Bästa engångshandskarna 2023 – Test av olika engångshandskar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Vileda MultiSenstitive

Ansell 93-250 

Ansell Nitrilite 93-401

Ansell 92-600

Klicka här för att se fler engångshandskar.

Bästa engångshandskarna 2023

Engångshandskar är standardutrustning inom mediciniska arbetsområden, restaurangbranschen samt rengöringsindustrin. Anledningen till att de är så populära är för att de är ett mycket billigt sätt att skydda händerna från skadliga kemikalier, från bakterier, virus, smuts och andra hälsorisker. Men engångshandskar är verkligen inte något bara för proffsen. Att ha en låda med riktigt bra engångshandskar hemma låter dig hålla händerna sanitära och bakteriefria vid allt från städning till trädgårdsarbete. Väldigt praktiskt och hjälpsamt att ha till hands alltså!

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa engångshandskar på nätet. Det finns en massa olika typer och varianter. Man kan även köpa engångshandskar i flera olika prisklasser. Många affärer brukar även skriva om sådant som de vill att du ska höra. Men när du väl får hem handskarna så är de ibland inte som du förväntat dig. Detta är väldigt tråkigt för du vill ju inte spendera pengar på något som inte fungerar som det ska.

Men med hjälp av min köpguide här på Hantverksproffset.se så kommer det inte bli svårt att köpa engångshandskar. Jag vet själv att det kan vara ganska svårt att veta vilken engångshandskar som är bäst. På grund av den anledningen så har jag genomfört mitt eget engångshandskar test. Jag har även gjort min egen köpguide så att du kan hitta bäst i test engångshandskar. Jag har sammansatt den här guiden genom att så klart använda mig av min egen kunskap. Men ibland har jag behövt komplettera lite genom att läsa några andra tester och kundrecensioner. Efter att du har läst igenom guiden så kan jag lova att du har hittat de bästa engångshandskarna.

Om du jobbar i arbetsmiljöer med smutsig luft kan jag rekommendera dig att kolla in mitt test av andningsskydd.

Köpguide för bäst i test engångshandskar 2023

Som jag sa innan så är det faktiskt ganska svårt att köpa bäst i test engångshandskar på nätet. När du ska köpa engångshandskar finns det några viktiga faktorer du måste tänka på. Men utöver det måste du även bestämma dig utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper bäst i test engångshandskar 2023:

 • Användningsområden
 • Typer
 • Egenskaper
 • Certifieringar
 • Gradering
 • Passform
 • Identifiera faror
 • Kontaktvarighet
 • Tänk på anställda
 • Hållbarhet
 • Taktil känslighet
 • Punkteringsmotstånd
 • Kemisk beständighet
 • Behändighet
 • Allergener
 • Hudkänslighet
 • Färg
 • Kostnad
 • Andra egenskaper

Användningsområden

Mekaniker

Det finns ett brett utbud av engångshandskar som passar perfekt för mekaniska ingenjörer. Nitrilhandskar rekommenderas i allmänhet för mekanisk användning på grund av deras exceptionella nivåer av kemisk beständighet och styrka. Latexhandskar kan dock föredras eftersom de erbjuder den flexibilitet som krävs för användning av handverktyg och maskiner. Neoprenhandskar kan också användas för att säkerställa skydd mot farliga kemikalier.

Elektronik

Utbudet av engångshandskar inkluderar de som har utformats för inspektion och justering av elektriska föremål utan negativ påverkan på prestandan. Vissa av dessa engångshandskar har antistatiska egenskaper, medan andra erbjuder goda isoleringsnivåer och skydd mot elektriska stötar.

Nitrilhandskar rekommenderas för höga nivåer av flexibilitet och precision. Det finns emellertid också möjligheten med ESD-skyddshandskar, speciellt gjorda för elektroniskt monteringsarbete, där det finns problem med direkt hudkontakt. Dessa bekväma antistatiska engångshandskar är vanligtvis tillverkade av avledande polyester och har en supergreppsytan över fingrarna och handflatan. De är också väl lämpade för renrumsapplikationer.

Matlagning

Engångshandskar används ofta av professionella livsmedelshanterare för att minimera spridning av bakterier och risken för kontaminering. Jag rekommenderar att du använder dessa engångshandskar uteslutande och sedan kasserar dem när särskilda livsmedelshanteringsuppgifter har slutförts.

Du kan köpa engångshandskar med antimikrobiella medel för att effektivt begränsa tillväxten av mikroorganismer. Polyetenhandskar rekommenderas för regelbundna livsmedelshanteringsuppgifter. Du kan dock välja vinylhandskar på grund av deras hållbarhet och höga känslighet. Alternativt kan du välja miljövänliga latexhandskar.

Rengöring

Latexhandskar är det rekommenderade valet för rengöring på grund av materialets styrka och hållbarhet. Dessa engångshandskar ger också utmärkta nivåer av skydd mot kemikalier och infektionsrisk. Du kan bära latexhandskar när du diskar disk för att skydda mot de skadliga effekterna av tvättmedel och exponering för varmt vatten. Om du upplever en allergisk reaktion vid exponering för latex rekommenderas du att använda engångshandskar av PVC, neopren eller nitril istället.

Medicinsk användning

Engångshandskar bärs av medicinsk personal och vårdgivare för att förhindra korskontaminering. De finns i en rad material inklusive latex, nitril och polyvinyl. engångshandskar för medicinskt bruk omfattas av antingen undersökning eller kirurgi. Kirurgiska engångshandskar är utformade för optimal passform och erbjuder hög känslighet. Undersökningshandskar kan köpas i antingen sterila eller icke-sterila sorter. Med tanke på de ökade riskerna måste medicinska engångshandskar testas noggrant och omfattas av strikta branschriktlinjer.

Om du letar efter en trevlig utomhusplats är en bra pergola mycket trevligt att ha. Kolla in min köpguide.

Typ av engångshandskar

Det finns tydliga fördelar och tillämpningar förknippade med användningen av olika typer av handskar. Du måste välja engångshandskar som passar bäst för dina avsedda ändamål. Det bör övervägas om faktorer som passform, skyddsnivå och risk för allergiska reaktioner.

Latex

Naturliga latexhandskar ger enastående nivåer av prestanda och komfort. Tyvärr får kontakt med latex vissa människor att uppleva allergiska reaktioner, men trots detta förblir de det bästa valet för många människor inom industri-, medicin- och livsmedelsindustrin. Att vara biologiskt nedbrytbara är latex engångshandskar också ett miljömedvetet val.

Nitril

Engångshandskar av nitril är det rekommenderade valet för användning i oljiga miljöer där hög styrka, punkteringsbeständighet och hållbarhet krävs. Materialstyrkan kompenserar mer än bristen på flexibilitet jämfört med latexhandskar. De är också det perfekta valet för personer som lider av latexallergier. Nitrilhandskar används i en rad mekaniska och industriella applikationer.

Vinyl

Handskar av vinyl är det mest prisvärda valet. Emellertid är vinyl inte alls lika elastisk som vare sig latex eller nitril. Med detta sagt är vinylhandskar perfekt för korta uppgifter där användarna är villiga att offra en viss komfort. De erbjuder en bra skyddsnivå mot kontaminering men är inte lika lämpliga som andra engångshandskar för jobb som innebär exponering för farliga eller farliga material. Vinylhandskar är idealiska för arbete inom livsmedels-, skönhets- och hårindustrin.

Polyeten

Mycket slitstarka polyetenhandskar är ett utmärkt val för att förhindra korskontaminering i livsmedelshanteringsprocesser. Dessa engångshandskar tillhandahålls vanligtvis i stora storlekar och levereras komplett med engångshandskar för att täcka underarmarna. Eftersom de är lätta är dessa engångshandskar inte lämpliga för särskilt högriskapplikationer.

Polymer

En polymerbeläggning appliceras ibland för att öka jämnheten i engångshandskar. Den interna tillsatsen av polymer gör att handskarna kan glidas av och på relativt enkelt. Polymeren fungerar också som ett sekundärt skikt och skyddar basmaterial såsom latex.

Kemoterapitestad

Kemoterapihandskar är engångshandskar som har testats med avseende på permeabilitet av kemoterapidroger. Kemoterapihandskar kan tillverkas av kloropren, latex eller nitril. De måste vara pulverfria och ha en manschett som sträcker sig över ärmen. Dessa engångshandskar väljs enligt specifika kemoterapidroger som används i medicinsk praxis för att skydda bärare från exponering.

Aloe Vera

Vissa medicinska engångshandskar är belagda med aloe vera. Dessa engångshandskar återfuktar händerna och hjälper till att förhindra sprucken eller sprucken hud. Aloe-vera-belagda medicinska engångshandskar bör uppfylla samma standarder som andra typer av medicinska handskar.

Typiska egenskaper

Viktiga egenskaper att tänka på när du väljer en engångshandske är tjocklek, yta, barriärskydd, draghållfasthet, elasticitet och punkteringsmotstånd. Handskmaterialets tjocklek mäts vanligtvis i mils mil. Engångshandskar sträcker sig i allmänhet från 4-8 mils tjocka. engångshandskar av lägre gauge möjliggör bättre skicklighet, flexibilitet och känsla för beröring. engångshandskar med högre profil ger bättre hållbarhet men mindre flexibilitet.

Ytbehandling påverkar handskens greppnivå. De vanligaste ytbehandlingarna är ytklorering och beläggning / efterbehandling. Handskens grepp bestäms av ytans häftning, som styrs av kloreringsnivån och de beläggningar som används av tillverkaren. En texturerad engångshandske har en synlig struktur som lätt känns. Strukturen kan täcka hela finger- och handflatan, men täcker också ibland över fingertopparna. Strukturerade ytor förbättrar handskarnas gripande egenskaper.

Engångshandskar erbjuds som pulveriserade eller pulverfria. Pulveriserade engångshandskar är lättare att ta på och ta av. Den största ogynnsamma effekten av handskepulver verkar vara dess bidragande roll i latexallergier. I pulveriserade latexhandskar fungerar pulvret som en luftburen bärare av latexproteiner. Det finns två typer av pulverfria handskar: klorerade och icke klorerade. Typerna är baserade på den process som används för att göra handsken pulverfri. De som är klorerade är partikelfria och lättare att ta på.

Alla medicinska engångshandskar måste uppfylla vissa AQL-standarder (Acceptable Quality Level) som är relaterade till produktens frihet från nålhål och säkerhetsnivån för barriärskyddet. Ett lägre AQL-nummer representerar en produkt av högre kvalitet. Styrketest simulerar stress under faktisk användning. Handskehållfastheten mäts av motstånd mot rivning, punktering och brott samt av stretchförmåga.

Testning täcker vanligtvis draghållfasthet, töjning eller elasticitet och punkteringsmotstånd. Draghållfasthet definieras som mängden kraft i kg per kvadratmeter som behövs för att sträcka en medicinsk handske fram till brytpunkten. Högre siffror återspeglar överlägsen prestanda. Förlängning är hur långt handsken sträcker sig innan den går sönder. Ett högre tal indikerar överlägsen elasticitet.

Certifieringar

Säkerhetsstandarder bör beaktas vid köp av engångshandskar. Det förväntas att du kommer att hänvisa till EU: s standarder som är specifika för handskarnas säkerhet i en mängd olika applikationer. Du bör vara medveten om att AQL (Acceptable Quality Level) hänvisar till en internationellt erkänd standard för mätning av nålhålsfel över olika typer av engångshandskar.

Ju lägre AQL-nivå, desto högre skyddsnivå. Du kan förvänta dig att betala mer för engångshandskar med låga AQL-nivåer på grund av motsvarande kvalitet och tillverkningskostnader. Majoriteten av engångshandskar i Sverige och Europa har AQL-tal på 1,5 och 4,0. Du kan dock köpa engångshandskar med AQL-nivåer så låga som 0,65 för uppgifter med betydande risk. De viktigaste europeiska standarderna är följande:

EN 455-1

EN 455-1-tester för små hål som tillverkats under användning av ett vattenläckagetest som utförs med AQL-statistiska provtagningstekniker. Viktigt för: En handske är tänkt att vara en barriär – om den har hål av vilken storlek som helst är denna barriär äventyrad och inte längre en form av skydd mot korskontaminering. Det är viktigt att mängden stifthål hålls på ett minimum så att AQL-nivån aldrig blir högre än 1,5.

EN 455-2

EN 455-2 testar fysiska egenskaper såsom dimensioner (längd och bredd) och brottkraft både före och efter värmealdring. Viktigt eftersom: Denna standard säkerställer enhetlighet i storlek över olika märken. Det säkerställer också att handskarna är gjorda i rätt längd så att den täcker hela handen, eller armen vid behov. Det testar också handskens styrka för att undvika sönderrivning.

EN 455-3

EN 455-3 testar biologisk utvärdering, mätning av endotoxinförorening av sterila handskar, pulverrester för pulverfria engångshandskar och urlakningsbara proteiner i latexhandskar av gummi. Viktigt eftersom: Detta test hjälper människor med allergier mot vissa ämnen. Den definierar vilka kemikalier som har använts för att göra handsken, vilket kan orsaka irritation vid användning.

EN 455-4

EN 455-4 testar metoderna för att fastställa handskarnas giltighet (hållbarhetstid) och hur de ska märkas, eftersom engångshandskar bryts ned över tiden och om de förvaras felaktigt. 5 år är den maximala hållbarhetstiden som en handske ska ha från tillverkningsdatumet. Viktigt eftersom: Detta test berättar om handskens utgångsdatum så att du inte riskerar att använda engångshandskar som kan ha försämrats.

Gradering

Så nu när du är lite mer bekant med nitrilhandskar och deras egenskaper, låt mig överväga vilken typ som bäst passar dina behov. Nitrilhandskar delas in i två huvudkvaliteter – industriell och medicinsk. Industriella nitrilhandskar är de som bärs av människor som arbetar med kemikalier, inklusive arbetare inom husvård, livsmedelsservice och bilindustri. Industriella nitrilhandskar kan erbjuda olika skyddsnivåer från engångsnitril (låg kemisk beständighet) till återanvändbara nitrilhandskar som erbjuder höga punkterings- och kemikalieresistens. Vissa nitrilhandskar är också antistatiska, perfekta för dem som arbetar med maskiner eller för dem som arbetar med elektronik.

Tjockleken på dina nitrilhandskar kommer att göra skillnad för din förmåga att utföra uppgifter. Industriella nitrilhandskar av engångskaraktär har vanligtvis cirka 0,06 mm-0,08 mm tjocklek, vilket ger stänkbeständighet mot kemikalier. Tjockare återanvändbara industriella nitrilhandskar ger längre kontakttid. Ju tunnare handskarna är, desto mer skicklighet kommer användaren att njuta av, vilket gör det mer komplicerade uppgifter lättare att utföra.

Om du behöver extra grepp under arbetet är nitrilhandskar med upphöjda mönster ett bra val, eftersom de ökar greppstyrkan på våt eller hal halmutrustning. Medicinska nitrilhandskar kallas examenkval. Denna typ av nitrilhandske är bäst för dem som arbetar inom medicinska yrken där de behöver skydd mot kontakt med blodburna patogener eller föroreningar i miljön. Du kommer att märka tandvård, sjukhus, läkarmottagningar och laboratorier som väljer denna handskklass, eftersom de har genomgått noggranna tester för att säkerställa att de ger det skydd de som bär dem behöver.

Lämplig passform

Medicinska engångshandskar ska passa tätt men vara bekväma och flexibla. Om dina engångshandskar är för stora kan farliga material lätt komma in i dem. Stora engångshandskar gör det också svårare att hålla i föremål. Om handskarna är för små kommer de att begränsa rörelsen, vara obekväma och riva lättare. Därför är det viktigt att ha rätt storlekar tillgängliga.

Engångshandskar finns i allmänhet extra små, små, medelstora, stora eller extra stora. Dessa storlekar avser palmens omkrets. Till exempel kan en extra liten handske vara lämplig för en palmomkrets på 15 till 18 cm. En extra stor handske kan vara bäst för en palmomkrets på 25 till 28 cm. Det är vanligtvis en bra idé att ha olika storlekar för att tillgodose alla anställdas behov.

Identifiera farorna

Olika engångshandskar erbjuder olika skyddsnivåer. Du måste välja handsktyp och material baserat på de faror du kan stöta på i ditt laboratorium eller din medicinska anläggning. Identifiera följande risker som kan finnas på din arbetsplats:

 • Typer av kemikalier.
 • Biologiska faror och deras potential att sprida sjukdomar.
 • Fysiska faror som nålar eller vassa instrument.
 • Extrema temperaturer.
 • Var noga med att läsa säkerhetsdatablad för varje kemikalie du identifierar.

Bestäm kontaktens varaktighet

Tänk på om du behöver engångshandskar för oavsiktlig eller långvarig kontakt. Oavsiktlig kontakt innebär liten eller ingen direkt kontakt med en fara. Denna typ av kontakt inkluderar situationer som att rensa upp ett oavsiktligt spill eller skydda dig från stänk. Engångshandskar är lämpliga för oavsiktlig kontakt. Se ändå till att välja ett handskmaterial som skyddar dig och andra bärare från de faror du har identifierat.

Med utökad kontakt behöver du troligen återanvändbara engångshandskar av tjockare material. Butylgummi är ett exempel på ett återanvändbart handskmaterial som är lämpligt för långvarig kontakt. Förlängd kontakt avser situationer som att sänka ner händerna i en kemikalie eller arbeta i extrema temperaturer. För extra skydd kan du bära engångshandskar under ett par återanvändbara handskar. Var noga med att överväga om du behöver skydda handen, underarmen eller armen, oavsett kontakttyp.

Tänk på anställda

Tänk på dina anställda och om de är bekväma med att använda ett material som latex. Tänk också på andra som kan påverkas av latex, såsom patienter eller besökare på anläggningen. Slutligen försök att välja engångshandskar som är bekväma att bära och finns i olika storlekar. Genom att erbjuda dina anställda ett varierat urval av storlekar blir det lättare för dem att bära sin personliga skyddsutrustning effektivt och utföra uppgifter efter behov.

Hållbarhet

Engångshandskar bör vara tillräckligt elastiska för att hantera arbetsrelaterade uppgifter utan att riva. Om ditt jobb kräver starka handskar, överväga latex eller nitril. Dessa handskmaterial bildar vanligtvis en tät men bekväm passform, vilket hjälper bäraren att använda sina händer och fingrar utan att betona materialet för mycket. Dessutom är latex och nitril starkare, tjockare material än vinyl, så de är värda att överväga för långsiktiga uppgifter.

Taktil känslighet

Medicinska uppgifter som kräver precision och förmågan att känna igenom handsken behöver ett material med hög känslighet. Latex erbjuder högsta känslighet för alla handskmaterial. Det kan vara det bästa alternativet för läkare som behöver känna med händerna, ta tag i små instrument eller utföra exakta uppgifter under en längre tid. Tunna nitril- och kloroprenhandskar fungerar också bra om latex inte är ett alternativ.

Punkteringsmotstånd

Även om ingen handske är punkteringssäker, ger vissa handskmaterial större motståndskraft mot punkteringar än andra. Punkteringsmotstånd avser mängden kraft som en handske kan ta innan ett objekt tränger igenom materialet. Om du eller dina anställda arbetar med nålar eller fina, vassa instrument, överväg ett handskmaterial som ger utmärkt punkteringsmotstånd.

Nitrilhandskar är kända för att ge överlägsen punkteringsmotstånd, och latexhandskar är också ett bra val. Läkare kanske vill ha på sig två lager handskar, så kallade dubbelhandskar, för att ge extra skydd mot punkteringar.

Se till att kolla in min köpguide för varmvattenberedare för att hitta den bästa varmvattenberedaren för ditt hem.

Kemisk beständighet

I allmänhet är engångshandskar inte konstruerade för att hantera mycket giftiga kemikalier eller har långvarig kontakt med kemikalier. Engångshandskar har dock viss resistens mot vissa kemikalier, och det är viktigt att överväga vilka ämnen du behöver skydda dig mot. Nitrilhandskar erbjuder stänkbeständighet mot ett stort antal kemikalier, inklusive formaldehydlösningar, hexan och andra bränslen, oljor, vissa organiska lösningsmedel och svaga syror eller kaustiska ämnen.

På grund av nitrilens kemiska beständighet kan detta material vara valet för laboratoriehandskar för engångsbruk. Kloroprenhandskar skyddar också bäraren mot olika kemikalier och erbjuder utmärkt skydd mot baser och syror. Inget material ger samma skydd, så var noga med att hänvisa till tillverkarens lista över kompatibla kemikalier när du väljer en handske.

Behändighet

Handskar bör inte störa din förmåga att ta tag i instrument, verktyg eller andra föremål som behövs för att göra ditt jobb eller behandla en patient. Flera faktorer påverkar skicklighet, såsom handsktjocklek och passform. I allmänhet erbjuder tjockare engångshandskar större skydd mot tårar och kemikalier men påverkar fingerfärdighet mer än tunnare.

Handskar måste också passa rätt för att möjliggöra grepp och enkla finger- och handrörelser. Latex- och kloroprenhandskar är båda flexibla och möjliggör känslig känslighet och fingerfickhet. Nitrilhandskar skapar också en bra passform och är lika lämpliga som latexhandskar för grova fingerfärdighetsuppgifter.

Allergener

Om du är orolig för allergener kan du välja nitril-, vinyl- eller kloroprenhandskar som inte utgör en allergirisk som latex. Vissa människor har latexallergier och kan ha en reaktion som sträcker sig från nässelfeber till anafylaxi om de kommer i kontakt med en latexhandske eller dess pulver. Om en latexallergi inte är ett problem i din anläggning kan du njuta av de unika fördelarna med latexhandskar.

Hudkänslighet

Eftersom engångshandskar vanligtvis passar tätt mot din hud kan de orsaka hudirritation eller allergiska reaktioner. Det är mer sannolikt att latexhandskar orsakar irritation än andra material eftersom vissa människor är allergiska mot latex. Nitril, vinyl, poly och neopren är mindre benägna att orsaka allergiska reaktioner eller hudirritation. Pulveriserade engångshandskar kan också orsaka irritation, men det finns gott om engångshandskar som inte är pulveriserade. Om du har känslig hud, stick med engångshandskar som inte är pulver i nitril och vinyl.

Färg

Medicinska engångshandskar finns i olika färger. Även om detta kan vara en fråga om personlig preferens för vissa, använder andra olika handskfärger för färgkodning. Till exempel kan en anläggning välja blå nitrilhandskar för att skilja dem från vita eller klara latexhandskar. Färgglada engångshandskar kan också hjälpa personal att upptäcka punkteringar eller tårar lättare om de bär en mörkare handske över en lätt. Vita engångshandskar kan vara att föredra för att visa föroreningar bättre.

Du kan använda olika handskfärger i ett laboratorium för att förhindra korskontaminering. De kan också vara till hjälp i anläggningar för bearbetning av livsmedel. Till exempel kan blå engångshandskar tilldelas avdelningar som hanterar kokta produkter, medan orange kan användas av dem som arbetar med rått kött. I synnerhet nitrilhandskar finns i olika färger, inklusive lila, blå och svart.

Kostnad

Slutligen är kostnaden en faktor när man överväger vilka engångshandskar som ska köpas. Kostnaden för var och en av de tre vanliga typerna (latex, nitril och vinyl) baseras på råvaror med prisvariationer som beror på specifika marknadsfaktorer. I allmänhet anses nitril ofta vara premium för latex, vilket i sin tur ofta anses vara premium för vinyl. Att välja den billigaste handsken kanske inte passar din situation, men dyrare produkter kanske inte passar din budget. Det bästa tillvägagångssättet är att välja engångshandskar av högsta kvalitet som passar dina behov till bästa pris.

Andra egenskaper

Pulveriserade engångshandskar vs. pulverfria handskar

Pulverfria engångshandskar är dyrare på grund av processen som krävs för att ta bort pulverbeläggningen från handsken. Men denna typ av engångshandskar minskar risken för allergiska reaktioner och hudirritation genom att sänka protein- och kemikalieinnehållet. Dessutom är pulverfria engångshandskar renare att använda eftersom de inte lämnar några rester på kläder eller andra ytor.

Pulveriserade engångshandskar har majsstärkelse vilket gör dem mycket lättare att bära. Majsstärkelsebeläggningar kan ersättas med lykopodiumpulver och talk eftersom andra beläggningstyper skapar hudirritationsproblem. Pulverfria engångshandskar är lämpliga för operationer och andra känsliga procedurer.

Klorerade engångshandskar mot icke-klorerade handskar

Om du väljer att använda pulverfria engångshandskar har du två alternativ att välja mellan – klorerade och icke klorerade handskar. Klorerade engångshandskar behandlas med klor för att göra dem lätta att bära. Medan klorerade engångshandskar används oftare än icke-klorerade handskar, föredrar vissa människor att använda engångshandskar med mer neutral färg och mindre lukt. En annan nackdel med klorerade engångshandskar är att de har en kortare livslängd och blir spröttare när de utsätts för högre temperaturer.

Å andra sidan är icke-klorerade engångshandskar närmare färg än vanliga provhandskar och har mindre klorlukt. Dessa engångshandskar är dock inte så populära, eftersom de har en gelbeläggning av små gel- / kiselpartiklar som läggs till för att göra dem lättare att ta på.

Undersökningshandskar mot kirurgiska handskar

Både undersöknings- och kirurgiska engångshandskar är engångshandskar av medicinsk kvalitet som används under medicinska ingrepp. engångshandskar av medicinsk kvalitet används för patientundersökningar och blodprover. Dessa engångshandskar kan också användas som allmänna engångshandskar för hantering av inkontinens, oavsiktligt spill och skräp i och runt rummet.

Kirurgiska engångshandskar används å andra sidan av kirurger och sjuksköterskor på operationssalen. Dessa engångshandskar måste vara av hög kvalitet och steriliseras för användning vid kirurgiska ingrepp. Kirurgiska engångshandskar erbjuder mer flexibilitet, perfekt storlek och högre taktilitet. Många företag erbjuder högkvalitativ läkarundersökning samt kirurgiska engångshandskar till överkomliga priser för att hjälpa människor att begränsa spridningen av coronavirus.

Lista över de bästa engångshandskarna 2023

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Diverse

Hur man väljer de bästa engångshandskarna för matlagning

Engångshandskar är användbara i många olika industrier för att ge ett skydd mot händer och känsliga material. Människor som arbetar inom livsmedels- och dryckesindustrin använder engångshandskar regelbundet för att förhindra spridning av bakterier och hålla förbrukningsvaror förorenade.

Men vad många matservicearbetare inte inser är att vissa typer av engångshandskar är mer lämpade för deras arbetssätt än andra. Så för att tillgodose de specifika behoven hos restauranger, barer, kaféer, matbilar och cateringfirma, här är en handskhandlingshandbok för engångsbruk som hjälper dig att fatta det bästa beslutet för ditt företag.

Användning för engångshandskar i köket

Den vanligaste användningen av engångshandskar i köket är att ge skydd mot livsmedelsburna sjukdomar. Hundratals livsmedelsburna sjukdomar finns och får människor att bli sjuka av att äta förorenad mat. Lyckligtvis är detta ett problem som kan förebyggas med rätt typ av engångshandskar.

Förutom att förhindra spridning av bakterier, skyddar engångshandskar också dina händer från att brinna när du skär kryddig mat, såsom jalapeno paprika. De håller sura juicer ur skär på dina händer och skyddar dina naglar också. Det är lättare att separera en äggula från äggviten när du bär engångshandskar. Att kasta en sallad är också mycket mindre rörigt och säkrare om du bär ett par av dem. Stark matlukt, som vitlök och fisk, kommer inte att fastna i dina händer lika illa när du bär handskar. Och de är också till nytta när du försöker skruva av locken på överdragna burkar och behållare.

Vad du ska leta efter i livsmedelshandskar

Sammantaget är engångshandskar för matberedning avsedda för kortvarig användning och täta byten. Det är bäst att byta engångshandskar regelbundet, snarare än att återanvända dem med mat och matlagningsytor dag efter dag. Vanliga och prisvärda multifunktionshandskar är bra alternativ att välja mellan för detta ändamål.

När du handlar mathandskar för ditt företag finns det några viktiga saker att leta efter. För det första är det en smart idé att köpa mathandskar med ett antimikrobiellt medel för att förhindra tillväxt av mikroorganismer. Du kanske också vill välja pulverfria engångshandskar så att inga rester lämnas kvar på maten. Mathandskar med tjocklekar mellan 2 och 15 millimeter är idealiska för olika typer av matberedningsarbeten.

Bästa material för matberedningshandskar

Polyeten, latex, vinyl och nitril är alla lämpliga material för matberedningshandskar. Det här är bra att veta eftersom det här är de mest populära handskmaterialen på marknaden, så det borde vara ganska lätt att hitta för din onlinebeställning. Neoprenhandskar är förmodligen inte nödvändiga för matberedning och undvik latexhandskar om du har en allergi.

Poly är ett bra material om du behöver byta engångshandskar ofta och för matberedningsuppgifter som inte kräver hög skicklighet. Under tiden är vinyl perfekt för uppgifter som kräver mer fingertoppskänslighet och övergripande hållbarhet. Vissa latexhandskar består av mestadels förnybara resurser, vilket gör dem till ett miljövänligt val.

Playtex-handskar gjorda av gul latex fungerar bra för vissa typer av livsmedelsbearbetning eftersom de är bekväma, de glider lätt av och på och håller händerna torra. Dessa typer av engångshandskar har också stor taktil känslighet och punkteringsmotstånd. Pulverfria vita latexhandskar är bra för engångsuppgifter i matservicen. Alternativt fungerar pulverfria vinylhandskar bra för engångsbruk. Nitrilhandskar med låg dermatit tillverkade med lila nitril är allmänna engångshandskar som inte har något latexmaterial. Dessa är bra alternativ för personer med latexkänslighet.

Fördelar med att köpa i bulk

Eftersom de flesta livsmedelsförberedelser kräver engångshandskar för engångsbruk kommer upptagen livsmedelsindustri att gå igenom många av dessa varje vecka. Det är vanligt att restauranger spenderar tiotusentals kronor på engångshandskar varje år genom att gå igenom ett ärende eller två per vecka. Det är där man kan köpa i bulk.

Det rekommenderas starkt att du köper mathandskar i bulk så att du alltid har tillräckligt med till hands. Utan tillräckligt med engångshandskar för att använda kan du osäkert skära hörn och riskera dina kunder för livsmedelsburna sjukdomar. Att köpa i bulk är också ett utmärkt sätt att sänka företagets kostnader för året.

Kolla in min köpguide för den bästa toalettstolen 2023.

Handskar med lägre priser leder inte till kostnadsbesparingar

Ett av de största misstagen i inköpsprocessen är att köpa enbart baserat på pris. Det totala värdet på en handske är mycket mer komplicerat än bara priset på ett par handskar. Förutom pris bör köpare överväga prestanda i applikationen, komfort för bäraren, skydds- och säkerhetsrisker och den resulterande produktiviteten.

Många engångshandskar är inte korrekt formulerade eller bearbetade. De är ofta underhärdade och håller inte länge vid applicering med höga nivåer av fel, särskilt för punkteringsmotstånd. Läkarundersökning förbrukar majoriteten av engångshandskar av nitril över hela världen och sjuksköterskor, de största användarna, bär vanligtvis ett par engångshandskar i bara några minuter innan de kastas och byts ut för varje ny patient. Omvänt kräver många industriella applikationer 2-4 timmars kontinuerlig användning av ett par engångshandskar.

Denna förlängda tid stressar handsken längre och kan leda till fel i en handske som normalt inte skulle hända under en kort, rutinmässig medicinsk undersökning. För längre användningstider är det viktigt att välja en handske som är korrekt formulerad och bearbetad för att klara applikationen. Tänk bara på konsekvenserna detta kan få för en arbetsgivare när det gäller arbetstid och pengar som förlorats på grund av anställdas frånvaro, vilket kan bero på allergiska reaktioner eller dermatit.

En besparing på 33 procent kan snabbt förnekas av en handske som bara håller halva tiden. Som nämnts ovan är produktivitet en annan mycket viktig faktor när man överväger besparingarna för en handske jämfört med en annan. Ofta kommer arbetarna att vara mer produktiva när de använder engångshandskar som passar bra, har ett effektivt grepp och därmed lägre nivå av handstress. Sammanfattningsvis är handskens prestanda och produktivitet viktiga faktorer när man tänker på användningen av handskar

Fördelar med de bästa engångshandskarna

Det är lämpligt att ha engångshandskar för engångsbruk så att de kan användas av besökare eller tillfälligt anställda som kommer till din anläggning. De är också viktiga för tillfällen då hygien kräver att engångshandskar endast ska bäras en gång för att förhindra spridning av infektioner och föroreningar. Engångshandskar är idealiska för användning i många arbetsplatsmiljöer, inklusive medicin, livsmedelshantering och laboratorier. Engångshandskarna i de flesta återförsäljares sortiment kommer i förpackningar om 50 par, upp till 200 par, vilket gör dem till ett utmärkt värde för pengarna.

Alla är bekväma att bära och är utformade så att användaren kan arbeta utan att förlora skicklighet. Eftersom varje arbetsplats är annorlunda har jag ett stort utbud i lager så att du kan välja de engångshandskar som bäst passar dina behov. Många arbetshandskar är utformade med en specifik användning i åtanke, inklusive de som är lämpliga för användning vid livsmedelstillverkning och kemiska engångshandskar som är resistenta mot specifika ämnen. Vissa är pulveriserade, vilket gör det lättare att ta på sig och att effektivt absorbera svett under användning, men för dem som vill minska föroreningar har jag också flera pulverfria alternativ.

Manschetten på vissa engångshandskar är monterad för att förhindra att föroreningar kommer in i handsken, och det starka men tunna materialet möjliggör exakt hantering och känslig beröring. Om du har anställda med latexallergi, välj bland mitt urval av latexfria och lågallergenprodukter. Engångshandskar spelar en viktig roll för att skydda bäraren från infektioner och irritationer som kan orsakas av de ämnen de använder. De hjälper också till att förhindra att en användare överför smuts och patogener, vilket är särskilt viktigt för livsmedelshantering, medicinska och vårdande roller.

Sammanfattning av fördelar för engångshandskar

 • Kasta bort efter användning för förbättrad hygien
 • Finns i doseringslådor för enkel åtkomst
 • Produkter med strukturerade fingertoppar och handflator kan hjälpa till att ge mer grepp
 • Finns med pärlor eller valsade manschetter för extra stabilitet och förhindrande av flytande återgång
 • Potentiellt har lätt pulver för att absorbera svett och underlätta att bära
 • Om du väljer rätt storlek kan en passform hjälpa till att öka fingerfärdighet och komfort
 • Finns med låga allergener för att förhindra irritation
 • Idealisk för användning i laboratorie- och sjukhusprocedurer, läkemedelsarbete, elektroniktillverkning och reparation, inspektion och hantering av livsmedel

Att tillhandahålla engångshandskar kan göra mycket för att förhindra skador och smittspridning. Se till att alla förstår när de behöver bära sina engångshandskar genom att tydligt visa skyltar från mitt sortiment av handskyddsskyltar. Det kan verka som ett litet mått, men genom att förhindra spridning av infektion kan bortkastade engångshandskar bokstavligen vara en livräddare. Att skydda alla i dina lokaler är din skyldighet som arbetsgivare, och med det omfattande utbudet av produkter på Seton har det aldrig varit lättare att hitta allt du behöver för att skydda dina anställda.

Hur man tar på sig nitril- och latexhandskar

Att förstå det rätta sättet att ta på dig och ta av dig dina nitril- eller latexhandskar är det sista steget för att säkerställa att dina engångshandskar ger dig och dina anställda ett optimalt skydd. Även om denna process kan verka okomplicerad, vill jag på din handskälla den här veckan påminna dig om några viktiga tips för att se till att dina engångshandskar används efter bästa förmåga.

Väl rätt storlek

Ett av de viktigaste stegen för att bära nitril- eller latexhandskar är att ha en passande handske. Felaktiga engångshandskar ökar sannolikheten för skada eller kontaminering. Om din handske är för stor kommer det löst sittande materialet att göra att fingerfärdighet och grepp minskar. Om din handske är för liten riskerar du att riva eller punktera din handske och minskad handflexibilitet.

Tips för att testa dina engångshandskar för rätt passform

Medan du bär dina handskar, sträck ut fingrarna tills de är raka. Du vet att dina engångshandskar är för små om nitrilen eller latexen sträcker sig. Din handske är också för liten om du ser tårar bildas i materialet där tummen möter din handflata.

Sätt på dig handskarna ordentligt

De är absolut viktiga när det handlar om engångshandskar och tar på dem, är renlighet. Håll alltid renheten bakom dig och du kommer att se till att dina engångshandskar används optimalt. Du bör ta på dig dina engångshandskar i ett rent område med rena händer. Du bör inte förorena dina engångshandskar genom att placera dem på en smutsig yta. Du bör inte heller ta på dig nitril- eller latexhandskar om du inte bara har tvättat händerna.

Eventuella föroreningar som finns kvar på dina händer kommer att överföras till och genom handsken. Det är också viktigt att ta bort alla klockor, ringar och andra smycken från händerna innan du tar på dig handskarna. Detta tar ett extra steg för försiktighet för att förhindra oavsiktliga rivningar eller tårar i handsken. För att bevara handskens renhet, försök att inte röra handskens utsida när du tar på dig den.

Ett enkelt sätt att göra detta är att först lägga nitril- eller latexhandsken på din dominerande hand medan du rör vid den så lite som möjligt. Lägg sedan den andra handsken på din icke-dominerande hand och använd din handskade dominerande hand för att dra i den. När båda handskarna är på dina händer kan du justera fingrarna och passa handsken.

En sak som gör det svårt att ta på sig nitril- eller latexhandskar är närvaron av fukt. Pulveriserade engångshandskar minskar fukten och gör det lättare att ta på sig handskar, men i vissa branscher, som bilindustrin, kan de inte använda pulveriserade engångshandskar eftersom det skadar de produkter de arbetar på. Dessutom har sjukhus och medicinsk personal undvikit sig från pulveriserade engångshandskar på grund av att pulvret blir luftburet och därmed föroreningar i kritiska miljöer. En annan pulverfri handsklösning skulle vara polymerbelagda handskar.

Ta av engångshandskar på rätt sätt

Det viktigaste att komma ihåg när du tar bort dina engångshandskar är att inte röra handskens utsida för då kan du få oönskade vätskor eller ämnen på huden. Återigen, med början med din dominerande hand kan du ta bort den andra handsken som drar av den utan att röra vid utsidan. Sedan kan du fortsätta att göra samma sak noggrant; med din icke-handskade dominerande hand för att ta bort handsken från din andra hand.

Nedbrytning av engångshandskar

Du måste förvara engångshandskar under lämpliga lagringsförhållanden för att begränsa nedbrytning. Du bör vara medveten om att damm, solljus, fukt och extrema förhållanden kan ha betydelse för förvarade handskars tillstånd. Därför bör du förvara dem på ett torrt, väl ventilerat område för att effektivt förhindra försämring.

Kontrollera engångshandskarna noggrant före användning. engångshandskar som har tagits ut ur skyddsförpackningen och förvarats på ett felaktigt sätt kan rivas eller förorenas. Om skadade eller ineffektiva engångshandskar bärs, finns det en direkt risk för personen som bär dem, så engångshandskar bör omedelbart bytas ut om några tecken på nedbrytning identifieras.

Genombrottstid

Genombrottstid avser perioden mellan exponering av en farlig kemikalie eller substans för handsken och brott på ytan som resulterar i direkt hudkontakt. Det sägs inträffa när permeationsgraden ligger vid en nivå av 0,1 mg / m2 / sekund. Handskskydd kommer att betraktas som otillräckligt vid denna tidpunkt. Faktorer som har betydelse för genombrottstiden inkluderar:

 • Handsktjocklek
 • Kemisk koncentration
 • Graden av kemisk exponering
 • Den tid som förflutit i kontakt med handsken
 • Sannolikheten för nötning eller punktering

Genomträngningshastighet

Genomträngningshastigheten för en engångshandske mäts i termer av milligram per kvadratmeter per sekund (mg / m2 / sek). Det är specifikt för steady-state-flödet för den genomsyrande kemikalien i förhållande till handskens elastomer. Genomträngningsprocessen innefattar initial kontakt med ämnet, penetration genom handskens yta och spridning över det inre handskfodret. Som nämnts ovan är handsktjockleken en av de faktorer som har en direkt inverkan på genomträngningshastigheten.

Vanliga frågor om engångshandskar

Ska jag välja engångshandskar av later, nitril eller vinyl?

Förhoppningsvis har min guide gjort dig lite mer bekant med de typer av material som jag säljer för engångshandskar här på Health and Care. För att ge dig lite mer djupgående titt, har jag utforskat varje material som tillhandahålls jobbrekommendationer och till och med mina toppval för det materialet.

Latex

Latex har använts i engångshandskar så länge som människor har köpt dem. De erbjuder exceptionell oslagbar styrka och flexibilitet, vilket har gjort dem populära inom industri-, livsmedels- och medicinsk industri. På senare tid har nitril skapat en utmaning för latexens dominans. Pålitligheten hos latex kommer dock att fortsätta att hålla den högst upp på marknaden.

Nitril

Om du arbetar i oljiga miljöer som kräver styrka, punkteringsbeständighet och hållbarhet, rekommenderar jag att du går till nitrilengångshandskar. Nitril saknar flexibiliteten hos latex, men kompenserar det i ren styrka, vilket gör dem idealiska för mekanik och andra industriella applikationer. Det betyder inte att de inte bara är lämpliga för smutsiga jobb, eftersom de kan visa sig vara användbara inom hälso- och livsmedelsindustrin.

Vinyl

Slutligen har jag vinyl engångshandskar. Vinyl är pålitlig och prisvärd, och perfekt för industrier där du kan förvänta dig att få igenom många engångshandskar snabbt och vill ha ett minimalt skydd mot kontaminering snarare än farliga faror för dina händer. De är extremt bekväma, vilket gör dem väl lämpade för livsmedelsindustrin, frisörer och andra hår- och skönhetsindustrier.

Vad är engångshandskar?

Engångshandskar är engångshandskar för engångsbruk som är utformade för att skydda bäraren från en rad potentiellt farliga föremål. Medan engångshandskar har en viss skyddsnivå är det dock värt att komma ihåg att du fortfarande bör sträva efter att undvika skadliga ämnen där det är möjligt för att garantera din säkerhet. Det finns ett brett utbud av engångshandskar tillgängliga, var och en lämplig för olika applikationer. De är tillverkade av material inklusive latex, nitril och vinyl. Ytterligare faktorer som komfortnivå, skydd och hållbarhet kommer alla att påverka det lämpliga köpvalet.

Har engångshandskar hållbarhet?

Ja. Handskens hållbarhet beror på hur produkter lagras och på vilket material som används för att tillverka dem. Naturliga latexhandskar har ungefär tre års hållbarhet. engångshandskar av nitril, vinyl och andra syntetiska beläggningar har en nominell hållbarhet på fem år. För att maximera användbarheten för alla typer av handskar, förvara dem i en sval, mörk miljö skyddad från ozon och ultraviolett ljus.

Varför rekommenderas engångshandskar endast för tillfällig kemisk kontakt?

Eftersom engångshandskar är så tunna sträcks materialet lätt över handen. Denna sträckning skapar större utrymmen i handskmaterialet som gör att kemikalier kan tränga igenom snabbt. Engångshandskar är utformade för att skydda mot oavsiktlig snarare än avsiktlig kontakt med kemikalier. Oavsiktlig kontakt avser uppgifter där det inte finns någon avsedd direktkontakt med kemikalien och exponering endast sker genom ett stänk eller spill. Engångshandskar bör bytas ut direkt efter stänk eller spill.

Avsiktlig kontakt avser uppgifter där kontakt med den farliga kemikalien är oundviklig (t.ex. nedsänkning av händerna i vätskor, direkt hantering av ett ämne snarare än dess behållare eller hantering av material som är belagda eller mättade med farliga ämnen eller ämnen, såsom en rengöringsduk När du väljer en handske för skydd mot avsiktlig kontakt med kemikalier är det nödvändigt att välja en handske tillverkad av ett material som ger god beständighet mot genomträngning från de specifika kemikalier som används.

Hur använder man engångshandskar på rätt sätt?

Om det används och avlägsnas på rätt sätt kan engångshandskar visa sig vara effektiva när det gäller att skydda mot kontaminering. Här är några steg som du måste följa för att få ut det mesta av ditt par handskar:

Välj rätt handske

När du köper syntetiska engångshandskar online väljer du rätt engångshandskar som passar perfekt och är utformade för den avsedda applikationen.

Kontrollera om det finns fel

Innan du köper handskar, se till att du kontrollerar dem för rivningar och punkteringar.

Tvätta händerna

Handskar bör aldrig användas som ett alternativ till handtvätt. Kom ihåg att tvätta händerna och torka dem innan du tar på dig handskarna.

Använd engångshandskar ordentligt

När du har tvättat och torkat händerna kan du ta på dig handskarna. Se till att du inte rör vid telefoner, dörrhandtag eller andra ytor när du bär engångshandskar.

Ta bort engångshandskar

Under inga omständigheter bör du tvätta eller återanvända engångshandskar. Se till att du tar bort engångshandskar omedelbart i någon av följande situationer tvätta och torka händerna och bär sedan ett nytt par handskar:

 • Mellan patienter eller jobb
 • När engångshandskar blir synligt smutsiga och förorenade
 • När engångshandskar rivs och punkteras
 • När du har använt samma par engångshandskar i fyra timmar i följd
 • Efter hosta, nysa eller röra vid någon

Vad används engångshandskar till?

Engångshandskar kan bäras för att skydda händerna mot ett komplett utbud av farliga kemikalier, biologiska material och vassa föremål. De används regelbundet i medicinska miljöer för att förhindra direktkontakt och korskontaminering mellan personal och patienter. Engångshandskar köps också regelbundet för skydd vid rengöringsuppgifter. På samma sätt bärs de för att förhindra kontaminering vid hantering av livsmedel.

Ytterligare industriella tillämpningar inkluderar jordbruk, marina miljöer, barnomsorg, skönhet och tillverkning. Engångshandskar testas ofta noggrant och levereras med försäkran om att de uppfyller viktiga säkerhets- och kvalitetsstandarder. Tjocka engångshandskar rekommenderas för skydd mot potentiellt skadliga kemikalier och mekaniska skador. Du bör dock vara medveten om att de kommer att ha ett sämre grepp och kanske inte erbjuder samma flexibilitet som andra typer av handskar.

Är latexhandskar eller latexfria engångshandskar bäst?

Latexhandskar föredras ofta av vårdgivare eftersom de ger den bästa servicen när det gäller elasticitet, komfort och passform. Speciellt kirurger drar nytta av latexhandskar eftersom de är bra för känsligt arbete, eftersom de erbjuder mer precision med hög känslighet. Trots dess fördelar har latexhandskar blivit ett problem för många vårdpersonal på grund av den ökande frekvensen av latexallergier, och många väljer att välja alternativ för icke-latexhandskar som vinyl och nitrilhandskar istället.

Vinylhandskar, som är tillverkade av PVC (polyvinylklorid), är vanligtvis de billigaste latexfria handskarna. Men många föredrar att använda avancerade engångshandskar som nitrilhandskar. Nitrilhandskar föredras ofta eftersom dessa icke-latexhandskar bäst liknar latexhandskarnas stretchiga känsla och är också mycket hållbara och punkteringsbeständiga.

En annan skillnad att tänka på när man väljer mellan latex- och latexfria engångshandskar är det skydd som erbjuds av varje typ av material. I allmänhet erbjuder latexhandskar det bästa skyddet mot bakterier och virus, medan syntetiska engångshandskar ger bättre kemiskt skydd. Av de olika typerna av latexfria engångshandskar erbjuder nitrilhandskar en högre grad av skydd mot virus, förutom det kemiska skyddet de ger.

Är alla engångshandskar gjorda på samma sätt?

De bästa engångshandskarna finns i en mängd olika alternativ, från tunga arbetshandskar till medicinska, pulverfria undersökningshandskar som är speciellt utformade för hälso- och tatueringsmarknaderna där svarta nitrilhandskar ökar i popularitet. De flesta av mina handskserier är lämpliga för hantering av livsmedel, till och med hantering av rått kött, borta är bomullshandskarnas dagar i livsmedelsindustrin.

De finns från storlek liten till storlek stor eller extra stor och är lätta att ta på. Pulveriserade eller pulverfria engångshandskar finns i olika typer av material. De vanligaste typerna av handskmaterial är nitrilgummi, naturlatexgummi och vinyl. Var och en av dessa typer är baserade på råvaror med prisvariationer som beror på specifika marknadsfaktorer. I stort sett anses nitril ofta vara premium för latex, vilket i sin tur vanligtvis anses vara premium för vinyl.

Faktum är att material inte har samma prestanda och kan vara mer lämpade för en användare beroende av miljö och applikation. I allmänhet har nitril bättre punkteringsbeständighet hos de tre och motstår fler kemikalier totalt, inklusive oljor och lösningsmedel. Latex har bättre rivhållfasthet, passar ofta bättre och ger bättre skicklighet. Vinylhandskar har de bästa elektrostatiska avledningsegenskaperna och motstår svavelsyra bättre än nitril eller latex.

Hur mäter man engångshandskars kvalitet?

Handsktjockleken är en viktig mätning och tas normalt från palmområdet, i EU mäts den i mm och i exempelvis USA används miltjocklek. I alla fall; handsktjockleken berättar bara en del av historien. Acceptable Quality Level (AQL) är en internationellt erkänd kvalitetsstandard utformad för att bedöma den statistiska kvalitetskontrollen av produkter som medicinskt skyddande latexfria handskar. Således mäter% sannolikheten för nålhålsfel i en sats engångshandskar.

Ett AQL-resultat på 4.0 accepterar den statistiska sannolikheten att det finns mindre än 4% av produkterna med defekter i handskpartiet. De vanligaste AQL-numren i Sverige och Europa är 1,5 och 4,0. Men du kan också få 1,0 och 0,65 AQL-klassificerade engångshandskar som ofta används i specialiserade sektorer som mikrobiologiska laboratorier, särskilt när kemiska resistenta engångshandskar krävs.

Vad händer när arbetare använder fel handskar?

Det är mycket troligt att du känner till din skostorlek, men känner du din handskstorlek? Oroa dig inte; du är inte ensam. En av de vanligaste orsakerna till att inte bära engångshandskar beror på komfort och detta beror ofta på felaktig storlek på handsken. När arbetare använder fel handske eller inte bär engångshandskar kan resultatet bli mycket sämre än att inte ha rena händer.

Påverkan på arbetstagare kan vara dramatisk med arbetsrelaterade hudsjukdomar, den mest kända är kontaktdermatit. Tack och lov var den uppskattade frekvensen av årliga nya fall av kontaktdermatit som hudläkare sett under de senaste 5 åren lägre än under de föregående tio åren.

Kan latex engångshandskar återvinnas?

Många latexprodukter, såsom medicinska undersökningshandskar och sterila handskar, används på ett sådant sätt att de slutligen kastas i ett smittsamt avfallssystem. Om latexhandskar har använts för att uteslutande arbeta med giftfria material kan det ibland vara möjligt att återvinna dem, men detta kan endast göras genom specialiserade återvinningsprogram.

De flesta latexhandskar är utformade för engångsbruk, men det är möjligt att köpa återanvändbara latexhandskar. Dessa bör naturligtvis endast användas i situationer där handskarna inte är i kontakt med toxiner, infektioner eller livsmedelsprodukter. Latex är ett naturligt material, härrörande från gummiväxter, så det är biologiskt nedbrytbart över tiden, till skillnad från syntetiska vinylhandskar och nitrilhandskar som är tillverkade av plast.

Kan latexhandskar upphöra?

Ja, latexhandskar upphör, så leta efter ett utgångsdatum på förpackningen. Hållbarheten beror delvis på hur och var de förvaras men är vanligtvis cirka 3 till 5 år för engångslatexhandskar för engångsbruk. Engångshandskar av nitril och vinyl tenderar att ha längre hållbarhet än latexhandskar.

Varför är handskens storlek så viktigt?

När du väl har bestämt dig för vilken typ av handske du behöver, måste du se till att du väljer engångshandskar i rätt storlek. Bär dåligt passande engångshandskar ökar dina chanser att skada eller föroreningar. Om handskarna du bär är för stora kommer din skicklighet och grepp att äventyras, vilket kan leda till en olycka eller skada. engångshandskar som är för små riskerar att riva eller punktera och begränsar din flexibilitet. Du kan mäta bredden på din handflata för att ta reda på vilken storlek du behöver.

Vad är skillnaden mellan klorerade och icke klorerade engångshandskar?

Om du väljer att välja pulverfria engångshandskar måste du välja en klorerad eller icke-klorerad version av dem. Klorering används ofta för att skapa pulverfria engångshandskar som är lätta och snabba att ta på. Under kloreringsprocessen behandlas handskarna med en klorlösning. Kloreringen minskar friktionen och klibbigheten hos handskens inre och yttre ytor och minskar även latexproteinhalterna.

Klorerade latexhandskar är mindre benägna att orsaka en allergisk reaktion än icke-klorerade versioner, och de är lika lätta att ta på. Nitrilhandskar kan också vara klorerade. På nackdelen hårdnar klorering handskens material och gör det lite mindre smidigt. Kloreringsprocessen kan minska handskens hållbarhet något.

Om du föredrar pulverfria, icke-klorerade engångshandskar kan du överväga engångshandskar med polymerbeläggning. Dessa engångshandskar har ytor belagda med en polymer, som kan vara akrylpolyuretan, hydrogel, silikon eller en polymerblandning. Polymerbeläggningsprocessen skapar engångshandskar som är luktneutrala och lätta att ta på. De har också en jämn färg. Om du väljer engångshandskar som varken är klorerade eller har en polymerbeläggning har du fortfarande alla fördelarna med handskmaterialet, men det blir svårare att ta på.

Vad är skillnaden mellan undersökningshandskar och kirurgiska handskar?

Både kirurgiska engångshandskar och engångshandskar är engångshandskar av medicinsk kvalitet för användning under medicinska ingrepp. Medicinska engångshandskar kan användas för patientundersökningar och blodprov. Dessa engångshandskar används också som engångshandskar för allmänt ändamål för att hantera inkontinens, vardagliga spill och rör i och runt hemmet.

Kirurgiska engångshandskar används av kirurger och sjuksköterskor på operationssalen. Dessa engångshandskar måste uppfylla högre kvalitetsstandarder och är vanligtvis sterila eftersom de används för kirurgiska ingrepp. Kirurgiska engångshandskar erbjuder bättre passform med mer exakt dimensionering samt högre känslighet.

När bör man köpa industriella kontra examineringshandskar?

När du väljer den bästa nitrilhandsken för din applikation är det första steget att titta på de två huvudkategorierna av nitrilhandskar: industriell kvalitet eller medicinsk kvalitet. Den viktigaste avgörande faktorn för vilken typ av nitrilhandske som ska användas beror på hur handskarna ska användas. Nedan kommer de två kvaliteterna av nitrilhandskar att förklaras:

Industriell kvalitet: Denna kategori nitrilhandske är bäst lämpad för applikationer som kräver hantering av hårda kemikalier och lösningsmedel. Typiska industrier där denna typ av nitrilhandske skulle användas inkluderar fordons-, vaktmästar- och andra industrier som involverar kemikaliesäkerhet och till och med matservice. De viktigaste funktionerna i denna kategori är handskens kemiska beständighet och höga punkteringsbeständighet.

Medicinsk kvalitet: Examination, eller engångshandskar av medicinsk kvalitet, är vanligtvis lämpliga för användning där det finns en risk för att komma i kontakt med blodfödda patogener eller miljöföroreningar. Denna kategori av nitrilhandskar finns vanligtvis på sjukhus, medicinska och tandvårdskontor och laboratorier. engångshandskar av medicinsk kvalitet testas noggrant och måste uppfylla specifika riktlinjer så att de säkerställer att dessa engångshandskar ger styrka, hållbarhet och barriär för dessa applikationer. Nitrilhandskar är också särskilt populära på medicinska och tandvårdskontor eftersom de eliminerar risken för allergier.

Behöver jag överväga handskstorlek och färg?

Många underskattar vikten av en väl passande handske. Tillverkarens storlek på engångshandskar kan skilja sig åt, så det rekommenderas starkt att prova prover om möjligt så att du kan bestämma vilken storlek handske du behöver. Handsken i rätt storlek förbättrar din komfort och känsliga känslighet i alla applikationer. En av de roligaste sakerna med engångshandskar av nitril är att de kommer i en regnbågsfärg.

Dessa färger är dock inte bara ett modeuttalande. Det finns flera praktiska tips för att använda färgade nitrilhandskar för att främja säkerhet och effektivitet på din arbetsplats. Genom att färgkoda dina nitrilhandskar kan du hjälpa till att differentiera handskstorlekar och förhindra korskontaminering. Blå nitrilhandskar är standardfärgen och hjälper till att skilja mellan nitril- och latexhandskar i en medicinsk applikation. Svarta nitrilhandskar används ofta i fordonsapplikationer eller i andra arbetsmiljöer där olja och smuts förekommer.

De svarta handskarna döljer denna rörighet. Ljusare nitrilhandskar som orange, grön eller rosa kan vara till hjälp i flera situationer. De hjälper till att öka säkerhetsöverensstämmelsen, eftersom handskarna lätt syns, så att du vet när anställda bär dem. Om du behöver extra skydd kan du bära ett dubbelt lager nitrilhandskar, med den ljusa färgen under. På det här sättet, om ett snitt eller punktering inträffar, blir den ljusa färgen synlig och du uppmärksammas på ett problem.

Vilka färger är bäst för engångshandskar?

Nitrilhandskar finns i olika färger som kan hjälpa till att förbättra hälsa och säkerhet ytterligare. Blå är standardfärgen för denna typ av handske, men för fordonsindustrin kommer de flesta att välja svarta nitrilhandskar som döljer utseendet på olja och smuts eller vitt som visar någon förorening vid klädsel. Ljusa färger som gult, grönt eller orange finns också och är perfekta när du arbetar med farliga föroreningar. Genom att bära två lager handskar, till exempel ett par färgglada under ett vanligt blått par, kan du enkelt se om några hål eller tårar har skapats under arbetet och se till att du är skyddad.

Finns det några ytterligare viktiga saker jag ska tänka på?

Handsktjocklek

De flesta engångshandskar av nitril finns i olika tjocklekar eller mätare som sträcker sig från fyra till åtta mil tjocka. De allra flesta kraftiga nitrilhandskar av industriell kvalitet kommer att vara 6 – 8 mil tjocka. På grund av de tuffa miljöerna som vanligtvis använder engångshandskar av industriell kvalitet, kommer den extra tjockleken att ge en tjockare barriär av skydd. Tjockare engångshandskar ger längre tidsperiod för genomträngning när man arbetar med kemikalier och mer rivhållfasthet än tunnare lätt nitril. I grund och botten, ju lägre mätare desto högre nivå av skicklighet och flexibilitet hittar du, och vice versa.

Textur och finish

Om du behöver ett bättre grepp om din nitrilhandske, leta efter en nitrilhandske som har en texturerad yta på handflatan och fingrarna. Vanligtvis ett diamantmönster, den här strukturen ökar greppet i både våta och torra förhållanden. De flesta nitrilhandskar är färdiga med en klorerad beläggning som hjälper till att minska klibbighet och gör det lättare att ta på och dra av dina handskar.

Vad är skillnaden mellan pulveriserade engångshandskar och pulverfria handskar?

Pulverfria engångshandskar kan vara dyrare på grund av processen som måste göras för att ta bort pulverbeläggningen från handsken. Men engångshandskar som är pulverfria minskar orsaken till allergier genom att sänka protein- och kemikalieinnehållet. Dessutom är pulverfria engångshandskar ”renare” att använda än pulveriserade handskar, eftersom de inte lämnar några rester på kläder eller andra ytor.

Pulveriserade engångshandskar smörjs vanligtvis med majsstärkelse, vilket gör dem mycket lättare att ta på. Majsstärkelsebeläggningar har ersatt andra pulveriseringsalternativ såsom lykopodiumpulver och talk eftersom dessa andra beläggningstyper har befunnits irritera vävnad. Ändå kan även majsstärkelse hindra läkning när de kommer i kontakt med vävnader, så pulverfria engångshandskar föredras ofta för operationer och andra känsliga procedurer.

Hur fungerar klorerade och icke-klorerade engångshandskar olika?

Om du väljer att använda engångshandskar som är pulverfria måste du bestämma om du vill använda klorerade eller icke-klorerade handskar. För de som inte vill använda pulveriserade engångshandskar men vill ha fördelarna med den typen av engångshandskar är klorerade engångshandskar pulverfria engångshandskar som behandlas med klor för att göra dem lätta att ta på. Dessa engångshandskar är också partikelfria för att undvika allergiska reaktioner orsakade av lösliga proteiner. Klorerade engångshandskar används oftare än icke-klorerade handskar, även om vissa föredrar engångshandskar som har en mer neutral färg och mindre lukt.

En annan nackdel med klorerade engångshandskar är deras kortare hållbarhet: efter ungefär ett år blir klorerade engångshandskar spröda och när de utsätts för värme kan dessa engångshandskar vara ännu mindre än ett år. Icke-klorerade engångshandskar är å andra sidan närmare vanliga undersökningshandskar i färg och innehåller ingen klorlukt. Dessa engångshandskar är dock inte särskilt populära eftersom de är svåra att ta på sig och inte är partikelfria, eftersom en ”gelbeläggning” av små gel- / silikonpartiklar tillsätts för att göra dem något lättare att ta på.

Vad är nitrilhandskar?

Nitrilhandskar är så mycket mer än ”bara handskar”. Nitrilhandskar är tillverkade av syntetiskt gummi. Detta gummi gör dem mer motståndskraftiga mot oljor och kemikalier än sina andra motsvarigheter. De skyddar dina händer från oljor och kemikalier som kan leda till skador och långvariga sjukdomar och hjälper också till att upprätthålla integriteten hos dina produkter och tjänster, vilket minskar möjligheterna till korskontaminering.

Vad är fördelarna med pulverfria handskar?

Den största fördelen med pulverfria engångshandskar är att de inte lämnar en rörig rester på arbetarnas händer eller på utrustning – en nödvändighet i de flesta medicinska och livsmedelsservice miljöer. När du bestämmer vilken typ av engångshandskar som är livsmedelssäkra, vill du vanligtvis gå med pulverfria sorter på grund av minskad risk för kontaminering. Många nya typer av pulverfria engångshandskar blir lika lätta att glida av och på som deras pulverformiga motsvarigheter, så avvägningen är minimal.

Vad är matkvalitetshandskar?

Handskar av livsmedelskvalitet innehåller material som i allmänhet anses säkra för användning med livsmedel och livsmedelsförpackningar. Många typer av engångshandskar passar denna beskrivning, men nitril är ett utmärkt materialval eftersom den är stark och fri från föroreningar och tillsatser.

Vad är fördelarna med pulveriserade handskar?

Pulver hjälper till att minska friktionen och fastna i handskar, vilket gör dem lätta att ta på och ta av när arbetare snabbt behöver byta handskar. Dessutom är de mer motståndskraftiga mot tårar och rivningar på grund av minskad friktion. Även om själva pulvret helt enkelt är majsstärkelse, kommer du förmodligen inte att vilja använda pulveriserade engångshandskar för livsmedelsapplikationer på grund av den höga risken för kontaminering.

Är nitrilhandskar säkra?

En studie undersökte toxicitetsnivåerna för olika handskmaterial. När man jämför naturgummilatex med syntetiskt gummilatex visade studien att syntetgummi (nitril) uppvisade ett lägre toxiskt svar jämfört med naturgummi.

Vad är skillnaden mellan latex- och nitrilhandskar?

Latexhandskar är gjorda av växtbaserat gummi och har en känsla av en andra hud, där du kan känna föremålet du håller. Ett av problemen med latexhandskar är deras förmåga att orsaka allvarliga allergiska reaktioner. Detta beror på de växtbaserade proteiner som används vid tillverkning av latexhandskar. Nitrilhandskar är tillverkade av syntetiskt gummi. På grund av tillverkningen av nitril är allergiska reaktioner mycket låga.

Nitrilhandskar är mer hållbara än latexhandskar, men den hållbarheten går på bekostnad av en naturlig känsla för de föremål du håller. Från matservice och tillverkningsgolv till medicinska miljöer, vaktmästare och användning av renrum, nitrilhandskar ersätter snabbt latexhandskar som ledande inom arbetsplatsskydd. Om du har använt latexhandskar kan det vara en bra idé att byta till nitrilhandskar. Jag har tillhandahållit den här guiden som hjälper dig att avgöra om de passar dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen