köpa en bästa cirkelsåg med eller utan sladd?

Cirkelsågar kan vara både sladdade och sladdlösa. Kraftkällorna för dem är olika vilket ger dem små skillnader i struktur.

De cirkelsågarna med sladdar drivs av elektricitet. Deras motor genererar kraft som använder den elektriska energin som tas från den huvudsakliga elektriska källan. De måste anslutas till huvudströmkällan för att leverera el kontinuerligt. De sladdade kan främja större kraft för tunga skärjobb.

Eftersom de förblir anslutna till huvudströmkällan är de perfekta för att göra tunga jobb under lång tid. Av samma skäl förblir de emellertid begränsade till en plats. Du kan inte bära sågen enligt dina önskemål och behöver alltid söka efter en strömkälla nära arbetsområdet.

Tvärtom, de sladdlösa ger dig full frihet att röra dig. De är batteridrivna och är fria från besväret med sladdar. Enkel manövrerbarhet är markeringsfunktionen för dessa typer av sågar. I en laddning kan du gå långt.

Men med fördelar kommer nackdelarna också. Deras begränsade kraft hindrar dess styrka. De kan leverera enastående service men saknar styrka för stora skärjobb.

Hur snabbt kan du såga med en cirkelsåg?

Du kan lita på arbetshastigheten för en cirkelsåg. Det kan fungera snabbt för att ge dig exakta resultat mycket snabbt.

Denna fasthet beror dock på bladets hastighet. Ju snabbare din sågs bladhastighet, desto snabbare blir din sågning. Det kommer att kunna röra sig mycket snabbare genom materialet.

Bladtypen och materialet du skär är också viktiga faktorer. De påverkar skärningsprocessens hastighet. Olika blad har olika tänder och de fungerar annorlunda. På samma sätt är densiteten hos olika material olika. Så när din såg skär igenom dem rör sig de inte i samma hastighet.

Således beror den hastighet med vilken en cirkelsåg kan skära på olika viktiga aspekter.

Är det värt att köpa en cirkelsåg för att såga trä?

En cirkelsåg är ett litet skärverktyg. Det är främst ett handhållet verktyg. Du måste flytta sågen genom trästycket själv för att uppnå sågningen. Den totala skärprocessen förblir under din kontroll. Det är en enorm anläggning du får med en cirkelsåg. Det låter dig klippa enligt dina krav. Du kan klippa så mycket du vill och stoppa var du än behöver. Du får den fullständiga flexibiliteten att klippa efter din önskan.

Att få total kontroll över maskinen kan också verka som ett stort tryck på grund av noggrannhetsproblem. Men inga bekymmer. Denna såg har ett starkt grepp om skär. Den innehåller också en guide som hjälper dig att göra rakare skärningar och få exakta resultat.

Du kan göra djupa skär med en cirkelsåg. Tjocka träbitar är inte ett hinder när du använder rätt blad i sågen. Det kan enkelt skära igenom. Du kan klippa, forma eller helt enkelt klippa träet i små bitar med en cirkelsåg.

Sammantaget kan du nöja dig med att en cirkelsåg är värd att köpa för att kapa trä.

Kan du få exakta resultat med en cirkelsåg?

Ja, en cirkelsåg kan ge dig så exakta kapningar som möjligt. Sågen har en så unik karossstruktur och arbetsförmåga som ger dig den finaste kontrollen. Du kan köra det smidigt med full kontroll i en rak linje.

Cirkelsågar innehåller vanligtvis skalningsindikationer för att vägleda dig genom sågningen. Detta gör skärning i en rak linje enklare och mer exakt.

Som en avancerad inkludering innehåller cirkelsågarna nu laserguider. Dessa sofistikerade guider är i grunden ljusstrålar från sågen för att vägleda dig i en rak linje för att göra raka snitt.

På så sätt kan du få de mest exakta skärningarna med en cirkelsåg.

Vilka mångsidiga kap kan en cirkelsåg hjälpa till att åstadkomma?

Du kan göra mångsidiga skär med en cirkelsåg. Cirkelsågarna är mycket skickliga sågar och mycket flexibla att använda också. Så du kan göra många olika nödvändiga skär som krävs för träbearbetning, snickeri, byggnadsarbete och andra.

De normala skärningarna som du vanligtvis kan åstadkomma med vilken såg som helst är raka skär. Men noggrannhet är också viktigt. Och med cirkelsågarna kan du vara säker på att du får exakta raka sågningar.

Raka skär är inte bara raka skär. De har också olika former. Inte alla sågar kan hjälpa dig att få dem alla, till skillnad från de cirkulära. Cirkelsågarna kan utföra ripskärningar, geringssnitt och tvärsnitt.

Avfasningar kräver att sågen har avfasningskapacitet och cirkelsågar har det. Således kan du göra avfasningar i olika vinklar. Vinklarna förblir betecknade på mätskalan. Allt du behöver göra är att bara följa dem och ställa in din såg i perfekt vinkel för att få den perfekta avfasningen.

Är en cirkelsåg med sladd bättre än en cirkelsåg utan sladd?

Som det är sant för de flesta elverktyg finns cirkelsågar nu i både plug-in-modeller och sladdlösa modeller som drivs av batterier. Fram till nyligen var sladdmodeller mycket bättre för långvarig skärning, men de senaste innovationerna inom batteriteknik har minskat prestandaklyftan mellan sladdade och sladdlösa modeller. Ändå kommer en DIYer som bara äger en cirkelsåg troligen vill ha en plug-in sladdmodell, som kommer att erbjuda mer hållbar kraft. Men för DIY-användare som har råd med två sågar, kan du lägga till en trådlös såg så att du kan arbeta där det inte finns något plug-in-uttag tillgängligt.

Många verktygstillverkare erbjuder nu uppsättningar elverktyg som använder samma batterier, och om du redan äger flera verktyg av en tillverkare är det ett överkomligt alternativ att lägga till en sladdlös cirkelsåg som använder samma batterier.

Ska man tänka på effektbetyget när man köper en bäst i test cirkelsåg?

För cirkelsågar med sladdar uttrycks effektnivån vanligtvis i strömstyrka. Idag är 15-amp-sågar standard; 10- eller 12-amp-sågar är endast lämpliga för sällsynt användning. Prisskillnaden är bara inte så betydelsefull för ett köp du kan förvänta dig att använda i många år. Ju högre strömstyrka, desto mer skärkraft kommer sågen att ha.

Sladdlösa batteridrivna cirkulärer klassificeras vanligtvis av spänningen i deras batterier. I princip alla trådlösa sågar använder nu litiumjonbatterisystem. Det finns många 18-voltssågar tillgängliga, men det finns också mer kraftfulla 20-volts trådlösa sågar som erbjuds. Förutom spänning kommer även en amp-timmars klassificering att visas, vilket indikerar hur länge du kan använda sågen innan batteriet dör. Amp-timmars betyg varierar från cirka 5 timmar till 9 timmar.

Varför ska jag köpa en cirkelsåg?

Ambitiösa DIY-projekt kräver seriösa elverktyg, och ingenting säger allvarligt som en cirkelsåg. Handlar både människor och hemanvändare kommer att hitta tillfällen när en handsåg eller till och med en sticksåg bara inte skär den, och det är då vi ser till den pålitliga cirkelsågen. Du behöver inte en cirkelsåg om du bygger ett fågelhus eller bara skär en enstaka träskiva, men för de större träskärprojekten som att ombygga hemmet eller bygga möbler finns det verkligen inget bättre alternativ.

Om du behöver kunna skära genom trä som om det är smör så tittar du på rätt verktyg. Med rätt cirkelsåg kan du göra snabba och exakta rivsnitt, tvärsnitt och till och med avfasningar, gång på gång.

Borde jag överväga skärkapacitet och skärdjup?

Enkelt sagt, ju större sågkapacitet för din såg, desto tjockare trä kommer du att kunna hantera och desto fler uppgifter kommer du att kunna slutföra. För att hitta skärkapaciteten för en cirkelsåg måste du se upp för den maximala kapningen vid 90 ° (utan en fasning) – den kommer att sträcka sig var som helst mellan 35 mm och 70 mm.

Bör man fundera på hastigheten?

Den hastighet som din motorverktygs motor roterar sågbladet kommer att diktera hur mycket kontroll du har över ditt verktyg när det används. Frihastighet är en bra indikator på rå sågkraft, så ju högre varv per minut (RPM), desto bättre! Den fria lasthastigheten varierar kraftigt från såg till såg, men vanligtvis ser du ett varvtal var som helst mellan 2700 och 5000+ varv / min.

Vad är avfasningskapacitet för något?

En bra cirkelsåg gör inte bara enkla snitt vid 90 °. En modern motorsåg kommer att kunna göra enkla avfasningar i varierande vinklar på upp till maximalt 55 °. Detta görs med hjälp av en justerbar basplatta. Kontrollera alltid om den runda sågen du tittar på har en avfasningsfunktion, och i så fall vad den maximala fasvinkeln är och det maximala skärdjupet vid 45 °.

Är ytterligare funktioner nödvändiga i en cirkelsåg?

Inte nödvändigtvis. Många av dessa funktioner finns för att hjälpa till och minska mängden manuellt arbete du måste göra, men om du börjar och inte vill bli överväldigad av alla tillagda komponenter – hitta en standard, bara ben modell – det hjälper dig att få jobbet gjort.

Ska jag tänka på basplattan?

En cirkelsågplatta är strukturen under sågen. Vissa människor kallar det bottenplattan, medan andra använder mer tekniska jargong som; platta eller vad som helst. Poängen är att den här lilla fällan betyder mycket när det gäller cirkelsågarnas stabilitetsfaktor.

Många billiga sladdlösa cirkelsågar kommer med en rostfri basplatta. Det är sant att stål är ett naturligt förstärkt material, det har också mycket vikt. Nu vill vi inte att våra sladdlösa cirkelsågar ska vara tunga, eller hur? Naturligtvis gör vi det inte; som skulle önska ett fall av karpaltunnel halvvägs genom ett projekt.

Om du läser mina recensioner för vissa cirkelsågar kan du lika gärna komma ihåg att den levereras med en magnesiumbasplatta / hölje. Intressant med magnesium är att det inte bara är lätt, utan också superstarkt. Som den killen från Fiber Fix-tejpen reklam gillar att uttrycka det, är magnesium ‘starkt som stål’ vid cirkelsågar. Han fokuserar på tejpen, men konceptet gäller jämnt på magnesiumtillverkade verktyg.

När du går vidare, när du är ute och letar efter en trådlös och snodd cirkelsåg, se till att du köper en modell med magnesiumplätering. En annan cool sak med en magnesiumbas i cirkelsågar är att du lätt kan lägga på din kroppsvikt. Plattan hjälper dig att mejla genom alla typer av tätt material utan att böja eller bryta.

Borde man köpa en cirkelsåg med djupjustering?

Det är här du får justera skärets djup. Vissa cirkelsågar slipas till stopp när de skjuts genom tjockt material. Håll utkik efter djupfiguren i cm som står på cirkelsågförpackningen. Till exempel kan en DeWalt 18,5 cm cirkelsåg kunna gå till ett djup på upp till 20 cm.

Eftersom avfasningar är vinklade ger vissa cirkelsågar bekvämligheten med lutningsrörelse – det är när du lutar sågen åt sidan för renare såg. De flesta cirkelsågar klassificeras enligt deras bladdiameterstorlek. Som jag nämnde tidigare kommer 18,5 cirkelsågblad i vissa fall att gå till ett djup av 20 cm, men det finns ingen garanti för att göra avfasningar ju djupare du går i en matta!

Spelar bladtyp en roll i cirkelsågar?

Du slår vad om att din bippy gör det! Det finns olika typer av cirkelsågblad. Vissa av dem fästs permanent på sågen, medan andra kommer som ett tillbehör. Faktum är att alla de cirkelsågar som nämner ordet: “nakna” i produktnamn, de kommer vanligtvis inte med ett blad eller ett batteri. De två sistnämnda komponenterna måste köpas separat om du vill komma någonstans nära din första klippning.

De populära bladtyperna varierar över olika typer som hjälper till att skära igenom murverk, stål, trä och andra typer av material. De mest efterfrågade knivarna är hårdmetallcirkelsågblad. De är tuffa och motståndskraftiga nog för att tåla lite slag. Murbladen tillverkas för kapning av kakel – så vidare och så vidare. Jag misstänker inte att du kommer att använda ett murblad, men om du någonsin känner behov av att dela en tegelsten i lika delar, ska denna bladtyp användas.

Hur undviker man dåliga kap med en cirkelsåg?

Rivningar är de snitt som plötsligt händer. De ser fula ut. Ett ögonblick går bladet i en te rät linje, och nästa stund lutar den på sin sida. Om detta händer med din cirkelsåg kanske felet ligger i hur du använder den dåliga saken.

Ett cirkelsågblad roterar alltid uppåt. Det betyder att det kommer att täcka ditt ansikte med massor av sågspån för att få dig att se manlig ut! Det som betyder mer är att du måste hålla ett öga på rivningar.

Om den övre ytan på ditt skurna materialark redan har rivits kan du vända till andra sidan. Se till att den drabbade sidan är placerad på baksidan när du installerar materialet.

Om rivskäret är så dåligt att det gör ont för allas ögon, måste du starta om hela tiden. Jag är ledsen; det som är gjort är gjort. För framtida referens är det möjligt att undvika rivsnitt med hjälp av en laserstyrd cirkelsåg. Lyckligtvis kommer några dyra modeller av både sladd- och sladdlös design med en LED-projektor. Den projicerar en enstaka stråle i vilken riktning du vill.

På tal om laser-LED kan Black & Decker bara vara den modell du behöver. Det är överkomligt och hjälper till att förhindra dåliga rivningar och oavsiktliga utslag. Låt bara lasern styra dig. Om du inte har råd med en trådlös cirkelsåg med en LED-pekare, använd sedan en penna. Det är din sista satsning.

Behöver man tänka på underhåll?

Elverktygsfans vet att lite underhåll går långt. Cirkelsågar är känsliga för fukt; bladet kan bli rostigt med tiden. Du bör också veta hur du demonterar och monterar om din cirkelsåg om du planerar att få en livstid på 5 – 10 år utan motstycke.

Sågspån och dammpartiklar kan täppa till mekanismen inuti sågen. Tillverkare ser till att restavfall inte ackumuleras inuti eller runt någon av nyckelkomponenterna i cirkelsågen, men damm kan komma till och med de minsta små hålen som vanligtvis inte syns för blotta ögat.

Du bör ge din cirkelsåg en bra rengöring efter några månader. Håll inte bladet täckt och säkrat via bladskyddet när det inte används. Förresten kräver cirkelsågar också bra oljning. Vissa företag tillhandahåller en liten flaska maskinolja av standardkvalitet vid varje helt nytt köp av en sladdlös / sågad cirkelsåg.

Andra företag lägger inte till maskinoljan eftersom de fruktar att den kan läcka och fläcka hela förpackningen. Oavsett orsakerna, glöm inte att hämta en flaska maskinolja från din närmaste återförsäljare.

Läs också >>> Bästa tigersågen

Sammanfattning

Om du vill ha den bästa cirkelsågen för nybörjare föreslår jag att du köper någon av dessa sågar som jag har listat ovan. De kommer att arbeta för de erfarna DIY-killarna, proffs, nybörjare och mellanliggande. De kapar över varje klass och är några av de enklaste att använda mönster. Välj den bästa billiga cirkelsågen till den bästa rankade cirkelsågen, jag har allt här.

De bästa rekommendationerna har också lagts till just för dig. Min köparhandbok är enkel men avgörande medan vanliga frågor omsluter alla vanliga frågor om behov av att veta. Jag strävar efter att göra ditt arbete enkelt, roligt och snabbt. Om du också har några andra frågor kan du alltid fråga. Jag ger dig alla tips du behöver om ditt nästa stora cirkelsågköp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top