Bästa fiberduken 2024 – Test av olika fiberdukar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Granngården 

Nelson Garden 

Terra Home 

GardenStore 

Klicka här för att se fler fiberdukar.

Fiberdukar är en väldigt bra innovation som är användbara för dig som har odlingar av olika slag och vill skydda samt få den att växa bättre. Fiberdukarna på markandaden är gjorda av polypropen och kommer i antingen vit eller svart färg. De som är i vit färg gör så att det växer bättre under duken medan den svarta bidrar till motsatsen.

Sätter du plattor på en uppfart kan en viss sort vara av användning, då du inte vill att växtligheten ska komma upp mellan plattorna. Denna modell kan också användas som separationsduk vid dräneringsarbeten.

Den andra sortens fiberduk fyller andra funktioner såsom att skydda grödor mot väder och skadedjur. Denna typ av duk är enkel att fästa direkt i en planka med en häftpistol för att skapa ett semi permanent skydd som ändå är enkelt att flytta.

Det är viktigt att du kontrollerar storleken så att den är stor nog att täcka det du vill att den ska täcka.

>>> Kika även in regntunnor här! 

1. Bäst i test – Granngården fiberduk

Granngården Fiberduk

Klicka här för att se bästa priset

Granngårdens fiberduk är den som är bäst i test. Den skyddar dina plantor mot sol, vind, lättare frost och skadeinsekter. Jorden under den behåller sin fuktighet längre vilket skapar ett gynnsamt klimat för växterna.

Den är tillverkad av är polypropen och har en kvalité på 25g/m2. Måtten fiberduken har är 2.4 X 10 meter vilket är i en medelstora klassen. Den är bra och prisvärd om fyller utmärkt dess funktioner som den ska.

Du kommer inte bli missnöjd om du söker något för att skydda dina växter med och köper Granngårdens fiberduk.

2. Populärast – Nelson gardens fiberduk

Nelson Garden Fiberduk

Klicka här för att se bästa priset

Populärast i testet är Nelson Gardens fiberduk som är gjord för att täcka pallkragar. Tillsammans med denna ingår det två pallkragebågar som gör att du kan sätta upp duken över din pallkrage. Där under kommer dina växter att få en gynnsam miljö och skyddas mot insekter och andra angripare.

Det är förståeligt att den är populärast då det ingår pallkragebågar till den. Måtten den håller är 120 x 80 cm vilket passar perfekt över pallkragar. Har du en odling i en pallkrage är detta det självklara valet.

3. Premiumval – Terra Home fiberduk

Terra Home Fiberduk

Klicka här för att se bästa priset

Premiumvalet av fiberdukarna faller på Terra Homes, som levererar en kraftig fiberduk på rulle. Denna är överlägset störst i testet med måtten 2.5 x 20 meter. Detta då den har ett annat användningsområde än de andra.

Det är en separationsduk vilket gör att den lämpar sig optimalt att lägga innan stensättning av garageuppfarten, där ett stabilt underlag önskas. Med den svarta färgen och UV-behandlingen gör den det ogynnsamt för växter att växa under den vilket kan vara bra för att få ett stabilt underlag.

Denna duken skiljer sig från de andra, men har bra egenskaper som du kanske är i behov av. Då är detta ett premiumval som lever upp till förväntningarna som kan ställas på den med tanke på priset.

4. Billigast – Gardenstore Fiberduk

GardenStore Fiberduk

Klicka här för att se bästa priset

Budgetvarianten  i testet är Gardenstores fiberduk. Denna ligger i det nedre prisklasserna, men är trots det bra och fyller sin funktion. Den skyddar mot insekter och väder på ett bra sätt.

Denna är som alla andra tillverkad av polypropen och har kvalité på 17g/m2 vilket är lite i underkanten jämfört med de andra. Detta är dock inget som en hobbyodlare kommer att hämmas av. Den är 2,4 x 10 meter vilket inte är så stort, men bra för sitt pris.

Sammanfattat kan man säga att den är prisvärd och uppfyller sitt ändamål enligt förväntat.

Vanliga frågor om fiberdukar

Hur mycket skyddar en fiberduk?

En fiberduk skyddar på olika sätt beroende på vilken modell det är. Men generellt så skyddar den din odling mot frost, då klimatet under duken oftast är några grader varmare än utanför. Den skyddar också odlingen om det skulle komma ett kraftigt skyfall.

Varför ska man ha en fiberduk?

Det ska man ha om man vill skydda sin odling mot hårt väder, skadedjur och kyla. Den är även bra för att odlingen ska få ett gynnsamt klimat. Ännu en positiv effekt är att odlingen kan bli färdig snabbare på våren vilket kan vara bra för att ge den bra motståndskraft på hösten.

Vad är en fiberduk?

En fiberduk liknar ett lakan som läggs över en odling för att gynna och skydda tillväxten. Det kan vara över pallkragar men också över hela odlingsland. De flesta är gjorda av polypropen vilket är ett bra material som bidrar till funktionen.

När lägger man fiberduk?

Det används i regel mellan februari och mars när solen lyser starkt samtidigt som det är tjäle i marken. Den gör det varmare för vintergrödan vilket förhindrar uttorkning. Denna period kan såklart ändras beroende vart du bor i landet.

Var kan man använda en fiberduk?

En fiberduk kan du ha på många olika sorters odlingar. Det finns speciella dukar som är anpassade efter pallkragar med pallkragsbågar, men också hela stycken som du själv kan skära ut i rätt storlek.
Andra fiberdukar fyller en funktion vid plattläggning, då det behövs vara en stabil grund utan växtlighet för att plattorna ska kunna bibehålla sin stabilitet.

Hur fäster man en fiberduk?

Du kan fästa fiberduken direkt i träkonstruktionen med en häftpistol om du använder upphöjda odlingsbäddar. Om fiberduken ligger över växterna direkt på marken kan du helt enkelt lägga stenar eller brädor på ytterkanterna av duken.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är en fiberduk sannerligen en investering. Den får din odling att växa snabbare under våren och skyddar den mot diverse olika saker som hade kunnat vara till skada.

Om du vill få trädgården att växa ännu snabbare kan du köpa planteringsjord som gynnar växterna. På hösten skyddar fiberduken mot kyla så den förlänger odlingssäsongen även på det viset.

En annan sorts fiberduk hjälper dig att få en stabil grund vid plattläggning av garageuppfarten och hindrar vegetation att ta sig upp. Den är till stor nytta om du vill förhindra det jobbiga ogräset från att sticka upp mellan plattorna.

Det spelar ingen roll om du är en hobbyodlare eller professionell, en fiberduk har du alltid nytta av. Dukarna finns i alla möjliga prisklasser med olika kvalitéer och är alltså en billig återgärd för att odlingen skall bli lyckad och garageuppfarten stabil.

Kika in en av fiberdukarna i tabellen och se vilken som passar ditt behov bäst.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen