Den bästa excenterslipen 2023 – Test av olika excenterslipar

Bäst i test

METABO SXE 425 TURBOTEC SET

Populärast

MAKITA BO5041

Premiumval

BOSCH GET 75-150

Billigast

DEWALT DWE6423

Klicka här för att se fler excenterslipar.

Bästa excenterslipen 2023

Alla hantverkare som har större projekt planerade borde köpa en excenterslip. Den sköter sliparbetet oavsett om ytan är platt eller böjd, samtidigt som du enkelt kan polera, grovslipa och slipa på annars ömtåliga ytor.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra excenterslip på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken excenterslip som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem excenterslipen så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa excenterslipen. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa excentersliparna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla excenterslipar som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa excenterslipen inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test excenterslip 2023

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa excenterslipen på nätet. När du letar efter den bästa excenterslipen finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa excenterslipen enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en excenterslip efter just dina behov så har jag skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa excenterslipen för dig:

 • Typ
 • Märke och Pris
 • Handtag
 • Diametern på plattan
 • Kraft
 • Plattans rotationshastighet
 • Vikt
 • Variator
 • Filtrering

Typ

Marknaden idag erbjuder otaliga typer av excenterslipar. Modellerna skiljer sig åt i sina egenskaper. Det finns till exempel lågeffektsmodeller och modeller som arbetar med en mycket kraftfull motor. Ofta kan denna egenskap variera från 300 till 800 W. Detta är viktigt, eftersom det för varje typ av arbete finns en mer lämplig effektnivå. Effekten på 300W eller ännu mindre räcker för att utföra enkla efterbehandlingsuppgifter. Å andra sidan, för skur, är en mer kraftfull slipmaskin bättre. Ju kraftfullare motorn är, desto effektivare blir du i dina ingrepp.

Excenterslipar kan också klassificeras efter storlek och hantering. Sedan vet att du har valet mellan en elektrisk excenterslipmaskin eller en modell i samma kategori, men pneumatisk. Att observera designmaterial hjälper till att isolera produkter som kan användas ofta. Hastighet är ett viktigt riktmärke när det kommer till att köpa den typ av slipmaskin som bäst passar dina behov. Genom att ta sig tid att göra en jämförelse. Från flera erbjudanden på marknaden är det lätt att inse att vissa modeller bara erbjuder grundläggande funktioner, medan andra drar nytta av speciell teknologi.

>>> Är du intresserad i en våtslipmaskin? Klicka då på länken!

Märke och Pris

Varje person har sina behov och köpkraft. Som ett resultat erbjuder marknaden olika serier av slumpmässiga slipmaskiner: nybörjare, mellanklass och avancerade. I kategorin för nybörjare erbjuder flera varumärken produkter som kan möta behoven hos en individ som vill lära sig gör-det-själv eller som bara behöver en slipmaskin för tillfällig användning.

Genom att överväga kraven och särdragen i sitt arbete, är en professionell ofta orienterad mot en mellanklass eller idealiskt high-end produkt. Hur som helst är det många som letar efter ett värde för pengarna som är intressant, det vill säga en funktionell, hållbar produkt, men tillgänglig till en reducerad kostnad. För att göra detta är en jämförelse mellan flera produkter en fördelaktig lösning. Priset för en excentrisk slipmaskin kan variera mellan 500 och 5000 kr.

Om du är fast besluten att köpa en cirkulationsslipmaskin, kommer du förmodligen att vilja veta vilken som är den bästa excenterslipen för din användning. För detta gjorde vi en jämförelse av den bästa slumpmässiga slipmaskinen. Tveka inte att konsultera den här artikeln för att jämföra de bästa modellerna och göra rätt val.

Handtag

Utformningen av handtagen kan också påverka ergonomin hos en slipmaskin. För att öka användarkomforten för utrustningen används ofta Soft Grip-teknik på handtagen. Detta alternativ ger en behaglig känsla vid beröring.

Diametern på plattan

Stödplattan på en excentrisk slipmaskin finns i flera storlekar: 90, 115, 125, 150 eller 225 mm. Valet av denna tekniska egenskap beror på produktens användning. Observera att brickan är avsedd att rymma slipmedel. Att fixa det senare går snabbare och mer effektivt om brickan är utrustad med ett kardborresystem av typen kardborre.

Kraft

I all köpguide är kraft ett viktigt urvalskriterium. En professionell måste ta ansvar för arbete med olika kravnivåer. Utrustning med en kraftfull motor är därför det bästa alternativet. Men för en bra valuta för pengarna kan en amatörhantverkare välja en modell med en effekt på runt 400 W.

Plattans rotationshastighet

Denna karaktär har en inverkan på enhetens prestanda. För mer effektivitet rekommenderas det att byta till utrustning med en hastighet på 10 rpm, speciellt för en professionell. Ju högre hastighet, desto mer garanterar du kvalitetsarbete på ett minimum av tid.

Vikt

Detta kriterium är relevant eftersom det har konsekvenser för hanteringen av excenterslipen och användarkomforten. Vanligtvis väger slipmaskiner mellan 0,9 och 3,5 kg. Det är tillrådligt att välja lätthet, därför en produkt som väger mindre än 2 kg.

Variator

Detta alternativ garanterar mer flexibilitet och användarvänlighet. Den elektroniska variatorn hjälper dig att justera rotations- och oscillationshastigheterna efter eget tycke. I princip krävs en justering beroende på särdragen hos den yta som ska behandlas.

Filtrering

Användningen av en excentrisk slipmaskin skapar ofta damm. Det senare kan utgöra risker för utsatta personers hälsa. För att undvika dessa risker rekommenderas det att köpa en modell av excenterslipmaskin med sugsystem.

>>> Kika även in golvslipar genom att klicka här!

Lista över de bästa excentersliparna 2023

 • Bäst i test: Bosch GET 75-150 Professional
 • Populärast: Makita DBO180Z Solo Excenterslip
 • Premiumval: Mirka Deros 5650 CV Excenterslip
 • Billigast: AEG BEX18-125-0 Excenterslip
en excenterslip är den bästa slipmaskinen du kan köpa
En excenterslip brukar oftast räknas som den bästa slipmaskinen man kan köpa

Vilka är för- och nackdelarna med att använda en excenterslip?

Innan du investerar i en excenterslip är det värt att titta på dess för- och nackdelar jämfört med en traditionell slipmaskin.

  Fördelar

 • Utmärkt på att ta bort material
 • Smidig avslutning
 • Enkelt att byta kardborreskivor
 • Överlägsen dammuppsamling
 • Vissa enheter har variabel hastighet
 • Större motorer
 • Mindre handtrötthet

Nackdelar

 • Dyrare i inköp och drift
 • Slipskivor är ibland svåra att hitta
 • Aggressiv kraft kan skada ett arbetsstycke
 • Krok och ögla på dynan kan bli smutsig och inte hålla skivan
 • Slipplattan kan skadas – kan påverka slipkvaliteten
 • Cirkulära dynor förhindrar arbete i hörn/snäva utrymmen

De viktigaste delarna på en excenterslip

Nu när du har en bättre uppfattning om de bästa slumpmässiga slipmaskinerna på marknaden är det dags att börja minska, vilket kan passa bäst för dig. Vi har satt ihop några nyckelkategorier och lite användbar information. Detta hjälper dig att ta reda på vilken som passar bäst för dina behov. Om du vill ta bort stora mängder material kan en bandslipmaskin vara bättre lämpad för dina behov.

Storleken på plattan

Excenterslipar finns i en mängd olika storlekar. När du köper din slipmaskin har du förmodligen ett projekt i åtanke. Du bör också överväga storleken på projektet när du gör ditt val. Det finns många excenterslipar som kommer med en 12cm stor slipplatta.

Femtumsdynan är ett bra val för både små och stora projekt. Det är därför det brukar vara så populärt. När du tittar på storlekarna på dessa olika modeller bör du också tänka på manövrerbarheten.

Vissa modeller kommer att ha ett handtag som kan justeras så att du kan arbeta in slipmaskinen i ett svårt hörn eller snäv plats. Även om en mindre slipmaskin kan ta dig några minuter mer att slutföra ett projekt. I det långa loppet kommer det att spara tid när det kommer till de svåråtkomliga områdena.

>>> Letar du efter en polermaskin? Klicka på länken!

Kraft på motorn

Kraften som en excenterslip har kommer ner till både motorstorleken och strömkällan. Om du behöver konsekvent och stark kraft är de pneumatiska verktygen ditt bästa val. Detta innebär naturligtvis också att du kommer att behöva en luftkompressor.

De batteridrivna excentersliparna erbjuder stor bekvämlighet. Men om du har några timmars slipning att göra, är det bättre att ha ett reservbatteri. Batteridrivna verktyg blir mer och mer kraftfulla, men batteritiden kommer att fortsätta att vara ett problem.

Kuddar

Kuddarna på din excenterslip kommer att slitas ut ganska ofta. Beroende på vilket material du slipar beror på hur mycket arbete du måste göra med det. Till exempel kan ett projekt få dig att gå igenom flera slipplattor.

Det sista du behöver när du är på rulle är att behöva byta en slipplatta. Krok- och öglesystemet verkar vara det bästa att leta efter i en excenterslip.

Kuddarna kommer vanligtvis att ha fem eller åtta hål, och du bör kunna byta dem på några sekunder. Kom bara ihåg när du köper din slipmaskin att plocka upp några extra slipplattor också; på så sätt är du redo att börja ditt jobb direkt.

Modellens bästa arbetsområde

Vissa slumpmässiga slipmaskiner är bäst lämpade för att slipa trä, och andra fungerar på ett brett utbud av material. Du måste justera och byta dynan för andra slipmaterial än trä. Ju mer kraft en excenterslip har, desto bättre kommer den att vara på olika material.

Handtaget

Du kommer att märka att vissa slumpmässiga slipmaskiner kommer med några olika sätt att styra och manövrera slipmaskinen. Vissa har ett enkelt ställe att lägga handen på toppen av slipmaskinen, och andra kommer att ha mer handtag. Du måste bestämma dig för vilken som fungerar bäst för dig.

När du är ny på att slipa med en excenterslip kommer du ibland att känna att slipmaskinen kommer att ta fart på dig. När du väl har lärt dig att styra enheten lite bättre borde detta inte vara fallet.

Hastighetsjusteringen

De avancerade slumpmässiga slipmaskinerna kommer att tillåta dig att justera hastigheten. Detta är en funktion som vi gillar om du planerar att använda din slipmaskin ganska mycket. Möjligheten att justera hastigheten gör det mycket lättare att styra din slipmaskin och få ett bättre verktyg för uppgiften.

Vissa projekt kräver höghastighetsslipning och andra kräver låg hastighet. Med de billigare excentersliparna har du inte möjlighet att göra dessa justeringar. Plus att du måste acceptera en hastighet.

Enligt vår mening är detta en funktion som är värd att betala för. Varje gång du kan anpassa ett verktyg för att vara mer specifikt för vad du behöver, är det verkligen som att köpa flera verktyg till priset av ett.

Vilka funktioner som din excenterslip påverkas mest av

Kraftkällan

Det finns sladdlösa, sladdlösa och luftslipmaskiner (även kallade pneumatiska slipmaskiner). Modeller med sladd är i allmänhet billigare än sina sladdlösa motsvarigheter, och det finns inga farhågor om batteritiden. Högpresterande sladdlösa modeller erbjuder mycket konkurrenskraftiga prestanda, men ett extrabatteri är något av en nödvändighet för längre arbetsperioder. Det ökar kostnaden.

Luftslipmaskiner behöver en kompressor för att driva dem. De har länge varit proffsens val, särskilt i bilverkstäder. Utan motor i själva verktyget är de vanligtvis lätta, kraftfulla och mycket hållbara. Men deras brist på portabilitet gör dem opraktiska för många.

Prestandan

Verktyg med sladd är betygsatta i ampere och varierar från cirka 2,5 ampere för ett gör-det-själv-verktyg till 4,5 ampere för en toppprofessionell modell. Den största skillnaden är att en lägre motordriven modell kan hamna under tung belastning, medan den mer kraftfulla motorn skulle fortsätta skära.

Sladdlösa verktyg bedöms utifrån batteriets spänning, vanligtvis 18V eller 20V. Dessa är i praktiken desamma, eftersom den ena hänvisar till startspänningen (som är något högre) medan den andra är den nominella (normala driftspänningen). När du bedömer batterier, särskilt om du köper ett extra, är det en bra idé att maximera Amp-timme (Ah) betyget eftersom högre Ah är lika med längre drifttid. Det är också så att borstlösa motorer använder batterikraften mer effektivt än borstmotorer.

Nyckeltalet med luftslipmaskiner är luftförbrukningssiffran, i kubikfot per minut (CFM). Det är viktigt att kompressorn kan tillföra denna luftmängd annars kommer slipmaskinen inte att fungera korrekt.

Sliphastigheten anges i omlopp per minut (OPM). Lätta gör-det-själv-modeller tenderar att ha en enda fast hastighet, medan de bästa slumpmässiga slipmaskinerna har variabel hastighet. Faktiska hastighetsintervall varierar. Någonstans mellan 7 500 och 12 000 OPM är vanligt för generella modeller, men träbearbetning och slipmaskiner med stor diameter är vanligtvis långsammare.

Storlek och kontroll

Excenterslipar är i allmänhet klassade efter skivdiameter. Dessa sträcker sig från 5 till 80 cm, med 12 centimetersmodeller som är överlägset mest populära. Det är en praktisk storlek för många olika uppgifter, tillräckligt liten för att vara manövrerbar och stor nog att täcka stora områden relativt snabbt.

Vikt är vanligtvis inte ett problem. Inget av dessa verktyg är särskilt tungt och de vilar ofta på arbetsstycket när de används. Hur de hålls har en inverkan. Palmslipmaskiner är kompakta och greppytorna på toppen är vanligtvis tillräckliga. Andra kan ha extra handtag för tvåhandsbruk. Dessa kan antingen vara framtill eller på sidan.

Damm

Dammet som produceras av en excenterslip kan orsaka andningssvårigheter och kan i vissa fall vara giftigt. Medan en ansiktsmask alltid bör bäras, bör någon form av dammhantering monteras på slipmaskinen. Patronfilter är effektiva men kan fyllas snabbt. Möjligheten att fästa en butiksdammsugare eller utsug är en fördel i högproduktionsmiljöer.

köp en oscillerande slipmaskin här
Köp en oscillerande slipmaskin för att få bäst slipresultat

Hur strömkällan påverkar ditt val av excenterslip

Du kan hitta tre typer av strömkällor – sladd och nätdriven, sladdlös – batteridriven och pneumatisk-driven av en luftkompressor. Du måste veta att strömkällan kommer att bestämma slipmaskinens motoreffekt och verktygets vikt.

Batteridrivna verktyg tenderar att vara mindre kraftfulla och tyngre på grund av själva batteriets vikt.

Vanligtvis skulle vi säga att verktyg med sladd är vägen att gå, men med batteriteknik som förbättras i snabb takt är det lämpligt att överväga sladdlösa verktyg, särskilt när bärbarhet är viktigt för dig. Pneumatiska slipmaskiner är mer professionella och kräver extra utrustning (en luftkompressor) för att kunna köras.

Hur motorkraften påverkas av strömkällan

Denna typ av slipmaskin har vanligtvis motorer med 2-5 ampere effekt. Det är ingångseffekten. Uteffekten är den du bör leta efter, eftersom det är den faktiska effekten som används för att driva slipplattan. Slipmaskiner av bättre kvalitet kan förbruka mindre ineffekt och ändå ha samma effekt.

Dynvibrationerna/snurrhastigheten varierar från 4000 upp till 14000 OPM (omlopp per minut), och ju snabbare vibrering/snurrning, desto snabbare är slipoperationen.

Basplattans jobb

Det är den mest avgörande egenskapen för en utmärkt plan ytfinish. Det är platsen du fäster slippappret på, vanligtvis med kardborresystem (vissa modeller accepterar även stick on paper). De flesta befintliga modeller har hål i basen för borttagning av sågspån (minskar ytrepor).

 

Det är viktigt att komma ihåg att skumdelen av bottenplattan kommer att slitas efter en tid, så du måste antingen skaffa en ersättare eller köpa en ny slipmaskin. Så mitt råd till dig är att överväga denna funktion och kostnaden för ersättningsdyna innan du köper eftersom vissa dynor kan vara ganska dyra att byta ut.

Dammuppsamlingssystem i sladd drivna excenterslipar

Som vi skrev ovan kommer de flesta moderna slipmaskiner med någon typ av dammuppsamlingssystem på plats. Det kan vara en dammpåse med eller utan butiksvakuumfäste/adapter eller mikrofilterdammbehållare.

Sågspån samlas upp genom hålen i en bottenplatta. Ju bättre dammuppsamlingen är, desto slätare är den slipade ytan eftersom mindre slipdamm kommer in mellan slipmaskinen och ytan.

Strömbrytare

De flesta slipmaskinerna har en brytare som är gummerad för bättre dammskydd. Vissa av dem kan också ha en avtryckare med ett lås på sidan för enklare kontroll.

Hastighetskontroll

Medan små, kompakta slumpmässiga slipmaskiner vanligtvis har en enda hastighet, kommer vissa av dem också med variabel hastighet, som vanligtvis styrs av en avtryckarbrytare eller hastighetskontroll och låter dem köra med olika hastigheter för specifika uppgifter.

Gummigrepp

Mindre slipmaskiner hålls vanligtvis från toppen, eller i vissa fall kan du vira din hand runt slipmaskinens kropp. De större har pistol-/pipgreppshandtag och ibland ett extra handtag framtill för bättre kontroll (mest i slumpmässiga slipmaskiner).

Vibrationsreducering

Det är viktigt att ha när du arbetar under längre perioder eftersom det minskar användarens trötthet och stickningar i händerna.

Vilket sandpapper ska man använda i en excenterslip?

Excenterslipar använder slipskivor, som vanligtvis är fästa på basplattan med ett kardborresystem. Denna lösning möjliggör snabba pappersbyten. Om du är mer av en stick-on-pappersfläkt har några av modellerna utbytbara baser för den här typen av slippapper som kan köpas separat.

Skivorna har vanligtvis 6 eller 8 hål för effektiv dammborttagning. Du kan köpa dem i omgångar av olika kornstorlekar. Om du vill lära dig mer om sandpapper och slipning, vänligen ta en titt på min artikel om sliptips.

De viktigaste funktionerna att ha koll på innan du köper den bästa excenterslipen

Innan du börjar leta efter en excenterslip är det en bra idé att fundera över dina krav. Det finns många olika slumpmässiga handslipmaskiner tillgängliga och var och en av dem har olika kvaliteter. En slipmaskin kan vara väl lämpad för en viss typ av arbete medan en annan kan vara idealisk i ett annat användningsfall.

Det finns några frågor du bör ställa dig själv för att hitta den bästa palmslipmaskinen för dina behov:

 1. Vad ska du använda excenterslipen till?

Om det är för ett litet engångsjobb så kanske du vill leta efter en billigare lågdriven excenterslip. Om du arbetar som hantverkare kanske du vill ha en kraftfullare och robustare slipmaskin, eller kanske till och med en bärbar sladdlös sådan.

 1. Vilka ytor ska du slipa?

Om du slipar en putsad vägg räcker det sannolikt med en lågeffektslipmaskin, men om du slipar ett stort trägolv kommer du definitivt att behöva en mer kraftig slipmaskin.

 1. Hur ofta ska du använda slipmaskinen?

Återigen, om du bara köper för ett engångsjobb så vill du välja de funktioner som krävs för det jobbet. Om du ska slipa mer i framtiden bör du tänka på flexibilitet när du tittar på funktionerna för excenterslip.

När du har några idéer om vad du ska använda slipmaskinen till och vad dina krav är, är det dags att börja titta på alla alternativ. När du börjar titta på excenterslipar kommer du att märka att det finns massor av olika mätvärden och betyg som RPM, OPM, Amp rating och många fler. Det är viktigt att förstå vad alla dessa mätvärden betyder och vad du bör leta efter i var och en.

Slipplattans hastighet – RPM vs OPM

Det första som de flesta användare kommer att titta på när de jämför slumpmässiga slipmaskiner är hastigheten med vilken slipplattan snurrar. Detta kan vara förvirrande eftersom det ofta hänvisas till med olika namn.

RPM – RPM står för varv per minut och är faktiskt en väldigt missvisande term. På grund av en excenterslips natur – och det faktum att den snurrar och svänger, bör den inte bara hänvisas till med en RPM-klassificering – eftersom den inte snurrar på en fast axel utan snarare oscillerar på ett slumpmässigt sätt.

OPM – OPM står för orbits per minut och skiljer sig från RPM. Det finns en bra förklaring av skillnaderna mellan RPM och OPM längre ner. Vanligtvis ska alla slipmaskiner med slumpmässig omloppsbana mätas på OPM och alla som har ett RPM-värde är svåra att jämföra med dem med ett OPM-värde.

Det finns några slipmaskiner med fast bana och även några slipmaskiner som kan ställas in för att snurra på en fast axel – och dessa kretsslipmaskiner kan mätas korrekt med hjälp av en RPM-siffra.

Med allt detta sagt är det också viktigt att förstå att dessa hastighetsvärden nästan alltid mäts när dynan inte är i kontakt med en yta – med andra ord när den snurrar fritt. I verkligheten, när dynan vidrör ytan som slipas, kommer hastigheten att minska dramatiskt på grund av friktionen som blir resultatet av kontakten. Så även om det är lätt att dras till en högre hastighetsklassning är det viktigt att även titta på andra faktorer, såsom kraft.

Kraft

Effekten för en orbit-slipmaskin tillhandahålls normalt av en motorförstärkare. Motorns Amp-värde för de flesta excenterslipar sträcker sig från 2,5 till 3,3 Amp motorer och detta ger en indikation på kraften hos motorn inuti orbit slipmaskinen. Vissa slipmaskiner med lägre spinnhastighet (OPM) kan faktiskt vara mer kraftfulla än slipmaskiner med högre spinnhastighet om de har en kraftfullare motor.

Möjlighet till enkel dammuppsamling

När du letar efter en excenterslip bör du överväga att slipmaskinens dammuppsamlingsförmåga är mycket viktig. Efter prestanda är förmågan hos en excenterslip att samla damm och skräp förmodligen den mest omtalade funktionen och den som de flesta användare kommer att påpeka när de är missnöjda med sitt köp. Även om de flesta excentersliper som finns på marknaden idag har en dammuppsamlingsenhet, är inte alla lika.

De viktigaste sakerna du bör leta efter när det kommer till dammuppsamling är:

 • Storlek på dammuppsamlingsenhet – det finns stora skillnader i storleken på enheten mellan olika fabrikat av slipmaskiner
 • Hur lätt det är att ta bort och tömma – Många orbit-slipmaskiner kommer med en enhands-twistborttagningsfunktion
 • Hur effektiv den är för att samla upp dammet – Vi klassade Bosch ros20vsc som den bästa nätdrivna slipmaskinen för dammuppsamling eftersom den kan filtrera dammpartiklar så små som 1/2 mikron i diameter

Garanti

Garantidetaljer är en mycket viktig faktor. Garantin som kommer med en excenterslip tenderar att sträcka sig från 1 till 3 år. Detta är en ganska stor skillnad och kan potentiellt tredubbla livslängden på din slipmaskin.

Utöver standardgarantin, några orbital sanders erbjuder en pengarna-tillbaka- eller återbetalningsgaranti under en kort period efter att du köpt slipmaskinen erbjuder en kort testperiod.

Hur du använder din Excenterslip

Redan innan du har köpt din excenterslip är det en bra idé att du förstår hur du använder den. Detta hjälper dig att verkligen uppskatta vilka funktioner du kan behöva från din excenterslip samt informera dig om vilken extra utrustning du kan behöva köpa med slipmaskinen – till exempel skyddsglasögon, ansiktsmask och dammduk.

Vi skrev nyligen om hur du kan få ut det mesta av din excenterslip och vilka hänsyn du bör ta vid slipning av olika typer av ytor. För att ta reda på mer, läs vår guide om hur du använder en excenterslip.

>>> Är du sugen på att köpa trallskruvar? Klicka här.

Hur du underhåller din excenterslip

Excenterslipar är ganska enkel och lätt att använda och för att njuta av användningen av denna slipmaskin måste du följa dessa underhållstips.

Flytta alltid Excenterslipen på arbetsplatsen i en långsam och stadig rörelse men kommer inte att köra fram och tillbaka. I så fall blir det hårt mot ytan och verktyget också och skapar därmed fula virvlar.

Undvik att hoppa över mer än 1 korngrad när du går från grov till slät. Till exempel kan man hoppa över 120 när man flyttar från 100 – 150 korn men kommer inte att gå från 100 – 220 korn, därför att det kan förlora jämnhet och finaste arbete.

Använd en butiksdammsugare och borsttillbehör för att hålla ytan ren och fri från fastnade gruspartiklar när du är klar med varje grusnivå. Torka helt enkelt för att rengöra ytan med en klibbduk i möbelklassad finish.

Tippa aldrig Excenterslipen nära kanterna, speciellt smala ytor. Du måste ta tag i den runt verktygets hals, annars resulterar det i repor och skåror. Att föredra ett lätt rundat hörn är också den bästa idén.

Använd helst överlappspass för slipning på ett stort område. Slipa över hela ytan med varje korn för att få bästa resultat av att jämna ut ytan.

Det är alltid bäst att utföra handslipning efter slipning med en slumpvis slipmaskin för att säkerställa att träet inte skadas av virvelmärken. Eller använd helt enkelt skivor lindade runt blocket.

Det är bra att använda högkvalitativa skivor med kornpartiklar av enhetlig storlek istället för billigare skivor, som skär för djupt och därigenom lämnar synliga repor. Den högkvalitativa håller längre och sparar dina pengar.

Att hantera en slipmaskin utan en tung handske kommer att lämna dig med värk eller stickningar. Så, föredrar att använda en speciell antivibrationshandske för att få en säker slipning utan några smärtor.

 

Viktiga funktioner på den bästa excenterslipen

Bortsett från att skilja mellan olika tillgängliga modeller kan du helt enkelt lära dig vilka funktioner du vill titta på i den slumpmässiga slipmaskinen. Så här förklarar vi några nyckelfaktorer som du måste överväga när du köper den slumpmässiga slipmaskinen. Ta en titt på den.

Strömkälla

Många elverktyg kommer att drivas genom att använda olika typer av kraftkällor för att slå på sina elmotorer. Detsamma gäller för slumpmässiga slipmaskiner, eftersom den drivs på ett av dessa tre sätt – elektriska sladd, sladdlösa uppladdningsbara batterier och tryckluft (pneumatisk).

Men varje metod har sina fördelar, för- och nackdelar. Strömkällan som används av slipmaskinen kommer definitivt att påverka slipmaskinens vikt, prestanda, tillförlitlighet och kraft.

Excenterslipar med sladd

En excenterslip med sladd får ström från ett vägguttag och de är mer tillförlitliga och används ofta. Men med den här sladden kan man bli krånglig när man arbetar med den, på grund av dess begränsade räckvidd. De är ganska prisvärda och erbjuder samma prestandanivå.

Excenterslipar med batteri

Slipmaskiner som körs på batterikälla passar bäst i situationer där användaren arbetar långt från strömkällan och inte har en förlängningssladd som är tillräckligt lång för att nå. Slipmaskinen använder batterisystem för att få ström och användaren är begränsad till laddning/batteridriftstid. En enda laddning ger 30 – 45 minuter, vilket gör att användaren har ett extra batteri.

Tryckluftsslipar

Dessa är kraftfulla och används av proffs. Dessa slipmaskiner drivs av tryckluft och lämpar sig bäst för träarbetare som har en central luftkompressor för att driva olika luftverktyg. För bästa resultat måste du använda den pneumatiska slipmaskinen med luftkompressor som producerar en luftvolym på cirka 40 eller högre kubikfot per minut (CFM).

Effekt

Du måste överväga märkeffekten eller motoreffekten för den slumpmässiga slipmaskinen innan du köper, eftersom det är viktigt att veta för att utföra olika uppgifter. Generellt sett skiljer sig strömstyrkan beroende på vilken strömkälla (sladd eller sladdlös) som du föredrar att slipmaskinen ska arbeta med.

För sladdlösa modeller kommer batteriets/motorns märkeffekt att vara 18V eller 20V, medan för modeller med sladd kommer motorns märkeffekt att vara 2A – 5A. Ju mer kraft som motorn levererar, desto högre hastighet (OPM) kommer dynan att göra och översätts därmed till snabbare sliphastigheter.

Hastighet

Omloppshastigheten låter dig veta hur många gånger slipskivan går i bana på en minut. Det ger en uppfattning om prestandan för din slumpmässiga slipmaskin. I allmänhet ges det i omlopp per minut eller OPM.

 

Det högre antalet gör att du kan göra mer detaljerat arbete och det lägre antalet kommer att göra mer skrotning av slipmaskinen. Det högre intervallet (10 000 – 12 000 OPM) kommer att resultera i mycket finare resultat.

I fallet, om du vill ändra omloppshastigheten i excenterslipen, är det möjligt med en variabel hastighetsutlösare. Detta gör att du kan ställa in olika möjliga omloppshastigheter.

I allmänhet är hastighetsintervallet mellan 6000 – 10 000 OPM idealiskt för finslipning, medan 4000 – 6000 OPM är bäst för att polera eller arbeta på mjuka material.

Justerbar hastighet

De flesta av de slumpmässiga slipmaskinerna kommer med en enda hastighet men några få modeller har variabel hastighet för att ändra aggressiviteten hos slipmaskiner. Det variabla hastighetsvredet på handtaget låter dig ändra hastigheten och aggressiviteten vid slipning. Det ger kontroll över verktygets hastighet och bidrar därmed till en jämn finish. Det tillför definitivt en viss kostnad för maskinen.

En högre hastighet hjälper dig att snabbt slipa ner grovheten och passar bäst för allmän slipning eller när du har att göra med grova material. Medan den lägre hastigheten ger en jämn finish till materialet när du använder slipmaskin. Den passar bäst för finslipning. Att sakna variabla hastigheter kommer inte att vara ett problem. Man kan nå framgång genom att helt enkelt använda rätt sandpapperskorn, som är grovt med grovhet, medium för utjämning och fint för slutarbete.

Slipskivans storlek

Platsen där sandpappret fästs på slipmaskinen kallas bottenplatta. De är förknippade med få alternativ. Detta kommer också att avgöra storleken på slipområdet och de finns i två olika storlekar 12,5 cm eller 15 cm. Här benämns slipmaskin mindre än 12,5 cm som finslipmaskin som större än det anses vara professionellt verktyg som drivs med en luftkompressor.

Ett annat alternativ är storleken på slipskivan. Man måste välja en större slipskivastorlek som ger bättre prestanda för användaren, speciellt vid högre kontaktyta. Håll också utkik efter slipmaskiner som är lätta att byta och behändiga när du arbetar med olika slipskivor med olika kornnivåer.

I allmänhet är standardskivans storlek för slumpmässiga slipmaskiner 15 cm i diameter. Dessa 15 cm stora sandpappersskivor är vanliga på marknaden. Man kan också hitta slipmaskiner med diametern 2 till 10 cm och de har mindre skivor, som är praktiska att använda för slipning i trånga ställen. Medan 15 cm eller större skiva fungerar perfekt för större projekt som att slipa ett trägolv.

Så du bör välja basplattans/skivans storlek genom att beroende på storleken och modellen på slipmaskinen du ska köpa.

Komfort

Att använda en excenterslip under lång tid kommer att göra att du blir trött och utmattad och därigenom uppmärksammas mindre på jobbet. Dessutom kommer användarens trötthet att bidra till slarvigt arbete och därigenom prägla slipmönstret på projektet.

Så sök alltid efter slipmaskin som minskar belastningen på handleder, fingrar och händer för att förbättra bekväm användning. Detta används i fall om projektet kommer att ta mycket tid att slutföra.

Tillförlitlighet

De flesta förbiser byggkvaliteten och tillförlitligheten hos detta elverktyg när de köper. Men det är viktigt att leta efter en slipmaskin med en robust och bra byggkvalitet för att den ska användas under längre tid. Till exempel kommer alla elverktyg som använder metall för sin konstruktion att ge bästa resultat snarare än plast.

För tillförlitlighet måste man kontrollera garantitiden för en viss modell av detta slipverktyg som ges av tillverkaren. De flesta av modellerna kommer med 1- eller 2-års garanti medan vissa andra inkluderar 3-års eller fler års garanti för att få det att fungera under en längre tid.

Bekvämt grepp

Även en excenterslip med alla väsentliga funktioner kommer fortfarande inte att fungera bra om du inte har ett bekvämt grepp när du arbetar med den. Här kommer storleken och designen på slipmaskinen att avgöra hur man kan ha ett bekvämt grepp om sin hand. För detta måste du hålla i slipmaskinen först och veta hur bekväm du kan hålla den i famnen.

När du köper, välj den med mjukt gummigrepp som gör att du kan hålla slipmaskinen bekvämt, stadigt och lätta på spänningen mellan verktyg och hand. Men väljer inte plastgrepp, vilket kan orsaka blåsor på händerna. Ett fåtal modeller kommer att ge extra handtag framtill på slipmaskinen för att ge bättre kontroll över driften.

Vibrationer

Det är ganska vanligt att en maskin gör vibrationer under drift. Slipmaskinen kräver viss skötsel under drift och man måste hålla den hårt. Alla typer av slipmaskiner kommer att göra mycket vibrationer, men denna slumpmässiga slipmaskin kommer att rotera och oscillera i en cirkulär skiva åt gången. Denna slipmaskin kommer att producera mycket vibrationer. Så excentersliparna är i allmänhet utrustade med vibrationskontrollfunktion för att minska vibrationerna och därigenom öka användarens komfort.

Det påverkar arbetets kvalitet för att polera det färdiga projektet. Mekanismen för att reducera vibrationer är enkel som att ha en mjuk och gummiformad överform på greppet. Så välj den slumpmässiga slipmaskinen som vibrerar mindre än andra slipmaskiner.

Andra funktioner

Ta en titt på dessa sekundära funktioner som är tillägg till din slipmaskin för att göra ditt arbete perfekt och bekvämt.

 • Dammuppsamling – Slipning på ett trä under lång tid kommer att generera mer damm, vilket är ohälsosamt att andas. Dessutom är det inte bra att virvla runt verktyget. Så du måste leta efter slipmaskin som kommer med dammuppsamlingssystem. Vissa modeller kommer att ha påsar som kan fästas för att samla upp dammet, medan andra erbjuder användaren att bära en dammmask vid slipning.
 • Vakuumalternativ – Även om en dammpåse eller behållare hjälper till att samla upp damm som genereras av slipmaskinen, men användningen av en vakuumslang kommer att slutföra uppgiften effektivt. Så anslut slipmaskinen med en butiksdammsugare och slipmaskinen ska vara kompatibel med standardstorlekar för vakuummunstycken. Det erbjuds inte av alla slipmaskiner. Så kontrollera det innan du köper.
 • Extra handtag – Vissa modeller av slumpmässiga slipmaskiner kommer att ha ett övre handtag för att göra det enkelt att manövrera med en hand. Om du utför mycket slipning, välj helt enkelt en modell som kommer med ett extra sidogrepp för att få tvåhandskontroll medan du arbetar.
 • Sladdlängd – Slumpvis cirkulationsslipmaskin med lång sladd är alltid att föredra som bäst när du slipar, varför eftersom den inte tillåter dig att använda förlängningssladdar. Välj helst en slipmaskin med minst 4 m sladd för att göra det lätt att ta sig från ena änden till en annan på ett stort arbetsstycke.

Vikt

Vikten kommer att ha betydelse speciellt när man överväger platsen för slipning. Om du till exempel slipar horisontella ytor som golv kommer vikten på slipmaskinen inte att vara ett stort problem. Även om du slipar de vertikala ytorna som vertikala möbler eller sidan av kökshyllorna, vilket kräver att slipmaskinen flyttas upp och ner, då blir vikten på slipmaskinen ett problem.

Att alltid ha för mycket vikt på slipmaskinen kommer att orsaka trötthet och utmattning i armarna på användaren och därigenom förkortar / saktar ner tiden att slipa, vilket i sin tur resulterar i att utmatningen minskar. Så, föredrar slipmaskiner med mindre vikt för bästa resultat.

Enkelt Byte av slippapper

Det kommer inte att vara bra att använda ett sandpapper / en kornstorlek av sandpapper från början till slutet av projektet. du måste använda olika sandpapper när ett papper slits ut eller så kan du behöva ett papper med annan storlek för en jämn finish.

Krok & ögla är det enklaste sättet att fästa och ta bort sandpapperet på slipplattan och därigenom minska verktygets stilleståndstid. Så man måste välja den slipmaskin som accepterar detta sandpapper med krok och ögla, vilket är lätt att byta ut sandpappret när man köper.

Pris

De slumpmässiga slipmaskinerna finns tillgängliga till ett brett prisintervall. Så man måste begränsa sig genom att veta vad du ska använda den här slipmaskinen för, vilken du har råd med eller vad som är din prisklass. De flesta tror att lågprisslipmaskiner är mindre kraftfulla och passar bäst för lättare arbete medan det dyra arbetet tenderar att vara kraftfullt och passar bäst för ännu högre arbete.

Varför det är bra att ha en excenterslip

För en professionell hantverkare eller amatörhantverkare är det viktigt att ha rätt utrustning nära till hands. Nuförtiden, tack vare tekniska framsteg, växer modern och praktisk utrustning fram. Bland dessa moderna verktyg finns den excentriska slipmaskinen. Om det brukade ta slipskivor och mycket ansträngning att slipa; idag kräver arbetet minimal ansträngning, tack vare slipmaskinen. Den sistnämnda tillåter användarens effektivitet och precision. Det möjliggör arbete av hög kvalitet på nolltid.

Den elektriska handhållna excenterslipen är utrustad med en motor. Den senares funktion är att rotera en roterande platta med cirkulär form utrustad med ett slipmedel. Verktyget tillåter en slipuniform, tack vare dess design och operativsystem. Det kräver därför inga stora ansträngningar från användarens sida. En kombination av effekterna av plattans rotation och en lätt excentrisk rörelse av slipmaskinen leder till ett oklanderligt resultat. Dammutsugningen underlättas av den excentriska placeringen av plattan på en mellanplatta utrustad med fenor.

Hur man klassar in slipmaskiner

Slipmaskiner klassificeras i fyra huvudkategorier: vibrerande versioner, bandmodeller, runda och excenter. Excentriker utmärker sig för sin mångsidighet och stora flexibilitet. De anpassar sig till flera användningsområden: halvfinish, finbearbetning och grovbearbetning på olika ytor. Utformningen av dess vibrerande och roterande platta är en av dess särdrag. Denna kategori kombinerar styrkorna hos excentersliper och vibrerande modeller. För alla jobb som kräver stor precision är den excentriska excenterslipen den mest lämpliga.

Om grundkomponenterna i en excenterslip är elmotorn och stödplattan, måste utrustningen vara utrustad med ett slipmedel och andra tillbehör för att den ska fungera korrekt, beroende på vilket arbete som ska utföras. Det finns flera sorters slipmedel, bland annat: putsskiva, slipskiva sand ner eller polera skum. För övriga tillbehör kan det vara: Kardborresula, vakuumsula, dammpåse, elektronisk variator, palmslipmaskin, putslock etc. En elektronisk variator är ett tillval som underlättar kontrollen av rotationshastigheten och svängningen.

Slipmaskinen är lätt att använda och underhålla. Den är också mycket populär för sin hantering och ergonomi. Som en första fördel främjar det effektiviteten och sparar tid vid slutförandet av vissa jobb. Det finns också dess stora mångsidighet. För att behandla höga ytor kan verktyget utrustas med en teleskoparm. Om du känner dig obekväm med vibrationerna eller stickningarna som kan kännas i armarna när du slår på produkten, kan du välja en modell med en motorenhet separat från ytterhöljet.

 

Den excentriska slipmaskinen erbjuder många fördelar. Det har dock sina gränser. Bland nackdelarna med denna utrustning är det faktum att den inte kan vara användbar för arbete i vinklar. Om du ska ta hand om några ingrepp som innebär behandlingar som involverar vinklar måste du ha en bandslipmaskin eller en slipmaskin från kategorin vibrerande.

Fakta om excenterslipar

Excenterslipar är elverktyg som används för att jämna, forma och polera olika typer av material. Den kan också användas för att ta bort rost från metall, samt för att ta bort spån. Du kan använda dessa verktyg på olika material, inklusive trä, plast, icke-järnmetaller och stålplåt.

Vad hjälper den då till med?

En excenterslip är bara en av de många kraftslipmaskiner som finns tillgängliga för hobbyister, träarbetare, entreprenörer och andra proffs just nu. Det finns skivslipmaskinen, bandslipmaskinen, detaljslipmaskinen och gipsslipmaskinen. Bordslipmaskiner, excentersliper, oscillerande spindelslipmaskiner och filslipmaskiner finns också tillgängliga för olika applikationer.

Men om du vill ha mångsidighet och utmärkt prestanda, så har den slumpmässiga slipmaskinen definitivt en plats i ditt garage eller verkstad. Detta handhållna elverktygs design liknar den vanliga excentersliparen. Men istället för en fyrkantig dyna har just detta elverktyg en rund dyna.

Formen på dynan är bara en av skillnaderna mellan excenterslipen och den vanliga cirkulationsslipmaskinen (även känd som arkslipmaskin eller finslipmaskin). Med den vanliga excenterslipen måste du fästa sandpappret på verktyget med hjälp av inbyggda metallklämmor. Å andra sidan fästs sandpappret eller slipskivan på den slumpmässiga slipmaskinen med hjälp av kardborreband eller tryckkänsligt lim.

Hur storleken på excenterslipen bestämdes

Slipskivorna som används av slumpmässiga slipmaskiner är förskurna till 12 eller 15 cm i diameter. Dessa speciella sandpapper kommer vanligtvis med hål i mitten som du måste passa in med hålen på ditt verktygs dyna. Syftet med dessa hål är att dra bort sågspånet från arbetsytan och in i dammbehållaren eller din butiksdammsugare, vilket säkerställer ett renare och mindre giftigt arbetsområde. Men det finns också vissa modeller som använder slipskivor som inte kommer med hål.

Varför heter det just ”Excenter” slip?

Så varför beskrivs just den här omloppsslipmaskinen som “slumpmässig”. Svaret ligger i rörelsen den producerar. En vanlig excenterslip producerar en enkel fram och tillbaka rörelse vid slipning. En random excenterslip å andra sidan producerar inte bara en fram och tillbaka rörelse, utan också en oförutsägbar eller excentrisk cirkulär rörelse under slipning.

Eftersom orbital- eller arkslipmaskinen helt enkelt rör sig fram och tillbaka är det oundvikligt att den lämnar synliga märken på ditt arbetsstycke. Den slumpmässiga slipmaskinen ger dock en mer aggressiv handling och tar bort mer material från ditt arbetsstycke.

Men den goda nyheten är att finishen den producerar är jämnare jämfört med de som produceras av slipmaskiner. Plus, de resulterande korsningsrepor är mycket mindre synliga jämfört med orbital-/plåtslipmaskiner.

Dessutom har slumpmässiga slipmaskiner också inställningar för variabel hastighet som gör att du kan kontrollera aggressiviteten i slipningen.

Men det betyder inte att det inte har sina nackdelar. Slipningen den ger är så aggressiv att du måste vara försiktig när du lämnar den i ett område av ditt arbetsstycke under en längre tid. Och eftersom den är rundad är det praktiskt taget omöjligt att komma i hörn eller slipa trånga utrymmen.

Vanliga frågor om excenterslip

Vilken är bättre Excenterslip eller sandpapper?

Plåtslipmaskin/finslipmaskin är något mindre kraftfull än excenterslip. Plåtsliparna använder kvadratisk slipplatta med kvartsark för att få en kant i 90° vinkel medan excentersliparna använder cirkulära dynor som gör det inte möjligt att ta sig in i trånga hörn. Plåtslipmaskinen har rygg- och skumrörelse medan Excenterslipen rör sig i elliptisk bana för att göra det mindre troligt att det lämnar virvelmärken på materialet än arkslipmaskiner.

Dessa kan enkelt kontrolleras och manipuleras med motorer med variabel hastighet och är dyrare än slipmaskiner. Så äntligen kommer prestandan och användningsområdet att göra Excentersliper bättre än arkslipmaskiner.

Kan man använda en excenterslip till gipsskivor?

Det cirkulära sandpappret från excenterslipen hjälper till att jämna ut och polera gipsskivorna och andra material med lätthet. Så du bör leta efter funktioner som motorstorlek, dammuppsamling, kuddstorlek och kroppskonfiguration medan du handlar efter en excenterslip för gipsskivor. Dessutom, för slipning av gipsskivor, kan man använda en handslipmaskin eller polera dem för bästa resultat.

Kan man polera med en excenterslip?

Du kan använda denna slumpmässiga cirkulationsslipmaskin, som kommer med variabla hastighetsinställningar för att polera bilen med olika poler kuddar. Så man kan använda denna Excenterslip som det mest effektiva alternativet för att slipa eller polera en bilkaross.

Hur väljer man den bästa excenterslipen för träbearbetning?

Det beror helt på dina kort- och långsiktiga behov. En mindre excenterslip med få extra funktioner är perfekt att använda för att människor ska kunna utföra en utjämnings- eller borttagningsåtgärd. Medan för möbelsnickare, snickare eller andra tunga träarbetare kommer att kräva ett verktyg som presterar stadigt i olika hastigheter bekvämt under en längre tid.

Så för att avgöra vilken Excenterslip som passar bäst för dina specifika behov, måste du ta hänsyn till olika faktorer som projektens omfattning, intensitet och användningsfrekvens och nivån på erfarenhet av träarbetare när du väljer Excenterslipen för träbearbetning.

Vad är skillnaden mellan en excenterslip och en slipmus?

Även om båda används för slipning, vilket gör att de flesta blir förvirrade men de är olika verktyg. För att få en tydlig uppfattning måste man känna till skillnaden mellan dem och därigenom välja sin bästa slipmaskin enligt deras behov.

Båda dessa verktyg kommer att skilja sig mycket i form av bas och rörelse vid slipning. En slumpmässig har en rund dyna/bas medan excenterslipen har en fyrkantig dyna. Den slumpmässiga rörelsen av denna Excenterslip gör den idealisk för smidig slipning och spånborttagning, medan cirkulationssliparna är fogliga och idealiska för ultraslät slipning och avrundning över skarpa kanter men inte för tung spånavverkning.

Vad borde man tänka på innan man köper en excenterslip?

Excenterslipar är enkla verktyg. Att slipa för hand är tråkigt och fast roterande slipning kan lämna opassande cirkulära virvlar i ditt arbetsstycke. In kommer excenterslipen. Genom att varva den roterande rörelsen med en slumpmässig oval bana ser denna maskin till att du snabbt kan ta bort mycket material utan att behöva oroa dig för att lämna märken. De ger en perfekt slät finish. Men hur väljer du den bästa för dig? Här är vad du bör tänka på.

Skivstorleken

Excenterslipar har vanligtvis två skivstorlekar – 15 och 12,5 cm. Vilken du behöver beror på vilken typ av projekt du kommer att arbeta med. Om ditt arbetsområde är stort kommer 15 cm att spara tid genom att snabbt kunna ta bort mycket material. 12,5cm är lämplig för små till medelstora projekt.

Ett bra alternativ är att hitta en slipmaskin som har utbytbara skivor så att du kan byta mellan 12 och 15 cm efter behag. Om du tror att din projektstorlek kommer att variera konsekvent, leta efter ett verktyg som har den här funktionen.

Hastigheten

Även om det mesta av din slipning sannolikt kommer att ske med maximal hastighet, är det mycket viktigt att ha förmågan att kontrollera och sakta ner slipmaskinen om du ska arbeta med finare trä eller ömtåligare material. En lägre hastighet betyder att du har mycket mer kontroll över hur mycket du lyfter och det är mycket lättare att undvika att slipa igenom ditt arbetsstycke.

Dessutom, om du tror att du kommer att arbeta med material som är benägna att värmas upp, såsom plast, till exempel, kommer en lägre hastighetsinställning att vara till hjälp för att undvika det scenariot också.

Handtaget

Dessa verktyg kan ha ett tvåhandsgrepp, med ett handtag på toppen och det andra på framsidan av orbitalen för bättre kontroll. Detta maximerar också din förmåga att hålla verktyget plant mot arbetsytan. Även om det här är en fantastisk funktion att ha, kanske du upptäcker att för vertikal slipning, eller för att komma in i vissa hörn av väggar eller kanske till och med en träkropp, ger det övre handtaget dig mer flexibilitet. Ett extra grepp på framsidan av verktyget kan hindra din åtkomst.

Baserat på vilken typ av arbete du tror att du kommer att göra oftast, välj rätt alternativ för dig. Alternativt kan du välja en excenterslip med ett avtagbart främre handtag för att få det bästa av två världar.

Vibration

En slipmaskin som avger mycket vibrationer kommer att skapa påkänningar mycket snabbare än en som begränsar vibrationer. Tyvärr är det svårt att avgöra från någon av de funktioner och funktioner som tillverkarna listar vilken nivå av vibrationer som kommer att vara. Det bästa sättet att göra det är att leta efter andra kunders åsikter eller att prova verktyget i en tegel och murbruk butik, även om du senare bestämmer dig för att köpa det online, till ett bättre pris.

Dammsamling

När det kommer till slipning är lämplig dammuppsamling ett måste. Dammet skulle inte bara vara irriterande, frustrerande och hindra vårt arbete. Det kan också vara farligt att andas i. Välj en excenterslip med bra dammuppsamlare och gärna ett veckat filter för bättre och mer långvarig absorption. För stora projekt där du tror att en dammuppsamlare inte skulle räcka, är det viktigt att ha möjlighet att byta ut filtret mot en vakuumuppsamlare. Så om din slipmaskin kan göra det, har du fått jackpotten!

Kraftkälla

Precis som de flesta elverktyg kan den slumpmässiga slipmaskinen drivas på tre huvudsakliga sätt.

Strömsladd

Det enklaste och vanligtvis billigaste alternativet, nätsladden ansluts helt enkelt till ett uttag och ditt verktyg är redo att användas. Det är ett bra alternativ men det passar inte alla. Om du inte alltid har en outlet i närheten kan du kolla in ett av de två andra alternativen.

Sladdlös

Drivs av uppladdningsbara eller utbytbara batterier, det sladdlösa alternativet har fördelen av att vara mycket bärbart och lätt att arbeta med. Ingen sladd att oroa sig för och ingen anledning att oroa sig för var man kan hitta ett uttag. Men detta alternativ har också sina nackdelar. Verktyget kommer sannolikt att ha en begränsad drifttid innan batterierna tar slut, så om ditt projekt kräver timmar av ihållande arbete kanske du vill leta någon annanstans. Sladdlösa slumpmässiga slipmaskiner kan ta ett tag att ladda.

Lufttryck

Om du letar efter all kraft som ett sladdverktyg kan erbjuda med en del av bärbarheten hos ett sladdlöst verktyg, är det pneumatiska alternativet förmodligen din bästa insats. Om din kompressor kan producera minst 40 kubikfot luft per minut, bör du bekvämt kunna använda den i ditt orbitala sliparbete.

RPM och OPM

RPM betyder varv per minut och det hänvisar ungefär till hur många gånger skivorna på din slipmaskin snurrar under en given minut. Naturligtvis är det inte ett perfekt mått eftersom skivorna inte bara snurrar statiskt på en axel. De svänger också slumpmässigt. RPM kan vara en bra ungefärlig indikator på vilken typ av intensitet du kan förvänta dig av din slipmaskin, men det är inte perfekt.

Ett bättre mått är OPM eller Orbits Per Minut som talar om hur många varv som ditt verktyg kommer att göra. Detta är ett mer representativt mått på vad ditt verktyg faktiskt gör.

Motorkraft

Motoreffekten för en excenterslip kan variera från 2,5 till 3,3 ampere och det är en av de viktigaste aspekterna för att bestämma styrkan på din slipmaskin. Vissa märken kan skryta med högre OPM, men utan motorkraften för att backa upp det, kan de hamna sämre än konkurrenter som begränsade OPM men ökade ampere. Om du räknar med frekvent kraftig slipning, överväg att köpa en enhet med en bättre motor.

Vad är en Excenterslip?

En Excenterslip är ett handhållet elverktyg som används för slipning. Här kommer slipplattan att leverera en slumpmässig omloppsrörelse, där rotationsvinkeln för skivan och handen är variabel. Denna slipmaskin kommer att kombinera aggressiviteten och hastigheten för att ge materialet en finare finish.

Den kommer att rotera och oscillera den cirkulära skivan med mycket hög hastighet. Detta kommer att säkerställa att ingen enskild del av det slipande materialet kommer att färdas i samma bana två gånger under rotationsprocessen och därmed inte lämnar några virvelmärken.

Hur fungerar en Excenterslip?

En excenterslip skiljer sig ganska mycket från en vanlig bandslipmaskin. Det fungerar genom att slipskivan snurras samtidigt genom att den flyttas i en ellips. Denna åtgärd kommer att förhindra virvlande märken och riktningen av korn är inte ett problem när du slipar ett material. Det fungerar enkelt men effektivt, när du slår på maskinen börjar den rotera 12 till 15 cm. Storleken på den cirkulära kudden, som är fäst vid förskjutningslager.

De använder vanligtvis sandpappersskivor och dessa skivor fästs med antingen krok- och öglesystem eller tryckkänsliga lim. Ett fåtal modeller är utrustade med dammuppsamlare, butiksdammsugare/kanister för att hålla ytan ren och snygg efter slipning av materialet.

När kan man använda en excenterslip?

En excentrisk excenterslip är ett mångsidigt verktyg som används för att effektivt slipa, polera, polera eller skura. Hon hjälper dig att restaurera dina möbler, renovera dina balkar, polera marmor eller karossen på din bil, slipa ner harts, metall, PVC eller fibermaterial. Funktionen av att polera en marmorbeläggning förenklas med sådan utrustning. Slipmaskinen är kompatibel med olika typer av ytor, plana eller böjda. Den kan användas för behandling av ett mjukt eller hårt material. Användaren kan välja mellan att slipa fin eller grov. Att välja en excentrisk excenterslip innebär att du slipper krånglet med olika verktyg för varje typ av jobb. Eftersom den här utrustningen är mångsidig, uppfyller den funktionerna hos flera gör-det-själv-verktyg. Användaren måste dock välja rätt skiva.

En slipmaskin av excentrisk typ är ett oumbärligt verktyg för ett träbearbetningsproffs eller gör-det-själv-entusiast på alla nivåer av erfarenhet. Den är lätt att använda, men kräver fortfarande försiktighet för att undvika risken för olyckor. Genom att välja en robust produkt från ett pålitligt märke kan du dra nytta av ett bra material för frekvent eller tillfällig användning. Tillförlitligheten hos producentmärket garanterar möjligheten till långvarig användning.

Vart ska man köpa sin excenterslip?

Det finns många olika ställen som du kan gå till för att köpa din excenterslip. För att vara säker på att du får den bästa orbitslipmaskinen som passar dina krav bör du överväga alla inköpsalternativ och inte vara bunden till en plats när du köper din slipmaskin.

Du kan besöka din lokala järnaffär för att köpa en excenterslip; Fördelen med detta är att du fysiskt kan titta på, och röra, alla excenterslipar innan du köper. Detta kan vara en stor fördel eftersom du får en riktig uppfattning om hur välgjord slipmaskinen är, hur den känns att hålla och hur den kommer att se ut under drift. Dessutom kan du faktiskt se storleken och formen på slipmaskinen, vilket ofta är viktigt, speciellt om du slipar i ett trångt utrymme eller i ett trångt hörn.

Slutligen innebär ett köp från en järnaffär att du också kan se vilken typ av dammuppsamlingsenhet slipmaskinen kommer med och vilken storlek den är.

Det andra alternativet som vi starkt rekommenderar är att handla online, Det finns ett brett utbud av excenterslipar och det kommer ofta att finnas fler val än i en lokal butik. Dessutom tenderar du att upptäcka att nätbutiker har mycket mer konkurrenskraftiga priser än lokala butiker – till stor del för att de själva har lägre fasta kostnader. Den största fördelen med att handla online är det faktum att du har så mycket mer information till hands – när var senaste gången du gick in i en järnaffär och såg en kundrecension vid sidan av en produkt? Förmodligen aldrig. På nätet kan du alltid titta på kundrecensioner av en excenterslip innan du förbinder dig att köpa den. Dessa recensioner kan vara ovärderliga.

Är en excenterslip viktig?

En excenterslip hänvisar inte bara till en slipmaskin som är cirkulär, som inte alla excenterslipar är, utan snarare en som rör sig i minimala cirkulära rörelser utan att rotera.

Majoriteten av moderna excenterslipar kallas “slumpmässiga” excenterslipar. Där en traditionell excenterslip bara rör sig i cirklar, rör sig en slumpmässig sand upp och ner också, vilket hjälper till att minska virvelmönster i träet som ett resultat av att använda slipmaskinen.

Vilka jobb är en excenterslipare lämplig för?

En dekoratör kan använda en excenterslip för väggar för att jämna ut ojämn putsning, med hjälp av ett fint sandpapper. Den kan också användas mellan putsskikten, med ett mycket finkornigt sandpapper, för en jämnare och jämnare finish.

En excenterslip används också för att slipa ner trä. Om du till exempel sätter in en bänkskiva och den är lite grov, eller om du lägger in en fog med en liten avvikelse på en halv mm eller så, är en excenterslip perfekt att göra rätt.

En excenterslip kan också användas för att ta bort färg, och är särskilt användbar när man renoverar ett hus med arkitraver och lister täckta med 6 eller 7 lager glansfärg. Använd en hög grus och du kommer att kunna skala tillbaka detta trä, redo för din primer och underlack.

Excenterslipar är inte lämpade för stora ytor av trä – en bandslipmaskin har en stor yta av sandpapper så kommer att vara mycket snabbare att använda.

En excenterslip kan inte användas för att skära föremål, och den polerar inte upp betong eller avjämningsmassa – den är enbart för timmer och liknande som spackel och gips.

Vad ska man då leta efter när man ska införskaffa en excenterslip?

När du funderar på att köpa en, leta efter dammutsug. Du har olika sorters filter, och vissa har en slang som kan monteras på en utsugsenhet. Eftersom det producerar mycket fint damm vill du inte riktigt andas in det. Kontrollera att du har ett bra filtersystem eller en utsugspunkt som du kan ansluta en slang till.

För sladdlösa modeller, leta efter ett batteri med hög AH-klassning och välj alltid två batterier och en laddare, som om du använder det en hel dag, kommer ett batteri inte att hålla.

Sandpappersmässigt bör du leta efter käppfritt kardborresandpapper. Du kan få sådana som inte har hålen, men dessa är mer benägna att täppa till och göra det svårare för dynorna att fastna på excenterslipen.

Fundera också på om ett styrhandtag är användbart för den aktuella uppgiften. Många av dem gör det inte, men med detta kan du styra det mycket bättre, snarare än att bara ha handflatan på den.

Hur mycket underhåll behöver en excenterslip?

Med det fina dammet kan det bli igensatt invändigt. Leta efter något som kan spränga den med luft för att rengöra den. Byt filtren regelbundet för att kontrollera att de fungerar. Om du har en utsugsenhet, se till att du kontrollerar att den inte är igensatt. Ge den lite mer underhåll än en kombiborr eller en vinkelslip.

Vilka tillverkare gör de bästa excentersliparna?

Som du kan se från våra recensioner av de bästa excentersliparna, finns det många alternativ när det kommer till tillverkare. Nästan alla de stora verktygstillverkarna tillverkar minst en excenterslip som en del av deras verktygssortiment.

Det är svårt att begränsa ett märke som gör det bästa jobbet med sina slipmaskiner. De flesta märken är bra val för slumpmässiga hemförbättringsprojekt. Om du vet att du kommer att använda din slipmaskin två eller tre gånger om året, är dessa bra val att överväga, och de kommer att spara lite pengar också.

Vilka är fördelarna med en sladdlös excenterslip?

Vissa träarbetare och byggare enjoy batteridrivna verktyg eftersom du kan bli utan verktyg om ditt batteri tar slut. Även om så är fallet finns det några fördelar med den sladdlösa excenterslipen.

Ibland används excenterslipar för att bättra upp trägolv. Att ha en sladd draperad över rummet och över ditt projekt när du arbetar kan vara lite obekvämt. När du har en sladdlös excenterslip kan du arbeta var som helst utan att sladden är i vägen.

Sladdlösa excentersliper är också bra för områden som inte har lätt tillgång till ström. Om du arbetar med ett projekt utomhus och inte vill ha förlängningssladdar, är sladdlös ett utmärkt val.

Vad är skillnaden mellan stora och små excenterslipar?

En liten excenterslip och en stor excenterslip är väldigt lika. De stora är dock gjorda för mer komplexa och tunga projekt. De flesta excentersliper är byggda för större arbeten, där de mindre är avsedda för mindre projekt.

Du kan tänka dig att behöva en slipmaskin för att lackera en golvsektion eller för att göra en fågelholk. Den stora excenterslipen kommer att vara ditt bästa val för golvbeläggning. Vissa modeller är dock gjorda tillräckligt små för att fungera även i kompakta projekt.

Är en bandslip mer effektiv än en excenterslip?

En bandslipmaskin är en slipmaskin som använde ett band av sandpapper snarare än en slipplatta som en excenterslip. Bandsliparna används bäst för storskaliga projekt där du inte behöver oroa dig för att passa in i små hörn.

Om du till exempel var tvungen att slipa ner en del av ett däck eller några stora träskivor, skulle en bandslipmaskin vara ett bra val. Excenterslipen kommer att vara bättre för möbler och liknande projekt. Att försöka använda en bandslipmaskin för att putsa om en gungstol skulle vara lite av en mardröm.

Kan jag fästa en dammsugare på en slumpvis excenterslip?

Vissa slumpmässiga slipmaskiner kommer med en dammpåse, och andra kommer att ha ett sätt för dig att fästa en dammsugare. Om du arbetar med ett större projekt är det bäst att hitta en modell som fungerar med vakuum. Du kommer att kunna fortsätta med ditt arbete under en längre tid utan att behöva stanna och tömma påsen kontinuerligt.

Vilka funktioner behöver du ha på din excenterslip?

Dammsamling

Vissa slumpmässiga slipmaskiner inkluderar dammpåsar som fångar upp en del av trädamm som produceras vid slipning. Andra inkluderar dammuppsamlingstillbehör som kan kopplas till en vanlig våt/torr vakuumslang. Dessa dammuppsamlingssystem kommer inte att eliminera varje dammfläck (du bör alltid bära en dammmask när du slipar), men de kommer att minska det avsevärt, så de är användbara alternativ att överväga, särskilt om du ska slipa inomhus.

Energialternativ

Excenterslipar drivs av en av tre metoder: laddningsbara batterier, elkablar eller tryckluft (pneumatisk). Varje alternativ har fördelar.

Med sladd: Slipmaskiner med sladd är alltid redo att användas eftersom det inte finns något batteri att ladda, så länge det finns ett eluttag i närheten. Anslut din sladdslipmaskin och börja arbeta.

Sladdlös: Sladdlösa slipmaskiner är användbara när du arbetar långt från en strömkälla, till exempel när du bygger en trädkoja för barnen och inte har en förlängningssladd som är tillräckligt lång för att nå. Drifttiden för en sladdlös slipmaskin, å andra sidan, begränsas av batteriet (vanligtvis 30-45 minuter på en laddning). Majoriteten av användarna har ett reservbatteri till hands.

Pneumatiska: Pneumatiska slipmaskiner, som drivs av tryckluft, är ett utmärkt alternativ för träarbetaren som har en central luftkompressor för att driva olika luftverktyg. Små luftkompressorer i pannkaka är dock inte alltid tillräckligt kraftfulla för att köra en slipmaskin utan frekventa pauser för att ladda med luft. Använd din pneumatiska slipmaskin med en luftkompressor som kan producera en luftvolym på 40 (CFM) eller mer för bästa resultat.

Varierande hastighet

Excenterslipar producerar en aggressiv sliprörelse som kan slipa bort mycket av ditt arbetsstycke om du inte är försiktig. Det är därför det är viktigt att välja ett verktyg med en variabel hastighetsinställning. Den allmänna regeln är ju bredare hastighetsintervall, desto bättre eftersom detta ger dig mer kontroll när det kommer till slipning.

Rätt typ av handtag

De flesta slumpmässiga slipmaskiner har ett handtagsdesign. Detta gör att du kan ta tag i det övre handtaget som ligger direkt ovanpå dynan och helt kontrollera verktygets riktning.

Denna design är på det hela taget ergonomisk och håller handtröttheten på ett minimum. Problemet är att vissa modeller har ett större handgrepp jämfört med andra, vilket gör dem svåra att greppa för personer med mindre händer.

Palmslipmaskiner är idealiska för mindre projekt tack vare sina kompakta och lätta kroppar. Förutom handgreppet kan du också hålla dem runt halsen för större kontroll.

Om du vill ha större kontroll och ett säkrare grepp, kolla in slumpmässiga slipmaskiner med D-handtag. Vissa modeller har till och med avtryckarkontakten placerad precis under handtaget för en mer bekväm användning.

Om du vill minska hand- och armtröttheten samtidigt som du behåller ett stadigt grepp om ditt verktyg, kontrollera då om modellen har ett extra handtag. En excenterslip med ett extra handtag är bekvämare, och du kan vara säker på att du kan lägga precis rätt mängd tryck på verktyget medan du arbetar.

Det är också lättare att använda verktyget vertikalt eller över huvudet när det har ett extra handtag. Vissa enheter har inbyggda hjälphandtag, medan andra har extrahandtag som kan justeras och tas bort vid behov.

Slutsats

Generellt resulterar slumpmässiga slipmaskiner i en jämn och fin finish på grund av deras slumpmässiga och cirkulära slipmönster. Dessa använder högkvalitativa slipskivor som gör dem perfekta för olika typer av material som trä, plast, metall och diverse andra saker. Eftersom dessa är ganska mångsidiga har vi tillhandahållit några av de bästa slumpmässiga slipmaskinerna i den här artikeln.

Även om du är ny på sådana slipmaskiner kan du enkelt skilja på dem eftersom deras stora skillnader och alternativ har nämnts tillsammans med dem. Den detaljerade köpguiden i den här artikeln tar dig igenom olika viktiga aspekter relaterade till slumpmässiga slipmaskiner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen