Den bästa duschslangen 2022 – Test av olika duschslangar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

GROHE Silverflex Duschslang

MORA 139835.AE Duschslang

GROHE Relexaflex Metal Longlife

FM MATTSSON 3484-1750

Klicka här för att se duschslangar.

Bästa duschslangen 2022

Att ta en dusch handlar om avkoppling och njutning. Men för att dra full nytta av denna tid måste din enhet vara funktionell, pålitlig och praktisk. En av de viktigaste delarna i din dusch är duschslangen som används för att skicka upp vatten från duschventilen till duschmunstycket. I och med att det är en så viktig komponent är det extra viktigt att du väljer rätt.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilken duschslang som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen överskuggas. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra den duschslangen du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem din duschslang är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa duschslangen. Det är just av den anledningen som vi här på hantverksproffset.se har gjort en köpguide för den bästa duschslangen. Vi har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta den bästa duschslangen på den svenska marknaden, och eftersom vi själva redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till duschslangar så har vi lyckats sammanställa en tabell med de bästa duschslangarna inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna vi tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har vi dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer duschslangar, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så har vi satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha den bästa duschslangen kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha en duschslang som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

Köpguide för bäst i test duschslang 2022

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken duschslang som är den bästa. Det finns så otroligt många olika modeller av duschslangar som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför vi har skapat vår köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa den bästa duschslangen så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa duschslangen 2022:

 • Duschslangskopplingar
 • Längd
 • Material
 • Design
 • Montering och anslutningar
 • Konstruktion
 • Färg
 • Varumärke
 • Duschslangsförlängning
 • Hållbarhet
 • Optik
 • Garanti
 • Extrafunktioner
 • Vridskydd

Duschslangkopplingar

När det kommer till att välja dina kopplingar, är det liten chans att fatta fel beslut eftersom de flesta duschslangar har en standard 1 cm hålstorlek. Generellt sett kommer en standard duschslang att ha två honkopplingar. Det är en bra idé att kontrollera att brickor levereras med din slang innan köp.

Längd

Längden på din duschslang beror egentligen bara på storleken på användaren/användarna! Som en tumregel är det bäst att välja en slang som är 25 till 75 cm längre än den längsta potentiella användaren för maximal komfort. Även om du vanligtvis hittar standardslanglängder på 1,25, 1,5, 1,75 och 2 meter, är det viktigt att notera att du kan behöva en annan längd beroende på din uppställning. Till exempel kan en duschvägg vara utrustad med en duschventil placerad 1 meter från marken medan en badkarsdusch kan ha en ventil eller kranar bara 50 cm från marken.

För maximal duschkomfort är det viktigt att välja rätt slanglängd. Till att börja med ska duschslangen inte vara för tät när du använder den. Det finns fyra standardstorlekar: 1,25m, 1,50m, 1,75m och 2m. Det finns tre viktiga kriterier att tänka på när man väljer längd och dessa är höjden på hushållsmedlemmarna och höjden på vattenkranen. Å ena sidan rekommenderar vi att duschhuvudet vid användning ska vara ca 10 cm ovanför användarens huvud. Å andra sidan kan man normalt hitta bad-duschkranar ca 50 cm över golvet, medan den i en dusch vanligtvis är 1 m hög. Av denna anledning är det lämpligt att skaffa en längre slang om du har ett bad-dusch hemma.

Vilken längd ska en duschslang ha? Det beror helt på användningen av slangen, oavsett om det är i badkaret eller duschkabinen, när du står eller sitter. Sitter duschstången på väggen så att duschhållaren kan skjutas upp? Eller hänger duschslangen på en badblandare nedanför? Längden bör beaktas individuellt i varje badrum.

Material

När det gäller material finns det en värld av val där ute! Materialet du väljer kommer att påverka kvaliteten och livslängden på din slang, samt dess pris. Duschslangar som buktar, snabbt får hål, spricker eller läcker är inte bara slöseri med vatten, de är också av dålig kvalitet. Kvalitetsduschslangar är gjorda av robust och högkvalitativt material. Den klassiska metallslangen är inte längre den enda marknadsledaren.

Numera är duschslangar i plast också väldigt populära. Plastslangar är skonsammare mot huden och lättare att sköta och bör klara ”skraptestet” (hur känns slangen på huden?). De flesta duschslangar i plast är väldigt lätta att rengöra eftersom det bland annat inte finns några spår där kalk- och tvålrester kan samlas.

Design

En klassisk metallestetisk eller modern plastlook? Allt är en smaksak. För metallkonstruktioner rekommenderar vi att du köper en duschslang med en extra plastmantel så att hår eller hud inte kommer i kläm när du duschar. Vad gäller färgen kan slangar göras för att matcha kromduschar och kranar med kromfilm. Den glänsande metalllooken kommer att se tidlös och elegant ut i ditt badrum. Den trendiga metallspolfinishen av plast, som “förfalskar” den klassiska metallslangen, skapar visuella höjdpunkter. Den vita slangen är perfekt för en puristisk look då den ser smart ut med vita handduschar eller kakel. Trendfärger som guld, grönt, blått eller rött kan skapa fräscha kontraster.

Montering och anslutningar

En duschslang av hög kvalitet är lätt att skruva på och skruva loss. Det är enkelt att byta ut. För att ansluta din nya slang sömlöst till kranen och duschen, kontrollera anslutningsstorlekarna innan du köper. De flesta duschblandare har en 1 cm gänga, och nästan alla duschslangar är standardiserade till denna storlek (i båda ändar). 2 cm tråden är mycket sällsyntare. (Tips: Anslutningar kan läggas till för att dessa anslutningar ska passa 1 cm slangar).

Fortfarande osäker? Sedan är det bara att skruva loss din gamla slang och ta med den till butiken. Det är också värt att ta en titt på kvaliteten på anslutningarna och gängan på slangen: En högkvalitativ mutter – gjord av till exempel mässing – är ett extra plus. Du bör också kontrollera om förpackningen innehåller de två tätningar som behövs för installationen.

En duschslang av hög kvalitet kan skruvas på och av mycket enkelt, så att byta ut den är okomplicerat. Portstorleken bör kontrolleras innan du köper. De konventionella duschblandarna har en 1 cm gänga och de flesta duschslangar är anpassade för detta. Det finns dock även 2cm till 1 cm gängor, som är lite ovanligare men kan monteras på samma sätt med hjälp av kopplingar. En mässingsmutter av hög kvalitet till exempel och två tätningar ska inte heller saknas vid köp av slangen. Är du fortfarande osäker på vilken slang som passar? Skruva loss din gamla slang och ta med den till butiken.

Konstruktion

Duschslangar finns med plast- eller metallmantel. Vilken slang du väljer beror också på din smak vad gäller estetik. Plastslangar finns ofta släta och något matta. Metallslangar har en vriden, blank yta. Fördelarna och nackdelarna med metall- och plastslangar är listade ovan. Särskilt högkvalitativa duschslangar har dricksvattengodkännande. Det beror på att vatten kan spola ut skadliga ämnen från plast av låg kvalitet. Denna möjlighet elimineras med duschslangar med dricksvattengodkännande och rekommenderas därför starkt, speciellt för köket.

Färg

Duschslangar finns i olika färger. När du väljer färg är det bäst att ta hänsyn till färgschemat i rummet där duschslangen ska installeras. Klassiska duschslangar i krom eller silver är lättast att kombinera med andra färger. Vita eller svarta slangar kan sätta vackra accenter.

Varumärke

Duschslangar finns från olika tillverkare. Det finns produkter utan namn, liksom något dyrare märkesvaror eller till och med specialtillverkade produkter. Märkesprodukter har ofta längre garanti och är gjorda av material av högre kvalitet, medan specialtillverkade produkter tar hänsyn till kundernas önskemål om längd och färg.

Duschslangsförlängning

Duschslangsförlängare är enkla verktyg som kan göra en stor skillnad i dina rutiner. Dessa slangar gör det möjligt att ta bort duschmunstycket från väggen och föra det i handen, vilket gör det enklare att rengöra sig själv på ett sätt som ett duschhuvud som sitter fast i väggen helt enkelt inte kan.

Det är också praktiskt när det är dags att rengöra själva duschen, så att du kan spraya vatten i varje hörn av utrymmet. Ännu bättre, du kan också använda den för att rengöra andra saker i din dusch eller badkar, som en lerig valp eller din personliga luftfuktare. Många duschslangförlängare är enkla projekt som bara kräver lite vridning med handen. Däremot kan du behöva en rörmokare för mer komplicerade installationer. Den långa, flexibla slangen kommer att ha en koppling som ansluts till ett vattenutlopp. Den andra kommer att ansluta till det nya duschhuvudet.

Vissa kan även kopplas till badkar och handfat. Dessa slangar är vanligtvis gjorda av flexibelt rostfritt stål och kan täckas med material som krom eller borstad nickel för att göra dem rostbeständiga och attraktiva. Vissa duschslangfästen är gjorda av dubbellåst rostfritt stål för extra skydd. De finns i många olika längder, så se till att du väljer rätt. Om slangen du väljer är för lång kan du ha problem med att förvara den i duschen när den inte används. En duschslangförlängares inre kärna är vanligtvis gjord av gummimaterial som är resistenta mot kallt vatten, varmt vatten och högt vattentryck.

Andra funktioner du bör leta efter inkluderar inbyggda brickor, vattentäta brickor och mässingskontakter. De som har en 360-graders vridning är mindre benägna att kröka. Vissa kräver inte ens verktyg för installation, vilket är ett extra plus. De flesta av dessa duschslangsförlängningar säljs för under 200 kronor, så att installera en är ett relativt billigt sätt att uppgradera din dusch.

Hållbarhet

Materialet i slangen bör därför vara ofarligt och hållbart, det vill säga återvinningsbart. Med ytterligare tätningsfästen kan ett stort vattenflöde också stoppas och individuellt justeras för att spara vatten. Det betyder att du kan spendera mer tid i duschen med gott samvete. Att spendera mer tid i duschen är både skönt, läkande och njutbart. Se därför till att du har en hållbar och bra duschslang som kan möjliggöra detta.

Optik

Ämnet optik går hand i hand med ämnet material. Så vi rekommenderar att du sätter dig ner i förväg och funderar över vad som skulle passa bättre i ditt badrum, hur skulle du gå tillväga med valet, t ex en duschkanal. Ska det vara den vackra förkromade rostfria slangen? Här kan du dock snabbt se varje vattenfläck och rengöring är dagens ordning. Eller så kan du välja en snygg plastslang, som är lättare att rengöra och i de flesta fall inte är ful.

Garanti

Eftersom ditt främsta syfte är att köpa en slang med särskilt lång hållbarhet bör du även se till att du får en tillverkargaranti på minst 5 år med garantin. Detta är till exempel standardgarantin för alla testade slangar. Om du planerar lite längre kan du till och med falla tillbaka på slangar med en garanti på upp till 10 år. Med slangar med en garanti på endast 2 år ska du inte lämna fingrarna direkt, det kan fortfarande vara väldigt hållbara slangar och du kan dra nytta av dessa modeller under lång tid. Men en högre tillverkargaranti visar tillverkarens entusiasm att hans produkt kan njuta av ditt företag under lång tid.

Extrafunktioner

Det viktigaste extra bör vara ett inbyggt vridskydd, för ni vet säkert alla från er dusch att slangarna gärna gör sig självständiga om de inte har ett sådant skydd. Samtidigt kan jämförelsevinnaren komma med en universalmutter, vilket gör den universellt användbar och direkt räddar dig från att leta efter rätt anslutning. Det kan också vara en fördel om tätningarna redan är inbyggda i slangen. Låt inte det förbipassera dig då extrafunktioner kan vara utav stor betydelse och relevans.

Vridskydd

Om du någon gång har haft en duschslang utan vridskydd så vet du hur användbar denna lilla svängled på anslutningen till duschmunstycket är. För utan roterar inte bara duschmunstycket med varje rörelse, utan även hela slangen. Och det kan vara riktigt irriterande.

Så du bör se till att den nya duschslangen har en sådan svängled. För övrigt är de 4 slangarna från testet alla utrustade med det. Under tiden finns det till och med duschslangstillverkare som erbjuder detta vridskydd för båda ändar av slangen. Detta har dels fördelen att man inte kan montera slangen fel, dels är slangen snygg och nära badkaret/duschen och står inte undan.

Att byta duschslang är en barnlek och du behöver (oftast) inte ens några verktyg. Vi brukar säga för om den gamla duschslangen är väldigt förkalkad kan den vara svår att lossna och man kan behöva en tång för att lossa den. I princip behöver du bara skruva loss den gamla duschslangen från armaturen och skruva fast den nya. Du gör samma sak med duschmunstycket. Du måste dock vara noga med att fästa sidan med vridskyddet på duschhuvudets sida. Om din duschslang har vridskydd två gånger (eller inget alls) spelar det oftast ingen roll åt vilket håll du skruvar fast den. Du bör läsa om detta i tillverkarens instruktioner.

Lista över de bästa duschslangarna 2022

 • Bäst i test: GROHE Silverflex Duschslang
 • Populärast: MORA 139835.AE Duschslang
 • Premiumval: GROHE Relexaflex Metal Longlife
 • Billigast: FM MATTSSON 3484-1750

Typer av duschslangar

PVC duschslangar

PVC duschslangar finns i allmänhet i en av två typer: grundläggande PVC eller förstärkt PVC. Dessa slangar kommer inte att repa några föremål runt dem och är extremt hygieniska. De är också starka och mycket enkla att underhålla. Low-end PVC är dock mer benägna att böjas eller böjas.

Duschslangar i metall

Vanligtvis gjorda av stål, mässing eller rostfritt stål, har duschslangar i metall ofta en spiraleffekt och är mindre benägna att böjas eller böjas. De kan hålla i ett antal år, men kräver regelbunden rengöring (särskilt mellan spolarna). Beroende på omgivningen kan din duschslang i metall så småningom bli repad. Livslängden och kvaliteten på dessa slangar beror på vilken typ av metall som används för att tillverka dem.

Grundläggande metallslangar

Enkla duschslangar av metall kommer bara att bestå av ett lager av metall, vilket gör dem mer benägna att vrida sig eller böjas. De ger också en kortare livslängd och kan, beroende på vilken typ av metall som används, vara känsligare för rost.

Dubbla förreglade metallslangar

Generellt högre kvalitetslangar, dubbel interlock duschslangar kommer knappast någonsin att böjas eller böjas, och ger en längre livslängd. Ultra-resistenta, dubbla förreglingsslangar är också mycket flexibla för ökad användarkomfort.

Olika duschslangsmaterial

Till att börja med är det svårt att säga vilket material som är det rätta, eftersom vart och ett har för- och nackdelar. Dessutom har det ofta mer att göra med personlig smak än något annat. Den personliga smaken är trots allt det viktigaste och är det som i slutändan kommer att ha mest betydelse

Metall

Å ena sidan är metallslangar de mest motståndskraftiga och har en snygg kromfinish. Den har dock nackdelen att den kan repa element som till exempel badkarets keramik.  rostfria slangar är mycket bekväma och hållbara. Faktum är att deras hållbarhet beror på hur de häftas. Dels finns det slangar med ensöm, vilket innebär att de är gjorda av ett enda lager metall och är därför känsligare för böjning och klämning. Slangar med dubbla sömmar är å andra sidan fortfarande flexibla, men är mer motståndskraftiga mot vridning. Av den anledningen rekommenderar vi alltid högkvalitativa polerade modeller.

PVC/plast

Å andra sidan är PVC-slangar väldigt hygieniska och lätta att underhålla. Dessutom repar de inte andra duschelement som badkaret och är extremt motståndskraftiga mot dragkraft. De är dock mer känsliga för böjning och klämning än stålslangar. För att undvika veck är det lämpligt att investera lite mer och köpa en kvalitetsslang.

Funktioner att leta efter med duschslangar

För det mesta står vi alla ut med vilken duschslang som följer med duschen vi köper eller huset vi flyttar in till. Vilket är helt okej men genom att ersätta det kan du lösa eventuella problem du kan ha! Några problem du kan stöta på kan inkludera; ett svagt vattenflöde, läckande eller droppande eller helt enkelt en hemsk eller gammal design! Här är några av funktionerna att leta efter i en bra duschslang:

Duschslangfunktioner

Vanligtvis ju bättre kvalitet en duschslang är, desto mer sannolikt är det att den erbjuder en rad funktioner eller egenskaper. De flesta toppduschslangar har vanligtvis anti-vrid- eller anti-kink-funktioner, vilket innebär att duschslangen är mindre benägna att få veck i den och därför påverkar vattenflödet. Du bör också hålla utkik efter trycket och hållbarheten som nämns på en anständig duschslang. Slutligen nämner toppmärken vanligtvis att de är godkända, vilket i slutändan betyder att de har gått igenom tillräckliga tester innan de släpptes och har godkänts.

Duschsystemskompatibilitet

Vanligtvis bör alla duschslangar vara kompatibla med de flesta duschsystem och duschmunstycken och bör inkludera bricka och nödvändiga fixturer. När vi säger duschslangskopplingar syftar vi främst på det invändiga hålet. De flesta standardmärken är vanligtvis runt 1 cm eller så. Vissa mer premiummärken har ibland en bredare och större och fördelen med detta är att det möjliggör förbättrat vattenflöde.

ny duschslang till nytt duschmunstycke
Ofta kan man köpa duschset med duschslang och duschmunstycke inkluderade

Material och byggkvalitet

När det kommer till att hitta en bra duschslang är materialet och byggkvaliteten viktig för oss. Detta bör vanligtvis inte påverka hur det fungerar på något sätt, men det måste matcha designen och stilen på badrummet. Själv föredrar vi duschslangarna av metall av krom men det finns flera andra typer av material som PVC eller plast. Med till exempel en kvalité duschslang har de flera modeller som är gjorda av en robust kromat plast som ser väldigt premium och modern ut. Med det sagt gillar vi vikten på en duschslang i metall – allt beror på dina önskemål!

En mycket viktig punkt undersöks noggrant redan i början. När det kommer till material är det första du bör fråga dig själv vilket av de två utseenden du föredrar eller vilket alternativ som är bäst för till exempel din duschpanel. För båda alternativen har förvisso sina fördelar, men i slutändan är det hela också en fråga om estetik. Vill du ha en snygg plastslang, som för det mesta är reptålig? Detta säkerställer att slangen inte dras åt för hårt och sedan blir oberoende. På andra sidan hittar vi duschslangarna av förkromat rostfritt stål. Det kan sägas ganska tydligt att dessa är optiskt mycket mer attraktiva än sina plastkonkurrenter. Här saknas dock ett vridskydd kraftigt, vilket återigen inte talar för rostfritt stål.

Dubbel förregling och flexibilitet

Dubbel förregling i sig gäller för närvarande bara duschslangarna av metall. De flesta duschslangar i metall av lägre kvalitet kan inte låsa ihop två gånger eftersom de är ganska styva. Så om du föredrar en duschslang av metall, se till att kontrollera att den kan dubbellåsa annars kommer du att bli ganska irriterad när du börjar använda den! Flexibilitet kan gälla vilken duschslang som helst och är definitivt en viktig sak att tänka på när du väljer din ersättningsduschslang.

>>> Är du intresserad av en luftrenare? Klicka här. 

Slanglängd

köp en lång dusch slang till ditt dusch munstycke
Det är bättre att köpa en lite för lång duschslang än en lite för kort

Att ha den bästa duschslangens längd kommer att göra stor skillnad! De flesta duschmunstycken med slangset kommer med standardslangen på 150 cm. Även om 150 cm kan verka som en bra mängd, är det ärligt talat inte idealiskt. Varför? De flesta standardbadkar och duschar är cirka 150 cm långa. Men du förlorar minst 18 cm av faktisk räckvidd när du tänker på böjningen som slangen måste göra för att nå duschens bakvägg. Och det är bara för vanliga duschar.

Så om du köper ett duschhuvud med slang för att du vill dra full nytta av flexibiliteten hos det handhållna duschhuvudet, kan lite extra längd räcka långt. Extra långa duschslangar hjälper dig inte bara med räckvidd i duschen, utan det ser till att det blir mindre slitage på slangen. De kortare duschslangarna tenderar att ryckas mer och kan av misstag skada armaturer, slang eller ännu värre – ditt VVS i väggen. Steget upp, och bästa duschslangslängden för de flesta, är en 180 cm duschslang. Detta ger dig den där extra räckvidden på 30 cm

som kan betyda hela skillnaden. För personer med skador och rörlighetsproblem är det bästa duschhuvudet med slangalternativ ett med en metallslang som är minst 180 cm lång. Det är särskilt viktigt om det finns en vårdgivare, eftersom den personen kan ha mer flexibilitet i duschen och ge det säkraste och enklaste sättet att hjälpa den andra personen. Med längden är det viktigt att du tittar på dina egna behov och framför allt måtten på din dusch. Så det är av relevans för dig att innan beslutet fattas om rätt slang så mäts det hur långt avståndet är från kranen till duschfästet.

Mått

Duschslangar finns i olika längder. Duschar du i badkar eller i duschkabin? Är duschanvändarna ganska långa eller ganska korta, finns det duschstång med flyttbar handduschhållare eller hänger duschslangen från en djupsittande badkarsblandare? För att köpa rätt längd för dina ändamål bör du ta en titt på din individuella dusch- eller kökssituation och använda en tumstock eller måttband för att mäta hur lång din duschslang ska vara för att du ska kunna duscha bekvämt.

Slangbrickor

Slangbrickor gör att en vattentät tätning kan bildas mellan slangen och duschhuvudet/utloppsanslutningarna. Slangbrickorna är vanligtvis gjorda av gummi. Nya slangar kommer nästan alltid med brickor, men de flesta tillverkare säljer sina egna för att köpa separat om det behövs. Ibland kan du behöva byta ut hela duschstångssatsen. Om du inte kan hitta en lämplig slang och hållare kan det vara ett vettigt alternativ att köpa en ny rälssats. Detta säkerställer kompatibilitet eftersom slangen, hållaren och skenan ingår i samma set.

Vanliga frågor om duschslangar

Vad finns det för funktioner för duschslangar?

Duschslangar kan erbjuda en rad funktioner från anti-knink- och anti-vrid-modeller till de med en speciell finish designad för att avskräcka vattenmärken och repor. Beroende på vilket material som används för att tillverka slangen kan den ha en slät eller lindad yta. Metallslangar har ibland en ABS-insida medan deras yttre skikt ger större styrka och ökat skydd. Kvaliteten på en duschslang beror på dess motstånd och hållbarhet.

Hur bör jag tänka gällande kvalitet, säkerhet och komfort?

Att duscha har aldrig varit enklare med den här duschen på golvnivå: Duschslangens längd och design hänger ihop med din unika badrumsmiljö. Det finns ett överflöd av duschslangar: de kan köpas i byggvaruhus, lågprisbutiker, specialiserade badrumshandlare eller online. Du kanske inte är så bekymrad över kvaliteten och estetiken hos din duschslang jämfört med dina kranar, duschmunstycken eller badrumsmöbler.

Men om du har valet, skulle det inte vara trevligt om slangen stod sig genom tiderna och smälte in perfekt med din övergripande badrumsdesign? Eller om det faller fint, utan veck eller vändningar? En duschslang som repar eller gnuggar huden är också oönskad när man duschar, tar ett bad eller tvättar håret. Eller till och med en som släpper ut mjukgörare (ftalater).

Rekommendationen brukar vara att köpa en duschslang som är certifierad som säker för dricksvatten. Om vattnet är förorenat med skadliga ämnen som innehåller undermåliga plaster, slutar det billiga köpet plötsligt att se ut som ett fynd. De flesta duschslangarduschslangar är lämpliga för dricksvatten. Det exklusiva varumärket använder endast felfria delar och material av hög kvalitet. Med dessa kvalitetsslangar kommer vattnet endast i kontakt med material som är säkra att använda med dricksvatten. Detsamma kan sägas om bra handduschar.

Vilken är den optimala duschslangslängden?

Längden på din duschslang beror på flera faktorer: Duschar du i badkaret eller duschkabinen? Sitter eller står du för att duscha? Är du lång? Har du en duschstång för att skjuta ditt duschstöd ovanför dig? Hänger din duschslang från en låg badkarsblandare eller en termostatisk duschblandare, installerad på höjden? Eller kommer ditt vatten rakt ut ur väggen (som det skulle göra i ett dolt installationssystem)? Du måste ta hänsyn till din individuella badrumsinställning när du bedömer längden.

Standardlängder för duschslangar är: 1,25 meter: De perfekta måtten för badkaret, så att slangen inte kommer i vägen när du njuter av ett bad. 1,60 meter: De perfekta måtten för duschen eftersom den gör det möjligt för människor att röra sig fritt för en trevligare dusch. 2,00 meter: för stor frihet om du (står att) duscha i badkaret. På så sätt kan du, även om kranen är monterad lågt nere, fortfarande njuta av duschens generösa höjd.

Vilket material är mest kvalitativt?

Hållbara duschslangar är gjorda av robusta material av hög kvalitet. Annars veck, rivs de, får hål eller blir porösa och snart läcker de. En glittrande slang är en dålig slang – och ett slöseri med vatten. Den klassiska metallslangen stod en gång för hög kvalitet, men nuförtiden är bra plastslangar också hållbara. Många fördelar: Plast är skonsammare mot huden och badrummets keramik och är lättare att rengöra. Se framför allt till att duschslangen beskrivs som “böjsäker” eller “böjskyddad”. Detta kommer att förhindra irriterande vattenblockeringar eller för tidigt slitage. Gör också ”skraptestet” i butiken: Hur känns duschslangen mot huden? Ta hand om eventuella ytbehandlingar och skrapmaterial av dålig kvalitet.

Vilken duschslang är bäst?

Att välja den bästa duschslangen beror på den förväntade funktionen. De flesta kommer med standard två 1/2″ kopplingsändar och du vill också gå med en slang som levereras med brickor. Tumregeln är att använda en slang som sträcker sig 10 till 30 centimeter längre än målanvändarens höjd. Nästa övervägande är materialet som används för att konstruera slangen med PVC och metall som det vanligaste. Det finns lika olika typer av var och en, inklusive grundläggande PVC, förstärkt PVC och dubbellåsande metallhus tillverkade av rostfritt stål eller mässing.

Hur väljer jag en duschslang?

När du väljer en lämplig duschslang för dina behov, tänk på följande. PVC-tillverkade slangar kommer inte att repa omgivande föremål, och de är i allmänhet mycket hygieniska. Du vill undvika de låga PVC-slangarna, som är mer benägna att utveckla veck och böjningar. Metallgjorda slangar har vanligtvis en spiraleffekt som gör att de är mindre benägna att böja eller vrida sig. Duschslangar av metall kräver regelbunden rengöring, men de kan hålla i flera år på grund av sin hållbarhet.

Passar duschslangar alla duschar?

Nej, alla duschslangar passar inte alla duschsystem. Innan du köper din duschslang, se till att dubbelkolla storleksguiderna och produktspecifikationerna noggrant. De flesta duschblandare har en 1 cm gänga, och i sin tur kommer duschslangar standardiserade för att passa i båda ändar. Det går att hitta enheter med 2 cm-gängor, men de är inte så vanliga. Med det sagt är det möjligt att lägga till kopplingar till standard 1 cm slangar för att passa på sådana blandare. Dessutom när det gäller längd är standardslangstorlekarna 1,25 meter, 1,5 meter, 1,75 meter och 2 meter. Du kommer att upptäcka att du kan behöva en längre eller kortare duschslang till ditt badrum, så se till att du identifierar den bästa storleken innan du köper en ny duschslang.

Varför läcker duschslangar?

Duschhuvudsläckor är vanligtvis ett resultat av två huvudproblem: ett problem med anslutningen mellan den flexibla slangen och duschhuvudet eller en felaktig packning. Du kan peka ut den exakta orsaken till läckan baserat på dess plats, och om du inte är en händig person är det bäst att lämna det tunga lyftet till proffsen. Att åtgärda problemet kan vara så enkelt som att återansluta slangen ordentligt eller byta ut gummipackningen. Det hjälper till att utföra regelbundna inspektioner för att identifiera eventuella skador på duschhuvudet eller duschslangen. Du kan behöva byta ut en gammal enhet eftersom läckor ibland bara är ett resultat av att duschmunstycken har gått sin väg.

Påverkar duschslangen trycket?

Duschslangen påverkar vanligtvis inte vattentrycket men baserat på vissa faktorer kan det påverka det till en viss grad. Trycket avser kraften genom vilken vattnet levereras genom rören. Den mäts i stänger och en stav hänför sig till motsvarande kraft som krävs för att höja en given mängd vatten 10 meter upp. Regionala vattenbolag har fastställt riktlinjer som bestämmer det lägsta vattentrycket som levereras till varje hem. Den exakta mängden tryck du får påverkas dock av flera faktorer. Därför kan lågt tryck vara ett resultat av en läcka eller ett annat VVS-problem.

Är duschslangsmaterialet viktigt?

Vi vet inte hur företag fortsätter att komma undan med det, men de flesta handhållna duschmunstycken kommer med plastslangar. Detta är omedelbart en affär, eftersom utseendet, funktionaliteten och lukten av en plastslang ofta är hemsk. Det är därför det är så viktigt att hålla ögonen klistrade för duschmunstycken med metallslangar. De är utan tvekan det bästa alternativet.

När du öppnar upp ditt handhållna duschhuvud med slangsats och installerar det, inser du omedelbart om duschslangen är gjord av plast eller metall. Duschslangar i plast har ett billigt utseende jämfört med deras metallslangsmotsvarigheter, som ofta är gjorda av rostfritt stål. Bortsett från estetik, duschslangar i plast är bara en smärta i nacken att använda. För det första kan det ta månader för en duschslang i plast att hänga fritt, om den punkten någonsin kommer överhuvudtaget. Dessa slangar är så styva när du väl tar ut dem ur förpackningen att de böjer sig obekvämt och tenderar att styra det avtagbara duschhuvudet.

Med en duschslang i metall är det du som styr duschhuvudet! Duschslangar av metall hänger fritt direkt ur förpackningen och har vanligtvis en sammankopplande design som ger den största flexibiliteten av alla handhållna duschmunstycken du hittar. Detta gör duschmunstycken med metallslang till den optimala vägen att gå både på kort och lång sikt.

Med tiden kommer du också att upptäcka att metallslangar är mycket mindre benägna att läcka eller spricka, där duschslangarna i plast kommer att ta sig till soporna inom ett år. Ja, duschmunstycken som kommer med plastslangar använder ofta en billig PVC som stinker som en ny PVC duschdraperi. Dessa slangar tar veckor för att avgasa de mest skadliga lukterna och kan verkligen vara en nedgång i duschen.

I vilka rum och för vilket ändamål kan jag använda en duschslang?

En duschslang kan användas i alla rum där vatten ska rinna från ett armatur till en handdusch. Detta är oftast fallet med badkar, duschar eller i köket. Slangen behöver också bytas då och då i vissa trädgårdsduschar.

I vilka längder finns duschslangar?

Duschslangar finns i följande standardlängder: 1,25 meter, 1,50 meter, 1,60 meter, 2,00 meter. Dessutom finns det även olika speciallängder. En duschslang av lämplig längd ger en bekväm och flexibel duschupplevelse. Vilken längd som passar dig beror helt på var du fäster duschslangen och vad du behöver den till. Slangen ska bekvämt kunna hålla en handdusch över duschhuvudet utan spänning. Duschslangar med en längd på 1,50 m är vanliga för dusch. Om slangen endast används för rengöring av badkaret räcker det med en längd på 1,25m.

Vilket material är en duschslang gjord av?

Förr var duschslangar ofta gjorda av metall. Om utförandet av en metallslang är av hög kvalitet, finns det inget att säga emot det. En metallslang i ett badkar kan dock lämna repor i till exempel badkaret. Därför finns duschslangar nu ofta i krom eller krom. Det finns dock även slangar av plast. Det viktiga med båda är att det är kinkskyddat. Detta ökar slangens livslängd och förhindrar att vattnet samlas.

En annan svag punkt med duschslangar kan undvikas genom att välja en slang som inte vrider sig. Detta eftersom vridning leder till sprickor i slangen i längden. Dessa två funktioner kallas ofta anti-veckningsbeständiga och vridfria.

Vilka färger finns duschslangar i?

Duschslangar finns nu i nästan alla färger och det finns nästan inga gränser för användarens smak. Olika företag har också specialiserat sig på skräddarsydda produkter och låter sina kunder kreativt designa sina egna duschslangar.

Hur mycket kostar duschslangar?

Som redan antagits skiljer sig priserna beroende på material, kvalitet och leverantör. Priserna för en duschslang varierar från cirka 80 till 1 300 kronor. Men märkesprodukter av hög kvalitet finns också tillgängliga till ett lågt pris på cirka 100 kronor. Ändå bör du vara uppmärksam på de specificerade funktionerna hos lågprismodeller. Billiga duschslangar är till exempel inte alltid knäcksäkra. Det gör att små sprickor kan bildas vid samma veck om och om igen, och efter ett tag kommer vatten att läcka ut på oönskade ställen.

Priset på en duschslang beror på kvaliteten på materialet, längden och de olika leverantörerna eller märkena. Priset varierar från 80 kr till 1 200 kr eller mer. Lågpris (80- 200 kr) material och knäckskydd bör övervägas här, men kvalitetsduschslangar finns tillgängliga från 100 kr. Mellanpris (200 – 500  kr) vridskydd, robust, mestadels slät yta, kan kombineras. Dyrt (från 500 kr) högkvalitativa material, olika design och färger (förutom konventionella slangar)

Vilka är de mest kända tillverkarna av duschslangar?

Hans Grohe

Hans Grohe, grundat 1901, är den mest kända tillverkaren i Tyskland som tillverkare av duschslangar, armaturer, duschar, termostater, avlopp och andra sanitära tillbehör. Inom denna sektor säljer företaget certifierade och testade produkter med högsta kvalitetsstandard.

HANSA

Hansa Armaturen GmbH är också mycket välkänd som tillverkare av badrums- och köksinredning, duschsystem och temperaturregulatorer för privat och offentlig sektor. HANSA grundades 1911 och är nu en av de tre främsta beslagstillverkarna i Tyskland och Österrike och har cirka 600 anställda över hela världen.

Vilka typer av duschslangar finns det och vilken är den rätta för mig?

Vill du köpa en duschslang finns det flera alternativ att välja mellan. Det grundläggande beslutet står mellan längderna och materialet. Som en tumregel för val av storlek bör slangen nå bekvämt och utan tryck en bit över huvudet på den som duschar när den används (t.ex. vid dusch). Om det uteslutande är avsett för rengöring av badet, bör du också se till att du kan använda handduschen väl utan att behöva dra och anstränga slangen särskilt.

Om slangen är för kort kan det bli onödigt jobbigt att duscha kroppen eller tvätta håret. Slangar som är för långa kan å andra sidan vara till besvär vid duschning eller till och med utgöra snubbelrisk och tillhörande säkerhetsproblem. Men tack vare de olika storlekarna av duschslangar som finns, bör det inte vara några problem att hitta rätt dimensioner för dina ändamål.

Vad utmärker en duschslang av metall och vilka är dess fördelar och nackdelar?

Metallslangar är särskilt hållbara tack vare sin krombeläggning. Men på grund av deras lindade metallband är de också något svårare att rengöra. De är dock extremt motståndskraftiga och motståndskraftiga mot rivning och veck.

Hur ansluter jag en duschslang?

Installationen av en duschslang är enkel och fungerar oftast utan några verktyg. Den gamla duschslangen skruvas loss med lite tryck och sedan skruvas den nya fast. De flesta duschpelare har en 1 cm gänga, så de flesta standardiserade duschslangar passar på den utan problem. Duschmunstyckena som kan kopplas till dem har även en standardiserad gänga som passar vilken duschslang som helst.

Undantaget är beslag med 2 cm anslutning eller andra specialmått, till exempel för beslag i köket. Till dessa beslag finns en övergångsdel som kan monteras och som sedan tillåter användning av en duschslang med 1 cm gänga. Det gör att du slipper köpa en dyr duschslang med specialmått. Två tätningar krävs för varje duschslang. Dessa säkerställer en tät anslutning mellan slangen och kopplingen. Tätningarna ingår ofta redan i paketet när du köper duschslangen.

Kan jag förkorta en duschslang?

Det är inte tillrådligt att förkorta en duschslang vid denna tidpunkt. Om du behöver en särskilt kort duschslang kan du hitta en online. Duschslangar finns från längden 30 cm.

Kan jag reparera en trasig duschslang?

Duschslangar kan bli porösa och läcka med åldern. Om detta gör att vattnet rinner längs duschslangen vid dusch istället för från duschmunstycket, måste något göras. Ibland är bara tätningsringarna i början och slutet av duschslangen porösa och kan bytas ut. Men om slangen är äldre eller vattnet kommer ut mellan de gängade delarna är det inte värt att reparera eftersom slangen utsätts för tryck och fukt varje gång du duschar.

Innan man skruvar på en ny slang ska tätningsringarna placeras i den nya duschslangens anslutningsstycken. Skruva sedan fast gängan på vattenanslutningen moturs och dra åt den. Sedan skruvas duschmunstycket fast. Först då kan det kontrolleras för läckor. Om inget vatten tränger in genom skruvförbanden har du gjort allt rätt!

Om duschslangen har ett hål eller är trasig är den enda lösningen att köpa en ny. För en sådan duschslang kan man knappast få tät igen. Dessutom är anskaffningskostnaderna så låga att en reparation inte lönar sig. Att korta en duschslang är också lite knepigt, men är du en skicklig hantverkare kan det fungera. Även här uppstår naturligtvis frågan om kostnader/nytta.

En trasig duschslang eller duschmunstycke är en mindre reparation. Det är därför möjligt att hyresvärden inte står för kostnaderna. För att vara på den säkra sidan bör du ta en titt på ditt hyresavtal för att se om det finns en så kallad mindre reparationsklausul där dessa reparationer regleras. Du kan självklart också fråga din hyresvärd direkt.

Hur rengör jag en duschslang?

I princip är det ganska enkelt att rengöra din duschslang, speciellt om den är gjord av plast eller är täckt med plast. Ett skonsamt citronrengöringsmedel, badrengöringsmedel eller avkalkningsmedel och en mjuk trasa som du torkar slangen med regelbundet (en gång i veckan) är lämpliga för underhåll.

För att förhindra att vattenfläckar bildas på slangen, torka bara av duschslangen med en mikrofiberduk efteråt. För att rengöra insidan, skölj helt enkelt duschslangen med varmt vatten i några minuter för att döda bakterier. Med en metallslang är avtorkning något svårare, eftersom det kan byggas upp kalk i spåren. I detta fall är det lämpligt att blötlägga slangen i vatten med rengöringsmedel och skölja den ren med varmt vatten efter en reaktionstid.

Duschslangar ska alltid rengöras med ett milt vanligt badrumsrengöringsmedel. Detta är särskilt enkelt med plastslangar, eftersom de flesta av dem inte har några spår och rengöringen därför kan utföras snabbt. Ett plaströr ska rengöras en gång i veckan. Det räcker att torka av det med en fuktig trasa. För att inte lämna vattenfläckar kan du torka med en mikrofiberduk. När det gäller en metallslang med spår, är det lämpligt att blötlägga slangen i vinägervatten och helt enkelt skölja av den med varmt vatten efter en stund.

För att rengöra inredningen kan duschslangen sköljas med varmt vatten i några minuter. Det är också viktigt att inga stålsvampar eller andra grova skursvampar används för rengöring. Dessa kan skada ytan. Det är också bra att fråga tillverkaren av produkten om rengöring. Med tiden kommer även kalk- och tvålrester att samlas på duschslangen och dessa bör tas bort regelbundet. Om du väntar för länge med att göra detta kan smutsen kombineras med plasten och missfärgas. Det är verkligen svårt att komma undan med det. Enklast är att rengöra duschslangen regelbundet med allrengöringsmedel, vinäger eller citronsyra och sedan skölja ordentligt. Har du en metallslang kan du också behöva en borste så att du lätt kommer in i springorna. Detta är vanligtvis lättare med plastslangar, eftersom du helt enkelt kan torka av dem.

Hur byter jag duschslang?

Att byta ut din duschslang är något du måste göra minst en gång under din duschs livstid. Lyckligtvis är det en ganska enkel uppgift som du kan utföra själv. Slangen skadas vanligtvis vid den punkt där den ansluter till duschmunstycket, vilket resulterar i läckage och – därefter – en mindre kraftfull dusch. Du bör därför byta ut din duschslang så fort den börjar visa tecken på slitage.

>>> Funderar du på att köpa ett element? Klicka här.

Förberedelse

Se till att duschområdet är helt torrt för att förhindra att du halkar medan du utför uppgiften och för att hjälpa dig att få ett bra grepp om den del du arbetar med. Det är en bra idé att placera en gammal handduk i botten av ditt badkar eller duschbricka för att fånga upp eventuellt vatten som kan droppa från duschhuvudet eller slangen.

Utrustning du kan behöva
 • En tång
 • En gammal trasa

Och självklart behöver du också din nya duschslang. Försök att få tag i originaltillverkarens utrustning om möjligt. Medan universella duschslangar alla ser likadana ut vid första anblicken, är konerna på ändarna faktiskt något annorlunda och detta kan påverka hur slangen passar in i ditt fäste eller stigrör. En dålig passform kan göra att duschmunstycket vänder eller glider under duschen, vilket kan vara farligt, för att inte tala om ganska irriterande.

Koppla loss den gamla slangen

För att koppla bort den gamla slangen från duschenheten behöver du helt enkelt skruva loss den moturs. Du bör kunna göra detta för hand, även om du kan behöva använda din tång och din trasa för extra grepp om den skruvas fast.

Dra åt duschslangen med en tång och trasa.

Att använda en gammal trasa är ett bra sätt att skydda din kromslang från tångskador när du skruvar loss eller drar åt. Ta bort brickan från änden av slangen och håll den åt sidan om den inte är skadad. Skruva sedan av den gamla slangen från duschhuvudet och ta bort brickan, återigen för att hålla den säker.

Anslutning av den nya slangen

Placera en ny bricka i änden av din nya slang och skruva tillbaka den på duschenheten tills den är åtdragen för hand. Var noga med att inte skruva för hårt eftersom det kan skada brickan. Placera sedan ytterligare en ny bricka i den andra änden av slangen och skruva fast den på duschhuvudet. Du kan alltid återanvända dina gamla brickor om de fortfarande är intakta och dubbeltvätta din slang för att säkerställa att den är helt vattentät. Testa duschen, och om det finns ett läckage kan du dra åt beslagen något med en tång. Kom ihåg att vira din trasa runt konerna för att undvika att repa eller skada den nya slangen.

Vad är skälen till att man vill byta duschslang?

En duschslang är en viktig del av din dusch, de kan tillverkas i en rad olika material, färger och längder. Skälen till att man vill byta eller byta ut en duschslang kan vara olika: Slangen kan skadas på något sätt, såsom inre kollaps; den kan krökas och därför begränsa vattenflödet; det kan läcka; eller kanske en förändring av längd, stil eller färg önskas.

Är det viktigt att man reparerar med orginaldelar?

Där det är möjligt rekommenderar vi alltid att du byter ut din duschslang mot tillverkarens originaldel, detta för att behålla den avsedda prestandan och designen för din dusch och säkerställa att den passar in i huvudhållaren korrekt.  Många duschslangar har 2 likadana koniska ändar, men var försiktig då det ofta finns en liten variation i ändarnas avsmalning mellan tillverkare.

Avsmalnande storlekar på en slang är sällan listade. Detta understryker vikten av att välja rätt slang om möjligt, eftersom fel storlek kanske inte passar ditt duschmunstycke. Om du byter ut din slang med en annan tillverkares slang, kanske du vill köpa den duschmunstycke som den passar ihop med – för att säkerställa en tät passform. En annan vanlig typ av slang du kan hitta kopplar duschmunstycket till utloppet under badet.

Vilka faktorer bör jag tänka på när jag köper duschslang?

Vad gör ett bra köp? Vad krävs för att du ska välja den bästa trådstorleken för duschslangen för dig själv när du går ut och handlar den? Det är den detaljerade produktanalysen och forskningen av denna produkt. Ja, vi vet det eftersom vi har upplevt hela processen. Vi har gjort detaljerad forskning om de trendiga gängorna för duschslangstorlekar på marknaden nu för tiden.

Det är viktigt att få alla dina tvivel och frågor besvarade innan du slutför ditt köp; därför bör du leta efter information genom olika källor såsom mun-till-mun, webbplatsrecensioner, en-till-en kundrecensioner, konsumentforum, köpguider och mer. Du kan också leta efter andra källor, särskilt om dessa källor erbjuder 100 % autentisk information.

Du kan också välja oss för relevant information – ja, vi erbjuder 100 % legitim information som du kan överväga innan du väljer den bästa gängan för duschslangen 2020. Vår köpguide kommer att ge dig detaljerade produktrecensioner om den högsta storleken på duschslangen trådar som trendar på marknaden dessa dagar. Vår information verifieras och korrekturläss av två pålitliga onlinekällor – Big Data och AI; Därmed lovar vi 100 % opartisk och autentisk information till alla våra läsare, hela tiden.

Hur gör vi denna produktlista? Vi har designat en uppsättning algoritmer tillsammans med ett uppdaterat tekniskt system som endast erbjöd de senaste, topprankade gängorna för duschslangsstorlekar i år. Vårt system tar hänsyn till faktorerna nedan för att välja och utforma den topprankade listan:

Vi lovar alltid att erbjuda bästa möjliga information online; Men i alla fall, om du hittar något som är felaktigt, olämpligt eller inte aktuellt, kan du alltid vara välkommen att kontakta oss. Vi kommer att undersöka klagomålet och arbeta för att förbättra det. Våra läsare är vår prioritet och kommer alltid att vara; därigenom har olika andra myndigheters webbplatser verifierat oss för vår äkthet och engagemang.

Vilka typer av duschslangar finns det?

Som redan nämnt finns det olika typer av duschslangar. Från klassiska metallslangar med spår till högkvalitativa plastslangar till förkromade slangar – utbudet är stort. Det finns också olika färger. Hur du bestämmer dig beror också på din personliga smak och estetik. Du ska bara se till att slangen är knäckfri och har ett vridskydd.

Var gör jag av en gammal duschslang?

Beroende på vilket material duschslangen är gjord av finns det olika sätt att kassera den. Dessutom skiljer sig återvinningen av återvinningsbart material beroende på region. Huvudmaterialet i slangen är avgörande. Som ett resultat kan vissa duschslangar slängas med restavfallet. Men om det finns ett återvinningskärl för plastförpackningsavfall och ”icke-förpackningar av samma material” kan duschslangar av plast slängas där. Slangar som är gjorda av 100 % metall ska tas bort via en återvinningscentral eller ett kommersiellt avfallsföretag.

Vad bör jag tänka på med installationen?

Din gamla duschslang har gett upp andan och du har köpt en ny modell. Nu är det dags att installera nyförvärvet, men sakta smyger sig frågan in i rummet. Hur gör man det egentligen? Många kommer säkert att ha installerat en duschslang någon gång och är redan proffs. För alla andra bland dem har vi förberett en liten snabbguide för dem. Först och främst bör du lägga ner allt du behöver för utbytet. För att göra detta, skaffa en rörtång eller en lämplig skruvnyckel. Det första steget är att demontera den gamla duschslangen och duschmunstycket.

Allt du behöver göra är att lossa överfallsmuttern och ta bort den gamla slangen tillsammans med duschmunstycket. Detta följs av steg 2, som används för att ansluta den nya slangen till ditt duschhuvud. För att göra detta behöver du bara ta bort huvudmuttern och sätta i den nya packningen. Därefter ska du skruva tillbaka slangen ordentligt på huvudet så att allt är tätt. Som ett tredje och sista steg, upprepa införandet av tätningen på duscharmaturen och skruva tillbaka slangen på den så hårt att den sitter tätt. Om du följer dessa instruktioner steg för steg bör du ha bytt ut din slang inom några minuter.

Att fästa slangen är inte särskilt svårt. En vanlig storlek på beslaget är 1 cm, varvid anslutningen på vissa beslag också är 2 cm. I detta fall kan en 1 cm slang med reducering fästas på armaturen eller en duschslang med lämplig anslutningsstorlek kan väljas. Den längre skruvförbandet skruvas vanligtvis fast i duschhuvudet och den gängade delen i dess beslag. Om vatten läcker kan anslutningarna dras åt med en kromtång. Detta kan justeras till lämplig storlek.

Hur lång måste duschslangen vara?

Vi skulle ställa oss denna fråga först. För beroende på var du använder den – för att bada eller duscha – har du olika krav på längden på slangen. Din längd spelar förstås också roll. Långa människor behöver också en längre duschslang.

För bad

Letar du efter en ny duschslang till badkaret och använder endast badkaret för att bada och inte för att duscha? Då räcker det nog med en kortare duschslang från 1 till 1,25 meter. För om slangen är för lång kommer den troligen att hänga långt och irriterande ner i badkaret. Beroende på på vilken höjd badkarsarmaturen monteras. Det bör du kontrollera och mäta.

För dusch

Då kommer du förmodligen behöva köpa en längre duschslang. För står man i badkaret för att duscha så måste slangen vara tillräckligt lång. Om den bara är 90 cm lång är längden på slangen troligen inte tillräcklig. Och vem vill sitta ner och duscha? Letar du efter en duschslang till din dusch? Då behöver du en längre duschslang. Beroende på hur stor den största “duschen” i hushållet är och hur höga beslagen är. Till duschen bör du välja en duschslang som är minst 1,50 meter lång.

Vill du sätta ditt duschmunstycke i en duschhållare och använda det som takdusch/regndusch? Då behöver du en lång, kanske till och med väldigt lång duschslang, beroende på din längd. Oavsett om du duschar i badkaret eller i duschen.

Vad bör jag göra om duschslangen droppar?

Först bör du kontrollera att duschslangen är ordentligt åtdragen. Om så är fallet måste slangen inspekteras för skador, sprickor och brott. Skulle den vara trasig är det ett fodral för soptunnan. Men om det droppar på gängan kan du bara behöva rengöra gummitätningen. Du kan också behöva en ny gummipackning eller teflontejp för att täta den.

Hur köper jag en lämplig duschslang?

Duschslangen används för att koppla ihop handduschen med armaturen och får därför inte saknas på en dusch- eller badkarsarmatur. Det finns dock vissa skillnader i designen, eftersom modellerna finns i olika material, dimensioner, design och färger. Detta bör beaktas vid valet för att välja en lämplig kopia. Först och främst bör slangens användningsområde övervägas. Om den används varje dag är en metallversion idealisk, eftersom materialet är mycket robust. Dessutom bör duschslangen skyddas mot veck så att vatten inte samlas och att den inte slits ut för snabbt.

Hur väljer jag rätt längd på duschslangen?

Den optimala längden är en annan viktig punkt att tänka på när du väljer. Duschhuvudet ska trots allt bekvämt nå alla delar av kroppen och hänga på duschstången utan att behöva dras eller böjas. Slangen bör inte heller vara för kort för en badkarsarmatur, eftersom badkaret ofta används för att duscha. En för kort slang gör det mycket svårare att duscha eller tvätta håret. En duschslang som är för lång kan också vara till besvär och även utgöra ett säkerhetsproblem. En lång duschslang rekommenderas givetvis för långa personer. Ytterst ska längden också vara tillräcklig för att kunna skölja badkaret bekvämt. Vanliga längder på slangarna är 1,25 till 2,00 meter.

Den högkvalitativa duschslangen är 1,60 meter lång och ger därför tillräcklig rörelsefrihet. Den har en ädel metallook som gör att duschen framstår som extra värdefull. Slangen är en visuell höjdpunkt i varje badrum. Men det är inte bara övertygande när det gäller design, utan även när det gäller funktionalitet. Duschslangen har ett smart veckskydd som förhindrar att vatten samlas under duschen. Detta motverkar för tidigt slitage.

Eftersom knappt några kalkavlagringar lägger sig på det släta locket kan duschslangen rengöras på nolltid och samtidigt förlängs hållbarheten. Även sviveln på duschsidan, som förhindrar att slangen vrider sig, är fördelaktig.

Vilka saker bör jag se upp för?

Att en duschslang är något som man inte köper varje dag, än mindre varje år, kan säkert alla bekräftas. Om du har bestämt dig för en viss modell eller ett visst företag, då vill du att den här slangen ska finnas vid din sida under åtminstone de kommande 3–5 åren och stödja dig i din dagliga dusch. För att säkerställa detta har våra experter utarbetat en köpguide baserat på deras testresultat. Detta bör finnas vid din sida vid ditt nästa köp och ge dig råd om den perfekta duschslangen.

Vilka funktioner bör jag tänka på när jag köper den bästa duschslangen?

Först och främst kommer du förmodligen att fråga vilka fastigheter du bör titta närmare på vid köp och vilka som inte. För att kunna svara på dessa frågor har vi sett till att de viktigaste egenskaperna hos en duschslang lyfts fram mer i detalj. Så vi börjar direkt med rätt material för din slang och kommer sedan direkt till optimal längd. Detta följs av rätt anslutning och det perfekta utseendet. Det sista vi gör är att titta på garantin och ge dig tips på vilket extra du absolut behöver.

Vad ska jag akta mig för med duschslangar?

Att köpa på nätet är enkelt nuförtiden, men det är alltid irriterande när man beställer fel produkt och sedan ska skicka tillbaka den. Så när du köper duschslangprodukter, var alltid uppmärksam på jämförelser, tester och framför allt recensioner från andra köpare. Fundera på om du är nöjd med pris-prestanda-förhållandet, om du hellre vill gräva lite djupare i fickan för att få mer kvalitet. Med våra rekommendationer för duschslangar kan vi avlasta dig från mycket arbete och produktforskning.

Bör jag jämföra varor innan jag köper?

Produktjämförelser har blivit allt populärare på sistone. Både affärsmän och konsumenter kan genomföra en hög nytta genom riktade produktjämförelser. Uppenbarligen körs en mängd olika tester igenom, som inte på något sätt alltid är transparenta. Autarkiska utredare undersöker ändå noggrant och publicerar endast autentiska studier. För dig som potentiell köpare är dessa en bra guide för vidare orientering.

Ibland är individuella tester väldigt breda. På så sätt krävs olika etapper för att man ska kunna lägga upp en så detaljerad bedömning som möjligt. Man ska alltid ta hänsyn till vad det faktiskt handlar om. Om är ett livsmedel, kommer testet att implementeras alternativt som om var en hygienartikel representerar. De exakta omständigheterna är också viktiga för vilken avsikt som ska användas för testning. Marknadsföring och publikationer är en viktig motor med stort inflytande, därför är det tänkbart att vissa studier kring detta projekt kommer att drivas i en specifik riktning.

Traditionella företag som har haft erfarenhet av under lång tid framstår redan som mer trovärdiga på förhand. Det är också anmärkningsvärt för besökaren att få olika åsikter och därmed kunna skapa en personlig stil.

Bör jag orientera mig innan jag köper?

Som kund bör jämförelsen med en alltid göras innan köp. Detta minimerar obehagliga överraskningar och ger den nödvändiga säkerheten oavsett detta. Du kan använda jämförelseportaler, publikationer och personlig rådgivning. Särskilt din egen erfarenhet är avgörande. Det borde vara relevant hur du kom överens med eller hur nöjd du var.

Självklart spelar priset alltid stor roll. Så du skulle kunna få från en leverantör till ett mycket billigare pris, medan den andra leverantören tar ut ett tillägg på flera procent. Kvaliteten (utförande, utrustning, leveranstid, hållbarhet) är densamma. Då och då finns det även vissa kampanjer, där du kan lära känna artiklarna och övertyga dig om kvaliteten. Detta är ett bra tillfälle att prova för ett billigt pris.

Bedömningsrutiner & bedömningar är alltid en stor fördel. Sammantaget är produkttester & jämförelser särskilt viktiga & utgör en avgörande grund för kvalitetssäkring inom försäljningsområdet. Det lönar sig därför alltid att behandla ämnet mer ingående & varje bör ses kritiskt. Självklart inkorporeras även din egen smak och personliga förväntningar kontinuerligt i testresultaten. Hur som helst, om du tittar närmare kommer du att märka specifika strukturer och avsikter. Detta gör det lättare att hitta ditt personbästa duschslangar.

Vilka typer av infällbara duschslangar finns det?

Infällbara duschslangar lovar elegans och stilmedvetenhet i ett modernt badrum: Dessa speciella duschslangar ska trots allt se till att spolarna i en duschslang, som ibland betraktas som “oattraktiva”, alltid blir osynliga när duschslangen inte används. Det finns olika varianter där duschslangen sedan kan försvinna:

En duschslang som kan dras in på detta sätt finns i regel inte alls i en dusch utan som ett särskilt elegant och funktionellt knep på ett badkar. Den stora frågan om den tekniska implementeringen av detta lilla mirakel av modern badrumsarkitektur uppstår vanligtvis först när du inte längre kan undvika det eftersom duschslangen förmodas eller faktiskt är skadad.

Vilka frågor behöver klargöras inför en ändring av duschslang?

Först och främst uppstår frågan om man verkligen vill byta ut en så komplicerad duschslang. Som regel är detta inte bara förknippat med komplikationer, utan är ofta helt enkelt onödigt. Med rätt skötsel kan förkalkade duschslangar avkalkas effektivt. Även om det kommer ut lite vatten ur urtaget varje gång slangen dras ut behöver det inte betyda att en läckande duschslang verkligen måste bytas ut. I de flesta fall sitter duschslangen i en täckslang som ska fånga upp droppande vatten så att det inte kan sippra in i byggnadsväven.

Om du bara är hyresgäst i ditt hem bör du diskutera reparationerna med ägaren och låta utföra dem av en specialist. Om du inte gör detta blir du vanligtvis ansvarig för skador på badrummet eller vattenskador som kan bli följden av att du själv försökt reparera. Om du verkligen vill göra bytet själv bör du först avbryta vattentillförseln vid huvudkranen om möjligt.

Kan jag byta ut en infällbar duschslang själv?

Det finns vanligtvis två alternativ: Antingen är anslutningen av duschslangen gömd bakom kakel eller så är det ett badkarssystem med en integrerad metallrosett som genomgång för duschslangen. Om åtkomst endast är nödvändig genom att ta bort brickor, bör du hitta motsvarande hålighet genom att försiktigt knacka på den och försöka ta bort den aktuella brickan. Om det hela är monterat av en fackman har han bara fixat minst ett kakel med silikonfogen för att senare kunna komma åt slanganslutningen.

Det andra problemet uppstår ofta i moderna badkar med metallgenomgångsrosett: Duschslangens slangfäste kan inte (avsiktligt) dras ut så långt att slangen kan bytas ut. I det här fallet ska metallrosetten faktiskt kunna skruvas loss från ett gängat rör monterat under. Men det sitter ofta fast. Då kan det löna sig att prova lite avkalkningsmedel först innan man skruvar loss rosetten med ett speciellt gummiband. När detta är gjort måste slangfästet tas bort från det gängade röret för utbyte. För att göra detta måste två halvcirkelformade plastdelar ofta försiktigt lyftas ut med en spårskruvmejsel.

Vad kan jag dra för slutsats av det jag läst?

Det var den användbara informationen om duschslangen och tipsen om vad man ska titta efter när man väljer. Duschslangar finns i olika längder, material och utföranden. Alla hittar den slang som passar deras behov och passar badrumsinredningen. Slangarna i den släta silverlooken rekommenderas speciellt för personer som föredrar enkel rengöring. Tack vare den släta ytan, i motsats till räfflade modeller, kan mycket mindre avlagringar lägga sig på duschslangen. Detta säkerställer en mer hygienisk dusch, men förlänger samtidigt hållbarheten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top