Den bästa dränkbara pumpen 2022 – Test av olika dränkbara pumpar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

AL-KO Twin 14000 Premium

AL-KO SUB 13000 DS Premium

GRUNDFOS Unilift KP250-AV-1

GARDENA 9000 Dirt

Klicka här för att se fler dränkbara pumpar.

Bästa dränkbara pumpen 2022

Oavsett om du oroar dig för översvämningar eller problem med vätskor så är det väl värt att investera i en dränkbar pump. Det spelar ingen roll om du planerar att handla för din egen räkning eller till ditt företag, det är lika viktigt att ha en bra dränkbar pump. Så när du väl får problem med översvämningar eller liknande kan du känna en lättnad över att ha en bra dränkbar pump tillgänglig.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra dränkbar pump på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken dränkbar pump som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem den dränkbara pumpen så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa dränkbara pumpen. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa dränkbar pumpna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla dränkbar pump som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa dränkbar pumpen inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test dränkbar pump 2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa dränkbara pumpen på nätet. När du letar efter den bästa dränkbara pumpen finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa dränkbara pumpen enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en dränkbar pump efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa dränkbara pumpen för dig:

 • Kompressorer
 • Batteribackupsystem
 • Tankstorlek
 • Huvud
 • Byggnadsmaterial
 • Inlopps- och utloppsstorlek på pumpen
 • Kraft
 • Pumpkapacitet
 • Backup-system
 • Maximalt tryck
 • Kvalitet
 • Flödeshastighet
 • Användning
 • Motor
 • Spänning
 • Certifieringar
 • Garanti
 • Pris

Kompressorer

För lågavkastande borrhål, hushålls- och jordbruksapplikationer är detta ett mycket bra alternativ om vattenkällan är mindre än 150 meter. Nackdelen är att detta tar mycket tid och kraft. Så även om detta är ett begränsat alternativ, kan kompressorer väljas i händelse av statliga begränsningar för borrhåls dränkbar pump eller nya borrhål i allmänhet.

Batteribackupsystem

Dränkbar pump används ofta i ett försök att skydda hem från översvämningar. Om du har för avsikt att lämna en dränkbar pump igång under en översvämning, kom bara ihåg att elektriciteten kan brytas från ditt hem när som helst. Om så är fallet, se till att du köper en pump med ett reservbatterisystem. Ett backupsystem ger helt enkelt sinnesfrid. Kan du föreställa dig hur det skulle kännas att återvända hem efter en översvämningshändelse och upptäcka att din pump tog slut?

Tankstorlek

Användaren bör leta efter en pump som uppfyller kravet på vattencirkulation. En allmän tumregel är att pumpen ska kunna tömma 50 % av tankvolymen per timme.

Huvud

Det är höjden till vilken en pump kan lyfta vatten. Beroende på storleken på huset och djupet på den underjordiska tanken, bör kunden välja den bästa modellen. Reservoardjupet där pumpen sitter plus höjden på vilken ackumulatortanken är placerad är den totala lyfthöjden.

Byggnadsmaterial

Denna faktor påverkar inte pumpens prestanda eller applicering, men om man letar efter en produkt som har längre livslängd, bör de välja pumpar med Noryl-hjul och motorkropp i rostfritt stål.

Inlopps- och utloppsstorlek på pumpen

Allt du behöver veta är att oavsett storleken på intel/utloppsstorleken på pumpar, så fungerar de alla på samma sätt. Vattenpumpen suger in mängden vatten genom en inloppsventil och matar ut den från en utloppsventil. När storleken på inloppet/utloppet ökar ökar också mängden vatten som sugs in och utsläppet. Exempel: En 10 cm vattenpump kan potentiellt avsluta ett jobb mycket snabbare än en 2,5 cm pump. Tänk också på att oavsett storlek på inloppet som din pump har, måste du använda samma storlek på inloppet eller sugslangen. Om du minskar diametern på inlopps-/sugslangen kommer pumpens prestanda att försämras.

De flesta pumpar har en inloppsstorlek på mellan 2,5 cm till 15 cm men i vissa fall kan det vara mer. Centrifugalvattenpumpar fungerar också på liknande sätt, d.v.s. suger in vatten från inloppet och släpper ut det genom utloppsventilen. I så fall, ju större storleken på en inloppsventil, desto mer mängd vatten kommer pumpen att kunna pumpa ut och desto snabbare kommer den att göra jobbet.

Kraft

Vi vet att du inte köper en bil, men hästkrafter är också måttenheten för dessa typer av pumpar. Istället för att vara höga siffror är din genomsnittliga sumppump vanligtvis någonstans mellan 1/6 och ½ hästkrafter. Hur mycket hästkrafter du behöver beror på storleken på området och sannolikheten för att mycket vatten kommer in snabbt.

Om du är benägen att bli översvämning, eller någonstans behöver vattnet pumpas en lång sträcka, kan du behöva en av de mer kraftfulla pumparna (till exempel ½ hästkrafter) för att säkerställa att du snabbt kan få bort vattnet var som helst. kan orsaka fara. Det är vanligtvis säkrare att ha mer kraft, och egentligen är de modeller som annonseras med ⅙ hästkrafter eller liknande bara användbara om du mycket ibland måste använda pumpen.

En ofta förbisedd aspekt av dränkbar pump är strömförsörjningen. Eftersom de är i nära kontakt med vatten är strömförsörjningen speciellt gjord för att garantera säkerheten. Du kan inte använda en förlängningssladd med en dränkbar pump. Det betyder att du helt enkelt måste se till att du har tillräckligt med längd för att nå en strömförsörjning när du köper, eller att du måste skicka tillbaka pumpen.

Pumpkapacitet

Detta är utan tvekan viktigare än mätningen av hästkrafter. Du kommer att se detta listat som. Detta är, som du kanske har gissat, helt enkelt måttet på hur många liter pumpen kan växla under en viss tidsperiod. Avläsningen visas ofta. Varje sumppump kommer att ha detta mått listat i produktbeskrivningen, eftersom det är en så viktig aspekt av köpbeslutet. Det är ingen idé att installera en sumppump som inte kan hålla jämna steg med vattnet den sannolikt kommer att utsättas för.

Liter per timme kan också påverkas av storleken på gropen och avståndet som den måste pumpa. Detta är värt att överväga, och att läsa recensioner om varje enskild modell kan hjälpa dig att räkna ut hur tillförlitligt den kan pumpa under alla förhållanden.

Backup-system

Något vi alltid försöker nämna här är backupsystem. Dessa är vanligtvis batteridrivna system eller vattenbaserade pumpar som automatiskt startar när din sumppump inte fungerar. Elektriska problem och vatten blandas inte, och även om dränkbar pump vanligtvis är helt okej när de utsätts för vatten, kanske din strömförsörjning inte är det. Att ha ett backupsystem rekommenderas alltid.

Maximalt tryck

Den maximala tryckhöjden för en vattenpump hänvisar till det längsta avståndet i termer av höjd som pumpen kommer att kunna pumpa vatten. Om du till exempel köper en vattenpump med en maxhöjd på 60 meter, om du försöker pumpa vatten till nivåer högre än så blir flödet noll. Generellt sett bör den typ av pump du väljer ha en maximal tryckhöjd högre än den höjd du avser att pumpa vattnet.

Kvalitet

Det första du bör tänka på är vattenpumpens märke. Motorn eller motorn kan också berätta om pumpens kvalitet. Genomför nödvändig forskning och undersökningar om hur kvaliteten på en vattenpump ska vara. Vilken typ av vatten du ska pumpa är också en faktor att ta hänsyn till. Transferpumpar skiljer sig från brandsläckningspumpar. Andra typer av pumpar inkluderar kemikaliepumpar och soppumpar.

Flödeshastighet

Detta är i allmänhet effektiviteten av vattenpumpen. Flödeshastighet hänvisar till den tid det tar för en vattenpump att pumpa en specifik mängd vatten, oftast mätt i liter per minut. Om du ska använda vattenpumpen för antingen arbetsplatser eller gårdar, bör du köpa en som har förmågan att pumpa över 2500 liter vatten per minut. Å andra sidan är en pump med ett flöde på mellan 100 – 200 liter per minut lämplig för alla hemmabruk.

Flödeshastighet är definitivt mer prioriterad för vissa än för andra. Detta beror på hur mycket vatten du behöver växla under en viss tidsperiod. Om du till exempel letar efter en sumppump och hittar en modell med lågt flöde är det osannolikt att den gör vad du behöver. Om vattnet faller snabbt och din sumpgrop fylls behöver du en flödeshastighet som kan hänga med. Detta är nära kopplat till flödet och hastigheten med vilken pumparna kan arbeta. I vissa scenarier kommer du att behöva en mycket snabbt flödande pump som snabbt kan rensa mycket vatten. Om du använder din pump i en industriell miljö kan detta säkert vara fallet.

Användning

Användningen av pumpen är den absolut viktigaste faktorn i köpbeslutet. Var tänker du använda den och hur? I var och en av våra pumprecensioner har vi diskuterat rätt användning av pumparna. Vissa är mycket mer mångsidiga än andra. Du kanske behöver din pump för en pool, du kanske behöver den för användning i en sumpgrop, det är mycket osannolikt att hitta en pump som kan göra både och, så du måste först och främst bestämma dig för användningen. Vissa pumpar kan göra mer än en sak, till exempel kan den vara lämplig för både en damm och ett akvarium.

Motor

Motoreffekten mäts normalt i HK eller hästkrafter. Det är inte det enda som spelar en roll i motorns kraft totalt sett, men det har en inverkan. Kraften är relevant, men du kan prioritera vissa funktioner framför detta. Det är ingen idé att ha en enorm nivå av hästkrafter om den inte faktiskt gör vad du vill att den ska, som att lyfta till en viss höjd.

Spänning

Spänningen i systemet är mer en kompatibilitetsfråga än något annat. Du behöver något som passar spänningen på det som finns i ditt hem. Det är därför till exempel dränkbar pump har en 12V-anslutning, som är mer lämpad att använda på en båt snarare än i ett hem. Många har 110V eller 115V anslutningar vilket är standarden för hushåll.

Certifieringar

Det är inte alltid nödvändigt för en pump att ha certifieringar, men det hjälper verkligen, och när du funderar på att köpa en pump bör du åtminstone se upp för eventuella certifieringar. Dessa tenderar att innebära att en tredje part har kontrollerat och verifierat vissa egenskaper hos pumpen såsom hastigheterna och hur slitstarka de är.

Garanti

Alla produkter som har att göra med vatten och/eller elektricitet förbättras avsevärt genom erbjudandet om en garanti. De flesta av dränkbar pump du kan få mer i vissa scenarier. Det är alltid bäst att kolla med företaget om du är osäker på vilken garanti som erbjuds. Vissa pumpar kan hålla i flera år eller till och med årtionden av användning, så ta inga chanser att din pump går sönder efter bara några månader.

Pris

Återigen är detta något som är relativt svårt att sätta fingret på, eftersom det beror på vad du behöver pumpen för att kunna göra. Letar du efter en sumppump? Du kommer förmodligen att behöva spendera ett par tusen kronor för att få något anständigt. En pump för ett akvarium är mycket mindre sannolikt att kosta så mycket, speciellt om du inte behöver så mycket kraft.

Detta är en av anledningarna till att vi har inkluderat så många av de bästa recensionerna av dränkbar pump, eftersom det kommer att hjälpa människor att räkna ut vilken typ av pris de kommer att behöva spendera om de ska hitta en dränkbar pump av god kvalitet, men om du bara är i behov av ett litet budgetvänligt alternativ kommer dränkbar pump att vara ditt val. Naturligtvis, när du väl kommit in i sfären av att behöva en pump för industriell användning, kommer du att upptäcka att vissa av valen är mycket dyrare.

Lista över de bästa dränkbara pumparna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Diverse

De olika typerna av dränkbar pump

Som nämnts i början av denna guide finns det många olika typer av dränkbar pump. De två vanligaste typerna är 1. Dränkbar dräneringspumpar och 2. Dränkbara avloppsvatten/avloppsvatten. I slutändan är den enda skillnaden mellan de två vilken typ av vatten eller avfall de kan pumpa.

Dränkbara dräneringspumpar

Den vanligaste användningen för denna typ av pump är dränering. Tillverkare som tillverkar den här typen av pumpar och de kan användas för många olika ändamål. Oftast används de för att rensa bort överflödigt vatten från källare eller källare som är utsatta för översvämning. Om du köper denna typ av pump ska du vara medveten om att du måste pumpa vattnet till en säker och lämplig plats. Du kan också köpa en “lyftstation” som säkert kan släppa ut vatten från fastigheten och lagra vattnet i en tank.

Dränkbara avloppsvattenpumpar

När du planerar att pumpa avloppsvatten eller avlopp måste du överväga att köpa något lite mer tungt. Då finns modeller som är den perfekta smutsvattenpumpen. Pumpar som dessa är lämpliga för applikationer där det finns partiklar i vattnet, till exempel vid tömning av septiktankar eller borttagning av avloppsvatten från industriella processer.

Monopumpar

Monoblock pumpnamn föreslagen solopump där både pump och motor är sammansatta inom samma plattform. Detta är en typ av mekanisk anordning där en generell axel inkluderar de roterande delarna och motorn är sammankopplade utan att använda någon kopplingsanordning i liknande hölje. Det kräver mindre utrymme att installera och anständigt sughuvud, flöde och effekt för normal daglig användning. De huvudsakliga användningsområdena för monoblockpump är för hushållsvattenförsörjning, grässprinkler, trädgårdar, små kommersiella användningar etc.

Centrifugalpump

Centrifugalpump nästan liknar monoblockpumpen där elektrisk energi omvandlas till kinetisk energi, vilket skapar centrifugalkraft inuti pumpen och lyfter vattnet. Här är pump och motor fristående. I vissa fall är både pump och motor monterade på samma plattform och i vissa fall monteras pump och motor separat. Det kräver mer utrymme att installera och mer sugtryck, flöde och effekt. Den lämpar sig för där det behövs mer vattenflöde som byggnad, industri, jordbruk, hotell etc.

>>> Är du intresserad av garageportar? Klicka här. 

Jetpumpar

Jetpumpar är installerade ovan jord och är inte dränkbara. De används vanligtvis för att dra vatten från en brunn genom ett sugrör. De vanligaste applikationerna inkluderar att lyfta vatten från brunn till överliggande tank, lätt bevattning för kommersiella eller bostäder samt vattenförsörjning till sprinklersystem. Jetpumpar är vanligtvis mer populära i områden med höga grundvattennivåer eller varmare klimat.

Även jetpumpar finns i två varianter: djup brunn och grund brunn. Jetpumpar med grunda brunnar används för att lyfta vatten från brunnar så djupa som 8 meter och jetpumpar med djupa brunnar används normalt för djup upp till cirka 60 meter. Jetpumpar med djupa brunnar kan transportera större volymer vatten snabbare och över längre avstånd än pumpar för grunda brunnar.

Tryckförstärkningspump

En tryckförstärkningspump är en kvalitetsapparat som används för att trycksätta och jämna ut vattenförsörjningen i ditt hem eller annat område. De är speciellt utformade för att förse dig med önskat tryckvatten enligt dina behov. Denna automatiserade tryckpump används normalt i ditt befintliga vattensystem nära en vattentank som levereras konstant vattentryck över alla öppningar som är anslutna till rörsystemet vilket gör den till ett idealiskt val för användning i bostadshus och hotell. När vattentrycket sjunker till en inställd nivå börjar pumpen automatiskt pumpa vatten och när förbrukningen sjunker och utloppstrycket stiger till förinställt stopptryck stannar pumpen automatiskt.

Dränkbar pump för bilar

Vattenpumpar för bilar är impellerpumpar som används i motorer i bilar, lastbilar och andra fordon för att cirkulera kylvätska i förbränningsmotorernas vattenmantel. Dessa pumpar tjänar till att föra kylvätska genom ett slutet system så att motorn inte överhettas och att pumpa den cirkulerande vätskan till en kylare som sänker kylvätsketemperaturen och förbi värmen till luften. Även om kylvätskan som används i bilmotorer kallas vattenpumpar, är den en blandning av vatten med en glykolbaserad produkt som höjer kokpunkten och sänker vätskans fryspunkt.

Jordbrukspumpar

Jordbruksvattenpumpar används inom jordbruks- och jordbruksindustrin för att driva bevattningsprocesserna som ger vatten till rötterna på grödor för att hjälpa dem att växa. Grundvatten eller ytvatten kan först pumpas till ett uppehållsområde såsom en lagringsdamm om det finns behov av att behandla vattnet eller tillsätta kemiska gödningsmedel innan applicering på grödan.

Dränkbar pump för pannvatten

En annan tillämpning av vattenpumpar är inom värmeindustrin. Pannvattencirkulationspumpar används för att ta det vatten som har värmts upp i en panna och distribuera det uppvärmda vattnet genom ett nätverk av rör och värmeväxlare (vanligtvis radiatorer eller konvektorer). Värmeenergin från det uppvärmda vattnet leds sedan genom ledning till radiatorn eller konvektorn, där konvektionsströmmar sedan värmer upp luften i rummet. Cirkulationspumpen drivs vanligtvis elektriskt och styrs av en reläkrets som är sluten när det är värmeanrop, och öppen när rumstemperaturen har passerat borrvärdet.

Märken

Olika märken erbjuder en rad produkter som kan erbjuda olika lösningar. Vissa är kapabla att hantera vätskor med hög viskositet på korta tidsperioder, medan vissa dränkbar pump farkoster är utformade för att vara så effektiva som möjligt under längre tidsperioder.

Grundfos

Grundfos är det största pumpmärket i Storbritannien. Grundfos erbjuder ett urval av innovativ pumpteknik och är ett pålitligt varumärke bland ingenjörer och erbjuder noggrant designade, välkonstruerade pumpar, om än till priser som är lite högre än sina konkurrenter.

Stuart Turner

Stuart Turner är en internationellt erkänd leverantör av pumplösningar och har ett aldrig tidigare skådat rykte för produktkvalitet och innovation. Konstruerade till perfektion, Stuart Turners dränkbara båtar erbjuder kraft och tillförlitlighet.

Calpeda

Calpeda erbjuder tekniska produkter för tillverknings- och industrisidan av pumpvärlden och är en pionjär inom utvecklingen av tunga produkter som klarar de vanliga jobben som andra pumpar inte klarar av.

Lowara

Ett annat kraftigt märke, Lowara, har utvecklat ett av de bästa urvalen av dränkbar pump på marknaden. Lowara-pumpar kan hantera högviskös vätska och smutsigt vatten och erbjuder en tung lösning till ett mer än rimligt pris.

KSB

KSB är en av de ledande tillverkarna av pumpteknik och utvecklar dränkbar pump för både tunga och lätta krav. Grundat i Tyskland kan du förvänta dig kvalitetsteknik till ett överkomligt pris.

Vanliga frågor om dränkbara pumpar

Vilka är fördelarna med en dränkbar pump?

Den största fördelen med en dränkbar pump jämfört med en ytpump eller motorpump är att den kan lyfta vatten från ett större djup – dvs över 7m. Den dränkbar pump är helt vattentät och placeras direkt på botten av vattnet, vilket erbjuder flera fördelar:

Inga fler primingproblem, eftersom trycket från vattnet runt pumpen förhindrar att luft sugs och på så sätt undviker instängd luft; Mindre ljud, eftersom alla ljud eller vibrationer dämpas av det omgivande vattnet; Ingen överhettning av motorn – vattnet där pumpen är placerad kyler den under drift; Estetik – den är nedsänkt, så du kan inte se den på ytan.

Vilka olika typer av dränkbar pump finns det?

Dränkbara lyftpumpar

Lyftpumpar används främst för att dränera regnvatten eller avloppsvatten. De minsta modellerna är kända som källaravloppspumpar. Enkla att använda, de styrs vanligtvis av en flottör direkt ansluten till pumpkroppen som startar och stoppar motorn. Vissa modeller av dränkbar pump kan användas för att flytta ofiltrerat vatten. Vissa pumpar är utrustade med ett rivhjul – för att bryta ner eventuellt fast material som kommer in i pumpen. Denna typ av pump är i första hand konstruerad för att tömma behållaren i vilken den är nedsänkt, snarare än att applicera tryck för att skapa betydande flöden.

Dränkbara matarpumpar

Väl lämpade för användning i brunnar, är dränkbar pump vanligtvis installerade för att ge dricksvatten. Deras mål är att skapa tryck, en mer komplex design krävs än den för lyftpumpen – flerstegsdrift; smal kropp; sugsil. De flesta dränkbar vattenmatningspumpar har en pumpkropp, ett eller flera rostfria hjul och är ofta kopplade till en boosterpump. Dessa pumpar styrs vanligtvis av sonder utanför pumpen. Denna typ av pump är i första hand konstruerad för att producera kontinuitet i tryck och flöde i ett vattensystem.

Hushållspumpar

Som namnet antyder är hushållspumpar de som används i hemmen för daglig vattenförbrukning. Dessa pumpar har ett lägre flöde och mindre effekt jämfört med de som används för jordbruksändamål, eftersom de måste pumpas in i små ytor. De olika hushållspumparna är:

Självsugande regenerativa pumpar

En regenerativ pump har blad monterade på vardera sidan av fälgen som roterar i en ringliknande ledning i pumpens hölje. Vätskan strömmar inte ut från pumphjulets spets utan återcirkuleras tillbaka till pumphjulets botten. Denna återcirkulation eller regenerering är hur pumpen fyller på sig själv.

Dessa pumpar är lämpliga för hantering av klart kallt sötvatten, fritt från nötande partiklar och kemiskt aggressiva ämnen. Lämpliga för hushållsvattenförsörjning, grässprinkler, trädgårdar etc. Dessa pumpar kan på grund av sin självsugande förmåga ta bort luft och är därför lämpliga att suga vatten från rörledningar och kräver därför ingen fotventil.

Centrifugalpumpar

Centrifugalpumpar tjänar syftet att cirkulera vatten genom att omvandla rotationskinetisk energi till vattenflödets hydrodynamiska energi. Rotationsenergin härleds från en elektrisk motor. Den andra typen av en centrifugalpump med en liknande mekanism är Jet Centrifugalpumpen som använder en ström av sugande vatten för att skapa en stråle för att förbättra dragkapaciteten från de underjordiska resurserna.

Dessa pumpar är lämpliga för hantering av klart kallt sötvatten, fritt från nötande partiklar och kemiskt aggressiva ämnen. Lämplig för hushållsvattenförsörjning, grässprinkler, trädgårdar, små gårdar, bevattning, jordbruksapplikationer, dränering av brunnar och tankar, påfyllning av vatten i simbassänger, etc. Dessa pumpar har högre utsläpp jämfört med regenerativa pumpar. Pumpen måste installeras med en ISI fotventil av god kvalitet. Utmärkt hydraulisk prestanda och högre driftseffektivitet jämfört med regenerativa pumpar med lägre underhållskostnader.

En dränkbar pump är en anordning med en förseglad motor som är helt nedsänkt i vattendrag, särskilt öppna brunnar och borrhål. De är ett effektivt och klokare val eftersom de inte kräver någon grundning eftersom de redan är nedsänkta i vatten.

Borrbrunnskompressorpumpar

Borrbrunnskompressorpumpar är speciellt utformade för att dra vatten från djupa brunnar med specifika diametrar. Lufttryck används i denna maskin för att lyfta vattnet från djupa hål. Dessa pumpar är bäst lämpade för borrhål med jämförelsevis mindre utbyte, med ett djup på upp till 200 meter. Kompressorpumpar kan användas i borrhål som innehåller lerigt vatten, där rörbrunnspumpar inte är lämpliga. Det finns två typer av kompressorpumpar, monoblock och remdrivna typer. Utmatningen av kompressorpumparna beror på utbytet av borrhålet.

Tryckförstärkningspumpar

En tryckförstärkningspump är en kvalitetsapparat, som du bör satsa på om du vill ha en jämn och trycksatt vattenförsörjning i ditt hem. De är speciellt konstruerade för att förse dig med erforderligt tryckvatten enligt dina behov.

Det automatiserade pumpsystemet är försett med en trycktank för konstant vattentryck över alla öppningar som är anslutna till rörsystemet vilket gör det till ett idealiskt val för användning i bostadshus. När vattentrycket sjunker till en inställd nivå börjar pumpen automatiskt pumpa vatten och när förbrukningen sjunker stannar pumpen automatiskt när utloppstrycket stiger till förinställt stopptryck.

Grunda brunnspumpar

Brunnspumpar är ett mycket nytt val för grunda brunnar. Anledningen är att de har stor sugkraft och är ett bra val för landsbygden. Pumparna har en sughöjd på upp till 8 meter och kan därför väljas som ett alternativ om sughöjden är större än 6 meter vilket är kapaciteten för normala självsugande pumpar.

Jordbrukspumpar

Jordbrukspumpar är räddningen på landsbygden eftersom vattenpumpar är nödvändiga för god växtodling. Det är också mycket viktigt för en att välja rätt pump och för att hjälpa dig att fatta detta välgrundade beslut, här är de olika typerna av jordbrukspumpar:

Centrifugala monoblockpumpar

Liksom vanliga centrifugalpumpar cirkulerar monoblockpumpar också vatten genom omvandlingen av rotationskinetisk energi till vattenflödets hydrodynamiska energi. Men eftersom de måste täcka ett större område är dessa pumpar mer effektiva och har ett högre flöde (ca 25LPS).

Vilka viktiga faktorer bör man tänka på vid val av dränkbara lyftpumpar?

Du måste överväga tre nyckelpunkter: vattnet du planerar att pumpa, utloppshöjden och flödeshastigheten. Typen av vatten är den ultimata grunden för att göra ditt val. Om du bara letar efter en pump som kan vattna växter från till exempel en regnvattentank är en “rent vatten”-modell perfekt. Dess maximala korndiameter för fasta föremål (granulometri) är mycket smal, under 5 mm.

Om du planerar att pumpa översvämningsvatten, avloppsvatten eller någon annan typ av vatten som kan innehålla suspenderade ämnen, titta istället på “avloppsvatten”-modeller. Granulometri är i de flesta fall runt 10–20 mm. För kraftigt förorenat vatten kan du få specifika pumpar med hög granulometri (>25 mm). För lera, tungt avloppsvatten (papper, vävnader etc.) eller översvämningsvatten utanför (små träbitar, bråte, stenar etc.) kan du få pumpar utrustade med en dokumentförstörare och en mycket bred korndiameter.

Utsläppshöjd uttrycks i CMW eller kolumnmeter vatten. Detta är viktigt eftersom du måste se till att det pumpade vattnet kan ta sig till utloppsstället. De flesta pumptillverkare anger antingen en utloppshöjd (nivåskillnad mellan pumpen och utloppspunkten) eller en THM (total lyfthöjd i meter). HMT motsvarar utloppshöjd + tryck vid utloppspunkt + mellanliggande tryckfall;

Flöde är huvudkaraktäristiken för en pump, uttryckt i l/min (liter per minut) eller m3/h (kubikmeter per timme). Tänk på vilket djup som din pump är placerad på, för ju djupare den är desto lägre blir ytflödet. Kom ihåg att dränkbar pump inte är avsedda att producera ett konstant flöde, utan bara för att dränera bort vattnet från där pumpen är placerad.

Vilka viktiga faktorer finns vid val av dränkbara matarpumpar?

För att göra rätt val av dränkbar matarpump, överväg följande faktorer:

Effektiv utloppshöjd är ett väsentligt kriterium för matarpumpar, eftersom man vid utloppspunkten (t.ex. en vattentank) behöver tryck såväl som flöde. För att få din pumps THM måste du göra följande beräkning: THM = höjd mellan pump och utloppspunkt + önskat tryck vid utloppspunkten (där 1 bar = 10m) + tryckfall

Exempel: utloppshöjd = 20m (mellan brunnsbotten och en utloppstank i källaren); önskat tryck = 3 bar (dvs 30 m krävs); 10m tryckfall på grund av rör och kopplingar. Vårt minimikrav på THM är därför 20 + 30 + 10 = 60m. Trycket motsvarar kraften i vattnet vid utloppet som en funktion av pumpslangens tvärsnitt och uttrycks i B (staplar). Många tillverkare anger också trycket i CMW (kolumnmeter vatten). 1 B = 10 CMW. Trycket är direkt relaterat till flödet. Detta är en grundläggande hydrauliklag: för ett fast flöde ökar trycket när tvärsnittet av det innehållande röret minskar.

Flöde är den centrala tekniska egenskapen för matarpumpar. Flödeshastighet uttrycker mängden vatten som pumpas under en tidsperiod. För enkelhetens skull kan man anta att 6m3/h motsvarar 100l/min. Men när du väljer din dränkbar pump, kom ihåg att sugdjupet och höjden på utloppspunkten (som tillsammans dikterar effektiv utloppshöjd) kommer att påverka flödet. För en given rördiameter kommer faktiskt samma dränkbar pump att producera en lägre flödeshastighet för en större utloppshöjd. Omvänt, ju närmare dina sug- och utloppspunkter är i höjd,

desto högre flödeshastighet. Om din dränkbara pump är avsedd att förse ditt hem med vatten, till exempel, tänk på att minst 2m3/h (för fem personer) krävs vid utloppsstället. Lägg till 0,250 m3/h per ytterligare person. Eftersom förhållandet flöde/tryck/THM inte nödvändigtvis är lätt för alla, rapporterar pumptillverkarna det ofta med hjälp av en lättavläst driftkurva.

Vilka underhållstips bör jag följa?

För att förhindra oönskade läckor, oavsett typ av pump, bör du överväga att utrusta din utloppsledning med en backventil. När det gäller strömförsörjningen till din pump, se till att nätverket du ansluter den till har skydd mot överhettning. Om det inte gör det, och pumphjulet stannar eller pumpen kopplas ur, riskerar du att bränna ut motorn. På underhållssidan måste du ta bort pumpen minst en gång om året från dess nedsänkta läge för att rengöra den. Kontrollera samtidigt att det inte finns något som stör hjulets rotation, kontrollera vattentätheten på de elektriska kablarna och testa nivåsensorerna. Demontera och rengör även backventilen/backventilerna.

Om du använder din pump för att flytta förorenat avloppsvatten, kontakta en specialist som är auktoriserad att pumpa, rengöra och bearbeta vatten som sannolikt kan generera föroreningar. Oavsett vilken typ av pump du väljer bör du alltid vara noga med att följa rekommenderat underhåll från tillverkare. Som du kanske vet går det inte bra med el och vatten. Kontrollera alltid att strömförsörjningen är bortkopplad innan du utför arbeten på din pump. Det borde vara självklart att du måste undvika att sätta fingrar, händer eller andra verktyg nära ratten.

Vad ska man leta efter i en dränkbar pump?

Vertikalt sug

Detta innebär det avstånd genom vilket vatten måste sugas ut ur dess källa för att nå pumpen. Om din pump är monterad vid brunnens topp är avståndet från vattennivån till pumpläget det vertikala suget. Denna parameter måste kontrolleras mot pumpens sughuvud innan köp. Dränkbar pump hindrar problemet från att fylla bort och är ett bättre alternativ inom jordbrukssektorn. Dränkbara jordbrukspumpar fungerar också på samma sätt men det finns ett bredare utbud tillgängligt i denna kategori.

Det är det vertikala avståndet mellan pumpen och vattenkällan. Eftersom det kommer att bli nödvändigt att dränera en källare eller en djup damm, är sugkraft en kritisk faktor. Suglyften ska vara proportionell mot vattentankens höjd. Ju högre vattentanken är installerad, desto större suglyft. Det kommer att vara bekvämt och praktiskt för användaren. Självsugande pumpar är det bästa alternativet eftersom de är lättare att starta och har en felsäker mekanism som hindrar dem från att gå torra. För att uttrycka det på ett annat sätt, om du köper en självsugande pump, behöver du inte tillsätta vatten för att komma igång. De är igång.

Vertikalt leveranshuvud

Det vertikala avståndet mellan pumpen och utmatningstanken kallas det vertikala utmatningshuvudet. Denna höjd måste matchas med pumpens tryckhöjd för att säkerställa att den valda pumpen passar din applikation.

Maximalt huvudlyft

Det är den totala höjden av vattnet från dess källa till dess slutdestination eller dräneringspunkt. Detta gör att vattnet kan flyttas över en lång sträcka av kraften. Ju högre höjd desto bättre, men även detta är helt beroende av dina behov. Höjden till vilken en pump kan lyfta vatten kallas dess huvud. Huvudområdet bör väljas baserat på husets storlek och djupet på den underjordiska tanken. Den totala tryckhöjden är avståndet mellan djupet på behållaren där pumpen är placerad och höjden på lagringstanken.

Pris

Detta är en fråga om personlig preferens. Priset varierar beroende på märke och effektnivå. Du bestämmer din budget innan du väljer ett varumärke eller en produkt som uppfyller dina krav. Alla produkter på vår lista är täckta, och de fungerar alla bra oavsett pris.

Pumpmaterial och motorisering

Pumpens design och material är lika viktiga för att säkerställa att den håller länge och fungerar bra. Analysera den övergripande pumpkonstruktionen genom att titta på pumpkroppen, axeln, turbinen, motorkroppen och andra kopplingar. När det gäller motorisering kan en pump vara encellig eller flercellig. Flercellspumpar har en serie pumphjul, medan encelliga pumpar har en enda turbin som driver ett enda pumphjul för att suga upp och transportera vattnet. Pumphjulen förbättrar den hydrauliska effektiviteten och är mer kostnadseffektiva och hållbara.

Utsläppskapacitet

Detta är den hastighet med vilken vatten strömmar från källan till utsläppspunkten. Det kommer att berätta hur mycket vatten som kommer att släppas ut. Med de tyngre pumparna stiger den. Det är känt som orladdningskapaciteten i tekniska termer.

Vatten- eller oljekyld motor

Både vatten- och oljekylda motorer har sina egna distinkta personligheter. Klicka här för att lära dig skillnaden mellan en vattenkyld och en oljekyld motor. Beräkna fallhöjden på grund av rörledningens flöde.

Leveransrörstorlek

Diametern på röret vid pumpens utlopp är känd som leveransrörets storlek, och den mäts i cm eller millimeter. Om det finns en befintlig rörledning måste den nya pumpen matcha leveransstorleken; om en ny ledning byggs kommer leveransstorleken att bestämmas av det avstånd till vilket vattnet måste levereras.

Konstruktionsmaterial

Denna faktor har ingen betydelse för pumpens prestanda eller tillämpning, men om du vill ha en produkt som håller längre, leta efter pumpar med ett Noryl-hjul och en motorkropp i rostfritt stål.

Vad används dränkbar pump till?

Dränkbar pump används för följande applikationer: Inhemsk och kommunal vattenförsörjning. Bevattning för jordbruket. Boskapsgårdar. Kylvattencirkulationssystem. Brandbekämpningssystem

Andra användningsområden som fontäner etc. Vilken typ av dränkbar-pump du behöver beror på de uppgifter du hoppas kunna utföra med den. Först måste du definiera vilket område som är bäst lämpat för dig. Om du letar efter en dränkbar-pump att använda hemma är sannolikheten att du kommer att använda den för din vattenförsörjning.

Vanligtvis kommer du att leta efter en effekt på upp till 2 HK om detta är för din egen vattenförsörjning, eller en effekt på 3 – 7,5 HK om det är för ett större samhälle. Typiska tillämpningar för dränkbar pump inom jordbruket är för bevattning och för att tillhandahålla vatten för boskapsuppfödning.

Typiska tillämpningar för pumpar inom jordbruket är för bevattning och för att tillhandahålla vatten för boskapsuppfödning. Typiska tillämpningar för borrhålspumpar i industrier är vattenresursen och pumpning av vattnet till sumpen. Typiska effektområden för industriborrhålspumpar för lantbruk är 3 till 25 hk. Exempel på produkter skulle vara:

När är en dränkbar pump inte rätt för mig?

Det finns ofta tillfällen då en dränkbar borrningspump kanske inte är det lämpligaste alternativet för jobbet. Följande situationer kan innebära att en dränkbar borrbrunn kanske inte är lämplig:

När borrhålet har större sannolikhet att kollapsa på grund av mjuk sand/lera. Ett borrhål som har möjlighet att kollapsa kan få pumpen att sjunka eller ramla in också. Då kan det bli nästan omöjligt att hämta pumpen. På vissa platser är det mycket svårt att hitta professionell hjälp i tider av underhåll eller reparation och kan göra borttagning och återinstallation av pumpen mycket betungande. Därför blir underhåll ett problem I vissa områden är dränkbar pump för borrhål spärrade för användning av lokala och statliga myndigheter.

Vad är en centrifugal dränkbar pump?

För hushållsapplikationer är dessa ett alternativt alternativ men kommer med en begränsning av suget till mindre än 60 meter. Om källan till vattnet är mindre än 60 meter, är detta den mest lämpliga pumpen. Pumpen arbetar på torr mark, lätt att komma åt och underhålla och kostar mindre än en dränkbar pump i borrhål. Detta kan inte vara ett alternativ om vattenkällan är mer än 60 meter. Vidare kommer dessa att förbruka mycket ström eftersom deras effektivitet inte kan matcha nedsänkbara pumpar i borrhål.

Hur fungerar en dränkbar pump?

Som nämnts ovan är en dränkbar pump hermetiskt förseglad för att säkerställa att den inre elektroniken är skyddad från vattnet. Användbar i en mängd olika situationer där du kanske vill ta bort oönskade vattenförekomster; en dränkbar pump arbetar med en flottörbrytare för att upptäcka när vattnet når en viss nivå. När flottörbrytaren upptäcker närvaron av vatten aktiveras motorn i pumpen. Detta suger vattnet upp och in i pumpen, innan det kastas ut ur pumpen av pumphjulen.

Vad används en dränkbar pump till?

Dränkbar pump kan användas i ett stort och varierat antal tillämpningar. Det är en av de viktigaste anledningarna till att de kan verka som så komplicerade utrustningar. Att säga att för den genomsnittliga personen kommer en dränkbar pump att användas för en av följande tre tillämpningar.

Bevattning

Från att effektivt vattna trädgården till att rensa vatten från dammar och akvarier, den dränkbara pumpen är en nyckelkomponent i en välbevattnad och hälsosam trädgård eller en bit mark. De implementeras ofta i system för uppsamling av regnvatten eftersom de kan ta bort beroendet från ledningsvattnet och hjälpa människor att spara pengar på lång sikt.

Pumpning från brunnar och borrhål

Den dränkbara pumpen är idealisk för att pumpa ut vatten ur brunnar och borrhål. Utformningen av en dränkbar pump är effektiv på att pumpa upp vatten från stora djup och gör att den kan sitta i trånga eller trånga utrymmen och pumpa vatten utan att använda för mycket kraft.

Dränering av oönskat vatten

En dränkbar pump är lämplig för att dränera översvämningsvatten och andra oönskade vattenförekomster. Ofta placerade i källare och andra områden som ofta drabbas av översvämningar, den automatiska funktionen på en elektrisk dränkbar pump gör att du kan rensa vatten utan att vara närvarande.

Oljeindustrin

Förmodligen inte huvudorsaken till att du bläddrar i den här guiden, men en dränkbar pump är ett nyckelverktyg i processen att pumpa olja från markavlagringar till behandlingsraffinaderier.

Kan dränkbar pump köras kontinuerligt?

Ja, du kan köra en dränkbar pump kontinuerligt så länge du behöver om du har en lämplig vattenkälla. Med det sagt är det absolut nödvändigt att du inte kör en dränkbar pump torr. Att köra de flesta dränkbar pump torrt kan orsaka betydande skador på den inre motorn och komponenterna. Det är därför vi rekommenderar att du köper en sumppump med flottörbrytare för automatisk användning.

Hur väljer man rätt dränkbar pump?

Att byta ut en dränkbar pump kan tyckas vara en svår och komplicerad uppgift, men om du följer tipsen nedan så bör du vara klar på nolltid.

Om du byter ut en trasig dränkbar pump, ta en titt på den gamla installationen. För det första bör den gamla pumpen ha en etikett som beskriver pumpens specifikation. Detta bör göra det lättare att tyda vilken pumptyp du behöver när du surfar online. En annan komponent att notera är storleken på diametern på utloppsröret. Se till att kontrollera att pumpen du köper online har samma storlek och form. Ett vanligt misstag är att köpa fel typ av flottörbrytare. Det finns två typer tillgängliga. Dom är:

Vertikal omkopplarpump – denna omkopplare aktiverar pumpen genom att röra sig rakt upp. Denna flottör används ofta i mindre pumpar och kan användas i mindre dränkbar pump med en diameter på 25 cm.

Switch Pump – denna switch aktiverar pumpen genom att röra sig i diagonal riktning uppåt. Endast tillgängliga i pumpar med ett 35 cm (eller högre) intag, dessa flottörer används ofta i tunga dränkbar pump. Dränkbar pump kommer i alla olika former och storlekar. En av de viktigaste skillnaderna är kraftförmågan hos varje pump. Tänk på hur långt du vill pumpa vätska. Ju längre du vill pumpa vätskan, desto kraftfullare vill du att pumpen ska vara.

Bör jag tänka på vätskans tjockhet?

På samma sätt, överväg viskositeten hos vätskan du tänker pumpa. Ju tjockare vätskan är, desto svårare blir det att pumpa. Tunna vätskor som rent vatten kommer att vara relativt ok med en lågeffektpump. Men om du tänker pumpa smutsigt vatten behöver du en pump med mycket mer kraft. Innan du köper och använder en pump, ta en titt på dessa bör och inte göra. De flesta kommer att vara sunt förnuft, men några kommer att se till att din pump förblir i fullt fungerande skick. För övrigt, ta dig tid att noggrant läsa installations- och driftsmanualen som medföljer varje pump.

Vad bör jag göra innan jag använder en dränkbar pump?

Kontrollera att pumpen inte är skadad före användning. Om du köper begagnad eller hyr en dränkbar pump, vänligen ta dig tid att se till att pumpen inte är skadad före användning. Ta extra tid för att säkerställa att kablarna inte är slitna. Anslut till en lämplig strömkälla. Om du tänker använda pumpen under en översvämning, se till att du ansluter till en lämplig strömkälla. Se till att strömförsörjningen är långt borta från översvämningsvatten.

Anteckna pumptypen innan du monterar i sumpen. Om pumpen misslyckas när den är under vattnet kommer du att tacka dina lyckliga stjärnor för att du noterade pumptyp och modell. Se till att flottörbrytaren kan röra sig obegränsat. Den främsta orsaken till att den dränkbara pumpen misslyckas är att pumpen går torr. Detta orsakas ofta av en felaktig flottörbrytare. Se till att pumpfiltret rengörs regelbundet. Se till att du tar isär pumpfiltret en gång i månaden och rengör det ordentligt. Detta kommer att hålla din pump i fullt fungerande skick.

Gör inte detta

Sänk ner pumpen med strömkabeln, om strömkabeln fransar sig när pumpen sänks ner kommer du garanterat att gå sönder pumpen. El och vatten blandas inte. Ta dig tid och försiktighet att sänka pumpen och säkra den på plats. Låt vattnet frysa runt pumpen, När vattnet fryser expanderar det. Om vattnet fryser inuti pumpen kan det skada pumpens inre funktion.

Lämna toppen av sumpen öppen eller oskyddad. En dränkbar pump är endast hermetiskt tillsluten om hela pumpen är korrekt stängd och täckt. Låta pumpen gå torr. Det viktigaste att inte göra är att låta pumpen gå torr. Dränkbara vatten är utformade för att pumpa vatten hela tiden och måste ha en lämplig vattenförsörjning. Köp en dränkbar med flottörbrytare för att säkerställa automatisk avstängning.

Vad är fördelarna med en dränkbar pump med öppen brunn?

Självsugande: Eftersom dessa pumpar är helt nedsänkta i vatten behöver de inte fyllas. Det undviker också luftbubblor i pumpaggregatet som kan skada pumpens innerbeklädnad. Förbättrad effektivitet: Eftersom dessa pumpar är nedsänkta i vattenkällan, behöver de inte spendera mycket kraft på att utvinna vatten från källan. Vattentrycket möjliggör förflyttning av vatten i pumpen. Monteringsplats: Eftersom pumpen är placerad under marken är den bäst lämpad för trädgårdsarbete och landskapsarkitektur.

Enkel installation: Inget krav på nytt underlag för installation. Effektiv kylning: Eftersom pumpen är nedsänkt i vattnet hjälper det även till att kyla motorn. Ingen fotventil krävs för denna typ av pump.

Dessa pumpar finns i både en- och trefasmodeller beroende på motorns klassificering. Särskild försiktighet bör iakttas när pumpen installeras i tanken, eftersom om den inte är helt innesluten av vatten kan det orsaka överhettning av motorlindningen och minska produktens livslängd. Också den öppna brunnspumpen bör sitta väl på reservoargolvet så att det inte finns någon vibration i pumpen och den fungerar korrekt.

Vad ska man tänka på när man väljer en dränkbar pump?

För att välja en pump som uppfyller dina behov måste du bestämma dess egenskaper enligt dess användning.

Först och främst måste du bestämma vilka media som kommer att överföras för att undvika korrosionsfenomen och därmed för tidigt slitage på din pump. Det är därför viktigt att känna till den kemiska sammansättningen av mediet som ska pumpas, dess viskositet och eventuell närvaro av fasta komponenter. En grundlig kunskap om alla de fysiska egenskaperna hos den behandlade vätskan gör att du kan välja den idealiska tekniken för din applikation och de byggmaterial som är kompatibla med det pumpade mediet. Det finns kemiska kompatibilitetstabeller att konsultera innan du väljer hölje till din pump. Sedan bör du kontrollera egenskaperna relaterade till transport av media, särskilt:

Flödet du behöver: vanligtvis mätt i m3/h (kubikmeter per timme), flödet påverkar nödvändigtvis storleken och dimensionerna på din pump; Sughöjden (höjd mellan sugrörets inlopp och pumpen): som huvudregel får sugtrycket inte överstiga 10 meter. Utöver detta är det nödvändigt att överväga att använda en dränkbar pump.

Utloppshuvudet (höjd mellan pumpen och utloppsrörets utlopp). Längden på urladdningskretsen. Tryckförluster kopplade till hinder på pumpkretsen (ventiler, böjar, etc.). Om det finns en tömningstank eller inte kan ändra huvudet. Temperaturen beror alltså på valet av pumphus. Dessa olika värden låter dig beräkna installationen. Detta gör att du kan välja en lämplig pump och undvika risk för kavitation. Du måste också kontrollera effektiviteten; vilket måste vara optimalt vid 30 % mer eller mindre än det önskade nominella flödet.

Vad spelar det för roll vilken vätska jag behöver pumpa?

Mediet som behöver transporteras är mycket viktigt när man väljer en pump eftersom pumpens egenskaper beror på dess viskositet (dvs vätskans motstånd mot ett jämnt flöde), dess sugtemperatur och om det finns fasta element i den eller inte. Du måste avgöra om mediet som ska transporteras är kemiskt neutralt eller frätande för att välja den pump som är utformad för att fungera under dessa förhållanden.

Som en allmän regel gäller att ju mer viskös media desto svårare är flödet genom ditt pumpsystem, men var försiktig, medias viskositet varierar beroende på driftsförhållandena. Det finns 4 huvudgrupper av vätskor beroende på deras viskositetsnivå; i den första gruppen finns vätskor som vatten, olja eller alkohol som rör sig på samma sätt oavsett hastighet eller omrörningsgrad. För dessa typer av användningar kommer du inte att ha många begränsningar när du väljer din pump. I den andra gruppen finns vissa livsmedelsprodukter såsom smör eller grädde vars viskositet ökar vid omrörning; därför, i dessa fall, kommer en vanlig centrifugalpump inte att vara lämplig för vätskeflödet. Den tredje gruppen inkluderar media som har en tröskel som ska överskridas innan den flödar. När denna punkt har uppnåtts minskar viskositeten vid omrörning. Lim, färger och fetter ingår i den fjärde gruppen som är mycket tjocka i vila, men deras viskositet minskar om konstant omrörning bibehålls.

Generellt, för lågviskositetsvätskor (den första och andra gruppen) är centrifugalpumpar de mest lämpliga eftersom pumpverkan genererar en hög skjuthastighet av vätskan, när viskositeten ökar måste du ta hänsyn till det extra motstånd som vätskan kommer att utöva på skjuthastigheten. Å andra sidan är deplacementpumpar det bästa valet för viskösa vätskor (den tredje och fjärde gruppen) eftersom de arbetar med lägre hastigheter och skjuvenergin som överförs till vätskorna är lägre än den för centrifugalpumpar.

När ska man använda en centrifugalpump?

Du kan överväga att använda en centrifugalpump om du behöver pumpa med låg viskositet och potentiellt innehållande fasta ämnen. Centrifugalpumpar är robust utrustning som generellt ger god effektivitet. Denna typ av pump kan pumpa stora volymer och med konstant flöde. I allmänhet är de inte självsugande. Du måste därför fylla kretsen självständigt innan pumpen tas i drift. Du kan också överväga denna typ av pump för att försörja ett avloppsreningsverk, eller transportera tjocka vätskor eller reningsvätskor, till exempel inom den petrokemiska industrin.

När ska man använda en peristaltisk pump?

Du kan överväga att använda en peristaltisk pump, som är idealisk för rena, sterila eller aggressiva medier, när du behöver se till att den pumpade vätskan inte är förorenad av ett externt medel. Dessa pumpar låter dig också dosera mediet exakt. Med denna typ av pump rör sig mediet genom ett rör eller rör och kommer inte i kontakt med pumpkroppen, vilket garanterar en hygienisk pumplösning. Dessa är självsugande pumpar, eftersom återvinningen av röret skapar en flödande verkan och tillåter pumpen att evakuera vätskor som innehåller luft eller eventuella gasrester.

Å andra sidan är denna typ av pump relativt besvärlig jämfört med andra pumpar med liknande flödeshastigheter. Dessutom är flödeshastigheten inte konstant eftersom den peristaltiska pumpen arbetar med pulseringar. Denna typ av pump kräver också regelbundet underhåll för att förhindra slitage på slangen i pumpkroppen, men slangen är det enda element som behöver bytas ut, vilket innebär en relativt låg kostnad. Peristaltiska pumpar arbetar i allmänhet vid låga flödeshastigheter. De används främst inom den kemiska industrin och det medicinska området.

>>> Är staket något du vill köpa? Klicka här. 

När ska man använda en membranpump?

Du kan överväga att använda en membranpump när du behöver transportera mycket trögflytande eller mycket täta medier. I allmänhet är dessa pumpar dubbelmembran för att tillåta sug och sedan utmatning av media som ska transporteras. Dessa pumpar kan köras torra: de kräver ingen smörjning och är självsugande. Dessa pumpar används främst inom den kemiska industrin, men de är extremt flexibla så de används nu inom många sektorer som livsmedelsindustrin, elektronik och gruvindustrin.

I allmänhet drivs membranpumpar med hög kapacitet pneumatiskt. Du bör därför överväga att kontrollera kapaciteten på ditt pneumatiska nätverk om pumpen ska användas i en industribyggnad, eller tillhandahålla en luftkompressor i närheten om du behöver använda pumpen utomhus.

När ska man använda en kugghjulspump?

Du kan använda en kugghjulspump när du behöver transportera trögflytande vätskor med högt tryck, om de inte innehåller några fasta partiklar. Som sådana är de lämpliga för att pumpa högviskösa material vid höga temperaturer, och de har också förmågan att vända sin pumpriktning. Dessa pumpar kännetecknas av konstant flöde med mycket lite ljud under drift. Dessa pumpar är generellt pålitliga och kompakta med en enkel design, så deras underhåll kommer inte att bli särskilt dyrt. Men de är inte idealiska för användning med mycket högt flöde.

De används ofta inom bilindustrin för att smörja alla motordelar. De används också ofta i plastbearbetning, i automatiska pressar eller inom gjuterisektorn. Dessa pumpar kan även tillhandahålla en doseringsfunktion.

När ska man använda en kolvpump?

Kolvpumpar kan användas för media med låg viskositet och mediumflöde (i området 80 m³/h). Dessutom är det omöjligt att pumpa fasta partiklar med denna typ av utrustning eftersom pumpen kan säkerställa korrekt drift endast om tätningen mellan cylindern och kolven är perfekt.

För högtrycksanvändningar kan du välja en kolvpump, de skiljer sig från kolvpumpar genom att tätningen inte rör sig med kolven, den är fixerad och klarar därför högre tryck.

Det finns olika versioner av flerkolvpumpar (duplex, triplex etc.) som säkerställer en längre livslängd för pumpen eftersom trycket fördelas över flera kolvar. I dessa fall, var försiktig med rotationshastigheten eftersom när du väljer att minska antalet kolvar för att nå samma trycknivå blir hastigheten högre och följaktligen kan det bli högre pulsationer. Dessa pumpar är därför idealiska för att uppnå höga tryck, och är därför mycket lämpliga för applikationer som oljepumpning, högtryckstvättare eller för doseringsapplikationer som ett alternativ till membranpumpar.

Hur väljer man mellan en dränkbar pump och en utanpåliggande pump?

Valet mellan en dränkbar pump och en utanpåliggande pump beror på det totala sugtrycket. Om mediet som ska sugas är djupare än 7 meter, måste du använda en dränkbar pump eftersom en ytmonterad pump inte skulle kunna extrahera en vätska på detta djup.

Å andra sidan, om sughuvudet tillåter användning av båda typerna av pumpar, bör valet göras enligt applikation, miljöförhållanden och användningsfrekvens. Ytmonterade pumpar ger enkel åtkomst och är därför lättare att underhålla. Installationsförhållandena kan dock påverka pumpens prestanda. Det är därför nödvändigt att tillhandahålla skydd mot dåligt väder och eventuella yttre agens.

En annan nackdel med ytmonterade pumpar är behovet av priming, medan i fallet med en nedsänkt pump höljet är nedsänkt i vätskan som ska pumpas och därför är det redan primerat. När det gäller en utanpåliggande pump kan du välja en självsugande pump när kretsen inte kan grundas självständigt. Denna typ av pump är utrustad med en mekanism för att avlägsna luft från sugröret och en backventil för att förhindra att vätskan rinner tillbaka in i sugröret när pumpen stoppas.

Vilka är huvudmotorerna för dränkbar pump?

Pumpar har i allmänhet två distinkta delar: själva pumpdelen, som transporterar media, och motoriseringsdelen, som driver pumpen. Elektriska pumpar som använder en elmotor är de vanligaste. Strömförsörjningen beror särskilt på tryckhöjden (sughuvud + utloppshuvud), tryckhöjdsförluster, transportsträcka och flödeshastighet.

Autonoma pumpar är i allmänhet motorpumpar utrustade med en förbränningsmotor. Till skillnad från en konventionell pump som kräver en extern energikälla, är en motorpump en pump, vanligtvis centrifugal, associerad med en förbränningsmotor (diesel eller bensin), vilket gör den autonom i dess användning. Den här typen av pumpar används främst inom jordbruket och i beredskapen för att bekämpa bränder. Motorpumpar är också användbara som relä när vätskan ska transporteras över långa sträckor.

Det finns även pneumatiska pumpar som arbetar med tryckluft; dessa pumpar används främst för att öka trycket i en krets. Utan att hänvisa till manuella pumpar kan vissa pumpar säljas utan motor. Det är då nödvändigt att tillhandahålla systemet som gör det möjligt för dem att fungera.

Hur undviker jag pumpkavitation?

Kavitation uppstår när den pumpade vätskan är nära sin kokpunkt (dvs dess omvandling till gas, vilket beror på vätskans temperatur och trycket den utsätts för). Kavitation orsakas av bildandet av imploderande ångbubblor som snabbt kan skada pumpen och generera ljud som kan vara störande.

Det är därför viktigt att kontrollera att pumpen är väl anpassad till installationens övergripande konfiguration och i synnerhet till sughuvudet. För att undvika pumpkavitation är det bättre att förutse bildandet av gasbubblor genom att kontrollera att pumpen är rätt dimensionerad för installationen. Detta kräver att man beräknar ett värde, vilket beror på flödeshastighet, tryck, tryckhöjdsförluster och sug samt utloppshöjd. Pumptillverkaren anger ett värde.

Vad spelar syftet av användningen för roll?

Den första faktorn att lägga märke till för att köpa en vattenpump är att bestämma vilken specialiserad applikation du behöver leta efter. För en ofullständig och effektiv prestanda bör din vattenpump matcha miljön där den måste installeras och tillgången till vattenkälla. Men ofta har nya köpare svårt att förstå de funktioner som skulle fungera bäst för deras behov. För att göra det här beslutet mycket enklare finns det olika typer av vattenpumpar för olika tillämpningar.

Vad är en dränkbar sumppump?

Som du säkert redan vet är en sumppump en utrustning som sitter i en grop vanligtvis i en källare. Detta kallas en “sump pit”. Sumpgropen är på plats i syfte att samla upp eventuellt vatten och andra vätskor, och sedan är pumpens uppgift att pumpa upp och ut ur ditt hem för att undvika översvämningar. Sumppumpar kan antingen sitta i sumpgropen eller ovanför den. De som sitter inuti kallas dränkbara sumppumpar och det är det vi fokuserar på här. Alternativet kallas sumppump eftersom denna sitter bredvid gropen och är över nivån på gropen.

Dränkbar pump har ett vattentätt hölje, eller åtminstone har deras motor. Det betyder att det inte finns några problem med att det är helt under vattnet. De fungerar på ett lite annorlunda sätt än piedestalpumpar (mer om detta senare) men gör i allmänhet samma jobb. Sumppumpen innehåller en sensor som känner av när vattnet når en viss nivå. Detta är väldigt likt det du kan ha på en toalett för att säkerställa att det inte svämmar över när vatten kommer in.

Sensorn aktiveras endast när en viss vattennivå träffas. Vid kraftigt regn kommer gropen successivt att fyllas upp och sensorn kommer då att kunna utlösa pumpmotorn när det behövs. Motorn använder ett rotorblad som är utformat för att tvinga ut vätskan ur gropen. Vattnet leds sedan genom ett rör eller en slang upp och ut ur gropen, och ut ur källaren eller var det nu är monterat.

Bör jag bygga ett pumphus?

Husmaterialen är alltid en viktig faktor för denna typ av produkter, men ännu mer när man betänker att en dränkbar pump kan utsättas för en hel del tid under vattnet. Många olika material kan skadas när de utsätts för vatten, och billiga och tunna material och metall håller inte länge. Att välja rätt material är viktigt för att din pump ska hålla.

Gjutbrons, stål och gjutjärn är populära och kombineras ofta med beläggning i epoxihartsstil för att hjälpa till att minimera effekten av vatten. Plåtar som aluminium är egentligen inte särskilt användbara i detta scenario, de rostar snabbt och ger inget skydd till motorn. Om du försöker hitta en prisvärd modell, var noga med att se till att materialen som används inte kommer att svika dig. Polypropen brukar också användas i pumpen, nästan universellt. Som du kan förvänta dig, ju bättre material som används, desto högre är priset ofta. Det här är bara något du måste stå ut med om du letar efter en modell som är byggd för att hålla.

Finns det några tips för installation och underhåll av min dränkbara pump?

Om du är i en position där du köper en pump för första gången kan du mycket väl vara orolig för installationen och hur den ska underhållas. Dessutom, om du har haft en pump tidigare och var tvungen att byta ut den, kommer du att hoppas att den här håller mycket längre, och nyckeln till det är underhåll.

Innan vi går in fullt ut på våra tips för installation och underhåll bör du definitivt vara medveten om att det finns ett riskmoment. Om du är osäker eller inte har de rätta verktygen eller instruktionerna bör du överlåta det till proffsen. Det finns gott om hantverkare som mer än gärna installerar dränkbar pump och de kan oftast göra det relativt snabbt.

För installation är det omöjligt att ge en komplett guide. Nyckeln är att kontrollera vad varje tillverkare säger om hur du installerar din dränkbara pump. Var och en kommer att vara något annorlunda. De kommer att behöva någon form av strömförsörjning, vilket är en av riskerna. Om du väljer en pump som måste kopplas in så kanske du upptäcker att det är mycket bättre att få en elektriker att göra jobbet åt dig, att ta bort kablar och ansluta till nätström kan vara knepigt i bästa fall, men speciellt där vatten är inblandat.

När det gäller underhåll är detta ett annat område där det är ytterst viktigt att kontrollera tillverkarens riktlinjer. Det finns dock några enkla tips som kan följas. Du bör alltid utföra regelbundna kontroller, speciellt om du vill att din produkt ska hålla så länge den har potential att göra det.

Hur vet jag att min dränkbara pump är saltvattensäker?

Det är viktigt att kontrollera, även om du behöver maila säljaren för att kontrollera, men i de flesta fall kommer produkten själv att säga i sin beskrivning om den är saltvattensäker. Om det inte gör det är det förmodligen det säkraste alternativet att undvika att använda det här alternativet i saltvatten eftersom det kan orsaka mycket korrosion och förkorta pumpens livslängd, samt förhindra att den är lika effektiv.

Kan jag använda en dränkbar pump året runt?

Ja, du kan använda en dränkbar brunnspump hela året, förutsatt att den är av tillräckligt hög kvalitet. Många av dessa produkter kommer med någon form av temperaturkontroll för att antingen kyla eller värma vid behov, så att motorn inte påverkas av extrema temperaturer under de olika årstiderna.

Kan en dränkbar pump användas i en byggnad efter en översvämning?

Om du har haft en översvämning så ja, en dränkbar pump kan användas för att få bort vattnet som finns kvar. Det är dock bäst att installera en sumppump i god tid innan detta, för att undvika att behöva pumpa ut vatten efter en översvämning. Sumppumpar kan upptäcka när vatten kommer in i en grop och sedan ta vattnet till ett säkert område för utsläpp. De är ett mycket smart sätt att undvika översvämningsskador.

Hur mäter jag min dränkbara pumps styrka?

Sumppump Motor för att bestämma hästkrafterna på pumpen du behöver, släpp ett måttband under nästa regnstorm och mät mängden vatten som ackumuleras på en minut. 3 cm vatten på en minut motsvarar ungefär några liter i en vanlig grop. I en grop som är 60 cm i diameter fördubblas volymen. Multiplicera med 60 för att bestämma antalet liter som din pump måste flytta per timme.

Sumppumpens styrka mäts i hästkrafter. 1/3 hästkrafter är tillräckligt för de flesta hem men kan komma till korta under extrema förhållanden. Husägare i områden som är utsatta för översvämning kan överväga en pump med en kraftfullare motor på 1/2 hästkrafter, med tanke på att större pumpar kostar mer och slits ut snabbare än små.

Vad finns det för olika drivmedel?

Elektriskt drivna

De flesta primärsumppumpar är elektriskt drivna. Tyvärr slutar en eldriven sumppump att fungera om strömmen går under en storm.

Sumppumpar med en batteri reservpump kommer att starta om primärpumpen slutar fungera på grund av strömavbrott eller haveri. Precis som en primär sumppump inte kommer att fungera utan ström, kommer en batteridriven enhet inte att fungera utan ett batteri. Vissa batteri reservpumpar körs på djupgående underhållsfria marinbatterier medan andra körs på traditionella syrabatterier. Dessa kräver då och då tillsats av vatten.

Kombinationssystem

Kombinationssystem Genom att kombinera en elektrisk primärpump med en batteribackup-enhet ger kombinationssystem ett översvämningsskydd överallt. Om strömmen går ner, eller om primärpumpen är överbelastad, kommer reservsumppumpen att börja pumpa automatiskt.

Vattendriven dränkbar pump

Vattendrivna Eftersom de inte drivs med el eller batterier är vattendrivna pumpar underhållsfria. De är dock endast lämpliga för hem med en konsekvent kommunal vattenförsörjning och bör inte användas med elektriskt drivna brunnsvattensystem eller för att ersätta ett pumpsystem för primär källarsump.

Vad finns det för specialfunktioner?

Sumppumpar tillverkas i material som sträcker sig från slitstarkt gjutjärn till korrosionsbeständig termoplast. De finns också med en mängd användbara funktioner. Larm är utformade för att avge en varning när vattnet når en problematisk nivå eller en pump slutar fungera. Flottörbrytare aktiverar en pump när vattnet når en förutbestämd nivå. De finns i vertikala, tjudrade och tryckvarianter.

Vad är grundvattensanering?

Grundvattensaneringspumpar eller grundvattenprovtagningspumpar används på platser där grundvattnet har blivit förorenat med ett främmande ämne eller annan förorening och det finns behov av att pumpa upp vatten ur marken för rening. På liknande sätt används provtagningspumpar för grundvatten för att övervaka förhållandena hos brunnar eller vattenleverantörer och för att möjliggöra insamling av lämpliga prover som kan användas för att testa för allmän kemisk sammansättning, flyktiga föreningar, metaller eller andra föroreningar.

Vad är dränkbara saltvatten pumpar?

Saltvattenpumpar och havsvattenpumpar är de som är speciellt utformade för att kunna motstå de hårda effekterna av en saltlösning som kan korrodera och skada material som metaller. På marina fartyg kan dessa pumpar användas i syfte att överföra barlast eller för användning i brandbekämpningsoperationer. Uppmärksamhet måste ägnas inte bara till metallen som används i pumphuset och pumphjulen utan även tätningsmaterial. Material som rostfritt stål och brons används ofta i design och konstruktion av dessa pumpar.

Vad är dränkbara dagsvattenpumpar?

Dagvattenpumpar används för att pumpa och flytta dagvatten från uppsamlingsplatser som tankar där avrinning samlas till platser där vattnet kan behandlas eller ledas till avloppssystemet. Elektriskt drivna dränkbar pump används vanligtvis, men alternativa kraftalternativ som pneumatiska eller hydrauliska pumpar används också.

Vad är dränkbara sumppumpar?

Sumppumpar är en komponent i ett vattentätningssystem som möjliggör uppsamling och utsläpp av vatten som kan ackumuleras i en låg del av ett hem eller en byggnad (vanligtvis en källare) och möjliggör att vattnet säkert kan flyttas utanför byggnaden för att förhindra översvämning. När grundvattenytan stiger på grund av kraftiga regn som mättar jorden, byggs hydrostatiskt tryck upp längs utsidan av grundmurarna. Detta tryck kan tvinga vatten att komma in i en byggnad genom grundsprickor eller vid skarven där grundväggarna och sidfoten möts. Utan en sumppump för att rensa vattnet kan vattennivån stiga och svämma över de låga punkterna i byggnaden, vilket orsakar skador på utrustning och föremål som finns där.

Sumppumpar sitter i en brunn eller uppsamlingsbehållare som vanligtvis skärs in i källargolvet. En nivåbrytare sätter på pumpen när vattennivån i uppsamlingsbehållaren börjar byggas, och vattnet släpps sedan ut genom ett system av rör utanför byggnaden och bort från grunden, helst i ett område där den naturliga graden av fastigheten sluttar bort från byggnaden. Detta system fortsätter att fungera för att behålla kontrollen över vattnet och förhindra översvämningar. De flesta system av denna typ inkluderar batteribackup-kapacitet i händelse av ett fel i det primära kraftsystemet för att hålla pumpen i drift tills strömmen har återställts.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top