Den bästa fasadfärgen 2023 – Test av olika fasadfärger

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Cuprinol Fasadfärg

Putsfasadfärg Murtex Acrylic

Tinova Exterior Fasadfärg

Äkta Falu Rödfärg Fasadfärgt

Klicka här för att se mer fasadfärg.

Kanske står du där med ditt nya hus eller så har färgen börjat flagna bort, oavsett är det då dags att köpa in ny fasadfärg. På marknaden just nu finns det massor av olika varianter och alla fasader har olika krav, kanske behöver du en fukttålig och vit fasadfärg eller en grå avsedd för putsytor.

Vid köpet är det mycket att tänka på, exempelvis vilket material väggen består av, typ av färg och kulör. Även priset krävs att reflektera över då man vill ha en billig men ändå kvalitativ fasadfärg som håller länge.

Bäst i test – Cuprinol Fasadfärg

Cuprinol Fasadfärg

Cuprinol Fasadfärg är avsedd för utomhusmålning på trä och tål därför hårda väderpåfrestningar. Fasadfärgen kan appliceras på nytt trä men även på det som tidigare målats med akrylat eller alkydfärg.

Produkten är vattenburen oljefärg vilket ger användaren en fin och beundransvärd finish på sin husfasad. För att uppnå ett så tjockt färgstick som möjligt redan från första strykningen innehåller färgen ett bindemedel.

Om ett perfekt resultat ska uppnås bör målningen inte genomföras om risk för regn inom ca 6 timmar finns eller om det är direkt solsken. Burken till fasadfärgen bör även röras om noggrant innan målningen påbörjas.

Klicka här för att se bästa priset

Populärast – Putsfasadfärg Murtex Acrylic

Putsfasadfärg Murtex Acrylic

Putsfasadfärg Murtex Acrylic är ett utmärkt budgetval för dig som ska måla om och vill uppnå ett kvalitativt resultat utan att spendera överdrivet mycket av sin plånbok.

Fasadfärgen är avsedd för betong och putsväggar och ger en helmatt yta, dessutom är produkten miljömärk med BASTA, vilket är mycket förtroendegivande.

Precis som flera andra färger på marknaden behöver Murtex Acrylic efterstrykas om användaren vill lyckas med sin finish på fasaden.

Produktionen av denna putsfärg görs i flera olika volymer, allt från 1 liter till 10 liter, och fasadfärgen kan köpas med både kulören vit och svart.

Efter ca. 12 timmar är putsfasadfärgen övermålningsbar om torkningen skett i en temperatur på 23 °C och 50% luftfuktighet.

Klicka här för att se bästa priset

Premiumval – Tinova Exterior Fasadfärg

Tinova Exterior Fasadfärg

Recension kommer snart!

Klicka här för att se bästa priset

Billigast – Äkta Falu Rödfärg Fasadfärg

Äkta Falu Rödfärg Fasadfärg

Recension kommer snart!

Klicka här för att se bästa priset

Lista över de bästa fasadfärgerna 2023

Köpguide för fasadfärg 2023

När det är dags att måla om huset är det inta lätt att veta vilken som är den bästa fasadfärgen. Vi på hantverksproffset har därför designat denna köpguide, så du slipper göra ditt egna test av fasadfärg. Inför ditt val av fasadfärg finns det några viktiga faktorer att tänka på, vilka är:

  • Torktid
  • Varaktighet
  • Ytan
  • Kvalité

Torktid

Alla olika fasadfärger har sin egen torktid och det är av väldigt stor vikt att den tiden följs om resultatet ska bli kvalitativt. Vid flera lager måste det första hinna bli tort innan nästa kan appliceras.

Färgen känns oftast torr vid beröring redan efter några timmar, men då är det endast det yttersta lagret som stelnat och färgen är ej helt hård på insidan. Ett andra lager får då inte bli pålagt.

Generellt kan man säga att latexfärger är helt koagulerade efter ca 4 till 6 h och oljefärger kan ta ända upp till 24 h på sig. Torktiden anges däremot nästintill alltid på färgburken, läs därför på den för ett utmärkt resultat.

Varaktighet

När man målar sin fasad vill man att resultatet ska få en lång livslängd för att undvika behovet att måla om ofta. För att lyckas med det finns det flera saker att tänka på.

En stor faktor till livslängden är hur många skikt som applicerats, fler lager på fasaden ger en kvalitativ yta som kommer vara mer hållbar i längden.

Det är även viktigt att ha en välblandad färg, framför allt om färgburken har fått stå ett tag. Det finns då en risk att vissa ämnen lagt sig mot bottnen av burken.

Utöver dessa faktorer har även typen av färg stor betydelse. Läs mer om det under rubriken Olika typer av fasadfärg.

Ytan

Generellt sätt finns det en grundregel som lyder: använd samma typ av färg som redan finns på ytan. Att byta sort kan därför orsaka problem. Exempelvis orsakar oljefärg som lagts över latexfärg bubblor och flagning.

Därefter är det viktigt att välja en fasadfärg som är avsedd för det material som ytan är gjord av. Ofta fäster färg inte alls lika bra om det appliceras på fel yta. Läs därför antingen på burken eller produktens onlinebeskrivning.

Kvalité

För det mesta är de billigare fasadfärgerna mindre kvalitativa. Därför är det ofta bra att inte välja alternativet med minst prislapp, även om det lockar.

Lågkvalitetsfärger kan innehålla billiga pigment som tenderar att blekna med tiden, särskilt om den målade ytan får mycket kontakt med direkt solljus.

Inför valet av kulör är det också nödvändigt att tänka på de olika färgernas påverkan av solen. Mörkare kulörer har betydligt lättare att blekna i solen än vad de ljusare nyanserna har.

Olika typer av fasadfärger

Som tidigare sagt är det inte lätt att välja fasadfärgen som är rätt för dig. Den ska båda passa det estetiska uttryck du vill uppnå men även fungera för just det materialet din vägg består av.

Många färgtyper skiljer sig i: reaktion med väder, torktid och kvalité. Det finns en uppsjö av olika sorters fasadfärger och alla har sina fördelar och nackdelar. De vanligaste varianterna av fasadfärg är:

  • Akrylatfärg
  • Alkydfärg
  • Linoljefärg
  • Slamfärg
  • Emulsionsfärg/Hybridfärg

Akrylatfärg

Generellt sätt är akrylatfärg ett perfekt val till din husfasad om materialet är trä. Färgvarianten tål mycket väder och vind, eftersom den beundransvärda ytan ger ett skyddande lager ovanpå träfasaden.

En produkt bestående av akrylatfärg fungerar utmärk både vid ny och ommålning, vilket gör att användaren kan använda samma typ av färg redan vid första färgsättningen och när en ommålning börjar blir aktuellt.

Akrylatfärg avsedd för fasader går att få med både matt och glansig yta, tillskillnad från andra färgtyper som inte erbjuder den variationen.

Vid en ommålning av hela sin fasad vill man att färgen ska ha en lång livslängd och det är just vad akrylatfärg erbjuder. Däremot är kvalitén extra viktigt för akrylatfasadfärg, att gå ner i prisklass är därför inte rekommenderat av experter.

Alkydfärg

Alkydfärg skiljer sig en del från akrylatfärg, men även den har flera egenskaper som är utmärkta för många husfasader.

Att vara slitstark mot väder och vid är en av likheterna mellan de två färgerna. Däremot tränger alkydfärgen sig in i materialet och lägger sig inte bara utanpå, vilket akrylatfärgen gör.

För att hjälpa till med inträngningen av färgen brukar produkten innehålla lösningsmedel och det resulterar och i att färgen blir lätt och smidig att måla med.

På alla hus finns det vissa delar som är extra utsatta för påfrestningar från vädret, exempelvis vindskivor, knutar och fönster. Det är därför som alkydfärg ofta används på just dessa delar.

Ytterligare en fördel med alkydfärg är att den klarar av att appliceras på metallytor.

Linoljefärg

Historiskt är linoljefärgen den variant som använts mest på yttersidan av huset och anses vara ett klassiskt val. Den går att använda på allt från stora fasadytor till mindre detaljer, till exempel fönster och husknutar.

Precis som alla olika fasadfärger har linoljefärgen både fördelar och nackdelar. Produkten behöver ingen grundmålning innan den appliceras, därför är färgen även utmärkt för den late målaren. Däremot är torktiden lång och om flera lager ska målas måste fasadfärgen få vila hela 24 timmar.

Dessvärre har linoljefärgen till skillnad från alkydfärgen och akrylatfärgen mycket kortare livslängd, den slits betydligt snabbare. Men om din fasad redan har denna typ av färg är det nästintill alltid bäst att fortsätta med linoljefärgen.

Slamfärg

Slamfärg är också en variant av fasadfärg avsedd för trä som använts sedan länge och är faktiskt ett av de allra mest populära alternativen. Ett exempel på slamfärg är den folkkära och välanvända Falu Rödfärg, som även finns i andra kulörer bl.a. vit fasadfärg.

Produkten är uppbyggd av färgpigment samlade i en slags lim eller klisterliknande substans. De flesta slamfärger innehåller även ett ämne som ska förstärka den bindande effekten, linolja är ofta använt.

Slamfärg ger inte ett bra skydd mot hårt väder, men trots det har den blivit mycket populär. Kanske beror det på att den är enkel att hantera och ger en täckande och matt yta när färgen tränger sig in i träet.

Hybrid och Emulsionsfärg

Det allra nyaste på marknaden för fasadfärg idag är fenomenet hybridfärg och emulsionsfärg. De båda är egentligen bara olika benämningar på en färg där både alkyd och akrylat kombinerats med varandra.

Kombinationen är mycket gynnsam och ger husägare flera positiva effekter, exempelvis blir livslängden mycket lång och den hållbara ytan bevarar fasadfärgens glans och kulör.

Likt både alkyd och akrylatfärg kan även hybrid och emulsionsfärg användas både när fasaden målas för första gången och vid en ommålning.

Varianten ger även ett starkt skydd mot mögel som fäster sig på ytor och utöver trä kan färgen målas på metallytor.

Vanliga frågor om fasadfärg

Vilken typ av fasadfärg är bäst?

De är oerhört svårt att säga vilken fasadfärg som är bäst för just ditt hus, men för att lyckas är det framför allt tre saker att ha i åtanke: materialet på väggen, kulör, och typ av färg. Därefter är vårt tips på hantverksproffset att inte välja den allra billigaste produkten.

Är fasadfärg övermålningsbar?

Ibland går det att måla över fasadfärg utan problem och ibland fungerar det inte alls. Om färgen är gammal och hårt sittande fungerar det ofta alldeles utmärkt. Men om färgen börjat flagna är det ingen idé att måla över, eftersom den nya färgen bara kommer falla bort med den gamla. Då behöver den gamla färgen på fasaden skrapas bort innan målningen påbörjas.

Hur mycket räcker 10 liter fasadfärg till?

10 liter fasadfärg ska täcka ca. 30 kvm. Det beror dock på faktorer som: vilken typ av pensel eller roller som används, hur tjockt man målar, vilken typ av färg som används. Därefter behöver du tänka på hur många skikt som ska målas på fasaden.

Hur ofta behöver fasaden målas om?

Generellt sägs det att hus behöver målas om vart 10 år. Det är dock helt beroende på vart huset ligger och vilken fasadfärg som väggen målats med, exempelvis, tenderar hus vid havet att behöva målas om oftare.

Hur länge håller fasadfärg i burken?

Fasadfärg som fått stå i sin burk håller utan problem i flera år, men detta förutsatt att burken varit oöppnad. Varken bakterier eller luft får ha kommit i kontakt med fasadfärgen och burken måste ha fått stå i en frostfri miljö. Men om färg fått stå länge är det extra viktigt att den rörs om innan användning.

Vilken kulör ska man välja?

Att välja kulör är inte lätt. De allra vanligaste valen är vit, grå eller svart fasadfärg, men mer unika alternativ som grön, gul och röd finns också. Det viktigaste är att du utgår från just ditt hus. Ett bra tips är att titta på bilder där fasaden liknar din.

Sammanfattning

Vid ett köp av fasadfärg är det flera saker att tänka på, bland annat vilket material som fasaden består av. Flera färgtyper går nämligen inte att använda i kombination med alla material.

Därefter har typen av färg stor betydelse. Slam, alkyd, akrylat, och hybridfärg har alla sina fördelar och nackdelar som är av yttersta vikt att ha i åtanke när du väljer färgen. Avslutningsvis ska du välja fasadfärgen som har rätt kulör och finish enligt dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen