Bästa fiberduken 2022 – Test av olika fiberdukar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Granngården Fiberduk

Nelson Garden Fiberduk

Terra Home Fiberduk

GardenStore Fiberduk

Klicka här för att se fler fiberdukar.

Bästa fiberduken 2022

Fiberdukar hjälper trädgårdsentusiaster att hålla sina planterade växter skyddade från väder och djur. Att känna tryggheten att ens hårda jobb inte går till spillo på grund av en frostnatt eller ett gäng sniglar är mycket värt för många entusiaster. Fiberdukar agerar som en skyddsåtgärd mot yttre faror samtidigt som de släpper in ljus, fukt och luft så att dina växter håller sig nöjda och glada. Med fiberdukar kan du se till att växtsäsongen håller ännu längre än vanligt genom att erbjuda dina växter det lilla extra skyddet.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa fiberduken på nätet. Det är svårt att veta vilken typ man ska köpa om man inte är så insatt. Många affärer brukar också skriva om sådant som de vill att du ska höra. Men ibland när du väl får hem fiberduken så är det inte alltid som du tänkt dig. Du vill ju inte spendera en massa pengar på något som du inte tycker om. Dessutom så finns det en massa olika fiberdukar i flera olika prisklasser.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en komplex köpguide för fiberdukar. Jag vet själv att det kan vara riktigt svårt att veta vilken fiberduk som är bäst. Det finns ju så många att välja emellan. Av den anledningen så har jag gjort mitt eget fiberduk test. Jag har använt och testat några olika typer av fiberdukar. Jag har alltså byggt upp den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap. Ibland har jag dock behövt läsa igenom andra tester men även kundrecensioner. Med hjälp av all den här informationen har jag satt ihop en komplex köpguide så att du ska kunna köpa en fiberduk bäst i test.

Om du vill erbjuda dina planterade växter ytterligare skydd mot hårt väder och skadedjur kan du investera i ett växthus. I ett växthus kan du dessutom plantera växter som aldrig annars hade klarat sig i vårt kalla klimat. Se mitt test av växthus 2022 för att välja det som passar dig bäst.

Köpguide för bäst i test fiberduk 2022

Som jag skrev innan är det inte så enkelt att köpa en bäst i test fiberduk på nätet. Men det kan bli mycket enklare om du följer min köpguide. När du köper en fiberduk bäst i test så finns det några viktiga saker som du måste tänka på. Det är också viktigt att du väljer rätt fiberduk utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa fiberduken 2022:

 • Hur fiberdukar fungerar
 • Varför du bör använda en fiberduk
 • Användare av fiberdukar
 • Frågor att ställa sig innan man köper en fiberduk
 • Vävd, icke-vävd eller perforerad
 • Tjocklek
 • Rullstorlek
 • Barriärstorlek
 • Miljövänlig
 • UV-skyddad
 • Hållbarhet
 • Typ av fiberduk
 • Hur man köper de bästa fiberdukarna
 • Enkel installation
 • Livstid
 • Tips inför användning av fiberdukar

Hur fiberdukar fungerar

Fiberdukar är utformade för att kontrollera tillväxten av ogräs genom att förhindra ljusinträngning. Vanligtvis kommer fiberdukar i mörka färger som svart, grå eller mörkbrun. Minskningen i mängden ljus som går igenom barriären förhindrar grobarhet av frön i jorden. Barriärer förhindrar också ogräs från att rota från marken. Men eftersom de andas släpper de in luft, vatten och näringsämnen ner till jorden för dina växter. Dessa tyger fungerar bra på egen hand, men det är tillrådligt att täcka med kompost, sten eller marköverdrag för effektivitet.

Varför du bör använda en fiberduk

Fiberdukar är fördelaktiga för alla trädgårdar när det gäller att upprätthålla rätt växttillväxt. En, de förhindrar att ogräsfrön begravda i jorden gro. Kom ihåg att fiberdukar förhindrar att solljus når marken, vilket hindrar ogräsens tillväxt. Användning av fiberdukar begränsar också behovet av att använda bra herbicider efter uppkomsten. När du har installerat en korrekt är det mindre troligt att du hanterar mogna ogräs på markytan.

På denna anteckning kan du spara tid och pengar som du annars skulle spendera på att behandla ogräs. Fiberdukar hjälper till att bibehålla markens fukt genom att minska avdunstningen. Detta kan bidra till att minska antalet gånger du behöver vattna dina växter, vilket sparar tid och ansträngning. Om du har en slarvig trädgård kan du använda en fiberduk för att förhindra erosion i kraftigt regn. I viss utsträckning håller fiberdukarna matjorden ihop, särskilt om de är säkrade med klammer.

Användare av fiberdukar

 • Husägare – Blomsterrabatter får gott om ogräs under sommaren. Att montera ett trädgårdslandskap i din trädgård och täcka det med ett substrat som barkfartyg eller småsten skapar en attraktiv estetik som döljer materialet.
 • Fastigheter – Gårdar kan använda landskapsarkitektur för att minimera den tid som läggs på landskapsuppgifter. Att driva en gårdsträdgård är ett tidskrävande ansvar, och allt du kan göra för att förhindra bortkastad tid är fördelaktigt för din ledningsstrategi.
 • Jordbruk – Gårdar och andra odlingsplatser kräver fiberduk som sitter ovanpå jorden. Därför behöver de ett UV-beständigt material som gör att vattnet kan tränga in medan det blockerar solljus.
 • Företagsparker – Professionella landskapsarkitekter som utför jobb på stora platser som företagskontorsparker, regeringsparker och andra stora platser använder landskapsarkitektur för att minimera underhållsarbeten.

Frågor att ställa sig innan man köper fiberduk

Hur törstiga är växterna du kommer att odla?

Alla omslag på vår lista är utformade för att vara permeabla för vatten, men vissa är mer permeabla än andra. Varför spelar det någon roll? Om du odlar växter som behöver mycket vatten – som jordgubbar eller lavendel – behöver du ett lock som absorberar vatten snabbt. Om den inte gör det kommer du att ha pooler ovanpå fiberduken. Om du inte har täckt det i kompost kommer du att upptäcka att vattnet avdunstar innan det rinner igenom. Resultatet? Dina växter får inte tillräckligt med vatten och kommer att vissna eller till och med dö.

Det finns en avvägning här. De mest absorberande fiberdukarna är också de som är mer benägna att släppa igenom ogräs. I grund och botten, om konstruktionen tillåter vatten att komma igenom snabbare, kommer det också att tillåta små frön att göra detsamma. Om du planterar något som tål torrare förhållanden, oroa dig inte så mycket för vattenabsorptionshastigheten. Du kan koncentrera dig på ogräsdämpning. Kolla in kundrecensioner för uppriktig feedback om hur produkter fungerar. Om du odlar törstiga växter, koncentrera dig på hur snabbt vattnet absorberas. Och bli inte avskräckt av den udda personen som publicerar ett foto av ogräs som växer genom ytan!

Hur varm är odlingsplatsen?

Solljus kan skada fiberdukarna mycket. Lämnas otäckta i heta temperaturer kan de spricka och bryta ner. I de flesta fall kan du hantera detta ganska enkelt genom att lägga till ett lager av bark eller grus över toppen. Det ger dig också en mer attraktiv finish. Men om du befinner dig i ett särskilt varmt och torrt klimat, leta efter en fiberduk speciellt utformad för dessa förhållanden. Sök efter alternativ som säger att de är “UV-resistenta” eller lämpliga för användning i växthus. Och kontrollera om de har någon form av garanti.

Hur stor är din odlingsplats?

Fiberduker säljs vanligtvis i rullar, så kontrollera bredden och längden som är tillgänglig innan du köper. Om du vill undvika att ogräs dyker upp längs en kort stig, kan en 10 meters rulle räcka. Men om du planerar att täcka ett stort område, leta efter bredare bredder och längre rullar. De blir mycket mindre besvär att installera. Och i de flesta fall blir de också mer ekonomiska.

Raka linjer eller kurvor?

Om du vill undertrycka ogräs runt den böjda kanten på en gräsmatta, är det vanligt fiberduk bra. Men om du behöver raka kanter kommer en fiberduk tryckt med riktlinjer att göra din uppgift mycket enklare. Leta efter alternativ med linjer som är tryckta i en ljus färg så att de är lätta att se. Och om du vill undvika ogräs runt raka rader av växter, överväga ett alternativ med förskurna planteringshål. Kontrollera måtten innan du köper för att se till att de passar de växter du vill odla. (Och glöm inte att kontrollera avståndet mellan växterna såväl som storleken på planteringshålen.) Så länge måtten är rätt sparar förskurna tyger dig mycket tid vid mätning och skärning.

Vävd, icke-vävd och perforerad

Ofta tillverkad av polypropen eller linne är vävt fiberduk den vanligaste ogräsbarriären som är bäst lämpad för blomsterbäddar och i områden runt träd och buskar. Små hål i fiberduken låter vatten, luft och näringsämnen tränga in. För grus trädgårdar och stigar, överväga det starkare nonwoven alternativet. Även om det tillåter viss vattenrörelse är fiberduk inte lika porös som dess vävda och perforerade motsvarigheter, så det är inte det bästa valet för anlagda sängar. Mycket permeabelt perforerat fiberduk är lätt och perfekt för områden med mindre gångtrafik, särskilt grönsaks trädgårdar och upphöjda sängar.

Tjocklek

Ju tjockare fiberduken är, desto mer kostar det. Välj tjockare barriärer i grusområden som stigar där stenar kan bära bort tunnare tyger över tiden. Tuffa ogräs är också värda att överväga eftersom vissa, som tistel, kan växa genom svaga barriärer. Undvik tunga tyger runt grönsaker, örter och ettåriga, eftersom deras rötter kan ligga nära ytan och kan krossas under vikten. Välj tunnare, perforerade alternativ för dessa applikationer.

Rullstorlek

Undvik överköp genom att uppskatta mängden fiberduk du behöver för att slutföra ditt projekt. Rullar finns vanligtvis i bredder på 1 meter eller mer och i längder mellan 15 och 90 meter. Beräkna den bästa längden och bredden för jobbet baserat på det område du täcker. Faktor i den 20 cm överlappning som rekommenderas mellan lager i större områden som kräver flera tygstycken.

Barriärstorlek

Du bör överväga storleken på den plats där du vill rulla barriären och få rätt längd som passar i det området. Det minskar den tid som krävs för att göra tyg flera gånger för att passa och gör det enkelt att installera. När du klipper ogräsmaterialet blir det ofta fragment. Du kan behöva försegla den med en tändare för att förhindra slitage. Minimering av kapning som behövs för att passa barriären sparar pengar och tid under installationen.

Miljövänlig

Den miljövänligaste barriären är naturliga, men det kanske inte går att använda ibland, och det är inte heller en långsiktig lösning. Den miljövänliga barriären är biologiskt nedbrytbar och skadar inte miljön. De flesta tygbarriärer utom gjord plast är miljövänliga.

UV-skyddad

En engångsinvestering i fiberduk kan ge dig ett långsiktigt resultat. Men om du inte fattar ett välinformerat beslut för ett anständigt köp kan du misslyckas med att dra full nytta av en ogräsregulator. Till exempel – om din fiberduk är helt hållbar och tjock men den inte är UV-skyddad, köper du inget snarare än en plastfolie.

I heta områden där exponering för solljus är hög misslyckas oftast fiberdukar. Så se till att din köpta fiberduk klarar tillräckligt länge trots de akuta sommardagarna. Det hjälper dig att skydda din växt också, eftersom dina installerade växters rötter kommer att förbli fuktade och ogräs kommer inte att kunna komma upp.

Hållbarhet

En bra barriär varar längre utan att du behöver behålla den eller byta den regelbundet. De flesta tillverkare ger en garanti som kan variera var som helst från 5 år till 20 år. Barriärens uthållighet beror på materialet. Att köpa en hållbar barriär med längre livslängd ger dig förtroendet att den kommer att hålla utan att du behöver byta ut den.

Typer av fiberdukar

När du ska investera i ett fiberduk är det viktigt att känna till alla de olika typerna där dessa produkter finns tillgängliga. Detta hjälper dig i rätt utvärdering av dina behov och hur olika typer kan hjälpa din trädgård på sitt eget framstående sätt. Efter att ha förstått deras behov och användningar kan du sedan bestämma vilken som passar dina behov bäst.

Naturliga hinder

Det finns några trädgårdsmästare som bara använder naturliga hinder för att begränsa ogräs. Du kan få naturliga material bredvid växterna för att förbjuda störning av ogräs. I naturliga material kan du använda ett tjockt lager av löv, kompost och torvmossa, vilket är ett bevisat sätt att blockera ogräset. Observera att naturliga material är biologiskt nedbrytbara. Det är därför de kräver årlig påfyllning. Dessa hinder är också endast lämpliga för tillfälliga korrigeringar. Materialen som halm och kompost har ogräsfrön som kan öka ogräsproblemet. Det är därför du rekommenderas att använda dessa material endast för tillfällig användning.

Tygbarriärer

Tygbarriärer kan också göra en bra ogräsblockerare. De flesta av dessa blockerare är gjorda av syntetiskt geotextilmaterial. Dessa har också laminering av svart polyetenmaterial som är precis som ett tunt skikt i toppen. Svart färg används för polyetenmaterialet eftersom det mörknar jorden och blockerar solljuset. På så sätt blir ogräs svält på grund av att solljuset inte är tillgängligt och detta begränsar tillväxten.

Plastbarriärer

Plastmaterial när det sprids på ogräset kan helt begränsa solljuset. På detta sätt får inte ogräset också nödvändig syre, vatten och solljus. Dessa lakan finns också i svart färg vilket hjälper till att absorbera solljuset som värmer upp jorden samtidigt. På det sättet ökar också rotväxten hos de andra växterna.

Hemlagade barriärer

Sist men inte minst, det finns hemlagade barriärer som också kan användas för att förhindra tillväxt av ogräs. Dessa lösningar kan göras med plastavfallspåsar och tidningar. Du kan hitta flera handledning online som lär dig hur du skapar hemlagade hinder. De ger dig utarbetad kunskap om att blockera ogräset med hjälp av bästa trädgräsgräs. Den enda bristen på dessa hemlagade korrigeringar är att de sönderfaller efter en tid och du måste göra arrangemang igen.

Hur man köper de bästa fiberdukarna

Om du är kär i din trädgård måste du vara medveten om alla viktiga uppgifter som måste göras för att skydda den från ogräsväxt. Det första som kommer att tänka på är att använda ett ogräsmedel (en herbicid) eller kemikalie. Men när alla dessa saker inte fungerar, går du mot fiberdukarna. Att köpa den bästa ogräsbarriären kan vara mycket utmanande med alla de olika alternativen som finns på marknaden. Alla produkter som vi har nämnt är mångsidiga. Med olika egenskaper blir det särskilt viktigt att notera några punkter som hjälper dig att göra rätt köp.

Enkel installation

Vi uppmuntrar dig inte att köpa fiberdukar som har en komplex installationsmekanism. Du bör köpa en produkt som är enkel att installera. Dessa produkter måste också ha stor uthållighet så att dessa kan drabbas av klimat och väderförslitning. Se till att du köper en barriär som du kan avinstallera vid behov och sedan installera igen.

Hur man installerar en fiberduk

Installation av fiberduk måste göras mycket noggrant. Detta beror på att du inte vill att ogräs ska växa i din trädgård. Det är därför det finns många saker som du måste notera när du installerar en fiberduk. Först och främst bör du mäta längden och bredden på ogräsbarriärfiberduken som måste spridas på jorden. Innan du installerar barriären ska du se till att du dödar eller drar ut eventuell ogräs tillväxt i trädgården och målområdet. Du kan riva området för att se till att allt överskott av ogräs har tagits bort. Förutom det kan raken också användas för att jämna ut ytan.

När du är klar med det första steget är du nu redo att lägga ner ogräsbarriären. Observera inte att för denna barriär är ingen sida särskilt uppe. Men om ditt varumärkesetikett föreslår annorlunda måste du läsa manualen för mer kunskap. För att säkra din barriär finns häftklamrar för trädgårdsarbete tillgängliga online och dessa måste användas. Dessa kan slås in i jorden med hjälp av en hammare. Du kan sätta in häftklamrarna i alla hörn av ogräsbarriären för att se till att den är fast och inte rör sig från sin plats.

Barriären ska vara så tät mot jorden så att den kan kväva ogräset och hindra den från att växa. I slutet måste du använda en kniv för att skära ett kors i materialet på den plats där du vill att växten ska växa. Nu ska du skopa ut jorden, plantera och återupptäcka den efter att du har tagit bort marken när du är klar. Du kan också använda några buffertklammer för att säkerställa det säkraste greppet i barriären.

Livstid

En ogräsbarriärs hållbarhet eller livslängd beror helt på vilken typ av material som används vid tillverkningen av dessa produkter. I grund och botten är dessa tillgängliga i två främsta tygtyper: Vävt: Detta material är mycket starkt och tåligt. Icke-vävt: Tvärtom är detta material poröst och låter vatten och luft passera igenom. Utöver dessa 2 kan du också köpa fiberduk i glasfibertyg.

Tips inför användning av fiberdukar

Om du tycker att fiberduk låter som det perfekta tillskottet till din nya blomsterrabatt, varför inte prova? Om det kommer att spara dina timmar av ryggbrytande arbete i trädgården i år, är det värt tiden du spenderar på installationen. Om du har en trädgårdsmästare som passar dina nya blomsterbäddar i din trädgård, prata med dem om att använda fiberduk för installationen. Se till att din trädgårdsmästare använder material av hög kvalitet från ett pålitligt varumärke. Här är några tips som du kan använda när du själv installerar landskapsarkitekturen.

Använd professionellt material

Fiberdukens kvalitet är det viktigaste när du väljer ditt material. Se till att du letar efter produkter som erbjuder konstruktion i flera lager. Flerskikt använder material som polypropen för hållbarhet och hållfasthet, med filtunderlägg, vilket ger materialets filtreringsegenskaper. Filten filtrerar marken från basskiktet, förbättrar dräneringen och förhindrar blockeringar som leder till vattendränkning av dina blomsterbäddar. Billiga material kan spara dig på din blomsterbäddsbudget, men du kommer antagligen att ångra ditt beslut att spara några kronor. När du väljer ditt tyg är rulleens densitet och vikt en bra indikator på kvalitet.

Jämna din mark

När du har valt ditt fiberduk är det dags att förbereda dina blomsterbäddar. Börja med att jämna ut jorden. Bryt upp terrängen och lägg till dina ändringar i jorden för att ge dina växter näringsämnen under växtsäsongen. När du har bearbetat ändringarna i marken ska du raka ut den platt. När du har lagt till ändringar och bearbetat dem ordentligt i marken, planera terrängen genom att bryta upp hårda klumpar och riva ytan slät.

Lägg fiberduken och överlappa kanterna

Ta fiberduken och rulla ut det till önskad längd. Överlappa kanterna så att du får en lätt tät tätning som förhindrar spridning av oönskade ogräsfrön som lurar i jorden. Överlappa tygsnitt med 20 cm, och möjliggöra en överlappning på 5 cm längs kanterna på blomsterrabatten. När du har säkrat fiberduken kan du stoppa i kanterna för att rensa upp saker. Skjut in den i jorden runt blomsterrabattens kanter och använd en spackel för att skapa en ren effekt.

Fäst fiberduken

Du måste fästa fiberduken på marken för att förhindra att det rör sig när din trädgård växer och vädret kommer. Placera en landskapsstift i materialet var 25 cm längs kanten och var 30 cm i de överlappande områdena. Stiften kan lossna om några månader och du måste trycka in dem igen. Det är av den anledningen att du måste fästa tätt i varandra för att förhindra att fiberduken förskjuts. Skiftat material kan skapa veck i den visuella effekten av dina blomsterbäddar.

Lägg ditt underlag

Om du lägger fiberduken på en blomsterrabatt kan du täcka den med ett lager av kompost eller småsten för att skapa ett autentiskt utseende som döljer materialet. Men om du monterar den i din grönsaks trädgård eller använder den i kommersiella jordbruksapplikationer – behöver du inte täcka fiberduken.

Skötseltips för ditt landskapsarkitektur

Ditt fiberduk skyddar dina blomsterbäddar i flera år. Ogräs kan dock dyka upp i komposten eller stenar ovanpå materialet. Ta en säsongsbetonad inspektion av dina blomsterbäddar och ta bort eventuellt ogräs i början av sommaren.

Lista över de bästa fiberdukarna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Fördelarna med fiberdukar

Fortfarande osäker på om du ska använda någon form av fiberduk för ditt trädgårdsprojekt? Vi har gjort en lista över vad membran kan göra för dig.

 • De kan förhindra vattenloggning – När marken är platt, jorden är kompakt eller vattentabellen är högt är det ett måste att ha ett väldesignat dräneringssystem på plats. Utan det kan vatten samlas, undergräva stigar och uteplatser, drunkna dyra växter och göra gräsmattor till stora, leriga myrar. Om någon del av din gräsmatta är benägen för vattendränering kan det verkligen hjälpa till att sätta i en dräneringslösning som blötläggningslådor insvept i ett icke-vävt geotextilmembran. Detta visas nedan i ett inhemskt soakaway-system. Om det är dina blomsterbäddar eller gränser som är benägna att bli fuktiga i en regnskur kan varje genomträngligt ogräsbekämpningsmembran hjälpa till att dränera överflödigt vatten från växterna för att hålla dem friska.
 • De hjälper till att stoppa jorderosion – Att ha ett membran på plats kan stabilisera lös jord och förhindra att den urholkas av vädret. Lutningar och vallar är särskilt utsatta för jorderosion – och detta kan vara farligt. Inte bara kan rörlig mark påverka tillväxten av gräs eller växter, det kan också destabilisera sluttningen.
 • De kan hindra jord och grus från att röra sig för mycket – Planerar du att täcka din uppfart i grus? Att ha ett starkt, vävt geotextilmembran på plats kommer att hålla gruset på plats och hindra det från att spilla på vägen. Dessa geotextilier är utformade för att släppa igenom vatten samtidigt som aggregatet separeras och stabiliseras. Det gör också grusvägar och mark lättare att gå eller köra på.
 • De kan hålla olika delar av din jord åtskilda – Från gropar på din uppfart till böjda bitar av din gräsmatta, när marken komprimeras på grund av tung användning kan det börja orsaka alla slags fula problem. Geotextilier hjälper inte bara till att absorbera och sprida vikten av tunga laster, de kan också hålla olika delar av jorden åtskilda för att förhindra sjunkning och spårning orsakad av att aggregat sätter sig i jorden under.
 • De kan spara dig från timmar av trädgårdsarbete – Kämpar du alltid med ogräs i dina sängar och gränser? Ogräsbekämpningsväv kan läggas på marken under matjorden och dess struktur. Detta tillåter luft, vatten och näringsämnen att passera genom, men förhindrar ogräs som kommer från vilande frön nedan.
 • De förlänger livet till dina asfalterade stigar eller uteplatser – Ytprickning är ett stort problem i asfalterade uteplatser och det ser inte bara ful ut, det betyder att vatten kan komma in och orsaka ytterligare huvudvärk. Geotextilier hjälper dig att undvika sprickor genom att ge förstärkning mellan beläggningen och marken under. Detta bildar inte bara en fuktbarriär, det kan också absorbera framtida stress för att stoppa spridningen av de fruktade sprickorna.
 • De hjälper dig att vara snäll mot miljön – Genom att stoppa problemet direkt vid källan hjälper det till att minska mängden aggressiva kemikalier och herbicider du behöver för att hålla din trädgård frodig och vacker.
 • De kan skapa ett grönt tak – Ett geotextilmembran hjälper dig att skapa ett grönt tak som inte bara ser attraktivt ut utan också har lågt underhåll. Fiberduken fungerar dubbelt så att ytvatten rinner bort och att inga rötter tränger igenom taket.

Vad är nackdelarna med att använda fiberdukar?

När du väljer ditt fiberduk är det viktigt att du väljer en högkvalitativ produkt. Många varumärken erbjuder sämre material som orsakar blockeringar och vattnar dina blommor. Leta efter produkter som erbjuder dig flera lager tyger som lovar bra dränering och utmärkt luftflöde. Vissa trädgårdsmästare och trädgårdsmästare vägrar att använda landskapsarkitekturtyger. De hävdar att det avskräcker den naturliga utvecklingen av maskar i jorden och minskar dess näringsvärde.

Maskar luftar också marken, och utan dem finns det större risk för komprimering, där din jord förvandlas till lera. Som nämnts resulterar vissa tyger av dålig kvalitet i vattendränkning och orsakar sjukdom i din växts rötter. Den permanenta barriären förhindrar också att naturliga näringsämnen från miljön ruttnar växtrester från att komma in i jorden igen. Att använda fiberduk gör det också mer utmanande att plantera nya blommor och buskar. Du måste klippa hål i materialet för nya planteringsplatser.

Användningsområden för fiberdukar

Vilket fiberduk behöver jag? Olika tyger passar olika projekt och vissa arbetar extra hårt genom att kontrollera ogräs, stabilisera marken och förbättra dräneringen samtidigt. Här är en titt på några av de vanliga användningarna av fiberduk och ett förslag på vilken typ av fiberduk som fungerar bäst för ditt projekt.

Bekämpa ogräs

Du kommer att behöva ogräsbekämpande tyg. Ogräsbekämpningstyger är utformade för att förhindra att ogräs sprider upp genom jorden. De låter luft och vatten passera genom, medan de stoppar ogräs i deras spår. Varje produkt skiljer sig något (så att du måste läsa etiketten), men i allmänhet kan ogräsbekämpningsväv användas för att täcka blomsterbäddar och kanter, eller kan placeras under träplattor, blockbeläggning och uteplatser.

För att sätta ogräsbekämpande tyg i en blomsterbädd, skär lakan till rätt storlek och form och skär sedan hål där du vill att växterna ska gå. Fäst fiberduken på plats med landskapsstift, täck sedan över med ett tjockt lager av kompost. På det sättet kommer de växter som du avsiktligt har planterat att ha tillgång till näringsämnena i jorden, men ogräs kan inte gro upp genom det skyddande skiktet.

Kontrollera rötter

Du behöver en special rotbarriär. En icke-genomtränglig rotbarriär används vertikalt för att förhindra att särskilt aggressiva rötter som bambu tränger in i resten av en trädgård eller stör strukturen på en väg eller gångväg. Du kan också använda en rotbarriär för att innehålla ett planterat område genom att placera en barriär i en cirkulär struktur runt den.

Dessa fiberdukar används runt aggressiva växter där rötterna kan hota asfalterade områden, vägar, gräsmattor, uteplatser eller byggnadsfundament. Du måste gräva en 70 cm djup dike som löper runt diametern på växten vars rötter du vill kontrollera. Installera sedan din rotbarriär vertikalt, foder insidan av diket inklusive sidorna. Fyll på jord och lämna en 2 cm överlappning av rotbarriären ovanför ytan.

Markstabilisering och markseparation

Du behöver: Ett starkt geotextilmembran. Detta kan vävas, men ibland kan ett icke-vävt membran väljas för att lägga till extra dräneringsfunktioner. Alternativt kan du använda ett färdigt grusgaller, som bilden till vänster. Olika typer av jord kan ha olika konsistenser. När jorden blandas i regnet kan marken bli ojämn och till och med sjunka då små partiklar tvättas ner mellan de större jordpartiklarna.

Geotextilmembran förhindrar detta. De håller olika jordlager åtskilda, vilket innebär att alla hårbotten som byggs ovanpå är starka och säkra. Dessa fiberdukar fungerar perfekt för användning under vägar eller uppfart, stigar eller uteplatser. Förbered basen genom att ta bort stora stenar eller skräp som kan skära eller riva fiberduken. Rulla sedan ut din valda geotextil över det förberedda området och håll överlappningarna till ett minimum. Fäst på plats med fästpinnar, lägg sedan underdelen över den och komprimera den med en rulle.

För dränering eller filtrering

Du behöver en icke-vävd geotextil. Icke-vävda geotextiler är utmärkta för att låta vatten passera samtidigt som de håller fina jordpartiklar ute. En av deras vanligaste användningsområden är inslagning och skydd av dräneringslådor och markavlopp, men det är inte allt de gör. Icke vävda fiberdukar används också under hushållsuteplatser och blockerar beläggningsbaser, vilket håller det korniga skiktet från jorden och samtidigt låter vattnet rinna fritt.

Dessa fiberdukar är idealiska för användning i dräneringssystem och markavlopp, och under inhemska uteplatser och hårtork. För att använda icke-vävda tyger i ett dräneringssystem, svep in varje sida av din låda i geotextilfiberduken och fixera det på plats med häftklamrar eller stark tejp.

Vanliga frågor om fiberdukar

Bör en fiberduk vara miljövänlig?

Först och främst är det extremt viktigt att köpa en miljövänlig produkt. Även om du kan hitta oändliga val tillgängliga i fiberdukar är det viktigt att välja en produkt som inte förorenar jorden. Du måste se till att alla produkter du köper är av god kvalitet. Observera att dessa produkter håller länge i kontakt med jorden. Det är därför du måste investera i de produkter som gör jorden frisk och inte orsakar några problem för den.

Ska ens fiberduk vara uvskyddad?

Ogräsbarriären är en långvarig investering och du måste se till att köpa en produkt som är UV-skyddad så att den kan hålla längst. Barriärerna utsätts för solljus under större delen av tiden. Det är därför dessa produkter måste vara UV-skyddade och säkra nog för att tjäna dig under lång tid. Solstrålarna är benägna att skada dessa produkter, se till att du köper en som kan uthärda solstrålar och ändå tjänar dig under en bra period.

Kan du lägga fiberduk över gräsmatta?

Att ta hand om en gräsmatta kan vara mycket arbete. Av denna anledning kan vissa trädgårdsmästare välja att bli av med torka helt och ersätta den med buskar, stenar eller en attraktiv marköverdrag. Även om du kan täcka grytan med fiberduk, kanske det inte är helt effektivt att döda gräset, beroende på vad du planerar att göra med utrymmet ovanför fiberduk.

Tyg som andas

Fiberduk skiljer sig från presenning eller ark av plast som används för solisering, vilket är en process för att döda ogräs med värme. Fiberduk eller dukar är utformade så att vatten och luft tränger igenom, men inget ljus. Detta fungerar för att förhindra ogräsgroning. Tyvärr bryts dessa tyger ner ganska snabbt; och med tiden kan ogräs och gräs börja växa genom fiberduken.

Kväv grejerna

Ett sätt att se till att fiberduken dödar torken nedan är att täcka det med kompost. Tyvärr kommer organisk kompost helt enkelt att mata fiberduken och påskynda nedbrytningsprocessen. Samma sak kommer att hända om du täcker den med matjord. På kort sikt kommer du att kunna plantera i området utan att torka växer genom fiberduken. På lång sikt kommer torv och ogräs att växa igenom det, och deras rötter kan till och med kolonisera fiberduken. Det bästa sättet att förhindra detta är att täcka landskapsmaterialet med en icke-organisk kompost som stenar eller grus.

Installera fiberduken

Klipp gräset så kort som möjligt för att installera fiberduken. Fiberduken ska sedan läggas över gräset, dras åt och säkras med liggande klipp, som ser ut som jätteklammer. Använd så många som behövs för att få en tät passning över torken och överlappa individuella bitar av fiberduken så att inga luckor finns kvar för att gräset ska klämma igenom. Täck sedan över det med ditt materialval.

En tillfällig fix

Fiberduk används bäst som en tillfällig lösning. Du kan lägga den över torka, men om du ska täcka den med jord eller organisk kompost, vet att den inte kväver ogräs eller grästillväxt för alltid. Ändå är det ett bra sätt att initialt döda så mycket av sodan som möjligt utan att använda hårda kemikalier. En bättre lösning är dock att bara riva upp torken och täcka området med ett tjockt 15 cm lager av träbark, som enkelt kan bytas ut efter behov.

Behövs uv skydd?

Barriären används utomhus där den utsätts för solljus. Ultra Violet (UV) strålar från solljus skadar fiberduken och det börjar bli sprickor eller går sönder. UV-skyddsskiktet ovanpå barriären reflekterar de skadliga UV-strålarna och förbättrar fiberduken.

Kan du lägga fiberduk över gräs för att lägga till ärtgrus?

Fiberduk kommer till nytta för många olika landskapsprojekt. Det undertrycker inte bara framtida ogräs tillväxt, men kommer också att kväva befintlig vegetation och så småningom döda den. För att omvandla ett orättfärdigt gräsområde till ärtgräs, lägg bara fiberduken och sprid ärtgrusen ovanpå – gräset dör och sönderdelas på plats.

Installation av fiberduk

För att förhindra att gräs och ogräs växer genom ogräs och återetablerar sig måste tygremsorna överlappa minst 15 cm. Vissa typer av gräs har långa löpare som kan orka genom luckorna för att dyka upp på ytan, vilket gör 30 cm eller mer överlappning nödvändigt för att motverka dem. Lägg tygremsorna en åt gången och placera var och en på plats med 15 cm U-formade häftklamrar varannan meter.

Spridande av ärtgrus

Använd ett 5-10 cm lager av ärtgrus för att täcka fiberduk. Ett djupare lager ger bättre resultat på sluttande eller ojämn terräng, vilket förhindrar att fiberduken visar sig när ärtgrusen förskjuts och lägger sig över tiden. För att bestämma mängden ärtgrus som behövs, mät först längden och bredden på det område som ska täckas. Planera att köpa cirka nåra kubikmeter ärtgrus för varje 3 cm djup per 100 kvadratmeter område.

Potentiella problem

Att använda fiberduk av hög kvalitet är av yttersta vikt för långsiktig framgång. Materialet är sällan effektivt i mer än några år, såvida inte produkterna “entreprenör” eller “professionell” används. En nackdel med att installera fiberduk direkt över en gräsmatta är att ytan kan bli klumpig och ojämn när torken bryts ned. Att sprida ett djupt lager av ärtgrus och omgradera det med en kratta är en enkel lösning på problemet.

Tips för ett ogräsfritt landskap

Gräs kommer troligen att gro längs ogräsvävets kanter överallt där det möter en stel yta, till exempel en uppfart eller trottoar. Använd en matta och en platt spade för att gräva ut en 15 till 30 cm remsa med gödsel längs dessa kanter innan du installerar ogräs. Om gräskvister hittar sig genom fiberduken och dyker upp genom ärtgrusen, dra i dem omedelbart för att förhindra återupprättande. Om tillväxten kontrolleras vaksamt under en växtsäsong efter att du har installerat fiberduken, kommer energireserverna i rötterna att vara uttömda och gräset dör.

Finns det några för och nackdelar med fiberdukar?

Att rensa trädgården verkar vara en oändlig syssla; varje dag ger mer groddar mellan de noggrant planterade örterna och blommorna. För många hektiska husägare är det omöjligt att rensa dagligen, vilket gör det svårt att hålla trädgården snyggare. Många trädgårdsmästare, särskilt de som försöker göra ett hem klart för marknaden, vänder sig till fiberduk för att motverka ogräsfrågan. Det finns dock både fördelar och nackdelar med detta material

Erosionskontroll

Även om fiberduk är känt för sin porösa sammansättning, är det extremt användbart för att kontrollera erosion. På fastighet med kullar och backar; en trädgård utan erosionskontroll kommer helt enkelt att tappa bort under en stor regnskur. Som en lösning lägger trädgårdsmästare fiberduken under ett lager av kompost. Växtrötter som sträcker sig in i jorden under fiberduken är skyddade från strömmande regnvatten och markutsköljning som kan göra att de utsätts för skador och sjukdomar.

Ogräsbekämpning

Ogräs stjäl näringsämnen bort från trädgårdens huvudväxter, vilket gör att växterna blir förvirrade och producerar med mindre blommor och frukt. Fiberduk gör det möjligt för mindre och hårda växter att växa sig större över tid utan nackdel för ogräs. När växterna väl är etablerade gör skuggan som de större växterna kastar det svårt för ogräs att hitta solen de behöver växa.

Jordnedbrytning

En av de största nackdelarna med fiberduk är dess effekt på markens näringsämnen. Komposten ovanpå fiberduken kan inte brytas ned i jorden. Den naturligt förekommande komposten i jorden stoppas effektivt med tygbarriären; döda löv och annat organiskt material når inte marken, så näringsnivåerna sjunker avsevärt i trädgården. Hardy växter kan fortfarande växa bra i näringsfattiga trädgårdar, men känsligare växter, som rosor, kan drabbas.

Mångsidighet

Vissa trädgårdsmästare tycker om att flytta växter eller lägga till nya när stämningen slår till. Fiberduk är dock inte tänkt att vara mångsidigt. Hål måste göras i fiberduken så att huvudväxterna kan tränga ner till marken. en trädgårdsmästare som lägger till och flyttar växter kommer att behöva göra flera hål och skapa fläckar under trädgårdsarbetet. Som ett resultat kan fiberduken inte fungera lika bra.

Kommer kompost täppa till fiberduken?

Ogräs är ett lätt, vävt, svart material som läggs i trädgårdar och åkrar för att undertrycka ogräs. Solljus, vatten och luft kan passera genom materialet och nå marken nedan, men i teorin motstår ogräsvävnad ogräs som försöker gro från jorden. Även känd som fiberduk och geotextil, kan den användas ensam eller i kombination med andra ogräsundertryckande tekniker, såsom kompost, med blandade resultat. Kompost täcker dock inte ogräs.

Hur bra fiberdukar egentligen är

Ogräsväv är dyrare än andra former av ogräsbekämpning, som kompost och tidningsark. Det varar dock upp till tre år och kompost kan behöva bytas ut årligen. Det anses oattraktivt när det lämnas otäckt och solljus bryter ner materialet på så lite som ett år. Fiberduken stoppar många typer av ogräs men kan faktiskt uppmuntra andra typer, såsom nötter som har skarpa stjälkar som skjuter uppåt genom ogräsduk. Om ogräs uppträder är det fortfarande nödvändigt att rensa hand eller så kan de övervinna fördelarna med fiberduken. När ogräs så småningom återvänder måste ogräsmaterialet skrapas eller grävas ur jorden. det kommer inte att dra lätt upp, särskilt om det är täckt med kompost eller småsten.

Tillägg av Kompost

Tekniskt sett är kompost en extra fördel när den läggs över ogräs. Det ger ett naturligt organiskt lock, och de två skikten – tyg och kompost – ska effektivt pressa ogräs som försöker växa uppåt genom fiberduken. Varje typ av organisk kompost ovanpå jorden kan dock fånga frön, inklusive ogräsfrön, som rotar och växer nedåt genom fiberduken och sedan rotar i jorden nedan. Så även om kompost tekniskt inte täcker ogräs tyg, tillåter det tillväxt av ogräs.

Effekter på växter

Geotextilier kan hålla för mycket vatten i jorden under dem, vilket förbjuder avdunstning. Den situationen gör det möjligt för växtrötter att bli alltför mättade, särskilt under år då kraftiga regn förekommer. Fiberduken kan inte lätt flyttas eller tas bort för att rädda en sjuka växter från rotröta. Dessutom kan växtrötter trassla i fiberduken. När det händer och fiberduken måste bytas ut, krävs det extra arbete för att ta bort fiberduken utan att skada de intrasslade växterna.

Andra alternativ

En täckning av stenar eller andra stenar döljer effektivt ogräs och fungerar som ett ytterligare lager av ogrässkydd, vilket förbjuder ogräs att växa uppifrån och ner. Det här tygalternativet för ogräs är dock dyrare än organisk kompost, och så småningom måste klipporna flyttas för att ersätta landskapsarkitekturen. Om en organisk kompost föredras kan en stor variation – såsom barkflis – förbjuda ogräsväxt; emellertid bryts barkflisarna så småningom ned och låter frön ta tag. Det är också möjligt att lägga tidningsark över fiberduken och sedan täcka tidningen med en organisk kompost; tidningen fungerar som en ytterligare barriär mot ogräs som växer uppåt från jorden eller nedåt från kompostytan. Tidningar kan till och med användas i stället för fiberduk som ett billigare, biologiskt nedbrytbart fiberduk.

Vilken fiberduk är bäst?

Nu har du sannolikt insett att det finns hundratals olika fiberduker i olika textilier och storlekar. Men det är några punkter du vill tänka på när du köper din nästa fiberdukrulle.

 • Tillåter rörelse av luft och vatten – Ditt fiberduk bör inte vara luft eller vattentätt, och du vill att det ska ge fri luft och vattenflöde. Marken under fiberduken är viktig, och du vill inte svälta den efter luft eller näringsämnen i flera år eftersom det kommer att skapa en ohälsosam miljö för alla växter du bestämmer dig för att placera där.
 • Hållbar och långvarig – Du kan vara frestad att spendera mindre på ditt fiberduk, men det lönar sig inte att skära hörn och köpa en billigare produkt eftersom du byter ut den snabbare. Helst bör ditt fiberduk hålla i minst en säsong, men två eller tre skulle vara bättre. Leta efter tyg som är motståndskraftigt mot slitage och röta och försämras.
 • Lätt att använda och installera – Vissa fiberduk och vara mycket tunga, skrymmande och svåra för en enda person att installera. Det sista du vill göra är att ringa någon och betala dem för att installera det eftersom det är för svårt. Leta efter fiberduk i rullar som är tillräckligt lätta för att manövrera lätt och som installeras genom att enkelt klippa och placera det.
 • Miljövänlig – Du vill välja ett fiberduk som är säkert för miljön och alla omgivande växter eller vegetation. Du bestämde dig för att inte använda kemiska sprayer, men det hjälper inte om ditt fiberduk skadar miljön också, så leta efter ett miljövänligt tyg.
 • UVresistent – Om du tänker regelbundet utsätta ditt fiberduk för väder och solljus är det en bra idé att välja ett tyg som har ett lager eller UV-skydd. Det sista du vill ha är att fiberduken går sönder eftersom det försvagas av rutinmässig exponering för UV-strålar.

Behöver du olika fiberduk för olika projekt?

Ja, det är viktigt att du matchar typen av fiberduk till det projekt du vill använda den till. Som vi nämnde tidigare fungerar tyngre och tjockare fiberduk bättre för stenarbeten eller för att hålla din grus på plats. Lättare fiberduk gör att luft, vatten och näringsämnen når marken och de är bättre för trädgårdsarbete eller områden med växter.

Borde landskapsmaterialet ha UV-skydd?

Om det är möjligt vill du att ditt fiberduk ska ha ett inbyggt UV-skydd, även om det kommer att ligga under kompost eller grus. Chansen är att det så småningom kommer att exponeras för solljus, och du vill stå upp och hålla i mer än en säsong. UV-skydd kan hjälpa till att skapa ett mer hållbart tyg.

Hur väl fungerar polypropenfiberduk?

Fiberduk är oftast tillverkat av polypropen, även om det ibland är tillverkat av tyger eller papper. Polypropylenversionen, som en typ av plast, tenderar att hålla längre än de andra typerna, även om den inte är oförstörbar. Det är effektivt för att blockera många ogräs samtidigt som vatten och näringsämnen håller dina växter friska, men det är inte rätt för varje trädgård.

Tyg- och plastskillnader

Även om polypropen är en plast skiljer den sig från den produkt som kallas liggande plast. Polypropylenväv är vävt för att tillåta små mellanrum mellan trådarna eller har små hål genomstänkta under tillverkningen. Landskapsplast är å andra sidan ett plastark som bildar en solid barriär mellan jorden och komposten ovan. Det blockerar ogräs bättre, men det tillåter inte regn eller näringsämnen att passera igenom jorden nedan.

Aktivt skydd

Fiberduk av polypropen förhindrar många ogräsfrön från att gro i jorden. Fiberduken tillåter inte att de grodda växterna trycker igenom för att konkurrera med dina blommor och buskar. Ett undantag är gräsgräs. Deras små, styva blad hittar de små hålen i fiberduken och glider igenom och ser ut över marken i din blomsterrabatt. Andra ogräsfrön kan gro i den nedbrytande komposten ovanpå fiberduken, och deras rötter tränger ibland in i fiberduken för att få grepp i jorden. Fiberduk kan inte stoppa ogräs som växer ovanpå det, bara under det.

Ge växterna näring

Liggande plastblock i båda riktningar – även gräsbevuxna ogräs kan inte tränga igenom det, men inte heller vatten eller gödningsmedel. Avstånden i polypropenlandskapet är små, men de är tillräckliga för att vatten och näringsämnen ska kunna passera i jorden. Fiberduk har en balans mellan att ge långsiktigt skydd mot ogräs och samtidigt hjälpa dina befintliga växter att blomstra.

Plantering med fiberduk

För att plantera ett marköverdrag som asiatisk jasmin, lägg först ogräset och gör små hål för varje växt. Tygstyckena ska överlappa 15 cm eller mer för att förhindra att ogräs smyger sig genom luckorna. Klipp bitarna så att de passar formen på planteringsområdet och placera dem på plats med tygklammer. Använd en verktygskniv för att skära hål i fiberduken som är tillräckligt stora för att plantera jasminen. Träflis eller annan kompost används för att täcka fiberduken efter plantering.

Framtida ogräsbekämpning

Fiberduk av polypropen är inte en permanent lösning för ogräsbekämpning, även om den tenderar att hålla i flera år. När den utsätts för solljus bryts den ner snabbare, men att täcka den med 3-9 cm kompost kan hjälpa till att förlänga dess livslängd. När den hålls konsekvent täckt kan fiberduken fungera bra i cirka fem år utan att behöva bytas ut i vissa klimat.

Kan jag använda fiberduk med asiatisk jasmin?

Asiatisk jasmin täcker marken året runt med sin glansiga, gröna, finstrukturerade lövverk. Detta vintergröna marköverdrag växer till mindre än 15 cm i höjd och tål både sol och skugga. Fiberduk kan hjälpa det att bli etablerat, men det finns vissa nackdelar med användningen.

Fiberduk och asiatisk jasmin

Fiberduk är poröst. syntetiskt material som används för att undertrycka ogräs tillväxt, vilket eliminerar konkurrensen om landskapsplantor. Asiatisk jasmin växer så småningom till en tät matta som är svår för ogräs att tränga igenom, men den drar mycket nytta av ogräsdämpning under etableringsfasen. Under optimala förhållanden behöver asiatisk jasmin ungefär två år för att bli helt etablerad – använd en ogräsprodukt som är klassad för att hålla i minst denna tid för att täcka marken runt en ny plantering.

Tillväxthinder

Ogräsväv minskar arbetet med att rensa i en lapp av asiatisk jasmin, men det kan sakta upp anläggningen. Asiatisk jasmin bildar rötter längs sina långa stjälkar när den växer, vilket hindras av ogräset. Fiberduken faller så småningom isär, så att växterna kan rota fritt i jorden, men det är bäst att placera jasminplantorna noggrant för att uppmuntra snabb etablering ovanpå ogräsbarriären. I öppen mark är 45 cm avstånd tillräckligt, men två gånger så är densiteten lämplig om du använder fiberduk.

Alternativ till fiberduk

Fiberduk saktar tillväxten av asiatisk jasmin och lämnar landskapet full av små materialskrot när tiden går. Kartong är ett biologiskt nedbrytbart alternativ som uppnår det kortsiktiga målet med ogräsbekämpning och sönderdelas precis när marköverdraget etableras och matar jorden med organiskt material. Processen är nästan identisk med att lägga en tygbarriär – lägg kartongen i ett överlappande mönster, skär hål i den för att plantera jasminen och sprid kompost över ytan för att dölja dess fula utseende.

Vad är en fiberduk?

Ogräsbarriären är ett förebyggande tyg som du använder i en trädgård för att förhindra att ogräs växer. Många kallar det också ett fiberduk. Det förhindrar att växten växer i din trädgård utan att använda hårda kemikalier eller behöver ständigt underhåll. En fiberduk är en del av det skyddande underhållet i din trädgård. Det är en effektiv lösning för att minska underhållstiden. Trots alla dessa fördelar måste du veta hur du använder det ordentligt för att få bästa resultat. Om du missbrukar det kan det orsaka mer huvudvärk än att lösa ogräsproblemen. Vi har senare täckt det rätta sättet att installera och använda ogräsbekämpningsbarriären. Kolla också in några köpöverväganden för att hitta den mest lämpliga produkten för din trädgård.

Hur installerar man en fiberduk?

Att installera en barriär är inte svårt, men ibland kan det bli utmanande, beroende på din trädgårdsplanering och din upplevelse. För att komma i gång med installationen måste du förbereda marken och ta bort vassa föremål eller buskar som kan skada fiberduken. Innan du börjar, se till att du väljer rätt material för din trädgård. På de flesta trädgårdscentra kan du se många fiberdukar. Se till att du väljer tjockare material av god kvalitet som inte rivs lätt och håller längre.

Du vill inte köpa billigt på materialet eftersom det kommer att vara ineffektivt, då måste du spendera tid på att ersätta det med en sliten barriär. En barriär av god kvalitet håller längre, och vissa har till och med en garanti på upp till 20 år. Du kan också återanvända det om du behöver ändra område. Trots hur robust fiberduken är måste du hålla det borta från vassa stenar och rötter för att förhindra att det skadas.

Du måste förbereda jorden och det område där du vill lägga barriären. Ta bort befintligt ogräs, gräs och skräp med hjälp av en trädgårdshack eller spade. Tillsätt gödselmedel och ändra jorden om det behövs. Du kan använda en jord-pH-testare för att få en noggrann mätning av markens tillstånd. Du kan kratta området noggrant och ta bort befintligt ogräs, kvistar, stenar och vassa föremål från trädgården. Jämna sedan ut landet eller någon brant kulle. Se till att kassera ogräs på ett säkert sätt för att förhindra att dess frön läcker ut.

Mät landets bredd och se till att fiberduken är tillräckligt stort för att täcka önskad bredd. Om materialet inte kan täcka området ordentligt måste du överlappa det minst 15 cm. Lämna också ca 5 cm runt kanterna för att säkra den efteråt så att den inte rör sig.

Använd en häftklammer eller en stor spik och hamma ner den genom ogräset i ena änden. Detta hjälper dig att sträcka det enkelt från andra sidan. Om du har ett stort träd eller en växt, klippa fiberduken så att det passar. Gör ett tillräckligt stort snitt så att växten har tillräckligt med utrymme för att växa och expandera. Använd en stift eller spik för att förankra runt fiberdukens lösa hörn. Du måste säkra fiberduken så att det inte blåser av med vindar. Du kan placera häftklammerna eller stora spikar runt 25 till 30 cm på utsidan och 14 till 15 cm i mitten.

Om du har växter redo är det dags att plantera det i de klippta hålen. Du kan sedan täcka fiberduken med 5 till 10 cm kompost. Ett tjockt lager av kompost förhindrar ogräset från att växa samtidigt som vatten släpper igenom jorden.

Vad är skillnaden mellan fiberduk och ogräsbarriär?

Fiberduken är densamma som en ogräsbarriär, men den är inte utformad för att förhindra ogräsväxt. Vanligtvis är fiberduken till ett lågt pris och tillverkat av tunnare kvalitetsmaterial. Ogräsbarriären är vanligtvis mer hållbar och tillverkad av tjockare material. Den kontrollerar ogräs och har mycket fint nät i fiberduken som förhindrar ogräset från att passera genom strukturen men låter vattnet och luften röra sig och stödja växten. Det är också säkert för grönsaks- och blommaträdgårdar. Det är ett naturligt sätt att bekämpa ogräset eftersom du inte använder någon herbicid i din trädgård.

Vilka är de olika typerna av fiberduk?

Fiberdukar finns i olika material och storlekar. Det finns fyra typer tillgängliga på marknaden.

Tyg fiberduk

Tyggräsbekämpning är det vanligaste fiberduk du kan hitta i hemvaruaffärer. Dessa är tillverkade av slitstarkt syntetiskt material och har en beläggning av polyetenmaterial. Tygbarriären är praktisk för att blockera ogräs och låter marken behålla vatten genom att minska avdunstningen. Den har ett andningsbart tyg som gör att vattnet når plantans rötter. Om du använder något gödselmedel eller kompost kan det komma igenom fiberduken för att berika jorden. Tygbarriärens svartfärg blockerar också solljuset som hindrar ogräs från att få välbehövligt solsken och hindrar dess tillväxt för en ogräsfri trädgård.

Fiberduk av plast

Ogräsregulatorn av plast är fördelaktig vid kvävning av ogräs. Det hjälper till att hålla solljuset närmare marken och förbereder jorden för tidig plantering. Plasten är icke-porös, så den förhindrar att vatten passerar genom den. Trädgårdsmästare använder den för växter som har vissa inställningar för bevattningssystem, som droppbevattning. Ogräsregulatorn av plast är hållbar och långvarig. De flesta plastbarriärer använder material som också är rivskyddat. Det kostar dock vanligtvis lite mer än andra typer av hinder.

Hemmabyggd barriär

Den hemlagade barriären är det enklaste sättet att göra en ogräsblockerare hemma. Du kan använda hushållsartiklar som tidningar, skräpspåsar eller pappark för att skapa en hemlagad barriär. Det kan vara användbart i de flesta typer av ogräs och fungerar bäst i ett mindre område. Men du måste vara försiktig eftersom det kan ge din trädgård ett rörigt utseende.

Organisk barriär

Användningen av organiska barriärer fungerar bäst när det gäller bekämpning av ogräs. Dessa barriärer inkluderar kompost, torvmossa, löv och andra naturliga material som förhindrar ogräs från att etablera rötter i trädgården. De organiska barriärerna ger dig ett vackert naturligt utseende i din trädgård och är biologiskt nedbrytbara. Det betyder att du inte behöver rengöra efteråt. En tjockare fläck av kompost eller löv förhindrar att vatten och solljus når ogräset. När växterna har dött kan du enkelt ta bort den genom att jordbearbeta jorden.

Varför ska du välja en fiberduk?

Användningen av ogräsbekämpningsbarriären är lite kontroversiell. Det finns en grupp trädgårdsmästare som tycker att ogräsbarriären är onödig och ibland gör mer skada än nytta. De hävdar att fleråriga ogräs har djupa rötter, och de kan lätt överträda barriären för att växa genom i sidled eller hitta en liten öppning för att börja växa igen. Dessutom minskar fiberduken luften från att nå mark som kan orsaka att växten smittas med sjukdom och svamp. Det finns vissa fördelar i påståendet från motståndare till barriären, och det finns fördelar och nackdelar med att använda det. Men för de flesta trädgårdsmästare som har att göra med ett ogräsproblem kan ogräsbarriären ge viss lättnad.

Det finns flera anledningar till varför du ska välja ett hinder. Några fördelar med ogräsrensare är att det är enkelt att installera och kan hjälpa till att bekämpa ogräs utan att behöva använda skadliga kemikalier, det minskar den tid som krävs för underhåll av gården, det gör det enkelt att ta bort ogräset, det är användbart för att kontrollera ogräsgroning och tillväxt, det håller jorden mest eftersom fiberduken minskar avdunstningen och håller vattnet i marken, det hjälper också till att reglera temperaturen i landet genom att fånga upp värme på vintern och skugga från värmen på sommaren, barriärerna är långvariga. Det betyder att du investerar det en gång och du får långsiktiga fördelar.

Du bör dock också vara medveten om några biverkningar av att använda en barriär. Det minskar vänlig mask i jorden. Maskarna hjälper till att upprätthålla fertiliteten i landet. Barriären gör det svårt för dem att komma på ytan eller kväva dem i marken Barriärerna fastnar ofta i växande växter eller fastnar i jorden. Det gör det svårt att ta bort om du behöver göra landskapsarkitektur eller ändra trädgårdsplanen, du måste använda andra material som kompost för att dölja barriären.

En fiberduk utan kompost ser väldigt artificiell ut och komposten förhindrar att den skadar solstrålarna. Fiberdukar, om de inte är ordentligt anlagda, kan störa näringscykeln i jorden. Det hindrar tillväxten av ogräs och andra växter som du vill behålla. Ovanstående nackdelar med barriären borde inte hindra dig från att överväga att använda den i din trädgård för att göra den ogräsfri. Det finns åtgärder du kan vidta för att mildra nackdelen och få ut mesta möjliga av det.

Hur ska man förbereda innan man lägger en fiberduk?

Mätning

Först måste du mäta längden och bredden på det fiberduk du har. Detta hjälper dig att bestämma hur mycket utrymme det kan täcka. Helst bör du också mäta din trädgård.

Rensa vegetation

Det är viktigt att rensa allt ogräs, gräs och annan vegetation i det område du tänker placera ogräsbarriären. Gräva för att ta bort rötterna som förhindrar återväxt av ogräs och gräs. Du kan använda en elektrisk jordfräs för att effektivt ta bort envis vegetation. Om du har ett stort område att rensa kanske du vill använda ogräsdämpare speciellt för stora områden.

På det sättet kan du spara tid och ändå se till att landet är fritt från ogräs. Om du tar denna väg måste du ge växterna tid att dö innan du kan gå vidare och installera barriären. Om du inte har ogräs i trädgården kan du använda ogräsdämpare som förekommer före om du tror att området är benäget för ogräs. Dessa hjälper till att behandla området och döda ogräsfrön före spiring.

Krattning och utjämning

Du måste riva det område du tänker täcka för att se till att du tar bort allt överskott av ogräs och skräp. Dra upp eventuellt rotade ogräs och riv bort kvistar och löv. I det här skedet kan du använda din gräskanter för att polera upp kanterna på din gräsmatta, vilket leder upp till trädgården. Slutligen, planera jorden som förberedelse för barriären.

Att lägga barriären

När din trädgård är klar, lägg barriären. Observera att vissa mönster har övre och nedre sidor. Se tillverkarens beskrivning för att säkerställa att du lägger barriären korrekt. Om det inte anges är troligen barriären användbar på alla sidor.

För extra säkerhet för ogräsbarriären kan du använda häftklamrar. Vissa märken packar dem med hinder, men du kan hitta dem online om din specifika inte kommer med några. Slå dem med en hammare för att säkra fiberduken på marken. Detta kommer att säkerställa att den är på plats, även i händelse av vind. Det är viktigt att säkerställa att barriären är tät mot jorden för att kväva ogräset och förhindra att det växer.

Plantering

Efter detta kan du använda en kniv för att skära ett kors i materialet för att skapa den punkt du kommer att plantera. Du kan sedan skopa ut jorden, plantera och täcka växten. Om du har extra häftklamrar kan du säkra runt anläggningen för att säkerställa största säkerhet.

Kompostering

Du kan välja att lägga till kompost ovanpå eller lämna barriären utsatt. Om du använder naturlig kompost som tallnålar eller flis, täck över ungefär 5 cm. Om du använder sten är mindre än 5 cm täckning tillräcklig för full täckning, beroende på vilken typ av sten. Efter täckning sprider du materialet med en kratta och var försiktig så att du inte skadar fiberduken.

Släpper fiberdukar igenom vatten?

Ogräsbarriärfiberduken är utformat som andningsbart och permeabelt. På det sättet släpper materialet in luft och vatten för att ge näring åt dina växter. Dräneringsnivåerna varierar från ett märke till ett annat, men i allmänhet tillåter allt vatten att gå igenom.

Vad är en fiberduk gjord av?

Ogräsbarriärtyg finns i olika material, men det vanligaste om det är polypropen. Detta material är robust och slitstarkt, vilket gör det bäst för användning utomhus. Materialet är också permeabelt för att släppa vatten och luft i jorden.

Kan jag lägga en fiberduk över ogräs?

Det är inte tillrådligt att lägga fiberduk över ogräs. Det bästa sättet är att rensa ogräs tillsammans med annan vegetation innan du lägger ogräsbarriären. Du kan använda några trädgårdssaxar för att rensa runt trädgården och trimma eventuella buskar runt. Detta kommer att förhindra återväxt av ogräs och kväva alla groddar.

Kan du plantera ovanpå en fiberduk?

När du har lagt fiberduk på din trädgård måste du klippa ett kors på den för att exponera jorden under. Du måste då skopa jord för att plantera och täcka din planta. Du kan sedan använda häftklamrar för att fästa fiberduken ordentligt i jorden. Detta säkerställer att endast området runt växten är exponerat för solen.

Ska jag lägga ner fiberduk när växter redan planterats?

Marköverdrag, oavsett om det är organiskt eller oorganiskt, är det bästa sättet att förhindra ogräs från att gro runt önskvärda ettåriga och perenner, inklusive buskar och träd. Att installera olika typer av marköverdrag är enklast innan man planterar landskapsprover, men marköverdrag kan installeras efter att växterna är på plats. Eftersom ogräs stjäl fukt och näringsämnen från önskvärda växter måste ogräset stoppas på ett eller annat sätt, till exempel med marköverdrag.

Tidningar

Etablerade planteringsbäddar kan bli ogräs om inget görs för att förhindra ogräsgroning och tillväxt. En barriär som täcker marken runt etablerade växter förhindrar inte 100 procent av ogräset, men det hindrar majoriteten av ogräset. En av de enklaste marköverdragen att installera i ett redan planterat område är tidning Använd tidningssidor som endast innehåller svart bläck i stället för andra färger. Lägg tidningen som är flera sidor tjock runt plantorna, upp till cirka 1 cm från stjälkarna. Fukta tidningen och täck den med en organisk kompost, såsom strimlad bark. Tidningssidorna bryts så småningom ner och berikar jorden.

Fiberduk

Ett annat alternativ för marköverdrag för ett redan planterat område är fiberduk, som vanligtvis finns att få i rullar på plantskolor och trädgårdscentrar. Materialet kan läggas runt etablerade planteringar på ungefär samma sätt som tidningen, till inom 1 cm av växtstammar, men fiberduk bryts inte ner så snabbt som tidningen. Liksom tidningen är det permeabelt, så att vattnet kan sippra igenom det till jord och växtrötter nedan. Att täcka fiberduk med en dekorativ kompost, såsom strimlad bark eller grus, kan förbättra en trädgårdssängs utseende.

Levande alternativ

Levande marköverdrag kan också användas som en fiberduk. Ett exempel är lila-blad bugleweed. Den växten är kraftfull, ibland till den punkt att den är invasiv. Det är en lågodlare som bildar en ogräsundertryckande matta med färgglada löv och blommor. Levande marköverdrag kan placeras antingen mellan växter som redan finns i en trädgårdsbädd eller etableras innan exemplarplantor planteras i en säng. Om det levande marköverdraget redan är etablerat och du vill lägga till provplanter, gräver du sedan upp marköverdraget och tar bort det försiktigt innan du installerar provplantor och planterar marköverdraget igen.

Förberedelse

Innan du lägger någon form av ogräsgräns i en trädgårdssäng ska du förbereda sängen genom att ta bort allt synligt ogräs. Den uppgiften kan göras med en hacka eller genom att dra ogräset för hand, beroende på planteringarnas täthet och sängens storlek. Försök få ut ogräsrötter, men var försiktig så att du inte skadar rötterna på önskade växter. När du är i tvivel, var försiktig eftersom effektiva marköverdrag kommer att förhindra ny tillväxt som växer från ogräsrötter som finns kvar i jorden.

Kan du lägga nytt fiberduk över gammalt fiberduk?

Om ditt gamla fiberduk har försämrats måste du ta bort det och lägga ett nytt. Detta är en tråkig process eftersom du måste ta bort stenar eller kompost, riva fiberduken och lägga den nya. Det är inte tillrådligt att lägga en ny ovanpå en gammal eftersom det kan påverka permeabiliteten. Arbeta i sektioner genom att först ta bort kompost, ta bort gammalt tyg och applicera ett nytt.

Kan du täcka över fiberduk?

Ja, du kan täcka över fiberduk. Det rekommenderas faktiskt mycket, jag skulle säga att det är ett obligatoriskt steg. Kompostering är nödvändigt för att förbättra jordfuktighet, särskilt i varmt väder. Det ger också trädgården ett naturligt utseende genom att täcka över det mörka fiberduken. Kompostering, förutom att bibehålla kvaliteten på barriären, är i allmänhet fördelaktigt för dina växter.

Kan jag använda sten ovanpå fiberduk?

Du kan använda stenar för att täcka landskapsarkitekturen. Detta förbättrar din trädgårds övergripande utseende samtidigt som barriärens livslängd förbättras. Men du måste se till att du får den bästa kvaliteten på fiberduk. Den bästa ogräsbarriären under sten kan bära vikt över tid.

Vad händer om mitt fiberduk är upp och ner?

Att lägga fiberduk kräver mycket förberedelser, så du vill göra det rätt första gången. Fiberdukdesign varierar beroende på tillverkare, och vissa är utformade för att användas med ena sidan uppåt. Även om det blir fel förstörs inte din trädgård, men det kan hindra fuktöverföring och snabba tygnedbrytning.

Fuktfrågor

På de flesta typer av fiberduk går den blanka sidan upp och den matta, tovade sidan går ner. På så sätt fastnar fiberduken något på jorden och minimerar glidningen. Den filtade sidan hjälper vatten att röra sig genom fiberduken in i jorden. Om du lägger den upp och ner kommer fukt fortfarande att tränga in i fiberduken men i en lägre takt än väntat. Inte allt fiberduk har en blank sida. Om båda sidor är desamma spelar det ingen roll vilken sida som går mot jorden.

Ogräs och frön

Medan fiberduk hjälper till att förhindra ogräs från att växa upp underifrån, gör det inte trädgården ogräsäker. Frön flyter runt i luften och kommer att landa i komposten. Att sätta den glänsande, glatta sidan upp hjälper till att förhindra att ihärdiga ogräs växer ner genom fiberduken och stannar i jorden. Det är svårt att dra ogräs när de har fastnat i fiberduken och rötterna börjar bryta ner fiberduken. Dra ogräs så fort du ser dem för att förlänga materialets livslängd.

Upp och ner

Brant trädgårdsarbete medför sin egen uppsättning utmaningar, som kompost som glider bort från området och samlas längst ner. När du arbetar på en kulle kan det vara möjligt att hålla komposten på plats om du lägger fiberduken upp och ner – med den filtade sidan uppåt. Med den blanka, glatta sidan uppåt glider kompost lättare. När du arbetar i en sluttning, använd strimlad kompost snarare än flis. Strimlat lövträ fungerar bra.

Lägg ner det

Innan du lägger fiberduk, gräva ut området 8 cm djupt och jämna sedan ut det med en kratta. Lägg fiberduken över den nakna jorden, överlappande tygrader med några centimeter så att ogräs inte kommer igenom sprickorna. Gör plats för buskar och perenner genom att skära cirkulära hål för plantering. Efter att ha planterat området, täck fiberduken med 8 cm kompost. Täcken gör att området ser snyggt ut och skyddar fiberduk från UV-strålar som bryter ner det. Fyll på komposten varje år så att den alltid är 8 cm djup.

Sammanfattning av köpguide för fiberdukar

När vi avslutar denna recension vill vi säga att ett fiberduk är mycket viktigt för din trädgård. Detta kan skydda din primära plantage från ogräs. Ogrästillväxten kan också effektivt minskas med dessa barriärer. I grund och botten sprids dessa på målområdet och låter inte ljus eller luft eller fukt nå ogräsfrön. Du kan också använda ogräsmedel, men det är inte långvariga lösningar. Om du vill ha en halv permanent lösning kan ingenting vara bättre än fiberdukar. Kolla in de produkter som föreslås ovan och gör ditt köp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top