Den bästa duschslangen 2023 – Test av olika duschslangar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

GROHE Silverflex 

MORA 139835

GROHE Metal Longlife

FM MATTSSON 

Klicka här för att se duschslangar.

Det finns några saker som vi alla använder i stort sett dagligen och en av dem är duschen, därför är det viktigt att du har en hel och ren duschslang som passar för dig.

Kanske har du en ny dusch eller har den befintliga börjat läcka, oavsett behöver en ny duschslang köpas in.

Däremot är marknaden stor och erbjuder konsumenten flera olika längder på slangen och storlekar på kopplingarna, för att välja rätt gäller det därför att reda ut vad just du behöver.

Fokusera framför allt på de viktiga faktorerna: material, kopplingar och mått, men även kulör och pris är betydelsefulla att resonera kring.

I denna artikel får du möjligheten att läsa om fyra olika alternativ och dess fördelar, samt en köpguide som förhoppningsvis underlättar valet av duschslang.

1. Bäst i test – GROHE Silverflex Duschslang

GROHE Silverflex Duschslang

Klicka här för att se bästa priset

GROHE Silverflex är en utmärkt duschslang som med sin längd på 1,75 m resulterar i att den fungerar för majoriteten av användare och dess duschar.

Produkten är gjord av plast och med sin kromade GROHE StarLight ytbehandling blir det en väldigt fin finish.

Till skillnad från många andra alternativ gjorda i metall, är en fördel med slangen att den inte trasslar in sig, tack vara sin fantastiska TwistFree funktion.

Den släta ytan är designad för att vara så enkel som möjlig att rengöra och modellen är antifold böjsäker, vilket innebär att man inte behöver vara oroligt för att slangen ska böjas för mycket.

Brottgränsen ligger på det optimala 500 N och tryckmotståndet på upp till hela 5 bar. Anslutningen G 1/2″ x 1/2″ är universell och funkar till många duschar.

2. Populärast – MORA 139835. AE Duschslang

MORA 139835.AE Duschslang

Klicka här för att se bästa priset

När det gäller duschslangar finns det några saker som alla vill ha: stil, kvalité och lågt pris, vilka ofta är svåra att kombinera. Men denna Duschslang från Mora har lyckats väldigt bra, vilket också är anledningen till dess popularitet.

För att passa ett stort spann av kunder har även denna modell av duschslang en längd på det optimala 1,75 m.

Slangen från Mora är metallomspunnen, vilket är perfekt då det resulterar i en makalös rörlighet men samtidigt hållbarhet och trycktålighet.

Den fina kromade produkten är främst designad för Moras egna duschsystem, men så länge din dusch använder innergängor på ½ tum passar duschslangen utmärkt.

Innerslangen är fri från både PVC och BPA vilket talar för att företaget verkligen tänkt till under utvecklingen av sin produkt.

3. Premiumval – GROHE Relexaflex Metal Longlife

GROHE Relexaflex Metal Longlife Duschslang

Klicka här för att se bästa priset

Om du gillar att duscha med hårt tryck behöver du en duschslang som klarar av det och därför har företaget GROHE designat denna produkt: Relexaflex Metal Longlife.

Utförandet har drastiskt blivit förstärk vilket resulterat i en makalös draghållfastighet på 750 N och tryckmotstånd på upp till 16 bar.

Produkten på 1,5 m är något kortare än vissa andra alternativ men det brukar inte vara några problem, snarare tvärt om. Det blir nämligen enklare att undvika trassel och skruvningar på slangen.

Duschslangen är även perfekt för dig som gillar att duscha varm då den har en värmetålighet på 75 °C och med sin AntiFold design behöver du inte vara orolig för att slangen ska skadas vid kraftiga böjningar.

Finishen är GROHEs egna StarLight kromyta och tillsammans med metallkonturerna skapar det ett fint estetiskt uttryck.

För att minska risken att duschslangen inte passar just din dusch kommer produkten med de smidiga anslutningarna G 1/2″ x 1/2″ som är universella.

4. Billigast – FM MATTSSON 3484-1750

FM MATTSSON 3484-1750 Duschslang

Klicka här för att se bästa priset

Ofta är det inte lätt att hitta en bra duschslang som både är billig och kvalitativ, men det är just vad FM MATTSSON 3484-1750 är.

Själva yttersidan är gjord av metall medan innerslangen är plast, däremot PVS- och BPA-fri vilket är perfekt.

Längden ligger på 1,75 m och med dess innergängor på ½ tum är slangen ganska optimal för många konsumenter och deras duschar.

Trots det lägre priset har denna duschslang en unik funktion som majoriteten av dyrare modeller inte har, vilket är en flödesreglerare. Det blir därmed mycket enkelt att begränsa ditt användande av vatten om du så önskar.

Tack vara yttersidan designad med överlappande metall blir duschslangen väldigt rörlig och enkel att hantera.

Lista över de bästa duschslangarna 2023

  • Bäst i test: GROHE Silverflex Duschslang
  • Populärast: MORA 139835.AE Duschslang
  • Premiumval: GROHE Relexaflex Metal Longlife
  • Billigast: FM MATTSSON 3484-1750

Köpguide för duschslang 2023

En duschslang ses vanligtvis som en väldigt simpel och enkel produkt, vilket delvis är sant. Men tack vare att marknaden är stor och alla duschar ser olika ut, är det ofta svårt att välja produkten som är helt perfekt för dig och din dusch.

Men för att göra konsumentens beslut och byte av duschslang enklare har denna köpguide skrivits. Här får du möjligheten att läsa om de viktigaste faktorerna att ha i åtanke innan köpet äger rum. Framför allt ska du resonera kring:

  • Längd
  • Material
  • Anslutningar och kopplingar
  • Pris
  • Färg
  • Extrafunktioner

Längd

Många bryr sig inte riktigt om längden på sin duschslang, men eftersom mått på allt mellan 1,25 m och 2 m finns är det verkligen värt att fundera över.

Som en tumregel kan man säga att duschslangen ska vara något längre en den längsta personen som ska använda duschen.

Men det är också helt beroende på var vattenblandaren sitter, 50 cm upp eller ner i duschen gör stor skillnad. Kontrollera därför blandarens position innan du bestämmer dig för längden på duschslangen.

Ofta kan det kännas bekvämare med en något längre slang men det medför också andra problem, exempelvis vrider den och trasslar in sig betydligt lättare. Längder på 3 och 4 meter är ofta för mycket.

Det vanligaste valet är 1,75 m och om du inte har någon aning och vill ha ett brett alternativ rekommenderar vi just det måttet.

>>> Ute efter en ny toalettsits? Klicka på länken! 

Material

När det gäller material på duschslangen finns det framför allt två alternativ att välja mellan, vilka är plast och metall. Nästan alla metallslangar har en insida gjord av plast men det är utsidan som detta stycke fokuserar på.

Valet av material kommer påverka hållbarhet, utseende och bekvämlighet, därför är det viktigt att känna till alla fördelar och nackdelar med materialen.

Duschslangar gjorda av plast är ofta bekvämare mot kroppen och smidigare att sköta om. Den blanka ytan blir nämligen mer skonsam mot huden men också betydligt enklare att rengöra.

Metallslangar är däremot mer hållbara och har nästan alltid en längre livslängd. Dessutom är dessa duschslangar snyggare och mer stilrena, tillskillnad från de plastiga modellerna som inte framhäver samma exklusiva uttryck.

Därefter är det också av yttersta vikt att du väljer en kvalitativ variant av det material du föredrar, det minimerar risken för sprickor eller hål som leder till vattenläckage.

Dock är det väldigt svårt att veta vilken duschslang som är kvalitativ, men ett bra tips är att läsa kundrecensioner samt att inte köpa den allra billigaste modellen.

Anslutningar och Kopplingar

Inför köpet är det väldigt viktigt att kontrollera anstlutningsstorleken på ditt duschmunstycke och blandare. Annars riskerar du att få en produkt vars mutter och gängor inte passar med de din dusch redan har.

Du ska alltid välja en duschslang med mutter som koppling, dessa är alltid bäst och kommer resultera i en lång livslängd. Ytterligare så är Duschslangens packning också mer hållbar för denna design.

Om storleken inte står på din dusch är det enklast att ta fram dess instruktioner för att kontrollera det exakta måttet på kopplingen. Vanligtvis anges anslutningens storlek i tum, exempelvis ½ tum.

Det finns även vissa modeller som har universella kopplingar, vilket innebär att de passar till många olika duschblandare och munstycken. Dessa produkter är därför väldigt smidiga och starkt rekommenderade.

“Välj alltid en duschslang med muttrar som anslutning mellan blandare och slang, dessa är smidigast och håller längst.”

Pris

Priset för duschslangar ligger vanligtvis runt några hundralappar, men kan variera från 150 kr till 500 kr. På grund av detta spann är det betydelsefullt att lägga en tanke kring just priset.

Visserligen kanske den billigare modellen lockar, men den är ofta mindre kvalitativ. Därför kan det vara bra att gå upp något i prisklass om man vill höja chanserna för att duschslangen ska vara hållbar i både slang och kopplingar.

Om du vill ha en duschslang med munstycke får du också vara beredd att betala något mer än för en produkt utan.

Färg

Duschslangar kan köpas i lite olika färger, bland annat krom, silver, svart och vitt. Det finns även den halvtransparanta färgen som duschslangar i plast ofta har.

Vid val av kulör är det viktigt att utgå från hur badrummet ser ut och därefter välja det som passar in bäst.

Vanligtvis är de duschslangar i krom eller silver det enkla valet då de passar in i nästan alla badrum, dock kan modellerna i svart eller vitt skapa snygga kontraster eller matcha fint om annat i rummet har samma kulör.

Extrafunktioner

En duschslang är oftast ganska simpel och därav finns det inte särskilt många extrafunktioner att ha i åtanke, men det finns några speciella modifikationer som kan vara värda att leta efter.

Antitwist är ett sådant exempel. Vissa duschslangar har just detta och den funktionen hindrar slangen från att vrida sig och trassla in sig, något som kan upplevas ganska störande.

Därefter har några produkter en flödesreglerare, vilket är perfekt om du vill ha möjligheten att kontrollera din vattenförbrukning under duschning och därför värt att investera i. Det kan resultera i både mindre energiförbrukning och vattenanvändning.

Vissa slangar har även en hållare som följer med på köpet, vilket kan vara bra att leta efter om så önskas.

Olika duschslangar i metall

Duschslangar i metall är ofta att föredra. Först och främst har de en spiraleffekt som resulterar i att de generellt är mindre benägna att skadas vid kraftiga böjningar eller vridningar.

Livslängden är också väldigt bra då de kan hålla i flera är innan ett byte krävs, dock finns det vissa nackdelar att ha i åtanke.

Tack vare metallspolarna kommer det fastna lite smuts, tvål och kalk på slangen, vilket innebär att den behöver rengöras då och då. Slangen i metall riskerar också att bli repad om den inte hanteras varsamt.

Kvalitén på slangen är beroende av vilken metall som används, vanligtvis är det stål, mässing eller rostfritt stål.

Duschslangarna i metall delas in i två kategorier: grundläggande metallslangar och dubbelförreglade metallslangar.

Grundläggande metallslangar

Grundläggande duschslangar i metall består endast av ett lager av metall, vilket gör dem mer utsatta för böjningar eller vridningar. Dessa enkla metallslangar har också en kortare livslängd och kan, beroende på vilken typ av metall som används, vara känsligare för rost.

Men priset är generellt lägre för en duschslang med ett lager, vilket kan vara värt att ha i åtanke.

Dubbelförreglade metallslangar

Denna variant av metallslang består av, precis som namnet säger, två lager metall. Till skillnad från den grundläggande som endast har ett.

En dubbelförreglad metallslang är mer kvalitativ och har mycket svårare för att flexa eller snurra, vilket resulterar i en länge livslängd. Användarkomforten för dessa slangar är också betydligt bättre.

Vanliga frågor om duschslangar

Kan man byta duschslang själv?

Ja, naturligtvis går det alldeles utmärk att själv byta både duschslang och duschmunstycke själv. Anslutningen måste dock såklart matcha med den befintliga på blandaren. Tur nog behöver du inte stänga av husets vatten, det räcker med att själva duschen är avstängd.

Varför läcker duschslangen?

En slang som läcker är inte bra. Det beror oftast på att packningen är skadad, antingen är den sprucken eller har hål, oavsett måste det åtgärdas. En slang som läcker är slöseri på vatten, byt därför packning eller köp en ny duschslang på direkten.

Hur ofta ska en duschslang bytas?

En duschslang behöver nödvändigtvis inte bytas särskilt ofta. Om du inte tröttnat på den du har just nu finns det ingen mening att byta förens slangen eller kopplingarna går sönder, vilket brukar ske inom några år.

Har alla duschslangar samma mått?

Nej, både längden på duschslangarna och dess storlek på koppling varierar. Därför är det viktigt att ta reda på vad din dusch har för mått.

Hur lång ska duschslangen vara?

Längden på duschslangen beror på din längd och vattenblandarens position. Vanligtvis borde slangen vara lika lång som dig eller något längre, men om blandaren sitter högt upp behöver den inte vara riktigt så lång.

Sammanfattning

Att köpa en duschslang kanske ses som en enkel uppgift, men det är inte sant. Alla badrum, duschar och personer är olika, därför måste du åtgå ifrån dig och ditt hem.

Det finns flera saker att fundera över, men det allra viktigaste är storleken på din duschblandares koppling.

Därefter är både materialet och längden betydelsefulla för att köpet av slang fungerar bra för dig, lägg därför lite extra betänketid på dem.

Avslutningsvis ska duschslangen du köper passa bra in ditt badrum.

Källor

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen