Bästa eldkorgen 2024 – Test av olika eldkorgar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

RedFire Madison 

Mustang Fresno 

Cook King Verona 

Dallas Redfire 

Klicka här för att se fler eldkorgar.

På en kall vinterdag eller under en mysig sommarkväll, bredvid en solbädd, är det perfekt att kunna värma sig framför en varm eld. Eldkorgar är det perfekta hjälpmedlet till detta, de fungerar nämligen som en portabel eldstad.

Eldkorgar är ofta gjorda i järn och finns i en mängd olika sorter och modeller. Det praktiska med eldkorgar är att de faktiskt går att använda till flera saker. Förutom att värma sig kan man även nyttja den till att grilla en korv eller varför inte marshmallows en mysig kväll.

Med tanke på att eldkorgar faktiskt kan vara riktigt estetiska fungerar de även perfekt att ha ståendes som prydnad i trädgården. Det smidigaste med eldkorgar är dock att de möjliggör att på ett säkrare sätt kunna tända en eld.

Om du skulle vilja starta en brasa på sommaren är nämligen risken väldigt stor att det sprider sig, speciellt om marken är torr. Detta slipper du oroa dig lika mycket för om du använder dig utav en eldkorg.

Vill man vara ännu mer försiktig kan man också använda sig utav en platta som fångar upp gnistor och annat brandfarligt.

1. Bäst i test: Mustang Redding Eldkorg

Mustang Redding Eldkorg

Klicka här för att se bästa priset

Den här modellen från Mustang ger en stämningsfull känsla samtidigt som den skapar värme. Just den här eldkorgen väger 3,37 kg vilket är rätt så lite och därmed är den enkel att förflytta.

Priset ligger på 499 kr vilket gör detta till en modell som många kan ha råd att köpa. Designen är väldigt simpel och just denna modell är i färgen svart.

Eldkorgens höjd samt längd är 35 cm och bredden är 51 cm. Det är alltså en eldkorg som de flesta borde få plats med.

2. Populärast: Dallas Redfire Eldkorg

Dallas Redfire Eldkorg

Klicka här för att se bästa priset

Denna eldkorg från Redfire skapar en mysig stämning oavsett var du ska använda den. Precis som med de flesta eldkorgar fungerar även denna utmärkt att använda som grill.

Tack vare de integrerade handtagen går denna eldkorg dessutom väldigt lätt att flytta vilket är tacksamt om man tänker använda den på flera ställen.

Eldkorgen är gjord i 2 mm tjockt stål som är pulverlackerat i svart för att få till en snygg och stabil konstruktion. När man köper denna modell så ingår även en golvplatta samt ett grillgaller vilket är väldigt bekvämt.

Eldkorgen är som sagt utav märket Redfire och har en diameter på 40 cm samt en höjd på 56 cm. Vikten ligger på 7 kg vilket gör det till en hyfsat robust eldkorg som förmodligen lämpar sig bäst för stationär användning.

3. Premiumval: Mustang Fresno Eldkorg

Mustang Fresno Eldkorg

Klicka här för att se bästa priset

Denna eldkorg utav märket Mustang är en stämningsfull eldkorg som kan vara ett perfekt hjälpmedel för att skapa en trevlig trädgård. Förutom att tillföra värme kan eldkorgen även agera prydnad vilket gör den mångsidig.

Eldkorgen går endast att använda utomhus och är utformad stilrent i svart. Denna modell från Mustang har en vikt på 3,5 kg vilket är rätt så lite om man jämför med modellen från Redfire med en vikt på 7 kg.

Denna modell har en höjd på 43 cm och en längd med samma mått. Bredden är däremot något större och är 45 cm. Tyvärr ingår det inga tillbehör såsom grillgaller till denna modell vilket helt klart är en nackdel.

4. Billigast: Redfire Denver Eldkorg

Redfire Eldkorg Denver

Klicka här för att se bästa priset

Denna klassiska eldkorg är utav märket Redfire och har en modern twist. Precis som klassiska eldkorgar är även denna modell utformad för att tillföra värme och skapa en mysig atmosfär.

Med tanke på att eldkorgen har en blygsam vikt på endast 3,2 kg går den att flytta väldigt enkelt. Till eldkorgen ingår även en golvplatta för att se till att allt avfall från vedkorgen inte hamnar på marken.

Tack vare den gallerformade designen har eldkorgen även ett bra luftflöde vilket är en förutsättning för att elden ska brinna länge. Det pulverlackerade stålet bidrar även till ett snyggt utseende.

En nackdel är dock att det rekommenderas att förvara eldkorgen inomhus och hålla den torr för maximal livslängd. Detta kan alltså vara klokt att komma ihåg om du köper denna modell.

Lista över de bästa eldkorgarna 2024

 • Bäst i test: Mustang Redding Eldkorg
 • Populärast: Dallas Redfire Eldkorg
 • Premiumval: Mustang Fresno Eldkorg
 • Billigast: Redfire Denver Eldkorg

Köpguide för eldkorgar 2024

Här är en lista på viktiga saker när det gäller eldkorgar:

 • Storlek
 • Design
 • Material
 • Säkerhet
 • Hållbarhet
 • Användningsområde
 • Luftflöde
 • Bottenplatta
 • Bränsle
 • Extrafunktioner

Storlek

När det gäller storleken så är den endast viktig om man har behov av att göra en stor eld. Vet man med sig att man inte har något behov av mer än en liten eld behöver man inte överväga storleken särskilt mycket.

Dessutom så ska man ha med sig att desto större modell man väljer desto tyngre kommer den också att vara. Så även om du vill köpa en stor eldkorg ska du veta att den lämpar sig sämre för utflykter och andra aktiviteter som inkluderar att man är på resande fot.

Sammanfattningsvis kan man säg att en stor eldkorg lämpar sig bättre för stationär användning medan en liten eldkorg passar bra till utflykter och liknande aktiviteter.

Det vanligaste är att eldkorgar har en diameter på någonstans mellan 30 cm och 80 cm. Precis som diametern varierar också höjden väldigt mycket och kan vara allt från några decimeter till nästan en hel meter.

Design

När det handlar om just eldkorgar är faktiskt designen något man bör fundera på. Som vi nämnde tidigare finns det två sätt som man främst använder eldkorgar på. Det ena är stationärt och det andra är på utflykter och liknande.

Det man ska tänka på är alltså om man vill att sin eldkorg ska fylla rollen som prydnad eller inte. Ska eldkorgen stå i trädgården hela tiden är det nämligen rimligt att den ska vara lite mer estetiskt tilltalande än en man bara ska använda ibland, för vissa är då ett eldfat det bättre alternativet. 

I och med att det finns ett rätt så brett utbud av eldkorgar på marknaden är chanserna även goda att du kan hitta en eldkorg som faller dig i smaken. Det går nämligen inte för oss att säg vad som är snyggt eller inte då det är en personlig fråga.

>>> Kika även in infravärmare här! 

Material

Även om eldkorgar finns i flera sorters material är de vanligaste utan tvekan järn eller stål. Materialet som lämpar sig bäst för dig beror lite på vad du har tänkt att använda din eldkorg till.

Om man hade tänkt att ha den ståendes på en permanent plats kan ett robust material som gjutjärn vara lämpligt medan ett lättare material som stål kan passa om man inte ska ha den ståendes på samma plats.

Man ska även tänka på att materialet ska klara av höga temperaturer och helst under långa perioder. När det gäller de flesta eldkorgarna är inte detta ett problem men om man hittar en väldigt billig modell ska man tänka på detta.

Säkerhet

Det egentligen viktigaste som eldkorgar faktiskt gör är att minska risken för brand och olyckor med eld. Det är dock långt ifrån riskfritt att använda eldkorgar då torka tillsammans med eld kan orsaka förödelse. Man ska alltså därför fortfarande vara på sin vakt trots att det är säkrare att använda en eldkorg än att elda på marken.

”För att förebygga olyckor så mycket som möjligt bör man ha en så kallad bottenplatta under eldkorgen för att samla upp gnistor och annat som kan utgöra en risk.”

Hållbarhet

Precis som med allt annat är det utav stor vikt att eldkorgen man köper håller under en lång period. Som vi nämnde tidigare har materialet en stor betydelse när eldkorgen ska utsättas för höga temperaturer.

För att man ska slippa köpa en ny eldkorg måste man därför se till att materialet eldkorgen är gjord i möjliggör en lång hållbarhet.

Användningsområde

Det finns som sagt flera olika saker man kan använda sin eldkorg till. Om man vill ha en eldkorg som ska användas vid kanske en fest eller en större tillställning kan det vara smart att välja en lite större modell så att elden blir tillräckligt kraftfull.

Vill man istället ha eldkorgen som en prydnad vid dörren eller grinden kan ett snyggt alternativ vara att köpa en dubbel uppsättning i en mindre modell och ställa bredvid varandra.

För den som planerar att använda sin eldkorg på camping eller vid friluftsaktiviteter finns det också fler olika alternativ beroende på vad man söker. 

Precis som en värmefläkt kan en eldkorg också användas för att generera värme, vilket är värt att ha med sig vid ett potentiellt köp. Hur mycket värme behöver du för att vara nöjd? 

Luftflöde

För att en eld ska kunna brinna krävs det alltid att den får syre. Därför är det viktigt att luftflödet i eldkorgen är tillräckligt bra för att inte elden ska slockna.

De flesta eldkorgarna brukar därför vara rätt öppna för att ge tillräckligt med tillgång till syre. Något som inte alla eldkorgar har däremot är ventilation undertill vilket också är viktigt.

Vill man att elden ska kunna brinna både länge och kontrollerat är detta nämligen viktigt. Syret får då nämligen strömma fritt och dessutom trillar askan ur.

Bottenplatta

För att man ska få en så säker och bra eldkorg krävs det att man har en bottenplatta som vi förklarat tidigare. En bottenplatta fångar nämligen upp glöd och kol som kan trilla ut ur eldkorgen, man slipper även att skada underlaget om man har en bottenplatta.

Det är lite olika om bottenplatta ingår i köpet eller inte men det är i stort sett alltid möjligt att köpa till en om det inte ingår.

Bränsle

För att man ska kunna använda eldkorgen kommer det krävas någon form av bränsle. Det vanliga är att man använder sig av kol eller vanlig ved.

För att detta ska fungera på ett optimalt och säkert sätt gäller det att man kan justera elden. Du bör därför köpa eldkorgar med generösa ventilationsöppningar.

Extrafunktioner

”Om du är en prylnörd finns det goda chanser att du kommer gilla eldkorgar.” Det finns nämligen flertalet extrafunktioner man kan skaffa. Några av dessa är:

 • Matlagningsutrustning
 • Sidobord
 • Unik design

För de flesta är detta förmodligen inget man vill prioritera men det finns definitivt de som lockas. För den matintresserade är matlagningsfunktioner definitivt något som kan komma till användning. Att kombinera utomhusvistelse med mat brukar nämligen ofta vara en succé.

För att du ska kunna utnyttja och njuta av matlagningsutrustningen till fullo kan det även vara en bra idé att köpa ett sidobord. Det kan nämligen vara väldigt osmidigt att laga maten annars.

När det gäller unik design är det egentligen en definitionsfråga vad som klassas som unikt. Som med allt annat finns där dock också eldkorgar som sticker ut. Så om du vill ha något ovanligt finns det utan tvekan eldkorgar som ser annorlunda ut.

Vanliga frågor om eldkorgar

Vad kostar en eldkorg?

Precis som med allt annat varierar priset på eldkorgar rätt så mycket och det beror därför på vad för typ av eldkorg man syftar på. Det som styr priset brukar dock vara vilket material eldkorgen är gjord i samt hur stor den är. De kan alltså kosta från någon hundring till ett par tusen.

Hur använder jag en eldkorg?

Att använda en eldkorg är inte särskilt svårt och det enda man behöver göra är att lägga ved i korgen och sedan tända den. Hur man väljer att tända den är upp till var och en men man bör se till att fylla på med ved kontinuerligt så elden inte slocknar.

Var kan man köpa eldkorgar?

Eldkorgar går att köpa på rätt många ställen, allt från vanliga butikskedjor till specialiserade frilufts och trädgårdsbutiker. Det finns egentligen inget rätt eller fel här, det viktigaste är att du köper en produkt som är bra.

Vad har man eldkorgar till?

Vad just du väljer att använda din eldkorg till kan inte någon annan påverka. Det vanligaste är dock att man använder den ungefär som en vanlig eld, alltså allt från matlagning till värmekälla. Det är inte heller ovanligt att man har eldkorgar som prydnader i trädgården.  

Hur lång tid tar det att tända en eldkorg?

Det går oftast väldigt fort att tända en eldkorg om det är en bra modell. Är det en modell med sämre luftflöde kan det ta lite längre tid men det brukar sällan ta mer än runt en kvart.

Sammanfattning

Eldkorgar är inte bara en funktionell lösning för att skapa värme och stämning, utan de har också blivit en populär dekorativ detalj i trädgården. Med en mängd olika modeller att välja mellan kan du hitta en eldkorg som passar din stil och behov.

Vare sig du planerar en mysig kväll framför elden eller en grillfest med vänner, är eldkorgen en portabel och säker lösning för att tända en eld. Kom ihåg att ta hänsyn till faktorer som storlek, design, material och säkerhet när du väljer din eldkorg.

Med rätt val kan du njuta av den värmande glöden och skapa minnen under stjärnklara kvällar och svala vinterdagar.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen