Bästa elmätaren 2024 – Test av olika energimätare

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst uttag

Hager ECP380D

Eltako DSZ15DM

Eltako WSZ15D

LogiLink EM0002A

Klicka här för att se fler elmätare.

Att övervaka sin energianvändning har aldrig varit viktigare. I dagens samhälle, där hållbarhet och energieffektivitet spelar en nyckelroll, kan en elmätare vara ditt viktigaste verktyg.

I denna artikel kommer vi att utforska, analysera och testa de bästa elmätarna på marknaden. Vi kommer att granska allt från de mest avancerade smarta elmätarna till de mer traditionella alternativen.

Oavsett om du är en expert på området eller bara nyfiken på hur du kan minska din elräkning kommer du att finna informationen nyttig och insiktsfull.

1. Bäst i test – Hager ECP380D

Hager ECP380D elmätare

Hager ECP380D är en energimätare som vi nyligen hade nöjet att testa. Denna tre- eller fyrledare elmätare för direktmätning med pulskommunikation har visat sig vara en användarvänlig och effektiv enhet, perfekt för mätning av både aktiv och reaktiv energi.

En av de mest framstående egenskaperna hos Hager ECP380D är dess bakgrundsbelysta LCD-display, komplett med tre användbara tryckknappar. Displayen gör det enkelt att avläsa olika parametrar som effekter, spänning, ström, effektfaktor, frekvens och mer. Konfigurationsprocessen var också smidig och intuitiv.

Under vårt test imponerade denna mätare med sin noggrannhetsklass B, vilket gör den pålitlig för olika mätbehov. Det var tydligt att design och tillverkning av denna enhet verkligen följer standarden EN 50470-3 och är MID-godkänd.

Monteringsmetoden med DIN-rail adapter gjorde installationen enkel och tidseffektiv. Vi uppskattade också den optiska pulsutgången och mångsidigheten i pulshastigheten, som varierar mellan 30-100 Imp/kWh.

Trots alla fördelar fann vi en viktig nackdel med elmätaren: dess IP20-kapslingsklass. Detta kan begränsa enhetens användning i miljöer där en högre kapslingsklass kan krävas.

Hager energimätare erbjuder säkert en solid prestanda för dem som behöver övervaka och analysera energiförbrukningen. Dess tekniska specifikationer och användarvänlighet gör den till ett trovärdigt val för både professionella och hushållsanvändare.

Fördelar

 • Bakgrundsbelyst LCD-display
 • Hög noggrannhet (noggrannhetsklass B)
 • Lätt att installera (DIN-rail adapter)
 • Optisk pulsutgång med variabel pulshastighet

Nackdelar

 • Ingen mätning av lastprofil

2. Bäst premiumval – Eltako DSZ15DM

Eltako DSZ15DM energimätare

Eltako DSZ15DM är en modulär enhet för montering på DIN-skena, och vi hade nyligen möjligheten att testa den. Denna fyrledare elmätare för direktmätning imponerade på oss med dess digitala display som visar upp till fem siffror plus två decimaler och en intern effektförbrukning på endast 0,5W.

Under vårt test var det inte bara den låga effektförbrukningen som fångade vår uppmärksamhet. Installationen med DIN-rail adapter gjorde monteringsprocessen bekväm och effektiv. Energimätaren är också utrustad med ett integrerat pulsinterface av typ SO/M-Bus, vilket erbjuder ytterligare flexibilitet och funktionalitet.

Den digitala displayen gav tydliga och exakta avläsningar, och dess noggrannhetsklass B säkerställde pålitliga mätresultat. Eltako DSZ15DM visade sig vara ett praktiskt verktyg, särskilt med sin dubbeltariffmodell som kan anpassas till olika energiförbrukningsbehov.

En aspekt som dock kan betraktas som en begränsning är dess kapslingsklass IP50. Detta kan hindra dess användning i vissa krävande miljöer där en högre kapslingsklass kan vara nödvändig.

Sammanfattningsvis visade Eltako DSZ15DM sig vara en pålitlig och energieffektiv mätare som erbjuder en rad fördelar för användare som söker en kompakt och effektiv lösning för energimätning. Dess moderna funktioner och enkel installation gör det till ett utmärkt val för många applikationer.

Fördelar

 • Låg intern effektförbrukning (0,5W)
 • Enkel montering (DIN-rail adapter)
 • Digital display med 5 siffror + två decimaler
 • Integrerat pulsinterface (SO/M-Bus)

Nackdelar

 • Saknar låskod

3. Bäst budgetval – Eltako WSZ15D

Eltako WSZ15D elmätare

Eltako WSZ15D är en smidig och effektiv energimätare som passar för montering på DIN-skena. Med sin enkla moduldesign, som bara mäter 18 mm i bredd och 58 mm i djup, sparar den plats samtidigt som den ger pålitlig mätning av energiförbrukning.

Under våra tester blev vi imponerade av Eltako WSZ15D:s digitala display, som visar upp till fem siffror plus två decimaler, och dess otroligt låga interna effektförbrukning på endast 0,4W. Denna enhet har en tydlig och lättläst indikering som ger snabb och effektiv avläsning.

Integrerat pulsinterface av typ SO och en elektrisk pulsutgång gjorde att vi kunde ansluta den till externa system utan problem. Installationen var också smidig tack vare dess DIN-rail-adapter och den kompakta designen. Trots dess enfasstruktur, ger den en robust mätning av den aktiva effekten.

En signifikant nackdel vi noterade var elmätarens kapslingsklass IP50, vilket kan begränsa dess användning i vissa miljöer som kan utsätta den för damm eller vatten.

Sammanfattningsvis är Eltako WSZ15D en prisvärd och kompakt energimätare som gör jobbet effektivt utan att ta upp för mycket plats. Den är idealisk för mindre installationer där en lättanvänd och enkel mätare behövs.

Fördelar

 • Extremt kompakt design (18 mm bred)
 • Låg intern effektförbrukning (0,4W)
 • Enkel installation (DIN-rail adapter)

Nackdelar

 • Inte kalibrerad

4. Bäst uttag – LogiLink EM0002A

LogiLink EM0002A elmätare för vägguttag

Se bästa priset

LogiLink EM0002A är en inomhus energimätare som inte bara ger dig möjligheten att övervaka din energiförbrukning men även säkerheten genom sitt inbyggda petskydd, en detalj som särskilt imponerade oss under våra tester.

Denna enhet är designad för att hjälpa dig att identifiera de apparater i ditt hem som konsumerar mest energi, så kallade “energitjuvar”. Med en kapacitet på upp till 3680 Watt och 16A, klarar den av att hantera de flesta hushållsapparater. Dess lättanvända 3-knapps-användning gör den tillgänglig för alla, oavsett teknisk kunskapsnivå.

Under vår testprocess uppskattade vi verkligen möjligheten att kunna se lastenergi, lastkraft och kostnadstariff. Dessutom kunde vi enkelt lägga in vår aktuella eltaxa, och energimätaren beräknade elkostnaden automatiskt. Denna funktion visade sig vara en riktig tidssparare och gjorde det enkelt att budgetera våra elräkningar.

En av nackdelarna vi märkte var energimätarens noggrannhet på ± 2%, vilket kanske inte är tillräckligt för de som kräver extrem precision i sina mätningar. Detta kan innebära vissa avvikelser i de långa loppet.

Sammanfattningsvis erbjuder LogiLink EM0002A en pålitlig och enkel lösning för de som vill ha bättre kontroll över sin energianvändning och göra smartare val i hemmet. Dess kompakta design och barnsäkra funktion gör den till en praktisk och säker tillägg till varje hushåll.

Fördelar

 • Barnsäker (Petskydd)
 • Lätt att använda (3-knapps-användning)
 • Automatisk elkostnadsberäkning
 • Kompakt design

Nackdelar

 • Begränsad noggrannhet (± 2%)
 • Endast för inomhusbruk

5. Bra alternativ – Schneider Electric R9M40

Schneider Electric R9M40 energimätare

Schneider Electric R9M40 är en energisensor som har mycket att erbjuda när det kommer till övervakning och hantering av energiförbrukning. Efter att ha gått igenom en omfattande testprocess har vi funnit både positiva och negativa aspekter av produkten.

Först och främst imponerades vi av Schneider Electric R9M40’s trådlösa kapacitet med Zigbee, vilket tillåter användaren att enkelt övervaka energiförbrukning och eventuell överbelastning. Användargränssnittet via appen är smidigt och erbjuder larm vid avvikelser såsom spänningsavbrott eller onormal förbrukning. Detta är speciellt användbart för dem som vill ha koll på energiförbrukningen i sommarstugan eller villan när de är bortresta.

Denna energimätare har också en beundransvärd flexibilitet, då den kan monteras på dvärgbrytare som Resi9 och Multi9 och även andra liknande anslutningar. Materialval och design är också en pluspunkt, med en diskret vit plast som gör den passande för olika miljöer.

En signifikant nackdel som vi upptäckte under våra tester var beroendet av Wiser CCT501901 Gateway, som måste köpas separat. Detta gör att den totala kostnaden kan vara högre än förväntat, och installationen kräver ytterligare överväganden.

Sammanfattningsvis ger Schneider Electric R9M40 ett robust och intelligent sätt att hantera och övervaka energiförbrukning. Dess trådlösa kapacitet och användarvänlighet gör den till en värdefull resurs för hemmet, men kravet på en separat gateway kan vara en barriär för vissa användare.

Fördelar

 • Trådlös kommunikation via Zigbee
 • Flexibel montering
 • Användarvänlig app
 • Övervakar energiproduktion, inklusive fotovoltaisk

Nackdelar

 • Kräver separat gateway (Wiser CCT501901)
 • Kan vara dyrare med nödvändiga tillägg

6. Många funktioner – Eltako DSZ15DE

Eltako DSZ15DE elmätare

Eltako DSZ15DE är en modulär elmätare designad för montering på DIN-skena. Den erbjuder en rad tekniska funktioner som gör den till ett attraktivt alternativ för många. Efter vår noggranna testprocess har vi identifierat både positiva och negativa aspekter av produkten.

DSZ15DE har en digital display med fem siffror och två decimaler, vilket gör det lätt att avläsa och övervaka energiförbrukningen. Den integrerade pulsen och den elektriska pulsutgången på 1000 Imp/kWh är imponerande och bidrar till att öka enhetens mångsidighet.

Det faktum att denna enhet stöder direkt mätning av upp till 80 A med en märkspänning på 184-264,5 V N-L och 400 V L-L gör den passande för både köp och utbud, något som vi fann mycket fördelaktigt under våra tester. Dessutom har Eltako DSZ15DE en inhemsk godkännande och en noggrannhetsklass på B, vilket gör att den lämpar sig för en mängd olika tillämpningar.

En nackdel som vi märkte under vårt test är att enheten inte är kalibrerad, vilket kan påverka noggrannheten i vissa tillämpningar. Trots denna brist fann vi att Eltako energimätare fortfarande erbjuder pålitlig och effektiv energimätning, vilket gör den till ett starkt val för dem som behöver denna typ av utrustning.

Sammanfattningsvis erbjuder Eltako DSZ15DE en mängd funktioner som gör den till ett starkt val för många användare. Dess förmåga att erbjuda direkt mätning och integrerade pulsegenskaper gör den till en pålitlig och mångsidig lösning för energimätning.

Fördelar

 • Direkt mätning upp till 80 A
 • Digital display för enkel avläsning
 • Låg intern effektförbrukning (0,5W)
 • Anpassad för montering på DIN-skena

Nackdelar

 • Inte kalibrerad
Hur vi utförde vårt test av elmätare

Hur vi utförde vårt test av elmätare 2024

Att testa en rad olika energimätare är ingen enkel uppgift. Varje produkt kräver en noggrann analys för att förstå dess kapacitet, funktioner och användarvänlighet. I vårt strävan att hitta den bästa elmätaren har vi använt en metodisk och genomtänkt testprocess.

Nedan redogör vi för de olika stegen i vår process, inklusive upprättandet av testmiljön, genomförandet av testerna och våra generella reflektioner kring den produkt som blev bäst i test.

Det var viktigt för oss att processen var så objektiv och exakt som möjligt, och det kommer att återspeglas i vår redogörelse.

Uppställning av vår testmiljö

I vårt test av olika elmätare prioriterade vi att skapa en testmiljö som skulle återspegla de verkliga förhållandena de skulle användas under.

Vi utformade rummet med olika typer av vägguttag och elskåp för att kunna testa produkter som 3-fas elmätare, elmätare för vägguttag och även portabla elmätare för vägguttag.

Vår tanke var att återskapa en genomsnittlig bostad, och i processen funderade vi mycket på hur en vanlig användare skulle köpa en elmätare och använda den i sitt hem.

Detta säkerställde att vårt test utfördes under konsekventa och rättvisa förhållanden.

Vår detaljerade testprocess

Testprocessen var rigorös och välplanerad. Steg för steg gick vi igenom varje energimätare, inklusive billiga och smarta elmätare med wifi. Våra steg inkluderade:

 • Initial granskning och förståelse av varje produkts specifikationer och funktioner
 • Installation och anslutning till olika strömkällor
 • Analys av förbrukningsdata och jämförelse med tillverkarens påståenden
 • Långsiktig användning för att förstå hållbarhet och eventuella problem som kunde uppstå

Detta tillvägagångssätt gav oss en omfattande och djupgående förståelse av varje produkt.

Utförande av testerna

När det kom till själva utförandet av testerna fokuserade vi på att testa varje produkt i flera scenarier och med olika parametrar. Här är några exempel på hur vi genomförde testerna:

 • Antal tester: Varje produkt testades minst fem gånger för att säkerställa tillförlitlighet.
 • Testlängd: Varje test varade i genomsnitt 48 timmar, där data samlades kontinuerligt.
 • Specifika scenarier: Vi använde oss av olika typer av elapparater för att återskapa en mängd olika användningsfall.

Genom denna grundliga process kunde vi identifiera de produkter som verkligen var bäst i test, och vi tror att vår metodik kommer att vara till hjälp för de som överväger att köpa en elförbrukningsmätare som passar deras behov.

Utvärdering av testresultaten

Efter att ha genomfört de omfattande testerna var det dags för oss att sätta oss ned och analysera resultaten för att avgöra vilka produkter som var bäst i test. Vår utvärdering omfattade att jämföra produkternas prestanda, exakthet, användarvänlighet och värde för pengarna.

Vi funderade även över vilka produkter som skulle vara mest attraktiva för olika användare, såsom de som söker en billig energimätare eller de som vill köpa en elmätare med avancerade funktioner som wifi. Vår slutsats inkluderade:

 • Bäst i test elmätare: Den produkt som presterade bäst över alla kategorier.
 • Bästa premiumvalet: Det mest imponerande alternativet med intelligenta funktioner.
 • Bästa budgetvalet: Det mest prisvärda alternativet som fortfarande presterade pålitligt.

Denna segmentering hjälper konsumenterna att snabbt identifiera vilken typ av elmätare som passar deras specifika behov och budget.

Hållbarhet och långtidstest

För att förstå hur dessa energimätare skulle prestera över tid, utförde vi också långtidstest. Detta inkluderade att kontinuerligt använda produkterna under en period på flera månader.

Vi observerade hur elmätarna reagerade på vanligt slitage och om det fanns några tecken på försvagning eller funktionsfel. Hållbarheten hos en portabel elmätare skiljde sig till exempel från en 3-fas elmätare.

Våra långtidstester avslöjade viktig information om produktens livslängd och vilken produkt som verkligen var bäst i test när det gällde hållbarhet.

Säkerhet och pålitlighet i vårt test

Säkerhet och pålitlighet är avgörande faktorer när man väljer att köpa en elmätare, och det var något vi tog på största allvar i vårt test. Vi granskade varje produkts säkerhetsfunktioner, inklusive överbelastningsskydd och felindikationer.

Vi testade också hur produkterna reagerade på störningar eller oväntade situationer, såsom plötsliga spänningsförändringar. Våra tester visade att vissa produkter hade överlägsna säkerhetsfunktioner som gjorde dem mer pålitliga under oväntade förhållanden.

Vår omfattande utvärdering säkerställde att de produkter vi rankade som bäst i test inte bara presterade väl utan också höll en hög säkerhetsstandard, vilket gör dem till en trygg investering för konsumenterna.

Tips innan användning av din energimätare

Tips innan användning av din energimätare: En guide baserad på 2024s test

Att använda en elmätare kan verka enkelt, men vår erfarenhet under testfasen visade att det finns flera aspekter att tänka på för att få den mest exakta och säkra mätningen.

Här har vi samlat några viktiga tips som vi tror kan hjälpa dig att få det bästa ur din elförbrukningsmätare, oavsett om du söker en billig energimätare eller en bäst i test. Dessa insikter baseras på våra egna erfarenheter och reflektioner under testprocessen.

Välj rätt elmätare för rätt jobb

Vår testprocess visade att olika energimätare presterar olika bra beroende på användningsområdet. Innan du börjar använda din elmätare, fundera på vad du faktiskt behöver.

Behöver du en 3-fas elmätare, en smart energimätare, eller kanske en portabel elmätare? Varje typ har sina unika egenskaper, och den bästa energimätaren kan skilja sig beroende på dina specifika behov.

Kontrollera säkerheten

Säkerhet var en av de mest kritiska aspekterna i vårt test. Innan du använder din elmätare, se till att all utrustning, inklusive jordfelsbrytare och strömbrytare, fungerar korrekt.

Kontrollera också att enheten inte har några synliga skador. Vårt test visade att även de bästa produkterna kan ha problem om de inte underhålls väl.

Använd rätt tillbehör

I vårt test märkte vi att användningen av rätt tillbehör, såsom en multimeter eller spänningsprovare, kan göra en stor skillnad i noggrannheten och säkerheten i mätningarna.

Det kan vara frestande att använda ett grenuttag för att ansluta flera enheter, men vårt test avslöjade att detta kan leda till felaktiga mätningar.

Förstå ditt vägguttag

Att veta vilken typ av vägguttag du kommer att använda är viktigt. Vårt test visade att en energimätare för vägguttag kan behöva olika inställningar beroende på om den används i ett hem eller en industriell miljö. Ta reda på detaljerna innan du börjar, så att du inte stöter på överraskningar.

Följ användarmanualen

Det kan låta uppenbart, men under vårt test märkte vi att det bästa resultatet uppnåddes genom att noggrant följa användarmanualen.

Även om du har erfarenhet av att använda elmätare, se till att bekanta dig med just din modell för att förstå alla dess unika funktioner och förmåner.

Sammanfattning av våra tips

Vårt test av olika elmätare gav oss en djupare insikt i vad som krävs för att få bäst prestanda från dessa viktiga verktyg. Här är några punkter att komma ihåg:

 • Förstå dina behov: Välj rätt typ av energimätare för ditt arbete.
 • Kontrollera säkerheten: Se till att din utrustning och dina tillbehör är i gott skick.
 • Använd rätt tillbehör: Multimeter och spänningsprovare kan förbättra dina mätningar.
 • Känn till ditt vägguttag: Anpassa din elmätare efter vägguttagets krav.
 • Följ anvisningarna: Användarmanualen är din guide till bäst prestanda.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du försäkra dig om att din elförbrukningsmätare fungerar optimalt och säkert, oavsett om du har valt att köpa en energimätare som är mest prisvärd eller en som är bäst i test enligt våra rigorösa kriterier.

Att köpa elmätare: En guide till olika butiker

Att köpa elmätare: En guide till olika butiker

Att köpa en elmätare är inte alltid en enkel uppgift. Under vårt omfattande test av energimätare har vi undersökt var du kan hitta de bästa alternativen, samt vilka för- och nackdelar olika butiker har.

Här är en detaljerad översikt över butikerna biltema, clas ohlson, jula, bauhaus, elgiganten, kjell och company, och vad du kan förvänta dig när du handlar där.

Biltema

Biltema erbjuder ett brett sortiment av verktyg och tillbehör, inklusive elmätare.

Fördelar:

 • Bred variation av modeller.
 • Bra priser.
 • Tillgängliga i många städer.

Nackdelar:

 • Begränsad kundservice.

Under vårt test hittade vi att Biltema erbjuder många prisvärda alternativ, men kanske inte alltid de bästa modellerna.

Clas Ohlson

Clas Ohlson är känd för sitt varierade sortiment och användarvänlighet.

Fördelar:

 • Bra kvalitet.
 • Utmärkt kundservice.
 • Lätt att returnera produkter.

Nackdelar:

 • Något högre priser.
 • Begränsat utbud av professionella modeller.

Vårt test visade att Clas Ohlson ofta har många bra val för hushållsanvändning men saknar professionella alternativ.

Jula

Jula är en populär butik för allt från hushållsprodukter till industriverktyg.

Fördelar:

 • Stort utbud.
 • Olika prisklasser.
 • Erbjuder ofta de mycket bra val.

Nackdelar:

 • Kan vara överväldigande med så många alternativ.

Vårt test visade att Jula ofta har bra alternativ som dessutom håller hög kvalitet.

Bauhaus

Bauhaus är känt för sina bygg- och renoveringsprodukter, inklusive elmätare.

Fördelar:

 • Fokus på professionella verktyg.
 • Expertpersonal.
 • Ofta bäst för industriella behov.

Nackdelar:

 • Mindre lämplig för nybörjare.
 • Högre priser.

Under testet fann vi att Bauhaus är utmärkt för proffs men kan vara överväldigande för hobbyanvändare.

Elgiganten

Elgiganten är mer känd för elektronik men har ett begränsat utbud av energimätare.

Fördelar:

 • Bra för enklare modeller.
 • Tillgänglig online.
 • Kända varumärken.

Nackdelar:

 • Begränsat utbud.

Vårt test visade att Elgiganten är bra för grundläggande behov men saknar i mer specialiserade alternativ.

Kjell & Company

Kjell & Company är en specialbutik för elektronik och teknik, inklusive elmätare.

Fördelar:

 • Expertis inom området.
 • Bra kundsupport.

Nackdelar:

 • Kan vara dyrare.
 • Mindre butikslokalisering.

Vårt test avslöjade att Kjell & Company är utmärkt för de som letar efter specialiserade modeller.

Sammanfattning av butiker

Att köpa en elmätare innebär att man måste förstå sina behov och var man kan hitta den bästa produkten.

Vårt test har visat att olika butiker har sina unika styrkor och svagheter. Om du letar efter den bästa energimätaren, överväg dina behov, budget och vilken typ av support du behöver, och använd denna guide som en startpunkt i din sökning.

Hur du hittar en energimätare som passar dig

Din guide till energimätare: Så hittar du den som passar dina behov

Elmätare är ett oumbärligt verktyg för både professionella elektriker och hushållsfixare. Att välja den rätta modellen kan vara komplicerat, men vi är här för att hjälpa dig.

Med vår omfattande testning och analysering av marknaden har vi kommit fram till viktiga faktorer att beakta när du letar efter en energimätare som passar dina behov. Här är en guide som hjälper dig att fatta rätt beslut.

Förstå dina behov

Innan du köper en elförbrukningsmätare måste du identifiera dina specifika behov.

 • Hushållsanvändning: Enklare och billigare modeller fungerar oftast bra.
 • Professionellt bruk: För yrkesmässig användning kan du behöva en enhet med fler funktioner och högre noggrannhet.
 • Industriellt bruk: Kräver robusta och noggranna mätare med avancerade funktioner.

Under vårt test fann vi att valet av energimätare starkt beror på användningsområdet, och de bästa enheterna varierade beroende på kraven.

Typer av elmätare

Det finns olika typer av elmätare som kan passa olika behov.

Analog elmätare

 • Fördelar: Enklare att använda, ofta billigare.
 • Nackdelar: Mindre noggrann, kan vara svår att läsa av.

Analoga energimätare presterade vanligtvis bra för enklare användning under vår testning.

Digital elmätare

 • Fördelar: Högre noggrannhet, fler funktioner.
 • Nackdelar: Kan vara dyrare.

Digitala alternativ var ofta bättre i situationer som krävde noggrannhet och fler funktioner.

Funktioner att överväga

När du väljer en elmätare är det viktigt att fokusera på följande funktioner:

 • Noggrannhet: Ju mer precisionsarbete du utför, desto viktigare blir noggrannheten.
 • Säkerhet: Kontrollera säkerhetscertifieringar och byggkvalitet.
 • Extra funktioner: Tänk på extra funktioner som temperaturmätning eller kapacitansmätning, beroende på dina behov.

De bästa valen under vårt test hade rätt balans mellan dessa funktioner.

Tillbehör och tillval

En bra elmätare kommer ofta med nyttiga tillbehör.

 • Sonden: Kontrollera kvaliteten och kompatibiliteten.
 • Fodral eller väska: För att skydda och transportera din energimätare.
 • Batterier: Några modeller kommer med laddningsbara batterier.

Tillbehören som medföljde bidrog till exempel att en av modellerna blev bäst i test under vår utvärdering.

Var du ska köpa elmätaren

Vi har tidigare diskuterat olika butiker som säljer elmätare. Ta en titt på den informationen för att hitta den butik som passar dina behov bäst.

Pris och garanti

Att investera i en bra energimätare är viktigt. De bästa modellerna i vårt test hade ofta en god balans mellan pris och kvalitet. Glöm inte att kontrollera garantin, så du kan vara säker på din investering.

Sammanfattning av guide

Att välja en elmätare är inte bara en fråga om att plocka den första enheten du ser. Vårt test har visat att de bäst i test-alternativen varierar beroende på behov, användning, och budget.

Denna guide erbjuder en omfattande översikt över vad du bör överväga, så du kan göra ett informerat val och hitta en energimätare som verkligen är bäst i test för just dina behov.

Vanliga frågor om elmätare

Vanliga frågor om elmätare 2024

Vad kostar det att köpa en elmätare?

Priset för att köpa en elmätare kan variera kraftigt beroende på dess funktioner och kvalitet. Du kan hitta en billig elmätare för så lite som 200 kr eller en mer avancerad modell som kan kosta upp till några tusen kronor.

Var kan man köpa elmätare?

Elmätare kan köpas både i fysiska butiker och online. Det rekommenderas dock att köpa en elmätare online då det ofta finns ett större urval, bättre priser och möjlighet att jämföra olika modeller.

Hur läser jag av en energimätare?

Att läsa av en elmätare är oftast enkel process. Displayen visar förbrukningen, och i många fall kan du få detaljerad information genom en tillhörande app eller webbportal om det är en smart energimätare.

Vad är en elmätare och hur fungerar den?

En elmätare är en enhet som mäter mängden elektrisk energi som förbrukas. Den kan anslutas till ett vägguttag eller ett elskåp och ger insikt om förbrukningen genom att visa data på en display eller genom en app.

Vilka olika typer av elmätare finns det?

Det finns olika typer av energimätare, inklusive 3-fas elmätare, portabel elmätare och energimätare med wifi. Varje typ har sina egna egenskaper och användningsområden.

Hur installeras en elmätare?

Installation av en elmätare varierar beroende på typ. Vissa modeller kan enkelt anslutas till ett vägguttag, medan andra kan kräva professionell installation.

Vad är skillnaden mellan en analog och en digital elmätare?

En analog energimätare använder fysiska komponenter för att mäta förbrukningen, medan en digital elmätare använder elektroniska komponenter. Digitala energimätare är ofta mer exakta och kan erbjuda fler funktioner, såsom anslutning till wifi.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen