Bästa elverket 2022 – Test av olika elverk

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Atlas Copco QEP 3

Ironside 201567

Honda EU 70is

AL-KO 2500-C

Klicka här för att se fler elverk.

Bästa elverket 2022

Brukar du tycka det är störigt när strömmen går och du inte kan använda något i huset? I så fall måste du köpa det bästa elverket. Med hjälp av ett bäst i test elverk så kan du enkelt hålla igång till exempel en kaffekokare eller en ugn under ett strömavbrott. Men du kan även ladda din mobil eller jobba lite på datorn. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är så bra att ha ett elverk bäst i test.

Men det är dock ganska svårt att köpa ett bra elverk på nätet. Detta beror på att det finns flera olika saker som gör det svårt. Det finns bland annat tyvärr affärer som endast skriver om alla fördelarna. Affärerna nämner alltså inte några nackdelar för att då säljer det så klart bättre. Detta blir ett stort problem då man inte riktigt får en klar bild av hur bra ett elverk faktiskt är. Man vill ju definitivt inte spendera en massa pengar på något som man inte tycker om. För att göra det ännu svårare så finns elverk i flera olika modeller som i sin tur även finns i olika prisklasser. Det kan därför vara svårt att veta vilket elverk som är bäst. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli ganska svårt.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för elverk. Jag vet från egna erfarenheter att det kan vara svårt att veta vilket elverk som är bäst. Men det är därför som jag har genomfört ett eget elverk test. Jag har gjort den här köpguiden genom att testa och använda flera olika elverk. Jag har också läst igenom användarrecensioner och andra tester på nätet. Med hjälp av den här informationen har jag sedan satt ihop en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa det bästa elverket.

Köpguide för bäst i test elverk 2022

Som jag skrev innan är det alltså inte så enkelt att köpa det bästa elverket på nätet. Det är nämligen så att det finns en massa saker som man måste tänka på. Detta gör att köpet blir ganska svårt. Själva köpet kan dock bli mycket enklare genom att använda min köpguide.

I min guide så skriver jag om vad man ska tänka på när man köper ett bra elverk. Ovanför så rekommenderar jag även de bästa elverken som man kan köpa just nu 2022. När du väljer ett bra elverk är det dock viktigast att du väljer utifrån dina egna behov.  Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa elverket 2022:

 • Bränsletyp
 • Kraft
 • Pris
 • Watt
 • Automatisk start
 • Överföringsbrytare
 • Bränsleeffektivitet
 • Körtid
 • Bärbarhet
 • Konventionell eller inverterelverk
 • Säkerhetsfunktioner
 • Kontrollpanelens funktioner

Bränsletyp

Vissa bärbara kraftelverkmodeller körs på bensin, medan andra körs på flytande propantankar. Att bestämma vilken bränsletyp som ska användas för ditt bärbara elverk beror sannolikt på dina tillgängliga resurser.

Om du befinner dig på landsbygden utan någon närliggande bensinstation kan det vara det bästa alternativet för beredskap att hålla en propanbehållare till hands. Om du har snabb tillgång till bensin, tänk på den minsta modellen för ditt hem så att du inte bränner mer bränsle än nödvändigt. Om du vill ha båda alternativen finns det bärbara elverkmodeller med dubbla bränslen som körs på endera bränsletyp.

Kraft

Du vill se till att du väljer en modell som har tillräckligt med effekt för att köra allt du behöver i en nödsituation. Två termer är viktiga här: start watt och rinnande watt.

Även känd som “topp watt” är start watt den högsta möjliga watt som ett elverk kommer att producera för att få en apparatmotor att gå. Elverk kommer inte att upprätthålla denna watt på lång sikt. Tänk på det som mängden kraft som behövs för att starta ditt kylskåp.

Rinnande watt är de watt som ett elverk kan producera i timmar i ständigt medan du driver apparater. Du vill ha ett bärbart elverk med minst lika många watt som watt som används av dina hushållsapparater.

För att beräkna precis hur mycket watt du behöver, är en allmän tumregel att lägga till watt för alla apparater du vill driva och multiplicera med 1,5. Du kan också leta efter de start-watt som behövs för din mest strömkrävande apparat och lägga till dem till summan för att hitta din watt.

Denna information kommer att finnas på ett klistermärke inuti din apparat eller i tillverkarens manual. Om din apparat inte listar watt, men listar förstärkare och volt, multiplicera de två för att hitta watt. Oavsett summan av dina behövda watt är det det minsta effekt som du behöver för att ditt elverk ska producera.

Till exempel i mitt hem skulle jag behöva driva en 864-watts diskmaskin, 1 440-watts kylskåp och 3600-watts ugn. Det betyder att mitt elverk måste producera minst 5904 watt.

Pris

Naturligtvis är priset en faktor, och i allmänhet kommer du att betala mer för mer kraft. Du kan hitta bra elverk från 3 000, eller så kan du spendera stort för maximal effekt och sluta med en 20 000 kronors modell.

För att hålla dig så sparsam som möjligt, begränsa antalet stora apparater du driver med ett elverk. Tänk på ett minikylskåp och mikrovågsugn istället för kylskåp och ugnar i full storlek. Om vädret inte är farligt varmt eller kallt, hoppa över strömmen till ditt värme- eller kylsystem. Om allt detta låter lite överväldigande finns det flera praktiska online-räknare som hjälper dig att räkna upp saker.

Elverkna nedan granskas inte av mig, men de är internetens mest populära och högst rankade modeller. Vi har delat in dem i låga, mellersta och höga prisklasser. Du hittar också specifikationer för varje elverkets startkraft, körtid på halv effekt och bränsletyp och kapacitet.

Watt

De watt som produceras av ett elverk mäter effekten som enheten kommer att ha för att driva allt som är anslutet till den. Detta är en av de viktigaste sakerna att veta om ett elverk du funderar på.

För att veta hur många watt du behöver i ett elverk, lägg upp wattförbrukningen för apparaterna eller utrustningen som du troligtvis kommer att använda samtidigt. Detta ger dig en uppfattning om den belastning som ditt elverk behöver för att kunna hantera.

Var också uppmärksam på start watt kontra löpande watt. Många apparater kräver en större kraftöverföring under uppstart jämfört med deras energiförbrukning. Om du inte tar hänsyn till start-watt kan du överbelasta elverket när du startar apparater eller andra föremål. I allmänhet behöver du bara lägga till den högsta starteffekten till dina totala watt som krävs – eftersom du sannolikt inte kommer att starta alla apparater eller enheter på ditt elverk samtidigt.

Ökad watteffekt motsvarar i allmänhet en ökad kostnad när man handlar efter ett elverk, men det är bättre att ha tillräcklig effekt än att vara kvar i mörkret eller att behöva välja mellan att köra kylskåpet eller hålla sig sval med en fläkt.

Automatisk start

Vissa hela hemelverk startar automatiskt när strömmen slocknar. Den här automatiska startfunktionen gör det möjligt för elverket att börja leverera ström till ditt hem elnät utan den manuella startprocessen som ofta är kopplad till bärbara elverk.

Att ha ett elverk med automatisk startfunktion kan vara särskilt värdefullt om du reser under långa perioder eller har ett andra hem. Den sinnesro som kommer med att veta att ditt elverk automatiskt kommer in för att hålla vitala system fungerande (som en sumppump, värme- och kylsystem etc.) är värt den högre prislappen som ofta kommer med dessa system.

Observera att detta inte är samma sak som elektronisk start, vilket är möjligheten att starta ditt elverk med ett knapptryck snarare än en rekylstart som är typisk för de flesta små motormaskiner. När det gäller ett elverk utrustad med elektronisk start måste du fortfarande starta elverket manuellt för att börja strömmen.

Överföringsbrytare

Om din plan är att kunna använda ditt elverk för att driva hårdkopplade apparater, leta efter en maskin som kan installeras för att fungera med en överföringsbrytare. En professionellt installerad överföringsbrytare kopplar säkert bort ditt hem från elnätet och levererar ström från ditt elverk till utsedda kretsar i ditt hem elnät.

Anslut aldrig ditt elverk till ett vanligt eluttag, eftersom det kan skapa elektriska faror, inklusive återmatning som kan äventyra arbetare som kan reparera kraftledningar.

Bränsleeffektivitet

Det kan vara omöjligt att få bränsle under en naturkatastrof. Därför är ett bärbart elverk som kan ge dig bästa körtid på en full tank med gas mest önskvärt.

Körtid

Nära relaterat till bränsleeffektivitet är körtiden det antal timmar en enda full tank kan hålla. Det har att göra med tankens kapacitet och storleken på elverket. Det finns kraftfulla bärbara elverk som kan köras i upp till 11 timmar direkt. Detta är ganska viktigt om du behöver reservkraft hela natten.

Bärbarhet

Bärbara elverk är utformade för att flyttas runt. Men de är inte alla lika i detta avseende. Ju högre effekt, desto tyngre blir enheten. Så om den avsedda användningen för din enhet kräver konstant rörelse, bör du överväga vikten och andra funktioner som handtag och hjul som förbättrar manövrerbarheten.

Konventionell eller inverterelverk

Konventionella elverk körs med full, konstant hastighet och kan producera mycket kraft. Men dina känsliga enheter drivs bättre av en inverterelverk på grund av den rena effekt som de genererar. Inverterelverk kan också justera motorvarvtalet beroende på belastning och är därför mer bränsleeffektiva och kör tystare – egenskaper som gör dem bättre lämpade för fritidsaktiviteter. Mer om traditionella vs inverterelverk här.

Säkerhetsfunktioner

Eftersom el kan vara farligt är säkerhetsfunktioner ett måste för bärbara elverk. När du väljer ett bärbart elverk, insistera på en enhet med:

 • Inbyggda överspänningsskydd – som skyddar dina apparater från spänningspinnar.
 • Avstängning med låg olja – en funktion som stänger av motorn automatiskt när oljan är låg för att förhindra permanent
 • Gnistfångare – som stoppar elverket och avger brandfarliga partiklar som kan orsaka brand
 • Inbyggd kretsskyddssensor – för att skydda dig mot elförstötning

Kontrollpanelens funktioner

Premium bärbara elverk kan startas med ett knapptryck. Andra användbara funktioner på kontrollpanelen är flera hushållskontakter, överföringsbrytare redo, spänningsomkopplare och en vägmätare som visar på timmar hur länge elverket har körts. En tydligt synlig bränslemätare är också ett plus.

Läs också >>> Bäst i test bandsåg

Typer av elverk

Bärbara

Bärbara elverk, ibland kallade reservelverk, används för att ge tillfällig ström när och var det behövs. Bärbar är en relativ term; vissa är mer bärbara än andra. Medan de minsta modellerna kan plockas upp och bäras, har de flesta hjul och handtag för att underlätta transporten. Men vid 50 plus kg kan det ta två personer att plocka upp dem för att ladda eller flytta. Apparater, elverktyg eller andra enheter kan anslutas direkt till standarduttag på elverkets frontpanel. Dessutom har många modeller en vridlåsplugg som kan ge upp till 240 volt och användas för att driva kretsar i ett hem via en manuell överföringsomkopplare.

Elverk med inverter

Även om elverk av växelriktartyp vanligtvis är bärbara lägger vi dem under sin egen rubrik eftersom de skiljer sig markant och tekniskt från de andra två när det gäller hur de fungerar. Liksom de flesta elverk tillhandahåller växelriktarelverk 120/240 volt växelström. De genererar växelström precis som de andra, men den konverteras sedan till likström (likström) och inverteras sedan tillbaka till växelström. Omvandlingen och inversionen styrs av kretsar som fungerar som ett filter, plattar vågor och rensar upp sinusvåg (eller oscillerande våg) för den elektriska strömmen.

Typiska elverk har varierande grad av distorsion i sinusvåg hos växelströmmen. Detta är vanligtvis inte ett problem för de flesta elektriska enheter – undantaget är känslig elektronik som surfplattor, bärbara datorer, tv-apparater och andra smarta enheter som kan skadas av strömförvrängning eller störningar. Dessa enheter kommer att hålla längre med “ren” effekt och stadig spänning. På grund av den extra komplikationen kan inverterelverk bli betydligt dyrare.

Reservelverk

Reservelverk är permanent installerade och anslutna till ett hem. Dessa kan mata utvalda, kritiska kretsar under ett strömavbrott eller kan ge ström till hela hemmet. Reservelverk har system som övervakar strömmen från ett verktyg och startar automatiskt vid avbrott.

Bränslealternativ

De flesta bärbara elverk drivs av bensin, vilket är det mest tillgängliga bränslet. Men när man använder elverk för nödkraft är det sällsynt att använda dessa problem att tänka på. Det första är att när stora katastrofala stormar drabbar och strömavbrott sträcker sig över dagar kan lokala bensinstationer ha problem med att möta efterfrågan och det kan finnas långa rader. Den andra frågan har att göra med sällan användning av reservelverk, som kan sitta i månader till år mellan användning.

Bensin som sitter i en förgasare kommer långsamt att avdunsta över tiden och lämnar klibbiga avlagringar som kan hindra bränsle från att komma igenom, och göra start svår eller omöjlig utan service. Detta kan undvikas genom att stänga av bränsleventilen och låta elverket gå tills den stannar och använda det bränsle som finns kvar i förgasaren.

Med tiden kan bensin oxideras eller bli föråldrat och tappa brännbarhet. Det kan också absorbera vatten som sedan kan korrodera bränsletankar och andra metallkomponenter i bränslesystemet. Att starta ett elverk regelbundet, liksom att behandla bränsle med en stabilisator, kan hjälpa till att bekämpa dessa problem.

Elverk med dubbla bränslen kan köras på bensin eller flytande petroleumgas (LPG), allmänt känd som propan. Att växla mellan bränslen är enkelt och du kommer inte vara bunden till tillgången på en typ av bränsle. Det finns dock en större fördel med propan: Den är mycket stabil när den förvaras under långa perioder. Det kommer inte att bli föråldrat och det kommer inte att tuggla upp förgasare från att sitta.

Dessutom kan vissa hem som använder propan för andra ändamål redan ha stora förvaringstankar i lokalerna, föregående behovet av att göra upprepade utflykter för bränsle. Den ena nackdelen med propan är att den har färre BTU (British Thermal Units, ett mätning av energi) än samma mängd bensin. Så, ett elverk som körs på propan kommer att ha något minskat start- och driften watt, men kommer också att gå lite tystare än de som körs på bensin.

Det finns också kit för att konvertera många populära elverk till att köra på propan. Vissa kit tillåter också användning av naturgas. Dessa varierar i pris, beroende på applikation, men de börjar cirka 500 kronor.

Säkerhet med elverk

Ett elverk eller något med en bränsledriven motor ska aldrig användas i ett slutet utrymme, som ett garage eller skjul. Avgaser innehåller kolmonoxid (CO), en luktfri, färglös gas som kan förgifta och döda människor. De flesta tillverkare erbjuder modeller som stängs av när de upptäcker att kolmonoxid byggs upp, vilket förhindrar att de körs i slutna utrymmen. Kör inte ett elverk i ett garage, med dörren öppen eller framför garaget med dörren öppen – kolmonoxid kan fortfarande fastna i garaget och långsamt ta sig in i hemmet. Av denna anledning bör elverk köras utanför, minst 20 meter från huset, bort från fönster och dörrar, med avgaserna som blåser bort från huset.

Reservelverk

Ett reservelverk kan aktivera ett hus i flera dagar efter en blackout. Så här vet du om ett reservelverk är en bra investering.

Elektriska strömavbrott är oundvikliga och ökar både frekvens och varaktighet. Nästan 60 procent av alla strömavbrott orsakas av våldsamma stormar, men 34 procent orsakas av utrustningsfel på grund av landets åldrande och överbelastade elnät. Så vad ska en husägare göra?

Ett alltmer populärt alternativ är att köpa ett reservelverk, även känd som ett helelverk. Dessa kraftproducerande maskiner är din egen personliga elektriska kraftkälla. Inom några sekunder efter ett strömavbrott startar ett reservelverk automatiskt för att driva ditt hem elektriska kretsar.

Reservelverk är dock inte billiga och om du ska köpa en eller inte är det inte ett enkelt beslut. Här ger jag några detaljerade fakta och siffror så att du kan bestämma om ett reservelverk är rätt för ditt hem och din familj.

Ett behovsbaserat beslut

Till en viss grad är det strikt personligt om du behöver ett reservelverk eller inte. För vissa är det besvärligt att till och med en enda mörkläggning ger ett elverk. Men oftare bestäms behovet av sannolikheten för strömavbrott. Om du bor i ett område med frekventa (mer än tre gånger om året) eller långa (mer än flera timmar) strömavbrott, blir ett reservelverk mer av en nödvändighet än en enkel bekvämlighet.

Och när du väl har bestämt dig för att få ett reservelverk, är nästa steg att välja rätt storlek elverk.

Storleksberedskap

Elverk finns i många olika storlekar och kan drivas med antingen naturgas eller flytande propan (LP). Ett vanligt misstag är att få den största enheten som är tillgänglig för att driva hela huset. Och det är verkligen ett alternativ.

Men en mer förnuftig – och prisvärd – metod är att köpa ett elverk som är dimensionerad för att driva ditt hems viktigaste elektriska kretsar, som de som är anslutna till ugnen, köksapparater, brunnpump, varmvattenberedare, säkerhetssystem, garageportöppnare och några lampor och uttag. Dessa installationer kallas ofta för ”delelverk”.

Husstorlek är bara ett kriterium för att välja ett reservelverk. Komplexiteten i hemmets elektriska system spelar också en nyckelroll, särskilt om det har central luftkonditionering. Så att dimensionera elverk är inte så enkelt som att säga, “Om ditt hem har så många kvadratmeter, måste du skaffa det här storlekselverket.” Det är lite mer komplicerat än så, och en erfaren elektriker kommer att beräkna ditt hem förväntade elektriska belastningar och rekommendera rätt storlek elverk.

Storlekar på reservelverk

Reservelverk är dimensionerade efter kilowatt (kW), vilket är en kraftenhet. En kilowatt motsvarar 1000 watt. Därför producerar en 22kW elverk 22 kilowatt – eller 22 000 watt – elkraft. Varje elverk måste också matchas med en automatisk överföringsomkopplare (ATS), som fungerar som hjärnan i reserv-elsystemet och berättar elverket när den ska starta och stängas av. Återigen kommer elektrikern att ge vägledning här, men vanligtvis om elverket är ansluten till en 200-amp brytare, krävs en 200-ATS.

I slutändan kommer elverkstorleken att baseras på den totala driften av watt och start-KVA för alla kretsar, apparater och mekaniska system som är anslutna till elverket. KVA är helt enkelt 1000 volt-ampere; en volt är elektriskt tryck, en förstärkare är elektrisk ström. Båda dessa siffror måste beräknas: löpande watt representerar kraften som förbrukas av en elmotor när den går normalt, och start av KVA krävs eftersom varje gång en elmotor startar, finns det en extra elektrisk ström som elverket måste kunna hantera.

Ljud och service

När de elektriska beredskapskretsarna har identifierats kommer elektrikern att lägga till alla löpande watt och starta KVA för att projicera den totala elektriska belastningen för hela systemet. Vid den tidpunkten kan elverket av rätt storlek bestämmas Städer har ofta brusförordningar som begränsar installationen av elverk. En maskin kan klassas till 62 decibel, men den mäts ofta till 7,5 meter.

Hur låter det? Föreställ dig en granne som går på tomgång i en Harley – tolererbar i en lantlig miljö men oacceptabel i ett trångt stadsparti. Dessutom kräver de flesta byggkoder att elverk måste vara minst 1,5 meter från en husöppning och 1,5 meter från brandfarliga material, vilket gör stadsinstallationer svårt. Bränsletankens placering är nästan alltid begränsad, särskilt nära parkeringsplatser och skolor.

Elverk behöver också TLC som de flesta komplicerade maskiner. Precis som bilar kör reservelverk direkt i många timmar, så de måste underhållas som om de vore, ja, bilar. Generellt kräver större enheter mer vård.

“Efter 24 till 48 timmars kontinuerlig användning, få service”, säger installatören Pat Porzio. “Efter cirka tio dagar, låt en professionell byta olja och filter.”

Ditt elverk kommer att förbli frisk under en livstid av strömavbrott om du kontrollerar motoroljan dagligen under användning, kör den med högst 75 procent av dess nominella kapacitet, byter ut överansträngda eller deformerade motorborstar och undviker att starta eller stoppa den under belastning när det är möjligt .

En kostsam strävan

Det finns många faktorer som bestämmer den slutliga kostnaden för ett reservelverk, vilket gör det svårt att hitta ett exakt pris. En bra allmän regel är dock att den slutliga installerade kostnaden vanligtvis är dubbelt så mycket som elverket.

Tänk också på att det finns två grundläggande motoroperativsystem: luftkyld eller vätskekyld. Luftkylda elverk är mindre och billigare, men de är också högre än vätskekylda modeller, även om vätskekylda elverk vanligtvis är större.

Generellt sett är en 22 kW reservelverk lämplig för ett hem som är 230 kvm eller mindre, speciellt om hemmet är utrustat med gasdriven värme och varmvatten och ett gasområde, som alla använder mycket lite elektricitet. Ett luftkylt elverk på 22 kW kostar mellan 45 000 och 50 000 kronor, så det slutliga priset skulle vara cirka 90 000 till 100 000 kronor.

Vätskekylda elverk med stor kapacitet – i intervallet 22kW till 45kW – kostar mellan 100 000 och 150 000 kronor, vilket gör det installerade priset cirka 200 000 till 300 000 kronor.

Oavsett vilken storlek eller typ av beredskapselverk du väljer är det en betydande investering, men en som många husägare är villiga att göra för att hålla sitt hem och familj säkert och bekvämt under de mörkaste tiderna.

Välj rätt storlek elverk

Det typiska svenska hushållet tappar elen en eller två gånger om året under i genomsnitt cirka 3 timmar. Men vissa strömavbrott, som de som orsakas av extrema väder, kan pågå i dagar eller till och med veckor.

När de gör det kan husägare möta en lång lista med olägenheter och utgifter, inklusive bortskämd mat, frysta rör, översvämmade källare och mögliga väggar.

Ett elverk är ett första försvar mot dessa problem. Men med modeller som sträcker sig från små fritidsenheter som kostar några tusen kronor och kan driva en enda apparat till reservmodeller som kan kosta 50 000 kronor och driva ett helt hus, kan det vara skrämmande att välja ett elverk.

“Köp den minsta elverk som uppfyller dina energibehov”, rekommenderar Dave Trezza, en testingenjör för konsumentrapporter. “Det kommer att minimera mängden bränsle du behöver för att köra det.”

Men hur kan du räkna ut vilken som är? Fortsätt läsa.

Här erbjuder vi vägledning om hur du väljer elverket som passar din situation, information om varje kategori av elverk vi testar och en CR-rekommendation och produktgranskning i varje kategori.

Ett ord om watt

Ett sätt att svara på frågan om vilken storlekselverk du behöver är att lägga till effekten för allt du vill driva under ett strömavbrott. Det ger dig en ungefärlig approximation. Men innan du släpper ut räknaren, kom ihåg att vissa apparater – till exempel luftkonditioneringsapparater, kylskåp och sumppumpar – drar mycket mer watt i ögonblicket när de cyklar på. Dessa kraftiga watt kan kasta bort dina beräkningar om du inte redogör för dem.

Vi har gjort det åt dig i det interaktiva verktyget nedan. Klicka bara på en typ av elverk för att få en uppfattning om vad du kan köra med den. Effekten för varje typ av apparat är allmänna riktlinjer och kan variera från vad du har i ditt hem.

Vad kan olika storlek elverk hålla igång?

Ett annat sätt att tänka på att välja rätt elverk för ditt hem är att överväga hur ofta det är troligt att du behöver en – och hur länge. Det är naturligtvis oförutsägbart, men se om något av de tre strömavbrottsscenarierna nedan matchar din situation.

Du kan klicka på vilken typ som helst för att hoppa ner till en lista över dess fördelar och nackdelar, samt en specifik produktrekommendation och recension för varje.

1. Du upplever frekventa strömavbrott

Ännu värre är att avbrott ibland förlängs. Detta gäller även om du bor i ett område som är utsatt för svåra väderhändelser, såsom snöstormar, isstormar och orkaner.

Elverktyper att tänka på:

 • Reservelverk
 • Stor inverter
 • Bärbar

Dessa tre typer har tillräckligt med juice för att driva hela ditt hushåll, och de kan anslutas direkt till ditt hems strömbrytare, så att du kan styra och driva apparater som är trådbundna, såsom central värme och luftkonditionering, brunnpumpar, sumppumpar, elektriska och vattenvärmare. Om du har något av dessa och det är viktigt för dem att arbeta i strömavbrott, se till att ha en överföringsbrytare installerad i din brytare. En bra licensierad elektriker ska kunna hantera jobbet.

2. Du har enstaka avbrott

Ibland upprätthålls de, men inte vanligtvis, och du vill inte spendera tusentals på en hemväntelverk.

Elverktyper att tänka på:

 • Stor inverter
 • Bärbar

Om du inte upplever många strömavbrott per år kanske du inte är villig att springa för de 100 000 kronor eller mer det kan kosta att köpa en stationär enhet och få den installerad. Du kan spara tiotusentals kronor om du inte har något emot att behöva dra ut din stora inverter eller bärbara elverk ur ett garage eller skjul och ansluta den under avbrottet. Du vill fortfarande ha en överföringsomkopplare installerad.

3. Du tappar sällan kraft

Ändå vill du ha ett elverk för lite sinnesro.

Elverktyper att tänka på:

 • Mellanstor inverter
 • Rekreationsinverter

Mellanstora omformarelverk har tillräckligt med kraft för att driva ett kylskåp och ett fönster AC eller rymdvärmare, som du kan se i vårt interaktiva verktyg. Fritidsmodeller är tillräckligt kompakta för att kasta på baksidan av en pickup för att driva en TV och spishäll i en baklucka. Gå vildkatter!

Säkerheten först

Jag rekommenderar endast bärbara elverk med en inbyggd sensor som utlöser en automatisk avstängning om CO byggs upp till farliga nivåer i ett slutet utrymme. Vi använder samma kriterier för växelriktarmodeller, även om tekniken har gått långsammare att komma till denna kategori.

Med vilkett elverk som helst är det oerhört viktigt att följa vårt långvariga råd att alltid använda ett elverk minst 20 meter från ditt hem med avgaserna riktade bort från det samt från fönster, dörrar, AC-enheter eller andra strukturer.

Läs också >>> Byggfläkt bäst i test

Vilket elverk är rätt storlek för mig nu då?

Rekreationsinverter

 • Upp till 2000 watt
 • 4 000 till 10 000 kronor
 • Fördelar: Detta är den lättaste typen av elverk. (De flesta modeller väger cirka 30 kg.) Det är extremt tyst, har inga installationskostnader och är lätt att lagra och transportera. Du kan para ihop de flesta enheter för att öka uteffekten. Många har användarvänliga funktioner som bränslenivåindikatorer och smartphone-appar.
 • Nackdelar: Det räcker för att driva ett kylskåp, några lampor och en telefonladdare, men inte mycket annat. Den kan inte anslutas till en brytare eller användas för att driva någon enhet utan en vanlig kontakt. De dyraste modellerna kostar lika mycket som ett bärbart elverk, vilket kan göra mycket mer.

Mellanstor inverter

 • Upp till 3500 watt
 • 10 000 till 17 000 kronor
 • Fördelar: Det är lätt (de flesta modeller väger mindre än 70 kg) och tyst. Det är också effektivt, kan hålla kylskåpet igång och lamporna tända i 8 till 18 timmar med endast 2 till 3 liter gas.
 • Nackdelar: De kan i allmänhet bara driva 110-voltsartiklar med en vanlig två- eller trepunktsplugg, vilket utesluter brunnpumpar och värme- och kylutrustning. Du kan nu hitta speciella 110-volts överföringssats, men installationskostnaden gör dem till ett opraktiskt val eftersom du kan välja ett bärbart elverk med en 220-volts överföringsomkopplare för samma belopp.

Bärbar

 • Upp till 7500 watt
 • 7 000 till 28 000 kronor
 • Fördelar: Det är det bästa värdet när det gäller kostnad kontra kapacitet. Vissa modeller producerar tillräckligt med energi för att möta alla kraftbehov i ett hem. Den kan anslutas till en brytare med en överföringsomkopplare för att köra hårdkopplad utrustning, till exempel en brunnpump.
 • Nackdelar: Att ansluta till ditt hems strömbrytare kostar lika mycket som själva elverket. De är bullrigare än stora elverk och reserv-elverk. De kör vanligtvis bara på bensin och använder mycket av det jämfört med inverter. Och de är skrymmande; de flesta väger nästan 135 kg. De ska inte användas i regn eller snö utan skydd, till exempel ett öppet tält.

Stor inverter

 • Upp till 7500 watt
 • 14 000 till 40 000 kronor
 • Fördelar: De flesta producerar tillräckligt med energi för att driva ett kylskåp, lampor och andra väsentliga saker, såsom en ugn eller en liten central luftkonditioneringsenhet. Den kan anslutas till din brytare för att köra hårdkopplad utrustning, till exempel en brunnpump. Det är tyst och producerar stadig kraft perfekt för känslig elektronik, som stereoutrustning. Och det är bränsleeffektivt.
 • Nackdelar: De är dyra. Endast modeller som kostar 30 000 till 40 000 kronor presterar tillräckligt bra i våra tester för att motivera allvarliga överväganden. Och de kan inte köras på naturgas eller propan, så du måste fortfarande ha stabiliserad bensin till hands.

Reservelverk

 • Upp till 20 000 watt
 • 20 000 till 60 000 kronor
 • Fördelar: De är permanent installerade (vanligtvis bredvid huset) och sparkar automatiskt under ett avbrott för att ge oavbruten ström. De kan driva allt i ett typiskt hem samtidigt, upp till maximal effekt. De kan ställas in för att köras på obestämd tid på naturgas eller kan drivas med propan. Det finns inget behov av att ansluta kablar, vända på en strömbrytare eller starta motorn.
 • Nackdelar: Med få undantag är de dyrare än andra typer av elverk. Installationskostnader kan kosta tusentals – och de ingår inte i det prisintervall vi listar ovan. De kan inte installeras i lågt belägna områden som är utsatta för översvämning och kan inte flyttas vid en översvämning.

Hur man får igång ett elverk snabbt

Nedan listar jag fem steg för att återställa strömmen när du behöver den som mest.

När en stor eller oförutsägbar storm försämras och du inte har ett elverk kanske du inte har tid att vidta alla de säkerhetsåtgärder som jag rekommenderar, till exempel att anställa ett proffs för att installera en överföringsbrytare och fylla på gas.

Men även utan dessa försiktighetsåtgärder finns det sätt att säkert få igång en ny elverk tills du kan hitta en elektriker för att installera lämpliga skyddsåtgärder.

Följ dessa fem rekommendationer för att få tillbaka strömmen säkert på nolltid.

1. Leta efter avtagbara konsoler

Bärbara elverk har uttag som låter dig driva apparater direkt istället för via ditt hems ledningar. Problemet? Du behöver då förlängningssladdar för att få ström till ditt hem, ett arrangemang som CR rekommenderar starkt på grund av de risker de utgör – vilket skapar potential att bli överbelastad och böja, eller att punkteras om de körs genom öppna fönster eller dörröppningar.

Några nyare elverk har uttagen på en avtagbar konsol, bunden till en lång, kraftig strömkabel, som är mindre benägen att klämma och är utformad för att bära hela elektrisk belastning som elverket kan driva. Det gör att du kan ta konsolen inomhus för att ansluta dina apparater medan du använder elverket utomhus.

2. Om du måste använda förlängningssladdar, köp rätt

Förlängningssladdar utgör faror, särskilt om de används utomhus eller för att bära lasten med högeffektsapparater. Men om du inte har något val – antingen för att du inte har ett elverk med en avtagbar konsol eller för att konsolen inte når alla apparater du behöver ansluta – kolla bruksanvisningen för att se vilken sladdmätare den rekommenderar . Se till att sladdarna är klassade för inomhus- och utomhusbruk.

Kör inte förlängningssladdarna under mattor eller låt dem klämma fast i fönster eller dörrar. Använd en gummidörrstopp för att förhindra att dörrar stängs hela vägen och krymper sladdarna. Du behöver en separat sladd för varje uttag på elverket du tänker använda. Att använda en splitter eller ett överspänningsskydd för att ansluta flera enheter till en enda förlängningssladd kan orsaka att kabeln överhettas och bågar. Kontrollera sladdetiketten för den maximala effekten som den är säkert klassad att bära, använd sedan ditt elverk interaktiva för att se till att vilken enhet du planerar att ansluta inte överskrider den värdena.

3. Beräkna dina kraftbehov

Om du bara köper ett elverk, planerar du att få en klassad för att producera tillräckligt med ström för varje enhet du vill ansluta. Ditt interaktiva elverk kan snabbt hjälpa till med den uppgiften. Men kom ihåg att med hjälp av ett bärbart elverks inbyggda uttag eller strömkonsol betyder det att du bara kan driva elektronik med standardkontakter på 110 volt. Hårdkopplade apparater som ugn, central luftkonditionering eller brunnpump fungerar inte, och de kommer inte att fungera på 220 volt, till exempel elektriska områden eller torktumlare.

Det kan fortfarande vara värt att köpa ett elverk som är klassad för att driva alla dessa apparater, för om och när du har en elektriker ansluter du elverket till din brytare med en överföringsbrytare, vill du veta att den modell du valde kommer att kunna för att driva din lista över väsentligheter.

4. Välj en säker plats

Elverk producerar kolmonoxid och kan vara dödliga om de används inomhus eller för nära ditt hem. Det inkluderar garaget, även om du lämnar dörren öppen. Och tänk inte ens på att sätta ett elverk på vinden eller källaren. Den enda säkra platsen för att driva ett elverk är utomhus, minst 20 meter från ditt hus – med motoravgaserna riktade bort från fönster och dörrar.

Uppfarter, stenuteplatser eller plana gräsplåtar är alla bra ställen att placera ditt elverk på. Och om det regnar eller snöar måste du skydda elverket med ett elverktält eller lock. Du hittar modellspecifika omslag online, men det går bra att ta ett generiskt elverktält i ett hemmacenter också.

5. Glöm inte bränsle

Bärbara elverk körs på bensin, och de flesta rymmer maximalt cirka 8 liter. Beroende på effektbelastningen kan det bara ta flera timmar. Fyll på bensin och förvara den i ANSI-godkända behållare, som har speciella tryckavlastande mekanismer. Blanda gasen med bränslestabilisator och förvara den utanför huset.

Om du handlar efter ett bärbart elverk kan du överväga en modell som kan omvandlas för att köras kontinuerligt på propan eller naturgas. Du behöver en omvandlingssats och kanske hjälp av ett proffs för att installera den, men nästa gång du behöver det kommer antingen bränsle att ge en mer kontinuerlig kraftkälla än några liter gas.

Underhåll och garantier

Även om du kanske inte använder ditt elverk regelbundet vill du veta att du kan avfyra den varje dag och den är redo att användas. För att säkerställa att ditt elverk är i toppform måste du utföra grundläggande underhåll.

Tillverkaren av alla elverk du köper ska tillhandahålla grundläggande underhållsinformation, men i allmänhet rekommenderas att du gör följande för de flesta modeller av elverk.

 • Kör elverket i minst 30 minuter en gång i månaden. Om du gör det förhindras att motorn och komponenterna tar fast och blir benägna att gå sönder. Se till att du endast använder elverket i ett väl ventilerat, öppet område – även under dessa korta underhållskörningar.
 • Lägg till bränslestabilisator i tanken när du lagrar en bensindrivett elverk under en längre tid. Denna tillsats hjälper till att avvärja korrosion, rost och sediment. Bensin som har gått dåligt är en ledande orsak till mindre motorfel, så försumma inte korrekt bränsleförvaring.
 • Reparera eller byt ut motorkomponenter som är utsatta för slitage regelbundet. Föremål som tändstift, luft- och bränslefilter och mer kan bli slitna med tiden.
 • Låt aldrig oljan ta slut i ditt elverk. Om du gör det kan det orsaka större motorskador eller till och med fel på motorn. Övervaka oljenivåerna och fyll på efter behov.

Investeringen du gör i ett elverk stöds ofta av en tillverkares garanti. De flesta bostäder och inverterelverk för bostäder är skyddade av en två eller tre års garantiperiod som täcker delar och arbete. Reserv-elverk, som vanligtvis är en större investering, erbjuder vanligtvis tre eller fem års garantiperioder.

Vissa garantier täcker också resekostnader för en tekniker att komma och serva elverket, men detta varierar beroende på tillverkare och modell, så läs det finstilta noggrant för att se vad som kommer att täckas i detta avseende.

20 största tillverkarna för bästa elverk

1. Generac

Detta amerikanska varumärke, som grundades 1969, är mest känt för sina hemväntelverk och industriella reservelverk. Deras bärbara elverk är mindre populära men fortfarande pålitliga.

Generac är stolt över att producera prisvärda backup-elverk för hela huset med sina nuvarande modeller som börjar på strax över 20 000 kronor. Guardian-serien är mycket populär bland husägare.

I deras bärbara elverkavdelning hittar du många olika modeller med den kompletta GP-serien som är den mest framträdande på marknaden. De flesta inverterlverk och bärbara elverk upp till 8000 watt faller i prisintervallet 5 000 till 10 000 kronor.

2. Briggs & Stratton

Detta varumärke existerar redan över 100 år och producerar en rad olika bostadsutrustning, som vattenpumpar och gräsklippardelar, förutom elverk. Företaget har en internationell närvaro och är en av världens största tillverkare av bensinmotorer.

I kategorin inverterelverk är deras PowerSmart-serie känd för att vara energieffektiv i en kompakt design. Elite-serien har bärbara elverk med högre kapacitet från 7000 – 9000 watt med en prislapp på cirka 9 000 kronor.

Sammantaget är detta ett tillförlitligt val som garanterar produkter av god kvalitet men de kostar något högre kostnad.

3. Energizer

Energizer är ett annat nytt amerikanskt varumärke med specialitet i inverter. De är en smart tillverkare att tänka på när du är på marknaden för en mycket bärbar inverter.

Många producenter släpper bara inverterelverk med lägre kapacitet, vanligtvis cirka 1000 watt till 2500 watt, men Energizer har mycket mer kraftfulla modeller tillgängliga. EZV7500 har den största effekten med 7500 startkraft och 6500 watt drivkraft.

Företaget har också konventionella bärbara elverk med den mest imponerande modellen eZG3500. Detta är en mycket prisvärd modell på bara 4 500 kronor och har en oväntad men mycket välkommen lång körtid på nästan 20 timmar vid en kvart belastning.

4. Winco

Winco är ett utmärkt val för ansvarsfulla kunder eftersom företaget ägs av veteraner och deras familj. De producerar fantastiska elverk med många olika sorter som bärbara elverk med dubbla bränslen och prisvärda reservmodeller.

Winco är inte ett budgetmärke men du kan vara säker på att dina pengar går till att stödja småskaliga lokala företag. Det finns något att säga för att lita på småskaliga företag som också har en känsla av socialt ansvar.

5. Westinghouse

Westinghouse är ett populärt varumärke, delvis för att de har ett brett utbud av alternativ som passar allt från camping till hushållsbruk till byggarbetsplatser. Deras inverterlverk är uppskattade för att vara lätta och långa.

Denna tillverkare har också ett stort urval av modeller med högre kapacitet som är hållbara nog för tung användning.

6. DuroMax

DuroMax Elverks produceras av det kaliforniska företaget DuroMax Power. De är också kända för sina motorer med dubbla bränslen, men vad som skiljer dem ännu mer är de olika alternativen för motortyp.

Deras produktkatalog är inte så omfattande men du hittar fortfarande alla typer av bärbara elverk där – från inverterelverk till kraftiga bärbara elverk. DuroMax XP4850EH-modellen med dubbla bränslen säljer exceptionellt och har fått många fantastiska recensioner.

Alla deras större elverkkonstruktioner är robusta med däck för grov terräng och en metallram.

7. DuroStar

DuroStar är faktiskt från samma konglomerat som DuroMax, varför en del av deras design kan se ut. DuroStar-katalogen är dock definitivt annorlunda och innehåller några oväntade produkter som en sluten dieseldrivett elverk.

Detta är ett av de mest prisvärda varumärkena och de kommer ofta i produktjämförelser som ett bra budgetköp. Liksom DuroMax har de hybridalternativ men deras mest populära modell är DS4000S med en luftkyld motor.

Detta är ett bra varumärke för maktstorlek inom ett mindre prisintervall.

8. ATIMA

Detta innovativa Shanghai-baserade varumärke är en av de nya aktörerna inom den bärbara kraftindustrin. De är mest kända för den prisbelönta AY-serien som är 2000 watt och 3000 watt inverterelverk utrustade med äkta Yamaha-motorer.

Det unika med detta företag är att de själva köper allt material som förkortar försörjningskedjan och därmed också sänker produktionskostnaderna. Resultatet är billigare produkter av hög kvalitet.

För närvarande skickas ATIMA endast till USA via Amazon-tjänster.

9. Caterpillar (CAT)

Cat Elverks är en indelning av den massiva spelaren inom tunga maskiner; Caterpillar. Deras fokus är på kommersiella och industriella ändamål så de flesta modeller är stillastående.

CAT RP-serien består dock av bärbara elverk som sträcker sig från 1800 watt till 12000 watt. CAT-elverk är inte billiga men det är förståeligt när man tänker på att de är konstruerade för tunga ändamål på arbetsplatser där pålitlighet och hållbarhet är avgörande.

Eftersom de är gjorda för kommersiellt och industriellt bruk är deras kundtjänst och team av experter omfattande och mycket engagerade för att se till att företag kontinuerligt fungerar smidigt.

10. Champion Power Equipment

Denna stora aktör inom bärbara kraftkällor är baserad i USA och deras produkter tillverkas också i USA. Det är ett nyare varumärke, som först började klättra 2003 men har redan sålt över 2 miljoner elverk bara i Nordamerika.

Du kan kalla detta märke en marknadsledare eftersom de designar sina egna motorer och är kända för sin innovativa Dual-Fuel Series som kan köras på både bensin och propan. Även om Champion Power Equipment är mest känd för sina bärbara modeller, producerar de också några reserv-elverk.

11. Firman Power Equipment

Firman Power Equipment har ett särskilt fokus på kundnöjdhet och företaget tar kundfeedback som sina riktlinjer för varje ny modell. Resultatet är ett stort utbud av tysta, långvariga (minst 12 timmar) elverk med hög kapacitet och stora bränsletankar.

Whisper-serien består av kompakta bärbara elverk med hjul utformade för att göra så lite buller som möjligt. Varje version är också CARB-kompatibel med att Kalifornien är en av Firmans företags fokusmarknader.

Om du har blivit besviken över kundservice tidigare är Firman Power Equipment definitivt värt att överväga.

12. Sportsman

Sportsman är ett annat varumärke som erbjuder dig mer variation i bränslealternativ med modeller som körs på gasol, bensin och naturgas. De har till och med en produkt som kan köras på alla tre bränsletyper, GENTRI9K, vilket gör detta till en sällsynt trebränslelverk.

Armégrönt och svart är deras signaturfärg som gör att varje maskin ser redo ut för alla behov utanför nätet. Företaget marknadsför sina produkter som idealiska för camping, på arbetsplatser och regioner med ofta strömavbrott.

13. Powerhorse

Powerhorse-produkterna är trogna varumärket, de har en mycket jämn effekt. Prisklassen är ganska överkomlig för varje kategori så att du kan vara säker på att du inte betalar för mycket.

Den mest populära modellen är deras 2000 watt CARB-kompatibla inverterelverk som faktiskt också är en av de bästa erbjudandena för en inverter i den effektkategorin. En annan intressant modell är deras dual-fuel-alternativ med 4000 watts överspänningseffekt vilket också är ett mycket prisvärt alternativ för sin kategori.

14. Earthquake

Earthquake producerar mycket mer än bara elverk – de har ett stort utbud av elektriska trädgårdsredskap och annan kraftutrustning. Deras inverterelverk, IG800W, är dock en anmärkningsvärd modell.

Effekten är bara 800 watt men den är egentligen tänkt som en lätt strömkälla som väger bara 10 kg. Den har också en lång körtid på 8,2 timmar vid en kvart belastning på bara en 0,6 liter bränsletank.

Beviljas, detta är inte märket att välja om du letar efter många alternativ.

15. Powermate

Powermate, ibland även kallat Coleman Elverks, producerar både bärbara elverk för fritidsanvändning och sådana med hög kapacitet som passar bäst för arbetsplatser. Deras signaturdesign är svart och rött med två u-barhandtag.

Om du är osäker på vilken typ av elverk som fungerar bäst för dig eller hur mycket ström du behöver, ta en titt på deras hemsida. Den har en praktisk köpguide och ett verktyg som filtrerar bort de olika alternativen åt dig.

Detta amerikanska varumärke är ett av de billigare alternativen som finns idag.

16. Predator

Predatorelverk kommer från samma distributör som Briggs & Stratton och du kan förvänta dig liknande kvalitet från detta mindre kända varumärke eftersom det använder Briggs & Stratton-motorer. Deras fokus är på bärbara elverk i CRG-serien och mer kompakta beredskapselverk för industriellt bruk.

Men deras mest populära modell är 3500 watt inverterelverket som är känd för att vara väldigt tyst under körning. Denna design jämförs ofta med den högt rankade Honda EU2200i men kommer med en mycket billigare prislapp.

17. Ford

Alla vet att Ford är en ikonisk biltillverkare men visste du att de också har en division inom kraftutrustning? Ford elverk katalog är begränsad men de tillgodoser både hushållsändamål och kommersiell eller industriell användning.

Ford borde vara på din lista över möjligheter om du letar efter mer kraft. Deras bärbara elverk som är utformade för personligt bruk av konsumenter börjar med hela 4650 watt toppeffekt, vilket är mycket högre jämfört med många andra tillverkare.

18. Honda Power Equipment

Liksom Ford producerar Honda mer än motoriserade fordon och de släpper till och med en av de högst rankade inverterlverkna på marknaden, Honda EU2200i. Honda EU2200i har nått nästan legendarisk status med den här modellen som referenspunkt för en högkvalitativ inverter.

Honda-elverk är kända för att vara tysta, extremt pålitliga (läs: sällan felaktiga och hållbara) och producera en jämn effekt. Detta är dock inte varumärket om du letar efter massor av gimmicks eftersom en av anledningarna till att deras produkter är så pålitliga är att det finns färre delar som kan orsaka problem.

19. Hyundai

Hyundai är ett varumärke att titta på om kvalitet är din prioritet och budget inte är ett stort problem eftersom det inte är det mest prisvärda varumärket. Å andra sidan är Hyundai en pålitlig tillverkare.

En av de intressanta aspekterna av detta varumärke är att de erbjuder det största utbudet av bränsletyper; bensin, diesel, bensin och gasol. Om du bor i ett område där vissa bränslen är mer begränsade eller dyra, erbjuder detta varumärke dig en lösning.

Hyundai inverterelverk är populära men ta en titt på deras dieselserie om du letar efter en kommersiell maskin.

20. Yamaha

Yamaha är ännu en välkänd biltillverkare som också har ett stort utbud av kraftutrustning. Detta varumärke är mest känt för sina inverterelverk i intressanta mönster.

Deras mest populära modell är EF2000iS som har stillinjer som liknar en retroradio men en lika cool design är EF3000iSE som har två handtag för enkel transport. Yamaha-elverk är pålitliga och prisvärda, så de är ett utmärkt val för fritidsbruk som camping eller skräp.

Läs också >>> Byggställning bäst i test

Vanliga frågor om elverk

Behöver ditt elverk vara jordat?

Generellt sett, om du drar apparater, verktyg eller andra enheter genom att ansluta dem direkt till standarduttagen på framsidan av elverket, nr. Om elverket används för att driva kretsar i ditt hem, kanske. Det är alltid bäst att konsultera bruksanvisningen, en auktoriserad elektriker och / eller stadsförordningar med dina lokala byggtjänstemän – vissa orter kan ha krav som skiljer sig från NEC (National Electric Code).

Elektriska kretsar måste jordas för att manövrera elektriska apparater säkert, så att ström som kortsluts eller har ett fel är riktad mot marken, dvs. den verkliga, bokstavliga jorden, mindre användaren blir ledningen till “marken”. Det finns två sätt att elverk är jordade: neutralt bundna och flytande neutrala. Neutral bunden betyder att den neutrala ledningen är bunden eller ansluten till elverkramen. Med en flytande neutral är neutralen inte ansluten till ramen. I det senare fallet ska elverket jordas genom att ansluta till jordterminalen till en jordstång som drivs i marken.

Elverk med GFCI-uttag (Ground Fault Circuit Interrupter), när de används för att driva kretsar i ditt hem, behöver en neutral omkopplare, manuell överföringsomkopplare och måste jordas genom att ansluta jordterminalen till en jordstång, driven i jorden. Neutrala omkopplingsomkopplare kallas också för trepoliga överföringsomkopplare.

Hur väljer jag rätt storlek för mitt elverk?

Det är viktigt att veta vad du tänker driva med ett elverk för att välja rätt storlek. Tillverkarna listar två siffror för elverk: start-watt och kör-watt. Start watt inkluderar den initiala böljning som krävs för att starta apparater eller verktyg med kraftfulla elmotorer eller kompressorer. När de väl har startat kräver dessa enheter mycket mindre ström för att köra kontinuerligt.

Många tillverkare har ett diagram med beräknade effektbehov för vanliga apparater och verktyg som hjälper till att lägga till det som krävs. Siffran kan också beräknas genom att addera strömförbrukningen för specifika apparater och lägga ihop dem. För att beräkna watt multiplicerar du spänningen (vanligtvis 120 volt) med de förstärkare (strömstyrka) som krävs för att köra apparaten (vanligtvis finns på en etikett som är fäst vid apparaten). Gör detta för varje objekt som elverket kommer att driva.

Hur ska man köpa ett elverk?

När strömmen slocknar kan ett elverk hålla ditt hus varmt på vintern eller svalt på sommaren. det kan hålla din mat kall, ditt kök laga mat och dina datorer och telefoner laddas. Förutsatt att du har en.

Människor tenderar att köpa elverk runt stora stormar, när de är benägna att fatta ett desperat beslut – utan en plan för vad de ska göra när de kommer hem. Arbetar med ficklampa, i brådska för att få strömmen igång, kan de hoppa över kritiska säkerhetssteg under installationen. Och människor dör varje år av kolmonoxidförgiftning relaterad till elverk.

Jag vill inte att du – eller någon som förlitar sig på ett elverk – ska vara en av dessa människor.

Känn dina kraftprioriteter

Elverk säljs efter effekt, mätt i watt. Mängden kraft de levererar avgör hur många lampor och apparater du kan köra på en gång; kvaliteten och konsistensen hos den makten avgör hur bra de ska fungera. Räkna ut cirka 5000 watt för att täcka grunderna i ett typiskt hem.

Börja med att göra en lista över vad du inte vill gå utan medan strömmen är nere och lägg sedan på watt för att få dig i rätt ballpark. Här är några grova siffror för vanliga väsentligheter:

 • Kylskåp: 600 watt
 • Sumppump: 750 till 1500 watt
 • Bärbar värmare: 1500 watt
 • Fönster luftkonditionering: 1000 watt
 • Belysning: 60 till 600 watt
 • Datorer: 60 till 300 watt

Ett tips som gör det enklare att prioritera är att bestämma vilka uttag och apparater som styrs av varje strömbrytare i din panel och märka dem därefter. Det enklaste sättet: en liten elektrisk enhet som kallas en digital brytare, som du kan köpa för mindre än 500 kronor.

Välj en typ

Du kan gå på fyra sätt. Hem-reservelverk installeras permanent, kan köras på naturgas eller propan och starta automatiskt under ett avbrott. Bärbara elverk och inverterelverk kan båda flyttas runt och de finns i olika storlekar. Vissa är bättre för transport till en baklucka, medan andra hålls bättre på din fastighet som reservkälla. Och bärbara kraftverk är stora batterier som lagrar elektricitet för när du behöver det, det enda alternativet för någon som bor i en lägenhet, säg, och har inget sätt att köra ett elverk utomhus.

Reservelverk
 • Dessa enheter kostar mest pengar och bör installeras av ett proffs (så faktor i arbetskraftskostnader). En erfaren elektriker kan hjälpa till med stad eller kommunala tillstånd, bullerbegränsningar och korrekt placering.
 • Dessa startar automatiskt när strömmen slocknar och levererar vanligtvis mer ström än de andra fyra alternativen.
 • De kör en självdiagnos och meddelar dig när underhåll behövs. Vissa gör till och med detta via e-post eller sms till dig eller din återförsäljare.
 • Du har ditt val av bränsle – propan, som är mindre riskabelt att lagra än den bensin som krävs för de andra modellerna här, eller naturgas som ger en obegränsad strömförsörjning.
 • De sträcker sig från ungefär 5 000 till 20 000 watt.

Typisk kostnad: 20 000 till 60 000 kronor utan installation, vilket kan fördubbla dessa priser

Bärbart elverk
 • Dessa enheter tenderar att kosta mindre än hemelverk.
 • De kör vanligtvis på bensin som du kan behöva förvara i stora mängder. Stabilisator måste läggas till bränslet för längre förvaring.
 • Du kan använda bärbara elverk var som helst på eller utanför din fastighet – men aldrig i ett slutet utrymme. Dessa modeller kan snabbt producera dödliga nivåer av kolmonoxid. Kör alltid ett bärbart elverk minst 20 meter från ditt hem, såväl som utrustning som en central AC-kondensor eller fönster AC, och rikta avgaserna bort från ditt hem eller någon annan struktur, inklusive grannarnas hem.
 • Om det regnar, skydda ditt elverk med ett tak som är utformat för just din modell.
 • Flera av dessa modeller erbjuder elektrisk start. Det batteri som krävs för elektrisk start kanske dock inte ingår.
 • Modeller jag testat levererar från 3000 till 8500 watt.

Typisk kostnad: 4 000 till 25 000 kronor

Inverterelverk
 • Eftersom deras motorer är mer komplexa, kostar dessa modeller i allmänhet mer än traditionella bärbara elverk med jämförbar effekt.
 • Omformarelverk är mycket tystare än sina konventionella motsvarigheter eftersom de strypar upp och ner för att matcha efterfrågan snarare än att köra med full effekt hela tiden. De har också mer sofistikerade avgassystem som också hjälper till att dämpa buller.
 • De går mer effektivt och ger färre utsläpp, men du bör ändå följa samma säkerhetsåtgärder som du skulle göra med ett bärbart elverk.
 • Modeller som vi testar levererar från 1 500 till 6500 watt.

Typisk kostnad: 3 000 till 40 000 kronor

Bärbara kraftstationer
 • Dessa enheter använder inte gas eller propan – de drivs av ett batteri som du kan ladda genom att ansluta till ett eluttag eller ibland en medföljande solpanel (du kan också se dem kallade “solelverk”).
 • Bärbara kraftverk är relativt nya på marknaden och kostar vanligtvis mer än bärbara gaselverk.
 • Observera att de som är oroliga för buller är extremt tysta eftersom de inte har någon motor.
 • De producerar inte bränsleutsläpp / kolmonoxid, så du kan använda dem inomhus.
 • Förvänta dig inte att driva så många apparater eller köra dem under en längre tid, eftersom de inte levererar lika mycket ström som bärbara elverk och du inte kan hålla dem igång utan att ladda dem, varken med el eller solenergi. .
 • Det finns inga problem med start eftersom det inte finns något att börja – tänk på dessa kraftverk som ett stort batteripaket för din mobiltelefon.
 • Modeller vi testar levererar från 1 200 till 1 500 watt.

Typisk kostnad: 7 500 till 30 000 kronor

Ny säkerhetsteknik för bärbara elverk

För att minska risken för kolmonoxidförgiftning har många nya elverk en inbyggd sensor som utlöser en automatisk avstängning om CO byggs upp till farliga nivåer i ett slutet utrymme, och vissa har också motorer som släpper ut mindre CO i första hand. Senaste testdata från CR visar att dessa säkerhetsfunktioner sannolikt kommer att rädda liv.

Även om ditt elverk har dessa potentiellt livräddande funktioner, rekommenderar vi fortfarande att konsumenter följer våra långvariga säkerhetsriktlinjer: Använd alltid ett elverk minst 6 meter från ditt hem, med avgaserna riktade bort från fönster, dörrar, luftkonditioneringsapparater eller andra strukturer.

Hur jag har testat elverk
Prestanda

För att testa elverk för prestanda laddar våra expertingenjörer upp varje modell med en mängd viktiga saker som du kanske vill driva under ett strömavbrott, som en rymdvärmare, kylskåp eller fönster luftkonditionering. Vi ser till att elverket klarar den belastning som den lovar och bestämmer också vad som händer när en plötslig spänningstopp träffar, som vad som skulle hända om kompressorn i ditt kylskåp startade när elverket redan var nära kapacitet. De bästa modellerna tar det stegvis, medan andra går ner eller till och med stannar. Vi tittar också på hur lätt det är att flytta och använda ett elverk, liksom hur effektivt den använder bensin och hur länge den går på en enda tank.

Säkerhet

Jag driver varje elverk genom en mängd olika scenarier som är utformade för att fånga upp hur en konsument oavsiktligt kan missbruka ett elverk i sitt eget hem. Vi utför dessa tester i ett specialbyggt fartyg på grund av vår Yonkers, N.Y. testanläggning. Fartyget är anslutet med kalibrerade kolmonoxidsensorer och vi registrerar CO-nivåer i hela behållaren när ett elverk är på, och noterar hur snabbt varje elverk stängs av när nivåerna blir potentiellt farliga.

Funktioner att tänka på

Låt inte regn, snö eller vind hålla dig i mörkret. Tänk på dessa alternativ för att se till att du får det bästa elverket för dina behov.

Automatisk CO-avstängning

Den här kritiska säkerhetsfunktionen stänger automatiskt av ett elverks motor om en inbyggd CO-sensor upptäcker nivåer av den dödliga gasbyggnaden upp till vissa nivåer. Ett bärbart elverk måste ha den här funktionen och klara CR: s säkerhetstester för att få plats på vår lista över CR-rekommenderade elverk. Fler märken än någonsin erbjuder modeller med denna teknik, inklusive tungvikter som Generac, Honda och Ryobi. Faktum är att vi har över ett dussin elverk i våra betyg med en CO-säkerhet avstängd. Du kanske ser marknadsföringsvillkor som “CO Guard”, “CO Protect”, “CO Detect”, “CO Shield” eller “CO Sense.” Sättet att verifiera om ett elverk uppfyller en av de två standarderna är att leta efter en av dessa referenser på förpackningen:

 • ANSI / UL2201 certifierad för kolmonoxidsäkerhet
 • ANSI / PGMA G300-certifierad säkerhet och prestanda
Låg CO-motor

Ytterligare säkerhetsfunktioner som Ryobi och Echo använder för att skydda mot risken för kolmonoxidförgiftning.

Automatisk start

När strömmen slocknar fortsätter elverket – utan att du lyfter ett finger. Det här är bra om du reser mycket eller jobbar långt hemifrån och inte alltid kan komma dit snabbt i en nödsituation.

Elektrisk start

Flera bärbara modeller erbjuder detta tryckknappalternativ till krånglet med att starta motorn. Bara ta med den extra kostnaden (cirka 500 kronor) om batteriet inte ingår. Stationära modeller har automatisk start.

Alternativ bränslekapacitet

De flesta bärbara modeller körs endast på bensin, även om vissa är utrustade för att köra på en propantank eller naturgasledning och andra kan omvandlas med kit.

Bränslemätare

Speciellt under långa blackouts kan du uppskatta förmågan att snabbt kontrollera hur mycket bränsle finns kvar i din bärbara elverk.

Avstängning med låg olja

Om oljan faller under miniminivåerna stängs elverket av för att förhindra motorskador. Vanligtvis en standardfunktion på stationära elverk blir det allt vanligare på bärbara.

Flera uttag

Fyra eller fler låter dig bäst använda effekt genom att sprida lasten, men vi rekommenderar att du endast använder dessa i en extrem nypa hemma eller när du är borta på en campingplats. Se nästa avsnitt om överföringsbrytare.

Avtagbar konsol

Detta ansluts till elverket så att du kan ansluta apparater utan att köra (potentiellt riskabla) förlängningssladdar utomhus.

Ja, du behöver en överföringsbrytare

Vad är det? Det korta svaret: Det ansluter säkert ett hemläge eller ett bärbart elverk till ditt kretskort via en kabel. Att hoppa över det kan äventyra verktygsarbetare, få apparater att steka och skada ditt hems ledningar, för att inte tala om själva elverket.

Vi rekommenderar att du installerar en licensierad elektriker, och du bör vara beredd att betala från  5 000 till 9 000 kronor med arbete. Med en stationär modell slås överföringsbrytaren på automatiskt. För bärbara modeller måste du vända några omkopplare för hand när strömmen slocknar. (Se till att din elektriker leder dig igenom proceduren.)

De flesta överföringsbrytare är utformade för en 220-voltsingång, vilket innebär att du tittar på ett elverk på 5000 watt eller mer. För stillastående modeller stängs den av när strömmen slås på. för en bärbar, vänder du samma strömbrytare åt andra håll för att få upp live-ström.

Vill du spara pengar? Installera en låsanordning istället, som kostar 1 000 till 2 000 kronor mindre än en överföringsbrytare och kan installeras på kortare tid av en elektriker. Detta täcker servicepanelens huvudavbrytare – detta täcker servicepanelens huvudavbrytare – så att du bara kan driva ditt hem från en källa.

Vad finns det för säkerhetstips för elverk?

 • Kör aldrig ett elverk i ett slutet utrymme eller inomhus. De flesta elverkrelaterade skador och dödsfall involverar CO-förgiftning från elverk som används inomhus eller i delvis slutna utrymmen. Det inkluderar källaren eller garaget, utrymmen som kan fånga dödliga nivåer av kolmonoxid. Placera alltid elverket minst 20 meter från huset med motorns avgas riktad från fönster och dörrar. Och om du använder ett elverk för att hålla lamporna tända under ett saneringsarbete, “använd en fungerande, batteridriven kolmonoxiddetektor samtidigt”, säger Ken Boyce, huvudansvarig ingenjörschef på UL. Ett kolmonoxidlarm ger ytterligare ett försvar mot att göra ett oskyldigt men potentiellt dödligt misstag.
 • Kör inte ett bärbart elverk i regnet. Du kan köpa tält för elverk – som håller dem skyddade men ändå väl ventilerade – online och hemma och i järnaffärer.
 • Stäng av en gasdrivett elverk innan du tankar på tanken och låt den svalna. Bensin som spillts på heta motordelar kan antändas. Att låta motorn svalna minskar också risken för brännskador vid tankning.
 • Fyll på extra bensin och förvara den ordentligt. När du tror att du måste använda elverket under en längre tid vill du ha extra bränsle till hands. Se bara till att bara lagra gas i en ANSI-godkänd behållare på en sval, väl ventilerad plats. Om du lägger till en stabilisator i gasen i burken kan den hålla längre, men förvara inte bensin nära eventuella värme- eller eldkällor eller inne i huset.
 • Köp ett elverk med inbyggd CO-säkerhetsteknik. Många nya elverk har en enhet som upptäcker farliga nivåer av kolmonoxid och stänger av maskinen när nivåerna klättrar för högt. CR-tester för denna säkerhetsfunktion och rekommenderar nu endast elverk med denna potentiellt livräddande teknik.
 • Undvik elektriska faror. Om du ännu inte har en överföringsomkopplare kan du använda uttagen på elverket – förutsatt att du följer vissa försiktighetsåtgärder: Det är bäst att ansluta apparater direkt till elverket. Om du måste använda en förlängningssladd bör den vara en tung för utomhusbruk, klassad (i watt eller förstärkare) minst lika med summan av den anslutna apparaten. Kontrollera först att hela sladden är fri från skärningar och att kontakten har alla tre stift, vilket är viktigt för att skydda mot en chock om vatten har samlats in i utrustningen.
 • Installera en överföringsomkopplare före nästa storm. Denna kritiska anslutning kommer att kosta från 5 000 till 9 000 kronor med arbetskraft för ett elverk med 5 000 watt eller större. En överföringsbrytare ansluter elverket till ditt kretskort och låter dig driva fastanslutna apparater samtidigt som du undviker den uppenbara säkerhetsrisken att använda förlängningssladdar. De flesta överföringsbrytare hjälper dig också att undvika överbelastning genom att visa nivåer för wattanvändning.
 • Försök inte att mata ditt hus. Återmatning innebär att du försöker driva ditt hems ledningar genom att ansluta elverket till ett vägguttag. Denna hänsynslösa och farliga praxis utgör en risk för elektrocution för elarbetare och grannar som betjänas av samma transformator. Det kringgår också några av de inbyggda kretsskyddsanordningarna för hushåll, så du kan sluta steka en del av din elektronik eller starta en elektrisk eld.

Vem borde köpa en portabel inverter?

För den här guiden fokuserade jag på många bärbara inverterelverk i 2200 watt-intervallet. Dessa modeller är små – ungefär lika stora som ett bagage – och så länge du kan lyfta cirka 20 kg är de bärbara. Vanligtvis har de två uttag, och ibland har de USB-portar. Deras storlek och blygsamma effekt gör dem idealiska för camping och göra lätta byggnadsarbeten. De flesta invertertyper är tystare än typiska bensinelverk, men de kör fortfarande på bensin, så du måste förvänta dig att hålla bränslet till hands, utföra regelbundet underhåll och, viktigast av allt, använda dem utanför. För de flesta användningar med apparater eller verktyg inomhus måste du köra en förlängningssladd – troligen genom ett öppet fönster – för att komma ut.

Även om modellerna i denna kategori kallas 2200 watt elverk, kan de hantera en jämn elektrisk belastning på endast cirka 1800 watt. Denna siffra avser löpande watt. Det större antalet 2200 watt hänvisar till start-watt – en kort spik som uppstår när en del elektronik slås på – och vad elverket kan upprätthålla under några ögonblick. (Dessa siffror kallas också ofta för kontinuerlig watt respektive topp watt.) Ett elverk av denna storlek bör kunna hantera en brödrost, en mikrovågsugn eller en kaffebryggare.

Tricket är att förstå elverkets tillgängliga effekt och att veta att du kan behöva, säg, koppla ur mikrovågsugnen om du ska köra en rymdvärmare, som i allmänhet har ett mycket högre drifteffekt. De flesta nuvarande elverk har nu telefonappar som ger dig direkt feedback om hur många watt du använder, så att du kan justera därefter.

För sann reservkraft i nödsituationer som kan anslutas direkt till ditt hems elektriska system, som kan hantera större apparater såväl som fastkopplade enheter som ugnar, varmvattenberedare och brunnpumpar, rekommenderar jag en större elverk, åtminstone inom 6 500 watt. Sådana modeller är fortfarande bärbara men mycket större och vanligtvis i prisintervallet 10 000 till 50 000 kronor. Jag testar för närvarande ett par och kommer att uppdatera den här guiden när jag når några slutsatser.

Reservelverk, en ännu större, stillastående klass som vanligtvis installeras strax utanför huset, hakar direkt i ett hems elektriska panel och slås vanligtvis på automatiskt när strömmen slocknar. Dessa enheter kan kosta allt från 20 000 till upp till 300 000 kronor, plus extra kostnader för ledningar, platsförberedelse och elektrisk utrustning.

Hur fungerar ett bärbart elverk?

Bärbara elverk är elektriska reservkällor för ditt hem om strömmen slocknar. De kan också användas för att driva verktyg eller apparater i ditt hem. Till skillnad från reserv-elverk kan bärbara elverk flyttas och startas manuellt. De erbjuder mindre ström än deras motsvarighet, men är vanligtvis billigare.

Vanligtvis består bärbara elverk av följande komponenter:

 • Startare
 • Förbränningsmotorer
 • Elverk
 • Bränsletank
 • Eluttag

Enkelt uttryckt använder motorn det bränsle som levereras av tanken, vanligtvis bensin, diesel eller propan, för att vrida elverket och producera energi som el, som utnyttjas genom eluttagen. Så länge komponenterna i din bärbara elverk är funktionella och bränsle levereras har du tillgång till el.

Hur mycket kostar ett bärbart elverk?

De flesta bärbara elverk varierar från 3 000 till mer än 10 000 kronor. Tre av de fem elverkna som vi ansåg är cirka 8 000 kronor. Det är svårt att hitta en billig elverk utan att kompromissa med kvalitet eller tillförlitlighet. Även om det verkligen är en investering, kostar ett bärbart elverk fortfarande mindre än en permanent, som börjar på 40 000 kronor.

Hur många watt behöver ett elverk för att driva ett hus?

Det totala antalet watt som behövs för att driva ditt hem varierar med mängden apparater och armaturer du har. För att få en känsla av den watt som behövs för att driva ditt hem måste du känna till start-watt eller watt som krävs för att starta ett motordrivet föremål för varje apparat och fixtur du vill driva.

Om du till exempel vill driva apparater med en kombinerad starteffekt på 4000, behöver du ett bärbart elverk med en maximal effekt på minst 4000 watt.

Ska man tänka på bränsletypen när man köper ett bäst i test elverk?

Elverk drivs i allmänhet av en av tre bränslekällor – bensin, naturgas eller propan.

Bensindrivna elverk är de vanligaste men har också särskilda försiktighetsåtgärder relaterade till avgaser och kolmonoxidförgiftning. Se alltid till att använda en gaselverk utanför en sluten struktur (inklusive ditt hus eller garage) där det finns tillräcklig ventilation.

Du måste också vidta åtgärder för att lagra bensin ordentligt under långa perioder av elverkaktivitet. En bränslestabilisator är en metod för att se till att bensinen i ditt elverk förblir redo att användas.

Propan och naturgas används oftare för större hemväntelverk. Dessa bränslen anses i allmänhet också vara renare brinnande bränslekällor och ger en on-demand kraftkälla.

Ett alternativ till bränsledrivna elverk är sol- eller batteridrivna modeller. Dessa maskiners kapacitet och körtider varierar mycket, men de kan vara rätt matchning om du har mer minimala strömbehov. Många batteridrivna elverk är också ett säkert inomhusalternativ för strömförsörjning.

Vilken typ av elverk är bäst för mig?

Bärbar

En av de mest populära typerna av elverk, bärbara elverk är relativt kompakta enheter som vanligtvis är monterade på hjul för enkel positionering och rörlighet. De kan användas för en mängd olika applikationer, inklusive att fungera som en extra kraftkälla på arbetsplatser eller under strömavbrott för att hålla apparater och elektronik i drift.

Bärbara elverk använder bensin eller propan som sin bränslekälla. Av den anledningen är det viktigt att du aldrig använder ett bärbart elverk i ett slutet utrymme – inklusive ditt hus, garage eller skjul. Även med öppna fönster eller annan ventilation kan kolmonoxid snabbt fylla utrymmet och orsaka en livshotande situation. Se till att placera elverket på ett säkert avstånd från fönster och dörrar även när den används utomhus för att förhindra att avgaser tränger in i huset och påverkar luftens kvalitet.

Denna typ av elverk är bäst lämpad för att driva en apparat eller två och mindre verktyg eller eldrivna föremål, som fläktar eller lampor. Ju högre watt i elverket, desto mer belastning kan den bära. I allmänhet gör portabla elverk livet mer uthärdligt men stöder inte alla bekvämligheter du kan vara van vid under ett strömavbrott – som ett centralt luftkonditioneringssystem, varmvattenberedare och andra stora apparater. Det kan dock vara möjligt att hålla ditt kylskåp i drift medan du driver några fläktar och några lampor. Återigen, kontrollera effekten för vilken modell av bärbart elverk du överväger att köpa och se hur den jämförs med dina förväntade energibehov.

Anslut aldrig trådanslutna apparater till ett bärbart elverk eller anslut ditt elverk till ett vanligt eluttag. Om du vill leverera ström till trådbundna apparater, investera i att ha en överföringsbrytare som är professionellt installerad av en elektriker. Du måste vända några omkopplare manuellt för att säkert ta ditt hem från elnätet och byta till elverkets strömkälla, men det här är det enda säkra sättet att leverera ström från ett elverk till ditt hems elektriska krets och hårdkopplade apparater.

Inverter

För ett alternativ till stationära hemelverk och bullriga bärbara elverk, överväg en inverterelverk. Denna typ av elverk drivs också av bensin, men dess anspråk på berömmelse är ökad bränsleeffektivitet och renare utsläpp.

Vanligtvis mer kompakt och robust utseende än bärbara elverk, växlade inverterelverk popularitet för användning i fritidsaktiviteter som camping. Idag finns det dock ett brett utbud av inverterelverk på marknaden, inklusive kraftfullare modeller som kan hantera strömförsörjning till hushållsapparater, lampor och andra enheter på ungefär samma sätt som hemelverk eller bärbara elverk.

En inverterelverk sippar bensin jämfört med förbrukningsgraden för de flesta bärbara elverk. Detta beror på det faktum att dessa elverk justerar motoreffekten för att matcha effektbehovet – när mindre effekt krävs, stryks motorn ner. När kraftbehovet ökar, varvar elverket upp motorn för att leverera den ökade effekten. Som ett resultat förbrukar elverket mindre bensin än om den körs med full effekt hela tiden. En inverterelverk är också tystare jämfört med många modeller av bärbara elverk.

Tänk på en inverterlverk om du vill ha en kompakt, bränsleeffektiv strömkälla för tillfälliga aktiviteter utanför nätet eller välja en mer robust modell om du vill använda den hemma – men förvänta dig att generatörens vikt och dimensioner ökar avsevärt. Tunga inverterelverk kan väga flera hundra kg. Kostnaden för en inverterelverk är i allmänhet högre än jämförbara bärbara elverk, men bränsleeffektiviteten och den reducerade brusfaktorn kan göra detta till en lönsam investering på lång sikt. Du kan förvänta dig att betala cirka 3 000 kronor för en lättomkopplad inverterlverk och 30 000 kronor eller mer för en robust modell som kan driva hushållsapparater under ett längre strömavbrott.

Reservelverk

För den ultimata kraften på begäran, överväg en hem-reserv-elverk. Dessa installerade elverk med stor kapacitet är redo att leverera ström i några timmar eller några dagar eller mer tack vare deras lättillgängliga bränsletillförsel och höga watt.

Reserv-elverk är fasta enheter som installeras utanför hemmet och är anslutna till en propanbränsletank eller naturgasledning. Propantankar är i allmänhet var som helst från 500 till 1000 liter i storlek och kan vara upp till en vecka eller mer, beroende på strömförbrukning. En beredskapselverk som är ansluten till en naturgasledning kan erbjuda oavbruten kraft så länge naturgasflödet är tillgängligt.

Reserv-elverk kommer att ha betydligt mer watt tillgängligt för att driva dina hushållsapparater, sumppump, värme- och kylsystem och mer. De flesta bostadsmodeller av beredskapselverk har allt från 10 000 till 20 000 watt.

Hela hemelverk är den mest kraftfulla typen av beredskapselverk och börjar vanligtvis med cirka 22 000 watt. Detta kommer att stödja de flesta system du är vana vid att vara tillgängliga i ditt hem, inklusive värme- och kylfunktioner. Men för den mest oavbrutna kraftnivån erbjuder vissa hela hemelverk upp till 48 000 watt.

För att använda den här strömmen på ett säkert sätt för din bekvämlighet och komfort i händelse av strömavbrott, måste du ha elverket ansluten till en överföringsbrytare – som kopplar bort din kretskort från elnätet innan strömmen tillförs från elverket genom kretsarna. Till skillnad från bärbara elverk som kräver att du manuellt initierar strömöverföringen, kan reserv-elverk som är utrustade med automatisk start och anslutna till en professionellt installerad överföringsomkopplare göra övergången smidig och utan hjälp från husägaren.

Om du upplever frekventa eller långvariga strömavbrott är en hel hemelverk det mest praktiska alternativet. Det minimerar eller eliminerar stillestånd och erbjuder de längsta körtiderna. Vid professionell installation eliminerar en hemelverk också oro över avgaser och är säker från elementen inuti dess helårsbostäder.

För alla dessa bekvämligheter kan du dock förvänta dig att göra en betydande investering. Startsäkerhetselverk startar på cirka 30 000 kronor, förutom installationskostnaderna, bränsletankar och en installerad överföringsomkopplare. High-end eller högkapacitets reserv-elverk kan nå 40 000 till 50 000 kronor.

Vad finns det för kända tillverkare för bäst i test elverk?

Generac

Det finns ett stort antal Generac-modeller att välja bland de mest välutrustade elverkna för bostads- och kommersiellt bruk. Företaget producerar allt från kompakta, lätta inverterelverk till robusta bärbara elverk och kraftfulla, installerade helversioner med 12 000 watt eller mer. Dessa elverk är prissatta i mitten till höga delen av elverkets prisklass men är kända för att vara hållbara och ha kvalitetskomponenter.

Briggs & Stratton

Ett populärt varumärke i det lilla motorutrymmet, Briggs & Stratton parar sina välkända motorer med elverk stora och små. Du kan välja mellan bärbara modeller i olika storlekar för att möta olika hushålls- eller lätta kommersiella behov. Eller välj en inverterelverk för mer bränsleeffektivitet hemma eller på språng. Högkapacitetsberedskapselverk för hemmabruk finns också, med ett urval av alternativ från 8 000 watt upp till 48 000 watt och mer.

Champion

Champion fokuserar främst på att producera bärbara elverk och inverterelverk. Det finns en mängd olika modeller att välja mellan inom båda dessa produktkategorier, allt från mer blygsamma effekteffekter till högre kapacitetsmodeller med ökad watt. Företaget producerar också några hela hemelverk, men den största koncentrationen av produkter finns inom segmentet för bärbart elverk eller inverterelverk.

Hur fungerar de olika typerna av elverk?

Det finns tre huvudtyper av elverk. Dessa är det bärbara elverket, inverterelverket och hem-reservelverket. Vilken som passar dig bäst beror på var och hur den används. Läs mer om dessa elverktyper nedan.

Bärbart elverk

Den mest mångsidiga elverktypen. Bärbara elverk kan användas både som reservelverk för hemmet eller på arbetsplatser utomhus.

Bärbara elverk kör vanligtvis på bensin vilket innebär att de släpper ut rök under drift. Det är därför bärbara elverk måste placeras utomhus och minst 20 meter från alla byggnader. Detta för att undvika kolmonoxidförgiftning.

Bärbara elverk bör hållas torra hela tiden. Förvara den på en sval, torr plats eller täckt när den inte går. Kom ihåg att aldrig köra elverket i ett slutet utrymme.

Bärbara elverk ansluts till ditt hems kretskort via en kabel. Du måste installera en överföringsbrytare för att förhindra elektriska problem.

Det finns tre sätt att starta ett bärbart elverk. En pull start och push start är standardfunktioner. En push start kan läggas till genom att installera ett batteri. Vissa modeller har också en trådlös fjärrstart.

När det gäller effekt ligger ett bärbart elverk någonstans mellan en liten inverterelverk och hemelverk. En genomsnittlig bärbart elverk kan i allmänhet bära 7000 watt men detta skiljer sig åt med storlek.

Reservelverk

När den väl installerats korrekt är ett reservelverk den enklaste elverket att ha. Detta elverk slås på automatiskt när det är strömavbrott och stängs av igen när elen är på igen.

Minimera riskerna genom att välja ett reservelverk som körs på naturgas istället för bensin eller propan. Du kan ansluta reservelverket till hemmets gasförsörjning så att du alltid har tillgång till bränsle för elverket.

I likhet med ett bärbart elverk, måste reservelverket placeras utomhus. Beroende på bränsle och utformning kan en reserv-elverk generellt placeras närmare byggnader. De flesta hemväntelverk har redan en säker vattentät täckning men det rekommenderas också att placera den på ett upphöjt plan av grus eller betong.

En standard reserv-elverk är utformad för att driva ett helt hus så att den har mest kraft. Ett genomsnittligt reservelverk bär sannolikt 20 000 watt.

Inverterelverk

Inverterelverk har i allmänhet en mindre kapacitet än reservelverk och bärbara elverk. Den mindre kapaciteten är ibland ihop med en bärbar storlek och design men det finns också tyngre mer kraftfulla inverterelverk. Inverterelverk är ett bra alternativ för när du inte behöver mycket ström.

Den största fördelen med inverterelverk är att de är tystare och släpper ut mindre ångor jämfört med andra elverktyper. Det finns dock fortfarande säkerhetsåtgärder när det gäller avstånd till byggnader och utsläpp av farliga ångor.

Hur mycket effekt en inverterelverk har egentligen beror på storleken. En mindre inverterelverk kan hantera cirka 2000 watt medan en stor modell kan nå cirka 7000 watt.

Hur mycket kraft bör du skaffa?

Hur mycket ström ditt elverk behöver beror på dess uppgift. Detta är det enklaste sättet att beräkna erforderlig effekt.

 • Lista alla enheter du vill köra på elverket, till exempel kylskåp, lampor, luftkonditionering etc.
 • Kontrollera deras strömförbrukning i watt och notera detta i listan.
 • Om watt inte nämns beräknar du dem själv: watt = förstärkare x volt
 • Tillsätt watt. Detta är minimikravet för elverket.
 • Förutom det minsta, lägg till ett par hundra extra watt. Detta för att säkerställa att elverket kan hantera eventuella kraftvariationer eller ytterligare behov i framtiden.

Hur många utgångar behöver man?

Att ha flera uttag sprider lasten bättre vilket gör ditt elverk mer energieffektiv. Att använda alla tillgängliga uttag kan dock leda till att det överbelastas.

Använd endast alla uttag samtidigt med apparater med låg energi eller under en kort tidsperiod i nödsituationer.

För utomhusbruk är det bra att ha ett elverk med USB-uttag. Detta låter dig ansluta enheter direkt till elverket utan extra kablar.

Vilken bränsletyp är bäst?

De flesta bärbara elverk körs på bensin men naturgas, diesel och propan finns också. I de flesta fall kommer den typ av bränsle som ett elverk använder att baseras på vilken typ av elverk det faktiskt är. Till exempel kommer reservelverk i allmänhet att ta slut på naturgas eller flytande propan, medan bärbara elverk vanligtvis tar slut på vanlig gas.

Det renaste och säkraste bränslealternativet är solenergi. Den enda nackdelen med soldrivna elverk är att deras kapacitet tenderar att vara lägre än alternativa bränslen.

Tänk på dessa fyra punkter när du bestämmer vilken typ av bränsle som ska användas till elverket.

 • Typ av elverk du behöver (bestämmer vanligtvis bara bränsletypen för dig)
 • Potentiella faror
 • Löpande kostnad
 • Bränsletillgänglighet
 • Hur bra bränsle lagrar
 • Säkerhets- och miljövänliga etiketter (CARB, CSA, EPA)

Vad är bränslemätare och låg bränslestängning?

Att ha en bränslemätare på ditt elverk rekommenderas. Detta gör det lättare för dig att kontrollera hur mycket bränsle som fortfarande finns inuti. På det här sättet får du en viss varning för att lagra mer bränsle innan det blir strömavbrott.

Ett reservelverk ansluten till byggnadens gasförsörjning kräver ingen bränslemätare eftersom det finns en konstant bränsletillförsel.

En annan praktisk bedrift är en avstängning med låg bränsleförbrukning. Den här automatiska funktionen stänger av elverket när den är för låg på bränsle. Att stänga av innan tanken är helt tom skyddar elverket från skador.

Vad finns det för olika delar i ett bärbart elverk?

För att förstå hur elverk fungerar är det absolut nödvändigt att titta på de olika delarna.

Bärbara elverk har ett kraftelverkhuvud, en bränslekälla, en motor samt eluttag. Det är därför de ibland kallas gensets eller motorelverksatser. Normalt har dessa enheter följande komponenter kombinerade och inneslutna i en metallram:

 • Bränsletank
 • Förbränningsmotor
 • Startare
 • Elverk
 • Eluttag

Elverkhuvudet är den komponent som ansvarar för att producera el till eluttagen. Gen-huvudet drivs av förbränningsmotorn, som körs på någon form av bränsle, vanligtvis diesel, bensin, naturgas eller flytande propan. Oavsett bränsletyp ger motorn (ofta en 4-cykel) den mekaniska energi som behövs för att driva elverket genom att snurra en axel. Centrifugeringshastigheten upprätthålls av en hastighetsregulator eller regulator.

Som med alla mekaniska processer krävs kylning och smörjning i rörliga delar för att säkerställa maximal effektivitet. Genhuvudet omvandlar mekanisk energi till elektrisk energi, som sedan skickas vidare genom eluttagen.

Enkelt uttryckt flyttar ett elverk en magnet nära en trådspole för att skapa ett stadigt flöde av elektroner. Detta flöde utnyttjas och omdirigeras till uttagen, vilket ger el till apparater.

Om fysik inte är din styrka, inte oroa dig eftersom det finns en analogi som kan hjälpa dig att bättre förstå hur detta fungerar med watt, förstärkare och volt.

Ett elverk fungerar som en vattenpump, men istället för att trycka vatten genom slangen skjuter magneten elektroner. På samma sätt som en pump applicerar tryck på vatten, trycker en genmagnetmagnet elektroner och applicerar “tryck” för flöde.

Dessa elektroner rör sig genom en tråd tills de kommer i kontakt med en “belastning” som en apparat, som i sin tur skapar värme eller levererar den kraft som krävs för att köra enheten. Antalet elektroner i en elektrisk krets kallas ström, som mäts i ampere.

 • Spänning är trycket som skjuter elektroner och det mäts i volt.
 • Elverk mäts av mängden effekt de ger ut, vanligtvis kallad watt.

När wattförbrukningen stiger ökar också spänningen och strömmen. Watts kategoriseras i rinnande watt och startande watt. Det senare är den extra effekt som krävs för att starta de motordrivna delarna medan löpande watt hjälper till att hålla en apparat igång.

Och där har du det, en kort, icke-komplex förklaring av hur bärbara elverk fungerar. För att säkerställa optimal drift och säkerhet, se till att elverket är placerad utanför. De flesta bärbara elverk avger kolmonoxid och kolmonoxidförgiftning kan vara dödlig. Innan du kör enheten bör du ta dig tid att lära dig att använda den för att undvika risker som följer med dessa enheter.

Hur väljer man rätt elverk för jobbet?

Du har sett vad som kan hända under naturkatastrofer, stormar och strömavbrott. Du vet att du vill ha en alternativ strömkälla för ditt hem. Följ dessa steg för att avgöra hur mycket ström du behöver:

 1. Vad behöver du för att driva? Gör en lista. Fråga dig själv vad du kommer att behöva driva under ett strömavbrott: bara apparater och lampor? Datorer och hemelektronik också? Vissa familjer har medicinsk utrustning hemma som är en prioritet, medan andra måste se till att de har tillräckligt med kraft för att hålla lagerförråd på is. Om du behöver ett elverk för fritids- eller arbetsplatsanvändning listar du verktygen eller apparaterna du vill använda samtidigt. Behöver du driva arbetsbelysning tillsammans med dina verktyg? Vad sägs om en radio? På camping eller fisketurer, hur många apparater eller tillbehör för utomhuslagning, värme eller underhållning använder du och din familj eller vänner samtidigt?
 2. Bestäm vad som krävs för att starta varje apparat. Se till att du kan starta (inte bara köra) dina apparater. “Starteffekt” är den mängd effekt som behövs för att starta en apparat med en motor; och det kan vara två till tre gånger den effekt som krävs för att köra apparaten. Om du har bruksanvisningar, kolla efter apparaterna listade start-watt (jämfört med den löpande wattförbrukningen eller den nominella effekten). Om du inte har ägarmanualer kan du använda vår watträknare för att uppskatta dina energibehov.
 3. Beräkna ditt totala effektbehov. Det är en tvådelad ekvation. Lägg först upp allt “löpande watt” för alla objekt du vill driva samtidigt. Detta motsvarar det totala driften watt ditt elverk behöver för att bara producera din utrustning. Lägg sedan till den totala summan av de “starteffekter” du skrev ner i steg 2 ovan. Nu vet du hur mycket kraft du behöver för att starta och driva dina apparater och utrustning!

Med den kunskap du nu har om dina kraftbehov kan du jämföra butiker för elverk inom ditt wattbehov. Varning: Anslut aldrig ett elverk direkt till husets ledningar! Om du tänker ansluta ett elverk till ditt elsystem, anställ en kvalificerad elektriker för att installera en överföringsbrytare.

Alla bärbara elverk drivs av högkvalitativa gasmotorer som erbjuder kraft du kan lita på. Bärbara elverk ger pålitlig ström under strömavbrott och kan också användas för att driva dina elverktyg eller för att göra rekreationsområden bekvämare utan elektricitet.

Följ dessa steg för att handla ett bärbart elverk:

 1. Bestäm dina kraftbehov. Bärbara elverk kan variera från 900 till 10 000 watt
 2. Tänk på hur enkelt det är att transportera ditt elverk. De flesta bärbara elverk levereras med hjul, och vissa är tillräckligt lätta att bära. Om du behöver hjul kommer du att älska våra aldrig platta, punkteringsbeständiga hjul för enklare transport över tuff terräng som byggarbetsplatser.
 3. Leta efter ett elverk med minst 10 timmars körning. Detta gör det möjligt för entreprenörer att klara sig genom en hel dags arbete och husägare att få en hel natts sömn utan att tanka om.
 4. Räkna hur många butiker du behöver på ditt elverk. Det beror på hur många apparater du behöver strömmen samtidigt. Kontrollera dina apparater för att se vilken typ av uttag du behöver. Se diagram nedan för utloppstyper.

Läs också >>> Bästa markvibrator

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top