Bästa duschhyllan 2023 – Test av olika duschhyllor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Tebo Details Malmö

Tebo Details Stockholm

Tebo Details Tile In

Gelia Aqualine

Klicka här för att se fler duschhyllor.

Badrummet är en plats i ett hus där det inte finns något utrymme för kompromisser när det handlar om komfort, avslappning och estetik. Att ha ett välorganiserat badrum är en viktig del i att uppnå ett välstädat, bekvämt och snyggt badrum.

För att uppnå och upprätthålla en hög nivå av organisation i en badrumsmiljö krävs det att man har rätt tillbehör. Ett utmärkt tillbehör för en sådan svår uppgift är en duschhylla.

Att köpa rätt duschhylla är inte världens enklaste uppdrag, därför har vi på hantverksproffset.se sammanställt en övergripande artikel för att vara till din hjälp vid köp av duschhylla. Det finns nämligen väldigt många aspekter kring ett köp av duschhylla som man måste ta hänsyn till och se över noggrant.

1. Bäst i test – TEBO Details Malmö

Klicka här för att se bästa priset

En duschhylla som presterat mycket bra på våra omfattande tester är modellen TEBO Details Malmö från TEBO Byggtillbehör AB, ett företag specialiserat på byggnadsmaterial med säte i Rosersberg.

TEBO Details Malmö är en elegant duschhylla tillverkad av rostfritt och borstat eller svart stål av typen AISI 304. Godstjockleken ligger på 1 mm.

Vad gäller montering av TEBO Details Malmö så fästs duschhyllan i fogen med hjälp av silikon och passar i hörn med 90 graders vinkel. Modellen är ej syrafast.

Övriga mått är 268,5 x 118 x 50 mm. Med sådana mått borde det inte vara något problem att få plats med duschhyllan i ditt badrum.

2. Populärast – TEBO Details Stockholm

Klicka här för att se bästa priset

Om du som köpare är ute efter ett mer populärt val behöver du inte titta längre än modellen TEBO Details Stockholm. Duschhyllan är alltså från samma företag som tillverkat vår nuvarande ”bäst i test” modell.

TEBO Details Stockholm är en duschhylla med utpräglad elegans, likt sin systermodell TEBO Details Malmö. Duschhyllan är tillverkad av borstat och rostfritt eller svart stål och med en godstjocklek på 1 mm.

När det kommer till frågan om montering så fästs hyllan i fogen med silikon och passar i 90 graders vinklade hörn. Modellen är ej syrafast.

I övrigt så besitter TEBO Details Stockholm mått på 268,5 x 118 x 50 mm. Måtten gör modellen lätt att få plats med, även i tajta badrumsmiljöer.

3. Premiumval – TEBO Details Tile In

Klicka här för att se bästa priset

Om du som köpare är lite mer av en lyxlirare så är vårt premiumval TEBO Details Tile In det perfekta valet just för dig. Modellen är tillverkad av rostfritt och borstat eller svart stål av typen AISI 304.

TEBO Details Tile In är ej syrafast, passar i 90 graders hörn och har en godstjocklek på 1,5 mm.

Duschhyllan är skräddarsydd för montering med eller utan keramiska plattor i hyllan. I samband med plattsättning fästs hyllans kant bakom plattan.

TEBO Details Tile In har mått som ligger på 290 x 195 x 20 mm. Duschhyllan skiljer sig därmed lite från andra modeller av TEBO Byggtillbehör AB, men är fortfarande ett utmärkt val för alla typer av badrum – stora som små.

4. Billigast – Gelia Aqualine

Klicka här för att se bästa priset

Om du som köpare jobbar utifrån en stramare budget är duschhyllan Gelia Aqualine ett utmärkt val för dig. Modellen har tillverkats av Gelia, ett retailföretag som specialiserar sig på el- och VVS-produkter.

Gelia Aqualine är en universal och förkromad duschhylla, utformad för att passa de flesta duschstänger. Den är tillverkad i plast med basfärgen glansig krom och har måtten 250 x 30 x 100 mm.

Modellen monteras utan verktyg och duschstången behöver inte skruvas ner vid montering. Den passar samtliga stänger med en diameter på 18–25 mm.

Denna specifika modell skiljer sig en aning från de andra duschhyllorna som vi nämnt i vår artikel. Det beror på att Gelia Aqualine monteras fast i själva duschanordningen, i stället för att vara monterad i duschväggarna.

Lista över de bästa duschhyllorna 2023

  • Bäst i test: TEBO Details Malmö
  • Populärast: TEBO Details Stockholm
  • Premiumval: TEBO Details Tile In
  • Billigast: Gelia Aqualine

Köpguide för duschhyllor 2023

Att det är svårt att köpa duschhyllan som passar just din smak och dina behov har jag nämnt tidigare. Rådgivning kring ditt köp är därför väldigt viktigt så att du inte känner dig missnöjd med slutresultatet.

Vi har med anledning av detta framställt en köpguide för att verka i rådgivande syfte och lyfta fram ett brett spektrum av olika faktorer som du behöver ta hänsyn till vid köp av duschhylla. Bland annat höjd, form och vilken typ av material som används är faktorer som är värda att ägna sig en extra tanke åt.

Som jag brukar säga är det vid dagens slut dina personliga preferenser som du måste utgå ifrån och vi är endast här för att vägleda dig till rätt köp. Härnäst kommer vår framställning av viktiga faktorer att tänka på vid köp av duschhylla.

  • Höjd
  • Form
  • Monteringsmetod
  • Material

Höjd

Höjd spelar en viktig roll i skillnaden mellan olika typer av duschväggar. Utbyggbar höjd innebär att duschhyllan kan rymma fler hyllor men tar större plats. En kortare hylla är smidigare och tar mindre plats men det sker på bekostnad av kapaciteten.

Innan du fattar beslutet för vilken duschhylla du skall köpa bör du vara säker på dina behov och mängden utrymme du har till förfogande. Antalet hyllor spelar en viktig roll, eftersom barnfamiljer, par eller ensamstående personer med största sannolikhet har skiftande behov när det gäller duschens utformning.

Genomsnittlig höjd på en duschhylla ligger mellan 8 och 70 cm, beroende på antalet hyllor. De allra längsta modellerna är de med teleskopisk struktur och de kan i genomsnitt förlängas från 1 till 3 meter, beroende på hur högt båset är.

Vi rekommenderar att du först mäter duschkabinens eller badkarets höjd och därefter inventerar dina badprodukter för att utifrån det bestämma antalet hyllor som behövs. Därmed kan du avgöra om det är värt att köpa en teleskophylla med fyra eller fem hyllor eller om det räcker med en enda duschhylla för dig.

Av personlig erfarenhet är det oftast mer gynnsamt att välja en enkel duschhylla, eftersom det är lättare och smidigare samt för att behovet efter en teleskophylla för det mesta är isolerat till större hushåll.

Form

Formen på din duschhylla är också en annan indikator som kommer in i ekvationen vid köp. Huvudsakligen skiljer man mellan triangulära duschhyllor och raka duschhyllor placerade parallellt med väggen.

Raka duschhyllor är med största sannolikhet mest populära bland dem som har en rymlig dusch. Snabb åtkomst är också en fördel med att placera duschhyllan i mitten av väggen.

En triangulär duschhylla monterad i ett hörn är idealisk för att installeras i hörn och nischer i en medelstor eller mindre dusch. En duschhylla i hörnet är utan tvekan det absolut bästa sättet att utnyttja ett annars oanvänt utrymme.

Det syns därmed tydligt att en triangulär och hörnmonterad duschhylla är det mest gynnsamma alternativet sett till användning av kvadratmeter.

Monteringsmetod

Den faktorn som antagligen är mest avgörande för att välja rätt duschhylla är monteringsmetoden.

På grund av att det finns så många alternativ till att installera en hylla genom att borra i väggen kan du hitta ett brett utbud av hyllor för duschen. Oftast undviker man att borra hål i väggen för att inte orsaka permanenta skador på duschen.

Om du är ute efter att skydda din dusch från yttre skador kan du välja en duschkorg som fästs på väggen, antingen med hjälp av väggfast lim eller sugkoppar. Sugkoppar är inte speciellt motståndskraftiga, men som tur är finns det olika typer där de modernaste av dem garanterar en bärförmåga på upp till flera tiotals kilo – något som räcker gott och väl till badrummet.

En hängande duschhylla är det mest praktiska alternativet, dels om du planerar en flytt eller om du helt enkelt inte vill spendera för mycket pengar som förvaring i badrummet. Marknaden med hängande duschhyllor är idag väldigt diversifierad med hängande duschhyllor i både rostfritt stål och plast.

En hängande duschhylla är också unik i den mån att den lätt kan fästas på badkarets eller duschens dörr/glas. Det är inte alltid möjligt med hyllor som fästs med lim, eftersom limmet ofta måste appliceras på en slät yta.

Material

I allmänhet bör du se upp för rost och kalkavlagringar i ditt badrum. Det gäller inte endast duscharmaturen eller tvättstället, utan även mindre tillbehör som bland annat duschbrickor.

För att göra badrummet optimalt räcker inte rengöringsprodukter, utan det problemet måste lösas redan innan badrummet blir färdigställt med val av duschbrickor.

De vanligaste alternativen är stål, aluminium, bambu och rostfritt stål. Aluminium och stål är de mest populära och de mest prisvärda komponenterna för duschhyllor.

Dock är det oftast smartare att välja en duschhylla av rostfritt stål, eftersom det garanterar hög kvalitet och en lyckad köpupplevelse. Dessutom är de flesta duschblandare tillverkade i rostfritt stål, vilket förstås matchar snyggt med duschhyllan då.

”Rostfritt stål är ett stilrent val och samtidigt det bästa materialet mot rost.”

Bambu är också ett populärt val och ger badrummet en känsla av rustika. Det är däremot inget bra alternativ i längden, eftersom modeller av bambu och naturmaterial riskerar att ruttna och försämras på grund av vatten och fukt.

En annan smart lösning är duschhyllor av plast. Fördelar med modeller tillverkade i plast är att de är lätta, billiga och enkla att transportera, vilket gjort att många köpare fortfarande väljer det.

Olika typer av duschhyllor

Det finns flera olika alternativ av fästanordningar som du som köpare kommer stöta på när du ska handla en ny duschhylla. Samtliga kommer med sina för- och nackdelar.

Bland de alternativ som erbjuds på den svenska marknaden finns duschhylla för borrning, hörnduschhylla, hängande duschhylla, duschhylla att hålla fast och duschhylla som fästs med sugkoppar.

Duschhylla med borrning är mycket stabil och slitstark men orsakar stora skador på väggarna i badrummet och vid installation krävs flera avancerade verktyg.

En hängande duschhylla är väldigt lätt sett till sin tyngd samt mångsidig och mycket lätt att rengöra. Modellen är en aning instabil, men det innebär också att den är lätt att placera om och flytta till en bättre plats i badrummet.

Det otvivelaktigt bästa alternativet bland duschhyllorna på marknaden är en hörnmonterad duschhylla, eftersom den sparar plats, är lämplig för alla typer av duschar och kan limmas fast. Det enda problemet som kan uppkomma är smuts- och kalkavlagringar i hörnen, men sådant är fullt möjligt att rengöra och ta bort.

Vanliga frågor om duschhyllor

Hur mycket kostar en duschhylla?

Generellt sett är duschhyllor relativt billiga, men vissa prisskillnader finns såklart baserat på typ och kvalitet. Majoriteten av priserna ligger i intervallet 7 – 200 euro, vilket bland annat gäller de produkter som vi nämnt ovan i vår artikel på hantverksproffset.se.

Hur monterar jag en duschhylla?

Det finns två alternativ – en självhäftande duschhylla eller en duschhylla avsedd för borrning, där en självhäftande modell fästs med hjälp av lim medan en modell avsedd för borrning monteras med hjälp av håltagning i väggen och därefter skruvning. Läs mer om hur du monterar en duschhylla i vår artikel på hantverksproffset.se.

Får jag göra hål i min badrumsvägg vid montering?

Det är inget vi rekommenderar, men går att lösa om borrhålet fylls med silikon för att fungera som fuktspärr så att vatten inte tränger in i väggen. Allra bäst är att köra med en duschhylla som limmas fast eller monteras i duscharmaturen och sådana modeller nämns ovan i vår artikel på hantverksproffset.se.

Vilken duschhylla är bäst i test?

Modellen som presterat bäst på våra omfattande tester här på hantverksproffset.se och därmed fått bemärkelsen ”bäst i test” hittar du högst upp i vår artikel.

Sammanfattning

En duschhylla är ett ovärderligt föremål för den som vill ha ett städat och praktiskt badrum. Marknaden för duschhyllor är väldigt utpräglad och det finns mängder av aspekter som måste utredas för att leda till rätt köp.

Sett till material, form, höjd, antalet hyllor samt typ av fästanordning är valet av duschhyllor väldigt stort. Hörnmonterade modeller är allra bäst lämpade för alla typer av duschar och är även mer motståndskraftiga mot rost.

Med ett övergripande perspektiv syns det tydligt att alla duschhyllor i rostfritt stål en perfekt balans mellan kvalitet, design och hållbarhet.

Hoppas nu att vi varit till hjälp och kunnat vägleda dig på resan till att finna den perfekta duschhyllan just för dig.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen