Vårt test avslöjar: Fuktmätare som sätter standarden

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Protimeter Digital

Elma DT-128M

Flir MR176

Uni-T UT377A

Klicka här för att se fler fuktmätare.

Vare sig det är i hemmet eller på jobbet kommer fukt alltid ha en påverkan på ditt liv. Därför är det viktigt att införskaffa dig en fuktmätare och ta stegen för att hitta och motverka fukt i din vardag i god tid.

En bra fuktmätare ger dig ett precist värde på vatteninnehållet i ett material och gör det möjligt att förebygga konsekvenserna av fukt som är:

  • Missfärgningar
  • Luktproblem
  • Risk för hälsoproblem

Genom att köpa en fuktmätare köper du även en typ av försäkring där du kan åtgärda fukt i din vardag innan de går överstyr och orsakar ovanstående problem.

Det finns väldigt många alternativ av fuktmätare på marknaden och kan därmed göra det svårt att veta vilken produkt som passar just dig. Som hjälp har vi rangordnat olika modeller i olika klasser för att underlätta ditt arbete att hitta den fuktmätare som passar dig.

Vår topplista

1. Bäst i test – Protimeter Digital Mini

Protimeter Digital Mini

Klicka här för att se bästa priset

Den här modellen av Protimeter erbjuder ett snabbt och effektivt sätt att mäta fukt i en mängd olika material. Fuktmätaren konstateras vara bäst i test och det finns belägg för det.

Vare sig det gäller trä, gips, masonit eller något annat material kan de vassa stiften i framkanten på verktyget enkelt föras in för att mäta fukt. En fördel med den här modellen är att stiften knappt lämnar några spår eller skada på materialet efteråt.

Värt att notera är att mätvärdena endast visar fuktnivån i ytskiktet på ett material. Djupare mätningar utförs genom att koppla en fuktgivare till instrumentets extra port, exempelvis en hammarelektrod för material av trä.

Observera att fuktmätaren är kalibrerad för trä och visar därmed den relativa träfuktkvoten för material som inte är ved. Alla mätvärdena visas på den stora LED-färgskärmen.

2. Populärast – Elma DT-128M

ELMA DT-128M

Klicka här för att se bästa priset

Den populära fuktmätaren Elma DT-128M erbjuder en icke destruktiv ytindikering av fukt, det vill säga ytan av materialet skadas inte av något stift eller liknande under mätning.

Fuktmätaren arbetar med högfrekvens och kan därmed mäta i 20 – 40mm djup vilket är imponerande då ytan heller inte skadas.

Verktyget är mycket mångsidigt och kan mäta en stor variation av material såsom betong, mursten, gips osv. En mycket bra fuktmätare, både i hemmet och på jobbet, eftersom den är så pass mångsidig.

Enbart genom att hålla mätkulan vinkelrät mot ytan på materialet visas mätvärdena direkt på skärmen. Ett enkelt sätt för dig att ta reda på fukt utan några problem.

3. Premiumval – Flir MR176

FLIR MR176

Klicka här för att se bästa priset

Fuktmätaren av Flir är ett dyrare alternativ men den har även betydligt många fler funktioner och är anpassad till fler användningsområden än andra alternativ.

Instrumentet är konstruerat med värmebildning vilket låter användaren se temperaturavvikelser i displayen. Tack vare denna funktion kan du följa avvikelserna på skärmen och upptäcka fuktskador innan det är för sent.

Utöver ovanstående kan IGM- tekniken i mätaren visuellt vägleda dig till rätt plats där du kan utföra fuktavläsningar för optimala mätvärden.

Dessutom kan instrumentet placeras mot underlaget för fuktindikering där du ej vill förstöra materialet. Det går även att använda mätspetsgivarna som med kommer produkten.

Priset av denna fuktmätare är som sagt högre än andra varianter men det beror just på att detta är en premiumprodukt som har stora användningsområden och många funktioner. Ibland är det värt att spendera mer pengar för att få något bättre och som gynnar dig mer i längden.

4. Billigast – Uni-T UT377A

Uni-T UT377A

Klicka här för att se bästa priset

Denna fuktmätare av Uni-T sticker ut med dess höga noggrannhet på endast ±2% för ett mycket lägre pris än andra varianter.

Observera att det här verktyg är avsett för mätning av fuktkvot i trä, inte några andra material. På grund av detta är du lite begränsad vid vissa arbeten som inte är med trä.

Eftersom den här fuktmätaren endast kan mäta material av trä kan det vara lämpligt för de användare som endast jobbar med det materialet.

Värt att notera är att fuktmätaren fungerar genom att stoppa in mätspetsar i materialet du vill mäta, därmed behöver du tänka på vart du mäter.

De som står ut från mängden

Vårt test av fuktmätare avslöjar vilka som verkligen står ut i en konkurrensutsatt marknad.

De topprankade modellerna imponerar med sin exakthet, hållbarhet och användarvänlighet, vilket gör dem till ett måste för alla som arbetar med fuktrelaterade projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen