Bästa duschblandaren 2022 – Test av olika duschblandare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Oras Nova 7464

FM Mattsson 9000E

Gustavberg Coloric

Gustavsberg Estetic Duschblandare

Klicka här för att se fler duschblandare.

Bästa duschblandaren 2022

Så du har bestämt dig för att det är dags att uppgradera din dusch och du undrar förmodligen var du ska börja, särskilt när det gäller att välja vilken duschblandare du ska välja. Med så många typer av duschblandare tillgängliga är det ingen överraskning att det kan vara svårt att välja rätt. Duschblandare finns i en mängd olika utföranden som moderna och traditionella, exponerade och dolda, manuella och thermostatiska, för att inte tala om ett, två och tre utlopp. Inte konstigt att det är ett svårt beslut! Dessutom måste du se till att den matchar ditt duschhuvud och är kompatibel med ditt vattensystem där hemma. För att göra saker mycket enklare och tydligare för dig berättar jag allt som finns att veta om duschblandare i denna artikel.

Det är faktiskt riktigt svårt att veta vilken duschblandare som är bäst när man köper på nätet. Det finns hur många olika modeller som helst med flera olika prisklasser. Många online affärer brukar ofta skriva om saker som de vill att du ska höra. Du får alltså ibland inte höra allt om blandaren, utan kanske bara det positiva. Så när duschblandaren väl kommer hem är den kanske inte alls som du förväntat dig. Du vill ju definitivt inte spendera en massa pengar på något som inte är bra. Om man inte är så insatt kan det därmed bli ganska svårt att köpa en bäst i test duschblandare.

Men det är just därför som jag har gjort mitt eget duschblandare test och byggt ihop en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide för duschblandare bäst i test. Jag gjorde den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap om duschblandare. För att göra mitt duschblandare test så har jag köpt och testat några olika duschblandare. Jag läste även igenom andra tester och kundrecensioner när jag gjorde köpguiden. Med hjälp av all den här informationen så satte jag ihop en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du kan köpa den bästa duschblandaren.

Läs även >>> Den bästa handduktstorken 2022

Köpguide för bäst i test duschblandare 2022

Som jag skrev innan så kan det vara riktigt svårt att veta vilken duschblandare som är bäst. Men det är just därför som jag har gjort en köpguide för duschblandare. Det finns en del viktiga faktorer som du måste tänka på när du köper den bästa duschblandaren. I den här köpguiden så har jag listat vad du ska tänka på. Men som vanligt är det allra viktigaste är att du väljer maskin utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa duschblandaren 2022:

 • Nybörjarguide
 • Vad en duschblandare är
 • Vad en duschblandare gör
 • Hur en duschblandare fungerar
 • Manuell duschblandare
 • Knappfunktion
 • Exponerad kontra dold
 • Hur man väljer rätt
 • Typ
 • Installationstyp
 • Duschmunstycken
 • Duschpanel
 • Material
 • Pris
 • Tryckreglage
 • Temperaturkontroller
 • Installationssvårighet
 • Lågtryckssystem
 • Huvudpump
 • Grepptyper
 • Design
 • Thermostatiska duschblandare
 • Andra saker att tänka på

Nybörjarguide till duschblandare

Om du arbetar med ett projekt som omfattar en inomhus- eller utomhusdusch är det viktigt att välja rätt kran. Duschkranen styr vattentrycket, och jag vet alla att utan det ideala vattenflödet kan en duschupplevelse förstöras. Detsamma gäller temperaturen och flödeskonfigurationen för vattnet. Tänk på att det finns regler som kräver att duschhuvuden inte använder mer än en viss mängd vatten per minut.

Delarna av en duschkran inkluderar duschhuvudet; varm- och kallvattenrör och deras respektive blandare; ventilen; kassetten; silen och pannan. De kan också innehålla en duschpelare. I denna guide kommer jag att fokusera på duschblandare, duschmunstycken och duschpelare för inomhus- eller utomhusbruk samt för hem- eller kommersiella projekt. Läs min guide för att samla in beslutsinformation som hjälper dig i din sökning.

Vad en duschblandare är

Det är verkligen en genial uppfinning som många badrum runt om i Sverige är utrustade med. I grund och botten är det en dusch som ansluter till både kallt och varmt vatten i ditt hem. De blandar det befintliga varma och kalla vattnet i en ventil innan de skickas vidare till duschhuvudet, där det äntligen flyger ut vid vad som normalt är ett starkare flöde än du kan få med elektriska duschar. Flödet du får beror helt på vattentryckets tryck. Vattenflödet och temperaturen kan antingen styras via en duschventil eller så kan den regleras genom att justera badkranarna. Oavsett vilket du väljer ger du bra kontroll för att du ska kunna välja vilken temperatur du vill.

Det är viktigt att du kontrollerar att en mixerdusch kan fungera med ditt hemvattensystem innan du köper den. Medan många av dem är utrustade för att arbeta med vilket system som helst fungerar andra bara med högtryckssystem (som en kombipanna) eller lågtryckssystem (en kallvattentank på ditt loft och varmvattentank i ett luftskåp). Tack och lov om du har ett lågtryckssystem kan du alltid lägga till en duschpump för att öka flödeshastigheten. Om du behöver veta mer om duschpumpar kan du läsa min guide om vilken pump du behöver och mina vanliga frågor om duschpumpar.

Vad en duschblandare gör

En duschblandare ansluts till varm- och kallvattenförsörjningen och reglerar vattenflödet och temperaturen till ett duschhuvud. Vissa duschblandare levererar vatten till bara ett utlopp, till exempel en duschluren, medan andra levererar vatten till ett urval av utlopp beroende på din duschstil och dess funktioner.

Hur en duschblandare fungerar

En blandningsventil har ett temperaturkänsligt element som expanderar och dras samman som svar på de olika vattentillförseln temperaturer och tryck. När elementet kontraheras och expanderar flyttar det en glidventil som justerar mängden varmt och kallt vatten som kommer in i ventilen – så här förblir vattnet vid en konstant temperatur. Om vattentillförseln misslyckas stängs ventilen automatiskt av att elementet expanderar och trycker ner glidventilen, stänger av varmvattenförsörjningen och förhindrar därför att vattnet når skoldemperaturer.

Manuell duschblandare

Enkel att använda, en manuell duschblandare fungerar på samma sätt som en kran med en enkel handfat där du lyfter och vrider handtaget för att reglera flöde och temperatur. Tillgängliga med och utan avledare, manuella duschblandare är lämpliga för användning med hög- och lågtryckssystem. Men kom bara ihåg att en avluftningsventil kräver ett högre tryck för att säkerställa en bra flödeshastighet. Den största nackdelen med att välja en manuell duschblandare framför en termostatdusch är att det inte finns någon termostatisk kontroll. Så om du är i duschen och någon spolar en toalett någon annanstans kommer vattnet att gå iskallt eller skållande varmt!

Knappfunktion

Tryckknappen är ett enkelt och bekvämt sätt att styra din dusch. De levereras med fem utbytbara tryckknappskontroller, var och en etsad med olika duschutlopp, inklusive ett fast duschhuvud, duschblad, handdusch, badpip och kroppsstrålar, så att du kan konfigurera din dusch precis som du vill ha den. Tryckknappens duschblandare är tillverkad av mässing med en tålig kromfinish och finns i två och tre alternativ för utlopp, och var och en har antiskold teknik för att säkerställa en säkrare duschupplevelse.

Exponerad kontra dold duschblandare

Duschblandare finns i två huvudutföranden – exponerade och dolda. Ditt val beror på din budget, stilen på ditt badrum och utseendet du vill uppnå.

Dolda duschblandare

Dolda duschblandare är ett utmärkt alternativ om du vill uppnå en snygg, strömlinjeformad finish. Ventilen och alla rörledningar är dolda bakom plattorna i duschområdet, och den enda synliga delen är kromplåt och handtag. Denna typ av duschblandare finns i ett brett utbud av mönster för att förbättra badrumsstil. Kromfinishen smälter sömlöst in i alla inredningar, och den solida mässingskonstruktionen garanterar stor hållbarhet. Moderna handtag kan vara fyrkantiga eller runda, medan traditionella har mer dekorativa detaljer. För en klassisk och tidlös look, välj en ventil med tvärhuvudhandtag.

Det är viktigt att ta hänsyn till fördjupningen som behöver skapas bakom plattan. En dold duschblandare behöver ungefär ett urtagsdjup på 100 mm. Om utrymmet inte är tillgängligt kan en tunn tappvägg byggas i stället. När plattan är klar skapar ansiktsplattan ett snyggt, strömlinjeformat utseende. Om något går fel kan handtagen på en dold duschblandare tas bort, vilket ger åtkomst till patronerna. Anledningar att välja en dold duschblandare:

 • Ger en snygg, strömlinjeformad finish
 • Brett utbud av stilar tillgängliga
 • Ökad flexibilitet i läge för ventil och duschutlopp

Exponerade duschblandare

Finns som moderna stångdesigner och traditionella stilar med spakreglage och keramiska detaljer, synliga duschblandare sitter på väggen. Även om detta inte skapar en så snygg finish är en exponerad ventil vanligtvis billigare att köpa och installera jämfört med en dold duschblandare. Exponerade ventiler är också perfekta om du har massiva tegelväggar som inte kan rymma en dold ventil. Eftersom varm- och kallvattenrören bara behöver jagas in i väggen, gör det denna typ av ventil snabbare och enklare att installera. En exponerad ventil är ett billigare alternativ, men det ger dig inte samma flexibilitet när det gäller positionering och design. Anledningar att välja en exponerad duschblandare:

 • Snabbare och enklare att installera
 • Mer prisvärd än en dold ventil
 • Moderna och traditionella mönster tillgängliga

Modern kontra traditionell

När du väl har bestämt dig för en dold eller exponerad, manuell eller termostat och antalet duschutrymmen är allt som återstår att göra att välja en modern eller traditionell design. För att förbättra ett modernt badrum och för ett rent, modernt utseende, välj en dold duschblandare med fyrkantiga eller runda handtag. Om ditt badrum är traditionellt, välj en exponerad eller dold duschblandare med korshuvud eller handtag för ett tidlöst och klassiskt utseende.

Hur man väljer rätt

Det finns flera saker att tänka på när du söker efter rätt duschkran, särskilt om det är inomhus eller utomhus. Det är bra att veta vilka typer av duschmunstycken, duschpelare, installationer och material som finns eftersom du vill välja den som passar bäst i duschen. Se till att egenskaperna som toppar ditt intresse också passar harmoniskt med duschen. Fortsätt läsa min guide för mer information.

Typ av duschblandare

Det finns tre typer av duschblandare: en dubbelsidig blandare, en mekanisk blandare eller en termostatblandare. I motsats till badkarets kran har duschkranen inte en pip, utan en armatur på vilken duschslangen skruvas eller klipps fast. På VVS-sidan styr duschventiler vattenflödet i duschkranen.

 • Den dubbla handtagsduschblandaren har två handtag, en för flöde av kallt vatten och den andra för varm. Detta alternativ är mindre ekonomiskt eftersom det kräver ytterligare tid för att uppnå önskad temperatur.
 • Den mekaniska blandaren har en enda spak eller ratt som används för att kontrollera både varmt och kallt vatten på en axel och vattenflödet på en annan. Det är lätt att styra med en hand, men önskad vattentemperatur behöver fortfarande uppnås.
 • Den thermostatiska blandningsventilen är utrustad med två reglage: den ena reglerar vattenflödet, den andra hanterar temperaturen. Den önskade vattentemperaturen kan ställas in och bibehållas. Temperaturen blockeras vanligtvis i en viss grad för att begränsa risken för brännskador, vilket är särskilt viktigt för barn. Det har också ett antiskoldsystem som skär varmvattnet om det kalla vattnet av misstag stängs av, till exempel från ett rörbrott.

Observera att inställningen av en termostatisk blandningsventil endast kräver 2 liter vatten jämfört med 8 liter för en mixer. Vissa modeller med thermostatblandningsventil har en flödesbegränsare, vilket ökar vattenbesparingarna genom att bara leverera det nödvändiga flödet.

Installationstyp för duschblandaren

Det finns ett antal olika typer av installationer för en duschblandare; de två vanligaste är väggmonterade och inbyggda kranar. Andra installationer inkluderar fristående, golvmonterade och bänkskranar. Vilken typ av konfiguration du väljer beror till stor del på själva duschen.

Duschmunstycken till duschblandaren

Även om det finns många olika typer av duschmunstycken beror ditt val till stor del på dina preferenser i stil. De kan komma i runda, fyrkantiga, ovala eller rektangulära konfigurationer. Trevliga alternativ att överväga inkluderar färgterapi, inbyggt ljus, termostat, inbyggd högtalare, manipuleringssäkert och fast duschhuvud. Följande är några av de viktigaste duschhuvudalternativen som finns idag:

 • Enkel sprutdusch
 • Flera duschmunstycken
 • Regnskurar
 • Kroppsspraydusch
 • Vattenfall
 • Fast duschhuvud
 • Strålar (enkelstråle, regnstråle, skumstråle, massagestråle och mer)

Installationstyp för duschmunstyckena

Mer än en installation kan användas i duschen; Du kan till exempel överväga ett takmonterat duschhuvud tillsammans med flera väggmonterade duschmunstycken för att skapa en badupplevelse för hela kroppen. Ditt duschhuvud kan vara ytmonterat eller infällt. Det kan också komma som en handdusch.

 • Ytmonterad: Detta inkluderar tak- och väggmonterade duschmunstycken.
 • Infälld: Detta duschhuvud är integrerat i taket.
 • Handduschar: Detta duschhuvud är anslutet till en flexibel slang och monteringsfäste.

Duschpanel

I stället för att välja en mixer är det också möjligt att installera en duschpelare, en väggmonterad panel, även känd som ett duschtorn. Kolumner kan ha formen av en enkel stapel eller så kan baren döljas i ett estetiskt ”skal”, panelen. Kolonnen kan rymma kroppsspray, massagestrålar, ett duschhuvud och en handdusch. Även om det är trevligt för inomhusduschar, kan detta vara ett bra utomhusalternativ. Hydromassagekolonnen integrerar massagemunstycken på alla nivåer som löper uppför panelen, en dyrare men ändå lyxig lösning. Kolonnen finns i fyra typer: standard, termostat, elektronisk, självstängande. Ytterligare alternativ inkluderar en handdusch, fotdusch, integrerat ljus, LED.

 • Standard: Detta avser antingen duschblandaren eller den mekaniska blandaren. Se duschblandare ovan.
 • Termostat: Se den thermostatiska blandningsventilen som ett alternativ för duschblandare.
 • Elektronisk: Den elektroniska regleringen med en termostat möjliggör en exakt och personlig kontroll av vattnets temperatur och tryck. Den automatiska detekteringscellen levererar rätt mängd vatten och förhindrar därmed onödigt vattenavfall.
 • Självstängande: Vattenflödet släpps med en knapptryckning och stoppar automatiskt vid en viss tidpunkt. Detta ses ofta i omklädningsrum, till exempel. Det är ett utmärkt vattenbesparingsalternativ.

Material

De flesta duschkranar är gjorda av metall, men du hittar dem även i keramik, plast, glas, komposit och betong. De tre huvudsakliga metallerna är mässing, stål och zink. Du vill undersöka fördelarna och nackdelarna med varje innan du väljer.

Mässing är ett starkt material så mässingskranar kan hålla i flera år. Den är motståndskraftig mot korrosion av mjukt vatten och förkalkning av hårt vatten.

 • PRO: Hållbar, det kommer sannolikt inte att läcka eller korrodera
 • Nackdelar: Lite dyrt

Rostfritt stål liknar mässing, förutom att en bra kran i rostfritt stål är dyrare än en mässing.

 • PRO: Hållbar (om den är dyrare), det kommer sannolikt inte att läcka eller korrodera (om det är dyrare)
 • Nackdelar: Bra kvalitet är dyrare än mässing

Zink och zinklegering är inte dyra; de är dock inte särskilt hållbara.

 • PRO: Inte dyrt
 • Nackdelar: Inte hållbart

Pris

Medan många konsumenter kommer att ha en preferens angående hur mycket de ska spendera, bör inte priset vara den enda bedömningsfaktorn. I stället bör du också överväga faktorerna nedan.

Tryckreglage

När du väljer en blandarventil bör du överväga om du vill kunna kontrollera trycket på ditt vatten (till exempel för att minska vattenförbrukningen) Vissa av dessa har en flödesregulator, men det är inte tillgängligt Med allt.

Temperaturkontroller

Var och en av dessa ventiler ger dig möjlighet att justera vattentemperaturen, men de kommer att göra det annorlunda. Vissa kommer bara med en enda temperaturreglage som du helt enkelt lyfter och vrider till önskad temperatur, medan bättre kvalitet och billigare modeller har en termostatisk patron monterad för att kontrollera temperaturen (perfekt om du har barn och behöver undvika oavsiktlig skållning)

Installationssvårighet

När du väljer den bästa blandarventilen för din dusch måste du se till att överväga din skicklighetsnivå. Kan du installera en mycket komplex ventil? Om inte, kanske du vill välja en som är mycket lättare att installera eller anställa en professionell.

Lågtryckssystem

Om du har ett tyngdkraftsmatat system, snarare än sådana som en kombipanna, är du begränsad till modeller som kräver låg flödeshastighet. De flesta termostatiska blandarventiler kräver högre trycknivåer och kräver därför en duschpump i linje, mer information om pumparna nästa.

Negativ / positiv huvudpump

(Du kan hoppa över detta om du har en kombipanna / tryckpanna) Kontrollera om det är lämpligt med huvudpumpen. En negativ huvudpump används om pumpen är placerad, antingen på nivån eller under kallvattentanken. Annars är pumpen placerad ovanför kallvattentanken och huvudpumpen klassificeras som negativ.

Grepptyper på duschblandare

Låt mig ta en kort titt på vilka typer av mixerduschar där ute på marknaden.

 • 1-grepps mixer duschar – Den här har en spak som kan flyttas upp och ner för att kontrollera vattenflödet från duschen. Genom att flytta spaken från sida till sida kan du kontrollera vattentemperaturen. Det finns också två typer; exponerade duschar, där både VVS och duschventil sitter på väggen, eller dolda duschar, där VVS-armaturerna är inne i väggen och duschhandtagsventilen förblir på utsidan.
 • Sekventiella mixerduschar – Detta är det enklaste att använda tack vare en enda vridreglage. Du startar duschen genom att vrida på kontrollen och ju mer du vrider den desto varmare blir temperaturen. Nackdelen med den här typen är att du inte kan kontrollera flödeshastigheten. Som med en 1-grepps mixerdusch kan du köpa denna typ i antingen exponerad eller dold form.
 • Koncentriska mixerduschar – Här har du två kontroller med roterande stil som sitter ovanpå varandra. Genom att vrida på den yttre kontrollen kan du sätta på duschen och driva vattenflödet. Den inre kontrollen reglerar temperaturen; att vända ett sätt gör det varmt och det andra gör det kallt. Det som är bra med denna typ av mixerdusch är att du kan låta den inre kontrollen vara inställd på önskad temperatur innan du stänger av duschen, så nästa gång du slår på duschen kommer den omedelbart att nå den temperatur du satte den förra gången du använde det. Som vanligt finns exponerade och dolda modeller tillgängliga.
 • Dubbla kontrollblandare – Dessa har två kontroller; en som driver flödet och en som driver temperaturen. Som i koncentriska modeller kan temperaturen lämnas till den valda inställningen för nästa gång du använder den. Vissa modeller ersätter flödesreglage med avledningsventiler, som gör att du kan växla vattenflödet mellan två duschmunstycken och ett badkar. Dubbla kontroller är normalt dolda.
 • Bar mixer duschar – Detta har också två kontroller, men de är båda på en bar. En kontroll är för vattenflödet medan den andra hanterar temperaturen. De kan också ha avledningsventiler i stället för flödesreglage, vilket gör att du kan växla vattnet mellan ett överflödesduschhuvud och en separat duschluren. Du kan köpa dessa i både vertikala och horisontella modeller.

Design

Förutom att du visar att du är funktionell vill du troligtvis att din dusch ska se bra ut och inte sticker ut som en öm tumme som har slås mer än en gång av en hammare av misstag. Bara för att du har gjort resten av ditt badrum i en viss stil betyder det inte att du inte kan passa en mixerdusch – det finns trots allt en mängd olika stilar tillgängliga för dig. Ledande bland dem är den moderna designen, som vanligtvis är blank krom och ganska minimalistisk. Å andra sidan kanske du vill gå den traditionella duschvägen för designmixer, och här kan du få kranar i gammal stil och långa rör för att göra en högre dusch.

Som tidigare nämnts måste du också välja över utsatt eller dold duschinstallation. Exposed har allt på plats och är mycket lättare att installera, medan dolda har alla rörledningar gömda bakom en vägg. Det senare tar mer arbete, men det är också det bästa valet om du vill använda en minimalistisk stil i ditt badrum.

Thermostatiska duschblandare

När du vill köpa en mixerdusch skulle ditt bästa alternativ verkligen vara en termostatblandare, men varför är det här? Bekvämlighet och säkerhet är dina två viktiga ord här. Detta system reglerar ständigt temperaturen och flödet i ditt vatten, så när du har ställt in den önskade temperaturen ska du inte ha några oförskämda avbrott med en temperaturförändring eftersom det fungerar för att korrigera eventuella obalanser. Om det kalla vattnet som levererades misslyckades; termostatblandaren stängs av säkerhetsskäl.

Till att börja med betyder det att du kan njuta av din dusch mycket mer utan att oroa dig för att ditt heta vatten plötsligt blir kallare än en Eskimå naken i snön. För det andra är det fantastiskt ur ett säkerhetsperspektiv, särskilt när det gäller dina barn, för att du inte plötsligt får hett vatten att pumpa ut ur din dusch bara för att någon slog på en kall kran någon annanstans i huset.

Vad en thermostatisk duschblandare är

En thermostatisk duschblandare är speciellt utformad för att bibehålla vattentemperaturen. Om någon slår på en kran eller spolar en toalett någon annanstans i huset kommer duschventilen att förhindra att vattnet blir isande eller svalt varmt. Av denna anledning är en termostatisk blandningsventil det bästa alternativet för familjer med små barn och för äldre också. Denna typ av ventil innehåller en automatisk anordning för att säkerställa en säkrare duschupplevelse.

Thermostatiska duschblandare har vanligtvis två eller flera handtag – den ena reglerar flödet och den andra styr temperaturen. När du väl är nöjd med temperaturen kan du helt enkelt lämna det handtaget i samma läge, så allt du behöver göra är att sätta på / stänga av duschen varje gång du använder den. Anledningar att välja en termostatisk duschblandare:

 • Exakt termostatstyrning säkerställer en konstant temperatur
 • Lämplig för familjer med små barn
 • Används med valfritt duschuttag
 • Anti-scald-teknik

Typ av thermostatisk duschblandare

Innan du väljer en duschblandare måste du bestämma vilken typ av duschsystem du vill ha. Föredrar du till exempel ett enkelt glidskenesats med en handdusch, eller kanske ett mer detaljerat system med ett fast duschhuvud, lur och kroppsstrålar bättre passar dina behov? När du har fattat detta beslut kan du välja den lämpligaste typen av duschblandare. Jag förklarar de olika typerna nedan.

 • Dubbel termostatisk duschblandare – levererar vatten till 1 utlopp, till exempel ett fast duschhuvud. Det ena handtaget styr temperaturen, medan det andra kontrollerar vattenflödet.
 • Trippel termostatisk duschblandare – levererar vatten till två utlopp, till exempel ett fast duschhuvud och kroppsstrålar, som båda kan vara på samtidigt. Ett handtag styr temperaturen, medan det andra 2 är flödeskontrollerna för varje utlopp.
 • Dubbel termostatisk duschblandare med avledare – levererar vatten till två utlopp som ett fast duschhuvud och en lur. Ett handtag styr temperaturen, medan det andra handtaget är avledaren, vilket gör att du kan växla mellan de två olika funktionerna.
 • Trippel termostatisk duschblandare med avledare – levererar vatten till 3 uttag, till exempel ett fast duschhuvud, lur och kroppsstrålar. Det ena handtaget styr temperaturen, det andra är en avledare som gör att du kan växla vattenflödet mellan ett av två utlopp. Det sista handtaget är en flödeskontroll, som oberoende låter dig styra ett tredje utlopp, t.ex. kroppsstrålar.

Andra egenskaper och trender att tänka på

Integrerad belysning är en av de hetaste trenderna just nu för badrummet, så du kanske vill överväga alternativet att integrera belysning i kranen. Andra egenskaper att titta på är utdragbar spray; avledare avstängningsventil; vattenbesparande och energibesparande alternativ; lång pip; vridbar pip för handikappade; långhandtag och backventil.

Lista över de bästa duschblandarna 2022

 • Bäst i test: Oras Nova 7464
 • Populärast: FM Mattsson 9000E
 • Premiumval: Gustavberg Coloric
 • Billigast: Deante Basic

Olika typer av duschblandare

Manuell duschblandare

En manuell duschblandare eller tryckbalanseringsventil gör vad den säger på burken. Den blandar varmt och kallt vatten så att du kan ställa in det på önskad temperatur. Det är enkelt att använda och enkelt för en rörmokare att installera, vilket hjälper till att hålla arbetskraftskostnaderna nere. Vattenflödet och värmen styrs av en enda kran, så du måste ställa in temperaturen manuellt varje gång du duschar. En sådan duschblandare har ingen termostat för att reglera temperaturen på vattnet som kommer ut ur din dusch. En tryckbalanserande ventil, fungerar genom att svänga den ena sidan när den andra sidan tappar trycket. Så när det kalla vattnet spolar bort svänger det för att förhindra att alltför mycket varmt vatten kommer in.

Thermostatisk duschblandare

En thermostatisk duschblandare reglerar duschens temperatur och håller den på en konstant nivå även när vatten används någon annanstans i hemmet. Detta tar bort risken för skållning och innebär att det är ett säkrare alternativ jämfört med en manuell duschblandare. Eftersom värme- och vattenflödet regleras separat kan du också ställa in temperaturen innan du sätter på duschen.

Digital duschblandare

Jag lever i en digital tidsålder när jag kan be smarta assistenter att handla och kika igenom ytterdörren med digitala dörrklockor. Så det borde inte bli någon överraskning att tekniken har hittat sig i mina badrum. Inte bara reglerar en digital dusch ständigt temperaturen utan du kan ställa in temperaturen till en viss grad och se detta på den digitala displayen. Om det inte är tillräckligt med teknik för ett badrum kan du till och med plaska ut på en fjärrkontroll och styra din dusch från ditt sovrum.

Smart duschblandare

Smarta duschar är det senaste tekniska tillskottet till badrummet, vilket ger dig fullständig kontroll över din duschupplevelse. Du kan välja mellan en mängd förutbestämda duschinställningar som “mild” eller “drench”, beroende på ditt humör. Eller spara din perfekta duschtemperatur och kraft i din personliga profil för den perfekta duschen varje gång. I likhet med en digital dusch låter smarta duschar dig också fjärrstyra din dusch och är helt kompatibla med smarttelefoner och smarta hemenheter som Alexa.

Alternativa duschblandare

En elektrisk dusch är ett bra alternativ till en duschblandare om din panna har lågt vattentryck eller om du vill installera din dusch i ett område som inte redan är anslutet till din panna, till exempel ett sovrum med eget badrum eller en nedre våning badrum. Elektriska duschar behöver bara anslutas till kallvattenförsörjningen, eftersom de värmer upp och pumpar själva vattnet. Det betyder att de är mer energieffektiva än duschblandare eftersom ingen värme går förlorad genom att heta vattnet från pannan går till duschblandaren. De tenderar också att vara billigare, men erbjuder ett svagare vattenflöde än duschblandare som är anslutna till pannsystem med en bra mängd vattentryck.

Ventiler för duschblandare – exponerad kontra dold

Det finns fördelar och nackdelar med att dölja din duschblandare eller hålla den exponerad. En exponerad duschblandare är en mer traditionell stil. Det håller de yttre funktionerna på duschblandningsventilen och duschröret fästa vid väggen. Det orsakar också mycket mindre störningar i ditt badrum när det installeras. Däremot döljer en dold duschblandningsventil duschens inre arbete i ett hål bakom väggen. Det är dyrare, men resultatet är en elegant, platsbesparande dusch som ser bra ut i moderna badrum.

Hur man installerar en kran på duschblandaren

En duschblandare, även känd som en termostatisk blandningsventil (TMV), är en typ av kran som blandar varmt och kallt vatten för att ge varmt blandat varmt vatten till kranar och andra utlopp för att förhindra skållning. Kommersiella duschar ska vara försedda med TMV3-ventiler för att säkerställa antiskold. Läs vidare för min snabba, steg-för-steg-guide om hur du säkert installerar en duschblandare i dina kommersiella tvättrum.

Installation

Se till att stänga av vattentillförseln innan du startar processen eller demonterar din gamla enhet. Därefter måste du bestämma var du ska ta vattenförsörjningen från; i de flesta tvättrum kommer du att montera kranen i ett duschhölje, som ska ha varmt och kallt vatten i närheten. Du kan kontrollera vilken som är genom att spåra rören från närmaste varma och kalla källor. När du har bestämt var du ska ta varm- och kallvattenförsörjningen måste du isolera försörjningen. Du kan åstadkomma detta genom att stänga av kranen eller lokala isoleringspunkter och sedan öppna de varma och kalla kranarna för att tömma bort vattnet i rören.

När vattenförsörjningen är isolerad är nästa steg att köra rörledningen mot duschen. Kontrollera instruktionerna som medföljer ventilen och mata de varma och kalla tillförseln till höger (varmvattenförsörjningen ska vara till vänster; kylan ska vara till höger). Inkludera en avstängningsventil på de varma och kalla tillförseln, så nära duschen som möjligt. Slits i en sektion av kopparrör i slutet av plaströrets gång (om det är lämpligt); detta gör det lättare att dra åt kompressionsfogarna på röret.

När du har gjort det sätter du plaststoppändarna på dessa rör, slår på kranen igen och kontrollerar om det inte finns läckage på de nya rörkörningarna. För att undvika skador på duschventilen, spola igenom det nya rörledningen för att säkerställa att smuts som flyter i vattnet avlägsnas. När du har spolat vattnet genom kan du stänga av kranen. Räkna sedan ut hur mycket utloppsrör som krävs genom att ta duschventilen och sätta den mot väggen där den ska monteras; markera den mängd rör som krävs så att den passar på väggen innan du skär ut utloppsrören till rätt längd.

Då måste du markera och borra ut hålen för ventilen i väggen. Följ detta genom att placera en hopfällbar oliv i varje inlopp på ventilen och säkra den genom att skruva fast låsmuttern på den en gång. Rikta in den termostatiska ventilen mot försörjningsrören och se till att de glider helt in i inloppsrören. Skruva därefter duschventilen på väggen och dra åt fästmuttrarna med en justerbar nyckel. Slå på kranen igen och kontrollera om det finns läckage vid inloppsrören.

Då måste du passa resten av duschpaketet; Om ditt duschkit använder en flexibel slang, är allt du behöver göra att ansluta den och montera den i fästet som håller den på plats. Om du har ett stigarrör kan du behöva klippa längden först för att passa takets höjd. Ta lite dubbelhäftande tejp och lägg det på det övre fästet och stick det i den höjd du vill att det ska vara över duschventilen. Mät mellan fästets botten och den övre monteringsmuttern på ventilen och lägg till den här mätningen till de du gjorde i föregående steg; skär stigarröret till denna längd.

Testa att stigarröret passar mellan ventilen och fästet och se till att det är vertikalt med en vattenpass. Markera de övre fästets monteringshål, borra och plugga. Nu kan du montera stigaren helt och dra åt de övre och nedre muttrarna. Vissa duschpaket har ett förlängningsstycke som fästs på stigarens toppfäste för duschhuvudet; montera detta och skruva på duschhuvudet. Kontrollera för läckage genom att köra duschen. Se till att termostaten fungerar genom att sätta på kranarna och se till att duschtemperaturen förblir konstant. Du borde nu ha en fullt fungerande duschblandare i ditt tvättrum.

Hur man installerar en termostatblandare

Oavsett om du installerar ett nytt system eller byter ut ett gammalt system, bör det vara en enkel uppgift att installera en mixerdusch. Används för att ge ditt duschhuvud ett jämnt flöde av varmt vatten, installeras vanligtvis termostatiska duschventiler på kontakter som är dolda av plattor.

Oavsett om ditt badrum är utrustat med en duschkabin, en duschkabin eller en dusch över ett badkar, bör din dusch ha en anständig flödeshastighet med en jämn och lätt justerbar temperatur. Det bästa sättet att uppnå denna typ av användarkomfort är med en termostatblandare. Det är dock viktigt att notera att termostatblandare inte är kompatibla med omedelbara varmvattenberedare och bara kan användas med varmvattenberedare som direktvattenberedare (varmvattenberedare). Om du har en ögonblicklig varmvattenberedare är en duschblandare med antiskold-funktion och flödesregulator det bästa alternativet. Ventiler med dubbla kranar är inte ekonomiska eller bekväma att använda och rekommenderas därför inte för duschar.

Nödvändiga färdigheter

Eftersom de flesta beslag är vanliga i storlek måste du vanligtvis bara skruva in dem med en nyckel (efter applicering av PTFE-tejp eller till och med ek och spackel). I äldre system är anslutningarna ofta lödda. I det här fallet måste du installera kompressionsbeslag för att anpassa systemet till din nya blandarventil. Oavsett vad du har att göra med, bör det vara enkelt att installera en termostatblandningsventil, så länge du är försiktig och använder rätt verktyg och material.

Verktyg och redskap

 • En termostatblandare med beslag och brickor
 • Duschhuvud och slang (med brickor)
 • Ett par kastar (valfritt)
 • En uppsättning z-kontakter
 • Två kompressionsbeslag och / eller reducerare (vid behov)
 • Silikon och en skelettpistol
 • PTFE-tejp
 • En uppsättning öppna skruvnycklar eller en justerbar nyckel
 • En vattenpass
 • En rak kant
 • En spårskruvmejsel
 • En termometer (om du måste ställa in temperaturen)

Förbereder för installering

Stäng av vattnet och identifiera beslag.  Först och främst, isolera din vattenförsörjning och sätt på närmaste kran för att dränera rören. Se dina instruktioner för en allmän förbiseende över de delar du arbetar med och identifiera ditt varmvattenmatning (detta kommer vanligtvis till vänster).

Se sedan till att, när du har demonterat den gamla ventilen, att beslagen på din vattenmatning är kompatibla med dem på den nya duschventilen. Dessa beslag har i allmänhet en standardgängstorlek (1/2 eller 3/4 BSP). Om allt är kompatibelt, då bra! Om honkontakterna vid vatteninloppen inte har rätt storlek måste du installera några reduktionsbeslag. Dessa skruvfästen är installerade med PTFE-tejp och låter dig ansluta två beslag i olika storlekar.

Byta ut ett gammalt system med kompressionsbeslag

Om du inte har rätt beslag på plats och måste klippa dina gamla lödda rör för att installera den nya kranen måste du installera kompressionsbeslag för att ansluta dina kopparrör till en gängad koppling (utan ytterligare lödning). För att göra det måste du slutföra följande steg; kapa dina kopparrör i storlek med en metallsåg; torka och rengör kopparrörets ände; mäta rördiametern; sätt in muttrarna, olivoljan och den gängade handelen av beslaget; dra åt allt med lämpliga skruvnycklar.

Förmontera din duschblandare

Du måste kontrollera och justera de olika delarna av din termostatblandare genom att genomföra en testkörning (eller förmontering). Skruva in z-kontakterna så att de skjuter ut cirka 40 mm från väggen. Se bruksanvisningen för exakta mätningar. Skruva fast släden eller täckplåten i väggen. Justera monteringen genom att skruva eller lossa beslagen tills du uppnår det exakta avståndet mellan beslagen enligt anvisningarna (vanligtvis ett mellanrum på 150 mm mellan mitten av varje beslag). Kontrollera att allt är plant genom att placera en vattenpass på garderoberna eller täckplattan.

Installera den termostatiska blandningsventilen och vrid muttrarna för hand. Var noga med att kontrollera att muttrarna inte vidrör gängorna. Om detta har hänt, justera djupet på z-kontakterna genom att skruva eller skruva av dem. Kontrollera än en gång att allt är plant med en vattenpass. Om allt är i ordning, demontera enheten och se till att mäta och notera det exakta avståndet mellan z-kontakterna och väggen.

Installera mixerduschen

Du kan nu fortsätta att montera din mixerdusch. Försegla dina z-kontakter med PTFE-tejp; rulla alltid ut bandet enligt trådens riktning. Dra åt z-kontakterna i samma läge som innan du använder dina mått och en nyckel med öppet slut. Se till att positionen matchar dina mätningar från föregående steg (djup och avstånd mellan beslag).

Kontrollera att allt är plant med en vattenpass. Lägg en silikonförsegling runt z-kontakterna och skruva in gardinerna eller täckplåten. Kontrollera att blandarens båda ändar är försedda med inloppsfilter, var noga med att se till att de är placerade rätt. Skruva fast mixern på z-kontakterna med en nyckel (det finns inget behov av brickor). Om allt är korrekt monterat, bör muttrarna inte vidröra gafflarna. En sista gång, kontrollera att mixern är jämn och korrigera detta efter behov.

Anslut duschslangen och huvudet

Kontrollera att det finns gummitvättar i båda ändarna av duschslangen. Skruva fast duschslangen ordentligt på blandaren för hand. Om duschhuvudet inte är fäst vid slangen, upprepa proceduren ovan för att ansluta den. Använd inga verktyg för att dra åt dessa delar.

Slå på vattnet och testa mixern

Nu när allt är anslutet och ordentligt åtdraget kan du nu sätta på vattnet igen. Se till att din blandarventil är i “av” -läge. Om inget läcker betyder det att din installation är vattentät. Du kan nu testa din mixer och duschhuvud genom att testa de olika flödeshastigheten och temperaturinställningarna. Beroende på modell kan du behöva kalibrera ventilen för att ställa in temperaturen. För att göra det, ta en termometer och hänvisa till instruktionerna. Justera inställningsskruven tills rätt inställd temperatur uppnås (detta är vanligtvis fabriksinställt till 38 ° C).

Hur man monterar en duschblandare

Så du har bestämt dig för att ge ditt badrum en mini-makeover med en ny duschblandare. Fantastiskt, en ny enhet kan göra hela skillnaden både visuellt och praktiskt. Nu har du förmodligen börjat ställa dig själv frågor som;

”Hur installerar jag saken?”

“Vad sägs om verktygen?”

“Kan jag inte få någon att installera mixern åt mig?”

Lugna ner, det är inte så svårt, speciellt när du har fått mig att hjälpa dig. I den här artikeln kommer jag att diskutera allt du behöver veta om hur man plumbar i en mixerdusch. Men först måste jag svara på frågan.

Vad är en mixerdusch?

En mixerdusch kombinerar varmt och kallt vatten i en ventil som sedan transporteras till duschhuvudet – så enkelt är det. Mixerduschar är lämpliga för både låg- och högtrycksvattenförsörjning. Observera att denna VVS-del inte kommer att öka det låga vattentrycket.

Typer av duschblandare

Olika typer av mixerduschar kräver specifika installationsmetoder. Vad som till exempel fungerar för en push-on-mixer kommer förmodligen inte för en manuell. Med detta sagt är här de mest populära typerna av duschblandare som du kan hitta på marknaden:

Push-on mixer-dusch. Om du letar efter en mixerdusch som är enkel att installera, köp en push-on-modell. Det här alternativet är perfekt för personer som inte planerar att byta VVS-enhet snart. För att installera mixern är allt du behöver göra att fästa duschhuvudet och slangen på den gamla badkranen. Sedan justerar du bara duschens temperatur med de badkar som du redan har installerat.

Badkar / duschblandare. Du kan se den här duschblandningsmodellen i de flesta hushåll. Vanligtvis är duschhuvudet fäst vid badkranen och detsamma gäller slangen. Det finns antingen en brytare eller en vanlig knopp där, som används för att rikta vattenflödet mot duschhuvudet eller till badkranen. Du ställer in vattentemperaturen genom att justera varm- och kallvattenknapparna, på samma sätt som push-on-modellen. När det gäller installationsprocessen är det enkelt att installera en badkar / duschblandare. Du behöver bara installera enheten i en enhet med en befintlig badkran.

Manuell mixer. En manuell mixer används när du inte har en badkran, vilket innebär att vattnet bara riktas mot ett duschhuvud. Med denna typ av enhet justeras vattentemperaturen med en enda ratt som du vrider cirkulärt. Oftast är duschhuvudet och slangen inbyggda i badrumsväggen. Du har antagligen kommit fram till att allt detta innebär att installationsproceduren blir mycket svårare.  rocessen handlar om att ansluta varmvattenledningarna till enheten och sedan fästa delarna av varm- och kallvattenförsörjningen till mixerduschen – det är mycket.

Termostatblandare. Modeller med termostatblandare är en helt annan historia – de skiljer sig mycket från de alternativ som jag har beskrivit ovan. Denna mixermodell är lite tuffare i budgeten, vilket gör det dyrt att installera också. I likhet med det manuella alternativet är duschhuvudet och slangen inbyggda i väggen. Delarna för tillförsel av varmt och kallt vatten är också fästa på en enda ventil. Som namnet antyder har denna mixermodell en termostat som reglerar vattentemperaturen, vilket också gör dem dyrare. Och när det gäller installationsprocessen;

Monteringsprocessen

Observera att min artikel kommer att fokusera på hur man installerar en termostatblandare för dusch eftersom denna typ av enhet är den mest komplicerade att installera.

Stäng av vattentillförseln och ta bort din gamla mixer.

Innan du börjar demontera föremålet, kontrollera om varmvattenmatningen är placerad till vänster och den kalla – till höger.

Ta bort den gamla mixern.

Du kan spara den för en potentiell nödsituation VVS-situation.

Förbered dina verktyg.

När du väl har lagt upp alla delar som du ska använda för projektet. Se till att du har olika nycklar i olika storlekar till hands.

Skruva fast S-kopplingarna på beslagen på väggen.

Se till att du förseglar deras tråd med PTFE-tejp genom att linda den i åtdragningsriktningen. Kontaktdonen måste sträcka sig runt 42 mm. Applicera en silikontätning mellan väggen och kontakterna. Se till att det finns ett mellanrum på 150 mm mellan kontakternas centrum. Dubbelkolla om de är plana och justera delarna vid behov. Fäst sedan släden genom att skruva fast dem på S-kopplingarna.

Säkra den nya duschenheten.

Innan du installerar mixerenheten, se till att filtren under de blå och röda locken är vända med den rundade sidan inåt. Dra åt mixern väl. Det finns ingen anledning att tillämpa ytterligare tätningar. Observera ändå att muttrarna inte kan vidröra gipsskivorna.

Testa den termostatblandaren.

Du kan göra detta genom att mäta vattentemperaturen med en termometer. Om vattentemperaturen inte överensstämmer med temperaturmarkören på enheten måste du justera enheten. Innan du gör detta måste du stänga vattenutloppsutloppet och sedan ta bort locket på blandarhandtaget. Du kan åstadkomma detta med en skruvmejsel. När du har lossat skruven kan du ta bort handtaget.

Justera den termostatiska patronen.

När handtaget har tagits bort vrider du den skårade svarta delen av enheten och ställer in den på 38 ° C. Sätt sedan tillbaka allt, sätt slangen i rätt läge och skruva slutligen änden på blandaren. Det är det – du är klar.

Ring en professionell rörmokare för att göra jobbet

Att göra VVS-arbete runt ditt hus är svårt, kräver mycket kompetens och en lång lista med dyra verktyg. Och låt mig inte glömma det faktum att om något går fel kan du sitta kvar med en allvarlig VVS-fråga och en bucklan i fickan. Med det i åtanke, varför inte lämna dina VVS-uppgifter till experterna?

Sammanfattning

Stäng alltid av vattentillförseln först när du gör någon form av VVS-arbete runt ditt hem. Termostatblandare är ganska praktiska, men råkar vara på den dyra sidan. Detta installationsprojekt involverar många verktyg och instrument av olika storlek som du kanske inte har hemma. Jag rekommenderar att du besöker din hårdvaruaffär innan du börjar med VVS-projektet. Om du känner dig själv med att installera mixerduschen, rekommenderar jag att du kontaktar en professionell rörmokare.

Vanliga frågor om duschblandare

Är duschblandare kraftfulla?

I allmänhet har en duschblandare ett bättre och starkare vattenflöde jämfört med sina motsvarigheter, särskilt elektriska duschar. Emellertid beror kraften hos en duschblandare vanligtvis på vattentrycket hemma. Ju lägre tryck desto mindre kommer vattenflödet från duschen att vara.

Hur kontrollerar jag duschblandarnas lämplighet?

Nästan alla varianter av duschblandare kan installeras i alla typer av badrum. De justerar enkelt varmt och kallt vattenflöde och lovar en tilltalande, lugnande badupplevelse. Medan vissa duschblandare fungerar med alla typer av vattensystem, är en handfull av dem designspecifika och fungerar antingen med högtrycks- eller lågtrycksvattensystem. Så när du är ute på marknaden och köper en duschblandare, se till att din valda blandare tillgodoser ditt specifika vattensystems behov.

Vad kostar det att köpa en duschblandare?

Duschblandare är de vanligaste och mest tillgängliga duschkranarna på marknaden idag! Så du borde inte vara orolig för att hitta det lämpligaste för ditt badutrymme. Och eftersom de är ett ganska populärt val, skulle de inte vara för dyra att köpa. Från premiumkvalitet till billiga men eleganta sorter, det omfattande sortimentet gör att du kan bortskämda.

Vilka är de specifika mixerfunktionerna att se upp för?

Det finns ett par funktioner att se upp för. Om du letar efter en idealisk termostatdusch, se till att den håller vattentemperaturen stabil när du duschar. Å andra sidan, för de icke-termostatiska modellerna, kom ihåg att de kommer med fluktuerande temperatur. Det betyder att om någon kör en kran eller spolar toaletten medan du badar kommer ditt heta vatten att gå förlorat. Samtidigt är de tidigare duschblandarna dyra än deras senare motsvarighet. En handfull väggmonterade duschblandare levereras med en extra uppsättning slang och duschhuvud. Dessa kan användas när vatten faller vertikalt från huvudet, men du planerar att duscha utan att tvätta håret. De är också ett bra alternativ för att skölja kakel och duschväggar vid rengöring.

Är duschblandare lätta att installera?

ja! En stor del av hyllor för duschblandare på marknaden idag är enkla att installera i alla typer av badrum. Det är dock bäst att ta hjälp av en rörmokare för installation av duschblandare.

Hur kan jag installera en duschblandare?

När du har köpt din dusch, rekommenderar jag att du tar in en erfaren och kvalificerad rörmokare som passar din duschblandare. Om du installerar en elektrisk dusch, se till att din valda rörmokare också är en kvalificerad elektriker.

Hur mycket kostar en duschblandare?

Kostnaden för en ny duschblandningsventil består av delar och arbete. Hur mycket du spenderar beror på vilken typ av duschblandare du vill installera men du kan ofta spara lite pengar genom att köpa dina egna delar online. En enkel manuell duschblandningsventil kan kosta mindre än 1 000 kr, medan smarta duschblandare i toppklass kan kosta upp till 5 000 kr. Du kanske också vill lägga till extrafunktioner som ett nytt duschhuvud, kroppsstrålar eller ett handhållet duschhuvud. Priset på arbetskraft kan också variera mellan 1 000 och 4 000 kr i allmänhet, beroende på hur mycket arbete som krävs.

Hur installerar man en duschblandare?

Förberedelse

Om större arbete utförs på hemmet måste vattennätet spolas av alla orenheter för att undvika att skada din mixer. Innan du demonterar din gamla enhet, se till att varmvattenmatningen är till vänster och att kallvattenmatningen är till höger. Ring en professionell om så inte är fallet. Förbered delar och verktyg med nära åtkomst till anslutningarna. Stäng av vattentillförseln innan du demonterar din gamla enhet.

Skruva in anslutningsdonen till dina beslag i väggen så att de sträcker sig med cirka 42 mm. Skruva väggarna mot väggen. Justera avståndet så att det är 150 mm mellan gitterens centrum och kontrollera att de är plana. Justera vid behov. Installera mixern och dra åt ordentligt. Nötterna får inte röra vid rännorna. Justera vid behov och kontrollera horisontell positionering. Ta bort enheten. Observera djupet mellan s anslutningsdon och väggen.

Installation

Försegla gängan på anslutningsdonet med PTFE-tejp, lindad i åtdragningsriktningen. Dra åt fästkontakterna med en 22 mm nyckel. Justera kontakterna så att det finns ett utrymme på 150 mm mitt i centrum och samma djup, som noterats från dina tidigare mätningar. Kontrollera sedan att de är i nivå med en vattenpass. Applicera en kiseltätning mellan väggen och de excentriska kontakterna.

Skruva fast lådorna på fackets kontaktdon. Ta bort de röda och blå locken från mixern. Se till att filtren är korrekt placerade med den rundade sidan inåt. Placera mixern på s-kopplingarna utan att lägga till ytterligare tätningar och dra sedan åt muttrarna med en 32 mm nyckel. Använd en vattenpass för att se till att mixern är jämn. Justera det vid behov. Kontrollera om det finns läckage genom att sätta på vattentillförseln till blandaren.

Anslut duschslangen

Se till att tätningen i slangen är i rätt läge och skruva sedan fast änden på blandaren.

Slå på vattnet

Se till att 1-greppsblandaren fungerar som den ska.

Kan jag öka trycket på min dusch utan att installera en ny panna?

Om du har ett lågtryckspannsystem, till exempel ett tyngdkraftsmatat system, finns det sätt att förbättra trycket i din dusch utan att gaffla ut en helt ny panna. Att installera en elektrisk dusch som värmer och pumpar själva vattnet är en lösning. Ett annat är att installera en duschpump som ger din befintliga duschblandare en måttlig kraftförstärkning.

Är duschblandare billigare än elektriska?

Elektriska duschar tenderar att vara något billigare att köra än duschblandare eftersom de använder mindre energi och vatten. En duschblandare använder vanligtvis cirka 15 liter vatten per minut, medan en elektrisk dusch har en lägre flödeshastighet på cirka 6-10 liter beroende på vilken inställning du använder. Hur mycket din dusch kostar att köra beror på ditt pannsystem, bränsletyp och energikostnader.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top