Bästa cirkelsågen 2024 – Test av cirkelsågar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Bosch GKS 18 V-LI

DeWalt DCS577N

Milwaukee M18 FCSG66-121C

Makita HS301DZ

Klicka här för att se fler cirkelsågar.

Ett ofta förekommande inslag i en hantverkares vardag är cirkelsågen. Är du ute efter att såga i plast, metall eller trä? Då är cirkelsågen det ultimata verktyget för dig. Det är ett stycke fantastisk ingenjörskonst som effektiviserar arbetet under dina projekt.

Oavsett om du är en professionell hantverkare som står inför ett husbyggnadsprojekt eller en alldaglig hobbyfixare som vill piffa upp altanen kommer en cirkelsåg vara till god hjälp när något behöver kapas.

Att köpa en cirkelsåg på nätet kan vara en svår uppgift. Många affärer utelämnar vissa negativa aspekter hos produkten och nämner endast de positiva, vilket onekligen kommer orsaka missnöje hos dig som konsument.

Som oberoende recensenter här på hantverksproffset.se har vi en unik möjlighet att vägleda dig till en lyckad köpupplevelse. Härnäst kommer en komplett sammanställning om cirkelsågar som ger dig en hjälpande hand som konsument.

1. Bäst i test – Bosch GKS 18 V-LI

Klicka här för att se bästa priset

Cirkelsågen som presterat bäst på våra omfattande tester är modellen GKS 18 V-LI från Bosch Professional. Modellen har en batterispänning på 18 V och ett kapdjup på upp till 51 mm. Den opereras sladdlöst och har en laddningskapacitet som klarar av att kapa 50 spånskivor på en enda laddning.

Ergonomiskt sett är GKS 18 V-LI ett mycket bra alternativ. Modellen är nämligen utrustad med komfortzon i Softgrip-ytorna, vilket ger ett ergonomiskt handtag och ett säkert grepp – allt för att göra ditt arbete mer bekvämt och lättsamt.

Denna specifika variant är också utrustad med ett elektroniskt motorskydd för att skydda mot överbelastning och därmed öka livslängden.

2. Populärast – DeWalt DCS577N

bäst i test cirkelsåg

Klicka här för att se bästa priset

Om du är ute efter ett mer populärt val behöver du inte titta längre än modellen DCS577N från amerikanska DeWalt.

DCS577N är en kolborstfri cirkelsåg på 54 V med ett vridmoment anpassat för kapning, gering och allmän klyvning i trä och andra byggmaterial. Maximalt sågdjup ligger på 65 mm vid 90 grader och 50 mm vid 45 grader.

I övrigt är DCS577N ett smart val för dig som är ute efter en välgjord och pålitlig cirkelsåg. Motorn är utformad för att ge längre livslängd och ökad kraft, samt inställningen av geringsvinkel är snabb och enkel. Modellen har också optimal balans för säkerhet och minskad användartrötthet.

3. Premiumval – M18 FCSG66-121C

bästa cirkelsågarna

Klicka här för att se bästa priset

Ett mer påkostat alternativ vi testat är cirkelsågen M18 FCSG66-121C från det etablerade elverktygsföretaget Milwaukee.

Modellens batterispänning ligger på 18 V och klarar av upp till 750 kapningar i 90×45 mm reglar på en 12 Ah-batteriladdning. Hastigheten under kapning med M18 FCSG66-121C matchar nätdriva konkurrenter utan problem.

Cirkelsågen är kompatibel med en 190 mm sågklinga, har en maximal lutningsvinkel på 56 grader och ger ett kapdjup på 66 mm.

Modellen är också utrustad med DEK26 dammsugsadapter, stark hängkrok i metall och integrerat LED-ljus som belyser din arbetsyta, vilket ökar säkerhet och smidighet. M18 FCSG66-121C fungerar därtill med de flesta styrskenorna hos konkurrenterna.

4. Billigast – Makita HS301DZ

test cirkelsåg

Klicka här för att se bästa priset

För den ekonomiskt medvetna köparen är modellen HS301DZ från Makita det i särklass bästa valet.

HS301DZ är en batteridriven cirkelsåg på 12 V, kompatibel med 85 mm sågklinga och utrustad med ett ergonomiskt gummerat handtag. Tack vare en kompakt konstruktion är modellen dessutom lätthanterlig, även för den oerfarna hantverkaren.

Vikten ligger på 1,8 kg, varvtalet på 1500 varv/minut och sågdjupet på 25,5 mm för 90 grader samt 16,5 mm för 45 grader.

Bottenplattan är vinklingsbar upp till 45 grader och såglinjen hålls ren med hjälp av framsidans styrning av ventilationsluften, vilket underlättar arbetet avsevärt och gör din sågning mer precis.

Lista över de bästa cirkelsågarna 2024

  • Bäst i test: Bosch GKS 18 V-LI
  • Populärast: DeWalt DCS577N
  • Premiumval: M18 FCSG66-121C
  • Billigast: Makita HS301

Köpguide för cirkelsågar 2024

Som jag nämnt tidigare är det svårt att köpa rätt cirkelsåg utan ordentlig rådgivning. Därför har vi på hantverksproffset.se framställt en köpguide som lyfter fram viktiga aspekter att fundera kring vid ditt köp av cirkelsåg.

Det väldigt många faktorer som spelar nyckelroller när det kommer till att finna den perfekta cirkelsågen för dig. Saker som kompabilitet, styrsystem och bladstorlek är oerhört viktigt att ha i åtanke, eftersom det kan innebära skillnaden mellan ett lyckat projekt eller ett tragiskt misslyckande.

Viktigast att tänka på är att du utgår från dina personliga preferenser. Vi förenklar processen, men i slutändan är det du som måste fatta beslutet. Med det sagt, här kommer viktiga faktorer att tänka på vid köp av 2024 års bästa cirkelsåg.

  • Styrsystem
  • Val av sågklinga och sågdjup
  • Kompabilitet
  • Ergonomi
  • Säkerhet
  • Maskinstyrka
  • Vikt
  • Kraftkälla

Styrsystem

Cirkelsågens styrskena är ett ovärderligt tillbehör när hög precision krävs vid kapning eller klyvning. I stort sett alla modeller är utrustade med en styrskena som styrsystem. Styrskenan kan liknas vid en stor linjal som läggs på materialet som skall sågas.

De finns i olika längder, allt från ett par decimeter till flera meter. Styrskenor kan kopplas ihop vid behov, vilket innebär att det ibland är bättre att köpa två kortare styrskenor istället för en lång som är svårare att hantera.

Val av sågklinga och sågdjup

Ett annat viktigt val som behöver göras vid köp av cirkelsåg är valet av sågklinga. Att välja en klinga av rätt storlek och att den är gjord specifikt för cirkelsågar är av yttersta vikt. Klingans rotationsriktning ger cirkelsågens klinga positiv tandriktning, vilket innebär att tänderna lutar framåt.

Antalet tänder är också en faktor som skiljer olika klingor åt. Färre tänder innebär att klingan tar sig igenom materialet snabbare medan fler tänder ger ett finare snitt.

24 tänder är ett snabbt och effektivt antal för kapning av reglar och annat stommaterial, men vid sågning av känsligare material som laminat och spånskivor är det smartare att välja en klinga med fler tänder.

Klingdiametern är också något att ha koll på som köpare, eftersom den avgör sågdjupet. Cirkelsågar finns i flera storlekar och ju större klinga en cirkelsåg har desto djupare klarar den av att såga.

Beroende på hur verktyget är konstruerat kan sågdjupet variera, men i regel brukar det vara ungefär en tredjedel av klingans diameter vid sågning i 90 graders vinkel.

Vanligast är klingstorleken 165 millimeter, vilket ger ett kapdjup på 65 millimeter. 165-millimetersklingan är väldigt populär bland köpare, eftersom den kan hantera vanligt byggmaterial utan att vara för stor och tung.

Kompabilitet

Vem vill köpa en fin cirkelsåg, eller metallsåg för den delen, och sedan upptäcka att den inte passar med andra tillbehör? Ingen förmodligen, vilket innebär att man måste se till att sågen passar med de tillbehör som skall användas.

Enklare cirkelsågar är oftast inte kompatibla med några styrskenor alls, medan andra endast är kompatibla med styrskenor från en eller ett fåtal tillverkare. Exempelvis är Boschs cirkelsågar oftast användbara med Festools styrskenor. För att vara på den säkra sidan är det bäst att alltid köpa tillbehör från samma tillverkare som cirkelsågen.

Ergonomi

Bekvämligheten påverkar sättet du utför dina arbetsuppgifter och därtill resultatet av ditt arbete. En cirkelsåg som saknar utrustning för ökad bekvämlighet försämrar din förmåga att arbeta effektivt och pricksäkert.

Är du professionell hantverkare med stor arbetsbörda är det också viktigt att köpa en ergonomiskt utformad cirkelsåg, d.v.s. en cirkelsåg som kan användas på ett säkert sätt för att inte orsaka långvariga skador eller till och med bestående men för livet.

Ett sågbord eller en sågbock är dessutom att rekommendera för att öka ergonomin. Med ett stabilt och bekvämt bord är det enklare att hitta säkra och ordentliga arbetsställningar.

Säkerhet

Om du vill behålla alla tio fingrar är det smart att välja en cirkelsåg som har nödvändiga säkerhetsfunktioner. När sågbladet snurrar i 2000 varv/minut och ett finger skulle komma emellan är det små marginaler som avgör om det blir ”nära ögat” eller en tripp till akutmottagningen.

Dels skall cirkelsågen ha ett skyddande hölje som omsluter sågbladet. Ytterligare skall modellen helst ha en elektrisk broms som stoppar sågbladet omedelbart vid en olyckshändelse.

Maskinstyrka

En starkare motor roterar klingan med högre hastighet. Det ger ett högre varvtal, vilket ger mer effektiv avverkning och bättre kontroll över sågsnittet.

När det kommer till cirkelsågar är kraft synonymt med kontroll samt ökad förmåga att avverka tjockare och hårdare material på ett optimalt sätt.

Om du vill ha en maskin som garanterat är avsedd för metallsågning, borde du titta närmare på några metallsågar.

Vikt

Ytterligare en faktor som du måste ha med i beräkningarna vid val av cirkelsåg är vikt. Ska du bara göra ett par snitt spelar det inte särskilt stor roll, men om arbetet är långvarigt gör varje kilo rejäl skillnad.

Kraftkälla

Det finns generellt sätt två typer av cirkelsågar – batteridrivna och nätdrivna. Batteridrivna cirkelsågar är trådlösa och får därmed sin kraft från ett batteri monterat i cirkelsågen, medan nätdrivna modeller får kraft från kablar kopplade till vägguttag.

Förut hade nätdrivna cirkelsågar ett stort övertag jämfört med deras batteridrivna motsvarigheter. På sistone har nu batteridrivna modeller blivit alltmer populära och idag väljer en majoritet av köpare batteridrivet.

Vad du ska välja är helt beroende på var och hur du kommer arbeta med sågen. Batteridrivna modeller är smidigare och kan användas i fler miljöer, medan prestandamässigt är sladdmaskinerna starkare.

Det finns givetvis batteridrivna modeller som kan mäta sig med de starkaste sladdopererade cirkelsågarna, men då till ett högre pris.

För att förstå cirkelsågens styrka måste man känna till begreppen volt (V), ampere (A) och watt (W). Volt betecknar maskinens spänning, Ampere betecknar elektrisk strömstyrka och watt är ett mått för elektrisk effekt.

Cirkelsåg eller sänksåg

Cirkelsågen är ett verktyg som frekvent förväxlas med sänksågen. Vid första anblick är de båda sågarna väldigt lika varandra, men det finns vissa skillnader: cirkelsågen är mycket mer lättare att använda och smidigare, medan sänksågen har en klinga som kan sänkas ner i materialet uppifrån.

Det möjliggör användning av sänksågen för utsågning av ett hål i en bänkskiva, eller kapning av enstaka brädor. Dock gäller sådana appliceringar oftast i enskilda fall och därför bör man välja cirkelsågen i de flesta omständigheterna.

Rätt cirkelsåg för rätt material

Fundera noga över vilka material du vill kunna kapa. Det finns nämligen både rena träcirkelsågar och rena metallcirkelsågar.

På grund av att en metallklinga behöver ha ett lägre varvtal än en träklinga rekommenderas det inte att sätta en metallklinga i en cirkelsåg som är avsedd för trä. En metallklinga förstörs väldigt fort om man kör ett för högt varvtal.

Vanliga frågor om cirkelsågar

Hur fungerar en cirkelsåg?

Verktyget har en rund, roterande sågklinga som är monterad direkt på motorns drivande axel eller på en rem anknuten till motorn. När motorn arbetar snurrar sågklingan med ett högt varvtal, vilket därmed möjliggör skärapplikationer. Läs mer om cirkelsågens funktion i vår artikel på hantverksproffset.se

När ska jag använda en cirkelsåg?

En cirkelsåg är lämplig för användning när du behöver skära i byggmaterial med precision. Med rätt sågblad passar verktyget utmärkt till skärning, klyvning och kapning av trä, metall, keramik och plast.

Var köper jag en cirkelsåg?

Cirkelsågar finns att köpa i butiker som är specialiserade på försäljning av byggvaror. De finns också att köpa hos större detaljhandelskedjor, som till exempel Biltema och Jula. Är du mer intresserad över var man köper en cirkelsåg kan du läsa mer på vår hemsida.

Vilka tillbehör kommer jag behöva?

I de flesta fall kommer behovet att kunna koppla olika tillbehör till en cirkelsåg att komma upp. Om din sågning kräver hög precision behövs en styrskena, men om du bara ska klyva en planka räcker det med ett parallellanslag.

Finns det några säkerhetsrisker?

Som mycket annat är användning av en cirkelsåg inte helt ofarligt. Förutom risken att kapa av sina fingrar finns det också risk för personskada i samband med bakåtkast. För att motverka bakåtkast måste man alltid hålla sågen med två händer, använda vassa klingor och säkerställa att materialet ligger rakt och stabilt på underlaget.

Vilken cirkelsåg är bäst i test?

Modellen som presterat bäst på våra omfattande tester här på hantverksproffset.se och därmed fått bemärkelsen ”bäst i test” hittar du högst upp i vår artikel.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis framgår det tydligt att det finns en uppsjö av bra cirkelsågar för ditt projekt, samt en mängd faktorer som du behöver ta hänsyn till. Saker som sågdjup, kompabilitet och kraftkälla är enormt viktigt att tänka för att undvika ett slutresultat som väcker missnöje.

Genom vår resa på jakt efter den perfekta cirkelsågen just för dig och dina behov har jag försökt mitt allra yttersta för att vara en hjälpande hand. Jag hoppas innerligt att du känner att du fick hjälp med ditt köp av cirkelsåg och blev nöjd med resultatet av ditt köp.

“En bra cirkelsåg är som julafton för hantverkare.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen