Bästa duschhyllan 2022 – Test av olika duschhyllor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Tebo Details Malmö

Tebo Details Stockholm

Tebo Details Tile In

Gelia Aqualine

Klicka här för att se fler duschhyllor.

Bästa duschhyllan 2022

Att ha allt i badrummet organiserat innebär ökad komfort, bättre avslappning och ett allmänt snyggare badrum. Det finns många små väsentligheter och saker som du kan förbättra i olika delar av ditt badrum som du egentligen kanske inte anser vara viktiga, men när du väl har fixat till det kommer du direkt känna skillnaden. I detta fall gäller det duschhyllan. Duschhyllan är en viktig komponent som håller ditt badrum, och speciellt duschen, organiserad.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa duschhyllan på nätet. Det finns så många olika saker som man måste tänka på. Duschhyllor finns i en massa olika modeller som i sin tur finns i olika prisklasser. Dessutom så finns det vissa online affärer som inte brukar skriva om de negativa sakerna. Detta gör att man inte får en tydlig bild av hur bra duschhyllan faktiskt är. Det är därför som det kan bli svårt att köpa en duschhylla bäst i test på nätet. Man vill ju inte spendera pengar på en bäst i test duschhylla som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan det därför bli svårt att köpa den bästa duschhyllan.

Men det är precis av den anledningen som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en köpguide för duschhyllor. Jag har nämligen genomfört mitt eget duschhylla test. Genom att använda min komplexa köpguide som en grund så kommer det bli mycket enklare att köpa en bra duschhylla. Jag gjorde den här guiden genom att använda och testa några olika duschhyllor. Men jag läste även igenom offentliga kundrecensioner på nätet för att hitta den bästa duschhyllan. Jag gjorde sedan den här köpguiden genom att använda mig av all information. Efter att du har läst igenom min köpguide så kommer det bli mycket enklare att köpa en duschhylla bäst i test.

Om du vill ha ytterligare ökad komfort i duschen kan du kolla in mitt test av duschmunstycken, så att du kan hitta ett nytt skönt duschmunstycke som passar dina behov.

Köpguide för bäst i test duschhylla 2022

Som jag skrev innan kan det alltså vara ganska svårt att köpa den bästa duschhyllan. Men den här processen kan bli mycket enklare genom att använda min köpguide. När du köper en duschhylla så finns det nämligen några viktiga saker som du måste tänka på. Det är dock också viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa duschhyllan 2022:

 • Material
 • Typ av duschhylla
 • Kapacitet
 • Justerbarhet
 • Hyllhöjd
 • Plats
 • Fack
 • Stil
 • Design
 • Användning
 • Kostnad
 • Installation
 • Ytterligare egenskaper
 • Tips inför användning

Material

Duschhyllor är till stor del gjorda av tre primära material: metall, plast och polyester. Här är några viktiga punkter på vart och ett av materialen som du bör vara medveten om:

Metall

När du söker på återförsäljare efter den bästa duschhyllan, kommer du nästan alltid att upptäcka att de är tillverkade av metall. Anledningen till detta är att de kommer att vara minst mottagliga för uppbyggnad av mögel tillsammans med att de är de mest hållbara för långvarig användning. Men även de bästa duschhyllorna på marknaden kommer att misslyckas med tiden. Anledningen till detta är att svetspunkterna längs ramen alltid kommer att vara de första områdena som visar tecken på rost.

Även om den är belagd i en rostbeständig spray eller tillverkad applicerad beläggning, är det oundvikligt att det rostar någon gång under sin livstid. Med detta sagt kommer dock hyllor i massivt metall att vara bäst att investera i för din dusch. Jag vill varna folk för att välja förkromade duschhyllor. Precis som din favorit rakhyvel kommer förkromade hyllor att ha stål eller i vissa fall ihåliga ramar. När kromplattan har spruckit börjar rost bildas nästan omedelbart. Därför, när det är möjligt, rekommenderar jag att du investerar i en rostfri stålram för optimal prestanda.

Plastram

Även om det oftast är det mest prisvärda av alla duschhyllor, är plasthyllor otroligt lätta och perfekta för dem som är lite äldre. Installation av plasthyllor är vanligtvis enkel och kommer ofta med antingen ett hängande alternativ eller ett som kan vila i hörnet (inte en spännstång). Men med tanke på deras låga prispunkt tillsammans med dess plana ytor, är plasthyllor en cesspool av bakterier när det gäller att komma in i ditt badrum.

Av allt material är detta material som är anpassat för kortvariga situationer eller för dem som har en kort budget. Det enda andra scenariot där plasthyllor är mest vettiga är om du badar regelbundet i motsats till dusch och vatten kommer aldrig att utsättas för ytan eller djupa fickor.

Hyllor i nät / polyester

Som jag undvikit tidigare är dessa typer av hyllor perfekta för gymmet eller sovsalarna. Deras bärbarhet är det som gör dem så oerhört användbara. Förutom portabilitet kan näthyllor tvättas regelbundet för att säkerställa att de inte blir för grova vid fortsatt användning.

Typ av duschhylla

Som tidigare nämnts finns duschhyllor i flera utföranden. Här är de vanligaste typerna som du kommer att stöta på på marknaden.

Hängande duschhylla

Den mest populära duschhylldesignen du ser på marknaden är en som hänger över det typiska 1 cm rör som är anslutet till din duschhylla. Den största fördelen med denna duschhylldesign är att det är lätt att ta bort när du vill städa ut duschen, och det gör det också extremt enkelt att komma åt tvål, balsam, schampo eller rakhyvel från racket . En hängande duschhylla har en annan fördel att den är mycket motståndskraftig mot uppbyggnad av mögel. Det beror på att det inte vilar på en plan yta, så att vatten lätt kan droppa av ledningarna innan någon hemsk svart mögel, listeria eller mögel börjar bildas.

En varning när du använder en hängande duschhylla; eftersom det vilar direkt under duschhuvudet och beroende på vattentrycket kommer vattenflödet troligen att hindras om hyllan är ganska stor. Det rekommenderas därför starkt att de vars vattentryck är svagt att också leta efter ett högtrycksduschhuvud som kan hjälpa till att avhjälpa denna situation. Om du har ett handduschhuvud kan en hängande duschhylla blockera slangen. I det här fallet rekommenderar jag att du tar en duschhylla över dörren.

Spännstång

Ett annat populärt alternativ för duschhylla är en som hänger i badkarets hörn. Begränsad till endast badkar vilar spänningsstolparna på badkarets hörn och kläms fast av en spännstång. Denna typ av duschhylla är utmärkt för extra förvaring eftersom den har flera hyllor fästa vid stolpen. Det är perfekt för ett badrum som används av mer än tre till fyra personer.

Den största nackdelen med duschhyllor med spänningsstång är dock deras sårbarhet för rost. Eftersom det är fäst vid badkarets hörn kommer det stilla, vilande vattnet på badkarets kant ofta att störa metallkonstruktionen på stångens bakre ände, vilket leder till täta byten – även om den är gjord av gummifötter.

Över dörren

Precis som det finns en duschhylla som dinglar från ditt duschhuvud, det finns en som går över dörren. Denna typ av hylla håller i allmänhet längst eftersom dess utsättning för vatten hålls på ett minimum. Dessa duschhyllor fungerar dock bara på duschkabiner som har en riktig dörr.

Därför kan denna hylla inte bara fungera för personer som använder ett badkar / duschkombination, eftersom det förhindrar att duschridån stängs helt. Den största fördelen med att använda denna hylla är att den vanligtvis är beroende av två krokar. Därför betyder ena sidan av hyllan inte nödvändigtvis att hela hyllan kommer att tumla och därefter spilla dina groomingtillbehör till golvet mitt i duschen.

Sugkopp

Med plats för bara dina favoritbalsam och schampoflaskor är hyllhyllorna på sugkoppen utmärkta för ensamstående. Dessa enheter har en strömlinjeformad design och är extremt små och kompakta så att de bara passar in i de tunnaste duschkabinerna. En stor besvikelse när du använder duschhyllor med sugkopp har något att göra med deras livslängd.

Även om ett företag hävdar att de tillverkar sugkoppar av högsta kvalitet kommer mineralerna och det naturliga klor som finns i vattnet såväl som tvålskum och mögel och mögel att störa plastens kvalitet. Precis som hyllor med spänningsdusch kommer hyllor till sugkoppen att krävas ofta. Sugkopphyllorna fungerar också bara på plana ytor – så att suga till injekteringslinjer och natursten är helt uteslutet.

College

Den bästa duschhyllan för college kommer att vara till nytta om du någonsin befinner dig på en plats där du måste dela duschkabin med flera andra människor, som att bo i en sovsal eller ditt lokala gym. Generellt gjord av plastskal och fint nät, är en bärbar duschhylla perfekt för tillfällig / lätt användning samtidigt som den hjälper dig att hålla dina groomingtillbehör på plats.

Medan de flesta av dessa typer av duschhyllor påstår sig vara “snabbtorkande”, rekommenderas det att du inte använder dem istället för en spännstång eller hängande hylla. Detta beror på att dessa typer av hyllor är gjorda av porösa material (vanligtvis polyester), och överexponering för vatten kan leda till fläckar av bakterier, som kan orsaka irritation, särskilt om du utsätter din rakhyvel för dem innan du rakar.

Kapacitet

Beroende på stil (korg, hängande, fristående, stolpe eller bärbar) finns hyllor i olika dimensioner som bör vara lätt synliga i produktbeskrivningarna. Som en tumregel bör hyllorna rymma minst två till tre stora flaskor, samt sex till sju mindre föremål. Om du gillar många lotioner och drycker i din dusch, leta efter modeller som kräver extra stor kapacitet.

Justerbarhet

Hyllor i korg och stolpar är höjdjusterbara, så att du enkelt kan placera dem på den nivå som passar dig bäst. Med en korghylla, fäst enheten ordentligt mot väggen med självhäftande underlag. För att ändra plats, värm med en hårtork för att smälta bindningen och applicera en ny limremsa för att flytta om. Pål-stil hyllor stöds av en fjäderbelastad metallstolpe som kollapsar och expanderar, beroende på golv- och takhöjd. Hängande hyllor, fristående hyllor och bärbara hyllor är vanligtvis inte justerbara.

Hyllhöjd

En diskussion om inredning inbyggd duschhylla handlar i grunden om höjden mellan de inbyggda duschhyllorna. För att bestämma hur högt ditt hyllavstånd måste vara måste du ta reda på vad du ska lagra i din inbyggda duschhylla. Vissa människor behöver bara en plats för sin bartvål och en enda schampoflaska, medan andra behöver tillräckligt med utrymme för att lagra schampoflaskor i bulk.

Om det här är du behöver du lite extra vertikal höjd i ditt inbyggda duschschampo. Och det enda sättet du kan få detta på är antingen en specialbyggd vertikal inbyggd duschhylla, en prefabricerad kakel som är inbyggd i duschhylla som monteras vertikalt eller en färdig inbyggd duschhylla med högre hyllhöjd.

Hur som helst måste du placera dina hyllor ordentligt inom den inbyggda duschhyllan för att rymma dessa större flaskor. De flesta prefabricerade inbyggda duschhylla-märken har inga vertikala modeller och deras mindre inbyggda duschhyllor har inte tillräckligt med höjd eftersom de endast är designade för schampoflaskor med medelhöjd.

Plats

Duschhyllor är gjorda med särskilda situationer i åtanke. Delade badrum kräver till exempel en bärbar duschhylla. De flesta monterade duschhyllor är därför inte perfekta för sådana situationer. Men monteringshyllorna är perfekta för en hemdusch, där du inte tvingas ta dina badelement utanför badrummet. Å andra sidan är tygduschhyllor kända för sin bärbarhet. De är lämpliga för platser som college sovsalar och simbassänger.

Fack

Olika duschhyllor kommer med olika antal fack. Och facken har också olika justeringsnivåer. Det är viktigt att du noga överväger antalet och storleken på dina duschartiklar, för vissa kan passa, medan andra kanske inte. Till exempel, om långa flaskor schampo är en del av dina duschartiklar, är det stora chanser att de inte passar i en duschhylla med många fack som inte är justerbara.

Hyllor med mindre fack men är justerbara kommer dock att bära stora föremål. Hyllor byggda med tyg är dock olika, eftersom de inte har justerbarhet. Du måste bara överväga antalet och storleken på fickorna, för att ta reda på om alla dina föremål kommer att passa. Ju mer badprodukter du har, desto mer utrymme behöver du för att hålla dem. Så se till att duschhyllan har tillräckligt med utrymme för att bära även de högsta flaskorna.

Stil

Ett annat mycket viktigt övervägande när man köper en duschhylla är dess stil. Duschhyllor kan till stor del grupperas i två: hörn och hängande. Hörnduschhyllor är fästa i duschhörnet, vanligtvis i hyllstil eller tryckmonterade. Hängande hyllor innehåller ofta en krok i huvudet på duschhylla, som går över duschdörren, duschridån eller duschhuvudet.

När det gäller estetik finns hyllor i olika storlekar och former. De har också olika färger och finish. Hyllans estetik intresserar olika människor olika. Gå till en hylla som ser attraktiv ut, både i badrummet och när du bär den. Men var försiktig så att du inte väljer estetik över kvalitet.

Design

Design är också en viktig faktor när du väljer en duschhylla. Om du till exempel vill lagra många skönhetsprodukter och verktyg som små schampoflaskor i ditt badrum åt gången, kanske du vill leta efter en hylla med många diskar som inte är särskilt höga Om du köper stora flaskor i familjeformat måste du dock se till att hyllan du köper är tillräckligt stor för att innehålla dessa flaskor. Tänk också på andra fack och hållare som medföljer enheten.

Användning

Enkel installation är också en viktig faktor. Även om vissa hyllor är svåra att använda, är andra mycket enklare, billigare och lättare att installera och använda. Vanliga hylltyper böjer sig bara över din dusch och du kan ansluta den till duschhuvudet med ett klämma. Du kan sedan sätta sugkopparna i basen. En sådan hylla kan monteras inom några minuter efter att den har tagits ur höljet. Den andra typen av hylla använder lim som bara fästs på väggen var som helst. Detta är ett bra alternativ om du bor i hyresbostäder så att det inte påverkar huset på något sätt.

Kostnad

Slutligen är det viktigt att tänka på hur mycket pengar du är villig att dela med dig för att köpa en duschhylla. Duschhyllor skiljer sig i priser beroende på material och märke. Förbered dig på att spendera mellan 100 och 500 kr eller ännu mer för att få en kvalitetsprodukt. De dyra hyllorna har vanligtvis mer bekvämlighet och är mer hållbara. Det är dock bra att jämföra priserna med hyllfunktionerna för att se om du får valuta för pengarna.

Hyllorna skulle kunna ha sina priser kontrollerade av annan marknadsstimulans snarare än kvaliteten. Så att jämföra priset på duschhyllan mot dess funktioner och funktionerna i andra hyllor i samma prisklass garanterar att du får dina pengar. Ett bra tips för att säkerställa att du får hög kvalitet till mindre är att kolla in tillverkarens och försäljningens kuponger som kan göra ditt köp billigare.

Installation

Det enkla sättet att installera hyllan är en annan viktig faktor. Även om vissa hyllor behöver användas är andra mycket billigare, enklare och lättare att matcha. En vanlig typ av hylla hukar bara över. Överdelen av duschen och är ansluten med ett klämma till duschhuvudet. Den placeras sedan med sugkoppar i botten.

Med en sådan hylla kan du montera den några minuter efter att du tagit bort den från fodralet i ditt badrum för att göra det till ett mycket praktiskt val. En annan typ använder lim som bara fäster vid väggen var som helst. Du behöver det. Hyllformen kan också enkelt installeras och kan vara ett bra alternativ. Om du bor i hyresbostäder eftersom huset inte påverkar.

Ytterligare egenskaper

Hyllor i duschen kan komma med ytterligare klockor och visselpipor för en optimal badupplevelse, men bärbara hyllor kommer troligen inte att ha något av följande krusiduller.

 • Krokar: Ingenting slår en bra, gammaldags krok för tvättdukar, loofahs, svampar och borstar. Korghylla-stil och hängande hyllor kommer vanligtvis med krokar, till skillnad från fristående och pål-stil enheter.
 • Tvålfat: Om du använder tvål i duschen, skaffa en hylla med en separat tvålfat – annars kommer tvål att slösas bort om det gör en röra i hyllan. Korghylla hyllor innehåller ibland ett litet tvålfat alternativ förutom större hyllor för produkter.
 • Sugkoppar: Sugkoppar av plast som hjälper till att hänga hyllor är särskilt viktiga för duschmunstycken, vilket säkerställer ett fast grepp mellan hyllan och väggen. Annars är hängande hyllor kända för att luta framåt i en instabil vinkel.

Tips inför användning av din duschhylla

En duschhylla som passar över ett duschhuvud och har en kompakt storlek är ett bra val för frekventa resenärer, eftersom den är lätt att packa och ger gott om plats för duschartiklar i hotellbadrummen. Om du använder produkter som kommer i höga flaskor, välj en duschhylla med justerbara korgar. Du kommer att kunna flytta komponenterna så att de passar dina produkter, plus det extra djupet på korgarna ger bättre stabilitet än grunda hyllor.

Kontrollera din metall duschhylla ofta för tidiga tecken på rost. Om du torkar det lite mellan duschar, kommer du att kunna hålla rostens spridning snabbt och förhoppningsvis öka hyllans livslängd. Om du har en begränsad budget bör du inte förbise en duschhylla av plast. Det kan vara allt du behöver för att hålla dina duschartiklar organiserade tills du har råd med en mer hållbar modell. Om du har mer än ett badrum, överväga att köpa en duschhylla för var och en.

Om renoverar eller köper nya grejer till ditt badrum kan det även vara värt o se över om du behöver en ny, riktigt bra varmvattenberedare till ditt hem.

Lista över de bästa duschhyllorna 2022

 • Bäst i test: Tebo Details Malmö
 • Populärast: Tebo Details Stockholm
 • Premiumval: Tebo Details Tile In
 • Billigast: Gelia Aqualine

Typer av duschhyllor

Under mitt badrumsrenoveringsprojekt installerar jag rutinmässigt duschhyllor av alla slag, inklusive inbyggda duschhyllor, kaklade duschhyllor och hörnhyllor. Eftersom jag får många frågor från mina klienter om detta ämne bestämde jag mig för att skriva ett inlägg med alla mina bästa duschhyllidéer. I det här inlägget kommer jag att beskriva varje typ av duschhylla (schampohylla) och berätta om de bästa och värsta funktionerna i varje (enligt min mening).

Inbyggda duschhyllor

Inbyggda hyllor i rostfritt stål

Jag tycker att dessa är de coolaste av alla de inbyggda idéerna om duschhylla. De är också de mest moderna på grund av sin metallfinish och tunna, minimalistiska utseende. Ett annat par fantastiska funktioner i dessa hyllor är att din tvål aldrig mer glider av hyllan till duschgolvet eller blir en smutsig röra från stående vatten.

Natursten dusch inbyggda hyllor

Natursten dusch inbyggda hyllor är ett bra alternativ så länge de passar ganska bra med din omgivande duschvägg. Den mest populära stenhyllan är gjord av marmor eftersom de dämpade grå och vita tonerna är populära just nu, och det är ganska lätt att klippa och polera.

Enkel polering är en viktig funktion eftersom det låter dig skapa en attraktiv tröskel som sticker ut stolt över väggen. Ett mycket populärt utseende. Det här alternativet är också attraktivt för gör-det-själv eftersom stenhyllor kan vara relativt billiga och lätta att tillverka om du kan få tag på något skrotmaterial (mer om det i avsnittet om hörnhyllor i sten nedan).

Fläckar kan till stor del förhindras om du förseglar dina hyllor en gång om året med en bra stenförseglare. Repor kan å andra sidan vara svåra att ta bort, men de är också mycket sällsynta i duschmiljön, så i allmänhet inte ett stort problem. Granithyllor är mycket mer sällsynta eftersom de är svåra att klippa och polera men mest för att färgen är för mörk och för upptagen för de flesta människors smak.

Glass dusch inbyggda hyllor

Glashyllan är den mest populära infällda duschen inbyggd i hyllan helt enkelt för att den är väldigt tunn (vanligtvis 6 eller 10 mm bred) och subtil i utseende. Som sådan gör det det möjligt för den inbyggda att smälta in mer med den omgivande plattan. Och om du har valt att installera en funktionsplatta på baksidan av din inbyggda, kan plattformen lättare ses med en klar glashylla.

När du börjar leta efter inbyggda glasduschalternativ kommer du att upptäcka att det billigaste glaset har en liten grön färg på det (särskilt på profilen). För dem som inte gillar den här gröna nyansen finns det också klart glas, men det är ganska dyrare. Så snyggt som inbyggda hyllor i glas kan se ut i din nyligen kaklade dusch, får jag ett stort antal klagomål om hur bartvål verkar hamna på duschgolvet eftersom glaset är så hal.

Jag hör också många människor klaga på att tvålen inte stannar på plats och stående vatten får det att lösas upp i en gelatinös massa. Den sista viktiga ledtråden om du planerar att installera glasdusch inbyggda hyllor är att se till att du (eller din entreprenör) beställer härdat glas. Oavsett hur osannolikt det är att du kan krossa dina glashyllor, bör du inte ta risken att installera otemperaturglas. En skada från trasigt otempererat glas kan vara svårt. Du vill inte ta chansen.

Hörnduschhyllor

Hörnhylla i rostfritt stål med ankarben

Till skillnad från duschens inbyggda hyllor ovanför som installeras i ett urtag (inbyggt) i din duschvägg, är denna hörnhylla en väggmonterad duschhylla med supersäker väggfäste. Den här duschhörnhyllan fästs på väggen via dess ankarben som är inbäddad i tunnmurbruket bakom plattan. Detta gör det till min favorit typ av permanent hörnduschhylla på grund av den säkra väggfästet. Problemet är att hyllor med hörn med ankarben är svåra att hitta i den lokala hembutiken eller online.

Glass hörn duschhylla

Denna typ av hörnhylla av glas är inbäddad i tunnbensmorteln under kakling. Med denna typ av installation måste den nedre plattan skåras vid injekteringslinjen på båda väggarna för att göra plats för hyllan.

Om de är korrekt installerade kommer brickorna, murbruk och injekteringsbruk att stödja glashörnhyllan och allt du väljer att placera på den. Dess styrka och stabilitet är en av de största fördelarna med denna typ av duschhylla. De största nackdelarna med dessa hyllor är att din tvål tenderar att glida av den, och de dränerar inte bort vatten mycket effektivt, vilket gör din tvål till en kladdig röra.

Kakelhörnhyllor

Kakelhörnhyllor är inte min personliga favorit men de är en populär DIY-duschförvaringsidé eftersom de enkelt kan göras av en enda eller fördubblad kakel. Dessa är populära för hantverkare eftersom de är billiga, lätta att göra och passar perfekt till din duschväggsplatta om du föredrar att dina hyllor smälter in i den omgivande plattan.

Alternativt tror vissa att det är bäst att rama in en hörnhylla och sedan kakla över den eftersom den på något sätt verkar vara mer permanent. Jag skulle dock inte rekommendera den här strategin eftersom alla träinramningar som sträcker sig in i duschens våta område är en dålig idé.

Dessutom, oavsett hur bra du täcker den inramade hyllan innan du kakelar den, kommer den fortfarande att absorbera lite fukt. Detta innebär eventuell svullnad, injektering av injekteringsbruk, röta och mögel. Detta är en risk som du inte vill ta, särskilt när det finns överlägsna, fuktogenomträngliga duschhyllealternativ tillgängliga.

Keramiska hörnhyllor

Dessa hörnhyllor är mestadels av keramik och ibland av porslin och härdas och glaseras i en ugn. Detta ger dessa hyllor en tålig vattentät yta. Eftersom detta är en mycket gammal teknik, och alla de ursprungliga väggmonterade tvålrätterna gjordes på detta sätt, tenderar dessa hyllor att ha ett mer traditionellt (vissa skulle säga “daterat”) utseende.

Personligen har jag funnit att det finns vissa versioner av denna hylla som är mycket kompatibla med en modern dusch på grund av sina fyrkantiga kanter (lägre radie). Ju mer böjda och rundade hörn och kanter, desto mer daterad ser de ut (enligt min mening).

De största fördelarna med dessa hyllor är att de är billiga och kan bära en betydande mängd vikt. Som sådan är de perfekta för användning som duschhörnfotsstöd samt som en hylla. En annan fördel med dessa hyllor är att de finns i ett sortiment av olika färger så att du lättare kan matcha dem med din kakelfärg. Ett problem jag har hört flera gånger från klienter är att de också är ganska sårbara för skador.

Stenhörnhylla

Jag tror att dessa stenhyllor kan vara en av de snyggaste permanenta hörnduschhyllorna om de passar bra med den omgivande väggplattan. Jag gillar verkligen den här duschhyllidén eftersom den är relativt billig, mycket mer strukturellt solid än kakel och ser mer professionell och attraktiv ut. När en hörnhylla i sten är inbäddad i tunnmurbruk under installationen av duschväggsplattor, kan denna hylla bära en enorm vikt, vilket gör den perfekt för ett hörnfotsstöd eller hylla.

Stenplattor finns i allmänhet i en tjocklek på 2 cm, men 3 cm finns också med vissa stenvarianter för ett djärvare utseende. Hyllorna på 2 cm är ganska lätta att hitta online, men jag måste varna dig för att inte lockas av de billigare hörnhyllorna i sten (i intervallet 200 till 300 kr). Jag har upptäckt att många av dessa tenderar att gå sönder när du får dem, eller de spricker under hantering och installation.

Om du ringer till din lokala stentillverkare har de ofta dussintals (ibland hundratals) stenrester som är för små för att sälja till sina vanliga köks- och badrumsköpare. Och eftersom de inte har någon nytta av allt detta extra “skräp” skickar de regelbundet allt till soptipp (eller återvinningsdepå förhoppningsvis). Om du pratar snyggt med dem kommer de ofta att klippa och polera en liten bit åt dig för billig smuts.

Och om de inte skär och polerar det kan du nog köpa en liten bit av dem och försöka klippa och polera det själv. Det är faktiskt inte så svårt! Det finns några bra DIY inlägg på nätet om att hugga sten och polera sten, om du är intresserad.

Eftermontering av duschhyllor

Jag definierar en eftermonterad duschhylla som en permanent duschhylla (vanligtvis en hörnhylla) som är utformad för att installeras i en befintlig dusch utan borrning eller större modifieringar av duschväggen. Dessa hörnhyllor är förmodligen de mest populära av alla duschhyllor eftersom de kan se ganska attraktiva ut OCH eftermontering installerad i hörnet av nästan alla befintliga kaklade duschväggar.

Denna eftermonterade hörnhylla ansluter spola till duschväggens kakel via utskjutande flikar som sätts in i skåror som skärs i de horisontella injekteringslinjerna i duschens hörn. Glashyllan kan också installeras i en eftermonteringsinstallation på grund av att den är två utskjutande flikar. Installationstekniken är densamma för den här hyllan som för hyllan i rostfritt stål.

Dessa hyllor är ganska innovativa eftersom de kan installeras ganska enkelt och inte tränger igenom vattentätningsmembranet på duschväggen på något sätt. Den största nackdelen med denna typ av hylla är att om du behöver ta bort injekteringsbruk (och ibland lite kakel också!) För att göra plats för flikarna. Detta kräver en hel del skicklighet och är ganska riskabelt.

Likaså matchar inte installationstappens tjocklek ofta din injekteringslinjebredd, så kravet att slipa bort en klyfta för att göra plats för flikarna är mycket vanligt. Om du använder ett multiverktyg för denna procedur (som de föreslår) kan du enkelt knäcka eller repa plattan, speciellt om den är keramisk. Och om kakel är porslin kan det vara för tätt för att ens vara praktiskt.

Skruvmonterade duschhyllor

Du hittar många exempel på skruvmonterade flyt- och hörnduschhyllor om du söker online. Hyllor av rostfritt stål, glashyllor och andra duschschampohållare är alla väl representerade i detta urval. Som jag nämnde i föregående avsnitt rekommenderar jag alltid att du installerar hörnhyllor istället för flytande hyllor, och det gäller även skruvmonterade hyllor.

Oavsett är den skruvmonterade flytande glashyllan den mest populära av alla permanenta hyllor. Detta beror troligen på att det verkar som om de är mer flexibla när det gäller monteringsplats. Detta är egentligen inte fallet men jag tror att de flesta har denna uppfattning. Efter att ha köpt en flytande hylla inser de flesta snabbt att deras nya hylla kan vara ett farligt hinder i duschen, så att de slutar montera den nära hörnet eller taket.

Skruvmonterade duschhyllor är mindre säkra än de som installeras vid kakelinstallation men de är mycket mer solida än de tillfälliga hyllorna som anges i avsnittet nedan (Sug- och självhäftande duschhyllor). Det gör dessa hyllor mycket populära för människor som behöver starkare, mer tillförlitlig duschförvaring men inte är intresserade av en komplett duschrenovering.

Det största problemet med skruvmonterade duschhyllor är att skruvankarna monteras i kakelplattan. Det betyder att du måste borra genom kakel- och vattentätningsmembranet för att fästa dem. Att bryta mot vattentätningsmembranet är i allmänhet inte en bra idé även om borrhålen är mycket små. Men om du väljer en installationsplats utanför “stänkzonen” och omger hålen med kisel är jag generellt okej med den här typen av installation.

Ett annat problem är att de flesta av dessa hyllor använder plastskruvankare för att säkra hyllan på plats, och de flesta ankare är inte tillförlitliga när de används med kakel. Ankarna är vanligtvis inte tillräckligt långa och kakelhålet är för halt för att hålla ankaret på plats vilket får dem att vika ut över tiden.

Det bästa sättet att installera dessa hyllor är att hitta en plats som låter dig skruva åtminstone en av monteringsskruvarna i en väggbult. Det här är det enda sättet att hyllan kan stanna på plats permanent. Med tanke på ovanstående finns det några olika skruvmonterade hyllor som mina kunder och jag har valt, som är attraktiva och funktionella men också välkonstruerade.

Flytande duschhylla

Rostfritt stål flytande duschhylla

Den permanenta flytande duschhyllan monteras vanligtvis vid injekteringslinjen vid installation av duschväggsplattor. Dessa flytande hyllor skiljer sig från andra genom dess ankarben som går in i murbrukskiktet bakom plattan. Förutom de permanenta flytande hyllorna som skruvas fast i duschväggen finns det inte många av dessa typer av hyllor på marknaden.

Även om detta är det säkraste sättet att installera en flytande duschhylla, tror jag inte att dessa hyllor är säkra, säkra eller till och med praktiska. En hylla som denna är verkligen inte meningsfull för mig om den inte är monterad långt över huvudet på någon som använder duschen. Mittregionen på duschväggen är ingen plats att installera en hylla som skjuter ut 3 ″ -4 ″ om den inte är monterad på ventilväggen (mellan ventilenheten och duschhuvudet vanligtvis).

Det är i grunden en olycka som väntar på att hända. Du kan ganska lätt skada dig själv genom att borsta mot den och du kan permanent böja den genom att oavsiktligt slå den upp eller ner. Endera av dessa olyckliga händelser skulle förmodligen vara obekväma, men det kan också bryta svetsen som förbinder hyllan med ankarbenet. Om detta inträffar kunde hyllan inte rätas ut eller repareras utan att plattorna har tagits bort. Något att vara medveten om när du planerar din hyllplacering.

Keramisk duschhylla

Dessa hyllor är de mycket ”old school” tvålrätter som var vanliga på 1960-80-talet. Det fanns också versioner av denna armatur som var infällda i duschväggens hålighet för att ge dem en lägre profil. De var vanligtvis i mitten av duschväggen, inom räckhåll för någon i duschen, men inte för högt för att rymma någon i badet också.

Jag kan inte säga att det här är mina favorithållare för duschtvål, men de är väldigt praktiska om än förenklade i designen. Dessa dagar föredrar de flesta ett förvaringsutrymme med fler användningsområden som en större inbyggd hylla eller dusch så att de kan lagra de olika föremål som de rutinmässigt använder i duschen.

Sugduschhyllor

Sugkopp duschhyllor är förmodligen den mest populära idéen om duschhylla när det gäller försäljningsvolym online. Detta beror uppenbarligen på att många olyckliga entreprenörer aldrig verkar inkludera några inbyggda duschhyllor eller infälld duschförvaring i något av deras projekt. Som ombyggnadsentreprenör installerar jag inte ofta dessa sughyllor men märkligt, mina kunder ber ofta om min åsikt om dem. Som sådan har jag gjort en punkt för att leta upp några av de bättre för kunder som inte håller på att ombygga duschen och inte vill borra i duschväggen.

Hörn sug duschhyllor

Hyllor för hörnsugningsdusch är en av de mest populära typerna av tillfällig duschhylla. Dessa kallas oftast online för duschschampohyllor och för att hitta det största urvalet av dessa hyllor online är detta det sökord du skulle använda. Dessa sughyllor för hörndusch står stolta över duschväggens yta, men är mycket populära eftersom de ligger undangömda i hörnet och inte kommer i vägen.

Eftersom dessa hyllor är fästa på duschväggen med endast sugkoppar, anses de vara tillfälliga och kan enkelt flyttas via sina enkla fästsugkoppar. Men deras lätthet att flytta innebär också att de inte är lika pålitliga och solida som några av de andra permanenta hyllvarianterna och det finns en risk för frånkoppling från duschväggen. Risken för frånkoppling är dock mycket lägre om din duschväggsplatta är mjukare.

Glasplattor fungerar bäst men det finns många plattor som ger en pålitlig sugbindning och andra inte. Du bör kontrollera detta först innan du funderar på att köpa någon sugduschhylla. Det är också viktigt att hitta en sugduschhylla med sugkoppmontering av hög kvalitet. Ett av de största problemen som jag har upplevt med dessa hyllor är att sugkoppen går sönder i förtid vid basen.

Denna brist är svår att identifiera eftersom den beror på plasten som används vid konstruktionen av sugkopparna och kvaliteten på anslutningsenheten. Med andra ord kan en hylla se väldigt solid ut men sugkopparna kan vara skräp. Om detta händer blir din vackra duschhylla plötsligt en attraktiv pappersvikt eftersom den inte kan hålla fast vid väggen längre.

Självhäftande duschhyllor

Inte överraskande är självhäftande duschhyllor superpopulära eftersom de är billiga, lätta att installera och de ser ut som permanenta inbyggda duschhyllor. Problemet är att de inte har den strukturella stabiliteten hos en sugdusch, än mindre en permanent hylla.

Som sådan rekommenderar jag generellt inte installation av någon av dessa hyllor eftersom limet kan gå sönder och orsaka skada på din duschbas. Det finns faktiskt ingen självhäftande hylla som kommer att förbli på plats permanent. Det handlar verkligen om när det kommer att misslyckas, inte om det kommer att misslyckas.

Hur man installerar en duschhörnhylla

Medan inbyggda duschhyllor är världsutrymmesbesparande underverk är de inte ett praktiskt alternativ för vissa badkar surround / duschutrymmen. Om din dusch är på en yttervägg, till exempel, skulle en inbyggd insida eliminera välbehövlig ytterväggsisolering. VVS-väggen, med sina rör och vad-inte, kan vara svårt om inte omöjligt att manövrera i en nischhylla.

Hur man bygger en kakel duschhylla

I dessa fall kan en hörnhylla vara årets bästa alternativ. Här är en handledning som visar hur du enkelt kan installera en funktionell och vacker kakelhylla till låg kostnad och tid när du kakelar badkarets omgivning / dusch.

Hur man väljer det bästa hörnet

Börja med att välja det hörn som skulle vara mest fördelaktigt för din hörnduschhylla. Kakel, vertikalt, upp till den nivå där du vill att din hylla ska vara. En bra tumregel är att placera en duschhörn på ungefär brösthöjden hos den genomsnittliga användaren av duschen, även om du bör välja den höjd som är bäst för dig och ditt utrymme.

Kakelprocess

Kakel tillräckligt med kolumner, horisontellt, upp till den höjden så att hörnhyllan kan vila jämnt och säkert när den placeras.

Skapa hyllan från en vit marmorplatta

Du kan naturligtvis köpa en färdigställd hörnhylla och installera den enligt anvisningarna på förpackningen. Jag ville ha en enklare, mer strömlinjeformad hylla än vad jag kunde hitta i ett förgjutet format, så jag bestämde mig för att skapa en egen hylla av en 30 cm kvadratisk vit marmorplatta. Jag kunde inte vara nöjdare med detta beslut.

I ett nötskal skär jag ut två trianglar ur den fyrkantiga plattan och limmar dem i huvudsak (råa sidor ihop) för att fungera som hyllan. Det är alltid en bra idé att tänka på vattendränering när du installerar något i en dusch eller badkar. Så jag rekommenderar att du skär ut en liten triangel på baksidan av hyllan för att möjliggöra dränering. Mät 3-6 cm (beroende på kakelstorleken och storleken på önskat dräneringshål) från vardera sidan av ett hörn. Anslut de två punkterna med en diagonal linje. Använd din våta kakel såg för att sakta och försiktigt skära av skåran. Upprepa i motsatt hörn.

Håll din kakel med de nyklippta skårorna på sidorna och mät 3 cm nedåt i varje kant från de två nu centrerade hörnen. Rita två parallella linjer som förbinder prickarna (parallellt med varandra och även med dina skåror). Använd försiktigt din våta kakelsåg för att göra de två längre skärningarna. Du ska nu ha två identiska (nästan) trianglar. Se till att bitarna faktiskt är identiska genom att placera dem med råa ansikten tillsammans, polerade sidor utåt. Detta är viktigt så att de polerade sidorna kommer att exponeras som den övre och nedre sidan av din duschhörnhylla.

Applicera ett lager spackel på den råa ytan på en av dina brickor. Använd en murslev för att göra mål. Placera den andra kakel triangeln, rå sida nedåt, på din spackel så att det är som en kakel sandwich. Pressa samman de två brickorna ordentligt och se till att alla kanter passar perfekt men var särskilt uppmärksamma på de främre diagonala kanterna (de längsta). Var försiktig så att du inte skär dig själv och dra försiktigt fingret längs den främre linjen på spackel för att torka bort allt utskjutande spackel.

Förbered väggen för triangelhylla

Ställ in din inklädda hylla tillfälligt medan du applicerar spackel på ytan direkt ovanför din förutbestämda hyllplatta. Betygsätt gallret med dina murslevtänder. Ställ din hylla direkt i det spackel på nivån på dina kakelplattor.

Ställ in hyllan

Skjut in hyllan ordentligt i den tunna uppsättningen och vrid den säkert. När du är säker på att den stöds tillräckligt av brickorna nedan, tryck den inåt mot väggarna och nedåt på plattorna. Om du bestämde dig för att inte skapa ett skår på baksidan av din kakel, vill du vinkla din hylla någonsin så lite så att det bakre hörnet är upphöjt så att vatten rinner från hyllans framsida in i duschen. Torka bort överflödigt tunt set under hyllan med fingret.

Fortsätt kakla

Mät, klipp och installera brickor ovanför hyllan. Detta är lättare än det kan tyckas. Håll bara samma mönster av brickor som om hyllan inte fanns där. För att göra detta, dra av höjden på hyllmackan från brickorna du applicerar.

Till exempel, här måste nästa kakel som ska installeras exakt till halva höjden av den intilliggande hela kakelhöjden för att bibehålla mönstret; sålunda kommer dess faktiska höjd att vara en halvhöjdsplatta minus hyllans höjd. Fortsätt installera ovanstående hyllplattor med samma matematiska ekvation, så att injekteringslinjemönstret förblir konsekvent över och under hyllan (nästan som om hyllan inte ens var där). Låt allt torka helt innan jag tar itu med hyllans framsida.

Fyllning med injekteringsbruk eller tillsätt mosaik

Du kan, om du vill, helt enkelt fylla centrumsprickan med injekteringsbruk när du injekterar resten av din dusch och kallar det bra. Hörnduschhyllan är stabil och säker vid denna tidpunkt. Jag kunde dock inte skaka känslan av att det med marmorplattorna var lite för Oreo-esque för min duschdekors smak. Jag tog en förskuren del av små mosaikplattor i mosaik i mitt färgschema.

Hur man applicerar små mosaikplattor

Utelämnar de mörkaste plattorna och håller de lättaste (för att inte dra för mycket uppmärksamhet åt sig själva), skalade jag av varje kakel från baksidan och lade ut dem i en rak linje i samma längd som mitt hörnhylla.

Applicera den vattentåliga epoxin

Efter att ha diskuterat fördelarna och nackdelarna med att fästa marmorplattor till andra marmorplattor i min lokala hårdvaruhandel hittade jag lite vattenbeständig epoxi som verkade perfekt för jobbet. Häll epoxikomponenterna i lika stora mängder i en engångsblandare. Bara en liten mängd kommer att göra för tillfället – grejerna börjar ställa in på cirka 5 minuter och du måste kasta ut allt du inte använder inom dessa minuter. (Jag slutade blanda två separata satser för det här jobbet.)

Rör om försiktigt och fullständigt. Epoxi fungerar bara när de två delarna är tillsammans, så om du saknar omrörning i några sektioner kommer bindningsstyrkan att minska avsevärt, om inte helt obefintlig. Doppa bara lite på baksidan av din första sida. Epoxi har en tendens att expandera, så lite går långt. Håll limet borta från kanterna på din kakel för att minimera en utsläppande effekt.

Pressa din epoxibakade kakel på hyllansidan och håll den övre änden av din ansiktsplatta exakt jämn med (eller väldigt något lägre) än hyllans överkant. Du vill att vatten ska kunna rinna fritt från din hylla och inte poola där. Rör dig snabbt samtidigt som du tar dig tid att se till att varje kakel placeras perfekt. Kolla tillbaka längs din sortiment var 30: e sekund eller så för att se till att dina brickor inte glider eller glider. Om de är det, justera dem omedelbart så att de är exakt uppradade och tryck dem mot din hylla igen.

Applicera alla mosaikplattor

Fortsätt denna process tills dina nya brickor täcker hyllans framsida. Fortsätt att titta på och kontrollera de glidande brickorna under 5-10 minuter och justera därefter. Denna epoxi sätts inte omedelbart som vissa lim, och även när du tror att allt är säkert kan det glida en minut senare. Naturligtvis tills det är klart. Då är det fast.

När epoxin har helt stelnat (24-72 timmar senare), applicera ett tunt lager tätningsmedel på de obehandlade kanterna. (Detta inkluderar toppar, bottnar och exponerade ryggar om några av dina små marmorfaktor.) Ett rekommenderat tätningsmedel är 511 Impregnator, vilket är samma tätningsmedel som ska användas på injekteringsmassan för badkarets omgivning.

Hur man installerar en duschhylla med spänningsstång

Här följer stegen att följa för att installera en duschhylla för spänningspåle:

Montera spännpålen

En spännstolpe ser ut som en duschridstång med fjädrar som är utrustade inuti för att skapa spänning. Det perfekta stället att montera denna typ av hylla är i badrumshörnan eftersom den passar bäst där. Dessutom är den designad för att springa från badkarets topp till taket på duschen.

Fäst hyllorna

Efter montering av spännstången är det dags att fästa hyllorna. För den här typen av hyllor kommer hyllorna att snäppas på eller glida över stolpen. Du använder klämmorna eller sugkopparna som medföljer monteringssatsen för att montera hyllorna på plats.

Montera hyllan

Lägg duschhyllan i hörnet. Håll spännstången i ena änden och peka på toppen av badkaret. Dra stången ner på andra sidan och glida toppen av stången mot badkarets hörn tills den når taket. Släpp sedan stången försiktigt tills den vidrör taket. Fortsätt vrida stången för att få tillräckligt med dragkraft för att hålla hyllan på plats.

Bekräfta att den passar bra

När du är klar är det bra att bekräfta om din hylla är väl monterad. Så dra försiktigt i stången och undersök om den rör sig. Du vet att den är korrekt installerad och redo att användas om den inte lätt rör sig när den dras. Precis som ett skärmfäste tar bort röran från skrivbordet, tar en duschhylla bort röran från ditt badrum. Med ett brett utbud av idéer för duschhylla där ute kan det vara svårt att veta vad man ska gå till.

Det är därför jag har kommit med den här guiden; att erbjuda dig allt du behöver veta när det gäller hur du använder en duschhylla och vad du bör tänka på när du köper en. Med den här guiden bör du kunna köpa en hylla som passar dina behov och ditt utrymme och installera den själv. Kom ihåg att vara angelägen om storlek så att du inte får en stor duschhylla som ser skrymmande ut i din dusch. Kom också ihåg att läsa recensioner av de bästa duschhyllorna för att få en aning om vad du ska leta efter. Oavsett om du letar efter en väggmonterad duschhylla eller reseduschhyllor finns det en hylla för alla och varje tillfälle där ute.

Placering av en inbyggd duschhylla

När jag pratar om inbyggd duschhylla, menar jag verkligen horisontell placering. Med andra ord, på vilken duschvägg vill du ha din inbyggda duschhylla installerad, och mer specifikt, i vilken knopp. För att bestämma var din inbyggda duschhylla ska gå på duschväggen måste du först ta reda på om din inbyggda duschhylla (eller inbyggda duschhyllor) huvudsakligen kommer att tjäna ett praktiskt syfte, eller om de är avsedda att vara båda praktiska och en designfunktion. När du väl har bestämt denna prioritet blir beslutet om var din inbyggda duschhylla ska placeras lite enklare.

En praktisk inbyggd duschhylla

Oavsett vilken prioritet du har, finns det några praktiska frågor som du måste tänka på.

Akta dig för ledningar

Ett mycket grundläggande första steg är att bestämma vilken av dina studsfack som innehåller dränerings- eller vattenförsörjningsledningar samt elektriska kopplingsdosor eller trådkörningar. Något av dessa verktyg kan förstöra dina planer på att installera en inbyggd duschhylla i ett stud-utrymme som innehåller dem.

Några av dessa ledningar som vattenförsörjningsledningar och elektriska ledningar kan omdirigeras, men ofta är det inte praktiskt eller kostnadseffektivt. Det är också svårt att planera i förväg var du vill att din inbyggda duschhylla ska placeras eftersom vissa verktyg kan vara svåra att upptäcka utan att först ta bort väggskivan.

Inbyggd duschhylla i stänkzonen

En av de mest praktiska inbyggda duschhyllans placering är tillgänglighet. Du schampoflaskor måste vara inom räckhåll när du duschar. Det är därför många installerar sina inbyggda duschhyllor i duschens “stänkzon”. Stänkzonen är det område som omger dig direkt när du sköljer dig själv i vattenströmmen. Det betyder att det är det bekvämaste stället för dina duschartiklar att vara och det mest uppenbara stället att installera din inbyggda duschhylla, eller hur? Tja, inte exakt.

Det finns några bra anledningar till varför du inte vill att din inbyggda duschhylla ska finnas här. För det första kan det vara irriterande att få tillgång till dina duschprodukter när du står i vattenströmmen. Massor av stänk, vatten i ögonen … .. du får bilden. En annan sak är den röran det skapar om du är en bartvålanvändare. Din tvål löses i princip bort när vatten stänker in i den inbyggda duschhyllan under sköljning. Stökigt och slöseri med bra tvål!

En annan allvarligare orsak är den ökade risken för att vatten tränger in i tappväggen. Om det inbyggda interiören i duschhyllan ständigt blötläggs med vatten, finns det en ökad risk för att fukt tränger in i tappväggen. Detta kan vara särskilt problematiskt om din kaklade inbyggda duschhylla inte är tillräckligt sluttande på botten eller om ditt vattentätningsmembran har låg perm-rating. Naturligtvis kan det vara katastrofalt om din inbyggda duschhylla inte skyddas av ett membran alls.

Motsatt vägg Inbyggd duschhylla Placering

Ett bra sätt att undvika risken för att fukt tränger in i din duschknapp är att helt enkelt installera din inbyggda duschhylla i väggen mittemot duschhuvudets vägg. Eftersom den här inbyggda duschhyllan ligger längst bort från vattenströmmen får din inbyggda duschhylla mycket mindre vattenspray, så den förblir renare och risken för att fukt tränger in i tapphålan minskas kraftigt (speciellt utan vattentätningsmembran ). Med andra ord finns det en bra anledning till varför det här är den mest populära inbyggda idén om duschhylla.

Inbyggd duschhylla i ytterväggen

Generellt sett är en yttervägg INTE en rekommenderad plats för din inbyggda duschhylla. Här är varför: Det finns två huvudfaktorer som avgör om fukt kondenseras i din duschvägg (orsakar mögeltillväxt, torrruttning, strukturell skada osv). Dessa är permeabilitet och isolationsdjup (eller isoleringstjocklek).

Ditt mål bör vara att minska permeabiliteten för duschväggen och öka isoleringsdjupet för att minska risken för kondens. Eftersom installation av en inbyggd duschhylla minskar isoleringstjockleken bakom dig gör du precis motsatsen till vad du borde göra för att förhindra att detta händer. Och det kan betyda dåliga nyheter.

Hur man tar bort rost från duschhyllan

Medan duschhyllor skapas för att bli våta, är denna utrustning fortfarande känslig för rost och andra oönskade element. Det är därför viktigt att förstå hur man tar bort rost från duschhyllan. Om du upplever rost i din hylla är det viktigt att du tar bort den så snart som möjligt. En duschhylla rymmer saker som duschautomater, toalettartiklar, schampoflaskor och mycket mer, och det är det som gör att det rostar.

Innan jag påbörjar processen att ta bort rost från duschhyllan, låt mig först lära mig hur rost bildas. Tja, en hylla är byggd av krom, ett starkt material med små hål som inte syns med blotta ögat. Dessa små hål är de som leder till rostbildning när de utsätter duschhyllans botten för syre som orsakar oxidation. För det mesta kan du fortfarande återställa din hylla till sitt tidigare skick genom att helt enkelt använda material som är lätt tillgängliga i hemmet.

Vad behövs?

 • Salt
 • Svamp
 • Vit vinäger
 • Stålull / nylonskrubber
 • Vatten
 • Bakpulver
 • Citronjuice

Steg för att eliminera rost från en duschhylla

Här är steg du kan följa för att effektivt rengöra din hylla och låta den se helt ny ut.

Ta bort duschhyllan

För att effektivt rengöra en duschhylla måste du först ta bort den från väggen, eftersom det kan vara svårt att rengöra den medan den fortfarande är installerad. Dessutom får du en bra titt på den totala rostningen när enheten är fristående.

Börja rengöra hyllan

Rengör duschhyllan noggrant med vilken vanlig rengöringsspray du har hemma. Spraya rengöringsmedlet och rengör med en mjuk trasa eller svamp.

Spraya duschhyllan med vit vinäger

Efter att ha tagit bort smuts och damm, spraya försiktigt vit vinäger på de rostiga zonerna. Överväg också att täcka de rostiga områdena med bakpulver efter att ha blöjt med vinäger. Blanda natron med vatten för att få en pasta och applicera den sedan på kromytan.

Låt den stanna där i timmar eller till och med över natten, skrubba sedan med en nylonskrubber för att bli av med rostfläckarna. Om det behövs, tillsätt mer bakpulver och vinäger baserat på hur djupa de rostiga fläckarna är. Om du inte har någon vit vinäger och bakpulver lagrad hemma, använd gärna salt och citronsaft.

Skölj hyllan med ljummet vatten

När alla fläckar har tagits bort kan du ge din hylla ett ljummet bad. Gnugga alla områden med en mjuk trasa efter sköljning tills hela hyllan är torr.

Använd krom eller bilvax

Eftersom de flesta hyllor har förkromning som gör dem släta och glänsande kan du använda kromvax eller vanligt bilvax för att ge din hyllan en ny glans. Strö några droppar av vaxet på en svamp och gnugga svampen jämnt på hyllan och låt den sedan sitta där en stund för att torka.

Torka av vaxet

Torka av vaxet från duschhyllan med en luddfri trasa. Det rekommenderas att du inte använder en vanlig trasa eftersom små luddbitar kan fastna i duschhyllan och få den att se dålig ut. Hyllans yta ska nu få en helt ny spegelglans.

Rostförhindrande sprayfärg

För den rost som inte kan repareras kan du köpa sprayfärg från vilken hårdvara eller varuhus som helst och använda den för att förhindra rost. När du täcker rost med sprayfärg kommer din hylla att dämpas från ytterligare skador.

Vanliga frågor om duschhyllor

Passar alla mina produkter på duschhyllan?

Det finns ingen värre känsla än att beställa en helt ny duschhylla, installera den och sedan ta reda på att den bara kan passa en tvål och att ditt favoritschampo och balsam inte ens kan passa i hyllorna. Eller värre, om du gillar att raka dig regelbundet, ta reda på att det inte finns några rakhyvelkrokar vilket gör det till en stor smärta i nacken för att balansera rakhyveln mellan metallstängerna så att den inte faller igenom.

Här är en lista över vanliga produkter som män använder i duschen som du bör tänka på när du väljer en duschhylla åt dig: Tvål, Skäggtvätt, Kroppstvätt, Balsam, Ansiktstvätt, Säkerhetshyvel, Schampo, Rakborste, Rakkräm, Raktvål

Varför faller min duschhylla nedåt?

Din duschhylla kommer att fortsätta falla om den antingen är dåligt utformad eller är överbelastad med för mycket vikt. För att förhindra skador eller olycksfallsskador bör du överväga en större badrumshylla eller en som lätt kan justeras.

Hur installerar man en hörnduschhylla?

På nya kakelväggar är det rätta sättet att installera en keramisk hörnhylla att ställa in den direkt i den tunna morteln under kakelinstallationen. Men du kan lägga till en hörnhylla (eller en annan tvålfat) på befintliga plattor. Stanna förbi en kakelbutik och plocka upp en hörnhylla med “platt bak” (cirka 200 kr). Köp sedan tvålborttagningsmedel, skumtejp med dubbla ansikten och ett rör med vit silikonfett. Rengör allt tvålskum, annars kan bindningen misslyckas.

Applicera en remsa med skumtejp på varje monteringsfläns och stoppa 3 cm kort på ändarna. Testa att montera hyllan innan du tar bort vaxfodralet från tejpen. Skumma alla luckor med ytterligare lager skumtejp. När hyllan passar rakt in i hörnet, applicera silikonfästet. Leta reda på en plats mitt på en rad med brickor (inga horisontella injekteringslinjer löper genom tätningen). Ta sedan bort fodret, kvadratera hyllan och tryck det mot plattan. När tejpen har tagits, släpp den, torka av överflödig tätning och verktyg sedan fogen med en fuktig fingertopp. Om du blåser placeringen måste du späda från hyllan, rengöra helt på baksidan och applicera nytt tejp, så var försiktig.

Vilka är de vanligaste designvalen för duschhyllor?

Om du inte visste, finns duschhyllor i många olika designval, varför jag kommer att påpeka några av de vanligaste som du antagligen har sett eller läst om online någon gång. Börjar med den hängande duschhyllan, som är den överlägset mest populära bland alla duschhyllor, eftersom den erbjuder stor mångsidighet och är lätt att flytta om.

Det är mer populärt eftersom du kan ta bort det när du vill när du rengör badrummet och du kan placera det där det var på några sekunder. Dessutom är denna typ av duschhyllor mycket motståndskraftiga mot uppbyggnad av mögel, men eftersom det inte vilar på en plan yta, kan vatten lätt droppa av ledningarna innan mögel eller svart mögel börjar bildas.

Nästa populära alternativ nuförtiden är spänningsstänger. Precis som namnet säger kommer den här typen av hyllor att vila i hörnet på ditt badkar som hålls på plats av en spännstång, därför kommer det att ha ett antal hyllor fästa på stolpen. Om du har ett badrum som används av 3 eller fler personer kommer spänningsstolparna att vara bra eftersom de ger dig extra förvaring. Men min enda anmärkning beträffande spännstolparna är att de lätt kan rostas, med tanke på att de hålls på plats i ett badkarshörn.

Ett mycket föredraget alternativ för badrum för en person är hyllan på sugkoppen. De har en strömlinjeformad design som är liten i storlek men ändå kompakt och de passar in i de minsta duschkabinerna. Dessa sugkoppshyllor fungerar bara på plana ytor, och ett vanligt klagomål bland användare som har köpt sughoppshyllor är att de inte håller länge, de kommer helt enkelt att försämras med tiden, vilket innebär att du måste byta ut det regelbundet grund.

Nästa i sortimentet är duschhyllorna över dörren. På samma sätt som duschhyllan som hänger från ditt duschhuvud kommer den här typen av duschhylla att vara längst eftersom exponeringen för vatten kommer att vara minimal, vilket innebär att det inte är troligt att rost och mögel byggs upp. Trots sin långvariga konstruktion kommer de bara att arbeta på duschkabiner som har en verklig dörr.

Bör man tänka på material när man köper en duschhylla?

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du köper en duschhylla är materialet hyllan är gjord av. Jag har duschhylla i aluminium och duschhyllor av plast och material av rostfritt stål. Rostfritt stål är det mest populära valet eftersom det gör en rostskyddad duschhylla och också är långvarig. Det är också lätt att rengöra. Plastduschhyllor å andra sidan eliminerar oron för att rosta helt, även om de är mottagliga för mögel och mögelväxt och avskum. Polyestermaterial är hållbart men inte som stål eller plast.

Det är också benäget att riva. I slutändan kommer din specifika situation och din smak och preferenser att avgöra vilket duschhylla du väljer. Du bör dock notera att om du väljer en duschhylla av metall, se till att det är en rostfri duschhylla eller en med en skyddande beläggning som förhindrar rost. Eftersom hyllan läggs rakt i duschen är den tvungen att rosta snabbt om inte rätt åtgärder vidtas. Detta gör inte bara din hylla oattraktiv, utan kan också lämna några rostfläckar på duschhuvudet, väggarna eller duschen.

Hur hindrar du att duschhyllor i metall rostar?

Även om även den bästa duschhyllan påstår sig vara rostbeständig, kan fukt över tid orsaka korrosion. Om du är orolig för detta är den bästa metoden förebyggande – torka av hyllan torr efter varje dusch. Det här är inte det perfekta svaret om du har lite tid och tålamod! Du kan använda en rostborttagningsspray eller till och med en klar vattentät lack innan du ens använder hyllan för att förhindra att otäckt rost uppstår.

Varför faller min sugkoppsduschhylla av?

Sugkopparna kanske inte är tillräckligt starka eller kan fästa vid din texturerade vägg. När de blir äldre kommer de att bära och bli svaga. Kom dock ihåg att fästet på sugstilen inte kommer att bära mycket. Försök ta hyllan från väggen, torka kopparna och väggen ordentligt och sätt sedan fast den igen. Förutom det kan du behöva byta koppar eller använda en annan metod för att fästa hyllan.

Vad sägs om rost hos duschhyllor?

Många duschhyllor och nästan alla metallprodukter som är avsedda att komma i kontakt med vatten är gjorda av rostfritt stål. Betyder det att dessa saker inte rostar? Nej. Rostfritt stål korroderar, rostar eller fläckar inte lätt när det kommer i kontakt med vatten. I miljöer där det är syrefattigt, hög salthalt eller dålig luftcirkulation, kommer det så småningom att rosta. Ibland är stålet helt enkelt inte av hög kvalitet eller inte ens rostfritt stål.

Typ 304 rostfritt stål är standard för konsumtionsvaror som kommer i kontakt med vatten. Om rostfritt stål repas, kommer krommolekylerna i området att reformera den skyddande beläggningen när den utsätts för en våt miljö.

Förkromat stål skiljer sig nästan inte från rostfritt stål till det otränade ögat, men är mycket känsligare för korrosion. Det är också billigare än rostfritt stål och du kommer att se förkromat stål som används i vissa duschhyllor. Förkromat stål kan inte reformera skyddsskiktet när det repas som rostfritt stål. Aluminium är ett annat alternativ som jag föredrar framför rostfritt stål för duschhyllor.

Om du inte är rädd för ett litet DIY-projekt, finns det ett sätt att ta en duschhylla av stål och lägga till ett extra lager av skydd mot rost. Lägg till några lager klar emalj i din hylla. Var noga med att inte missa några platser! Detta kommer att lägga år till varje stålduschhylla. Om ytan så småningom försvinner är det bara att skrubba bort rost och applicera ett annat lager.

Vilka material är vanliga för duschhyllor?

Som standard är duschhyllor mestadels gjorda av tre primära material som metall, plast och polyester, medan var och en av dem har sina skillnader, fördelar och nackdelar, och de varierar också i pris. Så innan du köper måste du veta vad du verkligen letar efter. När det gäller de mest populära är hyllorna i metall de mest sålda hyllorna av dem alla på grund av att de är minst mottagliga för mögeluppbyggnad tillsammans med att de är de mest hållbara för långvarig användning.

Tänk dock på att även den dyraste duschhyllan kommer att misslyckas med tiden, även om den är belagd med rostbeständig spray eller kropp, kommer ingen av dem att hålla dig en livstid, så att byta ut dem med nya med några års mellanrum är obligatoriskt . För optimal prestanda kan du dock investera i en rostfri stålram eller aluminium om du har en budget.

På tal om budgethyllor är duschhyllor i plast vanligtvis de mest prisvärda av alla andra typer, medan de också är otroligt lätta vilket är säkrare för barn om hyllan faller av av misstag någon gång. Att installera dem tar några sekunder och det är enkelt eftersom de kommer med ett hängande alternativ eller ett som kan vila i hörnet, vilket inte är detsamma som en spännstång om du undrar. För din information är hyllor av plast för kortvarig användning eller för dem som har en budget som jag nämnde.

Är en duschhylla av plast eller metall bättre?

Som jag nämnde tidigare är duschhyllor mestadels av metall, plast och polyester. Uppenbarligen är duschhyllor i metall mer hållbara, medan en duschhylla i plast har en mycket lättare konstruktion än den andra och är mer lämplig för äldre människor. Deras priser varierar också mycket, medan duschhyllor i metall är mycket dyrare än plast, de är också mer robusta och ger elegans till ditt badrum.

Dessutom kan båda hängas över en krok eller duschhuvud, men det finns olika modeller som kan komma med olika avbetalningsalternativ. Riktlinjen är att om du letar efter en mer hållbar och långvarig duschhylla är metallmodellen det perfekta valet.

Varför behöver jag en duschhylla?

Det är ett bra alternativ att ordna saker i ditt badrum och till och med göra din duschupplevelse mycket enklare och bättre. Att ha en duschhylla betyder att du får din telefon, rakhyvel, schampo, handduk och andra viktiga saker i närheten. Om du inte redan har en duschhylla bör du överväga att köpa en så snart som möjligt eftersom det är en viktig enhet som gör saker mycket enklare och mycket mer organiserade för varje hushåll.

Är duschhyllor dåliga för ditt duschhuvud?

De flesta duschhuvuden är fästa på ett stort rostfritt stålrör. I de flesta fall är det inte ett problem att hänga en arrangör över detta rör. Om du planerar att hänga mycket vikt från ditt duschhuvudrör, kan du överväga hörnduschhyllor och spänningshyllor.

Hur förhindrar jag att duschhyllan glider ner?

Det enklaste sättet att förhindra att din duschhylla glider ner är att se till att du inte överbelastar den. De flesta duschhyllor glider ner när de är överbelastade med produkter. Överväg att hålla extra tunga förråd på kanten av badkaret eller på golvet tills de blir lite lättare innan du placerar dem i duschhyllan. Du kan också försöka hitta hyllor som monteras i duschtaket eller runt kragen för duschhuvudet för extra stabilitet.

Dessa kan hjälpa till att hålla fler skönhetsverktyg. Krokarna ska ha gummibeläggning för att förhindra glidning. Ett annat knep för hur du förhindrar att duschhyllan faller ner är att försöka skapa friktion mellan hyllan och huvudröret. Du kan snabbt göra detta genom att applicera slangklämmor, gummiband eller dragkedja. Om du gör det korrekt behöver du aldrig oroa dig för att duschhyllan någonsin kommer att falla.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top