Bästa eldkorgen 2022 – Test av olika eldkorgar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Mustang Redding Eldkorg

Dallas Redfire Eldkorg

Mustang Fresno Eldkorg

Redfire Denver Eldkorg

Klicka här för att se fler eldkorgar.

Bästa eldkorgen 2022

När det kommer till ens utomhusplats är det för många viktigt att skapa en plats där du kan slappna av och känna dit bortkopplad från resten av världen. Men för det flesta är det betydligt enklare sagt än gjort. Det finns dock en komponent av utomhusplatsen som kan få den att bokstavligen lystra till, nämligen en eldkorg. Det finns inget annat som skapar en sådan mysig och välkomnande känsla än en varm, behaglig och vacker brasa.

Men det är faktiskt riktigt svårt att veta vilken eldkorg som är bäst när man köper på nätet. Det finns hur många olika modeller som helst med flera olika prisklasser. Många online affärer brukar ofta skriva om saker som de vill att du ska höra. Du får alltså ibland inte höra allt om korgen, utan kanske bara det positiva. Så när eldkorgen väl kommer hem är den kanske inte alls som du förväntat dig. Du vill ju definitivt inte spendera en massa pengar på något som inte är bra. Om man inte är så insatt kan det därmed bli ganska svårt att köpa en eldkorg bäst i test.

Men det är just därför som jag har gjort mitt eget eldkorg test och byggt ihop en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide för eldkorgar. Jag gjorde den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap om eldkorgar. För att göra den här guiden och hitta de bästa eldkorgarna så har jag nämligen använt och testat några olika eldkorgar. Jag läste även igenom andra tester och kundrecensioner när jag gjorde köpguiden. Med hjälp av all den här informationen så satte jag ihop en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du kan köpa den bästa eldkorgen.

Läs även >>> Den bästa pergolan 2022

Köpguide för bäst i test eldkorg 2022

Som jag skrev innan så kan det vara riktigt svårt att veta vilken eldkorg som är bäst. Men det är just därför som jag har gjort en köpguide för eldkorgar. Det finns en del viktiga faktorer som du måste tänka på när du köper den bästa eldkorgen. I den här köpguiden så har jag listat vad du ska tänka på. Men som vanligt är det allra viktigaste är att du väljer eldkorg bäst i test utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa eldkorgen 2022:

 • Varför en eldkorg är bra
 • Storlek
 • Material
 • Funktion
 • Bränsle
 • Tändning
 • Säkerhet
 • Lokala bestämmelser
 • Väderbeständighet
 • Design
 • Bränsleförbrukning
 • Portabilitet
 • Kostnad
 • Tillåtelser
 • Form
 • Tips

Varför en eldkorg utomhus är bra

Alla älskar att krama runt ett lägereld, oavsett om det är på stranden eller en lokal campingplats. Du vill inte behöva lämna din egendom bara för att njuta av en lägereldsång! Det är där en toppbrand kommer in – det gör att du kan ta lägerelden till ditt däck eller din trädgård (mestadels) säkert, tillsammans med alla de coola sakerna som en eld låter dig göra. Några roliga aktiviteter som låter dig göra är:

 • Rosta marshmallows
 • Håll dig varm på en kylig natt
 • Ställa in atmosfären för en fest
 • Använd ett grillställ för matlagning
 • Röka kött
 • Överväga livets svårigheter

Okej, så den sista kan vara lite extrem, men med anor från de förhistoriska åldrarna har människor alltid varit besatta av eld. Det ser coolt ut, det är användbart, och med rätt utomhus eldkorgen kan det bli en mittpunkt i din bakgård.

Eldkorg utomhus
Så här kan en mysig uteplats se ut när du har din eldkorg utomhus.

Storlek

Först måste du bestämma vilken storlek din eldkorg kommer att ha. Letar du efter en permanent funktion eller något mer bärbart som du kan ta med på resor? Eldkorgar kan vara stora, permanenta element i ditt utomhusutrymme eller mindre, vikbara tillbehör för att ta med på en campingtur eller något däremellan.

Stor

Större eldkorgar rymmer mer trä, vilket skapar en större eld, men har du möjlighet att rymma denna större storlek? Om du tänker flytta din eldkorg ofta är det kanske inte det bästa alternativet. Tänk noga innan du köper en eldkorg som är över 3 meter bred, för när det kommer till det ska brandgropar vara trevliga, inte ett besvär.

Mellanstorlek

Medelstora eldkorgar är de vanligaste storlekarna på grund av sin manövrerbarhet, kostnad och bekvämlighet. Dessa är vanligtvis cirka 75 cm breda och rymmer en anständig mängd trä. De flesta stilar i denna kategori har stativ som gör det enkelt att rengöra och kassera aska. Eftersom de är så vanliga kan du hitta många stilar och typer inom mellanklassen.

Liten & bärbar

Mindre eldkorgar är gjorda med avsikt att flyttas ofta. Om du vill ha en eldkorg som du kan ta med camping eller till en väns hus; detta är storleken att välja. Några av dessa mindre eldkorgar har till och med vikbara ben och bärväskor för bekvämare transport. Du kan också hitta bärbara eldkorgar med hjul för enkel askrensning och transport.

Material

Det kanske viktigaste när du bestämmer dig för din perfekta eldkorg är materialet som används för att konstruera det. Materialen motsvarar inte bara hållbarhet; de skapar också en viss stil. Beroende på dina behov och din stilpreferens kommer den framträdande komponenten i din eldplats att få enorm inverkan.

Stål

Eldkorgar i stål består av ett brett utbud av modeller som varierar i pris och kvalitet. Stål är ett utmärkt material eftersom det lätt kan formas till alla tänkbara former. Var bara försiktig, oskyddat stål rostar med tiden, så var noga med att köpa en som är pulverlackerad och var medveten om de fysiska förändringar som din eldkorg kan utstå. Avancerade modeller är vanligtvis handgjorda av en stålhantverkare och är extremt unika, medan de billigare modellerna är mycket vanliga och finns i många stilar och storlekar.

Kakel & sten

Vanligtvis tillgängligt gasbränsle och ibland vedeldade, kakel- och stenbrunnar är vanligtvis mycket unika och konstnärliga. De är gjorda med en solid stålram och nätkropp, med plattor, stenar eller tegelstenar som sedan appliceras på nätkroppen med standard murade procedurer. Dessa steneldgropar är i allmänhet mycket tunga så frekvent rörelse rekommenderas inte.

Koppar

Koppar är grödans grädde när det gäller eldkorgar. Dessa kommer inte att rosta – i själva verket utvecklar de flesta eldkorgar av koppar en önskvärd patina under många års användning. Koppar kan formas till i slutändan vilken form som helst och kommer att vara praktiskt taget evigt. Kopparprodukter tenderar att vara på den dyra sidan, men kostnaden är värt det på lång sikt.

Gjutjärn

Gjutjärn är ett av de vanligaste materialen som används i konstruktion och eldkorgar skiljer sig inte åt. Gjutjärn är billigt, enkelt att arbeta med och tillräckligt lätt för att röra sig vid behov. Gjutjärn är inte lika starkt som smidesjärn eller så tungt, men för vissa är gjutjärns lätta natur önskvärd.

Rostfritt stål

Eldkorgar i rostfritt stål har alla de fantastiska funktionerna i rostfritt stål, inklusive ett rostfritt, hållbart material som kommer att se bra ut i flera år. Många gillar det industriella utseendet på rostfritt stål, liksom funktionaliteten. Tyvärr är eldkorgar i rostfritt stål sällsynta och finns bara i mycket få stilar på grund av deras dyra pris.

Funktion

När du väljer den perfekta eldkorgen vill du också överväga vad du vill använda eldkorgen till. Vill du bara njuta av en utomhuseld eller vill du också använda den för att laga mat? Kanske vill du bara att det ska fungera som möbler eller dekor i ditt utomhusutrymme? Idag finns det eldkorgar för att rymma allt du kan önska.

Grill

Det är extremt effektivt att ha en eldkorg som kan fungera som en grill. Många tycker också att mat tillagad över öppen eld är också läckra! Många av Serenity Healths eldkorgar levereras med ett kokgaller, men du kan också köpa ett galler för att passa eldkorgar som inte redan levereras med en.

Konst

Konstnärliga eldkorgar är perfekta för dem som vill ha ett mer unikt utseende på verandan eller poolområdet. Dessa eldkorgar är utformade för att skapa ett konstnärligt utseende som säkert kommer att göra ett uttalande i alla utomhusområden.

Lägereldsring

En lägereldring är ett utmärkt lätt och säkert alternativ för lägereldar på bakgården. Om du vill njuta av ett enkelt lägereld säkert utan att bryta banken eller göra mer arbete för dig själv kan en brandring vara det perfekta alternativet.

Bränsle

Det finns många olika typer av bränslen som kommer att driva ett eldkorgsbord, var och en med en unik uppsättning egenskaper och brännkvalitet. Läs vidare för information om varje typ av bränsle för att bestämma den bästa bränslekällan som passar dina behov och livsstil.

Propan

Propan är det vanligaste bränslet som används i utomhusvärmeapparater som uteplatsvärmare och grill. Propan ger en ren brinnande eld som gör dem praktiska för användning i eldkorgsbord. Propan är inrymt i propantankar, som lätt fäster vid eldkorgen och ofta döljs. Medan propan kan leverera bekvämlighet och överträffa andra bränsletyper, är det ofta dyrt att propan fylls på tankar regelbundet.

Naturgas

Inbyggda eldkorgsbord ansluter till en naturgasledning, vilket är bekvämt för kunder som ofta använder sitt utomhusutrymme eftersom det inte finns något behov av att byta ut använda propantankar. En permanent naturgasledning innebär att kunderna aldrig behöver oroa sig för att driva eldkorgen, men det saknar också bekvämligheten med ett bärbart eldkorgsbord. Installera ett inbyggt eldkorgsbord men kräver professionell installation för att säkert ansluta en naturgasledning, vilket kan visa sig dyrt.

Trä

Att bränna trä är den mest elementära metoden för att skapa värme och ljus utomhus. Denna naturliga metod kan visa sig vara mer kostnadseffektiv än att använda propantankar.

Träkol

Kol används för att skapa en kontrollerad, jämn värme som ger en liten flamma. Det är en snabb, bekväm och enkel metod för att tanka ett eldkorgsbord.

Bioetanol

Bioetanol är perfekt för familjer och är en miljövänlig bränslekälla som inte släpper ut rök, aska eller glöd. Detta renbrinnande bränsle är extremt effektivt och säkert.

Gel

Gel är ett annat bränslealternativ som inte avger rök eller lukt.

Tändning

Vad jag egentligen menar här är lättheten att antända. Om du ser dig själv gå ut och bara vända på en brytare för att sätta på din eldplats, vill du skaffa dig en propanmodell. Vedeldade eldkorgar kan verka fantastiskt rustika, men det tar tid och ansträngning att tända. Om du föredrar något mer bekvämt kan du behöva välja gas.

Eldkorg utomhus säkerhet

Eldkorgar är först och främst en öppen låga. Liksom de flesta öppna lågor, måste man behandlas med respekt och försiktighet. Så här är ett par säkerhetstips för när du använder eldkorgen. Använd pokern för att öppna eldkorgsdörren, flytta stockarna runt, ändra gallerets läge etc. Anledningen till att de flesta eldkorgen kommer med en poker är att hålla händerna borta från all het metall och eld.

När du använder en eldplats för bord, placera inte något på bordsavsnittet som du måste nå över lågan för att få. Placera dem minst 10 meter från andra ytor med chimineas och skålbränder och var borta från att värmen de producerar kan missfärga ytan under dem. Lämna askan i din eldkorg minst sex till åtta timmar innan du rengör den. Glöd och aska kan vara mycket heta mycket längre än du tror. Häll inte vatten i askan. Ångan kan skålla dig, och vattnet kan skada din eldkorg.

Lokala bestämmelser

Innan du köper en eldkorg, kolla med stadens byggnadskoder och lokala myndigheter för regler som gäller placering av eldkorgen utomhus eller begränsningar för vedeldning. Om du bor i en lägenhet eller ett lägenhetskomplex, kolla också med din byggnad eller husägare förening för att se om det finns några regler angående eldkorgar utomhus. Om du hyr, kör den förbi din hyresvärd.

Det finns ofta regler för placering av eldkorgar för säkerhet, som att placera en eldstens minst 10 meter från byggnader och staket. Vissa län kan kräva en platsinspektion av lokala brandmyndigheter för att kontrollera att din föreslagna plats är brandsäker. Om länet reglerar bränsletyp av miljöskäl, hoppa över vedeldade modeller och välja rökfria som körs på propan eller naturgas.

Tänk på lokala bestämmelser om du ska ha din eldkorg utomhus. På vissa platser är dina möjligheter begränsade.

Väderbeständig beläggning

Förutom att de är designade med värmebeständig beläggning, finns det många eldkorgar som har konstruerats med en speciell pulverlackerad yta eller rostbeständig beläggning för att skydda eldkorgen från att korroderas eller förstöras av regn, snö eller hagelskador.

Design

Designen och estetiken på ditt eldbord är ett personligt val; att matcha ditt bord till ditt utomhusbostadsutrymme kommer ofta att vara den första överväganden när det gäller material. Oavsett om det är samtida vävd korg, en antik kopparfinish eller snygg, ren aluminium är den bästa exteriördesignen något som bara kan bestämmas av dina andra möbler eller önskat utseende.

Som sagt, när det gäller byggnads- och materialkvalitet finns det viktiga överväganden. Du får vad du betalar för. Lågkostnadsbrandbord som använder plåt och tunna kraftbeläggningar för väderbeständighet tenderar att ha skarpa, osäkra kanter och håller inte länge. Även om du kan spara lite pengar från början med produkter som dessa, kommer du inte att ha en tillfredsställande upplevelse med att använda en som ditt eldbord.

När man tittar på material är det bra att leta efter robusta och hållbara material som rostfritt stål 304 och aluminiumramar. Rostfritt 304 är ett av de mest hållbara materialen som du hittar för ett bord och kommer att säkerställa en hållbar armatur för ditt utomhusutrymme. Aluminiumramar rostar inte, är lätta och gör det lättare att flytta och installera eldbordet.

Bränsleförbrukning

Om du installerar eldkorgen på en plats med tillgång till naturgas är det bra att se till att bordet du köper kommer med eller erbjuder ett naturgasomvandlingssats som tillbehör. Detta är ett mycket billigare alternativ än propan, vilket kan bli ganska dyrt om eldbordet används i stor utsträckning. När det gäller utomhusbord för propaneld är det också viktigt att överväga var propan kommer att lagras.

Många bord erbjuder förvaring inom bordet, vilket ofta är att föredra framför att propanbehållaren är synlig åt sidan och att gasslangen exponeras som utlösningsrisk. Större uteplatsutrymmen kan ha sina områden för att lagra propantankarna, men de flesta utrymmen kommer att dra nytta av säkerheten, det rena utseendet och bekvämligheten med inkluderad förvaring. Om du planerar att använda eldbord för naturgas, bekräfta hur naturgasen kommer att anslutas till ditt system innan du köper en enhet. Detta kommer att se till att du väljer ett bord som ser bra ut och fungerar bra i ditt utrymme.

Permanent eller bärbar

Ett annat övervägande när du köper bäst eldkorg är om du vill ha en bärbar modells flexibilitet eller vill investera i den bästa eldkorgen som kommer att stanna kvar som en permanent funktion i din trädgård. Lätta bärbara eldkorgar kan vara ett utmärkt alternativ för hyresgäster; du kan flytta runt dem och tända dem i olika delar av trädgården.

Kostnad

Eldkorgar har ett brett utbud av kostnader. Med en eldkorg gjord med staplade stenar i en ring eller en basmodell (vanligtvis gjord av metall och endast för vedeldning) kan du hålla priset under 1 000 kr. Fristående eldkorgar gjorda av material som sten, betong eller pulverlackerad metall kan gå från 3 000 till 20 000 kr eller mer, beroende på design. För anpassade och inbyggda modeller, budgetera 10 000 till 50 000 kr eller mer.

Tillåtelser

I allmänhet behöver du inte tillstånd för att installera den bästa eldkorgen för bakgård i standardstorlek. Om du väljer en eldkorg som körs på naturgas kan du behöva tillstånd för att förlänga din gasledning. Vissa län kan kräva en platsinspektion av lokala brandmyndigheter för att kontrollera att din föreslagna plats är brandsäker. Eldkorgar som anses vara extra stora (över 120 cm i diameter) kan kräva tillstånd eller ha andra säkerhetskrav eller installationskrav. Kontrollera stadskoderna och lokala myndigheter innan du börjar.

Form

Vilken form som fungerar för dig beror på storleken på ditt utrymme och vilken typ av underhållning du tänker på. En fyrkant är den perfekta formen för små sammankomster. Om du vill ha den klassiska eldkorgen där du kan se alla runt, gå till cirkeln. Om du gillar funktionaliteten hos en eldkorg som kan bli en matplats eller bara kyla, välj en rektangel.

Tips för säkerhet och underhåll för eldkorgen

Eldkorgar är ett underbart tillskott till din gård. Eftersom de genererar värme och eld, och eftersom du kanske använder en gasdriven eldplats, är det bäst att ha några säkerhets- eller underhållstips i åtanke.

Läs och följ tillverkarens anvisningar innan du börjar använda eldkorgen. Om du har en vedeldad eldkorg kan du använda gnistskyddet om det finns, eftersom det skyddar dig mot gnistor och glöd. Använd en eldpoker för att justera stockarna i eldkorgen. Om du använder en bensindriven eldplats ska du alltid kontrollera gasbeslagen och bensintanken innan du börjar använda den. Rengör askresterna regelbundet så att elden brinner mer effektivt. Flytta inte eldkorgen när den är varm, vänta tills den har svalnat. När du är klar med eldkorgen och glöden har tappat, täck den med locket.

Detta är särskilt viktigt om det är starka vindar eftersom eventuella kvarvarande glöd kan flyga iväg och ta eld i alla omgivande träd. Använd inte eldkorgen för nära trädgrenar med låg hängning. Fyll inte i din grop för mycket eftersom du kan skada den eller orsaka brandrisk. Placera eldkorgen på en plan yta för att undvika att gropen välter. Lämna aldrig eldkorgen utan uppsikt och håll utkik efter barn och husdjur medan eldkorgen används. Om du använder en eldkorg som är gjord av koppar, lägg till ett grunt sandlager i gropens botten för att skydda ytan från extrem värme. Sanden hjälper också till att bibehålla kopparytans utseende.

Om du vill ha din eldkorg utomhus rekommenderar jag mitt “Bäst i test” val då den har hög tålighet.

Lista över de bästa eldkorgarna 2022

 • Bäst i test: Beijer Eldkorg
 • Populärast: Granngården Eldkorg
 • Premiumval: Landmann Ball of Fire
 • Billigast: Redfire Eldkorg Denver

Hur man använder en eldkorg

Hur man tänder en eld

Bäst eldkorg
Eldkorgar brinner väldigt vackert på kvällen. Se till att köpa bäst eldkorg efter dina behov så att du garanterat blir nöjd!

Du ordnar försiktigt en liten bunt strimlat papper och kvistar. Med en tändstickan tänder du din hög och lägger försiktigt till större och större träbitar tills elden är självförsörjande. Du tar ett steg bakåt, ett flin som slår i munnen. En känsla av primär tillfredsställelse tvättar över dig, att veta att du har skapat något från ingenting. Tja, ingenting utom lite tålamod och kunskap. Om du letar efter ett enkelt men effektivt sätt att starta en brand ska du inte leta längre än startvätska, även känd som tändvätska. Töm dina stockar i vätskan och antänd träkanten med en tändsticka eller tändare. Se till att hålla ditt ansikte och händer borta från gropen så mycket som möjligt för att undvika att sjungas av den initiala flamman som kan uppstå.

Det kan ta ett par försök, särskilt om din ved inte är kryddad. Undvik att hälla tändvätska på en befintlig flamma, eftersom det sällan kan brinna hela vägen tillbaka upp till flaskan. Var också mycket försiktig med att hålla all vätska i gropen. Om du råkar spilla, vänta bara några minuter tills ångorna försvinner innan du inför en eld i området. Kanske tycker du särskilt om den lilla extraansträngningen som krävs för att starta en eld från en match och lite tinder. Kanske har du haft en dålig upplevelse med tändvätska. En av de största fördelarna med att gå på old school är mängden kontroll du kommer att ha i processen. Genom att behöva hantera varje steg blir du mer medveten och anpassad till din eld, vilket gör det lättare att hantera när kvällen går ut.

Börja med att samla ihop papper, tidningspapper eller annat fint, lättantändligt material. Undvik glansigt tryckt papper eftersom det producerar skadliga kemikalier när det brinner. Strimla och smula din tinder till en lös boll. Stapla små pinnar och kvistar runt bunten i form av ett tält. Tänd basen på din tinder och blåsa försiktigt på lågorna. Du bör blåsa med samma kraft som du skulle använda för att ruffa frön på en maskros utan att skicka dem skyhöga. När kvistarna tänds sätter du långsamt större träbitar och väntar tills även de brinner. Upprepa detta tills elden är så stor och varm som du vill att den ska vara.

Säkerhetsöverväganden

När du tittar bort gör en glöd en paus för frihet från elden med ett snäpp. Det tumlar genom luften innan det sätter sig på ditt utsträckta ben. Du känner en skarp smärta, som ett bi-sting och springer upp för fötterna medan du skakar benet för att få bort glödet. Det faller till marken och bleknar, dina vänner skrattar åt din löjliga dans. En av dem sträcker sig över och tar tag i metallnätskåpan och placerar över elden. Nästa glöd som är desperat att fly är inte så lycklig.

Eldkorgar är de trevligaste när det enda som brinner är bränslet inuti dem. Här är några saker du kan göra för att njuta av den bästa eldkorgen så säker som möjligt. Tänk på att detta inte täcker alla möjliga scenarier, men det kommer att täcka grunderna och få dig att tänka på de inneboende riskerna med att hantera en brand.

Håll en brandsläckare till hands

En av de viktigaste sakerna med att skapa en eld är att ha ett sätt att släcka den. Det bästa alternativet finns i form av en brandsläckare. Se till att den är full och inte har nått sitt utgångsdatum också. Brandsläckare finns i olika typer, var och en används för olika scenarier. Det är bäst att undersöka och veta vilken typ som är bäst för det bränsle du brukar använda innan behovet någonsin kan uppstå.

Att hålla en hink vatten till hands är åtminstone ett snabbt och enkelt sätt att släcka felaktiga lågor. Tänk på att snabbkylning kan orsaka skevhet eller annan permanent skada på din eldplats, så undvik att dumpa vatten direkt i gropen om möjligt. En hink med vatten fungerar bäst i situationer där eld flyr ur höljet, men har inte antänt något annat.

Använd ett metallskydd över elden!

En av de enklaste lösningarna för att hålla en eld inne är att använda ett metallnätöverdrag över elden när du inte lägger till trä eller lagar mat. Skyddet låter fortfarande elden få mycket luft och brinna starkt, men begränsar dess storlek och hindrar eländiga glöd från att fly.

Håll allt lättantändligt borta från gropen

Det här tipset är särskilt viktigt om du har en metallhäll av något slag. Metallen på din eldkorg kan nå hundratals grader och kan vara tillräckligt varm för att antända tyger, döda löv eller andra brandfarliga material i deras närhet. Se till att din eldkorg ligger på en fast, brandsäker yta och håll området fritt från allt som kan brinna. Förvara även lösa, tunna kläder när du lägger till trä eller arbetar nära lågorna.

Tänk på vad du eldar

Det kan vara frestande att kasta saker som pappersplattor, servetter eller andra sopor i en eld, men det kan orsaka onödiga faror. Brinnande papperskorgen tenderar att flaga isär och lätt tas upp av vinden. Den kan sedan transporteras dit den potentiellt kan starta en brand. Det enda du bör bränna i din bästa eldkorg är standardbränslen, som trä eller kol. Detta gäller särskilt för gaseldade bränder eftersom de är byggda för att inte producera aska så att allt som skapas är svårt att ta bort och kan täppa till bränsleledningar.

Nu kan det här fånga dig ur vakt, men inte allt trä är säkert att bränna. Detta kan verka något kontraintuitivt, särskilt när man överväger att vissa eldkorgar marknadsförs specifikt som ”vedeldning”.  Det finns många saker att komma ihåg när det gäller brandsäkerhet, men de flesta av dem kan kokas ner till tre saker. Var medveten om elden och allt runt den. Använd sunt förnuft hela tiden. Ha flera felsäkringar på plats. Tänk bara, ju säkrare en miljö du upprätthåller runt din eldkorg, desto mer kommer du att kunna njuta av den.

Håll elden i gång

När du njuter av flamman i din eldkorg, märker du att den har börjat dö lite och inte släpper ut samma mängd värme som den hade varit för ett tag sedan. Du står nu vid en korsning. Lägger du till virke omedelbart och riskerar ett överdimensionerat brasa, eller väntar du och riskerar att passera en punkt utan återkomst som skulle innebära att du tänder upp elden från grunden? Denna färdighet lärs bäst genom erfarenhet. Ju fler bränder du gör, desto mer kommer du att kunna sticka och underhålla elden intuitivt. Här är några saker du kan se efter för att veta när du ska lägga trä i din eld.

Om din eld inte producerar mycket flamma men ändå lyser och utstrålar värme betyder det att du har en stark kolbädd. Vid denna punkt använder du en pinne för att försiktigt exponera dessa kol och lägga till trä i elden. En annan sak att titta på är färgen på eldens hjärta. En ljusorange, vit eller blå kärna indikerar mycket värme och eld. Du bör lägga till mer ved om utstrålningen börjar blekna. Det är faktiskt ganska svårt att låta en eld dö ner till den punkt där den inte lätt tänder trä som läggs på den. Återigen är övning din bästa vän. Gå ut och gör några bränder. Låt dem avsiktligt brinna ut. Stapla träet på olika sätt och observera effekterna. Det bästa sättet att lära sig är att göra.

När elden dör

Det är slutet på kvällen. Ölet har druckits, maten har ätits och folket har spridit sig. Du låter elden brinna ut när du tar upp papperskorgen. Nästa morgon märker du några ryktvisningar som stiger upp från den fina askan. Kan det fortfarande finnas några glödande kol i eldkorgen? Det finns några enkla saker du kan göra efter en eld för att se till att allt är ordentligt släckt och kylt. Det första du kan göra är att placera ett solid metallock över eldkorgen. Detta svälter syrebranden och kväver den snabbt.

När du är säker på att elden är släckt, kontrollera hur mycket aska och outnyttjat material som finns kvar i gropen. Om askan börjar fylla upp den, skopa den i en separat metallbehållare. Du kommer att vilja låta din askhink sitta några dagar för att garantera att allt har svalnat till omgivningens temperatur. Du kan nu kasta asken i papperskorgen eller till och med använda den som gödningsmedel.

Fördelar och nackdelar med olika bränsletyper

Som nämnts tidigare finns det flera typer av eldkorgar tillgängliga på marknaden. Varje typ har något unikt att erbjuda och har sina för- och nackdelar. Oavsett om du har en permanent, tillfällig eller bärbar struktur är det inte ett problem med ett anständigt utbud av bränsletyper att välja mellan att tända dem.

Ved eldkorg utomhus

Trä är en populär bränslekälla för att tända eldkorgar. Människor har använt ved för eld långt före uppfinningen av eldkorgar inomhus eller utomhus. Det bästa med denna bränsletyp är att den ger dig autentisk eld, brännande värme och långa, vackra lågor. Om du älskar äkthet skulle det vara ett bra alternativ att välja en träbaserad bränslekälla.

Det är en viktig orsak bakom den stora efterfrågan på vedeldade gropar. De erbjuder den verkliga knastret du kommer från trä tillsammans med den verkliga röken och värmen från ett lägereld. Vedeldade eldkorgar finns i ett anständigt utbud av alternativ som sten- eller tegelgropar, eldkorgar utomhus och vedeldade grillar. En viktig anledning till att många väljer trä som bränsletyp är dess kostnadseffektivitet. Jämfört med andra alternativ som etanol och gas är trä billigare och ger utmärkta lågor.

Fördelar

 • Vackra höga lågor
 • Kostnadseffektivt bränsle
 • Kompatibel med ett anständigt utbud av eldkorgar
 • Ger riklig värme
 • Autentisk rök och träspricka

Nackdelar

 • Mycket högt underhåll
 • Överdriven rök och aska
 • Användare måste vara extra försiktiga med de långa lågorna eftersom de kan fånga möbler och andra föremål
 • Kan locka insekter

Gas eldkorgar

Många eldkorgsägare föredrar naturgas framför andra bränslekällor och av goda skäl. Att installera dem är relativt enkelt än vedbaserade eldkorgar och du behöver inte möta mycket krångel att underhålla eller stänga av dem. Visst är gas dyrare än träbaserade bränslealternativ, men det är betydligt effektivare och håller längre. Populariteten av gas som bränslekälla är en massiv anledning till den ökande efterfrågan på gaseldar. Återigen kommer dessa eldkorgar i olika former, stilar och storlekar. Du kan installera dem var som helst, så länge du har en anständig gasledning. Gasspisar är särskilt ett utmärkt alternativ för personer med permanenta fixturer på sina uteplatser eller bakgårdar.

Om du letar efter en eldkorgstyp som använder bränsle effektivt, leta inte längre än gasbaserade eldkorgar. Gaseldgropar finns i bordsskivor, runda fyrkantiga och sjunkna mönster, så att de matchar ditt utomhus, oavsett om det är din uteplats eller din gräsmatta / miniträdgård. Även om naturgas är lite dyrare än trä, kommer du att tycka att det är ganska dyrt på grund av dess effektivitet och livslängd. Med det sagt kan det hända att du måste skaffa ut en hel del kontanter för att få en gasledning installerad.

Fördelar

 • Ganska billigt på lång sikt
 • Utmärkt bränsleeffektivitet
 • Perfekt för permanenta fixturer
 • Finns i olika utföranden
 • Kräver minimalt underhåll

Nackdelar

 • Kan endast installeras i områden med en gasledning
 • Att installera en gasledning kan vara lite dyrt

Etanol eldkorgar

Etanol är utan tvekan den bästa bränslekällan för eldkorgar inomhus och utomhus. Även känd som biobränsle innehåller etanol hundra procent alkohol. Denna typ av alkohol skiljer sig dock väldigt mycket från den som används som livsmedel. Faktum är att konsumera alkoholen som används för bioetanol är strängt förbjuden. Etanolproducenter ser till att denaturera etanolen genom en mängd olika obehagliga och luktfria smaker.

De flesta hårdvaruaffärer online och offline säljer bioetanolbränsle. Det som är mest imponerande med denna typ av bränsle är att det är otroligt säkert, särskilt när man jämför det med trä och gas. Överväg att välja etanoldrivna gropar om du vill lägga till intriger och atmosfär i din trädgård. Etanol är en brinnande källa som brinner rent och kan brinna utan att producera rök eller obehagliga dofter. Vad mer är, etanolbrunn är oerhört mångsidig, vilket innebär att du kan flytta den vart du vill. Geleldade vedar och eldkorgar är vanliga tillbehör som använder etanol som den primära bränslekällan, även om det finns massor av andra alternativ som också använder den.

Eldkorgar i etanol ger inte användarna den stora mängden värme och rök som erhålls från ved- och gaseldstäder. De är dock ganska säkra och användarna behöver inte oroa sig för saker som tar eld medan deras etanoleldade eldkorgar. Om du letar efter en ren brinnande, effektiv, långvarig, lätt att underhålla lösning för din utomhus- eller inomhus spis, skulle etanol vara det bästa alternativet att gå efter. Visst, det är lite dyrare än trä och naturgas, men dess säkerhet och enastående effektivitet är värt vartenda öre.

Fördelar

 • En renbrinnande källa till bränsle
 • Eldkorgar med etanol är enkla att installera
 • Kräver inte överdrivet underhåll
 • Etanol gör ingen produkt sot, aska eller rök
 • Användare kan använda resterande etanol om de stänger brännaren tidigt
 • Etanol är ett miljövänligt alternativ

Nackdelar

 • Relativt dyrt jämfört med andra bränslekällor
 • Ger inte den stora värmen som trä och naturgas erbjuder

Storlekar på eldkorgar

Eldkorgsindustrin har blomstrat ganska länge och du hittar den här produkten i olika storlekar. Låt oss titta på de populära storlekarna som dessa eldkorgar finns i och bestämma vilken du ska välja.

Liten eldkorg 60 till 74 cm

Att ha minimalt med utrymme utomhus betyder inte att du måste missa en eldkorg. Du hittar ett anständigt utbud av små eld i online och offline butiker. De är perfekta om du har mycket lite utrymme utomhus. Dessutom finns den här typen av öppen spis i samma mönster och stilar som finns i större varianter.

Medium eldkorgar 75 till 94 cm

Medium eldkorgar är ett utmärkt alternativ för användare som har en anständig mängd utrymme men vill spara lite utrymme för andra tillbehör. Precis som de små eldkorgen som nämnts tidigare är deras medelstora varianter lika bra och finns i flera mycket hållbara material och stilar. Överväg att köpa medelstora eldkorgar från pålitliga märken för att se till att de ger utmärkt valuta för pengarna.

Stora eldkorgar 95 till 104 cm

Har du en stor bakgård med gott om plats? Om ja, skulle det vara en bra idé att välja bäst eldkorg ca 75 till 94 cm. Denna produkt genererar mer värme än de tidigare varianterna och ger också tillräckligt med utrymme för att hålla tallrikar, glas och serveringsredskap. Dessutom är stora eldkorgar bra för hem med flera personer, vilket ger dem en mysig plats att samlas och umgås med.

Extra stora eldkorgar 105+

Har du massor av utomhusutrymmen? Att få en liten, medelstor eller till och med en stor spis skulle inte vara en bra idé i fall som dessa. Du bör få ut det mesta av det område du har genom att välja en extra stor eldkorg. Dessa eldkorgar är enorma och kan vara så stora som 105 cm. Du kan till och med stöta på några varianter som passerar 150 till 170 cm-märket. Överväg att få en extra stor eldkorg om du anordnar massiva fester eller sociala sammankomster, eftersom det ger tillräcklig värme spridning jämnt i din bakgård eller gräsmatta.

Om du har din eldkorg utomhus kan det vara värt att investera i en större modell så att du kan få mer värme ut ur den under de kalla höstdagarna.

Typer av eldkorgar

Tegeleldkorg

Ofta hemlagad och permanent, tegel eldstensgropar är strukturer byggda från golvet upp med eldfast tegel såsom eldfast tegel för innerväggarna och omgiven av en mer dekorativ tegelsten. Du kan inte använda vanliga tegelstenar för innerväggen eftersom de spricker under värmen. Du måste också se till att du har en solid betongbas. Se till att du låter den stå i ungefär en vecka innan du tänder den första elden.

Fördelar

 • Billigare om du är praktisk med DIY
 • Du kan matcha din tegelsten till annan inredning i din trädgård
 • Hållbar
 • Kan användas som grill

Nackdelar

 • Mer tid på att bygga eldkorgen
 • Inte bärbar
 • Mindre underhåll
 • Kommer att avge rök

Bäst eldkorg med silhuett

Dessa är eldkorgar som har invecklade mönster som skapar en bildsilhouett. Normalt tillverkad av stål kan du välja mellan olika storlekar, former och mönster.

Fördelar

 • De gör ett uttalande
 • Du kan anpassa din eldkorg
 • Portabla
 • Släpper ut mycket värme

Nackdelar

 • Kommer inte att ha en avsats för att vila drycker eller sitta runt
 • Kommer att avge rök

Bärbar eldkorg

Perfekt om du vill åka camping eller om du inte vill ha en permanent eldkorgen fast i din trädgård. Bärbara eldkorgar ska vara antingen lätta, ha hjul och eller ett bärväska för att göra det enkelt att manövrera och lagra. De är vanligtvis små till medelstora och kan komma med en grill att laga mat på. Försök alltid att använda en säkerhetsskärm för att förhindra att du brinner av gnistor.

Fördelar

 • Lätt att flytta och lagra
 • Perfekt för mindre utrymmen
 • Praktiskt för campingresor
 • Budgetvänligt

Nackdelar

 • Mindre attraktivt

Tvättmaskinseldkorg

Dessa eldstolar är gjorda med en återvunnen trumma från en tvättmaskin och är perfekta för människor som vill bli kreativa och spara lite pengar. Allt du behöver göra är att ta bort trumman från maskinen, tillsammans med eventuella plastdelar och sätta den säkert i marken. Du kan lägga till ben i den om du vill ha det högre från marken.

Fördelar

 • Billigt alternativ
 • Återvinning av gamla material
 • Enkelt att göra
 • Portabla

Nackdelar

 • Mindre attraktivt
 • Metallen kan bli väldigt het
 • Kan skada golvet under om inte på benen
 • Börjar rosta över tiden

Bör man investera i en stor eller liten eldkorg?

Om du köper en eldkorg från butiken kommer måtten att vara förutbestämda men det finns ingen storlek som passar alla. Storleken på din eldkorg beror på typen. Bärbara och bordsskivor kommer sannolikt att vara de minsta alternativen, medan eldkorgs matbord och gasbrunnar typiskt blir större. De flesta märken bör dock erbjuda modeller i små, medelstora och stora alternativ.

Höjden beror på om du vill vila saker på kanten men du ska inte gå mycket högre än 50 cm från marken om du verkligen vill känna värmen. Generellt sett, ju större grop desto mer värme kommer den att avge, men andra faktorer kan ändra detta, inklusive materialet det är tillverkat av och det bränsle du använder för att driva det.

Elektrisk eldkorg

Bäst eldkorg utomhus
Såhär kan det se ut när du har din eldkorg utomhus. Den bästa eldkorgen kan verkligen liva upp höstkvällen.

Elektriska eldkorgar är kanske de mest mångsidiga ur gänget. En elektrisk eldkorg fungerar antingen genom värmefläkt eller infraröd eld. Sättet på fläktvärmaren fungerar är att köra en elektrisk ström genom en metallspole, vilket leder till att spolen värms upp. Den infraröda elden, å andra sidan, arbetar genom osynliga ljusstrålar som färdas rakt i en riktning och värmer föremålen i deras väg (snarare än att stimulera dem att värma sig själva, som en fläktvärmare skulle).

Nu är den största nackdelen att det är helt uppenbart artificiellt. Det är väldigt modernt och ser vackert ut, med många elektriska bränder nu inklusive konstgjorda lågor, men det har bara inte den autentiska öppna eldkänslan (främst för att den inte är). Å andra sidan är elektriska eldkorgar bra om du bor i ett hem med små barn eller husdjur och du oroar dig för deras säkerhet vid öppen eld. Dessa gropar är också mycket säkrare eftersom det inte finns någon chans att flyga glöd eller gasläcka. Så egentligen är det en fråga om, väljer du lockande av en riktig eld eller valde du säkerhet?

Bäst eldkorg med lock

Det är vanligtvis en bra idé att täcka eldkorgen utomhus när du inte använder dem, för att hålla dem skyddade från väder och vind (t.ex. eldstensgropar riskerar att rosta om de utsätts för fukt). Det är också viktigt att du täcker din utomhusgrop för att förhindra att några djur eller insekter sätter sig i din eldkorg och kan skada strukturen. Även om du bor i torrt väder eller om det inte är en särskilt regnig dag ute, är det fortfarande bäst att skydda din grop från UV-strålar, som börjar skada materialet i gropen så fort den är installerad.

DIY eldkorg

Hittills pratade jag främst om typer av gropar du kan köpa i butiken. Men det är också möjligt att bygga din eldkorg. Det är uppenbarligen mycket billigare och ger dig mer val av material och stil, så att du kan skapa den perfekta gropen som passar dina behov. Vissa eldkorgar är svårare att bygga än andra. Till exempel är en gasgrop svår eftersom den krävde rörledning och expertis som de flesta DIY-entusiaster helt enkelt saknar. I guiden nedan kommer jag ändå att visa dig hur du enkelt och säkert kan bygga din egen eldkorg inomhus eller utomhus.

Eldkorgstillbehör

Att bara investera i en eldkorg av hög kvalitet räcker inte. Du bör också överväga att få några viktiga tillbehör för eldkorgar för att effektivisera din upplevelse, vilket gör det roligare. Lyckligtvis finns det ett stort utbud av tillbehör för eldkorgar tillgängliga för att säkerställa att du inte har problem med att underhålla eller skydda den. Låt oss titta på några måste-ha eldstenstillbehör som du måste överväga att köpa:

Eldkorgsskydd

Det sista du vill göra med din eldkorg för utomhusbruk är att utsätta den för ogynnsamma element som regn, skräp, damm etc. Därför är det bäst att investera i ett eldkorgsskydd för att skydda det och öka dess livslängd. Här är några fördelar med ett högkvalitativt eldkorgsskydd som ger dig.

Eldkorgslock

Eldkorgslock är väsentliga för att täcka över eldkorgen när du stänger av den. Människor använder ofta termen lock och lock omväxlande. Men de är väldigt olika. Att täcka din grop med ett lock förhindrar att värme släpper ut, särskilt om träet eller kolet är för varmt. Kom ihåg att det bara räcker att stänga din grop med lock. Du behöver fortfarande ett separat lock för att skydda eldkorgen och locket.

Grill

Eldkorgar med grillgaller är en utmärkt produkt för människor som älskar att laga mat på din eldkorg utomhus. Visst, vissa eldkorgar kommer redan med grillar, men det betyder inte att människor som inte har specialiserade eldkorgar med grill måste missa åtgärden. Du kan få en separat grill till din eldkorg, så att du kan steka marshmallows, jordnötter eller din favoritmiddag med minimalt krångel. Du behöver inte ha några tekniska färdigheter för att installera din eldgrill eftersom allt du behöver göra är att bara placera ovanpå gropen.

Teppanyaki

Teppanyaki eldkorg är en annan produkt speciellt utformad för att laga mat på din eldkorg utomhus. Du kommer att älska det här tillbehöret om du vill ordna fester i din bakgård eftersom det ger dig ett praktiskt alternativ för levande matlagning samtidigt som du lägger till lite atmosfär. Denna produkt har en yttre tallrik för matlagning. Det är en uppgraderad version av en traditionell eldkorg med grill, så att maten inte faller in i gropen.

Petare

Eldkorgspetare är en måste-ha produkt om du vill använda din eldkorg under campingresor. För de som inte vet är den här produkten viktigt för att laga mat på din eldkorg. De leder inte värme, vilket säkerställer att användarna kan vända sina bullar, korv och andra livsmedel så enkelt som möjligt.

Vanliga frågor om eldkorgar utomhus

Kan du laga mat på en eldkorg?

Många eldkorgar är utformade för att dra dubbelt så mycket som både värmare och grillar. Nästan alla gropar kommer att fungera som en godbit för att rosta marshmallows, men du vill välja en eldkorg med grillgaller om du planerar att rasla upp något mer omfattande.

Vilket eldkorgsbränsle är bäst?

Majoriteten av groparna kan köras på antingen kol eller ved. För den autentiska sprakande eldupplevelsen är kvalitetstorkat lövträ din bästa satsning. För matlagning är det dock ofta bättre att välja kol eftersom det ger en mer jämn, långvarig värme. Gas är också ett eldkorgsalternativ, och även om det i allmänhet är dyrare än trä- och koleldade motsvarigheter, passar de bättre för dem som vill undvika att hantera rök och aska. Gasbrunnar tenderar dock att vara mer dekorativa och är vanligtvis olämpliga för matlagning.

Vad är den bästa eldkorgen?

Den bästa eldkorgen för dig beror verkligen på dina preferenser. Om du föredrar en mer traditionell eld än en sten eller tegelgrop som bränner trä är vägen att gå. Om du hellre vill ha en säkrare, modernare eldkorg, antingen välja propan eller gå elektrisk.

Kan du ha en eldkorg i din trädgård?

Självklart. I själva verket är din bakgård överlägset den säkraste platsen för en eldkorg. Det finns mindre risk för inandning av rök eller för att saker och ting får eld. Du bör dock alltid kontrollera dina lokala bestämmelser för att se om det finns några begränsningar för att ha öppen eld på din egendom.

Vilken storlek eldkorgen ska du köpa?

Storleken på eldkorgen kommer att avgöra hur mycket bränsle den rymmer. Även om det i allmänhet inte är så kritiskt för gaseldade eldkorgar, för ved- och koleldade gropar, kommer storleken att påverka hur mycket värme det avger, och för eldkorgar med grillgaller kommer det att påverka hur mycket mat du kan laga på en gång. Om du planerar att sitta nära elden eller bara ska laga mat för ett par personer räcker en grop med en diameter under 50 cm. För större grupper vill du troligen ha en som är 50 cm eller större.

Vilka tillbehör är vanliga till eldkorgar?

Många tillverkare erbjuder tillbehör till sina eldbord, men inte alla dessa är nödvändiga för en bra upplevelse, och många av dem är tillägg som kan vara onödiga utgifter. Tre huvudtillbehör är väl värda pengarna och bör vara primära överväganden när du handlar efter ett eldbord. De användbara tillbehören är ofta, ett lock eller annan täckning, ett vindskydd, en omvandlingssats för naturgas.

Beroende på hur exponerat eldbordet är för elementen, skyddar ett lock eller lock det mot slitage. För bord som bara är lätt exponerade kommer ett lock att göra, men har du din eldkorg utomhus rekommenderas ett lock. Om du bor i ett område där det kan vara extrema stormar som snöstormar eller orkaner, är det alltid bra att ta med eldkorgen inuti, de är gjorda av hållbara material, men det är bättre än ledsen.

Den andra av dessa tillbehör är ett vindskydd. På samma sätt som ett lock / lock varierar detta tillbehör i betydelse beroende på ditt lokala väder och var bordet installeras. Till exempel, om bordet går ut på en högre balkong, kommer ett vindskydd att se till att det kan användas på blåsiga kvällar. För den bästa upplevelsen kommer genomskinliga vindskydd av glas att se till att du fortfarande kan njuta av lågorna. Slutligen säljs ofta naturgasomvandlingssatser som tillbehör. Som nämnts ovan kan hus som använder naturgas spara pengar genom att använda en av dessa ombyggnadssatser.

Eldkorgar med grillgaller har blivit mycket populära de senaste åren. Andra tillbehör är exempelvis vindskydd.

Hur stora är eldkorgar?

Storlek är en av de viktigaste faktorerna när det gäller att köpa en eldstuga. Du vill vara säker på att din nya eldkorg komplimangerar ditt utomhusutrymme och inte rör det eller går vilse i det. Kom ihåg att kontrollera mätningarna i förväg och kontrollera de mot utrymmet du planerar att sätta eldkorgen i. Om eldkorgen är särskilt tung, och bordsbrunnar ofta är, försök att fatta ett hårt beslut om vart den ska gå , eftersom det kommer att bli svårt att flytta runt efter det.

Stilen för eldkorgen är verkligen dikterad av vad du vill använda om. Om du vill använda verktyget, välj en eldplats för bord. Om du vill ha en romantisk atmosfär, välj en eldkorgsplatta. Du kommer inte att kunna laga mat i många typer av chiminea, och en eldkorgsskål är verkligen inte för inomhusbruk. Att ha en tydlig uppfattning om vad du vill få från din eldkorg kan hindra dig från att köpa något som inte passar.

Hur dyra är eldkorgar oftast?

Eldbord är ofta den dyraste möbeln på en hel uteplats, men att köpa bäst eldkorg för dina behov är väl värt kostnaden. När du handlar är det bra att komma ihåg att ett eldkorgsbord av hög kvalitet börjar på cirka 6 000 kr+. Under den prispunkten hittar du inte många högkvalitativa produkter, vilket betyder att det är bra att betrakta 6 000 kr som ett minimipris, även om vissa bord kostar flera tusen kronor. Även inom tabeller med samma pris kan det finnas massiva värdeskillnader, med vissa företag som erbjuder imponerande material och kraft där andra inte gör det. Att shoppa och hitta ett bord som de som ger hög kvalitet till ett lägre pris är det värt det på lång sikt.

Får jag ha ett eldbord där jag bor?

Även på platser med strikta brandkoder tenderar brandkoderna att vara inriktade på öppen bränning, vilket inte påverkar eldbord, propan eldkorgar eller andra kontrollerade brinnande tillbehör. Kontrollera alltid med en lokal brandmyndighet om du är osäker.

Håller min eldkorg utomhus?

De flesta eldbord är slitstarka och mer än tillräckligt robusta för att hantera elementen, men hårt väder kan sänka ditt eldbords livslängd. Att använda ett lock när eldbordet inte används hjälper! Om det någonsin antas vara stora stormar som orkaner eller snöstormar, försäkra dig om att det inte skadas genom att föra eldbordet inuti.

Kan ett eldbord ersätta en värmare?

Även om det finns några eldkorgar med hög värmeproduktion tenderar värmen som kommer från eldkorgen att vara ganska lokaliserad. Det betyder att det räcker att värma en liten balkong eller en uppsättning stolar runt eldbordet, men det ersätter inte en värmare för större verandor eller utomhusutrymmen.

Ska man välja en permanent eller portabel eldkorg?

En viktig fråga att ställa dig själv när du väljer en eldkorg är: “kommer jag att vilja flytta den?” Du kanske gillar tanken på en grop som är inbyggd i din veranda, men något som husägarens regler eller brist på infrastruktur kan göra det omöjligt. Alternativt kan du helt enkelt föredra att ha en grop som enkelt kan flyttas, lagras eller flyttas. Ta dig tid att lära dig ditt utrymme och avgöra vilka alternativ du har tillgängliga för dig.

Vilka tips finns om man ska bygga sin egen eldkorg?

Om du är behändig och föredrar att skapa din egen eldkorg, här är några tips:

 • Bygg den minst tre meter från byggnadsstrukturer, träd och staket.
 • Se till att det inte finns något direkt hängande ovanför eldkorgen.
 • Se till att du har en stabil bas för gropväggarna så att väggarna inte spricker när marken rör sig över tiden.
 • Se till att du använder brandsäkra tegelstenar.
 • Fyll ett hål mitt på ytan med grus för att tömma regnvatten och täck sedan hela ytan med grus.
 • Förvara en hink med vatten eller brandsläckare i närheten i nödfall.
 • Använd inte stenar som har sänkts ned i vatten; de kan explodera med eldens hetta.
 • Gör inte din grop för liten eller för stor. För liten och elden kommer inte igång, för stor och den kan komma ur kontroll. 0,9-1,2 meter bred är ungefär genomsnittet.
 • Lämna små luftspalter i innerväggen för att mata elden.
 • Låt eldkorgen stå i minst sju dagar innan du tänder din första eld.

Är utomhusvärmare dåliga för miljön?

Ingen utomhusvärmare är ”bra” för miljön. Tyvärr är det enda riktiga miljövänliga sättet att hålla dig varm i din trädgård att förpacka i filtar eller kasta på en extra bygel. Uteplatsvärmare för gas är en av de värsta när det gäller energieffektivitet och mängden koldioxidutsläpp. De är också ganska dyra. Eldkorgar och chimineas är inte heller bra.

Enligt Institutionen för miljö, livsmedel och landsbygd så har luftkvaliteten i Sverige har förbättrats avsevärt under de senaste decennierna, men förbränning av fasta bränslen (som kol och trä) i våra hem är den största bidragsgivaren av skadliga partiklar (PM). Detta beror på att när trä bränns släpper det ut skadliga föroreningar, såsom små partiklar som kallas PM2.5. Dessa små partiklar kan lätt inhaleras och kan komma in i blodomloppet. Våta stockar och kol avger högre nivåer av PM, så om du fortfarande vill investera i en eldkorg, bränn alltid torr ved.

Vilka olika storlekar av eldkorgar finns det?

Små eldkorgar varierar från 50-60 cm. De är mer lätta och bärbara, så de är det perfekta valet för en delvis sluten eldkorg med grill, uteplats eller däck, eller så kan du använda dem på en campingferie. Vissa små gropar är utformade med handtag eller en säkerhetsring och bärväskor som gör dem lätta att transportera och förvara. Medelstora eldkorgar varierar i storlek från 75 till 90 cm. De rymmer en generös mängd trä och genererar också bra lågor och värme. De fungerar också bäst i små till medelstora gårdar.

De är också relativt lätta att manövrera. Liksom små gropar ser behållaren som håller elden ut som en skål som kan göras av rostfritt stål eller gjutjärn. Skålen levereras med stativ eller robusta ben och en eldskärm som skyddar dig från eventuella glöd. Stora eldkorgar är perfekta för medelstora trädgårdar eller trädgårdar. De varierar i storlek från 100 till 110 cm i diameter. Stora gropar kan likna ett lågt bord där du kan lägga dina drycker, medan andra är gjorda av sten eller koppar i en rund form.

De kan också hålla en stor mängd trä och skryta med mycket lågor och generera mycket värme. Om du grillar eller bara har några vänner för drycker runt elden är en stor bra eldkorg ett utmärkt val. På grund av sin storlek och vikt kan stora gropar vara skrymmande och tyngre att flytta. Så många husägare lämnar dem som en attraktiv permanent armatur i sin trädgård och täcker över dem med speciellt väderbeständigt skydd för att skydda dem från vädret. Förutom storleken och utformningen av gropen finns det några andra funktioner att tänka på när du letar efter en eldkorg som passar perfekt för dina underhållande behov.

Hur bygger man sin egen eldkorg?

Innan du gräver vill du kontrollera säkerhetsföreskrifterna i ditt område för att se vad du kan och inte kan göra. Se också till att du ger ditt elföretag en ring för att fråga om eventuella nedgrävda rör och ledningar. Saker du behöver;

 • Cement
 • Handskar
 • Vatten
 • verktyg för att blanda cement med och i (t.ex. engångsskålar eller skopor)
 • en burk gel eldkorgsbränsle
 • lavasten

Du vill också räkna ut den perfekta storleken på din grop och få inställningsskålar för den. Du behöver en stor plastskål (så stor som du vill att din grop ska vara) och en som är mindre (ungefär hälften av storleken) för att skapa den faktiska gropen.

Blanda

Blanda helt enkelt cementen till en god, tjock konsistens och häll den i den större skålen.

Forma

Lägg sedan in den mindre skålen för att skapa en fördjupning och låt den sitta i cirka 70-90 minuter. Var inte rädd för att jämna ut eller justera på något sätt som behövs.

Vänta

När cementet har härdat ska du först ta bort den mindre skålen och sedan ge den ytterligare en halvtimme att sitta.

Färdigt

Därefter kan du ta bort gropen från insidan av skålen, fylla på eldkorgen i mitten, lavastenen runt och voila!

Var bör jag placera eldkorgen?

Eldkorgar blir väldigt, väldigt heta, så det är ingen överraskning att platsen är viktig både för dess effektivitet och säkerhet vid användning. Generellt beror platsen för din eldplats beroende på vilken typ av eldkorg. En skålgrop är ofta farligare för omgivande områden på grund av den öppna lågan, så det skulle vara säkert att placera den nära eller inne i en sten uteplats. Du vill också hålla det borta från överhängande lövverk, borta från ditt hem och borta från ditt staket.

Tänk på några värmebeständiga träbänkar eller ännu bättre, använd sten eller metall för var som helst nära gropen. En bensindriven eldkorg utomhus har mindre begränsningar för deras placering eftersom det inte finns någon öppen eld, men de avger fortfarande allvarlig värme, så du vill hålla området över elden fritt från lättantändliga material. Du kan sannolikt omge gaseldplatsen med vanliga möbler, eftersom värmen inte bör stråla utåt. Var bara försiktig så att du inte kommer för nära den eller placerar en kudde ovanpå!

Vad är eldkorgar gjorda av?

Din första instinkt kan vara att välja den mest estetiskt tilltalande eldkorgen, men här är några saker att tänka på när du väljer ett material.

 1. Är du den typen som inte har något emot att städa din eldkorg regelbundet, eller vill du köpa den, använda den och glömma bort den?
 2. Hur viktigt är utseende mot funktionalitet?
 3. Vill du att din eldkorg ska utstråla så mycket värme som möjligt, eller vill du att människor ska kunna röra ytor nära den utan att brännas?
 4. Hur mycket är du villig att spendera på din eldkorg?

Här är några av de vanligaste materialen och några viktiga saker när man överväger var och en.

Eldkorg i gjutjärn

Gjutjärngropar är några av de mest prisvärda groparna och har några förmåner. Gjutjärn är känt för sin fantastiska värmekapacitet. Detta innebär att den kommer att absorbera värmen från elden i den och utstråla den värmen jämnt över ett stort område. Det innebär också att det tar gjutjärn lång tid att svalna efter det har använts. Ett annat kännetecken för gjutjärn är dess vikt. Gjutjärn är ökänt för att vara svårt att flytta, så när du hittar en plats för din grop vill du inte flytta den. Med detta sagt kommer inget annat att röra det, antingen inklusive ett kraftigt vindkast eller ett otrevligt barn.

Stål eldkorg

Stål erbjuder en stark balans mellan dyrare material som koppar och mer robusta material som gjutjärn. Det finns också i en mängd olika former. Stål kan köpas vanligt, målat eller pulverlackerat. Det används ofta i kombination med andra material som sten eller keramik. Om du väljer vanligt stål varnas att det är benäget att rosta utan någon förebyggande vård. Som med gjutjärn kan du alltid täcka gropen när den inte används.

Om du bestämmer dig för att du älskar det vittrade utseendet på rostigt stål är det viktigt att inspektera eldkorgen regelbundet för att säkerställa att den inte har korroderat hela vägen igenom. Du kan också applicera en värmebeständig klar beläggning för att skydda den från att rosta när den når en tillfredsställande rostnivå. Den mest hållbara formen av stål är pulverlackerat stål. I pulverlackerat stål har viss färg smälts in i stålets yta för att skapa ett flisande och korrosionsbeständigt yttre skal. Som alltid, med ökad prestanda kommer ökade kostnader, men det kan ge dig lite sinnesfrid och en mer långvarig grop.

Eldkorg i rostfritt stål

Är du trött på att oroa dig för att rost bildas på gjutjärn och vanligt stål? Här är där det slutar. Är du störd av fingeravtryck och fläckar som visas sekunder efter en noggrann rengöring? Du kan inte vinna dem alla. Rostfritt stål erbjuder några av de bästa balansen mellan metallerna. Den är korrosionsbeständig, relativt lätt, lätt att underhålla, prisvärd och övergripande hållbar. Det finns verkligen inget att klaga på här. Rostfritt stål finns i polerade, borstade och målade ytor, varav en säkert matchar din smak. Se bara till att du har en polerande trasa nära till hands.

Koppar eldkorgar

Koppar är en av de mer lyxiga metaller som finns för eldkorgar men håller otroligt bra mot miljön och är fantastisk för att utstråla värme. Med tiden kommer koppar att utveckla en grön patina när den oxiderar, men det kan vara lika attraktivt som en nypolerad eldkorg. Kopparbrandgropar erbjuder några av de mest otroliga estetikerna där ute, särskilt när de åldras. Om du inte tycker att du älskar den nya blå och gröna nyansen måste du regelbundet rengöra eldkorgen med specifika rengöringsmedel.

Vissa eldkorgar har en beläggning som skyddar dem en stund, men detta måste appliceras på nytt när kopparen börjar bära. Detta gör koppar till ett relativt högt underhållsmaterial om du vill behålla den ursprungliga glansen. En koppar eldkorgen blir extremt varm, vilket gör den idealisk för uppvärmning av ett större område, men var försiktig! Det är också mycket lättare att bränna sig på detta underbara material.

Eldkorg i aluminium

Med sin låga vikt är aluminium perfekt för dig om du är typen som ständigt ordnar om ditt bostadsutrymme för att hålla sakerna fräscha. Korrosionsbeständigheten och hållbarheten är plus. Till skillnad från järnbaserade metaller rostar inte aluminium. Det oxiderar dock och bildar en pulverformig vit beläggning som faktiskt ytterligare skyddar metallen från skador. Aluminium är en av de enklaste metallerna att ta hand om, och med sin låga kostnad är den perfekt med en budget.

Eldkorg i keramik och sten

Keramik och sten kan ge dem en mer organisk, autentisk lägereldkänsla som metaller helt enkelt inte kan matcha. Den kommer inte heller att rosta eller korrodera och är ungefär så lågt underhåll som det blir. Det största problemet med keramik och sten är med deras bräcklighet. För ett ögonblick kan detta verka absurt, men kom ihåg att även om sten och keramik är hårda, är de också spröda.  Dessutom är de inte lätt att reparera om de skulle spricka eller flisas. Keramik och sten överför inte heller värme på samma sätt som metaller gör. Detta kan vara en välsignelse om du vill ha din eldkorg någonstans där den kommer att vara i närmare kontakt med människor. Dessa material är särskilt bra för ytor som sträcker sig från din eldkorg.

Sammanfattning av köpguide för eldkorgar

Eldkorgar blir alltmer populära för varje dag som går. Ett stort antal varumärken tävlar mot varandra genom att tillverka eldkorgar. Så du hittar en enligt din budget och specifika krav. Lyckligtvis, med detaljerna och viktiga överväganden som diskuteras i den här artikeln, kommer det att vara en promenad i parken att välja en eldkorg för ditt hem.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top