Bästa diskbänken 2022 – Test av olika diskbänkar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Intra Atlantic HB8

Contura F10 Diskbänk

Contura Concert C24P

Intra Barents A300

Klicka här för att se fler diskbänkar.

Bästa diskbänken 2022

Hjärtat i varje hem är för de flesta köket, och en riktigt bra diskbänk är en viktig del av det. Du tvättar händerna där, sköljer disken, förbereder mat och allt annat man kan tänka sig. Diskbänken är utan tvekan en av de mest förbisedda men samtidigt välanvända delarna av köket. Även om det förstås är viktigt att din diskbänk håller samma design som resten av ditt kök är det ännu viktigare att den faktiskt är funktionell och uppfyller dina vardagliga behov. Det behöver inte vara överväldigande att handla efter en diskbänk, vilket är varför vi har skapat denna köpguide. Se de bästa diskbänkarna i varje kategori ovan i min tabell.

Det är faktiskt ganska svårt att köpa den bästa diskbänken på nätet på egen hand. Det beror på att där finns så mycket som man måste tänka på. Det finns till exempel affärer som inte skriver om de negativa sakerna. De nämner alltså bara de positiva sakerna för att då säljer det så klart bättre. Men detta gör även att man inte får en klar bild av hur bra diskbänken faktiskt är. Teleskopstegar finns även i en massa olika modeller som i sin tur finns i olika prisklasser. Om man inte är så insatt är det därför ganska svårt att köpa en bra diskbänk.

Men det är just av den anledningen som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för teleskopstegar. Jag har nämligen genomfört mitt eget diskbänk test. Jag rekommenderar även de bästa teleskopstegarna som man kan köpa just nu. När man ska köpa en diskbänk så finns det ganska många saker som man ska tänka på. Det är därför som köpet ibland kan bli hyfsat svårt. Men genom att använda min komplexa köpguide som en grund så kommer köpet att bli mycket enklare. Jag har gjort den här guiden genom att testa olika teleskopstegar. Jag har även läst igenom andra kundrecensioner och tester. Den här informationen har jag sedan satt ihop till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa den bästa diskbänken.

Om du installerar en ny diskbänk är chansen stor att du också behöver en ny köksblandare, så kolla in vårt test av köksblandare för år 2022.

Köpguide för bäst i test diskbänk 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa den bästa diskbänken på nätet. Det är för att där finns så många olika saker som man måste tänka på. Men den kan bli mycket enklare genom att följa min strukturerade köpguide. När du köper en bra diskbänk så finns det några viktiga saker som man ska tänka på. Man måste även tänka på att man ska välja utifrån sina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa diskbänken 2022:

  • Storlek
  • Material
  • Stil

Storleksalternativ

Det finns en mängd storleksalternativ för din nya diskbänk, som du kan hitta så lite som 20 cm längd eller överstiga 100 cm för större utrymmen. Känn syftet med diskbänken och hur den kommer att användas. Till exempel, om du letar efter ett handfat att installera på din köksö för att hjälpa till med matlagning, behöver du troligen bara en liten förberedande diskbänk som är 60 cm lång eller mindre.

Om du byter ut ditt huvudsakliga kökshandfat, vill du bli lite större. De vanligaste storlekarna för ett diskbänk är 75 cm eller 85 cm, men en standardstorlek kan mäta var som helst mellan 60 cm och 80 cm i längd. Huvuddelen av det du hittar när du shoppar faller inom detta storleksintervall. I allmänhet innehåller diskbänkar upp till 75 cm en stor enda skål. Dessa diskbänkar är fantastiska för att tvätta större kastruller och kastruller, så de är idealiska för större familjer som lagar mycket spishäll.

Om man önskar dubbla skålhandfat, även om de finns, kan du ha problem med att hitta en under 75 cm lång. Handfat som mäter mer än 75 cm kommer vanligtvis att innehålla två eller flera skålar, men du kan fortfarande hitta några handfat med en skål i dessa större storlekar. Om du vill hålla ett matberedningsområde åtskilt från din smutsiga skål en dubbel eller trippel skål diskbänk kan vara vad du behöver.

Diskbänkar som är större än 90 cm anses vara stora diskbänkar. Dessa passar mycket bra i stora kök, där en liten eller standardstor diskbänk kan gå vilse i designen. Stora diskbänkar finns också ofta i professionella kök eller industriella miljöer , där stora bassänger verkligen kan utnyttjas. Bortsett från diskbänkens längd, bör du ägna stor uppmärksamhet åt bassängernas djup och bredden framifrån och bak. Någon som föredrar handtvätt kan uppskatta en djupare diskbänk för blötläggning eller en bredare diskbänk som ger lite mer utrymme att arbeta.

Hur mäter jag en ny diskbänk?

Du kanske nu har en uppfattning om den storlek du vill att din nya diskbänk ska vara, men innan du fattar ett beslut måste du veta vad som passar. Om du byter ut en befintlig diskbänk, mät längden och bredden på öppningen där din nuvarande diskbänk vilar. För att göra detta måste du troligen ta bort diskbänken.

Mät också djupet på skålarna, eftersom en betydligt djupare skål än vad du för närvarande har kan kräva ändringar av rören i väggen. Du måste veta vad som passar och om modifieringar måste göras på din bänkskiva, skåp eller VVS. Om du planerar att hoppa från ett grunt handfat till något med en djupare bassäng, ta några mätningar från den befintliga VVS. Om bassängen hänger för lågt dräneras inte diskbänken ordentligt och modifieringar kan behöva göras bakom väggen, t.ex. sänka röret som matas in i väggen.

För att veta hur mycket djupare du kan gå utan ändringar, mät längden på röret som förbinder diskbänkens avlopp till utslaget under diskbänken. Detta rör kallas slutstycket. Om bakstycket är 5 cm långt bör du kunna installera en ny diskbänk som är 5 cm djupare än vad du har för närvarande utan problem.

Material

När du utforskar alternativen för din nya diskbänk kommer du att inse att de är gjorda i en mängd olika material. Medan hållbarhet är avgörande är det också viktigt att det handfatmaterial som du väljer passar estetiskt väl in i ditt rymds tema.

Rostfritt stål

För många av mig är rostfritt stål det material jag tänker på när jag tänker diskbänken. Det är att förvänta sig, eftersom detta fortfarande är det mest populära materialet för diskbänkar i Sverige. Och med goda skäl – rostfritt stål är lågt underhåll, lätt att sköta och har ett klassiskt utseende. Så länge du tar hand om det ska din diskbänk i rostfritt stål hålla länge.

Om du letar efter den uppehållskraften, se dock till att investera i din diskbänk. En billig diskbänk i rostfritt stål kan böja, repa och vara bullrig när vatten träffar den. Tjockare rostfritt stål är ett mycket bättre köp. Kontrollera mätaren (tjockleken) på din rostfria handfat innan du köper. Ju lägre antal desto tjockare är stålet.

Keramisk

Om du bygger ett kök i traditionellt eller skakstil vill du gå till en keramisk diskbänk. Dessa handfat är slitstarka, snygga, underhållsfria, värmebeständiga och långvariga. Det är ganska en lista över utmärkelser! Som med rostfritt stål, se till att du tar hand om din nya keramiska diskbänk. Det är sällsynt men de kan spricka om du tappar något mycket tungt på dem. Det är dock mer troligt att du krossar föremål som du tappar i diskbänken (glas, muggar etc.), eftersom keramiska handfat kan vara lite mindre förlåtande än rostfritt stål.

Komposit

Rosa, grön, svart, grädde – oavsett vilken färg du letar efter, hittar du en komposit handfat som passar din stil! Det är bara en av fördelarna med detta trendiga material. Det finns många olika stilar och alternativ för komposithandfat, inklusive reptåliga och miljövänliga val. Definitivt en att lägga till i din lista om du inte är säker på vad du letar efter!

Koppar

Även om koppardiskbänkar långt ifrån är lika vanliga som de ovannämnda materialen är det en trend och ett material jag ser mer och mer. Det finns två typer av kopparhandfat: en borstad yta (bilden ovan) och en massiv kopparhandfat. En borstad yta har ett kopparskikt borstat på ytan av en diskbänk i rostfritt stål. En solid koppar diskbänk, å andra sidan, är äkta koppar, ofta hamrad i form från en enda metallplåt.

Massiva kopparhandfat har det som ibland kallas en ”levande yta”. Detta innebär att diskbänken över tid kan korrodera och, om den inte behandlas, tappar ytan och tar på sig en patina. Lite som ett gammalt öre. Denna patinaeffekt och det naturliga slitaget på koppar är en del av charmen i att välja en “levande finish” handfat. Så om du inte gillar tanken på detta och vill ha ett handfat som kommer att förbli glänsande och nytt så länge som möjligt, så kanske ett massivt kopparhandfat inte är det rätta valet.

Gjutjärn

Dessa kökshandfat är gjorda av tungt, solid gjutjärn och deras kärna är nästan oförstörbar. Gjutjärnshandfat är kända för sin hållbarhet och har en beläggning av porslinsemalj, vilket också gör dem mycket underhållsfria och en bris att rengöra. Många gjutjärnshandfat erbjuds i vit yta, men det finns andra färgalternativ att välja mellan, till exempel kex, svart, solbruna nyanser och till och med vintage blues eller greener.

Lera

Diskbänkar av lera är gjorda av tät lera som eldas vid mycket höga temperaturer, vilket smälter lera till dess porslinslack. Ett annat slitstarkt material, eldrivna handfat är motståndskraftiga mot rost, missfärgning och blekning. Den släta, glansiga ytan gör dem lätta att rengöra och underhålla. Diskbänkar av eldfast material finns bland annat i vitt, svart, grått, beige, kex och blått.

Naturlig sten

Naturstenhandfat är gjorda av olika typer av marmor, granit eller travertin, som finns i en mängd olika unika färger. Eftersom de är huggen från en naturlig stenbit är inga två handfat identiska, så du behöver aldrig oroa dig för att ha samma handfat som din granne. Precis som koppar kräver naturliga handfat lite mer underhåll än handfat av ett traditionellt material. Diskbänken måste tätas med en stenförseglare varannan månad, beroende på hur ofta den används.

Granitkomposit

Granitkomposit är ett material som består av en blandning av granitsten och akrylhartser. Resultatet är ett högkvalitativt, extremt hållbart material med lågt underhåll och designat speciellt för daglig användning. Granitkompositkärl finns i ett brett spektrum av neutrala färger för att matcha omgivande dekor och har ofta integrerade dräneringsskivor och kranborrningar.

Porslin

Detta handfat har lätt stålbelagd i porslinsemalj för en slät yta som är fläck- och reptålig. Porslinhandfat är enkla att installera med dubbla monteringsalternativ. De är värmebeständiga till 500 grader Celsius och har isolerat stöd för att minska buller.

Akryl

En akrylvask är gjord genom att forma akrylmaterial i form av ett handfat. Diskbänken förstärks sedan med ett komposit- eller glasfiberunderlag för stöd och ljuddämpning. Dessa handfat är fläck- och stöttåliga och är lätta att rengöra och installera med topp-, undermonterings- och dubbelmonteringsalternativ. Akrylhandfat erbjuder många färgval. Om en akrylhandfat repar kan repan poleras ut beroende på djupet.

Stil

När det gäller att välja ett diskbänk finns det några stilar att välja mellan. I kök beror ofta på diskbänken på installationsmetoden. Till exempel är en undermonterad diskbänk en typ av diskbänk, men det är också hur den installeras. Så när du tänker stil, tänk installation lika mycket som du tänker på utseendet. Den typ av bänkskiva som du har kommer att diktera om vissa diskbänksstilar är möjliga att installera i ditt kök. Här är de vanligaste typerna av diskbänkar:

Undermonterad diskbänk

Undermonterade handfat är ett vanligt och funktionellt alternativ. För dessa diskbänkar är kanten (eller läppen) installerad under bänkskivan för att skapa ett inskuren utseende. Dessa handfat fungerar med alla bänkskivor med fast yta; det vill säga en bänkskiva som har samma material hela vägen genom den. Dessa inkluderar kvarts, granit, Corian eller timmer.

Undermonterade diskbänkar fungerar dock inte med bänkskivor av standardlaminat. Bänkskivor i laminat är bara laminat ovanpå och är ofta gjorda av spånskivor eller andra porösa material under detta lager. Hålet för den undermonterade diskbänken exponerar detta material och riskerar att vatten kommer in i bänkskivan.

Insänkt handfat

Ett annat populärt alternativ, infällda diskbänkar, ibland kallade sitta på, toppmonterade eller drop-on handfat, sitta ovanpå din bänkskiva. Detta skapar en liten läpp som går över bänkskivan snarare än ett smidigt dopp i diskbänken (som med undermonterade stilar). Lätt att installera och vanligtvis billigare att köpa, infällda diskbänkar fungerar med alla typer av bänkskivor du väljer. Perfekt om du har en budget!

Infälld diskbänk

Den snygga, moderna designen av en infälld diskbänk faller någonstans mellan infällda och undermonterade stilar. Ett infällt handfat, som du kan förvänta dig, sitter jämnt på bänkskivan. Bänkskivan måste dras ut så att diskbänkens läpp sitter i bänkskivan för att skapa den spola ytan. Som med undermonterade handfat måste du ha en solid bänkskiva för att installera en infälld diskbänk. Tyvärr är standardbänkskivor i laminat inte lämpliga.

Belfast handfat

En handfat från Belfast är en mer traditionell diskbänk som sitter ovanpå ett underskåp snarare än i eller på bänkskivan. Handfatets främre kant sitter vanligtvis lite från underskåpets dörrar och lämnar framkanten synlig och bänkskivan överhänger diskbänken på baksidan och sidorna. Historiskt sett fanns det några små skillnader mellan en Belfast och en Butler-diskbänk. Belfast-handfat var utrustade med ett överflöde, medan Butler-diskbänkar inte hade den här funktionen som ett sätt att uppmuntra till att spara och återanvända vatten. Men dessa dagar är de praktiskt taget samma sak och båda kommer vanligtvis med överflöd.

Väggmonterad

Väggmonterade kökshandfat är exakt det – de bultar direkt på köksväggen. Dessa typer av handfat är vanligtvis gjorda av gjutjärn, porslin eller rostfritt stål och kräver ytterligare stöd bakom väggen för att bära sin vikt. Men när de väl har installerats, gör deras urbana eller vintage överklagande dem till ett unikt mittpunkt i både industriella och bondgårdskök.

Hörnmonterad

För att skapa en mer mångsidig bänkskiva monteras hörnkökshandfat i hörnet på bänkskivan och är vanligtvis L-formade. Många hörnkökshandfat är gjorda av rostfritt stål, men andra materialalternativ finns. Hörnhandfat kräver alltid en drop-in eller undermount installation.

Bar

Beredningsdiskar, även kallade bar-diskbänkar, är små handfat med enkel skål som vanligtvis installeras förutom huvudhandfat. De är i allmänhet reserverade för små uppgifter som att tvätta händerna eller skölja frukt och grönsaker. Men i ett mycket litet kök kan en förberedande diskbänk fullgöra skyldigheterna för en diskbänk och samtidigt spara värdefullt utrymme.

Lista över de bästa diskbänkarna 2022

  • Bäst i test:
  • Populärast:
  • Premiumval:
  • Billigast:

Hur man rengör en diskbänk

Det är ingen rolig uppgift, men att rengöra diskbänken är en viktig veckoprocess. Se mina bästa tips om hur du rengör diskbänken och avloppet. Mellan ditt hektiska schema och den binge-värdiga showen som heter ditt namn är det enkelt att låta rätter stapla upp eller lämna kvar matrester i avloppet utan att köra bortskaffandet. Jag förstår.

Men din diskbänk ser mycket användning på en vecka, från smutsiga krukor och kokkärl till kvarvarande mark från din nyvattnade krukväxt. Och så mycket som jag skulle vilja, luktar det inte alltid som rosor i din skål. Den naturliga uppbyggnaden av gammal mat och smuts kan dröja kvar från köksavloppet och in i resten av ditt hem om det inte rengörs ordentligt eller ofta nog. Visa din diskbänk och töm kärlek, och rengör dem regelbundet med mina instruktioner. Lägg sedan till rengöring av köksavloppet och handfat i din veckovisa rengöringsrutin för att göra det till en vana.

Sanitera diskbänken

Kontrollera först att din diskbänk är helt rensad från matvaror, kaffemuggar eller diskställ. Ge sedan diskbänken en snabb sköljning för att skölja bort synliga smulor. När det är klart, ta tag i dina gummihandskar och gör dig redo att skrubba! Kom ihåg att rengöringen av diskbänken varierar beroende på material – så var noga med att följa den metod som fungerar bäst för din.

Hur man rengör en diskbänk i rostfritt stål

Rostfritt stål är hårdare än de flesta diskmaterial. Till skillnad från vita kökshandfat klarar det släta materialet fläckar och är mycket mindre benägna att rosta. Dess verkliga fiender är dock sura livsmedel, blekmedel och slipande skrubbare eftersom de kan ändra en rostfri diskbänkens finish. Av denna anledning, undvik att låta sura livsmedel sitta i diskbänken under långa perioder och använd natron för att rengöra istället för blekbaserade sprayer.

Börja med att belägga den våta diskbänken i bakpulver och tillsätt lite diskmedel och varmt vatten till din svamp. När du skrubbar någon diskbänk bör du alltid börja med bassängens sidor och arbeta dig neråt och skjuta smuts direkt i avloppet. Fortsätt tillsätta tvål och vatten efter behov eller tills ytan är fri från skum. Skölj sedan med rent vatten. Rostfritt stål är beryktat för att visa vattenfläckar, så se till att torka av din rena diskbänk med en plysch mikrofiberduk för att torka och polera.

Hur man rengör en vit diskbänk

En vit diskbänk är mest mottaglig för att visa rost och matstänk, för att inte tala om, kaffe och vinfläckar. Se till väteperoxid och bakpulver för att hjälpa till att lyfta fläckar och återställa det till sitt ursprungliga tillstånd. Torka först upp diskbänken med en våt trasa tills den bara är lätt fuktig och strö sedan bakpulver på bassängen tills den är helt täckt. Stänk sedan några små droppar väteperoxid över natron och använd en svamp eller borste för att börja skrubba. Skölj blandningen ner i avloppet när den är helt skurad.

Hur man rengör ett porslinshandfat

Glansiga porslinhandfat är inte heller främmande för rost och fläckar. Medan du kan använda samma metod som vita diskbänkar för att rengöra en porslinhandfat, vill du använda en annan metod för att ta bort rost för att skydda dess pärlformade yta. Strö helt enkelt salt på en citronhalva och skrubba den direkt på rost tills elementen har gjort sin magi. Tvätta den sedan rent med varmt tvålvatten och torka med en mikrofiberduk.

Torka av kranar och handtag

Oavsett material kan alla kranar och handtag rengöras med tvålvatten. Använd en svamp eller borste för att torka ner dem och en tandborste för de super svåråtkomliga områdena. Ser du fortfarande vita fläckar efter din skrubb? Det är kalkuppbyggnad från mineralerna i kranvattnet. Att lägga en sked med ättika i tvålvattenblandningen och göra en sista skrubba bör göra tricket.

Rensa avlopp och avfallshantering

Kökslukt ska bjuda in dig, inte hålla dig borta! Min tvådelade metod för att rengöra köksavlopp är här för att hjälpa dig. Dessutom visar jag dig hur du rengör ett illaluktande avlopp i ett kök med tre häftklamrar som du förmodligen redan har till hands.

Rensa avloppet med bakpulver och vit vinäger

Att lära sig att rengöra en diskbänk med bakpulver och vinäger är lätt! Dessutom hjälper paret till mer än bara konstiga dofter – det är en beprövad metod för att rensa avlopp. Kom ihåg förhållandet 1: 2: en del bakpulver till två delar vit vinäger. Placera först bakpulver i avloppet, följt av en långsam häll av vit vinäger. Vänta i 15 minuter för att den bubblande duon ska göra sitt, tvätta sedan bort med kokande varmt vatten för att bli av med resterande rester.

Ren avfallshantering med citron, salt och is

Fyll ditt sopor med några citronkilar, salt och isbitar. Sedan, när det kalla vattnet rinner, slår du på skräpet tills isen är borta. Salt skrubbar knivarna medan is hjälper till att slå av allt skräp och smuts. Grovt salt fungerar bäst, så se till sten eller havssalt om du har någon till hands. Citronen? Det är för att hjälpa till att lukta och skapa en doftande doft, naturligtvis!

Olika sätt att montera en diskbänk

Drop-in

Drop-in diskbänkar (även känd som självrimmning eller toppmontering) fungerar med de flesta diskmaterial och är de enklaste att installera, vilket sparar pengar på installationskostnaderna. Detta beror på att allt som verkligen behövs är en korrekt utskärning i disken och ett tätningsmedel. Dessa handfat har en läpp som vilar på motytan och stöder diskbänkens vikt. Beroende på material och design kan läppen lyftas bara några millimeter från bänkskivan eller närmare 3 cm.

Detta bryter inte bara bänkens flöde, det betyder också att skräp från bänkskivan inte lätt kan svepas in i diskbänken, vilket skulle vara fallet med en undermonterad diskbänk. Vatten och smuts kan fastna mellan fälgen och bänkskivan (eller byggas upp runt den), vilket är en stor nackdel för vissa. Men med korrekt installation och regelbunden rengöring borde detta inte utgöra ett stort problem.

Undermontering

Undermonterade handfat monteras under disken med klämmor, fästen eller lim. Eftersom vikten på diskbänken (och allt i den) kommer att hänga från diskens undersida är korrekt montering av största vikt. Det rekommenderas starkt att underjordiska diskbänkar installeras professionellt för att säkerställa att det finns korrekt stöd. På grund av den stödnivå som krävs för dessa diskbänkar rekommenderas de inte för laminat- eller kakelbänkar, som inte har integriteten hos fasta motmaterial.

Undermonterade diskbänkar kan vara dyrare än deras drop-in-ekvivalenter och med professionell installation kan det leda till högre slutkostnader. Om du bestämmer dig för att använda en undermonterad diskbänk, tänk på att diskbänken vanligtvis inte har en kranhylsa och att kranar och andra tillbehör måste installeras i bänkskivan eller på väggen, vilket möjligen ökar installationskostnaderna. Ett viktigt övervägande med undermonterade diskbänkar är mängden “avslöja” du önskar.

Detta avser mängden diskbänkens kant som förblir synlig efter installationen. En positiv avslöjning innebär att utskärningen är större än diskbänken: diskbänkens kant syns under bänkskivan. En negativ avslöjande är motsatsen: utskärningen är mindre och lämnar ett överhäng av bänkskivan runt diskbänken. En noll-avslöjning har kanten på diskbänken och bänkskivan spolas, vilket ger en rak droppe i diskbänken från bänken. Avslöjandet är helt beroende av personlig preferens, men kräver extra planering och, i fallet med noll avslöja, extra finess i installationen.

Platt kant

Platta kanthandfat används ofta för kaklade installationer när du vill att din diskbänk ska vara i jämnhöjd med toppen av bänkskivan. Diskbänken är monterad ovanpå det stabiliserande skiktet på bänkskivan som vanligtvis är cementplatta fäst direkt ovanpå en plywoodbas. Diskbänken justeras på det stabiliserande skiktet för att matcha höjden på den färdiga plattans tjocklek för infälld montering med bänkskivan. Eller så kan diskbänken justeras så att 1/4 runda brickor faller ner på diskbänken.

Platta kanthandfat installerade på bänkskivor föredras av många som ett alternativ till den högre kostnaden för bänkskivor i granit, kvarts eller täljsten. Kaklade platta diskbänkar gör det möjligt för användaren att torka av skräp direkt från diskbänken direkt i diskbänken utan problem och designalternativen och färgerna är oändliga. Platta kanthandfat används ofta som undermonterade diskbänkar eller för bänkskivor i laminat som Formica® när de används med en metallhandfat.

Förklädesfront

Förklädesfront diskbänkar (även känd som bondgård diskbänkar) har sett en återuppgång under de senaste åren, och tack vare nyare rostfritt stål och sten modeller, finns nu i både moderna och traditionella kök. Ursprungligen ett enda stort, djupt handfat, dagens förkläde-diskbänkar finns också i dubbelskål. De fungerar bra med många typer av diskar, förutsatt att basskåpet har modifierats ordentligt för diskbänkens djup och förstärkt för att bära dess fulla, fyllda vikt (eldstens- och stenmodeller kan särskilt vara mycket tunga). Förklädesfronter glider in i skåpet och stöds underifrån. Även här rekommenderas professionell installation.

Utöver den vintage charmen är en av de största fördelarna med en färklädesfront diskbänk bristen på diskutrymme framför diskbänken. Beroende på din höjd och din disk, kan det ge en bekvämare upplevelse av diskbänken eftersom du inte behöver luta dig över för att komma in i diskbänken. När du väljer ett handfat, kom ihåg att också tänka på djupet på diskbänken. Skålar kan vara 25 cm djupa eller mer, vilket kan vara en ryggvärk som väntar på att hända för vissa.

Hur man installerar en diskbänk korrekt

När du byter ut diskbänken kan du normalt använda dina befintliga vattenförsörjningsrör och avloppsutlopp. Försök att välja ett avfall som har samma storlek som det du har tagit ut för att göra montering mycket enklare. Om du bara byter ut diskbänken måste du välja ett diskbänk med samma form och mått som din befintliga. Du kan gå större om du har utrymme över och under för att skära av den större öppningen. Mät försiktigt under diskbänken för att identifiera storleken.

Det är också lättare att välja en skål med samma djup eller nära din befintliga diskbänk så att du inte behöver göra några betydande ändringar i rörledningen. Du kan behöva förlänga varm- och kallvattenrören där kranens position ändras. Anslut dem till inloppsrören till de nya kranarna – flexibla slangar är bäst för detta. Du kan också behöva förlänga befintliga avloppsrör för att möta fällan i den nya diskbänken innan du installerar den.

Börja med att montera så mycket av den nya diskbänken och kranarna som möjligt innan du tar bort din gamla diskbänk. Montera avfallsutloppet och överflöd enligt anvisningarna. Se till att de medföljande tätningarna appliceras korrekt för att säkerställa att fogarna är läckagefria. De flesta handfat hålls på plats med medföljande fästklämmor. Dessa måste fästas på den nya diskbänken innan den monteras i bänkskivan med mellanrum enligt diskbänkens instruktioner.

Om du installerar nya kranar, montera dem enligt tillverkarens instruktioner. Innan du monterar kranen på diskbänken måste du ansluta anslutningsslangarna, dessa bär lätta O-ringstätningar och måste vanligtvis endast dras åt för hand, men kontrollera i den medföljande monteringsguiden. Se till att utrymmet under diskbänken är fritt så att du har god åtkomst. Stäng av varm- och kallvattenförsörjningen.

De heta och kalla rören under diskbänken som försörjer kranarna kan ha ¼ vrid isoleringsventiler, helt enkelt stänga av vattnet genom att vrida skruvhuvudet eller handtaget på ventilen tills det är i rätt vinkel mot rörets flöde. En parallell position betyder att den är på. Om din diskbänk inte har isoleringsventiler är det den perfekta tiden att passa dem. Du kan få flexibla slangar med dessa ventiltyper monterade. Se till att du får rätt typ för din kran.

Om det inte finns några avstängningsventiler måste du stänga av kallt vatten på huvudkranen där vattnet kommer in i huset eller kanske utanför. Det kan också finnas en kran i varmvattensystemet. Stäng kranarna helt genom att vrida handtaget medurs. En kran kan vara svår att vrida eftersom den inte används regelbundet. Om din är svår, använd inte överflöd.

Be rådgivare eller rörmokare i butiken. Kontrollera att vattnet är avstängt genom att vrida på kökskranarna. Eventuellt kvarvarande vatten rinner ut. Om det fortfarande finns ett jämnt flöde har du antingen inte stängt av rätt kran, eller så är rätt kran felaktig. Därefter tar jag bort avfallsanslutningen. Ha en skål eller hink av god storlek för att samla upp eventuellt kvarvarande vatten som kommer ut från de lösa anslutningarna.

Skruva loss plaströranslutningarna för hand och ta bort rörledningen som går med i avfallsenheten så att den blir klar. Det kan vara värt att ta en bild innan du tar isär rören så att du kan hänvisa till den när du monterar ihop igen. Placera de borttagna rören åt sidan. Oavsett om du byter ut kranarna eller behåller de gamla måste du ta bort kranarna för tillfället. För slanganslutningstyper kopplar du bort de varma och kalla slangmuttrarna vid nätledningarna.

Använd två justerbara skiftnycklar – en för att hålla i rörkontakten och den andra för att lossa slangmuttern. För direktanslutna rör, skruva loss anslutningsmuttern från krangängan. Kranar är antingen anslutna till diskbänkar med stora fästmuttrar direkt, eller små fästmuttrar på tappaggregat i kombination med antingen standardrunda eller hästskobrickor med plastavstånd och gummitätningspackningar.

Ta bilder medan du arbetar så att du kan hänvisa till monteringsstegen. Ta bort fästmuttrarna med ett lämpligt handfat eller en nyckel med öppen ände och ta bort kranarna ovanifrån och lägg dem åt sidan. Därefter måste du lossa klämmorna som håller diskbänken på plats. Klämmorna ligger precis under bänkskivan så det är vanligtvis lättare att ligga på ryggen så att du kan se klippen som du är

lossa dem. Om du gör det, använd ögonskydd för att förhindra att något av misstag hamnar i ögonen. En huvudfackla hjälper också. Beroende på hur diskbänken installerades kan du behöva skära försiktigt igenom tätningsmedlet med en hantverkskniv och se till att inte skada din arbetsyta. Använd handskar och få någon som hjälper dig att lyfta diskbänken från bänkskivan.

Rengör alla tätningsmedel som finns kvar på bänkskivan och rengör bänkskivan med en lämplig köksrengöring. Om du behöver förstora eller ändra utskärningen i bänkskivan kan du göra detta med en sticksåg som är försedd med ett nedskuren träblad för att förhindra att bänkskivan flisas. Täck över eventuella öppna rörledningar innan du börjar använda en sticksåg.

Om bänkskivan du skär är gjord av spånskivor måste du täta alla exponerade kanter med silikon eller liknande vattentätt tätningsmedel för att undvika vattenskador. Bär handskar, testa att montera den nya diskbänken i utskärningen och kontrollera om avloppsrören står i linje tillräckligt. Om de inte gör det måste du antingen klippa det kortare eller köpa en längre ersättning.

Det är lättare att montera kranarna efter att diskbänken har installerats. När du är glad att diskbänken passar kan du gå vidare och installera den i bänkskivan. Handfatstillverkaren kommer normalt att tillhandahålla en tätningslist för installation mellan bänkskivan och kanten på diskbänken för att förhindra att vatten rinner mellan de två. Om ingen tätning tillhandahålls kan du använda silikontätningsmedel eller icke-härdande förening, som rörmokare.

Om du använder silikonförseglingsmedel, använd inte för mycket, eftersom det kan vara svårt att rengöra extra. När diskhon är på plats är nästa steg att dra åt diskhonets fästklämmor. Precis som borttagningsprocessen är det vanligtvis lättare att göra detta på ryggen så att du kan se klippen när du arbetar – igen är en huvudfackla till hjälp och glöm inte att använda ögonskydd. Montera kranarna på den nya diskbänken.

Om du installerar nya kranar ska du passa i enlighet med installationsinstruktionerna. Att återmontera originalen är en vändning av demonteringen, se dina bilder som en påminnelse. Anslut kranens slangar till elnätet. Med kranarna avstängda och skopan under det öppna avfallet på vattenförsörjningen och testa för läckor innan avfallsledningen installeras om – det är lättare att åtgärda eventuella läckor medan det finns mer utrymme att arbeta.

Innan du sätter på vattnet igen, kontrollera att alla fogar är täta. Börja med förkylningen och öppna först kranen eller isoleringsventilen lite till att börja med och kontrollera sedan om det finns läckor. Om det läcker, anteckna var det är och stäng av vattnet. Om en kompressionsfog läcker kan du behöva ta bort fogen och linda lite PTFE runt olivoljan.  Var inte frestad att dra åt fogen för mycket, eftersom detta kommer att komprimera olivoljan för mycket och läckan blir värre. Om rörledningen läcker kan du behöva byta ut den och det är troligt att du måste ringa in en rörmokare.

När du är glad att det inte finns några läckor kan du börja montera avfallsledningen igen. Se till att alla tätningar är i gott skick och korrekt placerade om du är osäker på att få nya tätningar. Det är också värt att spendera några minuter på att rengöra U-böjningen och eventuella rör. Montera avfallsröret igen. Öppna kranarna med vattnet på och kontrollera om det finns läckor. Applicera avfallspluggarna.

Fyll diskbänken och släpp sedan vattnet för att applicera maximalt avfallstryck. Kranen låter förmodligen första gången du använder den eftersom det kommer luft i systemet. Flödet återgår snabbt till vanligt. Vrid långsamt på varje sida av kranen för att förhindra att det stänker. Om du upptäcker ett läckage i avfallsledningen ska du ta bort varje anslutning och kontrollera att tätningen inte är skadad eller på plats innan du drar åt fogen igen. Var noga med att inte dra åt plasttråden.

Hur man tar hand om sin diskbänk

Att bibehålla det professionella utseendet på rostfria ståldiskbänkar, på det enkla sättet. Mycket av skönheten i rostfritt stål ligger i dess långvariga slitage och varaktiga utseende. Följ de här enkla tipsen om hur du rengör diskbänken och dina rostfria stålprodukter behåller sitt ursprungliga helt nya utseende under många år framöver.

Förebyggande medel

Rostfria stål måste rengöras för estetiska överväganden och för att bevara korrosionsbeständighet. Någon form av rutinmässig rengöring är nödvändig för att bevara ytans utseende och integritet. Rostfria diskbänkar rengörs enkelt med många olika metoder. De trivs faktiskt med frekvent rengöring, och till skillnad från andra material är det omöjligt att “slita ut” diskhyllor av rostfritt stål genom överdriven rengöring.

Rostfritt stål hålls enkelt fläckfritt med dessa enkla tips för rengöring av diskbänkar för hur man rengör rostfria diskbänkar. Eftersom de flesta tvålar och tvättmedel innehåller klorider rekommenderar Just att du tvättar din rostfria diskbänk efter varje användning. Kombinera en enkel daglig behandling med rengöring varje vecka med ett mjukt slipande rengöringsmedel. Rengöringsmedel som typiska hushållsrengöringsmedel rekommenderas.

Dessa rengöringsmedel kan enkelt användas med varmt vatten, svampar eller rena trasor. Kom ihåg att alltid skrubba i riktning mot de polska linjerna så att dina ansträngningar smälter samman med tvättstället. Eftersom de flesta tvålar och tvättmedel innehåller klorider, skölj ytan omedelbart för att förhindra korrosion när rengöringen är klar. Sköljning i rent varmt vatten lämnar rostfritt stål glänsande och groddfritt, allt klart för nästa användning

Vanliga kolstålborstar eller stålull bör undvikas eftersom kvarvarande järnpartiklar kan leda till rost och korrosion. Slutligen är det tillrådligt att torka av ytan helt med rena torra handdukar så att vattnet inte avdunstar och lämnar vattenfläckar. Undvik att använda oljiga trasor eller oljiga trasor när du torkar av ytan. Regelbunden torkning av handfat gör underverk för att förhindra vatten- och ytrostmärken.

Om du vill få diskbänken att skina

Club soda kommer också att göra gnistrande trick. Efter att du har placerat proppen i handfatet, häll lite sprit i och gnugga med en mjuk trasa. Torka som alltid med en mjuk trasa för att förhindra vattenfläckar och ytrost. Bakpulver gör ett bra rengöringsmedel för rostfritt stål eftersom det är tillräckligt slipande för att skrubba bort hårda håravlagringar och fastnat fett och mat, men inte så slipande att skrapa blanka rostfria armaturer som kranar.

Försök rengöra diskbänken med en pasta av bakpulver och vatten. Du kan sedan skölja diskbänken med vinäger, som bubblar och gnistrar. Vinäger desinficerar naturligt samtidigt som det hjälper till att ta bort hårda vattenfläckar från din rostfria diskbänk. När diskbänken är ren och torr kan du enkelt lägga till en extra glans. Applicera några droppar olivolja på en luddfri trasa för att buffra diskbänken och fixturen tills de gnistrar.

Vad du inte borde göra

Låt inte tvålrengöringsmedel, svampar, handdukar eller trasor torka på diskbänken. De kan slöa ytan under dem samt hamna bakterier eller andra oönskade föremål. Skölj regelbundet för att kloriderna i de flesta rengöringsmedel inte ska påverka den naturliga glansen av rostfritt. Inga stålullskuddar får användas på rostfria diskbänkar. De kvarvarande järnpartiklarna kan leda till rost och korrosion. För svåra att rengöra projekt, prova en skurplatta när jobbet till hands kräver lite extra ansträngning, igen i riktning mot spannmålen.

Undvik att lämna kokkärl av stål och gjutjärn i diskbänken under längre tid. Järn plus fukt ovanpå rostfritt kan leda till ytrost och fläckar. Gummimattor, våta svampar och rengöringsdynor är ett nej-nej för en längre vistelse i diskbänken. Eftersom de fångar upp vatten kan missfärgning och färgning bli resultatet. Precis som du inte använder din skärbräda för att rengöra disken, använd inte diskbänken som en skärbräda. Knivar och andra vassa köksinstrument kommer naturligtvis att skada diskbänken.

Fler tips

Regelbunden torkning av handfat gör underverk för att förhindra vatten- och ytrostmärken. För att ditt handfat ska se fantastiskt ut, gör en snabb, lätt rengöring varje gång du använder den. Rengör avfallsrester innan den torkar och låt inte vätska sitta länge. Använd gummihandskar när du arbetar med rengöringsmedel för att skydda dina händer.

Blanda aldrig rengöringsmedel. Vissa produkter reagerar för att skapa farliga gaser. Det finns tusentals blandade rengöringsmedel eller sammansatta rengöringsmedel på marknaden. Användare rekommenderas att kontakta leverantörer av lösningsmedel för information om deras applikationer på rostfritt stål. ANVÄND INTE Lösningsmedel i slutna utrymmen eller under rökning.

Hur stor diskbänk man egentligen behöver

Diskbänkar idag finns i många olika former och storlekar, med alla slags designfunktioner och tillbehör. Även om det kan vara lätt (och roligt!) Att fastna i alla dessa alternativ är det viktigt att ha några viktiga frågor i åtanke: hur använder du din diskbänk? Har du en diskmaskin eller är du diskmaskin? Hur ofta (om någonsin) använder du stora kastruller och kastruller?

En realistisk bedömning av vad du kommer att göra med din diskbänk hjälper dig bäst att bestämma dess storlek, konfiguration och material. Ett av de mest uppenbara alternativen du bestämmer dig för är antalet och storleken på skålarna i din diskbänk. Här är det viktigt att tänka på dina diskmedel och de typer av saker du kommer att tvätta. Även om det i slutändan kommer till personliga preferenser, tycker många som tvättar disken för hand att dubbelskålens design är bekvämast, eftersom det ger dem utrymme för blötläggning och tvätt och en annan för sköljning eller torkning.

Fläktar till avfallshanterare kanske också föredrar två skålar, en är mindre än den andra. Det finns också handfat med tre skålar, med ett handfat vanligtvis reserverat för en kasserare, ett annat för matberedning. Storleken på varje skål för dubbla eller tredubbla skålhandfat kan variera, med vissa handfat som har alla skålar samma storlek och andra med en stor och en liten, eller två stora och en liten när det gäller trippel skålhandfat.

Tyvärr kan dubbla och tredubbla skålkonstruktioner vara obekväma för större bakplåtar, krukor och stekpannor. De som regelbundet använder större köksredskap kan bättre betjänas av ett stort handfat med en skål, vilket ger gott om utrymme för stora delar att rengöras bekvämt i den. De som fortfarande vill ha bekvämligheten med en diskbänk med dubbla skålar kan helt enkelt använda en plastfat när de tvättas och effektivt förvandla det stora handfatet till två vid behov. Låt mig inte glömma prep-diskbänkar heller!

En mindre handfat placerad någon annanstans i köket för matberedning och snabb rengöring kan vara ovärderlig, särskilt i större kök där du kanske arbetar i mer än ett område. När du bestämmer dig för antal och storlek på skålarna, kom ihåg att tänka på den totala storleken på diskbänken. Speciellt i mindre kök måste du överväga hur din diskbänk passar in i disken och hur storleken på diskbänken kommer att påverka tillgängligt diskutrymme.

Även standardvattenstorleken kan vara för stor för mindre kök – och om du behöver ett mindre handfat, överväga hur det kommer att påverka skålstorleken. Till exempel kan ditt kök serveras bättre med en 70 cm enkel skål snarare än en 70 cm dubbel skål där inget passar eftersom skålarna är för små. Oavsett köksstorlek betyder en större diskbänk mindre diskutrymme för matberedning och små apparater, men om du har gott om extra diskutrymme gör du det mesta av matberedningen i diskbänken, eller du väljer ett handfat med en inbyggd diskbänk. i prep område som kanske inte är ett problem för dig.

Hörn med noll eller liten radie kan också göra stor skillnad i diskbänken. Rundade hörn gör det lättare att rengöra, men gör också botten på diskbänken mindre. Om du gillar att placera hela krukan eller kakan i diskbänken när du tvättar upp kan noll / liten radiehandfat vara det rätta svaret för dig. Var dock medveten om att hörn med noll radie kan vara svårare att rengöra, så om det är ett problem för dig, kommer en liten radiehandfat där kanterna bara är svagt böjda att göra rengöringen enklare.

En annan storlek övervägande är kran och placering av tillbehör. Mindre diskbänkar kanske inte har tillräckligt med utrymme tvärs över baksidan för att passa vissa krankonfigurationer (t.ex. vidsträckt, sidospray) eller tillbehör som kräver extra kranhål som en tvålutmatare eller en luftspalt för diskmaskin (vilket är ett kodkrav för många platser) – så om det här extra rummet är nödvändigt eller om du verkligen, verkligen vill ha en sidosprutkran och en tvålautomat, se till att dessa överväganden är en del av ditt beslut när du väljer storlek på din nya diskbänk.

Hur man fixar en läckande diskbänk

Har du läckage i diskbänken? En läckande diskbänk kan verkligen dämpa ditt humör på en fin dag. Det är en ganska vanlig fråga som husägare står inför, och du behöver inte stressa för att du kan fixa det. Ditt diskbänk läcker kan orsaka skador på ditt kök, utlösa mögeltillväxt och också ge dig galna vattenräkningar.

Det är därför du måste fixa en läckande diskbänk så snart som möjligt, annars kan det leda till att du befinner dig på djupt vatten – bokstavligen! Medan du kan lösa vissa VVS-problem på egen hand, kan andra kräva professionell hjälp. Det är bäst att utvärdera situationen och kontakta yrkesverksamma om du är osäker på vilka steg du ska ta. Läs vidare för att ta reda på hur du åtgärdar läckage i diskbänken.

Behändiga verktyg

Att vara din egen rörmokare kan vara ganska hektisk men i slutändan givande! Att fixa en läckande diskbänk kräver inte nödvändigtvis några komplexa verktyg. Allmän kunskap och funktioner hos VVS-verktyg räcker. För mer komplexa frågor måste du dock använda professionella verktyg som bäst används av experter. Innan du börjar fixa din diskbänk läcker rekommenderas att du har följande verktyg till hands:

  • Skiftnycklar: Rörnyckel, handtag, nyckel, justerbar skiftnyckel
  • Rörverktyg: Tång, presspassningssystem eller lödkolv
  • Rengöring av diskbänken: Kolvar, handskruv

Området under ett diskbänk saknar ljus. Du måste ha mycket ljus så att du inte går fel med ditt arbete. Det är därför du också måste ha en fackla med dig medan du arbetar. En annan punkt att komma ihåg är att du bör vidta alla nödvändiga säkerhetsåtgärder. Se till att du bär skyddsglasögon, handskar och inte har några elektriska apparater nära dig när du arbetar.

Typer av läckor

Vanligtvis är tecknen på att du läcker ett diskbänk synligt och tydligt. Du kanske kan identifiera källan till läckaget med en överblick. Vid andra tillfällen kan det vara lite mer utmanande att leta efter källan. Du måste bekanta dig med typerna av läckor innan du sätter igång för att fixa din läckande diskbänk. Detta hjälper dig att bestämma källan mer exakt.

Ibland kan ett läckage inte vara helt synligt, men ljud av droppande vatten och smaklös lukt kan tyda på läckor. Tillväxt av mögel eller ruttet trä är också andra sådana indirekta indikatorer på läckage. Det första steget mot att lösa ditt problem är att känna till ditt problem. När du är medveten om vilken typ av läckage du står inför kan du äntligen gå vidare till att fixa det säkert!

Fixering av läckage under diskbänken

Det kan vara otroligt frustrerande när diskbänken inte är helt funktionell. Detta kan hindra flödet av ditt arbete och också vara en tråkig plats i ditt vackra kök! Så här kan du identifiera och åtgärda olika typer av läckage i diskbänkar. Först måste du upptäcka källan till läckaget så att du kan hantera problemet på ett permanent sätt. Att begränsa läckaget vid källan kommer att visa sig vara en mer hållbar lösning än att vidta provisoriska åtgärder.

Anslutningsläckage

När du tittar under diskbänken hittar du kompressionsbeslag vid avstängningsventiler som förbinder de varma och kalla kranarna till vattenledningarna. Detta kan vara en plats för läckage. Torka av varje anslutning med en torr vävnad. Om du upptäcker fukt är det troligen källan. Det bästa sättet att bedöma detta är att plugga avloppet på diskbänken och slå på kranarna. Om du märker att diskbänken läcker när vattnet inte dränerar är anslutningen till vattenförsörjningen fel.

Vanligtvis har ett diskbänk två försörjningsanslutningar. Läckage här orsakas oftast på grund av korrosion eller misslyckade packningar. För din referens är en packning vanligtvis en gummiring eller tätning mellan två rör eller delar. Du kan åtgärda en sådan läcka genom att byta ut packningarna eller helt enkelt dra åt anslutningen med en rörnyckel. Om rören är smala eller storleken på muttrarna och bultarna är liten bör du använda en tång eftersom det är mer lämpligt.

Töm läckor

Dräneringsläckor är kanske den vanligaste typen av läckor. För att kontrollera om detta fyller du på handfat med vatten och tittar nedan när det dränerar. Du bör leta efter tecken på läckage runt och nära glidfogarna i avloppsröret. Dräneringsläckor kan uppstå på grund av blockeringar, korrosion eller lösa fogmuttrar. Försök att bestämma orsaken till dräneringsläckaget genom att kontrollera varje område. Avlopp för diskbänkar är i allmänhet förseglade med VVS-kvalitet eller rörmokares spackel. Om det här kittet inte är av god kvalitet eller har blivit gammalt och vittrat kan det ge plats för diskbänkläckage.

Du hittar lätt spackel för rörsystem i en lokal närbutik. Du kan ta bort avloppet och täta igen innan du sätter fast det på plats igen. Det kan finnas fall där du kan lösa problemet genom att helt enkelt dra åt muttrarna och bultarna vid fogarna. Du bör använda en rörnyckel för detta, men om muttrarna och beslagen är sexkantiga, är en justerbar skiftnyckel ett bättre verktyg. Vid andra tillfällen kan ett avlopp läcka eftersom det är för gammalt eller utslitt. Sådana avlopp kan inte fixeras permanent. Det är bäst att kontakta en professionell rörmokare och byta ut det slitna avloppet.

Kranläckage

Ibland är källan till köksläckaget lösa krananslutningar. En läckande kran kan droppa vatten ner under diskbänken och bilda vattenbassänger vid kranens botten. I de flesta fall orsakar defekta eller lösa brickor och slitna packningar kranläckage. Du måste byta ut dem, och din kran är bra att gå. I extrema fall kan dock hela kranen behöva bytas ut. Det här är inte en svår process, och du kan göra det själv. Det är dock lämpligt att kontakta en rörmokare.

Läckande bortskaffande

En läckande fläns för bortskaffande kan göra att vatten sipprar igenom den. Fyll handfat med vatten och kontrollera under flänsen för att hitta tecken på läckage. Avloppsledningarna som är anslutna till bortskaffandet kan också vara läckande på grund av lösa skruvar och klämmor eller defekta gummipackningar. Läckage kan också härröra från den inre tätningen som finns i botten av bortskaffningsorganet. Bortskaffande är lite knepigt att hantera, så du bör överväga att komma i kontakt med proffs.

O-ringläckage

Kranhandtaget hålls på plats med en spindelskruv. Den består av en liten, skivformad armatur känd som en O-ring. O-ringen kan bli lös eller vittrad på grund av konstant användning. När detta händer läcker kranen nära handtaget. Du kan lösa detta problem genom att byta ut O-ringen. En kranyckel skulle vara ett praktiskt verktyg när man hanterar en sådan situation.

Hur man rensar ut köksbänkens avlopp

Det finns många projekt runt huset du gör med bara lite kunskap och lite armbågsfett. Här lär jag dig flera sätt att rensa upp en diskbänk utan att ringa en rörmokare. Det kan vara en hjälplös känsla när en igensatt diskbänk inte dräneras. Med säkerhetskopiering av vatten och en disk full av smutsiga diskar som väntar på att rengöras, kan det vara frestande att nå telefonen och ringa rörmokaren för att åtgärda problemet åt dig. Men innan du gör det, läs först dessa enkla, gör-det-själv-sätt att rensa avloppet. Du kan göra det! Läs vidare för att lära dig hur.

Börja med kokande vatten

Detta är den enklaste och billigaste lösningen av alla, vilket gör det till det bästa att försöka först. Här är hur: Lägg en vattenkokare eller vattenkanna på spisen och koka upp den. Medan du väntar på att vattnet ska värmas upp, ta bort så mycket stående vatten från diskbänken som möjligt, använd en mugg eller liten kruka för att rädda vattnet. Häll hela vattenkokaren i diskbänken och låt den sitta i några minuter. Om vattnet står i diskbänken utan att dränera, betyder det att täppan fortfarande finns kvar.

Ge vattnet tid att svalna i ungefär fem minuter och ta sedan bort det genom att skopa ut så mycket kylt vatten som möjligt med en liten kanna eller behållare och kasta det i ett annat handfat eller toalett. Försök igen. Du kan behöva upprepa processen flera gånger för att flytta igensättningen, men denna strategi fungerar ofta på många typer av blockeringar.

Kontrollera avfallshanteringen

En av de nästa sakerna du bör göra är att kontrollera att ditt sopor inte orsakar problemet. Ett igensatt bortskaffande kan enkelt stoppa avloppet, så kör bortskaffandet i en minut eller två med varmt vatten rinnande för att se om det rensar täppan. Om det inte fungerar, se till att bortskaffandet är avstängt och inspektera det noggrant för att se till att det fungerar korrekt. Om bortskaffandet har överhettats och stängts av automatiskt kan du behöva starta om det vid basen. Basströmbrytaren finns vanligtvis på sidan eller botten av bortskaffningsenheten under diskbänken.

Använd salt och kokande vatten

Efter att ha tagit bort så mycket stående vatten från diskbänken som möjligt, häll cirka en deciliter bordssalt i avloppet. Häll sedan i ungefär en liter kokande vatten. Låt den sitta i några minuter och spola sedan med varmt vatten för att rensa blandningen.

Prova vinäger och bakpulver

Återigen, ta bort allt stående vatten innan du testar den här tekniken. Häll ungefär 2 deciliter bakpulver i avloppet, följt av lika mycket vit eller äppelcidervinäger. Lösningen börjar snart bubbla; när den sjunker, sätt in proppen och vänta i cirka 15 minuter. Kör sedan varmvattnet för att se om täppan rensas. Upprepa processen en gång till om vattnet rinner ut, men långsammare än normalt (det betyder att täppan inte är helt klar ännu).

Prova bakpulver och salt

Det här är en annan kombination som kan rensa bort diskhöljen. Blanda 1 dl bakpulver med 1 dl salt och häll blandningen i avloppet. Låt blandningen sitta i flera timmar och spola sedan med kokande vatten. Du kan upprepa den här processen igen om den inte fungerar första gången.

Ta ut vaskrensaren

Om någon av de tidigare huskurerna inte lyckas med att rensa avloppet är det dags att nå en vanlig vaskrensare. Om du har ett dubbelt handfat, täta först avloppet på det andra diskbänken med en våt trasa eller en propp. Du måste skapa en tät tätning runt kolven, så fyll den sida av diskbänken du tänker kasta med tillräckligt med vatten för att täcka kolvens klocka. Placera kolven ordentligt över avloppet och kasta kraftigt flera gånger. När du hör sugningen rensa täppan, ta bort kolven och spola avloppet väl med varmt vatten i några minuter.

Prova en dräneringsskruv

Ibland kallas en skruv, en rörmokares orm är ett praktiskt verktyg som kan rensa träskor som sitter fast längre ner i avloppssystemet under diskbänken. Du måste ta isär avloppsröret och P-fällan som går under diskbänken för att exponera undersidan som går bakom skåpväggen. Det är här du sätter in ormen i röret tills du känner motstånd mot att bryta upp täppan.

Använd en klädhängare

Om du inte har en rörmokares orm kan du använda en trådhängare som ersättning genom att räta ut den. Naturligtvis når den inte så långt som en rörmokares orm skulle, så det kan vara tillräckligt långt för att nå några träskor. Men det är värt ett försök när allt annat misslyckas! För in den rätade hängkabeln i köksavloppet eller röret för att trycka igenom eller dra ut täppan om du når den. Var försiktig så att du inte repar din diskbänk med tråden.

För att lukten ska lukta fräsch och rena, häll i lika delar vinäger och bakpulver regelbundet, vanligtvis en eller två gånger i månaden. För rutinrengöring behöver du bara ungefär en dl av varje. Låt blandningen sitta i några minuter innan du rinner lite varmt vatten i avloppet. Du kan också använda citronsaft för samma ändamål. Eller, om du har en avfallshantering, släpp ner några remsor citron eller apelsinskal ner för avfallet och sätt på den i cirka 30 sekunder för att slipa upp. Låt blandningen sitta i cirka fem minuter och skölj sedan.

Naturligtvis är det alltid lättare att undvika träskor i första hand. Om du har köksavfall, överbelasta inte det. Mata in saker åt gången och vänta tills de slipar och kör igenom helt innan du lägger till mer. Vet vad du kan och inte kan lägga ner skräp och lägg aldrig baconfett, kaffesump eller oljor i köksavloppet. Se också till att du rinner mycket vatten i avloppet efter varje användning. Det är viktigt att veta hur man underhåller och sköter om hela ditt hems VVS-komponenter och system så att saker och ting går smidigt.

Fördelar och nackdelar med olika material

Att bestämma vilket material din handfat kommer att tillverkas av bör också övervägas mot bakgrund av dina metoder och vanor. Till exempel betjänas diskbänkar som upplever tung trafik bättre av mer hållbara material som rostfritt stål eller granitkomposit. Om du ofta använder tunga köksredskap kanske du inte vill använda ett porslinslackerat handfat som kan flisas eller repas när du utsätts för tillräckligt med vikt och kraft.

Rostfritt stål

Handfat i rostfritt stål är kända för sin hållbarhet och livslängd samt sin kostnadseffektivitet. Rostfritt stål klassificeras efter mätare, ofta mellan 16 och 22 mätare. Ju lägre antal desto tjockare och högre kvalitet handfat. 22-gauge är det absoluta minimumet att leta efter (byggkvalitet) och många är nöjda även med 20-gauge handfat, men jag rekommenderar starkt att du väljer en 18-gauge eller bättre diskbänk eftersom majoriteten av mina kunder har varit mycket lyckligare med kvaliteten på dessa handfat trots den högre kostnaden.

Så hållbara som de är, kräver diskbänkar i rostfritt stål regelbunden rengöring för att bibehålla sitt snygga utseende. De kan enkelt visa vattenfläckar (speciellt om du har hårt vatten) och kan repa, särskilt när slipande material eller rengöringsmedel används. De är svåra att fläcka, men kan förlora sin glans om de inte torkas regelbundet. Trots den omsorg som krävs för att hålla dessa handfat snygga är de fortfarande bland de mest populära valen och är kompatibla med nästan alla köksdesigner.

Porslinslackerad gjutjärn och stål

Emaljerade gjutjärnshandfat har varit en häftklammer sedan början och med goda skäl. Ett annat hållbart material, de har också en attraktiv, blank yta och finns i många färger. Porslinsemaljen kräver en hel del uppmärksamhet vid underhåll och rengöring för att undvika problem med repor, etsning och fläckar. Slipande rengöringsmetoder kommer att repa ytan, medan starka syror etsar den, vilket kan leda till missfärgning. En porslinsemaljfinish kan också flisas, vilket exponerar järnet under och leder till rost.

Detta är särskilt bekymrat med tunga köksredskap och mindre än samvetsgranna familjemedlemmar som är benägna att kasta saker i diskbänken. Om du behandlar dem rätt är det dock förmodligen de bästa, tuffaste handfat du kan köpa – och de är ofta prissatta på det sättet. En gjutjärnshandfat är ett köp som du sannolikt inte kommer att ångra.

Emaljerade stålhandfat använder samma princip, men med en annan underliggande metall. Stålet är inte riktigt lika starkt eller tungt som gjutjärn, vilket sänker priset avsevärt. Medan emaljerat stål betraktas som ett mer budgetalternativ kan det ge ditt kök skönhet och hållbarhet – och med rätt skötsel kan det hålla dig i många år framöver.

Fireclay

Liknande utseende som porslinslackerat gjutjärn består eldfasta handfat av lera och mineraler och eldas vid extremt höga temperaturer, vilket ger dem exceptionell styrka och värmebeständighet. Jag erbjuder spolhandfat i en mängd olika stilar och färger. Deras keramiska, icke-porösa yta är också naturligt resistent mot mögel, mögel och bakterier – vilket gör dem till ett utmärkt alternativ för köket. Precis som gjutjärn kan eldslip flisas med tillräckligt med vikt och kraft, men det riskerar inte att rosta när detta händer på grund av dess solida natur.

Dessutom måste du vara medveten om att vibrationer från skräpavfall kan spricka eller “krackla” (skapa sprickor i glasyren) diskbänken och därför rekommenderar jag inte att du använder kärl med kärlhandfat. Om det är ett måste för dig att ha en soptappare är ett mer förlåtande diskmaterial troligen ett bättre alternativ. Eftersom dessa diskbänkar är så solida och hållbara kan de vara extremt tunga och naturligtvis kommer större diskbänkar att vara tyngre. Du kan behöva förstärka ditt skåp innan du installerar dessa.

Akryl

Akrylhandfat är gjorda av plast, glasfiber och harts. Akryl är ett kostnadseffektivt och attraktivt material som finns i valfritt antal färger och mönster. Eftersom det är lätt kan ett akrylhandfat enkelt installeras med nästan vilket diskmaterial som helst och det är ett utmärkt alternativ för eftermontering, hyresbostäder och andra situationer där du vill ha skönheten och hållbarheten i en kvalitetshandfat utan vikt. Eftersom de består av ett enda, solidt material kan måttliga repor slipas och poleras, och ytan är beständig mot fläckar och rost.

En av de främsta fördelarna med akryl är deras motståndskraft – det är inte troligt att du bryter många diskar i en akrylhandfat på grund av att ge när något tappas i diskbänken. Trots denna fjädringsförmåga har akrylhandfat sina nackdelar, huvudsakligen är deras allmänna intolerans mot värme. Vissa tillverkare har dock hittat sätt att mildra detta problem och akrylhandfat som jag erbjuder klarar av temperaturer upp till 230 grader Celsius.

Koppar

Även om de är på den dyrare sidan är kopparhandfat ett vackert och fördelaktigt alternativ för ditt kök. Förutom sitt distinkta utseende rostar inte kopparhandfat och har antimikrobiella egenskaper. Även om tillverkare av handfat måste registrera sig i EPA för att garantera denna antimikrobiella skillnad, har studier visat att bakterier inte kommer att överleva mer än några timmar på en kopparyta.

Koppar är också ett mycket reaktivt material och dess utseende kommer att förändras med tiden när dess naturliga patina utvecklas. Karaktären hos denna patina kan variera beroende på själva koppar och den miljö den finns i, men resulterar ofta i en mörkare av den ursprungligen ljusa, “råa” finishen och kan till och med leda till nyanser av blått och grönt. De som vill behålla det ursprungliga utseendet kan polera diskbänken, som kommer att täta i ytan, men på bekostnad av kopparnas antimikrobiella egenskaper (som en barriär skapas mellan koppar och dess omgivning).

Fast yta

Ett icke-poröst alternativ till natursten, fast yta är gjord av harts och mineraler. Används för bänkskivor, handfat och badkar, det är mycket mångsidigt, hållbart och kan repareras. Som med akrylhandfat kan repor på ett fast diskbände slipas och poleras. Deras sammansättning är jämn överallt, så inte bara kan diskbänken flisas utan mycket bekymmer, den kan också rengöras utan mycket bekymmer; endast skurplattor av metall är begränsade enligt tillverkaren av mina fasta ytdiskbänkar på grund av den kraftiga repor de kan orsaka.

De flesta andra normala repor kan lätt slås ut. Fast yta är också ett relativt smidigt material, som är mer förlåtande för tappade diskar än något som gjutjärn eller natursten. Temperaturer upp till 230 grader Celsius tolereras, vilket gör den fasta ytan till ett relativt bekymmersfritt alternativ för din diskbänk. Var dock uppmärksam på att eventuella skador på en fast diskbänk kräver professionell reparation, vilket kan vara dyrt.

Sten

Stenhandfat är ett unikt vackert alternativ för ditt kök. Jag erbjuder några olika typer: 100% marmor, 100% granit och granitkomposit (vanligtvis består av 85% kvartsgranit och 15% akrylharts). Som man kan förvänta sig är dessa handfat ganska tunga och kräver speciell förberedelse av skåpet för installation. Granit och marmor handfat finns ofta i förkläde-front stil, för att ytterligare visa upp sitt utseende.

Dessa handfat kan ha ett distinkt mejslat ansikte som visar den grova, naturliga skönheten i stenen eller en invecklad snidad. De som siktar på mer enkelhet kan välja ett slätt, polerat ansikte som matchar diskhonets inredning. Kom dock ihåg att natursten är porös och kräver initial tätning och regelbunden tätning för att skydda mot fläckar. Där granit- och marmorhandfat går på den dyra sidan, erbjuder granitkomposit ett mer kostnadseffektivt alternativ.

Precis som deras motsvarigheter i natursten har granitkompositkärl hög värmebeständighet (mina kompositkärl är klassade till 275 grader Celsius). Båda är också täta, vilket gör dem mindre bullriga än andra diskmaterial som rostfritt stål. Även om granitkomposit inte borde behöva återförslutas, som många andra handfat, kan ljusare färger utsättas för fläckar, medan mörkare färger lättare kan visa hårda fläckar om de inte torkas regelbundet.

Vanliga frågor om diskbänkar

Ska jag köpa en enda skål, dubbel skål eller trippel skål?

Att välja mellan en, två eller tre skålar för din nya diskbänk handlar om personliga preferenser och återigen hur diskbänken ska användas. Mängden matlagning som görs i ditt hem, storleken på din familj och hur du tvättar borde vara avgörande för hur många skålar du vill att din diskbänk ska ha. Diskbänkar med en skål innehåller ett stort handfat. Dessa handfat fungerar bra för dem som ofta lagar mat med stora krukor och kastruller, brickor och bakplåtar.

Du kan enkelt montera fler av dessa större föremål i en enda skålhandfat och ändå ha utrymme för handrengöring utan att en skåldelare hamnar i vägen. Dubbelskålar är bra om din familj tvättar alla eller de flesta av dina diskar. Med separerade skålar kan du fylla den ena sidan av diskbänken med vatten för blötläggning och tvätt, medan den andra sidan är reserverad för sköljning och torkning.

Oavsett vad du använder varje skål för, kan det vara trevligt att ha den separationen. Vissa större diskbänkar kan till och med ha tre skålar, vilket ger ännu mer avskiljning. I diskbänkar med tre skålar finns det vanligtvis två stora skålar och en liten skål. Denna design kan tillåta att din prep-diskbänk är helt isolerad från bassängerna där diskarna förvaras och tvättas, eller en skål för att placera små köksredskap bestick i.

Vad är en diskbänk?

En diskbänk är helt enkelt en skålformad komponent som används med kran och avfall. Den kan användas för att tvätta och skölja saker antingen före, under eller efter beredningen av maten. En diskbänk kan också användas för att diska eller rengöra kläder.

Hur skiljer det sig från ett handfat?

Tekniskt hör ett diskbänk bara i ett kök och handfat i ett badrum. Diskbänkar är ofta större än handfat och har extra funktioner på grund av deras funktionalitet. Dessa kan innehålla en dräneringsbräda för torkning av disk och bestick eller en andra, mindre skål för sköljning av föremål. Tänk på ett diskbänk som en universalapparat och du ser skillnaden – du kan göra mycket mer med ett handfat än ett handfat, och det är därför de är gjorda annorlunda.

Vad är kökshandfat gjorda av?

Diskbänkar måste stå upp mot allt du kan tänka dig i ett kök, från höga temperaturer till oljor och smuts från din matlagning – även kemikalier från rengöring. De vanligaste kökshandfat är gjorda av rostfritt stål eller keramik men du hittar också komposit-, glas- eller till och med kopparhandfat. De har alla sina egna fördelar när det gäller rengöring, hållbarhet och reptålighet

Vad mer ska jag tänka på?

De flesta drop-in kökshandfat och handfat av granitkomposit har kranhål förborrade i bakkanten. Detta gör att du kan montera din kran på diskbänken istället för att behöva montera på bänkskivan bakom kranen eller på väggen. Du kan också använda dessa hål för att lägga till snygga handdisk- eller diskmedel för diskmedel.

Avloppsplatsen på diskbänken tenderar att variera. Medan många husägare inte föredrar avloppsplacering, föredrar vissa ett avloppshål (vilket betyder på vänster sida, höger sida eller mot baksidan av diskbänken) istället för att ha det centrerat i bassängen. Se till att det handfat du väljer har det avloppsställe du vill ha eller att din befintliga VVS dikterar.

En faktor som ofta förbises när du handlar efter ett nytt diskbänk är storleken på det faktiska köket som det går in i. Många vill ha ett stort, fantastiskt handfat i sitt omdesignade kök, men om ditt kök är lite trångt kanske du inte är nöjd med ett överväldigande handfat. Å andra sidan, om du har ett mycket stort kök, vill du antagligen inte att ett underdimensionerat handfat går vilse i layouten.

Ett integrerat avloppskort är en annan funktion som ibland erbjuds på diskbänkar. Avloppsbrädor är fantastiska att använda som plattform för torkning av disk och köksredskap, eftersom vatten rinner ner på den sluttande och räfflade ytan och in i diskbänken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top