Bästa elementet 2024 – Test av olika element

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bra alternativ

Lvi Yali Comfort

LVI Yali Digital

Gelia 4000715001

Termo 530140-E

Klicka här för att se fler element.

För att på bästa sätt hålla sig varm under årets kalla stunder behöver du ett bra element. Ett element värmer inomhusluften till en behaglig temperatur så du kan hålla dig varm under alla årstider.

Dagens modeller kommer med en mängd nya funktioner som hjälper dig ställa in dem precis så som du vill ha dem, en del modeller kan till och med ställa in sig själva. Dock så finns det en mängd olika bra element som i sin tur finns i olika modeller och prisklasser, så att hitta rätt är inte alltid lätt.

Anledningen till att det finns så många olika modeller är för att de passar olika bra till olika ändamål. Vissa är bättre på att värma stora ytor medan andra är mer energieffektiva. Därmed är det viktigt att tänka på var du ska sätta ditt nya element innan du köper det.

1. Bäst i test – LVI Yali Comfort

LVI Yali Comfort element

Under vår rigorösa testprocess utforskade vi många aspekter av LVI Yali Comfort, ett oljefyllt värmeelement som kombinerar stil med funktion. Genom att tillämpa vår testprocess, som omfattade en mängd olika inställningar och miljöer, kunde vi verkligen ta reda på vad denna produkt har att erbjuda.

Specifikationer
Effekt:500 W
Spänning:400 V
Mått (cm):50 x 55 x 9,5
Anpassningsbar:Ja
Väggmonterad:Ja

Först och främst, vad som verkligen sticker ut med Yali Comfort är dess anpassningsbarhet. Med flera uppvärmningslägen och en justerbar yttemperatur – 60, 75 och 90°C, kunde vi skräddarsy vår uppvärmningserfarenhet till våra specifika behov.

För att göra upplevelsen ännu mer användarvänlig, fann vi att denna enhet kunde kopplas ihop med andra enheter, vilket innebär att du kan koppla samman flera enheter som styras samtidigt.

LVI Yali Comfort levereras med toppgaller och sidoplåtar, vilket ger ett elegant och stilrent utseende. Den är dessutom förberedd för styrning av extern klocka via styrnolla, vilket innebär att du kan ha din värmeinställning på en tidsplan som passar dig.

Värmeelementet har måtten 500 x 550 mm (H x B) och är förhållandevis lätt, vilket gör det lätt att installera och hantera. Dessutom levereras det med en kopplingsbox och väggkonsoler, vilket gör monteringen enkel och rakt fram.

Det enda negativa vi märkte under vår testprocess var att enheten inte kan styras via en app. Detta innebär att du inte kan ändra inställningarna när du är på språng, vilket kan vara en nackdel för vissa användare.

Fördelar

 • Anpassningsbara inställningar
 • Enkel installation
 • Möjlighet att koppla samman flera enheter

Nackdelar

 • Kan inte styras via app

2. Bäst premiumval – LVI Yali Digital

LVI Yali Digital element

Under vårt omfattande test av LVI Yali Digital blev vi snabbt imponerade av den höga graden av kontroll och anpassningsbarhet som detta värmeelement erbjuder. Med en effekt på 2000W och flera olika uppvärmningslägen, gav Yali Digital oss förmågan att skräddarsy vår uppvärmning till exakt de nivåer vi önskade.

Specifikationer
Effekt:2000 W
Spänning:400 V
Mått (cm):40 x 125 x 11
App-styrning:Ja
Justerbar yttemperatur:60, 75, 90°C

Den elektroniska termostaten med digital display tillhandahåller exakta avläsningar, vilket gör justeringar snabbt och enkelt.

En av de mest framstående funktionerna i Yali Digital är dess möjlighet att styras via Wi-Fi med pekskärmen Touch E3 (säljs separat). Denna funktion gav oss förmågan att kontrollera vår uppvärmning på distans via en app.

Det är viktigt att notera att pekskärmen säljs separat, vilket kan vara en extra kostnad för dem som vill utnyttja denna funktion.

Yali Digital levereras komplett med toppgaller och sidoplåtar, vilket ger en elegant estetik som passar bra i vilket rum som helst. Installationen var också enkel med den medföljande kopplingsboxen och väggkonsolerna.

På nackdelen, trots dess digitala kapabiliteter, märkte vi att Yali Digital inte har en närvaroindikator. Detta innebär att systemet inte automatiskt justerar temperaturen baserat på om det finns personer i rummet eller inte.

Fördelar

 • Hög uppvärmningskapacitet
 • Wi-Fi och app-kontroll
 • Anpassningsbara inställningar med flera uppvärmningslägen
 • Enkel installation

Nackdelar

 • Ingen närvaroindikator

3. Bäst budgetval – Gelia 4000715001

Gelia 4000715001 element

Under vår testperiod av Gelia 4000715001 blev vi direkt förtjusta i dess mobilitet och effektivitet. Med en effekt på 1500 W och tre effektlägen, kunde vi enkelt justera uppvärmningen till våra specifika behov.

Specifikationer
Effekt1500 W
Spänning:230 V
Mått (cm):54,5 x 34 x 24
Tippbrytare:Ja
Flyttbar:Ja, med hjul

Det oljefyllda värmeelementet var effektivt och snabbt uppvärmt, vilket gjorde det till en utmärkt källa för extra värme i lägenheten.

Ett utmärkande drag för Gelia 4000715001 är dess svängbara hjul. Detta tillät oss att smidigt flytta elementet mellan olika rum, vilket möjliggör flexibel uppvärmning. Vi fann detta särskilt användbart för att snabbt värma upp kallare rum.

Säkerhetsfunktionerna på Gelia 4000715001 är också värt att nämna. Den har en tippbrytare som automatiskt stänger av elementet om det oavsiktligt välter, vilket gav oss extra sinnesro.

Vid intern överhettning stänger överhettningsskyddet av elementet, vilket ytterligare bidrar till produktens säkerhet.

En nackdel vi märkte under testningen var dock att elementet saknar Wi-Fi eller app-kontroll. Trots sitt billiga pris kan detta vara ett hinder för vissa användare.

Fördelar

 • Säkerhetsfunktioner
 • Lätt att flytta mellan rum
 • Snabb uppvärmning

Nackdelar

 • Saknar Wi-Fi eller app-kontroll

4. Bra alternativ – Termo 530140-E

Termo 530140-E element

Vi har nyligen haft chansen att testa Termo 530140-E, ett 400 W oljefyllt värmeelement utrustat med en rad avancerade funktioner. Termo 530140-E erbjuder en flexibilitet som vi inte sett hos tidigare värmeelement vi testat. Dessutom var det slående hur snabbt den värmer upp rummet till en behaglig temperatur.

Specifikationer
Effekt:400 W
Spänning:230 V
Mått (cm):55,5 x 50 x 7,5
Termostat:Elektronisk
Timer:Ja

Elementet kommer med en elektronisk termostat och en LCD-display, vilket gör det otroligt användarvänligt. Vi uppskattade särskilt 24-timmars timern, vilket innebär att du kan ställa in elementet att värma upp ditt hem vid exakt rätt tidpunkt.

Dessutom finns det flera termostatlägen, inklusive dag- och nattläge, vilket bidrar till ökad energieffektivitet.

Ett annat plus vi noterade var dess säkerhetsfunktioner. Värmeelementet är utrustat med ett överhettningsskydd, vilket innebär att strömmen automatiskt bryts om det blir för varmt.

Dessutom har det en ‘öppet fönster’-funktion, som automatiskt stänger av enheten när rumstemperaturen sjunker mer än 3 grader på 1 minut – ett utmärkt sätt att spara energi vid vädring.

En nackdel vi märkte var att värmeelementet inte inkluderar fötter för fristående placering – dessa måste köpas separat. För oss kändes det som en missad möjlighet, särskilt för dem som vill ha flexibiliteten att flytta runt elementet i hemmet.

Trots detta, ger Termo 530140-E en fantastisk kombination av effektivitet, användarvänlighet och smarta funktioner, vilket gör det till ett bra val för den som söker ett högkvalitativt värmeelement.

Fördelar

 • Avancerade termostatinställningar
 • Energibesparande funktioner
 • Överhettningsskydd
 • LCD-display för enkel användning

Nackdelar

 • Fötter för fristående placering ingår inte
 • Kan vara komplicerad för de mindre tekniskt kunniga

5. Komplett från fabrik – Thermopanel TP11

Thermopanel TP11 element

Thermopanel TP11 307 V4 är inte din genomsnittliga radiator. Den presenterar sig med en unik utformning och distinkta specifikationer, vilket gör den idealisk för moderna hem. Med sina dimensioner på 300 x 700 mm (H x L) och en effekt på 214 W, har Thermopanel V4-radiatorerna skapats med ett öga för effektiv logistik och modern design.

Specifikationer
Mått (cm):70 x 30
Effekt:214 W
Design:Modern
Tryckklass:PN 10
Material:Bandstål

Radiatorn kommer komplett från fabrik, vilket innebär att det inte finns några lösa delar eller extra monteringsarbete att oroa sig för. Det är verkligen en plug-and-play-lösning för alla dina värmekrav.

Den unika designen, som inkluderar det patenterade V4-kopplet, svetsas in dolt bakom radiatorns kropp och ger full frihet för att installera radiatorn för antingen botten- eller sidoanslutning.

Thermopanel TP11 307 V4 utmärker sig också genom dess insvetsade ventilarrangemang. Det är dolt för obehöriga, och det kan justeras utan att systemet behöver tömmas, vilket sparar tid och energi vid installation och underhåll.

Trots dess innovativa funktioner finns det dock någon nackdel att notera. En av de mest framträdande är att anslutningskopplingarna inte ingår. För något som lovar en snabb och enkel installation, kan det vara en besvikelse för vissa användare att de måste köpa kopplingarna separat.

Men med allt sagt, överträffar Thermopanel TP11 307 V4 fortfarande förväntningarna när det gäller funktion och design. Den unika och uppskattade utformningen, tillsammans med dess enkla installation och hög effekt, gör den till en ledande radiator på marknaden.

Fördelar

 • Komplett fabriksleverans
 • Dolt ventilarrangemang
 • Kan justeras utan att tömma systemet
 • Modern design

Nackdelar

 • Anslutningskopplingar ingår ej
 • Installationskrav kan vara komplicerade för vissa användare

6. Stilren design – Nobö Top

Nobö Top element

Nobö Top gör sin entré på marknaden för elradiatorer med en rad unika egenskaper som gör den särskilt intressant för den energimedvetna konsumenten. Det första vi noterade under vår testperiod var den otroligt låga standbyförbrukningen, mindre än 0,5W. I en tid när hållbarhet och energieffektivitet står i centrum, gör Nobö Top imponerande framsteg.

Specifikationer
Effekt:500 W
Mått (cm):52,5 x 40 x 9
Temperaturjustering:5-30 °C
Standbyförbrukning:<0,5W
Kapslingsklass:IP24

Med en effekt på 500 W och en bredd på 525 mm, passar Nobö Top väl in i både moderna och äldre fastigheter. Den är inte bara praktisk utan också estetiskt tilltalande. Dess kapacitet att kunna kopplas till Nobö Energy Control för ytterligare energibesparingar var ett annat stort plus i vårt test.

Nobö Top ska kompletteras med termostatmodul NCU, vilket tillåter för en noggrann temperaturhållning mellan 5-30 °C. Detta gör den inte bara lätt att anpassa efter personliga preferenser, utan ger också användaren möjlighet att optimera sin energianvändning.

Trots alla dessa fördelar, fann vi det dock något besvärligt att reglerpanelen är placerad på översidan av enheten. För användare med begränsad rörlighet eller för installationer på högre nivåer, kan detta potentiellt innebära ett problem.

Överlag är Nobö Top en solid, energieffektiv elradiator som utmanar traditionella uppfattningar om vad en elradiator kan och bör vara.

Fördelar

 • Låg standbyförbrukning
 • Kopplingsbar med app
 • Kompatibel med termostatmodul NCU
 • Frostskyddskrets och överhettningsskydd

Nackdelar

 • Reglerpanelens placering kan vara otillgänglig

7. Tyst och luktfri – LVI Kaba 8501005

LVI Kaba 8501005 element

LVI Kaba 8501005 tar en solid position på marknaden för oljefyllda värmeelement. Med sin 400 V strömförsörjning och snabb uppvärmningskapacitet imponerade den på oss under vår testperiod. Dess förmåga att snabbt värma upp och hålla en jämn temperatur över hela ytan skapar en skön, konstant värme.

Specifikationer
Effekt:750 W
Spänning:400 V
Termostat:Elektronisk
Mått (cm):105 x 50
Skyddsklass:IP32

Elementet har en elektronisk termostat med kalibreringsmöjlighet, vilket gör att du kan anpassa temperaturen efter dina behov och önskemål. Vi märkte att det var oerhört enkelt att använda, vilket gör det perfekt för alla, oavsett teknisk förmåga.

LVI Kaba 8501005 är inte bara praktiskt och enkelt att använda, det är också tyst, luktfritt och ej allergiframkallande.

Dessa egenskaper, tillsammans med att det är fyllt med vegetabilisk olja, gör det till ett hälsosamt och miljövänligt alternativ till andra värmeelement på marknaden.

Ett minus är dock att kopplingsboxen inte ingår. Detta innebär en extra kostnad och lite mer arbete för att få elementet installerat och fungerande. Men överlag, om du letar efter ett lättanvänt, effektivt och miljövänligt värmeelement, är LVI Kaba 8501005 definitivt värt att överväga.

Fördelar

 • Lätt att använda
 • Tyst, luktfritt och ej allergiframkallande
 • Miljövänlig
 • Låsbar termostatenhet

Nackdelar

 • Kopplingsbox ingår ej

8. WiFi-anslutning – Ebeco Wallflex 500

Ebeco Wallflex 500 element

EBECO Wallflex 500 är den ultimata blandningen av stil och funktion, skräddarsydd för det moderna hemmet. Dess neutrala vit kulör och stilrena design gör att den smälter in i vilken inredning som helst, samtidigt som den levererar en rad smidiga lösningar.

Specifikationer
Effekt:1400 W
Spänning:220-240 V
Mått (cm):107 x 35 x 8
Kapslingsklass:IP24
Anslutning:WiFi

Under vår testperiod imponerades vi av Wallflex 500’s energieffektiva styrning. Den har flertalet individuellt justerbara energisparprogram, som är lätt att navigera genom den klara färgdisplayen.

Radiatorn är “WiFi READY”, vilket innebär att den med tillbehöret EB-Connect WiFi kan styras via appen Ebeco Connect eller det öppna API:et. Detta gör att du kan kontrollera och justera uppvärmningen av ditt hem var du än är, vilket vi tyckte var en stor fördel.

En annan stor funktion hos Wallflex 500 är dess förmåga att visa energiförbrukning och historik. Detta ger dig en överskådlig bild av hur värmen används, vilket kan hjälpa till att spara energi och sänka kostnader. Elementet har unika egenskaper som självlärande och funktionen att känna av öppna fönster, vilket gör det anpassningsbart till varje hems specifika behov.

Det vi fann vara en nackdel var dock att den inte är kompatibel med alla populära smarta hem-teknologier, som Amazon Alexa eller Apple HomeKit. Men överlag, om du letar efter en stilren, energieffektiv och smart radiator, är EBECO Wallflex 500 definitivt värt att överväga.

Fördelar

 • Fjärrstyrning via app
 • Visar energiförbrukning och historik
 • Självlärande och känner av öppna fönster

Nackdelar

 • Inte kompatibel med alla smarta hem-teknologier

Hur vi utförde vårt test av element 2024

Att hitta det bäst i test bland olika typer av element kan vara en utmaning. Det var utifrån denna insikt som vi bestämde oss för att utföra ett omfattande test för att avgöra vilket element som presterar bäst.

Nedan följer en detaljerad beskrivning av hur vi gick tillväga för att utföra vårt test, och vad vi upptäckte under processen.

Förberedelser inför vårt test

När vi ställde upp vår testmiljö var det viktigt för oss att skapa en miljö som var så konsekvent och rättvis som möjligt.

Vi ville att alla element skulle få en likvärdig chans att visa vad de går för. Därför valde vi en isolerad lokal med kontrollerade temperaturförhållanden, och använde samma elektriska källa för alla element.

Vi noterade också omständigheterna vid varje testtillfälle, inklusive rumstemperatur och luftfuktighet, för att kunna ta hänsyn till eventuella variationer i våra resultat.

Vårt detaljerade testupplägg

Vår testprocess involverade noggranna steg för att säkerställa att vi kunde få den mest korrekta informationen om varje produkt. Vi började med att först testa varje element i rumstemperatur.

Vi använde en energimätare för att mäta energiförbrukningen hos varje element, både direktverkande element och oljefyllda element. Vi var också noga med att mäta den tid det tog för varje element att värma upp till en specificerad temperatur.

Genomförande av testen

När det kom till själva utförandet av testen, var vi noggranna med att varje produkt skulle testas flera gånger. Vi testade varje element tre gånger och mätte genomsnittliga resultat. Varje test tog mellan 30 minuter till en timme, beroende på hur snabbt elementet nådde den önskade temperaturen.

Vårt fokus låg både på portabla element och vattenburna element, samt att vi utvärderade vilka var de mest energisnåla elementen i testet.

Grundlig analys av testresultaten

När det kom till utvärderingen av våra testresultat lade vi fram en detaljerad process för att analysera och jämföra varje element.

Vi använde både kvalitativa och kvantitativa data för att bedöma varje produkt. Vi jämförde deras energiförbrukning, uppvärmningstid och förmågan att hålla en konstant temperatur. Vi tog även hänsyn till andra aspekter som design, ljudnivå och användarvänlighet.

Vi gjorde en särskild insats för att identifiera de mest energisnåla elementen i vårt test, eftersom energieffektivitet är en viktig faktor för många konsumenter.

Långvarigt test och hållbarhet

För att utvärdera elementens hållbarhet genomförde vi långvariga tester. Vi lät varje element vara påslaget i flera timmar, och i vissa fall även dagar, för att se hur de presterade över tid. Vi noterade eventuella prestandaförändringar eller tekniska problem som uppstod.

Oljefyllda element och vattenburna element genomgick särskilt långvariga tester, då dessa element ofta används kontinuerligt under långa perioder. På det sättet kunde vi se vilket element som stod sig bäst i test för långvarig användning.

Säkerhet och pålitlighet i fokus

Säkerhet och pålitlighet var en annan central del av vårt test. Vi var noggranna med att undersöka alla säkerhetsfunktioner på varje element, såsom överhettningsskydd och tippskydd.

Vi testade också elementens förmåga att hantera störningar och oväntade situationer. För detta ändamål skapade vi scenarier där eluttaget plötsligt stängdes av eller strömförsörjningen stördes. Alla element, från det portabla elementet till det direktverkande elementet, genomgick dessa tester.

Detta gav oss en klar bild av vilket element som var mest pålitligt och säkert i olika situationer, och hjälpte oss att avgöra vilket element som var bäst i test.

Sammantaget, genom noggrann planering och genomförande av vårt test, tror vi att vi har lyckats identifiera vilket element som är bäst i test. Oavsett om det är ett direktverkande element, oljefyllt element eller någon annan typ av element du letar efter, hoppas vi att vår guide kommer att hjälpa dig att hitta det rätta för dig.

Kritiska tips innan du använder ditt element

Kritiska tips innan du använder ditt element

Att använda ett element på rätt sätt kan göra stor skillnad i både effektivitet och säkerhet. Under vår omfattande testprocess upptäckte vi några viktiga tips som kan hjälpa dig att optimera din användning av element.

Oavsett om du just har köpt ett bäst i test element eller har använt element i flera år, finns det alltid utrymme för att förbättra och effektivisera användningen.

Placering av elementet

Placering av ditt element kan ha en stor inverkan på dess prestanda. Under våra tester upptäckte vi att placeringen av elementet kan påverka hur effektivt det värmer upp rummet. Vi rekommenderar att placera elementet i ett öppet utrymme där luften kan cirkulera fritt.

Det är också bäst att undvika att placera elementet nära möbler eller gardiner som kan hindra luftflödet eller, i värsta fall, utgöra en brandrisk.

Korrekta inställningar

Korrekt inställning av ditt element är avgörande för dess effektivitet. Vi upptäckte i vårt test att fel inställningar kan leda till onödig energiförbrukning.

Lär dig att förstå termostaten och inställningarna på ditt element. Kom ihåg att lägre temperaturinställningar ofta resulterar i lägre energiförbrukning, vilket kan göra ditt element mer energisnålt.

Underhåll av elementet

Underhåll av ditt element är viktigt för att bibehålla dess prestanda och livslängd. Under våra tester observerade vi att damm och smuts kan ansamlas i element över tid, vilket kan hindra deras effektivitet.

Regelbunden rengöring och underhåll kan hjälpa till att förhindra detta och förlänga livslängden på ditt element.

Säker användning

Säkerhet bör alltid vara en prioritet när du använder element. Det är viktigt att se till att ditt element är utrustat med nödvändiga säkerhetsfunktioner, som överhettningsskydd och tippskydd. Under våra tester upptäckte vi att dessa funktioner kan bidra till att förebygga olyckor och skador.

Några snabba tips:

 • Placera alltid ditt element på en säker plats där det inte kan störta.
 • Använd inte elementet i närheten av vattensamlingar eller i fuktiga rum.
 • Stäng av elementet när det inte används för att spara energi och förlänga dess livslängd.
 • Se till att ditt element är korrekt underhållet och rengjort regelbundet.

Att följa dessa tips kan hjälpa dig att få ut det mesta av ditt element, oavsett om det är ett bäst i test element eller ett mer grundläggande alternativ. Din användning av ditt element kan påverka dess prestanda nästan lika mycket som produktens inneboende egenskaper.

Så var noggrann och ansvarsfull när du använder ditt element för att säkerställa att det fungerar effektivt och säkert.

Hur du väljer det bästa elementet

Hur du väljer det bästa elementet 2024

Som du ser finns det olika modeller för olika ändamål och att hitta det bästa elementet för dig kan vara klurigt. Därför har vi gjort en köpguide för att hjälpa dig hitta rätt. Här är några saker att kika extra noggrant på innan du ska köpa ditt nya element:

 • Storlek
 • Effekt
 • Termostat
 • Fjärrstyrt
 • Anpassningar
 • Design
 • Typ
 • Pris
 • Spänning

Storlek

Flera faktorer påverkar hur stort element man behöver i olika rum. Det är därför viktigt att tänka på utrymmet där det ska placeras. Utöver det behöver du tänka på vad det är för yta du sätter det i.

Till exempel så behövs inga exakta mått om du sätter ditt element i ett garage utan fönster, men om du sätter en modell i ett rum med fönster är det viktigt att det är minst lika brett som fönstret. Därför är det smart att mäta båda bredden och höjden från golv till fönsterkarm innan du köper en ny modell för att ersätta den gamla.

Effekt

En tumregel för effekten på element är att 60W värmer i genomsnitt 1 kvadratmeter. Så om du ska värma ett rum på 10 kvadratmeter är en modell med 600W lämpligt.

Det bör vara placerat under fönstret för att undvika kallras och finns det mer än ett fönster krävs mer än ett element. Då skall det finnas lika många som fönster. Dessa modeller behöver tillsammans ha tillräckligt hög effekt för att värma hela ytan.

Termostat

Termostaten finns för att hålla en stabil och jämn värme i rummet. Det finns två typer av termostater på element, elektroniska och manuella. De fungerar genom att känna av värmen i rummet och sedan reglera värmen därefter. Regleringen görs genom att slå av och på strömmen till modellen. Du kan i de flesta fallen ställa in temperaturen själv utan att stänga av elementet.

I äldre modeller är termostaten generellt mindre effektiv så genom att köpa ett nytt element kommer du enkelt få ett mer energieffektivt hushåll.  I elektroniska termostater finns fler funktioner och många modeller kan ställas in när de ska slås av och på, till exempel lägre temperatur när du inte är hemma för att spara energi.

Fjärrstyrd

Nuförtiden kan många modeller styras med hjälp av internet. Det finns på sidan av en del modeller en display där det går att se och ändra temperaturen.  Med hjälp av en separat pekskärm kan en del modeller kopplas upp till WiFi och styras helt och hållet via en app i mobilen. På så sätt kan du stänga av och sätta på det innan du kommer hem.

Anpassningar

Det är viktigt att elementet som du köper är anpassat för den miljö som du placerar det i. Till exempel måste modeller i mycket kalla platser som garage eller fjällstugor innehålla frostfri olja.

Design

Det finns element i alla olika färger och former, men att hitta ett som passar in fint i ett rum är inte alltid så enkelt. Av den anledningen så finns det massor av olika sorters modeller som sömlöst smälter sig in som konst i rummet där de placeras.

Typ

Det finns tre olika typer av element, nämligen Vattenfyllda, oljefylld och eldrivna. Generellt sett är el och vattenelement snabbare på att bli varma men ger en ojämn värme över rummet. Oljefyllda modeller har något långsammare uppvärmning men ger sedan av en jämn värme över rummet. Modeller som drivs på el kan knäppa när de är i gång och lukta bränt efter de stängts av.

Vattenburna modeller leder värme genom vatten och finns på de platser där ett värmesystem redan är installerat. De är ofta klimatsmarta och ger en effektiv uppvärmning. Oljefyllda modeller håller värmen bra efter de stängs av. Modeller som drivs på el är dyra att ha igång och passar bäst för snabb värme.

Pris

Pris för element varierar väldigt kraftigt beroende på faktorer som effekt och kvalité och det går därför inte att ge ett exakt svar på.

Dessutom måste man inkludera många andra kostnader i ett fullständigt värmesystem. Exempelvis behöver man en cirkulationspump och om du inte själv är en VVS installatör kommer även anslutningskostnader tillkomma.

Spänning

Om du ska välja ett element med 400V eller 230V beror i de flesta fallen på vad du använde tidigare. De flesta elementen som är på 230V har en fast installerad stickkontakt. 400V’s modeller går inte att koppla in där det suttit ett 230 volts utan att kontakta elektriker. Modeller på 400V måste installeras av en behörig elektriker.

Fem vanliga fel vid hanteringen av element

Fem vanliga fel vid hanteringen av element

Över alla vinterns kalla dagar är det fantastiskt att kunna slå på elementen, men använder du ditt element på bästa sätt?

För att sammanfatta de fem vanligaste felen vid användning av element har vi skrivit en kort punktlista:

 • De placeras fel
 • De är täckta
 • De luftas inte
 • Innerdörrarna är alltid stängda
 • Termostaten fastnar

Fel placering

Det är extremt viktigt med rätt placering för att få en så effektiv uppvärmning som möjligt. Ett felplacerat och för liten modell gör ingenting för att få en bra uppvärmning.  De ska sitta under samtliga fönster och vara minst lika brett som fönstret. Det minskar i sin tur risken för kallras där kall luft lägger sig under varmluften.

Eftersom det är en finurligt att hitta rätt placering så är det bra att ta hjälp av en VVS-montör som hjälper dig placera elementet rätt från början.

Elementet är täckt

Oavsett om du skaffat en designmodell eller inte så kan du vilja täcka det. Skydd, gardiner eller möbler är ofta använda men inget av alternativen är en bra idé.  Om Det täcks så blir det både kallare och dyrare. Eftersom spridningen av värme minskas och därför ökar energiförbrukningen i onödan.

Elementen luftas inte

Om vattenburna modeller inte blir tillräckligt varma kan det bero på att det kommit in luft i värmesystemet. Genom att öppna luftventilen med hjälp av en elementnyckel kan du enkelt lösa problemet. När luften har pyst ut och det börja rinna vatten så är det bara att stänga ventilen igen. Det är viktigt att stänga av värmepannan innan det luftas så att vattnet slutar cirkulera.

Innerdörrarna är alltid stängda

För att få jämn värme och god ventilation är det nödvändigt att luften har god  möjlighet att sprida sig genom bostaden. Om dörrarna är stängda så kommer inte luften kunna sprida sig och därmed blir det svårt att få ett bra inomhusklimat. Dock kan dörrar stängas om du vill ha varmare eller kallare i ett utvalt rum.

Termostaten fastnar

De flesta modeller har oftast ett vred eller en ratt som reglerar och avkänner värme. Om den inte används kan smuts och damm fastna vilket gör att termostaten inte klarar av sitt jobb lika bra. Det är enkelt att fixa detta problem genom att vrida på termostaten ett par gånger om året.

Vanliga frågor om element 2024

Varför behöver man ett element?

Det finns flera olika anledningar till att man behöver ett bra element. Den viktigaste anledningen är att det är så bekvämt. Ett bra oljefyllt-element utstrålar värme som liknar det vid en vanlig braskamin. Detta gör att värmen känns väldigt naturlig och du slipper frysa. För inspiration inför köpet av ett nytt element kan du kika på tabellen ovan.  

Är det klimatsmart att värma huset med ett element?

Elementet är sällan det som avgör hur klimatsmart din värme är. Om du använder ett vattenburet system så delar bara elementen ut värmen. Däremot om du använder en oljepanna så har blir det automatiskt en större miljöpåverkan oavsett vilket element du väljer.

Hur många watt bör det vara på mitt element?

En tumregel för isolerade rum är att det krävs 60W per kvadratmeter. Därför är det i ett rum på 10 kvadratmeter bra att använda ett element med minst 600W.

Hur använder man ett element på ett smart sätt?

Du behöver vara medveten om hur du använder ditt element för att kunna påverka din elförbrukning. Ett mycket enkelt sätt är att sänka temperaturen bara någon grad och ha på sig mer kläder eller sänka/stänga av elementen när du inte är hemma.

Vad är oljefyllda element?

Dessa element är fyllda med olja. Oljan värms upp vilket ger en jämn värmeutstrålning över hela elementets utsida. Dessa element luktar inte efter användning som elelement gör i många fall. För att hitta de bästa oljefyllda elementen kan du jämföra de elementen i tabellen.

Sammanfattning

När du köper ett element är det alltid relevant att kolla dina tidigare värmesystem. Dessutom är det mycket viktigt att det nya elementet är tillräckligt stort för att undvika kallras. Dessutom vill du se till att det har en tillräckligt hög effekt för att värma den ytan du behöver.

Avslutningsvis vill du se till att du har ett så energieffektivt element som möjligt för att göra ditt i kampen för miljön.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen