Bästa fällknivarna 2024 – Test av fällknivar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bra alternativ

Hultafors OKF

Milwaukee 48221994

Milwaukee 4932471357

Gerber 1019236

Klicka här för att se fler fällknivar.

Fällkniven, en tidlös följeslagare och ett oumbärligt verktyg för alla friluftsentusiaster, har förtjänat sitt rykte för sin enkelhet och robusthet.

När vi utförde vårt test av olika fällknivar fann vi en mängd alternativ, från billiga fällknivar för nybörjare till de bästa fällknivarna som proffsen föredrar.

I vår strävan efter att hjälpa dig att göra det bästa valet, presenterar vi vårt omfattande testresultat där varje kniv har bedömts noggrant.

1. Bäst i test – Hultafors OKF

Hultafors OKF fällkniv

När vi testade Hultafors OKF, upplevde vi det som en riktigt robust fällkniv. Med sin lackerade aluminiumram och rostfria detaljer visade den upp en fantastisk motståndskraft mot elementen under våra tester. Kniven var fantastisk både i skogen och på fisketuren, vilket ger den en mångsidig karaktär som vi uppskattade mycket.

Specifikationer
Längd totalt:188 mm
Bladtjocklek:2,8 mm
Skyddshölje:Ja
Vikt:140 g
Säkerhet:Spärr

En av dess mest framstående egenskaper är den kompakta designen. Trots dess robusthet var den otroligt lätt att bära och hantera. Dess 2,8 mm tjocka lackerade blad i rostfritt knivstål var tillräckligt tjockt för att ge en robust känsla utan att vara klumpig.

Vi älskade också den enkla och säkra låsmekanismen. Med ett enkelt tryck på en knapp vid sidan av handtaget kunde vi låsa bladet, vilket gör det säkrare att använda och förvara. Detta gjorde kniven till en säker följeslagare, oavsett vart äventyret tog oss.

Bältesclipet var en annan funktion som vi uppskattade. Vändbart och monterbart på båda sidor av handtaget, gav det oss möjligheten att välja hur vi ville bära kniven, vilket vi tyckte var en stor fördel.

En nackdel vi märkte var att kniven saknade en automatisk infällningsfunktion. Detta gjorde att vi alltid behövde vara mycket medvetna om att infälla bladet manuellt för att säkerställa säker användning.

Totalt sett hittade vi Hultafors OKF som ett utmärkt verktyg för både äventyrare och vardagliga användare. Dess robusta kvalitet, mångsidighet och enkla handhavande gör det till ett måste för alla friluftsentusiaster.

Fördelar

 • Robust och hållbar konstruktion
 • Mångsidig användning
 • Enkel och säker låsmekanism
 • Vändbart bältesclip

Nackdelar

 • Saknar automatisk infällning

2. Bäst premiumval – Milwaukee 48221994

Milwaukee 48221994 fällkniv

När vi gick igenom processen att testa Milwaukee 48221994 fällkniv, fann vi oss imponerade av dess exceptionella genomträngningskapacitet. Kniven, som utrustats med ett slätt 75 mm blad och insticksspets, visade en förbluffande förmåga att skära igenom material med imponerande precision och kontroll.

Specifikationer
Bladlängd:7,6 mm
Låsmekanism:Stål
Handtag:Glasfiber
Bladlås:Ja
Design:Modern

Bladet, som är gjort av korrosionsbeständigt D2 stål, behåller sin skärpa i imponerande tidsperioder. Vi märkte under våra tester att trots frekvent användning, behöll bladet sin skärpa och gjorde genomträngningsuppgifter mycket lättare.

Handtaget, förstärkt med rostfritt stål, gav ett solidt grepp som inte bara gjorde kniven säker att hantera, men också komfortabel även under längre perioder.

Dess 2-hands öppningssystem var initialt lite besvärligt, men efter en viss tillvänjning visade det sig vara effektivt och säkert, eftersom det minimerade risken för oavsiktlig utveckling.

En viktig nackdel vi noterade var att trots att den har en stållåsmekanism som säkerställer att bladet sitter på plats när det är utfällt, saknade kniven en automatisk infällningsfunktion. Detta kräver att användaren alltid är medveten och försiktig vid hantering av kniven.

Sammanfattningsvis fann vi Milwaukee 48221994 Hardline fällkniv vara ett solitt och tillförlitligt verktyg, lämpligt för både hushålls- och utomhusbruk. Dess robusta konstruktion och imponerande genomträngningsförmåga gör den till ett värdefullt tillskott till varje verktygssats.

Fördelar

 • Utmärkt genomträngningsförmåga
 • Långvarig skärpa
 • Robust handtag
 • Praktisk ögla för upphängning

Nackdelar

 • Kräver 2-hands öppning

3. Bäst budgetval – Milwaukee 4932471357

Milwaukee 4932471357 fällkniv

Milwaukee 4932471357 skapar ett nytt utrymme inom fällknivsmarknaden genom att kombinera skicklig design med praktiska funktioner. Den här kniven, som vi hade möjlighet att prova under vår testperiod, visade sig vara mer än bara en enkel skärande enhet. Det blev snabbt klart att denna produkt är konstruerad med användaren i åtanke, med fokus på att förenkla och förbättra arbetsflödet.

Specifikationer
Kapfunktion:Integrerad
Design:Slimmad
Förvaring:Bältesclip
Storlek:Fickvänlig
Bladbyte:Enkelt

En funktion som verkligen skiljer sig ut är den integrerade kapfunktionen. Denna gör det möjligt att kapa utan att fälla ut bladet. Detta, tillsammans med en lättillgänglig kabelskalare, eliminerar behovet av att röra sig mellan olika verktyg. På arbetsplatsen sparar detta värdefull tid och frigör den andra handen för andra uppgifter.

Vi älskade hur kniven är designad för att kunna fällas ut med bara en hand. Inte bara var detta bekvämt, det gjorde det också säkert att hantera kniven, eftersom vi aldrig behövde ändra vårt grepp för att få tillgång till bladet.

Vidare, när det kommer till bladbyte, erbjuder Milwaukee 4932471357 en verktygsfri lösning. Under testning uppskattade vi detta eftersom det inte var nödvändigt att leta efter extra verktyg för att utföra denna uppgift, vilket kan vara frustrerande och tidskrävande.

En liten nackdel som vi märkte var dock att den slimmade designen, även om den var praktisk för förvaring, ledde till att greppet inte alltid kändes stabilt, särskilt under intensiva arbetsuppgifter. Trots detta är kniven tillräckligt liten för att passa i fickan, vilket är mycket praktiskt, och har ett bältesclip för enkel åtkomst och förvaring.

Sammanfattningsvis visade sig Milwaukee 4932471357 vara en pålitlig, bekväm och multifunktionell fällkniv. Dess unika egenskaper gör att den står ut på marknaden och erbjuder ett utmärkt värde för den krävande användaren.

Fördelar

 • Praktisk integrerad kapfunktion
 • Bekvämt verktygsfritt bladbyte
 • Tidsbesparande inbyggd kabelskalare
 • Portabel slimmad design

Nackdelar

 • Känslan av greppet kan förbättras
 • Inte optimal för tunga arbetsuppgifter

4. Bra alternativ – Gerber 1019236

Gerber 1019236 fällkniv

Under vår testperiod med Gerber 1019236 märkte vi snabbt att denna kniv var avsedd att hantera vardagssituationer. Den mångsidiga naturen hos denna kniv gjorde den till en oumbärlig följeslagare, oavsett vilken uppgift vi ställdes inför.

Specifikationer
Stål:Rostfritt
Låsmekanism:Backlock
Vikt:73 gram
Bladlängd:89 mm
Bladtjocklek:2,5 mm

Dess huvudsakliga styrka ligger i dess förmåga att anpassa sig till olika användningsområden, vilket gör den till ett verktyg som lätt kan vara ditt “gå till” för de flesta knivrelaterade arbetsuppgifter.

En omedelbar positiv aspekt som vi uppmärksammade var knivens överlägsna grepp. Med ett handtag i robust polykarbonat som även har SoftGrip-insatser, upplevde vi verkligen att kniven erbjöd ett starkt och säkert grepp, även i våta eller oljiga förhållanden. Detta bidrog till ökad säkerhet och kontroll under användning, vilket var mycket uppskattat.

Ett annat framträdande drag var hur lätt bladet kunde öppnas. Tack vare ett välplacerat tumhål, var det enkelt och smidigt att fälla ut kniven när det behövdes. Detta innebär att du snabbt kan komma igång med ditt arbete utan att behöva fumla eller kämpa för att få bladet på plats.

Det finns dock en aspekt som vi fann mindre imponerande under våra tester, och det var den partiellt sågtandade eggen. Medan detta är en bonus för att hantera vissa material, fann vi att det kompromissade något med knivens förmåga att utföra rena, jämna snitt. Detta kanske inte är ett problem för alla användare, men för de som behöver utföra mer detaljerat arbete, kan det vara något att tänka på.

Trots denna mindre nackdel imponerade Gerber 1019236 oss överlag med dess mångsidighet och lätthanterlighet. Dess robusta konstruktion, bekväma grepp och enkel användning gör den till en stark kandidat för alla som behöver en tillförlitlig kniv i sitt dagliga liv.

Fördelar

 • Starkt och säkert grepp
 • Snabb och enkel bladöppning
 • Robust och tillförlitlig konstruktion

Nackdelar

 • Partiellt sågtandat blad begränsar jämna snitt

5. Hög kvalitet – Dewalt DWHT0

Dewalt DWHT0 fällkniv

Under vår testning av Dewalt DWHT0-10313, fann vi att denna fällbara fickkniv är verkligen ett premiumverktyg som ger betydande värde. Som ett mångsidigt redskap designat för tuffa arbeten, levererade denna kniv upprepade gånger i våra tester, oavsett vilka uppgifter vi utmanade den med.

Specifikationer
Bladmaterial:HSS-stål
Total längd:271,5 mm
Bladlängd:80 mm
Grepp:Halkfritt
Handtag:Aluminium

En av de mest framstående aspekterna av denna kniv är dess rostfria stålkonstruktion. Detta tillhandahåller både hållbarhet och korrosionsbeständighet, vilket betyder att kniven kan stå emot tuffa arbetsmiljöer och håller sig i gott skick över tid.

Detta var särskilt uppenbart under våra tester i våta och fuktiga miljöer där andra knivar tenderar att rosta.

Dewalt DWHT0-10313 har också en integrerad trådskärare, något som vi fann mycket praktiskt under arbete med olika material. Kombinationen av tandade och raka kanter ger kniven ännu mer mångsidighet, vilket gör den lämplig för både fina och grova arbeten.

Trots alla dessa funktioner är kniven imponerande smal och lätt, med ett aluminiumhandtag och halkfritt grepp G10. Detta gör att den ligger bekvämt i handen och ger god kontroll under användning. Det kan dock noteras att även om handtaget är lätt och behändigt, kan det kännas lite kyligt i kallt väder.

Men den största styrkan med Dewalt DWHT0-10313 är kanske dess kompakta, fällbara design. Kniven är lätthanterlig och tar minimal plats, vilket gör den till en idealisk följeslagare för alla som behöver ett pålitligt skärande verktyg till hands.

Fördelar

 • Hög kvalitet och hållbarhet
 • Mångsidigt kombinationsblad
 • Lätt och bekväm att hantera
 • Fällbar och kompakt design

Nackdelar

 • Handtaget kan kännas kyligt i kallt väder

6. Smidig – Bessey DBKPH

Bessey DBKPH fällkniv

Under vår testning av Bessey DBKPH arbetskniv blev vi snabbt imponerade av dess bekväma grepp och robusta design. Det första vi noterade var handtagets gummikonstruktion och den kraftiga tryckplattan för tummen. Dessa designelement, kombinerade med ett infällbart blad, gör kniven både säker och lätt att använda.

Specifikationer
Blad:Utbytbart
Bladlängd:28 mm
Total längd:160 mm
Handtag:Gummi
Vikt:180 g

Ett av de mest praktiska inslagen i denna kniv är dess bladmagasin. Med utbytbara blad behöver kniven inte slipas, vilket sparar tid och underlättar underhåll.

Dessutom sitter knivbladet stabilt i bladhållaren, vilket ger säkrare och bättre resultat. Under testningen märkte vi att denna stabilitet verkligen påverkar precisionen i snitten.

Bessey DBKPH erbjuder också en tryckplatta för säkrare och bekvämare användning. Denna funktion bidrar till att minska trötthet och öka precisionen under längre arbetspass.

Men något vi noterade var att trots att kniven är mycket robust, kan det vara lite klurigt att byta bladen, speciellt med handskar på.

Slutligen, är denna kniv utformad med en praktisk bältesclips. Detta gör att den lätt kan fästas vid ett bälte eller i en ficka, vilket gör den lättillgänglig när den behövs.

Fördelar

 • Ergonomiskt gummihandtag
 • Utbytbara, infällbara blad
 • Inbyggt bladmagasin
 • Praktisk bältesclips

Nackdelar

 • Inget medföljande fodral
 • Bladbyte kan vara klurigt
Hur vi utförde vårt test av fällknivar

Hur vi utförde vårt test av fällknivar 2024

För att ge våra läsare den mest precisa informationen om vilka fällknivar som presterade bäst i test, utformade vi en noggrann och omfattande testprocess.

Vi lade stor vikt vid rättvisa och transparens. Vår strävan var att få fram vilken kniv som var den bästa fällkniven för olika syften och användare.

Förberedelser för testet

Vi började med att ställa upp en testmiljö som kunde replikera de olika situationer en fällkniv kan användas i. Vi valde en plats utomhus med både skog och öppen mark.

Varje kniv skulle testas under olika väderförhållanden, från sol till regn, för att testa hållbarheten. Vi hade även med oss olika material som knivarna skulle användas på, allt från tjockt rep till tunn plastfilm.

Vår testmetod

När miljön var förberedd och varje kniv redo, började vi med testprocessen. Varje kniv genomgick ett standardiserat test där vi skar igenom olika material, öppnade och stängde kniven upprepade gånger, och även testade hur bra de kunde hålla en skarp egg efter användning.

Genom att upprepa denna process kunde vi se vilka knivar som stod upp bäst mot våra tester.

Utförande av tester

Varje kniv testades minst fem gånger under varierande förhållanden. Varje testpass varade ungefär en timme och inkluderade allt från noggranna skärtester till hållbarhetstest.

Vi noterade noggrant våra observationer och insikter under varje testpass. Dessa inkluderade:

 • Skärprestanda på olika material
 • Hur lätt det var att öppna och stänga kniven
 • Hur kniven kändes i handen under längre perioder
 • Hur väl kniven höll sin egg efter användning

Vårt sätt att bedöma

Efter varje testpass gick vi igenom våra anteckningar, sammanställde resultaten och började bedöma prestandan för varje fällkniv. Vi kategoriserade knivarna baserat på deras prestanda inom olika områden.

Till exempel fick kniven med bäst skärprestanda utmärkelsen bäst i test. Vi övervägde också priset, vilket gjorde att vi kunde rekommendera den bästa billiga fällkniven för de med en stram budget. På så sätt kunde vi ta fram den bästa fällkniven för varje scenario och varje budget.

Långvariga tester och hållbarhet

Eftersom hållbarheten är en viktig aspekt av en bra fällkniv, inkluderade vi också långvariga tester i vår process. Vi använde varje kniv regelbundet under en period av flera månader för att se hur de stod upp mot slitage.

Detta gav oss en inblick i vilken kniv som var mest hållbar över tid, samt vilken stor fällkniv och vilken liten fällkniv som presterade bäst i test när det kom till hållbarhet.

Säkerhet och pålitlighet under test

Under vårt test uppmärksammade vi även säkerheten och pålitligheten hos varje fällkniv. Vi utvärderade hur säkert låsmekanismen fungerade, hur pålitlig kniven var under oväntade situationer, och om handtaget gav ett stadigt grepp även i fuktiga förhållanden.

Särskilt fällknivar i trä visade sig ge bra grepp även under våta förhållanden. Dessa aspekter var viktiga för att bestämma vilken kniv som var bäst i test inom dessa områden. Vi upptäckte att pålitlighet och säkerhet var två egenskaper som verkligen skiljde en bra fällkniv från en genomsnittlig.

Genom att inkludera dessa faktorer i vårt test kunde vi ge en mer komplett bild av varje produkts prestanda.

Efter varje test jämförde vi sedan resultaten och diskuterade våra upplevelser för att komma fram till vilken fällkniv som presterade bäst i test. Vi fann att en bra fällkniv inte bara måste vara skarp och hållbar, men den måste också vara bekväm att använda och passa in i användarens behov.

Oavsett om du letar efter en stor fällkniv för tunga uppgifter, eller en liten fällkniv för att ha i fickan, hoppas vi att vårt test hjälper dig att göra rätt val när du ska köpa en fällkniv.

Våra bästa tips innan du använder din fällkniv

Våra bästa tips innan du använder din fällkniv

Att använda en fällkniv kan vara en utmaning om du inte har rätt kunskap. Under våra noggranna tester insåg vi vikten av att ha en klar förståelse för säkerhet och skötsel innan man svingar denna mångsidiga verktyg.

Nedan delar vi med oss av värdefulla tips baserade på våra testresultat.

Handhavande och säkerhet

Säkerheten kommer alltid först. Under testet fann vi att korrekt handhavande av fällkniven är avgörande för att minimera risken för olyckor.

När kniven inte används bör den alltid vara infälld. Dessutom bör du undvika att svinga kniven runt när den är utfälld. Kom ihåg att en fällkniv inte är en leksak, utan ett verktyg som, om det används felaktigt, kan orsaka skada.

Användningsområden

Fällknivar, likt fickknivar och multiverktyg, har en mängd olika användningsområden. Under testet observerade vi dock att det är viktigt att begränsa användningen till vad kniven faktiskt är designad för.

Även om fällkniven som är bäst i test kan hantera en mängd olika uppgifter, bör du inte försöka använda din fällkniv till uppgifter som kräver en större eller mer specialiserad typ av verktyg.

Skötsel och underhåll

Ett område där vår testprocess verkligen belyste några centrala punkter var skötsel och underhåll.

En fällkniv är inte bara en produkt, det är en investering. För att säkerställa att din kniv förblir i bästa möjliga skick över tid är korrekt skötsel och regelbundet underhåll avgörande. Se till att rengöra kniven regelbundet, olja lederna och håll bladet vässat.

Vikten av en solid grepp

Under testprocessen upptäckte vi att en solid grepp spelar en stor roll i hur väl du kan använda din fällkniv.

Ett bra grepp är inte bara avgörande för att utföra precisionsuppgifter utan även för din säkerhet. Oavsett om du använder kniven för att skära, hugga eller göra något annat, bör du alltid ha ett fast, men avslappnat grepp.

Korrekt förvaring

Sist men inte minst, kom ihåg att förvara din fällkniv på en säker plats när du inte använder den. Detta var något vi upprepade gånger noterade under våra tester. En bra förvaringsplats skyddar inte bara kniven från skador utan hindrar också obehörig åtkomst.

I slutändan kan dessa tips hjälpa dig att få ut det mesta av din fällkniv. Genom att ta med dessa överväganden i ditt dagliga användande kan du vara säker på att din fällkniv alltid är redo att prestera på topp, precis som vår bäst i test fällkniv.

Vanliga frågor om fällknivar

Vanliga frågor om fällknivar 2024

Hur mycket kostar en fällkniv?

Priset på en fällkniv kan variera mycket beroende på varumärke och kvalitet. Du kan hitta billiga fällknivar för under 200 kronor medan premiumalternativen kan kosta flera tusen kronor.

Får man ha en fällkniv i Sverige?

I Sverige är det tillåtet att äga en fällkniv men det finns restriktioner när det gäller att bära den offentligt. Det är alltid viktigt att följa lagar och förordningar.

Ska man köpa en fällkniv i trä?

Att köpa en fällkniv i trä kan vara ett utmärkt val för dem som uppskattar det traditionella utseendet. Trähandtag är också robusta och ger bra grepp.

Vilket är det bästa märket för fällknivar?

Det finns många bra märken men EKA och Gerber är några av de bästa på marknaden. Dock kan andra märken också erbjuda utmärkta alternativ.

Borde man köpa en liten fällkniv?

En liten fällkniv kan vara ett bra val för dem som behöver en kompakt och lätt kniv att bära runt. De är dock inte lika mångsidiga som en stor fällkniv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen