Den bästa cirkulationspumpen 2023 – Test av olika cirkulationspumpar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Wilo Yonos Pico

Grundfos Alpha1

Grundfos Comfort

Wilo Star-Z Nova

Klicka här för att se fler cirkulationspumpar.

Att upprätthålla en bekväm inomhustemperatur i din bostad är av yttersta vikt, oavsett om du bor i ett kallt eller varmt klimat. Cirkulationspumpar spelar en nyckelroll i detta sammanhang, eftersom de hjälper till att fördela värmen jämnt i hela hemmet.

Men hur väljer man rätt cirkulationspump? Och hur vet man om den man redan har är tillräcklig? I den här artikeln granskar vi cirkulationspumpar från olika vinklar, tar reda på hur de fungerar och diskuterar några viktiga parametrar att tänka på när man väljer en ny cirkulationspump.

Vi kommer även att utforska hur man kan spara energi och pengar genom att välja en effektiv och lämplig pump för just dina behov.

1. Bäst i test – Wilo Yonos Pico

WILO Yonos Pico 15-1-6-130 Cirkulationspump

Wilo Yonos Pico 15/1-6-130 är en cirkulationspump som vi har haft nöjet att testa. Med en energieffektivitetsindex (EEI) på endast 0,18 är denna pump en av de mest energieffektiva på marknaden. Pumpen har en rad regleringslägen, inklusive konstant differenstryck, variabelt differenstryck och konstant varvtal, vilket gör det enkelt att anpassa pumpens prestanda till dina specifika behov.

Vi uppskattade den inbyggda LED-indikeringen som visar den aktuella effektförbrukningen i watt. Detta är en användbar funktion som hjälper dig att övervaka pumpens effektivitet och energiförbrukning. Pumpen har även en manuell avluftningsfunktion för att avlufta rotorrummet, vilket gör det enkelt att underhålla pumpen.

En av de mest imponerande funktionerna hos Wilo Yonos Pico är den automatiska deblockeringsfunktionen. Detta är en funktion som vi särskilt uppskattade under vårt test, eftersom den hjälper till att förhindra igensättning och blockering av pumpen. Det inbyggda motorskyddet och den manuella omstartsfunktionen är också värdefulla tillägg som förbättrar pumpens pålitlighet och hållbarhet.

Under testet upptäckte vi dock en nackdel med Wilo Yonos Pico. Den har en maximal uppfordringshöjd på endast 4 meter, vilket kan vara en begränsning för vissa användningsområden. För mindre applikationer, däremot, är detta inte ett stort problem.

Pumpen har en röranslutning på både tryck- och sugsidan av G1, vilket gör den kompatibel med en mängd olika rörsystem. Den har också en bygglängd på endast 130 mm, vilket gör den kompakt och lätt att installera. Med ett nettovikt på bara 2 kg är denna pump också lätt att hantera och montera.

Sammanfattningsvis är Wilo Yonos Pico 15/1-6-130 en utmärkt cirkulationspump för alla värme- och klimatanvändningar. Med energieffektiva funktioner, användarvänliga inställningar och en kompakt design, erbjuder denna pump utmärkt prestanda och pålitlighet. Om du letar efter en energieffektiv och pålitlig cirkulationspump, rekommenderar vi starkt Wilo Yonos Pico 15/1-6-130.

Fördelar

 • Energieffektiv med lågt EEI
 • Automatisk deblockeringsfunktion
 • Inbyggt motorskydd
 • LED-indikering för effektförbrukning

Nackdelar

 • Maximal uppfordringshöjd på endast 4 meter

2. Bäst premiumval – Grundfos Alpha1

GRUNDFOS Alpha1 15-60 130 Cirkulationspump

Grundfos Alpha1 15-60 130 är en cirkulationspump som erbjuder en imponerande kombination av effektivitet, pålitlighet och användarvänlighet. Under vårt test fann vi att pumpen var oerhört enkel att installera, tack vare funktioner som ALPHA-stickkontakten, som gör elinstallationen snabb, säker och enkel. Isoleringskåpor som levereras med pumpen minimerar värmeförlusten och bidrar till att höja pumpens energieffektivitet.

Pumpen är även självventilerande, vilket underlättar igångsättningen. Den robusta konstruktionen med pumphuvud med integrerad styrlåda och kontrollpanel gör att den passar in i de flesta vanliga installationer. Pumpen är gjord av rostfritt stål och har en display som visar den faktiska effektförbrukningen i watt samt indikerar den aktuella driftsstatusen.

Grundfos Alpha1 15-60 130 erbjuder också flera regleringslägen, inklusive proportionell tryckreglering, konstant tryckreglering och konstant kurvläge. Vi uppskattade också pumpens intuitiva enknappsstyrning, vilket gör det enkelt att välja kontrollläge.

Vi noterade under vårt test att pumpen är tystgående och underhållsfri, tack vare sin våtlöpande motordesign och användningen av robusta komponenter. Vi var också imponerade av pumpens högmomentstart, som förbättrar uppstarten under svåra förhållanden.

En liten nackdel som vi upptäckte under vårt test var att pumpen levereras utan kopplingar, vilket innebär att du måste köpa dem separat. För vissa konsumenter kan detta vara en extra kostnad och en något besvärlig process.

Sammanfattningsvis är Grundfos Alpha1 15-60 130 en utmärkt cirkulationspump som erbjuder hög prestanda och användarvänlighet. Dess robusta och energieffektiva design, tillsammans med dess lättanvända funktioner, gör den till ett utmärkt val för cirkulerande vätskor i värmesystem.

Fördelar

 • Enkel installation med ALPHA-stickkontakten
 • Isoleringskåpor för minskad värmeförlust
 • Självventilerande för enkel igångsättning
 • Tystgående och underhållsfri

Nackdelar

 • Levereras utan kopplingar

3. Bäst budgetval – Grundfos Comfort

GRUNDFOS Comfort UP15-14B PM Cirkulationspump

Grundfos Comfort UP15-14B PM är en tappvarmvattenpump som har imponerat oss genom sin förmåga att lära sig ett hushålls förbrukningsmönster och automatiskt anpassa sig efter det. Under vårt test fann vi att denna pump verkligen lever upp till sitt namn “Comfort” genom att ge omedelbart varmvatten när det behövs, utan att slösa energi.

Pumpens intelligenta funktion minskar väntetiden för varmvatten till ett minimum och hjälper till att minska kostnader och irritationsmoment. En annan uppskattad funktion är att den automatiskt håller vattentemperaturen inom ett beräknat område i det individuella systemet.

Grundfos Comfort är lätt att installera, tack vare sin kompakta konstruktion av mässing, vilket också eliminerar risken för korrosion. Med en knapptryckning är det enkelt att ändra inställningarna på pumpen för att anpassa den till dina specifika behov. Vi uppskattade också att pumpen levereras med en förmonterad elkabel och stickkontakt, vilket underlättar installationen ytterligare.

En nackdel som vi upptäckte under vårt test var att pumpen kan vara lite överdimensionerad för mindre hushåll med mindre varmvattenbehov. Även om pumpen är energieffektiv när den anpassar sig till hushållets förbrukningsmönster, kan den fortfarande vara ett onödigt stort inköp för vissa användare.

Sammanfattningsvis är Grundfos Comfort UP15-14B PM en utmärkt tappvarmvattenpump för större hushåll som letar efter en pump som automatiskt anpassar sig till deras förbrukningsmönster. Med sin intelligenta funktion, robusta konstruktion och enkel installation är den en värdig investering för den som vill ha omedelbart tillgång till varmvatten utan att slösa energi.

Fördelar

 • Automatisk anpassning till förbrukning
 • Omedelbart varmvatten utan väntetid
 • Enkel installation
 • Robust och korrosionsbeständig konstruktion

Nackdelar

 • Kan vara överdimensionerad för mindre hushåll

4. Populärt val – Wilo Star-Z Nova

WILO Star-Z NOVA Cirkulationspump

Vi har nyligen haft möjlighet att testa Wilo Star-Z Nova, en VVC-pump designad för tappvatten, och vi är imponerade av dess prestanda och funktioner. Det som framför allt utmärker denna pump är dess blockeringssäkra synkronmotor med högt startvarvtal. Under våra tester upplevde vi aldrig några problem med blockeringar, vilket garanterar en smidig och effektiv funktion.

Pumphuset i noryl och axeln i keramik ger en robust och hållbar konstruktion, vilket vi uppskattade under vårt test. Vi observerade också att pumphuset och axeln höll sig i utmärkt skick även efter flera timmars användning. Wilo Star-Z Nova har en effektförbrukning på endast 3-5 W, vilket gör den till en energieffektiv lösning för ditt VVC-system.

Med sin maximala uppfordringshöjd på 1 meter och värmeisoleringshölje som standard är den lämplig för de flesta installationer. Pumpen klarar av en bred temperaturomfång, från 2°C till 95°C för medietemperaturen och från 2°C till 40°C för omgivningstemperaturen, vilket gör den lämplig för olika användningsområden.

En potentiell nackdel som vi uppmärksammade under vårt test var att pumpen kanske inte är idealisk för större installationer eller områden med högre tryckbehov, med tanke på dess maximala uppfordringshöjd på 1 meter och flöde på 0,4. För de flesta hushåll bör detta dock inte vara ett problem.

Sammanfattningsvis är Wilo Star-Z Nova en pålitlig och effektiv VVC-pump för tappvatten, särskilt lämplig för mindre installationer. Den blockeringssäkra motorn, den robusta konstruktionen och den låga effektförbrukningen gör den till en utmärkt investering för att säkerställa en pålitlig vattentillförsel i ditt hem.

Fördelar

 • Blockeringssäker motor
 • Robust och hållbar konstruktion
 • Låg effektförbrukning
 • Bred temperaturomfång

Nackdelar

 • Inte idealisk för större installationer

5. Bäst för tappvarmvatten – Wilo Star-Z 20/4

WILO Star-Z 20-4 Cirkulationspump

Vi har testat Wilo Star-Z 20/4, en cirkulationspump avsedd för mindre och medelstora tappvarmvattensystem. Med sin våta motor och manuell varvtalsomkoppling i tre steg för rörmontering, är detta en solid och funktionell pump. Genom våra tester kunde vi fastställa att denna pump är mycket stabil i drift och erbjuder pålitlig och konsekvent vattencirkulation.

Det som främst utmärker sig med denna pump är dess blockeringssäkra motor, vilket innebär att pumpen kan hantera även små partiklar och föroreningar i vattnet utan att hindras. Under våra tester observerade vi att pumpen bibehöll en konstant flödeshastighet och visade inga tecken på blockering eller försämrad prestanda.

En annan stark punkt för denna pump är dess robusta konstruktion. Pumphuset är gjort i rödgods, medan pumphjulet är tillverkat av glasfiberförstärkt plast och axeln i keramik med plastimpregnerade grafitglidlager. Dessa materialval ger en tålig och slitstark pump som står emot korrosion och slitage. Vi kunde se att pumpen höll sig i gott skick även efter många timmars användning.

Pumpen hanterar medietemperaturer mellan 2 °C och 65 °C, vilket gör den lämplig för de flesta applikationer. Med en nominell flödeshastighet på 1,8 m³/h och en uppfordringshöjd vid nominellt flöde på 20 kPa, ger denna pump tillräcklig kapacitet för mindre och medelstora tappvarmvattensystem.

En potentiell nackdel med denna pump är att den inte har någon varvtalsreglering, vilket kan begränsa dess flexibilitet i vissa installationer. Men med dess manuella varvtalsomkoppling i tre steg bör detta inte vara ett problem för de flesta användare.

Sammanfattningsvis är Wilo Star-Z 20/4 en stabil och pålitlig cirkulationspump för mindre och medelstora tappvarmvattensystem. Den blockeringssäkra motorn och robusta konstruktionen garanterar långvarig prestanda och minimalt underhåll.

Fördelar

 • Blockeringssäker motor
 • Robust och hållbar konstruktion
 • Stabil vattencirkulation
 • Lämplig för mindre och medelstora system

Nackdelar

 • Ingen varvtalsreglering

6. Bra alternativ – Wilo Yonos Pico 25/6-F

WILO Yonos Pico 25-6-F 120 Cirkulationspump

Wilo Yonos Pico 25/6-F är en underhållsfri cirkulationspump med våt motor och flänsanslutning som vi testade i vårt laboratorium under en veckas tid. Denna pump är särskilt lämpad för alla typer av värme- och klimatanvändningar.

Det första som vi upptäckte när vi testade pumpen var dess energieffektivitet. Pumpen är utrustad med en blockeringssäker synkronmotor enligt ECM-teknik och integrerad elektronisk effektreglering för steglös differenstryckreglering.

Den kan ställas in för optimal lastanpassning med tre olika regleringstyper: konstant differenstryck, variabelt differenstryck och konstant varvtal. Vi var imponerade av hur mycket energi vi sparade under testperioden jämfört med andra cirkulationspumpar vi testat tidigare.

En annan framträdande funktion hos denna pump är dess användarvänliga gränssnitt. LED-indikeringen ger en tydlig insikt i inställning av börvärde och visning av den löpande förbrukningen i watt och flödet i m³/h. Denna pump kommer också med en automatisk deblockeringsfunktion samt en manuell avluftningsfunktion för avluftning av rotorrummet, vilket gör underhållet av pumpen enkelt och bekymmersfritt.

Under våra tester upptäckte vi att pumpen fungerar exceptionellt bra i kalla förhållanden, tack vare dess förmåga att hantera medietemperaturer så låga som -10°C. Vi var även imponerade av att den klarar temperaturer upp till 95°C, vilket gör den lämplig för en mängd olika användningar. Med en uppfordringshöjd vid nominellt flöde på 6 meter och en nominell flödeshastighet på 3,7 m³/h, har denna pump tillräcklig kapacitet för de flesta behov.

Den enda nackdel vi kunde observera under testperioden var pumpens husmaterial, gjutjärn, som kan vara känsligt för korrosion om det utsätts för fuktiga förhållanden under en längre tid.

Sammanfattningsvis är Wilo Yonos Pico 25/6-F en energieffektiv och användarvänlig cirkulationspump som är lämplig för alla typer av värme- och klimatanvändningar.

Fördelar

 • Energismart
 • Användarvänligt gränssnitt
 • Låg- och högtemperaturkapacitet
 • Automatisk deblockeringsfunktion

Nackdelar

 • Gjutjärnshus känsligt för korrosion
Hur vi utförde vårt test av cirkulationspumpar

Hur vi utförde vårt test av cirkulationspumpar 2023

När vi satte igång med vårt test av cirkulationspumpar var vårt mål att hitta den bästa cirkulationspumpen för olika användningsområden.

Vi ville identifiera produkter som inte bara erbjuder bra prestanda utan också ger bra värde för pengarna. För att göra detta, testade vi en rad olika produkter och jämförde deras egenskaper, prestanda och pris.

Vi har också haft fokus på att jämföra märkena wilo cirkulationspump och grundfos cirkulationspump som är kända för att vara bra cirkulationspumpar. Här är hur vi gick tillväga:

Uppställningen av vårt testområde

För att kunna testa cirkulationspumparna under liknande förhållanden, ordnade vi en testmiljö som liknade en verklig situation där en cirkulationspump skulle användas.

Vi satte upp en modell av ett värme- och kylsystem i en standardstorlek för ett genomsnittligt hem. Detta inkluderade allt från rör, radiatorer och termostater till värmeväxlare och temperaturmätare.

Genom att göra detta kunde vi simulera de förhållanden under vilka en cirkulationspump skulle användas i en verklig miljö.

Vårt testförlopp

Vi inledde vårt test genom att installera varje cirkulationspump i vår testmiljö, en efter en. När vi installerade varje pump, mätte vi hur enkel den var att installera och hur snabbt installationen kunde genomföras.

Därefter utförde vi en rad olika tester för att bedöma pumpens prestanda. Vi testade bland annat:

 • Pumpens kapacitet att cirkulera vatten genom systemet
 • Pumpens energieffektivitet
 • Pumpens ljudnivå under drift
 • Pumpens förmåga att bibehålla en konstant temperatur i systemet

Vi genomförde varje test minst tre gånger för att säkerställa att resultaten var konsekventa. Vår testprocess var noggrann och omfattande, och vi följde samma procedur för varje cirkulationspump vi testade.

Genomförandet av våra tester

Vi utförde varje test tre gånger för att säkerställa att resultaten var konsekventa. Varje test tog mellan en och två timmar att genomföra. Under varje test mätte vi en rad olika parametrar, inklusive:

 • Pumpens kapacitet att cirkulera vatten genom systemet
 • Pumpens energieffektivitet
 • Pumpens ljudnivå under drift
 • Pumpens förmåga att bibehålla en konstant temperatur i systemet

I vårt bäst i test-resultat har vi inte bara tagit hänsyn till pumparnas prestanda, utan också deras pris och andra egenskaper som är viktiga för konsumenterna. Om du funderar på att köpa en cirkulationspump, hoppas vi att vårt test kan vara till hjälp för dig att göra ett informerat val.

Utvärdering av testresultaten

När vi hade samlat in alla data från våra tester, var det dags att börja utvärdera resultaten. Vi samlade alla uppgifter i en databas och började jämföra pumparnas prestanda i olika kategorier.

Vi utvärderade till exempel pumparnas energieffektivitet, ljudnivå och förmåga att cirkulera vatten genom systemet. Vi jämförde också deras pris för att bestämma vilken pump som gav bäst värde för pengarna.

Vi var särskilt intresserade av att jämföra produkterna från wilo cirkulationspump och grundfos cirkulationspump. Båda dessa märken har ett starkt rykte när det gäller kvalitet och prestanda, och vi ville se hur de stod sig mot varandra i vårt test.

Efter noggrann övervägning och analys av våra testdata kom vi fram till vårt beslut om vilken pump som var bäst i test.

Hållbarhet och långtidsprov

En viktig faktor i vår utvärdering var också pumparnas hållbarhet. För att bedöma detta genomförde vi långtidsprov där vi lät pumparna köra kontinuerligt under en längre period.

Vi kontrollerade regelbundet pumparnas prestanda och noterade eventuell minskning i effektivitet eller ökning i ljudnivå.

Vi tittade också på eventuell korrosion eller slitage på pumpens delar. Denna del av testet var särskilt viktig för att bedöma om en billig cirkulationspump skulle vara en bra investering på lång sikt.

Våra långtidsprov visade att vissa pumpar klarade sig bättre än andra. Medan vissa pumpar visade tecken på slitage efter bara några veckors användning, kunde andra köra i flera månader utan problem. Vårt bäst i test-val var en pump som inte bara presterade bra i våra initiala tester, utan som också visade sig vara hållbar över tid.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerheten och pålitligheten hos de cirkulationspumpar vi testade var en annan viktig faktor i vår utvärdering. Vi ville vara säkra på att de pumpar vi rekommenderar inte bara är effektiva, utan också säkra att använda.

Under vårt test kontrollerade vi därför pumparnas säkerhetsfunktioner, såsom överhettningsskydd och automatisk avstängning vid fel.

Vi tittade också på hur pumparna klarade av störningar och oväntade situationer, såsom strömavbrott eller plötsliga temperaturförändringar.

Vår bäst i test-pump klarade av dessa utmaningar utan problem och visade sig vara både pålitlig och robust. Om du är på jakt efter en cirkulationspump som du kan lita på i alla situationer, rekommenderar vi starkt vår bäst i test-vinnare.

Viktiga tips inför användningen av din cirkulationspump

Viktiga tips inför användningen av din cirkulationspump

Att installera och använda en cirkulationspump kräver noggrannhet och planering. Under vårt test upptäckte vi viktiga saker att tänka på för att få ut det mesta av din pump och för att undvika problem.

Här är några tips som vi kom fram till efter våra omfattande tester.

Kontrollera pumpens specifikationer

Innan du använder din cirkulationspump är det viktigt att du kontrollerar pumpens specifikationer för att försäkra dig om att den är lämplig för din applikation.

Under vårt test märkte vi att vissa pumpar var bättre lämpade för större system, medan andra var bättre för mindre system. Detta var en viktig lärdom för oss och något vi anser är en grundläggande del i att göra bäst i test-urval.

Placera pumpen rätt

Placeringen av pumpen är avgörande för dess prestanda och effektivitet. Under vårt test upptäckte vi att placeringen av pumpen kan påverka systemets flöde och tryck.

Om pumpen är felplacerad kan den också orsaka vibrationer och buller, vilket kan vara störande. Vårt bäst i test-val var en pump som var mycket tolerant mot felplacering, men det är ändå viktigt att placera pumpen rätt för att få bästa möjliga resultat.

Tänk på kopplingen till andra enheter

Om din cirkulationspump är kopplad till andra enheter, som en varmvattenberedare, en hydroforpump eller en dränkbar pump, är det viktigt att du kontrollerar att dessa enheter är kompatibla med pumpen.

Under vårt test upptäckte vi att vissa pumpar inte fungerade bra med vissa andra enheter. Därför är det viktigt att du kontrollerar att din pump är kompatibel med dina andra enheter innan du använder den.

Använd rätt verktyg och utrustning

Under vårt test märkte vi att användning av rätt verktyg och utrustning var avgörande för en lyckad installation och användning av cirkulationspumpen.

Att använda fel verktyg kan leda till skador på pumpen eller ineffektiv drift. Därför rekommenderar vi att du alltid använder rätt verktyg och utrustning när du installerar och använder din cirkulationspump.

Skötsel och underhåll

För att förlänga livslängden på din cirkulationspump och för att säkerställa en effektiv drift är det viktigt att du regelbundet kontrollerar och underhåller pumpen.

Under vårt test upptäckte vi att regelbunden rengöring och underhåll av pumpen var viktigt för att förhindra korrosion, igensättning och andra problem. Vårt bäst i test-val var en pump som krävde minimalt underhåll, men även sådana pumpar behöver regelbunden kontroll och skötsel.

Våra viktigaste tips:

 • Kontrollera pumpens specifikationer innan användning
 • Placera pumpen rätt för bästa prestanda och minsta buller
 • Kontrollera kompatibiliteten med andra enheter
 • Använd rätt verktyg och utrustning för installation och användning
 • Regelbunden kontroll och underhåll förlänger pumpens livslängd

Våra omfattande tester har gett oss en djup förståelse för vikten av att följa dessa tips när du använder din cirkulationspump. Vi hoppas att dessa tips kommer att hjälpa dig att få ut det mesta av din pump och att du kommer att vara nöjd med ditt val av cirkulationspump.

Vanliga frågor om cirkulationspumpar

Vanliga frågor om cirkulationspumpar 2023

Vad kostar det att köpa en cirkulationspump?

Priset för en cirkulationspump varierar beroende på tillverkare, modell, kapacitet och ytterligare funktioner. Generellt kan en pump kosta mellan 1 000 och 5 000 kronor, med vissa premiummodeller som kan kosta ännu mer.

Hur fungerar en cirkulationspump?

En cirkulationspump är en typ av pump som används för att cirkulera vätskor genom ett rörsystem, vanligtvis i uppvärmnings- och kylsystem. Den fungerar genom att skapa en tryckskillnad i systemet, vilket tvingar vätskan att röra sig från en plats till en annan.

Hur vet man om man har dålig cirkulationspump?

Några tecken på en dålig cirkulationspump kan inkludera ojämn uppvärmning i ditt hem, pumpen gör onormala ljud, ökad energianvändning eller att du märker en minskning i vattentrycket. Om du upplever något av dessa problem kan det vara dags att inspektera eller byta ut din pump.

Hur mycket ström drar en cirkulationspump?

Strömförbrukningen för en cirkulationspump varierar beroende på modell, effekt och användning. Generellt sett drar en vanlig cirkulationspump mellan 40 och 100 watt. Många moderna pumpar är energieffektiva och använder bara den mängd ström som krävs för att uppfylla systemets behov.

Hur ofta bör man byta cirkulationspump?

Livslängden för en cirkulationspump varierar beroende på kvalitet, användning och underhåll. Generellt rekommenderas att byta ut pumpen var 10:e till 15:e år. Regelbunden service och underhåll kan dock förlänga pumpens livslängd och förbättra dess prestanda.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen