Bästa fuktmätaren 2022 – Test av olika fuktmätare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Protimeter Digital Mini

Elma DT-128M

Flir MR176

Uni-T UT377A

Klicka här för att se fler fuktmätare.

Bästa fuktmätaren 2022

Behöver du ett bra mätinstrument för att kunna mäta hur fuktigt något är? Då måste du köpa den bästa fuktmätaren. Med hjälp av en bäst i test fuktmätare så kan du enkelt mäta fuktigheten. Du kan därför alltid se till att ditt hus aldrig blir för fuktigt. Detta kan vara väldigt viktigt då fukt kan skapa stora problem. Nu kan du förmodligen förstå varför det är så himla bra att ha en bra fuktmätare.

Men det är faktiskt riktigt svårt att veta vilken fuktmätare som är bäst när man köper på nätet. Det finns ju hur många olika modeller som helst med flera olika prisklasser. Många online affärer brukar ofta skriva om saker som de vill att du ska höra. Du får alltså ibland inte höra allt om mätaren, utan kanske bara det positiva. Så när mätaren väl kommer hem är den kanske inte alls som du förväntat dig. Du vill ju definitivt inte spendera flera tusen kronor på något som inte är bra. Om man inte är så insatt kan det därmed bli ganska svårt att köpa en bra fuktmätare.

Men det är just därför som jag har byggt ihop en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide för fuktmätare. Jag har genomfört mitt eget fuktmätare test. Jag gjorde den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap om fuktmätare. Under min tid som hemmafixare och hantverkare så har jag insett att det ibland blir för fuktigt. Därför har jag köpt och testat några olika fuktmätare. Jag läste även igenom andra tester och kundrecensioner när jag gjorde köpguiden. Med hjälp av all den här informationen så satte jag ihop en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du kan köpa den bästa fuktmätaren.

Köpguide för bäst i test fuktmätare 2022

Som jag skrev innan så kan det vara riktigt svårt att veta vilken fuktmätare som är bäst. Men det är just därför som jag har gjort en köpguide för fuktmätare. Det finns en del viktiga faktorer som du måste tänka på när du köper den bästa fuktmätaren. I den här köpguiden så har jag listat vad du ska tänka på. Men som vanligt är det allra viktigast att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa fuktmätaren 2022:

 • Noggrannhet
 • Hållbarhet
 • Enkel användning
 • Mätområde
 • Ytterligare egenskaper
 • Med eller utan spets
 • Material och användarvänlighet
 • Digital skärm

Noggrannhet

DIYers och proffs som letar efter en fuktmätare placerar noggrannhet som en av de viktigaste faktorerna för att bestämma vilken man ska köpa. En enhet som saknar noggrannhet är i huvudsak värdelös för att mäta fukt. Men inte alla enheter annonserar med samma noggrannhet.

Fuktmätare av hög kvalitet bör vara korrekta inom 0,1 procent, men dessa avancerade modeller kan kosta mycket. För ett billigare alternativ är vissa fuktmätare exakta inom 5 procent. Detta representerar fortfarande en rimlig noggrannhet för den genomsnittliga DIY-tillverkaren, men om ett projekt eller en professionell kräver en mer exakt mätning är det bäst att hålla sig till avancerade modeller. Det är inte tillrådligt att investera i en fuktmätare som har mer än 5 procents avvikelse i dess noggrannhet.

Alla fuktmätares avläsningar visas i procent av fuktinnehållet (% MC). Vanligtvis är en fuktmätare kalibrerad för användning med trä och har en skala mellan 5 procent (torr) och 40 procent (mättad). Mätning av icke-trämaterial som betong använder en relativ skala från 0 (torr) till 100 (mättad). Fuktmätare för användning med gips eller gips har en tredje skala som sträcker sig från 0,2 procent (torr) till 50 procent (mättad). Innan du bestämmer dig för en fuktmätare ska du bestämma de noggrannhetsnivåer du behöver och det material du vill kontrollera.

Hållbarhet

En produkts hållbarhet är viktig för alla som kommer att använda sin fuktmätare regelbundet på arbetsplatser. Även en nyare modell med de bästa funktionerna bör överleva med att spetsen trycks in i en vägg eller stöts i en verktygslåda.

Fuktmätaren ska innehålla de funktioner en DIYer vill ha, men också ha rykte om hållbarhet och lång livslängd. Tänk på alternativ som har ett gummerat hölje, en tung design eller inbyggd stötdämpning. Dessa fuktmätare kommer att överleva några fall utan skador och göra en stor investering eftersom de behöver bytas ut mindre ofta.

Enkel användning

Välj en fuktmätare som är relativt enkel att använda. Komplicerade bra fuktmätare tar mycket längre tid än en enklare design och kan leda till felaktiga och inkonsekventa avläsningar som kan leda till oupptäckt fuktskada.

Välj istället en fuktmätare med en lättläst, bakgrundsbelyst, digital display som visar den information du behöver. Användare ska kunna navigera enkelt mellan menyerna på enheten och snabbt växla mellan funktioner. Spetsfria fuktmätare är mycket lättare att använda än spetsfuktighetsmätare, men avvägningen är exakt noggrann.

Mätområde

Mätområdet som en fuktmätare erbjuder bestäms av den lägsta och högsta fuktprocent kan läsas. Ju bredare mätområdet, desto mindre exakt kommer enheten att mäta, med vissa fuktmätare som erbjuder ett så brett intervall som 0,2–60 procent.

Mindre, mer exakta vågar ger mer exakt mätning och kommer ofta i mätare som används inom golv- och finsnickeriindustrin för att säkerställa optimal fuktprocent. De flesta gör-det-själv gör dock mer av ett bredare skalområde så att de kan använda samma mätare för många applikationer.

Ytterligare egenskaper

Fuktmätare, som de flesta elektroniska enheter, kan packa massor av ytterligare funktioner för att göra uppgiften enklare. En av dessa funktioner är en temperaturdisplay som kan spåra läckage av varmt eller kallt vatten. Följande temperaturförändringar hjälper till att lokalisera källan.

Andra funktioner inkluderar minnesfunktioner som kan hålla reda på tidigare avläsningar istället för att behöva skriva ner dem eller komma ihåg dem, hörbara varningar för fuktnivåavläsning och en väska för att skydda fuktmätaren.

Med eller utan spets

Fuktmätarna som använder spets landar i träet och kontrollerar hur den inre fukten är. De är i allmänhet mer exakta och kostar mycket mindre än spetsfria meter. Men den största nackdelen med dessa mätare är att de deformerar materialet, och detta kanske inte är lämpligt för vissa projekt.

Spetsfria material kontrollerar fuktinnehållet medan de sitter ovanpå träytan, men de är också dyrare. De skapar inte hål i träet, men kostnaden kan vara problematisk för vissa människor.

Material och användarvänlighet

Att vara gjord för olika typer av material informerar också hur en mätare kommer att mäta och presentera data. För en mätare som kan testa vilket material som helst vill du ha ett instrument som kan ha en nollställningsfunktion och korrigeringsfunktion så att du kan cykla nya inställningar för nya material.

På en relaterad anteckning, hur snabbt kan du få dina avläsningar gjorda? Ger skärmen god synlighet, kanske med en bakgrundsbelyst skärm? Finns det några menyer du måste sortera och är de lätta att navigera? Eller måste du gå igenom fyra olika alternativ för att hitta en funktion du ständigt använder? Den här typen av detaljer kan snabbt läggas till.

Digital skärm

Den bästa fuktmätaren har en digital LED- eller LCD-display. Mätare med den här funktionen tenderar att ge mer exakta mätningar än analoga enheter. Vissa modeller tänds när enheten upptäcker en viss nivå av fuktinnehåll. De blinkar grönt för låg eller ingen fukt, gula för medelstora och röda för höga.

Fördelarna med att äga en bra fuktmätare

Att ha en fuktmätare till hands kan spara mycket problem i ditt hem och med DIY-projekt. Det är lätt att snabbt testa områden som ser ut som att de kan samla fukt för att avgöra om det finns något problem. Genom att ta läsningen själv undviker du att behöva ringa en professionell inspektör och bara betala en kostsam avgift för att inte finna att det finns något fuktproblem. Om du har frekventa problemområden i ditt hem eller i en källare eller källare med hög fuktighet kan en fuktmätare ta regelbundna avläsningar för att snabbt identifiera och behandla mögeltillväxt.

Dessutom förbättrar en fuktmätare resultatet av DIY-projekt genom att ge exakta fuktavläsningar för golvprojekt, vid installation av tapeter och under träbearbetningsprojekt. Utan en fuktmätare kan DIY-användare bara gissa på fuktinnehållet i ett material, vilket kan leda till problem med mögeltillväxt eller strukturella problem om fuktuppbyggnaden blir svår.

 • Att äga en fuktmätare hjälper dig att upptäcka problem utan att behöva ringa till en professionell.
 • Regelbundna avläsningar i högfuktiga hem kan hjälpa till att upptäcka och stoppa mögeltillväxt.
 • Att använda en mätare för golv, tapeter och andra DIY-projekt säkerställer en högkvalitativ finish och lämpliga fuktprocent.

Hur man använder en fuktmätare

I det här avsnittet kommer vi att förklara hur man använder en fuktmätare. Vi kommer att dela upp de olika stegen som är involverade i att använda en. Hur du ska använda en fuktmätare varierar beroende på vilken typ av yta du försöker mäta fukt från och vilken typ av fuktmätare du använder.

Vårt steg för steg-sätt att använda en fuktmätare är uppdelad på typ men de exakta stegen kan behöva variera beroende på enhet i fråga och vilket material som testas. Vi kommer att diskutera dessa typer av fuktmätare mer detaljerat i nästa avsnitt.

Fuktmätare med spets

 1. Slå på fuktmätaren och ställ in den i rätt läge baserat på det material du testar. Vissa fuktmätare kräver kanske inte detta steg, i vilket fall bör du följa instruktionerna för den specifika fuktmätaren du har köpt.
 2. Rikta in tapparna vinkelrätt mot ytan innan du trycker in dem så långt de kan. Håll spetsen i det här läget.
 3. Din skärm ger dig antingen en procentsats eller en referensläsning. Notera läsningen.
 4. Upprepa denna process flera gånger på andra ytor. Detta maximerar noggrannheten i dina mätningar genom att ta flera avläsningar och låta dig hitta genomsnittet. Detta görs bäst på träytor.

Fuktmätare utan spets

 1. Återigen kan du behöva välja en specifik inställning eller ett läge för den typ av material du testar. Om inte, kontrollera instruktionerna för din specifika enhet för att kontrollera om det krävs ytterligare steg.
 2. Pressa mätaren upp mot väggen och tryck ett litet tryck. Håll den i flera sekunder och vänta tills värdet stabiliseras på mätarens lässkärm.
 3. Notera mätningen.
 4. Upprepa denna process flera gånger genom att mäta olika områden på samma yta. Hitta den genomsnittliga avläsningen från alla mätningar.

Fördelar och nackdelar med olika typer av fuktmätare

Fuktmätare med spets

En spetsfuktighetsmätare använder spets på toppen av enheten så att en person kan trycka spetsen mot en yta för att mäta den närvarande fuktnivån. Denna enhet mäter motståndet som upplevs av den elektriska strömmen som går mellan spetsen längst upp på mätaren.

En spetsfuktighetsmätare använder spets istället för en dyna (som en spetsfri mätare använder). Andra skillnader mellan dessa två typer inkluderar att en spetsmätare kan lämna hål i ytan den mäter, spetsmätare kräver också olika inställningar än en spetsfri enhet och spetsfuktighetsmätare fungerar också långsammare än spetsfria meter.

Spetsfuktighetsmätare kan användas för scenarier som att testa fuktnivåer som finns i ojämna områden såväl som löst packade material och för att utarbeta fuktfördelningen i en bräda.

Fördelar

 • Ge mer noggrannhet när det gäller att mäta fuktets djup i trä.
 • Bättre förmåga att testa fuktnivåer på ojämna ytor.
 • Bättre förmåga att testa fuktnivåer i löst packade material.
 • Stark förmåga att bestämma fuktfördelning över en bräda.

Nackdelar

 • Långsammare än en spetsfri fuktmätare.
 • Kan lämna hål i materialet du testar.
 • Inte att föredra för att testa plana ytor som är stora.

Fuktmätare utan spets

Som namnet antyder saknar den här enheten spets. Istället skannar det ett material för fuktnivåer med hjälp av elektromagnetiska radiofrekvenser genom en pad.

Aspekter som skiljer en spetsfri fuktmätare från en med spets inkluderar att en spetsfri enhet inte lämnar hål efter att ha testat en yta, en spetsfri fuktmätare fungerar snabbare än en spets-typ och en spetsfri enhet kräver inställningar som är specifika för träets densitet medan spetsanordningen inte.

Scenarier där en spetsfri fuktmätare används bäst inkluderar för att testa ytor som är stora och plana inklusive ett rums hela golv.

Denna typ av fuktmätare kan användas för att testa ytor som du vill undvika att skada eftersom du inte skapar hål i materialet med den här enheten som med en fästmätare.

Fördelar

 • Snabbare än en fuktighetsmätare.
 • Lämplig för testning av ytor som är stora och plana.
 • Lämna inte hål i det testade materialet.

Nackdelar

 • Ger inte samma noggrannhet när det gäller att uppskatta fuktdjupet i trä jämfört med en spetsfuktmätare.

Allt-i-ett fuktmätare

Vi kommer nu att titta på en allt-i-ett-enhet. Denna fuktmätartyp är utformad för att kombinera fördelarna med de två ovannämnda enheterna och ibland en termohygrometer också.

Skillnader mellan en allt-i-ett-fuktighetsmätare, spetsmätare och en spetsfri mätare inkluderar att en allt-i-en-mätare kan växla mellan en spets och spetsfri alternativ och en allt-i-ett-enhet kan öka både hastighet och noggrannhet vid bestämning placeringen av fuktfickor.

En allt-i-ett-enhet kan användas som ett enklare alternativ till att växla mellan en spets och en spetsfri enhet och är idealisk för alla ytor som antingen en spets eller spetsfri enhet är.

Fördelar

 • Erbjuder fördelarna med spetsmätare och spetsfria mätare.
 • Kan spara utrymme som en allt-i-ett-enhet snarare än att ha två separata enheter.
 • Ger en ökad nytta.

Nackdelar

 • Kan vara dyrare.

Vanliga funktioner i en spetsfri fuktmätare

Innan du dyker in i de tre bästa spetslösa mätarna, låt oss granska de vanliga funktionerna du kan förvänta dig att se i en spetsfri fuktmätare. Naturligtvis vill du att en mätare ska uppfylla höga krav i sin kärnfunktion: konsekvent återge en korrekt avläsning av träets fuktinnehåll. Vi kommer att ta upp frågor om noggrannhet och repeterbarhet för de tre bästa mätarna som diskuteras nedan. Just nu är fokus på de extra funktionerna som ger en spetsfri fuktmätare betydande värde.

Dubbelt djup

En mätare som kan ta en fuktavläsning på trä med varierande djup ger den största flexibiliteten. Om träet du behöver mäta i allmänhet är enhetligt på djupet, kan det vara tillräckligt med en fuktighetsmätare för ett djup.

Omfattning av artinställningar

Du vill också ha en mätare som är mångsidig för att mäta fukten exakt på ett stort antal träslag. Artområdet påverkar fuktinnehållsberäkningarna som den spetsfria fuktmätaren kör för att specificera fuktinnehållet. Om din mätare inte har rätt artsinställningar för dina behov kan du inte få en korrekt avläsning av fuktinnehållet. Om du arbetar med sällsynta eller exotiska arter vill du se till att mätaren har ett stort utbud av träslag.

Lässynlighet

Om du tar avläsningar där du inte kan läsa mätaren när den är på träet behöver du en mätare som håller den aktuella avläsningen synlig i fönstret efter att den har tagits bort från träet. Att ha en digital fuktmätare som håller en avläsning tillräckligt länge för att du ska kunna markera den kan också vara till hjälp.

Omfattning av insamlad data

Toppfuktighetsmätare samlar in och beräknar fler datapunkter än bara fuktinnehållet. Dessa fuktmätare inkluderar funktioner som omgivningstemperatur och sensorer för relativ luftfuktighet. Mätaren samlar in dessa miljödata och använder den för att beräkna daggpunkt och fuktinnehåll (EMC). Att låta fuktmätaren beräkna dessa uppgifter för dig ökar ditt självförtroende när du beslutar om träet är klart för användning och hur snabbt beslut kan fattas.

Datalagring och delning

För organisationer som tar avläsningar i flera träslag, leta efter en fuktmätare som har datainsamlingsfunktionalitet. Detta kan betyda en fuktmätare som lagrar ett stort antal avläsningar på själva mätaren. För ett företag med robusta dataspårningsbehov, leta efter en digital fuktmätare som integreras med en extern datahanteringsapplikation.

Relativt fuktläge

Byggnadsinspektörer eller någon som behöver mäta fuktinnehållet i vanliga byggmaterial utöver trä bör leta efter en mätare med ett relativt fuktighetsläge. Relativt fuktläge berättar inte vad fuktinnehållet är i gipsväggen eller det konstruerade träet, men det kan berätta hur mycket fukt en fläck har jämfört med en känd torr fläck.

Programmerbart larm

Den här funktionen avger ett alarmljud när mätaren upptäcker höga fuktinnehållsnivåer. Du bör kunna programmera själv vilken fuktnivå som kommer att utlösa larmet. Om du läser mycket kan en programmerbar hålla dig i rörelse. Eftersom larmet kommer att avges vid hög avläsning behöver du inte läsa den digitala LCD-skärmen för varje avläsning, bara håll ett öra ute för larmet.

Indikator för batterilampa

Ingen vill dyka upp på en arbetsplats eller behöva kontrollera ett parti trä innan du köper eller accepterar det, bara för att ta reda på att din fuktmätare har lågt eller urladdat batteri. En indikator för batterilampa hjälper dig att hålla mätaren igång när du behöver den.

Kalibreringsfunktioner

Vissa fuktmätare har en intern kalibreringskontrollfunktion, men dessa kan vara opålitliga eftersom det är beroende av att samma kretsar fungerar som själva mätaren. Det finns tillförlitliga externa kalibreringsverktyg som kan köpas eller separat, men som vissa leverantörer kan inkludera i en spetsfri fuktmätarsats. Tänk på att en kalibreringskontroll inte kalibrerar mätaren igen. I de flesta fall, om kontrolltestet visar att mätaren har blivit okalibrerad, måste du skicka den till tillverkaren för omkalibrering. De mest avancerade spetsfria fuktmätarna kan omkalibreras i fältet.

Ta dig tid att bestämma vilka funktioner som är de som är mest värdefulla för dig. Om du är möbelhobbyist behöver du kanske inte avancerade datarapporteringsfunktioner. Om du är en professionell hantverksmöbel för träsnickare, kanske du vill ha datarapporteringsfunktioner för att bygga en stark dokumentation av ditt arbete. Kommersiella trägolvinstallatörer eller byggnadsinspektörer kommer sannolikt att hitta alla dessa funktioner användbara och värdefulla.

Bästa märken för bäst i test fuktmätare

Calculated Industries

Baserat i Carson City, Nev., Har Calculated Industries tillverkat specialkonstruktionsräknare och digitala mätverktyg sedan 1978. Dess produkter har använts av mer än 10 miljoner yrkesverksamma.

Ryobi

Det japanska företaget Ryobi Seisakusho Co., Ltd. grundades 1943 och tillverkar produkter för bil-, elektronik- och telekommunikationsindustrin. Den driver 12 tillverkningsanläggningar i sex länder, inklusive en i Shelbyville, Ind.

General Tools

General Tools har designat specialverktyg för precision i nästan ett sekel. Företaget grundades i New York 1922 och erbjuder över 1000 produkter, inklusive digitala test- och mätverktyg.

Lignomat

Lignomat började sälja fuktmätare och ugnkontrollutrustning i USA 1979. Idag erbjuder den spetsmätare och spetsfria fuktmätare, fuktmätare för betong, torrugnsreglage och en mängd trådlösa övervakningsenheter för fukt och fukt.

Priser för bästa fuktmätare

 • 250 till 3 000 kronor: Du kan köpa en anständig fuktmätare utan att spendera mycket pengar. De för allmän användning kostar vanligtvis mindre än 3 000 kronor, och en billig fuktmätare kan vara så lite som 250 kronor.
 • Över 3 000 kronor: Professionella entreprenörer och de som behöver mätare med ett utökat intervall och konsekventa resultat kan förvänta sig att betala minst 3 000 eller så mycket som 10 000 kronor.

Tips

 • Mer mångsidiga modeller av fuktmätare gör att du kan välja en specifik modell baserat på det material du använder, såsom gips, barrved, murverk, lövträ eller cement, för att mäta fukt.
 • Den bästa fuktmätaren för gips inkluderar avläsning för gips. Detta är en viktig förening i gips och kan sönderfalla om den blir för fuktig.
 • För att få de bästa och mest exakta avläsningarna, överväg att använda både spets- och spetsfria fuktmätare. Lyckligtvis innehåller vissa märken båda funktionerna, vilket ger dig en mer exakt avläsning än enheter som bara ger en mätmetod.
 • Om du har problem med fukt i ditt hem, installera avgasfläktar. De förhindrar ansamling av varm luft, vilket kan skapa kondens.
 • En vattenläcksdetektor varnar dig om dina väggar blir fuktiga från ett sprängrör, och detta kan vara en bra lösning om du har problem med din VVS.
 • Andra sätt att minska fukt, fukt och kondens är att installera en köksfläkt och sätta avfuktare i områden i ditt hem som är utsatta för fukt.

Varför fuktmätning är viktigt

Ingen vill att trä ska fortsätta att forma sig efter att det har använts i ett träbearbetningsstycke eller på annat sätt används. Det är därför viktigt för entreprenören, golvprofessionellen eller träarbetaren att börja arbeta med trä först när det har nått en acceptabel fuktprocent.

Eftersom trä är hygroskopiskt slutar det aldrig att absorbera fukt från och släppa ut fukt till atmosfären runt det. Med andra ord försöker träet alltid utjämna sin omgivning. Varje träbit som är godtagbar fuktprocent beror på den relativa luftfuktigheten och temperaturförhållandena som den slutligen kommer att utsättas för. Endast när träets fuktförhållande och omgivningsförhållandena har utjämnats slutar virket att förlora eller få fukt i tillräckligt stora mängder för att påverka dess fysiska egenskaper. Endast en korrekt avläsning av träets fuktförhållande kan berätta när en träbit är redo att användas utan att riskera framtida problem.

Låt oss ta ett steg tillbaka.

När grönt virke går igenom torkningsprocessen kommer det att tappa allt sitt fria vatten först. Fritt vatten är den fukt som finns i vedens håligheter. Bundet vatten är vattnet som är smält (eller “bundet”) med träets celler. När en träbit tappar eller får bundet vatten förändras cellens storlek. Det är det som får trä att expandera, krympa, splittras och spricka.

Grönt virke sägs nå sin fibermättnadspunkt (FSP) när det har tappat allt sitt fria vatten. För alla arter översätts FSP för trä till ungefär 30% fuktinnehåll. Det finns små variationer för några få arter, men i genomsnitt har virke med 30% fuktnivå nått sin FSP. All torkning som sker efter att FSP har uppnåtts är torkningen som påverkar träets form.

Träet kommer att fortsätta att förlora fukt tills det når jämviktsfuktinnehållet (EMC) med omgivningen. EMC uppstår när fuktnivån i träet och i luften runt det är ungefär densamma. Vid EMC finns det inget tryck som rör fukt mellan träet och luften.

Målet för en fuktmätare är alltså att samla in de data som behövs för att fatta beslut om vilka steg som ska vidtas nästa gång. Behöver den mer torkning eller är den redo att användas för sitt avsedda ändamål? Ingen kan fatta ett smart beslut om när man ska börja arbeta med en träbit utan att känna till dess fuktförhållande och om den har nått sin punkt av EMC. Och det kan du inte veta utan att använda en pålitligt korrekt träfuktighetsmätare.

Hur man läser av fuktmätare

Okej, så hur förstår du vad din fuktmätare säger dig?

Den primära datapunkten som varje fuktmätare tillhandahåller är fuktinnehållsprocenten. Alla handhållna fuktmätare ger denna avläsning när du gör mätningen. För att vara korrekt måste du kunna ställa in mätaren så att den avläser arten som mäts.

Mer sofistikerade handhållna modeller samlar också relevanta data som lufttemperatur och fuktighet och beräknar EMC och daggpunkt. Som förklarats ovan är kunskap om EMC den viktiga datapunkten du behöver för att avgöra om träet är färdigt att användas.

Det finns ingen speciell fuktinnehållsprocent som är perfekt för alla fall. Slutanvändningen och den avsedda platsen är nyckelfaktorerna som bestämmer det optimala MC-procentintervallet för träet du mäter. Den digitala fuktighetsmätaren berättar procenthalten för fuktinnehåll, och vissa handhållna mätare kan programmeras för att varna dig om träet når oacceptabla höga fuktnivåer.

Hur som helst är MC-procentsavläsningen bara en bit data du behöver. När du väl har fått det från fuktmätaren måste du använda dessa data, tillsammans med andra datapunkter som lufttemperatur och relativ luftfuktighet (RH), för att beräkna vad du verkligen behöver veta: EMC. Det finns EMC-tabeller och miniräknare som du kan använda för att bestämma MC-procentsatsen som uppfyller EMC om din mätare inte beräknar det åt dig.

Du borde känna till ditt mål EMC

Den typiska EMC som trä kommer att exponeras för varierar från 7% till 19%. Det är dock för stort intervall för att acceptera för ett specifikt projekt.

De flesta trägolvstillverkare torkar träet de använder till mellan 6% och 9%. Den EMC som är tillämplig på en viss plats beror på temperatur och RH-variationer under hela året i den regionen och hur kontrollerad miljön kommer att vara i det omedelbara användningsområdet (dvs. är detta trä för inomhus- eller utomhusinstallation)

Trä som används för konstruktion har ett högre EMC-intervall på 9% till 14%. Återigen kommer detta att variera beroende på plats och art och är bara det typiska intervallet. Om du bygger i en torr stad som Las Vegas kan den lokala EMC sjunka så lite som 4%.

Slutligen har träföremål som är avsedda att tillbringa sina liv inomhus, från fioler till bord, ett mer förutsägbart EMC-intervall på 6% till 8%.

Hur man bedömer mätarens noggrannhet

Det här är verkligen bollspel, eller hur? Det är ingen mening att använda en fuktmätare som inte ger dig korrekta avläsningar.

Du kan bedöma en fuktmätares noggrannhet subjektivt och objektivt. Subjektiva bedömningar kan inkludera tillverkarens anspråk och recensioner av användarprodukter. Användarproduktrecensioner är en värdefull källa till insikt i mätarens användbarhet eller känsla. Den genomsnittliga användaren är dock sällan i stånd att utvärdera mätarens noggrannhet.

Tillverkarens påståenden kan vara subjektiva eller baseras på objektiv testning. (Du hittar länkar till ett antal objektiva tester som utförts med Wagner Meters träfuktmätare i slutet av denna artikel.) När du tittar på objektiva tester som utförts eller citerats av tillverkaren, titta på testets provstorlek. Om ett lågt antal träprover användes har testet begränsad användbarhet. Varje bit virke, även inom samma art, varierar beroende på dess geografiska tillväxtregion, tillväxtringantal, plats (kärnved eller ytterskikt), mängd och typ av naturligt förekommande kemikalier och densitet. Varje test som påstås göra en grundlig bedömning av mätarens noggrannhet måste omfatta ett stort provtagning av trä med sida vid sida-test.

Hur som helst, användarrecensioner och tillverkarens påståenden är användbara informationskällor, men inte definitiva med avseende på mätarens noggrannhet.

Den objektiva laboratoriestandarden för att bestämma träfuktighetsmätarnas noggrannhet är ASTM-standard D4442-16 (standardtestmetoder för mätning av direkt fuktinnehåll av trä och träbasmaterial). Denna standard använder en ugntorr laboratoriemetod för att bestämma det verkliga fuktinnehållet i träprover. Därefter jämförs de ugntorkade resultaten med mätningarna på träproverna från mätarna före ugnstorkning.

Skillnaden mellan de två resultaten kvantifierar mätfelet för varje testad fuktmätare. Det verkliga måttet på en fuktighetsmätares noggrannhet är alltså dess noggrannhet när den används i en verklig miljö och baserad på en jämförelse av dess avläsningar mot det ugntorkade testet.

Problem som påverkar mätarnas noggrannhet

Artinställningar

Varje träslag har sina egna egenskaper som påverkar fukt- och fuktmätning. Mätare av högre kvalitet låter dig justera artinställningen innan du använder mätaren. Nedre ändmätare kräver att du använder artjusteringstabeller. Hur som helst, se till att specificera arten är en del av din mätprocess.

Samla tillräckligt med datapunkter

Ingen punkt i en träbit ger dig en fullständig och korrekt avläsning av träets totala fuktnivå. Om du behöver mäta fukttillståndet för en försändelse kommer inte heller att testa en bit av satsen att klippa den. Du måste göra tillräckligt med tester på olika ställen på varje bit och mellan bitarna i ett parti för att få en exakt bild av fuktförhållandet för hela sändningen. Med en sofistikerad spetsfri fuktmätare får du en hög, låg och genomsnittlig statistik över fuktavläsningarna.

Använd en kalibrerad mätare

Båda mätartyperna behöver ordentligt underhåll för att kunna göra korrekta avläsningar. Med tiden kan mätaren bli okalibrerad. Om den inte kalibreras om är dess avläsningar inte tillförlitliga.

Det första steget är att kontrollera kalibreringen på din mätare. Vissa mätare har så kallade ”interna kalibreringskontroller” som syftar till att berätta när mätaren är okalibrerad, men denna interna kontroll bör inte vara starkt beroende av en riktig kontroll med en ”extern” och stabil referens. Spets- och spetslösa mätare har vardera en annan typ av externt verktyg som du kan använda för att testa en mätares kalibrering. Du skulle använda en fuktinnehållsstandard (MCS) för att testa om en spetsmätare är kalibrerad. Placera spetsen mot MCS. Jämför mätaravläsningen med MCS-avläsningen. Om de är desamma är mätaren kalibrerad.

För spetsfria mätare placerar du mätaren på ett kalibreringsverifieringsblock. Placera den spetsfria mätaren på kalibreringsblocket på samma sätt som en träbit du vill mäta. Om avläsningen kommer tillbaka för att matcha kalibreringsblockspecifikationen vet du att mätaren ligger inom fabriksspecifikationerna.

Det är viktigt att förstå att dessa interna och externa kalibreringstester bara berättar om mätaren är kalibrerad. Ingen av dem kan kalibrera mätaren igen så att den kan ge korrekta avläsningar igen.

De flesta okalibrerade mätare måste skickas tillbaka till fabriken för att kalibreras om. Alla digitala fuktmätarmodeller i har en funktion som låter dig kalibrera mätaren på plats.

De största skillnaderna mellan fuktmätare

Termen “fuktmätare” används allmänt för att beskriva olika mätare.

Du kan stöta på spetsfri eller spetsstil fuktmätare på den öppna marknaden. Var och en skiljer sig åt i hur den fungerar och vad den kan göra.

Med den spetsfria fuktmätaren får du en riktig sensorplatta som placeras mot ytan. Det betyder att den inte bryter igenom eller skadar toppytan. Dessa mätare kan också mäta fuktinnehåll upp till ett visst avstånd (.25 ”-1,5”).

Med fuktmätare i spets-stil finns det två distinkta metallspets. Dessa spets tränger igenom den övre ytan för att ta avläsningar.

Låt oss ta en djupare titt på hur de skiljer sig från varandra.

Sensorstorlek

Sensorstorleken mellan en spetsfri och spetsformig fuktmätare är en viktig skillnad mellan de två verktygen. Med spetsmätare är tanken att använda motstånd som ett sätt att se om det finns fukt bakom ytan eller inte.

Så snart det finns lite motstånd, läser fuktmätaren. Det är viktigt att notera att denna läsning endast tas mellan de två metallspetsen. Det är därför det rekommenderas att ta flera avläsningar och få en tydligare titt på vad som händer bakom ytan.

Å andra sidan har spetsfria fuktmätare en fullfjädrad sensorplatta för avläsning. Sensorkudden sitter mot ytan och avger elektromagnetiska signaler för att bestämma fuktinnehållsprocenten. Jämfört med spetsdesignen kan denna sensorplatta täcka ett större område per avläsning.

Kalibreringsprocess

Kalibreringsprocessen skiljer sig mellan de två stilarna.

Med den fuktiga mätaren i spetsform krävs det en viss kraft för att den ska fungera ordentligt. Denna kraft innebär att spetsen måste vara i utmärkt fungerande skick. Om inte blir mätaren omöjlig att kalibrera och kommer att ge udda avläsningar under inspektionen.

För spetsfria fuktmätare är allmänt slitage inte lika märkbart på grund av den stora sensorplattan. Det är lättare att kalibrera denna typ av mätare.

De flesta proffs har ett separat kalibreringsverifieringsblock för att kalibrera sina verktyg. Detta är dock inte nödvändigt för husägare.

Hål eller inga hål

Detta är en signifikant skillnad mellan mätare med eller utan spets.

Spetsmätaren skapar hål i ytan för att mäta fuktinnehållet. Å andra sidan använder spetslösa mätare en sensorplatta som inte skapar hål. I de flesta fall gör hålen ingen synlig skillnad, men det är något att tänka på med skåp.

Användningar av fuktmätare

De bästa fuktmätarna är mångsidiga kit – fördelarna med att äga en och fördelarna med att använda den är dock tydliga om du fortfarande undrar om du verkligen behöver en …

Vanliga användningsområden för en fuktmätare:

 • Inhemskt: Om du är husägare är en fuktmätare ett praktiskt verktyg att behöva lämna. Den kan användas för att kontrollera om ved är tillräckligt torr för att brinna; väggarna är uttorkade nog att papper; golv och matta är bra att lägga; motorerna är tillräckligt torra för att starta.
 • Professionell: Byggare, lantmäterier, fastighetsutvecklare och civilingenjörer förlitar sig på en anständig fuktmätare för att upptäcka närvaron av vatten i strukturer, potentiella byggmaterial, fundament, golv och virke.
 • Fritid: En fuktmätare är ovärderlig när det gäller att underhålla träkonstruktioner som äldre husvagnar, lekstugor, båtar, släpvagnar och skjul. Utomhusbaserade träkonstruktioner som dessa är benägna att fjädra den udda läckan och blir därför ofta offer för höga nivåer av kondens och fukt. Det faktum att de också är ganska dyra att köpa inledningsvis gör det ännu viktigare att underhålla dem, så om du har turen att äga något av ovanstående kan du allvarligt överväga att investera i en fuktmätare för att bevara liv och värde på din investering.

Anledningar till att du behöver en fuktmätare

Det finns det berömda gamla ordspråket “Förebyggande är bättre än botemedel” men när det gäller fuktig invasion finns det bara så mycket som förhindrar att du kan göra i Storbritannien! Att hålla det i schack helt är en något omöjlig uppgift; att agera snabbt när det har upptäckts är det verkliga sättet att stoppa fuktiga döda i dess spår.

Alla husägare bör vara vaksamma när det gäller att skydda sina hem från fuktuppbyggnad och invasion av fukt. Genom att regelbundet läsa av fuktnivåerna i dina väggar, träarbeten och murverk med en fuktmätare får du en god uppfattning om sannolikheten att du kommer att hantera ett fuktigt problem i framtiden. Att hitta fuktuppbyggnad tidigt är nyckeln när det gäller att lösa problemet innan det orsakar någon betydande skada eller sprider sig för mycket.

Om du har en fuktmätare som också har funktionen att ta kondensavläsningar, kan du också registrera fuktighetsnivån i luften.

Olika typer av fuktmätare

Fuktmätare för trä

fuktmätare för trä

Den bästa typen av fuktmätare för trä beror något på typen och dimensionen på träet du arbetar med samt applikationskraven. Det finns två grundläggande typer: spets-stil eller spetsfri. Vad är skillnaden?

Spetsmätare har vanligtvis ett par metallprober eller spets som tränger in under träytan för att mäta träets interna MC. Eftersom de mäter med en motståndsprincip som mäter elflödet mellan de två spetsen, är det lilla området de testar inte representativt för hela träbiten. Flera avläsningar längs brädans fulla bredd och längd, med upprepade spetsgenomföringar, rekommenderas vanligtvis för en mer fullständig representation av totalkortets MC. Avläsningsdjupet kan kontrolleras genom spetsgenomföring eller spetsstorlek och ofta kan spetsmätare fästas på externa sonder för djupare avläsningar vid behov.

Spetsfri träfuktighetsmätare, ibland kallad icke-skadande eller icke-destruktiva mätare, använder en sensorkudde med vanligtvis en högfrekvent radiovågssignalteknik för att skanna större delar av träet för dess MC. Denna teknik gör det möjligt för användaren att mäta träets MC utan att driva in spetsen i det genom att skicka en tredimensionell signal under träytan och mäta djupt in i träet. Mätdjupet är vanligtvis mellan 1 och 2 cm, beroende på varje tillverkares specifika modell. Dessa mätare kan hållas på ett ställe eller skjutas snabbt längs brädans hela bredd och längd för att snabbt få MC-avläsningar.

Ett annat viktigt övervägande när du väljer rätt mätare för dina behov är mätarens räckvidd. För vissa applikationer, såsom golvinstallationer, träbearbetning och möbeltillverkning, kan det vara extremt viktigt att ha en mätare som kan mäta fuktinnehållet i trä i den nedre delen av intervallet, säg 6 till 8 procent. Inte alla mätare har denna kapacitet. Var därför noga med att noga följa det effektiva räckvidden för vilken mätare som helst, beroende på dina behov innan du köper.

Fuktmätare för betong

fuktmätare för betong

Fuktmätare för betong inkluderar två distinkta typer av fuktprovning: fuktmätare eller relativ fuktighet (även känd som RH eller in situ).

Betongfuktighetsmätare är handhållna enheter som mäter ett begränsat område av betongens övre yta. De finns i spetsformade eller spetsfria (icke-skadande) mätare och är användbara för att utföra ”endast relativa” spotkontroller på plattan för att bestämma var du ska placera ytterligare in situ RH-tester.

Betongfuktighetsmätare anses inte vara noggranna för att dokumentera förhållanden med relativ luftfuktighet (RH), vilket krävs av grupper som ASTM International (American Society for Testing and Materials).

Relativ luftfuktighet (RH) -testning (eller in situ-testning) bestämmer betongplattans relativa fuktighet (RH) på ett specifikt djup och visar sig bäst indikera plattans inre fuktförhållanden. Detta är särskilt viktigt när fuktkänsliga färdiga golvprodukter ska användas ovanpå plattan. Många sensorer är installerade i betongplattan och får jämvikt innan de ger RH-avläsningar.

Fuktmätare för byggnadsinspektion

Byggnadsinspektionsmätare ger fuktavläsningar för en mängd olika byggmaterial. En byggnadsinspektionsmätare är konstruerad för att användas för en mängd olika material, inklusive sten, keramikplattor, gips, linoleum, takläggning och många andra. Byggnadsinspektionsmätare ger inte exakta MC-procentsatser men är utformade för att ge jämförande, endast enbart MC-avläsning för varje inspekterat material för att identifiera ett problem eller potentiella problemområden i en byggnad eller ett hem. Dessa typer av mätare finns som spets- eller spetsfria (icke-skadande) mätare.

Fuktmätare för trädgård

Trädgårdsmätare mäter olika markförhållanden som är nödvändiga för att bibehålla hälsosamma odlingsförhållanden för dina växter, både inomhus och utomhus. Idealiska vattenförhållanden, temperatur, markens PH, fertilitet, solljusförhållanden och mer kan övervakas med en trädgård eller markfuktighetsmätare. Specialiserade mätare kan också mäta fukten i lagrade korn eller frön för att förhindra svampar, groddar, insektsangrepp eller andra fuktrelaterade problem.

Fuktmätare för papper

För produktion, frakt och lagring, pappers fuktmätare eller fuktnivåer i papperet eller andra träbaserade lager för att säkerställa att lager inte skadas eller förstörs av överflödig fuktförhållanden. Precis som trä- eller byggnadsinspektionsmätare finns pappersfuktighetsmätare också i spetsformade eller spetsfria former. Vissa pappersfuktighetsmätare kan också fästas på produktspecifika externa sonder för att kontrollera MC i stora balar eller buntar.

Vanliga frågor om fuktmätare

Hur fungerar en fuktmätare?

Spetsfuktighetsmätare fungerar genom att mäta motståndets elektriska ström möter när det passerar genom ett material. Att sätta in spetsen i materialet skickar en ström ner en spets för att strömma in i den andra. Mätaren mäter sedan motståndet som strömmen möter genom materialet mellan spetsen för att generera en fuktavläsning.

Spetsfri fuktmätare använder en högfrekvent signal för att genomsyra materialet. Den elektriska signalen ändras baserat på materialets förmåga att hålla en laddning och fuktmätaren får ett mätning av fuktinnehållet i materialet.

Vad är en normal avläsning på en fuktmätare?

I allmänhet är en avläsning på 5-12 procent optimal, men en normal avläsning på en fuktmätare beror på materialet, med torrare som gips behöver lägre fuktavläsningar på cirka 5-7 procent, och fuktigt material som väggbultar har acceptabla fuktnivåer upp till 12 procent.

Hur använder du en fuktmätare på gips?

För att använda en fuktmätare på gips ska du först se till att mätaren är kalibrerad för att noggrant mäta fukt i materialet. Om mätaren inte är kalibrerad blir resultaten felaktiga.

När mätaren är kalibrerad för att testa gips ska du använda fuktmätaren normalt enligt produktinstruktionerna. Sätt in spetsmätare i gipsväggen på flera olika ställen för att få en korrekt avläsning av hela väggen. På samma sätt bör en spetsfri mätare skanna flera platser på väggen för att få ett fullständigt omfång av dess fuktinnehåll. För gips är en avläsning på 5 till 7 procent optimal.

Är fuktmätare korrekta?

Det korta svaret är att fuktmätare är korrekta om de används korrekt. Ett mer fullständigt svar är att noggrannheten hos en fuktmätare varierar beroende på materialet du testar, kalibreringen av mätaren, typen av fuktmätare, de procedurer som används under testet och mätarens funktion, som kan variera beroende på underhåll och underhåll av enheten.

En fuktighetsmätare av hög kvalitet som används på rätt material av en erfaren DIYer kan noggrant mäta fukt till 0,1 procent. En billig fuktmätare som används i ett olämpligt material utan en korrekt skala kan dock ge felaktiga avläsningar, på samma sätt som en tappsökare av dålig kvalitet inte kan hitta en tapp om den används felaktigt.

Hur fungerar olika typer av fuktmätare?

Hantverkare och yrkesverksamma inom branscher som heminspektion, fin snickeri och golv använder tre vanliga typer av fuktmätare: spets, spetsfri och multifunktionell.

Spets

Spets fuktighetsmätare får sitt namn från de två metallspetsen, eller spetsen, som dyker upp från mätarens topp som antenner. Dessa spets är det som mäter fuktprocenten. Om du använder en spetsfuktighetsmätare måste du ställa in spetsen mot en fläck på materialet och sedan trycka på dem så att de tränger igenom materialet.

När spetsen är insatta kan du använda fuktmätaren med en styrplatta för att skicka en elektrisk signal ner en spets. Denna signal färdas genom materialet på väg till den andra spetsen. Fuktmätaren använder denna signal för att mäta materialets motstånd mot elektrisk ström, vilket kan hjälpa till att bestämma dess fuktinnehåll.

Denna mätmetod anses vara invasiv eftersom den kräver punktering av materialet för att få ett resultat. Dock är spetsfuktighetsmätare den enda typen som kan hjälpa till att identifiera den exakta platsen för fukt.

Spetsfri

Spetsfri fuktmätare, så kallade för sin brist på mätspets, tränger inte in i materialet för att få en avläsning. Istället ligger en platta på mätarens baksida platt mot materialet och en högfrekvent signal färdas genom den. Signalen ändras baserat på materialets förmåga att lagra en elektrisk laddning, vilket gör det möjligt för fuktmätaren att detektera fuktnivåerna i ämnet.

Den största fördelen med spetsfria fuktmätare blir tydlig vid test av gips. Att behöva driva hål i gips för att upptäcka fukt kan snabbt göra det till schweizisk ost. En spetsfri fuktmätare kan kontrollera fukt flera gånger utan att skada gipsväggen.

Även om spetsfria fuktmätare är mindre invasiva än spetsmätare, visar deras avläsningar fukt i ett allmänt område snarare än en specifik plats. Ett bra alternativ för regelbunden fuktavkänning är en multifunktionell fuktmätare. Multifunktionella fuktmätare använder båda mätmetoderna för icke-invasiv, generaliserad fuktdetektering initial och exakt fuktdetektering om ett problem upptäcks.

Är en fuktmätare med spets bättre än en fuktmätare utan spets?

Beroende på syftet, om du vill veta djupet på vilket ett fuktområde i trä förekommer kan du välja spetsmätare. Om du vill ha större områden av något föremål i snabb omloppstid ska du bättre gå med en spetsfri fuktmätare.

Ska man tänka på noggrannhet när man köper en fuktmätare?

bäst i test fuktmätare

Alla fuktmätare har inte samma noggrannhet. Vissa mätare som har ett noggrannhetsintervall inom 0,1% kommer att bli dyrare, men det finns verkligen modeller som är korrekta inom 1% och inte lika dyra.

Modeller som har ett noggrannhetsområde på mer än 1% anses i allmänhet inte vara särskilt användbara, eftersom det kan leda till katastrofala konsekvenser om du råkar använda träet med så högt fuktinnehåll.

Behöver man diverse funktioner?

Även om de kategorierna som nämns ovan anses vara de viktigaste, finns det vissa funktioner som kan göra användningen och hanteringen av mätarna extremt bekväm. Till exempel, om du ofta arbetar med en mängd olika material, kanske du vill få en fuktmätare som kan fungera med olika material som betong och gips.

Du kan också välja fuktmätare som kan mäta temperaturen eftersom det kan hjälpa dig att hålla koll på saker om du torkar ved. Vissa mätare kan också registrera mätningarna och lagra dem för framtida bruk. Detta kan vara tidsbesparande och till hjälp i en situation där du behöver göra mycket avläsningar, och det skulle vara svårt att dra ut penna och papper varje gång.

Hur många procent fuktighet kan en fuktmätare mäta?

Fuktmätare kan läsa var som helst mellan 0,2% och 60% fuktinnehåll. Beroende på vad du försöker mäta kan du behöva mer precision eller mindre precision. Till exempel kan träbearbetning inte behöva mer än detektering mellan 6% och 15%. För om träet är våtare än 15% kan du se om du känner kornet med handen.

Att mäta djup är en annan faktor. En spetsfri mätare mäter vanligtvis ungefär ¾ ”djup, men fungerar ofta inte bra på tunna brädor. För att få mätningar för tunnare material måste du hitta en digital fuktmätare gjord speciellt för det ändamålet.

Ska man tänka på det mätområde som erbjuds?

Detta är en av de viktigaste faktorerna som du behöver undersöka när du väljer en fuktmätare som passar dina behov. Du bör leta efter en produkt som kan mäta någonstans mellan 5 och 6% fuktinnehåll, särskilt för golv- och träbearbetningsändamål.

Men mätområdet beror också på vilken typ av arbete du vill använda enheten till. Så med det i åtanke bör du begränsa detta intervall för att passa dina behov.

Bör min bäst i test fuktmätare vara lätt att använda?

Varje produkt som har en besvärlig operation kan störa ditt arbetsflöde. Det kan vara kritiskt att hitta en enhet som är enkel att använda och ger avläsning inom några sekunder. Den bästa vägen ut är att hitta ett verktyg som har en bakgrundsbelyst LCD-skärm för att enkelt läsa inspelningarna och icke-invasiva mätningar av fuktinnehållet.

Ska man tänka på rätt precision?

Inte alla fuktmätare ger dig exakta resultat. Enheterna som är exakta inom steget 0,1% är de bästa du kan beställa för.

Dessutom, när du har en mätare som har rätt precision, ger det dig självförtroende att lita på läsningen. Men om du inte är redo att utöka din budget kan du välja modeller som är korrekta inom 1%.

I slutändan bör du vara säker på den läsning du ska följa. Jag rekommenderar att du undviker att köpa enheter som har mer än 1% avvikelse i dess noggrannhetsnivå.

Ska man överväga hållbarhet hos en bästa fuktmätare?

När jag hittar en produkt som har de senaste avstängningsfunktionerna brukar vi ofta köpa den utan att fokusera på de viktiga aspekterna. Oavsett funktionerna är det viktigt att ta hänsyn till den totala konstruktionen och hållbarheten, eftersom det hjälper dig att lägga dina pengar på rätt enhet.

Vad är en fuktmätare?

Fuktmätare kan låta dig utvärdera fuktnivåerna på en viss plats och kan låta dig upptäcka tecken på läckage. I det här avsnittet kommer vi att förklara vad en fuktmätare är, vad den gör, vad den används till och vem som använder en fuktmätare.

En fuktmätare är en enhet som används för att mäta fuktnivåerna i en byggnad. De används ofta för att mäta fuktnivåer i väggar. Fuktmätare kan antingen fungera som konduktivitetsmätare eller som kapacitansmätare.

En konduktivitetsfuktmätare ser på det elektriska motståndet mot dess elektriska krets som ett sätt att uppskatta fuktmängden. En kapacitansfuktmätare bär en ledande platta och mätaren mäter sedan fransens kapacitans i sensorn för att räkna ut hur mycket fukt som finns i väggen.

Fuktmätare används ofta för att identifiera problem och eventuella strukturella skador som kan ha orsakats av fuktuppbyggnad. Hem- och bygginspektörer använder fuktmätaravläsningar från heminspektioner för att identifiera sådana problem. Icke-professionella kan också använda fuktmätare för DIY-ändamål.

Hur läser man av en fuktmätare?

I det här avsnittet kommer vi att diskutera vad ett fuktavläsningsdiagram är och vad de olika typerna av fuktavläsningar betyder. En avläsningstabell för fuktmätare är utformat för att förklara innebörden av avläsningarna som din enhet har plockat upp. Detta kan låta dig ta reda på vilka fuktmätare som är acceptabla nivåer.

Din mätare kan ge dig exakta, kvantitativa resultat men utan ett diagram att referera till kanske du inte vet vad siffrorna den visar faktiskt betyder. Trä och virke bör ha fuktnivåer på 6% till 8% för inre material medan utvändigt trä och virke bör ha nivåer på 9% till 14%.

För en gips är en idealisk fuktavläsning mellan 5% och 12%. Om den överstiger 17% kan gipsen behöva bytas ut eftersom det är ett tecken på att det har upplevt vattenskador.

Tegelsten bör inte ha en fuktnivå över 20% och när det gäller betong bör fuktnivån inte överstiga 12% för lättbetong eller 20% för högdensitetsbetong. Fuktmätningstabeller visar nivåer utöver dessa beräknade acceptabla fuktnivåområden som oroande.

Många läsdiagram kommer också att variera något. Genom att förstå ett läsdiagram för fuktmätare kommer du att vara på väg att identifiera eventuella problem eller bristen på fuktnivåer i ditt hem.

Vad finns det för fördelar med fuktmätare?

 • De upptäcker fuktiga byggmaterial. Om fuktnivån är för hög kan träet eller annat byggmaterial du arbetar med expandera, skeva eller bli sprött. Vattenskador kan bli ett stort problem på kort tid.
 • De är kostnadseffektiva. Det är bättre att upptäcka fuktigt trä, plåt eller betong snarare än senare. Det kan vara väldigt dyrt att reparera möglig gips och andra problem om de inte snabbt diagnostiseras, medan en fuktmätare inte är särskilt dyr.
 • De identifierar våt ved. Om du bränner mycket ved för att värma ditt hem eller för andra ändamål kan den bästa fuktmätaren upptäcka fuktigt trä, vilket kan ge tungt sot och inte brinner lika bra som torrt trä.

Vad finns det för olika typer av fuktmätare?

 • Spets: Denna typ av fuktmätare använder två spets som sjunker ner i materialet och bestämmer vad fuktnivåerna är inuti med en elektrisk ström. En fuktmätare av lövträ med spets är vanligtvis mycket exakt och det är också billigare än en spetsfri mätare. Nackdelen med spetsmätare är att du lämnar små hål i träet eller annat material du testar.
 • Spetsfri: Den bästa spetsfria fuktmätaren är också känd som en spetslös fuktmätare. Du kontrollerar fuktigheten i ett material genom att mäta det på ytan med en sensor. Det mäter vanligtvis cirka 2 cm djupt. Denna typ av mätare är ganska exakt och du behöver inte sätta några hål i materialet. En nackdel är att det kostar mer än en fuktmätare av spets-typ. Det kanske inte heller mäter tjockare eller tätt packade material exakt.

Varför är det viktigt att din fuktmätare har en bra noggrannhet?

Fuktdetekteringsverktyg har varierande noggrannhetsnivåer. Premium, topprankade fuktmätare har en noggrannhet inom 0,1 procent, men de tenderar att vara dyrare. Den näst bästa fuktmätaren är korrekt inom en procent, och den är användbar för de flesta projekt. Enheter med mer än en procent av variationen i noggrannhet tenderar att vara mindre effektiva.

Varför borde man tänka på fuktområde och djup?

Fuktmätare kan avläsa mellan 0,2 procent och 60 procent av materialets fuktinnehåll. Vissa är mer exakta än andra, så beroende på vad du använder enheten för kan du behöva en produkt med mer precision. Mätare kan bara mäta till ett visst djup. Till exempel mäter spetslösa meter vanligtvis 2 cm  djupt men fungerar inte bra på riktigt tunna brädor.

Hur är användarvänlighet en viktig faktor?

Den bästa fuktmätaren visar snabbt den information du behöver. Skärmen ska vara enkel att läsa och ha en bakgrundsbelyst skärm för bättre synlighet. Se också till att menyerna är lätta att navigera så att du inte ständigt behöver byta funktion för att få jobbet gjort snabbt och effektivt.

Ska man köpa en bäst i test fuktmätare med extra funktioner?

En digital fuktighetsmätare av god kvalitet visar också temperatur, vilket är användbart om du undersöker ett eventuellt varmt eller kallt vattenläckage. Genom att följa temperaturförändringarna kan du bättre identifiera läckan. Andra mätare har alternativ som att hålla koll på mätningar med en minnesfunktion.

Hur använder jag en fuktmätare?

Om du har en fuktmätare av spetsstyp, slå på den och välj det läge du vill ha. Tryck sedan in spetsen i ytan i en vinkelrät vinkel och ta avläsningen. Med en spetsfri mätare slår du bara på den och placerar sensorerna ovanpå materialet för att få en avläsning.

Kan jag använda en fuktmätare både inom- och utomhus?

De flesta fuktmätare arbetar inom ett angivet temperaturintervall, till exempel mellan 0 grader och 40 grader. Du kan använda dem både inomhus och utomhus; se bara till att batteriet inte är lågt så att det fungerar efter bästa förmåga.

Hur exakt mäter fuktmätare?

En överlägsen fuktmätare kan vara exakt inom 0,1% av träets fuktinnehåll. Fuktmätare av lägre kvalitet är mycket felaktiga eftersom siffrorna är vilseledande och förändras. Beroende på kvaliteten och märket på träfuktmätaren som används kan en fuktmätare vara mycket exakt.

Den verkliga frågan är: Vad kvalificerar sig som “exakt” eftersom det gäller en träfuktmätning?

Det mest exakta fuktnivåprovet för trä är ”ugntorrt test” eftersom det väger träet. Ju mer fukt trä håller, desto tyngre är det. Det är logiskt.

Ett noggrant ugntorrt test kräver att träet vägs innan du går igenom en torkning och väger igen efter. Det fortsätter att gå tillbaka in i ugnen tills träet väger detsamma efter en torkning som det gjorde innan det gick in.

Träets fuktnivå uttrycks i procent av dess totala vikt. Formeln för att beräkna fuktprocenten är:

[(vikt före torkning) – (vikt efter torkning)] / (vikt efter torkning) = fuktprocent

Om träet vägde 9 kg före testet och 8 pund när testet var gjort, skulle dess fuktinnehåll vara 11 procent. (20–18) / 18 = 0,111 * 100 = 11%

De flesta träarbetare torkar inte sitt eget trä, än mindre har utrymme och pengar för att driva en ugn, vilket innebär behovet av en handhållen fuktmätare. Handhållna fuktmätare väger inte trä för att mäta fuktinnehållet. Det är inte möjligt.

Noggrannheten för en handhållen mätare bestäms genom att jämföra den handhållna mätarens fuktavläsning med de torrtestresultaten. Ju närmare avläsningen till det ugntorkade testet, desto mer exakt betraktas den handhållna mätaren.

En digital fuktmätare kan alltså vara exakt inom 0,1% beroende på kvaliteten och märket på fuktmätaren som används. En handhållen fuktmätare av högsta kvalitet ger mycket exakta avläsningar. Det gör också högt på repeterbarhet, vilket ger användaren förtroende för att fuktinnehållsavläsningarna är på plats. Fuktmätare av lägre kvalitet är inte så exakta eftersom siffrorna är vilseledande och förändras.

Hur fungerar en fuktmätare med spets?

Vad är en spetsformad fuktmätare Motståndsteknik: Fuktmätare av spets-typ arbetar med motståndsteknik med hjälp av sonder eller “spets” som sätts in i träet. Spetsmätare driver en elektrisk ström mellan de två spetsen. Mängden motstånd som detekteras i strömmen när den rör sig mellan spetsen är en indikator på träets fuktförhållande. Eftersom fukt leder elektricitet väl, desto “våtare” trä, desto mindre motstånd finns det mot strömflödet. Ju torrare trä, desto större är det elektriska motståndet. Nivån på motstånd som hittas korrelerar till en fuktavläsning i procent. Mätare som använder motståndsteknik kallas ”spetsmeter”. Spetsmätarens noggrannhet kan påverkas av variationer i den naturliga kemiska sammansättningen hos olika träslag. Ett träs densitet påverkar inte strömmen, men det kan störa korrekt införande av spetsen.

Hur fungerar en fuktmätare utan spets?

Elektromagnetisk vågteknologi: Spetsfri träfuktighetsmätare arbetar med elektromagnetisk frekvensteknik med hjälp av sensorkuddar som ligger platt på träet. Spetsfri fuktmätare skickar ut elektriska vågor med en viss elektromagnetisk frekvens, vilket skapar ett elektromagnetiskt fält i området under sensorplattan. Vågorna som skickas ut av sensorn genom det elektromagnetiska fältet utlöser returvågor som sensorn upptäcker.

Som nämnts ovan påverkar mängden fukt i träet rörelsen av elektriska impulser. Spetsfri-mätare använder förändringarna i vågrörelsesdata för att korrelera till en procentandel av fuktinnehållet och ge korrekta avläsningar. Mätare som använder denna typ av teknik kallas ”spetsfria mätare” eftersom de inte sätter in spets i träet. De kallas också ”icke-skadande mätare” som att undvika att använda spets för att tränga in i träet innebär att de spetsfria mätarna inte orsakar skador på en bit trä som en spetsmätare kan. Medan spetslösa mätares förmåga att läsa vågor kan påverkas av densitetsvariationer i träet, kan de testa en bredare vidsträcka av träet och ge en mer komplett bild av dess fuktförhållande.

Oavsett om du använder en spets eller en spetsfri fuktmätare får du en procentuell avläsning som återspeglar träets fuktnivå.

Vilken är bättre spets eller spetsfri fuktmätare?

Spetsmätare

En av fördelarna med att använda en spetsmätare är att du kan testa på en mängd olika djup i träet. Spets finns i olika längder, så du kan alltid byta ut spets för att mäta på olika djup. Att mäta för fukt på flera djup skapar en bredare bild av träets totala MC. Noggrannhetsutmaningen med spetsmätare är att noggrann mätning beror på att spetsen drivs ordentligt in i träet. Det kan ta en hel del tryck för att få in spetsen ordentligt, särskilt ju längre sonden. Ju tätare träslag, desto mer tryck krävs för att sätta in spetsen ordentligt. Spetsmätarens noggrannhet kan också påverkas av träets temperatur. Om det är väsentligt varmare eller kallare än cirka 21 grader kräver spetsmätare att deras avläsningar kompenseras upp eller ner beroende på den exakta temperaturen.

En av de faktorer som orsakar felaktighet i spetsmeter är faktiskt den utmaning de ger användaren. Spetsmätare mäter bara fuktinnehållet i det lilla området mellan de två sonderna, vilket innebär att flera tester måste utföras på olika ställen. Och ännu fler tester om du vill byta ut spets för att mäta på flera djup. Vid varje testplats måste spetsen sättas in ordentligt i träet, vilket är en vanlig orsak till att spets eller mätare går sönder. Slutsatsen: Processen med att använda en spetsmätare kan vara tidskrävande, tråkig och utöva stress på den fysiska mätaren, vilket tenderar att resultera i genvägar vid mätning av fukt. Genvägar är aldrig en exakt fuktmätningsmetod.

Spetsfri mätare

En av fördelarna med en spetsfri mätare är att den är lättare och snabbare att använda än en spetsmätare, vilket innebär att användare är mer benägna att ta tillräckligt med avläsningar för att få en fullständig bild av träets fuktnivå. Först mäter en spetsfri mätare ett brett träslag med varje test, vilket kräver färre tester än vad som krävs om en spetsmätare används. Du kan också byta mätdjup snabbare med den spetsfria mätaren. Bättre spetsfria mätare levereras med dubbla djupmätningsalternativ, vanligtvis på ett djup av en fjärdedel och tre fjärdedelar. På grund av utmaningarna att byta ut och köra i spets i olika längder har spetsmätare ofta mindre nytta på en praktisk nivå. Det främsta problemet för att säkerställa noggrannhet med en spetsfri mätare är att applicera tillräckligt med tryck så att det inte finns stora luftspalter mellan sensorn och träets yta.

Den andra stora fördelen med spetslösa mätare har över spetsmätare är att de inte skadar träet. Varje mätning som görs med en spetsmätare driver två hål i träet. En spetsfri trämätare bryter aldrig mot ytan.

Sammanfattning av ovan

Spetsmätarnas noggrannhet kan påverkas av vedens temperatur, kan skada träet, om träet är tätt blir det svårare att driva in tapparna och du kan ofta bryta tapparna. Spetslösa mätare är mer exakta, tar snabbare avläsningar, kan ta dubbla djupmätningar och skadar inte ditt trä. Det här är några anledningar till varför vi anser att spetsfri är den bästa fuktmätaren.

Hur väljer man en bäst i test fuktmätare?

Nu är vi nere på mässingstackarna.

Hur kan du välja den bästa fuktmätaren för ditt arbete?

Många föredrar en spetsfri fuktmätare eftersom de inte vill att sonderna ska förstöra träet. Ju fler tester som körs med en spetsmätare, desto mer skada gör den träet. Men utan att köra tillräckligt med test kommer du inte att få en exakt förståelse för träets fuktförhållande.

Att använda spetsmätare tar också mer tid att slutföra fullständig testning av ett parti trä och på fler sätt saker kan gå fel under testningen. Det är inte ovanligt att tappar går sönder under testningen, speciellt när de sätts in i lövträet. Det finns inte heller någon modell av spetsmätare som kan kalibreras på plats.

I själva verket har tekniken som används av både spets och spetslösa mätare inte förändrats väsentligt under de senaste två decennierna. Det är därför de objektiva testerna av Wagner Meter fuktmätare, länkade nedan, från år sedan är giltiga idag. Alla fyra av dessa oberoende studier, på uppdrag av Wagner Meters, fann att Wagner Meter spetsfria träfuktighetsmätare var konsekvent och pålitligt mer exakta vid bedömningen av träfuktinnehållet än någon av mätarna de testades mot.

Det sista området för jämförelse när du väljer en fuktmätare är omfattningen av ”fältfunktioner” som du tycker är värdefull. Eftersom fuktmättekniken inte har förändrats i grunden är tillägget av högvärdiga fältfunktioner hur du kan skilja en avancerad fuktavläsare från en enklare.

Sådana funktioner kan innefatta att ha ett utökat utbud av artsinställningar, beräkna EMC åt dig, lagra stora mängder mätdata och kalibrering på plats, bland andra. Bestäm omfattningen av ditt behov av omfattande förbättringar av fuktighetsmätaren i trä.

Beräknar fuktmätare EMC?

En träfuktighetsmätare som kan beräkna EMC är ett sällsynt fynd, men de är tillgängliga. Hur vet vi? Eftersom vi säljer dem.

EMC är fuktnivån där träet varken får eller tappar fukt eftersom det är i jämvikt med den omgivande omgivningens relativa fuktighet och temperatur.

Varför borde man investera i en fuktmätare för trä?

Om du för närvarande använder ved för att värma ditt hem eller planerar att göra det i framtiden, är det viktigt att investera i en bra fuktighetsmätare. Om du inte planerar att betala en hel del extra pengar på förkryddat ved (cirka 500 till 1 500 kronor mer per sladd än nyskuren ved), är en fuktmätare din bästa insats för att korrekt läsa av fuktinnehållet i ditt ved.

Varför är det så viktigt att veta det exakta fuktinnehållet i din ved? Genom att förstå fuktnivån i ved kan du se när det är smaksatt och redo att användas för att värma ditt hem.

Ved med lägre fuktinnehåll (till exempel 15 till 20% med lövträ som ek) brinner ofta längre, varmare och renare. Ved med låg fukthalt dyker upp och spricker mindre, vilket gör dem mindre benägna att orsaka oavsiktliga bränder eller personskador från gnistor och glöd.

Att bara investera i och regelbundet kontrollera din ved med en av de bästa fuktmätarna hjälper dig inte bara att få ut det mesta av din ved, utan det ökar också brandsäkerheten i ditt hem. De som producerar massor av ved med vedprocessorer drar också mycket nytta av fuktmätare.

Vad ska man tänka på innan man köper en fuktmätare för ved?

Innan du gör det fuktmätarköp du har funderat på, här är några viktiga överväganden att tänka på först.

 • Hållbarhet: Hållbarhetsfaktorn är avgörande i alla elektroniska enheter eller produkter som består av många komponenter. De bästa fuktmätarna består av högkvalitativa delar både inifrån och ut och håller i flera år.
 • Skärm: Skärmen på en fuktmätare är en av de viktigaste aspekterna att titta på innan du köper. Ju större skärm, desto bättre. De bästa fuktmätarna brukar levereras med HD-, LCD- och LED-skärmar.
 • Batteriliv: Som med all elektronik är batteriets livslängd ett viktigt övervägande att vara medveten om när du handlar efter den bästa fuktmätaren. Se också till att du vet vilken typ av batterier eller laddare som krävs innan du köper också en fuktmätare.
 • Komponenter: Kvaliteten på de bästa komponenterna talar för sig själva. Fuktmätare med det bredaste utbudet av funktioner, högsta noggrannhet och ofta de högsta prislapparna indikerar deras högkvalitativa komponenter.
 • Noggrannhet: Många aspekter avgör hur exakt en avläsning av en fuktmätare kan ge gång på gång. Dessa inkluderar kvaliteten på komponenter som spets, EMF-teknik, skärmar och mer. De bästa fuktmätarna avläser fuktinnehållet mellan 5 och 60%. Vissa mätare hävdar att de läser upp till 99,9%.
 • Garanti: Oavsett om det är en pengarna-tillbaka-garanti, returpolicy eller garanti som täcker hela enheten under ett visst antal månader eller år, brukar de bästa fuktmätarna komma med viss garanti. Se till att du är helt medveten om dessa policyer på alla mätare du funderar på att köpa.

Hur använder man en fuktmätare för ved?

De flesta fuktläsare är spetsbaserade, vilket innebär att de fungerar genom att mäta trämotståndet genom spets som sätts in i träet. Konduktiviteten, motståndet hos elektronerna som flyter genom träet, indikerar nivån av fukt, harts eller saft som finns inuti.

Vissa fuktavläsare arbetar med EMF-teknik och upptäcker fukt genom att helt enkelt röra vid eller sikta på träet som ska läsas. Dessa mätare är kända som spetsfri fuktmätare.

Fuktmätare är extremt enkla att använda. Slå på den, stick in spetsen i det material du vill mäta, eller rör vid den (med en spetsfri enhet) och läs skärmen. Det är så enkelt. Tiden för en korrekt avläsning sträcker sig från ögonblick till flera sekunder.

Vad är en bäst i test fuktmätare för heminspektion?

En fuktmätare är utformad för att effektivt detektera fuktinnehåll i olika material. Medan alla heminspektörer bär detta verktyg i sin utrustningspåse kan den genomsnittliga husägaren också förlita sig på spetsfria fuktmätare för att upptäcka dolda problem relaterade till fuktuppbyggnad.

Till exempel, om det finns en läcka bakom gipsväggen kan verktyget exakt bestämma var fukten ligger. Detta är viktigt för att kontrollera om fastigheten är i gott skick eller inte.

Ytterligare användningsområden för en fuktmätare kan inkludera träbearbetning (möbelproducenter) och golventreprenörer (installationer). Dessa proffs använder mätaren för att avgöra vad som händer under ytan innan de går vidare med ett projekt.

Varje fuktmätare har en specifik uppsättning funktioner, en detaljerad display och hörbara inställningar för att upptäcka läckor. Dessa verktyg kan se olika ut, men den allmänna processen förblir densamma.

Högkvalitativa fuktmätare erbjuder specifik information såsom fuktinnehållsprocent (% MC), temperatur och andra relevanta data. Tanken är att få en heltäckande titt på vad som händer bakom en vägg eller under golvet. Dessa verktyg kan levereras med en skala, analog eller digital display beroende på tillverkarens design.

Observera att varje fuktmätare för trä (eller gips) kommer att variera vad gäller prestanda, noggrannhet och användbarhet. Detta inkluderar vilken typ av material verktyget arbetar med när det används av en husägare eller inspektör.

I allmänhet är den genomsnittliga fuktighetsmätaren utformad för att fungera med trä och kan ge detaljerad inblick i träets fuktinnehåll. Området tenderar att vara mindre för trä (5-40%) vid beräkning av fuktinnehåll. För andra material än trä kan avläsningarna variera från 0-100% (torrt till mättat), t.ex. med gips.

När en person använder en av dessa fuktmätare för att få en avläsning, kommer de att märka speciella LED-indikatorer som markerar avläsningen. Detta hjälper till att belysa hur svår läckan är eller inte. Det rekommenderas att du förstår vad som kommer att mätas (dvs. trä, gips) innan du gör en investering. Detta kan göra det lättare att få exakta, effektiva avläsningar från dag ett.

En fuktmätare av gipsvägg kommer också med indikatorer som visar hur användarna ska tolka avläsningarna. Om du till exempel skannar en torrväggs yta och fuktmätaren visar “grön” betyder det att området är torrt. Detta gör det lättare att veta om fuktnivån är dålig eller inte för det specifika materialet.

Vad finns det för anledningar att ha en bästa fuktmätare?

Det finns flera fördelar med att använda en fuktmätare och göra den till en del av din underhållsrutin.

Fördelarna inkluderar:

 • Omedelbar upptäckt av små och / eller stora läckor
 • Ökad effektivitet
 • Noggranna avläsningar
 • Perfekt för trånga / dolda områden

I allmänhet glömmer husägare att kontrollera vad som ligger bakom ytan. Fastighetens struktur kan snabbt börja gå sönder efter ett tag om dessa problem ignoreras.

Som ett resultat är det viktigt att inte bara förstå fördelarna med en fuktmätare utan också att investera i en.

Hur använder man en fuktmätare för heminspektion?

Det är viktigt att lära sig att använda en fuktmätare korrekt.

Det första steget är att kalibrera verktyget innan du använder det. Om du inte kalibrerar fuktmätaren ger den felaktiga avläsningar. Kom ihåg att det alltid är viktigt att testa olika fläckar på samma yta för att få en exakt avläsning.

Du vill också se till att fuktmätaren är helt funktionell under processen. Detta innebär att den bör erbjuda en fullständig avläsning (fuktinnehåll, temperatur). Om inte fungerar inte verktyget enligt design och kan behöva kalibreras om.

Precis som alla mätverktyg rekommenderas det att ta flera avläsningar. Till och med den bästa fuktmätaren kan ge dåliga avläsningar då och då. Som ett resultat är det smart att gå över samma plats minst 2–3 gånger. Detta ger insikt i hur mycket fuktinnehåll som finns under ytan.

Ta dig tid att läsa verktygshandboken för att förstå avläsningarna.

Hur väljer man den bästa fuktmätaren för att heminspektion?

Användbarhet

En träfuktighetsmätare av hög kvalitet måste vara användarvänlig.

Om inte, kan verktyget slösa mycket tid och bli svårt att använda. Kom ihåg att hela anledningen till att använda en mätare är att hålla sakerna enkla och effektiva. När verktyget inte kan användas kan du inte dra nytta av dess funktioner. Rätt fuktmätare är alltid säker, enkel att använda och snabb under inspektioner.

Även om huvudfunktionerna spelar roll är det viktigt att överväga hur lätt en fuktmätare ska använda.

Detta inkluderar inte bara avläsningarna utan hur tydlig skärmen är, hur snygg menyerna är och hur enkelt inställningarna är att byta. Om det finns problem i detta avseende kommer du inte att ha det roligt att använda den nya mätaren.

Användarupplevelsen måste tas i beaktande innan du spenderar dina hårt förtjänade pengar på det här verktyget. Ta dig tid att förstå dina krav och investera sedan i en fuktmätare.

Typ av material

Vilka material kommer att inspekteras med fuktmätaren? Det här är en viktig fråga du måste ställa direkt.

Varje fuktmätare är utformad för att fungera med en specifik uppsättning material (dvs. trä, gips). Till exempel kan en spetsmätare fungera bra med lösa material som isolering, medan spetsfria mätare fungerar bättre med fastare material som en betongfuktmätare.

Följ alltid med en fuktmätare som är utformad för att ge snabba avläsningar och som fungerar med dina specifika material. I de flesta fall kommer du att vilja ha en gipsvänlig fuktmätare hemma.

Det är därför det är viktigt att välja rätt verktyg innan du använder det.

Skärmkvalitet

Skärmen är ofta en underskattad del av en fuktmätare.

Den genomsnittliga personen kommer att titta på andra funktioner som indikatorer, inställningar och byggkvalitet men inte displayen.

Rätt skärm ska fungera bra under alla förhållanden (dag eller natt) utan att bli omöjlig att läsa. Det är därför de bästa fuktmätarna är utrustade med rätt bakgrundsbelysta skärmar för maximal effektivitet.

Du bör också fokusera på vad skärmen visar under inspektionen. I det rätta alternativet visas olika detaljer, såsom procentsatser för fuktinnehåll, temperatur och mer.

Noggrannhet

Noggrannhet är ett viktigt krav när det är dags att köpa en ny fuktmätare. Det finns inget värre än att ta avläsningar och inse att siffrorna är avstängda eller överallt.

Även om det är svårt att hitta 100% exakta fuktmätare, är det viktigt att köpa ett alternativ som är bland de bästa prestanda. De flesta moderna mätare erbjuder en räckvidd när det gäller deras avläsning. Tanken är att erbjuda en allmän bedömning av fuktinnehållet snarare än ett exakt exakt antal.

Detta görs avsiktligt eftersom fuktinnehållet kan variera från plats till plats.

Följ alltid en mätare som är detaljerad, snabb och som ger jämna avläsningar när den används.

Temperaturavläsningar

Låt oss anta att du ska inspektera hemmets gips. Fuktmätaren måste ge en detaljerad avläsning, som inkluderar temperaturen.

När ett område i hemmet har läckage eller hög fuktinnehåll är temperaturen vanligtvis lägre än det omgivande området. När vattnet avdunstar svalnar det omedelbart.

Under heminspektioner använder jag ibland en infraröd kamera och områdena med hög fuktighet är alltid “blå” färgade eftersom vattnet svalnar på platsen. Det är en lägre temperatur. Så om fuktmätaren har en temperaturinställning är detta bara en annan information som du kan använda för att analysera området.

Upptäcker fuktmätare mögel?

Även den bästa fuktdetektorn har ingen “mögel” -inställning, men den kan identifiera fuktfickor som kan innehålla mögelsporer eller ha aktiv tillväxt.

Fungerar en fuktmätare inom olika områden?

De flesta fuktmätare arbetar inom ett angivet temperaturintervall, till exempel mellan 0 grader och 40 grader. Du kan använda dem både inomhus och utomhus förutsatt att du håller dig inom temperaturvärdet från tillverkaren.

Som jag nämnde tidigare bör varje husägare ha en fuktmätare till hands. Jag använder min ofta som en del av min strategi för förebyggande av mögel och läckage.

Vad finns det för några fuktkällor?

 • Regngenomträngning – läckande tak, blockerade eller skadade rännor och dåligt passande dörrar och fönster kan alla omedvetet fungera som ingångspunkter för oönskad fukt
 • Skadade VVS och läckande bad, duschar och handfat kan alla leda till oönskade vattenläckor
 • Väggar och golv som behöver fuktsäkra kan falla offer för stigande grundvatten om de inte behandlas och underhålls tillräckligt
 • Tillagning, torkning av kläder, växter och helt enkelt andning ger fukt i luften!

Vilka ytor kan du ta fuktmätaravläsningar från?

En fuktmätares lämplighet att ta avläsningar från vissa ytor finns vanligtvis i produktbeskrivningen, men i allmänhet kan de bästa fuktmätarna användas på en rad material inklusive trä, murverk, betong, gips, gips, glasfiber, takläggning , beklädnad, isolering och keramik.

Hur bra är icke-invasiva fuktmätare?

Fuktmätare som använder sensorkuddar är särskilt användbara eftersom de övervägande är icke-invasiva och icke-destruktiva. De brukar vara populära bland yrkesverksamma och gör-det-själv-entusiaster som är oroliga över den potentiella närvaron av fukt men inte har råd att skada ytan som testas – t.ex. väggarna i ett hus som för närvarande bodde i, en noterad fastighet; eller till och med båtens skrov.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top