BĂ€sta fettsprutan 2022 – Test av olika fettsprutor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Bahco BCL32G1

DeWalt DCGG571M1

Bahco BCL32G1K1

Metabo DFP 400

Klicka hÀr för att se fler fettsprutor.

BĂ€sta fettsprutan 2022

Arbetar du ofta med olika typer av fordon och maskiner? I sÄ fall mÄste du köpa den bÀsta fettsprutan. Med hjÀlp av en fettspruta sÄ blir det vÀldigt enkelt att smörja dina maskiner. En smörjspruta kan förhindra onödigt slitage och förlÀnga livstiden pÄ din maskin. Du kan till exempel enkelt smörja undersidan pÄ din bil pÄ bara nÄgra minuter. Hela smörjprocessen blir mycket enklare med en bra fettspruta.

Det Àr dock inte sÄ enkelt att köpa den bÀsta fettsprutan pÄ nÀtet. Det finns ju sÄ mÄnga olika modeller med olika prisklasser. Detta gör att det kan bli vÀldigt svÄrt att veta vilken fettspruta som passar just dig bÀst. För att göra det Ànnu svÄrare sÄ brukar affÀrer endast skriva om de positiva sakerna. Du fÄr alltsÄ inte reda pÄ hela sanningen och nÀr du vÀl fÄr hem varan Àr den kanske inte som du tÀnkt dig. Du vill ju inte spendera en massa pengar pÄ ett verktyg som du inte tycker Àr bra. Om man inte Àr sÄ insatt kan det dÀrför bli svÄrt att vÀlja den bÀsta fettsprutan.

Men det Àr dock just dÀrför som jag hÀr pÄ Hantverksproffset.se har satt ihop en köpguide för fettsprutor. Med hjÀlp av den hÀr köpguiden sÄ kommer du enkelt att kunna hitta den bÀsta smörjsprutan. Jag gjorde den hÀr guiden genom att anvÀnda mig av min egen kunskap av fettsprutor. Eftersom jag Àr en hemmafixare sÄ har jag ganska mÄnga egna maskiner. För ett tag sedan sÄ tog jag beslutet om att köpa en fettspruta. Sedan dess har jag samlat pÄ mig ganska mÄnga smörjsprutor. Det Àr dÀrför jag kan ganska mycket om just fettsprutor. Men jag lÀste Àven igenom andra tester och kundrecensioner för att göra en sÄ bra köpguide som möjligt. Med hjÀlp av all den informationen sÄ byggde jag upp en rejÀl köpguide. Efter att du har lÀst igenom min köpguide pÄ fettsprutor sÄ garanterar jag att du kan köpa den bÀsta smörjnippeln.

Se Àven >>> Köp ett riktigt bra vÀxthus via min köpguide

Köpguide fettspruta 2022

Det Àr alltsÄ inte sÄ enkelt att köpa en bra fettspruta pÄ nÀtet. Jag vet sjÀlv att det kan vara vÀldigt svÄrt att veta vad som Àr bÀst. Men det Àr just dÀrför som jag har gjort en egen köpguide. Det finns vÀldigt mÄnga olika saker att tÀnka pÄ nÀr man ska köpa en fettspruta. Men nÀr du ska köpa en fettspruta sÄ Àr det viktigaste att du vÀljer utifrÄn dina egna personliga preferenser. HÀr Àr vad du ska tÀnka pÄ nÀr du köper den bÀsta fettsprutan:

 • SlanglĂ€ngd
 • TryckvĂ€rde
 • Patronkapacitet
 • Garanti
 • Tryckmetod
 • Diverse funktioner
 • Ergonomi
 • Typ av arbete
 • Kvalitet
 • BekvĂ€mlighet och lĂ€tthet
 • Prestanda
 • Laddningstid
 • Typ av fettspruta
 • Munstycke
 • Enkel anvĂ€ndning
 • FörvaringsvĂ€ska
 • Material
 • Pris / budget
 • SĂ€kerhet och hĂ„llbarhet
 • Tryck och noggranhet

SlanglÀngd

Om du Ă€r bekant med att smörja olika maskiner mĂ„ste du veta att fett mĂ„ste appliceras i olika trĂ„nga utrymmen och svĂ„ra hörn. Även om detta inte borde vara ett problem om du applicerar med hĂ€nderna, Ă€r det helt annorlunda att anvĂ€nda en stor fettspruta i trĂ„nga utrymmen.

För att lösa detta problem har fettsprutor en flexibel slang framtill. Men inte alla fettsprutor har samma slang som medan de flesta av dem erbjuder en 18-tums slanglÀngd, andra kan anvÀnda en lÀngre 27 tum eller till och med en 42-tums lÄng slang för enkel anvÀndning.

TryckvÀrde

För att sÀkerstÀlla att din fettspruta Àr tillrÀckligt kraftfull för att skjuta ut mycket fett för industriellt bruk, bör du kontrollera dess tryckvÀrde. Som du förvÀntar dig blir det lÀttare att trycka ut fett ur en fettspruta med ett högre tryck. DÀrför har nÀstan alla fettsprutor dÀr ute ett tryckvÀrde pÄ 6000 PSI eller 7000 PSI. Du kan ocksÄ hitta nÄgra smörjsprutor som erbjuder ett Ànnu högre tryck pÄ 10000 PSI för ytterligare bÀttre prestanda.

Patronkapacitet

NÀr du anvÀnder en fettspruta för en viss industriell applikation, förvÀntar du dig att den fortsÀtter att fungera utan att behöva fylla pÄ den om och om igen. Detta kan sÀkerstÀllas genom att helt enkelt kontrollera fettkapaciteten eller patronens kapacitet för en viss fettspruta. Tack och lov kommer de flesta med en patronkapacitet pÄ 14 oz, vilket borde vara mer Àn tillrÀckligt för att lagra mycket fett pÄ en gÄng.

Garanti

NÀr du köper ett tungt eller industriellt verktyg som en fettspruta, kan du förvÀnta dig att det hÄller lÀnge utan problem. Se dÀrför till att kontrollera byggkvaliteten för en viss fettspruta, eftersom du bara borde fÄ en robust. En annan sak att kontrollera nÀr du fÄr en fettspruta Àr garantin som den erbjuder. Du kommer att upptÀcka att de flesta fettsprutor dÀr ute har 1 Ärs garanti, och nÄgra av dem erbjuder ocksÄ lÀngre garantiperioder.

Tryckmetod

Smörjsprutor anvĂ€nde tre olika typer av tryckmetoder – traditionella, handmanövrerade, pneumatiska fettsprutor och sladdlösa fettsprutor. Var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar.

Traditionella fettsprutor Ă€r manuella och skjuter ut fett genom att bygga upp tryck. De Ă€r bra för att nĂ„ oĂ„tkomliga delar. Å andra sidan Ă€r de ganska anstrĂ€ngande och tröttande. Sladdlösa fettsprutor Ă€r bĂ€rbara och tömmer dig inte, men du mĂ„ste ladda dem hela tiden för att fortsĂ€tta arbeta.

Pneumatiska fettsprutor anvÀnder tryckluft för att skjuta fett, och de Àr utmÀrkta för professionella jobb. Du kan dock inte anvÀnda dem med lÀtta rörliga delar eftersom de kan sluta riva lagren. De Àr ocksÄ dyrare.

Diverse funktioner

En LED-lampa för att belysa din arbetsyta kan vara till hjÀlp om du arbetar pÄ natten, men kanske inte Àr vÀrt den extra kostnaden om du bara ska anvÀnda fettsprutan under dagen. Du bör ocksÄ se om du kan fÄ en spruta med en fettmÀtare sÄ att du inte smörjer delarna för mycket. Andra funktioner som Àr vÀrda att leta efter Àr tillbehör, luftblödning och O-ringar för tÀtning av smörjsprutan.

Ergonomi

Smörjsprutor finns i en mÀngd olika former och storlekar. Du vill ha en som passar bra i din hand och kÀnns bekvÀm att anvÀnda. För det, leta efter vadderade grepp med delar för att hÄlla fast i fettspruta lÀttare.

Kvalitet

Ju högre kvalitet desto mjukare operation. Högkvalitativa smörjsprutor kommer att innehÄlla arbetsdelar som gör anvÀndningen av produkten till en glÀdje. Du vill ha en som Àr enkel att anvÀnda, fördelar fett jÀmnt och exakt och eliminerar luftfickor genom en avluftningsventil.

BekvÀmlighet och lÀtthet

Detta Àr en av de viktigaste faktorerna att tÀnka pÄ. En fettspruta behöver inte vara komplicerad. Det ska vara enkelt att anvÀnda.

Det Àr anledningen till att du anvÀnder nÄgon enhet eller ett verktyg i första hand. Du mÄste först ta reda pÄ vilken typ av arbete du vill anvÀnda fettsprutan till.

NÀr du vÀl har hittat vad du vill anvÀnda den till, letar du efter en fettspruta som passar den applikationen perfekt. Leta efter nÄgot bÀrbart. Stora fettsprutor Àr inte sÄ bekvÀma att anvÀnda. VÀlj batteridrivna fettsprutor om du Àr en DIY-person.

Prestanda

Detta Àr en annan viktig faktor att se upp för. Det finns konventionella fettsprutor och avancerade. Allt beror pÄ vilken typ av arbete du vill göra.

Deras prestationsnivÄ varierar. Snabb laddningstid Àr en avgörande fördel nÀr det gÀller prestanda. Du mÄste fylla pÄ fettet sÄ snabbt som möjligt. Om det finns en fördröjning i sprutningen av smörjmedlet; som ett resultat, störning, dÄ finns det ett problem.

Laddningstid

Detta Àr kritiskt. Fettsprutan kan antingen laddas med en patron eller genom sugning. Patronen Àr det bÀsta sÀttet att ladda fettsprutan pÄ grund av dess bekvÀmlighet. Men det Àr lite dyrare Àn sugbelastning.

Gammalt och nytt fett blandas inte nÀr du anvÀnder patronmetoden, men sugmetoden ser besvÀrligare och billigare ut, men det fungerar ocksÄ.

Typ av fettspruta

Eftersom det finns olika typer av fettsprutor som handspak, pistolgrepp, handpump eller handtagspistol, batteridriven etcetera. Medan handspolpistoler huvudsakligen drivs manuellt, mekaniska verktyg, Àr en pneumatisk fettspruta lÀmplig nÀr dina projekt inte behöver inte superhög PSI. Batteridrivna smörjsprutor ger större rörelsefrihet under arbetet och levererar högsta tryck av alla med konstant tryck för att tvinga ut fett.

Munstycke

Munstycket Àr en annan viktig faktor för fettsprutor, vilket hjÀlper till att leverera korrekt fett. Det finns huvudsakligen tvÄ typer av stilar tillgÀngliga: en Àr ett rakt munstycke och det andra Àr ett flexibelt metallmunstycke. Flexibla metallmunstycken hjÀlper dig lÀtt att nÄ svÄra omrÄden, och de hjÀlper ocksÄ till att förbÀttra noggrannheten.

Enkel anvÀndning

Var noga med att vÀlja endast fettsprutan som enkelt kan hantera och anvÀnda för att slutföra din uppgift. Detta verktyg anvÀnds frÀmst för att helt enkelt smörja din maskin. Utformningen, vikten och storleken pÄ en fettspruta Àr viktiga saker att tÀnka pÄ nÀr du köper en fettspruta.

En fordonsfettspruta bör enkelt installeras och monteras oavsett om du Àr expert eller nybörjare. Det ska hjÀlpa dig att göra ditt jobb sÄ mycket du vill. Dessutom bör det ha ett bekvÀmt handtag för att hÄlla det lÀnge utan att orsaka smÀrta i hÀnderna. Vissa fettsprutor gör det ocksÄ möjligt för dig att arbeta med en hand.

FörvaringsvÀska

För att skydda en fettspruta och dess andra element bör den ha en solid vÀska. En fettspruta som levereras med ett förvaringsfodral hÄller lÀngre Àn andra vanliga fettsprutor eftersom den inte utsÀtts för butiksdamm och andra komponenter.

Material

Metaller anvÀnds frÀmst för att tillverka de flesta fettsprutor. De Àr hÄllbara nog för att hÄlla i nÄgra Är och tÄl Àven högt tryck. Det finns ocksÄ plasttyper av fettsprutor tillgÀngliga pÄ marknaden, som anses vara sÀmre kvalitet eftersom de Àr benÀgna att slitas och gÄr sönder.

Pris / budget

Pris eller budget Ă€r en annan viktig sak att tĂ€nka pĂ„ eftersom de flesta billiga fettsprutor Ă€r av lĂ„g kvalitet. SĂ„ om du vill ha en högkvalitativ fettspruta som kan fungera smidigt utan att orsaka nĂ„gra problem, se till att du investerar lite pengar. Men det betyder inte att du mĂ„ste spendera alla dina pengar för att köpa en bra fettspruta. Även med en stram budget med rĂ€tt kunskap kan du hitta den perfekta smörjsprutan för dina DIY-projekt.

SÀkerhet och hÄllbarhet

Som med alla verktyg vill du se till att din fettspruta Ă€r sĂ€ker att anvĂ€nda och hĂ„ller sĂ„ lĂ€nge den kan. Om den tillverkas i USA, Kanada eller EU kommer den att uppfylla strikta sĂ€kerhetsstandarder – men om den tillverkas nĂ„gon annanstans bör du alltid lĂ€sa det finstilta. De flesta verktyg mĂ„ste genomgĂ„ nĂ„gon form av sĂ€kerhetscertifiering innan de sĂ€ljs i USA, men det Ă€r alltid vĂ€rt att se till.

Kundrecensioner gör att du kan fÄ en god uppfattning om vilka fettsprutor som Àr sÀkra och hur lÄngvariga de Àr. Det borde bestÄ de flesta kunder minst nÄgra Är, om inte permanent. Fettsprutor med förstÀrkt material och rostfritt stÄl hÄller mycket lÀngre Àn andra. Om du Àr orolig för att barn kommer in i ditt verktygsskÄp, har nÄgra av fettsprutor en sÀkerhetslÄsfunktion.

Det betyder att de inte kan aktiveras genom att trycka pÄ dem nÀr lÄset Àr aktivt, och det hÀr sÀkerhetslÄset Àr vanligtvis svÄrare för barnen att hitta. Definitivt övervÀga ett av dessa alternativ om du har barn som springer runt huset. Slutligen, övervÀga alltid om det kommer med en garanti. Det Àr sÀllsynt att fÄ livstidsgarantier för fettsprutor, men ju lÀngre desto bÀttre.

Sikta pÄ minst ett Är. Detta skyddar dig inte bara mot skador pÄ fettsprutan under garantiperioden, men det betyder ocksÄ att tillverkaren Àr sÀker pÄ kvaliteten pÄ deras produkt.

Tryck och noggrannhet

Högtryckssprutor kommer att tÀcka större omrÄden snabbare, medan fettsprutor med lÀgre tryck kommer att kunna ge ett mer exakt mÄl i mer specifika omrÄden. Om du tror att du behöver en mÀngd av dessa, titta pÄ en spruta som har varierande tryck. Manuella fettsprutor kan definitivt varieras, och mÄnga av de mer moderna pneumatiska smörjsprutorna kommer ocksÄ att vÀxla för att Àndra trycket.

Noggrannhet Àr inte sÄ viktigt som du kanske tror för hushÄllsuppgifter, men för mer professionella arbetsuppgifter vill du ha en som kommer med en ganska smal ström sÄ att du kan hitta exakta omrÄden som behöver smörjas.

Du bör definitivt, i bÄda fallen, övervÀg en fettspruta som har en slang ansluten. Detta gör att du kan komma in i svÄrare att nÄ omrÄden och ge dig viss flexibilitet över var du kan rikta fettet mot.

LÀs ocksÄ >>> BÀsta betongslipen

Andra saker att tÀnka pÄ

Nu har du fÄtt lÀsa om det viktigaste nÀr du ska köpa en fettspruta. Men det finns faktiskt nÄgra andra viktiga saker som du ocksÄ mÄste tÀnka pÄ. HÀr Àr lite annat som du ocksÄ mÄste tÀnka pÄ nÀr du köper en fettspruta:

 • Batteri eller pneumatisk eller manuell
 • Vad ska du anvĂ€nda fettsprutan till
 • Genomsnittlig fett per sprut
 • Spak- eller pistolhandtag
 • Rörlighet
 • PSI
 • AnvĂ€ndbarhet
 • Grepp
 • BĂ€rbarhet

Batteri eller pneumatisk (luft) eller manuell

Till skillnad frÄn en luftdriven och batteridriven fettspruta har manuella smörjsprutor en relativt liten formfaktor, vilket gör att de lÀtt kan transporteras, manövreras och förvrÀngas i tÀta avstÄnd. De Àr idealiska för smörjning med lÄg volym; medan de ger större kontroll över mÀngden fett som utmatas, kan du snabbt bli trött med ett stort smörjjobb.

Batterisprutor och pneumatiska (luftdrivna) fettsprutor Àr mycket mer kraftfulla och effektiva nÀr man doserar ut en stor mÀngd fett. Det viktigaste Àr att de eliminerar anvÀndarens trötthet, vilket Àr ett viktigt övervÀgande att göra.

Vad ska du anvÀnda fettsprutan till

Det finns flÀckar som kan vara extremt tÀta och svÄra att komma in i och smörja, Àven om storleken varierar mellan de tre stilarna, Àven de mest viktiga smörjsprutan kan anvÀndas för knepiga jobb med en hög, flexibel smörjslang och snabb frigöringskoppling. Om du vÀljer ett pneumatiskt driven system, se till att du har tillrÀckligt med flygbolag för att nÄ ansökningspunkten. Slutligen, se till att du vÀljer en fettspruta med lÀmplig tryckgrad (PSI) för att tolerera bÄde viskositeten och volymen av fett, och trycket i smörjsystemet som smörjs. För applikationer med högre tryck övervÀga en batteridriven fettspruta eller en luftdriven smörjspruta.

Genomsnittlig fett per sprut

Fett per slag bestÀmmer hur mycket fett som matas ut nÀr du drar i avtryckaren. Luftfettsprutor kan fördela en stor mÀngd fett per slag, men manövreringsförmÄgan kan begrÀnsas pÄ grund av luftslangen. Sladdlösa fettsprutor Àr utmÀrkta för att flytta runt och dosera en anstÀndig mÀngd fett nÀr du Àr pÄ sprÄng. Under tiden fÄr manuella fettsprutor inte lika mycket fett per slag, men i utbyte har du mer kontroll nÀr du dispenserar.

Spak- eller pistolhandtag

Manuella fettsprutor med spakstil krÀver tvÄ hÀnder för att fungera, men det Àr extremt mÄngsidigt och populÀrt med tanke pÄ att du kan justera det fett som slÀpps ut. Pistolhandtag gör att du kan smörja med en hand, frigöra din reservhand för att fÀsta och lossa kopplingsfÀstena pÄ smörjnippeln.

Rörlighet

Trots deras starka, stabila och konsekventa leverans av fett Ă€r pneumatiska smörjsystem begrĂ€nsade av luftslangens matningskraft till enheten, inte bara behöver du hĂ„lla dig inom slangavstĂ„ndet till din luftkompressor, men det Ă€r ocksĂ„ svĂ„rare att placera fettsprutan i tĂ€ta positioner. Å andra sidan kanske trĂ„dlösa fettsprutor inte erbjuder samma kraft, men du skulle inte ha nĂ„gra problem med rörlighet. Manuella smörjsprutor Ă€r rörliga, och bĂ€st av allt, inte pĂ„ grund av laddade batterier eller lufttillförsel – du fĂ„r ocksĂ„ en trevlig armtrĂ€ning!

PSI

PSI Àr det maximala arbetstryck som din fettspruta lÀgger ut. Fettsprutor Àr utformade för att ge olika tryck nÀr du trycker pÄ handtaget, och detta Àr PSI. En fettspruta som kan lÀgga ut en högre PSI gör att du kan ta itu med ett brett spektrum av projekt. En som lÀgger ut en lÀgre PSI kommer lite mer begrÀnsad i de applikationer den kan hantera, sÄ tÀnk pÄ hur mycket PSI du behöver och vad du planerar att arbeta med nÀr du börjar shoppa.

Den bÀsta fettsprutan förhindrar att dina maskiner och verktyg lÄses fast och skadas. Det Àr en bra idé att göra en rutin för att kontrollera din trÀdgÄrdsutrustning innan du anvÀnder den för sÀsongen och anvÀnda den bÀsta fettsprutan för att smörja den varje vÄr.

AnvÀndbarhet

Du kommer sannolikt att anvÀnda den hÀr bÀsta fettsprutan mycket för att hÄlla all din utrustning redo att anvÀndas och i gott skick, sÄ det bör finnas en hög anvÀndbarhetsfaktor. Det ska vara enkelt att rengöra, bryta ner och öppna för att byta ut fett nÀr du tar slut. Leta efter en fettspruta som levereras med en uppsÀttning funktioner som förbÀttrar anvÀndbarheten, som flera alternativ för fettbelastning och kraftiga luftventiler som hjÀlper dig att fÄ pumpen grundad sÄ snabbt som möjligt.

Grepp

Ta en titt pÄ varje fettsprutas grepp nÀr du börjar shoppa. Det ska vara ergonomiskt och det ska erbjuda dig ett bekvÀmt, ordentligt och sÀkert grepp. Det ska vara kontur mot din hand, och vissa kommer med halkskyddshylsor eller egenskaper som gör det sÀkrare att anvÀnda. Det glider inte ur din hand nÀr du anvÀnder den för att smörja din ogrÀsplockare eller beskÀrare. Handtaget bör ocksÄ strÀcka sig till spaken, och det ska vara lÀtt att hÄlla i fettsprutan medan du trycker pÄ spaken.

En fettspruta ger dig överlÀgsen kontroll jÀmfört med fett eller oljekannor. De gör att du kan komma nÀrmare dina delar eller maskiner utan att behöva oroa dig för nÄgot som lÀcker, lÀcker ut eller gör en röra.

BĂ€rbarhet

Som en allmÀn regel Àr de bÀsta fettsprutor mycket bÀrbara eftersom de Àr smÄ och kompakta. LÀngre slangar gör det dock lite svÄrare att packa dessa fettsprutor i din verktygslÄda eller vÀska och bÀra med dig. Dubbelkolla alla storlekar innan du köper och se till att du kan bÀra den runt. Du vill ocksÄ se till att du har utrymme att lagra den dÀr den Àr redo att fÄ nÀr du behöver den.

LÀs ocksÄ >>> BÀsta skruvautomaten

Fördelar med en fettspruta

 • Avfallsförebyggande. Korrekt smörjning Ă€r en nödvĂ€ndighet för alla fordon eller maskiner, och en fettspruta Ă€r ett effektivt leveranssystem för det fettet, oljan eller smörjmedlet. Eftersom du kan mĂ€ta exakt hur mycket som tas ut per slag, förhindrar du att avfall överflödar produkten.
 • Produktens livslĂ€ngd. Inte bara kommer korrekt smörjning av bildelar att hĂ„lla ditt fordon smidigt lĂ€ngre, en fettspruta som underhĂ„lls ordentligt kommer ocksĂ„ att stĂ„ igenom tidens test. Det Ă€r sĂ€rskilt anvĂ€ndbart om du Ă€r en hobby eller professionell mekaniker som ofta anvĂ€nder fett.
 • BĂ€ttre mĂ€ttnad. MĂ„nga leveranssystem sprutar fett i en komponents allmĂ€nna omrĂ„de. En fettspruta gör att du kan leverera fett med mycket mer precision och mĂ€tta delen ordentligt.
 • Noggrannhet och hastighet. En fettspruta hjĂ€lper till att fĂ„ fett dĂ€r det behöver vara snabbt och exakt. Detta Ă€r sĂ€rskilt anvĂ€ndbart om du Ă€r en butiksĂ€gare dĂ€r varje minut arbetstid rĂ€knas. Med en fettspruta kan du smörja hela bilens undersida pĂ„ ungefĂ€r en minut, vilket Ă€r betydligt snabbare Ă€n att anvĂ€nda ett annat leveranssystem.
 • Eftersom fettsprutor Ă€r sĂ„ exakta, lĂ„ter de dig spara mycket pĂ„ den extra produkten sĂ„vĂ€l som pĂ„ komponenterna. Korrekt smorda delar hĂ„ller mycket lĂ€ngre Ă€n dĂ„ligt underhĂ„llna, vilket sparar pengar pĂ„ ersĂ€ttningskostnader.

ToppmÀrken som gör fettsprutor

DeWalt

DeWalt grundades för 95 Är sedan och har sitt huvudkontor i Towson, Md., Och Àr ett av de största namnen inom el- och handverktyg vÀrlden över. Ofta bland toppsÀljarna i ett antal produktkategorier producerar DeWalt kvalitetsutrustning som hÄller. Bland toppsÀljarna Àr 20V sladdlös smörjspruta.

LockNLube

LockNLube, som har sitt huvudkontor i vÀstra Libanon, N.H., har gjort sig ett namn under det senaste decenniet. LockNLubes produktutbud Àr specialiserat pÄ fettlösningar för fordon och tunga maskiner och Àr oövertrÀffat. Företagets bÀstsÀljande produkt Àr LockNLube Pneumatisk smörjspruta med dubbla skott.

Lincoln Industrial

Sedan 1910 har Lincoln Industrial tillverkat automatiserade smörjsystem av hög kvalitet, manuell smörjutrustning och industriella pumpsystem. Med tanke pÄ företagets globala rÀckvidd kan du vara sÀker pÄ att dess produkter klarar tidens prövning. Bland bÀstsÀljarna Àr den luftdrivna fettsprutan.

PrissÀttning för fettsprutor

 • Under 500 kronor: Vid denna prispunkt har du nĂ„gra grundlĂ€ggande fettsprutor att vĂ€lja mellan. De flesta av dessa kommer att fungera med antingen raka eller flexibla munstycken. Kvaliteten kan variera kraftigt, sĂ„ om du letar efter nĂ„got till ett lĂ„gt pris, se till att företaget som gör det Ă€r ansedd.
 • 1000 – 2000 kronor: I mellanklassen hittar du ett par bra kvalitetsalternativ. MĂ„nga av dessa kommer ocksĂ„ att vara spakĂ„tgĂ€rder, men ett litet antal luftdrivna fettsprutor finns ocksĂ„ till detta pris.
 • Över 2000 kronor: High-end inkluderar tryck- och batteridrivna fettsprutor, varav mĂ„nga Ă€r bĂ€st lĂ€mpade för industriella Ă€ndamĂ„l. Ett par produkter Ă€r ocksĂ„ lĂ€mpliga för fordonsapplikationer men Ă€r fortfarande en bĂ€ttre investering för professionell mekanik Ă€n för hemmet reparatören.

Kontaktdon, adaptrar och kopplingar

En fettspruta kan levereras med standardanslutningsadaptern, t.ex. en hydraulkoppling, men det finns flera variationer beroende pÄ applikationen. Den vanliga hydrauliska kopplingen Àr den vanligaste och mest tillÀmpliga. En 90-graders adapter Àr idealisk för beslag i trÄnga utrymmen som krÀver 90-graders böjning. En nÄladapter ger en tunn, exakt mÀngd fett för trÄnga stÀllen, medan en trekopps vridkoppling erbjuder en mÀngd olika lÄspositioner för olika applikationer.

Flexibel slang eller fast rör

Beslutet att anvĂ€nda en flexibel slang eller ett fast rör beror pĂ„ maskinens fettmonteringstyp och enkel placering, samt vilken typ av fettspruta som anvĂ€nds. Till exempel skulle en svĂ„rĂ„tkomlig plats dra nytta av ett flexibelt rör. Å andra sidan krĂ€ver smörjsprutor med hĂ€vstĂ„ng bĂ„da hĂ€nderna för att pumpa fett och skulle gynna alternativet med fast rör.

Tillbehör

FettsmÀtare kan eftermonteras pÄ en fettspruta för att optimera smörjmedelsförbrukningen. Plastlock har fördelar som att förhindra korrosion och skrÀp. De kan ocksÄ fÀrgkodas sÄ att korskontaminering inte sker. Andra tillbehör som ljud- / ultraljudsenheter finns ocksÄ.

Fettbeslag

Detta Àr smörjpunkten dÀr fettanslutningen Àr ansluten. Standardhydraulikfettbeslaget anvÀnds oftast för standardapplikationer. Den kan vara antingen upprÀtt eller vinklad.

Knapphuvudbeslaget Àr perfekt för bra kopplingsingrepp nÀr stora volymer fett tillsÀtts. En smörjnippel av typ spÄr föredras nÀr utrymmet Àr begrÀnsat för standard utskjutande beslag, medan tryckavlastningsventilering hjÀlper till att förhindra högre tryck som kan leda till skadade tÀtningar.

MaskinhÀlsorisker associerade med fettsprutor

Smörjsprutastryck med högt fett

En högtrycksmanuell fettspruta Àr konstruerad för att leverera frÄn 2000 till 15 000 psi. Att applicera för mycket tryck under smörjningen kommer att skada lagertÀtningarna, som sÀllan hanterar mer Àn 500 psi. Symtom pÄ högt fettsprutatryck inkluderar kollapsade lagerskydd, skadade lagertÀtningar, fett som drivs in i elektriska motorlindningar och sÀkerhets- och miljöfrÄgor.

Återfettningsfrekvens

Att hantera Äterfettningsfrekvenser till optimala förhÄllanden Àr nödvÀndigt för att undvika lÄngvariga maskinhÀlsoproblem. Om frekvensen Àr för lÄng kan symtomen innefatta svÀlt av smörjmedel, vilket frÀmjar slitage, friktion och fettföroreningar. Om frekvensen Àr för kort kan överdriven fettförbrukning och sÀkerhets- och miljöproblem uppstÄ.

Över- och underfettning

Det Àr viktigt att kÀnna till den exakta mÀngd fett som behövs för din smörjning för att undvika över- eller underfettning. Symtom pÄ överbelastning inkluderar skadade tÀtningar och motorlindningar, miljöfrÄgor och vÀtskefriktion, vilket leder till ökad vÀrmeproduktion, högre fettoxidationshastigheter och högre energiförbrukning. Symtom pÄ förminskning inkluderar bÀrande svÀlthet, vilket resulterar i friktionsslitage och ökad förorening.

Hur utmatning mÀts

Det Àr vanligt att underhÄllsavdelningar har ett brett utbud av smörjsprutatyper, mÀrken och modeller. Detta kan orsaka fettrelaterade störningar pÄ grund av korskontaminering och felaktig kunskap om varje fettsprutas effekt per slag. Fettsprutor Àr kÀnda för att variera i mÀngden fett som matas ut frÄn 0,5 gram till mer Àn 3 gram. Denna inkonsekvens beror pÄ faktorer som fettsprutans typ, modell och Älder.

För att lösa detta problem Àr det nödvÀndigt att berÀkna mÀngden fett som slÀpps ut frÄn en fettspruta per slag. För att göra detta, anvÀnd en kalibrerad skala och dra konsekvent 10 slag av fett pÄ vÄgen. NÀr detta vÀrde Àr kÀnt, dela med 10.

Tips

 • BerĂ€kna rĂ€tt mĂ€ngd fett som behövs för omsmörjning av lager baserat pĂ„ den kalibrerade leveransvolymen för den valda fettsprutan.
 • AnvĂ€nd en ventilationsplugg pĂ„ lagrets avlastningsport för att spola gammalt fett och minska risken för för mycket tryck pĂ„ lagret.
 • Var ytterst försiktig nĂ€r du fyller pĂ„ fett i fettsprutan för att sĂ€kerstĂ€lla att föroreningar inte införs. Om du anvĂ€nder en patron, var försiktig nĂ€r du tar bort metallocket sĂ„ att inga metallskivor matas in i fettet.
 • Se till att fettsprutan Ă€r tydligt mĂ€rkt för att identifiera det fett som den ska laddas med. AnvĂ€nd inte nĂ„gon annan typ av fett Ă€n den som identifierats.
 • Se alltid till att fettsprutans utmatningsmunstycke Ă€r rent innan du anvĂ€nder det. Pumpa ut en liten mĂ€ngd fett ur dispensermunstycket och torka sedan av munstycket med en ren trasa eller luddfri trasa innan du fĂ€ster den pĂ„ fettbeslaget.
 • Rengör fettanslutningen frĂ„n all smuts innan du sĂ€tter i fettsprutan. Inspektera och byt ut skadade beslag. Det Ă€r bra att anvĂ€nda fettmonterade kepsar för att hĂ„lla dem rena, men torka Ă€ndĂ„ beslagen rena innan du applicerar fett.
 • Se till att rĂ€tt fett anvĂ€nds vid varje fettpunkt. Applicering av fel fett kan orsaka ett inkompatibilitetsproblem, vilket snabbt kan orsaka lagerfel. Smörjpunkter bör tydligt identifieras för vilket fett som ska anvĂ€ndas. Detta kan göras med fĂ€rgade etiketter, sjĂ€lvhĂ€ftande prickar eller fĂ€rgmarkörer.
 • Fettsprutor ska förvaras utan tryck i ett rent, svalt och torrt omrĂ„de och i vĂ„grĂ€tt lĂ€ge för att förhindra att oljan blöder ut ur fettet. FettsprutaklĂ€mmor gör förvaringen enkel och organiserad. TĂ€ck ocksĂ„ över kopplingen sĂ„ att den Ă€r fri frĂ„n smuts och föroreningar.
 • Kalibrera fettsprutor regelbundet för att sĂ€kerstĂ€lla korrekt leveransvolym.

Anatomi av en fettspruta

Spaken anvÀnds i manuella konfigurationer av fettsprutan för handpumpning av fett frÄn pipan till slangen eller röret.

Avtryckaren och handtaget anvÀnds i manuella konfigurationer av fettsprutan för handpumpning av fett frÄn pipan till slangen eller röret pÄ ett liknande sÀtt som spaken.

Tunnan Àr exoskelettet pÄ fettsprutan som rymmer antingen fettröret eller det fett som levereras frÄn bulkförvaring.

Fettröret (eller patronen) Àr ett insatt hölje med fett som kan bytas ut nÀr fett tappas ut.

Den hydrauliska kopplingen (eller kontakten) Àr anslutningspunkten som hÄller slangen eller det fasta röret fÀst vid fettsprutans huvud.

Fettsprutans huvud innehÄller fettvÀgar och ventiler som gör det möjligt för pumpning av fett att passera frÄn pipan till den flexibla slangen eller det fasta röret.

PÄfyllningsnippeln Àr insprutningspunkten för fett frÄn en pÄfyllningspump.

Luftfrigöringsnippeln lÄter luft slÀppa ut efter att nytt fett har tillförts fettsprutan och pumpats in i huvudet.

FjÀdern ger trycket pÄ kolven.

FöljstÄngen (kolvstÄng, cylinderstÄng, kolvstÄng) hjÀlper kolven att följa en jÀmn bana eftersom den hÄller trycket pÄ fettrörets nedre Ànde. Det verkar ocksÄ för att dra tillbaka fjÀdern innan ett nytt fettrör sÀtts in.

FÀsthandtaget ger ett grepp nÀr du drar i stÄngen innan du sÀtter i ett nytt fettrör.

Kolven ger ett jÀmnt tryck pÄ fettrörets bakre Ànde nÀr fett tappas ut.

Den flexibla slangen anvÀnds omvÀxlande med ett fast rör för flexibel placering av kontaktdonet eller kopplingen.

Det fasta röret Àr en stel form av en flexibel slang.

LÀs ocksÄ >>> BÀsta slagskruvdragaren

Olika typer av fettsprutor

Som du kanske har insett finns det olika typer av fettsprutor pÄ marknaden. Var och en av fettsprutstyperna har en unik uppsÀttning funktioner att erbjuda.

Som sÄdan mÄste du vÀlja en som passar bÀst för den avsedda applikationen.

NÀr du handlar efter rÀtt enhet finns det fyra typer av fettsprutor som du bör tÀnka pÄ:

Fettsprutor med pistolgrepp

Detta Àr en typ av fettspruta dÀr handtaget liknar en konventionell pistol. Handtaget har en integrerad avtryckare som du trycker pÄ för att trycka ut fett ur sprutan.

PÄ grund av sin design möjliggör en pistolgreppsfettspruta enkel enhandsmanövrering.

Emellertid har pistolgreppssmörjsprutor en mindre mekanisk fördel och utvecklar bara en begrÀnsad mÀngd tryck. Som sÄdan kanske de inte Àr det rÀtta valet nÀr du letar efter nÀra tolerans, metall-till-metall-passform.

Smörjsprutor med pistolgrepp Àr endast lÀmpliga för icke-industriella projekt som DIY-underhÄll av bilar.

I genomsnitt levererar de kraftfullare pistolgreppsfettsprutorna cirka 500 psi fett med en jÀmförelsevis lÀgre effekt per slag.

Fettsprutor med hÀvarm

HÀvfettsprutor I motsats till pistolgreppssprutor har spakmanövrerade fettsprutor en mekanisk fördel. Detta Àr fallet, de Àr kÀnda för att utveckla högre utgÄngstryck.

Även om spakmanövrerade fettsprutor tenderar att ha en relativ lĂ„gtrycksutgĂ„ng, Ă€r de kĂ€nda för att ha en högre effekt per slag.

Med en sÄ bra fettspruta beror mÀngden fett som kommer ut pÄ hur lÄngt du trycker pÄ spaken. HÀvfettsprutor Àr den vanligaste av alla typer av fettsprutor.

De Àr lÀmpliga för applikationer som innebÀr ganska stora avstÄnd, till exempel smörjning av stora lager.

För industriella applikationer Àr det lÀmpligt att vÀlja en spakmanövrerad smörjspruta som har ett högre utgÄngstryck men lÀgre volym per slag.

Pneumatiska fettsprutor

Pneumatiska fettsprutor Àr nÄgra av de mest kraftfulla och effektiva fettsprutor du kan köpa idag. De kommer att slutföra varje smörjjobb snabbare och minimera tröttheten i samband med arbetet.

SÄdana enheter drivs med tryckluft, vilket gör dem mer tillförlitliga, sÀrskilt vid industriella smörjprojekt. Lufttrycket i sÄdana smörjsprutor Àr mycket reglerat, vilket resulterar i fÀrre slitage pÄ dess delar och komponenter.

Nackdelen med dessa fettsprutor Àr att de Àr mycket bullriga i drift; du kan gÄ för att bÀra bullerskyddsutrustning nÀr du anvÀnder en.

Förutsatt att du har en lÄng luftslang hittar du pneumatiska smörjsprutor som Àr ganska flexibla och mÄngsidiga.

Sladdlösa fettsprutor

Dessa Àr fettsprutor som körs pÄ uppladdningsbara batterier. De Àr kÀnda för att vara bekvÀma, intuitiva och mycket bÀrbara.

Även om dessa enheter Ă€r batteridrivna Ă€r nĂ„gra av de ledande modellerna ganska kraftfulla. DeWalt 20v max fettspruta kan till exempel producera upp till 10 000 psi tryck.

Eftersom du inte kommer att anvÀnda nÄgra spakar kommer du att hitta en sÄdan fettspruta som Àr lÀttare att anvÀnda. Det gör att du kan slutföra smörjprojekt snabbare och mer effektivt.

Drifttiden för en sÄdan modell beror dock pÄ batteriets prestanda. Det kanske inte Àr lÀmpligt för anvÀndning i applikationer som krÀver att du smörjer lÄnga timmar.

Omladdningsalternativ

Du mÄste ocksÄ övervÀga hur din föredragna fettspruta fylls pÄ igen. Olika fettsprutor stöder olika mekanismer för omlastning av fett, som beskrivs nedan.

Patronladdning

En spruta som anvĂ€nder denna mekanism fylls pĂ„ med hjĂ€lp av förpackade patroner. Även om den hĂ€r metoden Ă€r enklare och bekvĂ€mare Ă€r den dyrare jĂ€mfört med andra laddningsalternativ.

Denna metod har ocksÄ en negativ inverkan pÄ miljön nÀr det gÀller bortskaffande av tom patron.

Sugladdning

Denna typ av laddning krÀver att fettsprutan fylls manuellt, ofta frÄn en bulktrumma.

För att göra detta mÄste du öppna och sÀtta in sprutans Ànde i fettet i bulktrumman. Du ska sedan dra i spaken för att suga in fett i fettsprutan.

En sÄdan smörjspruta Àr endast lÀmplig för anvÀndning med smörjfetttyper. Tunga fetttyper Àr svÄra att ladda i sÄdana fettsprutor. Som du kan förestÀlla dig Àr sugbelastningen ledande och anstrÀngande.

Bulkladdning

Detta Àr den renaste, enklaste och mest prisvÀrda fettpÄfyllningsmekanismen av de tre. För att fylla pÄ fettsprutan med den hÀr metoden behöver du lastare i bulk, en avluftningsventil, bulklastkopplare och en bulkfyllnadsimpa.

SmörjfÀste för lastpistol ska pressas in i lastarkopplingen pÄ pumpen. Efter laddning bör avluftningsventilen anvÀndas för att avlÀgsna fettsprutan frÄn luft som kan ha trÀngt in under hela omlastningen.

Att anvÀnda en efterföljande platta minimerar luftfickorna i ditt bulkfett.

LÀs ocksÄ >>> Test av plÄtsaxar

Vanliga frÄgor om fettsprutor

Vad anvÀnds fettsprutor till?

En fettspruta anvÀnds för det primÀra syftet med smörjningen. Smörjsprutan har ett munstycke som Àr tillrÀckligt tunt sÄ att du kan sÀtta in och smörja hÄrt för att nÄ delar av maskinen.

Vilken typ av fettspruta Àr bÀst för automatisk anvÀndning?

Det beror pÄ vilken typ av fordon du har, hur ofta du vill (eller behöver) anvÀnda fettsprutan och var du vill deponera fettet. I de flesta fall passar en pneumatisk smörjspruta eller handspak om du bara ibland behöver en. För frekvent anvÀndning rekommenderar vi en batteridriven fettspruta, bara för att göra det lÀttare för dig.

Hur mycket tryck gör en fettspruta?

Detta varierar beroende pÄ modell. I allmÀnhet lÀgger de ut var som helst mellan 0 och 15 000 PSI. TÀnk pÄ att de flesta bÀrande tÀtningar inte kan hantera mer Àn 500 PSI, sÄ allt som överstiger det Àr slösad kraft i de flesta fall.

Hur drivs en fettspruta?

BÄde elektriska och batteridrivna fettsprutor slÀpper ut fett genom deras öppning frÄn sin mekanism medan den luftdrivna fettsprutan eller de pneumatiska frigör fett nÀr tryckluft skickas genom fettsprutan.

Hur rengör man en fettspruta?

För att rengöra fettsprutan ordentligt mÄste du följa nÄgra steg och processer. Ta först bort den gamla fettpatronen frÄn fettsprutan och anvÀnd en ren trasa för att rensa allt damm, skrÀp och rester frÄn yttre och inre munstycken och andra delar. AnvÀnd rÀtt lösning för att tvÀtta maskinens inre och yttre delar. Du kan skölja dem i varmt vatten för att rensa alla typer av rester och skrÀp frÄn fettsprutan. Se till att torka maskinen innan du laddar en ny fettpatron helt.

Vad Àr det bÀsta smörjmedlet att anvÀnda med fettsprutor?

Ett smörjmedel av hög kvalitet Àr att föredra att anvÀnda med fettsprutor eftersom det kommer att flyta fritt över fettsprutan utan att ha nÄgra uppbyggnadsproblem i munstycksomrÄdena. Se till att du vÀljer ett specifikt smörjmedel som kan matcha dina dedikerade fettsprutor. Smörjning av god kvalitet lÀcker inte eftersom den har tÀtningsegenskaper och skyddskorn mot korrosion. Se till att slÀppa ut en hel del fett för att smörjningen ska fungera som bÀst.

Hur ska jag förvara min fettspruta?

Patronrör med fett bör alltid förvaras i upprÀtt lÀge. En fettspruta ska rengöras ordentligt genom att trycka av den om nÄgot patronrör finns kvar i den. Var noga med att ta bort eventuella föroreningar med en mjuk tygduk och hÄll den i en plan position dÀr det Àr svalt, torrt och rent för att undvika att oljan överbelastas.

Hur mycket fett kommer ut genom en fettspruta?

Även om det huvudsakligen beror pĂ„ fettsprutans storlek Ă€r standardutmatningsomrĂ„det vanligtvis mellan 0,5 och 3 gram. Den faktiska effekten av fett kan variera eftersom det beror pĂ„ din fettsprutas Ă„lder och dess modell. För att göra mer exakt med konsekvent uteffekt, se till att berĂ€kna smörjsprutans utmatningsomrĂ„de per slag. För att mĂ€ta en viss mĂ€ngd fett kan du anvĂ€nda en kalibrerad skala som ger dig effekten per slag.

Är det möjligt att spruta för mycket eller för lite fett?

Om det Ă€r troligt att du gĂ„r under fett om du anvĂ€nder mycket lite fett kan det orsaka torr friktion och slitage. Å andra sidan, om du anvĂ€nder för mycket fett samtidigt, vilket ocksĂ„ kallas överfett, kan du riskera att temperaturerna i omrörningsdelarna ökar. Det kan förstöra tĂ€tningarna pĂ„ fettsprutan och fettförbrukningen ökar. SĂ„ du bör berĂ€kna fetteffekten ordentligt per slag för att spara pengar och lĂ„ta din maskin arbeta mer effektivt.

Vad Àr en fettspruta?

Smörjsprutor anvĂ€nds för att applicera smörjmedel pĂ„ olika omrĂ„den som det krĂ€vs för ett DIY-projekt eller underhĂ„ll. Detta fett Ă€r vanligtvis anvĂ€ndbart pĂ„ metaller – speciellt dĂ€r bultar och lager anvĂ€nds. Denna smörjning Ă€r viktig för att hjĂ€lpa till att skjuta ihop komponenter och för att bibehĂ„lla kvaliteten pĂ„ vissa metaller. Fettet avfyras vanligtvis med en viss tryckkraft.

Hur laddar du en fettspruta?

Det finns tvĂ„ huvudsakliga metoder för att göra detta – du kan antingen fylla fatet direkt med fett eller sĂ„ kan du sĂ€tta i en patron. För patronen behöver du helt enkelt skruva av toppen, ta bort den tomma patronen och sĂ€tt i en ny. För vanliga fatfetter mĂ„ste du öppna dem, placera fatets Ă€nde i fettet och dra tillbaka kolven för att fylla den med fett.

Sedan vÀnder du helt enkelt tillbaka pipan, rengör fÀlgen och sÀtter pÄ locket igen. Tryck kolven hela vÀgen tillbaka för att trycka pÄ fett. Vissa nyare modeller kan ocksÄ fyllas pÄ direkt genom munstycket eller ha en speciell öppning för att hÀlla fett i. Dessa Àr vanligtvis ganska sjÀlvförklarande och instruktionsmanualer informerar dig om den bÀsta pÄfyllningsmetoden

Hur anvÀnder du en fettspruta?

Det finns tre olika typer av fettsprutor som alla fungerar olika – fettsprutor, vanliga handsmörjsprutor och pneumatiska fettsprutor. För fettsprutor mĂ„ste du hĂ„lla de tvĂ„ greppunkterna i handen och sakta klĂ€mma ihop nĂ€r fettet avfyras. Du kan klĂ€mma snabbare om du vill ha mer tryck. De vanliga handdrivna vapnen Ă€r sĂ€llsynta att hitta i dessa dagar, men om du sparar pengar kan du hitta dig sjĂ€lv med en av dessa.

Dessa har vanligtvis nÄgon form av kolv med en spole lindad runt den pÄ smörjsprutans baksida. Du mÄste trycka pÄ detta med varierande hÄrdhet beroende pÄ vilket tryck du vill att fettet ska komma ut pÄ. Om de har en fjÀder dyker det naturligtvis ut igen nÀr du Àr klar. Mycket fÄ gör det inte, men med dessa kommer du att behöva dra ut det sjÀlv.

De pneumatiska fettsprutorna Àr överlÀgset enklaste. Dessa drivs elektroniskt, sÄ du behöver vanligtvis bara trycka pÄ en avtryckare och lÄta den göra sitt. Det kan ha tryckvariationer, och dessa styrs vanligtvis med en liten ratt pÄ sidan av maskinen. TÀnk pÄ att de flesta krÀver ocksÄ batterier.

Dela med dina vÀnner
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top