Bästa fågelholken 2022 – Test av olika fågelholkar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Fågelholk Stålgrå

Fågelholk Nyby Pulpettak

Fågelholk Urban

Fågelholk Greta

Klicka här för att se fler fågelholkar.

Bästa fågelholken 2022

De flesta vanliga fåglar gillar att bygga sina bon på en gren eller i en buske men det finns ett antal olika svenska fåglar som faktiskt hellre bor i en naturlig hålighet, t.ex. ett hål i ett dött träd. Dessa typer av fåglar kan ofta anpassa sig för att i stället bo i artificiella håligheter, alltså fågelholkar. Det är mycket viktigt att erbjuda fåglar bonadsplatser i dagens urbaniserade värld, speciellt i stadsområden där det inte finns många naturliga bonadsmöjligheter för de flesta fåglar. Så om du vill hjälpa naturen runt omkring dig samtidigt som du får många spaningsmöjligheter kan vi rekommendera att investera i några riktigt bra fågelholkar.

Det är dock inte så enkelt att köpa den bästa fågelholken på nätet. Det finns ju så många olika modeller i olika prisklasser. Detta gör att det kan bli väldigt svårt att veta vilken fågelholk som passar just dig bäst. För att göra det ännu svårare så brukar affärer endast skriva om de positiva sakerna. Du får alltså inte reda på hela sanningen och när du väl får hem varan är den kanske inte som du tänkt dig. Du vill ju inte spendera en massa pengar på ett verktyg som du inte tycker är bra. Om man inte är så insatt kan det därför bli svårt att välja den bästa fågelholken.

Men det är dock just därför som jag här på Hantverksproffset.se har satt ihop en köpguide för fågelholkar. Jag har nämligen gjort mitt eget fågelholk test. Med hjälp av den här köpguiden så kommer du enkelt att kunna hitta den bästa fågelholken. Jag gjorde den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap av fågelholkar. Jag har testat några olika fågelholkar för mitt fågelholk test. Det är därför jag kan ganska mycket om just fågelholkar. Men jag läste även igenom andra tester och kundrecensioner för att göra en så bra köpguide som möjligt. Med hjälp av all den informationen så byggde jag upp en köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide på fågelholkar så garanterar jag att du kan köpa den bästa fågelholken.

Om du är intresserad av att införskaffa dig lite större fåglar än de som får plats i din fågelholk, nämligen höns, kan jag rekommendera att du kollar in mitt test av hönshus 2022 så att dina nyinförskaffade fågelvänner får en bra bonadsplats.g

Köpguide för bäst i test fågelholk 2022

Det är alltså inte så enkelt att köpa en bäst i test fågelholk på nätet. Jag vet själv att det kan vara väldigt svårt att veta vad som är bäst. Men det är just därför som jag har gjort en egen köpguide. Det finns väldigt många olika saker att tänka på när man ska köpa en fågelholk bäst i test. Men när du ska köpa en fågelholk så är det viktigaste att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa fågelholken 2022:

 • Varför man använder fågelholkar
 • Din gård
 • Storlek
 • Fågeltyp
 • Fågelholkstyp
 • Faror
 • Säkerhet
 • Placering
 • Orientering
 • Ingångshål
 • Materialtyper
 • Lämplig plats
 • Design
 • Extra funktioner

Varför man använder fågelholkar

Om inte ditt mål är ur en dekorativ synvinkel, måste alla fågelhusstrukturer som du tänker använda i trädgården vara enkla. Håll dig med andra ord borta från mycket färg och andra utsmyckningar. Fåglarna bryr sig inte riktigt om allt det ändå. Den bästa typen av fågelholk erbjuder fristad för fåglar och en säker plats att uppfostra och mata sina ungar. De som är placerade högt, samt har skydd, kommer att ge ytterligare skydd mot rovdjur. Om du placerar fågelhuset i närheten av en gren eller annan lämplig abborre kan vuxna fåglar också hålla koll på sina hem och sina barn. Ditt fågelholk måste också erbjuda skydd mot dåligt väder.

Dränering är en annan faktor när du använder fågelholk i trädgården. Vatten som kommer in som ett resultat av vind och regn måste rinna ut snabbt så att de små fåglarna inte blir mättade eller drunknar. På samma sätt är lämplig ventilation ett måste så att fåglarna inte blir för heta på sommaren. Att placera trädgårdsfågelhus borta från vindar och nära träd eller andra strukturer hjälper till med både vatten- och ventilationsproblem. Mest information om fågelholk säger att senvinter till tidig vår är den mest idealiska tiden för att sätta ett fågelholk för trädgårdar på plats.

Fåglar vandrar normalt tillbaka till området och letar efter skydd för att uppfostra sina bröd. När du väl har valt och placerat hemmet kan du erbjuda några lösa häckningsmaterial för dem. Jag gillar att placera dessa i en matare som hänger i närheten. Material bör vara mindre än 15 cm långa och kan bestå av allt från bitar av garn eller tyg till korta pinnar och hår som samlats in från borstar. Det är också viktigt att fågelhusen rengörs årligen. Detta kan göras under lågsäsong när dess invånare har flyttat till varmare platser. Att tömma dem och tvätta med blekmedel hjälper till att desinficera fågelhusen och minimera spridningen av möjliga sjukdomar. Glöm inte att kasta bort restmaterial.

Din gård

Du bör också överväga din gräsmatta och var du kan placera ditt fågelholk. Var uppmärksam på träden i ditt område. Olika fågelarter föredrar att bygga sina bon i olika höjder. Om det inte finns några träd på din fastighet, montera ditt fågelholk ovanpå en stolpe. Detta gör att du inte bara kan placera ditt fågelholk på en höjd som fåglar föredrar, men att placera ditt fågelholk högt från marken ger dina fåglar skydd mot vissa rovdjur.

Storlek

En av de viktigaste aspekterna är att välja ett fågelholk som är rätt storlek för de fåglar som du vill locka. De flesta fåglar som använder fågelholk kallas “hålighetsfåglar” eftersom de kommer att göra sina bon i skyddade håligheter. Dessa fåglar letar instinktivt efter ett hål som är rätt storlek för deras behov och kommer att undvika alternativ som är för stora eller för små. För att ge fågelhuset rätt storlek för dessa fåglar måste du överväga tre olika delar av fågelhuset.

Ingångshål

Ingångshålet till fågelhuset bör vara tillräckligt stort för att fågeln ska kunna passa inuti huset men tillräckligt litet för att rovdjur och mer aggressiva fåglar inte kan. På grund av detta beror storleken på ingångshålet i stor utsträckning på vilken fågelart du vill locka.

Om ditt fågelholk är av trä kan du också ändra ett befintligt hål för fågelholk som passar dina behov. Om ett ingångshål är för litet kan du använda en spadborr för att förstora det. Placera vid behov en liten bit trä över den ursprungliga ingången för att hänga och styra borren och använd sandpapper för att släta bort ojämna kanter. Om ingångshålet är för stort kan du ändra fågelhuset genom att borra ett hål i önskad storlek genom en bit balsaträ och placera det över den ursprungliga ingången.

Ingångshöjd

Förutom ingångshålets storlek kan ingångshöjden också spela en viktig roll. Ingångshöjden avser hur högt uppför ingången är från botten av fågelhuset. För att bestämma detta, mäta från golvet i fågelhuset till ingångshålet. Ingången ska placeras tillräckligt högt för att nyfödda barn inte ska falla ut ur fågelhuset men tillräckligt kort för att de fortfarande ska kunna komma ut efter att de har vuxit.

Golvstorlek

Fåglar kräver tillräckligt med utrymme inne i fågelhuset för att skapa ett bo och lägga ägg och för att barnen ska kunna röra sig bekvämt när äggen kläcks. För att avgöra om det finns tillräckligt med plats för en art, mäta golvstorleken på ditt fågelholk.

Fågeltyp

Vilken typ av fågelholk du behöver beror på vilken typ av fågel du vill locka. Innan du börjar handla ett fågelholk, undersök fåglarna i ditt område. Vissa fåglar häckar inte och kommer inte att lockas av något fågelholk, medan andra fåglar letar efter specifika funktioner när de väljer ett hem. När du väl har bestämt dig för vilka typer av fåglar du vill locka, leta efter ett fågelholk med funktioner som kommer att tilltala den typen av fågel.

Fågelholkstyp

Fågelholk

När de flesta föreställer sig ett fågelholk tänker de på ett litet trähus med topptak. Det lutande taket på dessa fågelholk ger också skugga och låter regn lätt rinna av. Dessa fågelholk är bäst för fåglar som gillar att hålla sina bon väl täckta och borta från andra fåglar. De ska placeras tre till tio meter från marken.

Bonadsholk

Bonadsholkar kan verka enkla, men många fågelarter älskar dem. Dessa fågelholk har en lådliknande design med ett stort tak som ger skugga och skydd mot regnet. Dessa lådor är också djupare än andra fågelhustyper och ger extra utrymme för större fåglar. Fågelholkar ska placeras ungefär fyra till sex meter från marken.

Dekorativa fågelholk

Dekorativa fågelholk kan användas för att ge charm och karaktär till din inredning inomhus eller utomhus. Många tillverkare har ett brett utbud av stilar från rustik till modern. Medan många av dessa hus fortfarande kan användas för att locka fåglar, är de främst avsedda att vara en dekorativ accent i ditt utrymme.

Faror

Avelsäsongen kan vara en farlig tid på året för fåglar eftersom det finns ett antal rovdjur som kommer att byta på ägg, kläckar och till och med föräldrafåglar som är mer utsatta när de ser efter sina kycklingar. Se till att dina fågelholkar är en säker tillflyktsort från dessa rovdjur, som kan inkludera katter, möss, råttor, ekorrar och till och med större fåglar som skatter, kråkor och rovfåglar.

Välj en fågelholk som har ett litet hål vilket gör det svårare för rovdjur att komma in och komma in på fåglarna inuti. Rovdjur tuggar ibland runt hålet för att göra det större, så fixa fågelholkar på utsidan för att förhindra detta och stoppa större fåglar som kommer in i fågelholkar. Du kan också använda fågelholkar för att modifiera en befintlig fågelholk om du vill locka olika fågelarter.

Du kan också montera ett rör vid ingången till fågelholken; fåglar har inget emot att använda röret för att komma åt boet, men rovdjur kommer att ha svårare att sträcka sig genom röret för att nå fåglarna inuti. En enkel bit av PVC eller gummislang räcker och vissa fågelhusleverantörer gör rör som är kamouflerade för att se ut som grenarna på ett träd. Vissa rovdjur som ekorrar och katter kommer att sitta ovanpå ett fågelholk för att nå fåglarna inuti. Välj en fågelholk med ett tak som sträcker sig framför lådan så att rovdjur får svårare att luta sig över och nå inuti. Ett långt tak ger också bättre skydd mot vind och regn och ger skugga på soligare dagar.

Många fågelholk är försedda med sittpinnar som du kanske tycker är praktiska för fåglar men faktiskt kan vara farliga. Fåglar behöver inte abborre för att komma åt ett fågelholk men ett rovdjur kan använda det som någonstans att balansera på när de försöker nå inuti lådan. Om din fågelholk kommer med abborre, ta bort den innan du sätter upp den. Se till att du placerar din fågelholk på en plats där rovdjur inte lätt kan komma åt den. Montera den idealiskt 3 meter från marken och bort från överhängande grenar från vilka rovdjur kan hoppa på huset. Jag har några råd om var du ska placera ett fågelholk.

Det finns ett antal sätt som du kan förhindra att rovdjur kommer in i din trädgård och oroar fåglar. Se till att du rengör fågelmatare och bord och områdena runt dem för att motverka råttor och andra skadedjur. Under häckningssäsongen kanske du vill sluta mata nötter som lockar ekorrar. Och det finns en rad kattavskräckande medel på marknaden samt några DIY-lösningar. Det kan vara hjärtskärande att hitta en familj av fåglar som förstörs av rovdjur, men genom att följa dessa enkla tips bör du kunna ge en säker plats för fåglar att uppfostra sina ungar.

Säkerhet

Barnfåglar och deras föräldrar är som mest utsatta, så om du tillhandahåller en fågelholk för dem är det viktigt att se till att det är en säker miljö för att få upp unga kycklingar. Rovdjur, dåligt väder och sjukdomar kan alla utgöra en fara för familjer med unga fåglar och dessa tips hjälper dig att göra din fågelholk till en säkrare plats. Ta bort eventuella sittpinnar från fågelholken. Fåglar behöver dem inte och de är en användbar plats för rovdjur att få tillgång till fågelholken. Träna husdjur att hålla sig borta från fågelholken. Vattenpistoler och andra avskräckande medel kan användas på ekorrar för att förhindra att de går nära din fågelholk.

Välj en fågelholk med den minsta öppningen för den art du vill bo i lådan. Om hålet är för stort kommer rovdjur att ha det lätt att komma i lådan och stjäla äggen eller skada de unga kycklingarna. Placera fågelholken borta från buskar och buskar där rovdjur kan gömma sig för att bakföra lådan. Håll fågelholk borta från dina fågelmatningsområden, så det är ingen konflikt, särskilt med större fåglar. Välj en fågelholk som är gjord av naturmaterial och i en färg som smälter in i omgivningen vilket gör det svårare för rovdjur att upptäcka. Din fågelholk bör ha ventilationshål i toppen så att frisk luft kan cirkulera och huset inte blir för varmt. Om din fågelholk inte har några hål borra några hål i varje hörn.

Placera fågelhuset så att det inte vetter direkt mot solen eller den rådande vinden och vinkla det så att regn inte kan rinna in i det. Använd inte fågelholkar som är gjorda av metall eller andra isolerande material. De kommer att komma outhärdligt heta och kommer också att vara synliga för rovdjur. Se till att fågelholkens utsida endast är målad med fågelvänlig blyfri färg, fläck eller lack. Använd inte färg på insidan av fågelholken. Fågelhuset bör vara tillräckligt stort för att förhindra överbefolkning när kycklingarna har fötts. Inte bara kommer fåglarna att vara obekväma utan de kan kvävas.

Placering

När du väl har din fågelholk måste du bestämma var du ska lägga den. Var du placerar din fågelholk beror också på vilken typ av art den är avsedd för. Du bör försöka få din fågelholk installerad till november om du vill att den ska användas året därpå – detta ger fåglar tid att vänja sig vid den innan häckningssäsongen – även om du kan sätta upp dem så sent som i februari. Det kan dock ta flera år innan en ny låda används så ha tålamod. Försök att placera lådan i skuggan av byggnader eller träd. Om detta inte är möjligt vänd mot rutan mellan norr och öst så att den undviker starkt solljus och de våtaste vindarna.

Se till att det finns en tydlig flygväg in i boet och ingången är fri från röran. Luta lådan något framåt så att regn slår på taket och studsar av. Sparvar och star använder häcklådor placerade högt uppe under takfoten. Du kan placera två eller tre av dessa på samma sida av huset eftersom dessa fåglar häckar i lösa kolonier. Se till att de är placerade borta från var några svalor brukar bo. Öppna lådor för Rödhakes eller gärdsmygar måste vara lågt nere och dolda i vegetation. Hackspettens nästa lådor ska vara högt uppe på en trädstam och borta från störningar.

Hösten är den bästa tiden att sätta upp boet. Många fåglar kommer att leta efter en lämplig plats att roosta eller mata på hösten och vintern. Använd inte naglar för att fästa boet på ett träd som kan skada det. Använd en nylonbult eller bindtråd runt stammen eller grenen. Kom ihåg att träd växer såväl i höjd som höjd så att du måste kontrollera fixeringen vartannat år. Även om du vill placera din fågelholk utom räckhåll för rovdjur måste du ändå ge enkel åtkomst för människor så att den kan observeras och rengöras.

Om det finns gott om naturlig mat kan två lådor nära varandra ockuperas av samma art om de ligger vid kanten av angränsande territorier. Även om detta ofta händer på landsbygden är det sällsynt i trädgårdar och du ser normalt bara ett häckande par av någon art. Undantagen från detta är sparvar och svalor som häckar i kolonier. Genom att sätta upp olika lådor kan du locka flera olika arter. Du kan också köpa boboxar komplett med kameror så att du kan njuta av ett verkligt naturprogram direkt från din trädgård!

Orientering

Pålmonterad

Ett postmonterat eller fristående fågelholk är ett utmärkt sätt att inkludera ett fågelholk i din trädgård, även om du inte har många träd eller staket som du kan montera ditt nya fågelholk på. Eftersom dessa fågelholk vanligtvis är väldigt höga i luften när de har monterats finns det ofta ett system som gör att du kan sänka ner dem på stången så att du kan kontrollera om det finns ägg och tömma eventuella gamla bon. Om du inte köper ett fågelholk som har den här funktionen måste du använda en stege för att tömma boet varje säsong.

Väggmonterad

När du har gott om träd eller ett staket i din trädgård där du kan montera ett fågelholk, är ett väggmonterat alternativ ett utmärkt val. Dessa har vanligtvis ett litet hål eller en krok i ryggen genom vilken du kan placera en spik som du har spikat i trädet eller staketet. De är väldigt lätta att lyfta ner så att du kan titta in i boet eller tömma ut på hösten, och de kan placeras i olika höjder i din trädgård för ett attraktivt och intressant utseende.

Hängande

Hängande fågelholk är mycket populära eftersom de inte bara kan hängas från träd utan också från taköverhänget på din veranda. Detta kan locka fåglar att komma närmare ditt hem så att du kan se dem. Det är viktigt att se till att materialet som används för att hänga upp ditt nya fågelholk är robust, eftersom naturliga fibrer kan ruttna med tiden och sätta dina fåglar i fara. Det är en bra idé att se till att du kontrollerar hängmaterialets skick varje år innan fåglar häckar i ditt fågelholk. Vissa människor byter ut alla naturfibrer med en bit metall eftersom det inte går sönder under häckningssäsongen och det ger dig sinnesfrid.

Ingångshål

Ett enda

Det finns många typer av fåglar som är mycket territoriella, och att använda ett fågelholk som bara har en post är den bästa idén för dem. Denna typ av fågelholk är i allmänhet vad människor ser för sig när de pratar om att köpa ett fågelholk till sin trädgård. De kan finnas i många olika stilar och unika former, men eftersom det bara finns en enda post kommer denna typ av fågelholk bara att kunna hysa en familj av fåglar varje häckningssäsong. För att få ett intressant utseende, eller för att uppmuntra kommunala fåglar att bo i dina ensamresande hem, försök att gruppera ett antal av dem.

Flera olika

Även om det finns många fåglar som föredrar att bygga bo själva och inte vill ha några andra fåglar i närheten, är vissa fåglar mer samhällsorienterade och kommer att klara sig bra i ett fågelholk som har flera poster. Om du vill kunna erbjuda häckar utrymme för många fågelfamiljer utan att ha flera fågelholk inrättade runt din trädgård, är det här en bra idé eftersom det gör att många fågelfamiljer kan bo samtidigt och på samma plats runt ditt hem. Medan dessa typer av fågelholk i allmänhet är mycket dyrare än sådana som är avsedda för endast en enda fågelfamilj åt gången, älskar husägare som har dem att det finns fler fåglar som kommer in och ut ur fågelhuset under dagen.

Materialtyper

Keramisk

Keramiska fågelholk är gjorda av stengods och är gjorda av lera som har bakats och glaserats. De skjuts vanligtvis vid otroligt höga temperaturer. Detta hjälper till att minska risken för att vatten sipprar genom utsidan av fågelhuset och kommer in i boet, och det säkerställer också att fågelhuset kommer att kunna stå upp mot extrema element. Tyvärr kan keramiska fågelholk spricka om de utelämnas i mycket kallt väder och de kan också skadas om du lider av extrema temperatursvängningar där du bor. Det betyder att det är bäst att ta in dessa fågelholk på vintern så att de inte skadas av att de lämnas utanför.

Plast

Plast kan få ut att se ut som andra material, men det är i allmänhet betydligt billigare. Genom att använda detta material kan du spara pengar när du handlar efter fågelholk. Tyvärr är plast inte lika tåligt eller realistiskt som andra material, och därför kan du behöva byta ut ditt fågelholk av plast regelbundet eftersom det kan spricka och bryta från antingen förkylning eller något som bankar in i fågelhuset. Dessa fågelholk är vanligtvis lättare än de som är gjorda av andra material, vilket är en stor tillgång om du är orolig för vikten av att ditt fågelholk av misstag bryter eller skadar en gren i ditt träd.

Trä

Den vanligaste och populäraste typen av material som används för att skapa ett fågelholk är trä, och det finns ett antal fördelar med att använda detta material. Naturligt trä isolerar inte bara mycket bra så att din familj och fåglar inte utsätts för extrema temperatursvängningar, men trä är mycket hållbart och andas. Det betyder att dina fåglar kommer att kunna njuta av frisk luft och så länge träet inte är målat behöver de inte hantera kemikalier i sitt hem.

Även om det kan vara mycket frestande att måla ett fågelholk i ljusa färger, är det bäst att avstå från att göra det eftersom det i allmänhet lockar oönskad uppmärksamhet åt fågelhuset och det kan leda till att farliga kemikalier är nära att utveckla ägg och spädbarn. Ett problem med träfågelhus är att ekorrar kan tugga genom själva träet och förstora hålet som fåglarna använder för inträde. När detta händer är det mycket vanligt att ekorrar sparkar fåglarna ur boet och flyttar in för sig själva.

Metall

Medan fågelskåp av metall är mycket attraktiva att titta på och lägger till en intressant rustik känsla i din trädgård, är det viktigt att noga överväga vilken typ av metall du planerar för ditt fågelholk, samt var huset kommer att ligga. Det största problemet med metall är att solen kan värma upp dessa fågelholk till extrema temperaturer som faktiskt kan döda fåglarna inuti. Dessutom, om metallen är reflekterande, är det mycket mer sannolikt att locka rovdjur till boet. Medan ekorrar inte kan tugga sig in i fågelholk av metall kan det vara mycket farligt att placera en i den heta solen. Fågelholk i aluminium kommer inte med samma antal problem som de som är gjorda av rostfritt stål eller andra metaller.

Harts

Fågelholk som har tillverkats av harts är inte nödvändigtvis den mest miljövänliga typen av fågelholk som finns på marknaden, men de är mycket hållbara och kommer att hålla länge. De klarar också temperatursvängningar utan att skadas, och de är så lätta att du vanligtvis kan hänga dem var som helst utan att oroa dig för om de inte kommer att bryta föremålet där du har hängt dem. Hartsfågelhus kan formas och färgas så att de ser ut som olika material, så du kan köpa ett som är i din budget men som fortfarande är mycket attraktivt.

Tyg

Även om det inte är nästan lika vanligt som andra typer av material för fågelholk, är tyg fortfarande ett livskraftigt alternativ, beroende på vilken typ av fågel du vill locka och var du ska hänga ditt fågelholk. Om du vill att ditt tygfågelhus faktiskt ska locka fåglar, är det viktigt att du hänger det i ett område där det kommer att skyddas från väder och vind. annars blir det väldigt vått snabbt under regn. Problemet med att antingen hänga ett tygfågelhus nära ditt hem eller att hänga det på din veranda så att det skyddas av ett tak är att fåglar ofta inte vill komma så nära ett hus. Av denna anledning används tygfågelhus ofta främst för dekoration istället för att vara en livskraftig plats för fåglar att bo.

Kalebass

Även om inte alla uppskattar utseendet på ett kalebassfågelhus, har detta ursprungliga fågelholk ett antal fördelar som säkert kommer att behaga alla familjer som vill locka fler fåglar till sin trädgård. Överraskande har kalebassfågelhus i allmänhet en högre beläggningsgrad än andra typer av fågelholk och de lockar fåglar betydligt snabbare när du har placerat den här typen av fågelholk i din trädgård.

De erbjuder otrolig isolering vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att dina fåglar blir för varma eller för kalla på grund av temperatursvängningar. När svalor häckar i kalebassfågelhus har det i många studier bevisats att de kommer att få högre reproduktionsframgång än om de kapslade i trä- eller aluminiumhus. Dessa fåglar kan lägga större kopplingar i ett fågelholk som är gjord av kalebasser, och deras ungar kan fly mer framgångsrikt.

Lämplig plats

Varje art kommer att ha olika typer av livsmiljökrav, och detta inkluderar platsen för häckningsplatsen. Som ett exempel föredrar blåmesarett hus som ligger i ett område som är omgivet eller vetter mot ett öppet fält. Detta beror på att denna typ av plats kommer att göra det lättare för dem att snabbt jaga efter insekter som kommer att användas för att mata sina ungar. Blåmesar föredrar ett hus på ett stativ med små träd eller i en kratt. Husnyckeln föredrar sitt hem att hänga av grenen av ett litet träd, i ett öppet område. Svalan föredrar att deras hus ligger ovanpå en säker stolpe, i ett öppet fält eller gräsmatta. Svalan hittar en plats som ligger nära vatten, vilket gör det lättare för dem att jaga efter vatteninsekter som de kan använda för att mata sina ungar.

Hur man lockar häckande fåglar till ditt fågelholk

Att lägga till ett fågelholk i din trädgård och titta på när ett par fåglar går vidare och använder huset för att uppfostra sina ungar är en upplevelse som ingen annan, särskilt för den ivriga fågeln. Men inte alla arter av fåglar kommer att använda ett fågelholk. Detta inkluderar mycket populära fåglar som domherrar. Ändå finns det mer än tillräckligt med vanliga fåglar som häckar i dessa hus som definitivt kommer att göra det värt att lägga till ett hus i din trädgård. Det finns ungefär trettio arter av fåglar i alla delar av landet som är håltagare. Detta innebär att dessa fåglar föredrar att de häckar i fågelholk.

Men att bara placera ett fågelholk i din trädgård är inte tillräckligt för att locka invånare. Det finns många faktorer som du måste tänka på som uppmuntrar fåglar att kalla ditt fågelholk sitt nya hem. När ett par häckande fåglar har hittat ditt fågelholk är det mer benägna att kalla det hem varje säsong. Så för att komma igång är det första du behöver göra för att ditt fågelholk ska bli vant den här säsongen att välja rätt plats.

Design

Förutom att placera huset på det perfekta läget, kommer varje art också att kräva en specifik typ av design. Svalor föredrar vanligtvis att bo i en gemenskap med många fåglar. På grund av detta är det mer benägna att välja ett fågelholk i lägenhetsstil. Husnyckeln kommer att bo i ett litet, enstaka hus och vill inte bo i närheten av andra fåglar, inte ens andra husrosor. Blåmesen lockas av enkelrumshus som vanligtvis är femtio meter från varandra. Oavsett vilken typ av hus du väljer, se till att det är av trä. Det ska också vara väl ventilerat på toppen, komplett med dräneringshål i golvet. Det bör färgas eller målas i en jordton. Om du försöker attrahera svalor måste du dock använda hem som är gjorda av torkade kalebasser eller aluminium och målade i ljusvitt, vilket hjälper till att hålla huset svalare genom att reflektera värmen.

Monteringsalternativ

Det finns många olika stilar och typer av hus att välja mellan, som alla kan monteras på olika sätt. Vissa hus måste vara väggmonterade. Denna typ av hus är vanligtvis fäst vid ett staket, vägg eller träd. Husets baksida är antingen ansluten till vad du fäster den på eller skruvas in. Pålmonterade alternativ är mycket populära eftersom de ger fåglar skydd mot rovdjur.

Dessa enkla hus har en bas som kläms fast direkt på toppen av stolpen. Hängande hus är mycket mångsidiga och kan hängas på en fågelstångmatare eller en gren. Den här typen av hus kommer att svänga lätt i vinden, så du måste se till att den hängs upp av en mycket hård sladd som inte kommer att bryta under belastningen på häckande fåglar.

Lågt underhåll

Om du vill kunna rengöra huset ordentligt när fåglarna har lämnat boet, leta efter en modell som är lätt att ta isär eller en som levereras med en stor avtagbar panel som gör att du kan komma åt insidan. Underhåll i slutet av varje säsong är ett måste för att förhindra spridning av sjukdomar och för att undvika att locka gnagare.

Hushållning

Varje fågelholk måste ha en rengöringsdörr eller panel. På hösten, när du är säker på att unga fåglar har gått, öppnar du rengöringspanelen och tar bort alla häckande material. Att ta bort gamla häckningsmaterial minimerar problem med kvalster och fågellöss och kommer att avskräcka möss från att häcka i lådan under vintern. Helst är det bäst att rengöra häcklådor så snart nyfödda har lämnat. Detta säkerställer ett rent hålrum för fåglar som kan lägga en andra koppling ägg under samma säsong.

Extra funktioner

Inlägg ingår

Om du vill ha ett fristående fågelholk i din trädgård och behöver få det på ett inlägg, är det en bra idé att handla en som medföljer inlägget. Detta gör det mycket enkelt att få ditt fågelholk installerat direkt med mycket minimal ansträngning, och du kan börja locka fåglar till din trädgård omedelbart. Annars måste du gå till affären för att köpa ett inlägg och se till att det passar ditt fågelholk.

Monterad

Även om vissa människor älskar utmaningen och det roliga med att sätta ihop sitt fågelholk innan de hänger upp det ute, om du vill göra det så enkelt och snabbt som möjligt att attrahera nya fåglar, är det en bra idé att välja ett fågelholk som är redan monterad. Det betyder att så snart du får ditt nya fågelholk kan du installera det direkt, utan att ta dig tid att montera det. Dessutom minskar behovet av att ha specifika verktyg till hands för att kunna slutföra detta arbete.

Dräneringshål

Chansen är mycket god att vatten under extrema regnstormar kommer att komma in i ditt fågelholk. Av denna anledning är det en bra idé att leta efter ett fågelholk som har dräneringshål. Detta hjälper till att vattnet lätt rinner ut ur huset så att boet, äggen och ungarna inte är i vatten. Att vara kvar i ett vått eller fuktigt fågelholk kan vara mycket farligt för unga fåglar, och det kan till och med orsaka dödsfall. Utan denna funktion måste du se till att ditt fågelholk skyddas mot regn.

Ventilationshål

Även om inte alla fågelholk erbjuder ventilationshål, kan extrem värme vara mycket kvävande och farlig för fågelfamiljer. Det är därför det är en bra idé att överväga att köpa ett fågelholk som har den här funktionen. När du väljer ett fågelholk med ventilationshål behöver du inte oroa dig för om dina fåglar kan få frisk luft under dagen, eftersom även den minsta brisen kommer in i fågelhuset genom dessa hål.

Taköverhäng

Det är mycket vanligt att fåglar sitter i hålet i fågelhuset eller på en pinne precis utanför hålet så att de kan kartlägga sitt territorium och se till att de inte är i fara. När du väljer ett fågelholk med taköverhäng ger du din familj av fåglar en säker och torr plats att sitta under. Annars kommer dina fåglar att utsättas för dåligt väder när de sitter på sin pinne eller i sitt ingångshål, och det kan vara mycket farligt.

Solitt trä

Eftersom trä är ett så underbart material för fågelholk att göra av är det en bra idé att köpa en som är gjord av massivt trä. Du kommer att njuta av alla fördelar med trä utan att behöva oroa dig för farorna med att andra material skadar dina fåglar. Dessutom håller trä mycket länge, så det finns ingen oro för att en del av ditt fågelholk kommer att falla sönder eller behöver byta ut delar. När du köper ett fågelholk i massivt trä är det viktigt att komma ihåg att du med stor sannolikhet kommer att spendera mer pengar än om du skulle köpa en gjord av ett annat material. Men på grund av kvaliteten på dessa fågelholk bör din investering vara länge.

Avtagbar rengöringspanel

Varje höst, när dina fåglar flyttar, är det en bra idé att tömma ut fågelhuset och se till att alla röra som finns kvar är borta. På det här sättet, på våren när de återvänder, kommer de att ha en ren fågelholk. Medan vissa människor inte utför denna åtgärd för sina fåglar, om du försummar att göra det kommer dina fåglar att bygga bo i en smutsig låda. För att göra denna process så enkel som möjligt är det en bra idé att välja ett fågelholk som har en avtagbar panel så att du enkelt kan komma in och städa ut fågelhuset. Annars kan det vara mycket svårt att slutföra den här uppgiften och mycket lättare att lämna den ångrad, vilket kommer att orsaka stora problem på våren och till och med få fåglar att inte bo i ditt fågelholk.

Handgjord

Det är väldigt enkelt att köpa kommersiellt tillverkade fågelholk på många platser, men om du vill ha något som har skapats med omsorg och uppmärksamhet på detaljer är det en smart idé att leta efter en som är handgjord. Det är viktigt att vara beredd att spendera lite mer pengar för denna typ av fågelholk, men du kommer också att kunna vara lugn så att det sannolikt kommer att hålla länge eftersom det inte borde vara några problem med konstruktionen.

Estetik

Om du placerar huset i din trädgård eller framför ditt hem kommer husets design att vara viktig att använda. Naturligtvis måste designen både fungera för att locka fåglar för att häcka och försköna ditt landskap.

 

Lista över de bästa fågelholkarna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Häckningstider för fåglar

Att veta när fåglar häckar i fågelholk kommer att vara avgörande för fågeln som vill locka nya häckande fåglar till sin trädgård. Hus kan ge hålande häckande fåglar det perfekta stället att bygga ett bo och en säker plats för att vårda nybörjare. Dessutom kan andra arter använda ett fågelholk som skydd mot väder och vind under vintermånaderna. Men om du inte har huset uppe vid rätt tidpunkt kan du enkelt missa årets häckningssäsong, så att ditt fågelholk kommer att vara ledigt till nästa vår. Så när häckar fåglar? Vilken månad ska du damma av eller städa ut dina fågelholk för att förbereda dig för den kommande säsongen? Läs vidare för att ta reda på det.

Häckningssäsong

Om du är nybörjare av fågelskådning måste du göra din forskning eftersom olika fågelarter häckar vid olika tidpunkter. Fåglar är väldigt smarta, så de kommer att börja undersöka och leta efter området för eventuella häckningsplatser för att göra anspråk på deras territorium eller planera deras fängelse redan i januari. I vissa fall kommer fåglar också att börja denna process i februari. Andra arter börjar inte häcka förrän långt senare på säsongen, men de kan fortfarande söka efter dessa skydd för att komma ifrån dåligt väder, frysningstemperaturer eller för att fly från rovdjur. Arter som föds upp flera kullar om året kommer att börja häcka tidigare, men om du inte har ett hus klart när en fågel är redo att lägga ägg kan de komma tillbaka senare under säsongen för att lägga ytterligare en kull.

Attraherar fåglar

Om du vill locka fåglar, gör din forskning och ta reda på vilken typ av hus som passar varje art och använd bara de bästa fågelhusen. Kolla in fågelhusrecensioner för att ta reda på vilka hus som fick höga betyg från erfarna fågelskådare och lärde dig hur man ordentligt hänger ett fågelholk för att göra det mer tilltalande för scouting fåglar, tidigt på säsongen. Vissa fågelholkar är speciellt utformade med tanke på handleder, så den kommer att ha en mindre entré och en hållbar design som håller dessa fåglar säkra och skyddade under häckningssäsongen.

Bästa tiden

I verkligheten finns det verkligen inte en dålig tid att sätta upp ett fågelholk. Den bästa tiden att ställa in en är så snart du har dem i ditt ägo. Även om det inte är riktigt häckningssäsong kan du fortfarande sätta upp ditt fågelholk för att ge scoutfåglar möjlighet att kolla in huset och avgöra om det passar deras behov för den kommande häckningssäsongen. Dessa hus kan också användas under den kallare säsongen för att ge välbehövligt skydd och skydd för övervintrande fåglar under snön och regnperioden. Det är dock viktigt att du städar huset i slutet av vintern för att se till att det är rent och klart för den kommande häckningssäsongen.

Artspecifika häckningstider

Om du är en fågelskådare som bara vill ge ett fågelholk till en viss fågelart, som blåmesar eller svalor, kan du undersöka lite och prata med andra fågelskådare i ditt område för att ta reda på vad den genomsnittliga tiden för år dessa fåglar tenderar att dyka upp. Om detta är ditt första år att lägga ut ett hus, se till att du noterar när häckande fåglar dyker upp. Eftersom fåglar tenderar att bo vid samma tid varje år, kommer detta att hjälpa dig att vara bättre förberedd för nästa säsong. I de flesta fall är det bästa att ha ett hus ute och vara klart senast den första veckan i februari, särskilt om du bor i en varmare del av landet.

Hur man lockar fåglar till en fågelholk

Häckande fåglar är givande att titta på. Få fem viktiga experttips för hur man lockar fåglar till ett fågelholk och lär sig vilka fåglar som häckar i hus. Det finns få fågelskådningsupplevelser som är mer givande än att sätta upp ett fågelholk och få ett par fåglar att välja det som sitt hem för att uppfostra unga. Men att skapa ett framgångsrikt fågelholk är inte så enkelt som “bygg det och de kommer.”

Det finns flera viktiga faktorer att tänka på som ger dig den bästa chansen att locka fåglar till ett fågelholk. Inte alla bakgårdsfåglar använder hus, inklusive många populära arter som gråsparvar, orioler och guldfinkar. Men tillräckligt många vanliga fåglar häckar i fågelholk för att göra det värt att ställa in några för att se vad som händer.

Välj en bra häckande plats

Varje fågelart har olika livsmiljökrav, och detta inkluderar den miljö de väljer för häckning. Till exempel är den bästa platsen för ett blåmeshuset område som vetter mot eller omges av öppna fält, där insekterna de äter och matar till sina ungar är rikliga. Blåmesar är tvärtom. De föredrar hus i en kratt eller ett stativ med små träd och buskar. Gärdsmygar som deras hus att hänga från ett litet träd i en mer öppen gård. Svalor väljer lägenhetshus placerade på en hög stolpe mitt i en gräsmatta eller ett öppet fält. Och svalor vill vara nära vatten där de kan hitta vatteninsekter att äta och mata till sina ungar.

Korrekt design

Förutom specifika livsmiljöer kräver olika fågelarter också olika typer av fågelholk. Svalor gillar att bo i samhällen med många fåglar av sin art. Därför fungerar ett hus i lägenhetsstil eller flera häckande kalebasser bäst. Gärdsmygar bor i enkla, små hus och föredrar att inte ha andra gärdsmygar i närheten.

Sialior kräver enrumsbostäder, vanligtvis 50 till 75 meter från varandra. Oavsett vilken typ av fågelholk du använder är trä det bästa materialet. Husen bör också ha ventilation runt toppen och dräneringshål i golvet och vara målade eller färgade i en jordton. Undantaget är svalans hus, som ofta är gjorda av aluminium (eller torkade kalebasser) och målade vita för att reflektera värmen.

Rätt höjd

Den sista faktorn att tänka på är att häckande fåglar föredrar sina hus i olika höjder. Hus till storsvalor måste vara cirka 5 till 7 meter över marken. Trädänder och skrikugglor behöver också höga hem, 4 till 10 meter höga. För blåmesar, säkra huset till en stolpe 2 till 4 meter över marken. rens föredrar dem 6 till 10 meter över marken och hänger i ett träd.

Blåmesar är mest sannolikt att bo i hus som är 4 till 8 meter över golvet i en tjocklek. Även om du följer dessa fem krav kommer inte alla fågelholk att lyckas. Det bästa rådet om hur man lockar fåglar till ett fågelholk är att erbjuda flera hus av flera slag. Då är chansen god att du har några bevingade hyresgäster att beundra kommer häckningssäsongen.

Hur man målar en fågelholk

De flesta fågellådor är gjorda av trä och kommer att vara bra när de hängs upp i sitt naturliga tillstånd, eftersom obehandlat omålat trä mest liknar fåglarnas naturliga häckningsmiljöer. Eftersom tryckbehandlat trä inte rekommenderas för fågelholkkonstruktion kan du välja att måla din för att bevara den och förlänga dess livslängd. En målad fågelholk kan också göra en intressant funktion i din trädgård. Omålade fågelholk av lövträ, som de som är gjorda av ceder eller cypress, tål vädret ganska bra och kan hålla i upp till 15 år. Men fågelholk av barrved av furu eller plywood kan ruttna snabbt i vått väder och kan därför vara längre med en färgfärg.

Fåglar är inte så noga med sitt boende och kommer gärna bo i en målad fågelholk. Det kan vara kul att måla en fågelholk så att den liknar ett riktigt hem eller till och med en pub eller en husvagn, men tänk på att ditt handarbete inte alltid kan beundras eller uppskattas av vilda fåglar, och ett nytt fågelholk kan till och med sätta din trädgård fåglar i riskzonen.

En mycket färgglad fågelholk kan vara iögonfallande för rovdjur eller den kan avskräcka fåglar från att använda den helt och hållet som kan välja att använda mer naturliga platser i närheten. Mörkfärgade fågellådor absorberar värme och temperaturen inuti kan stiga till farliga nivåer på varmare dagar, antingen kväva kycklingarna inuti eller uppmuntra tillväxten av giftiga bakterier. Välj ljusa färger som speglar värmen och placera ditt fågelholk på en skuggig plats om möjligt.

Vad är tryckbehandlat trä?

Tryckbehandlat trä produceras genom att tvinga kemiska konserveringsmedel in i träet. Konserveringsmedlen tränger djupt in i virket vilket gör det mer hållbart och klarar skador och exponering för elementen. Trä som behandlas på detta sätt är underhållsfritt och perfekt för terrass, staket och trädgårdsmöbler och de flesta utomhuskonstruktioner i trä. Tryckbehandlat trä kan också behandlas med fungicider och bekämpningsmedel, och även om det inte finns några avgörande bevis för att restgaserna från behandlingen kan skada vilda fåglar rekommenderas att boboxar konstrueras av obehandlat trä.

Om du köper eller gör en fågelholk är det bästa träet att använda är lövträ som ek, bok eller ceder. Leta efter trä som är mellan 1,5 och 2 cm tjockt för att ge fåglarna den isolering de behöver för att hålla varma. De bästa färgerna att använda är dämpade, naturliga färger som smälter in i omgivningen i din trädgård. Brunt, grönt eller grått är perfekt om din låda är dold bland lövverk, eller om du kan måla den för att matcha staketet eller väggen du fäster den på. Om din fågelholk kommer att placeras bland blommor kanske du vill välja ljusare färger. Oavsett vad du väljer, undvik metalliska, fluorescerande eller iriserande färger som kan innehålla skadliga tillsatser.

Se till att du använder en vattenbaserad latexfärg och undvik blybaserade färger eller kreosot som är giftiga för både fåglar och andra vilda djur. Försök använda miljövänliga, organiska färger och fläckar som är snälla mot miljön och snälla mot fåglar. Måla inte inuti lådan eller runt ingångshålet, eftersom fåglar kan haka i det och få i sig flisor av färg. Klarfilmbehandlingar som skalack, lack eller lack bör inte användas eftersom solljus och fukt kommer att få dem att spricka, blåsas och skalas.

När du har målat din fågelholk, låt den torka ordentligt i några dagar innan du hänger upp den. Detta innebär att potentiellt giftiga ångor har tid att spridas. Du bör helst måla en fågelholk i slutet av sommaren som ger tillräckligt med tid för att färgen ska härda helt innan nästa vår. När du rengör boet i slutet av varje häckningssäsong, kontrollera färgen och om den skalar eller har flisat ner den och måla om den vid behov. Detta hjälper till att hålla ditt fågelholk i gott skick så att det håller längre. Så länge du väljer färger och färger noggrant kan en välmålad fågelholk ge ett attraktivt hem för fåglar som de mer än gärna vill flytta in i och höja sina kycklingar.

Hur man rengör ett fågelholk

När man ska rensa ut fågelholk

De flesta husägare och fågelskådare i trädgården älskar när en fågel bestämmer sig för att göra ett bo i sin trädgård eller i ett av deras nya fågelholk, eftersom detta gör det möjligt för dem att observera föräldrarna som tar hand om sina ungar, och de kan titta noga på när de nyblivna växer lämna boet någon gång. Men när rensar du ut fågelholk? Hur vet du när en familj har lämnat boet för säsongen? När du väl har bestämt att huset är ledigt är det viktigt att städa det för att förhindra spridning av sjukdomar och bakterier. Att rensa bort det kommer också att avskräcka gnagare från att ta hemvist inne.

Hur länge ska du vänta med att städa ett fågelholk?

Att lägga till ett fågelholk eller två i din trädgård kan vara väldigt spännande, särskilt om du har barn och du är angelägen om att uppmuntra deras intresse för fågelskådning i trädgården. Med rätt typ av fågelholk och en fantastisk bakgårdsmiljö som är mycket tilltalande för det lokala djurlivet, har du garanterat ett häckande par fåglar som sätter upp butik i ett av dina fågelholk. Men i slutet av säsongen finns det några viktiga steg du måste ta som kan hjälpa till att minska riskerna för gnagare, skadedjur, insekter och parasiter från att ta över fågelhuset efter att fåglarna har lämnat boet.

Om det här är första gången du har invånare i ditt fågelholk i din trädgård, kanske du inte vet hur länge du ska vänta innan du städar det, eller de tecken som tyder på att en familj har lämnat huset för säsongen. Att städa ut ett fågelholk är en mycket viktig del av att ta hand om dina trädgårdar och se till att de kommer tillbaka nästa säsong.

Timing är allt

Om du älskar att titta på fåglar som besöker din trädgård hela dagen, har du förmodligen redan ett par fågelholk uppe och redo för den kommande säsongen. Om en fågel kallar ett av dessa hus sitt hem, vill du se till att huset städas väl och redo att gå under vintermånaderna när de lämnar boet, om du är någon som vill ge en trevlig plats för att hjälpa övervintra fåglar att hålla sig varma och skyddade under dåligt väder. Vissa fåglar kommer att ha flera kullar per säsong, vilket kan göra det svårt att avgöra när en fågel har lämnat huset för gott. Rätt tid att städa ut ett fågelholk beror på aktiviteten i din trädgård. Håll koll på huset och se till att du inte märker några fåglar som kommer eller går i minst sju dagar innan du bestämmer dig för att ta ner det och ge det en bra skrubbning.

Om du fortfarande inte är säker på om huset är ledigt kan du försöka knacka försiktigt på taket eller husets sidor och lyssna noga efter eventuella kinder eller lyhörd ljud. Ta sedan en titt inuti huset genom en avtagbar sidopanel eller taket för att leta efter nyblivna. Om fåglarna fortfarande finns i huset, byt ut panelen eller taket och vänta ytterligare sju dagar innan du kontrollerar huset igen. Detta ger fåglarna gott om tid att packa ihop och gå.

Städningsprocessen

Om du har bestämt att det är säkert att ta ner huset för städning, börja med att samla alla förnödenheter som du behöver för att få jobbet gjort, inklusive: Gummihandskar, klorblekning, vatten, tandborste, tandpetare, en skruvmejsel och hammare.

Om huset inte har ett avtagbart tak rekommenderar jag att det tas isär för att göra rengöringsprocessen enklare. Ställ huset på en plan yta som är täckt med pappershanddukar eller gammal tidning som gör rengöringen mycket enklare. Se till att du tar bilder av demonteringsprocessen för fågelhuset eller märker varje del för att göra processen enklare.

Börja med att ta bort äggskal och bo, skrapa bort alla typer av organiskt material som har fastnat i själva fågelhuset. Ju mer material du kan ta bort, desto lättare blir det att sanera huset. Använd sedan nio delar varmt vatten och en del blekmedel och lägg det i en liten behållare. Se till att du undviker att få någon av blandningen på dina kläder eftersom det kommer att bleka dina kläder.

Skrubba ut insidan av huset med rengöringslösningen och tandborsten. Se till att du får hål och hörn, vilket vanligtvis är där du kommer att fastna mer på materialet. Du kan använda en tandpetare för att rensa hål i huset, till exempel dräneringshål eller ventilation. Vid den här tiden bör du också rengöra monteringshårdvaran som används för att hänga huset, eftersom det kan ha samlat smuts, skräp eller någon annan typ av organiskt material. Skölj av hårdvaran och huset noggrant i flera minuter med rent vatten.

Fågelhuset bör tillåtas lufttorka i solen. Detta hjälper till att eliminera eventuella kvarvarande blekmedelrester, samtidigt som det minskar risken för bakterier eller mögel att växa på den våta ytan. Ta sedan en skruvmejsel eller hammare och gör eventuella reparationer som behövs. Detta inkluderar att ta hand om flisat trä, utskjutande naglar eller eventuella lösa gångjärn, som alla kan vara farliga för fåglar som bor i huset.

När huset har fått tillräckligt med tid för att torka och efter att du har tid att inspektera var och en av delarna för tecken på slitage eller skador är du redo att sätta ihop den igen. Sätt tillbaka huset och förvara det i garaget för säsongen. Du kan också välja att byta ut den för övervintrande fåglar som inte vandrar under säsongen.

Ta bort ett gammalt bo

Kom ihåg att rätt tid att städa ett hus beror i slutändan på dina fåglar i trädgården och när de är redo att lämna boet. Målet här är att undvika att städa huset för tidigt eftersom detta kommer att leda till att du av misstag jagar bort familjen. Men om du väntar för länge med att städa bort det kan du missa chansen innan en ny familj flyttar in. Detta är inte perfekt eftersom detta kan leda till sjukdom hos fåglar på grund av bakterierna i boet.

Ett nytt par häckande fåglar tar inte bort något av det gamla häckningsmaterialet och bygger vanligtvis bara över allt befintligt material. Så om du inte städar huset kan det fyllas till randen med gamla och nya häckningsmaterial. Detta kan leda till att det nya boet placeras för nära ingångshålet, vilket riskerar att barnen dödas av ett listigt rovdjur som lätt kan nå inuti.

Måste du städa ut ett fågelholk?

Oavsett om du städar ut fågelhuset eller inte är det helt upp till dig. När du fattar detta beslut, se till att du väger fördelarna och nackdelarna och tar hänsyn till de arter som normalt kallar ditt fågelholk hem. Sialior föredrar faktiskt att bo i hus som redan har häckningsmaterial och kommer att lägga till mer i boet efter eget tycke. Men många fågelskådare hävdar att hålla huset rent kommer att bidra till att minska parasiter och infektioner.

Ett smutsigt fågelholk kommer inte att vara attraktivt för alla fågelarter. När de är smutsiga kan dessa hus rymma fjäderkvalster, insekter, gnagare, bakterier och svampar. Detta kan leda till att sjukdomen sprids till utsatta kläckningar och häckande fåglar. Ett rent hus minskar risken för att detta händer, samtidigt som det gör huset mer attraktivt för fåglar som letar efter en adekvat häckningsplats. Ett renare hus kommer också att uppmuntra fåglar att återanvända huset i framtiden.

Sparv-säkra ett fågelholk

Sparvar kan snabbt och enkelt ta över ett fågelholk, särskilt modeller som är utformade för större arter, såsom blåmesar. Även om det inte är möjligt att bli av med alla sparvar i din trädgård, finns det några saker du kan göra som kan göra din trädgård och dina fågelholk tilltalande för denna invasiva art. Om du kämpar med ett sparvproblem och desperat försöker få befolkningen under kontroll och förhindra att dessa fåglar tar över din bakgård, läs sedan min guide om hur man håller sparvar utanför fågelholk. Du hittar några användbara tips som kan avskräcka dessa fåglar från att göra skadedjur av sig själva och samtidigt uppmuntra fler inhemska arter att besöka din trädgård.

Slutgiltiga tankar

Så när rensar du ut fågelholk? Detta bör göras i slutet av sommaren, ungefär en vecka efter att du har noterat att det inte har skett någon fågelaktivitet och inga synliga tecken på fåglar som hänger runt huset. Om du planerar att lämna huset året runt, bör huset också rengöras i slutet av vintern i väntan på att häckar fåglar på jakt efter en säker plats att lägga ägg. Kom ihåg att ett rent hus kommer att uppmuntra fåglar att komma tillbaka år efter år, medan ett smutsigt hus kan locka till sig insekter, skadedjur och gnagare. Att hålla ett fågelholk snyggt och snyggt är en mycket viktig del av fågelskådning på bakgården och ett säkert sätt att se till att fler fåglar besöker din trädgård och kallar det hem varje säsong.

Vanliga frågor om fågelholkar

Vad är några olika typer av fågelholk?

Det finns många olika typer av fågelholk – svängande fågelholk, boendelådor med en enhet, fågelholk, trädgårdsfågelhus, kalebassfågelhus, dekorativa fågelholk och mer. Listan fortsätter och fortsätter. Vissa kan enkelt konstrueras medan andra måste köpas. Vissa fågelholk är gjorda av trä och andra är gjorda av metall eller plast. Det finns även fågelholk tillverkade av kalebasser och vardagliga hushållsartiklar. Det är viktigt att notera att varje specifik fågelart föredrar en annan typ av fågelholk.

Ingen typ av fågelholk passar alla fåglar, eftersom olika fåglar gillar olika typer av fågelholk. De har också särskilda preferenser angående platserna för deras fågelholk. Till exempel lockas handleder vanligtvis till små, slutna hus nära buskar eller pensel. Sialior njuter av större fågelholk med en enhet i mer öppna områden i landskapet. Vissa fågelarter tycker att svängande fågelholk är ganska bekväma. Svalor är till exempel innehåll som hänger i ett kalebassfågelhus.

Om inte ett fågelholk används strikt för dekoration, bör de flesta typer av fågelholk i trädgården förbli fria från färg, glamour och glitter. Naturligtvis kan vissa fåglar fortfarande göra ett överraskningsbesök även i de finaste dekorativa fågelhusen. För det mesta föredrar de emellertid något vanligt och dunkelt. De bästa typerna av fågelholk erbjuder fågelskydd – en avkopplande plats att både mata och uppfostra sina ungar, fria från lurande rovdjur.

Förutom att hålla fågelholk belägna utom räckhåll från rovdjur, kan typerna av fågelholk med vakter eller bafflar hjälpa till att minimera inträde av rovdjur. Att placera fågelholk på stolpar snarare än träd är också att föredra. Fågelholk bör också ge tillräckligt skydd mot ogynnsamt väder. De måste ge dränering under våta och blåsiga förhållanden. Fågelhusen bör också ge lämplig ventilation så att fåglar kan andas lätt.

Även fåglar är benägna att bli heta, särskilt under sommarvärmen. Därför bör fågelholk av metall användas med försiktighet. Dessa kan bli ganska heta under sommaren och bör placeras i skugga när de används. De måste också ge mycket luftcirkulation. På samma sätt kan fågelholk av metall bli kalla på vintern och bör flyttas på ett varmt, skyddat ställe.

Rengöring är den enda andra aspekten att tänka på när man väljer bland de många tillgängliga fågelhusen. Oavsett typ eller stil bör fågelholk rengöras grundligt årligen när fågelpersonerna har flyttat ut. Allt häckande material bör tas bort i förväg och kasseras. Då måste fågelhusen rengöras med blekmedel och vatten för att desinficera fågelhusen och minimera sjukdomar.

Behöver man tänka på säkerhet när man ska köpa en fågelholk?

Även om målet är att locka häckande fåglar, kom ihåg att du också vill förhindra att vissa rovdjur kommer in i eller kommer in i fågelhusen. Vissa aggressiva arter av fåglar, tvättbjörnar och ekorrar kan driva fåglar bort. Lyckligtvis kommer du att stöta på flera tillbehör och funktioner som du kan använda för att hålla dessa djur borta från boet och ge välbehövligt skydd för dina hyresgäster.

Var ska man placera sin fågelholk?

Även om vissa fågelarter vill att deras häckande låda ska fästas direkt vid ett trädstam, bör fågelholk i de flesta fall monteras på en robust stolpe eller stolpe för att motverka rovdjur som gnagare och katter. För ytterligare skydd mot rovdjur kan stolpen lindas med plåt eller en spisrör. Fågelholk som hängs i ett träd bör placeras minst 2 meter höga för att undvika kattproblem. Det är bäst att placera fågelholk i ett relativt öppet område, eftersom fåglar gillar att ha en tydlig flygväg till ingången för att leverera mat. Ingångshålet ska vända mot den rådande vinden för att skydda unga fåglar från regn och kalla vindar. I varma klimat, vänd mot rutan norr eller öster för att hålla inredningen sval. Som en allmän regel, placera högst fyra kapslar i ett 1 tunnland område.

Vilket material är bäst till fågelholkar?

I de flesta fall är en fågelholk av naturligt trä bäst eftersom metall och plast kan bygga upp överflödig värme. Undvik att använda trä som har behandlats med fläck eller konserveringsmedel. Det bör finnas dräneringshål på lådans botten och ventilationshål för att säkerställa ett flöde av frisk luft. De flesta fåglar verkar föredra vittrat trä framför nytt trä, så ett nytt fågelholk kan behöva vädra i ett år innan fåglar tycker att det är tilltalande. Fåglar börjar leta efter boende mycket tidigt på våren, så se till att huset är uppe och redo för visning tidigt på säsongen.

Hur väljer man en fågelholk?

Det finns en mängd olika typer av fågelholkar att köpa. Läs vidare för att ta reda på hur du väljer en fågelholk som passar och är säker för de fåglar du vill locka till din trädgård. En fågelholk som är gjord av ett lövträ som cederträ, ek eller bok håller mycket längre än en tillverkad av ett barrved som tall. Träet ska vara mellan 15 och 20 mm tjockt för att ge fåglar att leva någonstans. Behandla lådans utsida med ett giftfritt, vattenbaserat konserveringsmedel för att förlänga dess livslängd eller måla med en giftfri färg.

En låda tillverkad av tunt trä, plywood, wellpapp, plast eller massiv keramik är troligtvis inte lika framgångsrik. Lådor gjorda av täta material som keramik kan vara farliga eftersom de kan bli för varma eller för kalla för att kycklingarna ska överleva. Välj en fågelholk som är gjord av ett isolerande material som trä, kokos eller terrakotta eller en speciell vattentät trä- och betongblandning . Det bör finnas dräneringshål längst ner på lådan och ventilationshål för att säkerställa en frisk tillförsel av luft.

Välj en fågelholk som överensstämmer med stilen i din trädgård. Så om du har en stuga i trädgården väljer du en traditionell träbox. Om du har en mörkare, lövträdgård så skulle en gotisk fågelholk se bra ut och om du har en mer urban trädgård så finns det många moderna mönster att välja mellan. Om du bor nära skogsmark eller på landsbygden, välj sedan en större fågelholk för att locka fåglar som hackspettar och ugglor. Detta är särskilt viktigt om du bor nära en ny plantage eftersom yngre träd inte har många hål i sig.

Om du bor i ett mer urbant område bör du välja en mindre fågelholk för vanliga trädgårdsfåglar som blåmesar, grönfinkar och sparvar. Fågelholkens inre golvyta bör vara minst 130 kvadrat cm – om lådan är för liten lägger fåglarna färre ägg. En abborre är inte nödvändig och kan till och med fungera som någonstans för ekorrar att hålla fast vid när de når in i lådan för att ta tag i äggen eller kycklingarna. Välj inte en låda som är införlivad i ett fågelbord, eftersom de häckande fåglarna kommer i konflikt med utfodringarna.

Finns det faror som man behöver se över?

Förutom de fåglar som du vill locka, bör du också överväga de djur du vill hålla borta. Ekorrar, tvättbjörnar och mer aggressiva arter av fåglar som sparvar och europeiska starar kan driva bort dina fåglar. Lyckligtvis finns det specifika fågelhusfunktioner och tillbehör som kan användas för att hålla dessa djur borta och skydda fåglarna som bor i ditt fågelholk.

Behöver man rovdjurskydd på sin fågelholk?

Om du är orolig för rovdjur eller andra djur som trakasserar fåglarna som bor i ditt fågelholk finns det vissa åtgärder du kan vidta för att ge ett visst skydd. Använd en stolpe för att montera ditt fågelholk. Detta kan ge lite mer skydd eftersom det är svårare att klättra än ett träd. Om vissa djur är särskilt ihållande, använd ett ekorrsskydd eller smör in stången för att göra det svårare för dem att nå ditt fågelholk. Välj också ett fågelholk som inte har abborre, eftersom det gör det svårare för rovdjur att klättra in i fågelhuset.

Vilket är det bästa stället att placera sin fågelholk?

När du väl har valt ett fågelholk måste du hitta det perfekta stället att sätta det på. Detta beror på inställningen av din gräsmatta såväl som på den fågelart du hoppas locka. I allmänhet bör du placera ditt fågelholk på ett relativt soligt läge med öppningen vänd från vinden. Att placera flera fågelholk i din trädgård kan locka en mängd olika fåglar, men eftersom fåglar kan vara territoriella bör de placeras 20 till 25 meter från varandra. Blåmesar skyddar särskilt deras territorium och deras fågelholk bör placeras 100 meter från andra fåglar. Följ tipsen nedan för ytterligare tips om hur du placerar dina fågelholk för att locka specifika arter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top