Det stora testet av cirkulationspumpar: Effektivitet i fokus

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Wilo Yonos Pico

Grundfos Alpha1

Grundfos Comfort

Wilo Star-Z Nova

Klicka här för att se fler cirkulationspumpar.

Att upprätthålla en bekväm inomhustemperatur i din bostad är av yttersta vikt, oavsett om du bor i ett kallt eller varmt klimat. Cirkulationspumpar spelar en nyckelroll i detta sammanhang, eftersom de hjälper till att fördela värmen jämnt i hela hemmet.

Men hur väljer man rätt cirkulationspump? Och hur vet man om den man redan har är tillräcklig? I den här artikeln granskar vi cirkulationspumpar från olika vinklar, tar reda på hur de fungerar och diskuterar några viktiga parametrar att tänka på när man väljer en ny cirkulationspump.

Vi kommer även att utforska hur man kan spara energi och pengar genom att välja en effektiv och lämplig pump för just dina behov.

Våra toppval

1. Bäst i test – Wilo Yonos Pico

WILO Yonos Pico 15-1-6-130 Cirkulationspump

Wilo Yonos Pico 15/1-6-130 är en cirkulationspump som vi har haft nöjet att testa. Med en energieffektivitetsindex (EEI) på endast 0,18 är denna pump en av de mest energieffektiva på marknaden. Pumpen har en rad regleringslägen, inklusive konstant differenstryck, variabelt differenstryck och konstant varvtal, vilket gör det enkelt att anpassa pumpens prestanda till dina specifika behov.

Vi uppskattade den inbyggda LED-indikeringen som visar den aktuella effektförbrukningen i watt. Detta är en användbar funktion som hjälper dig att övervaka pumpens effektivitet och energiförbrukning. Pumpen har även en manuell avluftningsfunktion för att avlufta rotorrummet, vilket gör det enkelt att underhålla pumpen.

En av de mest imponerande funktionerna hos Wilo Yonos Pico är den automatiska deblockeringsfunktionen. Detta är en funktion som vi särskilt uppskattade under vårt test, eftersom den hjälper till att förhindra igensättning och blockering av pumpen. Det inbyggda motorskyddet och den manuella omstartsfunktionen är också värdefulla tillägg som förbättrar pumpens pålitlighet och hållbarhet.

Under testet upptäckte vi dock en nackdel med Wilo Yonos Pico. Den har en maximal uppfordringshöjd på endast 4 meter, vilket kan vara en begränsning för vissa användningsområden. För mindre applikationer, däremot, är detta inte ett stort problem.

Pumpen har en röranslutning på både tryck- och sugsidan av G1, vilket gör den kompatibel med en mängd olika rörsystem. Den har också en bygglängd på endast 130 mm, vilket gör den kompakt och lätt att installera. Med ett nettovikt på bara 2 kg är denna pump också lätt att hantera och montera.

Sammanfattningsvis är Wilo Yonos Pico 15/1-6-130 en utmärkt cirkulationspump för alla värme- och klimatanvändningar. Med energieffektiva funktioner, användarvänliga inställningar och en kompakt design, erbjuder denna pump utmärkt prestanda och pålitlighet. Om du letar efter en energieffektiv och pålitlig cirkulationspump, rekommenderar vi starkt Wilo Yonos Pico 15/1-6-130.

Fördelar

 • Energieffektiv med lågt EEI
 • Automatisk deblockeringsfunktion
 • Inbyggt motorskydd
 • LED-indikering för effektförbrukning

Nackdelar

 • Maximal uppfordringshöjd på endast 4 meter

2. Bäst premiumval – Grundfos Alpha1

GRUNDFOS Alpha1 15-60 130 Cirkulationspump

Grundfos Alpha1 15-60 130 är en cirkulationspump som erbjuder en imponerande kombination av effektivitet, pålitlighet och användarvänlighet. Under vårt test fann vi att pumpen var oerhört enkel att installera, tack vare funktioner som ALPHA-stickkontakten, som gör elinstallationen snabb, säker och enkel. Isoleringskåpor som levereras med pumpen minimerar värmeförlusten och bidrar till att höja pumpens energieffektivitet.

Pumpen är även självventilerande, vilket underlättar igångsättningen. Den robusta konstruktionen med pumphuvud med integrerad styrlåda och kontrollpanel gör att den passar in i de flesta vanliga installationer. Pumpen är gjord av rostfritt stål och har en display som visar den faktiska effektförbrukningen i watt samt indikerar den aktuella driftsstatusen.

Grundfos Alpha1 15-60 130 erbjuder också flera regleringslägen, inklusive proportionell tryckreglering, konstant tryckreglering och konstant kurvläge. Vi uppskattade också pumpens intuitiva enknappsstyrning, vilket gör det enkelt att välja kontrollläge.

Vi noterade under vårt test att pumpen är tystgående och underhållsfri, tack vare sin våtlöpande motordesign och användningen av robusta komponenter. Vi var också imponerade av pumpens högmomentstart, som förbättrar uppstarten under svåra förhållanden.

En liten nackdel som vi upptäckte under vårt test var att pumpen levereras utan kopplingar, vilket innebär att du måste köpa dem separat. För vissa konsumenter kan detta vara en extra kostnad och en något besvärlig process.

Sammanfattningsvis är Grundfos Alpha1 15-60 130 en utmärkt cirkulationspump som erbjuder hög prestanda och användarvänlighet. Dess robusta och energieffektiva design, tillsammans med dess lättanvända funktioner, gör den till ett utmärkt val för cirkulerande vätskor i värmesystem.

Fördelar

 • Enkel installation med ALPHA-stickkontakten
 • Isoleringskåpor för minskad värmeförlust
 • Självventilerande för enkel igångsättning
 • Tystgående och underhållsfri

Nackdelar

 • Levereras utan kopplingar

3. Bäst budgetval – Grundfos Comfort

GRUNDFOS Comfort UP15-14B PM Cirkulationspump

Grundfos Comfort UP15-14B PM är en tappvarmvattenpump som har imponerat oss genom sin förmåga att lära sig ett hushålls förbrukningsmönster och automatiskt anpassa sig efter det. Under vårt test fann vi att denna pump verkligen lever upp till sitt namn “Comfort” genom att ge omedelbart varmvatten när det behövs, utan att slösa energi.

Pumpens intelligenta funktion minskar väntetiden för varmvatten till ett minimum och hjälper till att minska kostnader och irritationsmoment. En annan uppskattad funktion är att den automatiskt håller vattentemperaturen inom ett beräknat område i det individuella systemet.

Grundfos Comfort är lätt att installera, tack vare sin kompakta konstruktion av mässing, vilket också eliminerar risken för korrosion. Med en knapptryckning är det enkelt att ändra inställningarna på pumpen för att anpassa den till dina specifika behov. Vi uppskattade också att pumpen levereras med en förmonterad elkabel och stickkontakt, vilket underlättar installationen ytterligare.

En nackdel som vi upptäckte under vårt test var att pumpen kan vara lite överdimensionerad för mindre hushåll med mindre varmvattenbehov. Även om pumpen är energieffektiv när den anpassar sig till hushållets förbrukningsmönster, kan den fortfarande vara ett onödigt stort inköp för vissa användare.

Sammanfattningsvis är Grundfos Comfort UP15-14B PM en utmärkt tappvarmvattenpump för större hushåll som letar efter en pump som automatiskt anpassar sig till deras förbrukningsmönster. Med sin intelligenta funktion, robusta konstruktion och enkel installation är den en värdig investering för den som vill ha omedelbart tillgång till varmvatten utan att slösa energi.

Fördelar

 • Automatisk anpassning till förbrukning
 • Omedelbart varmvatten utan väntetid
 • Enkel installation
 • Robust och korrosionsbeständig konstruktion

Nackdelar

 • Kan vara överdimensionerad för mindre hushåll

4. Populärt val – Wilo Star-Z Nova

WILO Star-Z NOVA Cirkulationspump

Vi har nyligen haft möjlighet att testa Wilo Star-Z Nova, en VVC-pump designad för tappvatten, och vi är imponerade av dess prestanda och funktioner. Det som framför allt utmärker denna pump är dess blockeringssäkra synkronmotor med högt startvarvtal. Under våra tester upplevde vi aldrig några problem med blockeringar, vilket garanterar en smidig och effektiv funktion.

Pumphuset i noryl och axeln i keramik ger en robust och hållbar konstruktion, vilket vi uppskattade under vårt test. Vi observerade också att pumphuset och axeln höll sig i utmärkt skick även efter flera timmars användning. Wilo Star-Z Nova har en effektförbrukning på endast 3-5 W, vilket gör den till en energieffektiv lösning för ditt VVC-system.

Med sin maximala uppfordringshöjd på 1 meter och värmeisoleringshölje som standard är den lämplig för de flesta installationer. Pumpen klarar av en bred temperaturomfång, från 2°C till 95°C för medietemperaturen och från 2°C till 40°C för omgivningstemperaturen, vilket gör den lämplig för olika användningsområden.

En potentiell nackdel som vi uppmärksammade under vårt test var att pumpen kanske inte är idealisk för större installationer eller områden med högre tryckbehov, med tanke på dess maximala uppfordringshöjd på 1 meter och flöde på 0,4. För de flesta hushåll bör detta dock inte vara ett problem.

Sammanfattningsvis är Wilo Star-Z Nova en pålitlig och effektiv VVC-pump för tappvatten, särskilt lämplig för mindre installationer. Den blockeringssäkra motorn, den robusta konstruktionen och den låga effektförbrukningen gör den till en utmärkt investering för att säkerställa en pålitlig vattentillförsel i ditt hem.

Fördelar

 • Blockeringssäker motor
 • Robust och hållbar konstruktion
 • Låg effektförbrukning
 • Bred temperaturomfång

Nackdelar

 • Inte idealisk för större installationer

5. Bäst för tappvarmvatten – Wilo Star-Z 20/4

WILO Star-Z 20-4 Cirkulationspump

Vi har testat Wilo Star-Z 20/4, en cirkulationspump avsedd för mindre och medelstora tappvarmvattensystem. Med sin våta motor och manuell varvtalsomkoppling i tre steg för rörmontering, är detta en solid och funktionell pump. Genom våra tester kunde vi fastställa att denna pump är mycket stabil i drift och erbjuder pålitlig och konsekvent vattencirkulation.

Det som främst utmärker sig med denna pump är dess blockeringssäkra motor, vilket innebär att pumpen kan hantera även små partiklar och föroreningar i vattnet utan att hindras. Under våra tester observerade vi att pumpen bibehöll en konstant flödeshastighet och visade inga tecken på blockering eller försämrad prestanda.

En annan stark punkt för denna pump är dess robusta konstruktion. Pumphuset är gjort i rödgods, medan pumphjulet är tillverkat av glasfiberförstärkt plast och axeln i keramik med plastimpregnerade grafitglidlager. Dessa materialval ger en tålig och slitstark pump som står emot korrosion och slitage. Vi kunde se att pumpen höll sig i gott skick även efter många timmars användning.

Pumpen hanterar medietemperaturer mellan 2 °C och 65 °C, vilket gör den lämplig för de flesta applikationer. Med en nominell flödeshastighet på 1,8 m³/h och en uppfordringshöjd vid nominellt flöde på 20 kPa, ger denna pump tillräcklig kapacitet för mindre och medelstora tappvarmvattensystem.

En potentiell nackdel med denna pump är att den inte har någon varvtalsreglering, vilket kan begränsa dess flexibilitet i vissa installationer. Men med dess manuella varvtalsomkoppling i tre steg bör detta inte vara ett problem för de flesta användare.

Sammanfattningsvis är Wilo Star-Z 20/4 en stabil och pålitlig cirkulationspump för mindre och medelstora tappvarmvattensystem. Den blockeringssäkra motorn och robusta konstruktionen garanterar långvarig prestanda och minimalt underhåll.

Fördelar

 • Blockeringssäker motor
 • Robust och hållbar konstruktion
 • Stabil vattencirkulation
 • Lämplig för mindre och medelstora system

Nackdelar

 • Ingen varvtalsreglering

6. Bra alternativ – Wilo Yonos Pico 25/6-F

WILO Yonos Pico 25-6-F 120 Cirkulationspump

Wilo Yonos Pico 25/6-F är en underhållsfri cirkulationspump med våt motor och flänsanslutning som vi testade i vårt laboratorium under en veckas tid. Denna pump är särskilt lämpad för alla typer av värme- och klimatanvändningar.

Det första som vi upptäckte när vi testade pumpen var dess energieffektivitet. Pumpen är utrustad med en blockeringssäker synkronmotor enligt ECM-teknik och integrerad elektronisk effektreglering för steglös differenstryckreglering.

Den kan ställas in för optimal lastanpassning med tre olika regleringstyper: konstant differenstryck, variabelt differenstryck och konstant varvtal. Vi var imponerade av hur mycket energi vi sparade under testperioden jämfört med andra cirkulationspumpar vi testat tidigare.

En annan framträdande funktion hos denna pump är dess användarvänliga gränssnitt. LED-indikeringen ger en tydlig insikt i inställning av börvärde och visning av den löpande förbrukningen i watt och flödet i m³/h. Denna pump kommer också med en automatisk deblockeringsfunktion samt en manuell avluftningsfunktion för avluftning av rotorrummet, vilket gör underhållet av pumpen enkelt och bekymmersfritt.

Under våra tester upptäckte vi att pumpen fungerar exceptionellt bra i kalla förhållanden, tack vare dess förmåga att hantera medietemperaturer så låga som -10°C. Vi var även imponerade av att den klarar temperaturer upp till 95°C, vilket gör den lämplig för en mängd olika användningar. Med en uppfordringshöjd vid nominellt flöde på 6 meter och en nominell flödeshastighet på 3,7 m³/h, har denna pump tillräcklig kapacitet för de flesta behov.

Den enda nackdel vi kunde observera under testperioden var pumpens husmaterial, gjutjärn, som kan vara känsligt för korrosion om det utsätts för fuktiga förhållanden under en längre tid.

Sammanfattningsvis är Wilo Yonos Pico 25/6-F en energieffektiv och användarvänlig cirkulationspump som är lämplig för alla typer av värme- och klimatanvändningar.

Fördelar

 • Energismart
 • Användarvänligt gränssnitt
 • Låg- och högtemperaturkapacitet
 • Automatisk deblockeringsfunktion

Nackdelar

 • Gjutjärnshus känsligt för korrosion
Hur vi utförde vårt test av cirkulationspumpar

Framtidens pumpval

I vårt test av cirkulationspumpar har de bästa modellerna visat sig vara mer än bara funktionella. De erbjuder teknologi som garanterar optimal energieffektivitet och pålitlig drift.

Dessa pumpar är inte bara verktyg, de är framtiden för energibesparing och hållbarhet i moderna hem och industrier.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen