Bästa elverket 2023 – Test av olika elverk

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Atlas Copco QEP 3

Ironside 201567

Honda EU 70is

AL-KO 2500-C

Klicka här för att se fler elverk.

Ett elverk är verkligen en bra investering och trygghet för dig i oroliga tider, men också när du behöver portabel elektricitet på exempelvis campingen. Med ett hårdare väder och ett osäkrare säkerhetsläge kan strömavbrott bli allt vanligare.

Ett elverk är alltså en maskin som tillverkar ström och drivs på antingen bensin eller diesel vilket gör ditt användande av elektricitet oberoende av elnätet.

Elverk finns i en uppsjö olika modeller och storlekar så den här köpguiden ska hjälpa dig att hitta det som passar dina behov bäst. Elverk skiljer sig oftast mycket åt mellan modellerna så uppbyggnad är den viktigaste parametern vid ditt val för att få ett elverk som tillfredställer ditt behov.

Anledningen till att du ska analysera dina önskade användningsområden noga är att de olika modellerna har olika uppbyggnader. Inverterelverk, kan likställas med ett vägguttag som ger en rak sinuskurva vilket är nödvändigt för att kunna ladda din telefon och annan känslig elektronik. Den raka sinuskurvan är alltså skonsammare mot känslig elektronik. Utan denna inverterteknik kan lampor börja blinka och din telefon gå sönder.

De klassiska elverken passar bättre till verktyg i garaget som traditionellt sätt inte har samma känslighet.

1. Bäst i test – Atlas Copco QEP 3Atlas Copco QEP 3

Klicka här för att se bästa priset

Atlas Copco, för de flesta ett välkänt svenskt kvalitetsföretag, har tillverkat ett portabelt och smidigt litet elverk vid namn Atlas Copco QEP 3 som fungerar utmärkt vid intensiv användning på arbetsplatser där kraften behöver delas. Detta köp lär du inte ångra. Svensk kvalité!

QEP 3 har en rad olika funktioner och egenskaper värda att nämna. Det drivs på bensin och har en tankstorlek på 11 liter vilket innebär en drifttid på upp till 9,4 timmar per tank. Den nominella uteffekten är 2,4 kVA vilket motsvarar 1,92 kW.

På 7 meters avstånd uppgår ljudnivån till 68 dB. Ett par rejäla handtag gör det lätt att flytta runt det kompakta och kraftfulla elverk med måtten 62.3 x 40.9 x 50 cm, trots att det väger 42 kg.

Då Atlas Copco med anor sedan grundandet 1872 är ett svenskt kvalitetsbolag kan vi med detta i åtanke förstå att produkten håller hög kvalité. Du kommer att kunna ha nytta av av det en lång tid framöver.

2. Populärast – Ironside 201567

Ironside 201567

Klicka här för att se bästa priset

Ironside 201657 är ett väldigt populärt elverk som passar till både privat och professionellt bruk. Motorn som sitter i är en välbeprövad Honda GX390, som drivs av bensin. Det har en drifttid på 5.14 timmar vid 75% belastning och producerar en maxeffekt på 6,4 kW.

Den kontinuerliga effekten är 5,5 kW. Ironside 201657s ljudnivå ligger på 97 dB vilket är betydligt högre än Atlas Copco QEPs 68 dB. Måtten det håller är 72,9 x 50,0 x 53,8 cm. Det som skall tänkas på med detta elverk är att det inte använder sig av inverterteknik och därav inte kan användas för att ladda mobiltelefoner.

3. Premiumval – Honda EU70is

Honda EU 70is

Klicka här för att se bästa priset

Honda EU70is är ett elverk som tillgodoser de flesta behov du kan tänka dig. Trots sin vikt på 118.1 kg och relativt stora måtten 84,5 X 70 X 70,2 cm så är det lätt att förflytta då det har hjul och robusta handtag. Med högst maxeffekt av elverken i testet på hela 7000 W erbjuder Honda dig ett riktigt kraftpaket.

Med invertertekniken kan du använda det till alla sorters elektronik och detta i kombination med andra finesser som antivibrationssystem, låg bränsleförbrukning, en generös tank på 19,1 liter samt möjlighet till parallellkoppling gör så att du aldrig kommer att stå utan el.

Parallellkoppling innebär att du kan samköra elverket med ett annat och få ut dubbel effekt till mer krävande elektriska apparater. Så har du de ekonomiska förutsättningarna och vill ha ett driftsäkert och mångsidigt bensinelverk är detta det perfekta valet.

4. Billigast – AL-KO 2500-C

test elverk

Klicka här för att se bästa priset

AL-KO 2500-C är ett elverk i budgetklassen, men uppfyller ändå de flestas grundläggande behov. Med en stor tank på 15 liter så får du lång drifttid på upp till 14 timmar, dock utan bränsleeffektivisering. Det som drar ner priset är omständigheter såsom hög ljudnivå och färre tekniska finesser.

Elverket saknar inverterteknik så det lämpar sig endast till exempelvis byggen, trädgård, fritid och campingaktiviteter där känslig elektronik inte är inblandad. Vår slutsats är att det verkligen är ett prisvärt elverk som du kommer kunna använda flitigt på hobbynivå.

Lista över de bästa elverken 2023

  • Bäst i test: Atlas Copco QEP 3
  • Populärast: Ironside 201567
  • Premiumval: Honda EU70is
  • Billigast: AL-KO 2500-C

Köpguide för de bästa elverken 2023

När du väljer elverk ska du noga ta reda på vad dina behov med elverket är. Det kan vara svårt, men med hjälp av denna köpguide kommer du lättare att förstå vilket elverk som passar dig bäst.

  • Storlek
  • Effekt
  • Drifttid
  • Kvalité
  • Pris

Storlek

Storleken är en faktor att ta hänsyn till vid köp av elverk. De elverken som vi har tagit upp är alla portabla. Det är enkelt att förstå att ett litet och smidigt elverk är mest praktiskt om det ofta ska flyttas runt. Beroende på vilken modell och vikt elverket har så finns det väl anpassad utrustning till det för att underlätta hanterandet så mycket som möjligt. Exempelvis har vissa tyngre elverk hjul och stabila handtag vilket gör dem smidiga att förflytta trots den generösa vikten.

Effekt

Det vi vill ha ut av ett elverk är självklart el, men beroende på vilket elverk du köper kommer du att få ut olika effekter även kallat watt. Det är viktigt att ta reda på hur många watt dina elektroniska apparater kräver då elverket måste täcka upp för det och helst lite mer. Använder du flera maskiner samtidigt så adderar du ihop effekten (watt) för att se så att elverket klarar det.

Ta i beaktande att starteffekten för exempelvis kylskåp kan vara fem gånger så stor som dess märkning anger. Vår rekommendation för att undvika problem med elverket är att inte belasta det i närheten med utsatt märkdata, säg 50% är optimalt.

Extra effekt kan utvinnas genom att koppla ihop två elverk. Vet du att det är något som skulle kunna vara nödvändigt så ska du kontrollera att det elverket du köper har möjlighet att parallellkopplas. Om du vill koppla in exempelvis en byggfläkt så räcker ett elverk gott och väl.

Drifttid

Elverkets drifttid hör samman med effekten ut, storleken på tanken och tekniken för bränsleförbränningen. Självklart så drar ett elverk som ligger på maxeffekt under en lång tid mer bränsle än ett som ligger på halv effekt.

Därav kan man säga att ett elverk som i och för sig kostar mer, men har en högre kontinuerlig effekt kan tjänas in på längre drifttid, mindre slitage och lägre bränsleförbrukning.

Tankens rymlighet har naturligtvis också en påverkan på drifttiden, men med en större tank får man lägre mobilitet vilket är viktigt att ta ställning till vid köp av elverk.

Kvalité

Kvalitén på elverken skiljer sig självfallet åt mellan respektive modell. En aspekt att tänka på innan köpet är vilket företag som har tillverkat produkten. Vissa företag har en lång historia med traditionellt sätt kvalitativa produkter vilket är en bra indikator på att produkterna är utav bra kvalité.

Vanligtvis hör lite högre pris ihop med bättre kvalité. De dyrare elverken kan vara utrustade med fler funktioner, såsom antivibrationsystem vilket förlänger livslängden betydligt för hela maskinen.

Pris

Priset på elverken varierar mycket men en standardregel är att inverterelverken ligger i den högre prisklassen jämfört med de traditionella. Högre pris på elverket kan visa dig vägen till ett kvalitativt och hållbart elverk, men med detta menas inte att elverken i budgetklassen är dåliga.

Tvärtom, om du exempelvis bara vill använda elverket som reservkraft vid enstaka tillfällen kan det löna sig bättre att investera i budgetvarianten.

Generellt ligger prisspannet för elverk mellan 5000 – 100 000 kr. Majoriteten ligger dock runt 20 000 kr och lägre.

Inverterelverk kontra klassiska elverk

Som tidigare nämnts har tekniken i elverket stor betydelse för att uppfylla dina behov. Invertertekniken i ditt elverk gör så att det blir en rak sinuskurva, vilket många av de känsligare elektroniska apparaterna såsom datorer kräver. Om dessa körs i ett klassiskt elverk som har en modifierad sinuskurva kan de uppföra sig märkligt och i värsta fall gå sönder.

Därav kan det vara bra att investera i ett inverterelverk så att du slipper begränsningarna som kommer med ett klassiskt elverk. Inverterelverken är oftast till fördel lättare, mindre och tystare. Följden blir således att priset stiger.

Klassiska elverk må vara ett sämre val till känsliga elektroniska apparater. Trots det, så finns det en uppsjö av användningsområden för dem såsom verktyg i garaget och för campinglivet. Byggarbetare och entreprenadfirmor som vet sina behov väljer främst dessa då de är ett stabilt alternativ, men också billigast sätt till effekt ut.

Nackdelen kan ses att dessa elverk generellt är större i storlek och har en högre ljudnivå. Är svagheterna hos ett klassiskt elverk något som du kan ha överseende med så har du ett bra och billigare alternativ jämfört med ovannämnda inverterelverk.

Vanliga frågor om elverk

Vad använder jag ett elverk till?

Ett elverk är utav användning när du behöver elektricitet på vilken plats du än befinner dig. Det kan aningen vara på grund av att du behöver en portabel elkälla vid campingen eller om du behöver en temporär elkälla för att få maskinerna i hemmet att fungera vid strömavbrott.
Det finns olika elverk som är anpassade till olika ändamål. De klassiska elverken är gjorda för att kunna driva svetsar och annan okänslig elektronik medan inverterelverket kan driva mobiltelefoner etc.

Hur drivs ett elverk?

Ett elverk drivs vanligen på antingen bensin eller diesel. Har du ett elverk och en dunk med bensin eller diesel hemma så kommer du att kunna försörja dig själv med el när det än behövs.
Ett elverk som drivs utav diesel är oftast lite större och kraftigare än bensindrivna. Det lämpar sig därav bäst till bygg och entreprenadbranschen där det kan behöva hållas i gång flera maskiner samtidigt.

Hur mycket kan ett elverk driva?

Ett elverk kan driva stora som små elektriska apparater beroende på hur kraftig motor det har och vilken teknologi det är uppbyggt av.
Elverk som har parallellkoppling, det vill säga möjligheten att koppla ihop ditt befintliga elverk med ett annat gör så att du kan få ut dubbel effekt, vilket t.ex. kan krävas om du vill få alla dina elektriska redskap i huset att fungera samtidigt.

Var kan jag köpa ett elverk?

Har du nu förstått vilket elverk som passar dina behov bäst och bestämt dig för att köpa ett så kan du kika i vår tabell med de bästa elverken 2022 och beställa hem ett direkt.

Sammanfattning

När du köper elverk är det viktigt att du noggrant funderar ut dina behov som elverket måste fylla. Vissa elverk på marknaden kan nämligen inte fylla dina behov alls, eller åtminstone inte lika effektivt som andra. Vet du av dig att du endast kommer driva verktyg i garaget med ditt elverk så är ett klassiskt elverk det rätta valet.

Står du däremot och funderar på att det också vore bra att kunna ladda mobiltelefonen så är inverterelverket det rätta för dig. Då slipper du oroa dig för att mobilen ska uppföra sig konstigt eller i värsta fall gå sönder vid laddning. Det kan alltså vara värt att lägga den lilla extra slanten på ett modernt inverterelverk så du slipper tänka på det.

Något av de ovannämnda elverken har garanterat det du söker. Kika in recensionerna och beställ hem ett idag.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen