Test av fågelmatare: Naturens favoriter avslöjade

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst för fönster

Eva Solo fågelmatare

Eva Solo fågelbord

Trixie Natura

Eva Solo fönstermatare

Att välja rätt fågelmatare kan vara en överväldigande uppgift, med tanke på mängden av alternativ på marknaden. Men rätt val kan förvandla din trädgård till en levande oas med diverse fjäderbeklädda vänner.

För att hjälpa dig navigera genom denna djungel av valmöjligheter har vi genomfört ett omfattande test av olika fågelmatare.

Med vår gedigna kunskap och erfarenhet hoppas vi kunna ge dig en klarare bild av vilken typ som passar just dina behov och önskemål bäst.

Våra bästa val

1. Bäst i test – Eva Solo fågelmatare

Eva Solo Glas Fågelmatare

Under vår utförliga testning av fågelmatare stötte vi på Eva Solo fågelmataren, en estetiskt tilltalande produkt som genast fångade vår uppmärksamhet. Den bollformade designen i munblåst glas ger inte bara en elegant touch till trädgården utan fungerar även som en vacker inbjudan till fjäderbeklädda besökare.

Tack vare upphängningsanordningen var monteringen av fågelmataren oerhört smidig. Den kunde lätt sättas upp på en gren eller trädbalk. Eftersom den är tillverkad i munblåst glas ger det en extra känsla av kvalitet. Vi uppskattade också att glaset kan rengöras, även om handdisk rekommenderas.

Medan några av oss i teamet föredrog att diskmaskindiska våra prylar, var vi överens om att kvaliteten och skönheten hos denna produkt gör det värt den extra omsorgen.

Ett annat viktigt plus är de flera monteringsmöjligheterna som erbjuds. Oavsett om det var en gren, en trädbalk eller annan liknande yta, fann vi att Eva Solo fågelmataren hängde stadigt.

Och när vintern kom, var dräneringshålet en sann hjälte. Vi kunde observera att fodret inte frös, vilket garanterade att våra bevingade vänner alltid hade tillgång till mat, även under kallare förhållanden.

Efter vår testperiod identifierade vi dock en mindre nackdel. På grund av dess glansiga yta kan den vara lite svår att greppa när den är blöt, vilket kan vara en utmaning vid rengöring.

Fördelar

 • Estetisk design i munblåst glas
 • Enkel montering med flera alternativ
 • Dräneringshål förhindrar att fodret fryser
 • Lätt att rengöra

Nackdelar

 • Kan vara svår att greppa när blöt

2. Bäst premiumval – Eva Solo fågelbord

Eva Solo Glas Fågelbord

I vår strävan att finna det perfekta fågelbordet för vår trädgård stötte vi på Eva Solo fågelbord. På pappret presenterade den sig som en idealisk kandidat, men hur höll den i praktiken?

Vi installerade den med lätthet på den plats vi önskade i trädgården. Dess spett-design gjorde att vi kunde positionera den enkelt i jorden. Detta ger en flyttbarhet, vilket är en stor bonus för dem som kanske vill förändra trädgårdens layout då och då.

Den genomskinliga dispensern, tillverkad av robust glas, var inte bara estetiskt tilltalande, utan erbjöd även en insyn när det var dags att fylla på med mer fågelmat.

Fågelbordets förmåga att tåla maskindisk var ytterligare en faktor som vi verkligen uppskattade. Men den mest imponerande detaljen var dess frostsäkra kvalitet. Vi behövde inte oroa oss för att kylan skulle skada det under vintermånaderna.

Under vår observation märkte vi att småfåglarna i trädgården snabbt lockades av bordets design. De landade smidigt på kanten och började äta. Designern, Tools Design, har verkligen lyckats kombinera funktionalitet med estetik.

Men som med alla produkter vi testar, upptäckte vi en svaghet. Trots dess robusta design och frostsäkra kvalitet, kände vi att dess vikt på 2,4 kg kan göra det något ostabilt i mjukare jordtyper, särskilt i blåsiga förhållanden. Detta är något potentiella köpare bör vara medvetna om.

Fördelar

 • Flyttbar tack vare spett-design
 • Genomskinlig och robust glasdispenser
 • Lätt att rengöra; tål maskindisk
 • Frostsäkert material för hela året

Nackdelar

 • Kan vara ostabilt i mjuk jord vid höga vindar

3. Bäst budgetval – Trixie Natura

Trixie Natura Fågelmatare

Efter att ha testat en rad fågelbord i vår trädgård beslutade vi oss för att ge Trixie Natura en chans. Vid första anblicken var dess design robust och inbjudande.

Det stora takets överhäng gav en välbehövlig skydd för fågelmaten mot regn, och med det stora landningsutrymmet verkade det optimalt för småfåglarna att sitta och äta i ro.

Vi var imponerade av kvaliteten på den använda tallen, vilket framhävdes av den genomskinliga beläggningen. Denna beläggning var inte bara estetiskt tilltalande, utan också icke-giftig, vilket gav oss ro i sinnet när det gällde fåglarnas säkerhet.

Fågelbordets tak var täckt med ett mineralyta takfilt, vilket ytterligare förstärkte dess förmåga att stå emot väder och vind.

När vi placerade Trixie Natura i trädgården märkte vi att det omedelbart blev en populär plats för trädgårdens fåglar. Det stora landningsområdet fungerade verkligen som tänkt, och vi såg flera fåglar landa samtidigt, vilket var en riktig glädje att iaktta.

Det var dock en aspekt vi fann något besvärlig. Med tanke på att vi rekommenderades att måla om fågelbordet med en icke-giftig beläggning eller färg vart 1-3 år för att bibehålla dess skydd, kände vi att detta kunde bli tidskrävande för vissa trädgårdsentusiaster.

Fördelar

 • Stort taköverhäng ger skydd mot väder
 • Icke-giftig beläggning för säker användning
 • Robust tallkonstruktion
 • Stort landningsutrymme för flera fåglar

Nackdelar

 • Kräver ommålning var 1-3 år

4. Bäst för fönster – Eva Solo fönstermatare

Eva Solo Glas Fönster Fågelmatare

Eva Solos fönstermatare blev snabbt en pärla i vår trädgård. Den diskreta designen och placeringen direkt på fönstret tillät oss att observera fåglarnas dagliga rutiner på mycket nära håll, vilket var otroligt fascinerande.

Vi njöt av synen av bofinkar, sparvar och andra småfåglar som kom och gick, helt omedvetna om att de var föremål för vår beundran.

Materialet i fönstermataren imponerade verkligen på oss. Det frostsäkra glaset, kombinerat med gummi och rostfritt stål, försäkrade oss om att denna fågelmatare skulle hålla länge, oavsett väderförhållanden.

Den stora öppningen i mitten av mataren var särskilt tilltalande, eftersom det gav fåglarna möjlighet att enkelt sitta på glaskanten och plocka fröna, vilket gjorde det till en idealisk plats för dem att ta en paus och äta.

Monteringen var smidig, vilket vi uppskattade särskilt mycket. Det är värt att nämna att även om denna matare var enkel att sätta upp, märkte vi att det ibland kunde vara en utmaning att fylla på den med frö utan att tappa några på fönsterbrädan eller golvet.

Ett annat plus var att mataren enkelt kunde diskas i maskin, vilket gjorde underhåll och rengöring till en bris. Sammantaget, med tanke på den estetiska tillfredsställelsen av att ha denna enhet och förmågan att observera fågelaktivitet från vår egen bostad, skulle vi definitivt rekommendera Eva Solos fönstermatare till andra fågelentusiaster.

Fördelar

 • Diskret design som möjliggör nära observation
 • Hållbart och frostsäkert material
 • Enkel montering och demontering
 • Lätt att rengöra med maskindisk

Nackdelar

 • Utmanande att fylla på utan spill

5. Klassisk design – Nelson Garden Stylish

Nelson Garden Stylish Fågelmatare

Nelson Garden Stylish fågelmatare har under vår testperiod verkligen visat sig vara en verklig höjdare i trädgården. Med sin eleganta svarta metallfinish smälter den väl in i de flesta miljöer och blir en riktig prydnad på sin plats.

Det vi framförallt uppskattade med denna fågelmatare var dess flexibilitet att rymma både stora och små talgbollar. Oavsett om du väljer att hänga upp en 480 g eller 90 g talgboll, sitter den stabilt i mataren.

Detta tillför en hel del bekvämlighet då du inte behöver köpa specifika storlekar av talgbollar. De två sittringarna gjorde det möjligt för flera fåglar att mumsa samtidigt, vilket var en syn för gudarna när flockar av småfåglar samlades runt mataren.

En nackdel vi upplevde var dock att metallmaterialet i stark sol kunde bli ganska varmt, vilket möjligen kan påverka kvaliteten på talgbollarna under de varmaste sommardagarna.

Vi blev påminda om vikten av att mata våra fåglar, särskilt med tanke på de tuffa klimatförhållanden som råder i Sverige. Att kunna bidra till att ge våra bevingade vänner bättre livsvillkor samtidigt som vi njuter av deras sång och deras hjälp med att hålla skadeinsekter borta, kändes givande.

Det är viktigt att påpeka hur vitalt det är att mata fåglarna året runt, särskilt under vår och sommar då de behöver extra energi för häckning.

Sammanfattningsvis, om du letar efter en snygg och funktionell fågelmatare som passar in i alla typer av trädgårdar och som samtidigt gör en stor skillnad för vår fågelpopulation, är Nelson Garden Stylish ett utmärkt val.

Fördelar

 • Eleganta svarta design
 • Passar både stora och små talgbollar
 • Två sittringar för fler fåglar
 • Lätt att hänga upp med bygel

Nackdelar

 • Metall kan bli varm i direkt solljus
 • Kan vara svår att rengöra

6. Populärt val – Gastromax Kåtan

Gastromax Kåtan Fågelmatare

När vi testade Gastromax Kåtan, var vi imponerade av dess genomtänkta design och hållbarhet. Med tanke på dess svenska tillverkning, insåg vi snabbt att kvaliteten var hög, och vi blev glada över att se att produkten var gjord av 100% återvunnet material. Ett plus för miljön och för dem som är medvetna om vikten av att minska sitt koldioxidavtryck.

Det mest framstående inslaget med denna fågelmatare var den genomskinliga överdelen, som gör det smidigt att se när maten börjar ta slut.

Denna funktion eliminerade gissningsspelet och hjälpte oss att fylla på mat i tid, vilket garanterade en konstant ström av småfåglar till vår trädgård. Gastromax Kåtans volym på 2 liter var en annan positiv aspekt; det sparade tid då vi inte behövde fylla på lika ofta.

Flexibiliteten med monteringsalternativen var också en betydande fördel. Oavsett om du väljer att sätta den på en pinne i trädgården eller hänga den i ett träd, är processen enkel.

Dock upptäckte vi en mindre nackdel: eftersom den är tillverkad av plast, även om den är återvunnen, kände den sig inte lika robust som vissa andra matare av metall eller trä som vi tidigare testat.

Färgalternativen, grönt eller svart, erbjuder ett estetiskt val beroende på vad man föredrar i sin trädgård. Båda färgerna passar fint in i de flesta naturliga miljöer. Sammanfattningsvis är Gastromax Kåtan en utmärkt och hållbar fågelmatare som inte bara gynnar våra fjädrade vänner utan också vår planet.

Fördelar

 • Genomskinlig överdel för kontroll av matnivå
 • Tillverkad av 100% återvunnet material
 • Flexibla monteringsalternativ
 • Rymlig med 2 liters kapacitet

Nackdelar

 • Känns inte lika robust som matare av trä eller metall
Hur vi utförde vårt test av fågelmatare

Avslutande synpunkter: En attraktion i trädgården

Vårt test av fågelmatare understryker vikten av att välja en modell som inte bara lockar fåglar utan också är hållbar och användarvänlig.

De bästa fågelmatare i vårt test utmärker sig genom deras förmåga att skapa en lockande och hållbar matningsplats för fåglar av alla slag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen