Den bästa fasadfärgen 2022 – Test av olika fasadfärger

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Nordsjö One Super Tech Fasadfärg

Nordsjö Super Matt Fasadfärg

Cuprinol Fasadfärg Plus

Putsfasadfärg Murtex Acrylic

Klicka här för att se mer fasadfärg.

Bästa fasadfärgen 2022

Efterhand så kan färgen på ditt hus tappa sin charm. Men att ha och bevara en fin färg på huset är inte svårare än att måla med fasadfärg en gång vart tredje år. Med rätt fasadfärg kan du öka husets värde samtidigt som du får det att se bättre ut än någonsin.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilken fasadfärg som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra den fasadfärg du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem din fasadfärg är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa fasadfärgen. Det är just av den anledningen som vi här på hantverksproffset.se har gjort en köpguide för den bästa fasadfärgen. Vi har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta den bästa fasadfärgen på den svenska marknaden, och eftersom vi själva redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till fasadfärg så har vi lyckats sammanställa en tabell med de bästa fasadfärgerna inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna vi tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har vi dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer fasadfärg, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så har vi satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha den bästa fasadfärgen kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha en fasadfärg som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

Köpguide för bäst i test fasadfärg 2022

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken fasadfärg som är den bästa. Det finns så otroligt många olika sorters fasadfärg som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför vi har skapat vår köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa en den bästa fasadfärgen så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa fasadfärgen 2022:

 • Varaktighet
 • Låg VOC halt
 • Torktid
 • Kvalité
 • Vädertålig
 • Klimatanpassad
 • Ytan du målar på
 • Förberedelser
 • Typer
 • Finishar

Varaktighet

De bästa latex- och akrylfärger innehåller vanligtvis ingredienser av högre kvalitet, såsom mer akrylfasta ämnen och pigment. De är ofta tjockare och mer trögflytande (klibbiga) än färger av lägre kvalitet. Detta gäller dock inte för oljebaserade färger, som vanligtvis är tunnare och rinnigare. I allmänhet är oljebaserade färger mer hållbara än antingen akryl- eller latexfärger, men de tenderar att gulna snabbare. Dessutom, på grund av deras höga VOC-nivåer (se avsnittet Låga VOC nedan), blir de mindre populära. Kvaliteten på både akryl- och latexfärger har förbättrats dramatiskt under de senaste decennierna.

Hållbarhet hänför sig också till antalet applicerade skikt; fler lager ger en mer hållbar yta. Välblandad färg påverkar också hållbarheten, eftersom ingredienser kan lägga sig på botten av burken med tiden. Om det har gått ett tag sedan färgen köptes, rör om den noggrant före användning. Att applicera färg med en färgrulle eller pensel i stället för en spruta kan också lämna en tjockare, mer hållbar beläggning på en yta.

Glans är också en indikator på hållbarhet; ju högre glans, desto mer tvättbar och hållbar. Målarfärgerna sträcker sig från en äggskalsfinish med låg glans till en högblank emalj för trimning eller exteriörmöbler. Var dock medveten om att högblanka glanser kommer att visa brister i ytan, såsom grova fläckar, medan platt eller matt glans kan hjälpa till att kamouflera mindre avvikelser.

Låg VOC halt

Kemikalier och lösningsmedel som finns i färgprodukter kan avge giftiga ångor som kallas flyktiga organiska föreningar (VOC). Kolhaltiga ämnen skapar skadliga ångor under målningsprocessen. Dessa föreningar har länge tillsatts till oljebaserade färger för att förbättra deras hårdhet och öka torktiden. Många akryl- och latexfärger innehåller också VOC i mindre grad, även om trenden går mot att minska eller eliminera föreningarna för att erbjuda en hälsosammare målningsupplevelse.

Dessa illaluktande ångor kan orsaka huvudvärk och illamående vid inandning och även om det är mindre troligt att störa dig när du målar utomhus, kanske du fortfarande vill välja en färg märkt som “Låg-VOC” eller “Noll-VOC”. Av de två typerna av fasadfärger – olja och latex – är oljefärg högre i VOC. Mängden tillåtna VOC varierar beroende på stat, men i allmänhet indikerar en “låg VOC”-etikett att färgen innehåller färre än 50 gram VOC per liter. För de som söker minimala ångor, leta efter No-VOC eller Zero-VOC färg, som innehåller färre än 5 gram VOC per liter.

Torktid

Olika färger har olika torktider, och att vänta tills det första skiktet är torrt innan du applicerar ett andra skikt är nyckeln för att uppnå en kvalitetsfinish. De flesta latexfärger torkar vid beröring inom ett par timmar, och ett andra skikt kan appliceras på 4 till 6 timmar. Oljefärg torkar dock vid beröring på 6 till 8 timmar och kan ta upp till 24 timmar innan ett andra skikt kan appliceras. Torktider anges vanligtvis på färgburken.

Även om färg kan kännas torr vid beröring på några timmar och till och med vara redo för ett andra skikt, kanske den inte härdar. När färgens flytande ingredienser har avdunstat är färgen helt härdad. Härdningstiden varierar beroende på färg, där latex och akryl tar ett par veckor och oljebaserad färg tar upp till en månad att härda. Härdningstiden kan vara långsammare i fuktiga och kalla förhållanden och snabbare när temperaturen är över 50 grader och luftfuktigheten är låg. Tills färgen är härdad bör man se till att inte borsta mot den målade ytan.

Kvalité

Lågkvalitetsfärger kan innehålla billiga pigment, såsom talk, lera och kiseldioxid, som tenderar att blekna med tiden, särskilt om den målade ytan har en sydlig exponering och får direkt sol.

Tänk också på att mörka färger är mer benägna att blekna än ljusa nyanser på din exteriör. Om en mörk eller ljus nyans väljs för trim eller luckor, leta efter “titandioxid” på ingredienslistan. Detta dyra men långvariga pigment finns vanligtvis bara i premiumfärglinjer. För dem som vill skapa falska texturer, som att måla för att se ut som trä, prova fasadfärger som innehåller UV-skyddsmedel för att förhindra att de påmålade effekterna bleknar.

Vädertålig

Bra färg ska klara av vad som helst Moder Natur kastar i väg. Oljefärger är väldigt bra på att tåla regn och är lätta att rengöra. Fram till utvecklingen av akrylbaserad latexfärg var olja standardfärgen för utomhusbruk under många år.

Akryl är ett bindemedel som låter latex böjas något, vilket gör det mindre benäget att bli skört och spricka och därför bättre kan stöta bort regn. Latexfärgetiketter av högsta kvalitet har orden “helt akryl” eller “100 procent akryl.” Även om billigare färger ofta innehåller en liten mängd akryl, innehåller de vanligtvis inte tillräckligt för att färgen ska vara riktigt väderbeständig.

Klimatanpassad

Färgbehov varierar beroende på region, och en fasadfärg som är lämplig för torra områden kanske inte är det bästa valet för ett fuktigt område, som Sverige. Detta brukar dock inte vara ett problem i Sverige, men det är viktigt att kolla på innan du köper din fasadfärg. Färgtillsatser kan göra skillnaden mellan ett målningsarbete som varar mer än ett decennium och ett som bara varar i ett par år.

För målningsarbeten i fuktiga eller regniga områden kan färg märkt som “mögelbeständig” vara att föredra. Om solen skiner mest hela tiden kan färg som är märkt “UV-beständig” vara till hjälp.

Ytan du målar på

Även om det finns undantag, är den allmänna regeln att använda samma typ av färg som redan finns på ytan. Till exempel, om det redan vart målat med latex, välj latex. Omvänt, om det målades med olja, välj olja. Att lägga oljefärg över latex orsakar ofta bubbling och flagning, eftersom lösningsmedlen i oljefärg kan smälta latexen.

Det är också mer framgångsrikt om färgen är kompatibel med materialet som målas. Färg designad för att täcka träbeklädnad kanske inte fäster lika bra på aluminium- eller vinylbeklädnad. Kompatibilitet anges vanligtvis på färgburken och i produktens onlinebeskrivning.

 • För ytterpaneler: Dagens komposit- och fibercementbeklädnad håller fasadfärg väldigt bra om den först beläggs med en akrylmurgrundsgrund följt av ett eller två lager utvändig latex eller akrylfärg. Vid köp av ytterpaneler kan primersteget hoppas över.
 • För trä: Trä är poröst, och som sådant tenderar det att absorbera fukt, vilket kan få många typer av färg att släppa och skala av en yta. Vid målning av exteriört trä ger oljebaserad färg det bästa skyddet och långvariga resultat. Näst på tur är akrylfärger av hög kvalitet, som har förbättrats och som är mindre benägna att spricka och flagna än latexfärg.
 • För tegel: Att måla tegel, betong, stuckatur eller någon typ av yttre murverk kräver först att man applicerar en primer för murverk som hjälper färgen att fästa. Följ upp med en murverksfärg av god kvalitet som innehåller elastomeriska ingredienser som kommer att böjas något om tegelstenen expanderar eller drar ihop sig, snarare än att bli spröd och spricka. Att använda en exteriör pensel kan också göra appliceringen enklare.
 • För verandor och uteplatser: Exteriöra gångytor, som uteplatser och däck, ser mycket trafik och kräver hållbar färg. Leta efter färg designad speciellt för däck; det kommer att erbjuda extra skydd för horisontella veranda- och däcksytor där vatten kan samlas. Högkvalitativa däckfärger finns tillgängliga i både oljebaserade och vattenbaserade alternativ, och medan oljebaserade kommer att hålla längre, kommer vattenbaserade inte att blekna lika snabbt.

Förberedelse

Tillräcklig förberedelse är avgörande för ett långvarigt utvändigt målningsarbete. För bästa vidhäftning måste ytan vara ren från all smuts och fett. Det ska också vara torrt, eftersom färg inte fäster bra på fuktiga ytor. Dessutom ska eventuell lös eller flagnande färg skrapas bort. Mindre projekt, som utemöbler, kan förberedas med en färgborttagare för att ta bort befintlig färg.

Liksom alla målningsprojekt, förhindrar lämpliga försiktighetsåtgärder att färg av misstag kommer på trim eller andra föremål. Drapering av närliggande föremål med droppdukar håller dem skyddade från stänk, och att använda målartejp kan hjälpa till att skapa en ren, skarp färgkant. Utvändig färg är lätt att applicera med utvändiga målarpenslar, som är väl lämpade för att arbeta in färgen i sömmar och träfiber. För smala ytterpanel, använd små färgrullar i relativt samma storlek som remsan. Den snabbaste appliceringsmetoden involverar en färgspruta, men den är också den mest riskfyllda när det gäller oavsiktlig översprutning. För att säkerställa att färgen fäster bra kan en kombination av tekniker användas, som att spruta eller rulla på ett lager färg följt av borstning i en process som kallas “bakborstning”.

Typer

Det är viktigt att känna till de olika typerna av fasadfärger för hus oavsett om du håller på med ett större renoveringsprojekt eller fräschar upp ditt hus.

Lösningsmedelsbaserad (olja eller alkyd)

Oljebaserad färg torkar till en slät, hård yta som står emot väder och vind. Det torkar långsammare än latex – vanligtvis tar det 24 timmar att härda – och rengör med terpentin eller thinner. Oljebaserad färg fungerar bra för ytterdörrar och metallräcken eftersom det skapar en hållbar, stark finish som håller mot väder och vind.

Vattenbaserad (latex)

Latexfärg torkar snabbt och rensar upp lättare än oljebaserad färg, kräver bara tvål och vatten. En annan fördel är att latex expanderar i varmare temperaturer och drar ihop sig i svalare temperaturer, så du behöver inte måla lika ofta. Med rätt ytbehandling kan du ofta applicera latex över en oljebaserad färg. Kolla in Hur du målar ditt hem exteriör för mer information om hur du förbereder dina ytor.

Finishar

När du väljer en fasadfärg är det viktigt att tänka på vilken typ av målarfärg du vill ha. Sheen beskriver graden av ljusreflektion färg har. I allmänhet gäller att ju mindre glans färg har, desto mindre fläckbeständig är den. Tillverkare kan ha olika handelsnamn för dem, men glansen klassificeras vanligtvis enligt följande:

Högreflektiva finishar

Blankfärg och högblank färg är några av de bästa alternativen för att välja den bästa fasadfärgen. Dessa rengörs lätt och motstår repor bättre, vilket gör dem till ett bra val för områden som används konstant, som dörrar, dörrposter och fönsterkarmar. För fönsterluckor och trimarbeten ger glansfärg en fin kontrast till ytterpanel. Men om du har väggar, dörrar eller annan exteriör inredning som inte är i utmärkt skick, kommer glans och högblank färg att visa defekter i ytan mer än andra glanser, eftersom dessa ytskikt båda är extremt reflekterande.

Halvblanka finishar

Halvblank färg är också slitstark och lätt att rengöra men har mindre glans än glans. Den är lämplig för dörrar, trimarbeten och höljen eftersom den ger extra fläckbeständighet. Välj en halvblank färg framför en glansfärg för områden som är utsatta för väder och vind och behöver hög hållbarhet och livslängd.

Lågglansfärg

Satinfärg (ibland kallad lågglansfärg) ger enkel rengöring förutom en måttlig glans. Det fungerar bra på trä- eller cementbeklädnad som är i gott skick. Undrar du vilken typ av färg du ska använda på utvändigt tegel? Satinfärg är perfekt, eftersom den är lätt att rengöra genom att helt enkelt spola ner den.

Matt fasadfärg

Platt eller matt färg har liten eller ingen lyster, vilket gör att den kan dölja brister. Det gör den till ett bra val för repade eller buckliga ytterpaneler. Platt färg stänker mindre under appliceringen och är lättare att bättra på.

Lista över de bästa fasadfärgerna 2022

 • Bäst i test: Nordsjö One Super Tech Fasadfärg
 • Populärast: Nordsjö Super Matt Fasadfärg
 • Premiumval: Cuprinol Fasadfärg Plus
 • Billigast: Putsfasadfärg Murtex Acrylic
att tänka på innan du ska köpa fasadfärg
Det finns en del saker du bör tänka på innan du köper fasadfärg

Varför fasadfärg används

Det finns flera sätt att skapa en komplett och vacker bild av en byggnad. Bland de mest populära är fasadpaneler, natur- eller konststensbeläggning och gips. Den senare metoden var och förblir en av de bästa lösningarna jämfört med andra på grund av dess låga pris. Men ändå är bar gips inte särskilt estetisk, så det är lättare och billigare att ge det ett ljust och effektivt utseende genom att måla. För detta används en speciell fasadfärg för putsning för utomhusbruk.

Fördelar med fasadfärg utomhus

Fasadfärg på puts för utomhusbruk: fördelar Den största fördelen med målning är att den kompletterar och förstärker putsens användbara egenskaper. Bland dem finns följande: Färgen tillåter inte fukt att passera igenom, vilket gör att väggarna blir blöta och kollapsar mindre, och byggnaden kommer att hålla mycket längre. Färgen är hygroskopisk. Tack vare denna egenskap ackumulerar väggarna inte kondens, som bildas på grund av temperaturskillnaden inuti och utanför byggnaden. Färgen är mindre känslig för väderpåverkan. Färgen behåller sina egenskaper över ett brett temperaturområde, och detta är en oumbärlig egenskap i det ryska klimatet med varma somrar och frostiga vintrar. Färgen förhindrar att skadliga mikroorganismer kommer in i väggen och utvecklas. Om du väljer färg för fasaddekoration får du en vacker och hållbar beläggning som kommer att behålla sitt ursprungliga utseende och fysiska och kemiska egenskaper i minst 10 år. Men för att fasadfärgen för utvändigt putsarbete ska lägga sig ordentligt och tjäna riktigt länge är det viktigt att välja den rätt och observera appliceringstekniken.

Använd inte för gammal färg

Råd! Det rekommenderas inte att måla fasaden med vanlig färg för inredningsarbeten. De är inte utformade för att motstå de aggressiva effekterna av ultraviolett strålning och kommer att börja blekna efter några månader. Så väljer du fasadfärg för utomhusbruk Innan du köper måste du sätta dig in i vad som står på kartongen. Färger skiljer sig från varandra i temperaturförhållanden, maximal luftfuktighetsindikatorer och graden av biologiskt skydd. Och givetvis har alla färger en maximal hållbarhetstid, vanligtvis inte mer än två år. Att köpa utgången färg kommer inte att gå bra. Det torkar upp, förlorar sin elasticitet, det är nästan omöjligt att applicera det exakt.

Fördelar med de olika typerna av fasadfärg

På byggmaterialmarknaden finns tre typer av fasadfärger för ytterputsarbeten: akryl; silikat; silikon. Huvudtyperna av fasadfärger Varje sort har sina egna egenskaper för sammansättning och applikationsteknik. Dessutom är kompatibiliteten för olika färgtyper inte densamma. Akryl- och silikonfärger ligger på varandra ganska bra även utan extra primer. Och att applicera ett lager silikatfärg över någon annan kommer att leda till sorgliga konsekvenser. Vattenbaserad färg löser faktiskt silikat. Relaterad artikel: Akrylfärger är det billigaste och mest populära alternativet för fasaden, lämpligt för nästan alla väggmaterial.

När det gäller de flesta fysikaliska och kemiska indikatorer har de genomsnittliga resultat jämfört med andra färger, bleknar inte och är väl resistenta mot nötning och sprickbildning. Dispersionsfärger är inte lämpliga för beläggning av kalkputs och sandsten. Silikonhartsfärger är bättre lämpade för dessa material. Dessutom har sådana färger en lång livslängd jämfört med akryl: upp till 25 år. Fördelarna med silikatfärger är betydligt bättre vattenbeständighet och hygroskopicitet, utmärkt vidhäftning, hög motståndskraft mot alla atmosfäriska och biologiska influenser.

Dock så är nackdelarna mycket betydande – mindre slitstyrka och känslighet för nötning. Sådana färger används vanligtvis endast i de fall där kraven på höga fysikaliska och kemiska egenskaper hos byggnadens yttre beläggningar är att föredra framför deras potentiella driftsproblem.

Var försiktig med vilket material du målar på

Råd! Inte en enda färg passar bra på block av lättbetong; före målning måste de putsas med speciella blandningar och grundas grundligt i minst två lager. Andra typer av fasadfärger och deras egenskaper Cementfärger används sällan i modern konstruktion på grund av deras stora nackdelar. De har ett ganska begränsat utbud av färger, vattengenomsläpplighet, brist på bakteriedödande skydd – utan allvarlig ytterligare bearbetning blir väggarna snabbt täckta av svamp och mögel. Strukturfärger är bäst när det gäller estetik. De inkluderar speciella mjukgörare, tack vare vilka beläggningen får ett vackert präglat mönster. Men sådana färger är mycket dyrare än konventionella.

Lätt att måla med roller

Om du arbetar med en roller bör du undvika enkelriktade rörelser och måla slumpmässigt – denna metod gör att du kan uppnå ett mer enhetligt lager. Förutsättningar för målning Eventuella fasadfärger för utvändig putsning är mycket krävande på arbetsförhållandena.

Vad fasadfärg är för någonting

Fasadfärg, det vill säga den slutliga beläggningen

Fasadfärg är den sista beläggningen i värmeisoleringssystemet, inklusive traditionella puts som appliceras på en- eller treskiktsväggar. Och som sådan är den mest utsatt för hårda väderförhållanden – regn, sol och frost. Därför måste den vara av god kvalitet. Detta räcker dock inte, eftersom det måste anpassas till underlaget som ska täckas samt förhållandena runt huset.

Vilken fasadfärg ska man välja och vilken är bäst? Fasadfärger finns i flera typer – de kan vara akryl, silikon, silikat, silikon-silikon. Ur praktisk synvinkel är färgens kemiska sammansättning inte viktig utan de egenskaper som blir resultatet av den.

Vilka typer av fasadfärg som finns att välja mellan

Akrylfärger

På grund av deras popularitet och det lägsta priset anses de vara grundläggande. Vanligtvis är de första valet färger, ändras till andra, när ett särskilt fall krävs. De bildar en elastisk beläggning, är resistenta mot regnvatten och finns i olika färger, inklusive intensiva. De har en genomsnittlig motståndskraft mot föroreningar, men kan lätt tvättas, inklusive en högtryckstvätt. Det är inte lätt att tvätta svåråtkomliga, höga sektioner av väggar, därför är det bättre att välja en annan färg i områden där höga luftföroreningar förekommer. Akrylfärg är känslig för algutveckling och bildar karakteristiska gröna rester. Det gäller särskilt områden som ständigt skuggas, t.ex. där ett hus ligger bland träd. Tillsatser som Teflon i kan minska detta fenomen avsevärt. Den kommer dock inte att ha fullt motstånd precis som silikatprodukter.

Den största begränsningen för akrylprodukter, både färger och plåster, är relativt låg ånggenomsläpplighet, det vill säga hög diffusionsbeständighet. Följaktligen är de inte lämpliga för isolering med mineralull (som är mycket lätt ånggenomsläpplig). Det är dock möjligt att applicera det på gamla akrylplåster. En specialist behöver kontrollera om denna färg är lämplig att applicera på puts, t.ex. mineraler, med hög ånggenomsläpplighet – lättbetongvägg med cement-kalkputs skiljer sig väsentligt från tjock polystyrenisolering, täckt med mineralgips.

Silikatfärger

Kallas även silikater, är dyrare än akryl och finns i färre färger. Å andra sidan är de resistenta mot kontaminering, särskilt algutveckling (den bästa egenskapen hos alla färger som finns på marknaden). De bildar ogynnsamma och starkt alkaliska substrat (pH 11-12). I skogsområdet kommer det att vara ett bra val. Den har god ånggenomsläpplighet men lägre motståndskraft mot vattenpåverkan – efter piskande regn kan det finnas blöta fläckar på fasaden. Som tur är torkar de väldigt lätt. När du målar med silikatfärger måste en noggrann uppmärksamhet ägnas åt rådande väderförhållanden – de första dagarna är det knappt resistent mot regn, starkt solljus och vind.

Silikonfärger

De är relativt dyra men de har en unik motståndskraft mot vatten och föroreningar. De är hydrofoba, därför kan vi se pärlvattendroppar istället för rinnande strimmor. Regn kan på ett sätt tvätta deras yta från kontaminering. Man måste dock komma ihåg att sådan självrengöring vanligtvis är mycket ojämn, särskilt i låga byggnader.

Vattenbeständighet åtföljs av god ångpermeabilitet, så denna färg kan appliceras på alla typer av isolering och gips. Vi kan till och med säga att de är universella.

I praktiken kan färger innehållande en blandning av hartser, t.ex. silikon-silikat, fungerar mycket bra. Tack vare det är deras funktioner väldigt lika. Dessutom är de lite billigare, vilket är mycket viktigt.

 

Vad man ska tänka på innan man målar med fasadfärg

Att lägga till en klick färg är inte bara för inomhusbruk. Var kreativ och tillför färg, stil och karaktär till ditt utomhusutrymme med en fasadfärg. Utomhusfärg ger välbehövligt skydd till strukturer och ytor som tål väder och vind. Du kan också använda fasadfärg för att komplettera eller kontrastera de planterade områdena i din trädgård beroende på vilket utseende du är ute efter.

Det finns några viktiga saker att tänka på innan du fastnar i ditt målningsprojekt.

Vilken typ av yta målas?

Vårt omfattande urval av fasadfärger inkluderar sådana för alla ytor i din trädgård. Oavsett om du målar trä, tegel eller metall, hittar du något som passar din yta – samt några färger för mer specialistprojekt. Bläddra i sortimentet för att hitta rätt för din utomhusyta.

Vad är kvalitén på ytan?

Ytans tillstånd är viktigt både för att bestämma vilken typ av färg som ska användas och även förberedelsearbetet du behöver göra (om någon alls). Om du målar över en äldre yta, se till att den är torr, ren och i gott skick; att eventuellt damm, mögel, alger eller mossa har tagits bort och eventuell rost har slipats ner. Du kan behöva använda en primer och/eller underlack för att säkerställa både bästa finish och att ditt målararbete håller så länge som möjligt.

Hur vill du att det ska se ut?

Letar du efter en ljus nyans för att lägga till en stänk av färg eller en mer dämpad ton? Något som lägger till iögonfallande kontrast eller smälter in vackert? Och tänk på ytan som målas. Vill du förstärka ytans befintliga utseende, som att betsa trä för att förstärka dess naturliga skönhet, eller dölja det smart med färg?

Glöm inte stilen på ditt hem och din trädgård. Är det traditionellt och klassiskt, eller mer modernt? Det finns många saker att tänka på för att hjälpa dig att begränsa ditt val av färg och finish.

Hur mycket tid är tillgänglig för att slutföra projektet?

Oroa dig inte om du inte är tidsrik. Vi erbjuder snabbtorkande alternativ som hjälper dig att få ditt målningsjobb gjort snabbt. Mer om detta, och andra smarta funktioner hos våra utomhusfärger, i avsnittet Funktioner i den här artikeln.

Typer av fasadfärg

Det finns tre huvudtyper av fasadfärg; för trä, murverk och metall. Vi kommer att prata om vad de olika typerna gör och vilka alternativ som finns.

Fasadfärg till trä

Lämplig för träskjul, staket, trädäck, trädgårdsmöbler, trädgårdsförvaring, lekstugor och andra strukturer

Vid skydd och färgning av exteriört trä finns det fyra alternativ att välja mellan: färg, bets, lack och olja. Många av dessa produkter är skapade speciellt för vissa områden eller uppgifter, så utforska vårt sortiment för att hitta den rätta för ditt projekt.

Utvändig

Detta ger ett stänk av ogenomskinlig färg och finns i ett stort antal nyanser. Våra är designade för att överleva väder och vind och de flesta torkar snabbt. Leta efter sådana som är resistenta mot sprickbildning och blåsor även efter mycket exponering.

Dessa låter de naturliga träfibrerna synas igenom samtidigt som de ger färg. De tränger in i träet och ger skydd mot väder och vind.

Träolja

Dessa ger näring åt träet, ersätter naturliga oljor som går förlorade genom exponering för väder och skyddar finishen. De är ett populärt val för trall eftersom de skyddar mot gångtrafik. Oljan kan ta tid att torka, så kontrollera produktens detaljer och beakta detta när du planerar.

Trälack

Dessa kombinerar en hög skyddsnivå med en naturlig träfinish. Mer genomskinliga än andra trävårdsalternativ låter de träets fulla fibrer tränga igenom och kan appliceras på trä som tidigare har lackerats eller färgats (även om vi rekommenderar att du tar bort tidigare skikt).

Välj mellan ett klarlack som helt enkelt skyddar och ger en glans till ytan, eller ett färgat lack som förstärker, eller till och med ändrar, den naturliga färgen på ditt trä.

Olika typer av fasadfärg till tegel

Lämplig för tegel, småsten (grovgjutning), stuckatur, cement, betong, sten med mera

Murfärg skyddar och dekorerar ytterhusväggar, trädgårdsväggar och garage. Det kan hjälpa till att vitalisera framsidan av ditt hus för att maximera trottoarkanten och skapa ett bra första intryck. Murverksfärg finns i antingen en slät eller strukturerad finish och erbjuds i fler färger än du kanske tror, ​​inklusive subtila neutrala färger som kräm och beige, svala och lugnande nyanser som grått, grönt och blått och varmare toner som gult och rött.

Fasadfärg till metall

Lämplig för metallräcken, trädgårdsportar, bodar, trädgårdsmöbler, trädgårdsförråd och avloppsrör

Metallfärg ger väderskydd för alla metallytor utomhus som kämpar mot väder och vind. Den är endast tillgänglig för användning utomhus, eller välj multifunktionella som kan användas på interiöra och exteriöra metaller för att dubbla upp på målningsprojekt. Vi erbjuder ett utbud av både snabbtorkande vattenbaserade och mer traditionella lösningsmedelsbaserade färger.

Det kan hjälpa att förstå så mycket om metallytan du är intresserad av att måla innan du köper. Välj mellan:

Galvaniserad färg

Detta är för rostfria metallytor som galvaniserat stål, aluminium, koppar och mässing. Den är formulerad så att den kan appliceras direkt utan primer och finns även med en inbyggd topplack.

Rostfri fasadfärg

Denna färg är avsedd för användning på metallytor utan att rosten behöver avlägsnas helt. Du behöver inte alltid en primer, men rengör och slipa ner det rostiga området innan applicering – se instruktionerna för mer information.

Finish

Med den typ av färg som valts är det viktigt att tänka på vilken finish du vill ha.

Matt finish

Ger en platt, icke-reflekterande finish som hjälper till att dölja stötar och ojämna ytor.

Satinfinish

Även känd som siden, ger denna finish en låg glans. Det erbjuder en lycklig kompromiss mellan matt och glans.

Blank finish

Den högsta nivån av glans, välj glans för det mest hållbara alternativet. Denna slitstarka kvalitet gör glansen idealisk för områden som regelbundet blir stötade och skavda, som ytterdörrar.

Metallic finish

Endast tillgänglig för metallfärger, denna finish gör att ytan ser sliten eller strukturerad ut. Till exempel kan vissa metallfärger med hamrad effekt replikera utseendet av gjutjärn eller galvaniserad metall. Perfekt för utomhusuppcyklingsprojekt.

Smidig avslutning

Endast tillgänglig för murverksfärg, denna finish har en krämig formulering och är snabb och enkel att applicera på stora ytor.

Strukturerad finish

Även känd som finstrukturerad, ger denna murverksfinish en hållbar täckning som hjälper till att täcka ojämna ytor och fina sprickor.

Är det viktigt med extra funktioner på din fasadfärg?

Förutom fasadfärgstypen och finishen finns det särskilda egenskaper att leta efter i din valda färg som kan hjälpa dig att uppnå det utseende du vill ha och ett bestående resultat.

Gör det svårt för fläckar och rester att förstöra ditt målararbete med smutsavvisande färg. Denna färg som kräver lite underhåll är perfekt för trädgårdens smutsiga värld.

Tvättbar fasadfärg

Bara för att du målar utomhus betyder det inte att du ibland inte behöver torka av dina målade ytor för att bli av med märken eller smuts. Fasadfärger gör till exempel att du kan torka rent dina dörrar och fönsterbrädor utan att skada det färdiga utseendet.

Självrengörande fasadfärg

Få regnet att fungera till din fördel! Denna innovativa färg har en självrengörande formulering så att smuts lätt tvättas bort när det regnar.

Alg- och mögelbeständig fasadfärg

Eftersom köks- och badrumsfärger tar itu med oönskat mögel inomhus, så gör vissa utomhusfärger det också. Ett bra sätt att få ditt målararbete att hålla längre, alg- och mögelbeständig färg ger ett långvarigt skydd för dina utomhusytor.

Färgskydd/blekningsbeständig fasadfärg

Ute i väder och vind kan oskyddat trä bli grått och missfärgas med tiden och din färg, bets, olja eller lack kan blekna eller till och med ändra färg. Leta efter fasadfärger med UV-skydd och/eller blekningsbeständig teknologi för en längre hållbar, ljus färg. Vi älskar Cuprinol UV-skyddssortimentet, designat för att hålla ditt trädäck på bästa sätt.

Tålig fasadfärg

Underhåll utomhusgolv, som trösklar, med färg formulerad för att vara mer hållbar och motstå slitage. Denna anti-skufffärg skyddar mot fläckar, hjälper dina utomhusytor att se snygga ut längre och säkerställer minimala skav. Detta gör den väl lämpad för garagegolv och skyddar mot förflyttning av tunga föremål som gräsklippare och trädgårdsmöbler, och även bilar som parkeras.

Antiklättringsfärg

Applicera denna specialdesignade färg på dina avloppsrör eller på toppen av väggar, staket och grindar för att stoppa inkräktare. Vår antiklättringsfärg förblir fet även när den är torr, vilket gör det svårt att få tag i ytan.

Snabbtorkande fasadfärg

Med det oförutsägbara vädret här i Storbritannien är det viktigt att snabbt avsluta ditt målningsjobb och så många av våra färger torkar snabbt. Kontrollera förpackningen för råd om tidsskalor för att hjälpa dig att planera ditt projekt på rätt sätt och se upp för alternativ som är duschsäkra på 30 minuter, samt beröringstorka inom några timmar. Se till att räkna in den rekommenderade tiden mellan ommålningarna för att få bästa resultat.

Vattentät/vattenbeständig fasadfärg

Vattentäta och vattenavvisande färger hjälper till att skydda ytor från regn och fukt. Om en muryta är särskilt porös kan extra försiktighetsåtgärder behövas för att skydda den.

Fasadfärg som hjälper fasaden

Samtidigt som du vill skydda dina ytor från regn, är det viktigt att all fukt i ditt murverk kan drivas ut. Vår andningsbara färg låter fukt strömma ut genom färgen, vilket hjälper till att förhindra att mögel och alger utvecklas bakom den och skadar ytan.

Färgmatchande fasadfärg

Färgen matchar ditt yttre måla för att se till att det är exakt den nyans du vill ha. Med över 2,2 miljoner färger tillgängliga för trä-, metall- och murverksfärg,  finns det garanterat ett sortiment för dig som vill skapa ditt eget perfekta färgschema för din trädgård.

att tänka på inför köp av väggfärg
Fasadfärg kallas också väggfärg. Se nedan hur du applicerar färgen på korrekt sätt

Hur man målar med fasadfärg

Gamla träbeklädnader, som snabbt blir gamla i nybyggnation, behöver regelbundet skydd av nya färgskikt. En professionell kommer att debitera dig mycket pengar bara för att måla ditt hus. Men du kan göra det själv på några helger för kostnaden för färg och förnödenheter.

Ett bra målningsarbete kan hålla i 10 år. Nyckeln är korrekt förberedelse. Här är 10 steg att ta för att se till att ditt utvändiga målararbete ser bra ut, tillför värde till ditt hem och håller länge.

Steg 1: Få ut blyet

Gör-det-självare är inte skyldiga att följa regler för blysäkra metoder, vilket professionella färgentreprenörer måste. Men om ditt hem byggdes före 1978, då färg med bly fortfarande användes bör du skydda dig själv och dina grannar från luftburna blypartiklar.

Det första steget är att testa för om det finns bly: Billiga testkit finns enkelt att hitta online och i färg- och järnaffärer. Om tester visar sig vara positiva för bly, håll färgdamm till ett minimum genom att vidta följande försiktighetsåtgärder.

 • Lägg plastdroppsdukar och samla upp allt skräp.
 • Rengör området med en HEPA-dammsugare.
 • Bär masker och nödvändig skyddsutrustning
 • Kassera allt material på en godkänd plats för farligt material.

Steg 2: Tvätta utsidan

Mögel trivs under färsk färg, som inte fäster bra på smutsiga, smutsiga, sporsportiga ytterväggar. Så tvätta ditt hems exteriör innan du målar. Använd en blandning av vatten och ett fosfatfritt rengöringsmedel.

Du kan applicera lösningen för hand med en svamp, vilket kommer att ta evigheter och många turer upp och ner för stegen. Eller anlita ett proffs för att tvätta ytterpanelerna, vilket inte är en uppgift för en amatör, som kan skada ytterpanelen genom att trycka vatten under brädor. (Kostnaden varierar beroende på plats i detta läget)

Steg 3: Skrapa bort lös färg

När klaffbrädorna är torra, ta bort lös, flagnande färg. En handhållen skrapa är vanligtvis det bästa verktyget för jobbet, men du kan också använda en varmluftspistol eller infraröd färgborttagare. Använd aldrig en fackla med öppen låga, som lätt kan starta en brand och är olagligt i de flesta stater om du inte har tillstånd. För att arbeta blysäkert, bär en mask och skyddsutrustning, spraya vatten på färgen när du skrapar och samla upp skräpet.

Steg 4: Slipa bort de grövre partierna

En sandslipmaskin eller slumpmässig bana utrustad med 80-korns sandpapper kommer att jämna ut eventuella kvarvarande ojämna fläckar. Se till att inte trycka så hårt att du lämnar slipmärken i träet.

För att vara blysäkra, använd slipmaskiner utrustade med HEPA-filter.

Steg 5: Fyll och reparera

Efter att ha tvättat, skrapat och slipat din träbeklädnad, gå tillbaka och inspektera det du har upptäckt – hål, repor och spån.

Om du har ett stort problem med röta, tillkalla en snickare för att byta ut det dåliga virket. Åtgärda även dräneringsproblem som gör att vatten samlas och främjar röta.

Steg 6: Applicera grundfärgen

Applicera primer omedelbart efter förberedelse av träbeklädnad. Vit, grå eller tonad primer ger en jämn bas för topplacker att fästa på och en enhetlig duk för att överblicka ditt arbete. Små luckor i skarvar och runt dörrar, fönster och andra ställen där horisontella punkter möter vertikaler kommer alla att sticka ut i hög relief, vilket visar var du behöver fylla i med tätning.

Om du målar över bart trä eller befintlig latexfärg, är latexprimer bra. Men om du målar över flera lager oljebaserad färg, är det bäst att hålla fast vid ett nytt lager oljebaserad primer.

Steg 7: Täta alla lister

Silikoniserade eller förstklassiga polyuretan-akryltätningar ger målningsarbeten ett jämnt och tilltalande utseende. Men fördelarna är inte rent estetiska. Täta fogar förhindrar även luftläckor och blockerar vatteninträngning.

Steg 8: Välj rätt fasadfärg

Att måla med vattenbaserad akryllatex är så mycket lättare än att hantera oljebaserade färger. Latexfärg:

 • Gäller lätt
 • Torkar snabbt
 • Rengör med tvål och vatten
 • Om ditt hus redan har en oljebaserad färg, som är mer hållbar än latex, måste du hålla fast vid det.

Välj ytbehandlingar noggrant. Som regel gäller att ju högre glans, desto bättre är färgen på att blockera solens skadliga strålar. Satin är bra för bältros eller takbrädor, men du vill ha glansfärg för att skydda högtrafikerade delar av ett hus, såsom fönsterhöljen, verandor och dörrkarmar.

Steg 9: Applicera fasadfärgen

När det gäller att applicera färgen så är det smart att använda mindre, för att få ut mer. Fler lager kan resultera i att färg flagnar av genom åren; mindre färg binder bättre till lager under.

Om du går från ett vitt hus till gult eller krämfärgat kan du kanske klara dig med ett lager. Att gå från ett ljust till ett mörkt hus, en och vice versa, kräver vanligtvis två lager.

Steg 10: Öva på gott underhåll

Du kan förlänga livslängden på ett bra målningsarbete genom att:

 • Inspekterar tätningen varje år och byter ut alla som är spruckna eller saknas.
 • Ta bort mögel eller mögel.
 • Tvätta fläckar från häckande fåglar och pollen.
 • Bättra på blåsor och skal innan de sprider sig.

7 saker att tänka på innan du köper din fasadfärg

1. Hållbarhet

Hållbarheten hos en fasadfärg avgör hur väl och hur länge den kommer att hålla mot naturens element. Detta är uppenbarligen ett område av stor oro för husägare. Om du ska lägga en stor summa pengar på att antingen måla eller betala någon annan för att måla ditt hem, vill du veta att det kommer att hålla.

Oberoende publikationer om konsumenttester utför tester som simulerar år av utomhusexponering på en beläggning. Och resultaten – förutsatt att de kommer från en ansedd, opartisk källa – kan ge dig en bra indikation på den förväntade livslängden för någon färg.

Om du inte har nytta av resultaten från en av dessa tester till ditt förfogande när du handlar, kan du alltid se till hur många år som tillverkaren är villig att stå bakom sin produkt med dess garanti. Med det sagt vet färgtillverkarna att husägare målar om sitt hem ungefär vart sjunde år i genomsnitt, av en eller annan anledning. Så att förvänta sig att vilken färg som helst kommer att hålla i 20–30 år, än mindre en livstid – som många av etiketterna hävdar – är inget annat än en marknadsföringsteknik. Men vad olika garantiperioder indikerar är olika kvalitetsnivåer på en beläggning. Ju kortare garanti desto lägre kvalitet, enkelt att förstå.

2. Hur lång tid färgen kommer hålla sig som ny

Direkt solljus kan försämra färgens bindemedel och pigment, vilket gör att den kritar och tappar sin glans. Alla färger kommer att förlora en viss grad av färg och glans med tiden, men färger av lägre kvalitet kommer i allmänhet att förlora dem mycket tidigare än bättre kvaliteter.

Latexfärger som inte är 100 % akryl, samt oljebaserade färger, är de två största förbrytarna. Var säker och använd minst en mellanklass 100 % akrylfärg.

3. Måla fasadfärg med ett skick

Detta är ett område som vi tror är mycket missförstått, och tyvärr gynnar denna förvirring färgtillverkarna. Hela konceptet med en täckfärg med ett lager är extremt tilltalande för alla motvilliga helgkrigare som stirrar ner i fatet av ett skrämmande färgprojekt. Vi menar, vem skulle inte vilja halvera sin målningstid, eller hur?

Vad de inte säger till dig i många fall är att dessa enskiktsfärger inte är idealiska för alla situationer, och de applicerar inte på samma sätt som traditionella färger gör – åtminstone inte om du vill att de ska fungera korrekt. Missförstå mig inte, när de används på rätt sätt och i rätt situation kan de vara verkliga arbetssparare. Men i andra scenarier kan de minska livslängden på ditt lackarbete eller till och med orsaka massiva lackfel.

Applicera den i rätt tjocklek – Det finns ingen magi involverad i hur dessa produkter gör vad de gör. De kan täcka två lager i ett enda lager eftersom de oftast är tjockare än vanlig färg och, till skillnad från vanlig färg, kan de appliceras med dubbelt så hög tjocklek utan att rinna eller hänga ner på sidan av färgen. hus. Där missförståndet kommer in är att om du inte applicerar dem i rätt tjocklek, får du inte riktigt två lager färg – vilket kommer att leda till en ny målning inom din nära framtid.

Om du ska försöka applicera en av dessa produkter är mitt råd att ta reda på de specifika tillämpningsrekommendationerna från produktetiketten och applicera den enligt anvisningarna. Eftersom detta vanligtvis innebär applicering av beläggningen med dubbel (7-8 mm) den normala våta filmtjockleken (3-4 mm), och eftersom det kan vara mycket svårt att avgöra, skulle vi gå så långt som att säga att du bör köpa själv en enkel färgtjockleksmätare för att övervaka din våta färgtjocklek när du applicerar den.

Använd den i rätt situation – Kanske finns det större problemet med dessa produkter kring de som är avsedda att användas som en primer-finish eller självgrundande produkt. När akrylfärg torkar krymper den. När akrylfärger torkar som är dubbelt så tjocka kan de ha en tendens att krympa mer aggressivt än sina motsvarigheter. Men där det verkliga problemet uppstår är när du har en färg som är dubbelt så tjock som binder tillräckligt bra för att fungera som sin egen primer, när den krymper kan den bokstavligen dra gamla färglager direkt från sidan av ditt hem, vilket orsakar omfattande beläggningsfel .

Vår grund för detta påstående kommer inte från anekdotiska bevis, utan från en av de stora färgtillverkarna som hade just detta problem på nationell nivå när de först släppte sin fasadfärg och övermarknadsförde den till allmänheten som den bästa lösning för alla ommålningssituationer. Sanningen är att dessa produkter har sin plats, men enligt min ödmjuka åsikt är den platsen på nya ytterpanel eller ytterpanel som har minimala lager av befintlig färg från det inte så avlägset förflutna som är väl vidhäftade på underlaget.

Om en av dessa fasadfärger inte passar för ditt projekt, välj då en bra primer (vid behov) följt av två skikt av en högkvalitativ 100 % akrylfärg som har bra färgdöljande egenskaper (vanligtvis en tjock beläggning). Du får fin, enhetlig täckning och det är svårt d att gå fel med det.

4. & 5. Fuktbeständighet och klimatanpassning

Ett par områden som målarbranschen har fokuserat på de senaste åren är att förlänga målningssäsongen för utomhusbruk och att låta användare av sina produkter tänja på gränserna för sunt förnuft när det kommer till målning under hot om regn.

Erövra temperaturen – Om du har bestämt dig för att ta itu med det där exteriörmålningsprojektet under våren eller hösten finns det goda nyheter som hjälper dig att göra just det. Många fasadfärger är nu utrustade med tekniken som gör att du kan applicera dem när yt- och lufttemperaturen är strax över 10 grader och över. Detta är särskilt användbart med tanke på att man för bara några år sedan inte kunde måla om temperaturen förväntades falla under 15 grader. Det behövs inga speciella verktyg eller tips för att måla under dessa förhållanden, tänk bara på att vi sa att luft- och yttemperaturen måste vara 10 grader eller högre. Var medveten om att det på kalla morgnar ibland tar längre tid för yttemperaturen på ditt ytterpanel att komma upp till den acceptabla nivån än vad det gör för luften.

En osäker väderprognos kan verkligen försena ditt målningsschema. Om du bestämmer dig för att vänta på grund av en rimlig chans för skurar, kommer du att sparka dig själv i baken över ett missat tillfälle om det inte faller. Om du bestämmer dig för att riskera det på grund av en liten risk för blött väder, kommer du verkligen att sparka dig själv i baken när din nyligen applicerade färg sköljs ner på sidan av huset av ett skyfall mitt på eftermiddagen.

Vissa nya produkter ger dig mer kontroll över ditt schema även om du inte kan kontrollera vädret. Många av dessa fuktbeständiga produkter ute nu gör att du kan måla nästan upp till regn utan att behöva oroa dig. Vanligtvis rekommenderas det ändå att man slutar måla om det väntas regn inom 1–2 timmar.

6. Glans

Du kanske tänker att färgglans är ett ganska självförklarande ämne. Men vi har upptäckt att få människor verkligen förstår vilken glans som är idealisk för vilken applikation.

Platta – Platta färger är bra för att dölja massor av brister på alla ytor, och de tenderar också att bättra på ganska bra. Nackdelen med de flesta av dem är att de tenderar att dra till sig mer smuts och inte tvättas lika bra som deras blankare alternativ.

Satin – Satiner är förmodligen de vanligaste utvalda glanserna. De verkar ha den perfekta balansen mellan att ha tillräckligt med glans för att göra dem tvättbara men inte så mycket glans att du måste bära solglasögon för att inte bli förblindad av bländningen. När vi tillfrågas brukar vi rekommendera dem som ett bra val för ditt hems ytterpanel.

Halvblank/Blank/Högglans – De flesta skulle inte välja en blankare färg för sina ytterpanel eftersom bländningen kan vara lite distraherande. Men blankare färger tenderar att ha en hårdare film, de är mer hållbara och är mindre genomsläppliga för vatten och snö. De är ett utmärkt val för att måla dörrar, fönster, inredning — eftersom det är de områden som berörs mest och dessutom oftare utsätts för snö och vatten som förblir i kontakt med ytan under längre tid.

7. Latex eller olja

Undrar du någonsin varför folk inte använder oljebaserad färg så mycket längre? Du kan knappt ens hitta den på hyllan i din lokala färgaffär nuförtiden.

Tja, det finns goda skäl till det. För det första skulle de ständigt skärpta statliga restriktionerna för VOC (flyktiga organiska föreningar) så småningom ha drivit bort det från hyllorna ändå. Men den verkliga anledningen är att den helt enkelt inte kan konkurrera med prestandan hos 100 % akrylprodukter idag. En bra akryl kommer att förbli flexibel där en olja inte gör det – gör ett mycket bättre jobb med att expandera och dra ihop sig med ytan under den; de behåller sin färg och glans mycket bättre; de har en större tolerans mot lågtemperaturapplicering; de är resistenta mot mögel och mögel; och de är mycket lättare att städa upp när man arbetar med dem.…för att bara nämna några.

Hur man målar en fasad, steg för steg

Som nämnts ovan, efter det första testet av husfasadens färgbärande förmåga och själva appliceringen av ett nytt färgskikt, återstår ytterligare steg. följande har vi sammanfattat sekvensen för ditt framgångsrika projekt, inklusive några användbara tips:

 • Steg 1: Kontrollera den yttre fasadens bärförmåga enligt ovan
 • Steg 2: Borttagning av lösa/smulande färgrester, damm, mossa, algangrepp, lavar etc. (använd vatten och borste eller högtryckstvätt)
 • Steg 3: Låt fasaden torka; för målning måste den vara torr, dammfri och ren
 • Steg 4: Reparera springor, sprickor och hål i fasaden och puts om dem beroende på djupet
 • Steg 4: Kontrollera sugförmågan – suger ytterväggen upp för mycket vatten måste en primer appliceras innan fasadfärgen appliceras
 • Steg 5: Maskering av ytor som fönster, dörrar/dörrar, dörrkarmar, golv etc. Om din trädgård har en gräsmatta, täck över den vid behov
 • Steg 6: Applicera primern eller måla fasaden med fasadfärgen

Några tips: För både grund- och fasadfärg, måla först hörn och vinklar samt områden som är svårare att komma åt. Måla sedan fasaden flera gånger i ett korsmönster, först uppifrån och ned och sedan från vänster till höger (eller tvärtom).

Egenskaper som behövs på den bästa fasadfärgen

All fasadfärg har inte samma egenskaper. För att välja rätt färg för dig finns det en mängd olika faktorer du bör överväga.

Bra täckning

Döljande kraft är färgens förmåga att tillräckligt täcka eller dölja ytan där den appliceras. Döljkraften kommer från färgens pigment och påverkas av appliceringssättet och tjockleken. Måla med god döljande kraft ska dölja brister och gamla målningsjobb.

Färgretention

Färgretention avser endast tonad färg. Färgens förmåga att behålla sin ursprungliga färg under exponeringen avgör dess färghållning.

Kritningsskydd

Motstånd mot kritning förhindrar att vitt kritigt pulver bildas på ytan och gör färgen ljusare. Kritning sker under en tidsperiod då bindemedlet långsamt bryts ned. Färgens avslöjande ränder (kritavfall) är en konsekvens av att använda en färg som inte är kritbeständig. För att säkerställa att din färg är kritbeständig, leta efter färg som har ett högt innehåll av kvalitetshartser.

Fukttålig

Blåsmotstånd kommer att förhindra att överdriven fukt kommer genom underlaget och påverkar färgskiktet. Om färg appliceras på en fuktig eller våt yta kan du räkna med ett oönskat blåsproblem, så se till att din yta är helt torr innan applicering.

Grundfärg

Grundning är ett viktigt steg för exteriörer eftersom det hjälper färg att fästa på ytan. Primer ger färgen ett mer enhetligt utseende och en mer hållbar finish. Du behöver definitivt en primer om du målar över ljusa eller mörka färger. När du täcker mörk färg eller gör andra drastiska färgförändringar, leta efter primer som är hög hud.

Du kanske undrar, vad är skillnaden mellan interiör- och fasadfärgsprimer? Exteriör primer är mer hållbar och hjälper till att skydda mot mögel, sprickor och erosion. Den bästa exteriörprimern att använda beror på ytan. Oljebaserade grundfärger täcker fläckar och är bra för målat eller omålat trä och metaller som är benägna att rosta, eftersom de tätar ytan och gör att färgen appliceras jämnare. Även om oljebaserad primer har stor penetration på träfibrer, är den känslig för att bli skör med tiden.

Vattenbaserad latex primtorkar snabbare än oljebaserad primer och har mer flexibilitet. Detta är särskilt viktigt vid grundning av trä som kan expandera och dra ihop sig. Du bör endast använda latexprimer med vattenbaserad färg. Denna typ av primer är också bra för betong.

Vilken grundfärg du än använder kommer en väl förberedd, ren yta att göra jobbet smidigt. Se till att vänta tills primern torkat helt innan du börjar måla. Och om du bor i ett mycket fuktigt klimat, kom ihåg att det kan ta tre eller fler timmar för primern att torka helt.

Vanliga frågor om fasadfärg

Hur länge håller fasadfärg?

Utvändig färg håller i genomsnitt 5 till 7 år innan den behöver ommålas. I vissa fall kan det till och med pågå så länge som 10 år. Fasadfärg på vertikala ytor (som sidospår, verandastolpar och räcken) håller längre än fasadfärg som används på horisontella ytor.

Hur rengör man fasadfärg?

För att hålla ytor rena och smutsfria kan du tvätta med vatten och en liten mängd diskmedel eller milt rengöringsmedel. Skrubba lätt med en borste, men undvik att använda ett alltför slipande rengöringsmedel eller högtrycksrengöringstaktik.

Kan man använda fasadfärg inomhus?

Fasadfärg är formulerad för att stå emot fukt och motstå tillväxten av svamp och mögel, så det kan verka som ett bra val att använda inuti, särskilt i fuktiga eller våta områden som ett badrum eller kök. Det rekommenderas dock generellt att du inte använder fasadfärg inomhus, på grund av ökade nivåer av VOC som kan kvarstå i månader. Dessutom är fasadfärger designade för att vara väderbeständiga men kanske inte bibehåller sin finish om de skrubbas och rengörs på samma sätt som du skulle behandla målade ytor inomhus.

Vissa fasadfärger kan dock användas för både inomhus- och utomhusapplikationer enligt tillverkaren. Formler med låg VOC eller noll VOC rekommenderas ibland för båda typerna av applikationer.

Vilka andra verktyg behöver jag använda för att måla med fasadfärg?

När du har valt färg för ditt jobb behöver du några verktyg och utrustning för att hjälpa dig att avsluta ditt målningsprojekt.

Förberedande verktyg

Slutför alla nödvändiga förberedelser innan du målar med spackel. Trä korrigerar eventuella hål eller utrymmen i träytor, medan murverksalternativ fyller oönskade sprickor i ditt murverk.

Trådborstar är ett bra sätt att ta bort färg och rost från metall och när de används med sandpapper kommer du att se till att du har en slät yta för applicering. Medan sandpapper som används ensamt på mindre ytor, som dörr- och fönsterkarmar, hjälper primers och färg att fästa på ytan.

Om du är orolig över att en gammal färgsyns genom den nya, utforska vårt utbud av färgborttagningsmedel.

Förberedande färg

Vissa färger och kräver ett lager av färg under innan du applicerar dem. Detta säkerställer att färgen går smidigt, att den fäster ordentligt och att den färdiga effekten ser bra ut så länge som möjligt. Vi erbjuder grundfärger och grundfärger för trä, tegel och metallytor.

Penslar och rullar

Färgsprutor är bäst lämpade för att måla större ytor utomhus. De tar mindre tid än en pensel och vissa modeller låter dig styra sprayens hastighet och noggrannhet för mer krångliga målningsjobb. Rullar är idealiska för att måla ytterväggar – men var noga med att välja en som är för utomhusbruk. Om du målar ytor som ligger högt upp, välj en med förlängningsstång för att lättare och bekvämare ta itu med dessa delar utan att behöva en stege.

För mindre ytor eller mer ömtålig målning, gå till en pensel. Vi har sådana som är designade för användning på specifika material, till exempel för att måla trä eller murverk, och till och med trädborstar som tar bort behovet av att stå på knä eller böja sig ner. Använd en syntetisk pensel om du använder en vattenbaserad färg, lack eller olja eftersom naturliga borst inte applicerar den ordentligt på ytan.

Skydd

Bli inte täckt av färg med vårt sortiment av arbetskläder. Från overaller till dammmasker, skyddsglasögon till handskar – tänk på att ha allt du behöver för att skydda dig själv och skydda dig från stänk och damm.

Kom ihåg att skydda området där du målar – även utanför är det alltför lätt att göra en röra. Plocka upp en dammduk för att förhindra att oönskad färg hamnar på dina trädäck, gångar eller uteplatser.

Stegar

Beroende på färgprojektets storlek kan du behöva en stege eller arbetsplattform för att hjälpa dig komma åt svåråtkomliga områden. Utforska vårt urval, allt från höga förlängningsstegar till mycket kortare pallar för att hitta den som passar dig.

Vilken typ av fasadfärg är bra för utomhusbruk?

All färg avsedd för användning utomhus ska märkas som “fasadfärg”. Färger som används uteslutande inomhus innehåller inte de ingredienser som krävs för att motstå skador från regn, snö och temperaturfluktuationer.

Vilken är den fasadfärg som håller längst?

Oljebaserade färger har den längsta livslängden, men tonade, vattenbaserade färger är mindre benägna att blekna.

Behöver du en grundfärg för fasadfärg?

På bart trä krävs vanligtvis en primer. Kombinationsprodukter för färg och primer kräver dock ingen separat primer.

Kan man måla över gammal fasadfärg?

Att måla över en gammal målad exteriör är ett bra sätt att täta eventuella hårfästes sprickor i materialet och öka dess väderbeständighet. Den allmänna regeln är dock att applicera oljefärg över gammal oljefärg och akryl- eller latexfärg över gammal akryl eller latex. Om du vill måla över gammal fasadfärg med en annan typ av färg finns det några nya typer av grundfärger som underlättar övergången mellan de olika färgtyperna.

Hur bestämmer man vilken fasadfärg som är bäst till just din fasad?

Håller fasaden på ditt hus blir långsamt grå och inte lika vibrant? Vill du ha ett nytt lager färg, byta tapet på ytterväggen? Håller fasaden på att falla sönder?  Så du är optimalt informerad och låter bara den bästa måla på ditt hem – oavsett om det är under en renovering eller strax efter bygget.

Om du inte har hittat det du letar efter i gör-det-själv-forumet, på byggvaruhusets webbplats eller ens med en Google-sökning, frågar du dig förmodligen redan, ganska frustrerad:

Vilken färg använder vi för att måla en fasad ordentligt? Och vad måste man vara uppmärksam på förutom färgtonen? Hur ska fasaden se ut? Hur väderbeständiga är moderna färger för ytterväggar i ett hus? Det är många frågor du tänker på… Och här hittar du svaren!

>>> Är du sugen på att köpa trallskruvar? Klicka här.

Fasadens skick

Innan du ens tänker på en färg för att måla huset bör du först titta på fasadens skick.

Det viktigaste med hänsyn till fasadfärgen är att kontrollera fasaden för dess bärförmåga. Man vill ju att den flytande färgen ska fästa på den fasta väggen eller putsen under målningen och inte att bitar och klumpar av puts ska blandas in i penseln för färgen.

Det enklaste testet är att torka av putsen eller den gamla fasadfärgen en gång med handen (ev. med en bygghandske).

Om det redan smulas sönder eller flagnar av, måste motsvarande områden tas bort och återskapas. För mindre ytor och ytor gör den också en bättring.

Du kanske också har hört talas om “bandtestet”? Om inte, här är förklaringen: Skrapa ytterväggen lätt med en skärkniv/mattkniv. Sätt sedan fast tejp, eller bättre: målartejp, på repan och dra av den snabbt. Om (många) rester från underlaget eller den gamla färgen fastnar på repan så måste man först skapa ett bättre underlag för den nya färgen.

Vilken färg som passar för fasaden

Om du är säker på att en ny fasadfärg kommer att hålla på ditt hus, om det behövs, efter att du har utfört stegen nedan efter de beskrivna testerna, så kan du fortsätta.

Nu kan du koncentrera dig på färger. Specialfasadfärger som håller länge, och helst även ökar energieffektiviteten i din fastighet, har omfattande egenskaper. Du bör ha dessa punkter i åtanke när du väljer fasadfärg:

 • Beläggningen ger skydd mot vatten
 • Beläggningen är självrengörande (smuts rullar av med vatten/regn)
 • Fasadfärgen andas ändå
 • Tack vare färgerna ger inte fasaderna grogrund för alger och mossa
 • Husfasaden blir mer attraktiv genom färgen

Efter byggnation eller vid renovering/renovering/modernisering av din fastighet bör du därför välja rätt färger. En del av de nämnda punkterna är förstås ömsesidigt beroende – till exempel utan vatten på och i väggen kan varken mögel, alger eller mossa trivas.

När vattnet pärlar av i rätt färg tas smuts och damm bort, vilket tar bort grogrunden för mikroorganismer. Detta håller också effektivt bakterier borta från fasaderna.

Energieffektiviteten höjs också eftersom ingen fukt behöver avdunsta från fasadväggen – så den termiska energin i huset behålls längre.

Fasadfärgens kvalité

Så låt oss nu komma till svaret på frågan “Vilken fasadfärg är bäst att måla en fasad?” – för efter att ha byggt eller ritat om ett hus som du har köpt och som du vill bo bättre i framtiden är du utlämnad till ett antal erbjudanden.

Med färgerna som du ser längst upp på sidan är du redan på den säkra sidan. För inte bara kan fasadfärgerna av detta märke målas bra, utan du har även de egenskaper för husfasaden som vi har listat ovan som särskilt viktiga.

Några av dessa erbjuder en sofistikerad behandlingsteknik som gör fasader självrengörande och vattenavvisande. Samtidigt bibehålls andningsförmågan. Om du bygger hus eller vill måla en befintlig husfasad med fasadfärg för ett vackrare boende, ta då en som avvisar vatten väl och därmed håller ytterväggen torr och ren. Du hittar en översikt på den länkade sidan ovanför.

Var uppmärksam på de enskilda stegen, ett fast, rent och torrt underlag för målning samt tips och information som ges.

Vilken nyans ska man ha på fasadfärgen?

Färgerna finns i olika nyanser, så att du kan måla ditt hus i din favoritfärg.

För att kunna ge ett komplett paket erbjuder samma märke dessutom krämer för murverk, en horisontell barriär för väggar med fukt som tränger in underifrån, samt takbeläggningar och värmeisoleringsfärg för metallytor. Information, bilder och annat om produkter finns i tabellen längst upp på sidan.

Vilken är den optimala temperaturen när man målar med fasadfärg?

Den optimala temperaturen för målning är 10 till 25 grader. Det är inte överflödigt att bekanta sig med väderprognosen innan arbetet påbörjas: nederbörd och starka vindar kan förstöra ytbehandlingen och påverka färgen negativt under torkning. Det är värt att ge företräde åt snabbtorkande färger, eftersom varje extra timme är en extra risk för fukt och överflödigt damm på ytan, vilket försämrar utseendet. När du väljer är det värt att uppmärksamma skillnaden i egenskaperna hos glansiga och matta färger. Glansiga är mer attraktiva för sin ljusstyrka, förmågan att skimra i solen – försäljningschefer i järnaffärer rekommenderar dem ofta. Men bristen på sådana färger är i kravet på en perfekt platt bas, eftersom eventuella brister i den putsade ytan visas på dem. Matta färger döljer ojämnheter i underlaget mycket bättre.

När ska vi måla med fasadfärgen?

Fasadarbeten planeras bäst för sen vår (sent april, maj, början av juni) eller tidig höst (sent augusti, september, början av oktober). Typiskt, under dessa perioder, är lufttemperaturen konsekvent inom det önskade intervallet, och solaktiviteten är inte tillräckligt hög för att skada färgen under torkning.

Hur du förbereder fasaden inför målning.

Ytberedning och målning Ytberedning omfattar flera steg: Ytrengöring, borttagning av stora ojämnheter. Ytprimer (1-2 skikt) för att förbättra vidhäftningen. Applicering av ytterligare beläggningar mot bakterier, svampar, mögel för att förbättra beläggningens biologiska skydd. Den genomsnittliga färgförbrukningen, beroende på ytan, är ca 1 liter per 3–5 m 2 av det första ytskiktet. För det andra och efterföljande lagren är förbrukningen 1,5–2 gånger mindre. Mer exakt information anges vanligtvis på banken. Den optimala färgen och styrkan på beläggningen uppnås i 2–3 lager färg, så vid planering är det viktigt att korrekt beräkna den nödvändiga mängden och köpa med en marginal.

Ska man köpa fasadfärg under arbetets gång?

Det är opraktiskt att köpa ytterligare färg under arbetet: färger av olika partier kan skilja sig åt i nyanser. Vattenbaserade akrylfärger späds med vanligt vatten, andra typer – med lösningsmedel. När du förbereder är det bättre att använda lösningsmedel som rekommenderas av tillverkaren, de anges på burken. Dessa lösningsmedel är fabrikstestade för färgkompatibilitet och är garanterade säkra när de blandas. Råd! Lagrets enhetlighet och karaktär beror på hur färgen appliceras. Spraypistolen ger det jämnaste lagret med minsta granulering. När den målas med en rulle blir beläggningens struktur mer uttalad. Utvändig putsfärg är ett av de bästa sätten att ge ditt hem ett snyggt utseende. Dessutom är valet så brett att köparen kommer att kunna välja det lämpliga alternativet för varje smak och budget.

Slutsats

Du behöver inte spendera en förmögenhet för att få en bra, till och med hög kvalitet på färg till ditt hem. Vad du vill göra är att uppmärksamma och jämföra egenskaperna som vi pratade om i den här artikeln.

Som vi nämnde tidigare är det bäst att göra din research och läsa jämförelserecensioner om specifika varumärken och produkter. Om inte, kommer garantierna att säga dig mycket när det kommer till de olika kvalitetsnivåerna du kan förvänta dig med varje produkterbjudande som du hittar i hyllan.

Det är vår personliga åsikt att – som i nästan allt annat – du får vad du betalar för när det kommer till färg. Uppfattningen att “färg är färg” är en som vi hör från många människor, och vi kunde inte hålla med mer. Men när du bestämmer dig för om det är värt de extra pengarna för en “livstidsgaranti” färg eller färg som kostar väldigt mycket mer än andra. Vad det egentligen handlar om är vad som ger dig det bästa för dina pengar. För när du potentiellt spenderar tusentals dollar på ett målningsarbete för att skydda och försköna ditt hem, skulle vi definitivt betrakta det som en investering.

Dyrare färg kommer vanligtvis att ha egenskaper och fördelar jämfört med de billigare alternativen, men de kanske inte alla är till fördel för dig personligen, och det finns säkert en poäng med att minska avkastningen där mängden ytterligare fördelar du får med en uppgraderad produkt kanske inte är värd de extra pengarna på ditt projekt. Mitt råd är att sätta upp en budget du har råd med och hitta den bästa produktlinjen som passar inom den budgeten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top