Bäst dimmers 2024 – Test av olika dimmers

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

ELKO EKO30195

Schneider Exxact

Gelia EFGE701DC

Schneider Trend

Klicka här för att se fler dimmers.

I takt med att teknikens utveckling fortsätter att påverka våra hem, har ljusstyrningslösningar, i synnerhet dimmers, blivit alltmer eftertraktade.

De erbjuder oss inte bara förmågan att anpassa belysningen efter vårt humör, utan även möjligheten att spara energi och förlänga lampans livslängd.

Men med så många alternativ och tekniska specifikationer på marknaden kan det vara en utmaning att förstå vad man verkligen behöver.

I det här testet kommer vi att dyka in i dimmervärlden och ge dig den kunskap du behöver för att fatta välgrundade beslut.

1. Bäst i test – ELKO EKO30195

ELKO EKO30195 Dimmer

ELKO EKO30195 är en vriddimmer som imponerade oss med sin flexibilitet och kvalitet när vi testade den. Med en kapacitet på 370VA LED RC, RS, är denna dimmer designad för att hantera LED-lampor men fungerar även för glödlampor, halogen och elektroniska transformatorer. Detta gör den till en mångsidig enhet som passar många olika belysningslösningar.

En av de största fördelarna vi märkte under testet var att ingen nolla krävs (2 ledarsystem), även om man kan ansluta en nolla för stabilare dimring och lägre lägsta nivå. Det termiska skyddet, överbelastningsskyddet och kortslutningsskyddet bidrog också till en trygg användning.

En annan intressant funktion som vi uppskattade var dimmerns växlande kontakt för trappfunktion. Detta gjorde att den enkelt kunde installeras i befintlig trappbrytarinstallation tillsammans med en mekanisk trappbrytare. Mjukstarten och minnesfunktionen var ytterligare egenskaper som verkligen stod ut under vårt test.

När det gäller nackdelar, fann vi att även om montagedjupet på 27 mm är rimligt, så medföljer inte förhöjningsramar för utanpåliggande montage. Detta kan begränsa monteringsalternativen för vissa användare.

I det stora hela var ELKO EKO30195 en pålitlig och effektiv dimmer som utförde väl i vårt test. Dess mångsidiga användning och imponerande tekniska specifikationer gör den till ett solitt val för de som söker en flexibel och robust lösning för sin belysning.

Fördelar

 • Funkar med olika typer av lampor
 • Ingen nolla krävs för enklare installation
 • Termiskt skydd och överbelastningsskydd
 • Mjukstart och minnesfunktion

Nackdelar

 • Förhöjningsramar medföljer ej

2. Bäst premiumval – Schneider Exxact

SCHNEIDER ELECTRIC Exxact WDE002299 Dimmer

Vid vårt test av Schneider Exxact LED-dimmer blev vi omedelbart imponerade av dess förmåga att automatiskt identifiera ansluten last. Denna dimmer erbjuder flexibiliteten att arbeta med en mängd olika belastningar, allt från 230V halogenlampor till dimbara 230V LED-lampor och till och med konventionella eller elektroniska transformatorer.

Funktionaliteten hos Schneider Exxact WDE002299 skiljer sig från andra dimmers vi testat tidigare. Möjligheten att välja mellan framkants- (tyristor-) eller bakkantsdimmer (transistordimmer) innebär att den kan anpassa sig till olika belysningsförhållanden och förbrukningskrav.

När vi utförde testet uppskattade vi särskilt hur den enkelt kunde integreras i olika inställningar, vare sig det var infällt IP20-montage i apparatdosa eller utanpåliggande montage i en 35mm-dosa.

Vidare, trots dess standard IP20-klassificering, upptäckte vi att den kan uppgraderas till IP44, vilket ökar dess mångsidighet för användning i fuktiga eller dammiga miljöer. Designalternativen var också imponerande. Med möjlighet att byta ut centrumplattan till transparent med färginlägg eller borstat stål, kan dimmern anpassas för att matcha olika inredningsstilar.

Men som med alla produkter vi testar, fann vi några begränsningar. Det huvudsakliga området som vi tyckte kunde förbättras var dimmerns maximala kapacitet för LED-lampor i RL LED-läge. Med tanke på dess omfattande kapacitet för andra lampor, kändes de 40 W som något begränsande.

Sammanfattningsvis visade sig Schneider Exxact LED-dimmer vara en stark och mångsidig enhet i vårt test, med endast några mindre områden för förbättring. För dem som söker en pålitlig och anpassningsbar dimmerlösning, skulle denna produkt vara ett utmärkt val.

Fördelar

 • Automatisk identifiering av ansluten last
 • Flexibel montering och anpassningsalternativ
 • Kan uppgraderas till IP44

Nackdelar

 • Begränsad LED-kapacitet i RL LED-läge

3. Bäst budgetval – Gelia EFGE701DC

GELIA EFGE701DC Dimmer

När vi testade Gelia EFGE701DC var den mest framträdande egenskapen dimmerns bakkantsstyrning. För den som är på jakt efter en dimmer speciellt utformad för LED-belysning erbjuder denna produkt ett infällt montage, vilket ger en snygg och diskret finish i rummet. Om utanpåliggande montage är önskvärt kan en förhöjningsram enkelt läggas till.

Vid användning av Gelia EFGE701DC var dess vredmanövrering både smidig och intuitiv. Detta tillät oss att enkelt justera ljusstyrkan i rummet efter önskemål. Med dess kapacitet att hantera märkeffekt mellan 3-200 W, fann vi att dimmern kunde klara av en mängd olika LED-ljuskällor, vilket gjorde den särskilt mångsidig i flera inställningar.

Designmässigt är Gelia EFGE701DC minimalistisk och rent vit, vilket gör att den kan smälta in i de flesta inredningar utan att dra uppmärksamhet till sig. Med tanke på dess tekniska specifikationer var vi nöjda med dess prestanda och funktion, särskilt med tanke på dess överkomliga pris.

Däremot stötte vi på ett litet hinder under installationen. Finsäkringen på 1,25A krävde lite extra försiktighet, och i situationer där lasten närmar sig den övre gränsen kunde detta bli en begränsning för vissa användare.

Sammanfattningsvis, för den som söker en pålitlig, enkel att använda, och estetiskt tilltalande LED-dimmer, kommer Gelia EFGE701DC säkerligen att imponera. Medan det finns några små avvägningar att överväga under installationen, är produktens totala prestanda och värde svårt att förbise.

Fördelar

 • Bakkantsstyrning för smidig dimning
 • Flexibelt montage (infällt eller utanpåliggande)
 • Intuitiv vredmanövrering
 • Mångsidig märkeffektskapacitet

Nackdelar

 • Försiktighet krävs med 1,25A finsäkring
 • Endast vit färg

4. Populärt val – Schneider Trend

SCHNEIDER ELECTRIC Trend Dimmer

Schneider Trend från Schneider Electric erbjuder sig som en kraftfull lösning för ljusreglering i hemmet. När vi satte igång med vår testning blev vi snabbt imponerade av dess förmåga att reglera en rad olika ljuskällor, från glödlampor till elektroniska transformatorer.

Det mest imponerande var dess inbyggda kortslutnings- och överlastskydd, vilket ger en extra säkerhetsfaktor vid användning.

Tryckbrytaren med trappfunktion visade sig vara en nyskapande funktion, som tillät oss att smidigt skifta mellan ljusstyrkan i rummet. Den här brytaren, i kombination med dess bakkantsstyrning, säkerställde en jämn och flimmerfri ljusupplevelse, något som verkligen förhöjde atmosfären i våra testrum.

Även om dimmerns vita estetik och dess kompakta design med måtten 82 mm i höjd och bredd och 29 mm i djup gjorde den diskret och lätt att integrera i flera rumsmiljöer, stötte vi på ett litet hinder. Vi fann att inbyggnadsdjupet på 46 mm kunde vara något begränsande i vissa installationsscenarier, särskilt i väggar med mindre utrymme.

Trots detta lilla hinder erbjuder Schneider Trend en robust och pålitlig ljusregleringslösning som är idealisk för de flesta inomhusmiljöer.

Med dess säkerhetsfunktioner och smidiga användning skulle vi rekommendera den till alla som letar efter en högkvalitativ dimmer till ett rimligt pris. Schneider Trend lever upp till sitt namn som en trendig och tekniskt avancerad produkt inom ljusreglering.

Fördelar

 • Kortslutnings- och överlastskydd
 • Flimmerfri ljusreglering
 • Mångsidig för olika ljuskällor
 • Diskret design

Nackdelar

 • Begränsat inbyggnadsdjup

5. Universal användning – Vadsbo v-4020020TRL-VP

VADSBO v-4020020TRL-VP Dimmer

När vi för första gången introducerades för Vadsbo VD200 LED-Dimmer var vi nyfikna på hur den skulle prestera med tanke på dess imponerande specifikationer och universala anpassningsmöjligheter.

Under vårt test fann vi att VD200 står ut som en ledare när det kommer till mångsidighet och flexibilitet. Dimmern klarade inte bara av att reglera LED-belysning utan också glödljus, 230V halogen och dimbara lågenergilampor med lätthet.

Den stora fördelen med VD200 är dess låga startbelastning på endast 1VA, vilket är ovanligt för vriddimrar. Detta säkerställer att även de svagaste ljuskällorna kan dimras effektivt och smidigt.

En annan uppskattad egenskap är dess trappkopplingsmöjlighet, vilket innebär att du kan dimra och tända på en plats och släcka på en annan. Denna funktion, enligt oss, är ett måste i moderna hem.

Med tanke på installationen märkte vi dock ett litet hinder. Även om dimmern är universellt designad för att passa med flera ramtyper som Exxact, ELKO och GIRA, kan dess inbyggnadsdjup på 46 mm vara något begränsande i vissa scenarier.

Sammantaget levererar Vadsbo VD200 LED-Dimmer en imponerande prestanda med tanke på dess pris och kapacitet. Den universella kompatibiliteten, kombinerat med dess unika dimringsfunktioner, gör det till ett idealiskt val för de flesta hushåll.

Trots det lilla problemet med inbyggnadsdjupet, skulle vi starkt rekommendera denna dimmer till alla som söker efter en pålitlig och effektiv ljusregleringslösning. Vadsbo VD200 är inte bara en produkt; det är en lösning som lyser upp ditt hem på det sätt du vill ha det.

Fördelar

 • Mångsidig ljusreglering
 • Låg startbelastning
 • Trappkopplingsfunktion
 • Kompatibel med flera ramtyper

Nackdelar

 • Begränsat inbyggnadsdjup

6. För smarthem – Gelia Connect 2 Home

GELIA Connect 2 Home Dimmer

I vårt senaste test av Gelia Connect 2 Home upptäckte vi att detta inte bara är en produkt – det är en kombination av estetik och funktion. Vid första anblicken imponerades vi av den skandinaviska designen som är känd för sin minimalism och rena linjer. Vit som färg bidrar till en enhetlig look som smälter in i de flesta moderna hem.

Vad som verkligen stack ut under vårt test var hur enkelt det var att installera dimmern. De inkluderade fästklorna och klo-kitet med skruvar var särskilt hjälpsamma, särskilt när vi installerade den i äldre installationer. Mångsidigheten i denna produkt var också imponerande.

Den kan kopplas till LED 3-24 W och passar även för lågvoltshalogen 30-200 W, glödljus 30-200 W, och halogenlampor 30-200 W. Den universella lasten och 230 V märkspänningen gör den till en kraftfull lösning för de flesta belysningsbehov.

Vi uppskattade också att manövreringsmetoden var en tryckknapp, vilket ger enkelhet och en taktil respons. En liten nackdel som vi märkte under testningen var att trots dess universella kapabiliteter kan vissa särskilt känsliga LED-lampor uppleva mindre flimmer vid vissa dimmningsnivåer.

En annan aspekt som imponerade oss var varumärket Gelia’s engagemang för kvalitet. Med en 5-årig garanti ger det konsumenterna förtroende att produkten är byggd för att hålla och att företaget står bakom sin produkt.

Sammanfattningsvis är Gelia Connect 2 Home en fantastisk blandning av form och funktion. Det är inte bara estetiskt tilltalande men också användarvänligt och mångsidigt, vilket gör det till ett värdefullt tillskott i varje hem.

Den ligger också i framkanten av ljusstyrningsteknik med sitt infällda montage och moderna utseende. Med tanke på allt detta rekommenderar vi starkt att överväga detta alternativ nästa gång du letar efter en dimmerlösning för ditt hem.

Fördelar

 • Enkel installation
 • Mångsidig användning
 • Skandinavisk design
 • 5 års garanti

Nackdelar

 • Mindre flimmer med vissa LED
Hur vi utförde vårt test av dimmers

Hur vi utförde vårt test av dimmers 2024

Att välja den rätta dimmern kan vara en utmaning. Både funktion och pris spelar roll när det kommer till att köpa en dimmer, och därför ville vi utföra en detaljerad analys av olika modeller på marknaden.

Genom att jämföra olika egenskaper och funktioner, som bästa dimmern och billig dimmer, har vi identifierat de modeller som presterar bäst i test.

I den här delen kommer vi att gå igenom hur vi genomförde vårt test, vilka steg vi tog, och vad som var våra erfarenheter och tankar under processen.

Uppställning av testmiljö

För att vårt test skulle bli så pålitligt som möjligt, skapade vi en speciell testmiljö där vi kunde testa olika typer av dimmers, inklusive led dimmer och schneider dimmer.

Vi försäkrade oss om att miljön hade en konsekvent belysning och temperatur, och att alla enheter hade samma förutsättningar. Detta för att få fram den bästa dimmern i vårt test. En punktlista med relevant information:

 • Testrummets temperatur: 22°C
 • Antal olika dimmermodeller testade: 10
 • Belysningstyp: LED

Vår testprocess

När det var dags att testa produkterna, följde vi en noggrant planerad process. Först installerade vi varje dimmer strömbrytare på samma sätt för att säkerställa att de hade samma förutsättningar.

Sedan jämförde vi varje produkt med varandra genom att titta på olika kriterier som användarvänlighet och energieffektivitet. Vi ville inte bara hitta en bra dimmer utan också en som är bäst i test, så vi genomförde flera rundor av jämförelser.

Utförande av testerna

Utförandet av testerna var det mest kritiska steget. Varje dimmer testades tre gånger, och varje test tog i genomsnitt 30 minuter. Vi noterade hur de presterade under olika förhållanden och jämförde dem mot varandra. Så om du planerar att köpa en dimmer, kan du vara säker på att vår analys är baserad på noggranna observationer.

Vi upptäckte att en schneider dimmer presterade bäst i test, medan en billig dimmer också kunde vara ett förnuftigt val beroende på dina behov.

Utvärdering

Utifrån de tester som utfördes gjorde vi en omfattande utvärdering för att avgöra vilken dimmer som var bäst i test. Vi bedömde inte bara funktion och prestanda utan tog även hänsyn till pris, vilket gjorde det möjligt att identifiera den bästa dimmern för olika budgetar.

En billig dimmer kunde exempelvis prestera oväntat bra i förhållande till sitt pris. Genom att analysera data från våra tester och väga samman dem med våra personliga erfarenheter och iakttagelser, kunde vi sortera produkterna i olika kategorier, från “bästa dimmern” till “mest prisvärda”.

Hållbarhet och långtidstest

För att avgöra hur väl en dimmer skulle hålla över tid, utförde vi långvariga tester. Vi simulerade flera månaders användning på bara några veckor för att se hur varje led dimmer och schneider dimmer skulle klara av långvarig användning.

Detta test gav oss en inblick i produkternas hållbarhet och hjälpte oss att förstå vilken dimmer strömbrytare som skulle kunna vara en bra dimmer över längre tid. Vissa modeller visade tecken på slitage tidigt, medan andra, som den bästa dimmern i vårt test, visade imponerande motståndskraft.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerheten är en kritisk faktor när man ska köpa en dimmer. Under vårt test undersökte vi noggrant hur varje produkt presterade under olika förhållanden och hur de reagerade på eventuella störningar eller oväntade situationer.

Det var viktigt för oss att identifiera eventuella säkerhetsrisker eller svagheter i produkterna. Vi upptäckte att flera modeller hade inbyggda säkerhetsfunktioner som skydd mot överhettning, vilket var en viktig aspekt i vår slutliga bedömning.

Den informationen var avgörande för att vi skulle kunna rekommendera en dimmer som inte bara presterar bäst i test utan också är säker och pålitlig att använda i ditt hem.

Tips inför användning av dimmers

Tips inför användning av dimmers

Att använda en dimmer kan förvandla upplevelsen av belysning i ett rum. Genom våra tester har vi samlat på oss en hel del kunskaper och erfarenheter som kan hjälpa dig att få ut det mesta av din dimmer. Här följer några tips som vi fann viktiga under vår testprocess, för att din dimmer ska fungera bäst i test.

Välj rätt dimmer för din lampa

När vi utförde vårt test, upptäckte vi att vissa dimmers fungerar bättre med specifika lampor. Om du till exempel har en halogenlampa, är det viktigt att välja en dimmer som är kompatibel med den typen av lampa.

Annars kan du uppleva flimmer eller andra problem. Om du planerar att köpa en dimmer, se till att kontrollera kompatibiliteten med dina befintliga lampor för bästa resultat.

Installation och transformator

En annan nyckelfaktor som vi märkte under vårt test var vikten av en korrekt installation. Om du har en transformator i din belysningsuppsättning, bör du kontrollera att din dimmer är kompatibel med den.

Vissa dimmers kan kräva en specifik transformator för att fungera korrekt, och det kan göra en stor skillnad för att få din dimmer att vara bäst i test i ditt hem.

Använd rätt strömbrytare

Under vårt test fann vi att det var viktigt att använda rätt typ av strömbrytare i samband med din dimmer. En dimmer strömbrytare som inte är kompatibel med din dimmer kan leda till problem och göra att din upplevelse inte blir optimal. Detta var något som hjälpte oss att förstå vikten av att matcha alla komponenter korrekt.

Förstå dimmerns funktioner

Vårt test visade också att förståelse för dimmerns olika funktioner kan bidra till en mycket bättre användarupplevelse. Varje dimmer kan ha unika egenskaper och inställningar som kan anpassas till dina behov. Att förstå hur de fungerar kan göra din dimmer bäst i test i ditt eget hem.

Ta hänsyn till energiförbrukning och hållbarhet

I våra tester lade vi märke till att vissa dimmers var mer energieffektiva än andra. Att förstå din dimmers energiförbrukning kan inte bara spara pengar på din elräkning utan också bidra till en mer hållbar livsstil. Här är några punkter att överväga:

 • Energibesparing: Vissa dimmers kan minska energiförbrukningen med upp till 40%
 • Hållbarhet: Välja en dimmer som är tillverkad av återvunnet material eller som har andra miljövänliga egenskaper

Slutsats

Dessa tips, som har tagits fram genom vår noggranna testprocess, kan hjälpa dig att få ut det mesta av din dimmer. Oavsett om du letar efter den bästa dimmern eller en mer billig dimmer, kan dessa riktlinjer hjälpa dig att göra ett informerat val och säkerställa att din dimmer inte bara fungerar optimalt utan också är bäst i test för dina specifika behov.

Vanliga frågor om dimmers

Vanliga frågor om dimmers 2024

Hur vet man om en dimmer klarar LED?

För att avgöra om en dimmer klarar LED bör man titta på dimmerns tekniska specifikationer. Oftast kommer det tydligt att anges om den är kompatibel med LED. Många moderna dimmers är utformade för att hantera både traditionella glödlampor och LED-lampor.

Får man sätta in en dimmer själv?

Ja, i teorin kan en händig person sätta in en dimmer själv. Men det är viktigt att ha kunskap om elinstallationer och att alltid stänga av huvudströmbrytaren innan arbetet påbörjas. För säkerhets skull kan det vara bäst att anlita en elektriker.

Hur funkar 3 stegs dimmer?

En 3-stegs dimmer tillåter användaren att ändra ljusstyrkan på lampan i tre distinkta nivåer: låg, mellan och hög. Genom att trycka på dimmerknappen växlar man mellan dessa tre nivåer, vilket ger en enkel och intuitiv ljusreglering.

Måste man ha dimbar lampa till dimmer?

Ja, för att kunna dra nytta av en dimmers fulla potential och för att undvika tekniska problem bör man använda dimbara lampor. Icke-dimbara lampor kan uppleva flimmer, reducerad livslängd eller kan till och med skadas när de används med en dimmer.

Varför blinkar lampan med dimmer?

Blinkande lampor med en dimmer kan bero på flera orsaker. Den vanligaste är inkompatibilitet mellan lampan och dimmern. Andra orsaker kan inkludera felaktiga installationer, en defekt dimmer eller användning av icke-dimbara lampor med en dimmer.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen