Bästa fågelmataren 2022 – Test av olika fågelmatare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Fågelmatare Grön Stuga

Fågelmatare Roamwild

Fågelmatare Limsjön

Fågelmatare Kåtan

Klicka här för att se fler fågelmatare.

Bästa fågelmataren 2022

De mest inbjudande trädgårdarna vimlar av liv, och ett bra sätt att liva upp saker och ting är att investera i en fågelmatare till trädgården. Att ha en fågelmatare är dessutom roligt och spännande för dig. Det är ett perfekt sätt att välkomna fåglar till din trädgård eller till nästan vilken plats du än bor på. För att locka olika typer av fåglar behöver du välja bland de bästa fågelmatarna på marknaden som kan erbjuda olika typer av frön till olika fågelarter på ett säkert sätt samtidigt som du själv kan njuta av att titta på vackra fåglar.

Men det är dock inte så enkelt att köpa en bäst i test fågelmatare på nätet. Detta beror på att där finns en massa olika saker som gör att köpet blir svårt. Det finns till exempel affärer som bara skriver om fördelarna. Affärerna skriver alltså inte om några nackdelar eftersom då säljer det så klart bättre. Detta innebär dock att man inte får en klar bild av hur bra fågelmataren faktiskt är. Dessutom finns fågelmatare i flera olika modeller som också finns i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli riktigt svårt.

Men det är just därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en komplex köpguide för fågelmatare. Jag har nämligen gjort mitt eget fågelmatare test. Jag vet själv att det kan vara riktigt svårt att hitta vilken fågelmatare som är bäst. När jag gjorde den här guiden så använde jag mig av min egen och andras kunskap. Jag har nämligen testat några olika fågelmatare för att komma fram till vilken som är bäst i test. Jag har även läst igenom kundrecensioner och andra tester på nätet. Med hjälp av all den här informationen har jag gjort en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du enkelt kan köpa den bästa fågelmataren.

Om du är trädgårdsintresserad kan vi garantera att du likt många andra ofta behöver köpa ny planteringsjord till trädgården. Kolla in vårt test av planteringsjord för att hitta den jord som gynnar din trädgård mest.

Köpguide för bäst i test fågelmatare 2022

Som jag skrev innan i artikeln så är det alltså inte så enkelt att köpa den bästa fågelmataren på nätet. Det är för att där finns en massa olika faktorer som gör köpet svårt. Köpet kan dock bli mycket enklare bara genom att följa min komplexa köpguide. I min guide så skriver jag nämligen om de viktigaste sakerna som man ska tänka på när man köper en bäst i test fågelmatare. Som vanligt är det dock viktigast att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa fågelmataren 2022:

 • Typ av fågelmatare
 • Fågelmatarstolpe
 • Typ av fågelmat
 • Placering
 • Rovdjur
 • Underhåll
 • Fönsterkrockar
 • Andra matarbesökare
 • Hållbarhet
 • Storlek
 • Attraktiva funktioner
 • Skadedjursskydd
 • Pris
 • Montering
 • Positionering
 • Saker att tänka på

Typ av fågelmatare

Välj vilken typ av fågelmatare som passar de specifika fågeltyperna du vill locka eller fåglarna som bor i ditt område. Du kan locka fler arter och undvika trängsel i mataren om du väljer mer än en fågelmatare.

Mark- eller plattformsmatare

Dessa brickor med skärmbotten sitter nära marken. De förhindrar att frön och fågelskinnet rör varandra. Du kan också köpa markmatare som har trådnät för att förhindra att gnagare och stora fåglar stjäl mat. För att förhindra att rovdjur får fåglarna bör markmatare placeras i öppna områden som är minst 10 meter från buskar eller träd. Om du eller dina grannar har katter utanför, använd inte denna typ av fågelmatare.

För att förhindra att ekorrar äter all mat från fåglarna, placera mataren på en stolpe i ett öppet område. Stångmonterade fågelmatare ska vara cirka 1,5 meter från marken och skyddas av en konformad baffel eller liknande hinder under mataren. Leta upp stångmonterade fågelmatare minst 10 meter från närmaste buske, träd eller annan hög struktur. Om allt detta inte fungerar kan du överväga att köpa en ekorrmatare.

Hoppmatare

Hoppmatare kan hålla flera kilo blandat utsäde som är torrt och redo för hungriga fåglar. De hoppar bara på matarutlösaren för att släppa frön. Häng trattmatare från en trädgren eller använd en stolpe ca 1,5 meter från marken.

Talgmatare

Du kan köpa en speciell fågelmatare eller hänga talgbitar i en lökpåse. Fågelmatare kan hängas från stolpar nära andra fågelmatare eller från träd. Vissa människor gör sina egna suddpuddingar genom att ta en stor kotte och fylla en blandning av frön i sprickorna.

Ekorrmatare

Om du har problem med att ekorrar äter all fågelmat, överväga en ekorrmatare. Lager dem med blandningar som är särskilt attraktiva för ekorrar och chipmunks. Det kan minska konkurrensen om dyra livsmedel som erbjuds hos fågelmatare. Hitta ekorrmatare långt ifrån fågelmatare för att ytterligare minska frestelsen.

Solros och frö-rörmatare

Om du bara ska hänga en fågelmatare är det här du ska köpa. Placera den nära ett fönster så att du kan njuta av dina gäster. Mataren ska vara minst 1,5 meter från marken. Minska risken för att en fågel kolliderar i fönstret genom att placera mataren mindre än 1 meter från ett fönster eller mer än 10 meter bort. Välj en som har metallportar runt utsädesautomaterna för att skydda mataren från oönskade besökare.

Ekorrsäkra fågelmatare

De flesta husägare kämpar för att hålla ekorrar borta från sina fågelmatare. Lyckligtvis finns det flera typer av ekorrsäkra fågelmatare som är utformade för att hjälpa, inklusive sådana som är utrustade med en metallbur med utrymmen som är tillräckligt stora för att bara fåglarna kan komma in.

Dessa fungerar bra, men de kan hålla några större fåglar borta från matförsörjningen. En annan populär modell är en fågelmatare med behållarstil, som har en speciell fjädermanövrerad abborre och utfodringsbricka som är utformade för att hålla sig öppna när fåglar sitter på den men stängs under vikten av en ekorre.

Fågelmatarstolpe

Om du vill montera mataren på gården så att du kan titta på den från ett fönster eller veranda, montera den på en stolpe. Vissa stavmodeller kan tvingas rakt ner i marken med händerna, men de bästa fågelmatarstolparna har en skruv i slutet för att säkra stången i marken. För att förhindra att ekorrar äter all fågelns mat, placera mataren på en stolpe i ett öppet område.

Stångmonterade fågelmatare ska vara cirka 1,5 meter från marken och skyddas av en konformad baffel eller liknande hinder under mataren. Leta upp stångmonterade fågelmatare minst 10 meter från närmaste buske, träd eller annan hög struktur. Om allt detta inte fungerar kan du överväga att köpa en ekorrmatare.

Typ av fågelmat

Fördelarna med fågelmatning är dubbla. Det ger ett välkommet tillskott till en fågels diet och erbjuder timmar av fantastisk fågelskådning för dig. Fågelmat finns i flera former: nektar, utsäde och talg. Vilka typer av fåglar hoppas du locka? Detta påverkar vilken typ av mat du väljer. För att locka fler fåglar, hitta den bästa fågeln till din fågelmatare.

Knäckt majs

Jordfödande fåglar som den medelsprickade majsen men se upp. Kärnan tenderar att suga upp fukt så att den är benägen att ruttna. Använd en vattentät behållare eller blanda små mängder med hirs på matningsborden. Fåglar med liten näbb kan inte konsumera grovknäckt majs eftersom den är för stor. Finknäckt majs förvandlas snabbt till så det är bäst att undvika det helt.

Hirs

Röd hirs är allmänt populär. Men vit hirs är den mat som valts för de flesta fåsnäbbade, matande fåglar.

Jordnötter

Det bästa sättet att servera dessa är i en rörformad metallnätmatare. Jordnötterna kan vara krossade eller hela.

Vete och havre

De flesta fåglar gillar dem inte riktigt. De läggs ofta till i billiga fågelblandningar. Fåglar kasserar dem, vilket ofta lockar gnagare.

Talg och fågelpuddingar

Insektsätande fåglar gillar särskilt denna blandning. Det hjälper till att göda upp dem för kallt och hårt väder. Du måste skaffa en speciell talgmatare som är minst 5 meter från marken så att gnagare inte kan komma till den.

Solrosfrö

Skalade solrosfrön äts av det största utbudet av fåglar. Stora näbbfåglar föredrar de randiga. Små fåglar njuter av svartoljefrön.

Tillhandahålla vatten för fåglar

Många fågelälskare kommer alltid ihåg att fylla på sina fågelmatare men förbiser en annan nyckel till överlevnad: vatten. Dagg, nederbörd och vild mat ger viss fukt naturligt, men en annan källa behövs vanligtvis. Här är några saker att tänka på:

Placera fågelbadet i närheten av buskar så att fågeln kan ta sig till vid behov. De flesta fåglar är rädda för djupt vatten. Skapa olika djup i ditt fågelbad med stenar eller stenar. Små fåglar, som finkar och sparvar, kommer att hänga i den grunda änden, medan t.ex. rödhakar kommer att vara lite mer äventyrliga i djupänden. En kant eller abborre bör finnas nära vattnet.

Kom ihåg att rengöra ditt bad regelbundet. Använd en skrubbborste och färskvatten och fyll sedan på. Om du bor i ett kallt klimat, köp en utomhusvärmare för att förhindra att vattnet fryser. Sätt ditt fågelbad på en solig plats. Den varma solen kommer alltid att kännas bra för våta fåglar, och detta kommer också att hjälpa till att hålla is utanför badet på vintern.

Placering

De två viktigaste sakerna att tänka på när du bestämmer var du ska placera din fågelmatare är: kan du se mataren bra och är mataren på ett säkert ställe. Den första av dessa är lätt, men den andra tar lite mer planering. Du vill se till att mataren är på en plats som är relativt säker från fönsterkollisioner och från rovdjur. Kanske motsatt är fågelmatare säkrast när de är närmast fönster – för om en fågel lyfter från mataren och träffar fönstret går den inte i toppfart och har större chans att överleva.

Placera fågelmatare närmare ett fönster (eller till och med fäst på glaset eller fönsterkarmen) eller längre än 10 meter från ett fönster. Fönsterglas dödar minst 100 miljoner fåglar varje år, enligt uppskattningar. Fågelmatare nära naturskydd som träd eller buskar erbjuder viloplatser för fåglar mellan utfodring och en snabb tillflykt om en hök flyger igenom. Evergreens är idealiska – deras tjocka lövverk buffrar vintervindar och erbjuder gömställen året runt från rovdjur.

Var dock försiktig så att du inte placerar mataren för nära täckningen. Närliggande grenar kan ge hoppunkter för hungriga ekorrar och gömställen för fågelhungriga katter. Ett avstånd på cirka 3 meter verkar vara en bra kompromiss, men försök att experimentera. Du kan erbjuda vilande och flykthäckande markfåglar som sparvar genom att tillhandahålla löst staplade borsthögar nära dina fågelmatare.

Om det inte kommer några fåglar

När du först ställer in en matningsstation kanske du inte har några matarbesök. Var tålmodig – de lokala fåglarna måste först upptäcka den nya matkällan. Som med alla nya restauranger kan du behöva göra lite reklam för att få några kunder – om inga fåglar besöker din frömatare inom några dagar efter att du har ställt in den, försök att strö frön på marken i närheten för att göra mataren mer uppenbar.

Om fåglar samlas i närheten men bara inte kommer till din fågelmatare, strö utsäde mellan det gynnade området och mataren. Om fröet i mataren blåser ut eller blir blött kan det vara för exponerat för att fåglar också ska vara bekväma. Försök flytta mataren till en lugnare och mer skyddad plats. Om fåglar fortfarande inte kommer kan du behöva fler fågelvänliga växter i din landskapsarkitektur. Du kan fråga råd från någon som har en framgångsrik fågelmatare nära dig.

Rovdjur

Ekorrar

Ekorrar kan vara ett verkligt problem när du matar dina trädgårdsfåglar. De kan skada dina fågelmatare genom att snabbt tugga igenom plast och göra dem värdelösa. Ekorrar har också en stor aptit och kommer att göra korta arbeten med fågelmat du lägger ut, om de kan komma till det. En vårdnadshavare runt din fågelmatare eller placerad över ditt markmatningsbord kan hjälpa till att avskräcka ekorrar (men för att göra maten tillgänglig för fåglar är det inte möjligt att göra någonting helt ekorre). Små eller unga ekorrar kan klämma igenom även ganska smala luckor.

Att placera dina fågelmatare minst 2 meter från alla hopppunkter, som ett träd, en buske eller ett staket, hjälper dig att hålla dem på avstånd, men de kan hoppa upp från marken eller nerifrån. Att placera ekorrkottar ovanför och / eller under dina fågelmatare kan hjälpa till att stoppa ekorrarna som når dem. Alternativt kan du stänga in stolpen på ditt fågelbord eller matarstolpe i slät plaströr och på så sätt göra det svårare för ekorrar att klättra.

Katter

En annan typ av problematiska besökare i din trädgård är katter. Till skillnad från rovfåglar är huskatter inte längre naturliga rovdjur. De behöver inte jaga för att överleva, och deras vana att fånga fåglar, särskilt under häckningssäsongen, kan vara ett problem för alla typer av fåglar. Det finns många avskräckande effekter på marknaden som kan användas med varierande framgång för att skapa en kattfri zon i din trädgård.

När sensorn inuti upptäcker rörelse avger den ett högt ljud som de flesta katter inte gillar (men inte hörbart för människor). Frekvensen som avges är unik för kattens hörselområde, så kattförsvaret stör inte andra trädgårdsdjur, som igelkottar. Du kan hjälpa till att skydda fåglar från katter när du matar genom att använda vårdnadshavare på din fågelmatare och utfodringsområde och vidta åtgärder för att förhindra att katter klättrar i träd.

Detta ger fåglarna en säker tillflyktsort, där de kan mata och sitta utan omedelbar fara. På samma sätt som ekorrar, se till att du placerar dina fågelmatare på avstånd från tät täckning och platser där katter kan vänta. Att hålla ett tydligt område runt dina fågelmatare borde hjälpa fåglarna att hålla sig utanför poppningsavståndet.

Luftburna rovdjur

Du kan förvänta dig ett besök från en fågelätande hök i din fågelmatare. På många områden har rapporter om dessa hökar ökat de senaste åren. Först kommer du förmodligen att välkomna närbildsvyen, men om din hök stannar kvar och skrämmer bort dina matarfåglar, vad kan du göra? Den bästa lösningen är att ta ner dina fågelmatare i några dagar. Höken blir hungrig och går vidare. Var noga med att ge skydd i din trädgård där matfåglar kan gömma sig från fågelätande hökar. Borsthögar och vintergröna träd och buskar kan ge säkra gömställen.

Underhåll

Fåglar kan bli sjuka från kvarvarande fröbitar och skrov som har blivit mögliga eller från spill som har samlats på matarbrickor. Därför bör du rengöra dina frömatare ungefär varannan vecka, oftare under tider av tung användning eller under varma och fuktiga förhållanden. Forskning har visat att skrubbning av skräp från fågelmatare och sedan blötläggning i 10 minuter i en utspädd blekmedelslösning är effektivare för att ta bort bakterier än att använda tvål och vatten enbart.

Mögel och förorenat skräp kan fästas på fågelmatare, så för att rengöra dem, se till att ta isär dem först och ta bort synligt skräp. Tvätta dem sedan med tvål och kokande vatten. Eller blötlägg dem i 10 minuter i en utspädd blekmedel eller en timme i en svag vinägerlösning och skrubba sedan med en ren flaskborste. Skölj noggrant. Eller tvätta dem i en diskmaskin på heta ställen. Låt torka helt före påfyllning.

Eftersom mögel lätt växer i sockervatten bör kolibri-fågelmatare rengöras varje gång du fyller på nektar, vilket bör vara varannan till femte dag, beroende på utomhustemperaturen. Bakterier och svampar växer snabbare när temperaturen stiger. Om du ser tecken på grumligt vatten eller svart mögel, kasta lösningen och rengör mataren omedelbart.

Kom också ihåg att riva marken under mataren för att förhindra ansamling av avfall. Möglig eller bortskämd mat är ohälsosam inte bara för fåglar utan även för dina husdjur utanför. Fågelmat utspridda på marken kan också locka gnagare. Överväg att flytta dina fågelmatare regelbundet för att begränsa ackumuleringen av avfall i ett område. När du hanterar fågelmatare, använd handskar om det är möjligt och var noga med att tvätta händerna. Vissa bakterier kan orsaka sjukdom hos människor såväl som hos fåglar.

Hygien

Oavsett vad du matar fåglar med är god hygien kring fågelmatare och fågelbad viktigt året runt, men särskilt under sommarmånaderna. Det varma vädret kan få fågelmat att gå fortare och kan ge idealiska förhållanden för skadliga bakterier att sprida sig. Salmonella finns på en låg nivå i vilda fågelpopulationer, och dålig hygien vid utfodringsstationer kan driva upp ett lokalt utbrott.

Finkar och sparvar är mest mottagliga för denna infektion, som överförs genom avföring från en infekterad fågel. Det är viktigt att rengöra fågelmatare regelbundet och att alltid utföra förnuftig hygienisk vård: rengör matarna utomhus, håll separata borstar för ändamålet, använd handskar och tvätta händerna efter avslutat jobb.

Lätt att underhålla

Underhåll är en viktig aspekt för fågelmatare. Lämna det orent och det kommer att orsaka sjukdomar, inte bara för fåglarna utan också för människor. Det är enkelt att rengöra och underhålla en fågelmatare, särskilt för personer med rörelsehinder.

Fönsterkrockar

Ornitologer uppskattar att miljoner fåglar dödas varje år genom att träffa fönster. Du kan förhindra många fönsterslag genom att helt enkelt bryta upp de reflektioner som fåglar uppfattar som en väg genom ditt hem. Vissa fågelskådare har fäst streamers eller sugkoppmatare på sina fönster, korsade grenar i fönsterkarmarna eller installerat markiser eller skärmar. Hök “silhuetter” fästa vid fönstret hjälper ofta, inte för att de ser ut som hökar, utan för att de bryter upp de problematiska reflektionerna.

Om du försöker med dessa knep och fåglar fortsätter att slå ett fönster, överväg att fästa nät på utsidan av fönstret för att buffra effekten. Hjortnät (det slag som används för att hindra hjort från att äta växter i din trädgård) fungerar bra. Dödligheten i fönstret kan också minskas genom att flytta dina fågelmatare till inom 1 meter från fönstret. När fågelmatare är nära ett fönster kan en fågel som lämnar mataren inte få tillräckligt med fart för att skada om den träffar fönstret.

Andra matarbesökare

Ekorrar

Det kan vara kul att titta på en ihållande ekorre som smyger sig till din fågelmat, men om ekorrar överträffar dina fågelmatare kan de avskräcka fåglar från att besöka. Ett sätt att förhindra ekorrar från att konsumera volymer av fågelfrön är att distrahera dem genom att mata jordnötter eller torkade majsöron på en plats ett stycke från dina fågelmatare. Du kan också prova “ekorrsäkra” fågelmatare, men ekorrar hittar ofta också en väg in i dessa fågelmatare.

Ekorrbafflar, eller barriärer placerade mellan ekorrar och fågelmatare, är vanligtvis det bästa sättet att hålla ekorrar borta från ditt frö. På stångmonterade fågelmatare kan bafflar placeras under mataren för att hindra ekorrar och andra däggdjur från att klättra på stången. Ekorrar kan dock hoppa till fågelmatare placerade mindre än tio meter från ett träd eller en byggnad. Om ekorrar hoppar uppifrån kan en lutande baffel som är minst 45 cm i diameter placerad ovanför mataren fungera. Om mataren hängs från en horisontell linje, försök att placera längder av plaströr runt linjen. slangen ska snurra när en ekorre försöker gå på den. Förutom kommersiellt tillverkade bafflar har fågelskådare använt gamla LP-skivor av vinyl, salladsskålar av plast, två liters läskflaskor och spisrör som barriärer mellan ekorrar och fågelmatare.

Ekorrar (och andra däggdjur) kan avskräckas från att konsumera fågelfrön som behandlas med kapsaicin, den kemikalie som gör chili ”het”. Många kommersiella produkter är belagda med kapsaicin, men jag är inte medvetna om någon forskning som undersöker effekten av höga doser kapsaicin på fåglar. Även om kapsaicin kanske inte påverkar vilda fåglar negativt, avråder jag att lägga till produkter till fågelmat som inte har testats noggrant.

Björnar

Om du bor i ett område med björnar rekommenderar jag att du inte får mata dem utom när björnar är i viloläge. Även om det var möjligt att installera fågelmatare som björnarna inte kunde komma till eller förstöra (vilket är osannolikt) är det mycket farligt för björnar att associera hem med mat. Om du inte är säker på vilodatum i ditt område, kontakta lokala djurlivsmyndigheter.

Andra däggdjur

Om hjort eller älg blir en olägenhet är den bästa taktiken att göra dina fågelmatare oåtkomliga med stängsel eller bafflar. Ett annat alternativ är att stränga en kabel mellan två träd och stänga in dina fågelmatare ovanför de hungriga djurens räckvidd. Om dessa tillvägagångssätt är opraktiska måste du antagligen ta bort dina fågelmatare tillfälligt tills djuren går vidare i jakten på mat någon annanstans. Om dina däggdjursbesök bara dyker upp på natten, försök ta dina fågelmatare in i skymningen.

Hållbarhet

En fågelmatare måste vara tillräckligt hållbar för att klara intensiv värme, slumpmässiga regnskurar och till och med ibland snö om din fågelmatare behöver stängas hela året. Även om artikeln är gjord av plast så länge den har rätt tjocklek kan den vara tillräckligt hållbar. Cederträ är också ett bra material för fågelmatare, eftersom det är tufft och det håller länge.

Storlek

Detta beror på hur många fåglar som besöker ditt område och hur många du tänker mata. Fågelmatningsbeskrivningen anger vanligtvis hur många fåglar den kan mata samtidigt. Till exempel kan en fågelmatare ha två till fyra slitsar och sittpinnar. Detta kan berätta för dig hur många fåglar det rymmer samtidigt.

Attraktiva funktioner

Detta beror på fågeln du försöker attrahera. Om du vill ha en vissa fåglar ska mataren vara orange, eftersom den är den som lockar dem mest. Se till att funktionerna i din fågelmatare matchar det som charmar din målfågel.

Skadedjursskydd

Oavsett om dina huvudsakliga problem är råttor, ekorrar, tvättbjörnar, buggar eller myror, din fågelmatare du väljer måste ha en funktion som hindrar dessa varelser. Om du vill avskräcka myror måste din fågelmatare ha en myrvallgrav. Om du vill förhindra råttor och ekorrar måste mataren ha gnagarsäkerhet.

Pris

Det här är en aspekt som du inte bör förbise. Inte alla fågelmatare skapas lika, men den bästa mataren behöver inte vara dyr men prissatt precis tillräckligt för att möta dina behov. Titta också på företagets garanti erbjudande och ta hänsyn till det när du väger dina alternativ. Det här är bara de grundläggande aspekterna du bör titta på, särskilt eftersom varje fågelmatare har olika stil och funktioner beroende på typ.

Montering

En metallstolpe är bäst att montera ditt fågelbord på för att göra det omöjligt för katter och svårt för ekorrar att klättra. Det är dock mycket lättare att fästa bordet på en trästolpe och skjuta en längd avloppsrör av plast eller liknande över det för att göra det skalbart.

Kör stolpen i marken (se till att en stolpe är i marken) eller gör den fristående med en korsformad bas. Bordet måste vara 1,2-1,75 m från marken. Den bästa höjden beror på nivån du kommer att se från, grannskapskatternas smidighet och höjden på den person som ansvarar för strumpan och rengöring av bordet.

Oavsett hur posten fixas måste bordet vara fast. Om du är på en korsformad bas, gör fötterna tillräckligt långa för att stoppa bordet från att blåsa över. Om vind är ett problem kan du fästa fötterna eller lägga stenar på dem. Använd små metallvinkelfästen högst upp på stolpen för att fästa bordet eller små träblock (eller plastblock från byggvaruhus) som kan skruvas fast på stolpen från sidan och bordet underifrån.

Hängande

För att hänga ett bord, använd inskruvade ögon eller krokar i varje hörn och fäst trådlängder eller en lättmetallkedja (undvik linjer som kan tuggas igenom av ekorrar). För att förhindra att bordet snurrar runt måste kedjan hängas från mer än en punkt, så gör kedjorna i vardera änden av bordet och häng den i en horisontell gren (eller din tvättlinje). För att skydda ett träd från att klippas av kedjan, kedja genom en del av trädgårdsslangen.

Fönsterhyllor

Fågelbord kan fästas på fönsterkanter med vinkelfästen, kedjor eller vinklade stöd beroende på plats.

En markmatningsbricka

För de fåglar som föredrar att mata på marken kan ett fågelbord fås på låg nivå. Denna ska monteras högst 10 cm från marken (så att gräset kan andas) och flyttas fraktionerat varje gång du lägger ut mat. Detta förhindrar både ansamling av avfall i en del av trädgården och skador på din gräsmatta. Kom ihåg, se upp för katter under busk.

Positionering

Tyst – om möjligt bör ditt fågelbord placeras där fåglarna inte kommer att störas regelbundet av mänsklig trafik – det vill säga bakgården snarare än framsidan, och av ett “tyst” fönster om du har valet. Placera det dock inte så långt från huset att du inte kan se det – det roliga med att mata fåglar är att kunna titta på dem!

I det öppna och säkra – med en bra helhetsvy så att fåglarna kan se att de är säkra från rovdjur medan de matar. Bordet ska vara säkert borta från kattens bakhållsplatser. Dessa inkluderar staket och träd som katter kan hoppa från och täta buskar där de kan gömma sig.

Skyddad – i en position där det varken får för mycket sol eller för mycket kall vind.

Med en utkikspunkt – en liten buske ungefär två meter från bordet ger fåglarna någonstans säkra att vila medan de ser för att se om det är säkert att mata, att “köa” sig för en plats på bordet och skynda till störd. Brambleklipp placerade runt busken förhindrar att katter lurar.

Monterat – ett upphöjt fågelbord har fördelen att det syns från en stol. Den kan placeras ovanpå en stolpe, hängas från en gren eller ett fäste eller till och med från tvättlinjen. Vissa fåglar föredrar emellertid att mata på marken, såsom svartfåglar, andra finkar, så överväg att tillhandahålla mer än en typ av utfodringsstation.

Saker att tänka på när man köper en fågelmatare

Så du tror att du är redo att investera i den långsiktiga hälsan och välbefinnandet hos moderns naturens älskade vilda fåglar? Fågelmatarmarknaden är mättad med produktfunktioner, design och kampanjer för olika typer av fåglar och användningsändamål, så det kan bli överväldigande. Kom bara ihåg grunderna för utfodring av fåglar.

Mata långsiktigt

Låt dig inte nöja dig med den billigare mataren bara för enkelhets skull, för du kommer sannolikt att sluta byta ut den. Fågelfoder är inte bara en hobby, det är en långsiktig investering. Dessutom kommer dina fågelmatare sannolikt att tåla frysningstemperaturer, sol och regn och många skadedjur i bakgården; såsom ekorrar, tvättbjörnar och vildkatter. Din bästa insats är att spendera lite mer på förhand för en fågelmatare med produktgaranti.

Satsa stort

Det är här bekvämligheten är på din sida. Tänk på de hårda vintermånaderna och ständigt gå ut för att fylla på din fågelmatare… det låter inte perfekt för mig. Fåglar äter vanligtvis hälften av sin vikt i frön per dag. Uppgradera till en fågelmatare som innehåller 2 kg frö eller mer. Med så mycket inventering kan du titta på den kontinuerliga cykeln av vilda fåglar som besöker för att mata, från värmen i ditt hem!

Använd sunt förnuft

Välj fågelmatare utan skarpa kanter eller punkter; designen bör tillåta fåglar att sitta borta från maten för att förhindra att den blir smutsig. Ställ in mer än en fågelmatare och ge gott om utrymme mellan dem för att undvika trängsel.

Skydda mot ekorrar

Låt inte naturen ”gå sin väg” när det gäller fågelfoder. Om du gör det kommer ekorrarna inte bara att klippa ut din fågelskådning och matningstid, men de kommer sannolikt också att förstöra dina fågelmatare. Välj en ekorresistent fågelmatare från början, och se till att undvika brickmatare som utgör en öppen inbjudan för ekorrar och chipmunks. Andra sätt att hålla ekorrar borta från dina fågelmatare är att montera mataren på stolpe, lägga till en baffel och välja rätt plats.

Var redo för röran

Enkelt uttryckt, fåglar utvisar var de konsumerar, så det är upp till dig att rengöra och rengöra dina fågelmatare regelbundet. När du letar efter din nästa fågelmatare, kom ihåg att fågelmatare av plast, stål eller glas är lättare att hålla bakteriefria än trä eller lera, som är absorberande och svåra att desinficera. Fågelfoder är precis som alla andra investeringar. Det krävs forskning och engagemang för att ta hand om ett annat liv. Sammantaget bör dina fågelmatare lätt fyllas, tömmas och rengöras. Kom bara ihåg grunderna för fågelmatning när du handlar för din nästa fågelmatare!

Lista över de bästa fågelmatarna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av fågelmatare

Den perfekta fågelmataren är tillräckligt robust för att motstå vinterväder och ekorrar, tillräckligt tät för att hålla frön torra, enkla att montera och, viktigast av allt, lätt att hålla rena. För att locka det största utbudet av fåglar till din trädgård, ge flera olika matartyper som erbjuder en mängd olika livsmedel. Du kommer att upptäcka att vissa arter är mer benägna att använda en typ av fågelmatare över en annan. Här är en översikt över huvudtyperna:

 • Fack- eller plattformsmatare
 • Hopper eller “House” fågelmatare
 • Fönstermatare
 • Rörmatare
 • Nigerfrömatare
 • Talgmatare
 • Fack- eller plattformsmatare

Brickor lockar det största utbudet av fröätande matfåglar. Fackmatare erbjuder inget skydd mot regn och snö; utan utmärkt dränering kan frön bli tillräckligt våta för att gro, och våta frön kan också främja svamp- och bakterietillväxt. Fågelskräp kan snabbt smutsa fröet i bricka fågelmatare.  De bästa brickmatarna har en skärmad, snarare än solid botten för att främja fullständig dränering. åtminstone bör matarbrickor ha flera dräneringshål. Även vid dränering bör botten vara avtagbar för ganska frekvent spolning.

Erbjud bara tillräckligt med utsäde i matfack för att fåglar ska kunna avsluta varje dag eller två, och skaka ut botten varje gång du lägger till nya frön. Såvida de inte är konstruerade med en effektiv ekorrbaffel på stolpen eller upphängningskedjan, är matningsbrickor en öppen inbjudan till ekorrar. Brickmatare placerade nära marken kommer sannolikt att locka markmatande fåglar. Brickmatare kan också monteras på däckräcken, stolpar eller stubbar eller kan hängas upp. Vissa modeller har ett tak som skyddar vädret.

Behållare eller husmatare

Denna typ av fågelmatare skyddar frön ganska bra mot väder och fågelskräp, men om fröet i behållaren blir blött kan bakterier och svamp frodas. Hoppmatare är attraktiva för de flesta och de är också ekorrmagneter. Många behållare kan hålla tillräckligt med utsäde för att hålla i flera dagar, vilket kan göra dem väldigt bekväma för människor, men farliga för fåglar om utsäde tillåts bli våt. De flesta matartrattmatare är mycket svårare att rengöra än magmatare. Hoppmatare kan monteras på en stolpe eller upphängas. Återigen är en ekorrbaffel viktig om du inte vill mata dem.

Fönstermatare

Små plastmatare fästa på fönsterglas med sugkoppar och plattmatare matade i fönsterkarmar, lockar flera olika typer av fåglar. De ger mig underbar, närbild av fåglar, och deras placering gör dem till de säkraste av alla matartyper för att förhindra fönsterkollisioner. Eftersom många fåglar matar när de står på frön i fönstermatare riskerar maten att bli nedsmutsad, så fröet i dessa fågelmatare bör bytas ut dagligen och matarna hålls mycket rena. Lyckligtvis är de för de flesta fönsterkonstruktioner den enklaste av alla fågelmatare för åtkomst för fyllning och rengöring.

Rörmatare

Ihåliga rör håller utsäde ganska rent och torrt, och om de har metallinmatningsportar kan de vara något ekorresistenta (även om ekorrar tuggar ofta genom ändlocken eller själva plaströret). Beroende på storleken på sittpinnarna under utfodringshamnarna kan du locka små fåglar medan du utesluter större arter. Stilar med sittpinnar ovanför utfodringsportarna är utformade för fröätande fåglar som kan mata hängande upp och ner medan de avskräcker andra.

Beroende på storleken på utfodringsportarna kan du erbjuda små Nigerfrön eller större frön. Tyvärr sträcker sig det fröinnehållande röret på de flesta rörmatare 3 cm eller mer under de nedersta matningsportarna. Frö som samlas här kan bli grogrund för mögel och bakterier. Det är bäst att blockera rörets botten under de nedre matningsportarna.

Vissa rörmatare är enorma och rymmer ett dussin eller fler fåglar åt gången. Men dessa används bäst endast under tider då många fåglar använder dem. Under perioder då endast en handfull fåglar använder dessa fågelmatare, använd mindre modeller så att utsäde används ganska ofta. Töm alltid det gamla utsäde först när du lägger till nytt utsäde i rörmatare.

Nigerfrömatare

De finns i två former – rörmatare med mycket små utfodringsportar och “tistelstrumpor” – påsar i finmask som fåglar klamrar sig fast för att extrahera fröna. Fröet i tistelsockorna kan bli ganska vått med regn, så använd bara stora under perioder när du har tillräckligt med finkor för att konsumera innehållet på några dagar. Samma förbehåll gäller för Niger-rörmatare som andra rörmatare.

Många tittar under sina nigermatare för att se hur det ser ut som bortkastat frö under. Så små som Nigerfrön är, är den svarta delen på utsidan bara skalet – finkar skär igenom detta för att extrahera det ännu tunnare fröet inuti. Ekorrar lockas inte särskilt av nigerfrön, så skadar normalt inte ens ganska spetsiga nigermatare av plast.

Talgmatare

Talgmatare kan vara konstruerade av trådnät eller plastbelagt trådnät eller vara en lökpåse med helt enkelt nät. De kan spikas eller knytas till en trädstam, hängas upp eller fästas på sidan av en trattmatare. Talgmatare lockar en mängd olika fåglar. Talgburar som endast öppnas längst ner tvingar fåglar att hänga upp och ner när de matas. Denna design utesluter vanligtvis fåglar som har svårt att sätta sig på det sättet.

Vissa människor är oroliga för fågelmatare av metall, rädda fågeltungor eller ögon kan hålla fast vid metallen. Även om anekdotisk information om detta faktiskt händer är knapp eller obefintlig, är det lätt att hitta plastbelagda talgburar. I sällsynta situationer har fågeltår fastnat i lökpåsar i nät, vilket leder till fågelns död om någon inte märker och släpper fågeln snabbt. Talgburar är förmodligen ett säkrare sätt att erbjuda talg. Vissa människor borrar hål i små stockar för att skedar ut smuts (eller jordnötssmör) i. Och vissa människor lägger också jordnötssmör eller talg i sprickor av trädbark.

Bygg din egen fågelmatare

Fågelmatare är ett utmärkt sätt att njuta av djurlivet som bäst. Om du bor i ett område som har många fåglar, kommer ett par strategiskt placerade fågelmatare att låta dig se de vackra fåglarna på nära håll och personligt. Du behöver inte nödvändigtvis gå ut och köpa en dyr fågelmatare. Du kan enkelt skapa en själv. De flesta fågelmatare tar bara lite tid och mycket lite pengar. Dessa är inte bara perfekta för att hänga på din egen veranda, de är den perfekta presenten för andra djurlivälskare.

När semestern snart närmar sig är det dags att få dessa DIY-projekt färdiga om du vill använda dem för gåvor. Om du planerar att ge någon en fågelmatare, varför inte göra det själv och göra din gåva extra speciell? Jag har samlat en stor lista med DIY fågelmatare som omedelbart kommer att försköna din veranda eller göra den perfekta presenten. De är lätta att göra och är bra för att få dessa fåglar till din fastighet så att du kan njuta av dem.

Hur man bygger en fågelmatare av trä

Välj en plats

Där du placerar din fågelmatare är lika viktigt som det material du använder. Placera mataren utanför ett fönster eller någonstans där du kan njuta av den inifrån ditt hem. Se till att mataren är tillräckligt hög från marken (minst 2 meter lång) och tillräckligt långt från alla andra strukturer (cirka 3 till 6 meter) för att förhindra att katter och ekorrar hoppar på mataren. Att placera mataren på en fristående stolpe mitt i ett öppet utrymme i din trädgård är perfekt. Om du kan, håll mataren tillräckligt nära buskarna eller träden för att täcka fåglarna och en plats att fly när det gäller rovdjur eller konkurrerande arter.

Välj ditt trä

Använd behandlat trä, teak eller ceder för att bygga din fågelmatare. Dessa skogar är idealiska på grund av deras motståndskraft mot element och skadedjursangrepp.

Börja klippa

Det finns flera typer och stilar av fågelmatare du kan bygga. Detta projekt beskriver hur man bygger en enkel fågelmatare som liknar ett litet hus med gångjärn, som avsmalnar något längst ner, liknande det som visas här. Börja med att skära ändpanelerna från dina brädor med en bordssåg. Klipp ut varje bit så att panelbredden avsmalnar mot basen från 13 cm som bredast till 8 cm längst ner. Panelerna ska skäras till 18 cm längd, med topparna skurna i en 90 graders vinkel så att de är ”spetsiga” som en triangel.

Skapa spår i de yttre kanterna på dessa paneler genom att skära i dem 1,5 cm från kanterna och på ett 1 cm djup. Dessa spår passar “fönstren” på sidorna av mataren. Skär sedan två bitar för matarens tak. En del kommer att vara 10 cm och den andra kommer att vara 13 cm för att bilda rektangulära lameller. Matarbasen ska klippas till 13 cm Klipp tunna remsor av trä så att de blir 1×1 cm

Du kommer att fästa dessa längs basens ytterkant för att skapa en läpp som håller fågelfrön på mataren och låter fåglarna sitta. Mät och skär två bitar av akrylplåt för “fönster”. Dessa bitar passar in i spåren du gjorde i ändpanelerna. Innan du skär, kom ihåg att lämna ett utrymme längst ner på akrylbitarna så att fröet kan spillas ut på hyllan för fåglarna.

Montera

Dela ihop sidorna och botten av fågelmataren med trälim och träskruvar eller spikar. Spara takstyckena till sist. Fäst remsorna du skär för att bilda läppen längs basen med en hammare och spikar. Fäst stolpen i botten av mataren med en skruvmejsel och en 10 cm träskruv.

Skjut in akrylbitarna i spåren du gjorde på ändpanelerna. Fäst sedan gångjärnen på det mindre takstycket med en skruvmejsel. Se till att gångjärnen placeras jämnt på takstycket lika långt från varje sida. Fäst den större takpanelen i mataren med trälim och spikar. Fäst gångjärnen på det lilla takstycket på det stora takstycket genom att skruva fast dem. Kontrollera att det mindre takstycket öppnas och stängs fritt på gångjärnen.

Detta skapar ett lock som du öppnar för att fylla mataren med mat. När mataren är monterad är det dags att sätta upp den. Gräva ett 30 cm hål med en liten spade eller grävskopa efter hål. Placera änden av stolpen i hålet och fyll sedan på tills stolpen är säker och upprätt. Bra jobbat. Nu kan du och din familj luta dig tillbaka, koppla av och se fåglarna flockas till deras nya utfodringsmål i din trädgård.

Andra fågelmatare du kan bygga

Kottmatare

Kott-fågelmatare är typ av traditionella. Du kan sprida dem med jordnötssmör och sedan lägga till fågelfrö eller sprida dem med ister och lägga till fågelfrö. Oavsett vad du föredrar, dessa är väldigt enkla att göra och är bra projekt för barnen. Gör flera av dem och dekorera dina träd utomhus med många små fågelmatare.

Fönstermatare

Om du älskar att titta på fåglar på vintern men helt enkelt inte vill gå ut för att göra det kan du ta dem direkt upp till ditt fönster. Du behöver bara några träskrot och en glassäker hängare. Skapa bara ett litet “hus” för dina fåglar och fäst sedan i valfritt fönster. Du kan sedan sitta i ditt varma och bekväma hus och se fåglarna äta hela dagen.

Glasspinnematare

Om du har barn som älskar DIY-projekt, varför inte skapa en glasspinne fågelmatare? Du kan använda pinnar som du har till hands eller köpa några i en hantverksbutik. Lägg bara på pinnarna och se till att du lägger till något för att hålla fågelfröet i. Barnen kan måla dessa vilken färg de vill och de får en boll som skapar olika fågelmatare för alla dina träd.

Stockmatare

Skapa en liten stock genom att hugga ut en del av en liten bit trä. Om du använder ved på vintern kommer bara en liten stock att göra det. Du måste bara urholka tillräckligt med utrymme för maten och sedan fästa en kedja för att hänga stocken i ditt träd. Fåglar kommer att älska det eftersom de kommer att känna som om trädet själv matar dem.

Vinflaskfågelmatare

Gamla vinflaskor kan förvandlas till vackra fågelmatare. Du behöver bara skapa en bas och ett litet fat fungerar perfekt. Borra sedan försiktigt hål i flaskans sidor så att fågelmat kan komma igenom och hänga. Du kan fylla flaskorna genom locket. Du måste bara lägga till tråd eller rep för att hänga.

Träskedmatare

En läskflaska av plast och ett par träskedar är en fantastisk fågelmatare. Du måste bara göra hål i flaskan för skedarna och vara säker på att du vinklar skedarna nedåt så att fågeln matar ut på dem. Det här är en riktigt söt idé och ett bra projekt för barnen.

Mjölkkartongmatare

En gammal mjölkkartong kommer att göra en bedårande fågelmatare. Du kan måla (eller låta barnen måla) en mjölkkartong av kartong och sedan bara klippa ett grepp för fodret. Du kanske vill sätta en träplugg eller till och med en träsked igenom så att fåglarna har någonstans att landa när de vill äta. Dessa är verkligen lätta att göra och är bra för barn att göra.

Tallrik och skål fågelmatare

Du kan göra en vacker fågelmatare från ett fat och en matchande skål – eller en felaktig matchning om du föredrar. Du måste bara borra ett hål i fatet och fästa de två ihop. Ok, så det är lite mer komplicerat än så men inte för komplicerat. Denna vackra fågelmatare ser bra ut och fatet skyddar dina fåglar från regn, sol och andra väderelement, ungefär som ett paraply.

Tekoppsfågelmatare

En tekopp och fat kan göra en vacker fågelmatare. Om du har en reservuppsättning kan du skapa en mycket unik fågelmatare genom att limma tekoppen på fatet i sidled. Det får det att se ut som om fågeln har spillts ut ur koppen. Detta är en bedårande fågelmatare och med ett band eller en snöre kan du hänga den var som helst du vill se vackra små fåglar. Observera att du behöver lim som har riktigt bra hållkraft.

Tekannmatare

En gammal tekanna gör en riktigt söt fågelmatare. Fäst bara tekannan på ett träd eller till och med på sidan av ditt hus. Du kan använda det här för en fågelmatare eller en nestplats. Fåglar kan komma in och bygga sina bon så att du kan se spädbarnen när de kläcks. Som fågelmatare fungerar det riktigt bra och är en riktigt unik idé.

Burkmatare

Burkar kan användas för så många DIY-projekt och de är utmärkta fågelmatare. Du kan köpa fågelmatare av metall i vilken som helst lantbruksbutik och de är verkligen billiga. Du måste bara fästa dem på din burk och välja ett sätt att hänga upp den. Dessa är riktigt söta fågelmatare och du kan göra olika stilar så att du har lite variation.

Lerfågelmatare

Om du älskar att arbeta med lera och du älskar fåglar, varför inte göra en lera fågelmatare? Du kan skapa en vacker lerskål som är perfekt för att mata dina favoritfåglar. Barn älskar att arbeta med lera, så om du har små är detta ett bra projekt för dem att hjälpa dig med. Kom ihåg att lägga till rep eller något för upphängning och om du vill måla mataren innan du hänger upp den.

Apelsinskalsfågelmatare

Du kan skapa en vacker och mycket aromatisk fågelmatare genom att helt enkelt skära en apelsin i hälften och ta bort insidan. Fyll bara på fågelfrö och häng. Du kan sticka hål i apelsinen och binda garn för upphängning. Dessa är riktigt söta fågelmatare och så enkla att göra. Dessutom kan du göra två fågelmatare från varje apelsin och de luktar underbart.

Repfågelmatare

En gammal burk och lite rep kan kombineras för att göra en vacker fågelmatare för dina fåglar. Vik bara i repet runt burken (se till att du använder en ren burk) och böj locket i hälften så att fåglarna kan komma till maten. Du kanske vill lägga något för en avsats så att fåglarna har något att stå på när de äter.

Kakskärarmatare

Du kan skapa fågelmatare i alla former och storlekar när du formar dem. Om du har kakor kan du blanda gelatin och vatten för att skapa en bas och sedan lägga till fågelfrö och forma det i kakskärarna. När formen har härdat kan du hänga dessa små fågelmatare var som helst med snöre. Barnen kommer att älska det här projektet och om du inte har så många kakor till hands kan du använda lock av en burk eller något som skapar en form.

Krukfågelmatare

En gammal blomkruka gör en vacker fågelmatare. Du måste borra hål i potten så att fågelfröet kommer ut. Du kommer att behöva en plastflaska med toppen avskuren och detta kommer också att behöva borras i hål. Var kreativ när du borrar hålen och gör ett mönster så att de är funktionella och dekorativa.

Var man bör placera fågelmatare

Var ska du placera dina fågelmatare? För att locka till sig det bredaste utbudet av fåglar, sprid ut dina fågelmatare om du kan. För många fågelmatare precis ovanpå varandra, var och en som tilltalar olika typer av fåglar, skapar trängsel. Detta ökar konflikten när arter och personliga utrymmen överlappar varandra. Detta betyder inte att varje enskild fågelmatare måste vara sin egen avlägsna ö. Tänk i stället på matartyper och vilka fåglar som sannolikt besöker varje fågelmatare. Klustermatare som är vettiga att vara nära varandra. Lämna utrymme mellan kluster så att olika arter kan äta relativt lugnt samtidigt.

Grunderna

Det finns en överraskande mängd tanke som går ut på att bestämma var du ska placera en fågelmatare. Men i princip, ur ett mänskligt perspektiv, vill du hitta fågelmatare där du enkelt kan se dem från ditt fönster eller var du än tittar på fåglar. För att undvika fönsterkollisioner, sikta på antingen inom tre meter från ett fönster eller 30 meter eller mer ut. Och du vill ha dem där de inte stör andra aktiviteter i din trädgård eller skapar en röra.

Ur ett rovdjur som avskräcker perspektivet måste fågelmatare hålla sig utom räckhåll för hoppning, klättring, dinglande och nå ekorrar. Och för att ge fåglar ett utrymme att dra sig tillbaka om grannskapets hök eller katt kommer på besök, vill du sätta dem en relativt kort flygning från skydd.

Minska fågelkonflikt vid fågelmatare

Men du måste också tänka på det ur ett fågelperspektiv. Du kan beskriva fågelmatare som inte den fridfulla idylliska scenen du kan tänka dig. I stället kan du jämföra det med en kampklubb. Det är vettigt när du tänker på det. Även när det finns gott om mat för alla vill fåglar vara säkra på att de får den näring de behöver. För att göra det, jockey de för de begränsade platserna vid mataren. När allt kommer omkring vet de aldrig när mänsklig aktivitet, höga ljud, rovdjur eller ankomsten av mer dominerande fåglar plötsligt kommer att avbryta dem och tvinga dem att lämna banketten.

Det finns en dominanshierarki på varje fågelmatare. Inom en art finns vanligtvis mer dominerande fåglar. Detta kan variera beroende på art men kan bestämmas av saker som kön eller relativ storlek eller mognad. Och sedan finns det en art över en annan, bestämd av saker som storlek eller aggressivitet.

När två fåglar dyker upp vid samma fågelmatare kan den ena fågeln dra tillbaka i respekt för den andra. Eller så kan en fågel invadera den andras utrymme med sin kropp eller näbb för att få den andra att vika. För det mesta är det märkbara fysiska tävlingen och striderna jag ser på fågelmatare inom en art. Men alla som har sett en svala flytta runt en fågelmatare, vet att det också kan förekomma aggression mellan arter. Medan jag människor inte kan göra något åt ​​mycket av denna matningsfriktion, kan jag ställa in mina fågelmatare så att saker och ting går lite mjukare.

Efter fågelarter / matartyp

Alla dessa faktorer går in i hur jag ordnar fågelmatare runt min fram- och bakgård. Jag har MÅNGA fågelmatare, men även om du bara har några, kan det jag har lärt mig att titta på fåglar på fågelmatare genom åren vara till hjälp för dig att hitta dina fågelmatare.

Talgmatare

De flesta fåglar som använder matfoder kan samexistera ganska lugnt. Men vissa, särskilt hackspettar, verkar obekväma att äta precis bredvid flockar upptagen, ibland krånglande fåglar. Så överväga att placera din talgmatare (eller ett kluster av dem) lite från andra fågelmatare. På detta sätt, även när andra fågelmatare är fulla av mycket aktiva fåglar, kan hackspettar, rynkor, nötfångare och andra fåglar äta i en talgmatare i fred.

Mina två talgmatare är tjugofyra meter från andra fågelmatare. Jag använder för närvarande fyra. Två befinner sig på en dubbel stolpe på gården. De andra två är grupperade på en dubbel herdekrokstolpe i bakgården. Om du har några talgmatare framför och andra på baksidan kan vissa hackspettar använda frontmataren och andra använder baksidan, vilket begränsar vissa territoriella tvister.

Bur och tubmatare

Större fåglar kan ibland dominera fågelmatare. För att ge små fåglar säker matartillgång, överväg att använda burrörsmatare för dem och vanliga rörmatare för den mer generella fågelpopulationen (stor och liten.) Jag använder för närvarande fyra burtyper fyllda med solroshjärtan. Två är grupperade ihop på en dubbel herdekrokstolpe i bakgården nära huset. Oftast har dessa fågelmatare finkar av den ena eller den andra typen. Andra fåglar dyker in ibland för att ta ett frö eller två och sedan gå ut för att äta eller cache dem.

Blandat matarkluster

Fågelmatare för plattforms- och behållarstil tenderar att tilltala en bred blandning av fåglar. De kan vara ganska upptagna, så det kan vara en bra idé att gruppera dem från andra fågelmatare.

Placera dem logiskt

Ser du mönstret här? Jag grupperar mina fågelmatare efter fågelmatare och efter de typer av fåglar som vanligtvis använder matarna. Ja, olika fåglar kommer att kolla in alla fågelmatare och det är bra. Och ibland, särskilt när fjäderflockarna faller ner på matarna, måste stamgästerna dra tillbaka från några av matarna. Men även då finns det några fågelmatare (som burmatare och nigermatare) som flockarna lämnar i fred, så åtminstone några av stamgästerna kan fortfarande äta i fred även då.

Du kanske bor i ett annat område än jag och får en annan blandning av fåglar i din fågelmatare. Du kan ha färre fågelmatare eller en annan blandning av matartyper. Du kan ha ett större eller mindre utrymme för att placera fågelmatare. Så ditt arrangemang av fågelmatare kommer att bli annorlunda. Titta på fåglarna hos dina fågelmatare och hur de interagerar.

Om du ser en fågelart som rutinmässigt skjuter ut en annan som du tycker om att se hos dina fågelmatare, tänk på om du kan ordna dina fågelmatare så att de mindre dominerande fåglarna får mer matartid. Har du försökt att gruppera dina fågelmatare? Välkommen att kommentera nedan. Jag skulle gärna höra om det.

Hur man lockar fåglar till sin fågelmatare

När det gäller att locka fåglar, som tillgodoser deras grundläggande behov, är det viktigt för att göra din trädgård en välkomnande miljö. Mat, vatten och skydd är alla viktiga för att fånga fåglar, men det finns andra faktorer att tänka på. Medan detta tillgodoser deras fysiologiska behov för överlevnad, letar fåglar också efter ett säkert utrymme att ringa hem, liksom någonstans de kan vara sociala. Följ mina tips nedan för att göra din trädgård till en välkomnande fristad för fåglar.

Skapa en fågelmatningsstation

Skapa en fågelmatningsstation för att möta dina fjädervänners mest grundläggande behov av överlevnad – mat! Snarare än att sätta upp en fågelmatare, överväg att skapa en fågelmatningsstation med flera fågelmatare för att locka fler fåglar till din trädgård. Olika fåglar visar preferenser för en matarstil jämfört med en annan så att sorten ger dina fåglar fördelarna med valet. Alla markmatare men kommer också att dra nytta av en robust behållare.

Du bör överväga att placera din station någonstans där du kan se den året runt och i det säkraste rummet för dina fåglar. Olika fågelarter matar på olika nivåer och den perfekta utfodringsstationen matchar detta. Börja med minst 3 eller 4 fågelmatare, placera dem i olika höjder, med en mängd olika matartyper, vilket ger dig bästa chansen att locka fåglar till din trädgård. Ju fler fågelmatare du har, desto fler fåglar lockar du.

Fresta med rätt godis

Med en mängd olika fågelmatare är du på rätt väg att attrahera fåglar till din trädgård. Frestande fåglar med rätt godis är ytterligare ett utmärkt steg för att tillgodose deras behov och ge dem en säker tillflyktsort. Olika fåglar äter olika saker, så att ge dem ett val är inte bara ett verktyg för att locka dem utan hjälper dem också att få rätt näring de behöver för att hålla sig frisk.

Ett av de största misstagen som nybörjare ofta gör är att köpa billig mat eller generiskt foder av låg kvalitet som de som vanligtvis finns i stora kedjebutiker eller livsmedelsbutiker. Även om det är en början, hjälp dina fåglar att hålla sig friska genom att investera i kvalitetsfågelfoder som tillgodoser deras näringsbehov och passar bäst för dem.

Solrosfrön är ett utmärkt ställe att börja och kommer att locka en mängd sångfåglar, men sluta inte där – erbjud dina fåglar en mängd frön och bär för att tilltala det bredaste utbudet av vilda fåglar. Mindre frön som Niger eller hirs kommer att locka olika arter som inte är lika stora ett fan av solrosfrön.

Talgkakor är också ett utmärkt val som många fåglar kommer att använda, särskilt de som behöver mat med hög energi som är lätt smältbar. Förutom frö- och fodervarianter kommer många fåglar att njuta av andra godisar som jordnötter, nötter och nektar. Para ihop var och en med rätt fågelmatare så kommer du säkert att fresta ett brett utbud av arter.

Placeringen av mataren är nyckeln

När du försöker attrahera ett brett utbud av fåglar till din trädgård är placeringen av mataren nyckeln. Olika fåglar uppvisar olika beteende när det gäller besökande fågelmatare. Medan vissa fåglar föredrar att sopa in från hela gården och göra ett tydligt skott direkt till abborren, kommer andra att skjutas upp av en fågelmatare som är för exponerad.

Försök att placera dina fågelmatare i en mängd olika områden för att tilltala olika fågelpreferenser. Fåglar har varit kända för att vara blyga och som någon form av naturligt skydd. Försök att placera en eller två fågelmatare nära en stor buske eller buske som ger dem det skydd de längtar efter.

Matarplacering bör vara från marken och på en betydande höjd, så att fåglar inte blir sittande ankor för rovdjur i trädgården som katter. Tänk på att vissa fåglar kan bli territoriella när det gäller fågelmatare. För att bekämpa detta beteende, placera fågelmatare minst 3 till 4 meter från varandra för att ge fåglar det utrymme de behöver.

Avskräcka skadedjur som ekorrar från att ta över dina fågelmatare genom att använda bafflar eller andra hinder också. Ju säkrare fåglarna känns när du besöker din fågelmatare, desto mer sannolikt är det att de kommer tillbaka. Att ge fåglar en plats att vila, sitta och sitta medan de äter får dem att känna sig både säkrare och bekvämare att använda mataren.

Installera ett fågelbad

Att locka fåglar till din trädgård är mer än bara att ge en pålitlig matkälla. Alla fåglar behöver vatten, så installera ett fågelbad för att locka fler fåglar till din trädgård med en vattenkälla. Även om ett grundläggande fågelbad är en bra start är det ett säkert sätt att få fler fåglar att uppgradera ditt fågelbad och vattenfunktioner – till exempel solfågelbad. Ljudet av rörligt vatten är magnetiskt för de flesta vilda fåglar och nyfikna arter kommer att undersöka även från stora avstånd.

Att lägga till rörelse i ett stillastående fågelbad är lika enkelt som att installera en mister-, dropp- eller cirkulationspump. Om resurser tillåter det, överväga att lägga till en ännu större funktion, till exempel ett vattenfall eller en damm, för att locka till ännu fler fåglar med vattenbete. En stabil vattenkälla kommer att vara ett stort drag och en enda källa kan bli trångt, så överväga flera vattenkällor eller flera fågelbad för att locka fler fåglar. Genom att göra detta kan du skapa olika vattenmiljöer, som statisk, rörlig eller till och med dimma, för att tilltala olika arter.

Sök uppmärksamhet med ljusa färger

Fåglar lockas naturligtvis till ljusa färger, så väcka deras uppmärksamhet genom att erbjuda en mängd olika färger runt din trädgård. Liksom mig är fåglar ett av få djur som kan se i färg och de litar på det på olika sätt. Från att locka en kompis till att gömma sig för rovdjur och nästan allt däremellan kan färg spela en viktig roll i en fågels existens. Gör din trädgård särskilt förtrollande av placeringen av färger som är kända för att locka fåglar.

Rött är särskilt känt för att locka fåglar och många fågelmatare kommer i en ljusröd nyans för att fånga ögat. Medan orange och gult har varit kända för att locka flera olika fåglar och fågelmatare specifika för dem kommer ofta i dessa nyanser. I allmänhet lockas fåglar till sin egen färg, så att integrera blå föremål i din trädgård, antingen genom fågelmatare eller andra dekorativa föremål, kommer säkert att locka fåglar.

Att lägga till färg kan göras på olika sätt från konstgjorda avdelningar som fågelmatare och hus, till att plantera naturligt levande buskar och blommor som är attraktiva för fåglar. Fåglar kommer alltid att vara mest lockade av de färger som är förknippade med mat de äter, så att plantera inhemska träd och växter kommer inte bara att locka fåglar att se vad din gård har att erbjuda utan kommer att ge ett välbehövligt miljöunderland för dina fåglar.

Installera ett fågelhus

Skyddet är en nyckelfaktor för att fåglar att känna sig säkra och mer benägna att göra din trädgård till sitt hem. Installera ett fågelhus för att locka fåglar att stanna genom att ge dem ett säkert och pålitligt skydd. Naturligtvis gillar inte alla fåglar fågelhus, men de som har olika behov och preferenser beroende på art.

Vanligare åkare i fågelhus inkluderar de flesta fåglar men många arter kommer att använda ett fågelhus, så välj storlek och typ beroende på vilken typ av fåglar du vill locka. I allmänhet kommer småfåglar som små hus och stora fåglar att använda stora hus. Om du vill locka småfåglar är ett 50 cm högt hus med en bas i allmänhet acceptabelt medan ju större fågel, desto större kommer huset att behöva , med ugglor som behöver hus så stora som 60 cm långa med en större bas.

Förutom storleken på huset inkluderar en viktig aspekt av att välja rätt hus storleken på entréhålet. Följ ordspråket ovan angående storlek och kontrollera rasspecifika krav för de specifika fåglarna du försöker locka. Och slutligen är installation av plats viktigt när det gäller fågelhus. Installera ditt fågelhus på en säker plats, tillräckligt högt från marken för att uppmuntra fåglar att hitta säkerhet i sitt hus.

Uppmuntra fåglar att bo i din trädgård

Det finns olika sätt att uppmuntra häckande och locka fåglar att höja sin familj i din trädgård. Inte alla fåglar använder sig av fågelhus, men det finns många andra sätt att uppmuntra bo i din trädgård. Att erbjuda material som fåglar använder när de konstruerar sina bon, som snöre, sällskapsdjur, hår och garn i en matbur för suddburar, är ett sätt att hjälpa till med konstruktionen och göra din trädgård till en attraktiv häckningsplats.

Många fåglar kommer att använda dessa redskap för att hjälpa till med att bygga sina bon, medan andra kommer att dra nytta av naturliga erbjudanden runt din trädgård. Ogräsfluffen från döda blommor, gräsklipp kvar på gräsmattan och borsthögar kan alla ge välbehövliga häckningsmaterial för att hjälpa till med byggandet.

Fåglar möter växande hot från brist på adekvat skydd och häckningsplatser, så du kan också hjälpa till genom att plantera inhemska buskar, träd och blommor som uppmuntrar häckning. Växter som är infödda i sin miljö är mer specifikt anpassade till vädret i det klimatet och ger den bästa naturliga häckningsplatsen för att locka fåglar till ditt fågellandskap.

Installera en sittpinne

Alla fåglar behöver en plats att vila på eller helt enkelt ta in landskapet. Om din trädgård inte erbjuder naturliga strukturer som träd eller buskar, installera en sittpinne för att skapa en säker plats för dina fåglar att vila på. Oavsett om fåglar behöver stanna upp och ta en paus från sina vandringsaktiviteter, eller om de letar efter en plats att fjädra fjädrarna med, installerar en sittpinne dem detta välbehövliga säkra utrymme.

Fåglar använder ofta sittpinnar för att skanna området och bedöma fara och fatta beslut om matarens säkerhet också. Inhemska träd och landskapsarkitektur är alltid bäst, men sittpinnar kan användas när dessa inte är tillgängliga. Placera dem inte för nära fågelmatare, eftersom det kan ge rovdjur en onödig fördel.

Sittpinnar kan tillverkas av olika material, eller så kan du använda gamla grenar för att efterlikna en mer naturlig installation. En av de extra bonusarna med att installera en sittpinne är att du kan ställa in den i den perfekta miljön (dvs. ljus och bakgrund) för att fånga en fantastisk bild. Tänk på detta när du bestämmer platsen, materialet och storleken på din sittpinne.

Skapa ett fågelvänligt landskap

Kanske ett av de bästa sätten att locka fåglar till din trädgård är att skapa ett fågelvänligt landskap som de kan njuta av. Fåglar behöver mat, vatten och skydd för att uppfylla sina grundläggande behov, och du kan hjälpa till genom att plantera inhemska träd, buskar och blommor som skapar denna livsmiljö för dem.

De kommer inte till en tom trädgård, så med lite grundläggande planering kan du designa ett utrymme som inte bara uppfyller deras behov utan får dem att komma tillbaka för mer, vilket ger er båda många års njutning. Överväg att öka densiteten hos dina befintliga växter och buskar för att skapa mer täckning och häckningsplatser för fåglar eller spruva upp oanvända områden på din trädgård med fågelvänliga gräs och blommor.

Även de som saknar utrymme eller resurser att plantera på nytt kan erbjuda mina fjädervänner en livsmiljö genom en trädgård. Inhemska växter är mest fördelaktiga eftersom de är bäst anpassade till vädret i ditt lokala klimat. Oavsett om det är i din trädgård eller genom containerträdgård, kommer en blandning av arter att ge den bästa sorten när det gäller att erbjuda olika livsmiljöer för dina fåglar och locka dem till ditt fågellandskap.

Hur man förhindrar sjukdomar på sin fågelmatare

Matande fåglar kan vara en stor källa till glädje, men fågelmatare kan öka risken för sjukdomsöverföring hos fåglar som jag älskar om fågelmatare inte rengörs tillräckligt. Vad är den bästa rengöringsmetoden för att förhindra spridning av sjukdomar? Enligt forskare som nyligen genomförde en studie för att bestämma det mest effektiva sättet att minska nivåerna av Salmonella-bakterier på fågelmatare av vilda fåglar.

Forskarna samlade in data från två uppsättningar fågelmatare: en uppsättning som hade samlat skräp från normal utfodringsaktivitet och en uppsättning oanvända, rena fågelmatare. De applicerade Salmonella-kulturer på hela utsädesområdet i varje fågelmatare och mätte sedan koncentrationen av bakterier på mataren. Forskarna testade tre rengöringsmetoder: skrubba fågelmatare med tvål och vatten, blötlägg dem i en utspädd blekmedel i tio minuter och skrubba dem med tvål och vatten följt av en blötläggning i blekmedel. Matarna testades igen för att bestämma hur mycket bakterier som återstod.

Forskarna fann att alla tre rengöringsmetoderna minskade mängden Salmonella på matarna. Men i båda matartyperna var de två metoderna som involverade en blekningsblöt effektivare för att minska Salmonellabakterier än att bara skrubba med tvål och vatten. Dessutom fann de att fågelmatare med skräp hade fler bakterier efter rengöring än nya fågelmatare, oavsett vilken rengöringsmetod som användes. Dessutom hade de skräpbelastade fågelmatare som endast fick tvål- och vattenbehandlingen fortfarande tillräckligt med Salmonella för att riskera sjukdomsöverföring.

Så vad betyder detta för dig? Jag rekommenderar att du, åtminstone när du rengör dina fågelmatare, suger eller skrubbar dem med en utspädd blekmedel, skölj dem noggrant och låt dem torka innan du lägger till fågelfoder. Om dina fågelmatare har synligt skräp, se till att skrubba dem så länge det är nödvändigt för att ta bort allt synligt skräp innan du rengör dem. Kom ihåg att förebyggande är nyckeln till att undvika spridning av sjukdomar och att du regelbundet bör rengöra dina fågelmatare även när det inte finns några tecken på sjukdom.

Vanliga frågor om fågelmatare

Hur rengör man en fågelmatare?

Detta beror på typ av fågelmatare. Vanligtvis skulle dock rengöringsstegen vara som följer: Haka av fågelmataren där den hänger och ta bort kvarvarande frön. Separera delarna som lock, hängstänger, behållare, bottenparti etc. Skrapa av fågeln som släpps på kanter, tak och vart du än ser det. Om det finns några fågelskräp som inte kan avlägsnas genom att skrapa bort, använd en vattenslang för att tvätta bort dem. Förbered en blandning av vatten och tvål i en hink.

Antingen doppa mataren i skopan eller använd en svamp för att få tvålblandningen och skrubba mot de olika delarna. Skölj bort all smuts och tvålvatten med ett kontinuerligt vattenflöde. Torka bort överflödig fukt och låt alla delar lufttorka. När det är rent ska du sätta ihop bitarna igen och lägga till fågelfrön. Du bör rengöra mataren så ofta som en till fyra gånger i månaden (en gång i veckan). Ju fler fåglar som besöker ditt område, desto tätare bör rengöringsschemat bero på att fler fåglar betyder mer användning och ännu mer skräp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top