Den bästa cirkulationspumpen 2022 – Test av olika cirkulationspumpar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

GRUNDFOS ALPHA2 20-60 N

GRUNDFOS UP 20-15 N 150 

GRUNDFOS MAGNA 25-60 N

WILO Star-Z 20/4 Cirkulationspump

Klicka här för att se cirkulationspumpar.

Bästa cirkulationspumpen 2022

Cirkulationspumpar är något alla medvetet eller ej har och göra med i stort sett varje dag. I de flesta hemmen finns en cirkulationspump av något slag och de har ofta stor betydelse oavsett om de används för privat bruk eller i en kommersiell fastighet. Det är därför viktigt att din cirkulationspump fungerar korrekt, det är ju inte jättekul att vakna upp och märka att golvet är iskallt och att din cirkulationspump slutat fungera. Det har därför stor betydelse vilken cirkulationspump du väljer.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra cirkulationspump på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken cirkulationspump som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem cirkulationspumpen så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa cirkulationspumpen. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa cirkulationspumparna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla cirkulationspumpar som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa cirkulationspumpen inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test cirkulationspump 2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa cirkulationspumpen på nätet. När du letar efter den bästa cirkulationspumpen finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa cirkulationspumpen enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en cirkulationspump efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa cirkulationspumpen för dig:

 • Flödeshastighet
 • Flänsar
 • Material
 • Kraft
 • Tillbehör
 • Budget
 • Storlek
 • Hållbarhet
 • Timer
 • Temperatur
 • Kapacitet
 • Installationskostnader

Flödeshastighet

Per definition är flödeshastigheten den tid det tog för en viss mängd vatten att passera från en pump till en annan. Det mäts i liter per minut. För dem som inte vet, flödeshastigheter bestämmer effektiviteten av en vattenpump.

Kommersiellt använder vanligtvis stora flödeshastigheter för att tillgodose deras infrastruktur eller behov. Samtidigt använder man bara vattenpumpar i bostäder som har en flödeshastighet på mellan 100 och 200 liter per minut. Du kommer att veta att det är rätt pump om den kan nå den önskade flödeshastigheten samtidigt som den övervinner tryckförlusten i rörsystemet.

Flödeshastigheten för en pump definieras som de litrarna vätska en pump kan röra sig på en minut givet ett visst tryckförlusttryck. Lämplig pump kommer att kunna nå den erforderliga flödeshastigheten samtidigt som den övervinner systemets tryckförlust. En pumpkurva, som visar tryckförlustsiffror på y-axeln och flödeshastighet på x-axeln, används vanligtvis för att hitta rätt pump

Flänsar

Flänsarna ansluter cirkulationsvattenpumpen till rörsystemet. Den måste mätas noggrant för att säkerställa en gängad anslutning mellan pumpen och vattenkällan. Flänsar är vanligtvis tillgängliga i olika storleksvariationer. Dessutom bör du vara försiktig med att välja material som används i pumpen och flänsarna, de måste matcha.

Material

De flesta cirkulationsvattenpumpar finns på marknaden i brons eller gjutjärn. De som är i värmeapplikationer som behöver syrebarriär PEX måste använda pumpar gjorda av gjutjärnsmaterial. Samtidigt behöver de system som är involverade utan syrebarriär bronspumpar.

Du måste känna till kompatibiliteten hos pumpmaterialet och applikationen för att förhindra att pumparna rostar. Men om du använder cirkulationsvattenpumpar för VVS-system kan du använda vattenpumpar i rostfritt stål eller brons. Cirkulationspumpar kan vara tillverkade av gjutjärn, brons eller rostfritt stål. Gjutjärnspumpar, såsom Taco 007, är de vanligaste i värmeapplikationer där syrebarriär PEX-slang används. Utan syrebarriär i slangen kan bronspumpar behövas i uppvärmningsapplikationer för att förhindra rost. I VVS-system ska pumpar av brons eller rostfritt stål användas.

>>> Är du intresserad av avfuktare? Klicka här.

Kraft

Hästkraften hos en cirkulationsvattenpump hänvisar till motorstyrkan den ger till pumpen. Det är det viktigaste att tänka på på listan. Det finns ett brett utbud för variationerna av hästkrafter, små cirkulationsvattenpumpar har 1/40HK, och större vattenpumpar som används för kommersiellt bruk kan vara upp till 1/6HK. När du väljer en cirkulationsvattenpump från olika märken måste du också överväga och jämföra dess varvtal.

Hästkrafter eller HK hänvisar till styrkan hos motorn i en given pump. Hästkrafter är ett av de viktigaste övervägandena när du väljer en cirkulationspump. En pumps hästkrafter kan variera från 1/40 hk för små pumpar till flera hästkrafter för stora kommersiella pumpar. Hästkrafter påverkar direkt flödeshastigheten och tryckförlustegenskaperna hos en pump. Endast inom samma märke indikerar högre hästkrafter en kraftfullare pump. När du jämför pumpar från olika märken måste du ta hänsyn till både hästkrafter och varvtal för att välja en pump med lämplig effekt baserat på liter per minut och tryckhöjd för ditt system.

Hästkraften kommer att bestämma motorstyrkan. Som ett resultat kommer det alltid att vara tillrådligt att skaffa en modell med hästkrafter. Detta beror på att hästkrafterna också kommer att påverka flödeshastigheten direkt och den totala prestandan.

Tillbehör

Du måste avgöra om den pump du har valt behöver ett extra tillbehör. Några av dessa nödvändiga tillbehör är de små och knappt märkbara sakerna. Kontrollera om den cirkulationsvattenpump du väljer behöver en extra ventil, pumpbassäng, kontrollpaneler med mera.

Budget

Slutligen bör du överväga din budget. Det ska vara i enlighet med det projekt du behöver. Det är frustrerande att ha en stram budget och efter det ta reda på att du behöver fler komponenter. Dessutom bör du tänka på att ditt projekt kan förändras efter ett par år. Du kan behöva en större cirkulationsvattenpump eller en annan typ av vattenpump för att tillgodose dina behov.

Det är viktigt att känna till listan över saker att tänka på när du köper en cirkulationsvattenpump. Din kunskap hjälper dig att köpa rätt produkt för dina behov. Dessa listade överväganden kanske inte är de idealiska sakerna, men det rekommenderas starkt att använda den här checklistan.

Storlek

När du överväger pumpens storlek måste du ha en bra uppfattning om ditt huss VVS. Effekten och storleken på pumpen bör väljas utifrån avståndet till den längsta punkten upp till vilken pumpen behöver försörja vattnet. Även storleken på rören i VVS bestämmer storleken på pumpen.

Detta är avgörande om du slutar köpa en pump som inte är så kraftfull, då kommer den alltid att arbeta med sin maximala kapacitet för att ge det nödvändiga varmvattnet, och så småningom kommer motorn att brinna ut. På samma sätt, om pumpen är för stor, kommer det inte att finnas tillräckligt med vatten att cirkulera runt. Så storleken på pumpen bör väljas klokt.

Modellen du väljer bör också baseras på pumpstorleken och även flödet. Du kan vara säker på att modellen du väljer just nu kan leverera på bra tryck. Det betyder att du tar dig tid att välja det bästa vad gäller pumpstorlek. Modellen ska också vara bra vad gäller flöde. Detta avgör också vattentrycket du kan få med modellen.

Hållbarhet

När du köper en produkt förväntar du dig att den ska hålla längre, och livslängden för en produkt beror huvudsakligen på kvaliteten på komponenten och byggmaterialet. Och om du vill att din pump ska hålla längre, välj den som är gjord av material som är rostfritt och inte korroderas. Om du köper pumpen gjord av material av god kvalitet, så finns det en möjlighet att du kan få 5 till 15 år på den. Den bästa pumpen att överväga för hållbarhet är den som är konstruerad av rostfritt stål.

Det råder ingen tvekan om att du vill ha en modell som kan hålla länge framöver. Som ett resultat måste du välja en modell som kan leverera den bästa hållbarheten. Ta dig tid att kolla in robustheten hos materialet som används för att göra modellen. Detta är avgörande för att se till att du alltid kan få en modell som fungerar utmärkt precis som du vill.

Timer

Timern i pumpen är av största vikt om du inte vill sätta på eller stänga av pumpen manuellt. Dessutom kan du med timern ställa in drifttimmar för pumpen när du behöver den för att ge varmvattnet. Timern stoppar pumpen under de andra timmarna när du inte behöver varmvattnet, så den fortsätter inte att cirkulera även om det inte finns någon som använder vattnet.

Temperatur

De flesta cirkulationspumpar som vi har granskat kommer med temperaturgivaren som ger varmvattnet efter att det når en viss temperaturnivå. Denna temperatursensor fungerar som en på/av-brytare. När vattentemperaturen faller under en viss nivå startar pumpen och när den når en viss nivå stängs pumpen av.

Det finns inget mer användbart i varmvattencirkulationspumpar än en timer. Detta gör det möjligt för användare att omedelbart anpassa sina behov, följa sina vanliga rutiner för vattenanvändning. De flesta pumpar kommer med en 24-timmars timer vilket gör dem mycket mer effektiva och enkla att använda. Det finns ett behov av att sluta med en modell som gör det möjligt att välja den exakta temperaturen du vill ha. Detta kommer alltid att se till att du får vattnet vid rätt temperatur. Det är inget måste behöva ha den här funktionen, men det kommer att vara bra att ha en som en extra funktion.

Kapacitet

En perfekt vattenpump kommer att hjälpa användare att spara mycket vatten på ett år. En effektiv modell kan spara från 12 000 upp till 30 000 eller ännu mer. Det betyder från 30 till 100 liter per dag. Ju effektivare produkten är, desto mer vatten och pengar sparar du i längden. Dessa funktioner kommer att variera helt beroende på modell och typ av enhet. För att hjälpa dig hitta rätt modell har du här några intressanta alternativ att överväga.

Installationskostnader

Det kommer att kosta från 5 000 kr till 10 000 kr att installera en cirkulationspump om du anlitar en rörmokare. Men självklart kan det sluta kosta så lite som noll kronor om du skaffar en cirkulationspump under diskbänken och installerar den själv.

Detta är en stor anledning till varför jag föreslår den här typen av pump framför de traditionella överkokare som kräver en rörmokare för att köra en dedikerad linje. Om du inte kan göra det själv kan det kosta en hel del att anlita en rörmokare. Och även om du gör det själv, kommer du att få betala för en lång längd av rör och material.

En under diskbänk kan installeras på några minuter. Det enda du kan behöva betala för är en strömkälla om du inte har något uttag nära din användningsplats. Enheten du får kommer sannolikt att innehålla alla slangar och kontakter så att du inte kommer att behöva köpa allt det där separat.

Lista över de bästa cirkulationspumparna2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Fördelarna med att installera en cirkulationspump

Varmvattencirkulationspumpar har funnits i flera år. Många exklusiva hotell och restauranger har tillhandahållit varmvatten på begäran till sina gäster som en vanlig bekvämlighet. Men på senare tid har fler husägare börjat dra nytta av de många fördelar en cirkulationspump kan ge.

En cirkulationspump levererar varmt vatten nästan omedelbart när kranen öppnas. Möjligheten att ha tillgång till nästan ögonblickligt varmvatten är förmodligen den största fördelen. Eftersom varmvatten levereras nästan omedelbart går mindre vatten till spillo. När den är installerad elimineras behovet av att vänta på att vattenflödet når önskad temperatur. Detta är särskilt användbart i områden där det är ont om vatten.

En stor fördel med att använda en cirkulationspump är dess förmåga att spara en betydande mängd vatten, vilket resulterar i en besparing av pengar och tid. Det är relativt enkelt att installera en cirkulationspump och du har förmodligen redan de verktyg du behöver. De flesta pumpmodeller är designade för det genomsnittliga VVS-systemet i hemmet. Dessutom krävs inga särskilda tillstånd för att lägga till en pump till din varmvattenberedare.

Som en allmän regel är cirkulationspumpar mycket enkla och lätta att använda. Cirkulationspumpar för varmvattenberedare finns nästan överallt med en mängd olika tillverkare och alternativ att välja mellan.

Nackdelarna

Nackdelar med att installera en cirkulationspump är att bekvämligheten med nästan omedelbart varmvatten har ett pris, men ändå finns det väldigt få nackdelar med att installera en cirkulationspump. Det finns ett brett prisintervall att välja mellan, men det är en bra idé att köpa en avancerad modell. Att köpa en kvalitetspump hjälper dig att maximera dina besparingar på vägen.

Många av de tidigare cirkulationspumparna fungerade oavbrutet och var dyrare i drift eftersom de ständigt använde el. Dessutom krävde de också att din varmvattenberedare arbetade hårdare för att hålla vattnet varmt dygnet runt. Lyckligtvis är många av de nuvarande modellerna gjorda med energibesparing i åtanke och är designade för att leverera varmvatten på begäran, snarare än att köra hela tiden.

Eftersom ditt VVS kommer att fyllas med varmt vatten konstant, kommer du att uppleva värmeförlust från själva rören. Genom att isolera dina varmvattenledningar kan du dock hålla värmeförlusten till ett minimum.

Typer av cirkulationspumpar

På begäran cirkulationspumpar

Dessa system är utformade så att pumpen endast fungerar när det finns behov av varmvatten, som att öppna en kran eller dra ett bad. De är utrustade med antingen en fjärrbrytare eller en rörelsedetektor som triggar pumpen att slå PÅ när rörelse detekteras i varmvattenledningen. När det väl har aktiverats cirkulerar vattnet tills det når den angivna temperaturen; eller så stängs pumpen av manuellt; eller så har timern gått ut. Beroende på storleken på ditt hus kostar dessa enheter vanligtvis mellan 3 000 – 6 000 kr.

Om den är korrekt konfigurerad kan en på begäran Cirkulationspump minska mängden energi som din varmvattenberedare använder. Varmvatten levereras snabbt vid behov. Detta kommer avsevärt att minska slöseri med vatten och den tid du väntar på att kranen ska leverera varmt vatten.

På bostäder som har eftermonterat sitt VVS-system med en på begäran Cirkulationspump kommer det att minska övergången av varmvatten till kallvattenledningarna. Möjligheten att åsidosätta rörelsedetektorn och manuellt aktivera pumpen.

På eftermonterade VVS-system kommer det att vara nödvändigt att ha en strömkälla och en pump vid varje varmvattenslinga. Varmvatten levereras snabbt, men inte omedelbart eftersom pumpen kommer att behöva aktiveras. Hur lång tid det tar att leverera varmvatten beror på ditt hems VVS-konfiguration. Tid och temperatur Cirkulationspumpar, denna typ av system pumpar automatiskt varmvatten till en försörjningsslinga vid en bestämd tidpunkt. Pumpen är tillverkad med en justerbar timer och som styr vattentemperaturen och även slår på och av pumpen. Dessa enheter kostar vanligtvis runt 3 000 kr.

Fördelar och nackdelar

Möjligheten att åsidosätta inställningarna om du vill. Varmvatten levereras nästan omedelbart vilket avsevärt minskar slöseri med vatten och tid. Inställningarna kan enkelt justeras för att möta ditt hushållsbehov av varmvatten. Varmvatten cirkulerar genom ditt VVS endast när både temperatur- och tidsinställningarna är uppfyllda.

Om systemet överanvänds kan det påverka din energianvändning negativt. Även om det inte är vanligt, om du eftermonterade ditt VVS med denna typ av pump, finns det möjlighet att kallvattenledningarna kan värmas upp vid kranen längst bort från varmvattenberedaren.

Traditionellt fullt cirkulerande system

I många år är detta vad du sannolikt skulle ha fått om du var ute efter att få omedelbart varmvatten till dina armaturer. Faktum är att många hotell runt om i världen använder detta system för bekvämlighet och komfort för sina gäster. Denna pump placeras över pannan kommer att cirkulera varmvattnet från tanken till din kran. Längst bort från pannan behöver du en dedikerad varmvattenledning som går tillbaka till tanken, vilket skapar en perfekt varmvattenslinga.

Nu betyder det inte att du har varmt vatten som cirkulerar 24 timmar om dygnet genom den ledningen. Nästan alla cirkulationspumpar nuförtiden kommer att ha en timer på sig så att den bara startar recirkulationen vid de timmar då du sannolikt behöver det omedelbara varmvattnet.

Det som gör det här till ett inte så attraktivt alternativ för människor är att det kräver lite extra VVS för att få ihop den slingan. Du behöver en rörmokare för att köra en stor längd av rör och koppla ihop allt. Detta kan lägga mycket till installationskostnaderna.

Pumpsystem under diskbänken

Detta är det mest troliga alternativet som många av er kommer att titta på. Faktum är att från och med nu kommer jag bara att hänvisa till den här typen av pump eftersom den andra inte är ett bra alternativ för de flesta.

Hur den här fungerar är att pumpen är installerad under huden, eller åtminstone nära användningsstället. Istället för att behöva en dedikerad ledning som går tillbaka till pannan, har denna en sorts koppling som går mellan varm- och kallvattenledningarna vid utloppet. Den har en omkopplare som öppnas när pumpen är igång som gör att varmvattnet kan passera genom till kallvattenledningen när kranen inte är öppen. Sedan cirkulerar vattnet tillbaka till pannan genom kallvattenledningen.

Dessa typer fungerar också på timers, så den är bara på när du är hemma så den pumpar inte vatten genom ledningarna när ingen behöver det. Nackdelen med denna version är att eftersom hett vatten kommer in i kallvattenledningen, då när du vill ha kallt vatten, måste du låta vattnet rinna lite för att spola ut det varma vattnet.

Självsugande cirkulationspumpar

En regenerativ pump har blad monterade på vardera sidan av fälgen som roterar i en ringliknande ledning i pumpens hölje. Vätskan strömmar inte ut från pumphjulets spets utan återcirkuleras tillbaka till pumphjulets botten. Denna återcirkulation eller regenerering är hur pumpen förnyar sig själv.

Dessa pumpar är lämpliga för hantering av klart kallt sötvatten, fritt från nötande partiklar och kemiskt aggressiva ämnen. Lämpliga för hushållsvattenförsörjning, grässprinkler, trädgårdar etc. Dessa pumpar kan på grund av sin självsugande förmåga ta bort luft och är därför lämpliga att suga vatten från rörledningar och kräver därför ingen fotventil.

Centrifugalcirkulationspumpar

Centrifugalpumpar tjänar syftet att cirkulera vatten genom att omvandla rotationskinetisk energi till vattenflödets hydrodynamiska energi. Rotationsenergin härleds från en elektrisk motor. Den andra typen av en centrifugalpump med en liknande mekanism är Jet Centrifugalpumpen som använder en ström av sugande vatten för att skapa en stråle för att förbättra dragkapaciteten från de underjordiska resurserna.

Dessa pumpar är lämpliga för hantering av klart kallt sötvatten, fritt från nötande partiklar och kemiskt aggressiva ämnen. Lämplig för hushållsvattenförsörjning, grässprinkler, trädgårdar, små gårdar, bevattning, jordbruksapplikationer, dränering av brunnar och tankar, påfyllning av vatten i simbassänger, etc. Dessa pumpar har högre utsläpp jämfört med regenerativa pumpar. Pumpen måste installeras med en ISI fotventil av god kvalitet. Utmärkt hydraulisk prestanda och högre driftseffektivitet jämfört med regenerativa pumpar med lägre underhållskostnader.

Dränkbara cirkulationspumpar

En dränkbar pump är en anordning med en förseglad motor som är helt nedsänkt i vattendrag, särskilt öppna brunnar och borrhål. De är ett effektivt och klokare val eftersom de inte kräver någon grundning eftersom de redan är nedsänkta i vatten. De är vidare uppdelade i två typer: Dränkbara pumpar med öppen brunn (vattenkyld/oljekyld) (för tillämpningar med öppna brunnar)

Dränkbara rörpumpar (vattenkylda/oljekylda) (för borrhålsapplikationer) Dessa pumpar är lämpliga för hantering av klart kallt sötvatten, fritt från nötande partiklar och kemiskt aggressiva ämnen. Dränkbara rörpumpar är lämpliga för 7 cm, 10 cm och 12 cm borrhål.

Borrbrunnskompressorcirkulationspumpar

Borrbrunnskompressorpumpar är speciellt utformade för att dra vatten från djupa brunnar med specifika diametrar. Lufttryck används i denna maskin för att lyfta vattnet från djupa hål.

Dessa pumpar är bäst lämpade för borrhål med jämförelsevis mindre utbyte, med ett djup på upp till 200 meter. Kompressorpumpar kan användas i borrhål som innehåller lerigt vatten, där rörbrunnspumpar inte är lämpliga. Det finns två typer av kompressorpumpar, monoblock och remdrivna typer. Utmatningen av kompressorpumparna beror på utbytet av borrhålet.

Tryckförstärkningscirkulationspumpar

En tryckförstärkningspump är en kvalitetsapparat som du bör satsa på om du vill ha en jämn och trycksatt vattenförsörjning i ditt hem. De är speciellt konstruerade för att förse dig med erforderligt tryckvatten enligt dina behov.

Det automatiserade pumpsystemet är försett med en trycktank för konstant vattentryck över alla öppningar som är anslutna till rörsystemet vilket gör det till ett idealiskt val för användning i bostadshus. När vattentrycket sjunker till en inställd nivå börjar pumpen automatiskt pumpa vatten och när förbrukningen sjunker stannar pumpen automatiskt när utloppstrycket stiger till förinställt stopptryck.

Vanliga frågor om cirkulationspumpar

Vilka är huvudkomponenterna i en cirkulationspump?

Centralcirkulationspumpar är inga komplexa verktyg. De flesta pumpar kommer att bestå av sex enkla komponenter som du kan se i diagrammet nedan. Tänk på att vissa pumpar inte kommer att ha en tryckjusteringsratt.

Vattenflödesinlopp är området där det varma centralvärmevattnet kommer in i pumpen. Diametern på vatteninloppet kommer att vara en faktor som dikterar den maximala flödeshastigheten för din pump. Vattenflödesutlopp är området där det trycksatta varma vattnet lämnar pumpen och färdas runt ditt centralvärmesystem. Återigen kommer diametern på vattenutloppet att vara en faktor som dikterar den maximala flödeshastigheten för din pump.

Pumptryckjustering, tryckjusteringsratten är en elektronisk komponent i en pump som gör att du kan öka trycket på vattnet i ditt centralvärmesystem. Om du upptäcker att specifika radiatorer inte får den erforderliga värmen, öka helt enkelt trycket med justeringsratten. Tryckjusteringsratten är en elektronisk komponent i en centralpump som gör att du kan öka trycket på vattnet i ditt centralvärmesystem. Om du upptäcker att specifika radiatorer inte får den erforderliga värmen, öka sedan trycket med justeringsratten.

Om du upptäcker att din pump inte fungerar korrekt är en vanlig orsak att luftbubblor är fångade inuti pumpen. Detta hindrar pumphjulen från att fungera korrekt och kan orsaka ett udda, slumpmässigt smällljud. Enligt tillverkarens instruktioner hjälper pumpens avluftningsskruv dig att tömma denna luft ur systemet. Det är här du kan hantera pumpens elektriska konfiguration. Återigen, läs tillverkarens instruktioner före användning.

Vad finns det för anslutningsmetoder?

Det vanligaste sättet att ansluta en pump är med flänsar. Flänsar används för att göra en gängad eller svettförbindelse mellan en pump och tillförselröret som leder till den. Vanliga storlekar på flänsar är några cm. Gjutjärns- och bronsflänsar finns tillgängliga och bör köpas för att matcha materialet på pumpen som används. Nya innovationer inom flänsar inkluderar avstängningsventiler och avlopp. Dessa typer av flänsar kan köpas för att underlätta installationen, men är inte nödvändiga. Pumpar kan också anslutas med svett eller gängade anslutningar. Pumpen kommer att specificera om den kan anslutas på detta sätt.

Vad finns det för funktioner?

Cirkulationspumpar kan komma som standard eller med flera ytterligare funktioner. De två vanligaste funktionerna är en integral flödeskontroll (IFC) eller variabel hastighet. Taco 007-IFC är ett exempel på en pump som levereras med en integrerad flödeskontroll. Placeringen av flödeskontrollen i pumpen säkerställer att den inte kommer att behövas någon annanstans i systemet. En pump med variabel hastighet som Taco 00R-MSFIFC har förmågan att arbeta med flera olika hastigheter. Dessa pumpar används ofta i strålningsvärmesystem.

Vad bör jag tänka på när jag köper en cirkulationspump?

När det gäller varmvattencirkulationspumpar kan vi säga att marknaden är full av alternativ men saknar vägledning – så att säga. I grund och botten kan du hitta många modeller och typer av pumpar, men väldigt lite råd när det gäller saker som du bör tänka på när du köper en. Därför kommer vi i följande rader att berätta vad du bör tänka på när du letar efter en varmvattencirkulationspump för att spara vatten.

Att ha en timer på din pump innebär att du kan schemalägga att den stängs av när du vill. Kort sagt, du får varmvatten endast under högbelastningstider – beroende på dina inställningar. Kom ihåg att även om din pump inte har en inbyggd timer, kan du enkelt montera en i den.

Naturligtvis hänvisar hållbarhet till material. Du kommer att vilja ha en pump gjord av högkvalitativt rostfritt stål, speciellt om du vill att den ska hålla i mer än tre till fem år. Det finns redovisningar av pumpar som har hållit så länge som 10 till 15 år, främst för att de var gjorda av högkvalitativa material.

Även om mycket hållbara material är viktigt, bör du också överväga användningen av vattenpumpen. Till exempel gör pumphuset av gjutjärn att pumpen inte kan användas för dricksvatten – eftersom gjutjärn orsakar rost i systemet. Om du vill köra dricksvatten genom pumpen måste du leta efter en med aluminiumpumphus.

Traditionella kontra nya cirkulationspumpar

Tanklösa varmvattenberedare kräver vanligtvis pumpar med mer kraft. Om din vattenförsörjning är baserad på en grund brunnspump, till exempel, kommer en cirkulationspump att ha mycket svårt att värma upp vattnet. Som vi nämnde i recensionsavsnittet har de flesta varmvattencirkulationspumpar inte den nödvändiga kraften för att fungera med vare sig den högsta kvalitet gastanklösa varmvattenberedaren eller en elektrisk tanklös varmvattenberedare. I detta avseende måste du ta hänsyn till din varmvattenberedare innan du köper en pump.

Till skillnad från till exempel en dränkbar brunnspump, som bara måste fyllas en gång, behöver de flesta varmvattencirkulationspumpar inte fyllas och kan köras med lite luft i ledningarna. Det finns dock pumpar som måste grundas och som inte fungerar när det finns luft i ledningarna.

Naturligtvis finns det mer än bara en typ av varmvattencirkulationspump. Detta eftersom det, som du kanske vet, finns vattenpumpar som kräver installation av ytterligare rör och så vidare – till exempel några av produkterna som beskrivs ovan. Därför finns det två typer av varmvattencirkulationspumpar som du bör ta hänsyn till när du väljer en sådan enhet. Varje typ kommer att kräva olika inställningar, arbete och utgifter.

Recirkulerande pumpsystem

Det fulla recirkulerande pumpsystemet innebär användning av ett extra rör, som endast är avsett för varmvatten. Det extra röret kommer naturligtvis att installeras i ditt hems VVS och fästas vid pumpen. Naturligtvis måste pumpen stödja denna typ av system, så se till att kontrollera den noggrant innan du köper den.

När du går vidare skapar det fulla cirkulationspumpsystemet en slinga – från varmvattenberedaren till kranen och tillbaka. Systemet kommer att dra tillbaka det oanvända varmvattnet genom den tidigare nämnda slingan med hjälp av varmvattenpumpen. Därför, när du slår på dina varmvattenkranar, kommer du snabbt att mötas av varmt vatten. Systemet förhindrar att vattnet blir kallt genom att dra tillbaka det in i värmaren via en snabb leverans.

Det finns ett par saker som håller detta system livskraftigt, även om det anses dyrt av vissa människor, Varmvattenberedaren är igång kontinuerligt, med vatten i en ändlös slinga inuti. Trots det påverkar systemet inte energi- och gaskostnaderna så mycket som man kan tro.

De flesta pumpar kommer med sensorer och timers som ökar deras effektivitet och minskar energiförbrukningen. Till exempel kommer en sensor att stänga av pumpen så snart den avslutar en slinga. Å andra sidan låter en timer dig styra pumpens aktiva tider. Slutligen kan kostnaden för det extra röret vara ganska hög. Det är därför många väljer det andra alternativet.

Vad är Recirkulerande pumpsystem?

Till skillnad från det tidigare systemet kommer detta att använda ditt nuvarande kallvattenrör för att skicka det oanvända vattnet till värmaren. I det här fallet kommer pumpar med en enklare design så att säga och är mycket prisvärda. Detta är den mest kostnadseffektiva lösningen när det gäller varmvattencirkulationspumpar och system. Om du inte har råd eller helt enkelt inte har tid att installera det tidigare alternativet, då är det här något för dig!

Komfortsystemet kan ge dig varmvatten snabbt, till de områden i ditt hem som har problem med att få varmt vatten snabbt. Om din vattenförsörjning är långt borta från ditt kök eller dusch, kommer en cirkulationspump som använder detta system att lösa alla dina problem.

Här är några av de viktigaste aspekterna av denna typ av varmvattencirkulationspumpar, Inget behov av att installera några ytterligare rör, vilket sänker den initiala kostnaden för systemet. Denna typ av system har sina nackdelar. Till exempel, eftersom varmt och kallt vattendelar samma rör, kan den kalla kranen innehålla ljummet vatten eller till och med ta lite tid att bli kall.

Om du har en sumpkylare kan problemen vi nämnde ovan vara något allvarligare. Det är därför de flesta användare stänger av sina pumpar under sommaren. För- och nackdelar med att installera en varmvattencirkulationspump Som vi nämnt ett par gånger hittills kommer allt i livet med både

Fördelar och nackdelar

Men som ordspråket säger – du måste ta hänsyn till hela halvan av glaset, snarare än den tomma. Ändå är vi redo att presentera dig för både för- och nackdelar med att installera en varmvattencirkulationspump i ditt hem. I slutändan är det upp till dig att bestämma om du vill att en för att lösa ditt varmvattenproblem eller inte.

Fördelar Liten och kompakt – får plats under ett handfat. Inbyggda eller monterade timers låter pumpen gå när du inte är hemma. Det är väldigt lätt att hitta en pump – och till bra priser också. Mycket lätt att installera, använda och utföra underhåll på. Ett system baserat på en varmvattencirkulationspump slösar mindre vatten. Kan ge omedelbart varmvatten till alla typer av system/vvs/hus.

Nackdelar, Vissa modeller påverkar det kalla vattnet, gör det ljummet eller blir kallt efter ett par sekunder efter att du har slagit på kallvattenkranen. Varmvattencirkulationspumpar kräver en strömkälla nära installationen – vilket kan vara farligt om pumpen råkar läcka. Sådana pumpar kännetecknas av låg effekt i kalla klimat. Om din pump körs på en timer och du behöver varmvatten under en tid när pumpens timer inte är inställd, kommer du inte att njuta av omedelbart varmvatten.

Sparar cirkulationspumpar pengar?

Huruvida varmvattencirkulationspumpar sparar pengar eller inte är en aspekt värd att diskuteras. Det beror främst på att det finns människor som hävdar att de inte sparar pengar och är ett slöseri med tid och energi. För att bevisa eller motbevisa ovanstående, låt oss ta en titt på kostnaderna för att ha en varmvattencirkulationspump i ditt hem:

En av de billigaste pumparna du kan köpa kostar runt 2 000 kr. Eftersom du med största sannolikhet kommer att ha en timerpump, låt oss anta att du ställer in den så att den går i 3 timmar per dag, under högtrafik. Beroende på enhetens watt, kommer du att spendera cirka 200 till 300 kr per år på energi.

Självklart måste vi ta hänsyn till värmeförlusten också. Detta beror på temperaturskillnaden och på avståndet från värmaren till din kran. Låt oss anta att du, som ett resultat av värmeförlust, kommer att förlora cirka 1 000 kt per år. Nu, när det gäller att spara vatten, rundar 20 000 liter upp till cirka 250 kronor i besparingar, beroende på priset per liter.

Eftersom de flesta pumpar hävdar att de sparar cirka 15 000 liter per år, låt oss säga att du skulle spara cirka 700 kr.Genom att analysera resultaten kan du se att även om det inte sparar pengar att ha en varmvattencirkulationspump, så är det en ganska billig affär. Du kommer att spendera cirka 1 000 kr per år för att få en sådan pump att köra i ditt hem. Nu, med tanke på att du sparar vatten värt 700 kr, är det säkert att säga att en varmvattencirkulationspump är en bra affär. När allt kommer omkring, utan en, skulle du behöva betala nära 2 000 kr, samtidigt som du måste vänta på att kallt vatten ska värmas upp!

Hur installerar jag en cirkulationspump?

Men här är en grundläggande guide för hur man installerar en varmvattencirkulationspump. Se till att hänvisa till användarmanualen innan du tar vårt ord för givet, för att se till att din modell inte kräver några ytterligare eller specifika steg.

Verktyg och material – du behöver en cirkulationspumpsats (inklusive backventil och flexibla tillförselrör), en skruvmejsel, tång eller rörtång av kanaltyp, en hink och en handduk. Pumpen kräver ett 120-voltsuttag. Vissa ytterligare delar och VVS-arbete kan krävas, beroende på konfigurationen av pumpen och/eller ditt hems VVS. Att installera de flesta pumpar är enkelt och tar cirka 45 minuter och några vanliga verktyg. För exakta instruktioner om din modell är det bäst att kontrollera ägarmanualen eller företagets webbplats. Om det inte fungerar prova dessa steg för att komma igång.

Inaktivera vattenpumparna och elen till uttaget du ska arbeta på. Berätta för din familj och rumskamrater att inte använda någon av de andra handfaten under de kommande 30 till 45 minuterna, Fäst pumpen, rörledningarna och eventuella temperatursensorer till diskbänken längst bort från din varmvattenberedare, Kör kallvattenreturledningen tillbaka till varmvattenberedaren, slå på vattnet, elen och testa din nya pump.

Fördelar med installationen

Fördelarna med att installera en pump i ditt hem uppväger nackdelarna men det är fortfarande viktigt att veta vad du ger dig in på innan du köper en ny varmvattenpump under diskbänk. Bra för miljön. Genom att spara tusentals liter vatten och el kan du göra din del för att bli grön, Bra för plånboken. Att använda mindre el och vatten innebär små elräkningar och mer pengar i fickan. Snabbare varmvatten. Utan en cirkulationspump kan det ta några minuter att få varmvatten till vissa delar av huset

Lätt att installera utan rörmokare. De flesta pumpar kan installeras med lite DIY armbågsfett och några verktyg. Behöver ett uttag i närheten för att köra. Detta är inget problem så länge du har uttag under diskbänken. Måste installeras under diskbänken längst bort från din varmvattenberedare. Liten investering. En bra pump kostar några tusen kronor i förväg men kommer att betala sig själv med tiden.

Följ dessa steg för att installera din varmvattencirkulationspump:

Stäng av vattnet på avstängningsventilerna som finns på kallvattenröret som rinner in i varmvattenberedaren. Se till att vattenflödet är helt stoppat. Om flödet inte slutar kan du behöva stänga av husets huvudvattenförsörjning. Koppla bort den flexibla vattentillförselledningen som finns på varmsidan av varmvattenberedaren.

Håll en handduk eller trasa nära, eftersom kvarvarande vatten kan komma ut ur röret. Skruva fast pumpen på den varma sidan av din varmvattenberedare. Se till att ansiktet med timern är vridet i en riktning där den kan nås från.

Återanslut varmvattenledningen till toppen av pumpen och dra sedan åt enheten med en tång av kanaltyp. Se till att det inte finns några veck som kan begränsa vattenflödet. Flytta till diskbänken längst bort från varmvattenberedaren. Här kommer du att installera backventilen. Stäng av kranarnas vatten genom att stänga båda matningsventilerna som styr kall- och varmvattenförsörjningsrören. Sedan måste du koppla bort kranens matningsrör från avstängningsventilerna som finns under diskbänken. Du måste nu ansluta backventilen till kranens matningsrör.

De befintliga tillförselrören som kommer ner från kranens slutstycken måste skruvas fast på de två översta utloppen som finns på backventilen. Varmvattenledningen måste placeras till vänster och den kalla till höger. Kör de nya vattenförsörjningsrören från backventilen till både varma och kalla avstängningsventiler. Se till att dessa är anslutna till rätt ventiler.

När de nya tillförselrören är ordentligt anslutna kan backventilen monteras på väggen med hjälp av skruvarna som medföljde satsen. Vattnet måste sedan slås på igen till både varmvattenberedaren och diskbänksblandaren. Du måste låta vattnet rinna längst bort tills all luft är ute ur vattenledningarna. Innan du ansluter pumpens strömförsörjning, se till att det inte finns några läckor. Slutligen kan du ställa in pumpen via timern.

Vad är en cirkulationspump?

En varmvattencirkulationspump är en anordning du installerar i VVS-ledningarna. Den pumpar det kalla vattnet (som ligger i dina rör) tillbaka in i varmvattenberedaren så att det värms upp. Genom att pumpa tillbaka kallvattnet till värmaren blir det inget slöseri med kallvatten när du öppnar en kran. Vattnet i röret är redan varmt.

Det finns några olika typer av varmvattencirkulationssystem tillgängliga. Låt oss ta en titt på de tre huvudalternativen. När du vill ha varmt vatten ur din kran, men istället behandlas med kallt vatten. Det beror på att innan varmvattnet från värmaren eller varmvattentanken når kranen måste kallvattnet i ledningarna tömmas genom kranen. Nu kommer detta kalla vatten att gå till spillo eftersom de flesta håller kranen på tills varmvattnet kommer. Om du summerar allt vatten som går till spillo från alla varmvattenuttag, blir volymen cirka 12 000 liter per år.

Det är där cirkulationspumparna kommer in. De är de små vattencirkulationspumparna, som är installerade på varmvattenledningen, och de cirkulerar det kalla vattnet tillbaka till värmaren tills vattnet är tillräckligt varmt. De flesta av dem kommer med en termostat, som kommer att stoppa pumpen när vattnet når en viss temperatur.

Det traditionella systemet

Med ett traditionellt varmvattenrecirkulationssystem finns en returledning som går från den längst borta vattenfixturen tillbaka till varmvattenberedaren. Pumpen är placerad bredvid värmaren och drar tillbaka vatten från denna fixtur. Vattnet pumpas in i varmvattenberedaren, redo att värmas upp.

Direktsystem

Dessa modeller är för hem som inte har en dedikerad returlinje. Det betyder att de är mycket mer flexibla när det gäller installation. Du kan installera dem i nästan alla hus. Det finns två huvudval med en omedelbar cirkulationspump. Det finns den typen som du installerar under diskbänken – precis som ett vattenfilter under diskbänken – och den typ som du installerar över varmvattenberedaren.

När den installeras ovanför varmvattenberedaren trycker pumpen in varmvatten i rören. En backventil installerad längst bort från värmaren skapar det tryck som behövs för att göra detta. Nackdelen med dessa system är att fixturen där backventilen sitter kortvarigt kommer att ge varmt vatten från den kalla kranen när du först öppnar den.

Under diskbänkens varmvattencirkulationspump går under diskbänken som är längst bort från varmvattenberedaren. Nackdelen med detta system är att det kräver en strömkälla under diskbänken (eller mycket nära).

Båda typerna av dessa varmvattencirkulationspumpar (omedelbar och traditionella) erbjuder funktioner som kan spara pengar, energi och vatten. En vanlig och mycket användbar funktion är en timer. Detta gör att du bara kan köra pumpen under perioder på dygnet när folk behöver den. Det är ingen idé att köra en pump när alla är på jobbet. En annan bra funktion är en temperatursensor. Sensorn sätter bara på pumpen när vattentemperaturen faller under en viss nivå. Återigen, detta är ett bra sätt att spara pengar.

På begäran – system

På begäran – systemet fungerar ungefär som det direkta, men skillnaden är att pumpen aktiveras av användaren. Det fungerar genom att det kalla vattnet som ligger i varmvattenledningarna pumpas tillbaka upp i kallvattenrören. Härifrån hamnar den sedan i varmvattenberedaren. När det nyuppvärmda vattnet når varmvattenledningarna igen stängs pumpen av när en viss temperatur uppnås.

Denna typ av system övervakar sig själva effektivt och detta gör det mycket effektivt. Den stänger av sig själv när vattnet är tillräckligt varmt. Du kanske tror att den här typen av system är gammaldags eftersom det inte använder en timer och måste slås på manuellt. Däremot kan trådlösa fjärrkontroller användas, vilket innebär att du inte behöver lämna bekvämligheten av din soffa för att slå på varmvattenpumpen.

Vad är för och nackdelarna med cirkulationspumpar?

Vi kan inte göra den här texten med de bästa cirkulationspumparna och köpguiden utan att ge dig en kort sammanfattning av för- och nackdelarna med dessa enheter. Så här är cirkulationspumparnas fördelar och nackdelar. Vi hoppas att de hjälper dig att göra det bästa valet för ditt hem!

Fördelar, De slösar mindre vatten. Du kan potentiellt spara tusentals liter vatten varje år. Detta gynnar miljön och även ditt banksaldo. Du får varmvatten snabbare. I vissa hem är väntan på varmvatten irriterande. Eliminera väntan med en varmvattencirkulationspump. Nackdelar, De kan orsaka en liten fördröjning i kallvattenledningen. De använder el. Men med de flesta modeller är strömförbrukningen ungefär densamma som en glödlampa.

Hur fungerar en cirkulationspump?

Varmvattenpumpens placering är antingen ovanför varmvattenberedaren eller under vattensänkan. Båda dessa positioner har sina fördelar och sina nackdelar. En vattencirkulationspump kommer med något som kallas en sensorventil. En sensorventil är en anordning som är försedd med temperaturmätningsanordningen; troligtvis kommer det att vara termostaten.

Denna sensorventil fungerar som en utlösningsmekanism för pumpen. Den övervakar vattnets temperatur, och när den faller under en viss nivå öppnas sensorventilen och pumpen börjar gå. Kallvattnet och varmvattenledningen är båda anslutna till återcirkulationspumpen och när pumpen är igång används kallvattenledningen som returledning för kallvattnet som kommer från varmvattenledningen.

När vattnet i ledningen är tillräckligt varmt slutar pumpen att fungera och varmvattnet kommer att finnas tillgängligt vid kranen. Pumpen fortsätter att fungera när temperaturen igen faller under en viss nivå. För att förhindra att det händer är de flesta pumparna utrustade med en inbyggd timer. Denna timer kan ställas in så att pumpen bara går under en viss period på dygnet när du behöver varmvattnet, inte när det inte finns något behov av det.

Det råder ingen tvekan om att återcirkulation av varmvatten kommer att göra ditt liv mycket bekvämare, men varje fysisk sak har plussidan och nackdelen. Vi har diskuterat för- och nackdelar med att installera varmvattencirkulationssystemet.

Fördelar

Den främsta anledningen till att installera varmvattenberedaren är att du snabbt vill ha varmvattnet i din kran och duschar, och det gör den effektivt och den förser dig med varmvattnet utan dröjsmål. När du inte har varmvattencirkulationspumpen för att få varmvattnet kommer de flesta att låta kallvattnet flöda, som redan fanns i röret. Men med den här pumpen installerad kommer det vattnet inte att slösas bort; istället kommer det att skickas till värmaren.

En annan pluspunkt med att ha denna pump är att den inte är så dyr och kommer att finnas tillgänglig i nästan alla butiker nära dig. Dessutom är installationsprocessen för enheten mycket enkel, och de flesta av dem kommer med alla nödvändiga saker du behöver för att installera pumpen, inklusive beslag, slangar och andra föremål. När den väl är installerad kräver den väldigt lite underhåll, och vissa av enheterna kräver inte ens underhåll.

Nackdelar

Så det var fördelarna med att installera varmvattencirkulationspumpen; nu ska vi se vad som är nackdelarna med det. Vi har installerat pumpen så att vi får varmvattnet snabbare, men att göra det kommer att skapa en fördröjning i kallvattenledningen, så nu får du vänta på kallvattnet. Det ser ut som bara en avvägning mellan vattnet du behöver snabbare, varmt eller kallt.

Pumpen fungerar inte på luft! Den kommer att använda elektricitet för att fortsätta arbeta och för att fortsätta ge vattnet snabbare. Dessutom måste sensorventilen, som används som en indikator för start och stopp av pumpen, bytas ut vartannat till vart tredje år.

Om pumpen inte är automatisk och du måste starta den manuellt, kan det ta några sekunder till en minut att ge dig varmvattnet, vilket motverkar hela syftet med att installera varmvattenberedaren i första hand.

Är underhåll viktigt?

De flesta cirkulationspumpar på marknaden kommer att vara lätta att underhålla; du kan göra det själv, inget behov av en professionell. Det finns några pumpar tillgängliga på marknaden som inte kräver underhåll alls. Och en pump som vi har granskat kommer med patrondesignen, alla mekaniska rörliga delar är inneslutna i ett hölje, så det behövs inget underhåll. Om det finns några problem kan du byta ut det hela och fästa det nya. Så välj den som enkelt kan underhållas utan några professionella behov.

Beroende på modell kan du få vissa modeller som behöver mycket underhåll, medan andra inte skulle behöva mycket underhåll. Det är ingen idé att du alltid vill ha en modell med lågt underhållsbehov. Detta är bra så att du inte behöver oroa dig för att reparera en modell oftare.

Hur lång tid tar det i allmänhet att installera en cirkulationspump?

Installationen av återcirkulationspumpen är en ganska enkel process. Du behöver inte ringa en rörmokare om du vet hur du arbetar med vattenledningarna så att du inte lämnar en läcka efter dig. Det viktigaste är att nästan alla cirkulationspumpar kommer med alla nödvändiga tillbehör som behövs för att göra anslutningen. Så du behöver bara veta hur man använder en skiftnyckel och vilken del som passar var.

Men innan du gör några ändringar i ditt VVS-system, se till att du har tillåtelse att göra det eftersom vissa länder har strikta regler mot ändring av VVS-systemet om vattnet kommer från det allmänna vattensystemet.

>>> Är element något du funderar på att köpa? Klicka här.

Är en timer på cirkulationspumpen nödvändig?

En pump utan timer kommer att fortsätta fungera även när du inte behöver den. Anta att du är på kontoret eller sover, då behöver du inte varmvatten, men ändå fortsätter pumpen att fungera och förbrukar energi. Om en pump levereras med timern kan du ställa in tiden när du behöver en pump för att fungera och när du inte gör det. Om pumpen inte levereras med timern kan du installera en separat. Dessutom, utan en timer, måste du starta pumpen manuellt, och det kommer att ta tid tills det varma vattnet kommer ut ur kranen.

Vad är den genomsnittliga livslängden för cirkulationspumpar?

Pumpens livslängd kommer att bero på materialet som den är gjord av och även på den påfrestning som den utsätts för dagligen. Spänningen blir högre om pumpen är mindre jämfört med det vatten som den måste leverera. En cirkulationspump gjord av rostfritt stål håller längre eftersom den är fri från korrosionsproblemet.

Påverkar installationen av cirkulationspumpen kallvattenledningen?

Ibland, men inte alltid. Vissa varmvattenpumpar resulterar i en uppvärmning av kallt vatten, så det blir en fördröjning för att få kallvattnet, men förseningen kommer inte att vara under en längre period. Det blir mycket mindre än att vänta på varmvattnet. Och detta är bara fallet för ett fåtal pumpar, och de flesta av pumparna orsakar inte dessa problem. Och om dessa problem uppstår, kan isoleringen av rören lösa dem.

Hur man får varmvatten snabbare med cirkulationspumpar?

Tar det för lång tid att få varmt vatten i handfatet i köket och badrummet, eller en dusch? Är du trött på att få strömmen av kallt vatten samtidigt som du förväntar dig ett skönt varmt bad? Använd en varmvattencirkulationspump så att du inte behöver vänta längre.

De flesta större hem har långa VVS-anslutningar från en varmvattenberedare eller en panna till leveransstället (en kran, dusch, handfat, etc.), vilket gör att varmvatten färdas under lång tid. Detta saktar ner uppvärmningsprocessen och tvingar användarna att låta lite vatten gå i avloppet innan det varma vattnet levereras, vilket slösar tid, energi och vatten samtidigt som de förlorar pengar.

Detta kan också vara extremt frustrerande eftersom de första minuterna ger mestadels obekväma duschar och en obehaglig helhetsupplevelse – så användarna skyller naturligtvis på en varmvattenberedare. Det är därför många husägare väljer att köpa en cirkulationspump och installera den i återcirkulationsslingan, vilket förkortar väntetiden och minskar avfallet.

Vad finns det för andra alternativ?

Installera en varmvattenberedare eller tanklös enhet med den integrerade pumpen eller enhetsuppgraderingen, men cirkulationspumpen verkar vara den mest effektiva och kostnadseffektiva lösningen. Återcirkulationspumpar är en utmärkt lösning i hushållsvattenuppvärmningssystem eftersom de garanterar snabb vattenleverans, varmt eller varmt, från varmvattenberedaren, VVS-rör och armaturer. Man kan säga att varmvatten levereras omedelbart, men det beror på typen.

Detta görs genom att varmvatten cirkuleras genom rören även när kranen inte är öppen och det inte finns behov av varmvatten. Dessa system är kända som recirkulationssystem. Med den installerade pumpen kommer en dedikerad returledning som ansluter fixturen och varmvattenberedaren. En dedikerad returledning rekommenderas på grund av dess oberoende av försörjningsledningen, och främst i nya hem, eftersom installationen i en befintlig kan vara dyr.

Om den dedikerade ledningen inte är ett genomförbart alternativ, kan den befintliga kallvattenledningen i kombination med bypassventilen användas, där kallt vatten återförs tillbaka till värmaren istället för i avloppet. Men inte alla varmvattencirkulationspumpar är värda pengarna. Så du måste lära dig vad du bör gå till innan du köper en.

Vad finns det för typer av cirkulationspumpar?

Cirkulationspumpar som nämns här tillhör en grupp av centrifugalpumpar, den vanligaste typen som ses inom VVS och värme i hemmet. Pumparna utnyttjar den mekaniska kraften från en motor och överförs till ett pumphjul, vilket ökar vattnets hastighet.

I öppna system som vattenvärmesystemen där färskvattnet levereras regelbundet bör gjutjärnspumparna inte användas eftersom när järnet utsätts för syre rostar det snabbt. Välj pumpen gjord av rostfritt stål eller brons istället. Flera typer av cirkulationspumpar används i vattenvärmesystem; kontinuerliga (ON/OFF) pumpar, temperatur och tidsstyrda.

Detta är den enklaste typen av pump. Den går nonstop (kontinuerligt), vilket resulterar i extra stress, kortare livslängd och onödig energiförbrukning när varmvatten inte behövs. På begäran-pumpar använder en rörelsesensor eller en manuell omkopplare för att aktivera pumpen. Vid aktivering levereras varmvatten till armaturen. Den här typen av pump använder timern för att gå men endast vid inställd tid eller när till exempel efterfrågan på varmvatten är som störst.

Termostatpumpen är den temperaturstyrda pumpen som ser till att vattnet med önskad temperatur alltid finns tillgängligt vid fixturen. När den inställda temperaturen har uppnåtts stängs pumpen AV eller PÅ när temperaturen sjunker.Denna typ kan också kombineras med timern.

Hur väljer jag en cirkulationspump?

Det finns en lista över funktioner du bör tänka på när det gäller att välja cirkulationspumpar för VVS eller vattenvärme. Trots att de ser enkla och okomplicerade ut kan vissa funktioner förändra hela din upplevelse när du installerar och använder, till exempel:

Vad är fördelar med att använda cirkulationspumpar?

Att använda en cirkulationspump ger omedelbart en boost till varmvatteneffektivitet och komfort. Inga fler klagomål på att det tar för lång tid för varmvatten att nå duschen. Inget kallvattenstänk. Varmvatten finns där nästan omedelbart, så fort du öppnar kranen. De sparar tid och pengar. Utan en cirkulationspump tenderar vattenuppvärmningssystem att få användarna att slösa vatten innan de levererar varmvatten till kranen. Med varmvattencirkulationspumpar är ineffektivt vattenuttag ett minne blott.

De flesta cirkulationspumpar är mycket enklare att installera än andra liknande system, och kräver bara en timme eller så för installationen. Dessutom fungerar de flesta automatiskt utan mänsklig interaktion. Det behövs inga särskilda tillstånd för installationen. När pumpen väl är installerad krävs inget underhåll.

Är cirkulationspumpar viktiga?

Varmvattencirkulationspumpar fungerar genom att titta på vattentemperaturen (eller tiden) och dirigera vattnet på lämpligt sätt. När pumpen upptäcker kallt vatten i ledningen skickar den tillbaka det till varmvattenberedaren istället för till avloppen. När pumptermometern värms upp från varmt vatten stängs den av och börjar rinna av normalt.

Din nya cirkulationspump kommer att använda elektricitet – vanligtvis 100 kr till 200 kr per år – men du kommer att spara mycket mer än så på din vattenräkning. De flesta hus med fyra sovrum i normal storlek sparar 10 000 till 20 000 liter vatten per år!

De flesta pumpar – förutsatt att du inte fick en citron – kommer att hålla i 10 till 15 år. De största faktorerna som påverkar deras förväntade livslängd är mängden vatten du använder varje dag och kvaliteten på tillverkningen. Vi rekommenderar att du håller dig till ett av de “stora namnen”. Vill du att din pump ska hålla? Försök att hålla din linje så fri från skräp och partiklar. Dessutom – ju mer vattenpumpen måste bearbeta desto snabbare kommer den att slitas ut så kör inte duschen innan du planerar att gå in!

Hur kan en cirkulationspump underlätta min vardag?

När ett hem är byggt med en cirkulationspump är den försedd med en dedikerad returledning som cirkulerar varmvattnet tillbaka till varmvattenberedaren. Även om du inte har lyxen med en dedikerad returledning, finns det ett enkelt sätt att eftermontera ditt VVS som gör att du kan installera en pump på ett befintligt hus med hjälp av tids- och temperaturcirkulationspumpen.

En övergångsventil är vanligtvis installerad under diskbänken som är längst bort från varmvattenberedaren. När cirkulationspumpen är igång kommer varmt vatten att rinna genom stamledningarna på ditt VVS. Övergångsventilen är temperaturaktiverad och öppnas när vattnet i varmvattenledningen faller under 35 grader celsius.

När ventilen öppnas kommer det att tillåta det “kylande varma vattnet” att rinna in i kallvattenledningen. När det “kylande heta vattnet” leds in i kallvattenledningen kommer temperaturen i varmvattenledningen att stiga tills en inställd temperatur. När vattnet når den angivna temperaturen stängs övergångsventilen.

Det är värt att notera att när övergångsventilen är öppen och låter varmt vatten rinna in i kallvattenledningen, kan det kalla vattnet bli varmare än förväntat. Speciellt när cirkulationspumpen är i gång. Bekvämligheten med systemet är svårt att förneka, men ett på begäran-system har många fördelar när du efterinstallerar ditt hem. Faktum är att det kan vara något lättare att installera och om det används på rätt sätt kan det vara extremt energieffektivt.

Hur beräknar man det flöde man behöver till en pool?

Vilken flödeshastighet du behöver beror på din pools egenskaper. För att bevara en adekvat vattenkvalitet måste filtreringscykeln kunna behandla och filtrera allt vatten i poolen på mindre än sex timmar, varav fyra är optimala. Exempel: för en rektangulär pool 8m x 4m i storlek, med ett genomsnittligt djup på 1,5 m, poolvolymen är 48m3; så du vill ha ett pumpflöde på minst (48 / 4 =) 12m3/h för att möjliggöra fullständig återvinning av vattnet inom fyra timmar.

Detta är dock ett minimum, och det är alltid bättre att överdimensionera din pumpkapacitet. Utan att starta en snabbkurs i hydraulik, låt oss bara säga att vattencirkulationen kan stöta på olika former av motstånd; så en bra tumregel är att överdimensionera pumpens nominella flöde med en faktor på 1,2 till 1,5.

Poolrörslayout – ju fler böjar det finns, desto mer motstår vattenflödet; Avstånd mellan pool och maskinrum – ju längre den är, desto kraftfullare måste pumpen vara; Pumphöjden i förhållande till skimmarna – precis som att öka avståndet kommer det att krävas mer kraft för att få pumpen att trycka uppför. Filtervolym och igensättning – eftersom passage genom filtret ger ett motstånd som ökar när det blir igensatt av skräp.

I vårt fall, för ett bassängbassäng med ett maskinrum något över poolens nivå och 8 meter bort horisontellt, kommer en pump med ett minimumflöde på 15m3/h att vara idealiskt.

 

Om du verkligen vill komma in i muttrarna och bultarna, se tillverkarens tabeller som medföljer pumpen som ger flödessiffror enligt systemtrycket. Detta gör att du kan göra exakta jämförelser mellan olika pumpmodeller, men utan att ha en mycket sofistikerad installation kommer de enkla beräkningsmetoderna som nämns ovan att fungera lika bra.

Var kan jag hitta flödet på min pump?

Titta bara på etiketten på din pump eller, i annat fall, på användarmanualen! Flödeshastigheten som anges på pumpen motsvarar ett visst tryck i kretsen – och det är här du måste vara försiktig. Flödeshastigheten vi beräknade ovan är för tryck mellan 0,8 och 1 bar. Om flödeshastigheten som anges av tillverkaren motsvarar ett lägre tryckvärde, blir det faktiska flödet lägre vid 0,8 bar (eftersom pumpen effektivt trycker mot mer motstånd).

Du behöver därför en kraftfullare pump för att uppnå en tillräcklig vattencirkulationshastighet. Andra indikationer att ta hänsyn till är pumpens driftspänning och effekt. Driftspänningen kommer att vara ett standardnätvärde, men du måste fortfarande fastställa om din pump går på enfas eller trefas el. Valet här beror på ditt befintliga inhemska elnät. Effektklassen (P) ger dig en uppfattning om energiförbrukningen. Flöde och effekt är relaterade; för en given flödeshastighet kommer en kraftfullare pump att hålla längre innan den visar tecken på slitage.

Varför välja en cirkulationspump till poolen med variabel hastighet?

En pump med variabelt varvtal, som namnet antyder, gör att driftshastigheten kan justeras och i vissa fall förprogrammeras efter dina behov. Detta bestämmer flödet. Om din pool är stor i volym kräver den betydande filtrering och dess användningsnivå varierar kraftigt, en poolpump med variabel hastighet är ett bra alternativ. Detsamma gäller om du fortsätter att använda den under vintern. Prisskillnaden är dock svår att motivera med tanke på de begränsade besparingarna i energiförbrukningen.

Hur bedömer man kvaliteten och tillförlitligheten hos en cirkulationspump?

Prisintervallet för poolpumpar är brett, den dyraste är modellerna med variabel hastighet. Tänk på att ditt val kommer att bero mycket på storleken och formatet på din pool… En liten pool ovan jord behöver inte lika robust en pump som en stor nedgrävd pool.

För pooler som endast används under en kort tidsperiod bör det räcka med en ganska enkel modell av pump. Å andra sidan, om din pump förväntas gå året runt för att tjäna en uppvärmd pool, behöver du en mer pålitlig, avancerad modell.

Hur som helst, att välja en självsugande pump utrustad med ett förfilter ger dig en längre livslängd. Om du använder salt som desinfektionsmedel i din pool (eller faktiskt om det är en saltvattenpool), kontrollera att din pump är kompatibel med saltvatten. Slutligen kan ljudnivån (mätt i decibel, dB) vara en viktig faktor när du gör ditt val om din pump är installerad nära poolen eller i ett område som används för andra aktiviteter.

Hur använder jag en cirkulationspump?

En cirkulationspump är en vattenpump som flyttar varmvatten runt ditt värmesystem. Vattnet går från din panna till rören som matar dina radiatorer, handdukstorkar och varmvattenbehållare. Vattnet rinner sedan tillbaka till pannan för att upprätthålla ett konstant flöde av uppvärmt vatten runt ditt hem.

Cirkulationspumpar för centralvärme är vanligtvis placerade inuti eller nära din panna, eller i ditt luftskåp bredvid din varmvattenberedare. Om din pump är inuti din panna, följ vår guide för att undvika ett pannahaveri i framtiden och hålla din cirkulationspump i toppskick.

Vad gör jag om min cirkulationspump slutar fungera?

Det finns några kontrolltecken som indikerar att ditt cirkulationspumpsystem inte fungerar korrekt. Du kanske märker:

 • Vattenflödesröret är inte varmt trots att pumpen går
 • En vattenläcka kommer från pumpen
 • Pumpen avger ovanliga ljud
 • Pumphuset känns varmt
 • Vissa eller alla dina radiatorer värms inte upp
 • Du har inget varmvatten

Dessa kan orsakas av problem som blockeringar eller ett luftlås i systemet som kan åtgärdas. Så, innan du skyndar dig att byta ut pumpen, följ vår checklista nedan för att diagnostisera problemet och reparera det där det är möjligt.

Vad finns det för vanliga problem med cirkulationspumpar?

Inget vatten rinner runt systemet, Bullrig cirkulationspump, Blockerad pump, Läckande pump, Felaktiga hastighetsinställningar, Förlust av makt, Pumpen stängs inte av, Felaktig installation, Inget vatten rinner runt systemet.

Om din cirkulationspump fortsätter att gå, men den inte flyttar vatten runt ditt system, kan dess axel eller propeller ha fastnat. Försök att ge pumpen ett lätt tryck. Det kan räcka för att frigöra komponenter som har fastnat. Om detta inte fungerar, eller om du upptäcker att pumpen fastnar regelbundet, är det förmodligen dags att byta ut den innan den misslyckas helt.

Följ instruktionerna om hur du byter ut en cirkulationspump eller kontakta en registrerad ingenjör om du tror att du behöver en ersättningspump. Om din pump är bullrig kan det finnas ett luftlås inuti pumpen. Luftlås kan få din pump att sluta fungera, men som tur är finns det en enkel lösning. För en cirkulationspump som är utanför din panna, följ dessa instruktioner för att ta bort luftlåset:

Du behöver en platt skruvmejsel och en trasa. Stäng av strömförsörjningen till pumpen Leta reda på den lilla avluftningsskruven på pumpen Kom ihåg att pumpen är full med vatten, så placera duken under skruven Vrid skruven mycket långsamt (mindre än ett kvarts varv är vanligtvis tillräckligt) för att tillåta eventuell luft att strömma ut Dra åt skruven Torka upp allt överflödigt vatten Slå på strömförsörjningen igen

Om detta inte stoppar ljudet, är det möjligt att ett lager inuti pumpen har lossnat. Om så är fallet måste du byta ut cirkulationspumpen. Om detta inte stoppar ljudet, är det möjligt att ett lager inuti pumpen har lossnat. Om så är fallet måste du byta ut cirkulationspumpen. Om du fortfarande kan höra ett ljud kan det finnas ett separat problem med din panna. Ta reda på hur du diagnostiserar bullriga pannor.

Hur åtgärdar jag långsam uppvärmning?

Om din värme värms upp långsamt, inte till full temperatur, eller om den inte värms upp alls, kan cirkulationspumpen vara blockerad eller den kan ha slutat fungera. Blockerade pumpar kan vara resultatet av en ansamling av slam och metallpartiklar som strömmar genom centralvärmesystemet. Smutsen kan fastna i huvudkomponenter, som cirkulationspumpen, vilket gör att de misslyckas.

Ring in en ingenjör för att diagnostisera problemet. De kan behöva utföra en lämplig systemrengöring av systemet för att rengöra det. Om du ser vattenläcka från din cirkulationspump kan det bero på att pumpen har lossnat eller att tätningen har sprängts. Om du behöver hjälp med läckor i hemmet, använd denna användbara guide för att diagnostisera läckande rör.

Dra först åt alla skarvar med en skiftnyckel eller skiftnyckel. Om det fortfarande läcker, kontrollera alla kopplingar på pumpen. Vissa delar kan ha korroderat. Om så är fallet måste pumpen bytas ut. Kontrollera slutligen skarven på pumpen. Om det är härifrån läckan kommer kan tätningen på pumpen ha spruckit. Ring i så fall en Gas Safe-registrerad ingenjör som antingen kan byta ut tätningen eller, om pumpen är mycket gammal, byta ut hela pumpen.

Bör jag köpa ett cirkulationspumpsystem?

Även om det finns både för- och nackdelar med recirkulerande pumpar, tror jag att komforten med omedelbart varmvatten är värt det. Och dessutom, om du är som jag, hatar du tanken på att slösa med vatten. Nej, de kommer inte att spara dig några pengar på kort eller lång sikt. Och de måste sättas på en timer för att hålla dem från att köra hela dagen och natten. Vilket kan vara obekvämt när man vill ha varmvatten på en ej förutbestämd tidpunkt.

Kostnaden för en cirkulationspump är inte så mycket och installationen är enkel nog att göra det själv, så det är en lättillgänglig lyx som samtidigt kommer att göra ditt hus mindre slöseri med vår dyrbara naturresurs.

Finns det något jag bör jag kolla extra noga efter?

Vertikalt sug, detta innebär det avstånd genom vilket vatten måste sugas ut ur dess källa för att nå pumpen. Om din pump är monterad vid brunnens topp är avståndet från vattennivån till pumpläget det vertikala suget. Denna parameter måste kontrolleras mot pumpens sughuvud innan köp. Det vertikala avståndet mellan pumpen och utmatningstanken kallas det vertikala tryckhöjden. Denna höjd måste matchas med pumpens tryckhöjd för att säkerställa att den valda pumpen passar din applikation.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top