Bästa eldstaden 2022 – Test av olika eldstäder

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Eldstad Höfats Cube Rost

Blomus Eldstad Fuoco

Gardenfire Eldstad Tipi

Eldstad Blomus FUOCO 18 cm

Klicka här för att se fler eldstäder.

Bästa eldstaden 2022

En eldstad är det perfekta tillbehöret till din uteplats om du vill ha ett säkert och enkelt sätt att skapa en mysig och kanske rustik känsla. Eldstäder är funktionella året runt och skapar en behaglig atmosfär för hela familjen eller vängruppen att umgås i.

Men det är dock inte så enkelt att veta vilken eldstad som är bäst när man köper på nätet. Många affärer brukar ju ibland skriva om saker som de vill att du ska höra. Men när du väl får hem eldstaden så är den ibland inte som du tänkt dig. Du vill ju definitivt inte spendera en massa pengar på något som inte är bra. Det finns även en massa olika modeller med olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför vara ganska svårt att köpa den bästa eldstaden.

Det är dock just därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en komplex men samtidigt enkelläst köpguide. Jag har byggt upp den här guiden genom att använda mig av min egen och andras kunskap. För att göra mitt eldstad test så har jag testat några olika eldstäder. Men ibland läste jag även igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av all information så har jag satt ihop den här köpguiden. Efter att du har läst igenom den här köpguiden så garanterar jag att du kan köpa den bästa eldstaden.

Läs även >>> Bäst i test staket

Köpguide för bäst i test eldstad 2022

Som jag skrev innan så kan det faktiskt vara ganska svårt att köpa den bästa eldstaden på nätet. Men som tur är så har jag gjort en köpguide för dig som vill köpa en eldstad. Det finns en del viktiga faktorer som du måste tänka på. Det absolut viktigaste är dock att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa eldstaden 2022:

 • Lagligt
 • Miljö
 • Budget
 • Placering
 • Funktion
 • Typ av eldstad
 • Portabilitet
 • Underhåll
 • Kostnad och budget
 • Förbered dig
 • Ha kul
 • Eldstad kontra uteplatsvärmare
 • Säkerhetstips

Lagligt

Finns det lokala lagar för vedeldning, byggnadsrestriktioner eller tillstånd krävs? De flesta samhällen har lokala förordningar som begränsar hur nära bränder kan vara för hem, strukturer och träd. Det kan också finnas pappersarbete att lämna in och godkännanden att få innan du kan göra större renoveringar eller konstruktioner om du bygger en permanent armatur. En certifierad entreprenör kan behövas om du ansluter till gasledningar. Kontakta din husägare eller ditt lokala stadshus för mer information.

Miljö

Vilken storlek är ditt utomhusutrymme? En charmig bakgård kanske inte kan hantera en öppen spis i stort eller rymlig eldstad. Det är viktigt att ha en brand som är proportionell mot området. Arkitekturen eller landskapsarkitekturen runt ditt hem kan också göra det svårt att ta emot vissa typer av bränder. Är din uteplats eller däck brännbar? I så fall kan det finnas begränsningar för vad du kan installera och hur. Var noga med att läsa igenom produkthandböckerna innan du köper – krav på godkännande och installation kommer att diktera dina alternativ. Vad sägs om överhängande grenar, låghängande växter eller markiser? Är det torrt eller blåsigt? Var medveten om hur rök och glöd kan blåsa om så att gäster och grannar inte bryr sig och du inte riskerar att sätta området i brand. Vindskydd kan krävas eller så kan du vara begränsad till installationer som är fristående snarare än utomhus.

Budget

Hur mycket du är villig att spendera påverkar verkligen dina alternativ. Är pengarna snäva eller är himlen gränsen? Du kan köpa en liten bärbar eldstad för några tusen kronor, men om du bygger en stor eldstad där du kan laga mat kan den gå tiotusen eller mer. Det beror verkligen på vad du planerar att använda den till och hur ofta. Går du bara ut ibland eller tillbringar du ofta dagen och kvällen i den friska luften? Är detta en investering för att öka värdet på din fastighet? Högkvalitativa permanenta brandinstallationer är attraktiva för många potentiella köpare och kan öka ditt värderingsvärde.

Placering

En brandplats har en stark social inverkan på ditt utomhusbostadsutrymme. De tenderar att locka människor, så vart du än lägger en kommer sannolikt att bli en populär samlingsplats.

Bort från ditt hus – Att placera en eldstad över bakgården i en avskild röjning kommer säkert att fästa uppmärksamhet från omedelbar närhet runt ditt hem. Om du har tonåringar kan du satsa att det är där de samlas för att kyla och komma bort från “hyrorna”. Se bara till att hålla den synlig från ett fönster eller veranda för säkerhets skull.

Bifogat till eller nära ditt hus – Att hålla en öppen spis på ditt däck eller uteplats kommer att centralisera aktiviteten, vilket minskar risken för att människor kommer vilse. Du har lite mer utrymme här eftersom befintlig arkitektur kan byggas på för permanenta bränder. Stora eldmöbler fungerar också bättre i närheten eftersom de inte dominerar utrymmet som de skulle göra ute i det fria. Du måste dock vara medveten om takhöjden och ventilationen i täckta uteplatser och se till att utrymmet överensstämmer med tillverkarens minimikrav.

Längs gångvägar och väggar – Om du har ett rymligt utomhusområde kanske du vill lysa upp vägen framifrån till bakgården eller poolområdet. Delvisa och låga väggar erbjuder intressanta möjligheter för små dekorativa bränder.

Funktion

Innan du väljer en eldstad eller en eldstad är det en bra idé att tänka på hur du planerar att använda den. Vissa modeller är multifunktionella, medan andra är mycket specifika i sin applikation.

Uppvärmning – Bränder ger värme så att du kan spendera tid ute på kvällarna eller vintermånaderna. Träförbrännande sorter tenderar dock att generera mer värme än andra bränslen. Storleken på ditt utrymme avgör också storleken på den brand du kan behöva. Måste arbeta med en befintlig loungesats? Om dina sittplatser är förskjutna är en ensidig eld ett bra val för riktad värme. Omvänt fungerar en utomhusstil bra när den omges av sittplatser.

Matlagning – Om du bara rostar marshmallows eller hotdogs kan du förmodligen klara dig med vilken eld som helst. Pala bara maten på en spett, håll den över lågan och du är redo att gå. Men om du vill grilla hamburgare eller shish-kebab, vill du ha en eldstadsgaller eller möjlighet att lägga till matlagningstillbehör. Vissa eldstäder kan fungera som grundläggande utomhusgrillar, medan mer detaljerade eldstäder gör att du kan baka pizza eller till och med röka revben.

Dekorativt – Om du redan har funktionella bränder kanske du är intresserad av att förbättra atmosfären i din utomhusmiljö. Det finns många stilar av eldstäder, så du måste välja den estetik du vill ha. Kommer det att framhäva ett arkitektoniskt särdrag eller landskapselement, eller kommer det att vara i fokus själv? Behöver den ha överklagande när den inte är tänd? En ljus låga ger liv, men det finns gott om stillestånd när en eldplats är inaktiv.

Typer av eldstäder

När du har bestämt dig för om du kan installera en brand, var du vill ha den och hur du ska använda den, är det dags för den roliga delen – att välja den bästa typen för din inställning.

Permanenta eldstäder

Om du har den perfekta platsen och vill göra ett uttalande är det ett bra alternativ att installera en inbyggd eldstadsarmatur. De är säkrare än mobila alternativ eftersom de inte kan slås av husdjur eller barn. Du kan spendera väldigt lite med DIY-kit eller investera i en professionell murare för att bygga något som kommer att öka din egendom. Var noga med att välja material och en inredningsstil som matchar eller kompletterar resten av din trädgård eller ditt hem.

Eldstäder i marken

Dessa installationer i lägereldstil kan vara ganska grundläggande. Allt du verkligen behöver göra är att gräva en eldstad i den öppna marken och föra botten med tegel, betong eller en vanlig eldring. Lägg till en cirkel med stora stenar runt omkretsen för ett traditionellt utseende. Eftersom designen är låg, kan du klara dig med några trädstubbar eller fällbara campingstolar för sittplatser.

Över mark eldstäder

Om du letar efter något mer omfattande kan du överväga att bygga din permanenta eldstad från grunden. Kits finns för Bob Vila-publiken, men de flesta bör anställa en entreprenör för att säkerställa att den följer lokala brand- och byggförordningar. Dessa murverk fungerar vanligtvis tillsammans med ett matchande golv och innehåller ofta en inbyggd omslagsbänk. Det sammanhängande utseendet och den stora skalan skapar en lounge-oas när den ligger bort från huvudbyggnaden.

Bärbara eldstäder

Om du vill ha flexibiliteten att regelbundet ordna din utomhusinställning kan en mobil eldplats vara ett bättre val. Även om det är vanligtvis mindre än sina förankrade motsvarigheter, har bärbara bränder fler stilar att välja mellan. De arbetar också på uteplatser, däck och vid poolen.

Eldringar

Dessa är lätt den mest grundläggande typen av bärbar firepit med en extremt enkel installation. Vanligtvis är de gjorda av vikbara eller löstagbara böjda paneler av metall som hakar ihop för att bilda en ring eller fyrkant. Sätt dem bara på en brandsäker yta och sätt in träet. Höljet hindrar kol och glöd från att spridas och ger eldform. Många brandringar har konstnärliga mönster stencilerade i sidorna, som lyser från lågorna inuti. När branden är släckt är det bara att låsa upp segmenten, tvätta dem och basytan så är du klar. De gör också en praktisk lägereld du kan ta till stranden.

Eldskålar

Det finns ingen förvirring över vad det här är – skålar som innehåller eld. De finns i många storlekar och material och bränner olika bränslen. Skålarna kan vara tomma behållare där du placerar trä eller de kan innehålla släta stenar eller glasbitar som döljer en brännare. Om de behöver en gasanslutning blir eldstäderna mindre rörliga, men de kan flyttas dit du behöver dem. De är ett bra alternativ för mindre utrymmen och deras minimalistiska design smälter sömlöst med praktiskt taget alla inredningar.

Brandkolonner

Dessa höga eldstrukturer fungerar mer som dekorativ belysning än källor till funktionell värme. Deras smala design och förhöjda låga fungerar bra längs gångvägar för att tända vägen eller markera periferin på din trädgård. Eldkolonner ser också spektakulära ut när de är uppradade runt kanterna på en pool på natten och kan höja utseendet på vanliga utomhusinställningar till det sublima.

Chimineas

Om du letar efter en snabb och enkel eldstad att värma upp runt kan en chiminea (eller chimenea) vara rätt samtal för dig. Dessa eldstycken har en bred öppning på ena sidan och en smal skorsten ovanför för att omdirigera rök. De har traditionellt en pottenliknande design, de är gjorda av terrakotta och brännved. Men modernare versioner har snygga vinklade metallkroppar och använder etanol eller gas som bränsle. Vissa chimineas har flera öppningar för matlagning eller förvaring. Medan de är fristående är många tunga och är inte avsedda att flyttas ofta.

Eldstadsbord

En av de hetaste trenderna inom eldsmöbler utomhus är eldstensbord. Dessa flerfunktionsenheter har en öppning med en brännare omgiven av en plan bordsytan. Öppningen kan vara rund, fyrkantig eller en lång kanal som går längs bordets mitt. Vindrutor i glas används ofta för att skydda både lågan och allt som ligger på ytan (eller vilse händer). Brickor på bordsskivan sträcker sig från låga soffbord till restauranger och barhöjdsversioner som ger minnesvärda utomhusupplevelser. Dessa fascinerande mittstycken placeras vanligtvis mitt i sittplatserna och hjälper till att skapa en välkomnande social miljö.

Portabilitet

Om du vill ha något väsentligt som kommer att fungera bra nära ditt hem, kan en riktad eldstad vara biljetten. Beroende på bränsle kan du behöva en rökrör för att ventilera rök och ångor.

Inbyggda eldstäder

Dessa stora permanenta strukturer är vad de flesta ser för sig när de tänker på en öppen spis. De kan vara en del av husets bakvägg eller anslutna med en utskjutande vägg eller ett tak. Traditionella versioner inkluderar en eldstad, eldstuga och en mantel, tillsammans med en skorsten. Det finns eldstadssatser utomhus som levereras komplett med allt du behöver för en DIY eldstad till en bråkdel av kostnaden för en professionellt installerad. Du kanske dock vill överväga att anställa en murare eller entreprenör om du har för avsikt att öka värderingen av ditt hem. Murade eldstäder konstrueras vanligtvis med block av mineraler eller betong.

Öppen spis

Öppen spis för nollavstånd är ett bra billigare alternativ till vanliga vedeldade eldstäder. Dessa gaseldade eldstäder installeras enkelt i väggarna i de flesta utomhuskonstruktioner. Vissa är fristående – ingen gasledning eller anslutning krävs. Dekorativa stockar eller glaskol kan också läggas till för att dölja brännaren och skapa ett mer naturligt utseende. Även om eldstadsinsatser kan användas utomhus, är det lämpligt att ha något överliggande skydd.

Bärbara eldstäder

De mest användarvänliga bränderna är bärbara eldstäder utomhus. De är redo att användas omedelbart och är vanligtvis lätta att underhålla. Eftersom de är inhägda ger de mer låga och rökkontroll än eldstäder. Bärbara eldstäder tenderar att ha en modern minimalistisk design, vilket gör det enkelt att integrera dem i en mängd olika miljöer.

Underhåll

Det är viktigt att du behåller dina brandfunktioner ordentligt, inte bara för att säkerställa en säker och effektiv flamma utan för att förlänga din investerings livslängd. Planera en årlig inspektion av gasledningar av en licensierad professionell.

Rengöring

Ta bort all aska från vedeldar efter varje användning och rengör eldstadsskärmarna för att undvika ansamling av sot och andra partiklar. Milt tvålvatten och en vispborste bör göra tricket. För skorstenar och rökkanaler bör du rådfråga branschexperter för rådgivning och servicereferenser. Inspektera brännarna med avseende på överskottsrester och torka av dem med en mjuk trasa eller rengöringsmedel som godkänts av tillverkaren. Kontrollera även dekorativa brandmedier med avseende på smuts och skräp och tvätta efter behov.

Skydd

Väderbeständigt skydd mot öppen spis och eldstadsskydd är viktigt för att förhindra att vatten och skräp släpper onödigt slitage på din utrustning. Om vintersäsongerna är hårda där du bor, förvara bärbara eldstäder i ett torrt skyddat område. Tappa av eldstäder med stående vatten och låt dem torka innan de används igen.

Kostnad och budget

Kostnaden för att köpa och installera en brandfunktion utomhus varierar enormt beroende på projektets omfattning. Den första faktorn att tänka på är typen av funktion. Dessa sträcker sig från under 1 000 kr hela vägen upp till 10 000 kr och mer. Bärbara elektriska funktioner är billigast. De är också energieffektiva och sparar ännu mer pengar på lång sikt. Uteplatsvärmare är ett bra alternativ här. Eldstäder och skålar kostar ofta några tusen kronor i förskott. De är också mycket energieffektiva och betalar sig på lång sikt. Förutom kostnaden för trä är vedeldningsmodellerna mycket kostnadseffektiva. Den dyraste bärbara funktionen är utan tvekan en traditionell chiminea. Dessa är handgjorda av terrakotta och därmed deras höga pris.

Naturligtvis har alla typer av funktioner både budgetmodeller och avancerade modeller. Lyxmodeller som innehåller avancerade material kostar mycket mer än budgetmodeller. Detsamma gäller anpassade funktioner. Med det sagt uppskattar expterter att den genomsnittliga kostnaden för att installera en eldstad är 7 000 kr. De listar det genomsnittliga intervallet från 3 000 kr hela vägen upp till 15 000 kr och högre. När det gäller priset är det absolut dyraste alternativet en öppen spis. Även bärbara modeller kostar regelbundet mellan 5 000 och 15 000 kr.

Inbyggda permanenta eldstäder kostar ännu mer. Dessa kräver nästan alltid professionell installation (om du inte är en mycket skicklig DIYer med massor av verktyg). Förvänta dig att betala minst 15 000 kr för en professionell att installera en öppen spis. Experter säger emellertid att du är mer benägna att betala någonstans på 50 000 kr. Riktigt kvalitativa utomhus eldstäder tenderar att sitta runt 100 000 – 150 000 kr. Det är lätt att spendera ännu mer, i takt med 200 000 – 250 000 kr, för en skräddarsydd spis. Enkelt uttryckt finns det en brandfunktion utomhus som passar alla budgetar. Ställ in en budget du är bekväm med i förväg och titta sedan på funktioner som passar in i din prisklass. Du kommer säkert att hitta en modell som uppfyller alla dina behov utan att bryta banken.

Förbered dig på det oväntade

En eldstad ger många möjligheter till roligt, avkoppling och glada minnen. För att förhindra att all eldsamling blir ett panikframkallande problem, vidta lämpliga försiktighetsåtgärder för att göra varje eld säker och innesluten. Ta bort allt gräs och skräp inom en diameter på 300 cm från din eldplats.  Övervaka alltid dina barn runt eldstaden, även om det finns en säkerhetsvakt på plats. Förvara vatten i närheten innan du börjar elda med ved. Förvara en brandsläckare inom 450 cm från din eldstad, om möjligt. Lär alla gäster och familjemedlemmar hur de ska stoppa, släppa och rulla. Har du husdjur eller små småbarn? Bygg inte eldstäder i marken. Gå efter upphöjda eldstensskålar eller eldstadsbord.

Ha kul

Nu när du har räknat ut vilken typ av eldstaden som kommer att föra festen till din trädgård och samtidigt hålla din familj säker och din skötsel hanterbar, börja planera några små sammankomster eller fullskaliga fester för att döpa din eldstad! Det finns flera aktiviteter du kan göra runt en eld, oavsett årstid. Under sommaren kan du sjunga lägerlåtar eller spela ordspel med barnen medan du njuter av ett glas lemonad eller en glass.

Stek korv och marshmallows vid elden medan du byter läskiga urbana legender. När vintern har börjat, kramar du dig runt en kontrollerad låga för den perfekta motgiften mot kallt väder. När du har etablerat din eldstad kan du avsluta uteserveringen genom att förse din trädgård med bänkar, stolar och djupa sittmöbler. Du vill aldrig lämna din eldstad, men gör ditt bästa för att gå in då och då!

Eldstäder kontra uteplatsvärmare

Efter att ha kryssat genom de 5 vanligaste typerna av eldstäder undrar du nog, vad sägs om uteplatsvärmare? Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Jag börjar med uteplatsen. En av de bästa funktionerna i uteplatsvärmaren är användarvänligheten! De drivs av gas eller propan och tankarna är relativt billiga och enkla att installera. Uteplatsvärmare är bärbara (även om de är tunga) och kan flyttas var som helst på din uteplats.

Slutligen behöver du inte oroa dig för levande eld, vilket kan vara lite skrämmande för vissa människor, speciellt om du har små barn! En av de största nackdelarna med uteplatsvärmare är att de inte avger så mycket värme om du inte är bredvid dem. De tar också lite längre tid att värma upp än en eld gör. Estetiskt är det verkligen konsumenterna ringer! Det finns gott om uteplatsvärmare som är super coola om du söker lite.

Naturligtvis är eldstäder i sig farligare än uteplatsvärmare, det är säkert. Eldstäder har dock några allvarliga fördelar. De kan vara lika bärbara som värmelampor, beroende på vilken typ av eldstad du köper. De värms också upp mycket snabbare än terrassvärmare. Det är också lite trevligare att hänga runt en eld och prata än att krama runt en uteplatsvärmare.

När det gäller estetik och njuter av din tid med vilken form av uppvärmning du väljer, kommer eldstäder att komma överst varje gång. Det finns bara inget som slår känslan av att umgås runt en eld. Nu när jag har täckt de fem grundläggande alternativen för bakgårdens eldstäder och uteplatsvärmare, är det dags att gå vidare till allmän information som är viktigt att veta om du funderar på att skaffa en eldstad!

Säkerhetstips

Processen med att köpa en utomhus spis är spännande! Ju närmare installationen kommer, desto mer förväntar du dig den nya atmosfären i ditt utomhusutrymme och de ytterligare sätten du kan njuta av din trädgård. Med den nya utomhusenheten kommer naturligtvis nya försiktighetsåtgärder. Här är en kort lista över säkerhetsåtgärder som ska vidtas när din helt nya öppna spis är installerad och redo att användas:

 • Se till att en brandsläckare ligger inom ett hälsosamt avstånd från eldstaden.
 • Rengör eldstaden regelbundet
 • Överväg att få en öppen spis för att undvika att skräp kommer in i eldstaden vilket kan bidra till slumpmässiga glöd och gnistor.
 • För de som har en ved- eller gaseldad spis, se till att inget annat blir bränt.
 • Se till att du använder eldstarter i stället för bensin eller startvätska
 • Att ta dessa små försiktighetsåtgärder säkerställer att du kan få ut mesta möjliga av din utomhus spis.

Oavsett design eller typ, lägger en utomhus spis till ett utbytbart element i ett utomhusutrymme. Oavsett om du använder din eldstad för att bränna dina smores eller helt enkelt använder den som en visuellt tilltalande kontaktpunkt för gården, är en utomhus spis en utomhusaccessoar som säkerligen kommer att bli en minnesvärd funktion i din utomhusupplevelse.

Lista över de bästa eldstäderna 2022

 • Bäst i test: Tervo Eldstad Redfire
 • Populärast: Blomus Eldstad Fuoco
 • Premiumval: Gardenfire Eldstad Tipi
 • Billigast: Granngården Eldkorg Eld

Typer av eldstäder

Eldstad

Den mest populära typen av utomhuseldar är utan tvekan en eldstad. Eldstäder kommer bokstavligen i nästan vilken form, storlek och stil du än kan föreställa dig. Gör-det-själv-versioner liknar en lägereld medan avancerade, färdiga modeller är toppen av lyx. Många DIY-eldstäder är byggda över marken med stenar. Stenarna placeras i en cirkel och elden byggs inuti. Detta skapar ett klassiskt lägereld. Naturligtvis kan du ta lägerelden till en ny nivå med avancerade byggmaterial. Sällsynta och exotiska stenar bibehåller det klassiska utseendet samtidigt som det ger en känsla av elegans.

Ett annat DIY-alternativ är att bygga en mark i eldstaden. Tänk på detta som en stenlagd uteplats med ett hål i mitten för en eld. Inte intresserad av en DIY-eldstad? Lyckligtvis är dina alternativ för förtillverkade eldstäder nästan obegränsade. Dessa sträcker sig från rustik till modern design, från budget till designerpriser. Nästan alla dessa modeller är byggda för användning ovan jord. Medan vissa installeras permanent i ett område är de allra flesta bärbara. Metall är det vanligaste byggmaterialet. Det är inte bara tåligt mot normalt slitage, men det håller också bra mot hög värme och är rostbeständigt. Gjutjärn, rostfritt stål och koppar är de bästa valen.

Den traditionella bränsletypen för en bakeldstad är trä. Andra alternativ än vedeldning inkluderar nu propan, naturgas, kol, bioetanol och gel. Helt elektriska modeller finns också. Tänk på din avsedda användning när du tittar igenom dina alternativ. Förutom att ge värme kan din eldstad fungera som en plats att grilla utsökt mat. Tack vare det stora utbudet av eldstaden som nu finns, bör du också kunna hitta en som matchar din utomhusinredning. Dessa funktioner handlar lika mycket om mode som om funktion.

Eldskål

Skillnaderna mellan en eldstad och en eldskål är små, men de är tillräckligt stora för att kategorisera varje funktion separat. Medan en eldstad i allmänhet är inbyggd i marken eller med en ring runt ett markområde, är en skål mer som en bärbar metallskål byggd på ben som en eld byggs inuti. Det enklaste sättet att tänka på det är som en fågelmatare. Skålen är fågelmataren. Förutom istället för vatten bygger du en eld i den. Och i stället för att mata fåglar värmer du upp utrymmet runt det. Den främsta fördelen med en eldstad är dess bärbarhet. De brukar vara mycket mindre och lättare än eldstäder.

Flytta din skål från plats till plats efter behov. Detta är särskilt fördelaktigt i ett område med extremt kalla vintrar. Du kan enkelt förvara din skål i ditt skjul eller garage istället för att lämna den utanför för att möta elementen. Liksom eldstäder är stilen på eldstäder mycket varierande. Många mönster finns tillgängliga, från traditionell eller rustik till samtida eller modern. Ett lika stort utbud av alternativ finns för bränsletyp. Medan vissa skålar bränner trä drivs majoriteten av propan eller naturgas.

Eldstäder är användbara i områden med regler som begränsar eldstäder eller eldstäder utomhus. Eftersom de är fristående kan de vanligtvis komma runt de flesta föreskrifter, även några av de som hyresvärdar ställer. Det betyder dock inte att du ska använda dem utan försiktighet. I synnerhet vedeldade skålar kan vara farliga. Lämna aldrig din utan uppsikt och använd alltid en skärm för att begränsa antalet gnistor och glöd som släpps ut. Leta efter en eldstad som matchar dina utemöbler, inredning och landskapsarkitektur för ett sammanhängande utseende i trädgården.

Brandkolonner

En eldpelare är en annan unik utomhuseld som kombinerar de bästa egenskaperna hos eldstäder och skålar till ett snyggt paket. Som namnet antyder är denna funktion helt enkelt en kolumn med utrymme högst upp på en eld. Liksom skålar är de flesta kolumner inte vedeldade. De drivs istället av propan eller naturgas. En eldpelare liknar mycket en skål. Den enda verkliga skillnaden är formen. Skålar är vanligtvis runda medan kolumner i allmänhet är fyrkantiga eller rektangulära.

Kolumner har den extra fördelen med en tunn design. De tar mindre plats än en skål, så de är perfekta för små uteplatser. De flesta eldpelare är tillverkade av trä eller stenmaterial (förutom det inre som är metall). Detta gör att du kan lägga till ett autentiskt, naturligt utseende i din trädgård. Till skillnad från eldstäder och skålar är de flesta kolumner endast avsedda för uppvärmning och stil. De är inte det bästa alternativet för att grilla eller laga mat.

Eldbord

En av de mest utmärkande typerna av eldstäder utomhus är utan tvekan ett eldbord. Dessa specialdesignade bord är skapade med både funktion och mode i åtanke. De är helt användbara som bord samtidigt som de ger uppvärmningsfördelarna med en eldstad. Mitten av ett av dessa bord innehåller en liten eld, vanligtvis gasdriven eller elektrisk (och nästan aldrig vedeldad). Den lilla elden ger mycket värme medan bordet runt det är ett utmärkt ställe att ställa in föremål. Du har många olika alternativ när det gäller eldbord. De sträcker sig från slutbord till soffbord till matbord till barbord.

Välj den typ som bäst matchar dina behov. Kom ihåg att ju mindre bordet desto mer bärbart och lättare att flytta blir det. Den kanske största fördelen med den här bordstilen är dess form. Elden i mitten av bordet är en kontaktpunkt som drar i allas ögon. Dessa bord finns i ett oändligt antal olika stilar. Även om det finns rustika och traditionella modeller verkar de allra flesta skapas i modern eller modern stil. Ett eldbord är ett perfekt sätt att blanda mode och funktion i ditt utomhusunderhållningsområde.

Chiminea

Du har förmodligen sett en chiminea tidigare, men du kanske inte visste exakt vad det var. Spanska för skorstenen, dessa unika eldstäder ses ofta i Mexiko såväl som i det amerikanska sydvästra, även om de nyligen blivit populära överallt. Traditionellt konstruerades chimineas från terrakotta. Modeller byggda med detta originalmaterial är fortfarande tillgängliga, även om de som tillverkats med moderna material (särskilt metall) nu är mycket vanligare.

Målet med en chiminea är ungefär samma som alla andra utomhuseldar: att ge värme åt dem som sitter runt den. Skillnaden är att chimineas liknar en öppen spis. Med andra ord är själva elden täckt med endast en liten öppning i skorstenen. Denna täckta design hindrar inte bara regn från att dämpa elden utan maximerar också mängden producerad värme. Den öppna dörren till en chiminea hjälper till att rikta denna värme rakt ut i sittområdet.

Ännu bättre, skorstenen på en skorsten leder rök från elden uppåt. Till skillnad från normala eldstäder i bakgården kommer dina gäster aldrig att vara direkt i röken. Den slutna karaktären hos chimineas gör dem också till det säkraste alternativet. De är perfekta för hem med barn och husdjur (även om säkerhetsåtgärder fortfarande måste vidtas). De flesta chimineas är fortfarande vedeldade. De bästa träslagarna att använda är hickory, mesquite och cederträ, även om alla typer kan användas.

Om du inte är ett fan av den vedeldade sorten finns även naturgas och propandrivna chimineas tillgängliga. Liksom alla andra typer av brandfunktioner säljs en nästan oändlig mängd chimineas. De flesta ser fortfarande ganska traditionella ut (tänk amerikansk sydväststil), men du har många alternativ för storlek och typ av material. En sista sak att notera om chimineas är att de inte är avsedda för användning i kallt väder. Om ditt område blir extremt kallt på vintern är det bäst att förvara din chiminea i ditt garage, skjul eller källare.

Utomhusspis

En utomhusspis är rätt för dig om du vill ha en hög värmeeffekt från en chiminea, den öppna lågan på en eldstaden och det bästa inom säkerhet och städning. Mycket lik en inomhus spis, är den största skillnaden mellan utomhus och inomhus helt enkelt platsen. Förutom utomhusplatsen måste en öppen spis också vara väderbeständig. Även de som är byggda under en täckt uteplats bör utformas för att motstå omfattande temperaturvariationer samt exponering för extrema element som regn och snö.

När det gäller eldstäder utomhus har du i allmänhet två alternativ. Du kan välja en inbyggd öppen spis eller en bärbar öppen spis. En inbyggd öppen spis är, som namnet antyder, inbyggd i ditt utomhusområde. Den är konstruerad för att stanna kvar på ett ställe permanent. Den inbyggda sorten måste konstrueras av en professionell. Gör-det-själv-konstruktion och installation är möjlig, men det faktum att de nästan alltid är byggda från grunden kräver en professionell touch. En bärbar eldstad kräver däremot inte installation. Ta bara din ur lådan, placera den där du vill att den ska placeras och du är redo att gå.

På detta sätt liknar bärbara eldstäder ganska mycket eldstäder och skålar. Huvudskillnaden är att de tenderar att vara inneslutna. Ännu ett alternativ för en öppen spis är en insats. Om du har en gammal vedeldad utomhus spis kan du modernisera den med en naturgas eller propan driven insats.

Utomhus eldstilar varierar mycket. Om din är konstruerad från grunden kan du anpassa den efter dina specifika preferenser. Förbyggda versioner finns i stilar som sträcker sig från rena, snygga och enkla att utsmyckade och präglade till enkla och traditionella. Vissa eldstäder utomhus finns också i bordsversioner. Till skillnad från faktiska eldbord är inte kaminen inbyggd i bordet. Istället är det ett separat stycke som ligger ovanpå bordet för att tillhandahålla värme för gästerna.

Uteplatsvärmare

Även om det inte är tekniskt sett en utomhusfunktion, uppnår uteplatsvärmare ungefär samma sak. En uteplatsvärmare är en enhet som producerar värme för ett utomhusunderhållningsutrymme. Många modeller finns tillgängliga, inklusive de som sitter på marken samt versioner på väggmontering, tak och bordsskiva. Att köpa en uteplatsvärmare ger alla uppvärmningsfördelarna med en eld utan en verklig låga. De är bärbara, energieffektiva och mycket säkra.

Faktum är att de flesta bärbara värmare har inbyggda säkerhetsfunktioner. Till exempel har de en omkopplare som stängs av automatiskt om enheten välter, vilket förhindrar allvarliga nödsituationer. Även om uteplatsvärmare en gång var ögonblick, är dagens modeller vackra. De finns i olika storlekar som passar nästan alla storlekar och layouter utomhus.

Eld/vattenkombination

Om du vill ha en funktion som få andra har, är det värt att överväga en kombination av eld- och vattenfunktion. Dessa funktioner kombinerar vanligtvis en liten öppen spis med en liten fontän. Vattenfontänen har ingen verklig fördel förutom att lägga till en touch av högklassig stil. Naturligtvis kommer en brand / vatten-funktion att fungera som kontaktpunkt för alla utomhusutrymmen. Lägg till en på din uteplats så är den säkerligen en gästfavorit vid din nästa bakgårdssamling. Eld- / vattensatser finns också som gör det möjligt för dig att konvertera en eldstad eller eldstad som du redan har en eld / vattenkombination.

Lägereld

Vill du få samma värmefördelar som andra utomhusfunktioner utan att spendera alla pengarna? Tänk på ett vanligt gammalt lägereld. Samla några stora stenar, placera dem i en ring och gräva ut ett litet hål i mitten. Det är allt som finns – du har nu din egen eldstad! Visst, det är rustikt, men det får jobbet gjort och har den rustika atmosfären av naturen.

Fördelar och nackdelar med olika typer av eldstäder

Olika typer av eldstäder är olika bra för olika ändamål. Det gäller att välja rätt eldstad efter dina egna behov och önskemål

Vedeldade eldstäder

Fördelar

Det snabbaste och mest prisvärda alternativet, vedeldade eldstäder är enkla att installera och börja använda direkt. Välj helt enkelt den stil som passar din design, sätt eldstaden på plats, lägg till ditt trä och njut! Trä ger dig den största lågan och mest värme jämfört med gas.

Nackdelar

De flesta av oss vet hur man kan njuta av en gammaldags vedeld, men det är fortfarande en bra idé att tänka på potentiella faror. Vedeldar skapar rök och sot och lämnar ofta en lukt i håret och på kläderna. Beroende på var du bor kan trä vara dyrt. Se till att placera eldstaden på en icke brännbar yta som betong eller sten.

Använd alltid en gnistskärm för att förhindra oavsiktliga bränder. Öppen eld är farlig och bör alltid övervakas. Du bör också kontrollera med dina lokala myndigheter, eftersom många inte tillåter vedeldning. Vedeldar lämnar också aska och sot, vilket kräver rengöring efter användning.

Naturgas eller propan

Fördelar

Det finns många positiva skäl att välja en gaseldplats. Att köra en naturgas- eller propanhård linje till din eldstad skapar ett bekvämt sätt att njuta av familjenatt utan allt krångel som kommer med en vedeldad eldstad. Sätt bara på gasen, tänd och njut! Vissa gasbrunnar har elektroniska tändningsalternativ som ger extra säkerhet och bekvämlighet.

Du kan till och med använda en app eller lägga till din hemautomation! Du kan lägga till färgat eldglas, keramiska eldbollar, keramiska stockar eller en rad andra dekorativa alternativ som hjälper till att anpassa din design. På tal om design, “direkt VVS” din eldstaden kan du välja lägre, modernare eldstaden design eftersom det inte finns några höjdbegränsningar.

Det är trevligt att inte behöva oroa sig för att det blåser rök i ansiktet varje gång vinden tar fart eller lägger till fler stockar när elden börjar dö. Och i de flesta områden säljs naturgas som ”termor”, vilket är ganska överkomligt och kostar ofta mindre att bränna än trä.

Nackdelar

Även om eldstäder med gas är det mest populära alternativet bland konsumenter, finns det fortfarande några extra kostnader att tänka på. Gaseldar är vanligtvis dyrare eftersom de har konstruerade brännarsystem, ventiler, slangar och tändningar som vedeldade eldstäder inte har.

Att köra en bensinledning från din mätare eller hela husets propanbehållare kan kosta allt från några hundra till några tusen kronor, vilket ökar kostnaderna framför.

Dold propantank

Fördelar

Om du säljs för att få en gaseldplats, bra val! Men kanske var din uteplats redan byggd utan en gasledning. Eller kanske där du bor erbjuder de inte naturgas. Det är okej, för du kan fortfarande njuta av alla fördelarna med en eldplats som nämnts tidigare genom att använda en “bärbar propantank”.

Dolda eldstäder för propanbehållare kan placeras nästan var som helst utomhus, även på brännbara ytor som veddäck (se bruksanvisningen för att verifiera). Detta är väldigt bekvämt för de flesta, plus att du kan ta det med dig om du någonsin ändrar din uteplatsdesign eller flyttar!

Nackdelar

En typisk propan tank kan bara bränna högst cirka 4-8 timmars fortsatt användning, beroende på hur hög flamma du bränner. Med cirka 200 kr per tank kan detta börja öka med tiden. Om du vill ha en enorm låga kommer du att begränsas av vad en liten propantank kan erbjuda.

Om du har en svag rygg kan det ibland vara svårt att lyfta en tank för att sätta den inuti eldstaden, även om det finns några mycket trevliga alternativ som erbjuder glid som gör att byta tankar blir en lek. För alla er designers där ute; För att lagra en propanbehållare är de flesta eldstäder 60 cm höga eller chattbordets höjd. De flesta bryr sig inte om det här, men om du vill ha en lägre modern och modern “soffbordshöjd” kanske du vill hålla din propanbehållare åt sidan och använda en längre slang.

Etanol eldstäder

Fördelar

De flesta tänker inte på etanol som ett bränslealternativ för eldstäder, men det här brinnande bränslet har verkligen gjort några stora framsteg under de senaste åren. Tro det eller ej, etanolbränsle är tillverkat av naturliga källor, så det är förnybart och grönt, plus att det kan användas utomhus OCH inomhus! Det stämmer, lägg det var du vill! Inga gasledningar, inga tunga propantankar, fyll bara brännaren med lämplig etanol, lätt och njut!

Eftersom etanolbrännarna är snygga och lågprofilerade kan den dekorativa eldstaden, eller “kärlet”, vara en mängd olika mönster. Detta är perfekt för inrednings- eller exteriördesigners eller arkitekter som vill ha skönheten och atmosfären i eld, utan allt krånglet med att köra gasledningar eller specificera ventilation eller luftreglering. Ett bra alternativ!

Nackdelar

Den största sak att tänka på är kostnaden för bränsle. Kostnaden för att bränna etanol varje timme är större än gas eller trä. Etanol liknar alla bränslen genom att det finns en lägsta kostnad och ständigt kommer att behöva bibehållas.

Materialtyper för eldstäder

Nu när du har valt vilken typ av brandkonstruktion du vill, är det dags att välja vilket material som bäst passar dina behov och smak. Det finns ett antal populära alternativ, alla med sina egna fördelar och nackdelar att tänka på.

Metall

Eldstäder i metall finns i en mängd olika former, stilar och estetiska egenskaper.

Stål

Denna metalllegering är stark, tung och relativt dyr. Obehandlat stål är mottagligt för rost och måste pulverlackeras för att skydda det från elementen. Åldersgrisar i rostfritt stål innehåller å andra sidan ytterligare krom som gör dem korrosionsbeständiga. Rostfritt stål är ett utmärkt val för hårda klimat. Det är också lätt att rengöra och underhålla. Oavslutat stål har ett elegant industriellt utseende medan pulverlackering av metallen med färg ger den en modern atmosfär. Oxiderade järnytor används ofta för att skapa en tidssliten rustik känsla.

Gjutjärn

Denna metall är robust, ganska tung, relativt billig och behåller värmen. Följaktligen är gjutjärnsbrunnar extremt effektiva i kallt väder och gynnsamma för matlagningstillämpningar. Denna svarta kollegering är korrosionsbeständig men kan missfärgas om den utsätts för fukt om den inte behandlas regelbundet. Det värms också snabbt och kan vara farligt om det berörs innan det kyls.

Aluminium

Denna lätta metall är extremt prisvärd, rostbeständig och kommer att hålla i flera år med mycket lite underhåll. Det är också en stark värmeledare. Firepits i aluminium spricker inte eller snedvrider och har en lysande silverfärgad yta, såvida inte pulverlackerad med färg. Den låga vikten gör aluminium till ett bra val för bärbara eldstäder.

Koppar

Detta populära element är slitstarkt, mycket motståndskraftigt mot korrosion och den mest värmeledande vanliga metallen. Om värme står högt på din prioriteringslista är koppar ett klokt val. Dess nyligen exponerade yta har en underbar rosa-orange färg, men den utvecklar en grönbrun patina eftersom den utsätts för syre över tid (tänk Frihetsgudinnan). Följaktligen kräver koppar eldstäder ofta rengöring för att bibehålla sitt ursprungliga utseende. Det är också bland de dyrare metallerna.

Mineral

Brandinstallationer konstruerade av mineralämnen varierar i hållbarhet och estetisk kvalitet.

Sten

Denna naturliga form är långvarig, prisvärd och har ett distinkt utseende och textur. Staplade sten eldstäder och sten eld eldstäder framkalla pastoral bilder av bondgårdar och trädgårdar. De leder inte värmen bra, så eldstäderna bör vara öppna om värmen är viktigast. Eldstäder i massiv eller fanér är inte heta att röra vid, så de är perfekta för utomhusanläggningar där det finns mycket gångtrafik eller små barn.

Betong

Denna blandning av grus, sand och cement kan gjutas i flera former och fungerar som en naturlig isolator. Detta gör det möjligt för eldstäder i betong och eldstäder att vara svala när de tänds. Den släta ytan på gjuten betong kompletterar minimalistisk dekor och ämnet används ofta till eldbord. Det är tåligt men blir sotfläckat med tiden, så det bör behandlas med tätningsmedel och rengöras regelbundet.

Lera

Denna formbara finkorniga substans väder bra ut men är något ömtålig baserat på den form den tar. En målad tegel spis är till exempel mycket starkare än en terrakotta chiminea eller keramisk eldstad. Lera är värmebeständig, så den är inte lika varm vid beröring som metall. Ytan pryds ofta med geometriska mönster eller dekorativa organiska motiv. Det är också relativt billigt, så du är inte ute med en arm och ett ben om det flisar eller går sönder.

Glas

Eldstäder utomhus och eldstäder kan ha genomskinliga kroppar, vindrutor eller dörrar av förstärkt glas.

Härdat glas

Detta säkerhetsglas behandlas termiskt och kemiskt för att vara 4-5 gånger starkare än vanligt glödgat glas. När den bryts sönder den i små ofarliga bitar snarare än att krossas i farliga skärvor. Det används ofta i köksredskap, skjutdörrar och skärmar på datorer och mobiltelefoner. Eldstäder i härdat glas är värmebeständiga, så ytan blir varm, men den är svalare än andra material. Det fungerar bra för lägre temperaturbränder där lågan inte är för nära glaset.

Keramiskt glas

Detta ämne är faktiskt inte glas utan ett transparent polykristallint keramiskt material. Det är ungefär tre gånger starkare än härdat glas men mindre värmebeständigt, så keramiska eldstäder eller ugnsdörrfönster är farligt heta och kan lätt bränna dina händer. Keramiskt glas är bäst för situationer där lågan ligger nära ytan eller om det finns extrem värme (t.ex. sluten vedspis eller öppen spis). Det är också mycket dyrare än härdat glas.

Bränsletyper för eldstäder

Alla bränder är inte desamma. Bränslet som används för att generera en låga påverkar värmen som avges såväl som upplevelsen för de närliggande. Vissa bränslen är billiga och lätta att arbeta med, medan andra är dyrare och kräver ansträngning.

Trä

Det finns ingenting som att sitta runt en eld med brinnande stockar. Det sprakande ljudet, flammglöd och arom av brinnande trä skapar en tilltalande atmosfär. Det är också billigt, lättillgängligt och ger smak till grillat kött och grönsaker. Det finns dock nackdelar med vedeldade spisar och eldstäder.

Om vinden skiftar kan rök komma in i dina ögon och lukten kan dröja kvar på dina kläder och hår. Det kan vara en utmaning att tända och du har mindre kontroll över lågan och glöd, vilket kan utgöra en brandrisk om den inte sköts och släcks ordentligt. Det finns sot och aska att städa upp, och du behöver fortfarande förvara sladdar av trä och tändning.

Gas

Utomhusgaseldar är mer restriktiva än de som använder andra bränslen eftersom de behöver anslutas till en tank. Men gas är billig, tänds snabbt och har en justerbar eld utan rök eller kvarvarande skräp för att städa upp. Värmen som genereras kan användas för att värma eller laga mat, men det finns en viss lukt som kan vara obehaglig för de med akuta doftkänslor.

Propan

Flytande propan är den bästa värmekällan (dvs brinner den hetaste), men det kan hända att du tar slut på gasen vid grillen om du inte övervakar hur mycket som finns kvar i din tank. Propan eldstadsbord kan gå nästan var som helst men du måste vara uppmärksam på tankarna. Dessa förvaringsbehållare är fula, så du kanske vill få en lång slang för att hålla dem ur sikte eller köpa ett lock. Du vill också lagra propan ordentligt när den inte används eftersom gasen är mycket brandfarlig.

Naturgas

VVS-naturgas är det mest kostnadseffektiva bränslet när du kommer förbi installationskostnaden. Naturgasbrunnar och naturgasöppningar placeras vanligtvis nära hemmet i närheten av befintliga gasledningar. Bränslet ger en vit flamma och du behöver inte oroa dig för att det tar slut.

Flytande bioetanol

Detta växtbaserade bränsle blir ett av de mest populära valen för kommersiella och exklusiva bostadsutrymmen. Eldstäderna i etanol är rökfria, praktiskt taget luktfria och fristående, så du behöver inte en skorsten – vilket gör dem ännu mer tilltalande än gasfria eldstäder. De är enkla att installera eftersom eldstadsinsatser och bordsbrunnar med etanol kan användas både inomhus och utomhus. Brännarna måste fyllas på och tändas manuellt, men det är i allmänhet en enkel process. Detta effektiva långbrinnande bränsle ger en behaglig orange flamma och är relativt kostnadseffektiv. Dess värmeeffekt är dock mindre än alternativa alternativ och du kan inte laga mat med etanol.

Andra brandbränslen

Ytterligare förbränningsmaterial har begränsade tillämpningar för utomhusbränder, men de vädjar fortfarande till specifika omständigheter.

Gelbränsle

Detta halvviskösa kemiska bränsle är lätt att använda och avger ingen rök eller lukt. Den finns i små kapslar som är snabba att tändas och bytas ut när de är uttömda. Rökfria eldstäder i gelbränsle genererar mycket lite värme, så de används nästan uteslutande för ljus och skapa atmosfär. Gel är också det dyraste bränslet med kort förbränningstid.

Kol

Detta utilitaristiska bränsle gör inte mycket för ögonen men det är en bekant vän som kommer igenom när det behövs. Kolbränder ger låg låga, men de långbrinnande kolen genererar hög och jämn värme som är perfekt för matlagning. Det är lätt att föreställa sig en grill med en Weber Grill som lagar hamburgare över en bädd med kol. Det är lite rörigt att städa efteråt och det kan ta en sekund att tända, men en påse med kol är billig och enkel att förvara. Det kan vara ganska rökigt så håll kolgrillar borta från ditt hus (eller åtminstone medvind).

Funktioner och tillbehör

När du väl har kommit längre än den grundläggande installationen finns det ett antal alternativ som kan förbättra prestanda, utseende och kapacitet för din brandstruktur.

Flamantändning

Etanol- eller vedeldade eldstäder måste tändas för hand, men naturgas- eller propaneldar har ofta alternativ.

Manuell antändning

När gasventilen har öppnats, antänd lågan för hand med en lång tändare eller tändsticka.

Automatisk antändning

Gasen slås på och lågan tänds automatiskt med en enda knapp.

Dekorativa medier

Om du väljer en etanol- eller gaseld kan du ändå uppnå en naturlig vedeldning av trä eller förbättra dess visuella utseende.

Eldglas

Dessa släta bitar av härdat glas finns i en mängd olika färger och används vanligtvis för att dölja gas- och etanolbrännare samt kontrollera flamman.

Lavastenar

Dessa robusta bitar av porös sten skyddar brännarna från elementen, hjälper till att hålla en jämn eld och ger en naturlig estetik.

Flodstenar

Trots namnet är dessa inte riktigt stenar alls. Flodstenar som finns i naturen är porösa och kan explodera vid uppvärmning och kylning. Flodstenar är vanligtvis gjorda av vulkaniskt basalt eller keramiskt material och tål säkert höga temperaturer. De är färgade och formade för att efterlikna de släta stenarna som finns i floder och vattendrag, och används i gasskålar eller för att skissera etanolbrännare.

Faux Wood Logs

Dessa konstgjorda bitar sträcker sig från realistiska keramiska faxar till minimalistiska metallcylindrar som kan sättas i elden eller bredvid.

Matlagning

Vissa eldstäder och eldstäder kan utrustas med tillbehör.

Grill

Många eldstäder med gas och ved har grill- eller rackfästen som sitter ovanför lågan.

Bakpannor

Specialiserade slutna eldstäder och chimineas kan användas som pizzaugnar och inkluderar stålplåt för jämn uppvärmning.

Kötthängare

Utomhusbränder kan användas för att röka kött, men de kräver att du hänger upp det ovanför lågan så att det kan absorbera den rökiga smaken.

Ytterligare tillbehör

Några enkla föremål kan förbättra din brand effektivitet och säkerhet.

Ventilation

Dessa metallbrickor sitter under tändningen och stockarna för att förbättra luftflödet som behövs för att starta och upprätthålla en brusande eld. Inbyggda eldstäder kan ha stora benversioner, medan eldstäder eller chimineas helt enkelt kan ha en tunn spaltbricka som sitter på en avsats.

Petare

Dessa långa metallstavar (eldjärn) används för att städa elden genom att flytta trä och kol runt. De har ofta en taggig sida för att haka i stockar och rulla över dem. Du kan vanligtvis köpa en eldstadsverktygssats som innehåller en poker, saxtång för att ta tag i stockar, långhanterad borste och en dammbricka för aska. Det hjälper att ha ett rack för uppsättningen som antingen monteras på eldstaden eller sitter på marken.

Vindskärmar och gnistskärmar

Dessa härdade glas- eller metallbarriärer förhindrar glöd och gnistor från att flyga ut och vilse föremål faller i lågorna. Transparenta vindrutor i härdat glas är perfekta för eldstadsbord och eldstadsinlägg där flammans atmosfär är lika viktig som den värme som den ger.

Installation av en ny eldstad

När du har slutfört ditt beslut måste du fortfarande se till att ditt utomhusområde säkert kan rymma din brandkonstruktion. Oavsett om det är en DIY-eldstad eller en bärbar eldstuga som är färdig direkt från lådan, har du några föremål på din “att göra” -lista.

Rensa utrymme

Om du lägger eld på din trädgård, se till att alla överhängande trädgrenar och närliggande buskar är trimmade. Raka alla torkade löv och fallna kvistar säkert ur vägen. Du kanske också vill kontrollera marken med en nivå för att säkerställa att du har en plan yta och tillsätt fyllmedel där det behövs. Beroende på din inställning och din brand kan det vara vettigt att hälla cement eller lägga en brandsäker matta. Om du placerar den nya elden på ditt däck eller uteplats, rensa bort lättantändliga material och flytta eventuella utomhusparaplyer eller skuggstrukturer.

Gasledningar och tankar

Om du har VVS-naturgas i ditt hem är det viktigt att veta var befintliga gasledningar finns. Du måste placera ditt eldstadsbord där det enkelt kan anslutas till bränsleledningen. Du vill inte heller gräva i ett rör av misstag om du bygger en mark i marken. Propaneldar kräver en tydlig väg till tanken och gott om utrymme för själva tanken.

Vindmotstånd

Om du har starka vindar där du bor är det en bra idé att se var utkasten är i ditt utomhusutrymme. Det är inget roligt att få rök i ögonen och det är farligt att riskera att något tar eld om glöd eller gnistor kan blåsa på något brännbart. Överväg att lägga till en liten häck eller bekvämt placerad skiljevägg i området för att blockera överdrivet luftflöde.

Montering

Den viktigaste lektionen att komma ihåg vid installation av en ny brandkonstruktion är att följa tillverkarens instruktioner exakt.

Bygga och ställa in

DIY-eldstäder kan spara mycket pengar, men att lägga tegel och sten är inte för den avslappnade husägaren. En licensierad murare eller etablerad entreprenör är förmodligen ett klokt val för betydande brandinstallationer. Öppen spis i etanol kräver inte ventilering, så det är mycket lättare för ett gör-det-själv-projekt. Eldplattor och bärbara eldstäder kan kräva mindre montering, så se till att ha rätt verktyg och hålla reda på muttrar, bultar, skruvar och liten hårdvara. Du vill inte behöva byta ut saknade delar.

Anslutande gas

Propan eldstäder har ganska enkla procedurer för anslutning till bränsletankar. Normalt behöver du bara vara säker på att din regulatorslang sitter fast i båda ändar innan du öppnar gasventilen på propantanken. Kontrollera tillverkarens och tankens anvisningar för specifika steg eller saker att övervaka. Anslutning till ditt hems naturgasledning är lite mer involverad och bör inte försökas utan involvering av en professionell.

Förvaring av bränsle

Förvara bränsletillförseln under ett överhäng, markis eller i en träbod för att förhindra att tändningar och stockar blir våta. Flytande bioetanol kommer vanligtvis i plastflaskor eller kannor och de bör förvaras på en torr och sval plats i direkt solljus. På samma sätt måste propantankar hållas svala och borta från gnistor och eld. De ska aldrig förvaras inomhus men kan kamoufleras av dekorativa omslag.

Säkerhet

Innan du tänder en öppen spis eller eldstad är det viktigt att tänka på säkerhetsåtgärder och granska alla riktlinjer i bruksanvisningen. Penselbränder kan vara extremt farliga och orsaka förlust av liv och egendom, så ta dig tid att bekanta dig med riskerna i det fysiska området och korrekt användning av din utrustning.

Avstånd

Se till att uteplats och trädgårdsmöbler är placerade tillräckligt långt från lågorna för att överensstämma med tillverkarens rekommendationer. Dubbelkolla att inga utomhusparaplyer eller markiser hänger där de kan sjunga eller fånga eld.

Miljö

Rensa området för torra löv eller kvistar som kan ha fallit i, på eller runt eldstaden eller eldstaden. Det är också smart att kolla in området direkt motvind, eftersom glöd och gnistor från vedeldade bränder kan blåsa ut och gnista borste eller brandfarligt skräp.

Utrustning

Kontrollera att gasanslutningar, kopplingar och slangar är säkra och rena och att bioetanolbrännare är fria från hinder. Öppna rökkanaler för ventilerade eldstäder och rensa dem från eventuella hinder.

Beteende

Håll avstånd när du antänder en eld. Använd aldrig acceleratorer som tändvätska eller bensin – de är mycket farliga och kan skada din utrustning. Var försiktig med lösa eller lättantändliga kläder runt elden. Det behöver inte sägas att du inte flyttar en bärbar eld när lågan tänds. Undvik att använda plastmaterial nära elden.

Det är extremt svårt att ta bort smält plast från möbler och eldstäder, och ångorna är giftiga. Lämna aldrig en tänd eld utan uppsikt och var alltid vaksam när barnen är i närheten av en aktiv flamma. Utomhus eldstäder utgör en ökande risk för små barn som är särskilt känsliga för brännskador från fall i eller runt upplysta fritidsbränder. Förvara en brandsläckare i närheten eller en vattenslang tillgänglig i nödsituationer.

Stängning

För vedeldade bränder, se till att alla glöd är ute när du är klar. Undvik att släcka flamman med vatten och använd istället sand om du har bråttom. Sprid askan tunt över sängen i eldstaden eller eldstaden och låt dem svalna över natten. Kassera dem säkert på morgonen med en metallspade och hink.

Etanol- eller gelbränder kan kräva att du stänger brännarna för att släcka lågan om du vill ringa upp den innan bränslet bränns ut. Naturgas- eller propanbränder är enklare – vrid bara gasventilen tills ledningen är helt stängd eller ställ brytarna i av-läge. Låt eldstaden eller eldstaden svalna helt innan du täcker den eller stänger dörrarna.

Vanliga frågor om eldstäder

Vilken är den bästa platsen att placera sin eldstad?

Innan du investerar i en ny eldstad för din trädgård är det viktigt att leta efter rätt plats. Förutom att ta reda på var du får mest valuta för pengarna, när det gäller användning och närhet till grillen, poolen och andra funktioner, måste du också vara medveten om stadens lagar. Många städer, och möjligen bostadsområden, har begränsningar och riktlinjer för eldstäder. Dessa regler säger hur långt från huset och dina grannars gårdar eldstaden måste vara för att minska riskerna med öppna lågor.

Det är viktigt att du kontaktar ditt lokala stadshus, särskilt innan du påbörjar en omfattande renovering och installerar en permanent utomhus spis. Även om du bara planerar att köpa en bärbar eldstad, kontrollera reglerna och reglerna för att säkerställa att du undviker böter. När det gäller platsen i din trädgård har du ett antal alternativ. I slutändan kommer den optimala platsen att hittas genom att bestämma hur det är troligt att du använder din nya eldstad.

Om du till exempel har ett stort utomhusutrymme kan du välja att ställa in din eldstad i sitt eget område för att skapa en ny fokus och samlingspunkt. Du kan också göra din nya permanenta eldstad till en förlängning av din befintliga uteplatslayout för att öka sittplatserna för familj och vänner. Bärbara eldstäder är också bra vid poolen, så att du kan värma upp efter att ha tagit ett dopp.

Vad kostar en bra eldstad?

När du anger en budget för din eldstad räknar du också med underhållskostnader. En vedträ som ska placeras i din vedeldade spis kommer att kosta en annan kostnad än en glasrengörare för att rengöra glaset på din elektriska eldstad. Det är viktigt att ha dessa saker i åtanke när du tänker på din budget om du har en sådan. Träbrinnande eldstäder utomhus innehåller den mest allmänna underhållet med tanke på att de kräver regelbundna bytesresor. De kräver också askrengöring. Kostnadsmässigt är dessa förmodligen de dyraste.

Eldstäder utomhus är det billigaste alternativet och kräver minimalt underhåll. Underhåll kokar högst till rengöring av en glasskärm. Gaseldande eldstäder utomhus kan enkelt omvandlas till vedeldning, men kräver inte så mycket underhåll. Denna eldstad kräver bara lite mer underhåll än den elektriska bränningen.

Hur förbereder man sin utomhusplats inför en ny eldstad?

För dem som investerar i en permanent lösning finns det några extra steg att ta efter att ha köpt din nya eldstad. Om du planerar att bygga din nya eldstad på egen hand vill du börja mäta upp det område det kommer att gå i din trädgård och förbereda för byggandet. Detta inkluderar inköp av betong- och mortelblandningar samt sten eller andra material som du kommer att använda för att bygga basen av din eldstad.

Det är också smart att titta på olika belysningsarmaturer och sittmöjligheter så att du kan få ut det mesta av ditt nya utrymme. För många är poängen med att äga en eldstad att skapa en lägereldatmosfär. Därför vill du inte gå överbord med starka ljus som lyser i din trädgård. Men energieffektiv strängbelysning och stigljus för att rikta människor till och från området hjälper till att förbättra utrymmet. När din nya eldstad anländer kommer du att ha allt du behöver för att vara igång på nolltid.

Vad ska man tänka på innan man beställer sin eldstad?

När du hittar den perfekta nya eldstaden för din trädgård är det sista du vill ha att bryta din budget på frakt- och leveranskostnader. När din nya eldstad anländer, se instruktionsvideor för att hjälpa till med installationsprocessen. Om ditt projekt är mer involverat kommer din entreprenör att kunna tillhandahålla professionell installation så allt du behöver göra är att förbereda dig för ditt första evenemang runt branden. Före, under och efter installationen är det oerhört viktigt att upprätthålla höga nivåer av säkerhet för eldstaden.

Vilka är de vanligaste typerna av eldstäder?

Eldstad – Standard eldstaden är ett klassiskt tillskott till alla hem som kan komma i så många olika former och storlekar. De kan vara lika grundläggande som en DIY eldstaden i hörnet av din trädgård och lika extravaganta som en full sten spis. Det bästa med att bygga din egen är att du kan göra den i vilken form eller storlek du vill. Om du har ett stort område med mycket utrymme och vill kunna vara värd för en större grupp människor kan du skapa en större eldstad! Det är enkelt att lägga till några utemöbler som omger eldstaden så att du har en anpassad sittgrupp. På baksidan, om du har att göra med ett mindre utrymme, kan du tona ner din eldstad och göra det till en mysig plats för några nära vänner.

Det finns många materialalternativ när det gäller standard eldstaden. Baserat på det material du använder kommer priset att variera. Naturligtvis kommer materialet av högre ände att bli dyrare. De material som jag ser mest är sten, tegel, betong, rostfritt stål och gjutjärn. Dessa metaller håller bra under hög värme och är också rostbeständiga! För den vanliga eldstaden är trä den vanligaste bränslekällan, men det finns andra alternativ som använder propan, naturgas och kol. En annan väg du kan ta är hela eldstaden! Med det alternativet förlorar du lite av charmen med en naturlig eld.

Brandkolonner– Bortsett från din vanliga eldstad, är eldkolonner en cool snurrning på en traditionell utomhusfunktion. Till skillnad från eldstäder använder eldstammar nästan alltid naturgas eller propan för bränsle. En vedeldad eldkolonn är bara lite för opraktisk. Jag nämnde brännstycken tidigare och eldkolumner är ett perfekt exempel på detta. De är unika och fångar definitivt ditt ögon när du ser en. Mängden olika stilar är också stor! Det finns moderna exempel och traditionella exempel med allt däremellan.

Eldpelare är vanligtvis ganska smala, vilket gör dem perfekta för mindre uteplatser eller bakgårdar. Jag är säker på att du har sett något liknande på utomhusrestauranger. Eldpelare är vanligtvis gjorda med sten, trä eller metall på utsidan medan insidan alltid är metall. Till skillnad från eldstäder är eldstammar inte det mest idealiska valet för att göra smores. Propan och marshmallows är inte super smakliga tillsammans. Förutom den nackdelen älskar jag eldkolonner på grund av deras unika och snygga utseende.

Eldskål – Medan eldskålen liknar en eldstad, är skålen lite mer bärbar än eldstadalternativet. Detta är perfekt om du befinner dig i en situation där du har en hyresvärd. Det stora problemet är att eldstäder ofta är mycket permanenta inslag i din trädgård. Om du har en hyresvärd som inte vill att du ska krossa med din trädgård för mycket, är eldstaden ett bra alternativ! Som med de flesta brandfunktioner finns det i ett brett utbud av stilar.

En annan aspekt som jag älskar med eldstaden är att eftersom den är så bärbar är den lättare att förvara när vädret blir riktigt otäckt. Detta kommer att säkerställa att den har en lång livslängd. Eldstäder använder nästan alltid naturgas eller propan som bränslekälla. Det finns några som bränner trä men jag rekommenderar att du håller ett noggrant öga på dem. Om du använder en vedeldad eldstad är det inte en dålig idé att använda en skärm för att innehålla oseriösa gnistor och glöd. Du vill inte vara grannen som tar eld i deras hus.

Eldbord – Eldbordet är något du inte ser så ofta som några av de andra eldstäderna som är typ av bummer eftersom dessa saker är supercool! Eldbord är formade och funktionslindade i ett. Inte bara ger elden värme (duh) bordet är ett utmärkt ställe att sätta upp fötterna eller vila lite drinkar. Det finns en galen mängd olika stilar att välja mellan så du kommer garanterat att hitta ett bord som passar in i din uteplatsdesign.

Eldbord drivs nästan alltid av gas eller propan. Ett vedeldat eldbord är lite skissartat och mycket att hantera. Det kan ta bort den avslappnande naturen att slappa runt en eld. Som med eldstaden och kolonnen är eldbordet bärbart och relativt lätt att flytta. Om du har en mindre uteplats är eldbordet perfekt eftersom det är lätt att flytta och förvara. Jag nämnde i ett tidigare blogginlägg om att spara utrymme att du vill leta efter utemöbler med dubbla ändamål. Eldbordet är ännu bättre än dubbla syften eftersom det också kan fungera som en fantastisk kontaktpunkt för din bakgård eller uteplats!

Chiminea – Chiminea är en cool liten eldstad som långsamt växer i popularitet. Det är spanskt för skorstenen och är vanliga Sverige. Traditionellt var chimineas gjorda av eldad lera och användes för matlagning och uppvärmning av hem. Idag tillverkas chimineas med modernare material, men förutsättningen förblir densamma. Det höga röret flyttar röken uppåt och värmen kommer framifrån.

Jag har alla satt runt elden och hoppats att röken drar mot någon annan. Med chiminea behöver du aldrig oroa dig för rök i dina ögon igen! De är också ett av de säkraste alternativen som finns på grund av den inhägnade karaktären hos denna brandfunktion. Min favoritdel om chimineaen är att nästan alla tillgängliga är vedeldade. Naturligtvis kan du fortfarande hitta gas- och propanalternativ, men ingenting slår en vedeldad spis.

Hur mycket kostar egentligen en eldstad?

Kostnaden för en eldstad kan förändras dramatiskt baserat på vad du vill ha. En DIY eldstad kan göras med en mycket snäv budget, speciellt om du har material till hands. En billigare eldstad börjar på cirka 5 000 kr och kan nå flera tusen beroende på anpassning och arbetskostnad. De flesta av de billigare alternativen är bärbara vilket är trevligt om du inte planerar att stanna längre tid. Medan det andra alternativet är mycket dyrare, kommer det troligtvis också att öka värdet på ditt hem.

Andra kostnader som du måste tänka på är bränsle. Chockerande nog att trä inte är gratis och kan vara dyrare än du tror. Att köpa små mängder ved från livsmedelsbutiker är aldrig en bra idé och du kanske inte har tid eller resurser att hugga ner och klyva ett träd själv. Det näst bästa alternativet är att köpa en sladd av trä. Det finns två vanliga sladdar som du kan köpa. Det finns ansiktssladden, som är 120 cm hög och 240 cm lång och 40 cm djup. En hel sladd är 120 cm hög och 240 cm lång och 120 cm djup. En full träkabel är i genomsnitt upp till 2 000 kr. Under vintermånaderna och på andra platser i landet kan en träkabel vara allt från 2 000 till 4 000 kr. (För en ansiktssladd, hälften av priserna). Beviljas att en full sladd av trä borde vara en stund, beroende på hur ofta du använder din eldstad.

När du har köpt trä måste du ta hänsyn till kostnaden för att bygga eller köpa en plats att lagra det. Detta kan också vara ett DIY-projekt som definitivt borde minska dina kostnader. Det är viktigt att lagra virket eftersom det inte är lätt att starta eld med vått trä! Om du vill gå propånvägen blir det lite lättare att beräkna dina kostnader och förmodligen mindre huvudvärk än att hantera allt trä! Om du är orolig för en propan behåll som gör att din vackra uteplats ser lite skissig ut, har jag några fantastiska (och smakfulla) propanbehållare!

Vilka försiktighetsåtgärder ska man ta?

När du har slutfört installationen är det viktigt att säkerställa att lämpliga säkerhetsåtgärder vidtas varje gång du använder din nya eldstad. Utanför eldstäder eller eldstäder orsakar nästan 3700 gräs- och borsteldar varje år. Även om inte alla eldstäder producerar glöd och vedeldade eldstäder tenderar att vara orsaken till borstbränder, är det bra att vidta säkerhetsåtgärder när du använder någon eldstad. Följ dessa riktlinjer för att undvika att bli statistik och orsaka eventuella skador på ditt hem, grannar och samhället:

Kontrollera vindriktningen innan du tänder en eld. Kraftiga vindar kan blåsa glöd ur elden och gnistborste eller andra föremål. Använd inte lättantändlig vätska för att starta eller starta om en brand, eftersom de kan orsaka skurar som orsakar personskada. Kom inte för nära elden eller bär lösa eller brandfarliga kläder runt din eldstad. Läs alla instruktioner för säker drift av din eldstad och känn vilken typ av bränsle du ska använda för att hålla riskerna nere. Kassera all aska på ett säkert sätt. Investera i gas- eller propaneldar som inte ger glöd.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top