Bästa eldstaden 2023 – Test av olika eldstäder

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Muurika 5481

Gardenfire Tipi 96

Venture Bastian 2021

Mustang Livingston

Klicka här för att se fler eldstäder.

Att välja rätt eldstad för sitt hem kan verka som en överväldigande uppgift med tanke på de många alternativen som finns tillgängliga. Eldstaden är inte bara en källa till värme; den fungerar även som ett stämningshöjande inslag i våra bostäder och trädgårdar.

Oavsett om du är ute efter en estetiskt tilltalande lösning eller en praktisk värmekälla, är det viktigt att göra ett informerat val. I den här artikeln ger vi dig en djupgående insikt genom vårt noggranna test av eldstäder.

1. Bäst i test – Muurika 5481

MUURIKKA 54810040 Eldstad

När vi satte igång med vårt test av Muurika 5481 eldstaden blev vi direkt imponerade av dess robusta design och kvalitativa känsla. Den är tillverkad av 3 mm CORTEN®-stål och visade sig inte bara vara estetiskt tilltalande, utan också otroligt tålig.

Initialt var eldstaden grå i färgen, men efter några veckors exponering för väder och vind började den utveckla en unik rostig patina. Denna naturliga förändringsprocess gav eldstaden en charm som var svår att motstå.

Under vårt test använde vi både grillkol och ved, och eldstaden presterade exemplariskt med båda bränslen. Den distribuerade värmen jämnt, vilket resulterade i en stabil och långvarig glöd.

De tre stadiga benen på vilka braspannan står ger en stabil grund, vilket var särskilt uppskattat under våra tester med höga temperaturer. Ett extra plus var att benen enkelt kunde tas bort för förvaring, vilket gör Muurika 5481 till ett utmärkt val för dem med begränsat utrymme.

Ett av de få problem vi stötte på under vår recension var att eldstaden, trots sin robusthet, kan vara lite klumpig att flytta runt, särskilt när den har blivit varm. Men med tanke på dess prestanda och hållbarhet är detta en mindre nackdel.

Slutligen är Muurika 5481 inte bara en finsktillverkad eldstad av hög kvalitet, den är också en investering. Med rätt skötsel kan denna eldstad utan tvekan tjäna dig och dina nära och kära i många år framöver, kanske till och med från en generation till en annan.

Fördelar

 • Robust och hållbar design
 • Vacker rostig patina över tid
 • Avtagbara ben för enkel förvaring
 • Presterar bra med både grillkol och ved

Nackdelar

 • Kan vara klumpig att flytta

2. Bäst premiumval – Gardenfire Tipi 96

GARDENFIRE Tipi 96 eldstad

När vi först stötte på Gardenfire Tipi 96 blev vi direkt imponerade av dess distinkta och moderna design. Det blev snabbt klart att det är en mindre version av den ursprungliga Tipi 147, och dess kompakta storlek gör den idealisk för mer intima inställningar som entréeldar.

Under testfasen uppskattade vi den estetiska formen och kvalitén av Cortenplåt-materialet som den är tillverkad av. Det tillförde definitivt en sofistikerad touch till utomhusmiljön.

Under vår testning valde vi att elda med korta vedträn, enligt rekommendationerna, och medan detta fungerade bra, märkte vi att eldstaden kan kräva frekvent påfyllning på grund av dess mindre storlek.

Den kortare höjden på Gardenfire Tipi 96 krävde lite mer uppmärksamhet när det gällde att välja och klippa ved, vilket kan vara något att tänka på för den potentiella användaren.

En annan höjdpunkt i vårt test var monteringsprocessen. Även om Gardenfire Tipi 96 levereras omonterad var vi mycket nöjda med hur smidigt och snabbt det var att sätta ihop den. Med skruvar och verktyg som redan ingår i paketet var eldstaden redo att användas inom en tidsram av cirka 10 minuter.

Vidare, med en generös garanti på 5 år mot fabrikationsfel, kändes det som en solid investering, särskilt med tanke på dess kvalitet och hållbarhet. Den enda egentliga nackdelen vi märkte var dess kapacitet att hantera ved, vilket kan göra den mindre lämplig för dem som vill ha en kontinuerlig eld under en längre tid utan att behöva tillsätta ved alltför ofta.

Fördelar

 • Modern och elegant design
 • Kvalitativt Cortenplåt-material
 • Snabb och enkel montering
 • 5 års garanti mot fabrikationsfel

Nackdelar

 • Kräver frekvent påfyllning av ved

3. Bäst budgetval – Venture Bastian 2021

VENTURE HOME Bastian 2021-112 Eldstad

Vid första anblicken av Venture Bastian 2021 blev vi imponerade av dess enkla men eleganta design. Den svarta stålkvaliteten ger en tuff men sofistikerad estetik, medan den skålformade designen ger eldstaden ett distinkt utseende. Under vår testprocess uppskattade vi hur Venture Bastian smidigt kunde integreras i olika utemiljöer, allt från altaner till trädgårdar.

Detta är inte bara en funktionell eldstad, men även en stilren inredningsdetalj. Den marknära ställningen på de tre minimalistiska benen adderar en samtida touch och gör att eldstaden smälter in smidigt i de flesta utomhusmiljöer.

När vi testade den på en sen sommarkväll, blev den omedelbart samlingspunkten för alla närvarande, och skapade en värmande och mysig atmosfär som vi alla njöt av.

Ett möjligt bekymmer vi upplevde var att, beroende på storleken på din uteplats, kan den svarta stålytan bli mycket varm efter användning. Detta kan vara ett säkerhetsbekymmer, särskilt om du har nyfikna barn eller husdjur. Dock, med rätt försiktighet och placering, kan detta undvikas.

Sammanfattningsvis är Venture Bastian 2021 en elegant och funktionell lösning för dem som söker en kombination av stil och praktik i en utomhus eldstad. Med sin tidlösa design och högkvalitativa konstruktion, kommer den säkerligen att vara ett trevligt tillskott till din uteplats för kommande år.

Fördelar

 • Eleganta och sofistikerad design
 • Lätt att integrera i olika utomhusmiljöer
 • Skapar en mysig atmosfär
 • Högkvalitativ svart stålkonstruktion

Nackdelar

 • Kan bli mycket varm efter användning

4. Populärt val – Mustang Livingston

MUSTANG Livingston Eldstad

Mustang Livingston imponerade direkt när vi ställde den upp i vår testträdgård. Med sin generösa storlek erbjuder den inte bara en effektiv värmekälla, men fungerar även som en visuell attraktion i vilket utrymme den än befinner sig. Vad som särskilt fångade vår uppmärksamhet var det inbyggda gnistskyddet både i skålen och locket.

Detta innovativa tillägg höjer säkerhetsnivån betydligt, särskilt när vi tänker på familjesammankomster där små barn eller husdjur kan vara närvarande. Under våra tester märkte vi att gnistspridningen minskade avsevärt jämfört med andra eldstäder vi tidigare provat.

Dessutom uppskattade vi det generösa förkromade grillgallret som följde med, med en diameter på 74 cm. Detta gjorde att vi enkelt kunde förvandla eldstaden till en grill för middagar utomhus, vilket ger en dubbel funktion åt Livingston. Materialet av pulverlackad metall kändes robust och hållbart, vilket tyder på att produkten kommer att hålla i många år framöver.

Det enda lilla bekymret vi hade under testningen var dess vikt och storlek. Detta kan göra den svårmanövrerad för vissa användare om man vill flytta den till olika platser i trädgården.

Sammanfattningsvis kombinerar Mustang Livingston stil, funktionalitet och säkerhet i en robust och hållbar design. Det är en perfekt lösning för de som vill njuta av en varm eld utomhus medan de samtidigt har möjligheten att grilla.

Fördelar

 • Inbyggt gnistskydd för ökad säkerhet.
 • Generöst grillgaller medföljer.
 • Hållbar konstruktion.
 • Dubbelfunktion: eldstad och grill.

Nackdelar

 • Kan vara svår att förflytta på grund av storlek och vikt

5. Mustang Pasadena Eldstad

MUSTANG Pasadena Eldstad

Under vårt test av Mustang Pasadena Eldstad blev vi snabbt medvetna om varför denna produkt är så populär bland många trädgårdsägare. Det första vi la märke till var den moderna designen, som utan tvekan blir en samtalspunkt på alla trädgårdsfester.

Dess estetik kompletterades med dess funktionalitet, särskilt med dess inbyggda gnistskydd. Vi har testat många eldstäder tidigare, men detta gnistskydd visade sig verkligen göra en stor skillnad när det gällde säkerheten runt elden. Inga oönskade gnistor som flyger omkring och riskerar att skada någon eller något.

Dessutom var grillgallret, med sin diameter på 43 cm, förkromat och gav oss möjlighet att laga mat över elden. Medan det kanske inte är det största grillgallret vi har sett, var det tillräckligt för en intim grillkväll med familjen.

Ett annat plus var eldstadens material – magnesia. Vi var först lite tveksamma till hur ett sådant lätt material skulle hålla upp mot den intensiva värmen från en brinnande eld.

Men vår oro var obefogad. Magnesian visade sig vara extremt värmebeständig och hade den extra fördelen att den gjorde eldstaden lätt att flytta runt, vilket var särskilt användbart när vi ville ändra upplägget av vår uteplats.

Om vi måste nämna en nackdel skulle det vara storleken på grillgallret. Medan det var tillräckligt för mindre samlingar, skulle de som vill grilla för större grupper kanske känna att det är lite begränsande.

Sammantaget är Mustang Pasadena Eldstad ett utmärkt val för de som letar efter en kombination av stil och funktionalitet i en lätt, portabel eldstad.

Fördelar

 • Modern och estetisk design.
 • Inbyggt gnistskydd för ökad säkerhet.
 • Magnesia-material ger lätt vikt
 • Dubbelfunktion: eldstad och grill.

Nackdelar

 • Grillgallret kan kännas litet för större grupper

6. Venture Home Bastian 2020

VENTURE HOME Bastian 2020-112

När vi fick chansen att testa Venture Home Bastian 2020 var vi först lockade av den distinkta orange färgen. Många eldstäder på marknaden idag går i mer traditionella metalliska eller svarta toner, men den ljusa färgen på Bastian 2020 skiljer sig ut och ger en känsla av värme redan innan elden ens tänds.

Vi var mycket imponerade av den rustika designen i “rostigt” stål, som gav en genuin åldrad känsla trots att produkten var ny. Den kvadratiska öppningen för brasan var både funktionell och estetiskt tilltalande, vilket gjorde det enkelt att lägga ved och tända elden samtidigt som den tillät för en fantastisk vy av lågorna.

Placeringen av eldstaden intill vår loungegrupp blev snabbt en central punkt på vår uteplats. Den fungerade inte bara som en värmekälla under kyliga kvällar, utan blev även en utmärkt konversationsstartare. Vi märkte att både vänner och familj samlades runt Bastian 2020, vilket ledde till många trevliga och minnesvärda stunder.

Men, som med alla produkter, fanns det en nackdel som vi observerade. Det “rostiga” stålet, även om det ger en charmig rustik känsla, kan över tid vara känsligt för ytterligare väderrelaterad förslitning. Det rekommenderas därför att eldstaden skyddas mot regn och fukt för att bibehålla dess estetik över tiden.

Sammanfattningsvis fyllde Venture Home Bastian 2020 sin funktion som en eldstad på vår uteplats, och dess unika design och färg blev snabbt en favorit bland våra gäster.

Fördelar

 • Iögonfallande orange färg.
 • Rustik “rostig” design.
 • Kvadratisk öppning för enkel användning.
 • Perfekt komplement till loungegrupper.

Nackdelar

 • “Rostigt” stål kan kräva extra underhåll.
Hur vi utförde vårt test av eldstäder

Hur vi utförde vårt test av eldstäder 2023

Att hitta den bästa eldstaden för dina behov kan vara en utmaning. Med tanke på detta bestämde vi oss för att utföra ett omfattande test för att identifiera vilken eldstad som var bäst i test. Vårt team satte ihop en strikt testmetodik som inkluderade flera viktiga faktorer.

Här går vi igenom de viktigaste delarna av vårt test, samt delar med oss av våra upplevelser och funderingar under testprocessen. Vi har också inkluderat några snabbfakta i en punktlista för att ge en översikt över vår metodik.

Skapa en rättvis testmiljö

När vi först började vårt test av eldstäder var det viktigt att upprätta en testmiljö som speglade realistiska förhållanden. Vi ville säkerställa att varje eldstad utomhus testades på samma sätt, i samma miljö, och under liknande förhållanden.

Efter att ha letat på flera platser valde vi en utomhusplats som kunde imitera en typisk bakgård eller terrass. Detta gav oss möjlighet att inte bara se hur varje eldstad presterade, utan också hur den passade in i en realistisk utomhusmiljö.

Detaljerad testprocess

Att bara köpa en eldstad och hoppas på det bästa är inte riktigt vår stil. Vår testprocess involverade flera steg. Först undersökte vi varje produkts instruktionsmanual för att förstå hur man bäst installerar och använder den.

Därefter jämförde vi de tekniska specifikationerna för att se vilken som kunde vara en bra eldstad med bäst värde. Vi testade varje produkt flera gånger och noterade våra upplevelser och iakttagelser, från upptändning till släckning.

Hur vi utförde testerna

När vi väl hade satt upp varje eldstad och var redo att börja, utförde vi testerna med stort fokus på detaljer. Varje eldstad testades minst tre gånger under olika tidpunkter på dagen för att se hur de presterade under varierande förhållanden.

Vi mätte hur lång tid det tog att tända varje eldstad, hur länge den brann med en viss mängd bränsle, och hur lätt den var att rengöra efter användning. Genom att kombinera våra iakttagelser kunde vi identifiera vilken eldstad som var bäst i test.

Punktlista över vårt test:

 • Testplats: Utemiljö som imiterar en typisk bakgård.
 • Antal tester: Minst tre per eldstad.
 • Faktorer: Uppvärmningstid, brinntid, rengöringsprocess.
 • Jämförelse: Tekniska specifikationer och användarupplevelse.

Genom att noggrant utföra detta test hoppas vi kunna guida dig i din beslutsprocess nästa gång du vill köpa en eldstad. Vår ambition var att hjälpa dig att hitta den bästa eldstaden för dina behov och budget.

Utvärdera och dra slutsatser

Efter att ha genomfört våra tester gick vi in i den kanske mest kritiska fasen: utvärderingen. Det var viktigt för oss att analysera varje eldstads prestanda på ett strukturerat sätt.

Vi samlade in all data från våra tester, från uppvärmningstid till hur enkelt det var att rengöra varje eldstad efter användning.

Vi jämförde också varje produkts prestanda med dess pris för att se om det var värt att köpa en billig eldstad eller om det var bättre att investera mer för en kvalitetsprodukt. Slutligen kategoriserade vi varje eldstad baserat på våra resultat och bestämde vilken som var bäst i test.

Hållbarhet över tid

En av de mest avgörande aspekterna när man väljer att köpa en eldstad är hållbarheten. Det räcker inte att produkten fungerar bra de första gångerna – den måste hålla i längden.

För att bedöma detta genomförde vi långtidstester där varje eldstad användes regelbundet under en period av flera månader. Vi observerade hur materialen höll sig över tid, om det uppstod några problem med strukturen, och om eldstaden kunde behålla sin effektivitet efter frekvent användning.

Våra långtidstester gav oss insikt i vilken eldstad som var mest hållbar och vilka som kanske behövde lite extra omsorg.

Säkerheten först

Det är ingen hemlighet att när det kommer till eld, är säkerhet avgörande. Under vårt test var vi särskilt uppmärksamma på hur varje eldstad hanterade säkerhetsaspekter.

Vi undersökte säkerhetsfunktioner som eventuella gnistskydd, basens stabilitet och hur väl eldstaden kunde hantera oväntade väderförhållanden som stark vind.

Vi noterade också om det fanns några speciella rekommendationer för användning eller placering för att undvika olyckor. Genom dessa tester kunde vi bedöma vilken eldstad som inte bara gav bäst värme, utan också var mest pålitlig och säker att använda.

Punktlista över säkerhetsfunktioner:

 • Gnistskydd för att förhindra spridning av glöd.
 • Stabila baser som minskar risken för att eldstaden tippar över.
 • Väderresistens, speciellt mot starka vindar.
 • Klara och tydliga instruktioner för säker användning och placering.

Att köpa en eldstad är ett stort beslut, och säkerheten bör alltid prioriteras. Genom att fokusera på detta kunde vi säkerställa att vårt bäst i test-val inte bara var effektivt, utan också säkert för användning i olika miljöer och situationer.

Viktiga överväganden innan eldstadsanvändning

Viktiga överväganden innan eldstadsanvändning

Att hitta den bästa eldstaden kan vara en resa i sig, men att använda den korrekt och säkert är lika viktigt. Under vårt omfattande test har vi dragit några nyckelslutsatser som kan guida varje eldstadsanvändare till en behaglig och säker upplevelse.

Här delar vi med oss av de värdefulla tipsen, råden och erfarenheterna vi samlat på oss under testprocessen.

Förstå eldstadens karaktär

Oavsett om du har valt att köpa en billig eldstad eller investerat i vårt bäst i test-alternativ, bör du ta en stund att förstå dess karaktär.

Under våra tester märkte vi att varje eldstad har sin egen karaktär, precis som ett eldfat eller en eldkorg. Vissa behöver mer syre, medan andra är bättre lämpade för lugna kvällar med mindre ved.

Placering och skydd

När vi utförde våra tester, blev det klart att placeringen av eldstaden utomhus är avgörande. En bra eldstad ska placeras på ett säkert avstånd från brandfarliga material och helst på en stabil yta.

Vi fann att eldstäder placerade nära infravärmare behöver extra uppmärksamhet för att undvika överhettning och andra potentiella risker.

Hantera veden korrekt

Vid flera tillfällen under vårt test märkte vi hur viktigt det är att hantera veden korrekt. Se till att veden är torr och fri från skadedjur.

Fuktig ved kan orsaka onödig rök och minska eldstadens effektivitet. Därför rekommenderar vi att man alltid lagrar veden på en torr plats innan användning.

Säkerhetstips

Under vårt test upptäckte vi några viktiga säkerhetstips som vi anser vara oumbärliga för varje användare:

 • Använd alltid skyddshandskar när du hanterar veden eller rengör eldstaden.
 • Håll en brandsläckare eller vattenslang nära till hands för oförutsedda situationer.
 • Undvik att använda tändvätska eller andra brandfarliga vätskor för att tända elden.
 • Låt alltid elden svalna helt innan du flyttar på eldstaden eller tömmer askan.

Underhåll för långvarig användning

Det är viktigt att se till att din eldstad håller länge, oavsett om det är en billig eldstad eller inte. Under vårt test märkte vi att regelbunden rengöring och underhåll kan göra underverk för eldstadens livslängd.

Efter varje användning, se till att tömma ut askan och rengöra eldstaden för att undvika korrosion eller skador.

Sammanfattningsvis är det viktigt att tänka på dessa råd och tips när man använder sin eldstad för att garantera en säker och behaglig upplevelse.

Vi hoppas att med dessa insikter kommer du att kunna njuta av din eldstad i många år framöver, vare sig den är bäst i test eller inte.

Vanliga frågor om eldstäder

Vanliga frågor om eldstäder 2023

Vad kostar det att köpa en eldstad?

Priset för en eldstad kan variera kraftigt beroende på design, material och funktionalitet. Allt från några hundralappar till flera tusen kronor är möjligt, beroende på dina specifika behov och preferenser.

Var kan man köpa en eldstad?

Man kan köpa en eldstad både online och i fysiska butiker. Dock rekommenderas det ofta att handla online på grund av det bredare urvalet, recensioner från andra köpare och ofta konkurrenskraftiga priser.

Vad är en eldstad?

En eldstad är en anordning eller konstruktion designad för att tända och bränna ved, kol eller andra bränslen. Den används ofta för uppvärmning, matlagning eller rent estetiska syften, skapande en mysig atmosfär i hemmet eller trädgården.

Får man ha en eldstad på tomten?

Ja, man får ha en eldstad på sin tomt, men det är viktigt att följa lokala bestämmelser och rekommendationer gällande säkerhet och placering för att minimera risker och störningar för grannar.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen