Bästa domkraft 2022 – Testa av olika domkrafter

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Bahco BH11500

Chicago Pneumatic CP80030

Cattini YAK 217/N

Stanley STMT81251-1

Klicka här för att se fler domkraft.

Bästa domkraft 2022

Behöver du ett simpelt verktyg för att kunna lyfta upp tunga saker? Då måste du köpa den bästa domkraften. Med hjälp av en bäst i test domkraft så kan du enkelt lyfta upp tunga föremål. Detta kan vara bra om du till exempel vill byta ut dina däck på bilen. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en domkraft bäst i test.

Men det är faktiskt ganska svårt att köpa ett bästa domkraft på nätet. Det beror på att där finns så mycket som man måste tänka på. Det finns till exempel affärer som inte skriver om de negativa sakerna. De nämner alltså bara de positiva sakerna för att då säljer det så klart bättre. Men detta gör även att man inte får en klar bild av hur bra en domkraft faktiskt är. Domkraft finns även i en massa olika modeller som i sin tur finns i olika prisklasser. Om man inte är så insatt är det därför ganska svårt att köpa en bra domkraft.

Men det är just av den anledningen som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för domkraft. Jag har nämligen gjort mitt eget domkraft test. Jag rekommenderar även de bästa domkraften som man kan köpa just nu. När man ska köpa en domkraft så finns det ganska många saker som man ska tänka på. Det är därför som köpet ibland kan bli hyfsat svårt. Men genom att använda min komplexa köpguide som en grund så kommer köpet att bli mycket enklare. Jag har gjort den här guiden genom att testa och använda min egen domkraft. Jag har även läst igenom andra kundrecensioner och tester. Den här informationen har jag sedan satt ihop till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa ett bästa domkraft.

Köpguide för bäst i test domkraft 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa den bästa domkraften på nätet. Det är för att där finns så många olika saker som man måste tänka på. Men den kan bli mycket enklare genom att följa min strukturerade köpguide. När du köper en bra domkraft så finns det några viktiga saker som man ska tänka på. Man måste även tänka på att man ska välja utifrån sina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper ett bästa domkraft 2022:

 • Stabilitet
 • Höjdområde
 • Viktkapacitet
 • Plattformstorlek
 • Fordon
 • Lagring
 • Domkraftstativ
 • Pris
 • Byggkvalitet

Stabilitet

Oavsett om du byter lägenhet på sidan av vägen eller tippar i garaget, måste din bil stöds säkert innan du påbörjar underhåll.

Leta efter saxdomkraft med extra breda underlag och golvstativ som tål obelagda ytor (om du går off-road) för underhåll på vägarna. Knektar du använder i ditt garage behöver inte vara lika bärbara och fungerar bättre med domkrafter eller ramper för extra stöd.

Höjdområde

Tänk på avståndet från marken till fordonets underrede.

Oavsett om du gungar en låg förare eller sitter högt upp behöver du en bärbar bildomkraft som kan nå ditt fordon och höja den tillräckligt högt för att du ska kunna börja arbeta.

De flesta domkrafter kan lyfta ditt fordon lite över 30 cm från marken. Det är tillräckligt med utrymme för att byta däck, men inte tillräckligt för att du ska kunna glida under bilen.

Viktkapacitet

Hur mycket vikt kan din domkraft säkert hålla? Förutsatt att du vet att du aldrig, under några omständigheter, under en längre tid ska använda en domkraft för att lyfta mer vikt än den är klassad för (och du vet att om du inte gjorde det tidigare) vill du ha en klassad för vad ditt fordon väger.

Om du inte känner till vikten på ditt fordon, börja med att googla märke, modell och år för att ta reda på det. Kontrollera sedan kapaciteten på alla domkraft som du tänker köpa. Tänk på att lyft av olika delar av fordonet kommer att lägga mer eller mindre belastning på din domkraft bäst i test – de flesta bilar och lastbilar är tyngst vid motorn.

En annan anmärkning: Om du använder en domkraft för att lyfta mer än vad den är klassad för, kommer många helt enkelt inte att använda hydrauliken. Om din domkraft inte upprepade gånger går i ingrepp kan det vara anledningen.

Plattformstorlek

Sadelstorlek, eller plattformsstorlek, avser hur mycket yta på domkraften är i direkt kontakt med fordonet. En större plattform är lika med en mer stabil upphöjd position.

En större plattform motsvarar dock inte alltid en bättre domkraft. I allmänhet är det säkrare men det kanske inte passar tillräckligt bra på vissa delar av ditt chassi för att greppa. Det är därför som vissa mekaniker använder flaskdomkraft.

Min tumregel: Ju högre du planerar att lyfta fordonet, desto mer yta behöver du på domkraftens sadel. Stabilitet blir ännu mer kritisk över 40 cm eller så.

Fordon

Platsen att börja måste vara med de fordon du servar. Varje domkraft kan hantera en viss vikt innan den inte längre kan prestera.

Om du bara betjänar små fordon behöver du inte spendera extra pengar på något som kan lyfta en pickup. Men om du förväntar dig att behöva höja din husbil fungerar inte en domkraft med en mindre viktgräns för dig.

Markfrigången för din bil spelar också roll. Du vill mäta profilen och se till att domkraften du funderar på kan göra den under. Vissa lågprofilsdomkraft kan hantera höga hissar som SUV, men inte alla. Om du har olika behov, se till att din domkraft är mångsidig.

Lagring

Vissa knektar tar upp många fastigheter, särskilt de tyngre. Vissa modeller kan dock lagras kompakt. Vanligtvis är problemet handtaget, och dessa versioner har ett avtagbart eller vikbart handtag för lagring.

Domkraftstativ

Det är viktigt att komma ihåg att du endast ska använda domkrafter för att lyfta ditt fordon. De är aldrig avsedda att hålla den på plats medan du kryper under. Det är där domkraftstativ kommer in i spelet.

När du har lyft din bil, se till att säkra den med domkrafter. Om din domkraft tappar tryck fortsätter stativet att hålla din bil uppe och du kan krypa ut säkert.

Pris

Det är ofta så att billigare produkter inte är lika hållbara eller lika användbara. Detta är dock inte alltid sant. Du hittar några utmärkta budgetlyftalternativ som kan fungera såväl som premium.

I slutändan handlar det om dina behov. Om du arbetar med en budget kan du hitta utmärkta val som ligger inom ditt intervall. Ibland behöver du bättre funktioner eller mer solid konstruktion, och du kan behöva betala extra för det.

Byggkvalitet

Det säger sig självt att domkraftens övergripande byggkvalitet också bör beaktas i ditt köpbeslut. Gå alltid efter domkrafter som till största delen är gjorda av solid metall. Tyngre bildomkraft bör också väljas framför lätta eftersom de också kan ge dig stabilitet. Det sorgliga är att du inte kommer att kunna prova bildomkraft innan du köper det, så att läsa online-recensioner bör ge dig en uppfattning om bildomkrafts prestanda i verkligheten.

Läs också >>> Byggställning bäst i test

6 saker att veta om domkraft

 • En av de viktigaste sakerna att veta är att du aldrig ska klättra under ett fordon om det bara stöds av en domkraft. Gör aldrig det här som om det är superfarligt. Om domkraften misslyckas eller någon annan stöter på den kan du bli lemlästa eller krossad till döds. Ja, inte söt. Använd alltid domkraftsstativ som stöder fordonet om bildomkraft, du vet, inte.
 • Du kan komma undan utan att använda domkrafter om du till exempel bara byter ut hjul eller något där du inte kryper under bilen eller lastbilen, men även i dessa situationer är det bättre att vara säker än ledsen. Om domkraft tappar kan det inte skada dig, men det kan skada fordonet, och det är aldrig bra heller.
 • Bortsett från domkraftsstativ rekommenderas också en bra uppsättning hjulchockar. Dessa små kilar kan förhindra att en bil eller lastbil rullar bakåt när den lyfts, något som, som du kan föreställa dig, kan orsaka all slags problem. Visst, fordonets parkeringshake, växellåda eller parkeringsbroms (eller alla tre) borde hålla den stilla, men en liten försäkring är fortfarande en bra idé.
 • Om du handlar efter en domkraft finns det många varianter att välja mellan, men den rullande domkraften är förmodligen det bästa alternativet för de flesta gör-det-själv. De är mångsidiga, inte för stora och tillräckligt kraftfulla för att lyfta även ett tungt fordon som en lastbil i full storlek.
 • Att använda ramper istället för en domkraft bäst i test kan vara en stor tidsbesparing, men de fungerar inte i alla applikationer. Ramper är utmärkta för att utföra oljebyten eller göra andra underkorgsreparationer, men de kommer dock inte att ha mycket värde om du måste ta bort ett eller flera hjul eftersom det fortfarande finns vikt på dem alla när du använder ramper.
 • Slutligen, klättra aldrig under ett fordon om det inte också stöds av domkrafter. Du har blivit varnad.

Fördelarna med en domkraft

Domkrafts är det perfekta valet för fordonsapplikationer. De kan användas på en mängd olika karossstilar och storlekar och passar i de flesta garage och arbetsytor. Visst att de inte är lika bärbara som andra domkraftstilar, men de är säkra och kapabla.

De är också ganska lätta att använda. De har hjul eller hjul för att flytta dem runt i en bil, vilket betyder att det är lätt att placera dem under en domkraftspets. Med hjälp av en spak kan de snabbt lyfta ett fordon och när du är klar med ditt arbete kan du sänka bilen lika lätt.

Dessa typer av domkraft kan också användas för mer intensiva ändamål som att lyfta en transmission, det vill säga om du får en adapter för överföringsdomkraft.

Tillbehör till domkraft

Faktum är att det finns några riktigt användbara tillbehör för domkraft som förbättrar deras kapacitet.

De flesta domkraftägare skulle verkligen dra nytta av vissa domkraftstöd, som är perfekta om du ska lämna din bil för att arbeta med den. Det rekommenderas att aldrig gå under ett fordon som bara hålls upp av en domkraft, så domkraftstativ är väsentliga för att utföra större underhållsuppgifter. Du använder en domkraft för att höja ett fordon, skjuter sedan domkraftstativet under bilen och sänker sedan ner fordonet på stativet. Vissa domkraftstativ är justerbara med ett stift, medan andra är statiska.

En annan viktig del av att använda en domkraft är att blockera hjulen. Dessa tillbehör hjälper till att förhindra att en bil rullar medan den lyfts, en oroande tanke som ska krypa in i fantasin hos alla som glider under en bil.

Å andra sidan är en rullstol ganska användbar om du ska arbeta under bilen. Detta är i grunden ett säte eller en planka med hjul eller hjul på, så att du kan glida under bilen utan mycket besvär. Det är definitivt användbart om du tycker att det är tröttande att komma under en bil. När du inte använder den för bilreparationer är det också mycket roligt att binda till din hund och ha en liten vagn av brandhändelse i din trädgård eller kvarter.

Slutligen, som nämnts tidigare, om du vill göra mer uttömmande reparationer är en överföringslyftadapter ganska praktisk. Detta hjälper domkraft att stödja en transmission och kan sänka den från fordonet eller flytta den vid behov.

Hur man säkert lyfter upp en bil

Du behöver inte gå till gymmet för att kunna lyfta upp din bil. Du behöver bara en solid domkraft för att göra jobbet.

Om du vill byta däck, bromsbelägg, rotorer eller till och med komma till ditt oljekärl för att byta olja, vill du lyfta upp din bil. En domkraft är ett praktiskt verktyg, och många bilar har en saxdomkraft för att hjälpa någon att byta däck, men den typen av domkraft är endast lämplig för att byta däck och inte för större jobb. Det är inte det enklaste föremålet att använda och har inte ett särskilt stort betyg. Som jämförelse skulle en domkraft göra jobbet mycket snabbare och lättare.

Men snabbt och enkelt är en sak, säker är en annan. Denna guide kommer att förklara hur du säkert använder en domkraft för att lyfta din bil.

 1. Använd endast domkrafter på plan och plan mark. Grus och sandtäckta ytor är inte ett bra ställe att använda din domkraft på grund av att deras lösa natur kan leda till instabilitet, vilket kan få ett lyft fordon att känna sig instabilt på en domkraft. Använd sedan klossar eller tegel för att hänga på bilens hjul. Slutligen, sätt i bilens parkeringsbroms. Hur man använder en domkraft – Steg 1 Hur man använder en domkraft – Steg 2
 2. Därifrån hittar du bilens domkraftspunkt. För bästa information om var de är, se bilens bruksanvisning. Det finns minst fyra av dessa domkraftspunkter på en bil och de finns vanligtvis på chassit, på förarens eller passagerarsidan av fordonet och nära hjulen. Du kan vanligtvis upptäcka dem eftersom de har en liten fördjupning eller perforering längs chassit.
 3. Rikta upp domkraftspetsen mot domkraftens plana del och börja pumpa spaken. Detta höjer domkraften upp till domkraften och börjar lyfta fordonet. Om du använder en flaskstång istället för en golvstång, är lyftprocessen väldigt lik, men om du använder en saxdomkraft, som det som vanligtvis finns i reservdäckssatser, måste du skruva domkraften för att lyfta den.
 4. När hjulet är i luften, ställ upp din domkraft under bilen, någonstans nära domkraftpunkten. Du måste sedan sänka fordonet på stativet, antingen genom att släppa en ventil eller använda spaken för att sänka hissen. Medan det står på läktaren är du gratis hemma! Du kan ta bort däcket efter behov eller använda en rullstol eller mekaniskt kryp för att komma under bilen, och när du är klar kan du lyfta domkraften för att lyfta fordonet från stativet och sedan ta bort stativet och sedan använda domkraften för att sänka fordonet.

Se till att ta bort blocken innan du kör bilen efter att du har lyft och sänkt fordonet! Annars kommer du att få en otäck överraskning.

Typer av domkraft

Material är den största skillnaden mellan de olika typerna av domkraft som du hittar på marknaden. Stål-, aluminium- och hybridkonstruktioner erbjuder olika fördelar. Höjd och tonnagekapacitet är de andra viktigaste variablerna – vi kommer att täcka dem i följande avsnitt, “Vad man ska tänka på när man köper en domkraft.”

Stål

Stål är det tyngsta materialet som vanligtvis används för att bygga en domkraft. Det ger solida, robusta domkrafter som är svåra att flytta utanför ett garage.

Stål är billigare än aluminium, så fullståldomkraft är vanligtvis de billigaste på marknaden. De är också slitstarka – du behöver inte byta ut en ståldomkraft ofta, vilket sparar ännu mer pengar. Men deras vikt gör dem till ett dåligt val för däckbyten under körning.

Oftast hittar du ståldomkraft på återförsäljare och professionella garage och i hemmet hos amatörbilälskare som gör mycket DIY-arbete. Om du inte behöver din domkraft för att vara bärbar är stål det bästa valet.

Aluminium

Aluminium är både mindre hållbart och dyrare än stål. Aluminiumdomkraft kan vara ett tag om de sällan används, men under upprepad stress, förvänta dig inte att en gör det mer än sex månader innan du måste byta ut det.

Med tanke på detta kanske du undrar varför någon skulle välja aluminium framför stål. Svaret är: Det handlar om bärbarhet. Ungefär hälften av vikten av stållyftar i genomsnitt kan aluminiumlyfta lastas i en genomsnittlig bils bagageutrymme och tas på vägen utan att döda din bensinkörning.

Om du vill kunna bära din domkraft bäst i test och inte planerar att använda den mer än några gånger per år är aluminium vägen att gå.

Hybrid

Hybridlyftar är gjorda av både stål och aluminium. Oftast kommer tillverkare att använda stål för de viktigaste delarna av domkraften som stöder fordonets vikt, medan allt annat kommer att vara tillverkat av aluminium för att hålla domkraften lätt.

Hybriddomkrafter syftar till en balans mellan vikt, hållbarhet och pris och finns i allmänhet mitt i alla dessa mätvärden. Men de riskerar att vara knektar för alla affärer (förlåt, vi kunde inte motstå) och ingenmästare. Om din domkraft kommer att bo i ditt garage är stål fortfarande det bästa valet, medan aluminium är fortfarande bättre om du bara behöver något för din familjebil.

Det är troligt att du föredrar en hybrid domkraft om du behöver använda en bärbar domkraft i ett professionellt sammanhang – till exempel om du arbetar på en racerbana eller om du är en mekaniker som gör husanrop.

Säkerhetstips för domkraft

När du arbetar på din bil är säkerhet alltid ett måste. Och detta inkluderar att arbeta med en domkraft. Så här använder du en domkraft säkert:

 • Kontrollera alltid att domkraften fungerar korrekt innan du använder den. Varje uppenbart tecken på skador eller läckor bör motivera omedelbar ersättning.
 • Använd alltid en domkraft med en vikt som är lämplig för din bils vikt.
 • Köp inte billiga domkraft. Du kan inte placera en prislapp på säkerhet.
 • Se alltid till att placera bilen på en plan, fast, solid, stabil och jämn yta innan du placerar domkraft. Se till att bilen är i parkeringsläge och att nödbromsarna har varit inkopplade.
 • Placera en hjulchock på hjulet mittemot det du kommer att arbeta med. Om du arbetar på det främre högra hjulet, placera sedan chocken på det främre vänstra hjulet för att förhindra oavsiktlig rullning.
 • Använd ett domkraftsstativ för att stödja ditt fordon medan du arbetar med det. Detta är bara en försiktighetsåtgärd i händelse av att domkraften misslyckas.
 • Sätt domkraft i rätt lyftpunkter i ditt fordon. Kontrollera bilens bruksanvisning för att få reda på var dessa lyftpunkter ligger.
 • Se till att testa golvstativets stabilitet redan innan du börjar arbeta under fordonet.
 • När du är färdig med ditt fordon ska du alltid se till att ingen kroppsdel ​​fortfarande finns under fordonet innan du sänker domkraften.

Läs också >>> Markvibrator bäst i test

Vanliga frågor om domkraft

Vad är en domkraft?

Enkelt uttryckt är en Domkraft ett verktyg som säkert kan höja och sänka din bil så att du kan utföra lite underhåll. Domkrafts är viktiga verktyg om du behöver byta däck, men de kan också hjälpa till med ett antal andra uppgifter som när du behöver gå under en bil för att byta olja eller utföra andra reparationer. En bra domkraft kan snabbt göra din lilla arbetsyta till ett mångsidigt garage.

Varför ska man köpa en domkraft?

Bilägare som behöver byta däck säsongsmässigt kan dra mest nytta av att ha en domkraft. Det kan hjälpa till att spara mycket pengar på däcksbyten och däcksbyten är inte alltför arbetsintensiva, särskilt om du har rätt verktyg. Dessutom kan en bra domkraft hjälpa dig att utföra ett oljebyte med lätthet, eller hjälpa till att ersätta andra slitageobjekt som bromsar och rotorer. I mer extrema fall är en domkraft också användbar för transmissioner.

Hur fungerar en vanlig domkraft?

Domkraft fungerar antingen med hydraulisk eller mekanisk kraft. De senare är vanligtvis mindre domkrafter och är lätta att lagra, men har lägre lyftkapacitet och kan kräva lite armbågsfett för att fungera. De drivs vanligtvis av något som kallas en blyskruv. Hydraulmodellerna är vanligtvis större och tyngre, men eftersom de använder hydraulik är de lättare att använda och har mer lyftförmåga.

Vad ska jag leta efter i en domkraft?

Det finns några viktiga saker att tänka på när du köper en domkraft. Först, vilken typ av fordon försöker du lyfta? En sportbil, sedan och SUV kan alla behöva olika typer av verktyg för att lyfta dem.

Ta till exempel hänsyn till fordonets markfrigång. En flaskhylsa kan inte passa under alla fordon men kan vara perfekt för en lyft lastbil. Å andra sidan skulle en domkraft vara perfekt för en sportbil, eftersom många har låg profil och kan glida rätt under.

En annan viktig faktor att tänka på är vikt. Knektar klassificeras vanligtvis efter hur mycket vikt de kan lyfta och stödja. Så om du har ett större, tyngre fordon kanske du vill springa efter en domkraft med högre vikt. Domkrafts är oftast rankade för 2 eller 3 ton, vilket borde vara tillräckligt för att stödja många bilar. Större fordon som stora lyxiga sedaner eller stadsjeepar kan behöva något som en 4-ton domkraft. Det är också viktigt att inse att domkraften inte kommer att bära 100 procent av fordonets vikt, men den kommer att göra mycket arbete ju närmare motorn den är.

En sista sak att tänka på när man tittar på en domkraft är vilket material den är gjord av och hur fin byggkvaliteten är. Knektar med fler metallkomponenter och med fin jämn färgfinish eller snyggare material visar sin konstruktion och kommer sannolikt att hålla längre än modeller med slarviga lackjobb och plastkomponenter. Den här artikeln kommer att lyfta din bil från marken, den ska vara robust och robust känsla, snarare än billig.

Vilken storlek domkraft ska jag köpa för min bil?

Det beror på din bils vikt. Det är bäst att hitta domkrafter som kan lyfta lite mer än vad din bil väger. Om din bil väger 1000 kg, skulle en domkraft på två ton vara lämplig.

Vad är skillnaden mellan en domkraft och en garagedomkraft?

Golv- och garagedomkraft är lika men har några viktiga skillnader. Domkraft och garagedomkraft ligger båda platt och rullar under ditt fordon. De är också bättre för garage och seriöst underhåll.

Garagedomkraft är i allmänhet tyngre lyftare och mindre bärbara. Domkraft kostar mindre och är lättare att installera, vilket gör dem användbara för väghjälp för större fordon.

Kan du använda en domkraft på vilken bil som helst?

Nej. Leta efter en domkraft som är tillräckligt stark för att stödja din bil. En två-ton domkraft är i allmänhet tillräckligt för en liten bil eller sedan men inte tillräckligt för en tung lastbil.

För mer inblandade reparationer, garagearbeten eller tunga lyft är golv- eller garagedomkraft som stöds av domkraftsställen säkrast.

Behöver du en domkraft?

Ditt första steg är att avgöra om en domkraft är det bästa verktyget för att lösa ditt problem. Du behöver inte det för allt – polering och kaross, till exempel, kräver inte att du lyfter ditt fordon. Du kanske också föredrar en flaskhylsa, som har en mycket smalare sadel men en mycket högre lyftkapacitet, eller uppkörningsramper, som är lättare att använda.

Ändå kan en domkraft i kombination med domkrafter vara den perfekta lösningen för att få din bil i en stabil position för ett stort antal jobb. Här är några av de fördelar man kan erbjuda dig:

 • En domkraft och domkrafter lyfter upp ett fordon vid flera punkter och håller det ordentligt på plats. Detta ger dig fler poäng för redundans om något misslyckas.
 • Enkel användning. Ingen domkraft kommer att vara perfekt användbar av alla, men domkrafter multiplicerar kraft genom en ren, användarvänlig design. De gör det enkelt att lyfta tunga vikter och är lätta att hålla i bilen för nödsituationer.
 • Pålitlighet. Allt du använder för att lyfta din bil tar mycket straff. Jämfört med flaskdomkraft eller uppkörningsramper är det mycket mer troligt att välkonstruerade domkraft bäst i test håller i flera års jobb.

Ska man tänka på höjdområde när man köper en bäst i test domkraft?

En domkraft har både en lägsta och en högsta höjd. Många har förlängare som kan höja båda höjderna för större lastbilar och skåpbilar.

Minsta höjd är kortast domkraften kan vara. Om ditt fordon är lägre än markens minsta, kommer det inte att passa under, vilket gör det värdelöst. Se till att mäta bilens spelrum innan du köper en domkraft.

Den maximala höjden är den högsta som domkraften kan lyfta din bil. Hur mycket höjd du behöver beror på jobbet, men jag har upptäckt att 50 cm räcker för att få nästan vad som helst gjort. Det vanligaste undantaget är att försöka byta terrängdäck, så om du gillar terräng jeep eller SUV, få en högre domkraft.

Vad ska man använda en domkraft till?

Parkera ditt fordon på en plan, fast yta. Stoppa hjulen mitt emot din valda lyftpunkt. Installera domkraftshandtaget och använd det för att placera domkraften under lyftpunkten. Pumpa handtaget tills sadeln rör vid fordonets chassi, fortsätt sedan pumpa tills det är tillräckligt högt för att du ska kunna arbeta. Slutligen placera din domkraft och sänk sedan långsamt domkraften tills den kan tas bort.

Hur väljer jag den bästa domkraften?

Hitta en som kan hålla din bils vikt och är tillräckligt kort för att passa under ditt chassi. Se till att den maximala höjden är tillräckligt hög för dina jobb.

När ska jag använda en domkraft?

Använd en domkraft när du behöver arbeta på fordonets undersida. De vanligaste fallen av detta är oljebyten, däckbyten och underhåll av växellådan.

Behöver man bry sig om viktkapacitet?

Domkraft är gjorda av olika material och utför ett brett utbud av tjänster, så vikten varierar. Tänk på hur mobil du behöver din domkraft för att vara.

Om du planerar att hålla den i garaget och behöver något tungt, kan en 45 kg domkraft på hjul vara tillräcklig för dig. Men om du behöver kunna kasta din domkraft på baksidan av din bil eller ta med den fram och tillbaka från din butik, behöver du förmodligen något lättare.

Domkraft med aluminiumram är vanligtvis lättare än stål. De kommer dock inte att vara lika hållbara. Något smalare än dessa två material skulle förmodligen inte kunna hålla din bil bra. Ta reda på vad dina prioriteringar är för ditt slutliga val.

Vad är en hydraulisk domkraft?

Jag har kort berört hur hydrauliska domkrafter fungerar jämfört med sax och flaskdomkraft, men låt oss utforska detta lite djupare.

Den hydrauliska domkraften är en utmärkt lektion i fysikstudier. Det tillämpar Pascals lag att använda vätska inuti cylindern för att skapa tryck. Pascal sa att tryck på någon del av en vätska påverkar hela enheten lika. När tryck appliceras måste all denna vätska gå någonstans.

I en hydraulisk domkraft skapar tryck genom att pumpa spakarmen och sänder kolven ner, vilket får hydraulvätskan i cylindern att tvingas genom backventilen.

När du pumpar spakarmen byggs det trycket upp, vilket får den stora kolven på lastarmen att röra sig upp och lyfta ditt fordon.

Hur använder man en domkraft?

Även om det är viktigt att använda instruktionerna för din specifika modell och samråda med yrkesverksamma, här är en allmän översikt över hur man går från en stillastående bil till en lyftad bil.

När du har placerat din bil i ett säkert läge måste du hitta var lyftpunkterna finns på ditt fordon. Det är den plats som din tillverkare har utsett för att undvika att skada din bil – en verklig risk med bildomkraft.

Domkraften går under ditt fordon med handtaget riktat bakåt mot dig. Sätt sadeln i en position precis mellan lyftpunkterna. När du pumpar spakarmen ska du göra justeringar tills den passar perfekt under punkterna.

Fortsätt pumpa spakarmen tills den lyfter fordonet till rätt höjd. Placera domkraftstativet under och sänk ned bilen tills den vilar på domkraftsstativet.

Du kan sänka domkraften helt vid denna tidpunkt tills du är redo att sänka ditt fordon, vilket görs i princip på samma sätt.

Det finns många problem att se upp för, men notera särskilt om din domkraftstativ läcker eller går sönder på något sätt. Läckor kan indikera att den inte kommer att kunna upprätthålla trycket, vilket kan leda till att din bil faller eller att en person skadas.

Vad är rätt domkraftstorlek för mig?

Domkraft har en mängd olika viktkapacitet som de bekvämt kan bära. I den nedre änden kan vissa hantera 1 eller 1,5 ton. I den högre änden finns det domkraft som rymmer 3 eller fler ton.

Bilar är inte som människor. Du kan inte få ut en gigantisk skala och be den att hoppa på. Men det finns några grundläggande medelvärden att vara medveten om när du gör din bedömning.

Bilar kan variera var som helst från cirka 1 200 till 2 000 kg. Det beror på om du har en liten, medelstor eller stor bil.

Lastbilar och stadsjeepar kan variera i storlek från 1 600 till 3 300 kg. Och campare och minibussar kan överstiga det.

Du vill också komma ihåg att om din bil väger cirka 1,3 ton, vill du inte få en bildomkraft vars absoluta gräns är 1,3 ton. Om det finns någon avvikelse kanske det inte fungerar. Hitta ett alternativ som överstiger din bils vikt för att ge dig lite vickrum.

Vad används domkraft bäst i test till?

Du kan använda domkraft för alla typer av underhållsproblem. Det vanligaste du ser är när något går fel med ett däck och det måste ändras. Du kan använda en för att byta olja eller kontrollera om det finns skador under bilen.

Vilken typ av bildomkraft är bäst?

Det här är en annan fråga som bara kan besvaras när du vet vad du behöver den för.

Hydrauliska domkraft har stor viktkapacitet och kan fungera för lågprofilbilar. Flaskdomkraft är perfekta för större höghissfordon och värdelösa för låga förare.

Saxdomkraftor kan inte hålla hydrauldomkraftens vikt, men det är det bästa alternativet att kasta i din bil och ha i nödsituationer på grund av dess lägre vikt.

När du förstår dina behov kan du välja ut det som fungerar.

Vad är viktkapacitet för något?

De flesta hydrauliska bildomkraft är klassade i tonnage. Ekonomiska, medelstora, kompakta och kompakta bilar kan säkert höjas med en 2-ton hydraulisk bildomkraft, medan 3-ton lyftar ska fungera bra med lastbilar, stadsjeepar, lyxiga medelstora bilar och skåpbilar. Om du är osäker på lämplig vikt för domkraften för din bil kan du alltid konsultera din manual.

Ska man tänka på lyfthöjd när man köper en bästa domkraft?

Billyftar måste gå under fordonet för att komma åt specifika lyftpunkter. Som sådan, om lyftdynans höjd är större än fordonets markfrigång, kanske du inte kan sätta domkraften under din bil. Som en allmän regel bör lyftdynan ha minst 2,5 cm avstånd från lyftpunkten under din bil.

Vad betraktas som en bildomkraft?

Varje enhet som kan placeras under ett fordons chassi och manipuleras så att den kan höja fordonet flera centimeter till några meter från marken kan med rätta betraktas som en bildomkraft. Att ha en bildomkraft kan enkelt lyfta den sidan av bilen där du vill byta däck så att du kan gå vidare. En bildomkraft kan också vara användbar i andra situationer där du behöver öka spelrummet mellan bilens bottenyta och markytan. Detta gör att du kan arbeta under bilen, även om vi starkt föreslår att du får en mer stabil plattform om du ska arbeta under fordonet länge eller om arbetet medför några allvarliga uppgifter.

Hur hög kan en saxdomkraft gå?

Allt beror på längden på skruven som drar ihop de två ”benen”. Vissa kan gå så högt som 40 cm, kanske ännu högre. Tänk dock på att ju högre saxdomkraften höjs, desto mer instabil blir den eftersom den har en mycket smal bas. Så det är bäst att läsa din bils bruksanvisning eftersom denna typ av domkraft ofta levereras med varje biltyp.

Hur fungerar en hydraulisk bildomkraft?

Hydrauliska billyftar kommer vanligtvis med två cylindrar där olja flyttas genom dem av pumpkolvar. När kolven dras tillbaka öppnar sugventilkulan i pumpkammaren och låter olja röra sig in. När pumpkolven flyttas eller skjuts framåt rör sig oljan in i cylinderkammaren genom en backventil. Samtidigt stängs sugventilen. Detta leder till att trycket byggs upp med cylindern och låter den lyfta mycket tunga föremål.

Är det säkert att placera en domkraft vid differentialen?

Du har kanske sett erfarna mekaniker använda domkraft och placera dem precis under bilens differential för att lyfta upp den. Då berättar din granne dig att inte göra det eftersom det inte är säkert. Så vad ger? Om bilmanualen säger att du säkert kan lyfta din bil med differentialen som lyftpunkt, bör det vara helt bra att lyfta den på nämnda plats. Men om det nämns att endast nypsvetsningen eller ramen på din bil ska användas som lyftpunkter, använd i alla fall dessa punkter istället. Professionella lyfter bilar vid differentialen eftersom de vet vad de gör och de använder bara rätt domkraft för jobbet.

Hur borde man handla en domkraft?

När du handlar efter en domkraft måste du först ställa dig själv några frågor:

 • Viktkapacitet: Domkraften du köper ska ha en viktkapacitet som är tillräckligt hög för det tyngsta fordonet du planerar att lyfta.
 • Maximal lyft: En domkraft som kan lyfta en bil 50 cm hög bör vara tillräcklig för de flesta jobb. Det finns dock undantag från detta, som om ett fordon har stora däck eller en lyft kaross.
 • Minsta höjd: Vissa fordon är extremt låga till marken. I så fall vill du ha en domkraft som kan klämmas under den låga ridramen.
 • Plattformsstorlek: Välj en bred eller smal plattform beroende på vilken typ av fordon och chassi du ska hantera.
 • Materialtyp: Stål eller aluminium? Vad är skillnaden? Aluminium väger mycket mindre, så att du enkelt kan transportera det. Kör du regelbundet till tävlingsbanan? Aluminium är vägen att gå. Under tiden håller stål vanligtvis längre, men det är tyngre. Därför är det ett utmärkt val för ditt garage.

Ska man köpa en domkraft av aluminium eller stål?

När du handlar efter en domkraft kommer du att se flera olika material som används för att tillverka dessa verktyg. Aluminium och stål är två av de bästa alternativen, men de har var och en några fördelar och nackdelar. För det första väger ståldomkraft mycket mer än aluminium. Detta beror på att stål är tyngre. Det är trots allt mycket tätare än aluminium.

Ståldomkraft kommer också att rostas med tiden, vilket ger dem ett röd-orange utseende. Eftersom aluminium inte rostar kommer det inte att ha samma utseende som stål. Istället är det ofta en liten slöhet på metallen på grund av korrosion, men det finns lösningar som gör det möjligt att rengöra den.

En annan skillnad är att aluminium inte är lika tätt, vilket betyder att det är mjukare. Nu när man tänker på metall är det svårt att tänka på den som mjuk. Stål är dock mycket tätare och svårare att skära igenom än aluminium. Även om inte alla gör justeringar i sina verktyg, för dem som gör är aluminium smidigare och mjukare så att du kan klippa eller borra igenom det lättare.

Vad ska man tänka på angående köpet av en domkraft?

När du söker efter en ny domkraft vill du titta på alla dina alternativ. Det finns några huvudkategorier att täcka när du ska shoppa. Så för att ta reda på vilken modell som fungerar bäst rekommenderar jag att du använder dessa riktlinjer.

Domkrafts vikt

En av de viktigaste skillnaderna mellan en aluminiumdomkraft och andra material är att den är mycket lättare. Stål är mycket tätare, vilket gör metallen mer solid och tung, men aluminium är inte lika tät och förblir lättare.

Rostmotstånd

Aluminium är metall är det som inte rostar som de andra gör. Även om det korroderar rostar det inte, vilket gör det till ett hållbart alternativ för många metallverktyg. Men du kanske vill tvätta den med kemiska sprayer för att hålla den ljus och glänsande, eftersom korrosionen kommer att dämpa sin glans.

Viktkapacitet i ton

Oavsett om du arbetar på kundens bilar eller dina egna, vill du leta efter en domkraft i aluminium som klarar vikten på de fordon du kommer att serva. Om du behöver ett alternativ med högre viktkapacitet, vill du göra med i genomsnitt två ton. Under tiden, om du ska arbeta på större fordon, kommer det att bli bättre att få åtminstone ett tre-tonarsdomkraft.

Lyftområde

Lyftområdet är skillnaden mellan den lägsta och högsta punkten som en domkraft kan nå.

Välj en domkraft med ett lyftområde som passar din bil. Om du äger mer än en, se till att den passar alla.

Höga karosserivaror är inte så nära marken som sportmodeller, så du kan välja en modell som inte har en mycket låg entré.

För stadsjeepar är den högsta punkten som en domkraft kan nå mycket mer kritisk eftersom de är högre från marken. Det perfekta verktyget för dessa modeller ska kunna nå minst 35 cm.

Bilälskare som äger sportmodeller bör fokusera mer på funktionen för lågt inträde. Idealet skulle vara det med en superplatt, 6 cm post.

Lyftarm

Syftet med lyftarmen är att pumpa och lyfta fordonet från marken. När den inte är byggd av starka material och konstruerad på rätt sätt kan det sluta bryta vid en tidpunkt.

På grund av hävstångsprincipen gör längre lyftarmar vanligtvis också lyftprocessen enklare.

En annan sak du bör vara uppmärksam på är antalet bitar. Lyftarmar av två delar som kan demonteras är det enklaste att förvara och det bästa valet för alla med en mindre verkstad eller garage.

Förutom bekväm förvaring kan någon typ av lyftarm också förlängas eller förkortas och anpassas bättre till olika bilar.

Sadelplatta

Den del av verktyget som kommer i kontakt med bilen är en sadelplatta. Det är en del som håller bilen, förhindrar domkraften från att glida och minskar risken för repor på det fordon du arbetar med.

Anti-slip-beläggningsmaterialet är av yttersta vikt eftersom det kommer att börja slitna när tiden går. Det är därför du bör välja en domkraft med en vadderad sadel gjord av antingen gummi eller någon annan typ av högkvalitativ antiskridbeläggning.

Verktygets kapacitet

Inte alla bilar väger lika. För att alltid vara säker, se till att domkraften du tänker köpa kan lyfta din bil utan krångel.

Många domkraft har olika delar (som säkerhetsventiler som nämns i några rekommenderade produkter ovan) som bör förhindra överbelastning. Denna funktion är alltid ett plus, men du bör ändå vara uppmärksam på bilens vikt och verktygets kapacitet.

Handtag och rullar

Det här är inte de mest kritiska egenskaperna hos domkraft; de är dock alltid en fördel och ökar verktyget praktiskt.

Dessa delar har ett syfte, och det är att förbättra domkrafts rörlighet.

Eftersom domkraften ofta är ganska tunga och det kan vara svårt att plocka upp från marken (speciellt om den är gjord av stål) kan rullar hjälpa till att flytta den från en plats till en annan.

Vanligtvis används rullarna som framhjul och hjul placeras på baksidan.

Materialens kvalitet

Domkraft av aluminium eller stål är att föredra framför andra legeringar eller material.

Aluminium är bra eftersom det är en hållbar legering, men väger inte mycket som stål, så det ger bättre rörlighet.

Men även om stål är tyngre är det ett material som tål allt tungt arbete och vanligtvis håller längre.

Vad är en garagedomkraft?

En garagedomkraft är en av de absoluta hörnstenarna i utrustningen du behöver i ett garage eller för att följa med ditt fordon. Det spelar ingen roll om du behöver en i bagageutrymmet för nödsituationer eller parkeras i hörnet av ditt servicegaraföretag – du behöver definitivt en garagedomkraft om du planerar att göra något arbete på en bil.

En garagedomkraft är en mobil enhet som gör att du kan lyfta ditt fordon för att utföra arbete under, oavsett om du ska byta däck, arbeta på bromsenheter eller utföra nästan allt annat du kan behöva. Målet är att lyfta fordonet med minsta möjliga ansträngning för att utföra dina inspektioner och arbete. Detta görs med ett enkelt hydrauliskt pumpsystem som fungerar enligt följande:

 • När du lyfter domkraftshandtaget dras olja in i pumpcylindern.
 • När handtaget sänks trycks olja under tryck in i huvudcylindern, vilket får huvudkolven att höjas.
 • Upprepad vertikal pumpning av domkraftshandtaget skjuter ytterligare tryckolja in i huvudcylindern och höjer ytterligare huvudkolven.
 • När oljan höjer kolven, orsakar detta att domkraftens arm och sadel sträcker sig och lyfter bilen.

Denna process förvandlar lyft av ett ton eller mer bil till ett par enkla handtagspumpar, varför en domstolslyft är en ovärderlig utrustning för alla garage. Vagndelen betyder helt enkelt att domkraften är på (vanligtvis fyra) hjul, så att du kan använda den var och när du väljer

Vad använder man en garagedomkraft till?

Att lyfta tunga fordon är det enkla svaret. Din garagedomkraft ger dig den höjd du behöver för att utföra väsentligt arbete på ditt fordon, vare sig det är ett hjulbyte eller justeringar av bromsarna. Höjdnivåerna skiljer sig åt mellan modellerna, men vanligtvis hittar du lyftområden (dvs. höjden till vilken du kan lyfta ditt fordon) mellan 100–500 mm, med vissa modeller som erbjuder högre eller lägre.

Vem är garagedomkraft för? Tja, nästan alla som äger en bil kan hitta värde i att äga en bil. Gå till ditt lokala servicegarage och du kommer sannolikt att se ett antal domkraft utspridda över platsen. Likaså, kolla in din genomsnittliga bilentusiast garage hemma eller deras bil bagage så hittar du förmodligen också.

Hur mycket kostar en hydraulisk garagedomkraft?

Även om jag kan försäkra dig om att alla min rekommenderade domkraft representerar exceptionellt värde, beror det på vilken kapacitet av modellen du behöver. Lyftkapaciteten för vagnlyftar är omfattande, med domkraft som är lämpliga för användning med mindre bilar till modeller som är lämpliga för användning med lastbilar. Naturligtvis är det din största fråga att hitta vilken typ av domkraft och kapacitet du behöver, vilket ger oss trevliga in i nästa avsnitt.

Varför finns bildomkraft i olika storlekar?

En vanlig fråga som en nybörjare kan ställa är varför finns bildomkraft i olika storlekar? Svaret är väldigt enkelt: större fordon kräver större domkrafter.

Varje domkraft är klassad till en viss vikt för att hjälpa dig att välja en lämplig modell för dina lyftkrav. Eftersom ett lyft fordon bara lyfts från ett hörn behöver du bara en domkraft med en lyftkapacitet på cirka tre fjärdedelar av bilens totala vikt. Till exempel behöver en familjesalong i full storlek förmodligen bara en domkraft bäst i test med en kapacitet på 2 ton för att lyfta den. Den bästa bildomkraften för en SUV eller 4×4 kan emellertid behöva en kapacitet på minst 3 ton.

En av de viktigaste faktorerna att tänka på är hur mycket din garagedomkraft kan lyfta. Sätt som regel aldrig dig själv genom att använda en under specificerad garagedomkraft för att lyfta ett fordon som väger mer än en genomsnittlig bil. Innan du går vidare med ditt potentiella köp, kontrollera vikten på din bil i tillverkarens guide eller online för att se till att domkraften du tittar på kommer att vara lämplig för ändamålet.

Hur bra är lätta domkraft?

Olika domkrafter gör olika jobb, så jag har delat ut mitt sortiment av domkraft i olika sektioner för att hjälpa dig att välja exakt rätt typ av domkraft för dina behov. Alla mina rekommenderade domkrafter är konstruerade och byggda enligt högsta kvalitetsstandard och är helt CE-märkta.

De lägsta kostnadskontakterna i mitt sortiment, lätta domkraft är idealiska för applikationer med låg arbetscykel, till exempel lättviktigt hemmagarage eller för att sätta i baksidan av din bil i nödsituationer. Dessa domkraft erbjuder fantastiskt värde för pengarna och gör det möjligt för dig att utföra viktiga saker som att byta däck eller njuta av lite lättarbete på helgen. Trots deras låga kostnad kommer dessa domkraft att ge dig år av pålitlig service om du tar hand om dem ordentligt – och bara för din sinnesfrid; jag har sett 2 års garanti med alla mina rekommenderade domkraftmodeller.

Hur borde jag undersöka inför köpet av en domkraft?

Om du har kört bilar under en längre tid betyder det att du känner till de bästa och högkvalitativa bildomkrafts. Det är det perfekta verktyget du behöver ha, särskilt när du åker långa sträckor. Du kan få de bästa billyftarna i olika bilbutiker och garage och hitta rätt bildomkraft som passar ditt fordon. Därför, när du köper en bildomkraft, här är de köptips du behöver tänka på.

Gör din forskning

hjulbyte Om du har bestämt dig för att köpa den perfekta bildomkraften är det lämpligt att ta dig tid och göra grundlig forskning. Du måste hitta olika källor för att samla viktig information som hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut. Vi lever i en digital värld där du kan hitta den information du behöver online.

När du bedriver din forskning får du detaljerna som hjälper dig att fatta det perfekta inköpsbeslutet. Baserat på de olika bilwebbplatserna du kommer att använda får du rätt information för att köpa en högkvalitativ bildomkraft.

Tänk på typerna av bildomkraft

Innan du identifierar rätt typ av bildomkraft som du behöver, se till att du överväger de tillgängliga typerna av bildomkraft. Att lära sig de olika bildomkraften gör att du kan hitta den perfekta beroende på din biltyp. Det är också viktigt att notera att varje typ har sin applikation och önskad biltyp. Se därför till att du tar dig tid att se den bildomkraft du behöver.

Tänk på lyfthastighet och distans

När du väljer en bildomkraft, ta dig tid att överväga dess lyfthastighet och avstånd. Idealiskt är lyfthastigheten och avståndet ett mått på högt den avsedda domkraften kan säkert höja fordonet. Som bilägare kan du behöva en domkraft som ger dig tillräckligt med utrymme för att på ett säkert sätt genomföra alla aktiviteter du vill ha. När du överväger lyfthastighet och avstånd, notera att upphängningen eller hjulet spelar en viktig roll i denna process. Därför är de viktiga faktorer du måste tänka på.

Kontrollera vikten

Vikt är ett annat viktigt element du måste tänka på när du väljer en bildomkraft. Det är tillrådligt att ta dig tid och välja en bärbar och lätt bildomkraft. Du kommer att märka att de flesta domkraften du hittar online är skrymmande än andra modeller. När du kontrollerar vikten, se till att du tar dig tid och överväger behov och om domkraften kommer att stanna i ditt garage eller inte.

Hur lyfter man upp sitt fordon säkert?

Nu när du vet vilken typ av lyftanordning som är bäst för din situation är det viktigt att veta hur du använder den säkert. Lyckligtvis gäller samma säkerhetsregler för i stort sett all lyftutrustning – oavsett om hissar, domkrafter, ramper eller dockor är:

ALLTID:

 • Använd rätt domkraft för jobbet.
 • Domkraft ett fordon på en hård plan yta
 • Kontrollera domkraftsetiketten för att säkerställa att dess maximala lastkapacitet är tillräcklig för att stödja fordonet du lyfter
 • Se till att fordonet är tomt för passagerare
 • Placera domkraften på rätt plats under fordonet innan du lyfter upp bilen (se din bruksanvisning)
 • Placera fordonets stödstativ under lämpliga delar av fordonet och sänk ned fordonet säkert på stativet innan du fortsätter under fordonet

ALDRIG:

 • Gå under ett fordon som enbart stöds av en domkraft – använd fordonets stödställ för att stödja fordonet där det är möjligt.
 • Använd trä, tegel eller andra osäkra föremål för att stödja fordonet

Läs också >>> Bilningshammare bäst i test

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top